ALEPH Weekoverzicht n 117

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALEPH Weekoverzicht n 117"

Transcriptie

1 ALEPH Weekoverzicht n 117 In de kijker: * De rebellen van Crucell * Prikkeltjes * Follow the money * De bittere pil * Voor-zorg * Like me * Lef in het lab * Jacht op gegevens * Non en njet * Censuur (1) De rebellen van Crucell Zet een wetenschapper en een ondernemer bij elkaar en je krijgt ruzie. Zo niet bij het Leidse farmaconcern Crucell. Daar kwamen de nieuwste internationale vindingen, de slimste mensen en de juiste geldzakken bij elkaar om schaterlachend de markt op te gaan. In 2011 werd Crucell voor drie miljard dollar aan Johnson & Johnson verkocht. Het geheim? Zakendoen met flair en lef. Zoals het Ajax in zijn hoogtijdagen voetbalde, dollend, vrijuit spelend en voor de duvel niet bang, zo veroverden de rebellen van Crucell de bloedserieuze wereld van de geneesmiddelenindustrie. De beste jongens van de klas, door collega's vergeleken met Harry Potter en David Copperfield, gebruikten humor en charme als wapens, timing en hersens als visitekaartje. Een brutaal collectief dat met geniale innovaties de werkelijkheid tartte, vele malen miraculeus aan de ondergang ontsnapte en uiteindelijk een mythe wist te bouwen waar de beurs in geloofde. Het verhaal van Crucell is dat van de mondiale biotechwereld: hoop, beloften, grof geld en heel af en toe resultaat.

2 Binnen de grote farmaceutische bedrijven is het marketingbudget inmiddels groter dan dat van onderzoek & ontwikkeling en laatstgenoemde uitgaven gaan vooral op aan jarenlange validatietrajecten en toelatingsprocedures. Voor baanbrekend nieuwe medicijnen doen ze dan ook steeds vaker een beroep op kleinere spelers binnen de industrie en het Nederlandse Crucell was er daar één van voordat het in 2011 werd overgenomen door Johnson & Johnson. Dit boek vertelt het verhaal van de mensen die er vijftien jaar lang leiding aan gaven en met veel bravoure de aandacht van de farmaceutische wereld op zich wisten te vestigen door een combinatie van briljant onderzoek en een uitgekookte verkoopstrategie. Een revolutionaire technologie voor gentherapie legde de basis voor het bedrijf, maar leverde enkel inkomsten op uit licenties. Pas na een beursgang en overschakeling op de ontwikkeling van vaccins maakte Crucell een stormachtige groei door. Daarnaast wist het bedrijf optimaal te profiteren van de aandacht die wereldwijd ontstond voor virussen na de uitbraak van Aids, SARS en de Mexicaanse griep. Een interessant inkijkje voor ondernemers en studenten in de dynamische business van de biotechnologiesector. https://www.youtube.com/watch?v=cj2ingori1g Prikkeltjes * NY-City verplicht griepvaccin: alle kinderen tot 6 jaar (dagopvang, kleuterschool) zullen tussen 1 juli en 31 december verplicht ingeënt moeten worden met het griepvaccin. Deze maatregel komt bovenop de al verplichte vaccins tegen mazelen, bof, rode hond, kinkhoest, waterpokken en tetanus: * Vaccinatieweek 2014 (B): Net als vorig jaar staat de Europese Vaccinatieweek in Vlaanderen ook dit jaar in het teken van de strijd tegen mazelen (24-30 april). Het doel blijft onveranderd: ervoor zorgen dat voor de 2 vaccinatie-momenten minstens 95% van de kinderen gevaccineerd worden. 95% is de drempel om ervoor te zorgen dat de mazelen zich niet kunnen verspreiden. Bij de baby s is die 95% al bereikt, alleen bij de tieners in het vijfde leerjaar zijn er nog een paar procenten extra nodig. * HIV en HPV gaan goed samen: men heeft een bijkomende nieuwe doelgroep gevonden in HIV-besmette vrouwen en adviseert om ook deze groep in te enten met het HPV-vaccin Gardasil: * Slimme marketingtechniek (?) : de recente beslissing om over te gaan op een 2-dosis Gardasil-program, heeft zo te lezen mogelijk een andere achterliggende oorzaak. Merck (Sanofi) verwacht dat deze maatregel wel eens ten gunste zou kunnen komen van de tegenvallende omzetcijfers, omdat de mensen dan juist meer vertrouwen in dit vaccin zullen hebben door het 'bewijs' dat 1 prikje minder zal volstaan:

3 Follow the money Opinie-columnist Jesse Frederik: De farmaceutische industrie kan rekenen op grote staatssubsidies patenten, belastingvoordelen, universiteitsonderzoek daarvoor krijgt de goegemeente echter weinig terug. Medicijnen zijn duur en dat is niet omdat medicijnen duur zijn, maar omdat de overheid staatsmonopolies uitdeelt. Door vindingrijke farmaceuten te belonen met patentrechten moet de consument monopolyprijzen betalen, waarmee farmaceuten hun onderzoekskosten terug kunnen verdienen. Althans, zo werkt het in theorie. Er is geen beter voorbeeld denkbaar van hoe disproportioneel en disfunctioneel het patentsysteem werkt dan de farmaceutische industrie. De enige prikkel die farmaceuten hebben om medicijnen te ontwikkelen, komt vanuit de markt, volgens het principe één euro, één stem. Terwijl er bakken geld worden geïnvesteerd in een middel dat het verschrompelde peniel van de westerling een uur kan reanimeren, moeten medicijnen voor chronische aandoeningen te weinig stemmen of medicijnen voor derdewereldaandoeningen als malaria te weinig euro s maar wachten op ontwikkeling. Nog afgezien van zulke kwalitatieve overwegingen staat de beloning die farmaceuten ontvangen in geen verhouding tot hun onderzoeksinspanningen. De farmaceutische industrie is een van de meest winstgevende takken van industriële sport. Door hun monopolierechten kunnen medicijnmakers hun geneesmiddelen voor een fors premium verkopen. De Europese Commissie deed in 2009 onderzoek naar de markt voor geneesmiddelen. Ze constateerde dat het gemiddelde medicijn twee jaar nadat alternatieve, merkloze producten op de markt waren gekomen al zo n veertig procent goedkoper was. De farmaceutische industrie concentreert zich vooral op het laaghangend fruit. Zo gaan de meeste onderzoeksuitgaven naar medicijnen die al in het klinisch onderzoeksstadium zijn beland medicijnen die al bestaan en die potentieel hebben, maar moeten worden getest voor de toezichthouder ze goedkeurt. Volgens onderzoek van de Europese Commissie ging slechts 1,44 procent van de omzet naar preklinisch onderzoek: het vinden van nieuwe medicijnen. Medicijninnovatie is broodnodig. Maar om nou te vertrouwen op de kunde van risicomijdende, op patenten rentenierende farmaceuten, is onverantwoord en kostbaar. Lees verder: Thrive special edit: World Domination. Follow the money: https://www.youtube.com/watch?v=phsifvyvddm De bittere pil Eén op de acht Vlamingen neemt dagelijks antidepressiva; bij de bejaarden is dat zelfs ruim één op de vier. Ons land is en blijft wereldwijd een koploper in de consumptie van antidepressiva.

4 En dat terwijl ze voor milde depressie nauwelijks meer dan een placebo-effect hebben, maar wel veel schadelijke nevenwerkingen. Panorama vraagt zich af hoe dat te verklaren valt. "Het vieze kleine geheimpje van de psychiatrie", zo noemt placebo-wereldautoriteit Irving Kirsch het placebo-effect bij antidepressiva. Uit zijn onderzoek zou blijken dat antidepressiva in veel gevallen nauwelijks meer effect hebben dan placebopillen. De verwachting van de depressieve patiënt dat een pil zal helpen volstaat in veel gevallen om voor beterschap te zorgen. Voor ernstige depressies zouden antidepressiva wel zinvol zijn. "Het is een grove fout ze dan niet te geven," zegt psychiater Dirk De Wachter. Maar ook dan is het vaak een moeilijke afweging, want de mogelijke nevenwerkingen zijn nochtans niet min: misselijkheid, gewichtstoename, verminderd libido, in zeldzame gevallen zelfs agressie en zelfmoordneigingen. Panorama probeert het waarom van het dubieuze succes van antidepressiva te achterhalen en peilt naar mogelijke alternatieven. Bron: Voor-zorg In België krijgen de ouders, voorafgaande aan het vaccineren van hun kinderen door het CLB (vaccinatieprogramma op school), 7 vragen voorgelegd via het toestemmingsformulier... Let op! De volgende vragen helpen ons om een mogelijke tegenaanwijzing voor vaccinatie op te sporen. Met allergie wordt hier bedoeld het opzwellen van mond of keel, en/of moeite om te ademen en/of problemen met het hart. Is uw kind allergisch voor vaccins? Is uw kind allergisch voor antibiotica (neomycine)? Heeft uw kind een ernstige verminderde afweer tegen ziektekiemen? Dit kan het geval zijn bij kanker, behandeling met chemotherapie, aangeboren verminderde afweer, langdurige behandeling met geneesmiddelen die het afweersysteem onderdrukken, ziekte van de thymus of HIV-infectie. Heeft uw kind een ziekte (gehad) waardoor het aantal bloedplaatjes gedaald is? Heeft uw kind in het voorbije jaar immunoglobulines of bloed ontvangen? Kreeg uw kind in de voorbije 4 weken een inenting of wordt in de nabije toekomst een inenting gepland? Zo ja, welke inenting en wanneer werd/wordt deze inenting toegediend? Zie: 'Infobrief en toestemmingsformulier voor de ouders':

5 Like me Achteloos klikken we erop, miljoenen keren per dag: de vind-ik-leuk-knop van Facebook. De knop onthult zo tot in detail jouw gedrag, wensen, gedachten en positie op de sociale ladder. Hoe leuk is de like eigenlijk nog? Deze simpele knop heeft een enorme datastroom op gang gebracht en is hét symbool voor de onstilbare honger van sociale media. Belangrijker nog, de knop onthult tot in detail jouw gedrag, wensen, gedachten, voorkeuren, sociale positie en die van je online vrienden. De vindik-leuk-knop is een van de belangrijkste redenen dat Facebook 72 miljard euro waard is. Maar hier stopt het nog niet. Likes vertellen niet alleen wat je, nou ja, leuk vindt en tot welke gemeenschap je behoort. Ze zeggen ook wat voor soort iemand jij bent. Voor sociale wetenschappers, data scientists en computerwetenschappers zijn de likes vooral in deze zin een ware goudmijn. Niet voor niets verschenen er de afgelopen jaren honderden studies naar ons sociale gedrag op Facebook. Wetenschappers leggen niet alleen jouw persoonlijke trekken bloot met behulp van likes, maar ook je sociale netwerk. De mogelijkheden zijn indrukwekkend. De website van het Digital Methods Initiative, een onderzoeksgroep van de Universiteit van Amsterdam, gebruikte onder meer likes om een nieuw contra-jihadistisch netwerk in Europa bloot te leggen. Dit netwerk bestaat uit verschillende groepen en individuen die zich verzetten tegen wat in hun ogen de 'islamisering' van Europa of hun land is. Lees verder: https://decorrespondent.nl/979/vind-mij-leuk-en-ik-zal-zeggen-wie-jebent/ fb2a3f Lef in het lab Sinds 2007 reikt de Dierenbescherming de Lef in het Lab-prijs uit aan wetenschappers die zich op uitzonderlijke wijze inzetten om het aantal dierproeven terug te dringen. Dit jaar zijn er vijf genomineerden en het publiek bepaalt wie met de prijs naar huis gaat. Breng je stem uit via de poll onderaan de pagina. Jacht op gegevens In Engeland ontstaat begin dit jaar ophef nadat bekend wordt dat de Britse National Health Service 47 miljoen medische dossiers doorverkoopt aan verzekeraars. De gegevens werden gekoppeld aan kredietwaardigheidsgegevens. Zo konden verzekeraars bijvoorbeeld een inschatting maken van het risico op longkanker. De verzekeraars gebruikten de data om de premies aan te passen; vooral patiënten jonger dan 50 jaar zijn meer premie gaan betalen.

6 Hoe zit het eigenlijk in Nederland? ZEMBLA onderzoekt: Wat weten de verzekeraars van onze medische achtergrond? DIS, de grootste medische database van ons land is niet anoniem. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kan door het koppelen van diagnose-informatie aan persoonsgegevens achterhalen wie welke medische behandeling heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Gegevens in DIS zijn niet te herleiden tot de persoon, stelt DBC-onderhoud, de instantie die deze databank beheert. Maar in een mail aan Zembla bevestigt het CBS dat zij in staat is de identiteit achter de gepseudonimiseerde gegevens te herleiden. Hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen stelt: 'Dan kunnen ze van DBC s weer mensen van vlees en bloed maken. Als ze het kunnen, dan is het heel goed mogelijk om van die wetenschap misbruik te maken, dat is dan ook mogelijk. En dat is niet echt een comfortabele gedachte.' Jaarlijks worden miljoenen patiëntgegevens opgeslagen in de landelijke database DIS. Alle ziekenhuizen en GGZ-zorgaanbieders leveren diagnose- en behandelinformatie van hun patiënten aan. De bestanden in DIS zijn gepseudonimiseerd; naam en adres worden niet opgeslagen, maar wél de diagnose-en behandelinformatie, het postcodegebied, leeftijd en geslacht van de patiënt. Psychiater Jim van Os zegt over gepseudonimiseerde databases: 'Iedereen weet dat je met dit soort data, als je die hebt, mensen kunt identificeren. Dat is geen geheim.' Non en njet L'Assemblée nationale, het Lagerhuis van het tweekamerparlement in Frankrijk, heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat de teelt van genetisch gemodificeerde maïs in Frankrijk moet verbieden. Medio maart werd via een noodverordening een verbod op het zaaien van de maïs ingesteld, maar daar zijn de Franse Unie voor zaadbedrijven en de vereniging voor maïsproducenten tegen in gegaan. Zij zeggen dat het verbod op MON810, de genetisch gemodificeerde maïs van Monsanto, de biotechnologische innovaties in de weg staat. Mon810 is vooralsnog het enige genetisch gemodificeerde maïs in Europa. Brussel denkt nog na over verlening van de licentie.

7 De Russische president Vladimir Poetin heeft een wetsvoorstel gemaakt om alle genetisch gemodificeerde gewassen in het land te verbieden. Naar eigen zeggen wil Poetin van Rusland een GMO vrije natie maken. Maar, de wet is niet zonder gevolgen, schrijft de Natural Society. Als het aan de president ligt hoeven Russische burgers nooit meer genetisch gemodificeerd voedsel te eten, wat de gezondheid ten goede moet komen. Een nieuwe wet, die speciaal hiervoor wordt opgesteld, zal dat gaan realiseren. Het nobel streven is echter niet zonder consequenties. De World Trade Organisation (WTO) eist namelijk dat deelnemende landen hun grenzen voor GMO-voedsel openstellen. Rusland Censuur (1) Eerste deel van een vervolgserietje met enkele opvallende quotes, visies en stukjes geplukt uit het boek 'Censuur - Wat u niet mag weten over uw gezondheid' geschreven door Dr. Gábor Lenkei (met de wel-willende toestemming van de uitgever, waarvoor hartelijk dank). * Waarom leven we maar half zo lang als we zouden moeten? * Waarom worden alleen mensen in natuurgemeenschappen honderd jaar? * Wie vormt onze opvattingen over gezondheid? * Wie houdt de meest belangwekkende wetenschappelijke ontdekkingen achter, en waarom? * Hoe kun je schatrijk worden met het verzinnen van een kinderziekte? De absolute topper onder de toppers is een geneesmiddel dat een leven lang gebruikt moet worden. Wat in wezen nog het meest verbazingwekkend van alles is, is dat zelfs artsen willen beweren dat er ziektes bestaan die binnen het lichaam niet uitgeroeid kunnen, maar slechts kunnen worden beheerst, in evenwicht gehouden of levenslang behandeld. Voorbeelden hiervan zijn diabetes, hoge bloeddruk, arteriosclerose (aderverkalking) en andere chronische ziekten. Farmaceutische lobbyisten hebben de medische cultuur zover gekregen dat deze een categorie aanvaardt die geen enkele andere beroepsgroep zich ooit in de schoenen had laten schuiven de categorie 'onoplosbaar.' Een huis dat niet gebouwd kan worden, een brug die instort, een auto die niet gerepareerd kan worden, een biefstuk die niet gebakken kan worden? U zou het niet pikken van de architect, ingenieur, monteur of kok! Geneeskundigen worden wel opgeleid om te denken: 'Hier bestaat geen behandeling voor; dit kan alleen maar worden opgelapt of ingeperkt.' De mens zou zijn hele leven gezond moeten zijn en een natuurlijke dood moeten sterven. Bron :

8 Wekelijks ALEPH na-denkertje En dat is precies wat de mens voor de supermens zal zijn: iets belachelijks of een voorwerp van pijnlijke schaamte. Jullie hebben de weg afgelegd van worm tot mens en veel in jullie is nog worm. Eens waren jullie apen en ook nu nog is de mens meer een aap dan willekeurig welke aap. Friedrich Nietzsche (Also sprach Zarathustra) Earth Day 2014 in de kijker: Gezonde leefruimte in de kijker: Stralingsvrij dorp in de kijker: Shooting Bigfoot in de kijker: Gezonde agenda in de kijker: Voorgaande afleveringen van de Aleph zijn te bekijken op de site onder de knop 'Aleph', of onder de knop 'Archief' op Wanneer je de wekelijkse Aleph niet meer wenst te ontvangen, graag een kort mailtje naar "Aleph" staat voor het begin, de oorsprong van alle dingen.

De zorg: hoeveel extra is het ons waard?

De zorg: hoeveel extra is het ons waard? De zorg: hoeveel extra is het ons waard? Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is dat erg? Wat kunnen we hieraan doen? Een doorsnee gezin betaalt ruim 11.000 euro per

Nadere informatie

ALEPH Weekoverzicht n 140

ALEPH Weekoverzicht n 140 ALEPH Weekoverzicht n 140 In de kijker: * Zorg is geen koopwaar * Prikkeltjes * Europees manifest * De mens als risicofactor * CC op het matje * Ach gossie! * Beroepsgeheim * Kackadoris * Perverse prikkel

Nadere informatie

medischw e t e n s c h a p p e l i j k o n d e r z o e k

medischw e t e n s c h a p p e l i j k o n d e r z o e k medischw e t e n s c h a p p e l i j k o n d e r z o e k opzet risico s toetsingscommissie 2 Inhoud m e d i s c h w e t e n s c h a p p e l i j k onderzoek Voorwoord 2 Inleiding 4 Medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Zorg dat je gezondheid in de beste handen is, je eigen handen!

Zorg dat je gezondheid in de beste handen is, je eigen handen! Voorwoord Zoektocht naar gezondheid In dit boek wil ik iedereen deelgenoot maken van mijn reis en zoektocht naar gezondheid. Een reis die ook bij mij begon door lichamelijke klachten die mij beperkingen

Nadere informatie

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS

Een Publicatie van Zaken in Balans. Social Media. Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Een Publicatie van Zaken in Balans Social Media Zakelijk gezien een must! SOCIAL MEDIA VOOR BEDRIJVEN: ACHTERGRONDEN, TIPS EN TRICS Auteur: Waldo Bominaar Meer weten? Kijk op mijn LinkedIn: INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee?

De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? De maatschappij verandert. Verandert de zorg mee? 2 3 De samenleving verandert razendsnel. We zijn mondiger en verwachten meer dan ooit. Nieuwe, slimme

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 3 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Hoe

Nadere informatie

ONSCHADELIJK GEMAAKT

ONSCHADELIJK GEMAAKT niet iedereen wil het geloven, maar toch is het zo: als je hiv onmeetbaar is omdat je je medicijnen goed slikt en je hebt geen soa, kun je het niet meer overdragen. en dat is goed nieuws: het stigma wordt

Nadere informatie

Waar ligt dat dat aan?

Waar ligt dat dat aan? Ook al is hij al zestien jaar niet meer actief als marktonderzoeker toch blijft Maurice de Hond (52) voor velen nog altijd een opiniepeiler. De Hond gaat naar de beurs en iedereen zal dat weten. Met zijn

Nadere informatie

Luc Colemont. Een dokter en 12 wijzen tonen u een weg naar... Een wereld zonder darmkanker

Luc Colemont. Een dokter en 12 wijzen tonen u een weg naar... Een wereld zonder darmkanker Luc Colemont Een dokter en 12 wijzen tonen u een weg naar... Een wereld zonder darmkanker Grafische vormgeving: Lonely Alien Productions Verantwoordelijke uitgever: Luster Druk: Newgoff Gent Eerste druk

Nadere informatie

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar

Gratis uitgave van PensioenDividend.nl. Elke Maand Dividend. Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Gratis uitgave van PensioenDividend.nl Elke Maand Dividend Geniet van een extra maandinkomen zonder de kosten van een dure verzekeraar Droomt u ook wel eens van een extra maandinkomen en dat zonder daar

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Meebetalen aan de zorg

Meebetalen aan de zorg Meebetalen aan de zorg Meebetalen aan de zorg Nederlanders over solidariteit en betaalbaarheid van de zorg Sjoerd Kooiker en Mirjam de Klerk (scp) Judith ter Berg en Yolanda Schothorst (Bureau Veldkamp)

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie

Genetische testen en gezondheid

Genetische testen en gezondheid Genetische testen en gezondheid Genetische testen en gezondheid We hebben allemaal een unieke combinatie van genen van onze ouders geërfd. Onze unieke combinatie van genen en de invloed van onze omgeving

Nadere informatie

Geldzorgen op je oude dag

Geldzorgen op je oude dag Onderzoeksverslag voorbereidend onderzoek Geldzorgen op je oude dag uitgebracht door Alleato, Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Utrecht Utrecht, maart 2011 Alleato, Centrum voor Maatschappelijke

Nadere informatie

04 Het relatiemagazine. Ben Tiggelaar. In gesprek met managementgoeroe. in dit nummer: Beleidsstatistiek

04 Het relatiemagazine. Ben Tiggelaar. In gesprek met managementgoeroe. in dit nummer: Beleidsstatistiek In gesprek met managementgoeroe Ben Tiggelaar in dit nummer: In Tweede gesprek Kamerlid met Sophie Sharon Gesthuizen in t Veld aan het woord CBS viert 10 jaar Centrum Samen werken voor aan Beleidsstatistiek

Nadere informatie

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers

cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers cursusboek Go Social social media workshop aangeboden door ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: social media anno nu... 4 1.1 Hoeveel mensen maken er gebruik

Nadere informatie

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat!

Martijn Joosten. Het geheim van een succesvolle makelaar. Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Het geheim van een succesvolle makelaar Tip: Print dit e-book uit voor een optimaal resultaat! Marketing voor Makelaars 2 / 41 Over de auteur Ik heet en ik ben off- en online ondernemer, spreker en trainer.

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals

e-mail marketing webwinkeliers voor Voor praktische professionals e-mail marketing voor webwinkeliers Voor praktische professionals Alle grote webwinkels doen aan e-mail marketing. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Ze weten namelijk dat e-mail marketing meer oplevert

Nadere informatie

De psychologie van het OVERTUIGEN

De psychologie van het OVERTUIGEN Special Sneak Peek! De psychologie van het OVERTUIGEN Miniboekje met: Artikelen over Robert Cialdini Columns van onder anderen: - Ben Tiggelaar - Roos Vonk - Jeroen Busscher Aan dit mini-boekje werkten

Nadere informatie

ZORGTIPS.NL. Kies de juiste zorgverzekering. Praktische tips & tricks bij het kiezen en overstappen van zorgverzekering

ZORGTIPS.NL. Kies de juiste zorgverzekering. Praktische tips & tricks bij het kiezen en overstappen van zorgverzekering ZORGTIPS.NL Kies de juiste zorgverzekering Praktische tips & tricks bij het kiezen en overstappen van zorgverzekering 2 Hoe kies je de juiste zorgverzekering voor 2015? Het einde van het jaar komt weer

Nadere informatie

Tekstboekje VMBO-KB 2005

Tekstboekje VMBO-KB 2005 Tekstboekje VMBO-KB 2005 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30-15.30 uur NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID-SCHRIJFVAARDIGHEID CSE KB 500040-2-621t TEKST 1 HANDIGE DINGEN Lees eerst de opdracht in het vragenboekje en

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Bacheloropdracht. Patiënten zonder grenzen. Medisch toerisme van Nederland naar India

Bacheloropdracht. Patiënten zonder grenzen. Medisch toerisme van Nederland naar India Bacheloropdracht Patiënten zonder grenzen Medisch toerisme van Nederland naar India Naam: Krystel Singh Studie: Algemene Gezondheidswetenschappen Examinator: Dhr. Kroon Meelezer: Dhr. Maathuis 1 Samenvatting

Nadere informatie

Hoe leef je het langst zonder angst

Hoe leef je het langst zonder angst Hoe leef je het langst zonder angst 1 2 Hoe leef je het LANGST Zonder ANGST Edwin Selij Uitgeverij Darshan 3 4 Dit Boek was onmogelijk geweest, zonder de steun van mijn vrouw, Suzanne 5 Colofon Uitgeverij

Nadere informatie

KENNIS ALS WATER 4 vragen over leven lang leren en wat huiswerk Colofon Kennis als water Vier vragen over leven lang leren en wat huiswerk Stichting Nederland Kennisland Juni 2004 Deze publicatie is financieel

Nadere informatie