Standaard aansluiting elektrisch t/m 80A voor hoogbouw woningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Standaard aansluiting elektrisch t/m 80A voor hoogbouw woningen"

Transcriptie

1 Blad : 1 van 11 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige LS-aansluiting voor hoogbouwwoningen. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de opstelling van de kwh-meter in woningen en het aanbrengen van de stijgleidingkabel in de (huis)aansluitcombinatie. 2 TECHNISCHE AFBAKENING Deze instructie geldt voor de medewerkers van en voor aannemers die in opdracht van werkzaamheden verrichten. De instructie is van toepassing voor elektriciteitsaansluitingen in nieuwbouw, bij verzwaringen en bij renovatie van hoogbouwwoningen met een aansluitwaarde van ten hoogste 3x80 Ampère. Opmerking: Bij aansluitingen 3x50 Ampère zal via een capaciteitstoets (Excel tool) worden bepaald of de aangevraagde aansluiting zondermeer gerealiseerd kan worden. Als uit de capaciteitstoets blijkt dat een aansluiting te zwaar is om op het LS-(hoofd)net aan te kunnen sluiten zal de aanvraag in behandeling moeten worden genomen door de engineer van afdeling E&A Volgens de ontwerpkaders LS en OV wordt hoogbouw als volgt aangesloten: Bij hoogbouw met twee bouwlagen worden de aansluitingen gerealiseerd op de LS-hoofdkabel. Aansluitingen uit de categorie 1x10 Ampère t/m 3x40 Ampère worden per tweetal met een grondkabel/stijgleiding op het LS-net aangesloten. Op de eerste bouwlaag wordt een stijgleidingkastje toegepast. De diameter van de grondkabel /stijgleiding is 4x16Cu. Aansluitingen uit de categorie 3x50 Ampère t/m 3x80 Ampère worden individueel aangesloten op de flatkast. De diameter van de aansluitkabel is 4x16Cu. Bij hoogbouw met meer dan twee bouwlagen worden de stijgleidingen voor de LS aansluitingen aangesloten op een flatkast. 3 TERMEN EN DEFINITIES Aansluitkabel hoogbouw De kabel vanaf de hoofdkabel naar de flatkast.

2 Blad : 2 van 11 Aarde nul koppeling Doorverbinding in de stijgleidingkast waarmee de nulklem (N) en de aardingsklem (PE) worden gekoppeld (PE-N). Als de klant aarding afneemt van wordt dit punt doorverbonden met een klem aan de buitenkant van de kast. Hierop kan de klant zijn aardingssysteem aansluiten. Adereindhuls Een huls die over het einde van de aardlitze of soepele koperen ader geperst wordt om het geheel een massief karakter te geven. Aardlitze in de stijgleidingkabel Aardlitze PE geleider in de kabel welke gebruikt kan worden voor levering TN stelsel aan klant. Afdichtingsplug (of mantelbuisplug) Plug voor het gasbelemmerend en waterdicht doorvoeren van de aansluitkabel door de gevel of fundering. Afdichten van de mantelbuis. Het gasbelemmerend doorvoeren van de aansluitkabel door de gevel of fundering met behulp van kit of 2 componenten PUR schuim Aftakmof Aftakking waarmee een stijgleidingkabel/ hoogbouwaansluiting op de LS-hoofdkabel wordt aangesloten. Elektriciteitsmeter De elektriciteitsmeter registreert het elektriciteitsverbruik (kwh) van de klant. Flatkast Verdeelinrichting voor de beveiliging van de stijgleidingen in hoogbouwprojecten met meer dan 2 bouwlagen. Hoofdautomaat Beveiliging in de aansluitkast, waarmee de doorlaatwaarde van de aansluiting gecontroleerd wordt. Een 1-fase aansluiting wordt standaard voorzien van een automaat 10 of 40 Ampère. Bij een 3-fase aansluiting moeten de drie automaten van hetzelfde fabricaat, type (karakteristiek) en stroomwaarde zijn. Er zijn automaten verkrijgbaar van 10 Ampère, 25 Ampère, 40 Ampère, 50 Ampère, (met C-karakteristiek), 63 Ampère en 80 Ampère (met B- karakteristiek).

3 Blad : 3 van 11 (Huis)aansluitcombinatie voor hoogbouw: Samenstel van stijgleidingkast, (huis)aansluitkast en meterbord, voorzien van bedrading en automaten en geschikt om een complete hoogbouwaansluiting mee te maken. LS aansluitingen in hoogbouw vanaf 3x50 Ampère worden aangesloten op een aparte stijgleiding en met een aansluitcombinatie voor laagbouw. Huisaansluitkast In de huisaansluitkast bevinden zich de hoofdautomaten van de installatie. Kabelinvoerstuk Hierin wordt de stijgleidingkabel aan de onder- en bovenzijde van de stijgleidingkast stofdicht afgesloten d.m.v. een rubberring met klemblok. Mantel- of invoerbuis Invoerbuis voor de geleiding en bescherming van de aansluitkabel stijgleiding of flatkast. Meterbord Montagebord voor een elektriciteitsmeter. De bedrading van de meting bevindt zich achter het meterbord. Meterbord verlengstuk Verlengstuk voor het verlengen van het ABB-meterbord van 330 mm tot de standaard lengte van 350 mm. De aansluitcombinaties zijn standaard voorzien van een verlengstuk, dat ook los verkrijgbaar is. Meterruimte (volgens meterkast norm NEN2768) Afgescheiden ruimte t.b.v. centrale schakel-, verdeel- en meetapparatuur voor de voorziening van elektriciteit, gas, drinkwater, elektronische communicatie-netwerksignalen en, voor zover van toepassing, van verwarming die is aangesloten op het openbare net voor warmtedistributie. De eisen voor deze ruimte zijn weergegeven in de norm NEN2768 en in de IWUN vouwbladen. Stijgleiding: Kabel die vanaf de flatverdeelkast van 16 mm 2 Cu of vanaf de hoofdkabel door de meterkasten of de schacht van het hoogbouwcomplex loopt tot de bovenste etage. Stijgleidingkast Kast waarin de aftakking gemaakt waarmee de woning wordt aangesloten op de stijgleiding. Tijdelijke afschermkap Afschermkap waarmee de meterdraden aan de bovenzijde van het meterbord worden afgeschermd, als de aansluiting wordt opgeleverd zonder dat er een installatie aanwezig is.

4 Blad : 4 van 11 Deze kap wordt door de installateur verwijderd voordat hij de installatie aansluit op de kwh meter. Trekontlasting De stijgleidingkabel wordt met beugels tegen de achterwand gemonteerd en daarmee op trek ontlast. Deze beugels worden niet in de standaard aansluitcombinatie meegeleverd. Verzegeling Het aanbrengen van zegels op de huisaansluitkast en het kwh-meter deksel met een daarvoor standaard zegel van. 4 WERKWIJZE: 4.1 Algemeen De standaard LS aansluiting bestaat uit een meteropstelling voor een 1-fase of een 3-fase meter en een aansluitkabel 4 x 16 mm² Cu vanaf de hoofdkabel tot aan de huisaansluitkast. De meteropstelling in een meterruimte voor hoogbouw bevat een stijgleidingkast, een (huis)aansluitkast met automa(a)t(en), een meterbord en een kwh-meter. De (huis)aansluitkast en het elektriciteitsmeterdeksel worden verzegeld. 4.2 Standaard materialen De standaard (huis)aansluitcombinaties voor hoogbouw zijn uitgevoerd voor 1x10-1x40 Ampère en 3 x 25 Ampère. De laatste 2 aansluitwaarden zijn in pakketvorm beschikbaar. Een pakket bestaat uit een stijgleidingkast, een aansluitkast, een meterbord, automa(a)t(en) en bedrading. Uitgezonderd in het pakket zijn de volgende materialen: kwh-meter, en kabelzadels. Voor een aansluiting van 3x 25 Ampère of 3x40 Ampère is een uitbreidingsset beschikbaar, bestaande uit de draden van 10 mm 2. De 3 automaten worden daarvoor afzonderlijk bijbesteld. De stijgleidingkast is geschikt voor een kabel tot en met 4 x 25 mm 2 Cu

5 Blad : 5 van 11 De volgende standaardsets zijn beschikbaar: Aansluitwaarde 1x10 Ampère 1x40 Ampère 3x25 Ampère 3x40 Ampère 3x50 Ampère 3x63 Ampère 3x80 Ampère Aansluitkast Hoogbouw 1 x 40 Ampère Hoogbouw 1 x 40 Ampère Hoogbouw 3 x 25 Ampère Hoogbouw 1 x 40 Ampère Laagbouw excl. automaten Laagbouw excl. automaten Laagbouw 3 x 80 Ampère Automaat 1 x C10 apart bestellen 1 x C40 3 x C25 3 x C40 apart bestellen 3 x C50 apart bestellen 3 x B63 apart bestellen 3 x B80 In bijlage 1 is een overzicht opgenomen van de werkinstructies en tekeningen Standaard aansluiting elektrisch t/m 80 Ampère voor hoogbouw woningen. 4.3 Aardingsmogelijkheden De aarding voor een klant kan op twee manieren zijn uitgevoerd: volgens een TN-stelsel of volgens en een TT-stelsel. Een aarding volgens het TN stelsel wordt aangeboden indien het LS hoofdnet ter plekke geschikt is voor het leveren van een TN aarding én voor de betreffende vestiging ingeregeld is. Een TT aarding wordt door de klant zelf aangelegd als het LS hoofdnet niet geschikt is voor de levering van een TN aarding, de klant hier zelf voor kiest of indien het proces voor de betreffende vestiging niet ingeregeld is. PEN blok: In gebieden waar het LS-hoofdnet geschikt is, kan aarding als een dienst aangeboden en geleverd worden via het TN-stelsel. De klant bepaalt of hij van die mogelijkheid gebruik maakt. In dat geval wordt het PEN blok naar buiten uitgevoerd en beschikbaar gesteld aan de klant. Als de klant geen aarding van afneemt, wordt de uitwendige verbinding naar het PEN blok verwijderd.

6 Blad : 6 van Uitvoering van de aarding We onderscheiden 2 situaties; Aarding wordt WEL geleverd door ; TN aarding De aansluitcombinaties worden standaard geleverd in een uitvoering die geschikt is voor het aanbieden van aarding aan de linkerzijde van de aansluitkast. De in de kast aanwezige sticker met de tekst netbeheerder biedt aarding aan wordt geplaatst op de voorzijde van de huisaansluitkast. Aarding wordt NIET geleverd door ; TT aarding Als GEEN aarding geleverd wordt, dan altijd de aardstrip, de aardklemmen met aarddraad en de sticker met de tekst netbeheerder biedt aarding aan uit de kast verwijderen. 4.5 Faseverdeling Om een zo goed mogelijke spanningskwaliteit in het LS-net te houden is het noodzakelijk de belastingen goed over de fasen L1 L2 L3 te verdelen. Dit geldt alleen voor de 1-fase aansluitingen. Voor een goede verdeling geldt de volgende regel: Formule: Huisnummer delen door 3 Restgetal bepaalt op welke fase aangesloten wordt. Restgetal: 0 > Rood > L1 1 > Geel > L2 2 > Blauw > L3 Huisnummers en toevoeging worden bij elkaar geteld. Huisnummer 18a >> = 19 Huisnummer 18b >> = 20 Voorbeeld: 17 : 3 = 5 Rest is 2 > Blauw > L3 34 : 3 = 11 Rest is 1 > Geel > L2 4.6 Verzwaringen In de standaarduitvoering is de bedrading in de aansluitkast 10 mm 2. Bij hoogbouw worden aansluitingen vanaf 3x50 Ampère op een eigen kabel vanaf de flatkast aangesloten. Een standaard 1- fase aansluitkast kan dus worden verzwaard tot maximaal 3 x 40 Ampère. De gewenste automaten worden los besteld.

7 Blad : 7 van 11 Moet een hoogbouwaansluiting verzwaard worden naar 3 x 50 Ampère, 63 Ampère of 80 Ampère, dan wordt een nieuwe aansluitleiding aangelegd en de aansluitcombinatie aangepast met de juiste bedrading en automaten. 4.7 Algemene richtlijnen meterkast. De meterkast moet voldoen aan de bepalingen genoemd in de vigerende norm NEN 2768 en aan de van toepassing zijnde vouwbladen Richtlijnen voor meterkasten in hoogbouwwoningen De aansluiting wordt aangelegd volgens tekening Standaard meteropstelling Elektriciteit Aansluiting 80 A Hoogbouw, tekening nummer Eib-0019.T. De gronddekking van de aansluitkabel buiten het gebouw bedraagt tenminste 50 cm. Tevens dient voor de gronddekking en ligging het gemeentelijke normprofiel te worden aangehouden. 4.8 Montage instructies De verpakking van alle aansluitcombinaties is voorzien van een QR code. Hiermee zijn de montage instructies in digitale vorm op te vragen. De montage instructie is te downloaden waarna de instructiefilms afgespeeld kunnen worden. Daarnaast is er per artikelnummer een digitale set documenten beschikbaar in Infarm. De aansluitcombinatie is een landelijke standaard en ook geschikt voor andere kabelsoorten dan die van. Let op!!! De stijgleiding van is van het type VO-YMvKas en heeft een metalen omvlechting met daaronder een aardlitze. Deze aardlitze worden aangesloten op het PE-blok. Daarvoor moeten de aanwezige freesklemmen uit het PE blok vervangen worden door twee niet-freesschroeven welke in de set meegeleverd worden. Vervolgens worden aardklem en de PE-klem gekoppeld in de stijgleidingkast. In aansluitklemmen van bepaalde slimme meters is het mogelijk dat een 4 mm2 of 6 mm2 ader naast de schroef geplaatst kan worden. Zie instructie Eiz-0003.I Instructie voor vervangen bedrading meterborden en andere oplossingen. 4.9 Het aansluiten van de kwh meter. Per 1 januari 2015 worden alleen slimme kwh meters geplaatst bij nieuwe aansluitingen en bij meterwisselingen.

8 Blad : 8 van In bedrijf stellen aansluiting met een slimme meter. waarbij de installatie wel aanwezig is. Als bij het maken van een nieuwe aansluiting de installatie van de klant gereed is, kan de aansluiting worden gemaakt, de kwh meter worden geplaatst en worden aangesloten op de installatie van de klant. Als de installatie niet aanwezig is : zie par Bij een oplevering van een standaardaansluiting met een slimme meter worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Testen van de slimme meters conform de instructies op de koppelkaart Melden van de technische gegevens van de aansluiting aan het BAK-team van de desbetreffende regio (TIM-melding), De aansluiting wordt altijd opgeleverd met de hoofdautomaten in de IN stand. Dit is noodzakelijk omdat de slimme meter zich alleen aanmeldt als hij onder spanning staat gedurende 4 dagen In bedrijf stellen standaardaansluiting met een slimme meter waarbij de installatie niet aanwezig is. Als bij het maken van een nieuwe aansluiting de installatie van de klant nog niet aanwezig is, kan de aansluiting toch worden gemaakt en de kwh meter worden geplaatst. Uit het oogpunt van veiligheid worden de installatiedraden aan de bovenzijde van het meterbord afgeschermd met een afdekkap met waarschuwingssticker met de tekst: Vóór het plaatsen van de verdeelinrichting: 1. Eerst spanningsloos maken! 2. Dan deze tijdelijke afscherming verwijderen (Zie foto)

9 Blad : 9 van 11 Deze afdekkap wordt door de installateur verwijderd vóór het aansluiten van de installatie. De kap mag worden weggegooid. Bij een oplevering van een standaardaansluiting met een slimme meter worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd: Testen van de slimme meters conform de instructies op de koppelkaart Melden van de technische gegevens van de aansluiting aan het BAK-team van de desbetreffende regio (TIM-melding), De aansluiting wordt altijd opgeleverd met de hoofdautomaten in de IN stand. Dit is noodzakelijk omdat de slimme meter zich alleen aanmeldt als hij onder spanning staat gedurende 4 dagen Gasbelemmerend afdichten van de mantelbuis. Na het invoeren van de grondkabel/stijgleiding wordt de mantelbuis gasbelemmerend afgedicht. Dit kan wordt gedaan met afdicht kit. In het geval van een hoofdvoedingskabel naar een flatkast wordt de mantelbuis voor de hoofdvoedingskabel ook gasbelemmerend afgedicht. De toe te passen middelen zijn kit van Stopaq of de 2 componenten PUR van Illbruck FM comp. en zijn te bestellen via Infarm. Zie voor nader informatie de werkinstructie Ezb-0002.I Montage instructies geveldoorvoeren en afdichtsystemen Controleren van de aansluiting Spanning testen Na het monteren van de aansluitkabel in de aftakmof wordt de aansluitkabel op montagefouten gecontroleerd en de spanning gemeten aan de bovenzijde van de automaten in de huisaansluitkast Draairichting testen Na het monteren van de aansluitkabel in de huisaansluitkast wordt de draaiveldrichting gecontroleerd. Deze moet voldoen aan de plaatselijke geldende draaiveldrichting. De controle van de draaiveldrichting vindt plaats in de huisaansluitkast op de bovenzijde automaten Controle Verbindingen Vóór het sluiten van de aansluitkast is het verplicht om nog een keer alle verbindingen te controleren. Dit vindt plaats door alle schroeven/bouten, waarmee aders zijn aangesloten, na te draaien totdat deze handvast zitten en controle op het juist geklemd zijn/vastzitten van de aders in de klem. Let op: Bij het controleren géén gebruik maken van een schroefmachine.

10 Blad : 10 van Opleveren van de aansluiting Bij het opleveren wordt de checklist in gevuld : Checklist in bedrijfstelling en oplevering E/G aansluitingen incl. Hoogbouw (zie DEN) [6] Werkinstructies voor hoogbouw Een overzicht voor de werkinstructies voor hoogbouw zijn weergegeven in bijlage Overzicht standaard materialen. Het overzicht van standaardartikelen voor hoogbouwaansluitingen is weergegeven in Infarm. 5 OPMERKINGEN Werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de BEI BLS met bijbehorende VeiligheidsWerkInstructie VWI-E62 Een aansluiting monteren incl. de aftakmof. 6 BIJLAGEN Bijlage 1: Tekeningen c.q. montage instructie standaard huisaansluiting Elektrisch t/m 80A voor hoogbouw.

11 Blad : 11 van 11 Bijlage 1: Overzicht werkinstructies en tekeningen Standaard aansluiting elektrisch. volg nummer nummer DEN titel werkinstructie toelichting 1 Eib-0016.I 2 Eib-0018.T 3 Eib-0032.I t/m 80A voor laagbouw woningen en andere objecten Standaard meteropstelling Elektriciteit Aansluitingen 3 x 80 A laagbouw Aansluiting 1x10A straatmeubilair (exclusief openbare verlichting) Van toepassing voor slimme meters 4 Eea-0201.K LS- en OVL-aansluitingen t/m Documentatiesets ABB; bestaat per artikel uit foto, tekening, materiaallijst en beschrijving 6 Eiz-0003.I 7 TGA formulier 8 Ezb-0002.I 9 Checklist E G aansluitingen Vervangen van aansluitdraden conform VWI E68 Registratieformulieren Technische gegevens aanleg Aansluitingen Montageinstructies geveldoorvoeren en afdichtsystemen Checklist in bedrijfstelling en oplevering E/G aansluitingen incl. hoogbouw

Standaard aansluiting elektrisch t/m 80A voor laagbouw woningen en andere objecten

Standaard aansluiting elektrisch t/m 80A voor laagbouw woningen en andere objecten Blad : 1 van 11 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige LS-aansluiting voor laagbouwwoningen en andere objecten met

Nadere informatie

Standaard aansluiting elektrisch t/m 80A voor hoogbouw woningen

Standaard aansluiting elektrisch t/m 80A voor hoogbouw woningen Blad : 1 van 11 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige huisaansluiting voor hoogbouwwoningen in

Nadere informatie

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A

Verwijderen aansluiting elektrisch t/m 3 x 80 A Blad : 1 van 1 TOEPASSINGSGEBIED: 1 DOELSTELLING Het verwijderen van een aansluiting tot en met 80 A in de laagspanningsnetten. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan het verwijderen

Nadere informatie

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst Cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige MS/LS aansluiting in de categorie. Deze instructie omschrijft de eisen die gesteld worden aan de meterruimte

Nadere informatie

LS- en OV-aansluitingen

LS- en OV-aansluitingen Blad : 1 van 13 1. DOELSTELLING Doel van dit kader is het realiseren van uniformiteit in het ontwerp van nieuwe OV- en LSaansluitingen. Deze module behandelt de technische eisen die stelt aan aansluitwijze

Nadere informatie

TOEPASSINGSGEBIED VAN DE AANSLUITING

TOEPASSINGSGEBIED VAN DE AANSLUITING Blad : 1 van 10 1 DOELSTELLING Het doel van deze technische instructie is het geven van heldere voorwaarden rondom het realiseren van LS-aansluitingen met een doorlaatwaarde van 1x10 Ampère. De instructie

Nadere informatie

LS- en OVL-aansluitingen

LS- en OVL-aansluitingen Blad : 1 van 15 1. DOELSTELLING Doel van dit kader is het realiseren van uniformiteit in het ontwerp van nieuwe OVL- en LSaansluitingen. Deze module behandelt de technische eisen die stelt aan aansluitwijze

Nadere informatie

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant

Openbaar. IVALS Werkzaamheden achter de meter in meterkast klant WERKINSTRUCTIE Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Uniforme wijze beschrijven welke aanvullende werkzaamheden dienen meegenomen te worden tijdens

Nadere informatie

Montage-instructie Huisaansluitkastenprogramma

Montage-instructie Huisaansluitkastenprogramma Montage-instructie Huisaansluitkastenprogramma Inhoudsopgave A. Meterbord A1 Demonteren afdekplaat A2 Monteren afdekplaat A3 Verlengen meterbord A4 Monteren relais B. Huisaansluitkast B1 Plaatsing van

Nadere informatie

geï ntegreerde netaansluiting - 3x25A Specificaties

geï ntegreerde netaansluiting - 3x25A Specificaties geï ntegreerde netaansluiting - 3x25A Specificaties Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemene Uitgangspunten... 3 3. Wensen... 4 4. Omgeving... 4 5. Fundering... 5 6. Beveiligen en aansluiten... 5 7. Metereisen...

Nadere informatie

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis.

Openbaar. Bij onvolkomenheden in een meterkast direct contact opnemen met afdeling Fraude bestrijding van Enexis. TECHNISCHE INSTRUCTIE / HANDLEIDING 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED Enexis 1 DOELSTELLING Verzegelen van aansluitkasten en meetinrichtingen moet zorgvuldig gebeuren. Door schade en schande blijkt dat niet goed

Nadere informatie

Geïntegreerde netaansluiting 3x25A

Geïntegreerde netaansluiting 3x25A Geïntegreerde netaansluiting 3x25A Deel 1A. Algemene Specificaties voor een geïntegreerde netaansluiting in een AC laadstation met enkele laadsocket Enexis, Liander, Stedin, Cogas en Endinet 25-7-2014

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Toepassen van een geschikte (gas)aansluitconstructie voor aansluitingen in gebieden

Nadere informatie

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen.

Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door Enexis gestandaardiseerd zijn t.b.v. LS- en OVL- kabelverbindingen. Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de beproevingsmethoden die door gestandaardiseerd zijn

Nadere informatie

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A.

1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Eisen voor t.b.v. aansluitingen voor tijdelijk gebruik met een maximale doorlaatwaarde

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van een TN aardingslevering

Nadere informatie

Geïntegreerdenetaansluiting- 3x25A

Geïntegreerdenetaansluiting- 3x25A Bijlage E2 Specificaties geïntegreerde netaansluiting 3x25A met enkele laadsocket Aanbesteding Fase A2: uitbreiding publieke laadfunctionaliteit met 155 laadobjecten Kenmerk: C2135689 Geïntegreerdenetaansluiting-

Nadere informatie

Openbaar. 3 TERMEN EN DEFINITIES Bouwkast Kast ontworpen en bedoeld om er een tijdelijke elektriciteitsaansluiting in aan te brengen.

Openbaar. 3 TERMEN EN DEFINITIES Bouwkast Kast ontworpen en bedoeld om er een tijdelijke elektriciteitsaansluiting in aan te brengen. voor de uitvoering van Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Met de gezamenlijke netbeheerders en Bouwend Nederland zijn de eisen voor nieuwe t.b.v.

Nadere informatie

Technische instructie

Technische instructie Blad : 1 van 1 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2. 2. TOEPASSINGSGEBIED 3. TERMEN EN DEFINITIES Adereindhulzen gebruiken

Nadere informatie

Vekto.nl. Verdeler voor zonnepaneelomvormers. Omvormer aansluiten zonder nieuwe leidingen. Maakt elektrotechniek betaalbaar!

Vekto.nl. Verdeler voor zonnepaneelomvormers. Omvormer aansluiten zonder nieuwe leidingen. Maakt elektrotechniek betaalbaar! Vekto.nl Verdeler voor zonnepaneelomvormers Omvormer aansluiten zonder nieuwe leidingen Maakt elektrotechniek betaalbaar! Verdeler voor zonnepaneelomvormers Verdeler voor zonnepaneelomvormers op bijvoorbeeld

Nadere informatie

DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW

DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BLACKBOXX HANDLEIDING BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW INHOUDSOPGAVE Handleiding BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW. 1 Veiligheids voorschriften 04 2

Nadere informatie

Technische Instructie

Technische Instructie Blad : 1 van 14 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Deze instructie beschrijft de wijze van controle van de kwaliteit van het distributienet

Nadere informatie

Openbaar. 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2.

Openbaar. 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2. Blad : 1 van 1 1. DOELSTELLING Kabelschoenen, adereindhulzen en kabelogen monteren op soepele en massieve draad 2.5 mm2 tot en met 10 mm2. 2. TOEPASSINGSGEBIED 3. TERMEN EN DEFINITIES Adereindhulzen gebruiken

Nadere informatie

Geïntegreerde netaansluiting 3x25 t/m 3x63A

Geïntegreerde netaansluiting 3x25 t/m 3x63A Geïntegreerde netaansluiting 3x25 t/m 3x63A Algemene Specificaties voor een geïntegreerde netaansluiting in een AC laadstation versie 1.01 (01-2017) 30-10-2017 Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Toepassing...

Nadere informatie

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

CRITERIA METERRUIMTE A. ALGEMEEN STEDIN-TEKENINGEN WET- EN REGELGEVING. Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw CRITERIA METERRUIMTE Meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet. De aansluitleidingen

Nadere informatie

Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren van

Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren van Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren

Nadere informatie

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied.

Richtlijn voor de uitvoering van bouwkasten. Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. Richtlijn bouwkasten TOEPASSINGSGEBIED: Het gehele Cogas elektriciteitsgebied. 1 DOELSTELLING Eisen voor bouwkasten t.b.v. tijdelijke en bouw- aansluitingen met een maximale doorlaatwaarde van 3x80A. 2

Nadere informatie

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten

Nadere informatie

Geïntegreerde netaansluiting 3x35A

Geïntegreerde netaansluiting 3x35A Geïntegreerde netaansluiting 3x35A Deel 2A. Algemene Specificaties voor een geïntegreerde netaansluiting in een AC laadstation met enkele laadsocket Enexis, Liander, Stedin, Cogas en Endinet 8-9-2015 Inhoud

Nadere informatie

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel

Openbaar. Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel Blad : 1 van 9 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het bepalen van toe te passen standaard verbindingstechnieken voor hoofd- en aansluitleidingen

Nadere informatie

Het typenummer is te vinden op de identificatiesticker aan de onderzijde van het product.

Het typenummer is te vinden op de identificatiesticker aan de onderzijde van het product. Deze handleiding beschrijft het installatieproces van het ICU Compact oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Lees voordat u het oplaadpunt gaat installeren deze handleiding aandachtig door. ICU Charging

Nadere informatie

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel

Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord- Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een veilige gasaansluiting in lage druk gasnetten,

Nadere informatie

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander

aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten in het voorzieningsgebied van Liander voor maximale veiligheid op de bouwplaats In deze brochure

Nadere informatie

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success!

Werkinstructie monteurs. Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie monteurs Communicatie is de sleutel tot success! Werkinstructie: afgekeurde groepenkasten. Geen hoofdschakelaar Afgekeurd Open rails zonder afscherming in de groepenkast Afgekeurd Verouderen

Nadere informatie

Het typenummer is te vinden op de identificatiesticker aan de zijkant van het product.

Het typenummer is te vinden op de identificatiesticker aan de zijkant van het product. Deze handleiding beschrijft het installatieproces van het ICU Compact Mini oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Lees voordat u het oplaadpunt gaat installeren deze handleiding aandachtig door. ICU Charging

Nadere informatie

TECHNISCHE AFBAKENING

TECHNISCHE AFBAKENING Blad : Pagina 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING Het tot stand brengen van een goede en veilige huisaansluiting voor woningen in

Nadere informatie

Werkinstructie verzegeling

Werkinstructie verzegeling Werkinstructie verzegeling Verzegelen van aansluitkasten en meetinrichtingen moet zorgvuldig gebeuren. Door schade en schande blijkt dat niet goed verzegelde meetinrichtingen de kans op fraude verhogen.

Nadere informatie

CRITERIA HUISAANSLUITING

CRITERIA HUISAANSLUITING CRITERIA HUISAANSLUITING Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère 2 In deze brochure vindt

Nadere informatie

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Kwaliteit voor Installaties KvINL Nederland Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen? Voorwaarden voor het veilig plaatsen en functioneren van bouwkasten tot en met 3x80 Ampère BOUWKAST KLEIN 11/2017

Nadere informatie

Afwijkende tekst: Een cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft de wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer.

Afwijkende tekst: Een cursief geschreven tekst in afwijkende kleur geeft de wijzigingen t.o.v. de voorgaande versie weer. Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Het aanreiken van een kwalitatieve en praktische werkwijze bij het bewerken/monteren

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie. Voorlocalisatie OV storingen door de storingsmonteur. TOEPASSINGSGEBIED: Brabant

Openbaar. Technische instructie. Voorlocalisatie OV storingen door de storingsmonteur. TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Blad : 1 van 8 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Na voorlocalisatie een gestoorde OV-sectie vrijschakelen zodat alle andere OV-secties weer

Nadere informatie

AANVULLENDE TECHNISCHE EN BOUWKUNDIGE EISEN M.B.T OPSTELLINGSRUIMTE AC4

AANVULLENDE TECHNISCHE EN BOUWKUNDIGE EISEN M.B.T OPSTELLINGSRUIMTE AC4 AANVULLENDE TECHNISCHE EN BOUWKUNDIGE EISEN M.B.T OPSTELLINGSRUIMTE AC4 Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 1.1 Opsteller en aanspreekpunt 3 1.2 Afgestemd met 3 1.3 Arbo/milieu 3 2. INLEIDING 3 3. BEVOEGDHEDEN

Nadere informatie

Openbaar. Instructie: werkinstructie. Plaatsen en wegnemen NSG 7000 G/T TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING

Openbaar. Instructie: werkinstructie. Plaatsen en wegnemen NSG 7000 G/T TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Blad : 1 van 7 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING De NSG 7000 G/T is een multifunctionele NH-zekering. Deze werkinstructie beschrijft het plaatsen, instellen

Nadere informatie

Installatiehandleiding enovates FKN 2 STPK v1

Installatiehandleiding enovates FKN 2 STPK v1 Installatiehandleiding enovates FKN 2 STPK v1 Datum: 25/06/2014 Versie: 1.1 Locatie Stichting e-laad Stenograaf 1 6921 EX Duiven +31 (0) 681 40 0684 Eerste proefkeuring enovates FKN 2 stopcontacten Inhoudsopgave

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding Installatiehandleiding [Naam Fabrikant] [Naam/Type Laadstation] Datum: [ ] Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Veiligheidsvoorschriften... 3 1.1. Algemeen... 3 1.2. Vervoer en opslag... 3 1.3. Maten en

Nadere informatie

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger

Nieuwsbericht. Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Nieuwsbericht Uniforme eisen voor tijdelijke elektra-aansluitingen maken de bouw veiliger Vanaf 1 januari 2017 moeten bouwkasten die de tijdelijke elektriciteitsaansluiting verzorgen, voldoen aan zwaardere,

Nadere informatie

Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning

Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning Werkt samen aan een duurzaam netwerk. Beheert het netwerk voor gas en stroom Ondergronds overdrachtspunt voor laagspanning Ondergrondse overdrachtspunten voor

Nadere informatie

FAQ VWI s Laagspanning

FAQ VWI s Laagspanning Frequently Asked Questions (FAQ) over de Veiligheidswerkinstructies laagspanning (VWI s-ls) wijzigingen/toevoegingen zijn geel gemarkeerd E-02.1 Valt het schakelen in de Openbare Verlichting onder de Standaard

Nadere informatie

Het typenummer is te vinden op de identificatiesticker aan de onderzijde van het product.

Het typenummer is te vinden op de identificatiesticker aan de onderzijde van het product. Deze handleiding beschrijft het installatieproces van het ICU EVe oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Lees voordat u het oplaadpunt gaat installeren deze handleiding aandachtig door. ICU Charging Equipment

Nadere informatie

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis

EisEn aan bouwkasten. in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten in het voorzieningsgebied van EnExis EisEn aan bouwkasten De eisen in deze brochure gelden voor bouwkasten die zijn ingericht voor directe energiemeting bij een tijdelijke aansluiting

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

D8140/2. Definitief. Stijgleidingscombinatie 3x25A. Lengte 615mm Breed 330mm (ex. buitenliggende aarding 36mm) Hoog 135mm 1SPB007201F

D8140/2. Definitief. Stijgleidingscombinatie 3x25A. Lengte 615mm Breed 330mm (ex. buitenliggende aarding 36mm) Hoog 135mm 1SPB007201F 8 7 6 5 4 3 2 F 28 46 50 5 45 F 3 2 E E 4 5 63 29 72 75 76 7 D 30 33 64 6 D 7 7 C 8 9 C B 3 32 2 3 4 5 62 0 52 55 56 57 59 58 60 79 85 B A Lengte 65mm Breed 330mm (ex. buitenliggende aarding 36mm) Hoog

Nadere informatie

Aarden in de Laagspanning en Openbare Verlichting

Aarden in de Laagspanning en Openbare Verlichting Blad :1 van 8 1 Doel Vastleggen en zorgen voor een uniforme werkwijze van aarden in de laagspanningnetten (LS) en openbare verlichtingnetten (OV). Opmerkingen; Uit VWI 04 blijkt dat we niet aarden om spanning

Nadere informatie

Onderscheid in niet-, semi- en geïsoleerde LS-stroken

Onderscheid in niet-, semi- en geïsoleerde LS-stroken Blad : 1 van 7 1 Doel Wanneer een LS-strook te gebruiken conform de beschrijving in de VeiligheidsWerkInstructie E-22. Wat is een semigeïsoleerde LS-strook en wat een geïsoleerde LS-strook. 2 Toepassingsgebied

Nadere informatie

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw

Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw METERRUIMTE Eisen aan de meterruimte en meterruimte doorvoeren voor hoog- en laagbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen en bedrijven op het gas- en elektriciteitsnet.

Nadere informatie

Installatiehandleiding oplaadstation Reewoud Chargepoint P5 Datum: 26 september 2014 Versie: 1.20

Installatiehandleiding oplaadstation Reewoud Chargepoint P5 Datum: 26 september 2014 Versie: 1.20 Installatiehandleiding oplaadstation Reewoud Chargepoint P5 Datum: 26 september 2014 Versie: 1.20 Chargepoint Vosselmanstraat 274 7311 CL Apeldoorn +31 (0) 55 30 20 011 info@chargepoint.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

ICU - Tube Installatiehandleiding

ICU - Tube Installatiehandleiding ICU - Tube Installatiehandleiding ALFEN bv P.O. Box 1042 Tel: +31(0)36 549 34 00 e-mail: info@alfen.com Hefbrugweg 28 NL 1300 BA Almere Fax: +31(0)36 549 34 09 website: www.alfen.com NL - 1332 AP Almere

Nadere informatie

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw

HUISAANSLUITINGEN. Aansluiten van laag- en hoogbouw HUISAANSLUITINGEN Aansluiten van laag- en hoogbouw Stedin is als netbeheerder verantwoordelijk voor het aansluiten van woningen op het gas- en elektriciteitsnet. Stedin legt vanuit de hoofdleiding een

Nadere informatie

Openbaar. Dit document is door Enexis aangeduid met vertrouwelijkheidsniveau Openbaar

Openbaar. Dit document is door Enexis aangeduid met vertrouwelijkheidsniveau Openbaar Openbaar Openbaar 4 3 2 4 2 0 4 F F 2 3 E E 3 4 29 2 4 D 30 33 D 9 C C 2 3 4 B 2 0 2 9 0 9 32 3 B 0 3 Tolerances according to ISO 2f, unless otherwise indicated c 4 Rev. /04/203 Updates Date Nominal dimension

Nadere informatie

Om de juiste PV-verdeler voor uw situatie te kunnen bepalen kunt u terecht op onze website of kijken in bijlage 4.

Om de juiste PV-verdeler voor uw situatie te kunnen bepalen kunt u terecht op onze website  of kijken in bijlage 4. Montage-instructie BELANGRIJK! Zorg ervoor dat u zeker weet dat de PV-omvormer uit staat en dat de spanning van de originele wandcontactdoos af is. De PV-verdeler dient door een erkend installateur geïnstalleerd

Nadere informatie

Standaard elementen per aansluitcapaciteit

Standaard elementen per aansluitcapaciteit Bijlage 1 Standaard elementen per aansluitcapaciteit Het betreft een nadere omschrijving van de drie wettelijke elementen van de aansluiting per type aansluiting zoals gedefinieerd in tabel 2.3.3.C van

Nadere informatie

Implementatiesessie. Nieuwe LS-kasten. Roy Hoefman, Sander Tijink, Guido Westerd. Eric van Cruchten, Jan Taks, Norbert Stravers, Arnoud Brouwer

Implementatiesessie. Nieuwe LS-kasten. Roy Hoefman, Sander Tijink, Guido Westerd. Eric van Cruchten, Jan Taks, Norbert Stravers, Arnoud Brouwer Implementatiesessie Nieuwe LS-kasten Roy Hoefman, Sander Tijink, Guido Westerd Eric van Cruchten, Jan Taks, Norbert Stravers, Arnoud Brouwer Jos Eijkemans, Louis Tuerlings, Nils Nijenhuis ABB Infra TE

Nadere informatie

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen

Veiligheidsrisico s van elektrotechnische. illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Veiligheidsrisico s van elektrotechnische aansluitingen bij illegale hennepkwekerijen Mei 2009 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Richtlijn voor meterruimten in hoogbouwwoningen met een warmteaansluiting. maximaal 70 meter

Richtlijn voor meterruimten in hoogbouwwoningen met een warmteaansluiting. maximaal 70 meter 5. verdiepingen zonder aansluiting Op verdiepingen, waar geen aansluiting op onze leidingen nodig is, kunt u de meterruimte zelf weglaten en de stijgruimte als schacht door laten lopen. Deze schacht sluit

Nadere informatie

Openbaar. Zowel de doorgaande LS-hoofdkabel, als de zijtak lopen in principe langs de openbare weg. Radiaal hoofdnet met zijtak

Openbaar. Zowel de doorgaande LS-hoofdkabel, als de zijtak lopen in principe langs de openbare weg. Radiaal hoofdnet met zijtak Blad : 1 van 27 1. DOELSTELLING Het doel van dit kader is het aanreiken van standaard netstructuren welke de basis vormen voor het ontwerp van nieuwe, of uitbreiding van bestaande LS- en OV-netten. De

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE. MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS

LAADZUIL ELEKTRISCHE.  MONTAGE EN GEBRUIK. Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADPAS LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met passysteem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met passysteem 1

Nadere informatie

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten

Openbaar. Technische instructie/handleiding. Aanleg PE-hoofdleidingen in gasnetten Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Noord-Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1. DOELSTELLING De aanleg van PE-gasnetten (SDR 11 en SDR 17,6) dient te geschieden volgens de vigerende

Nadere informatie

ELEQ Aansluitkasten: voor verlichtingstoepassingen (LS)

ELEQ Aansluitkasten: voor verlichtingstoepassingen (LS) ELEQ Aansluitkasten Aansluitkasten voor Openbare Verlichting, Verkeersregelsystemen (VRI), Oplaadstations, Cameramasten, Dynamische borden, Buitenreclame en Abri s Aansluitkasten ELEQ Aansluitkasten: voor

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

E3FL/2 B 42. Definitief Filename Plotdate Issue date. Huisaansluitcombinatie 3x63A

E3FL/2 B 42. Definitief Filename Plotdate Issue date. Huisaansluitcombinatie 3x63A 4 3 2 2 0 F 3 F 2 E E 4 4 4 9 D 32 4 20 2 22 2 3 4 30 3 3 C 2 29 33 D C 4 3 0 B 42 0 40 2 4 Tolerances according to ISO 2f, unless otherwise indicated c Rev. 43 /04/203 Updates Date Nominal dimension Tolerance

Nadere informatie

Installatievoorwaarden. aansluiten brutoproductiemeter

Installatievoorwaarden. aansluiten brutoproductiemeter Installatievoorwaarden aansluiten brutoproductiemeter Installatievoorwaarden In deze folder staat belangrijke informatie voor de installateur. Zoals de technische voorwaarden voor het aansluiten van de

Nadere informatie

Openbaar. Dit document is door Enexis aangeduid met vertrouwelijkheidsniveau Openbaar

Openbaar. Dit document is door Enexis aangeduid met vertrouwelijkheidsniveau Openbaar Dit document is door Enexis aangeduid met vertrouwelijkheidsniveau 4 3 2 0 2 F F 2 3 E E 4 4 4 9 D D 2 3 29 33 C 32 30 B 3 4 3 20 2 22 9 2 3 4 40 0 2 43 A B Tolerances according to ISO 2f, unless otherwise

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie

Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie 1 Quality Heating elektrische vloerverwarmingsfolie Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik)

Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Sloop- en verwijderingsprotocol voor gas- en elektriciteitsaansluitingen (kleinverbruik) Datum: 27 november 2017 Versie: 2.0 Beheerder document: Netbeheer Nederland Aanleiding: Als bij het slopen van percelen

Nadere informatie

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen versie behorend bij de BEI-BLS

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen versie behorend bij de BEI-BLS Doel Veilig een LS-netdeel in- en uit bedrijf nemen en/of veilig stellen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft

Nadere informatie

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN

Drukverhoging LD gasnet van 30 naar 100 mbar. TOEPASSINGSGEBIED: Enexis TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN TECHNISCHE INSTRUCTIE / AANDACHTPUNTEN Blad : 1 van 5 TOEPASSINGSGEBIED: Enexis 1 DOELSTELLING Aandachtspunten bij de voorbereiding en uitvoering van drukverhoging van een 30 mbar net naar een 100 mbar

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis

Gasaansluitingen. Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Gasaansluitingen Douwe Koops, adviseur Componenten AsM Enexis Agenda: Inleiding Aansluitproces Normen en eisen Aansluitingen op lage druk net Aansluitingen op hoge druk net Vragen en discussie Definitie

Nadere informatie

Flamco. Automaat voor drukverzorging Ontluchten Bijvullen D1/D2. Installatie- en bedieningsvoorschrift. 2002, Flamco

Flamco. Automaat voor drukverzorging Ontluchten Bijvullen D1/D2. Installatie- en bedieningsvoorschrift. 2002, Flamco Automaat voor drukverzorging Ontluchten Bijvullen D1/D2 7526 NL Installatie- en bedieningsvoorschrift 2002, Flamco Uitvoering A B C D E F G H J - draaibare vataansluitingen (ÜW 1!/2 - bu. 1!/4 ) - metalen

Nadere informatie

Quality Heating elektrische vloerverwarming

Quality Heating elektrische vloerverwarming 1 Quality Heating elektrische vloerverwarming Wij willen u feliciteren met uw aankoop van één van de producten van Quality Heating. Elk product van Quality Heating is gemaakt op kwalitatief hoogstaande

Nadere informatie

Openbaar. 1. Door Enexis opgestelde montageinstructies en montagetekeningen m.b.t. het uiteindelijke samenstel van kabels, klemmen en mofmaterialen.

Openbaar. 1. Door Enexis opgestelde montageinstructies en montagetekeningen m.b.t. het uiteindelijke samenstel van kabels, klemmen en mofmaterialen. Technische Instructie Montageinstructies en montagetekeningen Laagspanningsmoffen en -klemmen Documentnr. : Eeb-0044.I Datum/versie : 14-09-2017/9 Blad : 1 van 2 Status : Definitief TOEPASSINGSGEBIED:

Nadere informatie

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS

E-11 Een LS-kabel selecteren versie behorend bij de BEI-BLS Doel De bedoelde LS-kabel veilig selecteren, eventueel met meetapparatuur of knipapparatuur. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij

Nadere informatie

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid

G-07 Binneninstallaties en meteropstellingen G25 beproeven op dichtheid Doel veilig. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald. Opdracht en aanwijzing Je krijgt de opdracht van een

Nadere informatie

Gemaakt door: Stevens Trinidad

Gemaakt door: Stevens Trinidad Gemaakt door: Stevens Trinidad Inhoudsopgave 1. Opbouw module 6... 2 2. Situatiebeschrijving.... 3 3. De opdracht.... 4 4. Werking van de installatie.... 5 5. Kostenberekening... 6 6. Offerte... 6 7. Visitekaartje...

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Montagehandleiding V100 Energy Ball. V100 Energy Ball. Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 03-01-2008. 2008 Home Energy www.homeenergy.nl

Montagehandleiding V100 Energy Ball. V100 Energy Ball. Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 03-01-2008. 2008 Home Energy www.homeenergy.nl V100 Energy Ball Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 0-01-2008 2008 Home Energy www.homeenergy.nl Pagina 1 van 9 Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 0-01-2008 Inhoudsopgave: Inleiding Pagina Inventarislijst Pagina 4 Stap

Nadere informatie

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering

Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voorschriften & afmetingen voor meterruimten Revisie J Richtlijn meterruimte met warmte- en/of koude levering Voorschriften & afmetingen voor meterruimten

Nadere informatie

Openbaar. 1 DOELSTELLING Beschrijving van de inspectie en het herstel aan vetgevulde eindsluitingen voor COQ-installaties

Openbaar. 1 DOELSTELLING Beschrijving van de inspectie en het herstel aan vetgevulde eindsluitingen voor COQ-installaties Blad : 1 van 10 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Beschrijving van de inspectie en het herstel aan vetgevulde eindsluitingen voor COQ-installaties

Nadere informatie

Richtlijnen meterkast

Richtlijnen meterkast Richtlijnen meterkast Inleiding Om individuele nieuwbouwwoningen en appartementen aan te sluiten op het groene warmtenet wordt in de meterkast van de woning een warmte-afleverset geplaatst. Het warmtesysteem

Nadere informatie

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel

Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel 1 DOELSTELLING Om een goede bescherming tegen corrosie te krijgen is het noodzakelijk dat niet fabrieksmatig beklede delen

Nadere informatie

Installation guide 3-fase railsystems

Installation guide 3-fase railsystems Installation guide 3-fase railsystems Voordat u begint Met deze handleiding willen wij u op weg helpen bij het installeren van de Global 3-fase rail en bijbehorende spots. Wij adviseren u om voordat u

Nadere informatie

Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk

Het overzetten van PE aansluitleidingen onder gasdruk Blad : 1 van 13 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Werkinstructie en veiligheidsmaatregelen voor het overzetten van lage druk PE aansluitleidingen onder gasdruk.

Nadere informatie

TIPS VOOR VEILIG WERKEN MET ELEKTRICITEIT* Werk altijd spanningsloos. Test altijd of de spanning er werkelijk af is.

TIPS VOOR VEILIG WERKEN MET ELEKTRICITEIT* Werk altijd spanningsloos. Test altijd of de spanning er werkelijk af is. TIPS VOOR VEILIG WERKEN MET ELEKTRICITEIT* * De hier genoemde werkwijzen en voorschriften zijn gericht op de Nederlandse situatie. In andere landen (bijv. België) kunnen andere regels gelden. Switch Design

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR HET VERVANGEN VAN DE

INSTRUCTIES VOOR HET VERVANGEN VAN DE PLUS en KONDENSA Luchtverwarmer INSTRUCTIES VOOR HET VERVANGEN VAN DE HONEYWELL PRINT DOOR DE CPU-PLUS PRINT - KIT G15010 - Introductie Handel als volgt om de Honeywell print te vervangen voor een CPU-PLUS

Nadere informatie

Montage-instructie Rolluik

Montage-instructie Rolluik 1. Instructie plaatsen rolluik (buiten) Neem het rolluik uit de verpakking. Om beschadiging van het rolluik te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken. De beschermfolie mag u laten zitten.

Nadere informatie

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS

E-04 Een netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen versie 15-04-2015 behorend bij de BEI-BLS Doel Veilig een LS-netdeel in- en uit bedrijf nemen en veilig stellen. Toepassingsgebied Deze VWI geldt voor activiteiten die voor of door de Netbeheerder worden uitgevoerd, tenzij de IV anders heeft bepaald.

Nadere informatie

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017

Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Aarding volgens NEN1010:2015..ZX ronde 2 juli 2017 Per 1 januari 2017 is de nieuwe NEN van kracht, de NEN1010:2015. Sinds de vorige uitgave zijn zonnepanelen en elektrische voertuigen steeds meer ingeburgerd.

Nadere informatie

Het typenummer en het serienummer kan gevonden worden aan de binnenzijde van de deur.

Het typenummer en het serienummer kan gevonden worden aan de binnenzijde van de deur. Deze handleiding beschrijft het installatieproces het ICU type Twin oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Lees, voordat u het oplaadpunt gaat installeren, deze handleiding aandachtig door. ICU Charging

Nadere informatie