Werkblad 1: Opera. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkblad 1: Opera. Inleiding"

Transcriptie

1 Werkblad 1: Opera Inleiding Wie zegt dat hiphop en opera niet samengaan?! ISH laat in MonteverdISH a hiphop breakdance opera zien dat het kan! In deze ultieme cross-over productie smelten breakdance en hiphop samen met opera en klassieke muziek. ISH en VocaalLAB transformeren in samenwerking met Perquisite de opera l'incoronazione di Poppea van de componist Monteverdi tot een eigen, unieke voorstelling. Dit is het heftige verhaal waarin het streven naar macht samenvalt met de kracht van de liefde. Marco Gerris: In MonteverdISH wordt het verhaal verteld over macht en liefde van de Romeinse keizer Nero en zijn maîtresse Poppea. Met hiphop, breakdance, opera, beats en klassieke muziek laten we zien wat het streven naar macht en geld doet met het karakter van mensen. Het zorgt er voor dat je bijna niemand meer kan vertrouwen... Het is actueel en het gaat iedereen direct of indirect aan; hebzucht en machtswellust. De wereldwijde crisis is direct terug te voeren op deze menselijke zwakheden. De vraag die opdoemt is of de zucht naar macht niet beter vervangen kan worden door het streven naar geluk. Met MonteverdISH zet ISH een vernieuwende voorstelling neer waarin dansers het verhaal vertellen bij, gestaan door professionele musici. Zo smelten kunstvormen als breakdance en opera moeiteloos samen. Bekijk het filmpje op: Vanaf 10:11 min. Zie je repetitiebeelden uit MonteverdISH.

2 Opdracht 1 Opdracht 2 Traditionele opera Lees bijlage 1. over traditionele opera. Lees bijlage 2. over Monteverdi en L incoronazione de Poppea. Zoek op Youtube onderstaande titels van filmpjes op: Filmpje 1: Monteverdi L incoronazione di Poppea 3 Filmpje 2: L incoronazione di Poppea de Claudio Monteverdi ( ) Filmpje 3: Fugees ft. Bountykiller HipHop Opera Lees bijlage 3. over protagonist en antagonist Opdracht: Kijk goed naar onderstaande afbeelding. - Wie is het belangrijkste personage? - Noem vijf dingen waar aan je dat kunt zien. In filmpje 1 zie je een fragment uit L incoronazione di Poppea zoals de eerste opvoering er ook ongeveer uit moet hebben gezien, typisch opera dus. In filmpje 2 zie je hetzelfde duet als in het eerste filmpje alleen dan in een moderne opvoering. Het 3 e filmpje is een videoclip van The Fugees waarin verschillende opera elementen zijn terug te zien. Vragen Welke belangrijke opera elementen herken je in alle drie de filmpjes terug? Als je filmpje 1 en 2 vergelijkt wat zijn dan de verschillen? Het decor in filmpje twee is veel minder letterlijk dan het decor in filmpje 1. Wat denk je zelf dat het decor in het 2 e filmpje uit beeld?

3 Opdracht 3 Bekijk op Youtube het filmpje van Belcanto; A HipHop opera. Net als ISH doet in MonteverdISH hebben de mensen in het filmpje verschillende disciplines bij elkaar gevoegd en er één geheel van gemaakt. Verder heeft het filmpje een hele duidelijk opbouw: -Een laag beatbox -Een 2 e laag beatbox -Een laag piano akkoorden -Een simpele gezongen/geneuriede melodie -Een klassieke zangpartij Één voor één komt er een laag bij tot alles samenvloeit tot één geheel. Aan het eind valt er weer steeds een laag weg tot er alleen beatbox over blijft. Opdracht: Gebruik het compositieschema uit bijlage 4 bij het maken van de opdracht. Ga zelf in groepjes van 4/5 personen een compositie maken zoals je die in het filmpje hebt gezien. Maak het niet te moeilijk voor jezelf. i.p.v. beatboxen kun je bijvoorbeeld simpele ritmes tikken op stoelen, tafels of blikjes. Ook is het leuk om te kijken welke geluiden je wel met je stem kunt maken en als extra laag kunt toevoegen, een ritme klappen kan ook. Misschien staat er in school wel een piano waar je wat akkoorden op aan kunt slaan. Bedenk een simpele melodie die iemand makkelijk kan neuriën of zingen zoals de jongen in het filmpje dat doet en verzin een korte tekst hoeft maar één zin te zijn- die steeds wordt herhaald en door iemand gezongen/gerapt kan worden. Maak de compositie op zo n manier dat alle lagen (ritme, zang etc.) samen één mooi klinkend geheel vormen en maak net zo n opbouw als in het filmpje. Maak dus een verdeling wie wat doet. Twee mensen tikken bijvoorbeeld ritmes, één iemand neuriet en één iemand zingt en maak ook een mooie opbouw door steeds één laag toe te voegen.

4 Verwerkingsopdrachten Waar gaat de voorstelling volgens jou over? Over welke thema s gaat de voorstelling? Wat vind je typisch opera aan de voorstelling Monteverdish? Wat vind je totaal niet opera aan Monteverdish? Vind je dat de verschillende disciplines die ISH gebruikt heeft in MonteverdISH goed samen gaan? En waarom vind je dat? Vind je opera nog iets van deze tijd? En hoe komt dat? In bijlage 2 lees je over Monteverdi en over L incoronazione di Poppea. Welke elementen uit het originele verhaal heb je herkend in de voorstelling en wat is er weggelaten? Waarom denk je dat bepaalde dingen zijn geschrapt en andere verhaallijnen juist niet?

5 Bijlage 1: Traditionele opera Typisch opera: Een traditionele opera bevat altijd de volgende elementen: Er wordt gebruik gemaakt van enorme decors die vaak letterlijk weergeven waar een scene zich afspeelt. Als een scene zich in het bos afspeelt zal er waarschijnlijk op het toneel ook een bos te zien zijn. Verder dragen de personages vaak enorme kostuums. Hoe belangrijker het personage, hoe ingewikkelder de uitdossing. Behalve het kostuum wordt het hele beeld van een opera vaak in dienst gesteld om een belangrijk personage naar voren te doen komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto hiernaast, wie is het belangrijkste personage denk je? Verder is een opera vaak statisch dat wil zeggen dat de acteurs vaak op één plek staan en al hun emotie en gevoel in de zang leggen en er weinig bij bewegen. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat de zangtechniek die operazangers gebruiken erg moeilijk is. Stevig staan op je plek helpt om de noten er beter uit te knallen. Misschien wel het allerbelangrijkste onmisbare kenmerk van een opera is dat alles gezongen wordt en meestal in een vreemde taal zoals Italiaans of Spaans. De vertaling wordt dan vaak op een scherm boven het toneel weergegeven. Een soort boventitels zullen we maar zeggen. Nog even alle kenmerken op een rijtje: -Grote decors die letterlijk uitbeelden waar een scene zich afspeelt. -Bombastische kostuums, hoe belangrijker het personage hoe grootser. -Beeld staat in dienst van de belangrijke personages. -Statisch. De zangers komen tijdens het zingen nauwelijks van hun plek. -Alles is gezongen.

6 Bijlage 2: Monteverdi en L incoronazione di Poppea Monteverdi was componist en leefde in de overgangsperiode tussen de renaissance en de barok. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan deze stijlverandering. Hij was zeker niet de ontdekker van de barok maar wel een grote inspiratiebron voor de componisten die na hem kwamen. Monteverdi werd geboren in de Italiaanse stad Cremona. Monteverdi heeft er waarschijnlijk een goede opleiding genoten want de eerste stukken die hij schreef waren al steengoed. Toch was het kleine Cremona niet genoeg voor Monteverdi en dus ging hij als violist en als zanger werken voor de hertog van Mantua. In Mantua heerste een levendige muziekcultuur en Monteverdi werd steeds bekender werd als componist. Veel mensen hadden kritiek op de muziek die hij componeerde. Ze vonden het een beetje rommelig maar in feite was hij gewoon vernieuwend en moesten de mensen daar aan wennen. Uiteindelijke verstomde de kritiek. Monteverdi s eerste opera Orfeo wordt in 1607 uitgevoerd. De opera Arianna (1608) wordt uitgevoerd voor een publiek van 4000 mensen en is destijds een enorme hit. Dan komt Monteverdi terecht in Venetië. Hij gaat werken als componist voor de San Marco, een kerk. Één van de belangrijkste functies die een componist in Italië kon bekleden. Uiteindelijk wordt hij gevraagd om terug te komen in Mantua maar dat weigert hij, hij blijft wel muziek leveren voor het hof daar. In Venetië componeert hij uiteindelijk de opera L incoronazione di Poppea waar Monteverdish op is gebaseerd. Ondanks het succes raakt Monteverdi in een diepe depressie, zijn vrouw sterft en hij blijft alleen achter met twee kinderen. Er gaat ook nog eens van alles mis met schulden en slechte betaling aan het hof waar hij werkt en uiteindelijk biedt hij zijn ontslag aan. De hertog verleend hem geen ontslag maar zorgt er wel voor dat hij er financieel op vooruit gaat. Zijn opvolger is echter minder coulant en ontslaat hem alsnog.

7 L incoronazione di Poppea: L incoronazione di Poppea is de laatste opera van Claudio Monteverdi en ging in 1642 in première te Venetië. De karakters in deze opera werden realistisch weergegeven als mensen die worden gedreven door lust en politieke ambitie. Alle personages hadden hun aardige kanten maar ook hun slechte kanten en dat was nieuw in die tijd. Ook nieuw was dat er aan het oude Romeinse verhaal waarop de opera gebaseerd is fantasie was toegevoegd. De schrijver had er naar hartenlust dingen bij verzonnen om het spannender te maken. In de opera is de Romeinse keizer Nero verliefd op de hofdame Poppea. Hij wil zelfs met haar trouwen en scheiden van zijn echtgenote Ottavia. Nero s leraar Seneca probeert in te grijpen maar moet dat met de dood bekopen. Nero dwingt hem namelijk zelfmoord te plegen. Ottavia doet een wanhopige poging om Poppea te laten vermoorden. Dit doet ze door Oto, de ex van Poppea, te dwingen om een aanslag te plegen. Otho roept hierbij de hulp in van Drusilla, voor wie hij Poppea verlaten heeft. Volg je het nog? Een gemiddelde Soap is er niks bij vergeleken! Anyway, Oto vermomt zich in de mantel van Drusilla en besluipt de slapende Poppea. De poging wordt echter tegengehouden door de god Amor, die vervolgens belooft Poppea de volgende dag nog tot keizerin te laten kronen. Drusilla wordt opgepakt. Iedereen denk dat zij het heeft gedaan omdat Oto haar mantel aan had. Ze wordt naar Nero gebracht en om Oto te beschermen neemt ze alle schuld op zich. Als Oto dit hoort geeft hij zichzelf aan en wordt verbannen, Drusilla mag met hem mee. Nero heeft nu een goede reden om Ottavia te verstoten en verbant haar voorgoed uit Rome. Poppea wordt keizerin en in het laatste duet van de voorstelling bezingen Nero en Poppea hun liefde voor elkaar. Al met al geeft de opera een zeer negatief beeld van de machthebbers in het oude Rome. De personages lijken zich nergens voor te schamen, in hun honger naar macht zijn ze zelfs bereid te moorden. Met dat thema is ISH aan de slag gegaan en dat levert een rauwe voorstelling op die de toeschouwer achterlaat met een niet heel rooskleurig wereldbeeld waarin de honger naar geld en macht heeft geleid tot een diepe (economische) crisis. Thema s uit de voorstelling In de opera L incoronazione di Poppea wordt een nogal negatief beeld van de machthebbers geschetst. Gedreven door liefde ( of is het lust? ) en het verlangen naar macht plegen ze moorden, verbannen ze hun naasten en liegen ze de boel bij elkaar. ISH concentreert de thematiek vooral rondom de honger naar macht en de enorme hebzucht waar de Romeinse samenleving en jaar later- onze samenleving door gedreven worden. Altijd hogerop willen en voortdurend streven naar meer, meer en nog meer heeft ons gebracht waar we nu staan: wereldwijde crisis, een samenleving die wankelt en zich afvraagt of die zucht naar het hebben niet beter vervangen kan worden door het streven naar dat van geluk. Of is dat hetzelfde? Alle personages, de dansers, de zangers en de muzikanten in Monteverdish tonen iets van de slechte kant van de mens. Niemand is onschuldig. We zien mensen die in hun streven naar macht iedereen die als opstakel wordt gezien uit de weg ruimen. Alleen wie wint telt, het politieke resultaat zegeviert over een moraal die zoek lijkt.

8 Bijlage 3: Protagonist en antagonis In bijna alle theater en vertelvormen vind je protagonisten en antagonisten. Een protagonist is het belangrijkste personage waar het verhaal om draait. De hoofdrol. De protagonist heeft altijd een doel. Poppea wil met Nero trouwen om op die manier zoveel mogelijk macht te krijgen, dat is haar hoofddoel. In het verhaal doet ze alles om dat doel te bereiken. Naast de Protagonist is er de antagonist, het andere belangrijke personage. De antagonist heeft vaak het tegenovergestelde doel als dat van de protagonist en werkt de protagonist dus tegen. In L incoronazione di Poppea is Ottavia de belangrijkste antagonist. Zij stelt alles in het werk om te voorkomen dat Poppea Nero voor zich kan winnen. In een toneelstuk of opera zijn de protagonist en de antagonist eigenlijk altijd heel belangrijk voor het verhaal. Pro= voor Anta= tegen

9 Bijlage 4: Schema voor het maken van je compositie Voorbeeldschema: Onderstaande schema is al ingevuld. Zoals je ziet loopt de met rood ingekleurde balk beatbox het hele stuk door. Geel zang valt als eerste in en loopt ook tot het einde door etc. Voorbeeld Probeer het nu zelf

Ons theaterwoordenboek

Ons theaterwoordenboek Ons theaterwoordenboek Soorten theater 1. een soort theater dat uitgevonden is door de Romeinen i 2. woorden zeggen of noten spelen die niet van tevoren zijn bedacht of opgeschreven i i i 3. gebarenspel

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Musical. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Musical Lesdoelen: De kinderen leren welke aspecten van muziek er aan bod komen in een musical. De kinderen leren dat samenzang het zingen van meer stemmen (noten) tegelijk is en

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet woensdag 23 maart 2016 8:45 uur 9:00 uur Openingslied: Het is Pasen Het is Pasen, laat het horen, het is Pasen, het is feest. Na het donker van de dood, nu

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij muziek Muziek en auteursrecht Wanneer je een liedje op de radio hoort, luister je naar de zanger of zangeres die het liedje zingt. Maar wist je dat er heel veel mensen meewerken

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Les 1: Orkest en Anne Frank

Les 1: Orkest en Anne Frank Anne en Zef Inleiding Jullie gaan in april de voorstelling Anne & Zef en bekijken. Anne & Zef is een jeugdopera en zal worden gespeeld door twee solozangers, en een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

LESBRIEF THEATERBEZOEK

LESBRIEF THEATERBEZOEK LESBRIEF THEATERBEZOEK Binnenkort gaan jullie een bezoek brengen aan het Chassé Theater. Om het bezoek zo leuk mogelijk te laten verlopen geven we in deze lesbrief wat meer informatie over het Chassé Theater

Nadere informatie

Benodigdheden: smartboard, computers en koptelefoons / smartphones, toegang tot internet

Benodigdheden: smartboard, computers en koptelefoons / smartphones, toegang tot internet DJ MOZ ART LESBRIEF VOOR DOCENTEN Allereerst leuk dat je met je leerlingen de voorstelling DJ Moz ART gaat bezoeken! DJ Moz ART is de tweede voorstelling waarin ISH samenwerkt met VOCAALLAB, productiehuis

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen

Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen Deze toets bestaat uit 7 vragen. Bij de laatste 2 vragen over muziek in de hofcultuur horen geluidsfragmenten die een half

Nadere informatie

Phèdre (1677) Phaedra, vertaling door Laurens Spoor

Phèdre (1677) Phaedra, vertaling door Laurens Spoor JEAN RACINE Phèdre (1677) Phaedra, vertaling door Laurens Spoor samenvatting en bloemlezing EERSTE BEDRIJF Theseus is al een tijdje vermist. Hippolytus en zijn makker Theramenes hebben hem overal gezocht,

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

Werkblad 2: Moraal. Opdracht 1. Lees bijlage 1 over moraal en decadentie. Vragen. Inleiding

Werkblad 2: Moraal. Opdracht 1. Lees bijlage 1 over moraal en decadentie. Vragen. Inleiding Werkblad 2: Moraal Opdracht 1 Lees bijlage 1 over moraal en decadentie Inleiding Het centrale thema in de voorstelling Monteverdish is het verval van de menselijke moraal. Dat klinkt erg ingewikkeld en

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Het lied van de vogels

Het lied van de vogels Lesbrief bij het project Het lied van de vogels een project voor groep 7 van de basisschool ontwikkeld in opdracht van Cultuurpalet Alphen aan den Rijn Nieuwe Muziekschool Alphen 2019 www.nieuwemuziekschoolalphen.nl

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een Recensie

Hoe schrijf ik een Recensie Hoe schrijf ik een Recensie Een recensie is een kritisch artikel geschreven voor een krant of tijdschrift om degene die het leest te informeren over een voorstelling. Jij bent voor deze gelegenheid journalist

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam Weerwolven van Wakkerdam In een stadje hier niet ver vandaan, wonen behalve gewone nette burgers, ook mensen die s nachts weerwolven worden. Deze weerwolven worden elke nacht wakker en hebben dan vreselijke

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

De week van Springmuis.

De week van Springmuis. De week van Springmuis. Vandaag is het verhaal verteld over Springmuis. Het verhaal is afkomstig van een legende van de Noord Amerikaanse vlakte-indianen. Het verhaal gaat over onzekerheid, het verlangen

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Are you ready to design your own future?! ISH laat zich niet van de wijs brengen door de

Are you ready to design your own future?! ISH laat zich niet van de wijs brengen door de Lesbrief: THIS IS ISH Are you ready to design your own future?! ISH laat zich niet van de wijs brengen door de onheilsvoorspelling van de oudste beschaving van de wereld de Maya s dat de wereld zou vergaan.

Nadere informatie

De vorm van het verhaal

De vorm van het verhaal Over dit boek Het verhaal van Reinaart de vos is een van de oudste verhalen in het Nederlands. Het is geschreven in de 13 de eeuw door Willem. Wie die Willem precies was, weten we niet. Willem heeft het

Nadere informatie

Lesmap bij de voorstelling

Lesmap bij de voorstelling Lesmap bij de voorstelling Vòòr de voorstelling Voorbereiding op het theaterbezoek Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen en hun achtergrond, kan het nuttig zijn om het theaterbezoek met hen voor

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op!

U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op! KASPAR H. Lesbrief Welkom U gaat binnenkort onze nieuwste voorstelling Kaspar H. zien. Wij verheugen ons daar op! Deze lesbrief bevat zowel informatie en oefenstof als voorbereiding voor de voorstelling

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G

Adios. Beste Docent(e), D O C E N T E N H A N D L E I D I N G Adios Beste Docent(e), U bezoekt binnenkort met uw klas(sen) de theatervoorstelling Adios van Het Houten Huis. Wat fijn dat u voor onze voorstelling hebt gekozen en wij u en uw leerlingen mogen verwelkomen

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

BV De Pianomannen. Om uit te knippen. Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8)

BV De Pianomannen. Om uit te knippen. Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8) Om uit te knippen BV De Pianomannen Bij blad C1: foto s van Erik Satie. C1a (groep 7/8) Erik Satie [leerkracht] BV De Pianomannen Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Iemand

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

maart 2015 Kerk Schoonbeek [Bilzen]

maart 2015 Kerk Schoonbeek [Bilzen] MUSIC ANDREW LLOYD WEBBER LYRICS TIM RICE NEDERLANDSE VERTALING DANIEL COHEN 3 4 5 6 7 8 12 13 14 15 maart 2015 Kerk Schoonbeek [Bilzen] VERKOOP TICKETS CC DE KIMPEL BILZEN WWW.JCS-BILZEN.BE Andrew Lloyd

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VOORBEDE Soms moeten gebeurtenissen en dingen met naam worden genoemd. Soms moet je de dingen meer openlaten, opdat iedereen zijn eigen ervaringen erin kan herkennen. De voorbede

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

SPEL en WERKELIJKHEID

SPEL en WERKELIJKHEID SPEL en WERKELIJKHEID Lesbrief bij de voorstelling Boring van theatergroep koeterwaals. We hopen dat jullie Boring een leuke voorstelling vonden. Wij hebben bij de voorstelling nog een lesbrief gemaakt

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

les 1 The sunshine doel

les 1 The sunshine doel 44 Moet je doen muziek groep 7 les 1 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen The sunshine De les begint met het zingen van een zomers lied over activiteiten in de zon. Daarna beelden de leerlingen met

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

BIJLAGE 7 BIDDEN EN VASTEN BIDDEN GEBEDSIDEEËN

BIJLAGE 7 BIDDEN EN VASTEN BIDDEN GEBEDSIDEEËN BIJLAGE 7 BIDDEN EN VASTEN BIDDEN Communicatie is essentieel om te groeien in relaties. Als je een diepere relatie wilt opbouwen met God, moet je met Hem communiceren. God praat met ons door de Bijbel,

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Beseffen dat God {...} is

Beseffen dat God {...} is Beseffen dat God {...} is Waarom zouden we straks aandacht besteden aan wie God is? Denk met de groep na over wie God is. Wat kunnen jullie allemaal over Hem vertellen? Ooit er bij stil gestaan dat God

Nadere informatie

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen?

werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? werkblad Scheldeberoep verkennen Veel beroepen hebben met de Schelde te maken. Welk beroep zou jij verder willen verkennen? Noteer ook 2 reservekeuzen: 1. 2. 1. Wat weet je al van dit beroep? Schrijf het

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe

Lesbrief. Vliegende Koe Lesbrief Vliegende Koe De Stilte danst Vliegende Koe U gaat met de kinderen naar een voorstelling kijken van dansgezelschap De Stilte. Ter introductie van het gezelschap kunt u het volgende filmpje bekijken.

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Het Beste Van DieDrie

Het Beste Van DieDrie Het Beste Van DieDrie Lesbrief rappen, zingen en dansen Maak een eigen rap bij het anti-pestlied Wij zijn DieDrie! Jullie komen binnenkort naar onze voorstelling, waarin we een boel muziek zullen laten

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie

SAMEN DELEN. een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie SAMEN DELEN een lesbrief in het kader van de schoenendoosactie INHOUD LESBRIEF 1. Introductie 2. De SAMEN DELEN Lesinhoud 3. De SAMEN DELEN Quizzz 4. Het SAMEN DELEN Diploma 5. De SAMEN DELEN Activiteiten

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING VERHALEN IN DE MUZIEK

PROJECTBESCHRIJVING VERHALEN IN DE MUZIEK PROJECTBESCHRIJVING VERHALEN IN DE MUZIEK Leerlijn Muziek Thema Identiteit Groep 3 en 4 April 2016 Cultuuronderwijs op zijn Haags Leerlijn Muziek Thema Identiteit Groep 3 en 4 April 2016 Deze projectbeschrijving

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade

Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade Programma groepsbijeenkomst Weg van Leven thema: Genade Welkom en opening (10 min.) Deel 1: gesprek rond het thema (45 min.) gezamenlijk lezen van de inleidende tekst bij het thema uit het werkschrift

Nadere informatie

Muziek: betekenis en emotie

Muziek: betekenis en emotie VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 2 Muziek: betekenis en emotie Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Scene 1. Intro (Groep 7, groep 0 t/m 6)

Scene 1. Intro (Groep 7, groep 0 t/m 6) VLINDER Scene 1. Intro (Groep 7, groep 0 t/m 6), vlinder... mooie opera... van Puccini, waar ik van hou! We hebben er hard aan gewerkt een gaan het met de hele school doen! Laten we maar beginnen! Alle

Nadere informatie

Theaterverslag CKV De Waker, de Slaper en de Dromer

Theaterverslag CKV De Waker, de Slaper en de Dromer Theaterverslag CKV De Waker, de Slaper en de D Theaterverslag door een scholier 1823 woorden 5 december 2003 7,5 4 keer beoordeeld Vak CKV Ckv1 Cabaret de Waker, de Slaper en de D Tekst en thematiek 1.

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie:

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie: 1. Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb dit boek gelezen, omdat ik een deel van de film had gezien en nieuwsgierig was naar de rest van het verhaal. Ik was eerst begonnen aan het boek Karakter van

Nadere informatie

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie.

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. BV De Pianomannen Erik Satie Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. Herken je hem ook op de andere plaatjes? Zet steeds een pijltje bij Satie. (Op

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

REIMSREISJE. Lesmateriaal

REIMSREISJE. Lesmateriaal REIMSREISJE Lesmateriaal LES 1 OPDRACHT 1: WAT IS...? Bekijk het filmpje Opera, wat is dat? Hierin zie je wie en wat er allemaal nodig is om een opera te maken. Wat is een opera eigenlijk? A Een voorstelling

Nadere informatie

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014

VIDEOSTER VIDEOCLIP KLANKMAKERIJ L. KLANKMAKERIJ MUZIEK-MEEDOE-SESSIES lesmap Videoster (werversie) pag 1. www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 ESMAP KLANKMAKERIJ L VIDEOSTER www.klankmakerij.be +32 (0)497 379 014 VIDEOCLIP ) ;E E M H C A L M I BRENG JE GL ESSIE BE MUZIEKMEEDOES LS SLOT e op YOUTU en bekijk di lip oc de vi TREDENet jeaklas, je

Nadere informatie

De manus branding stichting

De manus branding stichting De manus branding stichting ontwikkelt programma s, die door lessen relationele en musische vorming sociale vaardigheden aanleren, waardoor jongeren beter in staat zijn op een, zowel voor hen zelf als

Nadere informatie