Lerend Netwerk Duurzame Wijken

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lerend Netwerk Duurzame Wijken"

Transcriptie

1 1/15 Lerend Netwerk Duurzame Wijken 4 e KLANKBORDGROEP 7 maart Antwerpen Aanwezigen en Verontschuldigingen: zie deelnemerslijst Dagprogramma: 1. Introductie door de dagvoorzitter, Peter Thoelen VIBE vzw -> zie presentaties 2. Wijk van de toekomst, duurzaam mobiel? Jan Christiaens Mobiel21 vzw, Koen Stuyven Vectris 3. Voorbeelden in de kijker:: - 8 scenario s door 6 brillen in Turnhout, Hugo Meeus -> zie presentatie - Visie en aanpak in Mortsel, Ingrid Pira-> zie presentatie - Landschapspark Zuidrand: lijm het trage netwerk weer aan elkaar, Dries Elst-> zie presentatie 4. Wijkprojecten in de kijker -> zie presentaties 5. Wijken in beweging: Hoe pakken we het aan? (werksessies) 6. Terugkoppeling: wat hebben we vandaag geleerd? (plenair) Presentaties zijn terug te vinden op: - Website DUWOBO: - website VIBE: > Project duurzame wijken > klankborgroep 4 5. Wijken in beweging: Hoe pakken we het aan? groep projecten projecthouders Experts PSP verslag 1 Leuven Wim Van de Vorst Guido Stegen, Jan Christaens Marleen De Roye Peter Thoelen Turnhout Ive van Bouwel, Hugo Meeus Han VdVyvere Ann De Vriendt 2 Deinze Peter Coppens Luc Eeckhout Goedele De Vos Trui Maes Zulte Luc Eeckhout Goedele De Vos 3 Veurne Björn Denecker Els Huigens Wannes Meersman Sigrid Van

2 2/15 Vilvoorde Audrey Els Huigens Marleen De Roye Leemput Merckaert/Michel Baugniet 4 Wijnegem Tim Aerts Eva Heuts Ann De Vriendt Bruno Diepenbeek Jean-Luc Tom Lagast Cassiers Schepmans 5.1. Leuven/Turnhout Deelnemers: Ive Van Bouwel, Hugo Meeus, Wim Van de Vorst, Lina (?), (vertegenwoordigster Kortrijk), Marleen De Roye, (?), Han Vandevyvere, Jean-François Vandenabeele, Peter Boogaert, Chris Bekaert, (?), Guido Stegen, Jan Christiaens, Ann Devisch (enkel deel Turnhout), Leuven, site Hertogendal Korte schets van de situatie: - Momenteel wordt de parkeervraag onderzocht, en hoe die moet opgelost worden rond de site Hertogendal. - Er is een parking aan de St.-Jacobsmarkt. Een bijkomende parking Bruul is voorzien. - De Leuvense parkeernorm van 1,3, vermenigvuldigd met het aantal voorziene wooneenheden op Hertogendal (640) zou zorgen voor heel wat bijkomende parkeerruimte. Nu zijn er al problemen in bepaalde winkelwandelstraten. - Op de site zijn ook theaterzaal en een welzijnstoren voorzien (allerhande voorzieningen in verband met welzijn, uitgebaat door UZLeuven). Dit zal ook zorgen voor extra parkeernoden voor bezoekers. - De site bevat ook appartementen uit het duurdere segment. Hoe zal men de bewoners daarvan kunnen overtuigen om de auto minder te gebruiken of minder auto s te bezitten? Aandachtspunten rond mobiliteit: - Algemeen: o Het concept van autoluwe stad (gepromoot door Leuven klimaatneutraal ) komt in conflict met bijkomende parkings, zoals bv. Bruul. De beslissingen omtrent parkeren en mobiliteit op de site Hertogendal zouden moeten opgehangen worden aan een breder verhaal over mobiliteit op lange termijn. De ambities zouden dus veel verder moeten reiken. o Zo kan gedacht worden aan parkings aan de rand van de stad.

3 3/15 o Hoe verder van de woning je de auto moet gaan halen, hoe meer het gemiddelde autobezit vermindert. - Reactie: er zit wel degelijk een lange-termijnvisie achter Hertogendal en mobiliteit in de stad. Zo zit er ook een voorstel voor een tramlijn in. - Parkeernorm: o Kunnen we niet naar een parkeernorm van 0,5? Dit valt te koppelen aan een positief verhaal over en positieve stimulansen voor leven in de stad zonder autobezit. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen/huren voor niet-autobezitters goedkoper te maken. o Waarom zouden we niet denken aan een aan de site inherent autodeel- of huursysteem in de trant van auto beschikbaar op afroep als je hem nodig hebt, met wagens in verschillende klassen en uitvoeringen? Zo creëer je een gevoel van luxe, zonder dat iedereen een eigen auto met parkeerruimte nodig heeft, waarbij je bovendien de onderhoudszorg ergens anders legt. Dit kan je aanbieden in een pakket voor toekomstige bewoners van de site. Dat kan bijvoorbeeld zelfs ook in een abonnement opgenomen waarmee je tevens alle verplaatsingen in en rond de stad kan doen met het openbaar vervoer, huurfietsen Zo kan je wonen op de site ook verkopen als leven in een aangename, rustige omgeving. o Als je naar een lagere parkeernorm gaat, moet je wel nadenken over hoe je omgaat met mobiliteit rond grotere stedelijke functies (theater, welzijnstoren ). - Het debat gaat te veel over oplossingen voor de wieltjes. Eerst moet je echter een visie hebben over hoe de site in het stadsweefsel geïntegreerd wordt, en, gezien de grootte van de site in de binnenstad, hoe de stad rond de site geïntegreerd wordt. - De huidige plannen bevatten zeker goede insteken naar vermenging van functies enz. De vraag daarbij is hoeveel ruimte je voor parkeren nodig hebt. - Het gaat hierbij niet alleen over autoparkings. Ook mensen zonder auto hebben een bepaalde opbergruimte voor eigen vervoer (fietsen, kinderwagens, bakfietsen, fietskarren ) nodig. Daarbij kom je voor een gezin toch gemakkelijk aan een oppervlakte van een autostaanplaats. Die ruimte moet je hoe dan ook voorzien. - Toekomstgerichte oplossingen kunnen rekening houden met het mogelijk maken van andere mogelijke functies ("intelligente ruïnes"). Zo kan je bijvoorbeeld zo ontwerpen dat een gebouw of benedenverdieping (bv. achter het hoofdgebouw gelegen niveau -1/2) die je vandaag als autoparking voorziet, al meerdere functies kan hebben (liefst met daglicht) of toch in de toekomst gemakkelijk omgevormd kan worden tot binnenruimte (wonen, werken, winkelen ). - De clustering van fietsstallingen wordt bevraagd in het participatietraject. Doelstelling hier is 1 fietsstalling per slaapkamer. Maar in feite zou je moeten rekenen met dat getal +1.

4 4/15 Andere thema s: - De woningen zullen een maximaal berekend verbruik van 19 kwh/m2 mogen hebben. Men wil op de Gentse duurzaamheidsmeter een score van 80 behalen. Vraag Wim Vandervorst: Goede voorbeelden (in Vlaanderen) waar de aangehaalde principes effectief en efficiënt werken in de praktijk Turnhout (zie ook introlezing van Hugo Meeus) (een aantal ideeën die voor Leuven geopperd werden, kwamen ook voor Turnhout aan bod en vv). Korte schets van de situatie: - Momenteel worden drie woningclusters voorzien en een parkruimte als groene vinger. - Er is een fietsbrug gelegd; een tweede fietsbrug is gepland. - Bereikbaarheid van station is zeer goed, maar de bereikbaarheid naar het centrum van de stad moet nog verbeteren. - Vele mooie ideeën over en principes van mobiliteit lopen op dit ogenblik vast op de grote auto-afhankelijkheid. Hoe krijg je mensen meer op de fiets of het openbaar vervoer? - Parkeren in het gebied is nu voorzien per wooncluster. Met een norm van 1,1 voor bewoners + 0,3 voor bezoekers. Aandachtspunten rond mobiliteit: - De bewoners moeten elkaar kunnen ontmoeten in de openbare ruimte. Vandaar de suggestie om de toegang tot de parkeergarages niet rechtstreeks vanuit de wooneenheden te voorzien, maar via de buitenruimte of gemeenschappelijke toegangshallen (die nu vaak geen sociale, maar een loutere brievenbus- en deurbelfunctie hebben). - De circulatiemogelijkheden en voorzieningen in en rond de site zullen het gedrag van de mensen bepalen. - Doorsteek naar het park: is de voorziene baan geen barrière? Deze doorsteek moet zo zichtbaar/uitnodigend mogelijk ingepland worden.

5 5/ Deinze/Zulte Deelnemers: Peter Coppens (Deinze, RO), Luc Eeckhout (ecopolis-expert), Koen Stuyven (Vectris), Donald Desmet (Mozaiek Arch), Goedele Devos (ProvSteunpunt OVL), Joachim (als hij niet in een anderen groep zat??),??? en Trui Maes (VIBE) Vooral focus op Deinze, projectleider Zulte is verontschuldigd Deinze Er lopen meerdere initiatieven voor stedelijke vernieuwing (zoals SAD I, belangrijke bouwprojecten bvb CC en DC, herwaardering van Oostkouter). Telkens zoomt Deinze in op de bredere context, mobiliteit en sterktes / zwaktes bij verdere ontwikkeling van de stad. Het Strategisch Meerjarenplan is goedgekeurd in dec 2013, na brede communicatie met de bewoners /focusgroepen (afgesloten met een tentoonstelling). De site van Stedelijk Wonen ad Leie II (SAD) zelf is klein, maar strategisch zeer interessant: - de opportuniteit van stadseigendom - de sterkte van haar centrale ligging in de hoek van de Tolpoortstraat en de steenweg, op een boogscheut van de markt, de handel en diverse (grote) scholen in de omgeving, op 8min stappen van het station, en grenzend aan de Oude/Nieuwe Leie (groen, wegen voor zacht transport, parkeerterrein a/d overzijde). Het mobiliteitsplan wil de kern autoluw maken (cfr nieuwe inrichting markt) en zeker inzetten op de veilige verbindingen voor voetgangers/fietsers; tijdens de spits zijn doorstroming en onveilige oversteek naar de (vnl. secundaire) scholen een pijnpunt. (a) masterplan voor het station, het regionaal vervoersknooppunt De Lijn en de connectie met de Markt (via Tolpoortstraat) voorziet een NZ-knip voor de auto (Gaversestw) ten voordele van de verblijfsfunctie (handelsas). Er is nog de verbinding naar de Oostkouter onder het spoor (Veldstraat), met een oversteek over de Kortrijksesteenweg o.m. vlakbij de site (naast de kerk). Men overweegt ook een OW-knip op de steenweg (Gewestweg!): kiest men een stedelijke ring of ongelijkvloerse kruispunten. (b) fietsplan maakt een goede verbinding van Deinze met Astene, waar men een WUG duurzaam en innovatief wil ontwikkelen: fietsen langs de spoorlijn en verknopen aan het station op de NZ-as.

6 6/15 (c) parkeerstudie voor de Markt destijds, met duidelijke communicatie o.m. handelaars, rond het parkeren: het gratis parkeren (hfz pendelaars) is nu herleid tot blauwe zone (max 3u) met het effect dat het parkeren tot ¼ is herleid. De Markt (verhard) is een ideaal plein voor de wekelijkse markt, foor, optredens. Er is de gratis parking op 5min en noodparking aan het CC. De parkeerzonering: in zone A binnenstedelijk: 0,8 min/max (veel bejaarden) en zone B min.0,8 max 1,2pp. In het buitengebied is er geen norm. Op de steenweg is er een ventweg, eerder gebruikt voor parkeren, dan voor lokale ontsluiting. (d) Deinze wil het autodelen invoeren, naast het promoten van BlueBike NMBS (met ook standplaats aan het gemeentehuis/markt), gesubsidieerd door de Stad. Site SADII met 80 à 93 woningen, 1/3 grondgebonden en 2/3 stapelen voor verdichting - ontsluiten via Louis Donckstraat en de Bisschopstraat; na de conceptstudie volgen simulaties. De parkeernorm zal beperkt worden op de site zelf en dank zij een geplande dubbele brug over de Oude/Nieuwe Leie voor voetgangers/fietsers komt men aan de grote parking. Vandaag loopt een fietspad langs de Leiekanten, onder de N35 door; de bedoeling is om dit aan te sluiten op het bovenlokale fietsnetwerk. - autoluw, parkeergelegenheid op eigen terrein - max 60pp moet haalbaar zijn (ondergronds, gesloten grondbalans), autodelen en een aangename verblijfsruimte. Het naastgelegen app.blok parkeert ondergronds, maar is vragende partij om het groen over te dragen ad Stad (kan geïntegreerd worden in de site). - focus op een mix en vnl jonge gezinnen (app. in de kern vnl bewoond door senioren): een financiële oefening (footprint ligt vast) om de haalbaarheid / marktvraag te toetsen: men wil jonge gezinnen, maar is het verkoopbaar? - Aangezien de Stad de site in eigendom heeft kan ze ook de regie in eigen handen houden: bij uitgifte de randvoorwaarden vastleggen en via het openbaar domein de inrichting zelf aan te sturen. - PPS: stedenbouwkundige overreglementering kan werken, cfr wijkontwikkeling in Gent: niettegenstaande de norm in het ontwerpbestek zeer ambitieus is, zal het ontwikkelingsteam de lat zelfs nog hoger leggen (duzameter 84>92%). o PPS is een leren in hard onderhandelen. o Fasering in de ontwikkeling is belangrijke sleutel om verdichting gangbaar te maken. o Uit de heraanleg van de Markt trekt men ook de les van geleidelijke aanpak; bijsturing en communicatie: vergelijk met de oplossing voor het Drongenplein, gebruik als pendelparking, nu is de blauwe zone ingevoerd Zulte

7 7/15 Zulte met een lokale economische historiek (o.m. Wolspinnerij, Anglo Belge) en landbouw is op een andere wijze dan Deinze doorsneden door de gewestweg; de Markt (kern, kerk, bib, CC) en veel voorzieningen geven uit op deze steenweg. De inrichting wil vooral vertraagd verkeer en de oversteekbaarheid stimuleren. - geheugen van de plek, nabijheid van de Leie, sociale cohesie zijn aandachtspunten, ook: dure woningen, 2 auto s per huishouden, lokale leefbaarheid; elke inrichting is sterk op de auto afgestemd - nood aan (a) hoogwaardig openbaar vervoer: snelbus naar Deinze/Waregem met centrale knoop in de kern en (b) zacht verkeer binnendoor en langs de Leie corridor SITE Wolspinnerij ligt tegen de steenweg, in de hoek met de Stationstraat - 30min fietsen naar station Deinze en 12min naar Waregem (goed voor pendelaars naar Gent/Kortrijk): aandacht hebben voor dit tracé als een veilige route - site is groot voor de schaal van Zulte en de prangende vraag is hoe de duurzame mobiliteit hier zacht aan te brengen (bvb Anglo Belge -site centraal gelegen, maar hard aangelegd, autogericht) met autodelen en Blue Bike vanuit Waregem. - wie komt hier wonen, wie wil men aantrekken? 5.3. Vilvoorde/Veurne Deelnemers: Audrey Merckaert (mobiliteitsambtenaar Vilvoorde), Björn Denecker (WVI), Els Huigens (expert, Fris in het landschap), Margo Swerts (WVI), Michel Baugniet (omgeving cvba), Sarah Vanhamme (Zonnewindt vzw), Sigrid Van Leemput (VIBE), Tristan Verleyen (omgeving cvba), Trui Nayaert (WVI), Veerle Leroy (Beersel), Wannes Meersman (Zonnewindt vzw), Vilvoorde-Koningsloo: Kodaksite Korte schets van de wijkontwikkeling: - De bestaande woonwijk is historisch gegroeid rond de voormalige KODAK site. - De site heeft een oppervlakte van 5 ha, de bestaande kantoren zijn momenteel verhuurd aan verschillende bedrijven. - Door het evolueren van het stadsweefsel rondom het bedrijventerrein (bestaande wijk rond site+ tuinwijk ten Noorden) is het bedrijventerrein zonevreemd geworden en vraagt eerder een residentiële invulling. - Het terrein ligt in een gebied waarvoor een masterplan en een RUP moeten opgemaakt worden.

8 8/15 Een belangrijk aandachtspunt is ivm de groen blauwe structuur: de relatie met Zenneballei: Historische laag: de aanwezigheid van 2 hollewegen Aandachtspunten rond mobiliteit en nabijheid van voorzieningen - Bereikbaarheid van de site o Nabijheid van de Brusselse ring (ongeveer 1km), op- en afrittencomplex o Langsheen de site zijn 2 fietstrajecten: één recreatieve en één functionele fietsroute. De recreatieve fietsroute vertrekt vanuit de vallei en loopt gedeeltelijk langs een Holle Weg. o Buslijn Zaventem-Dilbeek passeert langs de site (Streekbaan) o Ontsluiting openbaar vervoer bevindt zich op het ronde punt op wandelafstand van de site. Ook het nieuwe tramtracé Vilvoorde - Brussel, voorzien tegen 2020, zal daar passeren. Met de tram is het station op 10 bereikbaar. - Nabijheid van voorzieningen: o Op 800m van de site, bij het ronde punt zijn de voornaamste voorzieningen o Extra voorzieningen zijn mogelijk op het terrein (ter hoogte van Streekbaan/Steenstraat). Men denkt aan een crèche, buurtsupermarkt, fitness (eerder af te raden omdat het autogenererend is) - De parkeernorm van 1,2 tot 1,5 (incl. bezoekersparkeren) is verordenend. Via een RUP kan hier van afgeweken worden. Voor het vastleggen van de norm zijn gegevens va n CROW gebruikt. Zie ook website: - Hoe omgaan met parkeernorm in het project? Er is momenteel tegenstand tegen een maximum parkeercapaciteit omwille van de parkeerdruk op het openbaar domein. Men denkt er aan om de woningverkoop te koppelen aan de verkoop van autoparkeerplaatsen. Men denkt hierbij aan ondergronds parkeren (is duur, maar het terrein met de hoogteverschillen leent er zich toe) - Mogelijke aanpak om draagvlak te creëren voor autoluwe wijk met lage parkeernorm: o Uitbouwen van een goed traag netwerk o Stimuleren van alternatieve vervoerswijzen door het integreren van autodelen, fietsdeelsystemen, in Vilvoorde, en in de wijk Koningslo. o Efficiënt openbaar vervoer voorzien o Voldoende voorzieningen in de nabijheid: scholen, winkels o Slim ontwerpen: transformeren van parkeerplaatsen naar andere functie mogelijk maken. o Sensibiliseren van de bewoners: goede referenties tonen, klemtoon van discussie verleggen van parkeernorm naar positieve elementen: kwaliteiten van het terrein en landschappelijk waardevolle elementen: het zicht op de Zennevallei -> mogelijkheid om het landschap door te

9 9/15 trekken op het terrein, reliëf van het terrein (sterk afhellend van West naar oost met een niveauverschil van circa 10 m) gebruiken voor wateropvang en -buffering een klein stukje historische kern: klein kerkje nabij Holle Weg (Romeinse Steenweg/Kwakkelstraat) kindvriendelijke omgeving -> aantrekken van jonge gezinnen betaalbare woningen in een groene omgeving (door compact te bouwen) bereikbaarheid met openbaar vervoer - Ontsluiting van het terrein: infrastructuur is duur (wordt later overgedragen aan de gemeente). Als we de wegenis op de site kunnen reduceren door een autoluwe aanpak (ontsluiten aan de rand, enkel beperkte bediening van de woningen en/of collectief parkeren op het terrein, trage wegen uitbouwen ), dan kan dit de projectkosten reduceren. Er moet een evenwicht gezocht worden tussen duurzaamheid wat een lange termijnvisie impliceert- en betaalbaarheid / haalbaarheid Veurne Korte schets van de wijkontwikkeling: Een site van 48ha voor gemengd wonen, werken, natuur en recreatie wordt ontwikkeld door WVI. Aandachtspunten rond mobiliteit en nabijheid van voorzieningen - Trage wegen: o Fietsroutes worden gecombineerd met groenstructuur (parkgebied) o Voor een vlotte verbinding van de site naar het centrum (+/- 1 km) is een fietsersbrug over het kanaal cruciaal (momenteel zijn er geen middelen voor) o Het beheercentrum komt ter hoogte van de Brikkerijstraat en zal gecombineerd worden met een site voor volkstuinieren. (aanleg met Vlaamse subsidies). - Openbaar vervoer: o Station is gelegen op 200 m van gebied o Voor een goede bereikbaarheid is een tramverbinding van Koksijde naar Veurne langs de spoorweg essentieel. De voornaamste bezwaren hiertegen zijn de vele overwegen die moeten voorzien worden en de onteigeningen die ermee gepaard gaan. o Er kan eventueel een buslijn verlegd worden met een halte vlak bij de site. - De Zuidbrugweg wordt niet omgeleid door de site, daardoor kan er een park komen voor de Suikertoren (handel, kantoren,..).

10 10/15 - Parkeren: o Er is een combinatie van gegroepeerd bovengronds, individueel parkeren (grondgebonden woningen in parkeerstraat Noorden) en gemeenschappelijk parkeergarage (ondergronds). o Bezoekers van het park kunnen hun wagen parkeren op de parking die zal aangelegd worden bij de bouw van de evenementenhal (ten Noorden van de site) -> dubbel gebruik o De parkeernorm is 1,3p/WE met 1,15 p/we als minimum o Het is wenselijk om een fietsparkeerplan op te maken o Fietsenbergingen kunnen opgenomen worden in de verkavelingsvergunningen. - Groen: o De privé tuinen kunnen kleiner gemaakt worden ten voordele van de gemeenschappelijke tuin (in mede-eigendom); de gemeenschappelijke tuin is ideaal voor o.a. waterberging. o Er is nog geen zicht op wie er gaat wonen -> bij sensibiliseren/informeren: vooral de nadruk leggen op kindvriendelijkheid, wonen in het groen, richten naar jonge gezinnen o Aandachtspunt communicatie - Zorg voor meer medewerking en draagvlak van de stad Planning: : aanvang infrastructuurwerken (ontsluitingen) - een concrete timing moet nog opgemaakt worden 5.4. Wijnegem/Diepenbeek Wijnegem Korte schets van de wijkontwikkeling: Wijkontwikkeling van 150 sociale WE en 150 bescheiden wooneenheden in 5 fasen. uitvoeringsplannen 1e fase liggen vast. Voor de verdere ontwikkeling zal een masterplan opgemaakt worden. Aandachtspunten rond mobiliteit - De woonwijk moet zich richten naar en aansluiten op het centrum van Wijnegem en niet op de Houtlaan (N12) om te vermijden dat mensen denken dat de site makkelijk bereikbaar is met de auto. - De Mersemsebaan is een belangrijke weg die ontsluiting biedt voor wijken die zowel ten noorden als ten zuiden van de weg gelegen zijn. Om minder autoverkeer aan te

11 11/15 trekken en de weg aangenamer te maken voor fietsers en voetgangers is downgraden van de Merksemsebaan aangewezen. Dit kan men realiseren door o Het creëren van een toegangspoort om de snelheid van het autoverkeer af te remmen. o De inrichting van de weg aan te passen ten voordele van trage weggebruikers o Een gefaseerde aanpak: In eerste fase: wegmarkeringen met verf om de nieuwe situatie in te leiden. Dit vraagt weinig financiële middelen. Op termijn (na evaluatie): heraanleg van de Merksemsebaan - Ook de Veldstraat kan aangenamer gemaakt worden voor fietsverkeer. Deze leidt rechtstreeks naar het centrum en kan ten noorden aansluiten op de fietsostrade die langs het Albertkanaal loopt. - Aan de tramhalten kan men een fietsdeelsysteem voorzien. In Lyon plaatst men een standplaats met een klein aantal deelfietsen zodat mensen tot het volgende punt kunnen wandelen om daar een fiets te nemen. Voordeel van dit systeem is dat mensen makkelijker de fietsen zelf in de standplaatsen plaatsen en niet dat een voertuig de fietsen terug bergop moet voeren zoals in Brussel. App met iphone kan hierbij interessant zijn. - Fietsparkeermogelijkheid: o Zo dicht mogelijk bij de woningen. o Veilig, informeel en op mensenmaat - Parkeernorm: 1 parkeerplaats per wooneenheid. - Woningen moeten toegankelijk zijn voor brandweer, verhuis, levering, laden- en lossen. Bewonersparkeren kan op loopafstand (2 min) voorzien worden, best gegroepeerd aan de rand van de wijk. Eventueel kan het bewonersparkeren gecombineerd worden met P&R voor de sneltramhalte omdat gebruikstijd niet overlapt in de week. Eventueel kan een parkeergebouw aan de Houtlaan voorzien worden. - Bij de invulling van de bestaande hoeve moet ook nagedacht worden over mobiliteit. Welk soort vervoer zal de hoeve aantrekken? Moet ze enkel gericht zijn op de nieuwe wijk of heel Wijnegem? Kan men de actieradius opentrekken in combinatie met fietsmobiliteit? Aandachtspunten met betrekking tot geluidsbuffering - De deelnemers van de werkgroep kwamen tot de conclusie dat een gebouw van 3 à 5 bouwlagen langs de Houtlaan met een dove gevel richting geluidsbelaste zijde/houtlaan, ideaal is op het vlak van oriëntatie en zongericht bouwen en op vlak van geluidsbuffering voor de hele wijk. In dit buffergebouw kunnen misschien ook andere functies voorzien worden? Een parkeergebouw, fietsherstelplaats - Indien er de tramlijn doorgetrokken wordt richting Schilde kan het interessant zijn om eventueel bovenlokale functies (zoals vergaderruimtes voor bedrijven, co-

12 12/15 workingplekken voor bedrijven, mini KMO s, ) in de geluidsbuffer te voorzien. Het park van de nieuwe wijk kan een dubbel gebruik krijgen: niet enkel voor bewoners maar ook voor werknemers van deze KMO s. Alles in zijn geheel ontwikkelen is de boodschap! Diepenbeek Korte schets van de wijkontwikkeling: - Het terrein van 5ha, 31a is een gesaneerd bedrijventerrein (voormalige betoncentrale) Aandachtspunten rond mobiliteit - Bereikbaarheid/nabijheid van voorzieningen: o Het gebied is relatief goed ontsloten door openbaar vervoer; op fietsafstand van het station van Diepenbeek (op 2,5 km). o Binnen loopafstand zijn er twee haltes in aangrenzende straten van de Lijn. o Binnen enkele jaren komt er ter hoogte van het station van Diepenbeek ook een halte voor de sneltram Spartacus tussen Hasselt en Maastricht. (1/2h naar het centrum Hasselt en 1/2h half uur naar centrum Maastricht). o Op minder dan 1000 m zijn twee fietswinkels die gelegen zijn op fietspaden die deel uitmaken van het fietsnetwerk Limburg. Er is ook een fiets oversteekplaats in de nabijheid van de ontwikkeling. o Er is een sporthal op 400 m en lokale winkels zoals slager en bakker zijn dichtbij. Aldi en Carrefour op circa2 km. - Uitdaging : In de bestaande wijk wonen hoofdzakelijk twee auto gezinnen. Mobiliteit is voor hen automatisch automobiliteit. Tevens wenst de gemeente Diepenbeek een parkeernorm op te leggen van 2,3 wagens per wooneenheid, om de parkeerdruk voor omwonenden tegen te gaan. - Parkeren: o In het ontwerp worden een aantal woningen voorzien van een inpandige garage. Deze worden ontsloten langs een bestaande weg. De andere woningen hebben parkeermogelijkheid op twee gecentraliseerde plaatsen. o Machiels stelt voor om slechts één parking voor een fossiele auto en een bijkomende parking voor een elektrische auto te voorzien op de centrale parkings o Gesloten inpandige garages worden in veel gevallen niet gebruikt voor het stallen van de wagen, maar voor het opbergen van allerlei spullen of om er een werkkamer van te maken. Het voorzien van garages lost dus het

13 13/15 probleem van de parkeerdruk op het openbaar domein niet op, en worden best vermeden. o Individuele carports kennen een zelfde probleem. Met daarbij nog een nadeel dat ze op termijn ook op allerlei manieren afgesloten worden. o Er wordt voorgesteld om te werken met een ruime open collectiefe carport voor maximaal de helft van de wagens. Voor de andere parkeerplaatsen wordt best geopteerd om te werken met een collectieve parkeerzone op enige afstand van de woning. Deze collectieve parkeerzone wordt zo aangelegd dat ze op termijn vervangen kan worden voor spelende kinderen en deel gaat uitmaken van het publieke domein. Een op twee parkeerplaatsen kunnen eventueel later vervangen worden door een zone om te spelen voor de kinderen. - Fietsnetwerk: o Fietsers kunnen contact maken met de wijk door twee fietspaden van het fietsnetwerk Limburg met elkaar te verbinden dwars door de nieuwe wijk. Deze route koppelt de nieuwe wijk ook beter met de bestaande. o Belangrijker is een fietsroute in de richting van het station. Deze route loopt in eerste instantie via een gemengde woonstraat (aparte fietsstroken lijken gezien de verkeersintensiteit niet noodzakelijk). Vervolgens loopt de route langs een bestaande pad door het bos. Ook hier kan zonder veel infrastructuurwerken de fietskwaliteit versterkt worden. Deze kan eventueel nog aangenamer gemaakt worden en kan als fiets/openbaar-vervoer-magneet werken voor de hele buurt. o Deze route kan ook in noordelijke richting verder gezte worden (langs de opengelegde beek) om aan te sluiten op de non-stop hoofdroute langs het Albertkanaal. o Door vanaf het Albertkanaal een signalisatie te voorzien naar het station van Diepenbeek krijg je bovendien een extra doorstroom door de site van eventuele nieuwe potentiële bewoners, met als extra voordeel dat ze het gebied via de fiets ontdekt hebben en dus ook snelle geneigd zijn de fiets als vervoersmiddel in te zetten. - Fietsenstalling: o fietsenstalling voor bewoners: zo dicht mogelijk bij huis. Vriendjes van de kinderen moeten ook hun fietsje dichtbij huis kunnen parkeren. o fietsenstalling voor bezoeker: iets verder. - Hoe draagvlak creëren voor een autoluwe ecologische woonwijk? o Het is niet de bedoeling om nieuwe bewoners van over heel Vlaanderen aan te trekken, maar eerder mensen uit Diepenbeek (eigen bevolking)

14 14/15 o Een communicatie strategie is noodzakelijk zowel om draagvlak te creëren bij de omliggende buurt als om nieuwe bewoners (met het juiste profiel) aan te trekken, te informeren. o Tot op heden zijn bij de inspraak enkel nog maar die mensen betrokken die niet voor dit soort omgeving hebben gekozen. De buurtbewoners maken zich zorgen over de neiuwe ontwikkelingen en de druk op hun omgeving en het gemeentebestuur is voorzictig omdat het op andere plekken geconfronteerd werd met grote parkeerduk in een nieuwe wijk. Wie nog niet aan het woord is gekomen is de toekomstige bewoner die op zoek is naar een aangename woonomgeving met een ecologisch en duurzaam karakter. Het is nuttig om na te denken hoe de stem van de nieuwe bewoner in het debat gebracht kan worden. De werkwijze van Turnhout waarbij gewerkt werd met bewonersprofielen biedt misschien interessante mogelijkheden. o Er kan een onthaalbrochure opgemaakt worden. Deze kan door de burgemeester uitgedeeld worden aan mensen die geïnteresseerd zijn om een nieuw woning te bouwen. De brochure kan de voordelen van wonen in een aantrekkelijke buurt kenbaar maken en de mensen een eerste contact laten maken met ecologisch wonen. De nadruk leggen op positieve elementen: het is leuk wonen in deze buurt: speelstraat, feestjes buiten, verkeersluwe wijk, de voordelen van gedeelde autoluwe plekken, ruimte voor kinderen, het is trendy om in deze wijk te wonen meerwaarde voor de omwonenden o Een Infomarkt kan de aandacht van mensen grijpen, tonen hoe leuk en aangenaam het allemaal is. Dit is een betere manier van werken dan een klassieke inspraakvergadering. Het laat immers toe om de individuele bekommernissen van mensen aan bod te laten komen en in functie daarvan ook een individueel antwoord geven aan hun vragen en de angst voor verandering. o Kinderen kunnen hierbij betrokken worden: tekeningen maken van hoe de wijk er moet uitzien om leuk te spelen en te ontdekken, met bouwblokken aan de slag gaan,... Kinderen blijken de beste manier om grote mensen te overtuigen van een aangename en duurzame woonomgeving. Zij zoeken immers spontaan leuke plekken op om te spelen en willen graag vlot en veilig met vriendjes uit de buurt samen spelen. o Het is belangrijk om de expertise van de mensen aan te spreken. Zo creëer je draagvlak en zullen mensen elkaar overtuigen. De volgende stap is de ontwikkeling zelf. De volgorde is dus: burgemeester, onthaalbrochure, infomarkt, projectontwikkelaar, architect.

15 15/15

Keizerpoort terug op de kaart

Keizerpoort terug op de kaart Keizerpoort terug op de kaart Toegangspoort tot de Gentse stadskern Tussen Brusselsesteenweg en De Keizerpoort of Brusselsepoort is de verdwenen stadspoort die de zuidoostelijke toegang tot de stadskern

Nadere informatie

Ruimtelijk onderzoek Gent-Dampoort Korte stavaza voor de klankbordgroep Oude Dokken 17/10/2011 VOORGAANDE AANPAK

Ruimtelijk onderzoek Gent-Dampoort Korte stavaza voor de klankbordgroep Oude Dokken 17/10/2011 VOORGAANDE AANPAK Ruimtelijk onderzoek Gent-Dampoort Korte stavaza voor de klankbordgroep Oude Dokken 17/10/2011 VOORGAANDE AANPAK Stedelijke strategische projectstudie Gent Dampoort 1999 2004-2008 VOORGAANDE AANPAK Stedelijke

Nadere informatie

INSPRAAKBIJEENKOMST OCMW- DOMEIN SINAAI Sint-Niklaas

INSPRAAKBIJEENKOMST OCMW- DOMEIN SINAAI Sint-Niklaas INSPRAAKBIJEENKOMST OCMW- DOMEIN SINAAI Sint-Niklaas in opdracht van het OCMW Sint-Niklaas FASE 2 ontwerpend onderzoek inspraakbijeenkomst 12 januari 2013 BRUT ism LAND en Talboom TENTOONSTELLINGSWEEK

Nadere informatie

Welkom op het eerste dialoogcafé van het Project Gent Sint-Pieters PARKEREN

Welkom op het eerste dialoogcafé van het Project Gent Sint-Pieters PARKEREN Welkom op het eerste dialoogcafé van het Project Gent Sint-Pieters PARKEREN 30/03/2010 1 Welkom. Dit is de tweede van twee presentaties van het Project Gent Sint- Pieters over mobiliteit anno 2010. Hier

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord

Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord Herinrichting openbaar domein Meulestede Noord werfbijeenkomst 25/10/2016 In Meulestede Noord kan de kwaliteit van het openbaar domein verbeterd worden door een groenere inrichting en nieuwe verbindingen

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Parkeerbeleid in Kortrijk

Parkeerbeleid in Kortrijk Parkeerbeleid in Kortrijk 25 februari 2014 Kortrijk oppervlakte: 80,03 km² bevolking: 75.087 huishoudens: 32.564 scholen kleuter & basis: 35 9.080 middelbaar: 24 10.950 hoger onderwijs: 3-9.604 economie

Nadere informatie

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge

Mobiliteit. Voetgangers en fietsers. Openbaar vervoer. Brugge Voetgangers en fietsers Openbaar vervoer Auto Verkeersarme binnenstad Open VLD wil de binnenstad verkeersarmer maken. Nu zijn enkel de Jan Breydelstraat en de Sint-Amandstraat verkeersvrij. Het laden en

Nadere informatie

Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene. VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1

Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene. VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1 Verbreden en verdiepen mobiliteitsplan gemeente Bredene VECTRIS cvba Mobiliteitsplan Bredene / mei 2015 / 1 Procedure verschillende stappen Procedure Vlaamse overheid gevolgd: Evaluatie vorig mobiliteitsplan

Nadere informatie

MAATREGELEN PARKEERORGANISATIE. Parkeren in al zijn facetten. Dirk Engels

MAATREGELEN PARKEERORGANISATIE. Parkeren in al zijn facetten. Dirk Engels MAATREGELEN PARKEERORGANISATIE Dirk Engels Maatregelen parkeerorganisatie o Doelstellingen o Parkeerconcepten o Een gedifferentieerd aanbod o Sturing privaat aanbod o Fietsparkeren en- stallen o Moto s

Nadere informatie

Parkeren: broodnodig?!

Parkeren: broodnodig?! Parkeren: broodnodig?! Maatregelen parkeerorganisatie Dirk Engels Sven Maerivoet 12 april 2016 Maatregelen parkeerorganisatie o Doelstellingen o Parkeerconcepten o Openbaar domein o Privaat domein o Aanbod

Nadere informatie

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum

Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum UNIZO BRUGGE Stad en Haven Unie van Zelfstandige Ondernemers Resultaten mobiliteitsenquête Brugge Centrum 07-01-2014 UNIZO Brugg Stad en Havene: Eerste mobiliteitsrapport geeft nood aan ingrijpende acties

Nadere informatie

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016

Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 Ruimtelijke inpassing asielzoekerscentrum te Heerenveen Maart 2016 1. Aanleiding De gemeenteraad van Heerenveen heeft op 30 november 2015 ingestemd met de vestiging van een azc voor 600 toekomstige bewoners

Nadere informatie

Betreft: Advies met betrekking tot de stad Sint-Truiden Toelichtingsnota en mober RUP Sint-Pieter versie februari 2016

Betreft: Advies met betrekking tot de stad Sint-Truiden Toelichtingsnota en mober RUP Sint-Pieter versie februari 2016 Betreft: Advies met betrekking tot de stad Sint-Truiden Toelichtingsnota en mober RUP Sint-Pieter versie februari 2016 Positief advies, met opmerkingen Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken kan

Nadere informatie

VERSLAG INFORMATIEVERGADERING HERAANLEG HEILIG HARTSTRAAT & VLAMINGENSTRAAT 24 NOVEMBER 2016

VERSLAG INFORMATIEVERGADERING HERAANLEG HEILIG HARTSTRAAT & VLAMINGENSTRAAT 24 NOVEMBER 2016 VERSLAG INFORMATIEVERGADERING HERAANLEG HEILIG HARTSTRAAT & VLAMINGENSTRAAT 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: 18 buurtbewoners, Marc Boogers Schepen Stad Turnhout, Steven Mateusen Diensthoofd Wegen, Groen en

Nadere informatie

HERTOGENSITE, LEUVEN een nieuwe start voor herontwikkeling ziekenhuissite

HERTOGENSITE, LEUVEN een nieuwe start voor herontwikkeling ziekenhuissite HERTOGENSITE, LEUVEN een nieuwe start voor herontwikkeling ziekenhuissite TRANSITIEARENA DUURZAME WIJKEN 27 mei 2014 _situering _situering _situering _situering 5. Erfgoed _bestaande toestand _bestaande

Nadere informatie

Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal

Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal Voetgangers- en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten: meer dan een brug over het kanaal Inzender dossier: Bouwheer: Stad Turnhout Stad Turnhout Ive Van Bouwel Campus Blairon 200 coördinator projecten

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

College van 23 oktober 2015

College van 23 oktober 2015 College van 23 oktober 2015 Stad en haven investeren 350 miljoen euro in leefbaarheid en mobiliteit...2 Kom Slim naar Antwerpen tijdens de grote wegenwerken (SW A234 nr. 08845)...5 Stad en haven investeren

Nadere informatie

Project Trage wegen Ingelmunster. Visie

Project Trage wegen Ingelmunster. Visie Project Trage wegen Ingelmunster Visie Juni 2008 1.1 Beleidsvisie trage wegen 1.1.1 Algemeen De visie voor het beleidsplan bestaat erin, rekening houdend met de landbouw-economische aspecten, de oorspronkelijke

Nadere informatie

Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu:

Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu: 79 Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu: Foto 4.4. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat, begin 20 ste eeuw Foto 4.5. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat in 1990 Foto 4.6. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat

Nadere informatie

Gemeente Boechout Dorpskernvernieuwing - Ontwikkeling BMT-site

Gemeente Boechout Dorpskernvernieuwing - Ontwikkeling BMT-site Gemeente Boechout Dorpskernvernieuwing - Ontwikkeling BMT-site VRP-opleiding stads- en dorpskernvernieuwing - 8 november 2016 ir-arch Toon Manders 1 AANLEIDING 2 CONTEXT 3 LESSEN 2 3 Huidige situatie BMT-site

Nadere informatie

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan.

Ook de wijk rond Pierstraat wacht al jaren op een volwaardige busverbinding. Die vraag wordt dan ook opgenomen in het mobiliteitsplan. Kontich gaat voor een beter aanbod van openbaar vervoer Dat het gemeentebestuur een voorstander is van de tramdoortrekking naar de park & ride aan de E19 is ondertussen wel bekend. Die visie wordt ook

Nadere informatie

gedeelde mobiliteit op lokaal niveau energie- en klimaatdag 04 mei 2017

gedeelde mobiliteit op lokaal niveau energie- en klimaatdag 04 mei 2017 gedeelde mobiliteit op lokaal niveau energie- en klimaatdag 04 mei 2017 mobiliteitsplan strategische doelstellingen garanderen van de bereikbaarheid verhogen van de verkeersleefbaarheid verhogen van de

Nadere informatie

DUURZAME. Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014

DUURZAME. Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014 BEGELEIDING LEREND NETWERK DUURZAME WIJKEN Klankbordgroep 6, Leuven, 04/12/2014 Doel Stimuleren duurzame wijkontwikkeling in Vlaanderen - Informatie & informatie-uitwisseling - goede voorbeelden - begeleiding,

Nadere informatie

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012.

Naar een masterplan voor. stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Naar een masterplan voor stationsomgeving Berchem infomoment 28 juni 2012. Inleiding Güler Turan, schepen voor stedelijk wijkoverleg

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

De Missing Link op de Groene Ring ten zuiden van Antwerpen

De Missing Link op de Groene Ring ten zuiden van Antwerpen Fietsersbond vzw Afdeling Kontich De Missing Link op de Groene Ring ten zuiden van Antwerpen De zuidrand van Antwerpen is een dicht bevolkt gebied. Gelukkig zijn er toch nog enkele groene gebieden. Tussen

Nadere informatie

BEDRIJVENTERREIN LANDSCHAP LANDSCHAP LANDSCHAP STAP 1 STAP 2 STAP 3

BEDRIJVENTERREIN LANDSCHAP LANDSCHAP LANDSCHAP STAP 1 STAP 2 STAP 3 BEDRIJVENTERREIN LANDSCHAP LANDSCHAP LANDSCHAP STAP 1 STAP 2 STAP 3 De opzet voor het nieuwe bedrijventerrein is het maken van een open bedrijventerrein dat zijn bouwgrenzen opzoekt. Een aantal orthogonale

Nadere informatie

Kies voor klimaatgezonde en aangename woonomgevingen.

Kies voor klimaatgezonde en aangename woonomgevingen. Kies voor klimaatgezonde en aangename woonomgevingen. WORKSHOP 2: EXPERIMENTEREN MET JURIDISCH KADER BOUWVERORDENINGEN / BOUWVERGUNNINGEN Hoe kan de gemeente experimenteren met het juridisch kader van

Nadere informatie

Het Mobiliteitsplan Gent

Het Mobiliteitsplan Gent Het Mobiliteitsplan Gent Belangrijk om weten Mobiliteitsplan schetst het globale kader Parkeerplan wordt in het tweede kwartaal 2016 ingevoerd Circulatieplan volgt in april 2017 Mobiliteitsplan: van vraagvolgend

Nadere informatie

(GROENE) VERBINDINGEN CONCEPT STADSWAL. Spoorwegviaduct, Masterplan Publieke Ruimte (Stramien)

(GROENE) VERBINDINGEN CONCEPT STADSWAL. Spoorwegviaduct, Masterplan Publieke Ruimte (Stramien) (GROENE) VERBINDINGEN CONCEPT STADSWAL Spoorwegviaduct, Masterplan Publieke Ruimte (Stramien) 2. visie concept stadswal (GROENE) VERBINDINGEN CONCEPT STADSWAL Stationsomgeving Noord 2. visie concept stadswal

Nadere informatie

Stadsvernieuwingsproject

Stadsvernieuwingsproject Stadsvernieuwingsproject Het Hoedhaarproject te Lokeren Meneer Janssens D. Jolien Vanderper MAK 1E2 Het Hoedhaarproject te Lokeren WAAROM IS HET EEN STADSVERNIEUWINGSPROJECT? 1. Financiële ondersteuning

Nadere informatie

Parkeren Quick wins Prof. Dirk Lauwers

Parkeren Quick wins Prof. Dirk Lauwers Parkeren Quick wins Prof. Dirk Lauwers verbonden aan IDM - Instituut Duurzame Mobiliteit - Universiteit Gent Faculteit Ontwerpwetenschappen Universiteit Antwerpen VLITS Verkeer, logistiek en intelligente

Nadere informatie

Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep

Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep Reactie KCAP op opmerkingen van de Participatiegroep MODEL GROENE POORT/BUURT-AS OPMERKINGEN VERKEER Advies: ook overgang Hogeweg-Stadsring aanpakkenvoor veiligheid. Dit valt buiten ons projectgebied maar

Nadere informatie

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij?

Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? Braderie 25-26-27-28 juni 2015: hoe komt u er bij? De Stad Gent, De Lijn en de NMBS doen er alles aan om de weg naar en van het centrum van de stad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle

Nadere informatie

Jef Van Damme presenteert

Jef Van Damme presenteert Jef Van Damme presenteert MOLENBEEK 2018 een autoluwe, groene woonoase en dé mediterrane shopping referentie van België 1. Molenbeek Centrum vandaag 2. Visie en doelstellingen voor 2018 3. Een ambitieus

Nadere informatie

BORGSTEDE EN OMGEVING

BORGSTEDE EN OMGEVING UITSNEDE STRUCTUURKAART 56 UITSNEDE VOORBEELDUITWERKING BORGSTEDE EN OMGEVING STEDENBOUWKUNDIGE STRUCTUUR Uitgangspunt voor de stedenbouwkundige structuur voor het deelgebied Borgstede e.o. is de bestaande

Nadere informatie

Meer parkeerplaatsen

Meer parkeerplaatsen 7 voorstellen: 1) Meer parkeerplaatsen 2) Goedkoper parkeren 3) Minder gereserveerde plaatsen 4) Park en Ride invoeren 5) Betere parkeersignalisatie 6) Parkeren bewoners verbeteren 7) Groot Hasselt De

Nadere informatie

Ruimte voor Gent: openbaar onderzoek en infomomenten

Ruimte voor Gent: openbaar onderzoek en infomomenten Ruimte voor Gent: openbaar onderzoek en infomomenten De gemeenteraad heeft het ontwerp van de Structuurvisie 2030 Ruimte voor Gent voorlopig vastgesteld op 27 juni 2017. Daarmee komt de opmaak van de nieuwe

Nadere informatie

u bent hier > VORMGEVING: Noot:

u bent hier > VORMGEVING: Noot: Binnenkort start Leiedal, in samenwerking met het gemeentebestuur van Zwevegem, met de realisatie van Losschaert. Een plek waar wonen, werken en ontspanning harmonieus samengaan. Langs de gewestweg en

Nadere informatie

architecture is an art we make it happen

architecture is an art we make it happen architecture is an art we make it happen Infrastructurele randvoorwaarden creëren voor gedeelde mobiliteit Visie van de projectontwikkelaar Vanhaerents Development nv Inhoud Uitgangspunten: Integrale duurzaamheid

Nadere informatie

Duurzame Stedebouw voor dagelijks gebruik

Duurzame Stedebouw voor dagelijks gebruik Duurzame Stedebouw voor dagelijks gebruik A.Sluijter 120609 paper A.Sluijter O6 AvB 120609 A. Sluijter Amsterdam 120609 tbv Ruimteconferentie paper O6 AvB Amsterdam paper O6 AvB Amsterdam 031109 tbv Ruimteconferentie

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag

Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag Mobiliteitsplan Aartselaar Verslag Velddag 10-3-2016 Ronde 1 Openbaar vervoer GROEP 1 Thema 1: aanbod Vraag naar groter aanbod, meer diversiteit en teveel lijnen op hetzelfde traject. Betere aansluiting

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Subtiel samenspel tussen. bereikbaarheid veiligheid aantrekkelijkheid gemak

Subtiel samenspel tussen. bereikbaarheid veiligheid aantrekkelijkheid gemak Subtiel samenspel tussen bereikbaarheid veiligheid aantrekkelijkheid gemak Aanzet Herlokalisatie busstation naar scholencampus Toekenning rioleringssubsidies voor Grauwe Torenwal, Stationswal en centrumstraten

Nadere informatie

Informatieavond circulatieplan stad Gent

Informatieavond circulatieplan stad Gent Informatieavond circulatieplan stad Gent Intro Strategische keuze om van een vraag volgend mobiliteitsbeleid te evolueren naar een sturend mobiliteitsbeleid. Visie: creëren van een vlot bereikbare stad,

Nadere informatie

Zin om hier te ondernemen?

Zin om hier te ondernemen? Zin om hier te ondernemen? praktijk - kantoor - winkelruimte te koop ROESELARE HET LAERE www.matexi.be Het Laere, groen woonplezier stad Het Laere ontwikkelt zich tot een bruisende en groene buurt in het

Nadere informatie

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Mobiliteitsbeleid Gent Historische schets Tim Scheirs Mobiliteitsbedrijf Stad Gent Vanaf

Nadere informatie

een extra visuele versmalling en veilig fietsverkeer. voorzien.

een extra visuele versmalling en veilig fietsverkeer. voorzien. mobiliteit Het bedrijventerrein wordt fietsvriendelijk ontsloten via de Hoogmolenstraat, de Deerlijkseweg en de oude spoorwegbedding. Loodrecht op de Hoogmolenstraat komen twee groene assen met bomenrijen

Nadere informatie

Laag Energie Gebouw Aanpak en Visie

Laag Energie Gebouw Aanpak en Visie Laag Energie Gebouw Aanpak en Visie Benny Reviers Schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening, milieu en dorpskernvernieuwing 20 oktober 2015 Kengetallen 3717 ha Assent, Bekkevoort, Molenbeek-Wersbeek 6093

Nadere informatie

PARKEERVOORZIENING HOF VAN HOLLAND HILVERSUM PARKEERBALANS

PARKEERVOORZIENING HOF VAN HOLLAND HILVERSUM PARKEERBALANS PARKEERVOORZIENING HOF VAN HOLLAND HILVERSUM PARKEERBALANS Adviesbureau Omega Groevenbeeklaan 6 3881 LP Putten The Netherlands t. +31 (0)341 27 97 74 (office) m. +31 (0)6 145 169 96 e. info@schaikomega.com

Nadere informatie

Bestuursakkoord Turnhout: mobiliteit

Bestuursakkoord Turnhout: mobiliteit Bestuursakkoord Turnhout: mobiliteit Turnhout: een gezond financieel beleid Turnhout: een sterke en efficiënte netwerkorganisatie Turnhout: een dynamische centrumstad Turnhout: het ondernemend hart van

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge FIETS PLAN BRUGGE Hoofddoelstelling Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen Veiligheid Fietscomfort INFRASTRUCTUUR Strategische doelstelling Het stadbestuur

Nadere informatie

De Bist projectdefinitie & concept. September 2016

De Bist projectdefinitie & concept. September 2016 De Bist projectdefinitie & concept September 2016 Inhoud inleiding analyse algemene randvoorwaarden mobiliteitsvoorwaarden ambitie ontwerpend onderzoek concept Inleiding Inleiding Ι situering Inleiding

Nadere informatie

Wijk van de maand. Stationsbuurt Noord en Zuid

Wijk van de maand. Stationsbuurt Noord en Zuid Wijk van de maand Stationsbuurt Noord en Zuid Wat verandert er zoal voor de voetganger? Heraanleg trottoirs Veilige oversteek Circuit Walk - Citadelpark Heraanleg trottoirs Sint-Denijslaan tussen Vaerwyckweg

Nadere informatie

Heraanleg Antwerpsesteenweg. 10 februari 2015 Infovergadering Sint-Amandsberg

Heraanleg Antwerpsesteenweg. 10 februari 2015 Infovergadering Sint-Amandsberg Heraanleg Antwerpsesteenweg 10 februari 2015 Infovergadering Sint-Amandsberg Agentschap Wegen en Verkeer Wegbeheerder van +- 6900 km gewestwegen, waarvan 1500 km autosnelwegen Aanleg, onderhoud en verbeteren

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN Art. 1 - Toelichting Sedert de afschaffing van de omzendbrief van 17 juni 1970 betreffende

Nadere informatie

verslag Verslag fietsostrade Theaterzaal Vooruit tot uur Annemie De Wolf Deskundige communicatie

verslag Verslag fietsostrade Theaterzaal Vooruit tot uur Annemie De Wolf Deskundige communicatie Externe communicatie en burgerzaken Communicatie Telefoon 03 460 06 11 Fax 03 460 06 36 verslag datum plaats duur verslag Verslag fietsostrade 5 september Theaterzaal Vooruit 20.00 tot 22.30 uur Annemie

Nadere informatie

Masterplan Hertogensite De visie van Groen Leuven

Masterplan Hertogensite De visie van Groen Leuven Masterplan Hertogensite De visie van Groen Leuven Sinds 24 november is het masterplan voor de nieuwe Hertogensite publiek gemaakt. Het masterplan wordt besproken in de vergadering van de gemeenteraad van

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Koen Vande Sompele, Traject VSV 12/04/2016 page 2 Overzicht parkeerbeleid en

Nadere informatie

groen autoluw - energiezuinig speels

groen autoluw - energiezuinig speels uitbreiding Clementwijk een duurzame nieuwe wijk komt in beeld! groen autoluw - energiezuinig speels Fris in het Landschap vof - Grontmij publieksdag - 16 05 09 Els Huigens - Jean-françois Van den Abeele

Nadere informatie

Masterclass Kernversterking

Masterclass Kernversterking Masterclass Kernversterking Inleiding Met de opleiding Kernversterking en -verdichting wil de VRP en het team Vlaams Bouwmeester inspiratie en kennis bieden aan stedenbouwkundig ambtenaren, lokale mandatarissen

Nadere informatie

stedelijke innovatiepool stationsomgeving Turnhout '11

stedelijke innovatiepool stationsomgeving Turnhout '11 stedelijke innovatiepool stationsomgeving Turnhout 07-04-'11 01 stationsomgeving turnhout Geen definitief plan, maar een ontwikkelingsstrategie/visie 02 vraagstelling ruimtelijke visie op: 1) de herontwikkeling

Nadere informatie

Synthese in 10 krachtlijnen

Synthese in 10 krachtlijnen Synthese in 10 krachtlijnen 1. Mobiliteit functioneert als motor voor een duurzame en bereikbare stad. 2. Het historisch centrum weert het doorgaand verkeer en krijgt een groter voetgangersgebied. 3. Gent

Nadere informatie

Marktplein Neerpelt Publieksonderzoek naar de herinrichting van het Marktplein

Marktplein Neerpelt Publieksonderzoek naar de herinrichting van het Marktplein Marktplein Neerpelt Publieksonderzoek naar de herinrichting van het Marktplein Juli 2016 Jo Steyaert Partner jo@indiville.be +32(0)472 530941 Jurgen Minnebo Partner jurgen@indiville.be +32(0)478 380369

Nadere informatie

Klankbordgroep Nieuw Zurenborg. 10 mei 2010 om 19.30 uur op site

Klankbordgroep Nieuw Zurenborg. 10 mei 2010 om 19.30 uur op site Klankbordgroep Nieuw Zurenborg 10 mei 2010 om 19.30 uur op site Agenda 1) Proces Waar staan we nu? De projectdefinitie. Wat is het wel en wat niet? Hoe staat het met het RUP - loopt dit door? 2) Resultaten

Nadere informatie

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten 2014-2015 1. Infomarkt

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

Parkeerbeleid voor personen met een handicap in Kortrijk

Parkeerbeleid voor personen met een handicap in Kortrijk Advies vanuit Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap en OuderenAdviesRaad Parkeerbeleid voor personen met een handicap in Kortrijk December 2013 Beknopte samenvatting De Stedelijke Adviesraad

Nadere informatie

residentie De Maalderij Veurne

residentie De Maalderij Veurne residentie De Maalderij Veurne voorwoord Beste klant, Residentie De Maalderij bevindt zich langs de vaart met prachtig open zicht. Het project situeert zich nabij het historisch centrum van Veurne, met

Nadere informatie

RUIMTELIJK ONDERZOEK

RUIMTELIJK ONDERZOEK RUIMTELIJK ONDERZOEK de vallei van het Klein Schijn de vallei van de Zwanebeek de vallei van het Groot Schijn Luchtfoto op grote schaal met aanduiding van de landschappelijke beekvalleien en de heuvelruggen

Nadere informatie

Toekomstplannen van NMBS-Groep in de Westhoek

Toekomstplannen van NMBS-Groep in de Westhoek Toekomstplannen van NMBS-Groep in de Westhoek Christiane Van Rijckeghem districtsdirecteur NMBS-Holding 18 april 2007 NMBS-Groep NMBS-Holding coördineert en ondersteunt NMBS-Groep is eigenaar van stationsgebouwen,

Nadere informatie

Niet alleen de bouw van een nieuw station!

Niet alleen de bouw van een nieuw station! Niet alleen de bouw van een nieuw station! Maar ook de heropwaardering van de stationsbuurt 1. Het optimaliseren van de mobiliteit in de stationsomgeving 2. Creëren van een aangename levendige stationsbuurt

Nadere informatie

Ellermanstraat projectdefintie & concept 07/11/2016

Ellermanstraat projectdefintie & concept 07/11/2016 Ellermanstraat projectdefintie & concept 07/11/2016 Inleiding Inleiding Ι situering Inleiding Ι aanleiding slechte staat riolering verkeersveiligheid deel fietsverbinding Park Spoor Noord Sint Jansplein

Nadere informatie

CORES development. Crepain Binst Architecture Stramien cvba i.s.m. ARA BOB 361 META architectuur STAM architecten. van Groen Zuid.

CORES development. Crepain Binst Architecture Stramien cvba i.s.m. ARA BOB 361 META architectuur STAM architecten. van Groen Zuid. Groen Zuid CORES development Crepain Binst Architecture Stramien cvba i.s.m. ARA BOB 361 META architectuur STAM architecten Het district Hoboken is erg populair. Haar ligging langs de Schelde, het rijke

Nadere informatie

RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE. Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017

RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE. Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017 RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017 Regio van 13 gemeenten KORTRIJK I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 2 1910 Waregem Kortrijk Menen 1940

Nadere informatie

LANGWATER. Toelichting masterplan en eerste verkavelingsaanvraag

LANGWATER. Toelichting masterplan en eerste verkavelingsaanvraag LANGWATER Toelichting masterplan en eerste verkavelingsaanvraag Informatiebijeenkomst 30 augustus 2012 Locatie Grondgebied Kortrijk Tussen N8 en Morinnestraat Vlakbij Evolis Grens met Zwevegem Afrit Kortrijk-Oost

Nadere informatie

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem Fietsparkeerbeleid Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond.

Ontwikkelingsvisie. Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle. DeZwarteHond. Ontwikkelingsvisie Noordereiland & Burgemeester Drijbersingel, Zwolle DeZwarteHond. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige situatie 3. Uitgangspunten 4. Ontwikkelingsvisie 4.1 Verbindingen 4.2 Parkeren

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Vincent Meerschaert, Traject VSV 30/10/2014 page 2 Overzicht parkeerbeleid

Nadere informatie

Kwaliteitsbewaking ontwerp publieke ruimte bij sociaal wonen

Kwaliteitsbewaking ontwerp publieke ruimte bij sociaal wonen Kwaliteitsbewaking ontwerp publieke ruimte bij sociaal wonen Congres Publieke Ruimte 2016 1. 2. Actoren 3. Coördinatie woningbouw infrastructuur Aandachtspunten Duurzaamheid Gebruik en beheer Kostprijs

Nadere informatie

ZANDHOVEN - MASTERPLAN OPENBARE GEBOUWEN. bewonersavond 20 september 2016

ZANDHOVEN - MASTERPLAN OPENBARE GEBOUWEN. bewonersavond 20 september 2016 ZANDHOVEN - MASTERPLAN OPENBARE GEBOUWEN bewonersavond 20 september 206 AGENDA. conclusies bewonersavond 2. algemene visie. opbouw masterplan - algemeen - fasering. uitwerkingen deelsites CONCLUSIES BEWONERSAVOND

Nadere informatie

Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg. maandag 26 augustus

Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg. maandag 26 augustus Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg maandag 26 augustus Programma Opening / terugblik op afgelopen periode De criteria en de manier van toetsen Overzicht ingediende ideeën Conclusies toetsing De

Nadere informatie

Nieuw Leven in de Oude Dokken. Infovergadering kantoorgebouw Zwaaikom 17 april 2013

Nieuw Leven in de Oude Dokken. Infovergadering kantoorgebouw Zwaaikom 17 april 2013 Nieuw Leven in de Oude Dokken Infovergadering kantoorgebouw Zwaaikom 17 april 2013 Programma - Tom Balthazar: inleiding en historiek (schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen Stad Gent en

Nadere informatie

Verslag 1 ste bewonerscafé Masterplan Leieboorden Samen de stad 30 APRIL 2014 CC DE STEIGER MENEN

Verslag 1 ste bewonerscafé Masterplan Leieboorden Samen de stad 30 APRIL 2014 CC DE STEIGER MENEN Verslag 1 ste bewonerscafé Masterplan Leieboorden Samen de stad 30 APRIL 2014 CC DE STEIGER MENEN 1. Mobiliteit Menen heeft nood aan een mentaliteitswijziging op het gebied van mobiliteit. Het drukke autoverkeer,

Nadere informatie

Ontwerp RUP KEERDOK - EANDIS. Openbaar onderzoek 18 april juni 2017

Ontwerp RUP KEERDOK - EANDIS. Openbaar onderzoek 18 april juni 2017 Ontwerp RUP KEERDOK - EANDIS Openbaar onderzoek 18 april 2017 16 juni 2017 Inleiding Stijging inwonersaantal : 84.000 100.000 Stad investeert in renovatie binnenstad en privaat/publieke samenwerkingen

Nadere informatie

Gebied voor stedelijke activiteiten

Gebied voor stedelijke activiteiten Provincie Antwerpen Stad Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Gebied voor stedelijke activiteiten Kievit fase II te Antwerpen Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk

Nadere informatie

Parkeerplan Gent 2020. Klimaatdag VVSG 7/5/2015 Heleen Van Eenoo

Parkeerplan Gent 2020. Klimaatdag VVSG 7/5/2015 Heleen Van Eenoo Parkeerplan Gent 2020 Klimaatdag VVSG 7/5/2015 Heleen Van Eenoo Inhoudstabel 1. Algemeen 2. Doelstelling Parkeerplan 3. Fietsparkeerbeleid 4. Autoparkeerbeleid 5. Park & Ride 6. Parkeerrichtlijnen 7. Parkeermakelaar

Nadere informatie

9 loten voor eengezinswoningen. in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat. 3080 Tervuren

9 loten voor eengezinswoningen. in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat. 3080 Tervuren Verkoopsdossier Zuurberg 07 05 2015 9 loten voor eengezinswoningen in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat 3080 Tervuren 6/05/2015 VERKOOPSDOSSIER VERKAVELING

Nadere informatie

5.. TOREN ALS HERKENNINGSPUNT

5.. TOREN ALS HERKENNINGSPUNT 20 5.. TOREN ALS HERKENNINGSPUNT DE TOREN: THE PLACE TO BE In de voetgangersstad kan de toren een welkome wegwijzer zijn naar het dienstencentrum op loopafstand. Het dorp van Londerzeel is een goed voorbeeld:

Nadere informatie

Parkeerplan Gent 2020. 30-09-2013 Themacommissie Parkeren

Parkeerplan Gent 2020. 30-09-2013 Themacommissie Parkeren Parkeerplan Gent 2020 30-09-2013 Themacommissie Parkeren Deel 2: onderzoeksfase vergelijkend onderzoek 2 Deel 2: onderzoeksfase vergelijkend onderzoek Werkwijze - Stap 1 desk research - Stap 2 van longlist

Nadere informatie

Bedrijventerrein Woestijne

Bedrijventerrein Woestijne Bedrijventerrein Woestijne Aalter Inhoud 1. Inleiding en situering 1 2. Inrichtingsplan 4 2.1 Ontsluiting 6 2.2 Zonering 8 2.3 Woestijnegoed 10 2.4 Duurzaam bedrijventerrein 12 3. Uitgifte van terreinen

Nadere informatie

Beschikbaarheid parkeerplaatsen - Unizo prioriteiten

Beschikbaarheid parkeerplaatsen - Unizo prioriteiten N A Z A R E T H - E K E Beschikbaarheid parkeerplaatsen - Unizo prioriteiten De vraag naar parkeerplaatsen wordt bepaald door de som van alle voertuigen die in het gebied gestald moeten worden. Een bewoner

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

antwoord op de uitgebrachte adviezen van de screeningsnota

antwoord op de uitgebrachte adviezen van de screeningsnota antwoord op de uitgebrachte adviezen van de screeningsnota RUP Koeisteerthofdreef stad Mortsel februari 2010 NOTA Inhoud 1. Inleiding... - 3-2. Advies provincie Antwerpen... - 3-3. Advies Agentschap R-O

Nadere informatie

PRESENTATIE NIEUWBOUWRESIDENTIE BELIZE BRUGSESTEENWEG 11-8630 VEURNE HANDELSGELIJKVLOERS (1.278M²) MET 42 PARKEERPLAATSEN

PRESENTATIE NIEUWBOUWRESIDENTIE BELIZE BRUGSESTEENWEG 11-8630 VEURNE HANDELSGELIJKVLOERS (1.278M²) MET 42 PARKEERPLAATSEN PRESENTATIE NIEUWBOUWRESIDENTIE BELIZE BRUGSESTEENWEG 11-8630 VEURNE HANDELSGELIJKVLOERS (1.278M²) MET 42 PARKEERPLAATSEN Residentie Belize Brugsesteenweg te Veurne Langsheen de Brugsesteenweg 11 te 8630

Nadere informatie