Beste Politieke partijen in Fryslan en de Statengriffie (indien ik iemand vergeten ben!)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste Politieke partijen in Fryslan en de Statengriffie (indien ik iemand vergeten ben!)"

Transcriptie

1 Roo, Marijke de Van: Titus A. Sijmonsma Verzonden: vrijdag 06 maart :09 Aan: VVD; FNP Steatefraksje; CDA Statenfractie Fryslân; D66; PVV; SP; Statengriffie provinsje Fryslân CC: Paulien Niewold; Janneke Eigeman; klaske munniksma Onderwerp: Jagen in Nederland Bijlagen: _Impact wetsvoorstel op jacht, beheer en schadebestrijding.docx; Jagen in Friesland pdf; Overzicht Provinciale Verkiezingsprogrammas Fr.xlsx; _Waarde_vd_jager_infovisual.pdf; Trendonderzoek - publieke opinie.pptx Beste Politieke partijen in Fryslan en de Statengriffie (indien ik iemand vergeten ben!) Bij deze wil ik u graag informeren aangaande het Jagen, Schadebestrijden en Populatie beheer in Fryslân.nl en Nederland Graag ben ik bereid om u van informatie te voorzien aangaande de jacht in Nederland ivm de nieuwe jacht wet in Nederland, er wordt veel beweerd ik zal u proberen op een goede manier van informatie te voorzien. Ik kan mij voorstellen dat er nu veel energie en tijd in uw campagne gaat zitten, daarom stel ik voor om zsm ergens half/ eind april met uw woordvoerders omtrent dit onderwerp aan tafel te gaan zitten. Ik heb een presentatie voorbereid en u kunt uw vragen stellen. Mede namens de KJV- Koninklijke Jagersvereniging - wens ik u een goede campagne toe en graag bereid om u tussentijds natuurlijk ook van informatie te voorzien. Zie toegevoegde sheets met informatie. Graag tot ziens op een nog af te spreken tijdstip half / eind april Met vriendelijke groet, Titus Sijmonsma lid van de KJV en passievol jager 1

2 Notitie Februari 2015 Impact van het voorstel voor de Wet Natuurbescherming op jacht, inclusief beheer en schadebestrijding Het voorstel voor de Wet Natuurbescherming zoals het door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in juni 2014 naar de Tweede Kamer gestuurd is bevat ingrijpende wijzigingen ten aanzien van de benuttingsjacht in Nederland. Hoewel er wel een wildlijst 1, met vijf voor benutting bejaagbare wildsoorten, in de wet staat, maken de bijbehorende bepalingen in de Memorie van Toelichting (MvT) de benuttingsjacht in Nederland onmogelijk. Ten eerste wordt in de MvT gesteld dat jacht alleen nog maar toegelaten is bij bovenmatige wildstand of bij schade. Daarmee wordt benutting afgeschaft als grondslag voor de jacht en wordt de jacht op haas, konijn, eend, fazant en houtduif onder de domeinen beheer (reguleren van de populatiegrootte) en schadebestrijding (bejagen ter vermindering of voorkoming van schade) gebracht - en de benuttingsjacht de facto afgeschaft. Ten tweede wordt voor de jacht vereist dat de jager van tevoren een afschotplan indient, dat onderdeel moet zijn van een faunabeheerplan. In het faunabeheerplan moeten bovenmatigheid en/of schadehistorie worden aangetoond. Het aantonen van bovenmatigheid vereist dat er in absolute aantallen aan te geven is hoeveel dieren van een bepaalde soort er in een bepaald gebied voorkomen, en dat er vervolgens onderbouwd kan worden waar de grens van bovenmatigheid voor de betreffende soort in het betreffende gebied ligt. Inhoudelijk (ecologisch) is het onmogelijk om vooraf middels tellingen de bovenmatigheid te bepalen en daar een afschotplan op te baseren. Jacht vindt namelijk plaats in het najaar en de wildstand op dat moment wijkt door populatiedynamiek altijd af van de voorliggende telperioden. Voor houtduif en wilde eend geldt bovendien dat er miljoenen dieren elders uit Europa in tijdsbestek van enkele weken in Nederland kunnen arriveren. Het wetsvoorstel zal dus een stortvloed aan bezwaarschriften en rechtszaken, aangespannen door kleine maar fanatieke antijachtorganisaties, over Faunabeheereenheden en provinciale overheden afroepen. Hoewel de benuttingsjacht slechts 11% van de tijdsbesteding van de gemiddelde Nederlandse jager is (bron: De Waarde van de Jacht, CLM, 2014), is dit wel dé morele en juridische grondslag voor het pachten van een jachtveld door de jager. En juist daardoor voelt de jager zich extra verbonden mét en extra verantwoordelijk vóór dat stukje natuur dat hij 'zijn jachtveld' mag noemen. In datzelfde jachtveld verzorgt de jager dan ook de beheer- en schadebestrijdingsjacht. De benuttingsjacht is dus het ankerpunt voor beheer- 1 De vorige versie van het wetsvoorstel, door staatssecretaris Bleker in 2012 naar de Kamer verzonden, bevatte juist een uitbreiding van de wildlijst, waardoor deze meer in lijn met het Europese beleid (met 45 soorten op de wildlijst) zou komen.

3 en schadebestrijding. Afschaffen of - zoals in dit wetsvoorstel - het praktisch onmogelijk maken van de benuttingsjacht leidt derhalve tot een ernstige ondermijning van beheer en schadebestrijding. Ter illustratie: jagen is een essentieel onderdeel van de borging van de vliegveiligheid rond Schiphol; ganzenbeheer is ook noodzakelijk om de schade aan landbouw en natuur terug te dringen; jagers beheren populaties reeën, wilde zwijnen en edelherten ten behoeve van de verkeersveiligheid (op dit moment tellen we bijvoorbeeld nog aanrijdingen met reeën per jaar) en ter voorkoming van schade aan de natuur en insleep van dierziekten. Het voorliggende wetsvoorstel leidt tot veel extra administratieve lasten in de vorm van de benodigde tellingen en het opstellen van extra faunabeheer- en afschotplannen. De beoogde transparantie in de benuttingsjacht wordt evenwel nauwelijks bereikt, het blijft immers bij transparantie over de plannen en niet over de uitvoering. Bovendien zullen beheer- en schadebestrijdingsjacht ernstig onder druk komen te staan. En dat terwijl de gewenste transparantie zo veel eenvoudiger en effectiever geregeld kan worden: De Koninklijke Jagersvereniging (met leden de grootste vertegenwoordiger van de jachtaktehouders in Nederland) heeft zich gecommitteerd aan het Fauna Registratie Systeem, dat landelijk gebruikt wordt voor de registratie van de beheer- en schadebestrijdingsjacht. De jagers zijn graag bereid om ook hun benuttingsjacht in dit systeem te registreren. Bovendien zijn zij bereid om door middel van landelijke trendtellingen aan te tonen welk effect de benuttingsjacht op de bejaagde populaties wildsoorten heeft. Vanzelfsprekend passen zij hun jacht daarop aan. Immers, de jager is ook nu al wettelijk verplicht een goede wildstand in zijn jachtveld te realiseren en te behouden. Bovendien is een goede wildstand in het belang van de jager zelf. Die wil namelijk tot in lengte van jaren kunnen blijven jagen en duurzaam kunnen oogsten uit zijn jachtveld.

4 2015 Friesland Programmapunten CDA CU D66 FNP Friese Koers 1 Werken aan een natuurvriendelijke landbouw Bevorderen van de natuurkwaliteit Natuur 3 Het verbinden van natuur Aanleg van natuurgebieden Stimuleren van kwaliteit van het landschap Landschap 6 burgers betrekken bij landschapsonderhoud Aandacht voor de economische rendabiliteit van de landbouw Landbouw 8 Toestaan bejaging van diersoorten die schade veroorzaken Natuur en landschap bestemmen als recreatieruimte Benutting Het landschap wordt gezien als bron van lokaal voedsel Benutting van wilde dieren wordt als voedselbron gezien Verkeersrisico's rond wilde dieren worden serieus genomen Beheer 13 Groot wild wordt ruimte geboden Toelichting algemeen: In Friesland en Groningen speelt de discussie over Groot Wild niet. Dus in deze provincies heeft niemand hier iets over in het program In Drenthe speelt Goot Wild wel een discussie, maar daar is in december 2014 het besluit gevallen om wel Dam- en Edelherten toe te s Toelichting FNP Friesland 1 De FNP steunt van harte de initiatieven om natuurvriendelijke landbouw minder afhankelijk te maken van subsidie 2 De Friese natuur is voor de FNP een van de kernkwaliteiten van Fryslân. Een verantwoordelijke taak, waar niet verd 3 De FNP wil dat de herijkte EHS zoals die is afgesproken met het Rijk door de Provincie wordt afgemaakt.

5 4 Ja, binnen de herijkte EHS en door de realisatie van groene gebiedsontwikkeling rondom grote infrastructuurpr 5 Natuur en landschap is volgens de FNP een kernwaliteit van onze provincie.als de bestaande biodiversiteitsdoelen 6 De FNP zegt dat het beheer van natuur en landschap zoveel mogelijk met draagvlak van onderen op door gebie 7 De FNP steunt de ontwikkeling van de landbouw, in het bijzonder de groei van de zuivelsector, binnen de randvoo 7 De FNP stelt in zijn programma dat de schade door dieren een terugkerend en toenemend probleem is, waar zowe 8 De FNP heeft bij de provinciale Begroting 2014 met een motie geregeld dat er extra geld is gekomen voor de best 9 10 De FNP stelt dat natuur en landschap voor de hele gemeenschap iets zijn om Zie hieronder over ganzen. 11 De FNP heeft moties gesteund om de geschoten ganzen niet te vernietigen maar als streekprodukt in de markt t 12 De FNP heeft middels Statenvragen een issue gemaakt van toenemende ongelukken met overstekende dassen in G Met uitzondering van afgerasterde delen van het Nationale Park het Drents 13 Friese Wold speelt dit issue niet in Fryslân.

6

7 GL PvdA PVV SP VVD ma gezet. staan, maar geen Wilde zwijnen. es (en dus minder kwetsbaar voor bezuinigingen). De FNP is voor vergoedingen van groene en blauwe diensten door boeren in agra der op mag worden bezuinigd.

8 rojecten. n niet kunnen worden gehaald, moet er volgens de FNP extra worden geïnvesteerd in agrarisch natuur- en landschapsbeheer. edscollectieven of coöperaties van boeren en burgers gedaan moet worden. orwaarden van milieu, landschap en diervriendelijkheid. el de boeren als de natuur last van hebben. De jacht is een middel om daar wat aan te doen. De FNP refereert in het bijzonder aan de trijding van de ganzenschade. te zetten. Gaasterland. In het nieuwe programma stelt de partij dat de dassen -als wettelijk beschermde diersoort een steeds groter probleem

9

10 arisch natuurbeheer, duurzame visserij en visvriendelijke gemalen en verbindingen, en voor hogere waterpeilen ten bate van de weidev

11 e noodzaak van de aanpak van de winterganzen tot een aanvaardbaar niveau voor boer en belastingbetaler. m worden vooral in Zuidoost-Fryslân. De FNP wil dat de provincie met alle betrokkennen een plan van aanpak opstelt om de schade te b

12

13 vogelstand.

14 beperken.

15 Publieke opinie Herhalingsonderzoek Motivaction, Houding Nederlanders t.a.v. jacht en eten van wild, januari 2013

16 Toename ganzen gevaar voor vliegveiligheid Leeuwarden Het belang van de activiteiten van jagers in de provincie Friesland De 1600 jagers die actief zijn in de provincie Friesland spelen een belangrijke rol op het gebied van natuurbeheer en dragen bij aan de verkeersveiligheid. Maar bij het in werking treden van de Wet Natuurbescherming in zijn huidige vorm, zal het aantal jagers in de provincie sterk afnemen. Bovendien brengt de Natuurwet veel lasten voor de provincie met zich mee. Jagers zijn hard nodig om diverse taken in de provincie Friesland uit te voeren. Bijvoorbeeld op het gebied van verkeersveiligheid. Ter illustratie: in 2013 was sprake van circa 460 geregistreerde aanrijdingen met reewild in de provincie. Jagers spelen een rol in populatiebeheer en dragen ook zorg voor het plaatsen van wildspiegels langs de provinciale wegen ter voorkoming van aanrijdingen met reewild. Aanrijdingen met wild kunnen los van materiële schade- ernstige gevolgen hebben voor verkeersdeelnemers. Zo belanden jaarlijks in Nederland minimaal 46 mensen in het ziekenhuis na een aanrijding met een dier en vinden er gemiddeld twee ongelukken met dodelijke afloop plaats. De rol die jagers spelen op het gebied van verkeersveiligheid is dus van groot belang. Maar, dit is slechts één aspect van de diverse taken die jagers- en een grote groep betrokkenen zoals drijvers, toezichthouders en boeren- in de provincie uitvoeren. Naast de 7620 dagen per jaar die besteed worden aan biotoopverbetering zijn jagers in Friesland in totaal dagen aanwezig in het veld. Ze houden toezicht, bestrijden stroperij, signaleren milieumisstanden, signaleren schade aan flora- en fauna en verlenen assistentie aan beheerders. Als jagers minder mogen gaan jagen als gevolg van de Wet Natuurbescherming zal ook beheer en schadebestrijding van de ganzen wegvallen, met een toename van het aantal ganzen, de bemesting door ganzen in natuurterreinen, schade aan gewassen en watervervuiling als gevolg. Als de aantallen ganzen blijven toenemen, wordt de kans op ongevallen groter. Dit is een bedreiging voor de vliegveiligheid rondom Vliegbasis Leeuwarden van de Koninklijke Luchtmacht. Verder spelen jagers in Friesland een grote rol in het beheer van weide- en akkervogels. Predatiebeheer is een van de mogelijkheden die jagers hebben om het broedsucces van de vogels te verhogen. Kortom, de diverse taken die jagers uitvoeren in de Friesland Aantal jagers 1600 Dagen biotoopverbetering: 7620 Aantal geregistreerde aanrijdingen reewild 460 Geschoten wild (kg) Wildsoorten: haas, konijn, fazant, houtduif, wilde eend, ganzen, ree en exoten. provincie zijn van groot belang en graag zouden de jagers hun steentje blijven bijdragen aan de verkeersveiligheid en het natuurbeheer in de provincie Friesland. Daarom vragen we uw aandacht voor het volgende: Het voorstel voor de Wet Natuurbescherming zoals het door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in juni 2014 naar de Tweede Kamer gestuurd is, bevat ingrijpende wijzigingen ten aanzien van de jacht in Nederland. Afschaffen of - zoals in dit wetsvoorstel - het praktisch onmogelijk maken van de benuttingsjacht leidt tot een ernstige ondermijning van beheer en schadebestrijding. Hoewel de benuttingsjacht slechts 11% van de tijdsbesteding van de gemiddelde Nederlandse jager is (bron: De Waarde van de Jacht, CLM, 2014), is dit wel dé morele en juridische grondslag voor het pachten van een jachtveld door de jager. En juist daardoor voelt de jager zich extra verbonden mét en extra verantwoordelijk vóór dat stukje natuur dat hij 'zijn jachtveld' mag noemen. In datzelfde jachtveld verzorgt de jager dan ook de beheer- en schadebestrijdingsjacht. Jachthuurovereenkomsten worden aangegaan voor een duur van 6 tot 12 jaar. Dat is niet voor niets: die duur stelt jagers in de gelegenheid om investeringen te doen in zijn jachtveld zodat hij of zij een goede wildstand kan realiseren. Het instrument dat dit mogelijk maakt, is de wildlijst. Die wordt door het wetsvoorstel zo ingeperkt dat de meerjarige investeringen de facto onmogelijk worden gemaakt. Bovendien leidt het voorliggende wetsvoorstel tot veel extra administratieve lasten in de vorm van de benodigde tellingen en het opstellen van extra faunabeheer- en afschotplannen. Beheer- en schadebestrijdingsjacht zullen daarmee ernstig onder druk komen te staan. Voor de provincie heeft de Wet Natuurbescherming vergaande consequenties en daar maakt de Koninklijke Jagersvereniging zich zorgen over. Ten eerste zal de regeldruk voor een groot deel bij de provincie komen te liggen: een ongewenste ontwikkeling. Ten tweede zullen de diverse taken met betrekking tot natuurbeheer en verkeersveiligheid die in Friesland zo van belang zijn niet op dezelfde manier worden uitgevoerd, wanneer de Natuurwet in de huidige vorm doorgang vindt. Wij hopen dan ook dat u uw invloed kunt aanwenden om uw provinciale belang te verdedigen. Over de Koninklijke Jagersvereniging De Koninklijke Jagersvereniging is met leden de grootste belangenbehartiger van jagers en werkt samen met alle partijen die zich verbonden voelen met verantwoord beheren en benutten van het Nederlandse landschap. Dit doet zij door stakeholders en publiek te voorzien van achtergrondinformatie en gegevens over de jacht.

17 De waarde van de jager Nederland is dichtbevolkt en rijk aan natuur Continue zoektocht naar balans Natuur- en faunabeheer is kostbaar Ruim Nederlandse jagers geven vanuit passie & plicht invulling aan deze balans Ze bewijzen de maatschappij ieder jaar een dienst door: Beheer van wilde dieren Iedere jager investeert gemiddeld 480 uur in voorkomen van schade aan landbouw Jagers besteden ruim uur om aanrijdingen met wild te beperken Aanleggen en beheren van natuur Door elk van de 300 lokale jagersverenigingen wordt gemiddeld 400 m 2 aan bos, akkerranden en singels aangelegd Iedere jager besteedt gemiddeld 44 uur aan deze activiteiten Monitoring in het buitengebied Gemiddeld wordt in elk van de 300 lokale jagersverenigingen 500 uur aan tellingen besteed Een lokale jagersvereniging heeft gemiddeld 125 uur een Buitengewoon Opsporingsambtenaar in dienst infovisual: eric mels Jagers leveren daarmee ook een economische prestatie ter waarde van: fte per jaar per jaar De jager is van onschatbare waarde

Natuurwetgeving. Reinier van Elderen voorzitter HPG 25 september

Natuurwetgeving. Reinier van Elderen voorzitter HPG 25 september Natuurwetgeving Reinier van Elderen voorzitter HPG 25 september Natuurwetgeving & Faunabeheer Reinier van Elderen. Voorzitter HPG Ervaring: 50 jaar praktische beheerder van particuliere landbouw- en natuurgronden

Nadere informatie

JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING IN DE WET NATUURBESCHERMING. Presentatie t.b.v. Faunabeheerbijeenkomst d.d

JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING IN DE WET NATUURBESCHERMING. Presentatie t.b.v. Faunabeheerbijeenkomst d.d JACHT, BEHEER EN SCHADEBESTRIJDING IN DE WET NATUURBESCHERMING Presentatie t.b.v. Faunabeheerbijeenkomst d.d. 08-02-2016 WETSVOORSTEL Augustus 2012 wetsvoorstel door Stas Bleker ingediend bij 2e kamer;

Nadere informatie

gelezen het Burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Zuid-Holland van 16 maart 2016;

gelezen het Burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Zuid-Holland van 16 maart 2016; 6952 Voorstel aan Provinciale Staten Van Initiatiefnemer Vergadering November 2016 Nummer 6952 Onderwerp Burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten

Nadere informatie

Jagersvereniging vraagt aandacht voor de leefbaarheid van Limburg tijdens de komende College-onderhandelingen

Jagersvereniging vraagt aandacht voor de leefbaarheid van Limburg tijdens de komende College-onderhandelingen Jagersvereniging vraagt aandacht voor de leefbaarheid van Limburg tijdens de komende College-onderhandelingen Datum: 4 april 2019 Aan: formateur G. Koopmans in Limburg Betreft: Aandachtsveld Collegeprogramma

Nadere informatie

Reactie op; Burgerinitiatief Van vogelvrij naar kogelvrij, stop de hobbyjacht

Reactie op; Burgerinitiatief Van vogelvrij naar kogelvrij, stop de hobbyjacht Reactie op; Burgerinitiatief Van vogelvrij naar kogelvrij, stop de hobbyjacht Datum: 7 november 2016 Provinciaal de jacht verbieden? Het burgerinitiatief Van vogelvrij naar kogelvrij, stop de hobbyjacht

Nadere informatie

Jagen. waarom eigenlijk?

Jagen. waarom eigenlijk? Foto: Jenne van der Weij Jagen waarom eigenlijk? Foto: Reinoud van Gent 2 Jagen... Waarom? Om in ons dichtbevolkte land te zorgen voor een goede balans tussen mens en dier, is ingrijpen in de wildstand

Nadere informatie

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN

GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN & mj GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE GRONINGEN Groningen, 11 juli 2017 Dossiernr. : KI 084 Documentnr. : 2017-063519/28/A.23 Verzonden ; 'f 1 JULI 2 017 Gelet op artikel 3.12, zevende lid, van de

Nadere informatie

Beleidsnotitie bescherming en beheer ree Fryslân

Beleidsnotitie bescherming en beheer ree Fryslân Beleidsnotitie bescherming en beheer ree Fryslân Inhoud 1. Doel van de notitie 2. Vigerend beleid ree in Fryslân 3. Wettelijke status ree 4. Schade, overlast en risico s 5. Wettelijk kader bescherming

Nadere informatie

Introductie Faunabeheer. FBE Limburg - Alfred Melissen

Introductie Faunabeheer. FBE Limburg - Alfred Melissen Introductie Faunabeheer FBE Limburg - Alfred Melissen 1 Introductie Faunabeheer FBE Limburg - Alfred Melissen Keerpunt v.w.b. Jacht : 1 april 2002 introductie Flora en faunawet (Samenvoeging van de Vogelwet,

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 348 Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming) AB VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 20 januari 2017 De leden

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015-2016 33 348 Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming) W VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 20 mei 2016 Op 13 april

Nadere informatie

Betreft: Indienen burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht

Betreft: Indienen burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Leden van Provinciale Staten van de Provincie Gelderland Postbus 9090 6800 GX Arnhem Arnhem, 30 maart 2016 Betreft: Indienen burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij, Stop de Hobbyjacht Geachte leden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Directie en Biodiversiteit Bezoekadres Bezuidenhoutseweg

Nadere informatie

Jacht en de positie van provincies onder de nieuwe Wet natuurbescherming

Jacht en de positie van provincies onder de nieuwe Wet natuurbescherming Jacht en de positie van provincies onder de nieuwe Wet natuurbescherming Een onderzoek naar de juridische haalbaarheid van de uitvoering van de Motie Burgerinitiatief Stop de Hobbyjacht (Provinciale Staten

Nadere informatie

Schriftelijke Vragen van de fractie GroenLinks Drenthe over de jacht in Drenthe.

Schriftelijke Vragen van de fractie GroenLinks Drenthe over de jacht in Drenthe. Schriftelijke Vragen van de fractie GroenLinks Drenthe over de jacht in Drenthe. In het Dagblad van het Noorden van afgelopen zaterdag (3-3-2012) stond een artikel waarin aangegeven werd dat door overtellingen

Nadere informatie

1. Onderzoeksopzet 17-4-2015 2 2

1. Onderzoeksopzet 17-4-2015 2 2 Onderzoek naar de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de benutting van wild, in de vorm van jacht, beheer en schadebestrijding 17-4-2015 1 In opdracht van: Koninklijke

Nadere informatie

De jacht mag er zijn!

De jacht mag er zijn! De jacht mag er zijn! De visie van de Nederlandse bevolking op jacht, beheer en schadebestrijding Onderzoek naar de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de benutting van

Nadere informatie

Fauna en wet Natuurbescherming

Fauna en wet Natuurbescherming Fauna en wet Natuurbescherming Technische briefing Statenleden 16 maart 2016 Doel presentatie Fauna in de nieuwe Wet Natuurbescherming bevoegdheden provincie Verdieping op basis vragen Provincie Gelderland

Nadere informatie

Wij zien uw reactie graag tegemoet.

Wij zien uw reactie graag tegemoet. Postbus 85980, 2508 CR Den Haag Provinciale Staten Zeeland T.a.v. de statengriffier Per e-mail statengriffier@zeeland.nl Ons kenmerk UIT16.0338 Datum 03/10/2016 Onderwerp Zienswijze Dierenbescherming op

Nadere informatie

Jagen. Wat doet de KNJV?

Jagen. Wat doet de KNJV? jagen-omslag.qxd 17-10-2006 17:16 Pagina 1 Wat doet de KNJV? Informatiemateriaal over jacht, beheer en schadebestrijding voor voorlichting,werkstukken; Ondersteuning van de wildbeheereenheden met raad

Nadere informatie

Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015

Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015 Fauna & Schade LLTB - Ubachsberg - 14 dec 2015 Fauna & Schade 15 december 2015 Alfred Melissen - FBE Limburg Faunabeheereenheid Limburg Faunabeheer & Wetgeving Preventie & Schademeldingen Beheer Faunabeheerplan

Nadere informatie

10 juli 2018 Documentnummer : , LGW Nummer 33/2018

10 juli 2018 Documentnummer : , LGW Nummer 33/2018 v o o r d r a c h t 10 juli 2018 Documentnummer : 2018-037289, LGW Nummer 33/2018 Dossiernummer : K1896 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de beleidsnotitie

Nadere informatie

Faunabeheereenheid Limburg

Faunabeheereenheid Limburg Faunabeheerplan Wildsoorten 2017-2020 Faunabeheereenheid Limburg Faunabeheerplan Wildsoorten 2017-2020 Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Betreft: standpunt KNJV inzake initiatiefnota PvdD over sluiting van de jacht

Betreft: standpunt KNJV inzake initiatiefnota PvdD over sluiting van de jacht Ministerie EZ T.a.v. de staatssecretaris, mevrouw S.A.M. Dijksma Postbus 20101 2500 EC DEN HAAG Amersfoort, 22 januari 2014 Betreft: standpunt inzake initiatiefnota over sluiting van de jacht Geachte mevrouw

Nadere informatie

Bekijk deze nieuwsbrief online

Bekijk deze nieuwsbrief online Bekijk deze nieuwsbrief online #2-26 maart 2018 Via deze nieuwsbrief informeren de provincie Fryslân en de Faunabeheereenheid u over de stand van zaken rondom het Friese ganzenbeleid. In deze nieuwsbrief:

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 10 januari 2010) Nummer 2340 Onderwerp Sluiting jacht op wilde eend en fazanthaan Aan de leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

van Gedeputeerde Staten op vragen van

van Gedeputeerde Staten op vragen van van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 20 maart 2017 nummer 3279 Onderwerp Bescherming faunabescherming Aan de leden van Provinciale Staten 1. De provincie Zuid-Holland gaat

Nadere informatie

van Gedeputeerde Staten op vragen van

van Gedeputeerde Staten op vragen van van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 20 maart 2017 nummer 3279 Onderwerp Bescherming faunabescherming Aan de leden van Provinciale Staten 1. De provincie Zuid-Holland gaat

Nadere informatie

Documentnummer: Page 1 of 11

Documentnummer: Page 1 of 11 Globaal overzicht juridische en beleidsmatige instrumenten provinciale staten/gedeputeerde staten huidige natuurwetgeving vergeleken met nieuwe Wet natuurbescherming Page 1 of 11 Inleiding. De bescherming

Nadere informatie

Naam Beknopte inhoud zienswijze Reactie op zienswijze Ongeveer gelijkluidende zienswijzen van:

Naam Beknopte inhoud zienswijze Reactie op zienswijze Ongeveer gelijkluidende zienswijzen van: Bijlage 1 Overzicht zienswijzen voorontwerp Flora en Fauna Beleidsplan Naam Beknopte inhoud zienswijze Reactie op zienswijze Ongeveer gelijkluidende zienswijzen van: 6 zienswijzen Verzoeken het van gebruik

Nadere informatie

1. Wie speelt welke rol in dat beleid (rijk, provincie, faunabeheereenheid, en mogelijke

1. Wie speelt welke rol in dat beleid (rijk, provincie, faunabeheereenheid, en mogelijke provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 rj ii.i Provinciale Staten van de provincie Fryslân Postbus 20120

Nadere informatie

Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer en bescherming houtopstanden

Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer en bescherming houtopstanden Bijlage 1 bij Statenmededeling Implementatie Wet natuurbescherming: Uitgangspunten voor de Verordening natuurbescherming Uitgangspunten inzake gebiedsbescherming (Natura 2000), soortenbescherming, faunabeheer

Nadere informatie

Bijlage Advies NOJG ganzenbeleid Friesland

Bijlage Advies NOJG ganzenbeleid Friesland Bijlage Advies NOJG ganzenbeleid Friesland Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer t.a.v. de heer J. Scherpenkate Postbus 72 7480 AB HAAKSBERGEN Rolde, 16 oktober 2017 Dossiernummer : 20171016026

Nadere informatie

Technische vragen over de stand van zaken van het Ganzenakkoord en het ganzenbeleid in Noord-Brabant. 2

Technische vragen over de stand van zaken van het Ganzenakkoord en het ganzenbeleid in Noord-Brabant. 2 Bijlage 6: Overzicht reeds gestelde schriftelijke en technische vragen met betrekking tot het ganzenbeleid 04-11-2013 Schriftelijke vragen over de jacht op de vos en het instellen van vosvriendelijke gebieden

Nadere informatie

maken bekend dat in hun vergadering van 1 juli 2003 is vastgesteld hetgeen volgt:

maken bekend dat in hun vergadering van 1 juli 2003 is vastgesteld hetgeen volgt: provinciaal blad nr. 30 ISSN: 0920-1092 V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N 9 juli 2003 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen van 1 juli 2003, nr. 2003-11149, afdeling LG, tot

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân Partij voor de Dieren t.a.v. mevrouw R. van der Zanden Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN

rj) provinsje fryslân provincie fryslân Partij voor de Dieren t.a.v. mevrouw R. van der Zanden Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN - 1 provincie fryslân postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25 rj) Partij voor de Dieren t.a.v. mevrouw R. van der Zanden Postbus 20120 8900

Nadere informatie

Via deze nieuwsbrief informeren de provincie Fryslân en de Faunabeheereenheid u over de stand van zaken rondom het Friese ganzenbeleid.

Via deze nieuwsbrief informeren de provincie Fryslân en de Faunabeheereenheid u over de stand van zaken rondom het Friese ganzenbeleid. Bekijk deze nieuwsbrief online #1-28 februari 2018 Via deze nieuwsbrief informeren de provincie Fryslân en de Faunabeheereenheid u over de stand van zaken rondom het Friese ganzenbeleid. In deze nieuwsbrief:

Nadere informatie

Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet

Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet Deelrapportage ontheffing artikel 68 Flora- en faunawet Ontheffing: Wilde eend (Anas platyrhynchos) Specificatie: (gelegerde) granen Periode: 1-7-2015 tot 15-8-2015 Zaaknummers: 2010-011997 en 2010-012002

Nadere informatie

De nieuwe Wet natuurbescherming in de praktijk. Anne Reichgelt en Evelien Verbij

De nieuwe Wet natuurbescherming in de praktijk. Anne Reichgelt en Evelien Verbij De nieuwe Wet natuurbescherming in de praktijk Anne Reichgelt en Evelien Verbij 1. Intro Wet Natuurbescherming Doel: natuurwetgeving vereenvoudigen en nauwer aan laten sluiten bij Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn

Nadere informatie

Wet natuurbescherming Stap vooruit voor natuur en economie?

Wet natuurbescherming Stap vooruit voor natuur en economie? Wet natuurbescherming Stap vooruit voor natuur en economie? Willem Lambooij Afdeling Water & Groen Inhoud van de presentatie 1. De Wet natuurbescherming in vogelvlucht 2. Nieuwe taken en bevoegdheden provincie

Nadere informatie

Opinies en percepties van de Nederlandse bevolking!

Opinies en percepties van de Nederlandse bevolking! Opinies en percepties van de Nederlandse bevolking! Over jacht, beheer en schadebestrijding Onderzoek naar de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de benutting van wild,

Nadere informatie

De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming. Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij

De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming. Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij De blik vooruit: De nieuwe Wet natuurbescherming Anne Reichgelt, Annelies Blankena en Evelien Verbij 1. Intro Wet Natuurbescherming Doel: natuurwetgeving vereenvoudigen en nauwer aan laten sluiten bij

Nadere informatie

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht

De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht De nieuwe Wet natuurbescherming in vogelvlucht Harm Dotinga (harm.dotinga@vogelbescherming.nl), 8 december 2016 Indeling Inleiding Gebiedsbescherming Soortenbescherming Houtopstanden Toekomstige integratie

Nadere informatie

Wildschade. DLV Plant

Wildschade. DLV Plant Wildschade Faunafonds (landelijk) Bevorderen maatregelen ter voorkoming en bestrijding van schade door beschermde inheemse diersoorten Handreiking faunaschade Tegemoetkoming/toekennen schade in redelijkheid.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 348 Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming) Y VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 7 oktober 2016 De leden

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) en J.A.R.M. van Egmond (GroenLinks) (d.d. 12 februari 2014) Nummer 2900

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) en J.A.R.M. van Egmond (GroenLinks) (d.d. 12 februari 2014) Nummer 2900 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) en J.A.R.M. van Egmond (GroenLinks) (d.d. 12 februari 2014) Nummer 2900 Onderwerp Ontheffing doden knobbelzwanen Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Bescherming v an pl anten en dier

Bescherming v an pl anten en dier Inhoud 3 1. Over deze brochure 4 2. Eerst wat geschiedenis 4 Vroeger 4 Vogelbescherming 4 Jachtwet 5 Natuurbeschermingswet 5 Uitheemse planten- en diersoorten 5 Eén nieuwe wet 6 3. De Flora- en faunawet

Nadere informatie

Belangrijkste punten uit de Wet natuurbescherming. Voorlichting folder NOJG inzake wet Natuurbescherming. Tussentitel Xxxx.

Belangrijkste punten uit de Wet natuurbescherming. Voorlichting folder NOJG inzake wet Natuurbescherming. Tussentitel Xxxx. December 2016 Tussentitel Xxxx De organisatie voor beheer en schadebestrijding Nederlandse Organisatie voor Jacht & Grondbeheer Belangrijkste punten uit de Wet natuurbescherming Voorlichting folder NOJG

Nadere informatie

-=e::: Amsterdam "II!!!. CMGEVINGSWETENSCHAPPEN. Beleid en beheer van wilde hoefdieren. goed natuurbeheer vergt keuzes

-=e::: Amsterdam II!!!. CMGEVINGSWETENSCHAPPEN. Beleid en beheer van wilde hoefdieren. goed natuurbeheer vergt keuzes Beleid en beheer van wilde hoefdieren goed natuurbeheer vergt keuzes Workshop, Oranjerie Elswout, Overveen, 28 februari 2002 "II!!!. CMGEVINGSWETENSCHAPPEN WAGENINGEN UNIVERSITEIT -=e::: Amsterdam ~ Gemeentewaterleidingen

Nadere informatie

Fauna Beheerplan provincie Gelderland 2014-2019

Fauna Beheerplan provincie Gelderland 2014-2019 Fauna Beheerplan provincie Gelderland 2014-2019 Begin maart heeft de Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland haar faunabeheerplan 2014-2019 grofwild voor goedkeuring aangeboden aan de provincie. Het gaat dan

Nadere informatie

De R.-K. Parochie H. Augustinus p/a R.-K. Begraafplaats Buitenveldert A. Vink Fred Roeskestraat 103 1076 EE AMSTERDAM

De R.-K. Parochie H. Augustinus p/a R.-K. Begraafplaats Buitenveldert A. Vink Fred Roeskestraat 103 1076 EE AMSTERDAM > Retouradres De R.-K. Parochie H. Augustinus p/a R.-K. Begraafplaats Buitenveldert A. Vink Fred Roeskestraat 103 1076 EE AMSTERDAM Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Postbus 19530 2500 CM Den Haag

Nadere informatie

Wij, een groep bezorgde burgers, willen een einde aan jacht-zonder-noodzaak,waarbij vrij

Wij, een groep bezorgde burgers, willen een einde aan jacht-zonder-noodzaak,waarbij vrij Aan de voorzitter en de leden van Provinciale Staten van de Provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag Naaldwijk, I 6 maart 201 6 Betreft: Indienen burgerinitiatief Van Vogelvrij naar Kogelvrij,

Nadere informatie

5.1 Fazant (Phasianus colchicus)

5.1 Fazant (Phasianus colchicus) 5.1 Fazant (Phasianus colchicus) 1. Status De fazant is een wildsoort waarop door de jacht populatiebeheer plaatsvindt. De jacht is toegestaan van 15 oktober t/m 31 december (hennen), resp. van 15 oktober

Nadere informatie

Stichting Faunabeheereenheid Groningen

Stichting Faunabeheereenheid Groningen Stichting Faunabeheereenheid Groningen Jaarverslag 2016 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2 WET NATUURBESCHERMING (WNB)... 2 3 VERORDENING NATUURBESCHERMING (VNB)... 2 4 GEVOLGEN VOORGENOMEN INVOERING WNB

Nadere informatie

Wet natuurbescherming

Wet natuurbescherming Wet natuurbescherming Aanleiding Evaluatie natuurwetgeving 2006-2008: vereenvoudiging wenselijk Kabinet Rutte I: Europese verplichtingen uitgangspunt Kabinet Rutte II: bijdrage aan biodiversiteit, geharmoniseerde

Nadere informatie

Beheer en schadebestrijding in Noord-Brabant

Beheer en schadebestrijding in Noord-Brabant Flora- en faunawet Beheer en schadebestrijding in Noord-Brabant Overzicht van de meest voorkomende schadesoorten Onderstaande tabel geeft overzicht van de meest voorkomende schade veroorzakende soorten

Nadere informatie

De das in de nieuwe wet natuurbescherming. Beleven, benutten en beschermen

De das in de nieuwe wet natuurbescherming. Beleven, benutten en beschermen De das in de nieuwe wet natuurbescherming Beleven, benutten en beschermen Integratie van bestaande natuurwetten Natuurbeschermingswet 1998 gebieden hoofdstuk 2 Flora- en faunawet soorten hoofdstuk 3 Boswet

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 16 juni 2014) Nummer 2948

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 16 juni 2014) Nummer 2948 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 16 juni 2014) Nummer 2948 Onderwerp Toestemming Gedeputeerde Staten voor dierenmishandeling in Zuid-Holland: gruwelijke dood ganzen

Nadere informatie

3 Wat is nu het aantal zwijnen dat momenteel in het gebied zit?

3 Wat is nu het aantal zwijnen dat momenteel in het gebied zit? Directie Natuur De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 11 oktober 2007 07-LNV-B-83 DN. 2007/2982 15 oktober

Nadere informatie

Faunabeheereenheid Fryslân. Wat gaan we doen?

Faunabeheereenheid Fryslân. Wat gaan we doen? Wat gaan we doen? De WBE, taken en eisen intermezzo: iets over wettelijke regelingen De WBE en het faunabeheerplan intermezzo: jacht versus schadebestrijding Rollen, volgens de wet en in FRS Jacht en jachtveldadministratie

Nadere informatie

Brabant breed Jacht- en faunabeheer beleid 2018 Jacht, beheer en schadebestrijding

Brabant breed Jacht- en faunabeheer beleid 2018 Jacht, beheer en schadebestrijding Brabant breed Jacht- en faunabeheer beleid 2018 Jacht, beheer en schadebestrijding Waterschap Aa en Maas Waterschap De Dommel Waterschap Brabantse Delta Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 14-02-2018

Nadere informatie

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw,

Noordstra, lepie. Kampen <rn.kampen84@upcmail.nl> Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Geachte heer, mevrouw, Noordstra, lepie Van: Kampen Verzonden: vrijdag 21 maart 2014 20:56 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân Onderwerp: Brief aan Statenfracties betreffende tunnel Hurdegaryp, Bijlagen:

Nadere informatie

Mededeling. Onderwerp Statenmededeling Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen winter 2018/2019

Mededeling. Onderwerp Statenmededeling Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen winter 2018/2019 PROVINCIE FLEVOLAND Mededeling Onderwerp Statenmededeling Bijvoeren grote grazers Oostvaardersplassen winter 2018/2019 Kern mededeling: Gedeputeerde Staten hebben een beleidslijn vastgesteld voor het bijvoeren

Nadere informatie

Ûntwerp & realisaasje: Kalinderkommisje It Frije Fjild & Rekladruk Gytsjerk. Ferkeappriis: 7,50

Ûntwerp & realisaasje: Kalinderkommisje It Frije Fjild & Rekladruk Gytsjerk. Ferkeappriis: 7,50 Jachtkalinder 2018 Ûntwerp & realisaasje: Kalinderkommisje It Frije Fjild & Rekladruk Gytsjerk Ferkeappriis: 7,50 Kees Elzinga Januari 2018 1 2 3 4 5 6 7 1 08.48 16.39 08.48 16.40 08.48 16.41 08.47 16.43

Nadere informatie

TITEL I. FORMULERING VAN DE JACHT IN HET ALGEMEEN... 17 1. Gewone jacht... 17 2. Bijzondere jacht... 17 3. Bestrijding... 18

TITEL I. FORMULERING VAN DE JACHT IN HET ALGEMEEN... 17 1. Gewone jacht... 17 2. Bijzondere jacht... 17 3. Bestrijding... 18 Inhoud INHOUD INLEIDING... 9 HIERARCHIE VAN DE BRONNEN... 13 LIJST VAN GEBRUIKTE AFKORTINGEN... 15 TITEL I. FORMULERING VAN DE JACHT IN HET ALGEMEEN... 17 1. Gewone jacht... 17 2. Bijzondere jacht... 17

Nadere informatie

Aanvraagformulier EB-2

Aanvraagformulier EB-2 Aanvraagformulier EB-2 Ontheffing ex artikel 68 Flora- en faunawet overige Belangen: - in het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid; - in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer;

Nadere informatie

5.3 Haas (Lepus europaeus)

5.3 Haas (Lepus europaeus) 5.3 Haas (Lepus europaeus) 1. Status De haas was reeds beschreven in het fbp. Omdat de tekst op een aantal punten herziening behoefde, is deze integraal herschreven. De haas is een wildsoort waarop door

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2016 2017 33 348 Regels ter bescherming van de natuur (Wet natuurbescherming) AA VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 12 december 2016 De leden

Nadere informatie

Faunabeheerplan Fryslân Actualisatie en aanvulling 2017

Faunabeheerplan Fryslân Actualisatie en aanvulling 2017 Faunabeheerplan Fryslân 2014-2019 Actualisatie en aanvulling 2017 Faunabeheereenheid Fryslân Vastgesteld 18-4-2017 1 Voorwoord Het Faunabeheerplan 2014-2019 (fbp) is in 2015 door GS goedgekeurd. Omdat

Nadere informatie

OVERWEGING. Onderwerp: Grote hoefdieren. Van: Deskundigengroep Grote hoefdieren Aan: Overlegorgaan. Steller: Renske Zwart, secretaris.

OVERWEGING. Onderwerp: Grote hoefdieren. Van: Deskundigengroep Grote hoefdieren Aan: Overlegorgaan. Steller: Renske Zwart, secretaris. OVERWEGING Onderwerp: Grote hoefdieren Van: Deskundigengroep Grote hoefdieren Aan: Overlegorgaan Steller: Renske Zwart, secretaris 30 maart 2011 Aanleiding In 2010 heeft het Overlegorgaan zichzelf de vraag

Nadere informatie

Aanvraagformulier 05 EB-1

Aanvraagformulier 05 EB-1 Aanvraagformulier 05 EB-1 Ontheffing ex artikel 68 Flora- en faunawet, ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen (De met een * gemerkte vragen worden in de toelichting nader toegelicht) Onvolledig

Nadere informatie

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden?

FACTSHEET. Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? Onderzoeksresultaten Motivaction: FACTSHEET Hoe denken Nederlanders over natuur van het boerenland, in de stad en natuurgebieden? september 2015 Onderzoeksinstituut Motivaction heeft in opdracht van Vogelbescherming

Nadere informatie

2 Aanhangsel Handelingen nr. 1555, vergaderjaar

2 Aanhangsel Handelingen nr. 1555, vergaderjaar Juridische Zaken De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 6 juni 2007 2060717150 TRCJZ/2007/2054 17 juli 2007 onderwerp

Nadere informatie

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE

RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE RESULTATEN GROOT WILD ENQUETE 1 Uitkomsten van de Groot Wild enquête Dank u wel! In 2013 organiseerde Natuurmonumenten een landelijke ledenraadpleging over het beheer van wilde dieren zoals edelherten,

Nadere informatie

61% Nederlanders wil natuur in nieuwe regeerakkoord

61% Nederlanders wil natuur in nieuwe regeerakkoord 61% Nederlanders wil natuur in nieuwe regeerakkoord Vogels en mensen, Vogelbescherming/ 2-6-2010 / P.1 / 2-6-2010 / P.1 Onderzoeksrapportage Amsterdam 17 mei 2010 Projectnummer

Nadere informatie

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk?

Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Het Brabantse natuurbeleid onder de loep Bijstelling noodzakelijk? Conclusie Er zijn veel ontwikkelingen in het natuurbeleid sinds 2010 Er zijn aanpassingen doorgevoerd of noodzakelijk Natuurbeleid in

Nadere informatie

Beleidsregels Faunabeheer Provincie Overijssel

Beleidsregels Faunabeheer Provincie Overijssel Faunabeheer Provincie Overijssel (geconsolideerde versie, geldend vanaf 5-2-2003 tot 7-10-2008) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel provincie Overijssel Faunabeheer

Nadere informatie

De Stichting Dier&Recht is een ANBI, een algemeen nut beogende instelling. Ondergetekende is bevoegd namens de stichting te handelen.

De Stichting Dier&Recht is een ANBI, een algemeen nut beogende instelling. Ondergetekende is bevoegd namens de stichting te handelen. Stichting Reclame Code Ter attentie van de Reclame Code Commissie Postbus 75684 1070 AR Amsterdam Amsterdam, 16 juli 2015 Geachte leden van de RCC, Hieronder treft u een klacht aan inzake aanprijzingen,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 827 Initiatiefnota van het lid Thieme over sluiting van de jacht Nr. 2 INITIATIEFNOTA Inleiding De Flora- en Faunawet (hierna: Ffw) uit 2002

Nadere informatie

6.1 Houtduif (Columba palumbus)

6.1 Houtduif (Columba palumbus) 6.1 Houtduif (Columba palumbus) 1. Status De houtduif is een wildsoort waarop door de jacht populatiebeheer plaatsvindt. De jacht is toegestaan van 15 oktober t/m 31 januari. Daarnaast is de houtduif landelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 Juli 2015

Nieuwsbrief 2 Juli 2015 Nieuwsbrief 2 Juli 2015 Beste lezer, Inmiddels stijgt de temperatuur alweer naar tropische waarden en zoeken mens en dier verkoeling op. Opgezweept door deze temperaturen vinden momenteel verhitte discussies

Nadere informatie

EERLIJK VLEES UIT DE VRIJE NATUUR

EERLIJK VLEES UIT DE VRIJE NATUUR EERLIJK VLEES UIT DE VRIJE NATUUR Ambachtelijke producten van topkwaliteit. Met de volle en pure smaak van dieren die opgroeien en leven in de vrije natuur. Vanuit 130 jaar ervaring biedt het familiebedrijf

Nadere informatie

Stichting Faunabeheereenheid Groningen

Stichting Faunabeheereenheid Groningen Stichting Faunabeheereenheid Groningen Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...2 2 WET NATUURBESCHERMING (WNB)...2 3 VERORDENING NATUURBESCHERMING (VNB)...2 4 GEVOLGEN INVOERING WNB EN VNB...2 5 LANDELIJKE

Nadere informatie

EERLIJK VLEES UIT DE VRIJE NATUUR

EERLIJK VLEES UIT DE VRIJE NATUUR EERLIJK VLEES UIT DE VRIJE NATUUR Ambachtelijke producten van topkwaliteit. Met de volle en pure smaak van dieren die opgroeien en leven in de vrije natuur. Vanuit meer dan 125 jaar ervaring biedt het

Nadere informatie

Was-wordt overzicht aan de hand van de tekst van Verordening en Beleidsregel

Was-wordt overzicht aan de hand van de tekst van Verordening en Beleidsregel -wordt overzicht aan de hand van de tekst van Verordening en Beleidsregel Hieronder wordt eerst het overzicht gegeven voor de PS-bevoegdheden, zoals deze zijn uitgewerkt in het Statenvoorstel voor de Verordening

Nadere informatie

AVJ-0116. Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJK- HEIDSVERZEKERING JAGER

AVJ-0116. Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJK- HEIDSVERZEKERING JAGER AVJ-0116 Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJK- HEIDSVERZEKERING JAGER 1 INHOUDSOPGAVE WAAROM DEZE VOORWAARDEN BELANGRIJK VOOR U ZIJN 3 MIJN VERZEKERING 1. Wat verzeker ik met de Aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017, wijziging guozzen (kenmerk )

PROVINCIAAL BLAD. Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017, wijziging guozzen (kenmerk ) PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Fryslân Nr. 1123 7 februari 2018 Verordening Wet natuurbescherming Fryslân 2017, wijziging guozzen (kenmerk 1471977) Provinciale staten van Fryslân;

Nadere informatie

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 Fractieflits December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 INHOUD 1. Omgevingsvisie vastgesteld 2. Lelystad Airport 3. Flevotop 4. Bezoek Brussel 5. Landschapsbeheer 1. Omgevingsvisie vastgesteld In november is door

Nadere informatie

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Onze referentie Bijlagen Beslissing Aanvraag Toelichting

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Onze referentie Bijlagen Beslissing Aanvraag Toelichting > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Stichting Faunabeheereenheid Zeeland J. Ramondt Postbus 46 4460 BA GOES Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61 39 ffwet@rvo.nl

Nadere informatie

8.9 Konijn (Oryctolagus cuniculus)

8.9 Konijn (Oryctolagus cuniculus) 8.9 Konijn (Oryctolagus cuniculus) 1 Samenvatting Aantal en verspreiding De landelijke trend is over de gehele periode stabiel, over de laatste tien jaar treedt een matige toename op. De stand van het

Nadere informatie

Resultaten project: rollen, taken en verantwoordelijkheden Faunabeheer December 2014

Resultaten project: rollen, taken en verantwoordelijkheden Faunabeheer December 2014 Resultaten project: rollen, taken en verantwoordelijkheden Faunabeheer December 2014 In dit document vindt u de resultaten van het project Rollen, taken en verantwoordelijkheden faunabeheer. Het gaat om:

Nadere informatie

Aanvraag ontheffingverlening ex art. 68 van de Flora- en faunawet

Aanvraag ontheffingverlening ex art. 68 van de Flora- en faunawet Aanvraag ontheffingverlening ex art. 68 de Flora- en faunawet A AANVRAGER 1. Naam aanvrager: M/V* Adres: Postcode en plaats: Telefoonnummer: Faxnummer: E-mailadres: Relatienummer: (indien bekend) Indien

Nadere informatie

Jacht in gebieden Natuurmonumenten sterk verminderd

Jacht in gebieden Natuurmonumenten sterk verminderd Illustratie uit Ons voorgeslacht, in zijn dagelysch leven geschilderd. van W.J. Hofdijk, 1873 Jacht in gebieden Natuurmonumenten sterk verminderd De afgelopen 25 jaar heeft Natuurmonumenten een terughoudend

Nadere informatie

Faunabeheerplan. Onafhankelijke jachtrechthouder

Faunabeheerplan. Onafhankelijke jachtrechthouder Faunabeheerplan Onafhankelijke jachtrechthouder. Voorwoord en inleiding: Algemene gegevens jachtterrein: Biotoopbeschrijving: Het jachtterrein bevind zich in de geografische streek zandig Vlaanderen. Binnen

Nadere informatie

Tamboer Plaagdierbeheersing A. Tamboer Hoofdweg LV NIEUW VENNEP. Datum 29 augustus 2014 Betreft Beslissing aanvraag jagen op begraafplaatsen

Tamboer Plaagdierbeheersing A. Tamboer Hoofdweg LV NIEUW VENNEP. Datum 29 augustus 2014 Betreft Beslissing aanvraag jagen op begraafplaatsen > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag Tamboer Plaagdierbeheersing A. Tamboer Hoofdweg 1398 2153 LV NIEUW VENNEP Rijksdienst voor Postbus 19530 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070

Nadere informatie

4 november 2003 Nr , LG Nummer 37/2003

4 november 2003 Nr , LG Nummer 37/2003 4 november 2003 Nr. 2003-18.260, LG Nummer 37/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen betreffende een wijziging van de Verordening schadebestrijding dieren provincie

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken Programmadirectie Juridische instrumentarium Natuur en Gebiedsinrichting

Ministerie van Economische Zaken Programmadirectie Juridische instrumentarium Natuur en Gebiedsinrichting Ministerie van Economische Zaken Programmadirectie Juridische instrumentarium Natuur en Gebiedsinrichting Consultatie Wetsvoorstel natuurbescherming Presentatie best practices regeldruk 27 maart 2013 (1)

Nadere informatie

Faunabeheereenheid Overijssel

Faunabeheereenheid Overijssel Secretariaat: Postbus 645 7400 AP Deventer 0570-746017 secretaris@fbeoverijssel.nl Faunabeheereenheid Overijssel Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2 WET NATUURBESCHERMING (WNB)... 2 3 PROVINCIALE

Nadere informatie

AVJ Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER

AVJ Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER AVJ-0118 Bijzondere voorwaarden bij uw AANSPRAKELIJKHEIDS- VERZEKERING JAGER 1 INHOUDSOPGAVE WAAROM DEZE VOORWAARDEN BELANGRIJK VOOR U ZIJN 3 MIJN VERZEKERING 1. Wat verzeker ik met de Aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal

Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma. Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma Provinciale Staten 2015 in eenvoudige taal Verkiezingen in de provincie Op 18 maart 2015 zijn er verkiezingen in de provincie Utrecht. Iedereen die in Utrecht

Nadere informatie