h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g 2 0 0 8"

Transcriptie

1 Stedenlink h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g

2 Stedenlink

3 Stedenlink - Jaarverslag 2008 Stichting Stedenlink is een netwerk van twaalf steden en twee provincies die zich gezamenlijk inzetten om optimaal gebruik te maken van ICT ten behoeve van de samenleving. Hierbij is het essentieel dat er vrij toegankelijke glasvezelnetten aangelegd worden en dat het maatschappelijke en economische belang van lokale (en regionale) overheden nadrukkelijk wordt gediend. Nederland is een innovatief land en moet zich ontwikkelen tot een kenniseconomie. De Stedenlink partners dragen hieraan bij door samen te werken aan lokale initiatieven. Stichting Stedenlink is in 2001 opgericht. Stedenlink richt zich op de volgende kernpunten: 1. Stedenlink heeft zich eerst ingezet om het belang van investeren in breedband op de agenda te krijgen. Vervolgens is gewerkt aan een algemeen inzicht dat ADSL en kabel niet volstaan voor werkelijk breedband: er zijn glasvezelverbindingen nodig. De glasvezelinfrastructuur, interlokaal gekoppeld via open digitale marktplaatsen, moest aangelegd worden. Het belang hiervan wordt steeds meer ingezien. 2. Nu richt Stedenlink zich op de noodzaak van open netwerken, overal moeten drempelloos diensten beschikbaar zijn; een digitale snelweg die voor iedereen toegankelijk is. 3. Digitale diensten moeten waar mogelijk samen ontwikkeld en opgeschaald worden. De volgende twaalf steden en twee provincies zijn lid van Stichting Stedenlink: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Helmond, Leeuwarden, Rotterdam, Tilburg en Zoetermeer. Eind 2008 zijn er twee provincies kandidaat-lid van Stedenlink geworden: Gelderland en Overijssel.

4 Organisatie Het bestuur van Stichting Stedenlink bestond in 2008 uit bestuurlijk vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten. In juni 2008 trad Hans Janssen af als voorzitter van Stedenlink. Eric Helder is benoemd tot nieuwe voorzitter en in diens plaats is Kees Bethlehem aangesteld als vicevoorzitter. Het algemeen bestuur vergaderde tweemaal in 2008, het dagelijks bestuur zesmaal. Stedenlink kent verder een kerngroep, bestaande uit ambtelijk vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten. De werkzaamheden van en voor Stedenlink worden zo veel mogelijk uitgevoerd door leden van de kerngroep. Daaruit is weer een kopgroep ontstaan, die de dagelijkse zaken waarneemt. De kopgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Enschede, Helmond, Leeuwarden, Deventer en Tilburg. Deze steden vervullen taken op het gebied van onder meer kennisdeling, buitenlandse connecties, nieuwsgaring en -verspreiding. Deventer heeft hierbij een coördinerende rol en verricht de publiciteit en de administratie van Stedenlink. Gemeente/Provincie: Gemeente Amersfoort Gemeente Amsterdam Gemeente Arnhem Gemeente Den Haag Gemeente Deventer Gemeente Eindhoven Gemeente Enschede Gemeente Helmond Gemeente Leeuwarden Gemeente Rotterdam Gemeente Tilburg Gemeente Zoetermeer Provincie Gelderland Provincie Overijssel Verantwoordelijk bestuurder Arriën Kruyt Maarten van Poelgeest Willem Hoeffnagel Frits Huffnagel Gosse Hiemstra (DB, secretaris/penningmeester) Erik van Merrienboer Eric Helder (DB, voorzitter vanaf juni 2008) Kees Bethlehem (DB, vicevoorzitter vanaf oktober 2008) Marga Waanders (DB) Marc Harbers Joost Möller (vanaf juni 2008) Hans Janssen (voorzitter tot juni 2008) Bé Emmens Marijke van Haaren (vanaf januari 2009) Carry Abbenhues (vanaf januari 2009)

5 Het algemeen nut van glasvezel verdient beter Eric Helder, voorzitter van Stedenlink sinds juni 2008, schreef het artikel Het algemeen nut van glasvezel verdient beter. Dit artikel werd op 22 januari 2008 gepubliceerd in de Nederlandse Staatscourant en is te vinden op Hierin wordt geconcludeerd dat het maatschappelijke en economische nut van glasvezelnetwerken enorm is, maar dat de telecomwetgeving glasvezelnetwerken niet als een nutsvoorziening behandelt. De regelgeving voorziet niet in het adequaat reguleren van zaken als open netwerken en een transparante opbouw van kosten. Daarbij leggen verschillende partijen, onder andere Reggefiber en KPN, hun infrastructuur aan. Daardoor ontstaat er een lappendeken van allemaal FttH-aansluitingen met - over het land gezien - verschillende bedrijven als eigenaar. FttH staat voor Fiber to the Home, dit is glasvezel dat aangelegd wordt tot aan de woning. In de komende jaren zal steeds meer glasvezel aangelegd worden, naast (en als vervanging van) de bestaande coaxvoorzieningen van kabelbedrijven en het kopernetwerk van KPN. De behoefte aan communicatiesnelheid zal zo hoog worden dat alleen het glasvezelnetwerk daarin kan voorzien. Een ongewenste monopoliepositie zal ontstaan, tenzij we tijdig aanvullende spelregels ontwikkelen. Om de genoemde problematiek aan te pakken moeten er spelregels komen tussen de overheid en de markt, die waarborgen dat glasvezelnetwerken behandeld worden als nutsvoorziening. Er moet worden nagedacht over wettelijke voorwaarden bij het exploiteren van telecommunicatienetwerken. Bovendien moet het economische en maatschappelijke belang van lokale (en regionale) overheden nadrukkelijker worden gewaarborgd; hiertoe wil Stedenlink gesprekspartner zijn voor markt en rijksoverheid. Stedenlink heeft destijds het initiatief genomen om een nationaal, onafhankelijk platform op te richten waarop de markt, instellingen en de overheid samenkomen om vraagstukken te behandelen met betrekking tot de koppeling van digitale netwerken. Hieruit is in 2007 Stichting BreedNed voortgekomen (

6 Stedenlink ondersteunt rapport OPTA OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft eind 2008 een ontwerp met beleidsregels opgesteld inzake Tariefsregulering ontbundelde glastoegang. Het OPTA voornemen is wat Stedenlink betreft een noodzakelijke en welkome ontwikkeling. Niet alleen schept het de voorwaarden om te zorgen dat in Nederland een doorgaande investering in glasvezelnetwerken plaats zal vinden, ook wordt door de tariefvoorstellen een level playing field geschapen voor dienstenaanbieders. Op deze wijze kunnen de prijzen voor afnemers zodanig zijn, dat een brede uitrol van glasvezelaansluitingen mogelijk wordt. Ook kunnen dienstenaanbieders hun diensten over een breed netwerk distribueren; wat de innovatie en economische groei in Nederland alsmede de transitie van de Nederlandse economie naar een kenniseconomie zal bevorderen. Vanzelfsprekend heeft Stedenlink in de consultatieronde dit OPTA voornemen ondersteund.

7 Kennis delen Een vast agendapunt binnen de bestuurlijke en of ambtelijke vergaderingen van Stedenlink is het uitwisselen van de ervaringen in de gemeenten/provincies en daarbuiten. Op deze wijze houden de leden elkaar op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten. Er wordt samengewerkt om deze zo goed mogelijk te implementeren in de deelnemende steden en provincies. Ook zijn er bijeenkomsten om over specifieke zaken te overleggen. In 2008 waren er aparte bijeenkomsten over de fysieke aanleg van glasvezel in de steden. Stedenlink heeft voor haar leden een onderzoek laten verrichten naar de organisatie van stedelijke uitrol van FttH, glasvezel naar woningen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn uitgebreid besproken. Ook zijn er verschillende bijeenkomsten gegeven waar, door de gemeenten Nijmegen en Deventer, werd uitgelegd welke ervaringen met de grootschalige aanleg van Fiber to the Home (FttH) zijn opgedaan en hoe de steden zich het beste hierop kunnen voorbereiden. Verder zijn er binnen Stedenlink veel bilaterale contacten. Zo hebben bijvoorbeeld de deelnemende medewerkers en bestuurders van de gemeenten Arnhem, Amersfoort en Leeuwarden een bezoek aan Deventer gebracht, waarin de ontwikkelingen van Deventer zijn toegelicht ter inspiratie voor lokaal beleid in de desbetreffende steden. Vanuit Stedenlink hebben vertegenwoordigers op diverse bijeenkomsten en congressen in Nederland en Europa het woord gevoerd. Stedenlink wordt breed erkend als dé vertegenwoordiger van de kennis op het gebied van ICT en stedelijke samenleving, en als dé vertegenwoordiger van de belangen van lokale overheden op dit terrein. Informatievoorziening De website is een belangrijk medium waarop kennis gedeeld wordt. Belangrijke ontwikkelingen, actueel nieuws, een agenda van relevante bijeenkomsten en achtergrondinformatie worden hier bijgehouden. Tevens is op de website een filmpje over Stedenlink te vinden, zowel in het Nederlands als in het Engels, waar de bestuurders van alle deelnemende steden verwoorden wat de missie van Stedenlink is. Ook houden de bestuurders een weblog bij op de website. In 2008 zijn meerdere malen nieuwsbrieven verstuurd, zowel aan interne partners als externe partners van Stedenlink, deze zijn terug te vinden op de website. De interne en externe kennisdeling wordt sterk gewaardeerd door de deelnemers.

8 8 Foto impressie Stedenlink studiereis Brussel

9 Vervolg Stedenlink studiereis Brussel Studiereis Brussel Ieder jaar maken de leden van Stichting Stedenlink een studiereis naar het buitenland. Doel is om samen meer zicht te krijgen op ontwikkelingen op het gebied van Europese regelgeving en fondsen, maar zeker ook op best practices in andere landen. Verder zijn de netwerkactiviteiten van belang voor de profilering van Stedenlink en voor het aanhalen van samenwerking op het gebied van projectontwikkeling en Europese lobby. In oktober 2008 ging de reis naar Brussel. De vierdaagse studiereis begon met het aanhalen van de onderlinge contacten en met het uitwisselen van ervaringen. De interne kennisdeling is een belangrijk aspect van de studiereis. De laatste ontwikkelingen werden uitgewisseld met betrekking tot infrastructuur, e-government en dienstenontwikkeling. Deze sessies vormen de basis voor het nieuwe werkprogramma van In Brussel zijn veel activiteiten gedaan, zo bezocht Stedenlink o.a. het Europees Parlement. Een aantal bijeenkomsten worden hier kort toegelicht: De leden van Stedenlink werden uitgebreid voorgelicht over EU lobby, regelgeving en programma s. Dat is voor Stedenlink van belang, omdat de race voor Open Net Works nog niet gelopen is. Breedband is een speerpunt in het Europese beleid (i2010). Bovendien is het belangrijk in Europa te laten horen dat zonder actieve inbreng van gemeenten de benodigde uitrol van glasvezel niet voorspoedig kan verlopen. De Nederlandse regelgeving is strenger voor overheden dan de Brusselse; dit heeft een remmende werking op onze innovatiekracht ten opzichte van de internationale ontwikkelingen. De EU standpunten kwamen ruim aan bod en tegelijkertijd kon Stedenlink haar eigen standpunten goed verwoorden. Stedenlink bracht een bezoek aan het Centrum voor Informatica voor het Brussels Gewest (CIBG). Alle publieke informaticadiensten binnen het Brussels Gewest zijn ondergebracht bij het CIBG. Het CIBG levert diensten aan alle overheidsorganisaties in het hoofdstedelijk gewest, zoals infrastructuur voor alle scholen en digitale cartografie. Stedenlink bezocht ook de FedICT (Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatietechnologie), deze valt onder het Ministerie van Ondernemen en Vereenvoudiging. België is bestuurlijk een heel gecompliceerd land met gewesten, provincies, gemeenten, gemeenschappen en regio s. De burger wil snel en efficiënt overheidsdiensten afnemen, zonder precies te weten hoe het bestuurlijk in elkaar zit. De overheid is voor de burger een virtuele overheid. Een succes van FedICT is de elektronische identiteitskaart (eid). De kaart wordt verstrekt aan alle Belgen van 12 jaar en ouder en wordt gebruikt voor zowel particuliere als overheidsdiensten. Er is tevens een Suske en Wiske album uitgebracht met als titel De sinistere site, om scholieren te waarschuwen voor de gevaren van onzorgvuldig gebruik van internet.

10 10 Het glasvezelnetwerk van Brussel heet Irisnet. Zo n 600 locaties in Brussel en in de omliggende dorpen en steden zijn aangesloten op Irisnet. Op de campus van VUB-ULB (Vrije Universiteit Brussel) draait sinds 2005 een draadloos Wifi-netwerk genaamd Urbizone. Dit netwerk wordt verder uitgerold naar bijvoorbeeld hogescholen en bibliotheken. In de toekomst zal een verdere integratie van Irisnet en Urbizone ontstaan met nieuwe diensten. Stedenlink bracht ook een bezoek aan het IBBT. Dit is het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie. Het IBBT is een onafhankelijke onderzoeksinstelling die in opdracht van de Vlaamse overheid innovatie binnen ICT stimuleert. Het IBBT-team biedt bedrijven en organisaties actieve ondersteuning bij onderzoek en ontwikkeling en brengt daarvoor uiteenlopende bedrijven, overheden en non-profitorganisaties samen rond onderzoeksprojecten. Binnen een maand na de studiereis is er een conferentie over domotica ontwikkelingen gehouden in Deventer. Een medewerker van het IBBT/Vrije Universiteit Brussel, is naar Deventer gekomen om deze conferentie bij te wonen. De studiereis zorgt ervoor dat er internationale contacten worden gelegd, om kennis met elkaar te delen. Op deze manier worden krachten gebundeld. Stedenlink over de grenzen De Open Net Works-gedachte van Stedenlink wordt regelmatig uitgedragen op congressen en in soortgelijke netwerken, ook over de grenzen. Deze Europese netwerkactiviteiten zijn van groot belang voor de profilering van Stedenlink, maar ook voor de uitwisseling van kennis en informatie en het aanhalen van samenwerking op het gebied van de Europese lobby. Leeuwarden nam de honneurs waar voor de Europese portefeuille. Zij deed dit o.a. op de bijeenkomsten van het Grote Stedennetwerk Eurocities (als coördinator van de werkgroep Broadband van het Knowledge Society Forum). Stedenlink was ook prominent aanwezig bij het jaarcongres van Digital Cities in Barcelona, waar een vertegenwoordiger van Leeuwarden dagvoorzitter was bij het onderdeel Social Inclusion en Community services en waar contacten zijn gelegd met het Engelse zusternetwerk DC10Plus. Tevens was Stedenlink bij het congres van het Eurocities Knowledge Society Forum in Lyon, waar vooral de aanpak rondom digitale marktplaatsen centraal stond. Bijzonder was het bezoek van een groep Zweden, die dankzij eerdere Europese netwerken, o.a. met onze Zweedse zusterclub SSNF (Swedish City Net Association), contact hadden gezocht met Stedenlink. In september 2008 maakten ICT-medewerkers van 14 gemeenten uit de regio Norrbotten in Noord-Zweden een studiereis naar Nederland, op zoek naar inspiratie vanuit Stedenlink. Leeuwarden, Deventer en Enschede hebben dit bezoek voorbereid. Twee onderwerpen stonden daarin centraal: breedbanddiensten en ICT-Samenwerking. Ze volgden o.a. een compact programma in Deventer en Enschede. Een ander netwerk waar Stedenlink nauw mee samenwerkt, is INEC, International Network of E-Communities, dat haar hoofdzetel in Nederland heeft.

11 11 De Europese commissie heeft een database met best practices van projecten uit alle lidstaten laten maken, die in 2008 is gelanceerd: de Broadband Portal ( Stedenlink is via Leeuwarden vertegenwoordigd in de Advisory Board van de Broadband portal is het European Year of Creativity and Innovation. De Stedenlink-activiteiten in 2008 vormden hierop alvast een voorbereiding. UPDATES GEMEENTEN Iedere gemeente geeft hier een update over de breedbandactiviteiten uit 2008 Gemeente Amersfoort Alle Amersfoortse inwoners en ondernemers op glasvezel, zodat de dienstenontwikkeling op gang komt. Dat is onze ambitie. Een aantal jaren geleden is BreedNet Amersfoort van start gegaan, voor onze instellingen en bedrijven. In 2008 zijn de eerste stappen gezet naar de volledige verglazing van de stad. De gemeenteraad heeft ingestemd met de ambitie en ziet de noodzaak van een stadsbrede dekking van glasvezel. Dat is belangrijk voor de inwoners, voor de talloze ZZP ers in de stad, voor mensen die langer thuis willen wonen, voor telewerken etcetera. In het noorden van Amersfoort ligt al een glasvezelnetwerk naar huishoudens. Ruim woningen zijn aangesloten en vele woningen volgen in Bewonersnetwerken actief aan de slag met diensten De Stichting Bewonersnetwerken Amersfoort is in 2008 met een aantal diensten gestart. In onze Vinex-wijk is men met een zorgproject begonnen. Het startsein voor wijktv is gegeven en videocommunicatie wordt op twee basisscholen geïntroduceerd. De gemeente en de provincie Utrecht subsidiëren deze pilots. De gemeente vindt deze initiatieven, van onderop, van cruciaal belang. Juist de inwoners vragen om deze diensten, juist bij de inwoners vinden we draagvlak.

12 12 Ambassadeurs in de stad In 2008 is de Taskforce Fiber to the Home geïnstalleerd. Dit zijn onze ambassadeurs in de stad en regio die net als de gemeente graag willen dat er nieuwe innovatieve diensten worden ontwikkeld. Dit zijn diensten die een grote maatschappelijke en economische waarde hebben. Alle belangrijke instellingen zijn vertegenwoordigd, van bedrijfsleven tot onderwijs, van cultuur tot woningcorporaties. Gemeente Amsterdam Europese Commissie steunt Amsterdams model In het licht van de nationaliseringen van banken eind 2008 is straks nog lastig uit te leggen hoe hoog de golven waren over de rol van Amsterdam in breedband. Waar zittende ondernemers niet bereid bleken de stad van toekomstbestendige infrastructuur te voorzien richtte de stad dan maar samen met marktpartijen een eigen bedrijf op. Fel bevochten in Hollandse rechtszalen en Brusselse wandelgangen heeft de stad zich jarenlang teweer gesteld tegen aantijgingen van staatssteun en dubbele agenda s. Eind december 2007 sprak de Europese Commissie in een verrassend transparante beschikking eenduidig uit dat de Amsterdamse aanpak geheel paste binnen het Europees verdrag. Daarmee is in Europa nu eenduidig vastgesteld dat het steden vrij staat om op een zakelijk gezonde basis samen met marktpartijen te investeren in breedband. Eind 2008 telt Amsterdam zo n woningen die gebruik kunnen maken van glasvezel. Tegelijkertijd lijken marktpartijen als KPN en Reggefiber belangstelling te krijgen om in de hoofdstad open glasvezel aan te leggen. Educatieve en culturele breedband: ooit onbereikbare luxe, nu voor iedereen normaal Amsterdam telt naast het Citynet-breedbandprogramma ook acties gericht op cultuur en onderwijs. Inmiddels hebben veel podia in de stad een symmetrische Mb/s verbinding waardoor ze bij live voorstellingen geen straalzender meer nodig hebben. In het project Cultureplayer verkent de culturele wereld hoe het opslaan van programma s op allerlei manieren gebruikt kan worden. Eén van de doelgroepen is de Amsterdamse schooljeugd. Tot voor

13 13 kort deelde men per school een ADSL of kabelverbinding. In 2008 startte via een Europese aanbesteding het Amsterdamse scholennet BOA, waardoor iedere school van een Mb/s verbinding zal worden voorzien. Begin november werd bekend dat het Amsterdamse onderwijs een samenwerking is aangegaan met de NASA om superhoge resolutie satellietopnamen te beoordelen. Parallel wordt de nieuwe bandbreedte ingezet om gebruik te maken van de rijke videoarchieven van de Nederlandse Omroep, het stedelijk archief en het Amsterdams Historisch Museum. Op deze manier wordt wat vroeger een veelal onbereikbare luxe excursie was nu een dagelijks en op afroep beschikbare kwaliteit van het onderwijs - voor alle leerlingen. Gemeente Arnhem In 2008 is er veel gebeurd in Arnhem op het gebied van ICT-beleid, met name op het gebied van breedband. Fiber to the Home De gemeente Arnhem heeft een intentieovereenkomst gesloten met de GNEM (Gemeenschappelijke Netwerk Exploitatie Maatschappij Arnhem). De GNEM valt onder Reggefiber. Inmiddels zijn alle woningen van de woningbouwcorporatie Portaal op glasvezel aangesloten. Geleidelijk maken steeds meer bewoners daar ook daadwerkelijk gebruik van. De GNEM heeft in de wijk de Laar, met inwoners, een intensief vraagbundelingstraject uitgevoerd. De GNEM heeft veel energie gestoken in het informeren van de bewoners over het aanbod. Alle bewoners zijn meermalen door de GNEM benaderd en de wijk is aangesloten bij festiviteiten. Uiteindelijk beoordeelde de GNEM het draagvlak te gering voor een rendabele investering. Achteraf gezien heeft zich in deze wijk het dilemma voorgedaan van de sociale cohesie. Enerzijds zijn investeringen in glasvezel essentieel om de sociale cohesie in de wijk te bevorderen. Anderzijds is een minimale vorm van sociale cohesie noodzakelijk om een vraagbundeling effectief uit te voeren. Na afloop moest geconstateerd worden dat de sociale cohesie in de wijk te gering was. De mond-tot-mondreclame is te weinig van de grond gekomen. Het project in de wijk de Laar is uitgesteld. Marktplaats digitale diensten De marktplaats voor digitale diensten van Arnhem is eigendom van en wordt geëxploiteerd door de NDIX (Nederlands - Duitse

14 14 Internet exchange). Hierdoor is Arnhem aangesloten op het netwerk van de NDIX en daardoor gekoppeld aan vrijwel alle steden in het oosten van het land. In 2008 is het gelukt een sluitende exploitatie te realiseren. Het aantal klanten is gestabiliseerd. De marktmeester heeft twee keer een jaarverslag uitgebracht. Inmiddels is de marktmeesterfunctie slapend in afwachting van de samenvoeging met de marktmeesterfunctie van Nijmegen. SSGA De Stichting Samenwerkingsverband Glasvezel Netwerk Arnhem (SSGA) groeit gestaag. Inmiddels zijn er 10 deelnemende partijen met ongeveer 60 aansluitingen. In 2008 is Viataal toegetreden. In 2008 hebben alle basisscholen en gemeenschapshuizen besloten zich op glasvezel aan te sluiten, die verbinding wordt verzorgd door SSGA. In totaal gaat het daarbij om 60 nieuwe aansluitingen. De basisscholen hebben ook besloten gezamenlijk een shared service centrum op te richten. Daarnaast zal een city-learningcentrum worden opgezet om onderwijsinhoudelijke toepassingen te ontwikkelen. Gemeente Den Haag Investeren in Excellente Dienstverlening én ontsluiten van zorg en cultuur Den Haag werkt hard aan Excellente Dienstverlening voor bewoners, bedrijven en bezoekers. Een goede infrastructuur is hierbij noodzakelijk. In het Atrium van het Stadhuis is bijvoorbeeld draadloos internet beschikbaar. Stichting Glaslokaal die reeds 250 aansluitingen heeft bij onder andere scholen heeft in 2008 een impuls gekregen van om 50 extra aansluitingen te realiseren bij zorg- & cultuurinstellingen. Op het bedrijventerrein Forepark (110 ha bruto) heeft BBned in 2008 een open glasvezelnetwerk gerealiseerd, waarbij bedrijven de keuze hebben uit meer dan 35 verschillende dienstenleveranciers. Versterken infrastructuur In de Sociaal-Economische Agenda Den Haag 2020 is de ambitie uitgesproken om voor een groeiend aantal zelfstandige ondernemers zonder personeel te werken aan glasvezelaansluitingen. In 2009 staat dan ook een strategische verkenning op de rol naar een vernieuwde aanpak voor glasvezel en de aanleg van draadloos internet in de stad. Den Haag heeft de ambitie om voor ondernemers en Hagenaars een attractieve stad te zijn. Het ontsluiten en koppelen van instellingen in de Internationale stad van Vrede & Recht is hierbij vanzelfsprekend een onderwerp van onderzoek.

15 15 ICT als economische magneet Den Haag doet het goed in ICT-congressen! In het najaar van 2008 heeft bijvoorbeeld Symantec haar global congress in het Word Forum Convention Center gehouden. Het ICT Gala en Den Haag Telecom waren ook dit jaar weer een groot succes. Eind december heeft het Chinese telecombedrijf ZTE Corporation, in de wereld de grootste producent van mobiele telefoons en telecommunicatienetwerken, besloten haar Europese hoofdkantoor en het verkoop- en distributiecentrum in Den Haag te vestigen. Om (jonge) ondernemers te stimuleren worden de communities van innovatieve én creatieve ontwikkelaars verder uitgebouwd. Het ontsluiten van deze locaties met glasvezel is hierbij een vanzelfsprekendheid. De CaballeroFabriek ( in de Binckhorst doet het zeer goed. Binck36 ( in de Binckhorst en Labs55 ( in Laakhaven zijn sinds de zomer van 2008 in ontwikkeling. Gemeente Deventer Deventer, de eerste geheel verglaasde stad van Nederland! Met nu al 50% Fiber to the Home (FttH) wordt Deventer in 2009 de eerste geheel verglaasde stad en daarmee de snelste stad van Nederland! Van de woningen zijn er eind 2008 ruim aangesloten. De aanleg van Fiber to the Home loopt vlot en het enthousiasme in Deventer blijft hoog. In 2008 is besloten ook de tot Deventer behorende dorpen Diepenveen en Bathmen aan te sluiten op glasvezel. Schoolglas Schoolglas is een project van de gemeente Deventer en de scholen uit het basisonderwijs, waarbij een glasvezelverbinding ervoor zorgt dat alle scholen supersnel breedbandinternet hebben. De ontwikkeling van digitale ondersteuning in het primair onderwijs loopt voorspoedig. Er zijn vele mogelijkheden dankzij Schoolglas, zoals digiborden, klassestudio, videoconferencing, expert op afstand, gezamenlijk ICT beheer en nog veel meer. Dit zorgt voor een verrijking van het onderwijs. Het project wordt inmiddels geheel door het gezamenlijke primair onderwijs te Deventer gedragen met enthousiasme en voortvarendheid. Op zijn de vorderingen te volgen. Lokale omroep De gemeente en de lokale omroep te Deventer hebben de handen ineen geslagen om optimaal gebruik te gaan maken van het snelle glasvezelnet. Het gaat dan om bijvoorbeeld themakanalen, burgerjournalistiek en het verhogen van de digitale sociale

16 16 participatie. Hart voor Deventer is een platform voor en door Deventenaren, waarop lokaal nieuws met elkaar gedeeld wordt. Op de site zijn de plannen en ontwikkelingen te volgen. Domotica Samen met zorgverleners en woningbouwverenigingen worden de mogelijkheden onderzocht om domotica stadsbreed te introduceren. Domotica staat voor communicatie tussen allerlei elektrische en elektronische voorzieningen in de woningen en in de woonomgeving van bewoners. Dit is bedoeld voor de bewoners en dienstverleners. Gemeente Eindhoven Eindhoven leading in technology for everyone Conform de doelstellingen van Glasrijk Eindhoven streeft de gemeente Eindhoven naar een volledige verglazing ten behoeve van inwoners en bedrijfsleven voor De eerste woningen (van de in totaal meer dan ) zijn aangesloten, het gebruikersniveau is landelijk ongekend hoog en varieert tussen de 50% en 75%. In 2009 zijn de volgende woningen aan de beurt. Ook de glasvezelaansluitingen voor het bedrijfsleven stijgen exponentieel. Eind 2008 zijn er vijf bedrijventerreinen verglaasd. Meerdere dienstenaanbieders bieden hun diensten aan over dit netwerk. Het Eindhovens Schoolnet Een driesporen project is in samenspraak én samenwerking met het Primair Onderwijs, het Voortgezet Onderwijs en de Bibliotheken opgepakt. Het Eindhovens Schoolnet heeft, naast een open beheerd glasvezelnetwerk, een groot en groeiend palet aan diensten ontwikkeld met en voor het onderwijs. De diensten zijn gericht op samenwerking, bedrijfsvoering en educatie. Nauwe samenwerking in deze geschiedt met Innovo Limburg. Het Eindhovens Schoolnet zal vanaf medio 2009 (gefaseerd) operationeel zijn. Provinciale samenwerking De vijf grootste steden in Brabant en de provincie Brabant ontwikkelen momenteel een unieke samenwerking op het gebied van ICT. Deze samenwerking richt zich op zowel de innovatie als de toepassing van ICT voor de eigen gemeentelijke diensten, als wel voor de diverse gedeelde maatschappelijke thema s.

17 17 Onderzoek sociaal maatschappelijke effecten van glasvezel In opdracht van de gemeente Eindhoven is een onderzoek gedaan door de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) naar de effecten van glasvezel op sociale verrijking en sociale cohesie van inwoners. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in wijken waar inwoners reeds meerdere jaren gebruik maken van glasvezel. Het onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat diverse sociaal maatschappelijke effecten zeer positief beïnvloed worden door open glasvezelconstructies in combinatie met onderliggende communities. Diversen Naast bovenstaande ontwikkelingen werkt Eindhoven aan nog meer initiatieven, zoals: intelligente camerabewaking voor bedrijven; doorontwikkeling en opschaling regionale marktplaats; brede uitrol van ICT-zorgdiensten; de slimste woning van Nederland; samenwerkingsprogramma voor telediagnostiek t.b.v. oncologiepatiënten. Gemeente Enschede De breedband-koffieboon Breedband is in Enschede/Twente een commodity voor dienstverlening geworden, net zoals de koffieboon dat is voor de koffie. Die breedbandkoffieboon is ontstaan in de fijne smeltkroes van Stichting Breedband Twente, NDIX, TrenT, Reggefiber, KPN, COGAS en vele anderen die hun nek uitsteken voor breedbanddiensten in deze regio. De commodity breedband is in Landsdeel Oost van Nederland het laagst in prijs! Dat is al jaren het geval en wordt als normaal gezien. Mede hierdoor is er grote groei van de ICT-sector in Enschede/ Twente/Euregio: bedrijven grijpen de kans door onder meer via de marktplaats NDIX/TrenT hun distributiegebied te vergroten. Ook zijn er bedrijven die voor hun softwareproductie al filialen opzetten elders in de wereld, waaronder in Dalian/China. Een greep prominente breedband cases: Roessingh als het nationaal toonaangevend bewegingsinstituut ; IZIT heeft in Twente het digitaal patiëntdossier technisch gerealiseerd; TeleTop is voor vele scholen de elektronische leeromgeving; Telecats is succesvol met onder meer een dyslexiepakket voor LO en VO; Dinkelborg in Denekamp neemt zorgdiensten (met domotica) af vanuit regio Enschede; pilot crisisbeheersing Grolsch Veste met draadloos breedband; breedband is exportproduct naar Duitsland, met dienstverleners via de NDIX; principe van software as a service (saas) in bedrijfsverzamelgebouwen (Arke, Oosterveld);

18 18 ontwikkelingen in het nieuwe Nationale Muziekkwartier. Het gaat in deze voorbeelden om diensten tussen bedrijven/instellingen onderling: Business to Business (B2B). In Enschede (en Haaksbergen) is een enorme inspanning aan de gang door Reggefiber om de stad te verglazen en elk huishouden te voorzien van glasvezeltoegang. Dit schept kansen voor aanbieders om breedbanddiensten aan te bieden aan de massa: Business to Consumer (B2C), met de potentie van Consumer to Consumer (C2C). Gemeente Helmond Verglazing van de stad Nadat de verglazing van de bedrijventerreinen in Helmond is gerealiseerd, is in 2008 ook Fiber to the Home in een eerste wijk van Helmond met succes opgeleverd. De voorbereidingen voor de verglazing van twee andere wijken stagneert omdat vooralsnog de norm voor deelname niet wordt gehaald. De intentie van marktpartijen blijft echter om heel Helmond te verglazen. Daarnaast zijn in 2008 de voorbereidingen getroffen voor de realisatie van een digitale marktplaats in het kader van Brabantnet. Dienstenontwikkeling Daar waar ICT in het dagelijks gebruik steeds meer toeneemt, wil de gemeente in de communicatie met de burgers en bedrijven in Helmond ook moderne faciliteiten gebruiken. Dit doet de gemeente Helmond door via de website elektronische dienstverlening aan te bieden maar ook door elektronische participatie en burgerbetrokkenheid te realiseren. Landelijk worden de vorderingen en ontwikkelingen op het gebied van de elektronische overheid door de Overheid.nl-monitor in kaart gebracht. Helmond is hierin als eerste geëindigd in de categorie gemeenten tussen inwoners in Daarnaast zijn in 2008 met de provincie en de vijf grootste Brabantse steden als onderdeel van Samen Investeren de visie en ambitie geformuleerd voor het programma Verbindend Brabant. Het doel is de toegankelijkheid van de overheid te verbeteren middels de inzet van ICT. Voor Helmond liggen de prioriteiten hierbij op het gebied van e-governement en de doorontwikkeling naar een virtuele Brabantstad.

19 19 Gemeente Leeuwarden De highlights van Leeuwarden: FR-IX faciliteert froeks.tv In 2008 ging froeks.tv van start, een soort youtube voor Friese jongeren. Het is een doorslaand succes, met ruim unieke gebruikers. Het project maakt gebruik van de faciliteiten van Internet Valley bij de FR-IX (Friese Internet exchange), dat o.a. een zeer geavanceerd technisch platform biedt, verspreid over meerdere hoogwaardige datacentra in het Noorden. Doperkerk FR-IX klant Nog een zeer bijzondere klant van de FR-IX dit jaar is een kerk: de Johannes de Doperkerk. Deze is in 2008 gestript en verbouwd tot duurzame high tech kantoorruimten voor jonge bedrijven op het gebied van watertechnologie. Zij werken samen met het Toptechnologisch Instituut Wetsus, aan de overkant van het plein. FR-IX levert de State of the Art aansluitingen waarmee de jonge bedrijven zichzelf verbinden aan de tastbare wereld. Gamevalley De gemeente Leeuwarden, de provincie Fryslân en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hebben Gamevalley voorbereid, een kenniscentrum dat in Leeuwarden van start gaat. Starters krijgen hierin alle faciliteiten, waaronder een z.g.n. Motion Capture Studio om hun bedrijf te ontwikkelen, met name op het gebied van Serious Gaming.

20 20 Nieuw datacenter In Leeuwarden is in juni het eerste high power datacenter in Friesland geopend. Het is een waardevolle toevoeging voor de FR-IX en haar klanten, die nu in een nog betere omgeving zijn gehuisvest. Bijzonder is dat het datacenter buitengewoon duurzaam is gebouwd, door de toepassing van groene stroom en energiezuinige koeling. De restwarmte kan worden gebruikt door bedrijven in de directe omgeving. De verbinding tussen ICT en duurzaamheid zal de komende jaren sterk worden gestimuleerd. Regionale samenwerking Eind 2008 hebben gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân bekend gemaakt dat ze in de toekomst meer samen zullen optrekken op het gebied van vraagbundeling en dienstenstimulering. Fiber to the Home Samen met marktpartijen werd de verglazing van Leeuwarden verkend en voorbereid. Gemeentelijke dienstverlening De gemeentelijke dienstverlening via Internet werd in 2008 verder uitgebreid en geprofessionaliseerd. Zo werd Kanaal Lokaal gestart, in samenwerking met de lokale omroep en diverse culturele en maatschappelijke instellingen als musea, de archieven en de bibliotheek; een nieuw medium dat dankzij onderlinge glasvezelverbindingen het lokale nieuws dichter bij de burger brengt. Leeuwarden werkt verder nauw samen met het IZSF, het ICT-Samenwerkingsverband Zuidwest Friesland, dat een koploper is als het gaat om Shared Services voor de betrokken zes gemeenten. Centraal staat een gemeenschappelijke data-opslag. Deze is in de eerste plaats bedoeld voor data-opslag, backup en uitwijk, maar de samenwerking richt zich ook op verdere gezamenlijke beleidsontwikkeling voor data-archivering en opslag.

21 21 Gemeente Rotterdam Glasvezel in Rotterdam Na de ervaringen in de pilotwijken Nesselande en Lloydkwartier zijn de vooruitzichten voor een verdere uitrol van het glasvezelnetwerk voorspoedig. Voor de uitbreiding van het glasvezelnetwerk naar bestaand woningbezit zijn plannen met woningcorporaties ontwikkeld om in 2009 te starten met het aansluiten van woningen in Rotterdam-Noord. Met enkele marktpartijen is Rotterdam serieus in gesprek. Partijen die betrokken zijn bij het ontwikkelingsproject Pact op Zuid hebben nu ook belangstelling getoond voor het aansluiten van bestaande woningen op glasvezelnetwerken in Rotterdam Zuid. Er moet veel energie worden geïnvesteerd in de ontwikkeling en zichtbaarheid van onderscheidende diensten op glasvezelnetwerken. Hiervoor heeft het projectteam Glazen Maas initiatieven ontwikkeld die deze zichtbaarheid moeten gaan vergroten, zoals City Media Rotterdam, Rotterdam Draadloos en IP-televisie in Nesselande. Zie: R-iX De oprichting van de Rotterdamse Internet exchange (R-iX, november 2007) is door de Rotterdamse en regionale markt zeer warm ontvangen. Er is in de korte bestaansperiode een enorme dynamiek ontstaan die veel perspectief biedt voor de toekomst. Circa tien bedrijven en/of instellingen zijn momenteel aangesloten op de R-iX. Met een bijna even groot aantal is de R-iX in een vergevorderd stadium van contractbesprekingen. Hieronder bevinden zich enkele grotere internationale ondernemingen en zorg- en onderwijsinstellingen. Daarnaast is door ca. 40 ondernemingen en instellingen interesse getoond. Zie: Rotterdam Draadloos Samen met marktpartijen is in oktober 2008 de pilot Rotterdam Draadloos van start gegaan. In het centrum is ter grootte van een vierkante kilometer een WiFi-netwerk aangelegd dat open staat voor bedrijven en instellingen om mobiele toepassingen te testen. Het project maakt, aanvullend op de vaste breedbandinfrastructuur, draadloze toegang voor mobiele diensten mogelijk. Bijvoorbeeld voor publieke dienstverleners maar ook voor ondernemingen in bijvoorbeeld de logistieke sector. Mobiele toepassingen kunnen belangrijke bedrijfseconomische voordelen bieden en de dienstverlening verbeteren. In 2009 vindt er een evaluatie plaats die vooral is gericht op de beantwoording van de vraag of er een markt is voor een grootstedelijke draadloos netwerk. Zie: www. rotterdamdraadloos.nl City Media Rotterdam Een voorbeeld van een innovatie, gebaseerd op glasvezelinfrastructuur, is het project City Media Rotterdam (CMR). Hierbij is met moderne beeldschermtechnologie en narrowcasting een nieuw communicatiemedium in Rotterdam ontwikkeld. In november 2008 zijn in metrostation Beurs, in samenwerking met de RET, veertien beeldschermen in gebruik genomen die zowel redactionele als commerciële content laten zien aan metroreizigers. De verwachtingen zijn hoog gespannen en de commerciële markt kijkt over de schouders mee naar dit unieke Rotterdamse project. Zie: IP-televisie In samenwerking met diverse marktpartijen startte in septem-

22 22 ber 2008 de wijk Nesselande een proef met IP-televisie bij een aantal huishoudens. Met behulp van een zogenaamde set-top box kunnen gebruikers kiezen tussen digitale televisie en het analoge televisieaanbod en worden er zenderpakketten aangeboden die nu alleen met behulp van een schotelantenne uit de lucht kunnen worden gehaald. Met name dit laatste deel is voor de oude stadswijken met hun schotelantenneproblematiek een belangrijk perspectief voor de toekomst. De Rotterdamse woningcorporaties kijken met grote belangstelling mee naar de resultaten van deze proef. Datacenters Na de opening van de R-iX is snel duidelijk geworden dat meerdere Rotterdamse partijen hun ICT aan het uitbesteden zijn en grote behoefte hebben aan datacapaciteit. Die moet bij voorkeur in de omgeving van Rotterdam te vinden zijn én betaalbaar en groen zijn. Met het bij elkaar brengen van de vraag en het inventariseren van de mogelijke groene locaties in Rotterdam en omgeving wordt de markt daarbij hulp geboden. Het is de ambitie binnen drie jaar een groot Rotterdams onafhankelijk groen datacenter te bouwen. Daarmee is de Rotterdamse glasvezelinfrastructuur, met de netwerken, de R-iX en Rotterdam Draadloos, op de goede weg! Gemeente Tilburg Nieuwe ICT-visie In Tilburg is in 2008 een nieuwe ICT-visie door het college vastgesteld. Uitgangspunt van de nieuwe visie is om de interne gemeentelijke ICT beter direct dienstbaar te maken aan de externe beleidsdoelen die de gemeente heeft geformuleerd in de inhoudelijke beleidsprogramma s (economie, jeugd & onderwijs, zorg, cultuur, veiligheid, etcetera). Dat impliceert minder interne ICT en meer ICT in en voor de stad. De omvorming van Tilburg.nl van gemeentewinkel naar stadssite is daar een goed voorbeeld van, evenals het ondernemersloket op deze site. Deze bijstelling van de focus is vooral ingegeven door de veranderingen in de samenleving, waarbij ICT een steeds grotere rol speelt. Interne en externe ICT kunnen echter niet zonder elkaar: om de stad optimaal te kunnen faciliteren moet de gemeente haar eigen informatiehuishouding ook goed op orde hebben. Virtueel Tilburg Met virtueel Tilburg lopen we voorop in Nederland. Samen met Helmond en Apeldoorn is de basis gelegd waarmee nu ook in andere steden volgens dezelfde manier virtuele steden ontstaan. De huidige virtuele stad bevat inmiddels vrijwel de gehele binnenstad en is behalve leuk om te bezoeken ook een goede informatiebron voor Tilburgers om zich op de hoogte te stellen van alle ontwikkelingen in de binnenstad. Kijk op Fiber to the Home Aan het eind van 2008 is bekend geworden dat Midden-Brabant-Net haar eerste Fiber to the Home-project gaat starten in Tilburg. Daar-

23 23 naast heeft ook Reggefiber serieuze plannen om in Tilburg aan de slag te gaan met de aanleg van FttH. Gemeente Zoetermeer Zoetermeer, innoverend naar een sterkere kenniseconomie! Zoetermeer heeft met 13% van het beschikbare aantal arbeidsplaatsen, het hoogste percentage ICT-werkgelegenheid van Nederland. De vestiging van de Academie voor ICT & Media Zoetermeer; de aanleg van een megasnelle digitale infrastructuur voor het Zoetermeerse bedrijfsleven, scholen en zorginstellingen; meer ICT-gebruik in het onderwijs en een sterk netwerk in de ICT-sector zijn te noemen als resultaten van een op innovatie gericht beleidskader. In samenwerking met de Stichting Kenniseconomie en Innovatie Zoetermeer (Stichting KIZ) blijft de gemeente zich sterk maken voor een gunstig klimaat voor kennisintensieve bedrijvigheid. Enkele initiatieven en projecten in dit kader in 2008: Uitbreiding hoger ICT-onderwijs De versterking van het beroepsonderwijs (MBO/HBO) één van de speerpunten van het Zoetermeers programma Kenniseconomie en Innovatie heeft er inmiddels toe geleid dat met ingang van september 2008 op de Academie voor ICT & Media Zoetermeer de in Nederland unieke opleiding Information Security Management wordt aangeboden. Naast de meer technische en bedrijfskundige vakken worden studenten ook onderwezen in de rol en risico s van het menselijke handelen bij de beveiliging van bedrijfsinformatie. ICT-Sociëteit, TechCrossings & CreationInn.com De gemeente Zoetermeer organiseert periodiek netwerkbijeen-

24 24 komsten voor de ICT-branche. Na afloop van de presentatie door een vermaarde spreker uit de branche is er gelegenheid voor de bezoekers om te netwerken tijdens een informele netwerkborrel. Op 18 februari, 24 april en 27 oktober 2008 werd een ICT-Sociëteit georganiseerd over respectievelijk e-werken, software-as-aservice (SaaS) en social networking. Stichting KIZ heeft in 2008 samen met Crosspring ook drie Techcrossing -dagen georganiseerd. Aanbieders van innovatieve technologieën werken op deze werksessies in tien teams van drie tot vijf deelnemers samen met managers van (middel)grote ondernemingen om crossindustry toepassingen voor technologische innovaties te bedenken. Tenslotte kan de lancering van het online platform CreationInn. com als gerealiseerd innovatiefeit genoemd worden. Het betreft een eerste versie van een online-netwerk dat virtuele ontmoetingen, samenwerkingen en open innovatie dient te stimuleren en te faciliteren in de regio Zoetermeer. Zuid Hollands Kennisfestival 2008 In samenwerking met de Kennisalliantie, de Kamer van Koophandel Zoetermeer en de Academie voor ICT en Media Zoetermeer is op 5 november het Kennisfestival 2008 georganiseerd: een inspirerende dag waar ondernemers, onderzoekers en vertegenwoordigers van onderwijs- en overheidsinstellingen bijeen kwamen om actief kennis te maken tijdens seminars, debatten en de Kennismarkt. Zie ook en UPDATES PROVINCIES Provincies ook welkom bij Stedenlink Een netwerk is dynamisch. Dat blijkt ook uit de samenstelling van Stedenlink. Er hebben zich eind 2008 twee nieuwe kandidaatleden aangemeld: de provincies Overijssel en Gelderland. Dat is een opmerkelijke ontwikkeling. Enerzijds logisch, omdat beide provincies een actief ICT- en innovatiebeleid voeren. Anderzijds is het bijzonder en zeer welkom dat gemeenten en provincies zich op zo n belangrijk dossier weten te vinden. De provincie Gelderland en de provincie Overijssel onderschrijven het belang van open netwerken voor burgers, bedrijven en instellingen. Stichting Stedenlink is sinds jaren een belangrijke voorvechter van open netwerken. In IPO-verband hebben Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant zich sterk gemaakt voor een sterkere provinciale rol bij de uitrol van glasvezel in stad en platteland. Provincies kunnen een belangrijke rol spelen door partijen bij elkaar te brengen en vraagbundeling te organiseren. Een belangrijk punt hierbij is de koppeling van verschillende regionale netwerken via digitale marktplaatsen en het opschalen van breedbanddiensten. Hiervoor hebben de provincies in 2006 met steun van het Ministerie van Economische Zaken een Breedbandleeromgeving opgezet. Op 4 september 2008 is tijdens het gezamenlijke symposium van IPO (Interprovinciaal Overleg), Ministerie EZ en Stedenlink dit meerjarige programma op een feestelijke wijze afgesloten. Tijdens ditzelfde symposium heeft wethouder Gosse Hiemstra (Deventer) namens Stichting Stedenlink de gedeputeerden Carry Abbenhues (Overijssel) en Marijke Van Haaren (Gelderland) uitgenodigd om zich aan te sluiten bij het Stedenlink-netwerk. Beide gedeputeerden zijn op deze uitnodiging ingegaan.

25 25 Ter introductie volgt hieronder een korte schets van de breedbandactiviteiten van de provincies uit Open breedbandnetwerken in Gelderland Zwolle versie Lelystad Verglaasd bedrijventerrein Hattem Wezep TReNT Glasvezel Lepelingen Provincie Gelderland Eurofiber Nunspeet Lorentz DevEnterbreed Bergweide Ermelo NDIX Marktplaatsen Er zijn veel glasvezelinitiatieven en partijen actief. Om fragmentatie te voorkomen zorgt de NDIX (Nederlands - Duitse Internet exchange) uit Enschede ervoor dat via een aantal digitale marktplaatsen onderliggende glasvezelnetwerken aan elkaar worden geknoopt. Leveranciers van internet, telefonie en tv krijgen via de NDIX toegang tot klanten in het gehele netwerk. NDIX heeft al marktplaatsen operationeel in Arnhem, Nijmegen, Zutphen, Winterswijk, Harderwijk en Doetinchem. Het afgelopen jaar heeft gedeputeerde Marijke van Haaren in Ede NDIX-marktplaatsen geopend bij BIT in Ede en in Tiel. Met de opening van de Marktplaats in Barneveld (2009) is het netwerk van gekoppelde marktplaatsen gereed. Smeenkhof Relined Hengelo Deventer Vaassen Putten Stadsring Arnhem (SSGA) Enschede Apeldoorn TeleMann Twello Nijkerk Breedband in Gelderland Met het Telemann-netwerk in Nijmegen, SSGA in Arnhem, CAI Harderwijk en BIT in Ede heeft Gelderland belangrijke breedbandpioniers in huis. De provincie investeert niet zelf in glasvezel, maar organiseert de vraagbundeling voor de realisatie van glasvezelprojecten. Dit heeft inmiddels geresulteerd in een Gelderland-dekkende open glasvezelring, een twintigtal met glasvezel ontsloten bedrijventerreinen en acht NDIX-marktplaatsen. CAI Harderwijk Almelo Epe Feithenhof Harderwijk Kloosterlanden Amersfoort Handelspark de Weteringen Lochem Zutphen Barneveld Digitale NDIX marktplaatsen Frankeneng Laarberg Utrecht Dieren Heestereng Ede Arnhem Bennekom Bedrijvenpark 'De Vallei' Wageningen Velp Heelsum Renkum Doesburg Oosterbeek Westervoort Duiven Medel Beatrixpark IJsseloord II Culemborg Doetinchem Zevenaar Lichtenvoorde Technopark Winterswijk Industrieterrein Veeneslat Aalten Didam Huissen Elst Westervoortsedijk Hofskamp Ulft Tiel Beuningen West Kanaaldijk Bijsterhuizen Wijchen Oost Zaltbommel Nijmegen Wijchen Groesbeek Lindenholt 1: 's Hertogenbosch Dienst: Afdeling: Bron: REW EZ/SBB prov Gelderland Auteur: Vormgever: Datum: W. Huntink B.Evers Fiber to the Farm De glasvezelring tussen steden en kernen is een feit. Met deze glasvezelbackbone wordt het technisch en economisch nu ook mogelijk om het buitengebied aan te sluiten. Vanwege de langere afstanden tot centrales is de snelheid van ADSL in het buitengebied een stuk lager dan in stedelijke gebieden. Operators hebben weinig interesse om ook dunbevolkte gebieden te bekabelen. Uit het haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat 60 tot 80 procent van de huishoudens en bedrijven in het buitengebied zit te wachten op snellere verbindingen. Met de komst van zogenaamde kennisboerderijen krijgt het platteland een nieuwe economische impuls. Daarnaast geeft de kabel een nieuwe impuls aan de leefbaarheid van het platteland. Denk hierbij aan ICT-toepassingen in het onderwijs en zorg op afstand. Met een bijdrage van de provincie Gelderland is het project Fiber to the Farm van start gegaan. Bij voldoende deelname worden langs de provinciale weg Vorden-Ruurlo-Borculo circa aansluitingen gerealiseerd op glasvezel. Het projectmanagement wordt gefinancierd door de ge-

26 26 meenten Bronckhorst en Berkelland, SEO Achterhoek, Rabobank en provincie Gelderland. De feitelijke aanleg wordt betaald uit het abonnement van de deelnemers. Om de kosten voor aanleg te drukken graven de deelnemers zélf mee. Via een corporatie worden zij eigenaar van het netwerk. De vereniging bepaalt dus welke dienstenaanbieders internet, telefonie en tv gaan leveren. Wanneer deze aanpak slaagt, volgt de rest van het buitengebied. Provincie Overijssel Het programma ICT-diensteninnovatie Overijssel is één van de pijlers onder de beleidsstrategie Overijssel Werkt!. Het programma stimuleert economische innovatie van de nonprofit en zakelijke dienstverlening door gerichte impulsen te geven in enkele maatschappelijke sectoren, zoals onderwijs, wonen/zorg, creatieve industrie, overheidsdienstverlening en kennistransfer. De provincie Overijssel en de drie grote gemeenten verlengen hiermee de succesvolle samenwerking op het vlak van breedbandinfrastructuur en de ontwikkeling van maatschappelijke ICT-diensten. Het programma verloopt langs twee sporen: innovatie/creatie van vernieuwende toepassingen en opschaling/verspreiding van gerealiseerde toepassingen binnen de provincie. Projecten dienen onderdeel te zijn van de regionale innovatieagenda s van Twente, Deventer/Stedendriehoek en Zwolle/N.W. Overijssel. Hierdoor kunnen ook projecten uit andere gemeenten in Overijssel ondersteund worden. Begin oktober 2008 is het programmamanagement in de nieuwe vorm samen met partners van start gegaan. In 2008 zijn een aantal perspectiefvolle projecten ter medefinanciering ingediend bij de provincie Overijssel. De voorstellen zijn beoordeeld en door Gedeputeerde Staten gehonoreerd. Ook voor de komende jaren wordt actief gezocht naar projecten in genoemde sectoren. Stichting Stedenlink heeft contact met andere provincies en steden om het Stedenlink-netwerk in de toekomst nog verder uit te breiden.

Colofon. h e t n e t we r k v a n k e n n i s s t e d e n

Colofon. h e t n e t we r k v a n k e n n i s s t e d e n Deelnemen aan of samenwerken met Stedenlink? Stichting Stedenlink nodigt gemeenten en provincies uit deel te nemen aan haar kennisnetwerk. Neem een bezoekje aan de website, meld u aan voor de nieuwsbrief

Nadere informatie

h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g 2 0 0 7

h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g 2 0 0 7 Stedenlink h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g 2 0 0 7 Stedenlink 1 STEDENLINK - JAARVERSLAG 2007 Stedenlink is een netwerk van steden die zich samen inzetten om optimaal

Nadere informatie

Breedband in Overijssel

Breedband in Overijssel Breedband in Overijssel Aanleiding project (I) Breedband van strategisch belang voor provincie Vraag naar bandbreedte neemt exponentieel toe (30-40% / jaar). Randvoorwaarde voor aantrekkelijk vestigingsklimaat

Nadere informatie

> FR-IX > Friese Internet Exchange > Connecting organisations

> FR-IX > Friese Internet Exchange > Connecting organisations > FR-IX > Friese Internet Exchange > Connecting organisations > De FR-IX: het digitale breedbandhart van Friesland > Knooppunt en marktplaats voor breedbanddiensten Een leven zonder informatie en communicatietechnologie

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst?

Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Welke partijen heeft u betrokken bij het beantwoorden van de vragen in deze vragenlijst? Gemeenteraad/fractievoorzitters Maatschappelijke organisaties Bedrijfsleven Inwoners 1. Karaktereigenschappen van

Nadere informatie

Projectgroep Gemeentesupport

Projectgroep Gemeentesupport Projectgroep Gemeentesupport Samenwerking tussen Stedenlink en het esociety Platform Nederland Dick van Schooneveld, voorzitter Slimme Steden, verhalen uit de praktijk Amsterdam, 6 februari 2013 Waar loopt

Nadere informatie

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00

382,40 per inwoner 2/5 WMO 14.127.768,00 382,40 per inwoner 2/5 werk 14.127.768,00 Gelderland Gemeente Aalten Inwoners 27.025 extra gelden 3D voor gemeenten 956,00 per inwoner 25.835.900,00 per jaar 191,20 per inwoner 1/5 jeugd 5.167.180,00 382,40 per inwoner 2/5 WMO 10.334.360,00 382,40

Nadere informatie

Breedband op bedrijventerreinen. Openheid van zaken. Workshop Breedband op bedrijventerreinen, 5 april 2013

Breedband op bedrijventerreinen. Openheid van zaken. Workshop Breedband op bedrijventerreinen, 5 april 2013 Breedband op bedrijventerreinen Openheid van zaken Workshop Breedband op bedrijventerreinen, 5 april 2013 Doel van NDIX Non-Profit organisatie sinds 2001, met als doelen: Verbetering van vestigingsklimaat:

Nadere informatie

Fiberforus. Inleiding

Fiberforus. Inleiding Fiberforus Fiberforus staat voor de bouw van 100% customer owned netwerken, welke niet verkocht kunnen worden aan derden, zowel op de passieve als ook de actieve laag, waardoor de eindgebruikers volledige

Nadere informatie

IKWILGLASINZEIST O P E N G L A S V E Z E L N E T W E R K I N Z E I S T. Niels van Dijk B E W O N E R S I N I T I A T I E F V O O R E E N

IKWILGLASINZEIST O P E N G L A S V E Z E L N E T W E R K I N Z E I S T. Niels van Dijk B E W O N E R S I N I T I A T I E F V O O R E E N IKWILGLASINZEIST B E W O N E R S I N I T I A T I E F V O O R E E N O P E N G L A S V E Z E L N E T W E R K I N Z E I S T Niels van Dijk WAT IS HET PROBLEEM? INTERNET, TELEFOON EN TV ZIJN IN ZEIST IN HANDEN

Nadere informatie

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider Coöperatie Ons Net Eindhoven Méér dan een glasvezelprovider Programma Provincie Noord-Brabant en Futura 1. Welkom 2. Wie zijn wij 3. Innovatie 4. Vragen Geschiedenis Begonnen in 2004 vanuit initiatief

Nadere informatie

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen Raadsvoorstel Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009 Commissie(s) ruimtelijke ordening c.a. Ingediend door Fractie ChristenUnie-SGP Op 14 januari 2009 Organisatieonderdeel Portefeuillehouder Onderwerp:

Nadere informatie

Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans

Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans Actieplan digitale connectiviteit goede stap voorwaarts maar mist balans Vorige week publiceerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het actieplan digitale connectiviteit. Het plan geeft blijk

Nadere informatie

Raadsvragenuan het raadslid de heer M. Houben inzake breedbandontwikkelingen

Raadsvragenuan het raadslid de heer M. Houben inzake breedbandontwikkelingen gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07. R2082. OOI Inboeknummer o7bstoo733 Beslisdatum B%W aq april 2007 Dossiernummer 7I7.I53 Raadsvragenuan het raadslid de heer M.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

30 september 2013. Pilot Glasvezel Buitengebied

30 september 2013. Pilot Glasvezel Buitengebied 30 september 2013 Pilot Glasvezel Buitengebied Inhoud 1. Uitgangssituatie 2. Plangebied en Realisatiemodel 3. Financieringsmodel 4. Gevraagde inzet provinciale middelen 5. Beheer en exploitatie netwerk

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27 Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25

Nadere informatie

Met glasvezel klaar voor de toekomst. Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011

Met glasvezel klaar voor de toekomst. Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011 Met glasvezel klaar voor de toekomst Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011 Agenda Introductie 3Bplus Glasvezel waarom? Aanpak verglazing Glasvezel

Nadere informatie

Breedband in Gelderland

Breedband in Gelderland Breedband in Gelderland Symposium breedband innovatie NGS Euregio 6 maart 2014 Martijn Bruil, projectleider breedband Provincie Gelderland Aanleiding Coalitie-akkoord: verdere uitrol breedband en inzet

Nadere informatie

Herziene Raads in jormatiebrief

Herziene Raads in jormatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o8.rz48o.ooz Inboeknummer ozbstoz4og Dossiernummer Sop.Sor z6 februari zoo8 Herziene Raads in jormatiebrief Betreft glasvezel in Eindhoven. 1 Inleiding Aanleiding van deze

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 11-10-2016 Agendapunt: Onderwerp: Aanleg glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Breedband Provincie Drenthe

Breedband Provincie Drenthe Hoogwaardig breedband op het Drentse platteland Samen maken we het mogelijk! Breedband Provincie Drenthe Jan Hut 06-53235426 Even voorstellen Jan Hut 59 jaar; Woont in Visvliet 25 jaar bij PTT Telecommunicatie;

Nadere informatie

Aan het lid van de Provinciale Staten, De heer T.J. Zanen. Nr.: 2004-08629/15/A.24, EZ Groningen, 8 april 2004

Aan het lid van de Provinciale Staten, De heer T.J. Zanen. Nr.: 2004-08629/15/A.24, EZ Groningen, 8 april 2004 Aan het lid van de Provinciale Staten, De heer T.J. Zanen Nr.: 2004-08629/15/A.24, EZ Groningen, 8 april 2004 Behandeld door : Schouwstra, P. Telefoonnummer : (050) 3164080 Antwoord op : uw vragen over

Nadere informatie

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe Gemeente Westerveld 16 april 2014 Evert Blansjaar Kwartiermaker provincie Drenthe Achtergrond Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van hoogwaardige en toekomstvaste breedbandinfrastructuren. Geen

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014. Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014. Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2014 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2014 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

het netwerk van kennissteden j a a r v e r s l a g

het netwerk van kennissteden j a a r v e r s l a g Stedenlink het netwerk van kennissteden j a a r v e r s l a g 2 0 1 0 Stedenlink 3 Voorwoord Geachte lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2010 van Stedenlink. In 2010 is het nieuwe bestuur van Stedenlink

Nadere informatie

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015 Welkom op de informatiebijeenkomst glasvezel op bedrijvenpark Haansberg Maandag 23 november 2015 Agenda Welkomstwoord Bert Wagemakers Introductie Wethouder Rolph Dols Aanleiding Bert Wagemakers Glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Communicatieplan Glasvezel buitenaf. Februari 2019

Communicatieplan Glasvezel buitenaf. Februari 2019 Communicatieplan Glasvezel buitenaf Februari 2019 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Uitgangspunten... 4 3 Communicatie... 5 3.1 Aanbod... 5 3.2 Dienstaanbieders... 6 3.3 Communicatiedoelstellingen GVB...

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie

Programma 2.1 Stad en Regio

Programma 2.1 Stad en Regio Programma 2.1 Stad en Regio Uitvoeringsagenda De steden worden (structuurversterkend en duurzaam) dynamischer en regio s vitaler. Daarnaast wordt geïnvesteerd in het doorontwikkelen van het partnerschap;

Nadere informatie

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Informatiebijeenkomst voor belanghebbenden 18 januari 2018 1 Wat is snel internet? 1. Formeel:

Nadere informatie

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur STATENBRIEF Onderwerp: Projectvoorstellen Digitale bereikbaarheid Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 4 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt

Nadere informatie

6e nieuwsbrief juli 2016 Breedband Noord Veluwe

6e nieuwsbrief juli 2016 Breedband Noord Veluwe Glasvezel voor het buitengebied van de Noord Veluwe View this email in your browser 6e nieuwsbrief juli 2016 Breedband Noord Veluwe De Stichting Breedband Noord Veluwe is al geruime tijd op zoek naar mogelijkheden

Nadere informatie

Lobby, PR en communicatie

Lobby, PR en communicatie Lobby, PR en communicatie CONCEPT (en nog lang niet af) Steden zijn van oudsher de bron van economische en maatschappelijke dynamiek, ontwikkeling en groei. In een wereld die steeds verder verstedelijkt

Nadere informatie

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod

Oost-Nederland REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT. Marktstructuur. Vraag. Aanbod REGIONALE MARKTONTWIKKELINGEN KANTORENMARKT Oost-Nederland Marktstructuur Voorraad kantoorruimte in Oost-Nederland (*1. m²) 43.8 4.136 2.481 Overig Nederland In de oostelijke provincies is ruim 13% van

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, juni 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, juni 2017 WW-uitkeringen laagopgeleiden in Gelderland ruim kwart lager dan geleden Het aantal lopende WW-uitkeringen in Gelderland daalt in juni verder. Ook laagopgeleiden

Nadere informatie

Glasvezel voor heel Helmond

Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel voor heel Helmond Aanleg glasvezel door Glasvezel Helmond B.V. 2019-2021 Glasvezel grotendeels aanwezig Supersnel, veilig en betaalbaar internet Klaar voor de toekomst Ruime keuze in tv, telefonie

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003

Aan de leden van Provinciale Staten. Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Aan de leden van Provinciale Staten Nr.: 2003-20.133/47/A.20, EZ Groningen, 20 november 2003 Behandeld door : Schouwstra, P. Telefoonnummer : (050) 3164080 Antwoord op : Bijlage : Onderwerp : digitale

Nadere informatie

Maandag. Hoevelaken Nijkerk. Deventer

Maandag. Hoevelaken Nijkerk. Deventer Doesburg Ede Dodewaard Apeldoorn Nijmegen Arnhem-Centrum Didam Ede-Stadspoort Tiel Vaassen Millingen Kronenenburg Zelhem Bennekom Geldermalsen Epe Beek Presikhaaf Ulft Lunteren Culemborg Heerde Groesbeek

Nadere informatie

Glasvezel voor heel Helmond

Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel grotendeels aanwezig, aangelegd door Breedband Helmond of KPN Aanleg glasvezel door gemeente 2019-2021 Supersnel, veilig en betaalbaar internet Klaar voor de toekomst

Nadere informatie

AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET

AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET AANBIEDINGSBRIEF PAMFLET Genemuiden, 26 april 2013 Geachte dame/heer, Zoals u bekend is, heeft de onderwijsraad aan de staatssecretaris een advies uitgebracht waar men vraagt om een actief beleid inzake

Nadere informatie

Snel en betrouwbaar internet

Snel en betrouwbaar internet Snel en betrouwbaar internet Voor alle ondernemingen Op diverse industrieterreinen in Nederland wordt door Glasvezel Bedrijventerrein een zakelijk glasvezelnetwerk aangelegd. Ook voor uw vestiging dé aansluiting

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland 2 Europees stimuleringsprogramma versterkt positie Oost-Nederland Let s GO Gelderland en Overijssel toonaangevend in innovatie Oost-Nederland is een

Nadere informatie

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION

DUTCH DATACENTER ASSOCIATION DUTCH DATACENTER ASSOCIATION Onze missie: De DDA verbindt de marktleidende datacenters in Nederland met als missie het versterken van de economische groei en het profileren van datacenters in de samenleving.

Nadere informatie

Snel internet in buitengebied Noord Veluwe

Snel internet in buitengebied Noord Veluwe Glasvezel voor het buitengebied van de Noord Veluwe View this email in your browser Snel internet in buitengebied Noord Veluwe De stichting Breedband Noord Veluwe heeft als doel het realiseren van een

Nadere informatie

Glasvezel. Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) 24 januari 2018

Glasvezel. Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) 24 januari 2018 Glasvezel Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) 24 januari 2018 Agenda Voorstellen Voordelen van glasvezel Aanbod & Aanpak Glasvezel buitenaf Samenwerking met ambassadeurs Vragen Even voorstellen! Achtergrond

Nadere informatie

Heerenmaten Deventer Maandag

Heerenmaten Deventer Maandag 's Heerenberg Ede Dodewaard Apeldoorn Nijmegen-CB Arnhem-Centrum Didam Ede-Stadspoort Opheusden Vaassen Millingen Kronenburg Doesburg Lunteren Tiel Epe Beek Presikhaaf Zelhem Hoevelaken Geldermalsen Heerde

Nadere informatie

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven:

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven: Uitgangssituatie In dit hoofdstuk bespreken we de huidige breedbandsituatie in de provincie Overijssel. Het vorige hoofdstuk heeft laten zien wat het potentieel van breedband is, in dit hoofdstuk komt

Nadere informatie

h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g 2 0 0 9

h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g 2 0 0 9 Stedenlink h e t n e t w e r k v a n k e n n i s s t e d e n j a a r v e r s l a g 2 0 0 9 Stedenlink 3 Voorwoord Geachte lezer, Met dit jaarverslag willen we terugblikken op een succesvol en dynamisch

Nadere informatie

Kennisatelier Stedenlink Breedband en (Lokale) Media. Ton van Mil immovator Cross Media Network

Kennisatelier Stedenlink Breedband en (Lokale) Media. Ton van Mil immovator Cross Media Network Kennisatelier Stedenlink Breedband en (Lokale) Media Ton van Mil immovator Cross Media Network Inhoud: Zweven over de mediasector Rol van immovator Relevantie van media en breedband: Nationale markt Globale

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10979 1 juni 2012 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 23 mei 2012, nr. VO/OK/394399, houdende

Nadere informatie

Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik

Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Glasvezel: voor hele gemeenschap, ook in buitengebieden en bedrijventerreinen Open structuur:

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Stand van zaken in Nederland

Stand van zaken in Nederland 32637 Bedrijfslevenbeleid 24095 Frequentiebeleid Nr. 97 Brief van de minister van Economische Zaken Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 december 2013 Naar aanleiding

Nadere informatie

NGA-breedband voor buitengebied. hoe sneller hoe beter

NGA-breedband voor buitengebied. hoe sneller hoe beter NGA-breedband voor buitengebied hoe sneller hoe beter INHOUD VAN DEZE PRESENTATIE iets over noodzaak, techniek en marktwerking pilot breedband Regio Achterhoek plan Provincie Gelderland Publiek - Private

Nadere informatie

RIS.2663. Glasvezel en stimulering ICT-gebruik in Emmen

RIS.2663. Glasvezel en stimulering ICT-gebruik in Emmen RIS.2663 Glasvezel en stimulering ICT-gebruik in Emmen Gemeente Emmen, W. Couprie, Februari 2007 1. Aanleiding De gemeente Emmen heeft in 2006 geparticipeerd in aanleg van het Gronings/Drents glasvezeltracé

Nadere informatie

Steeds minder startersleningen beschikbaar

Steeds minder startersleningen beschikbaar RAPPORT Starterslening in Nederland Steeds minder startersleningen beschikbaar Uitgevoerd in opdracht van www.starteasy.nl INHOUD Starterslening in Nederland Steeds minder startersleningen beschikbaar

Nadere informatie

INNOVATIEMONITOR. resultaten regiofoodvalley.nl

INNOVATIEMONITOR. resultaten regiofoodvalley.nl INNOVATIEMONITOR resultaten 218 regiofoodvalley.nl Noldus Information Technology uit Wageningen werkt met kennis en begrip van het wetenschappelijk domein aan software, hardware en praktische toepassingen

Nadere informatie

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen

Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen Marktconsultatie aansluitgebied gemeente Hoogeveen 19-07-2017 Stichting Breedbandplatform Drenthe p/a Postbus 12 9480 AA Vries platform@verbinddrenthe.nl 1 1 Inleiding 3 2 Het beoogde aansluitgebied 4

Nadere informatie

9 e Nieuwsbrief April 2017

9 e Nieuwsbrief April 2017 9 e Nieuwsbrief April 2017 Stichting Breedband Noord Veluwe en CIF De Stichting Breedband Noord Veluwe is burgerinitiatief van vijf inwoners van de Noord Veluwe. Doel is om snel internet (breedband) in

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Beantwoording vragen over glasvezel

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Beantwoording vragen over glasvezel > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Datum : : Z66702/Raad Nee. : Breedband Buitengebied. Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond

Raadsvoorstel. Datum : : Z66702/Raad Nee. : Breedband Buitengebied. Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond Raadsvoorstel Datum : 26-10-2017 Kenmerk Portefeuillehouder Nee Onderwerp : Z66702/Raad-00295 : P.H.M. Seesing : Breedband Buitengebied Geachte leden van de gemeenteraad, Inleiding: Achtergrond Inwoners

Nadere informatie

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014

Glasvezel in de gemeente Bernheze? Inhoud van de avond. Exploitatie netwerken. Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Glasvezel in de gemeente Bernheze? Werkbijeenkomst raad 27 januari 2014 Inhoud van de avond Twee partijen: Stichting Glasvezel Bernheze, roepnaam Breedband Bernheze Gemeente Bernheze Doelstelling Proces

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : 129650 Raadsvergadering : 8 december 2015 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Aanleg glasvezel Berkelland Collegevergadering : 10 november 2015 agendapunt : 30. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Werkplan Stedenlink 2008

Werkplan Stedenlink 2008 Werkplan Stedenlink 2008 1- VERGADERINGEN ALGEMEEN BESTUUR 2- INHOUD Vaststellen strategie op hoofdlijnen Vaststellen werkplan, begroting Vaststellen jaarverslag, rekening Overige punten 3- RESULTAAT Bestuursleden

Nadere informatie

Vrijdag. Doesburg. Duiven Westervoort

Vrijdag. Doesburg. Duiven Westervoort Apeldoorn s-heerenberg Ede Dodewaard Nijmegen Zevenaar Vaassen Didam Harskamp Beneden Leeuwen Millingen Heerenmäten 6 Epe Terborg Lunteren Druten Beek Lobith Heerde Ulft Nijkerk Kerkdriel Groesbeek Giesbeek

Nadere informatie

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur

Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur STATENBRIEF Onderwerp: Projectvoorstellen Digitale bereikbaarheid 2013 ronde 2 Doel van deze brief: Verstrekken lening aan 7 initiatieven aanleg breedbandinfrastructuur Het college van Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

NDIX en Relined: elkaar aanvullen en versterken

NDIX en Relined: elkaar aanvullen en versterken BEHOEFTE Betrouwbare verbindingen met grote capaciteit om datacenters met elkaar te verbinden OPLOSSING Een Dark Fiber netwerk voor de backbone van het NDIX-netwerk met verbindingen die de verschillende

Nadere informatie

Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie

Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie Regionale Samenwerking in de Zorg Van idee tot innovatie Voorwoord Meer dan tien jaar geleden is in Nederland de discussie over het opzetten van een landelijk elektronisch patiëntdossier gestart. Sindsdien

Nadere informatie

Stratix. Sietse van der Gaast Mei Buitengebieden: de digitale landweg en het Internet of Things

Stratix. Sietse van der Gaast Mei Buitengebieden: de digitale landweg en het Internet of Things Stratix Sietse van der Gaast Mei 2017 Buitengebieden: de digitale landweg en het Internet of Things Agenda Stratix Dreigt een digitale tweedeling in Nederland? Glasvezel: de gordiaanse knoop Draadloos:

Nadere informatie

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017

Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017 Breedband in het buitengebied INFORMATIE AVOND BUNSCHOTEN 18 SEPTEMBER 2017 * Agenda inloop het hoe en wat van breedband in het buitengebied toelichting project breedband in het buitengebied wat kan de

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Aan de slag met breedband! Belang van goede verbindingen in beeld: voorbeelden. In dit nummer

NIEUWSBRIEF. Aan de slag met breedband! Belang van goede verbindingen in beeld: voorbeelden. In dit nummer NIEUWSBRIEF 1 juli 2 01 4 nummer 1 Stichting, Hogepad 12, 8181 TT Heerde www.breedbandnv.nl (binnenkort), info@breedbandnv.nl, In dit nummer Aan de slag met breedband! 1 Aan de slag met breedband! In alle

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 11347 29 juli 2009 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 juli 2009, nr. VO/OK/132108,

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, december 2018 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, december 2018 WW in Gelderland 23 procent gedaald in 2018 In 2018 daalde het aantal WW-uitkeringen in Gelderland met 23% tot onder de 28.600. Dat is een sterkere daling

Nadere informatie

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017

Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties. Prijs per m² GBO in mediaan 2017 Woningen Provincie/Gemeenten Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties woningen woningen. Provincie Drenthe Assen 67.700 31.400 Woningvoorraad 32.900 33.700 33.700 Tussenwoning 448 16,7 166.000

Nadere informatie

Samen werken aan lokale bereikbaarheid

Samen werken aan lokale bereikbaarheid Samen werken aan lokale bereikbaarheid Aanbod van de VOC aan gemeenten voor een gezamenlijk geluid in het beleidsveld mobiliteit en infrastructuur. Doet u mee? 1 Wat is de VOC? De Vereniging Openbaar Vervoer

Nadere informatie

November 2014. FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg

November 2014. FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg November 2014 FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg ALGEMENE VRAGEN Wat is breedband? Breedband is de verzamelnaam voor snelle infrastructuur die het mogelijk maakt aan te sluiten op het internet (wereldwijde

Nadere informatie

Fujitsu als verbindende schakel tussen Relined en het Deventer Ziekenhuis

Fujitsu als verbindende schakel tussen Relined en het Deventer Ziekenhuis BEHOEFTE Betrouwbare verbindingen voor Fujitsu-klant Deventer en haar regionale zorgpartners t.b.v. een efficiënte en veilige, regionale uitwisseling van medische data. OPLOSSING Een Dark Fiber netwerk

Nadere informatie

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019

D66 Alumni Netwerk Jaarplan 2019 januari 2019 Verbinden door Ervaring was in 2015 de titel van het strategisch plan dat ten grondslag lag aan de oprichting van het D66 Alumni Netwerk. Nu, aan het begin van 2019, zijn meer dan 460 alumni met elkaar

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Fujitsu als verbindende schakel tussen Relined en het Deventer Ziekenhuis

Fujitsu als verbindende schakel tussen Relined en het Deventer Ziekenhuis BEHOEFTE Betrouwbare verbindingen voor Fujitsu-klant Deventer en haar regionale zorgpartners t.b.v. een efficiënte en veilige, regionale uitwisseling van medische data. OPLOSSING Een Dark Fiber netwerk

Nadere informatie

Glasvezel: de noodzaak en de mogelijkheden

Glasvezel: de noodzaak en de mogelijkheden Glasvezel: de noodzaak en de mogelijkheden (ook in het buitengebied) Plaatselijk belang Rheezerveen/Heemserveen 19 maart 2012 Bert Nijboer Algemeen Directeur 1 17 Visie, ambitie en strategie Visie De visie

Nadere informatie

CIV SMART TECHNOLOGY

CIV SMART TECHNOLOGY CIV SMART TECHNOLOGY Uitgebreide managementsamenvatting Plan van Aanpak Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology Ten behoeve van subsidie aanvraag Regionaal Investeringsfonds door de partners

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

Presentatie Actieplan FoodValley

Presentatie Actieplan FoodValley Presentatie Actieplan FoodValley Doorontwikkeling FoodValley Ambitie 26 oktober 2012 FoodValley: kristallisatiepunt voor innovaties in agrofoodsector (1) Sense of urgency: wereldvoedselproblematiek en

Nadere informatie

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009

Hallo! De zakelijke community voor ondernemers. Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Hallo! De zakelijke community voor ondernemers Bijeenkomst CRM association, 1 juli 2009 Onderwerpen >Waarom een community >Historie en start > Organisatie > Ambitie/Doelstelling >Voorbeelden/Best practices

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Cofinanciering Regionale proeftuin Cultuur om de hoek 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang De jeugd in de regio Holland

Nadere informatie

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016 Woningen 2017 Provincie / Steden Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties Aantal inwoners 2016 Aantal woningen 2016 Woningvoorraad/ huishoudens/inwoners 2020 2025 Koopwoningen Aantal verkochte

Nadere informatie

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland

Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland Eerste uitkomsten werkgelegenheidsonderzoek 2016 Gelderland Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland - 1 - De uitvoering van de PWE 2016 vond plaats in opdracht van de onderstaande instanties: Gemeenten

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS

BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS PROGRAMMA VANAVOND 15 okt 2014 Informatie avond BOSZ-net 19h30 20h15 20h45 21h00 22h00 Inloop met koffie

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Gelderland, april 2019 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland, april 2019 Aantal WW-uitkeringen in Gelderland sterk gedaald In april is het aantal WW-uitkeringen in Gelderland opnieuw gedaald. Eind april waren er minder uitkeringen

Nadere informatie

De IVW, daar heb je wat aan!

De IVW, daar heb je wat aan! De IVW, daar heb je wat aan! Samen In Weesp hebben we een unieke samenwerking, waarmee we zaken ook echt voor elkaar krijgen en onze ambities waarmaken. Samen staan we sterk. Cees van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

SCHRIFTELIJKE VRAGEN SCHRIFTELIJKE VRAGEN Datum: 28 april 2016 Aan de voorzitter van de raad Onderwerp: Glasvezel tot in alle hoeken van onze gemeente Regio Rivierenland heeft een tender uitgeschreven waarbij niet de aanleg

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK EU BELEID DEVENTER

PLAN VAN AANPAK EU BELEID DEVENTER PLAN VAN AANPAK EU BELEID DEVENTER AANLEIDING EN CONTEXT Op 9 november 2011 heeft de gemeenteraad van Deventer de nota EU beleid Deventer (nr. 573735) vastgesteld. De nota is een koersbepaling: we staan

Nadere informatie

De meerwaarde van glasvezel

De meerwaarde van glasvezel Veel scholen overwegen om hun huidige toegangsinfrastructuur tot internet te vernieuwen richting een duurzame oplossing. Bijvoorbeeld omdat men niet tevreden is met de prestaties van hun netwerkvoorziening

Nadere informatie