Fairtrade is een verhaal. Lekker van Albron.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FAIRTRADE @ALBRON! Fairtrade is een verhaal. Lekker van Albron."

Transcriptie

1 Fairtrade is een verhaal. Lekker van Albron.

2 100% arabica koffiebonen Inleiding Duurzamer ondernemen bij Albron Duurzamer of maatschappelijk verantwoord ondernemen is niets nieuws voor ons. We werken al ruim 100 jaar vanuit interesse, respect en oprechtheid voor de mensen om ons heen. Deze persoonlijke betrokkenheid is de basis voor onze manier van zaken doen. Albron wil graag de meest duurzame grote cateraar van Nederland zijn. Of we dat ook zijn beoordelen vooral de mensen om ons heen. Onze opdrachtgevers, onze gasten en onze medewerkers. Wij vinden dat het bij duurzamer ondernemen gaat om gewoon beginnen, en doorgaan. Alleen of samen. Zo wordt ook Albron iedere dag een beetje duurzamer. In onze restaurants kom je diverse duurzamere initiatieven tegen. Wist je bijvoorbeeld dat al onze melk (grootverpakkingen) biologisch is? Dat we Fairtrade thee en koffie schenken en dat ons varkensvlees Milieukeur gecertificeerd is? Voor opdrachtgevers die duurzaamheid nog hoger in het vaandel willen dragen hebben we onze duurzamere cateringformule heerlijkeerlijketen ontwikkeld. Binnen deze formule is minimaal 50% van het assortiment duurzamer. Een onderdeel van dit duurzamere assortiment zijn de Fairtrade producten. In dit boekje vind je meer informatie over een deel van ons Fairtrade assortiment. Verschillende leveranciers introduceren hun producten en vertellen het verhaal achter deze producten en de Fairtrade ingrediënten. Veel leesplezier! Kijk op voor meer informatie.

3 FAIRTRADE: GOED VOOR JOU EN VOOR DE BOER Op je werk genieten van een Fairtrade lunch of (h)eerlijk tussendoortje wof gewoon een kop koffie? In Nederland wordt op jaarbasis 150 liter koffie en 113 liter thee gedronken. Dat zijn gemiddeld 5 koppen per dag die grotendeels op kantoor worden genuttigd. Door te kiezen voor Fairtrade producten op het werk kun je met een kop koffie en de lunch het verschil maken voor veel boeren in ontwikkelings landen. Genieten en goed doen tegelijk wordt zo steeds makkelijker! Fairtrade: goed voor jou en de boer Fairtrade producten zijn goed voor jou én voor de boer. Want dankzij een eerlijke prijs kunnen boeren investeren in een betere toekomst en in de beste kwaliteitsproducten. Je herkent deze producten aan het groen-blauwe Max Havelaar keurmerk, de onafhankelijke garantie voor Fairtrade. Naast koffie zijn er nog veel meer producten verkrijgbaar voor op het werk, zoals thee, sap, chocolade, suiker, fruit en broodbeleg. Max Havelaar keurmerk Het internationale keurmerk voor Fairtrade, in Nederland beter bekend als het Max Havelaar keurmerk, heeft een focus op boeren in ontwikkelingslanden waar de armoede vaak het grootst is. Om die armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, zijn er naast strenge sociale- en milieucriteria ook criteria opgenomen waardoor boeren tenminste een gegarandeerde minimumprijs ontvangen die de kosten voor duurzame productie dekt. Daarnaast ontvangen zij een premie waarmee zij zelf kunnen investeren in projecten gericht op kwaliteitsverbetering en sociale projecten op het gebied van gezondheidszorg en educatie.

4 Door Fairtrade hou ik nu wat over.

5 CHOCOLADE KANEELAMANDELEN Trots De chocolade kaneelamandelen van SUMM zijn erg gewild en daar zijn we trots op. Eigenlijk kennen we niemand die de knapperige amandelen kan weerstaan Ze zijn dan ook omhuld met een royale laag melkchocolade en een vleugje kaneelpoeder. Made by Luis Dario Ruiz Diaz De rietsuiker van de kaneelamandelen komt van Manduvira, een coöperatie uit Paraguay. De club bestaat uit 1050 boerderijeigenaren met gemiddeld drie hectare landbouwgrond. Manduvira is opgericht in 1975 en is sinds 1999 Fairtrade gecertificeerd en bovendien wordt er biologisch verbouwd en geteeld. Luis Dario Ruiz Diaz, voorzitter van Manduvira: De boeren in onze coöperatie zijn sterk gemotiveerd, want dankzij Fairtrade verbeteren we de kwaliteit van ons leven, dat van onze families en van de gemeenschap. Puur-Eerlijk-Jij SUMM staat voor zuiver: lekker én verantwoord. Alles is met zorg en liefde geproduceerd, dat proef je. Onze boeren krijgen een goede prijs, jij een lekker product. Precies zoals het hoort toch? Sluit je aan. Samen maken we de lekkerste en meest duurzame producten. Denk, proef en doe mee. Wil je weten hoe? Kijk op SUMM.nl Verrassing Naast de gebruikelijke chocolade kaneelamandel zakjes van 75 gram, zijn er ook minizakjes te krijgen met 2 chocolade kaneelamandelen; een wel heel lekker alternatief voor het eeuwige koekje bij koffie of thee. Toch een koekje? SUMM heeft verrukkelijke stroopwafels, gevulde koek en chocoladekoekjes. Voor het volledige assortiment neem je een kijkje op de site.

6 100% arabica koffiebonen Beans4Life Beans4Life is het Fairtrade & biologisch koffieconcept van Seventh Coffee World. Met Beans4Life geniet je van eerlijke en ecologische koffie. 100% Arabica koffiebonen Beans4Life is gemaakt van hoge kwaliteit, 100% arabica koffiebonen. Met zorg gebrand en vers verpakt, dankzij het aromaventiel. Zo kan de koffie direct na het branden in het pak, zodat het natuurlijke proces van uitademen (ontgassen) van de koffie niet wordt verstoord. Zo blijft al het lekkere van de koffie bewaard. Fairtrade & biologisch gecertificeerd Beans4Life is Fairtrade en EKO gecertificeerd. Dat betekent zekerheid van een eerlijke prijs voor de koffieboer en een milieuvriendelijke wijze van koffie verbouwen. Bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. Hierdoor is het werk op de koffieplantage arbeidsintensiever en de opbrengst vaak lager dan niet-biologisch verbouwde koffie. In combinatie met de (minimaal gegarandeerde) Fairtrade-prijs die de koffieboer ontvangt is deze koffie vaak duurder. De extra aandacht die aan het proces wordt besteed, resulteert in een uitstekende, duurzame kwaliteit koffie. Dé manier om verantwoord te genieten. Maatschappelijk verantwoord Het partnership van Seventh Coffee World met Net4Kids onderstreept de sociale en maatschappelijke betrokkenheid van Beans4Life. Ondersteuning van Net4Kids t.b.v. water, voedsel en onderwijsprojecten.

7 Door Fairtrade krijg ik een eerlijke prijs.

8 Dankzij fairtrade zijn mijn arbeids OMstandigheden verbeterd.

9 Smoothie SInaasappel, mango, duindoorn Wraldfrucht Sinaasappel, mango en duindoorn, meer zit niet in de smoothie van SUMM. Kan het lekkerder? Zes familiebedrijven uit Noord-Nederland, samen coöperatie Wraldfrucht (Fries voor wereldvrucht), leveren de duindoorn. Een frisse bes vol vitamine c. Made by Apromalpi De smakelijke mangopuree uit de smoothie komt van Apromalpi in Peru, een Fairtrade producentenorganisatie van 170 kleine familiebedrijven. Het grootste gedeelte van de mango boomgaarden is daarnaast ook biologisch gecertificeerd. De gegarandeerd eerlijke prijs voor mango s en mangopuree geeft de leden van Apromalpi de mogelijkheid te investeren in productiecapaciteit en het verbeteren van arbeidsomstandigheden. De Fairtrade premie geeft de kans lokale initiatieven te steunen, zoals het bevorderen van biologische teelt en kredietverstrekking aan leden. Zonder Fairtrade had de organisatie het niet gered, maar sinds de eerste certificering is het exportvolume van de mango s eigenlijk alleen maar gegroeid. Vanaf toen is Apromalpi niet alleen verse vruchten gaan verkopen, maar ook mangopulp voor jam en sap. Gelukkig, want nu zit het in onze smoothie; het proeven meer dan waard! To SUMM it up... De naam SUMM zegt het al: het geheel is meer dan de som der delen, want alleen door samenwerken bereiken we een duurzamere wereld. SUMM draagt bij aan mens en milieu, met speciale aandacht voor producenten uit ontwikkelings landen. Het merk wordt gedreven door de waarden puur, eerlijk en jij. Mede-eigenaar worden of op een andere manier meedoen? Kijk snel op SUMM.nl.

10 GOEDSAP GoedSap: goed voor jou, goed voor de makers GoedSap is een onweerstaanbaar lekkere vruchtensap, gemaakt van biologisch geteelde appels uit Nederland en eko-gecertificeerd fairtrade tropisch fruit uit Afrika en Zuid-Amerika. Er zijn 4 smaken: gemengd fruit, appel-morabes, sinaasappel en appel. Theo & Zongo GoedSap wordt gemaakt door Theo en Zongo. Theo teelt in de Gelderse IJsselvallei de lekkerste appels. Zongo levert vanuit West-Afrika vers tropisch fruit. De twee ontmoetten elkaar in 2009 op een beurs voor Fairtrade en organische producten in Duitsland. Theo vertelde aan Zongo van het plan om zijn Nederlandse appelsap te mengen met het tropische fruitsap van boeren uit Afrika. Snel was het duidelijk: die twee zouden al dat verse fruit in flesjes gaan stoppen. Telen, plukken, persen, transporteren GoedSap wordt op natuurlijk wijze geteeld. De hele oogst wordt vervolgens geplukt en direct tot sap verwerkt. GoedSap is Fairtrade GoedSap is niet alleen goed voor je, maar ook goed voor de makers. De Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse fruitboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun fruit. Een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de machtsverhoudingen op de internationale markt. Om economische vooruitgang te stimuleren, krijgen boeren langdurige contracten. Daarnaast wordt een deel van de opbrengst gebruikt voor sociale ontwikkeling. Zo draag je met het drinken van GoedSap bij aan ontwikkeling van welvaart in Afrika en Zuid-Amerika. GoedSap is 100% biologisch GoedSap wordt geperst van 100% biologisch fruit en mag daarom het Eko-label voeren. Een product krijgt het Eko-label alleen als het productieproces aan wettelijke Europese voorschriften voldoet. SKAL houdt in opdracht van de overheid toezicht op de naleving van de regels.

11 Op een beurs voor fairtrade producten is onze bijzondere samenwerking ontstaan.

12 RESPECT voor mens en milieu.

13 Mhaidiva: lekker duurzame thee Topkwaliteit thee rechtstreeks van de bron Mhaidiva thee komt rechtsteeks van de hoogvlaktes van Sri Lanka (Ceylon), met name uit het gebied Nuwara-Eliya, ook wel de champagne -streek van de thee genoemd. Mhaidiva heeft een bijzonder verfijnde smaak en een kenmerkende heldere kleur. Direct na het plukken wordt de thee verwerkt en verder verpakt in recyclebare papieren envelopjes. Bij de productie van de diverse smaakjes -thee maakt Mhaidva uitsluitend gebruik van natuurlijke smaakstoffen. Fairtrade & biologisch gecertificeerd Mhaidiva Fairtrade EKO thee is een duurzaam thee-concept, geproduceerd met respect voor mens en milieu. Het werk op de theeplantage is arbeidsintensief omdat geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De gemiddelde opbrengst is daardoor vaak lager dan niet-biologisch verbouwde thee. In combinatie met de (minimaal gegarandeerde) Fairtrade-prijs die de theeplantage ontvangt is deze thee vaak duurder. De Fairtrade en EKO certificering betekent zekerheid van een eerlijke prijs voor de theeplantage en een milieuvriendelijke wijze van thee verbouwen. Maatschappelijk betrokken Mhaidiva wordt in Sri Lanka verpakt door vrouwen, waaronder alleenstaande moeders en visueel gehandicapte vrouwen. Mhaidiva benadrukt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid tevens door de samenwerking met Net4Kids. Ondersteuning van projecten op het gebied van water, voedsel en onderwijs voor minder bedeelde kinderen. PMS % CYAAN - 0% MAGENTA - 15% GEEL - 42% ZWART ZWART 0% CYAAN - 0% MAGENTA - 0% GEEL - 100% ZWART

14 CHOCOLADE- Kokosreep Stevige bite SUMM s stevige bite: de chocolade kokosreep. Een heerlijke kokosvulling uit Sri Lanka, met een omhulling van melkchocolade uit de Dominicaanse Republiek. Smulcacao We kunnen gerust zeggen dat onze kokosreep gemaakt is van smulcacao. Meer dan grote en kleine cacaoboeren uit de Dominicaanse regio s Villa ltagricia, Yamasa, Puerto Plata, Joba & Blanco Arriba, Nagua, Maimon en San Francisco de Macoris zorgen samen namelijk voor een perfecte kwaliteit van het belangrijke chocola-ingrediënt. De eerlijke prijzen die ze dankzij Fairtrade ontvangen, hebben zeilen en ketels opgeleverd voor het perfect drogen en gisten van de bonen waar - door de kwaliteit nog hoger is. Made by FUDOPO De boeren zijn verenigd in het in 2007 opgerichte FUDOPO (Organic Growers Dominican Foundation), een organisatie van 67 kleinere productie-eenheden. Fairtrade zorgt naast eerlijke prijzen ook voor community- en samenwerkings - pro jecten die kerken en buurthuizen renoveert in Maimon, Piedra Azul, Las Haineras en Las Quebraditas en voor een betere infrastructuur waardoor boeren hun product beter kunnen vervoeren tussen dorp en snelweg. And made by you... Wil je met ons meedoen? Dat kan! SUMM is namelijk van producenten, fabrikanten, werknemers én van consumenten. De winst verdelen we eerlijk en door bijvoorbeeld Summbasadeur te worden, doe je mee. Precies weten hoe het zit? Kijk op SUMM.nl.

15

16 Door Fairtrade hou ik nu wat over.

17 producten met zelfgemaakte uitstraling Ozosweet Ozosweet bestaat uit een compleet assortiment (zoete) verwenproducten met een zelfgemaakte uitstraling. Ons doel is deze producten zo lekker mogelijk en biologisch te maken en daarna voor een zo groot mogelijke groep afnemers en consumenten beschikbaar te stellen. Hierin zijn wij uniek. De smaak van Ozosweet De Ozosweet producten worden gemaakt zonder concessies te doen aan smaak en kwaliteit. De beste natuurlijke ingrediënten, zoveel mogelijk van biologische en fairtrade oorsprong, worden verwerkt in onze lekkernijen. Alle producten worden op verantwoorde wijze gebakken met de juiste certificering. Niet alleen heerlijk, maar ook eerlijk! De (riet)suiker en chocolade die gebruikt worden in de fairtrade producten, worden alleen bij geselecteerde fairtrade boeren ingekocht. Rietsuiker wordt ingekocht bij fairtrade boeren in Paraquay. En wat de cacaobonen betreft voor de chocola, deze worden ingekocht bij fairtrade boeren in de Dominicaanse Republiek. Op deze wijze worden de kleine producenten in ontwikkelingslanden geholpen een betere plek te werven in de handelsketen, zodat zij kunnen leven van hun werk. Een goed gevoel voor de consument, maar ook voor de wereld en vooral verrassend lekker! Assortiment Ozosweet De producten van Ozosweet zijn een pure verwennerij. Ze zijn niet alleen biologisch en erg lekker maar binnenkort ook Fairtrade verkrijgbaar. Van chocolate chip cookie tot brownie en muffin. Heerlijke producten voor bij de koffie of gewoon lekker tussendoor. Voor meer informatie kijk op

18 Fairtrade original broodbeleg Eerlijk broodbeleg Heb je ze al gezien? Portieverpakkingen van Fair Trade Original met honing, jam, hagelslag, pindakaas en hazelnootpasta. Stuk voor stuk heerlijk broodbeleg mét de wetenschap dat de imkers, suiker-, pinda- en cacaoboeren er beter van worden. Dat is dubbel genieten, bij iedere boterham! Honing uit Guatemala In het departement San Marcos in Guatemala leeft een groot deel van de Indiaanse bevolking in armoede. Naast de verbouw van koffie en bananen wordt het houden van bijen steeds populairder. De honing biedt extra inkomen, bijvoorbeeld aan de 120 leden van de honingcoöperatie Copiasuro die opleidt en honing verzamelt en exporteert. Fair Trade Original In 1991 bestelde Fair Trade Original haar eerste partij honing bij Copiasuro en bleef sindsdien een trouwe klant. Fair Trade Original verzorgde in de loop der jaren tal van trainingen bij Copiasuro, onder andere over internationale kwaliteitseisen en voedselveiligheid. Ook kregen de leden een training over de productie en handel onder Fair Trade voorwaarden. Ontwikkelingspremie In 1995 kocht Copiasuru een stuk grond en bouwde een inzamelcentrum voor de honing, opslagruimte en kantoor. Voor iedere kilo honing die onder fairtrade voorwaarden wordt verkocht, ontvangt Copiasuro een ontwikkelingspremie. Met de premie investeert men onder andere in bedrijfskleding, een herbebossingproject en schoolboeken voor de kinderen. Toekomst Copiasuru slaagt er de laatste tijd in om de honingproductie te vergroten. Dit is belangrijk om rendabel te kunnen werken, want de toenemende eisen uit de markt brengen ook hogere kosten met zich mee. Copiasuro werft actief nieuwe leden en stimuleert de groei van het aantal bijenkasten via kredieten. Bovendien leren de imkers via trainingen om hun opbrengst per bijenkast te verhogen. Met uitbreiding van de opslagcapaciteit en de bouw van een professioneel trainingscentrum, is Copiasuro op de toekomst voorbereid.

19 Dankzij Fairtrade krijg ik steeds meer kennis.

20

De biologische veehouderij

De biologische veehouderij oerwafels meergranenbolletjes Biologisch boeren meergranen olijfolie De biologische veehouderij Wij vinden het belangrijk dat onze klanten verantwoorde producten kunnen kopen. Bij de inkoop van onze producten

Nadere informatie

bacchi beans Voor de wholesale hebben we speciale kilo verpakkingen ontwikkeld. We bieden de volgende brandingen aan: Brazil, Crema en Italian Roast

bacchi beans Voor de wholesale hebben we speciale kilo verpakkingen ontwikkeld. We bieden de volgende brandingen aan: Brazil, Crema en Italian Roast meet bacchi Even rust, opladen, koffie van bacchi, een rijke smaak, heerlijk aroma, puur genieten, andere koffie, koester het moment met bacchi. Bacchi is een merk waarmee je gezien mag worden en om stil

Nadere informatie

VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST

VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST ALDI RT D KIEST VOOR FAIRT R RADE VOOR EEN EERLIJKE TOEKOMST filterkoffie honing rietsuiker pure chocolade ALDI START T SAMENWERKING MET F EN ER KOMEN NOG MEER FAIRTRADE PRODUCTEN... EEN GOED ALDI KIEST

Nadere informatie

Change the world shopping

Change the world shopping Change the world shopping V.U./E.R.: Erik Devogelaere, Hoogstraat 35 E, 3360 Bierbeek, België - Belgique Op een plezierige manier de wereld veranderen Kies voor eerlijke kwaliteitsproducten Het hoeft

Nadere informatie

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje

Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffie volgens Peeze: Samen met u verder kijken dan de rand van het koffiekopje Koffiebranderij Peeze Al 135 jaar heeft Peeze haar identiteit weten te behouden. Een puur bedrijf, waar uitsluitend koffie

Nadere informatie

Nieuw thee assortiment Fair Trade Original

Nieuw thee assortiment Fair Trade Original Nieuw thee assortiment Fair Trade Original Datum: september 2011 Introductie Mede op basis van onderzoek onder Wereldwinkels en consumenten heeft Fair Trade Original haar thee assortiment aangepast tot

Nadere informatie

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade.

Factsheet. Ooit gedacht dat je met een potje pindakaas de wereld kunt veranderen? Of met een banaan? Het kan. Dankzij fairtrade. Elke dag π± Factsheet Initiatief fairbezig.nl Fairbezig.nl is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar met steun van de Nationale Postcode

Nadere informatie

Stichting Max Havelaar Brochure 2011. De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk

Stichting Max Havelaar Brochure 2011. De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk Stichting Max Havelaar Brochure 2011 De wereld van Fair Trade in één onafhankelijk keurmerk INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Pagina 2 Voorwoord Pagina 3 Geschiedenis van Stichting Max Havelaar Pagina 4 Assortiment

Nadere informatie

Biologische & Fairtrade koffie

Biologische & Fairtrade koffie Alles wat er met de koffieboon gebeurt, van het begin bij het telen tot en met het koffiezetten, beïnvloedt de smaak. Onze reden om te kiezen voor - biologisch geteelde - koffiebonen. Wat goed is voor

Nadere informatie

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade.

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade. Jaarcijfers Fairtrade in het Zuiden arbeiders en Dit zijn cijfers die verzameld zijn in op basis van auditrapporten van FLO Cert. Ze zijn verwerkt door Fairtrade International in en gepubliceerd begin

Nadere informatie

BIO HIGHLANDKOFFIE 250 gram

BIO HIGHLANDKOFFIE 250 gram BIO HIGHLANDKOFFIE 250 gram Omschrijving: Door zijn aangename balans en fruitigheid slaat deze biokoffie aan bij het brede publiek. Het aangename karakter wordt versterkt door een vleugje fijne aciditeit.

Nadere informatie

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit

Paradoxaal genoeg hebben juist veel landarbeiders geen toegang tot betaalbaar groenten en fruit DAAR PLUKKEN DE BOEREN DE VRUCHTEN VAN HET SUCCES VAN GRUPO HUALTACO Groenten en fruit zijn niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor de wereldeconomie. De groente- en fruitsector is een van de

Nadere informatie

for the greater good

for the greater good EEN SUPER LEKKERE KOP KOFFIE VOOR SLECHTS 0,20? DAT ALLEEN AL IS EEN GOEDE REDEN OM TE KIEZEN VOOR SOCIAL IMPACT COFFEE. MAAR ER IS MEER. DRINK ONZE KOFFIE, EN JE DOET TEVENS IETS GOEDS VOOR ANDEREN. VOOR

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Biologische producten en duurzame keurmerken Wij kochten in 2014 voor iets meer dan 1 miljard euro aan biologische producten. Dat is een groei van 6% ten opzichte van 2013. We worden steeds bewuster en

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept!

Stap 5) Filmpje, quiz en recepten Bekijk hoe bananen worden verbouwd, test je bananenkennis en maak een lekker bananenrecept! SPREEKBEURT OF WERKSTUK Bananen Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een spreekbeurt over bananen, waar ze vandaan komen en waarom ze gezond zijn. Het is handig om je spreekbeurt onder te

Nadere informatie

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect.

Chocomelk. van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! www.oww.be. Handel, uit respect. Chocomelk van eerlijke handel, biologische landbouw en lokale boeren! > Handel, uit respect. We slaan de brug tussen boeren uit Noord & Zuid! www.oww.be > Kiezen Kiezen voor nóg meer duurzaamheid Oxfam

Nadere informatie

MEER DAN EEN VERDUBBELING OOK VAN ONS ENGAGEMENT. fairtrade. producten

MEER DAN EEN VERDUBBELING OOK VAN ONS ENGAGEMENT. fairtrade. producten MEER DAN EEN VERDUBBELING OOK VAN ONS ENGAGEMENT fairtrade producten We can change the world and make it A BETTER PLACE. It is in your hands to make a difference. Nelson Mandela 2 foto: www.shutterstock.com

Nadere informatie

Menukaart. Smakelijk eten en heel veel plezier! Welkom bij het Knooppunt van de Smaak

Menukaart. Smakelijk eten en heel veel plezier! Welkom bij het Knooppunt van de Smaak Menukaart Geniet van heerlijke, verse streekproducten van telers, kwekers en boeren uit de regio! De ingrediënten voor onze gerechten komen uit ons eigen achterland: in Tuindorp e.o. telen, kweken en verbouwen

Nadere informatie

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong

U geniet van goede en eerlijke producten. U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong U geniet van goede en eerlijke producten U hebt oog voor mens en milieu bij Langerak de Jong Voor mens en milieu Steeds meer organisaties willen in de bedrijfsvoering een balans vinden tussen planet, people

Nadere informatie

MEER DAN. Fairtrade producten

MEER DAN. Fairtrade producten MEER DAN 100 Fairtrade producten We can change the world and make it A BETTER PLACE. It is in your hands to make a difference. Nelson Mandela Bij Solucious geloven we sterk in Fairtrade. Fairtrade staat

Nadere informatie

OVER REDBEANS. Onze Beanmachine en onze koffies horen bij elkaar, zo kunnen wij jou echt laten ervaren hoe koffie moet smaken.

OVER REDBEANS. Onze Beanmachine en onze koffies horen bij elkaar, zo kunnen wij jou echt laten ervaren hoe koffie moet smaken. JUST PERFECT OVER REDBEANS Redbeans staat voor passie, design en kwaliteit. Wij volgen niet de gebaande paden, maar willen onze nek uitsteken en iets bijzonders neerzetten. Waar anderen stoppen, gaan we

Nadere informatie

onderneemt maatschappelijk verantwoord

onderneemt maatschappelijk verantwoord onderneemt maatschappelijk verantwoord www.coffeefresh.nl Coffee Fresh investeert in MVO Koffie is tegenwoordig meer dan zomaar een kopje koffie. Het is een beleving waarbij wij u nét dat beetje meer bieden.

Nadere informatie

FAIRTRADE. eerlijk! Lekker. 2015 Werk mee aan een eerlijke wereld. Hier vindt u ons volledig Fairtradegamma.

FAIRTRADE. eerlijk! Lekker. 2015 Werk mee aan een eerlijke wereld. Hier vindt u ons volledig Fairtradegamma. FAIRTRADE www.java.eu T +32 16 58 99 00 F +32 16 58 96 00 info@java.eu Lekker eerlijk! 2015 Werk mee aan een eerlijke wereld. Hier vindt u ons volledig Fairtradegamma. Voorwoord Eerlijke handel! KOFFIE

Nadere informatie

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people

tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people tony s chocolonely Crazy about chocolate, serious about people Inhoud 1. Geschiedenis 2. Visie & Missie 3. Routekaart 4. Tony s & Fairtrade 5. Bean-to-Bar 6. Impact in Ghana 7. Impact in Ivoorkust 8. Chocolonely

Nadere informatie

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna

Werkboekje. Natuur en milieu educatie. Groep 7. Naam: Fruit in de mix. Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkboekje Natuur en milieu educatie Naam: Groep 7 Fruit in de mix Dit is een product van Stichting Vogelpark Avifauna Werkblad 1 Waar komt ons fruit vandaan? Vul 1. Teken het klassikale woordenweb die

Nadere informatie

kwaliteit én duurzaamheid

kwaliteit én duurzaamheid Bewust genieten kwaliteit én duurzaamheid dat is koffie volgens Peeze Anne de Graaf www.peeze.nl bewust genieten kwaliteit én duurzaamheid - 3 - Kwaliteit én duurzaamheid Peeze koffie is in alle opzichten

Nadere informatie

De bananenteelt. Kleinschalige boeren. Grote plantages

De bananenteelt. Kleinschalige boeren. Grote plantages De bananenteelt Geen product ter wereld wordt meer verhandeld dan bananen. Jaarlijks produceren tropische landen als Colombia, Dominicaanse Republiek en Peru meer dan 100 miljoen ton bananen. Bananen worden

Nadere informatie

Lunch ( van uur )

Lunch ( van uur ) Lunch ( van 12-16 uur ) Goedendag, fijn dat u bij ons bent in de herberg. Wij serveren lunch gerechten tussen 12 en 16 uur. In onze lunch kaart vindt u uiteenlopende gerechten en borrel hapjes met produkten

Nadere informatie

Tussendoortjes om je vingers van af te likken

Tussendoortjes om je vingers van af te likken Deel 3 Tussendoortjes om je vingers van af te likken Auteur: Natasha Rose Sinds 2010 begeleidt Natasha meer dan 150 vrouwen naar een gezonder, slanker lichaam met de succesvolle Ayurvedisch Afslanken Methode,

Nadere informatie

H E T C O M P L E T E A S S O R T I M E N T. De lekkerste koffie, compleet geleverd...

H E T C O M P L E T E A S S O R T I M E N T. De lekkerste koffie, compleet geleverd... H E T C O M P L E T E A S S O R T I M E N T De lekkerste koffie, compleet geleverd... Zoekt u een melange die bij uw horecagelegenheid past? Ons koffie-assortiment is zeer ruim, zodat u zeker één of meerdere

Nadere informatie

Biologisch & Fairtrade Ethiopië Sidamo I Coffee Mocha Espresso Classico I Espresso Selection

Biologisch & Fairtrade Ethiopië Sidamo I Coffee Mocha Espresso Classico I Espresso Selection Private Label Biologisch & Fairtrade Ethiopië Sidamo I Coffee Mocha Espresso Classico I Espresso Selection LEVERINGS- & VERKOOPSVOORWAARDEN BTW: 6% inbegrepen, bestellingen zijn contant betaalbaar, of

Nadere informatie

KOFFIE MET ZORG. JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN

KOFFIE MET ZORG. JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN KOFFIE MET ZORG. JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN WELKOM BIJ COFFYN De geur van versgebrande koffie komt je tegemoet als je het koffiehuis binnenstapt. Naast ambachtelijk gebrande koffie hebben we gebak en

Nadere informatie

De koffiemarkt kent een traditionele handelswijze waarbij een aantal leveranciers voor u bepaalt hoe u apparatuur en koffie aanschaft.

De koffiemarkt kent een traditionele handelswijze waarbij een aantal leveranciers voor u bepaalt hoe u apparatuur en koffie aanschaft. De koffiemarkt kent een traditionele handelswijze waarbij een aantal leveranciers voor u bepaalt hoe u apparatuur en koffie aanschaft. Ons inziens met weinig oog voor de koffiekwaliteit en uw daadwerkelijke

Nadere informatie

presentatie voor distributeurs

presentatie voor distributeurs presentatie voor distributeurs we don t remember days we remember moments brand De naam (fonetisch bàki) vindt zijn oorsprong in Italië en is daar een veelvoorkomende Italiaanse achternaam. Italië staat

Nadere informatie

EerlijkWinkelen criteria 2016

EerlijkWinkelen criteria 2016 EerlijkWinkelen criteria 2016 Winkels kunnen op de EerlijkWinkelen site en app als ze aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. In de beschrijving van de winkel moet aangegeven

Nadere informatie

De Kracht van Cacao. Werkblaadjes voor de leerling. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek

De Kracht van Cacao. Werkblaadjes voor de leerling. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek De Kracht van Cacao Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek Werkblaadjes voor de leerling 1 www.oxfamwereldwinkels.be Wat zie je op deze foto s? Wat zou het verband hiertussen

Nadere informatie

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs

Antwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs ntwoordenvel Handel en Wandel, primair onderwijs Vraag 1: Zoek op de kaart van Nijmegen op welke straten er nog meer een naam hebben met een kolonie erin. Vraag 2a: Gezegde of spreekwoord met peper Vraag

Nadere informatie

Verwijswoorden begrijpen

Verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Verwijswoorden begrijpen Een verwijswoord wijst naar een ander woord. In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Bijvoorbeeld: het, hij, daar, die, dat, ze, haar, er, deze, daarmee.

Nadere informatie

Pindakaas in cup 80x15g

Pindakaas in cup 80x15g Fair Trade Original Pindakaas in handige portieverpakking EAN: 8710348452554 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Pindakaas 15g Pindakaas 15g Pindakaas Variant Merk Fair

Nadere informatie

MY hot cup Puretea Natural Mint, Rosehip, Linden, Forest Fruit, Golden Chamomile, Rooibos, Pure Lemon, Earl Grey, Organic Green, Black Ceylon

MY hot cup Puretea Natural Mint, Rosehip, Linden, Forest Fruit, Golden Chamomile, Rooibos, Pure Lemon, Earl Grey, Organic Green, Black Ceylon MY coffee: Onze keuze is gevallen op koffie van OR. De liefde en passie waarmee deze koffie geselecteerd en gebrand wordt, komt tot uiting in de kwaliteit en de fantastische aroma s van de koffie die we

Nadere informatie

Verrassend, lekker en puur!!!

Verrassend, lekker en puur!!! Verrassend, lekker en puur!!! Dát zijn de kerstpakketten van streekwinkel Prince-Heerlijk. Leuk om te geven en nog leuker om te krijgen! Want wie wil nu niet genieten van schitterende, ambachtelijke streekproducten

Nadere informatie

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl

Het geheim. van finesse. www.cafeami.nl Het geheim van finesse www.cafeami.nl Sterk concept voor de horeca Er gaat geen dag voorbij zonder dat er een kop koffie wordt geschonken. TopClass Group biedt met Café Ami een onderscheidend koffieconcept

Nadere informatie

De biologische veehouderij

De biologische veehouderij Bioloische oerwafels Bioloische meerranenbolletjes Bioloisch boeren meerranen Bioloische olijfolie 100 1.25 12.50/k 4 stuks 0. Halfje 0. 0.5 l 3.7 7.58/l De bioloische veehouderij Wij vinden het belanrijk

Nadere informatie

GREAT COFFEE MADE EASY

GREAT COFFEE MADE EASY GREAT COFFEE MADE EASY HÉt koffieconcept dat iedereen perfect past Dat is de uitdaging! We hebben goed naar uw wensen geluisterd 1... Wisselende kwaliteit De vraag naar variatie Afval Tijdrovend Ingewikkelde

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen

Koffie. Inhoud. 1.Waarom ik heb gekozen voor dit onderwerp. 2.Geschiedenis van de koffie. 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen Koffie Inhoud 1. Waarom ik dit onderwerp heb gekozen 2. Geschiedenis van koffie 3. De koffieplant 4. Verbouwen van koffie 5. De koffieplantage 6. De koffiebranderij 7. Koffiesoorten 8. Cafeine 9. Manieren

Nadere informatie

Chocolade hagel melk in doosje 80x15g * UIT HET

Chocolade hagel melk in doosje 80x15g * UIT HET Chocolade hagel melk in doosje 80x15g * UIT HET ASSORTIMENT * Fair Trade Original Chocolade hagel melk in handige portieverpakking EAN: 8710348453452 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam

Nadere informatie

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special

Koffie en thee. met oog voor duurzaamheid en kwaliteit. Gastvrije zorg food special Koffie en thee met oog voor duurzaamheid en kwaliteit Kwalitatief hoogwaardige koffie en thee die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden. Dat is waar zorginstellingen volgens de koffie- en theedeskundigen

Nadere informatie

Aanwezig: 21 leden van de Fairtrade Gemeente campagne (zie DVD) Drie trainers en Melinda Choo

Aanwezig: 21 leden van de Fairtrade Gemeente campagne (zie DVD) Drie trainers en Melinda Choo Verslag Fair Trade van Binnen naar buiten Vrijdag 10 januari 2014 Aanwezig: 21 leden van de Fairtrade Gemeente campagne (zie DVD) Drie trainers en Melinda Choo Welkom en kennismaking Na het invullen van

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

Carte des cafés/koffiekaart. Boissons chaudes/warme dranken

Carte des cafés/koffiekaart. Boissons chaudes/warme dranken Carte des cafés/koffiekaart Café/Koffie In samenwerking met Beukenhorst koffie brengen wij een goed kopje koffie, dat met liefde voor u is gemaakt. Hand geplukte bonen uit onder andere Brazilië en Kenia,

Nadere informatie

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar

Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar Gezond én eenvoudig te bereiden 28 pagina s vol met recepten en tips! Smoothies voor kinderen vanaf 1 jaar 2015 Onderstaande recepten zijn in ieder geval geschikt voor

Nadere informatie

Winters Genieten heerlijke winterse producten voor slechts 5 euro! Kijk voor de actietoelichting in de folder

Winters Genieten heerlijke winterse producten voor slechts 5 euro! Kijk voor de actietoelichting in de folder Geldig van 7 februari t/m 20 februari 2011 Winters Genieten 5 heerlijke winterse producten voor slechts 5 euro! Kijk voor de actietoelichting in de folder Yogi Tea Thee 15 zakjes 2.99 1. 99 Winter Eerst

Nadere informatie

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan

Koffie. Inhoud. 1.Waar komt koffie vandaan. 1. Waar komt koffie vandaan Koffie Inhoud 1. Waar komt koffie vandaan 2. Hoe groeit koffie 3. Oogsten 4. Het mengen en branden 5. 10 uur koffietijd 6. Volksdrank 7. De verpakking 8. Cafeïne en cafeïnevrije koffie 9. Koffiemolens

Nadere informatie

MEER UIT KOFFIE. Slimme producten die koffie op de kaart zetten

MEER UIT KOFFIE. Slimme producten die koffie op de kaart zetten MEER UIT KOFFIE Slimme producten die koffie op de kaart zetten Maak van koffie het zwarte goud voor jouw zaak Wist je dat Nederlanders gemiddeld zo n 165 liter koffie per persoon per jaar drinken? Een

Nadere informatie

Verklaring van de symbolen

Verklaring van de symbolen Verklaring van de symbolen lactosevrij UTZ CERTIFIED gecertificeerde koffieboeren verbouwen hun koffie met zorg en aandacht voor mens en milieu. Inter IKEA Systems B.V. 2009 Producten die geschikt zijn

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

Fairsterk je school!

Fairsterk je school! Fairsterk je school! Handleiding en achtergronden campagne Fairtrade School Versie april 2009 Fairtrade Scholen Inleiding In België en Groot-Brittannië is het al een groot succes: Fairtrade Gemeenten.

Nadere informatie

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces.

Cacaospel. Na afloop krijgen de deelnemers het eerste icoon van het cacaoproces. Cacaospel Stap 1. Cacaoboom Cacao komt van een cacaoboom. De boom groeit in een tropisch klimaat, waar het heet en vochtig is. Bijvoorbeeld in Ghana en andere landen in Afrika en Zuid-Amerika. Aan de boom

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Koffie & Bedrijf Eerlijke koffie is een keuze HET KEURMERK VOOR FAIRTRADE

Koffie & Bedrijf Eerlijke koffie is een keuze HET KEURMERK VOOR FAIRTRADE Koffie & Bedrijf Eerlijke koffie is een keuze HET KEURMERK VOOR FAIRTRADE Wist u dat l Max Havelaar geen koffiemerk is maar het Keurmerk voor Fairtrade (eerlijke handel) l Max Havelaar geen koffie verkoopt

Nadere informatie

Lekker eenvoudig of bijzondere ontbijt verzorging Vers, puur en eerlijk

Lekker eenvoudig of bijzondere ontbijt verzorging Vers, puur en eerlijk Ontbijt 2015 Lekker eenvoudig of bijzondere ontbijt verzorging Vers, puur en eerlijk Speciaal voor ontbijt hebben wij voor u allerlei verschillende gerechten bedacht. In uiteenlopende soorten en smaken

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en GroentenBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november keer beoordeeld. Maatschappijleer

Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november keer beoordeeld. Maatschappijleer Werkstuk door een scholier 2324 woorden 7 november 2010 6 136 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave Pagina 1 Voorblad Pagina 2 Inhoudsopgave Pagina 3 Inleiding, Deelvraag 1, Deelvraag 2 Pagina

Nadere informatie

www.herba4everyone.nl RECEPTENBOEK

www.herba4everyone.nl RECEPTENBOEK www.herba4everyone.nl RECEPTENBOEK 1 Overheerlijke Recepten! Omdat afwisseling zo belangrijk is in een goed dieet hebben we hieronder de beste recepten verzameld zodat u elke dag kunt genieten van de lekkerste

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Trefwoordenlijst 73. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 9 1.1 Duurzame of traditionele productie? 9 1.2 Logo s en keurmerken 11 1.3 Kosten van duurzame teelt 16 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 17 1.5 Een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

Great coffee just enjoy it

Great coffee just enjoy it Great coffee just enjoy it Ik zoek lekkere koffie, met keuze uit verschillende koffievariaties, die snel en gemakkelijk bereid wordt. Al uw wensen in één koffiemachine. Dat is de kracht van NESCAFÉ Alegria.

Nadere informatie

De prijs van betaalbare bananen www.fairtradegemeenten.nl

De prijs van betaalbare bananen www.fairtradegemeenten.nl Yellowpaper De prijs van betaalbare bananen www.fairtradegemeenten.nl Yellowpaper De prijs van betaalbare bananen Inhoudsopgave Inleiding...3 Bananen in Nederland...3 De bananenteelt...5 Fairtrade bananen...7

Nadere informatie

Menukaart. Theehuis & catering

Menukaart. Theehuis & catering Menukaart Theehuis & catering Welkom! Deelnemen aan de samenleving. Bij het Eksternest en alle andere sociale ondernemingen van Triade gebeurt dat! Door hier te werken in zowel de bediening, als ook in

Nadere informatie

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen

Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Fair Trade in Openbare Aanbestedingen Workshop Duurzame voeding en catering, 22/11/2011 Inhoud workshop 1. Waarom een workshop van Max Havelaar? 2. Wat is Fair Trade en hoe herken je het? 3. Verschil met

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

alles voor de perfecte espresso

alles voor de perfecte espresso alles voor de perfecte espresso 2 INHOUD 1. vakmanschap... Voor de perfecte espresso 2. presentatie... De creatie komt van jou, de presentatie van Laurentis 3. grand plage... Laurentis Interview met ondernemer

Nadere informatie

Kerstpakketten met Streekproducten. De Achterdijk Achterdijk 25, 3981 HA Bunnik info@krommerijnfruit.nl

Kerstpakketten met Streekproducten. De Achterdijk Achterdijk 25, 3981 HA Bunnik info@krommerijnfruit.nl 2015 Kerstpakketten met Streekproducten De Achterdijk Achterdijk 25, 3981 HA Bunnik info@krommerijnfruit.nl Kerstpakket met streekproducten Met een kerstpakket van Fruitboerderij en Plattelandwinkel De

Nadere informatie

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Chocolade is heel erg lekker. Mijn zus kwam op het idee.en ik dacht goed idee. En toen heb ik het dus over chocolade gedaan. Waar komt chocolade vandaan?

Nadere informatie

Onderzoek en advies naar Fairtrade.

Onderzoek en advies naar Fairtrade. Onderzoek en advies naar Fairtrade. Uitgevoerd door: S.C. van Goor, Coordinator Inkoop Meerinzicht t.b.v. gemeente Harderwijk. Onderzoek naar voor- en nadelen van deelname aan keurmerk Fairtrade. Aanleiding.

Nadere informatie

Alle smaken op een stokje!

Alle smaken op een stokje! Alle smaken op een stokje! SPECULOOS Een op en top Belgische traktatie: chocolade van hier met speculoos van hier. De gekarameliseerde koekjes en het vleugje kaneel maken het smaakgenot compleet. MELK

Nadere informatie

COLBRAND. We just take care of it.

COLBRAND. We just take care of it. COLBRAND. Met meer dan 150 jaar ervaring is Colbrand een betrouwbare en bedrijfszekere producent van ontbijtgranen, broodbeleg, siropen en patisserie-toppings voor A-merken en private label. Onze passie

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking vmbo-kgt34

Ontwikkelingssamenwerking vmbo-kgt34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 24 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/73827 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

JE Theetafel menukaart.indd :41

JE Theetafel menukaart.indd :41 JE Theetafel menukaart.indd 1 28-02-17 16:41 JE Theetafel menukaart.indd 2 28-02-17 16:41 Hoe wij werken? Gastvrijheid is ons doel. Lekker eten een middel. U betaalt alleen voor de genoten thee, per zakje,

Nadere informatie

Vegetarisch Smikkelen van Omgevings Producten. 17 april 2014

Vegetarisch Smikkelen van Omgevings Producten. 17 april 2014 Vegetarisch Smikkelen van Omgevings Producten 17 april 2014 de Wereldmaaltijd genoeg voor iedereen de berekening van de Wereldmaaltijd is als volgt uitgevoerd de wereldproduktie van tarwe in 2007 was 612530

Nadere informatie

Vlokken puur in doosje 48x15g

Vlokken puur in doosje 48x15g Fair Trade Original Chocolade vlokken in handige portieverpakking EAN: 8710348805619 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Chocolade vlokken puur 15g Chocolade vlokken

Nadere informatie

Koffie, thee, gebak & High Tea

Koffie, thee, gebak & High Tea Koffie, thee, gebak & High Tea Bij ons kunt u vanaf 14.00 uur genieten van onze uitgebreide en overheerlijke High Tea s. (vanaf 2 pers. te bestellen) 02High Tea De high tea op de foto is voor twee personen.

Nadere informatie

De kritische consument

De kritische consument De kritische consument Inleiding Om producten te kunnen maken heb je grondstoffen nodig. Mensen werken met deze grondstoffen en maken er producten van die we consumeren. Een ondernemer is tevreden als

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Met Fairtrade krijgen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke

Nadere informatie

Jullie gaan trouwen!

Jullie gaan trouwen! Jullie gaan trouwen! En jullie zijn nog op zoek naar een specialist die jullie bruidstaart wensen voor jullie grote dag kan realiseren. Dan zijn jullie bij Cake and More aan het juiste adres! Gespecialiseerd

Nadere informatie

KOFFIE THEE APPARATUUR

KOFFIE THEE APPARATUUR KOFFIE THEE APPARATUUR Al vier generaties lang voorzien we bij Brandsma horeca, bedrijven en particulieren van koffie, thee en allerhande bijproducten. Met jarenlange passie en kennis bieden we u met onze

Nadere informatie

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst

Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Verwen uw gasten Vereenvoudig het werk Verhoog de winst Direct succes. Onze lange termijn belofte die gegarandeerd uitkomt. Een compleet concept dat het verrassend eenvoudig maakt om uw gasten uitzonderlijk

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

december express vol met banket, chocolade, koek en marsepein.

december express vol met banket, chocolade, koek en marsepein. vol verwachting de december express vol met banket, chocolade, koek en marsepein. op de kalender staat 5 december De schoentjes zijn gezet. En na het uitpakken van de kado's pakken we uit met taart. Pieten

Nadere informatie

Paasassortiment 2016

Paasassortiment 2016 Paasassortiment 2016 Speciaal voor Pasen zijn er chocoladetabletten in de vorm van Paaseieren gedecoreerd met vrolijk musketzaad. De chocolade is verpakt als een cadeautje met een stijlvol Paaslint. Ook

Nadere informatie

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Korte zinnen. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com Korte zinnen 046-451 23 86 Want je kunt niets zeker weten en alles gaat voorbij Maar ik geloof, ik geloof in jou en mij 046-451 23 86 Het

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

Kofe Geniet van de beste kofe van het merk dat u het lekkerst vindt: u hebt de vrije keuze, zonder aan één merk gebonden te zijn.

Kofe Geniet van de beste kofe van het merk dat u het lekkerst vindt: u hebt de vrije keuze, zonder aan één merk gebonden te zijn. Kofe Geniet van de beste kofe van het merk dat u het lekkerst vindt: u hebt de vrije keuze, zonder aan één merk gebonden te zijn. Peeze Geniet bewust Peeze kofe is in alle opzichten een bijzondere kofe.

Nadere informatie

De Kracht van Cacao. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek

De Kracht van Cacao. Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek De Kracht van Cacao Hoe eerlijke handel het verschil maakt in de Dominicaanse Republiek Lesmethodiek voor de tweede en derde graad Secundair Onderwijs Werkblaadjes voor de leerkracht Britt Hamblok en Loes

Nadere informatie