Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven"

Transcriptie

1 Naar een duurzame industriewatervoorziening in de Eemshaven

2 Verwachte groei vraagt In totaal nemen de bedrijven in de Eemshaven nu m 3 drinkwater af voor industriële activiteiten.

3 Waterbedrijf Groningen wil industriewater gemaakt uit lokaal oppervlaktewater gaan leveren aan de grote bedrijven in de Eemshaven. Nu maken de meeste bedrijven nog gebruik van drinkwater terwijl een duurzaam en economisch aantrekkelijk alternatief voorhanden is: oppervlaktewater uit het nabij gelegen Damsterdiep. Om dit te kunnen realiseren zijn we op zoek naar partijen die dit initiatief mede financieel willen ondersteunen. Als die externe bijdrage er komt, zal waterbedrijf Groningen de rest van de investering dragen en het hele systeem gaan realiseren. Op deze manier kan een belangrijke bijdrage geleverd worden aan de duurzame, economische ontwikkeling van de regio. Met de verwachte groei van de bedrijvigheid in de Eemshaven neemt ook de vraag naar water aanzienlijk toe. Voor industriële processen maken de bedrijven in deze regio nu bijna uitsluitend gebruik van drinkwater. Op termijn is het beter het drinkwatersysteem niet onnodig te belasten met de vraag naar industrieel water. Gebruik van drinkwater voor industriële processen is bovendien niet bepaald duurzaam, stelt Waterbedrijf Groningen in haar visie op de regionale watercyclus. Op termijn is het beter het drinkwatersysteem niet onnodig te belasten met de vraag naar industrieel water. om nieuwe oplossingen Drinkwater is afkomstig uit bronnen aan de Drents-Groningse grens. Als er teveel grondwater wordt onttrokken aan dit gebied, heeft dit verdrogingsrisico s voor het toch al kwetsbare landschap. Mede daarom geeft Waterbedrijf Groningen de voorkeur aan hergebruik van water of het gebruik van lokaal (oppervlakte-) water voor industriële processen in plaats van drinkwater. Ook bedrijven hechten groot belang aan het verduurzamen van hun watervraag door hergebruik en het beperken van de inzet van drinkwater. Waterbedrijf Groningen heeft een plan opgesteld om een geschikte, lokale bron van oppervlaktewater te gaan gebruiken voor de aanvoer van industriewater aan de Eemshaven. Op deze manier kunnen we de verdere economische groei van de Eemshaven faciliteren en de bedrijven verder vergroenen. Realisatie van dit plan zal het vestigingsklimaat in het gebied zeker ten goede komen. Om dit plan te kunnen realiseren zijn we op zoek naar partijen die dit initiatief mede financieel willen ondersteunen.

4 Ons plan behelst de realisatie van een industriewaterbron in het nabijgelegen Damsterdiep. Huidige situatie Vanwege het ontbreken van een geschikt alternatief zetten de meeste bedrijven in de Eemshaven nu drinkwater in als industriewater. Dit drinkwater is afkomstig uit bronnen langs de grens van Groningen en Drenthe en wordt over een grote afstand aangevoerd naar de Eemshaven. Bij een groeiende vraag naar drinkwater door nieuwe vraag voor de Eemshaven zijn er ook extra risico s voor verdroging van het kwetsbare landschap rond de winningen. Verder blijkt dat de bedrijven in dit gebied andere eisen hebben met betrekking tot de leveringszekerheid en de waterkwaliteit. Met de ontwikkeling van een alternatieve bron voor industriewater kan het huidige drinkwatersysteem als back-up blijven dienen en kunnen we de leveringszekerheid naar de huidige en toekomstige bedrijven in de Eemshaven vergroten. Ons plan Ons plan behelst de realisatie van een industriewaterbron in het nabijgelegen Damsterdiep. We willen oppervlaktewater via een leidingsysteem naar de Eemshaven transporteren en daar op maat zuiveren tot een kwaliteit die voldoet aan de eisen die de industrie stelt. Met de aanleg van dit systeem kunnen we de totale leveringscapaciteit van water naar de Eemshaven vergroten. Daarmee kunnen we de groei in dit gebied faciliteren en het vestigingsklimaat verbeteren. Het bestaande drinkwatersysteem levert voor noodgevallen een back-up mogelijkheid. Zo dragen we bij aan de dringende wens van de industrie om een robuuste aanvoer van zoet water naar de Eemshaven te realiseren. Verder voorkomen we het risico van verdroging van het landschap rondom de drinkwaterbronnen langs de Gronings- Drentse grens. Met de huidige afzetprognoses komt Waterbedrijf Groningen op een totaal planinvestering van 13 miljoen euro maar 4 miljoen euro tekort om dit plan te realiseren en uit te voeren. Deze investering is essentieel om de ontwikkeling van de bedrijvigheid in de Eemshaven de komende jaren op duurzame wijze te faciliteren.

5 Lopende initiatieven in de Eemshaven Via ons dochterbedrijf North Water hebben we onlangs in de Eemshaven een industriewaternetwerk aangelegd, inclusief een buffervoorraad, dat we nu nog voeden vanuit het drinkwaternet. Dit industriewaternetwerk willen we in de toekomst gebruiken om het gezuiverde oppervlaktewater uit het Damsterdiep naar onze afnemers te transporteren. Toekomstperspectief bij verdere groei Volgens de huidige afzetprognose is met een externe bijdrage van 4 miljoen euro het ontsluiten van een bron in het Damsterdiep mogelijk. Als de afzet in de toekomst verder toeneemt overwegen wij deze leiding door te trekken naar het Eemskanaal. Het innamepunt in het Damsterdiep wordt dan verplaatst naar Garmerwolde aan het Eemskanaal. Het voordeel van inname ter hoogte van Garmerwolde is dat het oppervlaktewater van het Eemskanaal daar kwalitatief beter is dan dat van het Damsterdiep, waardoor er minder verbruik is en er een geringere zuiveringsinspanning nodig is.

6 Gefaseerde ontwikkeling industriewatervoorziening: 1. Industriewaternet en industriewater (IW) pompstation (IPS), doorleveren drinkwater (deels in realisatie en deels gereed) 2. Tussenstap oppervlaktewaterbron Damsterdiep? (Dit plan) 3. Einddoel: vanuit Eemskanaal 4. Garmerwolde: optie hergebruik effluent 1 2? 4 3 Hergebruik gezuiverd afvalwater Doortrekken van de industriewaterinfrastructuur naar Garmerwolde heeft een bijkomend voordeel: hier is namelijk de rioolwaterzuivering van het rioolwater uit de stad Groningen gevestigd. In onze visie is een duurzame industriewatervoorziening gebaat bij hergebruik van gezuiverd rioolwater. Technisch is dit nu al haalbaar en diverse ontwikkelingen op dit gebied zijn gaande. Economisch is het echter nog niet zo ver: eerst moeten er kosten- efficiënte zuiveringstechnieken beschikbaar komen. De realisatie van ons huidige plan Damsterdiep is mede duurzaam omdat het als een eerste fase-investering kan worden gezien voor een echt duurzame watervoorziening door hergebruik van het rioolwater van de stad Groningen door de industrie. De industriewatervoorziening van de Eemshaven heeft dan geen negatieve invloed op de ecologie van de regio. Bovendien kan er zodoende effectief worden samengewerkt in de waterketen.

7 Combinatie met condenswaterleiding Als we een leiding aanleggen tussen het Damsterdiep en de Eemshaven, willen we ook onderzoeken of deze deels gecombineerd kan worden met de aanleg van een leiding voor gedemineraliseerd condenswater tussen Delfzijl en de Eemshaven. Dit water wordt momenteel geproduceerd door de zoutfabriek van Akzo en kan heel goed als grondstof worden gebruikt voor de productie van stoom. Ook naar deze mogelijkheid doen we samen met de bedrijven nader onderzoek. Voordelen op een rij Waterbedrijf Groningen is van plan het industriewaternetwerk in de Eemshaven te voorzien van gezuiverd oppervlaktewater uit het Damsterdiep. Om dit plan te realiseren zijn zowel nieuwe afnemers als een extra investering van 4 miljoen euro nodig. Dit project draagt bij aan de duurzame economische groei van de Eemshaven; de verbetering van het vestigingsklimaat in Noord-Nederland; het versterken van de watertoevoer naar de Eemshaven; het beperken van verdroging van het kwetsbare landschap rondom de drinkwaterbronnen; de verbetering van de leveringszekerheid van zowel drinkwater als industriewater in de Eemshaven. Om dit plan te realiseren zijn zowel nieuwe afnemers als een extra investering van 4 miljoen euro nodig. Bedrijven in de Eemshaven kunnen rekenen op een eigen toevoer van industriewater en een gegarandeerde back-up met drinkwater; hoeven minder te betalen voor industriewater op maat dan voor drinkwater; hoeven zelf geen actie te ondernemen en kosten te maken om koel- of proces water uit de bodem of de zee te halen en te zuiveren; verbeteren hiermee hun eigen groene imago; een lokale, goedkope zoete bron kan de aanzet zijn voor onverwachte nieuwe activiteiten. Meer weten? Meer informatie over dit project kunt u opvragen bij Antoine Freijters, sectormanager Ingenieursbureau. Tel: of a.freijters@waterbedrijfgroningen.nl

8 Over Waterbedrijf Groningen U kent Waterbedrijf Groningen van oorsprong als dé drinkwaterleverancier in de provincie Groningen. Zorgen voor gezond, lekker en betaalbaar drinkwater kunnen wij immers als geen ander. Maar Waterbedrijf Groningen is meer dan alleen drinkwaterleverancier. Door verbinding te maken tussen onze traditionele, door de overheid opgelegde, nutstaak en in te spelen op vragen vanuit klanten en markten komen we tot nieuwe ontwikkelingen op watergebied. Naast drinkwater levert Waterbedrijf Groningen industriewater via North Water en watertechnologie via WLN. Op het gebied van Energie & Water zijn tal van projecten in voorbereiding en uitvoering; aardwarmte, WKO (warmte-koudeopslag), warmtenetten en geothermie, waarbij water als transportmiddel wordt gebruikt voor warmte. Kijk voor meer informatie op Over North Water North Water is een samenwerkingsverband van Waterbedrijf Groningen en Evides Industriewater dat gespecialiseerd is in het leveren van industriewater en afvalwaterzuivering op basis van op maat gesneden installaties. North Water is partner voor bedrijven in onder andere de (petro-)chemische industrie, de metaalindustrie, de voedingsmiddelenindustrie, de agrobusiness en de energiesector. De organisatie is actief in Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Kijk voor meer informatie op N.V. Waterbedrijf Groningen Postbus AA Groningen Tel: Fax: info@waterbedrijfgroningen.nl twitter.com/waterbedrijf

De groenten van HAK, met het water van Brabant Water

De groenten van HAK, met het water van Brabant Water WATER PAKKET U kent Brabant Water van een betrouwbare drinkwaterlevering, maar Brabant Water heeft zakelijke klanten zoals u nog veel meer te bieden. Onze jarenlange ervaring, innovatieve aard en servicegerichte

Nadere informatie

>Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Hofspoor VZ Houten

>Profiel. GITP Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Hofspoor VZ Houten Executive Search, Werving & Selectie en Interim Management Hofspoor 3 3994 VZ Houten >Profiel >30-12-2013 >SW Onderwerp > Functie- en Competentieprofiel Bestuurder Opdrachtgever Waterbedrijf Groningen

Nadere informatie

Water nu en... KRW De Europese. Kaderrichtlijn water. Een grote kans voor. de verbetering van de. waterkwaliteit. en daarmee ook voor de

Water nu en... KRW De Europese. Kaderrichtlijn water. Een grote kans voor. de verbetering van de. waterkwaliteit. en daarmee ook voor de KRW De Europese Kaderrichtlijn water Een grote kans voor de verbetering van de waterkwaliteit en daarmee ook voor de drinkwatervoorziening. Water nu en... Vereniging van Waterbedrijven in Nederand KRW

Nadere informatie

Synergie energie hergebruik overheden, agrarische sector en industrie

Synergie energie hergebruik overheden, agrarische sector en industrie Synergie energie hergebruik overheden, agrarische sector en industrie Doelstelling thema bijeenkomst: Inzicht in ontwikkelingen bij overheid, industrie en agrarische sector Inzicht in kansen voor synergie

Nadere informatie

Proceswater voor Dow Deutschland, Werk Stade (Hamburg) Bereiding van demiwater uit Elbewater

Proceswater voor Dow Deutschland, Werk Stade (Hamburg) Bereiding van demiwater uit Elbewater Proceswater voor Dow Deutschland, Werk Stade (Hamburg) Bereiding van demiwater uit Elbewater Historie 50-V1200 De 16 fabrieken van Dow Deutschland in Stade, nabij Hamburg in Duitsland, produceren in totaal

Nadere informatie

Onderwerp: Routekaart Verduurzaming Stadswarmte Utrecht en Nieuwegein

Onderwerp: Routekaart Verduurzaming Stadswarmte Utrecht en Nieuwegein Postbus 19020, 3001 BA Rotterdam Wethouder van Hooijdonk p/a gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht Rotterdam, 24 november 2016 Kenmerk: W&K/MvdB/20161124 Onderwerp: Routekaart Verduurzaming Stadswarmte

Nadere informatie

AQUATHERMIE. Kansen voor een aardgas vrij Nederland

AQUATHERMIE. Kansen voor een aardgas vrij Nederland AQUATHERMIE Kansen voor een aardgas vrij Nederland AARDGASVRIJ Nederland staat voor de immense opgave om afscheid te nemen van fossiele energiebronnen en in 2050 volledig te zijn omgeschakeld naar duurzame

Nadere informatie

Air Liquide/Pergen (Rotterdam) Betrouwbare levering van demiwater op het terrein van Shell Nederland Raffinaderij

Air Liquide/Pergen (Rotterdam) Betrouwbare levering van demiwater op het terrein van Shell Nederland Raffinaderij Air Liquide/Pergen (Rotterdam) Betrouwbare levering van demiwater op het terrein van Shell Nederland Raffinaderij 50-V1200 Historie Op het terrein van Shell Nederland Raffinaderij heeft Evides Industriewater

Nadere informatie

De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek

De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek De drie oprichters van IWE Binnen modern en duurzaam ondernemerschap past het niet om het milieu onnodig te belasten. Een besef dat nu wijdverbreid

Nadere informatie

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Het verbeteren van de waterkwaliteit; de rol van de landbouw Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Broos Water BV Als praktijkgericht kennis- en adviesbureau werken wij aan

Nadere informatie

COASTAR. Zout op afstand, zoet op voorraad ROBUUSTE ZOETWATERVOORZIENING VOOR LAAG-NEDERLAND SCHUILT IN DE ONDERGROND

COASTAR. Zout op afstand, zoet op voorraad ROBUUSTE ZOETWATERVOORZIENING VOOR LAAG-NEDERLAND SCHUILT IN DE ONDERGROND COASTAR Zout op afstand, zoet op voorraad ROBUUSTE ZOETWATERVOORZIENING VOOR LAAG-NEDERLAND SCHUILT IN DE ONDERGROND Klaasjan Raat Koen.zuurbier@kwrwater.nl Bestuurlijk Overleg Zoetwater West 5 maart 2018

Nadere informatie

NEW BUSINESS. Guy Konings

NEW BUSINESS. Guy Konings 2015 Guy Konings Stedin is verantwoordelijk voor transport van gas en elektriciteit in West Nederland Onze missie: Altijd energie voor onze klanten, vandaag en morgen. Simpel, betaalbaar en duurzaam KERNGETALLEN

Nadere informatie

Water Treatment. Gateway to Altijd solutions. een oplossing verder

Water Treatment. Gateway to Altijd solutions. een oplossing verder Water Treatment Gateway to Altijd solutions een oplossing verder Afvalwater DHV heeft sinds jaar en dag een leidende positie op het gebied van afvalwaterzuivering en afvalwatertransport. Of het nu gaat

Nadere informatie

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019 ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED Maart 2019 Inleiding De concentratie van industrie in de Rotterdamse haven is een goede uitgangspositie voor het doen slagen van de energietransitie:

Nadere informatie

Drinkwater voor nu en later

Drinkwater voor nu en later Drinkwater voor nu en later PAL lunchlezing Provincie Zuid-Holland 19 december 2014 Mirja Baneke Consultant drinkwatervoorziening en waterbeheer Afdeling Strategie Water Inhoud Drinkwatervoorziening in

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 4012/ 8 Betreft

Nadere informatie

Biologisch-adsorptieve ontijzering van grondwater. Koen Huysman

Biologisch-adsorptieve ontijzering van grondwater. Koen Huysman Biologisch-adsorptieve ontijzering van grondwater Koen Huysman 03-06-2019 Biologisch-adsorptieve ontijzering (grondwater) Introductie Pidpa Kwaliteit grondwater voor drinkwaterproductie Ontijzering Vlokkingsontijzering

Nadere informatie

Geothermie in de gebouwde omgeving

Geothermie in de gebouwde omgeving Geothermie in de gebouwde omgeving Ans van den Bosch Plv. Directeur Warmte en Ondergrond Programma manager Duurzame Warmte Onderwerpen 1. Klimaatakkoord 2. Geothermie in de gebouwde omgeving 3. Beleid

Nadere informatie

Waterafhankelijke economie

Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Waterafhankelijke economie Industrie en Water Chemie Raffinaderijen

Nadere informatie

IS F. Buijserd burgemeester

IS F. Buijserd burgemeester iiiiiiiiin G16.0492 Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop Raadsvoorstel Portefeuillehouder: J.W.M. Pietersen (zwembad Aarweide) T. Veninga (Schoterhoek II) Opgesteld door:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Algemene informatie

Inhoudsopgave. Algemene informatie Algemene informatie Dit document is een informatie presentatie. In de slides zijn verwijzingen naar websites, rapporten of een andere positie in de presentatie. Klikt u op verwijzing, dan wordt u doorgelinkt.

Nadere informatie

Kostenefficiënt watermanagement

Kostenefficiënt watermanagement Presentatie TNAV Workshop, 20 april Leuven Kostenefficiënt watermanagement Energie Chemicaliën Reststoffen R.T.G. Hoeijmakers Adviseur Industriële Watervoorziening Haskoning, Mechelen Inhoud presentatie

Nadere informatie

Aandeelhoudende gemeenten van Cogas willen

Aandeelhoudende gemeenten van Cogas willen Aandeelhoudende gemeenten van Cogas willen Energie verduurzamen maar: Nationaal landschap leent zich minder voor zonne- en windenergie; Ondergrond minder geschikt voor WKO en geothermie; Inzet hout: beperkt

Nadere informatie

drentse wind windmolens op drentse maat en schaal werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit

drentse wind windmolens op drentse maat en schaal werkplaats voor ruimtelijke kwaliteit drentse wind bronnen en transport BRONNEN 1. aardwarmte 2. biovergisting 3. windenergie 4. zonne-energie BRONNEN EN transport TRANSPORT Teksten Opsommingen 1. hoogspanningsleidingen 2. gebruikers 3. centra

Nadere informatie

Iv-Water. Ingenieursbureau met Passie voor Techniek

Iv-Water. Ingenieursbureau met Passie voor Techniek Iv-Water Ingenieursbureau met Passie voor Techniek Passie voor Techniek Advies gebaseerd op inhoudelijke kennis Iv-Water Water is van essentieel belang voor al het leven op aarde, maar het kan ook een

Nadere informatie

De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent?

De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent? De watervoorziening in 2040: (de)centraal duurzaam intelligent? Symposium Energie en Water schrijven toekomst 20 juni 2012 Jan Peter van der Hoek Focus Drinkwatervoorziening NL: dichtbevolkt gebied (16,7

Nadere informatie

Eigen -/ Keteninitiatief CO2 footprint Innovatie Kennis Centrum

Eigen -/ Keteninitiatief CO2 footprint Innovatie Kennis Centrum Eigen -/ Keteninitiatief CO2 footprint Innovatie Kennis Centrum Versie: 0.0 Datum: 21-4-2015 Auteur: Vrijgave: M.J.A. Rijpert T. Crum 1 IKN (Innovatie Kenniscentrum Nederland) Copier is de initiatiefnemer

Nadere informatie

Mogelijke rol van Warmterotonde in Zuid-Holland

Mogelijke rol van Warmterotonde in Zuid-Holland AAN: Themagroep Energie van PvdA Duurzaam VAN: Oscar Menger, Henk Heijkers en Maarten de Groot DATUM: maart 2018 Mogelijke rol van Warmterotonde in Zuid-Holland 1 Inleiding Veel Z-Hollandse gemeenten kunnen

Nadere informatie

Energie uit afvalwater

Energie uit afvalwater Energie uit afvalwater 15 november 2011 Giel Geraeds en Ad de Man Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas Onderwerpen Introductie

Nadere informatie

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s

Afvalwaterplan DAL/W 2 In vogelvlucht. Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s In vogelvlucht Gemeente Delfzijl Gemeente Appingedam Gemeente Loppersum Waterschap Noorderzijlvest Waterschap Hunze en Aa s watersysteem De afvalwaterketen Wij beschouwen de afvalwaterketen als één geheel,

Nadere informatie

Visie van Waternet op de drinkwatervoorziening 2020-2050

Visie van Waternet op de drinkwatervoorziening 2020-2050 Visie van Waternet op de drinkwatervoorziening 2020-2050 Job Rook en Sanne Hillegers (Waternet), Jan Peter van der Hoek (Waternet/TU Del=) Wat zijn de bronnen voor het Amsterdamse drinkwater in de periode

Nadere informatie

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015 WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, Inhoud: In het komende half uur: Korte introductie; Rotterdamse haven, Havenbedrijf Rotterdam en pijpleidingen Deltaplan

Nadere informatie

Milieumanagementsysteem Avebe Foxhol

Milieumanagementsysteem Avebe Foxhol Milieumanagementsysteem Avebe Foxhol april 2017 2 Voorwoord Avebe wil continuïteit bieden voor haar leden en medewerkers door op een duurzame, kostenbewuste en innovatieve manier te werken. We werken elke

Nadere informatie

>Profiel. GITP Executive Search, Werving en Selectie en Interim Management Ptolemaeuslaan BP Utrecht Telefoon:

>Profiel. GITP Executive Search, Werving en Selectie en Interim Management Ptolemaeuslaan BP Utrecht Telefoon: Executive Search, Werving en Selectie en Interim Management Ptolemaeuslaan 40 3528 BP Utrecht Telefoon: 030-6355213 >Profiel Onderwerp > Functieprofiel Lid Raad van Commissarissen N.V. Waterbedrijf Groningen

Nadere informatie

Onderhoud met de D van Duurzaam B. Neefjes Maart 2012

Onderhoud met de D van Duurzaam B. Neefjes Maart 2012 www.evides.nl Onderhoud met de D van Duurzaam B. Neefjes Maart 2012 Agenda 1 Introductie 2 Asset Management Blauwdruk 3 PAS55; leerpunten 4 Conclusie Introductie Evides NV - Credentials Zowel drinkwater

Nadere informatie

Bezoek gemeenteraad Den Haag aan WKC CR-plein

Bezoek gemeenteraad Den Haag aan WKC CR-plein Bezoek gemeenteraad Den Haag aan WKC CR-plein 25 november 2016 Doel bijeenkomst Leuke doch leerzame bijeenkomst Afstemming toekomstvisie Warmtevoorziening Den Haag Ambitie van de gemeente Huidige activiteiten

Nadere informatie

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO INHOUDSOPGAVE - AANLEIDING - HUIDIGE SITUATIE - GEVOLGEN RIOOLOVERSTORT - OVERSTORTREDUCTIE - BERGING EN BEZINKING OVERTOLLIG RIOOLWATER - WERKING BBB - WERKING (schematisch)

Nadere informatie

Drinkwaterstrategie van Vitens en provincie Utrecht. voor de drinkwatervoorziening tot 2040

Drinkwaterstrategie van Vitens en provincie Utrecht. voor de drinkwatervoorziening tot 2040 Drinkwaterstrategie van Vitens en provincie Utrecht voor de drinkwatervoorziening tot 2040 1. Drinkwater als onderdeel van het omgevingsbeleid De provincie Utrecht groeit flink tot 2050. Volgens de prognoses

Nadere informatie

INDUSTRIEWATERPROJECT ROERMOND

INDUSTRIEWATERPROJECT ROERMOND INDUSTRIEWATERPROJECT ROERMOND Toetssteen voor een systematische aanpak van industriewaterprojecten Samenvatting Door NV Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) is een onderzoek uitgevoerd naar aanpassings-

Nadere informatie

Onze zorg voor schoon water. Jaarverslag 2012

Onze zorg voor schoon water. Jaarverslag 2012 Onze zorg voor schoon water Jaarverslag 2012 Inhoud Onze zorg voor schoon water 3 In Memoriam Harmen Hoogeveen 6 Drinkwater 7 Industriewater 10 WLN 13 Samenwerking in de waterketen 17 Internationale samenwerking

Nadere informatie

Water inspireert Jaarverslag 2013

Water inspireert Jaarverslag 2013 Water inspireert Jaarverslag 2013 Inhoud Water inspireert Drinkwater Industriewater WLN Samenwerking in de waterketen Internationale Samenwerking Energie & Water Water in een duurzame samenleving Organisatie

Nadere informatie

Eemshaven: één grote bouwput!! HARTELIJK WELKOM BIJ. Hendré Sijbring Herbert Colmer Port Technology

Eemshaven: één grote bouwput!! HARTELIJK WELKOM BIJ. Hendré Sijbring Herbert Colmer Port Technology Eemshaven: één grote bouwput!! HARTELIJK WELKOM BIJ Hendré Sijbring Herbert Colmer Port Technology GRONINGEN SEAPORTS DELFZIJL EEMSHAVEN FIVELPOORT GRONINGEN RAILPORT VEENDAM MISSIE GRONINGEN SEAPORTS

Nadere informatie

Jaarplan Energie Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag

Jaarplan Energie Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Jaarplan 2019 - Energie Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Nederlandse glastuinbouwbedrijven dragen in grote mate bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Het komende decennium wordt

Nadere informatie

SPARK - riothermie. 29 september 2014. Rada Sukkar gfs@tauw.nl 06-15945727

SPARK - riothermie. 29 september 2014. Rada Sukkar gfs@tauw.nl 06-15945727 SPARK - riothermie 29 september 2014 Rada Sukkar gfs@tauw.nl 06-15945727 Tauw introductie TAUW BV In Top 10 van Nederlandse ingenieursbureau sinds 1928 750 medewerkers Integer Professioneel Maatschappelijk

Nadere informatie

Grondwater in Rijn West. René Hilhorst Procestrekker grondwater

Grondwater in Rijn West. René Hilhorst Procestrekker grondwater Grondwater in Rijn West René Hilhorst Procestrekker grondwater 1 Doel en Opzet Doel: meanderen door provinciale rol en stand van zaken aangeven 1. Provinciale taak 2. Gebiedsdossiers 3. Natura 2000 4.

Nadere informatie

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB:

Aan de commissie wordt advies gevraagd op onderstaand voorstel aan het AB: Aan commissie Water 9 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370119/1370120 Programma Waterketen Projectnummer P6107 Afdeling Projectrealisatie Bijlage(n) Vertrouwelijke

Nadere informatie

(Grond)water om te ondernemen. Roy Tummers Baarn, 12 september 2012

(Grond)water om te ondernemen. Roy Tummers Baarn, 12 september 2012 (Grond)water om te ondernemen Roy Tummers Baarn, 12 september 2012 Mission Statement VEMW is het kenniscentrum en de belangenbehartiger voor de zakelijke energieen watergebruikers VEMW richt zich op het

Nadere informatie

Duurzame groei mogelijk door waterhergebruik

Duurzame groei mogelijk door waterhergebruik Duurzame groei mogelijk door waterhergebruik Waterhergebruik bij FrieslandCampina Aalter Door: Gert Snijders Datum: 19 maart 2015 Inhoud Informatie over site FrieslandCampina Aalter Projecten Condensaat

Nadere informatie

De Friese Waterketen: samen besparen!

De Friese Waterketen: samen besparen! De Friese Waterketen: samen besparen! Weet u het antwoord? Drinkwater; waar halen we dit vandaan? Hoeveel water gebruikt u per dag? Auto naar de wasstraat of zelf wassen? Waterbelasting, rioolheffing,

Nadere informatie

Kerngegevens drinkwater 2017

Kerngegevens drinkwater 2017 Kerngegevens drinkwater 2017 Distributiegebieden Toelichting op deze folder Deze folder geeft een overzicht van kerngegevens van de drinkwatersector en van drinkwaterbedrijven. Daarnaast geven tijdreeksen

Nadere informatie

Kerngegevens drinkwater 2018

Kerngegevens drinkwater 2018 Kerngegevens drinkwater 2018 Distributiegebieden Toelichting op deze folder Deze folder geeft een overzicht van kerngegevens van de drinkwatersector en van de drinkwaterbedrijven. Daarnaast geven tijdreeksen

Nadere informatie

Maatwerk in telemetrie en automatisering

Maatwerk in telemetrie en automatisering Maatwerk in telemetrie en automatisering Datawatt. Specialisten in vanzelfsprekendheden Wat gebeurt er wanneer onverwacht de elektriciteit uitvalt? Wat zijn de consequenties als er plotseling geen water

Nadere informatie

Potentieel warmtenetten in Wielsbeke/Oostrozebeke

Potentieel warmtenetten in Wielsbeke/Oostrozebeke Potentieel warmtenetten in Wielsbeke/Oostrozebeke Natascha Janssens, POM West-Vlaanderen Steven Vandenbulcke, A&S Energie Historiek Haalbaarheidsstudie ARBOR 2015 (3E Ingenium IEE) iov POM WVL Studie regio

Nadere informatie

MER-Evaluatie. E.ON Energy from Waste Delfzijl BV. Datum 24 juli 2012 Versie 1.0

MER-Evaluatie. E.ON Energy from Waste Delfzijl BV. Datum 24 juli 2012 Versie 1.0 MER-Evaluatie E.ON Energy from Waste Delfzijl BV Datum 24 juli 2012 Versie 1.0 Inhoud Inleiding... 2 Aanleiding... 2 Omschrijving van de MER evaluatieprogramma... 2 MER Evaluatie... 3 Luchtemissies...

Nadere informatie

INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND. Lut Hoebeke, 1 juni 2018

INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND. Lut Hoebeke, 1 juni 2018 INDUSTRIEEL AFVALWATER EN ECOLOGIE: VRIEND, NIET VIJAND Lut Hoebeke, 1 juni 2018 Overzicht presentatie Circulaire economie Problemen bij waterbesparing en hergebruik VLAREM artikel rond waterbesparing/waterhergebruik

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding

Notitie. 1. Inleiding Installect Rozenstraat 11 7223 KA Baak www.installect.nl W.H. Bruil T 0575 441187 wbruil@installect.nl Notitie Project : Sanquin Amsterdam Onderwerp : aanmeldingsnotitie voor de m.e.r.-beoordelingsplicht

Nadere informatie

OMGEVINGSVERGUNNING. : het wijzigen van de grens van een inrichting bedoeld voor de zuivering van rioolwater

OMGEVINGSVERGUNNING. : het wijzigen van de grens van een inrichting bedoeld voor de zuivering van rioolwater OMGEVINGSVERGUNNING verleend aan : Waterschap Noorderzijlvest voor : het wijzigen van de grens van een inrichting bedoeld voor de zuivering van rioolwater activiteit : milieuneutraal veranderen van een

Nadere informatie

Bijlage 1 Programma- en actielijnen Pieken

Bijlage 1 Programma- en actielijnen Pieken Bijlage 1 Programma- en actielijnen Pieken Inhoud: A. Energie B. Water C. Sensortechnologie D. Agribusiness E. Life Science A. Energie Onder energie wordt verstaan: handel en distributie van aardgas, brandstoffen,

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

Water 38,8 M. 1,3 miljoen. inwoners waarvan afvalwater gezuiverd werd. 102 miljoen m3. Gezuiverd water. 112 miljoen. m3 gezuiverd afvalwater

Water 38,8 M. 1,3 miljoen. inwoners waarvan afvalwater gezuiverd werd. 102 miljoen m3. Gezuiverd water. 112 miljoen. m3 gezuiverd afvalwater BELGIË EN LUXEMBURG De milieu- uitdagingen van onze klanten aangaan Omdat onze beslissingen, keuzes en acties van vandaag de wereld van morgen zullen beïnvloeden, zet Veolia Belgium & Luxembourg zich in

Nadere informatie

Restwarmte en riothermie

Restwarmte en riothermie Restwarmte en riothermie Early Morning Toast Bijeenkomst Stichting kiemt, netwerk Arnhem Hoenderloo, 26 maart 2014 Rada Sukkar gfs@tauw.nl 06-15945727 Tauw introductie TAUW BV In Top 10 van Nederlandse

Nadere informatie

Samenvatting MER Schalterberg. Veiligstellen drinkwaterwinning door infiltratie

Samenvatting MER Schalterberg. Veiligstellen drinkwaterwinning door infiltratie Samenvatting MER Schalterberg Veiligstellen drinkwaterwinning door infiltratie Achtergrond Op de oostflank van de Veluwe, in het gebied tussen de A50 en het Apeldoorns Kanaal, ter hoogte van Eerbeek en

Nadere informatie

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector

Groeiplan voor warmte. een initiatief van provincies, gemeenten en sector Groeiplan voor warmte een initiatief van provincies, gemeenten en sector 27 november 2015 De Provincies Gelderland, Zuid-Holland, Noord-Holland, en Limburg, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Gemeenten

Nadere informatie

Organisatorische handvatten. Water in de energietransitie

Organisatorische handvatten. Water in de energietransitie Organisatorische handvatten Water in de energietransitie Carleen Mesters Dieter de Vroomen Najaarscongres KNW 2018 Agenda Introductie Energietransitie is complex Waarmee kunnen we de opgave vergelijken?

Nadere informatie

2015 Wandelen voor Water. Rotary clubs: Almelo, Ambt Almelo, Rijssen, samen met Wilde Ganzen

2015 Wandelen voor Water. Rotary clubs: Almelo, Ambt Almelo, Rijssen, samen met Wilde Ganzen 2015 Wandelen voor Water Rotary clubs: Almelo, Ambt Almelo, Rijssen, Twenterand, Wierden, samen met Wilde Ganzen Wat gaan we vandaag doen? Wat is Wandelen voor Water? Hoe is het eigenlijk bij ons? Voor

Nadere informatie

Bio-Energie voor bedrijven en woningen

Bio-Energie voor bedrijven en woningen Bio-Energie voor bedrijven en woningen Wie is Bee? Bee (Belgian Eco Energy) is een geïntegreerd energiebedrijf met uitgebreide ervaring in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van hernieuwbare energieprojecten

Nadere informatie

WATERTECHNOLOGIE. Irrigatiesystemen Vijvertechnieken Waterbehandelingen

WATERTECHNOLOGIE. Irrigatiesystemen Vijvertechnieken Waterbehandelingen WATERTECHNOLOGIE Irrigatiesystemen Vijvertechnieken Over HB Watertechnologie Onze producten en diensten HB Watertechnologie is de specialist in watertechnische activiteiten in tuinen, groen in de breedste

Nadere informatie

Alles in huis voor een schone bodem

Alles in huis voor een schone bodem BAM Milieu Alles in huis voor een schone bodem BAM Milieu, onderdeel van BAM Wegen, is dé specialist op het gebied van preventie en sanering van bodemverontreiniging. Onze sterke focus op kwaliteit en

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1: Onderzoeksgebied in paars

Samenvatting. Figuur 1: Onderzoeksgebied in paars Samenvatting Geothermie duurzame energiebron De lat voor verduurzaming in de woningbouw, tuinbouw en industrie ligt hoog. Het blijkt uit onderzoek en praktijk dat geothermie een zeer kosteneffectieve manier

Nadere informatie

provincieþrenthe de heer P.A. Zwiers Assen, 19 juli 2017 Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen ex artikel 4l Reglement van orde over

provincieþrenthe de heer P.A. Zwiers Assen, 19 juli 2017 Onderwerp: Beantwoording schriftelijke vragen ex artikel 4l Reglement van orde over prouinciehuis Vesterbrink r, Assen postadres Postbus rzz,94oo ac Assen www.drenthe.nl (o592) 36 55 55 provincieþrenthe Aan: de heer P.A. Zwiers (i.a.a. de overige Statenleden) Assen, 19 juli 2017 Ons kenme

Nadere informatie

THE HUMAN SENSOR CONNECTING CUSTOMERS. Nico Krijgsman, PWN Daniel Levelt, Royal HaskoningDHV Nationale Watertechnologie Week 2017

THE HUMAN SENSOR CONNECTING CUSTOMERS. Nico Krijgsman, PWN Daniel Levelt, Royal HaskoningDHV Nationale Watertechnologie Week 2017 THE HUMAN SENSOR CONNECTING 786.000 CUSTOMERS Nico Krijgsman, PWN Daniel Levelt, Royal HaskoningDHV Nationale Watertechnologie Week 2017 106,7 mln m 3 drinkwater Wij zorgen voor heerlijk, schoon drinkwater

Nadere informatie

Besluit. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 41 van de Mededingingswet.

Besluit. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 41 van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit Besluit Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 41 van de Mededingingswet. Nummer: 6366/538 Betreft zaak: Waterleiding

Nadere informatie

Sander de Haas en Cedrick Gijsbertsen sanderdehaas@samsamwater.com cedrickgijsbertsen@samsamwater.com

Sander de Haas en Cedrick Gijsbertsen sanderdehaas@samsamwater.com cedrickgijsbertsen@samsamwater.com Aan Weebale Foundation Datum 3 oktober 2010 Project Watervoorziening Banda, Oeganda Referentie 56-1 Opgesteld Email Onderwerp Sander de Haas en Cedrick Gijsbertsen sanderdehaas@samsamwater.com cedrickgijsbertsen@samsamwater.com

Nadere informatie

24/7 water JAARVERSLAG 2014

24/7 water JAARVERSLAG 2014 24/7 water JAARVERSLAG 2014 Inhoud 4 Voorwoord 8 1: Drinkwater 16 2: Industriewater 20 3: WLN 26 4: Samenwerking in de waterketen 30 5: WBG Internationaal 36 6: WBG Duurzaam 40 7: Water in een duurzame

Nadere informatie

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

BESLUIT. Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Nummer 5558 / 24 Betreft

Nadere informatie

Hoe en waarom natuur een rol speelt bij de ontwikkeling van de Eemshaven. Monique van den Dungen Overheid & Milieu

Hoe en waarom natuur een rol speelt bij de ontwikkeling van de Eemshaven. Monique van den Dungen Overheid & Milieu Hoe en waarom natuur een rol speelt bij de ontwikkeling van de Eemshaven Monique van den Dungen Overheid & Milieu Masterclass 1. Introductie Groningen Seaports 2. Ontwikkeling Eemshaven 3. Waar zijn we

Nadere informatie

Energy Balance Assessment Tool

Energy Balance Assessment Tool Energy Balance Assessment Tool Energy Balance Assessment Tool (EBAT) Verbruik van verschillende soorten energie in de waterkringloop: een Excel tool Energy Balance Assessment Tool (EBAT) Waarom is EBAT

Nadere informatie

Kansen voor duurzame opwekking van energie bij Waterschap De Dommel

Kansen voor duurzame opwekking van energie bij Waterschap De Dommel Page 1 of 5 Kansen voor duurzame opwekking van energie bij Waterschap De Dommel Auteur: Anne Bosma, Tony Flameling, Toine van Dartel, Ruud Holtzer Bedrijfsnaam: Tauw, Waterschap De Dommel Rioolwaterzuiveringen

Nadere informatie

Samen werken aan de Waterketen Groningen en Noord-Drenthe

Samen werken aan de Waterketen Groningen en Noord-Drenthe Samen werken aan de Waterketen Groningen en Noord-Drenthe Al 20 jaar woont Jennie Havinga met veel plezier in Appingedam. Ze is blij met haar twee kleine kinderen, die ze elke dag fluitend op de fiets

Nadere informatie

Gijs de Man 12 oktober 2010

Gijs de Man 12 oktober 2010 Gijs de Man 12 oktober 2010 We werken aan een beter klimaat Doel Stichting Warmtenetwerk: Bevorderen van gebruik van duurzame warmte en koude en hergebruik van restwarmte t via collectieve netten. Aanpak:

Nadere informatie

Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie Ondergrond

Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie Ondergrond Ministerie van Infrastructuur en Milieu Directie Participatie NRD Structuurvisie Ondergrond Postbus 30316 2500 GH DEN HAAG Assen, Referentie Onderwerp: 11 maart 2015 NBEL263 Zienswijze NRD Structuurvisie

Nadere informatie

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015

Bestuursrapportage 2014 waterschap Vechtstromen Versie 24 november 2015 Bestuursrapportage 204 Vechtstromen Versie 24 november 205 Deze rapportage bevat een overzicht op hoofdlijnen van de voortgang van de uitvoering van het waterbeleid en dient als basis voor jaarlijks bestuurlijk

Nadere informatie

Water leveren op een energieefficiënte

Water leveren op een energieefficiënte Water leveren op een energieefficiënte en betrouwbare manier Altivar 1200, de complete middenspanningsregelaar Evides Waterbedrijf Zuid-Holland Het leveren van water op een energie-efficiënte en betrouwbare

Nadere informatie

Decentrale productie drinkwater

Decentrale productie drinkwater Decentrale productie drinkwater Relevante wet- en regelgeving Wim Heiko Houtsma Projectleider Drinkwater voor later (IenM) Opbouw Decentraal? Prioriteiten drinkwatervoorziening: I. Drinkwater moet gegarandeerd

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien Uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

Welkom bij Evides Waterbedrijf! Wat u moet weten over drinkwater

Welkom bij Evides Waterbedrijf! Wat u moet weten over drinkwater Welkom bij Evides Waterbedrijf! Wat u moet weten over drinkwater Evides Waterbedrijf zorgt voor lekker en betrouwbaar drinkwater in het zuidwesten van Zuid-Holland, Zeeland en op de Brabantse wal. Drinkwater

Nadere informatie

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc.

Verdroging: tegen gaan van verdroging in het algemeen door beperken van verharding, ruimte voor infiltratie, hydrologisch neutraal ontwikkelen etc. WATERTOETSPROCES Globale checklist waterbelangen in de ruimtelijke ordening Bij het watertoetsproces let het waterschap op alle wateraspecten. Doorgaans krijgen het voorkomen van wateroverlast en de zorg

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien TenneT participeert in

Nadere informatie

Stage lopen in het water. Durf het maar.

Stage lopen in het water. Durf het maar. Stage lopen in het water. Durf het maar. Ongekend interessant. Ivo l Herminez, HBO Chemische Technologie, stageopdracht 3e jaar, bij Evides Industriewater, Process & Technology Waar krijg je de kans om

Nadere informatie

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag.

Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Factsheet Vertex - Pilot Slim Waterbeheer ten behoeve van de Waterinfodag. Tijdens de bijeenkomst voor de Fysieke Digitale Delta bij onze samenwerkingspartner het Hoogheemraadschap van Delfland zijn de

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Strategie voor een robuuste drinkwatervoorziening in een onvoorspelbaar klimaat

Strategie voor een robuuste drinkwatervoorziening in een onvoorspelbaar klimaat Strategie voor een robuuste drinkwatervoorziening in een onvoorspelbaar klimaat Gisèle Peleman, De Watergroep Afdelingshoofd Watertechnologie 26 september 2014 Robuuste drinkwatervoorziening Holistische

Nadere informatie

Extra CaseQuest 1 Watergebruik in het Middellandse Zeegebied

Extra CaseQuest 1 Watergebruik in het Middellandse Zeegebied Extra CaseQuest 1 Watergebruik in het Middellandse Zeegebied 1/5 Inleiding Het Middellandse Zeegebied ligt in een landschapszone die vanwege zijn klimaat prettig is om te wonen of om er als toerist op

Nadere informatie

Hoofdlijnenverslag van de internetconsultatie

Hoofdlijnenverslag van de internetconsultatie Wijziging Drinkwaterregeling Hoofdlijnenverslag van de internetconsultatie Openbare internetconsultatie van 24 april tot en met 29 mei 2019 Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging

Nadere informatie

Om onze patiënten een duurzame zorg te garanderen.

Om onze patiënten een duurzame zorg te garanderen. Om onze patiënten een duurzame zorg te garanderen. Janssen Janssen België maakt deel uit van Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson (J&J). Kernactiviteiten zijn het creëren, ontwikkelen

Nadere informatie

Veiligstellen drinkw aterw inning Epe. Vrienden van de Veluwe 12 oktober 2012

Veiligstellen drinkw aterw inning Epe. Vrienden van de Veluwe 12 oktober 2012 Veiligstellen drinkw aterw inning Epe door infiltratie Vrienden van de Veluwe 12 oktober 2012 W ie is Vitens? Vitens levert betrouwbaar drinkwater aan 5,4 miljoen klanten in de provincies Friesland, Overijssel,

Nadere informatie

REGENWATER AFKOPPELEN

REGENWATER AFKOPPELEN Januari 2012 REGENWATER AFKOPPELEN Particulier afkoppelen Brochure 3 REGENWATER AFKOPPELEN Regen, u kunt het er vaak niet bij gebruiken, maar... wat als u het regenwater wél kunt gebruiken? Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Water werkt Jaarverslag Status: versie 1.0 Datum: 11 juni NV WATERBEDRIJF GRONINGEN 11 juni 2018 Jaarrekening 2017 Pagina 1

Water werkt Jaarverslag Status: versie 1.0 Datum: 11 juni NV WATERBEDRIJF GRONINGEN 11 juni 2018 Jaarrekening 2017 Pagina 1 Water werkt Jaarverslag 2017 Status: versie 1.0 Datum: 11 juni 2018 Jaarrekening 2017 Pagina 1 Inhoudsopgave Voorwoord : Water werkt!... 3 I. Ons fundament: vijf pijlers... 5 1. Klant Centraal... 5 2.

Nadere informatie

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN

ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN ZELFVOORZIENEND: TRENDS, MOGELIJKHEDEN EN GRENZEN Lezing ter gelegenheid van het GEO Promotion Congres van eigen bodem 10 maart 2017 Groningen. door prof. em. Pier Vellinga Waddenacademie Colin OPBOUW

Nadere informatie

Waterbeheer voor de Toekomst

Waterbeheer voor de Toekomst Water Natuurlijk Noorderzijlvest Verkiezingsprogramma 2015 Waterbeheer voor de Toekomst Inleiding Water Natuurlijk is in 2008 opgericht door de grote landelijke natuur- en recreatieorganisaties om de groene

Nadere informatie