Nieuwsbrief September 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief September 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief September 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Helaas worden al onze geliefde huisdieren gedurende tijd ouder. Soms gaat het proces van ouder worden plotseling heel vlot en bij andere gaat het soms heel geleidelijk. Met de jaren komen ook de gebreken bij onze lieverds. Zo zal de hond minder willen spelen, hoest hij af en toe, valt wat af. Veranderd de kat in vensterbank meubilair, zit ze niet meer hoog op de kast, drinkt ze meer, vermagerd, raakt wat geïrriteerder. In deze nieuwsbrief behandelen we een paar veel voorkomende senior problemen bij de hond en de kat, welke met de halfjaarlijkse gezondheidscontrole naar boven kunnen komen. Tijdens deze controles wordt er gekeken naar het gebit, het hart, de buik en gevoeld naar eventuele bulten en knobbeltjes. Bij volledig mannelijke honden hoort een rectaal onderzoek er ook bij vanwege mogelijke prostaatvergroting. De senior kat Dat katten ook artrose kunnen ontwikkelen is voor veel mensen niet bekend. Echter zijn er veel katten welke op latere leeftijd (>10 jaar) artrose ontwikkelen. Artrose is slijting van het gewrichtskraakbeen, in een later stadium raken ook het bot en het gewrichtskapsel erbij betrokken. De slijtage zorgt voor een ontstekingsreactie en pijn. Je kunt het bij de kat herkennen aan verandering in gedrag (meer aandacht vragen, agressie), niet meer op hoogtes kunnen springen, korter buiten zijn of de tuin niet meer uitkomen, krabt minder aan de krabpaal, minder willen spelen, minder poetsen of juist overdreven veel, sommige willen niet meer opgepakt/geaaid worden of langs de benen strijken, niet meer verwelkomen bij thuiskomst, stijver, niet makkelijk opstaan en naast de bak plassen (in de bak stappen is te moeilijk geworden). Tijdens het onderzoek wordt er aandacht besteed aan het locomotie apparaat, indien er waarschijnlijk sprake is van artrose kunnen röntgenfoto s meer duidelijkheid bieden. Artrose kan veroorzaakt worden door genetische oorzaken, ouderdom, trauma of zwaarlijvigheid. Veel katten die te zwaar zijn ontwikkelen artrose door overbelasting van hun gewrichten, en wanneer er al artrose aanwezig is kan het proces versnellen. In de behandeling is het dan ook van belang om het juiste gewicht te bereiken.

2 De behandeling van artrose bestaat uit een speciaal dieet, in combinatie met pijnstilling en eventueel dieet indien de kat te zwaar is. Mocht u verdenkingen hebben dat uw kat lijdt aan artrose dan is het verstandig om een afspraak te maken. Daarnaast is het juiste gewicht bij katten van alle leeftijden van belang. Als u twijfels heeft over het gewicht van uw kat of wilt dat uw kat gaat afvallen, dan kunt u altijd gratis contact op nemen met onze voedingconsulente/assistentes. Sommige katten gaan meer drinken naarmate ze ouder worden. Het meer drinken kan veel verschillende oorzaken hebben, maar met name een slechtere nierfunctie is een bekende oorzaak. Dit gaat vaak gepaard met afvallen en soms met braken. Nierfalen komt onder katten veel voor, echter ook honden kunnen er aan leiden. De nieren hebben een grote reservecapaciteit, waardoor pas bij 70% nierschade de nierwaarden zullen stijgen. De bloedwaarden die onder andere iets zeggen over de nierfunctie zijn ureum, creatinine, albumine,anorganisch fosfaat, hematocriet en in de urine de eiwit/kreat ratio icm de eiwit samenstelling. Indien de waarden stijgen wordt een behandeling ingezet. Soms is alleen op nierdieet overstappen nodig, soms moet er overgegaan worden tot langdurige opname om de nieren te spoelen met infuus (soort dialyse). Tijdens het algemeen onderzoek kunnen er verdenkingen op nierfalen ontstaan door vermagering, kleine en/of onregelmatige nieren, slechte vacht, slecht gebit en slechte adem.

3 Vermageren gaat soms ook gepaard met actiever worden, juist meer eten en toch vermageren. Een probleem dat bij veel oudere katten (>10 jaar) wordt gezien, en tekenen zijn van hyperthyreoïdie of te wel een te snel werkende schildklier. De schildklier bevindt zich direct tegen de luchtpijp aan beide zijde. Wanneer een schildklier te hard werkt komt dit in 99% van de gevallen door een goedaardige tumor. Deze tumor kan zich in beide of in een enkele schildklier zitten en is in veel gevallen te voelen, wanneer je strak langs de luchtpijp wrijft met je vingers. Tijdens de gezondheidscontrole wordt hier bij de senior kat ook naar gekeken, indien een verdenking op hyperthyreoïdie bestaat zullen wij bloed afnemen om naar het laboratorium te sturen. Binnen 2-3 dagen is er dan een uitslag. Indien uw kat hyperthyreoïdie heeft zijn er verschillende behandelopties: medicatie, specialistische voeding of radiotherapie (externe kliniek). Afhankelijk van patiënt en eigenaar wordt de beste therapie gekozen. Bron: MCD. De senior hond Zoals besproken bij de kat kan ook bij de hond artrose op latere leeftijd optreden. Artrose bij de hond is veel bekender dan bij de kat. Kenmerkend voor artrose op latere leeftijd is stijfheid na rust, startkreupelheid in de ochtend/ moeilijk uit de mand komen, moeilijk kunnen opstaan, kreupelheid of pijn tijdens lopen. Indien bij de hond verdenking op artrose is dan kunnen röntgenfoto s meer duidelijkheid bieden bij de diagnose en behandeling. De behandeling van een hond met artrose is gedoseerde beweging, het juiste gewicht bereiken, pijnstilling (langdurig) en voeding/ voedingssupplementen. Het juiste gewicht bereiken is bij honden net zo belangrijk als bij katten. Oudere honden kunnen ook problemen met de nieren ontwikkelen. In principe geldt hiervoor hetzelfde als beschreven bij de kat.

4 Bij oudere honden (en minder bij katten) wordt regelmatig een hartruis vastgesteld tijdens het lichamelijk onderzoek. Een hartruis kan zich gedurende de jaren ontwikkelen, maar ook al vanaf pups af aan aanwezig zijn (dan is dit bekend bij eigenaar en dierenarts). De ruis ontstaat omdat door verandering aan het hart het mogelijk is dat er net weggepompt bloed terug stroomt naar de kamer waar het vandaan kwam. Het terugstromen van het bloed leidt tot een ruis; hoe meer er terugstroomt hoe harder de ruis over het algemeen. Er zijn bij de oudere hond twee belangrijke oorzaken van de hartruis/ hartfalen. Bij honden <20 kilogram is een lekkende hartklep(pen), hartklepinsufficiëntie, het meest voorkomende probleem. Bij honden van >20 kilogram is een vergroting van het hart dilaterende cardiomyopathie afgekort DCM, de meest voorkomende oorzaak van hartfalen. Het is belangrijk om bij een hartprobleem in een vroeg stadium een diagnose te kunnen stellen, omdat het hart dan op de juiste manier kan worden ondersteund, en de prognose meestal het meest gunstig is. Hartklep insufficiëntie kan voorkomen aan één of beide hartkleppen, de tricuspidalisklep van de rechter kamer of de mitralisklep van de linkerkamer. De hartkleppen bevinden zich tussen de boezem en de kamer van elke harthelft. Lekkage van deze klep kan door slijtage of door bijvoorbeeld infecties op de hartklep. Infecties ontstaan door vieze gebitten daardoor vinden bacteriën hun weg naar de bloedbaan en zich nestelen op de hartklep, daarom is gebitsbehandeling zeer belangrijk. Aangeboren afwijkingen aan deze kleppen komen ook voor. Alle kleine rassen en kruisingen kunnen hartklepinsufficiëntie ontwikkelen, en bij de volgende rassen komt het vaak voor de Cavalier, Cavalier King Charles Spaniel, Yorkshire terriër en Mini Poedel. Bij hartklepinsufficiëntie pompt het het hart via de kamer bloed weg, en lekt een gedeelte terug naar de boezem, waardoor deze meer volume krijgt en uitgerekt raakt, ook de kamer krijgt bij vulling meer bloed (volume). Zowel kamer en boezem rekken door toename van het volume uit, hierdoor verzwakt het hart. Doordat het oude volume het hart niet meer kan instromen stijgt de druk in de afvoerende vaten van het lichaam en kan er vocht uittreden, wat leidt tot benauwdheid of een vochtbuik (ascites). e Dilater nde

5 cardiomyopathie een vergroting van het hart als gevolg van uitrekking van de hartspier door disfunctie van de hartspieren. De hartspier rekt uit waardoor deze dunner wordt. Sommige rassen hebben een erfelijke aanleg voor dergelijke vorm van hartfalen, zoals de Dobermann. Andere rassen waarbij het veel voorkomt zijn de Deerhound, Duitse Dog, Ierse Wolfshond, Boxer, Cocker Spaniël, Sint-Bernard en de Newfoundlander. Doordat de hartwand uitrekt is gaat er bloed terug lekken, waardoor de bloeddruk ernstig kan dalen in de aanvoerende vaten. Doordat het hart niet goed in staat is om het bloed weg te pompen door zwakte van de hartspier ontstaat er in afvoerende vaten een hogere bloeddruk, wat leidt tot uittreden van vocht. Ook is er een grotere kans op hartritme stoornissen, wat tot plotselinge dood kan leiden. Wanneer zou uw hond mogelijk hartfalen kunnen hebben? Vaak beginnen de honden met hoesten, soms zeer specifiek als ze liggen, verminderd uithoudingsvermogen, benauwd (hogere ademfrequentie tijdens slapen), verdikking van de buik (als gevolg van stuwing kan er vocht in de buik komen te staan), minder eetlust, afvallen, afvallen ondanks goed eten, flauwvallen of ineens slap worden.

6 En honden van de besproken rassen lopen een groter risico op het ontwikkelen van een hartprobleem. Klinisch valt vaak een hartruis op, een zwakkere, onregelmatige pols, versnelde ademhaling, verscherpte ademhaling (vocht achter de longen) of een waterbuik (ascites). Ook hoesten wordt klinisch soms gezien. Wanneer de dierenarts een verdenking heeft op een hartprobleem bij een hond of kat, is het belangrijk dat er onderzoek plaatsvindt. De eerste stap is een röntgenonderzoek waarbij een eventuele vergroting van het hart wordt vastgesteld door het vaststellen van een hartscore, en kan het gevolgd worden door het maken van een ECG en/of bloedonderzoek. Via een specialist is het bij ons ook mogelijk om een echografisch onderzoek te doen van het hart, waarbij de reservecapaciteit en de ernst van de lekkage of DCM kan worden vastgesteld. Dit kan van belang zijn voor de prognose. Naast het uitvoeren van het onderzoek bij vaststelling van een hartprobleem is het bij sommige rassen, zoals hierboven genoemd, verstandig om het hart op regelmatige basis te monitoren om bij de eerste verschijnselen al direct juist te kunnen ondersteunen. Deze monitoring kan in enkele gevallen door bloed op te sturen voor de nieuwe nt-pro-bnp, het maken van een ECG of een röntgenfoto. Indien de uitslagen afwijkend zijn dient een echo van het hart gemaakt te worden om de ernst en oorzaak vast te stellen, zodat gerichte behandeling kan plaatsvinden. Het advies is om de genoemde risicovolle rassen goed te monitoren, door een jaarlijkse of zelfs halfjaarlijkse check-up, eventueel gevolgd door aanvullend onderzoek. Op deze manier kunnen wij u helpen om uw hond een zo gezond mogelijk leven te geven, waarbij hartproblemen in een vroeg stadium worden ondervangen. Medicatie bij hartproblemen kunnen zorgen voor een minder hoge bloeddruk, krachtiger pompen van het hart, afdrijven van vocht uit de buik of longen en verminderen van hartritmestoornissen. De meeste medicatie is per tablet toe te dienen en dient dagelijks gegeven te worden.

7 Dierendag kleurwedstrijd De allereerste dierendag werd in 1930 in veel verschillende landen gevierd. 85 jaar later worden onze viervoeters wereldwijd nog steeds in het zonnetje gezet. Op de volgende pagina vindt u voor de kinderen een leuke kleurplaat, lever deze voor 4 oktober bij ons in en dan worden de winnaars bekend gemaakt. De winnaars krijgen een leuke (dieren)prijs.

8 Naam + Achternaam:.. Naam dier(en): Adres:... Telefoonnummer:...

De Ierse Wolfshond: Onze grote vriend met zijn grote hart. Hanneke van Meeuwen. www.dierenkliniekeersel.nl 13-04-2008.

De Ierse Wolfshond: Onze grote vriend met zijn grote hart. Hanneke van Meeuwen. www.dierenkliniekeersel.nl 13-04-2008. De Ierse Wolfshond: Onze grote vriend met zijn grote hart Hanneke van Meeuwen KVG Eersel www.dierenkliniekeersel.nl 13-04-2008 Iets over mijzelf Afgestudeerd Universiteit Gent juli 2001 Werkzaam KvG sinds

Nadere informatie

Chronische hartklep aandoening bij de hond

Chronische hartklep aandoening bij de hond Chronische hartklep aandoening bij de hond Diverse benamingen De chronische hartklep aandoening bij de hond wordt ook wel myxomateuze klepdegeneratie genoemd, omdat bepaalde hartkleppen op een specifieke

Nadere informatie

365 DAGEN. hart voor je hond

365 DAGEN. hart voor je hond 365 DAGEN hart voor je hond Omdat je niet zonder elkaar kunt Als uw hond een hartaandoening heeft Een hond is een trouwe kameraad die onvoorwaardelijke vriendschap geeft en daarom gedurende zijn/haar

Nadere informatie

Seniorenprogramma. Hart en luchtwegen

Seniorenprogramma. Hart en luchtwegen Seniorenprogramma Onze katten worden steeds ouder en hierdoor zien we steeds meer ouderdomskwaaltjes. Hoort dit bij het ouder worden, of is hier iets aan te doen? Komt ouderdom met gebreken, of toch niet?

Nadere informatie

Mijn hond heeft hartproblemen wat nu?

Mijn hond heeft hartproblemen wat nu? Ondersteunende dieetvoeding voor honden met hartproblemen Mijn hond heeft hartproblemen wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding Honden met hartproblemen worden steeds vaken in dierenartspraktijken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee november 2013. Blaasproblemen bij de hond en kat zijn een veelvuldig voorkomend probleem...

Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee november 2013. Blaasproblemen bij de hond en kat zijn een veelvuldig voorkomend probleem... Nieuwsbrief Dierenkliniek Goeree Overflakkee november 2013 Blaasproblemen bij de hond en kat zijn een veelvuldig voorkomend probleem... Regelmatig zien wij honden en katten met blaasproblemen, die vaak

Nadere informatie

Hartaandoeningen bij de hond

Hartaandoeningen bij de hond Hartaandoeningen bij de hond HARTAANDOENINGEN VOEDINGSOVERGEVOELIGHEID BIJ DE HOND HARTAANDOENINGEN BIJ DE HOND Hartaandoeningen bij de hond zijn in het algemeen progressief van aard, wat wil zeggen dat

Nadere informatie

Ik wilde het dit keer over de ouder wordende hond en hun problemen daarbij hebben.

Ik wilde het dit keer over de ouder wordende hond en hun problemen daarbij hebben. Nieuwsbrief september 2013 Beste Klant! Ik wilde het dit keer over de ouder wordende hond en hun problemen daarbij hebben. Ouderdomskwalen bij de hond: De gemiddelde leeftijd van de hond is onder andere

Nadere informatie

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen?

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen? Chronisch Hartfalen Wat is chronisch hartfalen? Omschrijving Hartfalen Hartfalen is een aandoening van het hart waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed uit te pompen en rond te pompen.

Nadere informatie

Nierschade Acute nierschade Klachten acute nierschade

Nierschade Acute nierschade Klachten acute nierschade Nierschade Vaak is er sprake van chronische Doordat er in het begin weinig tot geen klachten zijn, kan het lange tijd onopgemerkt blijven. Nierschade kan ook plotseling ontstaan: acute Als acute nierschade

Nadere informatie

Pompen of verzuipen. De bloedsomloop

Pompen of verzuipen. De bloedsomloop Normale hartfunctie 1. Rechter atrium (boezem), 2. Linker atrium 3. Bovenste holle ader 4. Aorta 5. Longslagader 6. Longader 7. Mitralisklep 8. Aortaklep 9. Linker ventrikel (kamer) 10. Rechter ventrikel

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Vuurwerkangst Nierfalen bij de kat Het nut van chippen Parasieten hij honden en katten Bravecto Prijsvraag Vuurwerkangst Het klinkt nog heel ver

Nadere informatie

Hartkwalen Gasping. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart 22-1-2012

Hartkwalen Gasping. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart. Aandoeningen v/h hart 22-1-2012 Hartkwalen Gasping De belangrijkste klachten zijn: vermoeidheid kortademigheid (vooral bij inspanning) opgezette benen en enkels onrustig slapen en s nachts vaak plassen 4 Hartfalen sen Hartspierziekte

Nadere informatie

Nier-, lever- en hartaandoeningen ALL AGES

Nier-, lever- en hartaandoeningen ALL AGES Nier-, lever- en hartaandoeningen ALL AGES Nieraandoeningen...Pagina 4 Leveraandoeningen...Pagina 11 Hartaandoeningen...Pagina 17 Introductie van een nieuw dieet...pagina 25 Uw dierenarts heeft bij uw

Nadere informatie

Percutane mitralisklep clipping

Percutane mitralisklep clipping CARDIOLOGIE Percutane mitralisklep clipping BEHANDELING Percutane mitralisklep clipping Uw arts heeft vastgesteld dat één van de kleppen in uw hart, de mitralisklep, slecht werkt of lekt. Dit zou verholpen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2013

Nieuwsbrief Oktober 2013 Nieuwsbrief Oktober 2013 Beste huisdier liefhebbers, 4 oktober DIERENDAG! AKTIES van deze maand: 10% korting op 1 e Consult! 10% korting op castratie of sterilisatie van uw kat of hond! Bij elke aankoop

Nadere informatie

Geschreven door Diernet Team dinsdag, 23 augustus 2011 13:31 - Laatst aangepast donderdag, 15 september 2011 22:17

Geschreven door Diernet Team dinsdag, 23 augustus 2011 13:31 - Laatst aangepast donderdag, 15 september 2011 22:17 Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Hyperthyreoïdie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid schildklierhormonen. Schildklierhormonen

Nadere informatie

Mijn kat heeft nierproblemen en is voedselovergevoelig wat nu?

Mijn kat heeft nierproblemen en is voedselovergevoelig wat nu? TROVET Renal (Venison), volledig, licht verteerbaar hypoallergeen dieetvoeder voor volwassen katten bij onvoldoende nierfunctie Mijn kat heeft nierproblemen en is voedselovergevoelig wat nu? betrouwbare

Nadere informatie

Hartfalen. Decompensatio cordis

Hartfalen. Decompensatio cordis Hartfalen Decompensatio cordis Door een verminderde pompfunctie van uw hart bent u op dit moment onder behandeling van de cardioloog. Deze folder geeft u uitleg over de aard en de oorzaak van uw klachten.

Nadere informatie

De schildklier patiënt (de oudere kat)

De schildklier patiënt (de oudere kat) De schildklier patiënt (de oudere kat) Inleiding Een te actieve schildklier (de wetenschappelijke naam is hyperthyreoïdie) vormt de meest voorkomende stofwisselingsafwijking bij middelbare en oudere katten.

Nadere informatie

Aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie Hartcentrum Aortaklepinsufficiëntie Patiëntenfolder aandoeningen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De werking van een gezond hart... 3 Wat doet het hart?... 3 Hoe zit het hart in elkaar?... 3 De bloedsomloop...

Nadere informatie

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme?

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme? Boezemfibrilleren Inleiding U bent in behandeling bij de cardioloog en/of verpleegkundig specialist omdat er boezemfibrilleren bij u is geconstateerd. In deze folder proberen we in het kort uit te leggen

Nadere informatie

Heb ik misschien hartfalen?

Heb ik misschien hartfalen? Heb ik misschien hartfalen? Deze folder is gemaakt om jou te helpen om vroegtijdige tekenen van hartfalen te herkennen. Wat is hartfalen? De term hartfalen klinkt heel griezelig, maar het betekent gewoon

Nadere informatie

Nieuwsbrief OKTOBER 2015

Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Nieuwsbrief OKTOBER 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Suikerziekte bij de kat overgewicht bij de hond en kat Konijnen vaccineren Advertentie met actiekortingen Suikerziekte bij de kat Wat is suikerziekte

Nadere informatie

Operatie aan de bijschildklier(en)

Operatie aan de bijschildklier(en) Operatie aan de bijschildklier(en) Waarom een operatie Een operatie aan de bijschildklieren wordt gedaan, omdat één of meerdere bijschildklier(en) te hard werken, omdat deze vergroot zijn of omdat er sprake

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten

Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten Samenvatting door J. 1717 woorden 10 maart 2013 6,4 9 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie overal Bouw en werking van het hart Het hart is ongeveer zo

Nadere informatie

PRAKTISCH KANKER BIJ HUISDIEREN

PRAKTISCH KANKER BIJ HUISDIEREN PRAKTISCH KANKER BIJ HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren De diagnose kanker bij uw geliefde huisdier komt hard aan.

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Artrose bij hond en kat Wat is artrose en hoe ontstaat het?

Artrose bij hond en kat Wat is artrose en hoe ontstaat het? Artrose bij hond en kat Wat is artrose en hoe ontstaat het? Een gewricht bestaat uit 2 botten die bedekt zijn met kraakbeen. Het gewricht wordt bij mekaar gehouden door een gewrichtskapsel en gewrichtsbanden.

Nadere informatie

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het Hartfalen Wat is het en hoe herken je het Hartfalen, onbekend en onderschat Hartfalen is de grote onbekende onder de hartziekten. Hartfalen klinkt misschien bekend in de oren. Het woord doet denken aan

Nadere informatie

Catootje heeft geluk gehad

Catootje heeft geluk gehad Catootje heeft geluk gehad De tien weken oude cavia Catootje kwam met een scheef kopje op het spreekuur bij onze dierenarts Marieke van Damme. Tijdens het consult kon de dierenarts behalve de scheve kop

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Goed leven met hartfalen?! 26 juni 2012 Mgm Kolff-Kamphuis

Goed leven met hartfalen?! 26 juni 2012 Mgm Kolff-Kamphuis Goed leven met hartfalen?! 26 juni 2012 Mgm Kolff-Kamphuis Komt iemand bij de dokter.. Heb ik hartfalen? Indeling + Definitie + Statistiek + Oorzaken + Onderzoek + Behandeling: medicatie leefregels CABG/klepoperatie

Nadere informatie

Mijn kat heeft nierproblemen wat nu?

Mijn kat heeft nierproblemen wat nu? Dieetvoeding voor het gericht aanpakken van nierproblemen bij de kat Mijn kat heeft nierproblemen wat nu? betrouwbare en betaalbare dieetvoeding De dierenarts heeft geconstateerd dat jouw kat nierproblemen

Nadere informatie

Percutane mitralisklep clipping

Percutane mitralisklep clipping CARDIOLOGIE Percutane mitralisklep clipping BEHANDELING Percutane mitralisklep clipping Uw arts heeft vastgesteld dat één van de kleppen in uw hart, de mitralisklep, slecht werkt of lekt. Dit zou verholpen

Nadere informatie

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht JICHT 614 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u jicht heeft. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is jicht Jicht

Nadere informatie

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock

Oorzaken van sepsis Klachten bij sepsis Septische shock Sepsis Sepsis Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie. Die verloopt zo ernstig dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Boezemfibrilleren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Boezemfibrilleren De cardioloog heeft vastgesteld dat u een ritmestoornis heeft of heeft gehad, die boezemfibrilleren wordt genoemd. In deze brochure kunt u hierover meer lezen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Ouderdom. Het ouder worden van uw hond

Ouderdom. Het ouder worden van uw hond Ouderdom Het ouder worden van uw hond Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn. Niet alleen mensen, maar ook honden krijgen naarmate ze ouder worden te maken met beperkingen in hun gezondheid

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis

Boezemfibrilleren. Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis 27-10-2016 Boezemfibrilleren Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis Opbouw presentatie Bouw en werking hart Het normale hartritme Boezemfibrilleren Oorzaken boezemfibrilleren Behandelmogelijkheden

Nadere informatie

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Hartfalenpolikliniek Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Inleiding U bent door de

Nadere informatie

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN

BASISSTOF 1 HET BLOED OM TE ONTHOUDEN BASISSTOF 1 HET BLOED Bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen en bloedplaatjes. 55% is bloedplasma. 45% bloedcellen en bloedplaatjes. Er zijn twee soort bloedcellen: rode bloedcellen en witte bloedcellen.

Nadere informatie

(Chronische) Nierfalen

(Chronische) Nierfalen (Chronische) Nierfalen Algemene gegevens 1. Gegevens eigenaar: Wat is uw achternaam? Wat is de naam van uw huisdier, dat gezondheidsproblemen heeft? Gegevens huisdier met gezondheidsproblemen: Opmerking

Nadere informatie

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!!

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!! Beste huisdiereigenaren, Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief van februari 2013. In de dierenartsenpraktijken is dit de maand van het gebit, zo ook bij ons. Wij hebben daarom diverse aanbiedingen in het teken

Nadere informatie

Vermoeidheid & hartziekten

Vermoeidheid & hartziekten Vermoeidheid & hartziekten Menno Baars, cardioloog HartKliniek Nederland april 2014 Cardioloog van de nieuwe HartKliniek Nieuwe organisatie van eerstelijnscardiologiecentra Polikliniek & dagbehandeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2014

Nieuwsbrief Mei 2014 Nieuwsbrief Mei 2014 Het is alweer mei dus tijd voor een nieuwe nieuwsbrief! Zoals ik u al in de vorige nieuwsbrieven informeerde, is het erg belangrijk om uw huisdier goed te behandelen tegen vlooien

Nadere informatie

Cardiologie. Mitraclip.

Cardiologie. Mitraclip. Cardiologie Mitraclip www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoe werken de hartkleppen van een gezond hart?... 3 Wat is mitralisklepinsufficiëntie?... 4 Oorzaken van mitralisklepinsufficiëntie... 5 Klachten...

Nadere informatie

Vreemde voorwerpen in slokdarm en/of maagdarmstelsel bij honden en katten

Vreemde voorwerpen in slokdarm en/of maagdarmstelsel bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Vreemde voorwerpen in slokdarm of maagdarmstelsel zijn niet eetbare en onverteerbare dingen die zich in de slokdarm, maag of

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Dierendag kleurwedstrijd. Lever voor 4 oktober jouw kleurplaat in en maak kans op een leuke prijs! September 2014. In deze nieuwsbrief:

Nieuwsbrief. Dierendag kleurwedstrijd. Lever voor 4 oktober jouw kleurplaat in en maak kans op een leuke prijs! September 2014. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief September 2014 In deze nieuwsbrief: Voorwoord Kleurwedstrijd Oren reinigen? Artrose Wist je datjes... Beste Baasjes, De vakantie zit er jammer genoeg weer op en de scholen zijn ook weer van

Nadere informatie

Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen?

Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen? Hartfalen Wat kunt u thuis zelf doen? www.nwz.nl Inhoud Wat is een hartfalenverpleegkundige 3 Wat is hartfalen 3 Oorzaken 4 Klachten en verschijnselen 4 Onderzoeken 4 Behandeling 4 Wat kunt u thuis zelf

Nadere informatie

Cardiomyopathie bij kinderen. Sophia Kinderziekenhuis

Cardiomyopathie bij kinderen. Sophia Kinderziekenhuis Cardiomyopathie bij kinderen Sophia Kinderziekenhuis Geachte ouders/verzorgers, Van de kindercardiologen heeft u te horen gekregen dat uw kind een ziekte met de naam gedilateerde cardiomyopathie heeft.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Het hart bij de hond. Veterinary Diet

Het hart bij de hond. Veterinary Diet Het hart bij de hond Veterinary Diet HET HART BIJ DE HOND Hartaandoeningen bij de hond zijn in het algemeen progressief van aard, wat wil zeggen dat ze langzaam maar zeker steeds erger worden. De meeste

Nadere informatie

PRAKTISCH DIABETES MELLITUS (SUIKERZIEKTE) BIJ DE HOND. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH DIABETES MELLITUS (SUIKERZIEKTE) BIJ DE HOND. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DIABETES MELLITUS (SUIKERZIEKTE) BIJ DE HOND www.licg.nl over houden van huisdieren Diabetes mellitus, oftewel

Nadere informatie

SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren. www.dierensuikerziekte.nl

SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren. www.dierensuikerziekte.nl SUIKERZIEKTE? Herken de symptomen! Informatie over veelvoorkomende symptomen en risicofactoren Wat is suikerziekte? Suikerziekte - ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte - is een aandoening

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart Boezemfibrilleren Boezemfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Uw hartslag wordt onregelmatig. U kúnt dit voelen, maar dat hoeft niet. Van alle mensen met boezemfibrilleren voelt ongeveer 10 tot

Nadere informatie

Hoe wordt het normale hartritme tot stand gebracht?

Hoe wordt het normale hartritme tot stand gebracht? Boezemfibrilleren De cardioloog heeft vastgesteld dat u een ritmestoornis heeft of heeft gehad, die boezemfibrilleren, ofwel atriumfibrilleren wordt genoemd. In deze folder kunt u hierover meer lezen.

Nadere informatie

PRAKTISCH DIABETES MELLITUS (SUIKERZIEKTE) BIJ DE HOND. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH DIABETES MELLITUS (SUIKERZIEKTE) BIJ DE HOND. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH DIABETES MELLITUS (SUIKERZIEKTE) BIJ DE HOND www.licg.nl over houden van huisdieren Diabetes mellitus, oftewel

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen

PATIËNTEN INFORMATIE. Chronische nierschade en nierfalen PATIËNTEN INFORMATIE Chronische nierschade en nierfalen Inhoud Waarom deze folder?... 3 Waar zitten de nieren en hoe zien ze eruit?... 3 Wat doen de nieren?... 4 Wat is chronische nierschade?... 4 Wat

Nadere informatie

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie)

COMPLICATIES Lange termijn complicaties Complicaties van de ogen (retinopathie) Complicaties van de nieren (nefropathie) COMPLICATIES Lange termijn complicaties Wanneer u al een lange tijd diabetes heeft, kunnen er complicaties optreden. Deze treden zeker niet bij alle mensen met diabetes in dezelfde mate op. Waarom deze

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

Cardiomyopathie. Thoraxcentrum. Inleiding

Cardiomyopathie. Thoraxcentrum. Inleiding Thoraxcentrum Cardiomyopathie Inleiding U hebt onlangs van uw cardioloog gehoord dat u vermoedelijk cardiomyopathie hebt. Voor de meeste mensen is het een behoorlijke schok om te horen dat ze deze ziekte

Nadere informatie

Vochtbalans bij de cardiologische patiënt

Vochtbalans bij de cardiologische patiënt Vochtbalans bij de cardiologische patiënt Voor uw behandeling is het belangrijk dat er per dag wordt opgeschreven hoeveel u drinkt en plast. Dit noemen we het bijhouden van uw vochtbalans. In deze folder

Nadere informatie

Longontsteking Rond de luchtwegen zijn manchetjes van verdicht weefsel zichtbaar. Medicamenteuze behandeling met ontstekingsremmers en antibiotica.

Longontsteking Rond de luchtwegen zijn manchetjes van verdicht weefsel zichtbaar. Medicamenteuze behandeling met ontstekingsremmers en antibiotica. Thorax, middenrif, buik, blaas e.d. Thorax Afwijkingen van hart en longen zijn goed met röntgenfoto s vast te stellen. Denk aan longontsteking, primaire longtumor of metastase in de longen van tumoren

Nadere informatie

Hart & Vaatcafé, 26 november 2015 Hartfalen, mijn hart pompt niet goed. Wat nu?

Hart & Vaatcafé, 26 november 2015 Hartfalen, mijn hart pompt niet goed. Wat nu? Hart & Vaatcafé, 26 november 2015 Hartfalen, mijn hart pompt niet goed. Wat nu? Vraag 1 Ik heb hartfalen en gebruik een b-blokker, hierbij ben ik duizelig. De dosering is gehalveerd en nu ben ik minder

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl Patiënteninformatie Hartfalenpolikliniek rkz.nl Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Nadere informatie

HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE

HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE HARTKATHETERISATIE CORONAROGRAFIE AZ Monica vzw - Florent Pauwelslei 1 - BE-2100 Deurne - T +32 3 320 50 00 - F +32 3 320 56 00 info@azmonica.be - www.azmonica.be 12 Inleiding Uw cardioloog heeft u aangeraden

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Informatie over afstoting na niertransplantatie

Interne Geneeskunde Nefrologie. Informatie over afstoting na niertransplantatie Interne Geneeskunde Nefrologie Informatie over afstoting na niertransplantatie Interne Geneeskunde Nefrologie Wat is afstoting na niertransplantatie? U krijgt medicijnen om afstoting van uw transplantatienier

Nadere informatie

CVVH(DF): Continue Veno-Veneuze Hemo (DiaFiltratie)

CVVH(DF): Continue Veno-Veneuze Hemo (DiaFiltratie) CVVH(DF): Continue Veno-Veneuze Hemo (DiaFiltratie) Uw kind is opgenomen op de Intensive Care (IC) kinderen en krijgt een behandeling die zijn of haar nierfunctie gaat vervangen, genaamd Continue Veno-Veneuze

Nadere informatie

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose

Inleiding Wat is artrose De oorzaken van artrose Artrose 1237 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artrose heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening zelf en over de behandeling. Maar misschien

Nadere informatie

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed?

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed? Naam: BLOEDSOMLOOP Bloed Een volwassen persoon heeft 5 á 6 liter bloed. Dat bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen (rode en witte) en bloedplaatjes. Als bloed een paar dagen heeft gestaan, zakken de

Nadere informatie

Mitraclip behandeling

Mitraclip behandeling Mitraclip behandeling In overleg met uw cardioloog heeft u besloten tot een Mitraclipbehandeling. Voor deze ingreep komen patiënten in aanmerking met hartfalen en een verhoogd risico voor een open hartklepoperatie.

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. CYCLOFOSFAMIDE (Endoxan )

PATIËNTENINFORMATIE. CYCLOFOSFAMIDE (Endoxan ) PATIËNTENINFORMATIE CYCLOFOSFAMIDE (Endoxan ) 2 CYCLOFOSFAMIDE (Endoxan ) Uw reumatoloog heeft u cyclofosfamide voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te

Nadere informatie

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken:

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken: Wat is nier insufficiëntie? Als de nieren altijd onvoldoende werken wordt dit chronische nierinsufficiëntie genoemd ( insufficiënt = onvoldoende) chronische nierinsufficiëntie is het mogelijke gevolg van

Nadere informatie

13 juni 2015 Landelijke Hartkleppenbijeenkomst van de diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen Een samenvatting van de presentaties

13 juni 2015 Landelijke Hartkleppenbijeenkomst van de diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen Een samenvatting van de presentaties 13 juni 2015 Landelijke Hartkleppenbijeenkomst van de diagnosegroep Hartfalen Cardiomyopathie en Hartkleppen Een samenvatting van de presentaties Samenvatting van de presentatie van interventiecardioloog

Nadere informatie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie Maatschap Cardiologie Boezemfibrilleren en cardioversie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling hartbewaking (CCU). Voorbereiding Wij verzoeken u twee dagen voor de elektrische

Nadere informatie

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid.

Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedselovergevoeligheid Dit is een term die gebruikt wordt als benaming voor een verkeerde reactie op voeding. Er zijn 2 hoofdvormen van overgevoeligheid. Voedingsallergie of hypergevoeligheid, die wordt

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2014

Nieuwsbrief April 2014 Nieuwsbrief April 2014 AKTIE!!!! AKTIE!!!! De hele maand April kunt u uw konijn bij ons laten vaccineren voor 5, euro korting, Tegen Myxomatose en RHD. Dus in plaats van 33, euro betaald u 28, euro, voor

Nadere informatie

Bacteriële endocarditis

Bacteriële endocarditis Bacteriële endocarditis Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld en de behandeling van bacteriële endocarditis. We geven uitleg over wat bacteriële

Nadere informatie

Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) Systemische Lupus Erythematodes (SLE) Systemische lupus erythematodes (SLE) is een ontstekingsziekte. Deze ontstekingen kunnen in het gehele lichaam (systemisch) voorkomen. SLE is een auto-immuunziekte.

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Inleiding. Wat is hartfalen? De oorzaken

Inleiding. Wat is hartfalen? De oorzaken Hartfalen Inleiding De arts heeft met u besproken dat u hartfalen heeft. In deze folder leest u meer over hartfalen. U leest onder andere over de oorzaken, de behandeling en wat u zelf kunt doen om uw

Nadere informatie

Hartcentrum. Hartklepaandoeningen. Patiëntenfolder aandoeningen

Hartcentrum. Hartklepaandoeningen. Patiëntenfolder aandoeningen Hartcentrum Hartklepaandoeningen Patiëntenfolder aandoeningen Inhoudsopgave De werking van een gezond hart... 3 Wat doet het hart?... 3 Hoe zit het hart in elkaar?... 3 De bloedsomloop... 4 Het hartritme...

Nadere informatie

Mijn hond heeft pijn, wat kan ik doen?

Mijn hond heeft pijn, wat kan ik doen? Nieuwsbrief januari 2015 Dierenkliniek Goeree Overflakkee Mijn hond heeft pijn, wat kan ik doen? Soms is het heel duidelijk dat je hond pijn heeft. Een voorbeeld: je stapt achteruit in de keuken, helaas

Nadere informatie

Cardiologie. Pericarditis. Ontsteking van het hartzakje

Cardiologie. Pericarditis. Ontsteking van het hartzakje Cardiologie Pericarditis Ontsteking van het hartzakje Inleiding U bent onder behandeling van een cardioloog van het Lievensberg ziekenhuis omdat er bij u een pericarditis is geconstateerd. Uw arts heeft

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Gegevens eigenaar: Gegevens huisdier met gezondheidsproblemen: Opmerking met betrekking tot laatst ingevulde enquête:

Gegevens eigenaar: Gegevens huisdier met gezondheidsproblemen: Opmerking met betrekking tot laatst ingevulde enquête: Diabetes Mellitus Algemene gegevens 1. Gegevens eigenaar: Wat is uw achternaam? Wat is de naam van uw huisdier, dat gezondheidsproblemen heeft? Gegevens huisdier met gezondheidsproblemen: Opmerking met

Nadere informatie

komt terug naar het hart in de linkerboezem, dan naar de linkerkamer en het hele proces begint opnieuw (afb. 1).

komt terug naar het hart in de linkerboezem, dan naar de linkerkamer en het hele proces begint opnieuw (afb. 1). Hartfalen anatomie Het hart is een spier die als een pomp werkt. Het hart pompt het bloed met zuurstof en voedingstoffen via de slagader naar alle delen van het lichaam. Afvalstoffen worden via het bloed

Nadere informatie

Dier van de maand Juli 2015

Dier van de maand Juli 2015 Dier van de maand Juli 2015 Deze maand is het dier van de maand een jonge boerboel, Kane, van 7 maanden oud en al 49kg. Sinds 2 maanden is Kane kreupel aan de linkervoorpoot. Op de eerste röntgenfoto s

Nadere informatie

Dier van de maand September 2015

Dier van de maand September 2015 Dier van de maand September 2015 Deze maand hebben we als dier van de maand een patiënt die eigenlijk veel te jong is om in deze rubriek terecht te komen. Het gaat namelijk om een katertje van 12 weken

Nadere informatie

Nieraandoeningen. Clinical Nutrition to Improve Quality of Life

Nieraandoeningen. Clinical Nutrition to Improve Quality of Life Nieraandoeningen Clinical Nutrition to Improve Quality of Life Het belang van voeding Wat is een nierziekte? Het voedsel dat uw huisdier eet, speelt een belangrijke rol in zijn of haar algemene gezondheid

Nadere informatie

Infectie bij een prothese

Infectie bij een prothese Infectie bij een prothese U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie omdat er mogelijk sprake is van een infectie bij uw prothese. In deze folder vindt u informatie over een infectie en de

Nadere informatie

Hoe wordt de diagnose gesteld? De diagnose wordt gesteld door de patholoog op basis van bij u afgenomen schildklierweefsel.

Hoe wordt de diagnose gesteld? De diagnose wordt gesteld door de patholoog op basis van bij u afgenomen schildklierweefsel. Schildklierkanker SCHILDKLIERKANKER Bij u is de diagnose schildklierkanker gesteld of een sterk vermoeden hierop. Voordat u verder gaat met lezen is het goed om te weten dat schildklierkanker in de meeste

Nadere informatie

Prednison. Reumatologie. alle aandacht

Prednison. Reumatologie. alle aandacht Prednison Reumatologie alle aandacht Prednison (Corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken,

Nadere informatie

VERANDERINGEN? Hart en bloedvaten. In de zwangerschap wordt er meer bloed aangemaakt en moet het hart harder rond pompen. Dit op zich heeft weinig

VERANDERINGEN? Hart en bloedvaten. In de zwangerschap wordt er meer bloed aangemaakt en moet het hart harder rond pompen. Dit op zich heeft weinig SUCCES VAN EEN LES: Veilig en effectief trainen onder begeleiding Samen trainen, wat motiverend werkt Een goede, positieve en enthousiaste coach Gevarieerde en gepaste muziek die zorgt voor motivatie en

Nadere informatie

Klinische Genetica. Plots overlijden

Klinische Genetica. Plots overlijden Klinische Genetica Plots overlijden Klinische Genetica Inleiding In uw familie zijn een of meerdere personen op jonge leeftijd plotseling overleden. Plots overlijden op jonge leeftijd heeft vaak met het

Nadere informatie

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten

Feline infectieuze peritonitis (FIP), Besmettelijke buikvliesontsteking bij katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een virale ziekte die schade toebrengt aan verschillende lichaamsweefsels. Twee vormen

Nadere informatie