hoe willen jullie een kwaliteitsvol project rond WBE realiseren? (zie pagina 4-5)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "hoe willen jullie een kwaliteitsvol project rond WBE realiseren? (zie pagina 4-5)"

Transcriptie

1

2 Voor je een subsidie aanvraagt bij Kleur Bekennen willen we je een aantal tips en aandachtspunten mee geven waar je best rekening mee kan houden. Lees deze goed na vooraleer je aan de slag gaat en je dossier invult. Zo vermijd je achteraf teleurstellingen. Twijfel je of zijn er dingen onduidelijk, dan mag je uiteraard om meer uitleg vragen. In elke provincie kan je het Kleur Bekennen team bereiken (zie contactgegevens op het einde van deze handleiding). Met de projectoproep wil Kleur Bekennen scholen en leerkrachtenteams motiveren en ondersteunen om ambitieus te zijn in het nastreven van een kwaliteitsvolle werking rond wereldburgerschap, zodat jongeren handelen als verantwoordelijke burgers, zich bewust van het belang van internationale solidariteit en de mogelijkheid om zelf actief bij te dragen tot een meer rechtvaardige wereld. Een omvat een voorbereiding, activiteit(en) en een evaluatie. De school werkt op verschillende momenten in het schooljaar aan het project waarbij er een samenhang is tussen de verschillende momenten en activiteit(en). Er is een link met de wereld en animatie, educatie en informatie komen evenwichtig aan bod. Kleur Bekennen wil scholen stimuleren om kwaliteitsvolle projecten en activiteiten te realiseren met betrekking tot wereldburgerschapseducatie (WBE). Er zijn de voorbije jaren heel wat scholen geweest die kwaliteitsvolle projecten hebben opgezet rond WBE. Wel merken we dat WBE-projecten te vaak worden getrokken door één of enkele leerkrachten en soms de slagkracht ontbreekt om nieuwe pistes uit te werken. Daarom willen we scholen aanmoedigen om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden om hun werking omtrent WBE te versterken. Voor de volgende twee schooljaren ( en ) zal onze focus dan ook draagvlakversterking zijn. Met een sterk draagvlak WBE op school is de kans groter dat WBE een structureel gegeven is op school én WBE gedragen wordt door het hele schoolteam. Wat we precies bedoelen met draagvlak en draagvlakversterking lees je verder in deze handleiding. Deze projectoproep richt zich dus tot scholen die het draagvlak op hun school willen versterken voor wereldburgerschapseducatie. Dit betekent dat wij graag het volgende in dit dossier willen lezen: hoe willen jullie een kwaliteitsvol project rond WBE realiseren? (zie pagina 4-5) welke initiatieven nemen jullie om het draagvlak voor WBE te versterken? (zie pagina 6-7)

3 de school een door het ministerie van onderwijs erkende school is. Basis- en secundaire scholen kunnen een aanvraag indienen per vestigingsplaats of instellingsnummer. De lerarenopleiding van het hoger onderwijs kan een aanvraag indienen per opleiding (kleuter-, basis- of secundair). de aanvraag in het Nederlands is opgesteld en het formulier volledig is ingevuld. het dossier digitaal is ingediend ten laatste op 6/09/2015 (middernacht). Digitaal inzenden is verplicht, de digitale datum telt als tijdstempel. Uit alle ontvankelijke dossiers wordt een selectie gemaakt. Enkel de beste dossiers krijgen een financiële ondersteuning. Het is dan ook mogelijk dat uw dossier in orde is maar je project toch niet geselecteerd wordt. Het maximale ondersteuningsbedrag is 3500 per aanvraag en kan gebruikt worden voor de 5 volgende soorten kosten: door externen begeleide educatieve activiteiten en workshops (incl. vervoersonkosten), aankoop (duurzaam) educatief materiaal, huur educatief materiaal, toegangsgelden tentoonstellingen, filmvoorstellingen, toneelvoorstellingen, musea: max inhoudelijke ondersteuning voor leerkrachten (coaching/begeleiding): max door leerlingen creatief te verwerken materiaal (bv. knutselmateriaal, ingrediënten) met het oog op educatieve activiteiten voor de leerlingen: max openbare vervoersonkosten om musea, tentoonstellingen,... te bezoeken: max huren van een bus huur van audiovisueel materiaal en infrastructuur (locatie, podia): max Verblijfsonkosten Aankoop muziekinstrumenten, camera, PC, video en meubilair Hardware of software materiaal Verzekeringen SABAM Drukwerk of fotokopieën en dossierkosten of administratieve kosten Bijdrage die aan de leerlingen wordt gevraagd Activiteiten die plaatsvinden in de maand september 2015 kunnen we helaas niet vergoeden. Alle facturen en betalingsbewijzen vanaf 1 oktober 2015 tot en met 30 juni 2016 komen wel in aanmerking als het project is goedgekeurd.

4 We willen de werking rond WBE kennen op schoolniveau. Bezorg ons we een volledig overzicht van jullie huidige werking met betrekking tot WBE op de ganse school. Daarom vinden we het ook belangrijk dat jullie onderstaande vragen in jullie antwoord proberen te verwerken. 1. Waarom werk je rond WBE op school? 2. Op welke manier wil je dit schooljaar aan WBE werken? 3. Wat is de link met de vakken en lesinhouden? 4. Hoe worden de verschillende activiteiten, initiatieven, deelprojecten... op elkaar afgestemd? 5. Wat is de link met de wereld? 6. Welke leerlingen zijn betrokken? We willen graag weten wat de plaats van wereldburgerschap is binnen jullie schoolvisie. Misschien is wereldburgerschap omschreven in de visietekst of bestaat er een leerlijn WBE over jaren en graden heen? Is er een aparte visie rond WBE op school of zit deze vervat in de algemene schoolvisie? Is jullie aanpak het gevolg van een denkoefening met het schoolteam? Hoe zie je WBE op jouw school? Wat betekent het voor jouw school? Waarom doe je op school aan WBE? Waarom vind je dit als leerkracht of directie belangrijk? Waarom zet je bepaalde activiteiten/projecten op poten?

5 Op welke manier wordt WBE op school georganiseerd? Hoe pak je WBE aan op school? Zijn er vaste/structurele activiteiten, projecten of campagnes? Zijn er vakken die sowieso WBE-leerinhouden aan bod laten komen (zie ook vraag 3)? Vertrekt men vanuit een thema? Hoe en door wie worden deze beslist en verder uitgewerkt? Hoe werk je rond actuele thema s van WBE in de klas, op school? Zorg er voor dat animatie, educatie en informatie evenwichtig aan bod komen. Een mondiale of culturele dag op school waarin de leerlingen ondergedompeld worden in tal van workshops is heel boeiend voor de leerlingen en is zeker en vast ook een meerwaarde om WBE op school in de kijker te zetten. Voor Kleur Bekennen gaat WBE echter verder: werken aan een wereldburgerreflex, dat is wat we willen! WBE is volgens ons geen extra activiteit, maar zit vervat zowel in je lessen, je projecten als je activiteiten op school, je klasklimaat en je gedrag. Het is een reflex waarbij je als leerkracht, in alles wat je doet of organiseert op school én in de klas steeds even stilstaat bij mogelijke mondiale en vakoverschrijdende linken. Hoewel een eenmalige mondiale actie een goede start kan zijn, wil Kleur Bekennen scholen er vooral toe aanzetten WBE een vaste plaats te geven binnen de schoolcultuur. Kleur Bekennen hecht veel belang aan de pedagogische kwaliteit van WBE op jouw school. Neem dus de pedagogische principes (zie bijlage pagina 11-12) eventjes door want deze staan volgens Kleur Bekennen centraal bij WBE op school. Doe je enkel een voorbereiding en na verwerking van de activiteit of doe je meer? Worden WBE-elementen (ook) verwerkt binnen de reguliere lessen? Wat wil je met deze lesinhouden (én activiteiten) bereiken met de leerlingen? Werk je met thema s in de lessen? Maak je gebruik van actuele thema s? Welke methodieken worden toegepast in de lessen? Misschien kan je kort uitleggen aan welke pedagogische principes je het meeste aandacht schenkt, waarom je net deze zo belangrijk vindt en hoe je ermee aan de slag gaat in de klas of op school. Op welke manier zorg je voor inhoudelijke afstemming tussen de verschillende activiteiten, lesinhouden en projecten? Hoe maak je zichtbaar en kenbaar aan leerlingen, leerkrachten, ouders,... wat er op school gaat gebeuren rond WBE? Maak een mindmap die je centraal ophangt op school, werk met een expomuur, met een figuurtje dat steeds terugkomt doorheen de verschillende activiteiten en lesinhouden, een fototentoonstelling,...). Doe je dit al? Vermeld dat dan zeker! Kleur Bekennen vindt het noodzakelijk dat het project een link heeft met de wereld. in een project rond WOI komen ook hedendaagse conflicten aan bod en zoekt men naar overeenkomsten en verschillen. In een milieuproject rond water gaat het niet enkel over het zuinig omgaan met water maar wordt er ook gekeken naar waterproblemen in andere delen van de wereld, waar er bij de een te veel en bij de andere te weinig water is.

6 Zoals je in vraag 3 al kon lezen, kan je WBE volgens ons niet beperken tot enkel een mondiale dag. Daarnaast werk je idealiter zowel op schoolniveau als op klasniveau waarbij je je niet beperkt tot één klas, één vak of één graad. Daarom willen we met deze vraag meer te weten komen in welke mate leerlingen betrokken zullen worden met betrekking tot WBE op jullie school. Zoals eerder vermeld willen we ons als Kleur Bekennen met deze projectoproep richten naar scholen die het draagvlak voor wereldburgerschapseducatie op hun school willen versterken. Neem onderstaande tekst en tips even door zodat je begrijpt wat Kleur Bekennen onder draagvlak en draagvlakversterking verstaat. betekent de maatschappelijke uiting van de aanhang voor een plan. Het gaat om een publieke steun, een groep van mensen die allemaal iets willen of iets steunen. De steun uit zich in een houding of actie, het is niet noodzakelijk verbonden met kennis. op school betekent dat jouw plannen (als leerkracht/directie of als werkgroep) voor WBE ook de steun krijgen van anderen én dus ook gedragen zijn door meerdere personen op school (kunnen directie, andere leerkrachten, ouders, leerlingen,... zijn). Volgens Kleur Bekennen heb je een grotere kans op een succesverhaal én op een structurele werking WBE als er draagvlak voor WBE op school aanwezig is. op school bedoelen we dat je op zoek gaat naar een ruimere ondersteuning én goedkeuring van meerdere personen voor je plannen van WBE op school. Binnen draagvlakversterking kan er een onderscheid gemaakt worden tussen verbreding en verdieping. Bij ligt de nadruk op het bereiken van mensen die nog geen deel uitmaken van het draagvlak. Diverse niveaus: Op vlak van leerlingen: Thema s WBE komen (meer) aanbod in verschillende lessen/vakken Bepaalde doelgroep extra betrekken die ervoor niet (of niet zo sterk) betrokken was (kan richting, graad of klas(en) zijn) o Op vlak van leerkrachten en/of leerkrachtenteam: o Meer leerkrachten bereiken die aan WBE werken in hun lessen o Ook binnen de niet traditionele vakken aan WBE werken o Werkgroep WBE opstarten en/of er zitten meer (of nieuwe) leerkrachten in de werkgroep WBE (zodat meer leerkrachten uit verschillende vakgebieden betrokken worden bij het organiseren van activiteiten en dat ook de lesinhouden hiermee afgestemd kunnen worden) o Er worden nieuwe vakgroepen opgericht o Een extra vakleerkracht geeft een aantal uren (minstens 3) les over een thema dat aansluit bij de activiteiten WBE op school o... Op vlak van beleid: o Er is overleg tussen directie en werkgroep WBE o Directie zit steeds mee aan de tafel o In teamvergadering vormt WBE een vast puntje o... Op vlak van ouders: Ouders worden betrokken in WBE-activiteiten en projectdagen op school/in de klas Ouders nemen deel aan werkgroepje (bv. werkgroepje MOS/wereldburger)...

7 Bij ga je op zoek hoe je mensen die al oppervlakkig meewerken, meer kan betrekken bij WBE. Verdieping kan ook inhouden dat je intensiever gaat werken rond WBE op je school. Diverse niveaus: Op vlak van leerlingen: o Leerlingen die voordien enkel deelnamen aan activiteiten uitdagen om zelf een activiteit uit te werken of achtergrondinformatie te verzamelen en te verwerken (=Inzetten op leerlingenparticipatie ) o Thema s WBE komen (meer) aanbod in verschillende lessen/vakken o Op vlak van leerkrachten en/of leerkrachtenteam: o Leerkrachten die voordien enkel aanwezig waren bij activiteiten vragen om zelf een activiteit te begeleiden o Leerkrachten die enkel hielpen bij de uitvoering, uitnodigen om de initiatieven mee vorm te geven o Een pedagogische studiedag organiseren rond WBE of rond het thema van het WBE-project op jouw school zodat alle leden van het schoolteam inhoudelijk versterkt worden o Leerkrachten van nieuwe vakken betrekken om ook vanuit hun vak een inhoudelijk luik uit te werken dat het bestaande initiatief versterkt o Op vlak van beleid: o WBE opnemen in visie/pedagogisch plan o Als directie een actieve rol opnemen in het vormgeven en/of uitvoeren van WBE-initiatieven o Kleur Bekennen verwacht van jou als deelnemende school dat jullie het draagvlak voor wereldburgerschapseducatie op jullie school versterken: Welke stappen/acties ga je nemen om het draagvlak voor WBE op school te versterken? Waarom kies je hiervoor? Waarom denk je dat dit helpt om het draagvlak voor WBE op school te versterken? Draagvlak versterken vraagt echter tijd en een duurzame aanpak. Wie in een vroeg stadium betrokken wordt bij het proces (door inspraak of deelname aan het project), voelt vaak minder weerstand om een nieuwe piste te verkennen. Wie voelt dat een initiatief rekening houdt met wat al gebeurt en ruimte laat voor de behoeften van de verschillende vakgroepen, zal het nieuwe initiatief minder aanvoelen als iets dat bovenop het bestaande komt en dus te veel extra energie vraagt. Om het draagvlak WBE op jouw school te versterken is dan ook de boodschap: anderen informeren, enthousiasmeren én in beweging brengen! Wie is er op dit moment reeds bezig met WBS op school? Wie organiseert/coördineert op dit moment de activiteiten m.b.t. WBE? Is er overleg met verschillende leerkrachten/met de directie/ ondersteunend onderwijspersoneel m.b.t. WBE-activiteiten en lesinhouden? Is er een trekker of werkgroep WBE? Wat mis je in je huidige werking rond WBE? Op welke manier ga je initiatieven nemen om de werking omtrent WBE te versterken op je school? Waar wil je naar toe? Wat zou je graag willen bereiken op het einde van het schooljaar? Wie of wat denk je dat zeker nodig is om dit te bereiken? Welke droom op vlak van draagvlakversterking zou je willen omzetten in de praktijk? Hoe ga je deze droom realiseren? Wie of wat heb je daarvoor (zeker) nodig?

8 Kleur Bekennen wil graag inzicht krijgen in de onkosten die je maakt om dit project tot een goed einde te brengen. Waarvoor je een financiële ondersteuning kan krijgen, kan je nalezen op pagina 3. In het Excel bestand vul je in het tabblad budget bij elk onderdeel het totaal bedrag in van de onkosten die je zult maken voor dit onderdeel. Doe dit zo accuraat mogelijk (neem er je activiteitenplanning dus bij). Indien je nog geen definitief kostenplaatje kan maken (omwille van verschillende redenen) vul je een schatting in. Opgelet! Deze schatting wordt het maximum bedrag dat je als ondersteuning kan ontvangen. Zijn de uiteindelijke kosten (die in aanmerking komen voor terugbetaling) hoger dan deze schatting, dan betalen wij terug tot deze grens bereikt is. Als je de kosten die in aanmerking komen voor terugbetaling door Kleur Bekennen (zie pagina 3) én jullie planning naast elkaar legt, voorkom je onaangename verrassingen! Heb je graag advies over je aanvraag? Neem dan contact met de educatief medewerker van Kleur Bekennen in jouw provincie. Hij/zij zal graag tijd maken om samen met jou de aanvraag te bekijken: In elke provincie worden ook adviesmomenten ingebouwd waar scholen advies krijgen van de educatief medewerkers bij het invullen van het aanvraagformulier. Deze gaan in de meeste gevallen samen met een speeddate met educatieve organisaties: vrijdag 22 mei, 10u00 12u30, Huis van de Sport, Boomgaardstraat 22, 2600 Berchem woensdag 3 juni, 9u30-12u30 VGC, Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel donderdag 21 mei, 9u00-12u00, Provinciaal Limburgs Educatief Centrum, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt donderdag 21 mei, 13u00-16u00, Wereldcentrum, Gaspar de Craeyerstraat 2, 9000 Gent woensdag 13 mei, 14u00-16u30, Campus UCLL, Hertogstraat 178 Leuven woensdag 13 mei, 12u30-16u00, PNZC, Hugo Verriestraat 22, 8800 Roeselare Je stuurt je definitieve aanvraag uiterlijk op 6 september 2015 (middernacht) door naar de educatief medewerker van je provincie / Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Digitaal inzenden is verplicht, de digitale datum telt als tijdstempel. Na 6 september worden alle dossiers behandeld door de educatief medewerkers én de kwaliteitscommissie (bestaat uit externe experten) van Kleur Bekennen. De beslissing of je financiële ondersteuning ontvangt, wordt eind september gecommuniceerd per .

9 Het maximale bedrag dat jullie kunnen ontvangen en de motivering voor deze beslissing, volgt begin oktober per brief. Deze brief wordt vergezeld van de officiële overeenkomst tussen de school en Kleur Bekennen. Een ondertekend exemplaar moet ons voor eind oktober worden teruggezonden als akkoord voor de financiële ondersteuning. Je voert je project uit zoals aangegeven in het dossier. Veranderingen of aanvullingen aan het dossier stuur je door naar je educatief medewerker in je provincie of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze moet de veranderingen/ aanvullingen nog wel goedkeuren! Vóór 20 juni 2016: nodig je de educatief medewerker uit voor een evaluatie. Samen overloop je het voorbije traject en bekijk je wat er volgend schooljaar gepland wordt dien je een verantwoordingsdossier in. Dit omvat originele facturen en bewijsstukken van de uitgevoerde activiteiten nadat je het verantwoordingsdossier hebt ingediend en alles is goedgekeurd, wordt de financiële ondersteuning uitbetaald op de schoolrekening. Nee, als je aanvraag is afgekeurd neem je best contact op met de educatieve medewerker van Kleur Bekennen. Die bekijkt samen met jou de afwijzing van de commissie en geeft je advies, begeleiding en tips hoe je, ook zonder de financiële stimulans, wereldburgerschap kan integreren in je lessen en op je school!

10 Een vraag? Een projectidee? Een duwtje in de rug nodig om je idee om te zetten in een concreet plan? Aarzel niet om onze educatieve medewerkers in je provincie te contacteren of neem contact op met de coördinatie van het programma. Lotte Adriaenssens T: E: Belgisch Ontwikkelingsagentschap (BTC) Hoogstraat Brussel Ellen Braet T: E: Ilse Meermans & Sofie Martens T: of E: Opmaak & concept Lotte Adriaenssens, Evita Dhaenens, Pieter Gasia, Sofie Martens, Anouk Courtin, Ellen Braet, Lisa Vanderhaeghen, Valentien Goethals, Dirk Bocken, Bernadette van Hissenhoven, Caroline Staelens, Erika Nobels, Wim Vandenbussche, Nele Vanhavere, Ilse Meermans, Rik Lefevere Coordinatie Dirk Bocken Illustraties Journée evenement 2013 ALC Istockphoto Evita Dhaenens & Nele Vanhavere T: of E: Pieter Gasia & Katrijn Machiels T: of E: Rik Lefevere T: E: Verantwoordelijke uitgever Carl Michiels BTC Hoogstraat Brussel

11 Door zelf te ervaren leer je veel meer en sneller. Bovendien verhoog je de betrokkenheid en dat geeft een meer duurzaam leerresultaat! Een school kan een heuse leerlingenraad opzetten om leerlingen actief te laten participeren. Naast dergelijke formele, georganiseerde beslissingsprocessen kan je ook in de dagelijkse omgang, tijdens kleine momenten zoals een klasgesprek of een ideeënbus kinderen en jongeren laten mee denken, praten, doen en beslissen. Met kleine veranderingen kan je al heel wat resultaten bereiken. Probeer ook de momenten waarop leerlingen kunnen participeren aan te grijpen en uit te breiden. Met wat alertheid en oefening wordt participatie een vanzelfsprekendheid in plaats van een opgelegd spelletje. Geen eenrichtingsverkeer, maar vertrekken van de eigen ervaringen van de leerlingen en die in een internationaal perspectief plaatsen. Kleur Bekennen stimuleert scholen om verder te kijken dan de meest voor de hand liggende vakken om WBE aan bod te laten komen: Het hoeven niet altijd de levensbeschouwelijke, geschiedenis en PAV vakken te zijn. Ook in de lessen wiskunde, natuurwetenschappen, alle talen, LO, PO kan je een link leggen naar WBE. Betrek zo veel mogelijk leerkrachten en leerlingen en versterk zo het draagvlak van WBE. Tijdens het schooljaar is er niet veel ruimte om veel dagen lesvrij te maken om een activiteit uit te voeren. Het is ook mogelijk om een activiteit volledig te integreren in de lessen en tijdens de pauzes. Gebruik de buurt om WBE een extra dimensie te geven. Een school mag geen eilandje zijn los van de buurt, van de samenleving. Een brede school treedt buiten haar schoolmuren en gaat op zoek naar (inhoudelijke) samenwerkingsverbanden met andere scholen, instellingen én partners. Mogelijke partners zijn bijvoorbeeld: buurtbewoners, buurtwinkels, ouders, oud-collega s, gemeentediensten (jeugddienst, cultuurdienst, bibliotheek, ontwikkelingssamenwerking, ), provincies, documentatiecentra Kleur Bekennen, andere scholen, politie, brandweer, socio-culturele organisaties, sportverenigingen, jeugdbeweging, ngo s, noord-zuid organisatie, kinderopvang, een muziekschool,... Ervaringsgericht leren is leren door te doen en te ervaren. Er wordt niet alleen een beroep gedaan op het intellect, maar ook op vaardigheden, het omgaan met emoties en achterliggende opvattingen. Door aan te sluiten bij de leefwereld van de leerlingen, maak je het leren tastbaarder voor je leerlingen. De wereld die vaak zo ver van hun bed is, komt een stukje dichterbij als je de link kan leggen tussen je leerlingen en de realiteit van hun belevingswereld. Door zelf te ervaren leren je leerlingen bovendien veel meer en sneller. Kies daarom voor activerende werkvormen tijdens lessen en workshops en activiteiten. Er zal een verhoogde betrokkenheid zijn waardoor je duurzame leerresultaten krijgt. Voorbeelden van activerende werkvormen: maak van een bekend gezelschapsspel of tv programma een variant, werk met een sprookje, doe een inlevingsoefening, werk met strips, gebruik de stille wanddiscussie Opvoeden tot wereldburgerschap betekent dat je een bepaald gedrag bij leerlingen wil aanmoedigen (bv. empathie) en ander gedrag wil ontmoedigen (bv. het hebben van vooroordelen). Je hoopt een engagement te creëren bij je leerlingen waardoor ze in actie zullen komen. Hiervoor is het belangrijk dat er binnen de school of in de buurt de mogelijkheden bestaan om deze actie uit te voeren. Leerlingen kunnen in actie komen op school door bijvoorbeeld fairtrade producten te introduceren op school, actief deel te nemen in de leerlingenraad, donderdag veggiedag, een debat of een spelnamiddag samen met de kinderen uit het asielcentrum te organiseren, de ecologische voetafdruk van de school te verkleinen of een brief te schrijven voor Amnesty International.

12 Maar ook in hun vrije tijd zijn er tal van mogelijkheden: hun ouders motiveren om seizoensgebonden fruit of fairtrade producten te kopen, afval sorteren, vrijwilligerswerk doen, kledij inleveren bij de lokale welzijnsschakel, Het is altijd gezond om na een tijdje even achterom te kijken en WBE op jullie school kritisch te bekijken. Een (zelf)evaluatie is een uitgelezen manier om tussendoor bij te sturen en het proces te verbeteren. Wat kan je evalueren? Denk aan het verloop van het project en de activiteiten, timing tijdens het schooljaar, samenwerking tussen leerkrachten, medewerking van de leerlingen, betrokkenheid ouders, thema, inhoud, tijdinvestering, budget, sfeer, integratie in school/vakken, moeilijkheden, pluspunten, leerinhoud voor de leerlingen, verwachtingen ingelost In onze documentatiecentra ontleen je gratis educatief materiaal om te werken aan wereldburgerschap. Onze educatieve medewerkers geven er advies, tips en suggesties om met het materiaal aan de slag te gaan. De collectie is: Actueel: De informatie die in educatieve materialen zit moet actueel en relevant zijn. Daarom volgen onze documentalisten de laatste ontwikkelingen van pedagogische materialen op de voet. Archivering is een permanent aandachtspunt. Uitgebalanceerd: We willen dat onze collectie linkt aan de diverse invalshoeken van wereldburgerschap. We houden rekening met het ontwikkelingsniveau van de leerlingen en de onderwijssector. Afgestemd op de verschillende doelgroepen: Onze collectie is bestemd voor: o Leerkrachten uit kleuter-, basis- en secundair onderwijs o Leerlingen uit het hoger secundair onderwijs o Voor studenten uit de lerarenopleiding o Uitgevers o Educatieve aanbieders Op onze blog vind je leermiddelen die enkel voor digitaal gebruik bestemd zijn, zoals games, webquests en educatieve websites. Deze leermiddelen zijn dus niet fysiek ontleenbaar in onze documentatiecentra. De blog stimuleert uitwisseling tussen de verschillende spelers in de educatieve sector. Geef gerust je mening of tips! We ontwikkelden ook diverse Prezi's. Dit is een tool die een overzicht geeft van o.a. online games, interessante sites, databanken met educatief materiaal, beeldbanken, en nog veel meer! De Prezi is ideaal om inspiratie op te doen tijdens je lesvoorbereiding en zijn projecteerbaar. Naast de digitale materialen op de blog vind je overig downloadbaar materiaal, zoals een educatief pakket of werkfiches, in onze online databank. Op onze website vind je in de zoekmotor een groot en gevarieerd workshopaanbod van educatieve organisaties. Deze workshops zijn prima te gebruiken in een project, zeker als je er zelf nog extra pedagogische omkadering aangeeft, zodat ze echt ingebed zijn in je project. De workshops in onze databank: Hebben een uitgebreide pedagogische beschrijving met verwijzing naar de vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen Zijn geëvalueerd na iedere activiteit Zijn gezien door onze educatieve medewerkers

13 Vind jij je weg in de thema s van wereldburgerschap en kun je ze aan elkaar linken? Het metroplan voor wereldburgers helpt je! Het metroplan geeft je ook de definities van de verschillende invalshoeken van wereldburgerschap en wat wij verstaan onder een wereldburger. Werken aan wereldburgerschap kan op zoveel manieren. Elke school neemt haar eigen weg en kiest andere thema s. Kijk eens goed op het metroplan: aan welke thema s werk jij? Zie je nieuwe combinaties voor in jouw klas/school?

www.kleurbekennen.be Wat is het doel van deze projectoproep? 3 Wat verstaan we onder? 3 Welke ondersteuning krijgen de geselecteerde scholen? 4 Hoe verloopt de aanvraagprocedure? 5 Jullie school wordt

Nadere informatie

Ik ontvang geen financiële ondersteuning, eindigt het verhaal hier? De aanvraagformulieren: Wat willen we over jullie school en plannen weten?

Ik ontvang geen financiële ondersteuning, eindigt het verhaal hier? De aanvraagformulieren: Wat willen we over jullie school en plannen weten? Wat is het doel van de ondersteuning? Welke ondersteuning kan jou school krijgen Hoe verloopt de aanvraagprocedure? Ik ontvang financiële ondersteuning, wat nu? Ik ontvang geen financiële ondersteuning,

Nadere informatie

INHOUD 1. HET DOEL VAN DEZE PROJECTOPROEP 2. WAT VERSTAAN WE ONDER...? 3. ONDERSTEUNING VOOR GESELECTEERDE SCHOLEN 4. DE AANVRAAGPROCEDURE

INHOUD 1. HET DOEL VAN DEZE PROJECTOPROEP 2. WAT VERSTAAN WE ONDER...? 3. ONDERSTEUNING VOOR GESELECTEERDE SCHOLEN 4. DE AANVRAAGPROCEDURE INHOUD 1. HET DOEL VAN DEZE PROJECTOPROEP 3 2. WAT VERSTAAN WE ONDER...? 4 3. ONDERSTEUNING VOOR GESELECTEERDE SCHOLEN 5 4. DE AANVRAAGPROCEDURE 7 5. JULLIE SCHOOL WORDT GESELECTEERD. WAT NU? 8 6. JULLIE

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer: 1303265 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW LAGERE SCHOOL! Oorlog in Syrië, vluchtelingen op de Middellandse Zee, klimaatonderhandelingen

Nadere informatie

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR

AANVRAAG TOT KANDIDATUUR AANVRAAG TOT KANDIDATUUR LID VAN HET ANALYSECOMITE «MATERIALEN ONDER DE LOEP» CONTEXT Wie zijn we? Kleur Bekennen is het programma opvoeden tot wereldburgerschap van de Belgische Staat, uitgevoerd door

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1303265 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING: subsidiereglement voor programma's

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE?

GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? Kleur Bekennen - Studio Globo - Djapo GA MEE OP WERELDREIS! WELKE ROUTE KIEZEN JULLIE? WERELDBURGERSCHAP IN DE VALIES VAN JOUW BASISSCHOOL! De wereld komt je klas binnen door vragen zoals: Juf, waarom

Nadere informatie

Aanvraagformulier projectsubsidie integratie

Aanvraagformulier projectsubsidie integratie Aanvraagformulier projectsubsidie integratie In te vullen door de aanvragers 1. Vul hieronder enkele gegevens van je organisatie in: IBAN: B E - - 2. Vul hieronder enkele gegevens van de verantwoordelijke

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER WERKINGSSUBSIDIES ALS SOCIOCULTURELE VERENIGING

AANVRAAGFORMULIER WERKINGSSUBSIDIES ALS SOCIOCULTURELE VERENIGING AANVRAAGFORMULIER WERKINGSSUBSIDIES ALS SOCIOCULTURELE VERENIGING CATEGORIE 3 VERENIGINGEN GERICHT OP AMATEURKUNSTEN EN VERENIGINGEN MET LOUTER CULTUURSCHEPPENDE, CULTUURBEWARENDE EN CULTUURBEVORDERENDE

Nadere informatie

Help! Ik organiseer...

Help! Ik organiseer... Organisatiegids - Subsidiewijzer versie 2015 Help! Ik organiseer... Gemeente Elsene Diensten en schepen Nederlandstalige Aangelegenheden en Wijkleven Schepen Maite Morren Vooraf Onder de noemer RE:SACE

Nadere informatie

Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zonder leerlingenparticipatie!

Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid zonder leerlingenparticipatie! > EEN PARTICIPATIEF GEZONDHEIDSBELEID Hoe leerlingen betrekken? Hoe als leerling aan de slag gaan? De Vlaamse Scholierenkoepel zet je op weg (Studiedag VLOR april 2012) Geen kwaliteitsvol gezondheidsbeleid

Nadere informatie

WORKSHOP. Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP. Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE _ Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Jongeren in Afrika DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad Type

Nadere informatie

algemene informatie Wist je dat?

algemene informatie Wist je dat? algemene informatie contact: openingsuren: ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. en 14-19.30 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Het aanbod in deze

Nadere informatie

Aanvraag projectsubsidies inzake samenleven in diversiteit

Aanvraag projectsubsidies inzake samenleven in diversiteit Aanvraag projectsubsidies inzake samenleven in diversiteit DIS/APISID/09-04-2013 Dienst Internationale Samenwerking/Integratie Gemeenteplein 2, 8790 WAREGEM T 056 62 13 87 F 056 60 66 96 integratie@waregem.be

Nadere informatie

Een nieuw licht op afvalbeheer

Een nieuw licht op afvalbeheer Een nieuw licht op afvalbeheer DOSSIER samen > motiveren Da s proper is een initiatief van FOST Plus vzw en komt voort uit de samenwerking tussen de gewesten en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren Nu beslissen De motieven om te starten met leerlingenparticipatie kunnen zeer uiteenlopend zijn, alsook de wijze waarop je dit in de klas of de school invoert. Ondanks de bereidheid, de openheid en de

Nadere informatie

Breng de wereld in je klas!

Breng de wereld in je klas! Breng de wereld in je klas! Kleur Bekennen ondersteunt en stimuleert scholen in het opvoeden tot wereldburgers kleuter, lager, secundair wereld burger : wat? INVALSHOEKEN VAN WBS Wereldeconomie en consumptie

Nadere informatie

PROJECTAANVRAAG WEDSTRIJDTOELAGE ECOSCHOLEN VOORBEELD

PROJECTAANVRAAG WEDSTRIJDTOELAGE ECOSCHOLEN VOORBEELD PROJECTAANVRAAG WEDSTRIJDTOELAGE ECOSCHOLEN Vul deze projectaanvraag volledig in. U kunt in deze aanvraag ook verwijzen naar bijlagen die u toevoegt. Voor een volledige projectaanvraag moet u volgende

Nadere informatie

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel

Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel Projectfiche 16 Maria Assumptalyceum Brussel ((Interventie preventiecoaches geestelijke gezondheid) (gezondheidsthema welbevinden) 1 Schoolkenmerken Maria Assumptalyceum Stalkruidlaan 1 1020 Brussel Directie:

Nadere informatie

PROJECTFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 2.0

PROJECTFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 2.0 PROJECTFORMULIER PIMP JE SPEELPLAATS 2.0 Cera, GoodPlanet, KBC, Klasse, ANB en MOS geven ondersteuning aan scholen om via een doordachte visie de speelplaats boeiender en natuurrijker te maken. Het welbevinden

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht

DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Excellente gespreksvoering met excellente leerlingen DEEL 5: Implementatietips voor de schoolleider en de leerkracht Deze uitgave maakt onderdeel uit van het product Excellente gespreksvoering met excellente

Nadere informatie

2.2.1 Samenstelling dossier Taal Indienen van de projectvoorstellen... 4

2.2.1 Samenstelling dossier Taal Indienen van de projectvoorstellen... 4 BTC Campagnebeeld Week van de Fair Trade 2012 1.1 VOORWERP... 3 1.2 DEELNAMEVOORWAARDEN... 3 2.1 INLICHTINGEN... 4 2.2 PROJECTVOORSTEL... 4 2.2.1 Samenstelling dossier... 4 2.2.2 Taal... 4 2.2.3 Indienen

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken?

Vragen Hoe kan je veiligheid inbouwen zodat je alle leerlingen kan betrekken? Vraag Hoe kan je de ideeënbus actief en betekenisvol maken? Methodiek Kringgesprek Beter samen leven en meer leren in de klas. Een participatieve sfeer in de klas of op de school kan men op verschillende manieren bewerkstelligen. Werken met kringgesprekken is hierbij

Nadere informatie

Basisinformatie maatschappelijke opdracht

Basisinformatie maatschappelijke opdracht Nastreven van leergebiedoverschrijdende eindtermen Een kader om met het schoolteam aan de slag te gaan Basisinformatie maatschappelijke opdracht In dit deel wordt het wettelijk kader geschetst dat voor

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

REGLEMENT. Darna Express

REGLEMENT. Darna Express Darna vzw Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Steenstraat 25-27 1000 Brussel REGLEMENT Darna Express Projectsubsidie voor de realisatie van culturele projecten ter stimulering van de dialoog tussen de Vlaams

Nadere informatie

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP DOELGROEP. Lager Onderwijs 3 e graad. Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad. Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE TITEL WORKSHOP STUDIO GLOBO Aan Tafel! DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad 4 e graad Type ASO TSO BSO KSO DBSO BuSO KORTE OMSCHRIJVING

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie

TOELAGEREGLEMENT GERICHT OP INITIATIEVEN VOOR KINDEREN, JONGEREN & OPVOEDERS.

TOELAGEREGLEMENT GERICHT OP INITIATIEVEN VOOR KINDEREN, JONGEREN & OPVOEDERS. TOELAGEREGLEMENT GERICHT OP INITIATIEVEN VOOR KINDEREN, JONGEREN & OPVOEDERS. Artikel 1: Toelagen Vanuit het gemeentebestuur wordt, voor de periode eindigend op 31 december 2019, onder de hierna vermelde

Nadere informatie

subsidies voor activiteiten rond Noord-zuid en diversiteit in brugge

subsidies voor activiteiten rond Noord-zuid en diversiteit in brugge subsidies voor activiteiten rond Noord-zuid en diversiteit in brugge Beste Bruggeling Stad Brugge probeert iedere dag opnieuw te werken aan integratie en gelijke kansen. Ook vinden we het belangrijk dat

Nadere informatie

Projectoproep YOUCA Action Day 2019

Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1 Projectoproep YOUCA Action Day 2019 1. Inleiding welk soort project zoeken we? YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag), is een organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van onze jaarlijkse

Nadere informatie

OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR. Financiering Minister Gatz & Minister Crevits

OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR. Financiering Minister Gatz & Minister Crevits OPRICHTING 21/12/2012 2013-2014 OPSTART 2015: OVERGANGSJAAR Financiering Minister Gatz & Minister Crevits VIAA: FOCUS EN MODEL DIGITALISEREN INTERACTIE ARCHIVEREN Nog 500.000 uur te digitaliseren in de

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Wat kunnen wij nu al zeggen? een beslissing over jullie aanvraag moet eerst besproken worden, maar er zijn wel enkele zaken die wij op voorhand kunnen vertellen:

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER ERKENNING ALS SOCIOCULTURELE VERENIGING

AANVRAAGFORMULIER ERKENNING ALS SOCIOCULTURELE VERENIGING AANVRAAGFORMULIER ERKENNING ALS SOCIOCULTURELE VERENIGING CATEGORIE 3 VERENIGINGEN GERICHT OP AMATEURKUNSTEN EN VERENIGINGEN MET LOUTER CULTUURSCHEPPENDE, CULTUURBEWARENDE EN CULTUURBEVORDERENDE ACTIVITEITEN

Nadere informatie

WORKSHOP. NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP. NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad

Nadere informatie

algemene informatie Wist je dat?

algemene informatie Wist je dat? algemene informatie contact: openingsuren: ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. en 14-19.30 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Het aanbod in deze

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Geschiedenis en VOET

Geschiedenis en VOET Geschiedenis en VOET Per 1 september 2010 traden de nieuwe vakoverschrijdende eindtermen (VOET) in werking en vanaf 1 september 2011 zal de doorlichting de VOET meenemen in de focus van de scholen. De

Nadere informatie

Balance Me. Bijlage 1. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding

Balance Me. Bijlage 1. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding Balance Me Arschoot Elien Herhaling boekhouden 3 de jaar ASO D hauwers Fien Lerarenhandleiding (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Lootens Jolien 1 Beste leerkracht, Heb je het soms ook moeilijk

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde!

Workshops voor Scholengemeenschappen. PE-DIC-idee PE-DIC-initiatief PE-DIC-in orde! Ines Vandoorne (Beeldopvoeding) - Bernadette De Geest (Muzikale Opvoeding) Kathleen Pisman (Dramatisch Spel - Bewegingsexpressie) - Liliane Steppe (Muzisch taalgebruik) Muzo - Workshops voor scholengemeenschappen

Nadere informatie

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010

Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010 Subsidiedossier Projectsubsidiereglement van 4 februari 2009 ter versterking van het lokaal cultureel erfgoedveld herziene versie juli 2010 Binnen het Cultureel-Erfgoedconvenant Land van Waas staat de

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK. Plannen en evalueren van een activiteit. Inhoud Plannen en evalueren van een activiteit Inhoud Doelgroep Vakgebied Duur Materialen Doelen In deze les moeten de leerlingen in groep een bepaalde activiteit voorbereiden. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren

Nadere informatie

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders

Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Samenvatting tevredenheidsmeting ouders Hierbij ontvangt u van mij een samenvatting van de uitkomsten van de tevredenheidsmeting, die begin november is afgenomen. We hebben deze in het team en met de MR

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR DE WEBSITE WWW.KLEURBEKENNEN.BE

GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR DE WEBSITE WWW.KLEURBEKENNEN.BE GEBRUIKERSHANDLEIDING VOOR DE WEBSITE WWW.KLEURBEKENNEN.BE [Te gebruiken door leerkrachten en directies van scholen] IN DEZE GIDS VIND JE INFORMATIE OVER : A. Aanmaken van een account B. Aanmaken van een

Nadere informatie

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden

Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Mediaplan als onderdeel van het Leesplan, toegespitst op informatievaardigheden Binnen de landelijke aanpak van de Bibliotheek Een mediawijze leerling heeft alle competenties in huis die nodig zijn om

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument

Kwaliteitsinstrument Kwaliteitsinstrument Wat is het KLJ-kwaliteitsinstrument? Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jullie afdeling kan evalueren over een bepaald thema! Dit

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Kwaliteit troef Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Het pedagogisch raamwerk Annelies Roelandt Kwaliteit troef Kennismaking Reflecteren Nulmeting Hoe zit het met

Nadere informatie

GEMEENTE ZEMST Provincie Vlaams-Brabant

GEMEENTE ZEMST Provincie Vlaams-Brabant GEMEENTE ZEMST Provincie Vlaams-Brabant Dienst Ontwikkelingssamenwerking (015)61 88 99 Fax (015)62 71 77 e-mail: ontwikkelingssamenwerking@zemst.be Openingsuren: ma-do-vrij: 9u-12u di: 9u-12u & 16u-19u

Nadere informatie

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 SAMENSTELLING VAN DE VAKGROEP KEUZE WERKPUNTEN BESLISSINGEN VAN DE VAKGROEP PLANNING VERGADERINGEN 2014-2015 PLANNING VERGADERINGEN 2015-2016 PLANNING

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen MAROKKAANS ARABISCH Deze cursus wordt uitgegeven door Centrum voor Afstandsonderwijs Mechelsesteenweg 102 2018 Antwerpen Copyright CVA, Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Studiedag "Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken

Studiedag Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken Studiedag "Wat kan ik (van) je leren? Samenwerkend leren in onderwijs Lerende netwerken Marieke van Nieuwenhuyze Karine De Gendt 9 juni 2015 Introductiesessie lerende netwerken Waarom heb je voor deze

Nadere informatie

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA

SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA ACTIEFICHE - BASIS/SECUNDAIR SAMENWERKEN MET EEN SCHOOL UIT AFRIKA, AZIË OF LATIJNS-AMERIKA VVOB Scholenbanden www.scholenbanden.be - info@scholenbanden.be Het is waar, we gaan de wereld niet spectaculair

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

Participatie, waarom niet? Misschien draaien we de vraag waarom participatie? beter om. Dan wordt het: waarom zou je er niet aan beginnen?

Participatie, waarom niet? Misschien draaien we de vraag waarom participatie? beter om. Dan wordt het: waarom zou je er niet aan beginnen? Participatie, waarom niet? Misschien draaien we de vraag waarom participatie? beter om. Dan wordt het: waarom zou je er niet aan beginnen? Zijn er gegronde redenen om participatie geen plaats te geven?

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Aanvraagformulier projecttoelage jeugdinitiatieven

Aanvraagformulier projecttoelage jeugdinitiatieven Aanvraagformulier projecttoelage jeugdinitiatieven Heb je vragen of hulp nodig bij het invullen van dit formulier: mail of bel gerust naar jeugddienst.berchem@stad.antwerpen.be of 03 239 14 86 Gegevens

Nadere informatie

Jouw klas in de bib.

Jouw klas in de bib. SCHOOLJAAR 2019-2020 Jouw klas in de bib. Ons gratis aanbod voor het kleuter- en lager onderwijs in Haacht en Boortmeerbeek. Workshops, auteursbezoeken en lezingen op maat van kinderen en leerkrachten.

Nadere informatie

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken

Beroepsgerichte Vorming, opleiding handel en administratie of Project Algemene Vakken ONTBIJT OP SCHOOL De jongeren organiseren zelf een ontbijt op school. Ze bepalen hoe het ontbijt er zal uitzien en staan ook in voor de praktische organisatie. Hiervoor moeten ze een heel aantal zaken

Nadere informatie

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen Voorstelling project Bemiddeling op School Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen 1. Inleiding: het verhaal van PIVA 2. De werking van ADAM algemeen 3. Het project Bemiddeling

Nadere informatie

WORKSHOP HET AFRIKAANSE SCHOONHEIDSIDEAAL

WORKSHOP HET AFRIKAANSE SCHOONHEIDSIDEAAL WORKSHOP HET AFRIKAANSE SCHOONHEIDSIDEAAL NAAM ORGANISATIE : AFRIKA AT HOME vzw TITEL WORKSHOP: HET AFRIKAANSE SCHOONHEIDSIDEAAL. Beleef de schoonheid in Afrika DOELGROEP : Kleuter / Lager Onderwijs 3

Nadere informatie

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij

Introductie FONDSENWERVING. door Carla van de Brake werkzaam bij Introductie FONDSENWERVING door Carla van de Brake werkzaam bij Inleiding Waarom fondsen werven? 1. Fondsen willen hun geld graag kwijt aan maatschappelijke projecten/ontwikkelingen. 2. Georganiseerde

Nadere informatie

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen?

Bewegen naar de zon. Educatieve fiche. Hoe kan mijn klas mee bewegen naar de zon? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Educatieve fiche Bewegen naar de zon Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? Wel, waarom vraag je het niet aan jouw leerlingen? p 1 Aan de slag! Aan de slag met je leerlingen! Eerst en vooral

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN

OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN OPEN SPACE TECHNIEK: 6 WERKGROEPEN. WEERGAVE VAN DE FLAPPEN Hoe wordt de participatie, de inbreng van leerlingen zelf vorm gegeven? Vraag van het Stimuleringsfonds Brede School Antwerpen Basis: - Verkiezing

Nadere informatie

PROJECTOPROEP

PROJECTOPROEP 14.03.2020 PROJECTOPROEP Museum Night Fever, is de museumnacht van Brussel. En wees gerust, het is cooler dan het lijkt! Musea zijn tijdens MNF niet alleen laat open, maar MNF vormt ook dé gelegenheid

Nadere informatie

ORGANISATIEGIDS SUBSIDIEWIJZER

ORGANISATIEGIDS SUBSIDIEWIJZER ORGANISATIEGIDS SUBSIDIEWIJZER VERSIE 2018 GEMEENTE ELSENE DIENSTEN NEDERLANDSTALIGE CULTUUR EN WIJKLEVEN SCHEPEN MAITE MORREN VOORAF Onder de noemer Re:Space - Herteken Elsene! maken het lokaal cultuurbeleid

Nadere informatie

Kansen in en van onderwijs

Kansen in en van onderwijs Met deze fiche beogen we een concretisering van de blikopener kansen in en van onderwijs voor de volgende vakken: ECONOMIE, HANDEL BUROTICA INFORMATICA. Deze fiche is tot stand gekomen in een focusgesprek

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een opstartende G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

p r o v i n c i e L i m b u r g

p r o v i n c i e L i m b u r g p r o v i n c i e L i m b u r g In te vullen door de behandelende afdeling dossiernummer D i r e c t i e Mens Beleidscel Cultuur AANVRAAG PROJECTSUBSIDIE Projectsubsidies voor erfgoed in Limburg Waarvoor

Nadere informatie

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

ZET DE BOXEN AAN! Kijk op de week. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS ZET DE BOXEN AAN! Jongeren verkennen verschillende manieren om radio te maken (podcasting, internetradio), beluisteren voorbeelden en zetten de grote lijnen uit voor een eigen radio-uitzending: voor wie?

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten

Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Overzicht analyse- en evaluatie-instrumenten Onderstaand overzicht toont welke instrumenten de school kan gebruiken om haar beginsituatie in kaart te brengen en/of beleid te evalueren. Voeding Beweging

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs

Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs directie Onderwijs & Vorming Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering van een goede studiekeuze in het secundair onderwijs Artikel 1 Definities Voor de toepassing van

Nadere informatie

Welkom. Een groter draagvlak voor burgerschap op school. Dank voor uitnodiging. Even kennismaken: Bieze =

Welkom. Een groter draagvlak voor burgerschap op school. Dank voor uitnodiging. Even kennismaken: Bieze = Een groter draagvlak voor burgerschap op school Welkom Dank voor uitnodiging Even kennismaken: Bieze = luc.vanwassenhoven@btcctb.be 2 1 Hoe gaan we dat doen? We vertrekken vanuit de eigen ervaring en wisselen

Nadere informatie

ZIN IN EEN ACTIVITEIT IN UW BUURT?

ZIN IN EEN ACTIVITEIT IN UW BUURT? ZIN IN EEN ACTIVITEIT IN UW BUURT? dienst co dienst informatie en feestelijkheden Zin in een activiteit in uw buurt? Wil je met je straat of buurt een activiteit organiseren? Dat kan! Het gemeentebestuur

Nadere informatie

De Zwevegemse subsidiereglementen Een kort overzicht!

De Zwevegemse subsidiereglementen Een kort overzicht! De Zwevegemse subsidiereglementen Een kort overzicht! Volg de aanwijzingen in deze brochure stap voor stap en kom zo tot een perfect subsidiedossier! We overlopen alle formulieren zodat je duidelijk weet

Nadere informatie

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult.

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult. Deel 2 Kwaliteitsbeleid Deze leidraad is gebaseerd op de digitale leermodules van Kind & Gezin. Die modules zijn bedoeld om de verschillende onderdelen van het kwaliteitshandboek uit te werken. Die modules

Nadere informatie

algemene informatie Wist je dat?

algemene informatie Wist je dat? algemene informatie contact: openingsuren: ma 9-12 u. di 9-12 u. woe 9-12 u. en 14-19.30 u. adres: Gemeentehuis Merelbeke do 9-12 u. Hundelgemsesteenweg 353 vrij 9-12 u. 9820 Merelbeke Het aanbod in deze

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie