FAQ document (Frequently Asked Questions vraag & antwoord) Tracing en Tracking/General Food Law Versiedatum 20 jan 2005

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FAQ document (Frequently Asked Questions vraag & antwoord) Tracing en Tracking/General Food Law Versiedatum 20 jan 2005"

Transcriptie

1 Dit document geeft weer welke vragen er tijdens de workshops van het project onderzoek en communicatie Tracking & Tracing AGF branche door deelnemers gesteld zijn. De antwoorden zijn gegeven met behulp van diverse deskundigen en recente overleg stukken. Vraag Antwoord 1 Zijn bederf en kwaliteitsafwijkingen (partij rotte appels) nu geen issue meer in kader van GFL en T&T. Dus wat is definitie van ongeschikt? Dit is afhankelijk van het bedoeld gebruik. Bij een gewone verse appel met kleine rotte plekken is er niets aan de hand. De consument eet het dan toch niet op. Dus is er nauwelijks gevaar voor volksgezondheid. Maar als deze appel gebruikt wordt voor sap dan kan dit bijvoorbeeld op patulinevorming duiden (dit is een toxine die gevaarlijk is voor volksgezondheid). Dan kan het dus wel een gevaar zijn voor volksgezondheid (voedselveiligheid is dan in geding). Maar bij verse groenten en fruit zijn kwaliteitsafwijkingen/bederf dus normaliter geen probleem voor voedselveiligheid en hoeft dat niet gemeld te worden. 2 Als u importeur bent en product betrokken hebt van een leverancier buiten Europa, moet die dan ook zijn andere klanten (andere importeurs) inlichten volgens de wet? Of moet je dat als importeur doen of neemt de VWA de regie over? Ter verduidelijking dit voorbeeld: u bent importeur van ananas. Stel dat er een residu op gevonden wordt die niet toegelaten is en er is geen importtolerantie. Dan voldoet dit product niet aan de Nederlandse wet. Als de ananas dan nog op uw bedrijf is dan moet dit vernietigd worden. Als u de ananas dan toch in de handel brengt dan ben u strafbaar (dus eigen verantwoordelijkheid). Als de ananas nog in de cel staat dan kunt u ze eerst laten meten om zeker te weten of ze gevaarlijk kunnen zijn (hoeven dus niet gelijk weg maar wel duidelijk blokkeren). Als een deel van de partij ananas al weg is dan moet dit gemeld worden aan de klant(en) en ook aan de VWA. Als de partij nog geheel in de cel is dan ook melden aan de VWA en aangeven wat er mee gedaan moet worden. Stel dat de partij (1 container) die u ontvangen heeft afkomstig is uit één boot en dat u weet dat er nog meer ananas geleverd is aan andere importeurs (dus meerdere containers van die ananas waren op de boot aanwezig). U moet wel uw leverancier op de hoogte stellen van het probleem. Maar de leverancier (uit derde land dus buiten EU) heeft geen wettelijke meldplicht (GFL geldt voor lidstaten van EU). De VWA beveelt in zo n situatie wel aan dat u als importeur dit wel meldt aan de VWA. De VWA kan dan actie gaan ondernemen richting andere importeurs als het een voedselveiligheidsprobleem is. Ook al was de partij ananas die u gekocht heeft nog op het bedrijf is het in deze situatie dus wel aan te bevelen om dit te melden bij de VWA als het om een potentieel voedselveiligheidsprobleem gaat.

2 3 Als er een overschrijding van de MRL is kan Food Compass dan melden? 4 Kan de VWA een boete op leggen als u als bedrijf een melding doet? 5 Erkent de VWA een BRC systeem met een traceerbaarheidsprocedure als voldoende voor systeem en procedures of wil zij dit echt inzien en controleren? 6 Waar moeten de procedures en het systeem aan voldoen? Wat zijn de minimale eisen ervan? 7 Wat is de status van de traceringsanalyse zoals deze afgelopen jaar door de VWA geïntroduceerd is in hun standpunt? Er is hierover bilateraal overleg geweest tussen Food Compass met de VWA. Food Compass kan echter geen overschrijdingen doorgeven aan de VWA. Het bedrijf zelf zal dit moeten doen. Overigens heeft een analyselaboratorium geen meldplicht richting de VWA. Deze verantwoordelijkheid ligt bij het bedrijf. Nee, de overheid doet er alles aan om de vrede met bedrijven te houden en de drempel om te melden te verlagen. Het doel is dat de volksgezondheid gewaarborgd blijft en niet dat u als bedrijf beboet wordt. Dus bij melding geen boete! Een kopie van het certificaat van een voedselveiligheidssysteem zoals BRC is niet voldoende. De VWA zal de procedure(s) en het systeem willen inzien. Het is aan te bevelen om als onderdeel van het systeem een procedure traceerbaarheid, recall en meldplicht te integreren (voor zover dit nog niet of onvoldoende geregeld is). Er moet dan minimaal in staan dat alle NAW gegevens van de leveranciers (dit kunnen telers zijn of andere handelaren, importeurs, exporteurs etc), alle NAW gegevens van de afnemers snel opvraagbaar zijn. Ook aangeven waar dit te vinden is (archivering) en binnen welke tijdslimiet (dus tenminste binnen 4 uur). Ook moet aangegeven zijn welke producten verhandeld worden of een verwijzing naar de plaats waar dit genoteerd/opgeslagen staat. Dus verwijzingen naar lijsten (handmatig) of naar database/ict-systemen (geautomatiseerd). Voor de beveiliging van deze gegevens is het ook aan te raden om dit te beschrijven. De traceringsanalyse is geen verplichting meer omdat de interne traceerbaarheid op EU-niveau niet verplicht gesteld is. Interne traceerbaarheid wordt door de VWA wel aanbevolen. De traceringsanalyse is een hulpmiddel om binnen uw bedrijf inzichtelijk te krijgen

3 8 Wanneer gaat de meldingsplicht in? Op het moment dat er vermoeden bestaat dat er iets mis is met een partij of als je bewijs hebt? In praktijk; eerst zeker weten en dan pas melden? 9 Hoe kunt u de lotgrootte beschrijven en hoe uitgebreid moet de onderbouwing zijn? waar de informatieontkoppelpunten oftewel splitsingen en samenvoegingen in het bedrijf te analyseren zijn. Daardoor kunnen juiste en onderbouwde beslissingen genomen worden over het detailniveau van traceerbaarheid. Het kan dus helpen bij het bepalen van de lotgrootte. Dit is wel iets wat een bedrijf op eigen verantwoordelijkheid kan doen. Dit is eigenlijk het verschil tussen artikel 19.1 en 19.3 van de GFL. Als je bijvoorbeeld niet aan een norm voldoet dan geldt artikel In de hygiënecode verse groenten en fruit is een lijst opgenomen met acuut toxische middelen. Stel dan een residu gevonden is met een gehalte dat hoger is dan de referentiedosis dan is er een ernstig probleem. Artikel 19.3 geeft dan aan dat er eerst gemeld moet worden bij de VWA en dat er dan in gezamenlijk overleg actie ondernomen wordt. Als er bijvoorbeeld een probleem vanuit een consument geconstateerd wordt zoals een stuk glas in een groentenpakket waardoor de slokdarm beschadigd is dan is dit een zeer ernstig probleem en dan moet alles geblokkeerd worden totdat er bewijs is dat er met de rest van de producten niets aan de hand is. Als het gaat om ernstige dreigingen dan moet dit steeds in overleg tussen de bedrijven en VWA gaan. Nadat er tweezijdig contact geweest is tussen het bedrijf en de VWA en dus melding gedaan is moet er zo snel mogelijk, maar binnen 4 uur alle benodigde informatie aangeleverd worden. Overigens moet opgemerkt worden dat in 9 van de 10 gevallen het product al gegeten is en er dus geen probleem meer is. Ook al zijn de producten al geconsumeerd, maar komt de uitslag nog binnen ook dan moet er nog gemeld worden bij de VWA. Dan wordt bepaald of er nog maatregelen genomen dienen te worden of dat er nog meer problemen met overschrijdingen te verwachten zijn. De bepaling van de lotgrootte die u op uw bedrijf hanteert kan heel kort en bondig omschreven worden. Bijvoorbeeld dat een weekproductie genomen wordt omdat u het risico zeer laag inschat (nog nooit problemen geweest en op basis van bekende literatuur/onderzoek ook niet te verwachten). U kunt er ook voor kiezen om per product of productgroep een lotgrootte te bepalen. Het belangrijkste is dat u een keuze maakt hierin waar u achter kan staan. Deze keuze bepaalt wel het risico dat u wil lopen als er zich een probleem voordoet. Het kan namelijk dan zo zijn dat het hele bedrijf dicht gaat op het moment dat er problemen of vermoedens zijn.

4 10 Wat houdt de risico-analyse in het kader van lotgrootte bepaling in voor groenten en fruit? Kan dit door bijvoorbeeld te letten op herkomst product, type product, doelgroep etc. of is het puur bedrijfseconomisch? 11 Hoe zit het met bewijslast leveren en aansprakelijkheid in het kader van de GFL? 12 Stel een klant komt met gebrekkige informatie naar uw bedrijf toe dat er een probleem is met een partij die van u afkomstig is. U heeft zelf alles goed geregeld en op kistkaarten staat de benodigde informatie (kcb-nr en telersnr, datumcode etc) maar de klant heeft deze informatie niet meer en daardoor kunt u ook niets meer terughalen. Waar ligt dan verantwoordelijkheid en het probleem? 13 Is het voldoende als op de kistkaart het KCB nr staat van de teler (iedere teler heeft in dit geval een eigen KCB nr) i.p.v. alle NAW gegevens? Bijvoorbeeld als een bepaald product in heel erg veel samengestelde producten voorkomt zoals kool in een bamipakket. Des te gedetailleerder het traceerbaarheidssysteem, des te kleiner de lotgrootte kan zijn tot op bijvoorbeeld colliniveau of individueel product (stickers op elk product). Als voorbeeld kan hierbij genoemd worden het verschil tussen een levering van druiven met herkomst uit een bepaalde streek van Italië en een levering uit een bepaalde streek van India. Omdat er eerder problemen geweest zijn met de druiven uit India met bepaalde residu-overschrijdingen kan dit een reden voor je zijn om van deze druiven een kleinere lotgrootte te nemen (bijv. per tros labellen). Wees in ieder geval ervan bewust welke producten u levert en waar deze in of voor gebruikt worden. De Wet Productaansprakelijkheid (in Burgerlijk Wetboek en Warenwet) staat helemaal los van de General Food Law. Het hebben van een HACCP systeem staat hier ook los van, dus een HACCP-certificaat vrijwaart je niet dat het niet mis kan gaan. Als er claims zijn dan dient het de aanbeveling dat een bedrijf zoveel mogelijk aantoonbare bewijzen heeft bewaard. U zult moeten vragen of de klant andere informatie heeft dan de kistkaarten waaruit blijkt dat het uw product is. Dan moet u nagaan of u zelf informatie heeft vastgelegd waarmee u uw leveranciers kunt achterhalen (andere informatie dan de kistkaarten). U blijft zelf verantwoordelijk voor het kunnen herleiden van uw leveranciers. Het is aan te bevelen dat u richting de primaire sector alles goed regelt met betrekking tot traceerbaarheid. Als u namelijk een partij terug krijgt en u weet niet van wie deze partij afkomstig was dan kunt u de claim niet weerleggen. Voor de GFL is een unieke aanduiding goed. Dus als het KCB nr in dit geval uniek is voor een teler en de achterliggende gegevens (naam-adres-woonplaats) in een lijst/database vastgelegd zijn dan is dit goed. Echter voor etiketteringvoorschriften voor groenten en fruit is dit wellicht onvoldoende. Dit is afhankelijk van het type

5 14 Wat stelt traceerbaarheid voor (niet nieuw) als er geen interne traceerbaarheid nodig is? (vraag snijderij) 15 Hoe zit het met de transporteurs van groenten en fruit in het kader van de GFL? Hoe zit het als er tijdens transport iets mis gaat? verpakking. Er worden namelijk in de handelsfase 2 type verpakkingen onderscheiden: 1. omverpakkingen en 2. verkoopverpakkingen. Een omverpakking is een verpakking, waarin los product is verpakt of waarin verkoopverpakkingen zijn verpakt. Onder verkoopverpakkingen vallen de voorverpakkingen. Voor de identificatie van voorverpakking is het niet toegestaan om alleen de KCB code te vermelden. Via het PT en KCB kan meer informatie ten aanzien van aanduidingsvoorschriften en etikettering verkregen worden. Overweging 28 gaf aanleiding tot het nauwkeurig en gericht producten uit de markt halen en eerst wilde Nederland dit wel en stelde zij dus interne traceerbaarheid als eis voor. Door andere lidstaten en juristen is dit standpunt kritisch bekeken. Maar de overwegingen zijn niet rechtsgeldig en de artikelen (kon hier niet uit afgeleid worden) wel dus er was geen juridische basis voor de eis van interne traceerbaarheid. Het officiële advies aan de commissie is een set aan minimale eisen geweest, zonder interne traceerbaarheid. Toch kan je als bedrijf het wel noodzakelijk achten om interne traceerbaarheid geregeld te hebben, bijvoorbeeld op bedrijfseconomische gronden. In feite vallen alle schakels in een keten onder de GFL. Dus ook een transporteur heeft zijn verantwoordelijkheid om de voedselveiligheid te borgen. Echter de transporteur is meestal ingehuurd (dienstverlening) en geen eigenaar van het product. In de praktijk komt het erop neer dat een handelaar/teler/verpakker afspraken met een transporteur moet maken over de informatie die aangeleverd moet kunnen worden over een wagenlading/levering. Te denken valt aan temperatuurcontrole gedurende de rit (of temperatuur bij vertrek en aankomst), welke ladingen tegelijkertijd vervoert worden, splitsen van partijen (welke deel van een partij aan wie afgeleverd) etc.

6 Vragen horend bij de meldplicht beslisboom van de VWA: 1 Is er een toelichting op de meldplichtbeslisboom die specifiek antwoord geeft op de praktijk in de groenten en fruit? Wat zijn een aantal praktische voorbeelden voor AGF? De beslisboom is zo opgesteld dat deze in alle situaties kan ondersteunen bij het beslissen of een melding noodzakelijk is. Dus voor alle type bedrijven en sectoren in de levensmiddelen en diervoeders. Voor groenten en fruit moet gedacht worden aan normen voor residuen van gewasbeschermingsmiddelen, nitraten, zware metalen, micro-organismen voor zover deze er zijn. 2 Wat houdt een veiligheidsgrens bij groenten en fruit in? 3 Hoe zit het nu met MRL-overschrijding, mag je rekening houden met 50% meetonzekerheid? (MRL norm dreigt een recall-norm te worden) 4 Wat is het verschil tussen een wettelijke norm en nultolerantie? Is nultolerantie niet automatisch al bij wet bepaald? (praktische voorbeelden van agf hierbij) Voor te stellen is dat het hier om bijvoorbeeld een MRL(maximale residulimiet) - overschrijding van een acuut toxische stof gaat (zie hygiënecode voor verse groenten & fruit). Als de MRL-overschrijding in de buurt komt van de acute referentiedosis (ARfD) dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de volksgezondheid na het eten van het betreffende product. Bij de uitslag van een analysemethode voor MRL s kan een meetonzekerheid meespelen. Hoe groot deze precies is moeilijk te achterhalen, en deze is sterk afhankelijk van de gevonden stoffen en type analysemethode. Aanbevolen wordt om bij een uitslag van een analyse bij onduidelijkheid na te vragen wat de meetonzekerheid is. In het overleg van overheid en productschappen (d.d.4 november 2004) is aangegeven dat meetonzekerheid door de VWA meegenomen wordt en kan dus mee worden meegenomen in de bepaling of gemeld moet worden of niet. Overigens zijn de gestandaardiseerde meetmethodes hier al op ingericht. Totdat de meldplicht volledig duidelijk is, is het aan te raden om elke MRLoverschrijding bij de VWA te melden. Bij gewasbeschermingsmiddelen is de wettelijke norm (MRL, maximale residulimiet) geldend. Als er geen MRL voor een combinatie van product met actieve stof voorhanden is dan geldt de LOD (Limit of Detection), de detectiegrens). Dit is de laagst mogelijke hoeveelheid die door apparatuur gedetecteerd kan worden (meestal 0.01 of 0,05).

Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr

Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr Onderzoek en communicatie Tracking en Tracing AGF branche Aangevraagd door Frugi

Nadere informatie

Tracking & Tracing in de groenten en fruit

Tracking & Tracing in de groenten en fruit Tracking & Tracing in de groenten en fruit november 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr Onderzoek en communicatie Tracking en Tracing AGF branche Aangevraagd door Frugi Venta Gefinancierd door Productschap

Nadere informatie

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp General Food Law T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU d.d. 25 en 27 januari 2005 Anneke van de Kamp Afdelingshoofd Voedsel en Voeding Hoofdproductschap Akkerbouw Inhoud Wat

Nadere informatie

Melden en Traceren van onveilige diervoeders

Melden en Traceren van onveilige diervoeders Melden en Traceren van onveilige diervoeders informatieblad 70 / 3 januari 2005 Wat verandert er in 2005? Vanaf 1 januari 2005 is de Algemene Levensmiddelen Verordening (General Food Law) van kracht. Daarmee

Nadere informatie

Melden en Traceren van onveilige levensmiddelen

Melden en Traceren van onveilige levensmiddelen Melden en Traceren van onveilige levensmiddelen informatieblad 69 / 29 juni 2005 Wat verandert er in 2005? Vanaf 1 januari 2005 is de Algemene Levensmiddelen Verordening (General Food Law) van kracht.

Nadere informatie

Casussen Harmonisatiedagen auditoren HACCP.

Casussen Harmonisatiedagen auditoren HACCP. RI = Risico-inventarisatie tkk = tekortkoming BVP = basisvoorwaardenprogramma CI = certificerende instantie - Norm. Dit is het nummer van de norm. 2009 Een kruidenmengerij heeft het risico metaaldeeltjes

Nadere informatie

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2)

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) 1 juli 2008 1 Toepassing in uw onderneming HTP Advies B.V. Begeleiding bij o.a. ISO (9001, 22000), GMP +, HACCP (www.htp-advies.nl) Praktijkervaring

Nadere informatie

Ervaringen NVWA bij Recalls

Ervaringen NVWA bij Recalls Ervaringen NVWA bij Recalls Food Law Event, 20 juni 2017 Inleider : F.M.J. Henderikx Introductie spreker Frans Henderikx Senior inspecteur auditor NVWA Werkzaam bij divisie Consument & Veiligheid (Industrie)

Nadere informatie

KVdL Wijzer: Product recall Hoe te handelen bij het terughalen van levensmiddelen?

KVdL Wijzer: Product recall Hoe te handelen bij het terughalen van levensmiddelen? KVdL Wijzer: Product recall Hoe te handelen bij het terughalen van levensmiddelen? 1 Levensmiddelen die op de markt worden gebracht moeten voldoen aan de geldende voedselveiligheidsvoorschriften. Indien

Nadere informatie

Zomerseminar 8 juni ICT advies en oplossingen in Food, Feed & Flowers

Zomerseminar 8 juni ICT advies en oplossingen in Food, Feed & Flowers Zomerseminar 8 juni 2010 Inhoud De wereld van residuen Stichting Food Compass Food Compass portaal Groenten & fruit portaal Inhoud De wereld van residuen Stichting Food Compass Food Compass portaal Groenten

Nadere informatie

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten.

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Nadere uitwerking van de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie en de Hygiënecode Diervoedersector Wegtransport

Nadere informatie

Spuitresidu Veiligheid voor de toepasser/werker/consument en de houding van de retail

Spuitresidu Veiligheid voor de toepasser/werker/consument en de houding van de retail Spuitresidu Veiligheid voor de toepasser/werker en de houding ten opzichte van residuen RESIDUEN Resten van een (gebruikt) gewasbeschermingsmiddel (= actieve stof) die achterblijven in de bodem, in het

Nadere informatie

Riskplaza Identificatie en beheersing gevaren in grondstoffen 14 april 2016 Sjoerd Kanters

Riskplaza Identificatie en beheersing gevaren in grondstoffen 14 april 2016 Sjoerd Kanters Riskplaza Identificatie en beheersing gevaren in grondstoffen 14 april 2016 Sjoerd Kanters Inhoud Organisatie Aanleiding Riskplaza Gebruik van databank Wat biedt Riskplaza? Vragen Organisatie Riskplaza

Nadere informatie

Food Compass de onafhankelijke residumonitoring van de groenten en fruitsector in Nederland

Food Compass de onafhankelijke residumonitoring van de groenten en fruitsector in Nederland Food Compass de onafhankelijke residumonitoring van de groenten en fruitsector in Nederland Jerre de Blok, Coördinator Food Compass VMT symposium Chemische contaminanten in voeding, 15 september 2015 Inhoud

Nadere informatie

BT-17. Incident- en crisismanagement: communicatie naar OVOCOM en de certificatieinstelling. Ver BT-07 v0.2

BT-17. Incident- en crisismanagement: communicatie naar OVOCOM en de certificatieinstelling. Ver BT-07 v0.2 BT-17 Ver 0.2 Incident- en crisismanagement: communicatie naar OVOCOM en de certificatieinstelling 1 BT-07 v0.2 HISTORIEK VAN HET DOCUMENT Versie en datum van goedkeuring Reden van revisie Draagwijdte

Nadere informatie

Kwaliteits Controle Bureau Revisie: 007 Revisiedatum: Pagina : 1 van 20

Kwaliteits Controle Bureau Revisie: 007 Revisiedatum: Pagina : 1 van 20 Pagina : 1 van 20 Let op: laatste wijzigingen in geel gemarkeerd. Inleiding De eisen voor de aanduiding van Groenten en Fruit in de handelsfase zijn vastgelegd in de EU Verordeningen 543/2011 en 1333/2011

Nadere informatie

Residunormen en MRL s 13/03/2017

Residunormen en MRL s 13/03/2017 Residunormen en MRL s Residunormen en MRL s Imago voedselveiligheid Erkenning en residu-dossier Bepaling van MRL(EU) Overschrijding EU MRL Verklaring Gevolgen Extra residunormen Residuen en imago voedselveiligheid

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten)

Nadere informatie

KVdL Wijzer: Recall Non-Food Hoe te handelen bij onveilige producten?

KVdL Wijzer: Recall Non-Food Hoe te handelen bij onveilige producten? KVdL Wijzer: Recall Non-Food Hoe te handelen bij onveilige producten? 1 Producten die op de markt worden gebracht moeten veilig zijn. Indien dit niet het geval is, dan dient het betreffende product uit

Nadere informatie

titel BIPVS_09 Contra-expertise code BIPVS_09 versie 11 ingangsdatum pag. 1 van 7 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie

titel BIPVS_09 Contra-expertise code BIPVS_09 versie 11 ingangsdatum pag. 1 van 7 Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie code BIPVS_09 versie 11 ingangsdatum 11-03-2016 pag. 1 van 7 Versie Goedkeuring datum Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie 11 11-03-2016 Omzetten van lay-out, aanpassingen in de tekst zijn d.m.v.

Nadere informatie

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.2 BIJLAGE VI: VOORSCHRIFTEN PAKSTATIONS (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Het bestuur van de Stichting IKB Ei heeft, gelet op Artikel 12 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei, ter zake de voorschriften

Nadere informatie

How to GTIN. Alles hangt af van het juiste artikelnummer (GTIN)

How to GTIN. Alles hangt af van het juiste artikelnummer (GTIN) How to GTIN Alles hangt af van het juiste artikelnummer (GTIN) Harry Geelen How To GTIN - In de AGF hebben retailers en leveranciers gezamenlijk een handleiding en brochure opgesteld voor artikelbeheer

Nadere informatie

KVdL Wijzer: Recall food Hoe te handelen bij onveilige levens middelen?

KVdL Wijzer: Recall food Hoe te handelen bij onveilige levens middelen? KVdL Wijzer: Recall food Hoe te handelen bij onveilige levens middelen? 1 Levensmiddelen die op de markt worden gebracht moeten voldoen aan de geldende voedselveiligheidsvoorschriften. Indien dit niet

Nadere informatie

Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Datum Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelen

Nadere informatie

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering Presentator: Maurits van Kolck Inhoud De keten in beeld, REACH en CLP CLP en het VIB CLP en etikettering CLP en herindeling Oefening 1: een

Nadere informatie

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM

MARKT of ERKEND VERZAMELCENTRUM code PRDALG-01 versie 03 ingangsdatum 31-12-2015 pag. 1 van 10 versie datum toelichting 01 06-07-2013 Eerste versie 02 01-10-2013 - Eerste versie omgezet naar juiste lay-out - Inhoudelijk niets gewijzigd.

Nadere informatie

Ronald Jansen - Warehouse manager 30 November 2010

Ronald Jansen - Warehouse manager 30 November 2010 Ronald Jansen - Warehouse manager 30 November 2010 Ronald Jansen 25 jaar ervaring in de groente en Fruit als operationele man 20 jaar ervaring in de im-, export van AGF en laatste 3 jaar bij Hispa Voor

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie

Nadere informatie

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025)

Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) Gelijkwaardigheid van niet-geaccrediteerde laboratoria (conform NEN-EN ISO/IEC 17025) NEa, 20-07-2012, versie 1.0 INTRODUCTIE In artikel 34 van de Monitoring en Rapportage Verordening (MRV) is beschreven

Nadere informatie

N O T I T I E V O E D S E L V E I L I G H E I D/H A C C P

N O T I T I E V O E D S E L V E I L I G H E I D/H A C C P N O T I T I E V O E D S E L V E I L I G H E I D/H A C C P Lichtenvoorde, juni 2015 W. Warmerdam, sectormanager Wlz 1 Status Beleidsnotitie Auteur(s) Voedselveiligheid/Haccp W. Warmerdam, sectormanager

Nadere informatie

Versterkt uw verkooppositie. Coöperatieve Telersvereniging Best of Four u.a.

Versterkt uw verkooppositie. Coöperatieve Telersvereniging Best of Four u.a. Versterkt uw verkooppositie Coöperatieve Telersvereniging Best of Four u.a. Coöperatieve Telersvereniging Best of Four biedt handelshuizen in binnen- en buitenland een breed en kwalitatief assortiment

Nadere informatie

CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring

CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring CASUS HERKOMST EN OORSPRONG Vragen en antwoorden omtrent de Leveranciersverklaring Vraag 1 Waartoe dienen leveranciersverklaringen? Vraag 2 Hoe vul ik een leveranciersverklaring in? Vraag 3 Is een distributeur

Nadere informatie

Bijlage 02: Kwaliteitsnormen voedingsmiddelen en kruidenierswaren

Bijlage 02: Kwaliteitsnormen voedingsmiddelen en kruidenierswaren Bijlage 02: Kwaliteitsnormen voedingsmiddelen en kruidenierswaren Vers Groente Versheid / uiterlijk: niet beschadigd, vrij van zand, ongedierte, schimmels en Temperatuur: gelijk aan of lager dan 18 C.

Nadere informatie

Betreft: overschrijding acute gezondheidsnormen door bestrijdingsmiddelen in groente en fruit

Betreft: overschrijding acute gezondheidsnormen door bestrijdingsmiddelen in groente en fruit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Zijne excellentie Klink Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Betreft: overschrijding acute gezondheidsnormen door bestrijdingsmiddelen in groente en fruit Hooggeachte

Nadere informatie

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Contact info@vwa.nl 64 Titel Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

Documentatie Food Contact Materials in de levensmiddelenindustrie. Datum februari 2014

Documentatie Food Contact Materials in de levensmiddelenindustrie. Datum februari 2014 Documentatie Food Contact Materials in de levensmiddelenindustrie Datum februari 2014 Documentatiecontrole FCM in levensmiddelenindustrie januari 2014 Colofon Projectnaam Projectnummer Versienummer Documentatiecontrole

Nadere informatie

LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers

LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers [1] VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers INLEIDING In de praktijklessen van VAP leer je dat het erg belangrijk is om hygiënisch te werken. HACCP is een voedselveiligheidssysteem

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan inkoop van consumptiegerede producten

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan inkoop van consumptiegerede producten Contact info@vwa.nl 65 Titel Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan inkoop van consumptiegerede producten Inleiding Volgens de Algemene Levensmiddelenverordening

Nadere informatie

Vraag Het blijkt dat ik mijn zonnebank(en) moet aanpassen. Hoe nu verder?

Vraag Het blijkt dat ik mijn zonnebank(en) moet aanpassen. Hoe nu verder? Informatie over zonnebanken van de Voedsel en Waren Autoriteit Bron: www.vwa.nl en antwoord Het blijkt dat ik mijn zonnebank(en) moet aanpassen. Hoe nu verder? Neem voor advies contact op met uw leverancier.

Nadere informatie

(Ziek van) Besmette levensmiddelen, wat nu?

(Ziek van) Besmette levensmiddelen, wat nu? (Ziek van) Besmette levensmiddelen, wat nu? Ife Slegers Fitz-James Expertisecentrum Voedselvergiftiging Alimentair Consulent Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

code IB02-SPEC35 versie 02 Inwerkingtreding: 1 oktober 2017 pag. 1 van 5

code IB02-SPEC35 versie 02 Inwerkingtreding: 1 oktober 2017 pag. 1 van 5 code IB02-SPEC35 versie 02 Inwerkingtreding: 1 oktober 2017 pag. 1 van 5 Versie Datum De Staatssecretaris van Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie Vaststelling Economische Zaken 02 05-09-2017 De

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Seminarie Vegaplan.be

Seminarie Vegaplan.be Seminarie Vegaplan.be Brussel, 14 november 2007 Willy Kusters 1 Grensoverschrijdende voedselveiligheid VKL-certificatieschema Stichting Pro act Wat is VKL Positionering / opbouw / werking Doelgroep Stand

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op komkommers van de variëteiten (cultivars)

Nadere informatie

WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID

WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID KBBL Kenniscentrum organiseert: WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID Open inschrijvingen, voorjaar 2007 Workshop Levensmiddelen Etikettering & Allergenen Leergang voor alle levensmiddelen bedrijven

Nadere informatie

code INV PR 03 versie 02 ingangsdatum 23-09-2014 pag. 1 van 5

code INV PR 03 versie 02 ingangsdatum 23-09-2014 pag. 1 van 5 code INV PR 03 versie 02 ingangsdatum 23-09-2014 pag. 1 van 5 versie datum toelichting 0.1 19-09-2013 Eerste versie, concept voor nieuw document ter vervanging van INV PR 03 en 05. Met ingang van dit document

Nadere informatie

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer

Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Certificatie BRC7 vraagt ketenbeheer Ambition Competence Lisette Stam: Competence Manager ISACert NL Confidence Algemeen Update BRC7 Standaard door bezorgdheid over: Traceerbaarheid in de hele keten Onduidelijkheid

Nadere informatie

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen? Wat houdt REACH in? Het Registreren, Evalueren en Autoriseren van Chemische stoffen (REACH) is een Europese Verordening, oftewel een wet waarop wordt gehandhaafd. In eerste instantie is het doel van REACH

Nadere informatie

1.1 Aanduidingsvoorschriften niet van toepassing op verkoopverpakkingen die in omverpakkingen worden aangeboden (Formalisering)

1.1 Aanduidingsvoorschriften niet van toepassing op verkoopverpakkingen die in omverpakkingen worden aangeboden (Formalisering) Wijzigingen EU-handelsnormen (Vo. 428/2019) Met EU-verordening 428/2019 zijn de wijzigingen die de afgelopen jaren in de UNECE-normen voor verse groenten en fruit zijn doorgevoerd, overgenomen in de Europese

Nadere informatie

Exportcertificatie en duurzame handel AGF. 22/09/2016 studiedag PCS Destelbergen

Exportcertificatie en duurzame handel AGF. 22/09/2016 studiedag PCS Destelbergen Exportcertificatie en duurzame handel AGF 22/09/2016 studiedag PCS Destelbergen * FVPhouse handel & verwerking fruit, groenten en (poot) aardappelen * Freshfel (EU) Import/ export Voedselveiligheid/ Fytosanitair

Nadere informatie

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst Van boom tot bankje Van Boom tot Bankje Van zaadje tot karbonaadje AD Leefwereld, dd. 15 april 2005 Toeval of hot item? U weet hierop het antwoord!! Van Boom tot Bankje

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie

Nadere informatie

Current Temperature 5.2 C. Food & Retail

Current Temperature 5.2 C. Food & Retail 1 Current Temperature 5.2 C Food & Retail 2 Dyzle Food & Retail Index 04 06 Vision Control Met behulp van DyzleLiveWare krijgt u meer inzicht in kritische processen die bepalend zijn voor de voedselkwaliteit.

Nadere informatie

VN(O) NCW Nederland. Den Haag 4 december 201 3

VN(O) NCW Nederland. Den Haag 4 december 201 3 VN(O) NCW Nederland Aan de staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu Hare excellentie W.J. Mansveld Postbus 20901 2500 EX Den Haag Briefnummer 13/11.319/Stre/MO Den Haag 4 december

Nadere informatie

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen

Deel 10. Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 1 van 6 Deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Goedgekeurd door: Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave deel 10 Inkoop en ontvangst grondstoffen Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3.

Nadere informatie

MPS-Fruit & Vegetables

MPS-Fruit & Vegetables MPS-Fruit & Vegetables MPS-FRUIT & VEGETABLES: De garantie voor duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie Duurzaamheid, betrouwbaarheid, hygiëne en transparantie spelen een belangrijke rol

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 26 991 Voedselveiligheid Nr. 486 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Catharijnesingel

Nadere informatie

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201)

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) instructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) pi.clo07.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

ARTIKEL 95 BPR INFORMATIE HOLLAND WATER. Samenvatting:

ARTIKEL 95 BPR INFORMATIE HOLLAND WATER. Samenvatting: ARTIKEL 95 BPR INFORMATIE HOLLAND WATER Samenvatting: De nieuwe Europese biocidenwetgeving is geen eenvoudige materie. Recent zijn in de branche uitingen gecommuniceerd die nogal voor verwarring hebben

Nadere informatie

Producten die met biociden. zijn behandeld: Nieuwe regels. voor behandelde voorwerpen. Behandelde voorwerpen. Nieuwe verplichtingen

Producten die met biociden. zijn behandeld: Nieuwe regels. voor behandelde voorwerpen. Behandelde voorwerpen. Nieuwe verplichtingen Producten die met biociden zijn behandeld: Nieuwe regels Nieuwe verplichtingen voor behandelde voorwerpen 1 Behandelde voorwerpen Sinds 1 september 2013 gelden er nieuwe verplichtingen voor bedrijven die

Nadere informatie

Trends binnen identificatie/t&t: RFID

Trends binnen identificatie/t&t: RFID Tracking en Tracing Dromen, Denken, Doen Core Counsellors 28 maart 2008 Papendal Daan te Nuijl Charles Willemsen, Container Centralen Core Counsellors Trends binnen identificatie/t&t: RFID Direct Identificatie

Nadere informatie

Etikettering groenten en fruit

Etikettering groenten en fruit Etikettering groenten en fruit Impact gewijzigde EU wetgeving 31 oktober 2013 / Nicolette Quaedvlieg n.quaedvlieg@tuinbouw.nl Inhoud Wijzigingen voor GF sector t.g.v. Vo1169/2011 Land van oorsprong Voedingswaardedeclaratie

Nadere informatie

Nieuw Plantenpaspoort

Nieuw Plantenpaspoort Nieuw Plantenpaspoort Met ingang van 14 december 2019 treedt de nieuwe EU plantgezondheidsverordening in werking. De verordening is gericht op het moderniseren en beter afstemmen van nationale wetten binnen

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Referentie PCCB/S2/GDS/891700

Nadere informatie

Juridische notitie. Toestemming jongere niet medisch wetenschappelijk onderzoek. Mr. S.J.C. Höfte. Uitwerking

Juridische notitie. Toestemming jongere niet medisch wetenschappelijk onderzoek. Mr. S.J.C. Höfte. Uitwerking Juridische notitie Toestemming jongere niet medisch wetenschappelijk onderzoek Mr. S.J.C. Höfte Het lectoraat Residentiële Jeugdzorg doet onderzoek naar het leef- leer- en werkklimaat in residentiële (jeugd)inrichtingen.

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor producenten van

Nadere informatie

Monitoring. Voorkomen is beter dan genezen! Kon ik maar in de toekomst kijken!

Monitoring. Voorkomen is beter dan genezen! Kon ik maar in de toekomst kijken! Monitoring ieder bedrijf heeft te maken met IT. IT is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de bedrijfsvoering. Binnen het MKB zijn de bedrijven vaak te klein om de benodigde specifieke IT kennis in

Nadere informatie

Stroomschema Aanduidingsvoorschriften Groenten en Fruit. Versie 27 mei 2019 Pagina 1 van 13

Stroomschema Aanduidingsvoorschriften Groenten en Fruit. Versie 27 mei 2019 Pagina 1 van 13 Leeswijzer U vindt in dit document uitleg over welke aanduidingen in de handelsfase moeten worden aangebracht op de verschillende typen verpakkingen van groenten en fruit. De eisen voor het aanduiden van

Nadere informatie

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen betreffende de gevaren verbonden aan inkoop van consumptiegerede producten

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen betreffende de gevaren verbonden aan inkoop van consumptiegerede producten Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen betreffende de gevaren verbonden aan inkoop van consumptiegerede producten Informatieblad 65 / maart 2009 Inleiding Volgens de Algemene Levensmiddelenverordening

Nadere informatie

Draaiboek incident / crisismanagement in MVO keten

Draaiboek incident / crisismanagement in MVO keten Draaiboek voor incident-/crisismanagement in MVO keten UITGANGSPUNT De primaire verantwoordelijkheid voor voedsel- en diervoederveiligheid ligt bij de individuele ondernemer, die moet voldoen aan alle

Nadere informatie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie Statiestraat 164 B-2600 Berchem-Antwerpen +32 3 287 37 60 +32 3 287 37 61 www.tuv-nord-integra.com info@tuv-nord-integra.com BE 0465 666 712 Wegwijs in de etiketteringvoorschriften Biologische Productie

Nadere informatie

Voedselveiligheid, aansprakelijkheid & toezicht.

Voedselveiligheid, aansprakelijkheid & toezicht. Voedselveiligheid, aansprakelijkheid & toezicht. Esther Ceulen dinsdag 14 juni 2016 Inleiding Productaansprakelijkheid (privaatrecht) Voedselveiligheidsrecht (publiekrecht, preventief en repressief) Toezicht

Nadere informatie

Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief

Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief Gijs Theunissen Coördinator voedselveiligheid Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie Inhoud Verantwoordelijkheidsverdeling VWS EZ voedselveiligheid

Nadere informatie

Controle op 30 dagentermijn op Nederlandse VVE s en Scheepsleveranciers. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum pag.

Controle op 30 dagentermijn op Nederlandse VVE s en Scheepsleveranciers. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum pag. code BIPVS-14 versie 1.4 ingangsdatum 28-05-2015 pag. 1 van 9 Versie Goedkeuring datum 1.4 28-05-2015 Wijzigingen ten opzichte van vorige versie Aanpassing van de tekst, aangegeven d.m.v. kantlijn. Opmaak

Nadere informatie

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring met betrekking tot de kartonnen verpakkingen, in relatie tot de geldende wetgeving op het gebied van milieu, verpakken en verpakkingsafval.

Nadere informatie

PCC HYGIËNEPROTOCOL RINGROT 2.2 RICHTLIJNEN CENTRALE VERWERKER

PCC HYGIËNEPROTOCOL RINGROT 2.2 RICHTLIJNEN CENTRALE VERWERKER Pagina 1 van 6 PCC HYGIËNEPROTOCOL RINGROT 2.2 RICHTLIJNEN CENTRALE VERWERKER Deze code is opgesteld door de Pootaardappel Contact Commissie (PCC = samenwerkingsverband LTO-NAO). Hoewel deze code met de

Nadere informatie

RASFF Peter Gysegom RASFF contactpunt BE. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

RASFF Peter Gysegom RASFF contactpunt BE. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen RASFF 2011 Peter Gysegom RASFF contactpunt BE Inleiding Rapid Alert System for Food and Feed = Systeem voor snelle waarschuwingen mbt levensmiddelen

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 30/10 6.2.2015 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/175 VAN DE COMMISSIE van 5 februari 2015 tot vaststelling van bijzondere voorwaarden voor de invoer van guarpitmeel van oorsprong of verzonden uit India

Nadere informatie

24-06-2015. Vertrouwen in de leveranciersketen. Even voorstellen

24-06-2015. Vertrouwen in de leveranciersketen. Even voorstellen Vertrouwen in de leveranciersketen Competence Ambition Themadag Riskplaza 23-6-2015 Confidence Jacob Schilstra Even voorstellen ISACert Internationale certificatie instelling Gespecialiseerd in foodsector

Nadere informatie

Bestrijdingsmiddelen en voeding Factsheet

Bestrijdingsmiddelen en voeding Factsheet Voedingscentrum De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten Bestrijdingsmiddelen en voeding Factsheet Bestrijdingsmiddelen zijn stoffen die telers in de land- en tuinbouw gebruiken

Nadere informatie

Opslag versproducten. Weetje!

Opslag versproducten. Weetje! Opslag versproducten In de versdetailhandel heb je te maken met emballage. Hiermee bedoelen we het verpakkingsmateriaal waar de verse producten in vervoerd worden van de producent naar uiteindelijk de

Nadere informatie

De handreiking Gegevensuitwisseling in het kader van Bemoeizorg ( 2005) biedt een helder kader voor besluitvorming binnen netwerken.

De handreiking Gegevensuitwisseling in het kader van Bemoeizorg ( 2005) biedt een helder kader voor besluitvorming binnen netwerken. Juridisch zakmes ( bron Jolanda van Boven) Naast een contextuele analyse is het toepassen van het juridische kader van groot belang. Bij OGGZ problematiek en het toepassen van dwang en drang nemen de coördinator

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 augustus 2017 Betreft fipronil in eieren

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 3 augustus 2017 Betreft fipronil in eieren > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food)

Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food) Een plan van aanpak en een productdossier, voorbeeld 1 (non-food) In het plan van aanpak legt u de te nemen stappen vast om nieuwe en te wijzigen verpakkingen aan de Essentiële Eisen te laten voldoen.

Nadere informatie

Leveranciersvragenlijst

Leveranciersvragenlijst Pagina : 1 van 5 Ten behoeve van ons Kwaliteit Management Systeem (HACCP), en de borging van de voedselveiligheid binnen ons bedrijf, verzoeken wij u onderstaande vragenlijst zo volledig mogelijk in te

Nadere informatie

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking?

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking? FAQ 1. Waaruit bestaat de Europese Verordening 183/2005? Deze nieuwe Verordening bepaalt de voorschriften voor diervoederhygiëne. Alle verschillende activiteiten in de diervoederketen worden onderverdeeld

Nadere informatie

Transport en Opslag van goederen

Transport en Opslag van goederen Transport en Opslag van goederen NTA 8059:2016 Basisvoorwaardenprogramma s op het gebied van voedselveiligheid voor transport en opslag ontwikkeld door het Nederlandse bedrijfsleven. Dit document is te

Nadere informatie

Wegwijzer in de wetgeving jungle

Wegwijzer in de wetgeving jungle Wegwijzer in de wetgeving jungle Karen Baten WP-V-201601-01 Bij het introduceren van een nieuw product in de markt, een receptuurwijziging van uw bestaande product of bij export naar een nieuw land, moet

Nadere informatie

BC-05 Ver 0.4. Wegtransport van diervoeders of te verwerken nevenstromen : Aanvullende bepalingen. 1 BT-12 v0.12

BC-05 Ver 0.4. Wegtransport van diervoeders of te verwerken nevenstromen : Aanvullende bepalingen. 1 BT-12 v0.12 BC-05 Ver 0.4 Wegtransport van diervoeders of te verwerken nevenstromen : Aanvullende bepalingen 1 BT-12 v0.12 HISTORIEK VAN HET DOCUMENT Revisie en datum van goedkeuring Reden voor de revisie Draagwijdte

Nadere informatie

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.4

Voorschriften IKB Ei voor pakstations, versie 3.4 BIJLAGE VI: VOORSCHRIFTEN PAKSTATIONS (BEHORENDE BIJ BIJLAGE 1 VOORSCHRIFTEN IKB EI) Het bestuur van de Stichting IKB Ei heeft, gelet op Artikel 12 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei, ter zake de voorschriften

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie

Meldingen regeling algemeen

Meldingen regeling algemeen 1 van 1 Doelstelling: Willen leren van meldingen en signalen ( dit kunnen meldingen zijn ) om de processen te optimaliseren en de zorg voor de patiënten op een zo hoog mogelijk niveau te houden of te brengen.

Nadere informatie

EU, WOR WORTELEN I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT

EU, WOR WORTELEN I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Vo (EG) 730/99, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 WORTELEN I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op wortelen van variëteiten (cultivars) afgeleid van Daucus carota L.,

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dikkers (PvdA) over de verkoop van bedorven slavinken (2015Z03397).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dikkers (PvdA) over de verkoop van bedorven slavinken (2015Z03397). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt

Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk. Karen van de Stadt Brancheverduurzamingsplannen: Circulaire economie in de praktijk Karen van de Stadt KIDV Opgericht op 1 januari 2013: Raamovereenkomst Verpakkingen 2013 2022. Vermindering milieudruk verpakkingsketen.

Nadere informatie

PCC HYGIËNEPROTOCOL RINGROT 2.2 RICHTLIJNEN HANDELAAR

PCC HYGIËNEPROTOCOL RINGROT 2.2 RICHTLIJNEN HANDELAAR Pagina 1 van 5 PCC HYGIËNEPROTOCOL RINGROT 2.2 RICHTLIJNEN HANDELAAR Deze code is opgesteld door de Pootaardappel Contact Commissie (PCC = samenwerkingsverband LTO-NAO). Hoewel deze code met de grootst

Nadere informatie