Fairtrade is een verhaal. Lekker van Albron.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FAIRTRADE @ALBRON! Fairtrade is een verhaal. Lekker van Albron."

Transcriptie

1 Fairtrade is een verhaal. Lekker van Albron.

2 100% arabica koffiebonen Inleiding Duurzamer ondernemen bij Albron Duurzamer of maatschappelijk verantwoord ondernemen is niets nieuws voor ons. We werken al ruim 100 jaar vanuit interesse, respect en oprechtheid voor de mensen om ons heen. Deze persoonlijke betrokkenheid is de basis voor onze manier van zaken doen. Albron wil graag de meest duurzame grote cateraar van Nederland zijn. Of we dat ook zijn beoordelen vooral de mensen om ons heen. Onze opdrachtgevers, onze gasten en onze medewerkers. Wij vinden dat het bij duurzamer ondernemen gaat om gewoon beginnen, en doorgaan. Alleen of samen. Zo wordt ook Albron iedere dag een beetje duurzamer. In onze restaurants kom je diverse duurzamere initiatieven tegen. Wist je bijvoorbeeld dat al onze melk (grootverpakkingen) biologisch is? Dat we Fairtrade thee en koffie schenken en dat ons varkensvlees Milieukeur gecertificeerd is? Voor opdrachtgevers die duurzaamheid nog hoger in het vaandel willen dragen hebben we onze duurzamere cateringformule heerlijkeerlijketen ontwikkeld. Binnen deze formule is minimaal 50% van het assortiment duurzamer. Een onderdeel van dit duurzamere assortiment zijn de Fairtrade producten. In dit boekje vind je meer informatie over een deel van ons Fairtrade assortiment. Verschillende leveranciers introduceren hun producten en vertellen het verhaal achter deze producten en de Fairtrade ingrediënten. Veel leesplezier! Kijk op voor meer informatie.

3 FAIRTRADE: GOED VOOR JOU EN VOOR DE BOER Op je werk genieten van een Fairtrade lunch of (h)eerlijk tussendoortje wof gewoon een kop koffie? In Nederland wordt op jaarbasis 150 liter koffie en 113 liter thee gedronken. Dat zijn gemiddeld 5 koppen per dag die grotendeels op kantoor worden genuttigd. Door te kiezen voor Fairtrade producten op het werk kun je met een kop koffie en de lunch het verschil maken voor veel boeren in ontwikkelings landen. Genieten en goed doen tegelijk wordt zo steeds makkelijker! Fairtrade: goed voor jou en de boer Fairtrade producten zijn goed voor jou én voor de boer. Want dankzij een eerlijke prijs kunnen boeren investeren in een betere toekomst en in de beste kwaliteitsproducten. Je herkent deze producten aan het groen-blauwe Max Havelaar keurmerk, de onafhankelijke garantie voor Fairtrade. Naast koffie zijn er nog veel meer producten verkrijgbaar voor op het werk, zoals thee, sap, chocolade, suiker, fruit en broodbeleg. Max Havelaar keurmerk Het internationale keurmerk voor Fairtrade, in Nederland beter bekend als het Max Havelaar keurmerk, heeft een focus op boeren in ontwikkelingslanden waar de armoede vaak het grootst is. Om die armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, zijn er naast strenge sociale- en milieucriteria ook criteria opgenomen waardoor boeren tenminste een gegarandeerde minimumprijs ontvangen die de kosten voor duurzame productie dekt. Daarnaast ontvangen zij een premie waarmee zij zelf kunnen investeren in projecten gericht op kwaliteitsverbetering en sociale projecten op het gebied van gezondheidszorg en educatie.

4 Door Fairtrade hou ik nu wat over.

5 CHOCOLADE KANEELAMANDELEN Trots De chocolade kaneelamandelen van SUMM zijn erg gewild en daar zijn we trots op. Eigenlijk kennen we niemand die de knapperige amandelen kan weerstaan Ze zijn dan ook omhuld met een royale laag melkchocolade en een vleugje kaneelpoeder. Made by Luis Dario Ruiz Diaz De rietsuiker van de kaneelamandelen komt van Manduvira, een coöperatie uit Paraguay. De club bestaat uit 1050 boerderijeigenaren met gemiddeld drie hectare landbouwgrond. Manduvira is opgericht in 1975 en is sinds 1999 Fairtrade gecertificeerd en bovendien wordt er biologisch verbouwd en geteeld. Luis Dario Ruiz Diaz, voorzitter van Manduvira: De boeren in onze coöperatie zijn sterk gemotiveerd, want dankzij Fairtrade verbeteren we de kwaliteit van ons leven, dat van onze families en van de gemeenschap. Puur-Eerlijk-Jij SUMM staat voor zuiver: lekker én verantwoord. Alles is met zorg en liefde geproduceerd, dat proef je. Onze boeren krijgen een goede prijs, jij een lekker product. Precies zoals het hoort toch? Sluit je aan. Samen maken we de lekkerste en meest duurzame producten. Denk, proef en doe mee. Wil je weten hoe? Kijk op SUMM.nl Verrassing Naast de gebruikelijke chocolade kaneelamandel zakjes van 75 gram, zijn er ook minizakjes te krijgen met 2 chocolade kaneelamandelen; een wel heel lekker alternatief voor het eeuwige koekje bij koffie of thee. Toch een koekje? SUMM heeft verrukkelijke stroopwafels, gevulde koek en chocoladekoekjes. Voor het volledige assortiment neem je een kijkje op de site.

6 100% arabica koffiebonen Beans4Life Beans4Life is het Fairtrade & biologisch koffieconcept van Seventh Coffee World. Met Beans4Life geniet je van eerlijke en ecologische koffie. 100% Arabica koffiebonen Beans4Life is gemaakt van hoge kwaliteit, 100% arabica koffiebonen. Met zorg gebrand en vers verpakt, dankzij het aromaventiel. Zo kan de koffie direct na het branden in het pak, zodat het natuurlijke proces van uitademen (ontgassen) van de koffie niet wordt verstoord. Zo blijft al het lekkere van de koffie bewaard. Fairtrade & biologisch gecertificeerd Beans4Life is Fairtrade en EKO gecertificeerd. Dat betekent zekerheid van een eerlijke prijs voor de koffieboer en een milieuvriendelijke wijze van koffie verbouwen. Bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. Hierdoor is het werk op de koffieplantage arbeidsintensiever en de opbrengst vaak lager dan niet-biologisch verbouwde koffie. In combinatie met de (minimaal gegarandeerde) Fairtrade-prijs die de koffieboer ontvangt is deze koffie vaak duurder. De extra aandacht die aan het proces wordt besteed, resulteert in een uitstekende, duurzame kwaliteit koffie. Dé manier om verantwoord te genieten. Maatschappelijk verantwoord Het partnership van Seventh Coffee World met Net4Kids onderstreept de sociale en maatschappelijke betrokkenheid van Beans4Life. Ondersteuning van Net4Kids t.b.v. water, voedsel en onderwijsprojecten.

7 Door Fairtrade krijg ik een eerlijke prijs.

8 Dankzij fairtrade zijn mijn arbeids OMstandigheden verbeterd.

9 Smoothie SInaasappel, mango, duindoorn Wraldfrucht Sinaasappel, mango en duindoorn, meer zit niet in de smoothie van SUMM. Kan het lekkerder? Zes familiebedrijven uit Noord-Nederland, samen coöperatie Wraldfrucht (Fries voor wereldvrucht), leveren de duindoorn. Een frisse bes vol vitamine c. Made by Apromalpi De smakelijke mangopuree uit de smoothie komt van Apromalpi in Peru, een Fairtrade producentenorganisatie van 170 kleine familiebedrijven. Het grootste gedeelte van de mango boomgaarden is daarnaast ook biologisch gecertificeerd. De gegarandeerd eerlijke prijs voor mango s en mangopuree geeft de leden van Apromalpi de mogelijkheid te investeren in productiecapaciteit en het verbeteren van arbeidsomstandigheden. De Fairtrade premie geeft de kans lokale initiatieven te steunen, zoals het bevorderen van biologische teelt en kredietverstrekking aan leden. Zonder Fairtrade had de organisatie het niet gered, maar sinds de eerste certificering is het exportvolume van de mango s eigenlijk alleen maar gegroeid. Vanaf toen is Apromalpi niet alleen verse vruchten gaan verkopen, maar ook mangopulp voor jam en sap. Gelukkig, want nu zit het in onze smoothie; het proeven meer dan waard! To SUMM it up... De naam SUMM zegt het al: het geheel is meer dan de som der delen, want alleen door samenwerken bereiken we een duurzamere wereld. SUMM draagt bij aan mens en milieu, met speciale aandacht voor producenten uit ontwikkelings landen. Het merk wordt gedreven door de waarden puur, eerlijk en jij. Mede-eigenaar worden of op een andere manier meedoen? Kijk snel op SUMM.nl.

10 GOEDSAP GoedSap: goed voor jou, goed voor de makers GoedSap is een onweerstaanbaar lekkere vruchtensap, gemaakt van biologisch geteelde appels uit Nederland en eko-gecertificeerd fairtrade tropisch fruit uit Afrika en Zuid-Amerika. Er zijn 4 smaken: gemengd fruit, appel-morabes, sinaasappel en appel. Theo & Zongo GoedSap wordt gemaakt door Theo en Zongo. Theo teelt in de Gelderse IJsselvallei de lekkerste appels. Zongo levert vanuit West-Afrika vers tropisch fruit. De twee ontmoetten elkaar in 2009 op een beurs voor Fairtrade en organische producten in Duitsland. Theo vertelde aan Zongo van het plan om zijn Nederlandse appelsap te mengen met het tropische fruitsap van boeren uit Afrika. Snel was het duidelijk: die twee zouden al dat verse fruit in flesjes gaan stoppen. Telen, plukken, persen, transporteren GoedSap wordt op natuurlijk wijze geteeld. De hele oogst wordt vervolgens geplukt en direct tot sap verwerkt. GoedSap is Fairtrade GoedSap is niet alleen goed voor je, maar ook goed voor de makers. De Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse fruitboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun fruit. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de machtsverhoudingen op de internationale markt. Om economische vooruitgang te stimuleren, krijgen boeren langdurige contracten. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst gebruikt voor sociale ontwikkeling. Zo draag je met het drinken van GoedSap bij aan ontwikkeling van welvaart in Afrika en Zuid-Amerika. GoedSap is 100% biologisch GoedSap wordt geperst van 100% biologisch fruit en mag daarom het Eko-label voeren. Een product krijgt het Eko-label alleen als het productieproces aan wettelijke Europese voorschriften voldoet. SKAL houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van de regels.

11 Op een beurs voor fairtrade producten is onze bijzondere samenwerking ontstaan.

12 RESPECT voor mens en milieu.

13 Mhaidiva: lekker duurzame thee Topkwaliteit thee rechtstreeks van de bron Mhaidiva thee komt rechtsteeks van de hoogvlaktes van Sri Lanka (Ceylon), met name uit het gebied Nuwara-Eliya, ook wel de champagne -streek van de thee genoemd. Mhaidiva heeft een bijzonder verfijnde smaak en een kenmerkende heldere kleur. Direct na het plukken wordt de thee verwerkt en verder verpakt in recyclebare papieren envelopjes. Bij de productie van de diverse smaakjes -thee maakt Mhaidva uitsluitend gebruik van natuurlijke smaakstoffen. Fairtrade & biologisch gecertificeerd Mhaidiva Fairtrade EKO thee is een duurzaam thee-concept, geproduceerd met respect voor mens en milieu. Het werk op de theeplantage is arbeidsintensief omdat geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De gemiddelde opbrengst is daardoor vaak lager dan niet-biologisch verbouwde thee. In combinatie met de (minimaal gegarandeerde) Fairtrade-prijs die de theeplantage ontvangt is deze thee vaak duurder. De Fairtrade en EKO certificering betekent zekerheid van een eerlijke prijs voor de theeplantage en een milieuvriendelijke wijze van thee verbouwen. Maatschappelijk betrokken Mhaidiva wordt in Sri Lanka verpakt door vrouwen, waaronder alleenstaande moeders en visueel gehandicapte vrouwen. Mhaidiva benadrukt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid tevens door de samenwerking met Net4Kids. Ondersteuning van projecten op het gebied van water, voedsel en onderwijs voor minder bedeelde kinderen. PMS % CYAAN - 0% MAGENTA - 15% GEEL - 42% ZWART ZWART 0% CYAAN - 0% MAGENTA - 0% GEEL - 100% ZWART

14 CHOCOLADE- Kokosreep Stevige bite SUMM s stevige bite: de chocolade kokosreep. Een heerlijke kokosvulling uit Sri Lanka, met een omhulling van melkchocolade uit de Dominicaanse Republiek. Smulcacao We kunnen gerust zeggen dat onze kokosreep gemaakt is van smulcacao. Meer dan grote en kleine cacaoboeren uit de Dominicaanse regio s Villa ltagricia, Yamasa, Puerto Plata, Joba & Blanco Arriba, Nagua, Maimon en San Francisco de Macoris zorgen samen namelijk voor een perfecte kwaliteit van het belangrijke chocola-ingrediënt. De eerlijke prijzen die ze dankzij Fairtrade ontvangen, hebben zeilen en ketels opgeleverd voor het perfect drogen en gisten van de bonen waar - door de kwaliteit nog hoger is. Made by FUDOPO De boeren zijn verenigd in het in 2007 opgerichte FUDOPO (Organic Growers Dominican Foundation), een organisatie van 67 kleinere productie-eenheden. Fairtrade zorgt naast eerlijke prijzen ook voor community- en samenwerkings - pro jecten die kerken en buurthuizen renoveert in Maimon, Piedra Azul, Las Haineras en Las Quebraditas en voor een betere infrastructuur waardoor boeren hun product beter kunnen vervoeren tussen dorp en snelweg. And made by you... Wil je met ons meedoen? Dat kan! SUMM is namelijk van producenten, fabrikanten, werknemers én van consumenten. De winst verdelen we eerlijk en door bijvoorbeeld Summbasadeur te worden, doe je mee. Precies weten hoe het zit? Kijk op SUMM.nl.

15

16 Door Fairtrade hou ik nu wat over.

17 producten met zelfgemaakte uitstraling Ozosweet Ozosweet bestaat uit een compleet assortiment (zoete) verwenproducten met een zelfgemaakte uitstraling. Ons doel is deze producten zo lekker mogelijk en biologisch te maken en daarna voor een zo groot mogelijke groep afnemers en consumenten beschikbaar te stellen. Hierin zijn wij uniek. De smaak van Ozosweet De Ozosweet producten worden gemaakt zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit. De beste natuurlijke ingrediënten, zoveel mogelijk van biologische en fairtrade oorsprong, worden verwerkt in onze lekkernijen. Alle producten worden op verantwoorde wijze gebakken met de juiste certificering. Niet alleen heerlijk, maar ook eerlijk! De (riet)suiker en chocolade die gebruikt worden in de fairtrade producten, worden alleen bij geselecteerde fairtrade boeren ingekocht. Rietsuiker wordt ingekocht bij fairtrade boeren in Paraquay. En wat de cacaobonen betreft voor de chocola, deze worden ingekocht bij fairtrade boeren in de Dominicaanse Republiek. Op deze wijze worden de kleine producenten in ontwikkelingslanden geholpen een betere plek te werven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk. Een goed gevoel voor de consument, maar ook voor de wereld en vooral verrassend lekker! Assortiment Ozosweet De producten van Ozosweet zijn een pure verwennerij. Ze zijn niet alleen biologisch en erg lekker maar binnenkort ook Fairtrade verkrijgbaar. Van chocolate chip cookie tot brownie en muffin. Heerlijke producten voor bij de koffie of gewoon lekker tussendoor. Voor meer informatie kijk op

18 Fairtrade original broodbeleg Eerlijk broodbeleg Heb je ze al gezien? Portieverpakkingen van Fair Trade Original met honing, jam, hagelslag, pindakaas en hazelnootpasta. Stuk voor stuk heerlijk broodbeleg mét de wetenschap dat de imkers, suiker-, pinda- en cacaoboeren er beter van worden. Dat is dubbel genieten, bij iedere boterham! Honing uit Guatemala In het departement San Marcos in Guatemala leeft een groot deel van de Indiaanse bevolking in armoede. Naast de verbouw van koffie en bananen wordt het houden van bijen steeds populairder. De honing biedt extra inkomen, bijvoorbeeld aan de 120 leden van de honingcoöperatie Copiasuro die opleidt en honing verzamelt en exporteert. Fair Trade Original In 1991 bestelde Fair Trade Original haar eerste partij honing bij Copiasuro en bleef sindsdien een trouwe klant. Fair Trade Original verzorgde in de loop der jaren tal van trainingen bij Copiasuro, onder andere over internationale kwaliteitseisen en voedselveiligheid. Ook kregen de leden een training over de productie en handel onder Fair Trade voorwaarden. Ontwikkelingspremie In 1995 kocht Copiasuru een stuk grond en bouwde een inzamelcentrum voor de honing, opslagruimte en kantoor. Voor iedere kilo honing die onder fairtrade voorwaarden wordt verkocht, ontvangt Copiasuro een ontwikkelingspremie. Met de premie investeert men onder andere in bedrijfskleding, een herbebossingproject en schoolboeken voor de kinderen. Toekomst Copiasuru slaagt er de laatste tijd in om de honingproductie te vergroten. Dit is belangrijk om rendabel te kunnen werken, want de toenemende eisen uit de markt brengen ook hogere kosten met zich mee. Copiasuro werft actief nieuwe leden en stimuleert de groei van het aantal bijenkasten via kredieten. Bovendien leren de imkers via trainingen om hun opbrengst per bijenkast te verhogen. Met uitbreiding van de opslagcapaciteit en de bouw van een professioneel trainingscentrum, is Copiasuro op de toekomst voorbereid.

19 Dankzij Fairtrade krijg ik steeds meer kennis.

20

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

jaarverslag 2013 fair woooow

jaarverslag 2013 fair woooow jaarverslag 2013 fair woooow bean to bar 2013 was een goed jaar! Een hoogtepunt is ons bean-to-bar-project, daarmee is de cacaomassa in onze chocolade volledig traceerbaar. inhoud 3 hallo Tony s geeft

Nadere informatie

EERLIJKE HANDEL. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

EERLIJKE HANDEL. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt EERLIJKE HANDEL Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Antoon Seelen, Olav Jansen Illustraties: CMO en zijn licentiegevers, Flickr, Wikimedia, Wereldwinkels, BeFair, Max Havelaar,

Nadere informatie

Alles tot nu. Duurzaamheidsverslag Ladage Beheer BV

Alles tot nu. Duurzaamheidsverslag Ladage Beheer BV Alles tot nu Duurzaamheidsverslag Ladage Beheer BV 2012 / 2013 Inleiding Inhoudsopgave Dit is het eerste duurzaamheidsverslag in de historie van Ladage Beheer BV. Van onze klanten, leveranciers maar ook

Nadere informatie

DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP

DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP DUURZAME HANDELSKETENS ONDER DE LOEP Achtergronden bij Verduurzaming van internationale handelsketens Achtergrondstudie PBL 2015 Duurzame handelsketens onder de loep. Achtergronden bij Verduurzaming van

Nadere informatie

Onontdekt en kleinschalig Portugal. Eliza was here wijst je de weg.

Onontdekt en kleinschalig Portugal. Eliza was here wijst je de weg. GRATIS KRANT - GRATIS KRANT - GRATIS KRANT - GRATIS KRANT - GRATIS KRANT - GRATIS KRANT Echt groene energie? Zie pag 4 NUMMER 3 2015 - VERSCHIJNT 6 KEER PER JAAR. WWW.DEBETEREWERELD.NL Onontdekt en kleinschalig

Nadere informatie

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken!

DE LANGE SOESTER. Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! DE LANGE SOESTER Het smakelijkste nieuws van Soest en omstreken! De Lange Soester is een eenmalige uitgave van Banketbakkerij Lex Verkley 14 september 2011 Thé Complet barstensvol zoete zaligheden Wat

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie

ondernemen in smallingerland Duurzaam

ondernemen in smallingerland Duurzaam duurzaam ondernemen in smallingerland Planet Enthousiasme Innovatie Inzicht Minder afval Toekomstbestendig Duurzaam Mobiliteit Ervaringen delen Energiebesparing Verantwoord Kostenbesparing Profit Transparantie

Nadere informatie

FILANTROPEN: PROJECTEN VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! Contact in Frankrijk: Contactpersoon in België: www.mekongplus.org

FILANTROPEN: PROJECTEN VAN DROOM NAAR CONCRETE ACTIES! Contact in Frankrijk: Contactpersoon in België: www.mekongplus.org Contactpersoon in België: www.mekongplus.org Claire Thibaut Avenue des 4 Bonniers 6 B - 1348 Louvain-la-Neuve tel.: +32 (0) 10-45.23.02 fax: +32 (0) 10-68.13.76 claire.thibaut@mekongplus.org Contact in

Nadere informatie

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V.

Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group N.V. over backstage BACK stage In dit verslag kijken we terug op vijf jaar Duurzaam Ondernemen bij Macintosh Retail Group. We geven hierin uitleg van ons

Nadere informatie

België duurzaam. Samen maken we VISIE BELGIË. voor. een. lees de acht verhalen over duurzaam leven

België duurzaam. Samen maken we VISIE BELGIË. voor. een. lees de acht verhalen over duurzaam leven een VISIE voor BELGIË Samen maken we België duurzaam lees de acht verhalen over duurzaam leven & voeg jouw engagement toe aan de wensboom voor een duurzaam België p 2 een VISIE voor BELGIË Iedereen kan

Nadere informatie

MVO MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

MVO MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN Een kabelgoot van aardappelzetmeel, diervriendelijk geproduceerd vlees, een koerier die rijdt op aardgas. Steeds meer consumenten

Nadere informatie

WAAROM SAM? DAAROM SAM VOORDEEL VOOR ALLE BEWONERS. IEDEREEN KOMT ER Een mooie woning in een prettige buurt

WAAROM SAM? DAAROM SAM VOORDEEL VOOR ALLE BEWONERS. IEDEREEN KOMT ER Een mooie woning in een prettige buurt Eerste jaargang april 2013 nummer 1 www.wijkbedrijfbilgaard.nl MAGAZINE OVER SAMEN BOUWEN AAN EEN DUURZAME WIJK WAAROM SAM? DAAROM SAM We brengen u graag op de hoogte van alle veranderingen VOORDEEL VOOR

Nadere informatie

De zorg: hoeveel extra is het ons waard?

De zorg: hoeveel extra is het ons waard? De zorg: hoeveel extra is het ons waard? Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is dat erg? Wat kunnen we hieraan doen? Een doorsnee gezin betaalt ruim 11.000 euro per

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid in ontwikkeling

Maatschappelijk verantwoord inkoopbeleid in ontwikkeling INTERaegon jaargang 29 I mvo special I november 2012 Verantwoord beleggen zonder poeha Stoelen, auto s, afval: alles steeds groener Martijn Koopmans: We helpen Bikkel Tessa haar eigen bedrijf te starten

Nadere informatie

Mobiele groentetuin voor de hele wijk Kleinschalige voedsel-initiatieven als voorbeeld voor food-sector

Mobiele groentetuin voor de hele wijk Kleinschalige voedsel-initiatieven als voorbeeld voor food-sector Periodieke uitgave van Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, deze editie in samenwerking met Food Council Rotterdam en Wetenschapswinkel Wageningen Jaargang 12, mei 2014 Werkplaats 17 Voedsel verbindt

Nadere informatie

Het wereld voedselvraagstuk. Aardrijkskunde bovenbouw VWO

Het wereld voedselvraagstuk. Aardrijkskunde bovenbouw VWO Het wereld voedselvraagstuk Aardrijkskunde bovenbouw VWO Hoofdstuk 1: Vrij naar Praxis Geographie Hoofdstuk 2: Vrij naar Praxis Geographie en R.T.A. Adriaens in NTR schooltv- Aardrijkskunde voor de Tweede

Nadere informatie

VROUWEN EN EERLIJKE HANDEL

VROUWEN EN EERLIJKE HANDEL 1 VROUWEN EN EERLIJKE HANDEL 2 3 VROUWEN EN EERLIJKE HANDEL Verantwoordelijke uitgever Carl MICHIELS COÖRDINATIE Phenyx43 REDACTIE Dan AZRIA - Phenyx43 Florence NEYRINCK CONCEPT Julie RICHTER - Phenyx43

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 41 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 44 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

STEMMEN MET DE WINKELWAGEN

STEMMEN MET DE WINKELWAGEN STEMMEN MET DE WINKELWAGEN OIKOS NIEUWS #66 JUNI 2012 Sister2sister PAGINA 2 Dag kalashnikov, hallo voetbalcarrière! PAGINA 3 Verlichten van de crisis PAGINA 4 Hoe empathisch ben jij? PAGINA 5 Our common

Nadere informatie

10/11. Doe mee met de Triodos fotowedstrijd. 5 De Fluisterheuvel verovert de wereld

10/11. Doe mee met de Triodos fotowedstrijd. 5 De Fluisterheuvel verovert de wereld Triodosnieuws zomer 2009 nummer 107 is een uitgave van triodos bank 4 10/11 15 Geld is een middel, geen doel Doe mee met de Triodos fotowedstrijd Groene droom in Waarland 5 De Fluisterheuvel verovert de

Nadere informatie

Voorwoord. Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student,

Voorwoord. Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student, Voorwoord Beste eerstejaars Economie & Bedrijfskunde student, Misschien ben je vorig jaar ook al aan een studie begonnen, maar was het toch niets voor jou, of misschien kom je wel rechtstreeks van de middelbare

Nadere informatie

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool

Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Alles over microkrediet Informatie voor een spreekbeurt of klassenproject op de basisschool Microkrediet voor Moeders, januari 2015 1 Inhoudsopgave Vragen & antwoorden... 3 Wat is microkrediet?... 3 Waarom

Nadere informatie

1. De ecologische voetafdruk

1. De ecologische voetafdruk 1. De ecologische voetafdruk Alles wat je eet, koopt en gebruikt moet ergens gemaakt worden of moet ergens groeien. Daar heb je plaats voor nodig. En soms is dat meer plaats dan je denkt. Zo heb je voor

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

"We leggen de lat steeds hoger"

We leggen de lat steeds hoger DESLAGER 2 Februari Maandblad voor de Nederlandse slager 2012 nr. Keurslager Arie Arisse "We leggen de lat steeds hoger" Locatiescan, een quick scan op bedrijfseconomisch niveau Toon Naber: "Samen vechten

Nadere informatie

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen!

Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! Op weg naar een zorgvuldige veehouderij in 2020 Ruimte voor initiatieven? Die moet je verdienen! De samenleving stelt steeds hogere eisen aan de productie van vlees. Smaak en prijs zijn niet meer maatgevend.

Nadere informatie

Jaarverslag 2008. Handel, uit respect.

Jaarverslag 2008. Handel, uit respect. Jaarverslag 2008 > Handel, uit respect. Inhoud Voorwoord Fair trade is duurzame ontwikkeling in het kwadraat 3 Identiteitskaart een beweging die verkoopt 5 Voorwoord Fair Trade is duurzame ontwikkeling

Nadere informatie