Beoordelen Functioneren in de praktijk, niveau 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beoordelen Functioneren in de praktijk, niveau 3"

Transcriptie

1 1 CIMO-rapportage Pedagogiek Ank Greijmans en Annemieke Peeters, 13 juli 2017 Beoordelen Functioneren in de praktijk, niveau 3 C I In het deeltentamen Functioneren in de praktijk op niveau 3 staat het handelen dat de student gedurende de (laatste fase van) de stage heeft laten zien centraal. Het deeltentamen bestaat uit een eindgesprek met de student, in aanwezigheid van de praktijkbegeleider. Voor de beoordeling van het handelen is de praktijkdocent sterk afhankelijk van de input van de praktijkbegeleider. De opleiding wil vaststellen in hoeverre de toetsing Functioneren in de praktijk op niveau 3 valide, betrouwbaar en transparant is. Met andere woorden, toetsen ze daadwerkelijk en op een eerlijke en betrouwbare manier het handelen van de student in de praktijk, op niveau 3? Bij de start van studiejaar heeft de opleiding een aantal wijzigingen in de eindbeoordeling doorgevoerd. Het Persoonlijk ontwikkelplan is geen beoordelingsproduct meer, de student beschrijft zijn handelen in 2 kritische beroepssituaties (als input voor het eindgesprek). Tijdens het eindgesprek wordt de STARR-methode gebruikt om het handelen centraal te stellen. De opleiding heeft aan studenten informatie en instructie gegeven over deze nieuwe eindbeoordeling. M O Betrokkenen (docenten, studenten en praktijkbegeleiders) zijn bevraagt op de door hen ervaren validiteit, betrouwbaarheid en transparantie. De drie variabelen zijn geoperationaliseerd in items voor drie vragenlijsten. De verwachting is dat de betrokkenen positief reageerden op de items. De items gaan over: Validiteit: Bijdrage van de adviesbeoordeling aan het beeld van het handelen? Voldoende beeld van het handelen verkregen? Geschiktheid eindgesprek? Betrouwbaarheid: Betekenis beroepsbekwaamheid? Objectiviteit praktijkbegeleider? Representativiteit eindcijfer? Overwegingen tbv eindbeoordeling? Eerlijkheid? Helderheid beoordelingsformulier? Transparantie: Verwachtingen eindgesprek helder? Is gegeven informatie helpend? De opleiding levert studenten af die op startbekwaam niveau kunnen handelen in de praktijk. De opleiding wil vaststellen of een student bekwaam is, dat wil zeggen: of de student in de toekomst in (een veelheid aan) gelijkende situaties een taak op eenzelfde (voldoende) manier zal uitvoeren. De beoordeling moet kortgezegd generaliseerbaar zijn, c.q. voorspellende waarde hebben voor de prestaties/handelen van de student in de toekomst.

2 2 Context In het deeltentamen Functioneren in de praktijk op niveau 3 staat het handelen dat de student gedurende de (laatste fase van) de stage heeft laten zien centraal. Het gaat om het totaalbeeld, waarbij alle competenties en kernkwaliteiten in samenhang, aan de orde zijn. De eindbeoordeling vindt plaats tijdens een beoordelingsgesprek met de student, in aanwezigheid van de praktijkbegeleider. Voor de beoordeling van het handelen is de praktijkdocent afhankelijk van de input van de praktijkbegeleider. De praktijkbegeleider begeleidt de student tijdens zijn stage op de werkplek. De praktijkdocent ziet de student 3 keer per jaar gedurende zijn stage, tijdens twee begeleidingsgesprekken en tijdens het eindgesprek. In het eindgesprek vindt de eindbeoordeling plaats. De praktijkdocent vormt zijn beeld tijdens de begeleidingsgesprekken met de student en de praktijkbegeleider, via de adviesbeoordeling die de praktijkbegeleider geeft en tijdens het eindgesprek. De student levert input voor het eindgesprek door zijn/haar handelen in 2 kritische beroepssituaties te beschrijven. De opleiding wil vaststellen in hoeverre in deze toetsing Functioneren in de praktijk op niveau 3 valide, betrouwbaar en transparant is. Met andere woorden, toetsen ze daadwerkelijk en op een eerlijke en betrouwbare manier het handelen van de student in de praktijk, op niveau 3 en gebeurt dit op een transparantie manier? Interventie(s) In studiejaar heeft de opleiding Pedagogiek een aantal veranderingen in de eindbeoordeling doorgevoerd om het (niveau van) handelen van de student meer centraal te stellen. De veranderingen (interventies) zijn: het afschaffen van het Persoonlijk Ontwikkelplan (POP) als beoordelingsproduct. Het POP dient voortaan alleen als leer- en begeleidingshulpmiddel; het door de student laten beschrijven van zijn handelen in 2 kritische beroepssituaties (één per segment) als input voor het eindgesprek; het gebruik van de STARR-methode om het handelen in het eindgesprek meer centraal te stellen. koppelen vaste praktijkdocent aan praktijkorganisatie (is niet meegenomen in het experiment) n.b. De adviesbeoordeling door de praktijkbegeleider maakte al onderdeel uit van de eindbeoordeling en diende ook in voorgaande jaren als input voor het eindgesprek. De werkwijze en het formulier voor de adviesbeoordeling is niet gewijzigd. Om bekend te raken met de nieuwe manier van beoordelen heeft de opleiding voor de praktijkdocenten een instructie geschreven en is er een oefensessie met studenten gepland. Studenten hebben een extra informatiecollege gekregen met vragenrondje. In het informatiecollege waren de studenten aanwezig die aan de oefensessie hebben meegedaan. Ook kregen studenten een schriftelijke instructie. Ook hier was steeds kern: het gaat om je handelen, dat wordt getoetst.

3 3 Mechanisme(n) De opleiding wil via de hierboven beschreven interventies het handelen van de student centraal stellen in de beoordeling en zo valide, betrouwbaar en transparant mogelijk beoordelen. Omdat het niet mogelijk was om een verandering in gedrag van de betrokkenen vast te stellen (of te vergelijken tussen dit jaar en vorige studiejaren), hebben we besloten de betrokkenen naar hun mening te vragen. We verwachten dat zowel de praktijkdocent, de student en de praktijkbegeleider positief reageert op de vragen mbt de validiteit, betrouwbaarheid en transparantie van de toetsing, zie onderstaande tabel. Validiteit Betrouwbaarheid transparantie Tabel 1 Verwachte respons per betrokkene De praktijkbegeleider: De praktijkdocent De student Vindt dat de adviesbeoordeling het geeft aan dat de adviesbeoordeling bijdraagt aan de niveau van handelen goed aangeeft. eindbeoordeling Vindt dat het eindgesprek geschikt is Geeft aan dat het eindgesprek geschikt is om het om het handelen in de praktijk te handelen in de praktijk te beoordelen. beoordelen. geeft aan dat het beschrijven van de kritische beroepssituaties bijdraagt aan de eindbeoordeling. weet wat beroepsbekwaam handelen inhoudt. heeft voldoende zicht gekregen op het handelen om de adviesbeoordeling te geven. kan het handelen van de student objectief beoordelen. heeft een representatief cijfer gegeven. vindt het adviesbeoordelingsformulier helder. geeft aan dat de informatie helpend is. weet wat beroepsbekwaam handelen inhoudt. geeft aan het handelen van de student objectief te kunnen beoordelen. Kan op basis van de adviesbeoordeling en het gesprek een cijfer toekennen. Geeft aan dat iedere student een gelijke kans op het behalen van de toets heeft, ongeacht de stagecontext. Vindt het beoordelingsformulier helder. Geeft aan dat de informatie helpend was. Heeft de PB een voldoende beeld van zijn/haar handelen in de praktijk kunnen geven. Heeft in het eindgesprek een reëel beeld kunnen geven van mijn niveau van handelen. geeft aan dat het beschrijven van de kritische beroepssituaties bijdraagt aan de eindbeoordeling. weet wat beroepsbekwaam handelen inhoudt. Vindt dat de praktijkbegeleider zijn/haar handelen objectief van beoordelen. Vindt dat hij/zij een representatief eindcijfer heeft gekregen. Weet welke overwegingen ten grondslag liggen aan de eindbeoordeling. Geeft aan dat iedere student een gelijke kans op het behalen van de toets heeft, ongeacht de stagecontext. Vindt het beoordelingsformulier helder. Weet wat er van hem/haar verwacht wordt in het gesprek. Geeft aan dat de informatie helpend was.

4 4 Outcome De opleiding levert studenten af die op startbekwaam niveau kunnen handelen in de praktijk. Daarom wil ze op een valide, betrouwbare en transparante manier het niveau van de startbekwame beroepsprofessional beoordelen. De opleiding wil vaststellen of een student bekwaam is, dat wil zeggen: of de student in de toekomst in (een veelheid aan) gelijkende situaties een taak op eenzelfde (voldoende) manier zal uitvoeren. De beoordeling moet kortgezegd generaliseerbaar zijn, c.q. voorspellende waarde hebben voor de prestaties/handelen van de student in de toekomst. Hoe zag het experiment eruit? Studenten, praktijkbegeleiders en praktijkdocenten zijn gevraagd om een enquête in te vullen met stellingen over de mate waarin zij de eindbeoordeling als betrouwbaar, valide en transparant beschouwen (zie tabel 1, p2). Voor elke doelgroep is een vragenlijst gemaakt. De vragenlijsten bestaan uit 9 tot 11 stellingen met een 5-punts likertschaal (helemaal oneens helemaal eens). In de vragenlijst konden respondenten tips geven om de beoordeling van het praktijkleren verder te verbeteren en was er ruimte voor het maken van opmerkingen. De vragenlijst zijn in juni 2016 afgenomen. Aantal Totaal aantal % respons respondenten betrokkenen Studenten % Praktijkbegeleider % Praktijkdocent % totaal 114 Figuur 1 Aantal respondenten vragenlijst Op 22 juni 2016 is een focusgroepinterview gehouden met 6 praktijkdocenten om van gedachten te wisselen over de uitvoering van de eindbeoordeling en de mate waarin de eindbeoordeling valide, betrouwbaar en transparant was. Helaas is het niet gelukt om focusgroepinterviews te organiseren met studenten en praktijkbegeleiders. Welke vragen stonden centraal? Zowel in het interview als in de vragenlijsten stonden vragen centraal die betrekking hebben op de validiteit, betrouwbaarheid en transparantie van de eindbeoordeling. In tabel 1 zijn de onderwerpen van de vragenlijst-items gepresenteerd. Deze onderwerpen zijn vertaald in stellingen. In het focusgroepinterview stonden de volgende vragen centraal: Algemeen Hoe is de eindbeoordeling van het Functioneren in de praktijk niveau 3 verlopen? Hoe ervaar je de nieuwe werkwijze ten opzichte van de werkwijze van vorig jaar? Validiteit In hoeverre krijg je via deze werkwijze een goed beeld van het handelen van de student in de praktijk? Wat is de bijdrage van de adviesbeoordeling, de kritische beroepssituaties? Welke factoren stimuleren of belemmeren het verkrijgen van het juiste beeld?

5 5 Betrouwbaarheid In hoeverre heb je (überhaupt) goed beeld van beroepsbekwaam handelen van een startbekwaam professional? (betrouwbaarheid) Hoe stelde je vast of de student een voldoende of onvoldoende had? Hoe kom je tot een eindcijfer? In hoeverre was er gelijkwaardigheid/ gezamenlijkheid van met de praktijkbegeleider? Juiste verhouding tussen advies praktijk en eigen zicht op functioneren van de student? In hoeverre eindbeoordeling wijkt de eindbeoordeling af van adviesbeoordeling en waarom? Transparantie Had je voldoende informatie over aanpak via handleiding/proefuitvoering etc? Wat niet of verder nodig? Informatie op beoordelingsformulier helder? Verbeterpunten? Welke antwoorden hebben we gevonden? Resultaat vragenlijsten Validiteit Bij de studenten, de praktijkbegeleiders en praktijkdocenten geeft 80% à 90% van de respondenten een positieve respons op de items over de validiteit van de toets. Uitzondering daarop is het item over de bijdrage van de kritische beroepssituatie aan de eindbeoordeling. 40% van de praktijkdocenten antwoordt neutraal of negatief. Betrouwbaarheid De meeste studenten (tussen 80% en 98%) reageren positief op de stellingen over de betrouwbaarheid. Dat beeld komt overeen met dat van de praktijkbegeleiders. Opvallend is dat ruim 13% van de praktijkbegeleiders negatief op de stelling dat de kernkwaliteiten en de beschrijving van de competenties bijdragen aan de kwaliteit van de beoordeling (ruim 11% is neutraal). 9% van de praktijkbegeleiders vindt het adviesbeoordelingsformulier niet helder. Bij de praktijkdocenten zijn bij een aantal items lagere scores waar te nemen. Zij zijn kritisch over de mate waarin ze het handelen van de student objectief kunnen beoordelen (18% van de praktijkdocenten is het oneens, 25% is neutraal). Ruim 20% van de praktijkdocenten reageert negatief of de stelling of iedere student een gelijke kans op het behalen van de toets heeft ongeacht de stagecontext (46% neutraal). Een ruime meerderheid van de praktijkdocenten reageert positief op de andere items. Transparantie 82% van de studenten geeft aan dat duidelijk was wat er van ze verwacht werd, 15% reageert neutraal. Bijna alle studenten vonden de informatie die ze kregen, helpend om zicht te geven op het niveau van handelen in de praktijk. 96% van de studenten reageert neutraal/positief op de stelling over de instructie helpend was. De praktijkbegeleiders en praktijkdocenten zijn overwegend positief over het helpend zijn van de informatie in de handleiding.

6 6 Resultaat interviews Validiteit De nieuwe opzet van de beoordeling en de beoordelingsinstrumenten dragen bij aan de kwaliteit van het eindgesprek en de eindbeoordeling. Het eindgesprek is noodzakelijk om inzicht te krijgen in de prestaties/het functioneren van de student. De kritische beroepssituaties helpen bij het bespreekbaar maken van het handelen van de student. De beoordelaars geven aan dat het belangrijk is om de praktijkbegeleider goed in het gesprek te betrekken. De adviesbeoordeling geeft het beeld van de praktijkbegeleider. Beoordelaars willen hun eigen beeld vormen, onder andere door middel van de kritische beroepssituaties. Het is lastig om niet in herhaling te vallen tijdens het gesprek, daarom geven ze aan ook andere beroepssituaties te bespreken/benutten om in te schatten of transfer van het handelen naar andere situaties zal plaatsvinden. Betrouwbaarheid Docenten geven aan dat het plaatsen een kruisje per beoordelingscriterium ontoereikend is om het eindcijfer te bepalen. Op het adviesbeoordelingsformulier zou nadrukkelijk om een toelichting van het gegeven oordeel moeten worden gevraagd. Dit biedt meer handvaten voor de bespreking en voor het bepalen van het eindcijfer. Een beoordelaar vraagt zich af wat hij in handen moet hebben om van de adviesbeoordeling af te wijken. Het zou helpen als meer duidelijk/afgestemd wordt wat het plaatsen van een kruisje op een bepaalde plaats betekent: welk gedrag/handelen zie je als dat oordeel wordt gegeven en wat maakt dat het gedrag startbekwaam is. De gesprekspartners geven aan dat het goed zijn met elkaar te spreken over de startbekwaamheid en het handelen/gedrag dat daarvoor exemplarisch is (calibreren). Transparantie In het focusinterview geven de praktijkdocenten aan dat de opleiding de praktijk te laat heeft geïnformeerd over de wijze van beoordelen. Communicatie rondom de functie van het POP behoeft nog aandacht. Dat geldt ook voor de rol die het POP ter voorbereiding op het beoordelingsgesprek heeft (zowel voor de student, praktijkbegeleider als praktijkdocent/beoordelaar) en de kwaliteitseisen die aan de POP, als ontwikkel- en begeleidingsinstrument, worden gesteld. Overige punten die genoemd werden: Het POP is een begeleidingsinstrument en ondersteunt de ontwikkeling van de student en geeft input voor de begeleidingsgesprekken (bij de start en halverwege de stage). De vraag centraal staan: "Wat heeft de student nodig om op het gewenste eindniveau te behalen?" Beoordelaars geven aan te reflecteren op de eigen prestatie: ben ik wel goed bezig, wat is eerlijk, wat is rechtvaardig?

7 7 Aanbevelingen op basis van het experiment Pas de instructie op het adviesbeoordelingsformulier aan zodat de praktijkbegeleider toelichting geeft en duidelijk één kruisje zet bij het oordeel dat hij/zij wil geven. Verander het adviesbeoordelingsformulier voor de praktijkbegeleider NIET. De praktijkbegeleiders vinden de opzet met competenties zoals die nu is, prettig en behulpzaam. Organiseer kalibreersessies tussen alle betrokkenen bij de beoordeling (studenten, praktijkbegeleiders, praktijkdocenten. Organiseer meekijkmomenten/opnames voor beoordelaars om van elkaar te kunnen leren onder andere op het gebied van gespreksvoering. Organiseer een vorm van peerfeedback zodat studenten bij elkaar gaan kijken, elkaar feedback geven met behulp van het adviesbeoordelingsformulier zodat de bezoekers kennismaken met andere contexten, zichtbaar maken van het handelen en voor de ontvangers inzicht krijgen waar op beoordeeld wordt en wijzen waar je handelen zichtbaar kunt maken. Ter aanvulling op de begeleidingsgesprekken van de praktijkdocent. Zet het POP nadrukkelijk in als begeleidingsinstrument en verduidelijk de rol die het kan spelen in de begeleiding en hoe dat input kan opleveren voor het voorbereiden en uitvoeren van de toetsing/beoordeling. Zorg ervoor dat studenten gaan praktijkleren op passende en relevante stageplekken met de juiste complexiteit. Bepaal als opleiding (in samenspraak met je werkveld) al vooraf, bij het matchen van werkplek en student/leervraag of deze werkplek geschikt is als leerwerkplek (inclusief passende begeleiding op het juiste niveau). Eventuele diversiteit in stagecontexten moet geen onderwerp van discussie zijn en niet meegewogen worden in de beoordeling. Wat heeft de opleiding met de resultaten gedaan? t.a.v. de validiteit: - De informatie over de kritische beroepssituaties in de handleiding is aangescherpt en (vanaf het begin) onderwerp van gesprek in de WEP-lessen. In het informatiecollege worden ervaringen en tips van studenten gedeeld. - De opleiding is van plan om: o blijvend aandacht te besteden aan het positioneren en concretiseren van de betekenis/rol van de kritische beroepssituaties bij de beoordeling in dialoog met praktijkdocenten, studenten en begeleiders. o Een workshop/training voor praktijkbegeleiders te ontwikkelen waarin de aanpak en de betekenis/rol van de kritische beroepssituaties aandacht krijgt. t.a.v. betrouwbaarheid: - De lay-out van het adviesbeoordelingsformulier en de instructie voor het invullen van dit formulier aangepast. De praktijkbegeleiders geven voortaan een toelichting bij het geplaatste kruisje. - De keuze is gemaakt om het adviesbeoordelingsformulier niet aan te passen. Hier blijft de beoordeling van competenties (in plaats van segmenten) de insteek. - De opleiding is van plan om: in studiejaar 16-17:

8 8 o te onderzoeken op welke wijze peerfeedback een plaats kan krijgen in de begeleiding/beoordeling binnen het praktijkleren (zie aanbeveling). o 3 calibreersessies met praktijkdocenten te organiseren om een meer gemeenschappelijk beeld van de startbekwaamheid te krijgen, objectiever te kunnen beoordelen, een meer gemeenschappelijk beeld van een voldoende en onvoldoende prestatie te vormen. In studiejaar 17-18: o het gedragen beeld te kalibreren met praktijkbegeleider en studenten o een workshop/training te ontwikkelen voor praktijkbegeleiders o de praktijkcontactdagen (live contact moment met de praktijk) anders in te vullen met actieve werkvormen op basis van casuïstiek rondom begeleiden en beoordelen. o scholing/deskundigheidsbevordering op het terrein van begeleiden organiseren voor het praktijkteam. - De opleiding wil bij de werving van stageplekken expliciet aandacht besteden aan de kwaliteit van de stageplek en de stagebegeleiding om zowel de kwaliteit van het werkplekleren en de beoordeling beter te borgen. t.a.v. de transparantie: - De plek, betekenis en vorm van het POP wordt geconcretiseerd in de praktijkcontactdagen en in de training/workshop voor praktijkbegeleiders. Wat zou je andere opleidingen aanraden op basis van deze CIMO-ervaring? 1. Koppel een CIMO-experiment aan (kleine) interventies tbv onderwijsvernieuwing Het uitvoeren van de CIMO (als een soort gedachtenexperiment) op zich is al winst doordat je, zonder het resultaat al te hebben, nadenkt over welke stappen je moet zetten om je doelen te bereiken. Je stelt ook vast wat je wilt weten en meten om vast te stellen of je de doelen realiseert of de juiste koers te pakken hebt. De resultaten van het experiment ondersteunen bij het uitvoeren, invoeren en onderbouwen van de verbeteringen. 2. Voer de CIMO uit in teamverband (binnen de opleiding) Als team blijf je scherp of je aanname (bijvoorbeeld de wens om het formulier aan te passen) wel als verbetering wordt ervaren. Het voeren van deze inhoudelijke gesprekken draagt bij aan de teamontwikkeling. Het is dan ook aan te raden om met meer mensen van de opleiding bij deze CIMO-werkwijze betrokken te zijn. 3. Deel ervaringen binnen een HAN-brede projectgroep Uitwisseling met andere collega s die binnen de HAN een CIMO uitvoeren leidt tot constructieve input over inhoud, vorm en organisatie en draagt bij aan je eigen proces. 4. Ook korte enquêtes kunnen meerwaarde hebben De verzameling van data via een korte enquête die na het eindgesprek op de eindstage werd ingevuld, werkte goed: het koste niet veel tijd en gaf een mooie respons. De uitgifte van de enquêtes behoeft een goede stroomlijning en registratie.

Kennismakingsgesprek

Kennismakingsgesprek Bijlage 3 Feedbackformulier voor de PRAKTIJK BEGELEIDER N3 Pedagogiek voltijd (2016-2017) Toelichting: Kennismakingsgesprek Bij de kennismaking is het belangrijk om vast te stellen dat de stagplek een

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

Trendanalyse

Trendanalyse Trendanalyse 2005 2007-2009 Versie 1 April 2010 In 2005, 2007 en 2009 hebben docenten, werkbegeleiders en praktijkopleiders van de samenwerkende scholen en zorginstellingen in de regio Groningen, Drenthe,

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep

Proeve van Bekwaamheid. kerntaak 2. Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep Proeve van Bekwaamheid kerntaak 2 Uitvoeren van taken ten behoeve van het jongerenwerk, de organisatie en het beroep ROC van Amsterdam,augustus 2007 Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor

Nadere informatie

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Wonen Noordwest Friesland

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Wonen Noordwest Friesland Uw imago onder uw regionale belanghouders Resultaten imago-onderzoek Wonen Noordwest Friesland Over het onderzoek Wonen Noordwest Friesland heeft in oktober 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument

Zelfevaluatie-instrument Zelfevaluatie-instrument voor het bepalen van de kwaliteit van een toets Faculteit Management en Bestuur Zoëzi Opleidingsadvies Drs. Hilde ter Horst Drs. Annemiek Metz Versie 4.0, 11 september 2008 1.

Nadere informatie

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning

Voorwoord Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Voorwoord Voor u ligt een proeve van bekwaamheid voor de opleiding Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2, voor de kerntaak 1: Bieden van zorg en ondersteuning op basis van een werkplanning Deze proeve sluit

Nadere informatie

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Werkplekleren Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Doel van deze brochure U bent benaderd door een student van Aeres Hogeschool Wageningen met de vraag

Nadere informatie

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber

Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen. Nelleke Lafeber Examinering in de praktijk, dilemma s en oplossingen Nelleke Lafeber Context Beoordelen Kwaliteit Inspectie van het Onderwijs De afnamecondities en beoordelingen zijn voor studenten gelijkwaardig. De condities

Nadere informatie

Examinering in de reële beroepscontext

Examinering in de reële beroepscontext Examinering in de reële beroepscontext Hoe doen mijn collega s dat eigenlijk? Verzamelde praktijkvoorbeelden uit het mbo 1 Voorafgaand 2 Tijdens 3 aan het examen het examen Na afloop van het examen VERZAMELDE

Nadere informatie

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten

Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Werkplekleren Informatie voor aanbieders van werkplekken voor bachelor- en Associate degreestudenten Doel van deze brochure U bent benaderd door een student van Aeres Hogeschool Wageningen (voorheen Stoas

Nadere informatie

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Thuisvester

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Thuisvester UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Thuisvester Over het onderzoek Thuisvester heeft in juni 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde voor s. Dit imago-onderzoek voerden

Nadere informatie

Beoordelen van leeruitkomsten en de rol van de werkplek daarbij. Projectteam HAN Werkplekleren 23 januari 2017

Beoordelen van leeruitkomsten en de rol van de werkplek daarbij. Projectteam HAN Werkplekleren 23 januari 2017 Beoordelen van leeruitkomsten en de rol van de werkplek daarbij Projectteam HAN Werkplekleren 23 januari 2017 Programma 16.30: Inleiding door Annemieke 16.50: Dialoog in groepen over het beoordelen van

Nadere informatie

Certificaat B Duurzaamheid. Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4

Certificaat B Duurzaamheid. Techniek en Technologie. NIVEAU: 1 t/m 4 PROCEDURE: Certificaat B Duurzaamheid DOMEIN: Techniek en Technologie LEERWEG: BOL en BBL NIVEAU: 1 t/m 4 Versie: 22-01-2013 Voorwoord Bij elke opleiding binnen het domein Techniek en Technologie krijgt

Nadere informatie

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39 33 Toetscyclus Samenvatting In dit hoofdstuk worden de zeven fasen van de toetscyclus genoemd en kort toegelicht..1 Praktijk 34.2 Reflectie 34.3 De toetscyclus 34.4 Portfolio 39 L. Bijkerk, Basis Kwalificatie

Nadere informatie

EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT. Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo

EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT. Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo EXAMINERING IN DE REËLE BEROEPSCONTEXT Hoe doen mijn collega's dat eigenlijk? Verzamelde prakt ijkvoorbeelden uit het mbo Voorafgaand aan het examen Tijdens het examen Na afloop van het examen Voor wie?

Nadere informatie

Doel training. Programma Programma Voordelen voor de kandidaat. Uitgangspunten EVC. Assessoren en EVC-begeleiders training

Doel training. Programma Programma Voordelen voor de kandidaat. Uitgangspunten EVC. Assessoren en EVC-begeleiders training Assessoren en EVC-begeleiders training 19 februari 2009 en 15 januari 2010 Desirée Joosten-ten Brinke, CELSTEC, Open Universiteit Nederland Doel training Aan het einde van deze training weten de deelnemers:

Nadere informatie

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Heuvelrug Wonen

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Heuvelrug Wonen Uw imago onder uw regionale belanghouders Resultaten imago-onderzoek Heuvelrug Wonen Over het onderzoek Heuvelrug Wonen heeft in oktober 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde onder

Nadere informatie

Beoordelen met de 360 feedback-methode

Beoordelen met de 360 feedback-methode Instituut voor Gezondheidszorg Beoordelen met de 360 feedback-methode Bij de 360 feedback-methode vraag je mensen uit je omgeving om je te beoordelen op verschillende aspecten. Dit gebeurt meestal door

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. Begeleiden. Crebonummer: Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL NIET KOPIËREN EXAMENBANK PROVE2MOVE

Proeve van Bekwaamheid. Begeleiden. Crebonummer: Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL NIET KOPIËREN EXAMENBANK PROVE2MOVE Proeve van Bekwaamheid Begeleiden Crebonummer: 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 6 Opdracht 6 Beoordelingsformulier: Opdracht

Nadere informatie

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen

Uw imago onder uw regionale belanghouders. Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen Uw imago onder uw regionale belanghouders Resultaten imago-onderzoek Elan Wonen Over het onderzoek Elan Wonen heeft in oktober 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde onder de regionale

Nadere informatie

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Brederode Wonen

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Brederode Wonen UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Brederode Wonen Over het onderzoek Brederode Wonen heeft in juni 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde voor s. Dit imago-onderzoek

Nadere informatie

CIMO-rapportage Master Neurorevalidatie & Innovatie De werkplekmanager en de opleiding

CIMO-rapportage Master Neurorevalidatie & Innovatie De werkplekmanager en de opleiding CIMO-rapportage Master Neurorevalidatie & Innovatie De werkplekmanager en de opleiding C Studenten van MNR moeten voldoende worden ondersteund door hun leidinggevenden om zich te kunnen ontwikkelen in

Nadere informatie

Een toetsprogramma om van te leren. Platform leren van toetsen 2 juni 2017 Wendy Peeters en Nienke Zijlstra

Een toetsprogramma om van te leren. Platform leren van toetsen 2 juni 2017 Wendy Peeters en Nienke Zijlstra Een toetsprogramma om van te leren Platform leren van toetsen 2 juni 2017 Wendy Peeters en Nienke Zijlstra Even voorstellen.. Wendy Peeters Nienke Zijlstra Uitgangspunten en doel sessie Uitgangspunten:

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Uitleg Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2015-2016 Crebocode: 95530 Februari 2015 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG

Nadere informatie

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30

Kwaliteitseisen. 4.1 Praktijk Reflectie Kwaliteitseisen voor toetsing Portfolio 30 25 Kwaliteitseisen Samenvatting In dit hoofdstuk worden de kwaliteitseisen aan een toets besproken. Een toets moet valide, betrouwbaar, bruikbaar en transparant zijn..1 Praktijk 26.2 Reflectie 26.3 Kwaliteitseisen

Nadere informatie

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015

Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot. Januari 2015 Resultaten eerste peiling digitaal burgerpanel Externe communicatiemiddelen gemeente Oirschot Januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Onderzoeksverantwoording... 4 2.2 Hoe tevreden

Nadere informatie

COMPETENTIETOETSEN IN HBO OPLEIDINGEN

COMPETENTIETOETSEN IN HBO OPLEIDINGEN COMPETENTIETOETSEN IN HBO OPLEIDINGEN COMPETENT GETOETST TOETSEN & EXAMINEREN IN HET HBO ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 4 OKTOBER 2016 1 DOCENTEN AAN HET WOORD Wat is adequaat bewijs om

Nadere informatie

Informatie aanpassing toetsing stage

Informatie aanpassing toetsing stage Informatie aanpassing toetsing stage Informatie over de vervanging van de toets Fasedoelen door de toets Beroepssituaties Let op: de toets Professioneel Gedrag Stage blijft ongewijzigd Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. studiejaar

REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. studiejaar REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie studiejaar 20172018 Inhoud REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS... 1 1. Positie en benoeming externe

Nadere informatie

Taakomschrijvingen en procedures omtrent inleveren, beoordelen en archiveren afstudeeronderzoek

Taakomschrijvingen en procedures omtrent inleveren, beoordelen en archiveren afstudeeronderzoek Taakomschrijvingen en procedures omtrent inleveren, beoordelen en archiveren afstudeeronderzoek Opgesteld 4 oktober 2013 Besproken in het MT-ILS 9 oktober 2013 Versie 20 november 13 Ter bespreking in DB

Nadere informatie

15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april 2016 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Geef bij de onderstaande stellingen aan of u ermee zeer mee oneens/oneens/eens/zeer mee eens bent, dan wel

Nadere informatie

LANGE KLINISCHE BEOORDELING

LANGE KLINISCHE BEOORDELING HANDLEIDING LANGE KLINISCHE BEOORDELING Inleiding Tijdens de stages/leerwerkperiodes organiseer je twee Lange Klinische Beoordelingen: een halverwege de stage/leerwerkperiode en een aan het einde van de

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

Handleiding Assessment Startbekwaamheid

Handleiding Assessment Startbekwaamheid Handleiding Assessment Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Opleiding Academie voor Lichamelijke Opvoeding Bachelor of Sport and Physical Education Domein Bewegen, Sport en Voeding Februari 2013 Inhoud Introductie

Nadere informatie

Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg

Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg transformatie jeugdzorg FoodValley INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Doel- en probleemstelling... 2 1.3. Methode... 2 1.4.

Nadere informatie

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Woongoed GO

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Woongoed GO UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek Woongoed GO Over het onderzoek Woongoed GO heeft in juni 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde voor s. Dit imago-onderzoek voerden

Nadere informatie

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek De Goede Woning

UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek De Goede Woning UW IMAGO ONDER UW HUURDERS? Resultaten imago-onderzoek De Goede Woning Over het onderzoek De Goede Woning heeft in juni 2017 deelgenomen aan het imago-onderzoek dat KWH uitvoerde voor s. Dit imago-onderzoek

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT. Uitvoeren van organisatie en professiegebonden taken. Beroepstaak E. Niveau Gevorderd 2

OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT. Uitvoeren van organisatie en professiegebonden taken. Beroepstaak E. Niveau Gevorderd 2 OPLEIDING tot MBO - VERPLEEGKUNDIGE TOETS BEROEPSOPDRACHT Uitvoeren van organisatie en professiegebonden taken Beroepstaak E Niveau Gevorderd 2 Datum: Juni 2012 Cohort: 2012-2013 KD: 2009-2010 INLEIDING

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam. Externe Benchmark

RESULTATEN. Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam. Externe Benchmark RESULTATEN Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam Externe Benchmark februari 2013 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school

Nadere informatie

Mate van tevredenheid van deelnemers aan de training in de cursuskalender

Mate van tevredenheid van deelnemers aan de training in de cursuskalender Mate van tevredenheid van deelnemers aan de training in de cursuskalender Digitaal Cursisten - Panelonderzoek 1 WoonWerk Jonna Stasse Woerden, mei 2007 In geval van overname van het datamateriaal is bronvermelding

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Regeling Externe toezichthouders bij examens

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Regeling Externe toezichthouders bij examens Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016 Regeling Externe toezichthouders bij examens Inhoudsopgave 1. Positie en benoeming externe toezichthouders... 3 2. Taak externe toezichthouder

Nadere informatie

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam huisartsopleider. Plaats praktijk. Opleidingsjaar. jaar 1. jaar 3. Moment van invullen

LEOh. Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde. Naam huisartsopleider. Plaats praktijk. Opleidingsjaar. jaar 1. jaar 3. Moment van invullen LEOh Landelijke Evaluatie Opleider huisartsgeneeskunde VERSIE AIOS IN TE VULLEN DOOR DE AIOS Naam aios IN TE VULLEN DOOR DE OPLEIDER Datum gezien Groepsnummer aios BIG-nummer Naam huisartsopleider Paraaf

Nadere informatie

Digitale hulpmiddelen bij het toetsen en beoordelen in de universitaire lerarenopleiding

Digitale hulpmiddelen bij het toetsen en beoordelen in de universitaire lerarenopleiding Digitale hulpmiddelen bij het toetsen en beoordelen in de universitaire lerarenopleiding Vragenlijst voor docenten/opleiders Intro Doel van deze vragenlijst is informatie te verzamelen over het gebruik

Nadere informatie

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL)

ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) ALGEMENE INSTRUCTIE EXAMINERING BEROEPSOPDRACHT A (BOL) VOOR STUDENTEN EN BEOORDELAARS Datum: AUG 2015 Crebo 95 ALGEMENE INLEIDING Elke beroepstaak bestaat uit een aantal beroepsopdrachten dat de student

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) SAXION Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel

Nadere informatie

B Creative Technology

B Creative Technology B Creative Technology Onderdeel 3.3: Tabel (gemiddelden en aantallen) met tevredenheidsoordelen van de onderliggende items van de thema's Jaar 2013 2015 Mean Valid N Mean Valid N Mean Valid N Afwijking

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3

BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Faculteit Geesteswetenschappen BEOORDELINGSFORMULIER STAGES BACHELOR NIVEAU 3 Onderstaand formulier betreft de beoordeling van het stageverslag en het onderzoeksverslag. Deze wordt door de begeleidende

Nadere informatie

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen Getting Started Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen De BIG-opleidingen worden competentiegericht vormgegeven. Met het competentiegericht opleiden hebben de opleidingen een duidelijker inhoudelijk

Nadere informatie

Kwaliteitsborging van examinering in de beroepspraktijk

Kwaliteitsborging van examinering in de beroepspraktijk Kwaliteitsborging van examinering in de beroepspraktijk Van: Een publicatie naar aanleiding van conferentie en leg-uit-bijeenkomsten van het Servicepunt examinering mbo in samenwerking met het Ministerie

Nadere informatie

2/19/2010. Agenda. Fa404 Medicatiebeleid Opzet en toetsing. Achtergrond. Achtergrond. Achtergrond. Aukje Mantel Blokcoördinator Fa404

2/19/2010. Agenda. Fa404 Medicatiebeleid Opzet en toetsing. Achtergrond. Achtergrond. Achtergrond. Aukje Mantel Blokcoördinator Fa404 Agenda Fa404 Medicatiebeleid Opzet en toetsing Aukje Mantel Blokcoördinator Fa404 informatie Doelstellingen Evaluatie mondelinge toetsing Discussie / conclusie Blauwdruk curriculum: Medicatiebeleid = kerntaak

Nadere informatie

Werkplekopleidingsschool

Werkplekopleidingsschool Werkplekopleidingsschool Bijna alle scholen van stichting Proo bieden plaats aan studenten van verschillende Pabo s of ROC s. Onze school heeft o.a. studenten van de KPZ te Zwolle. We zijn een werkplekopleidingsschool

Nadere informatie

De Gespecialiseerde Professional

De Gespecialiseerde Professional Top Talent Programma Excellentietraject: Facility Management F-MEX De Gespecialiseerde Professional Academie: HBS Saxion University of Applied Science Auteur: Benedicte de Vries Datum: 13-07-2015 1 Programma:

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing onder de loep. kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014

Kwaliteit van toetsing onder de loep. kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014 Kwaliteit van toetsing onder de loep kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014 Ochtendprogramma inleiding op methodiek werken aan methodiek terugkoppelen opbrengsten presentatie opzet vervolgonderzoek

Nadere informatie

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid?

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid? Opbrengstgericht werken: samenhangend beleid bij toetsen en volgen van de ontwikkeling van leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU

Nadere informatie

Portfolio Loopbaan en burgerschap

Portfolio Loopbaan en burgerschap Portfolio Loopbaan en burgerschap Helpende Z&W versneld ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Inleiding De onderwerpen Loopbaan en burgerschap worden meegewogen voor het behalen van jouw diploma.

Nadere informatie

Protocol ECD. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC)

Protocol ECD. Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Protocol ECD Masteropleiding Science Education and Communication (SEC) Versie juli 2011 1 Protocol ECD Inleiding Om het werkplekleren zo soepel mogelijk te laten verlopen worden in dit protocol de richtlijnen,

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid SKE november 2016

Toetsbekwaamheid SKE november 2016 Toetsbekwaamheid SKE november 2016 De SeniorKwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. De SKE kwalificatie is bij voorkeur een teamgericht proces waarin individuele docenten

Nadere informatie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie LOB matrix KWC afdeling SMS Noteer in onderstaand schema alle activiteiten die jij als professional of binnen de afdeling waar je werkzaam bent mee gewerkt wordt. Dit kunnen losse instrumenten zijn zoals

Nadere informatie

COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017

COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017 COMPETENTIETOETSEN DOMEIN APPLIED SCIENCE ANTOINETTE VAN BERKEL HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM 23 MAART 2017 1 DOCENTEN AAN HET WOORD Wat is adequaat bewijs om competenties aan te tonen? Hoe kom ik tot een intersubjectief

Nadere informatie

Voorwoord. Namens Stichting IBASS T. Horstik en P. Fopma

Voorwoord. Namens Stichting IBASS T. Horstik en P. Fopma Voorwoord Al onze cliënten zijn uitgenodigd om anoniem via internet een enquête in te vullen over hun tevredenheid met de dienstverlening van Stichting IBASS. 34 cliënten (22 mannen en 12 vrouwen) hebben

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden van studenten tot professionals.

Nadere informatie

Rapportage tevredenheidsonderzoek onder BPV-bedrijven/instellingen van ROC Friese Poort 2015

Rapportage tevredenheidsonderzoek onder BPV-bedrijven/instellingen van ROC Friese Poort 2015 Rapportage tevredenheidsonderzoek onder BPV-bedrijven/instellingen van ROC Friese Poort 2015 Juli 2015 Samenvatting Van april tot en met eind juni 2015 heeft er een tevredenheidsonderzoek onder BPVbedrijven/instellingen

Nadere informatie

Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR

Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR Sjoerd Post DCMR VEILIGHEIDSCULTUUR 1 VEILIGHEIDSCULTUUR Veiligheidscultuur indicatie voor veiligheidsprestatie bedrijven Ook staat technische installaties/onderhoud en organisatie (VMS) indicatoren voor

Nadere informatie

Creatieve Therapie Opleidingen Praktijkleren hoofdfase 2

Creatieve Therapie Opleidingen Praktijkleren hoofdfase 2 Creatieve Therapie Opleidingen Praktijkleren hoofdfase 2 December 2015 1 Beste lezer, Voor u ligt de brochure praktijkleren hoofdfase 2 van de opleiding Creatieve Therapie in Nijmegen. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Opleiding Verzorgende IG PROEVE

Opleiding Verzorgende IG PROEVE Opleiding Verzorgende IG PROEVE Albeda College Branche Gezondheidszorg Kwalificatieniveau 3 Cohort: 2012 2013 Crebocode: 94830 en 95530 Naam student: Proeve Cohort 2012-2013 verzorgende IG Inhoudsopgave

Nadere informatie

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken Bijeenkomst 1 De trainer stelt zichzelf voor en geeft een korte toelichting over de inhoud en het doel van de training. Licht de afspraken en regels toe die gelden voor deelname. Neemt hier de tijd voor,

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE BEROEPSATTITUDES EN DE BEOORDELINGSCRITERIA VOOR STAGE 1 (WIE DOET WAT? WELKE BEROEPSATTITUDES EN CRITERIA? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL

Nadere informatie

Beoordelingsformulier professioneel gedrag

Beoordelingsformulier professioneel gedrag Beoordelingsformulier professioneel gedrag Naam student: Floor Smit Cijfer:, (in te vullen door DB) Student nr: 000 Herkansing: nee ja Naam beoordelaar: Ferdinand de Haan Handtekening/datum: --0 Docent-begeleider

Nadere informatie

Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller

Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller Stichting Examenservice MEI Workshop Construeren vanuit de ogen van de vaststeller Trainers: Joke Steenbruggen en Robert Kamper 1 De cesuur per werkproces moet op 75% liggen Prestaties zoals zichtbaar

Nadere informatie

Beoordeling en evaluatie

Beoordeling en evaluatie Beoordelingsformulier Beoordeling en evaluatie Student: Studentnummer: Opleiding en crebonr.: Niveau en leerweg: BPV bedrijf: Praktijkopleider: BPV-periode van/tot: SLBer Schoolperiode van/tot: Datum:

Nadere informatie

Evaluatie & Reflectie

Evaluatie & Reflectie Evaluatie & Reflectie Naam leerbedrijf: Naam praktijkopleider: Naam leerling-werknemer/stagiair: BPV -periode: van tot Datum evaluatiegesprek: Datum reflectiegesprek: 1 Inleiding Het evaluatie- en reflectieformulier

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies

Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies Op zoek naar nieuwe standaarden voor examinering van Competentie Gericht Onderwijs. Confrontatie tussen twee visies Inleiding Binnen de inspectie wordt gewerkt aan de afstemming en toekomstige integratie

Nadere informatie

Interactief bestuur. Omnibus 2017

Interactief bestuur. Omnibus 2017 Interactief bestuur Omnibus 2017 Afdeling Onderzoek & Statistiek Januari 2018 Samenvatting In het najaar van 2017 is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente s-hertogenbosch weer het tweejaarlijks

Nadere informatie

pagina 1 van 6 Afdruk Voorbeeld Enquête. Enquête Groep Referentie Unit/Locatie Aantal vragen 30 WPL '13-'14 Voorbeeld Instelling (HAN Instituut voor Leraar en School) 1. In welke variant volg je je opleiding?

Nadere informatie

D-PAC feedback op organisatieniveau

D-PAC feedback op organisatieniveau 12/10/2017 D-PAC feedback op organisatieniveau Hoe D-PAC kwaliteitszorg en organisatie-ontwikkeling kan ondersteunen Roos Van Gasse Roos.VanGasse@uantwerpen.be Nut van assessment feedback op organisatieniveau

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek examinering en diplomering middelbaar beroepsonderwijs bij. Gwendoline van Putten School

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Kwaliteitsonderzoek examinering en diplomering middelbaar beroepsonderwijs bij. Gwendoline van Putten School RAPPORT VAN BEVINDINGEN Kwaliteitsonderzoek examinering en diplomering middelbaar beroepsonderwijs bij Gwendoline van Putten School Plaats : Sint Eustatius BRIN-nummer : 30GV Crebo-nummer : 90440 Datum

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek CSG Liudger Leerlingen, ouders en medewerkers

Tevredenheidsonderzoek CSG Liudger Leerlingen, ouders en medewerkers Tevredenheidsonderzoek CSG Liudger 2019 Leerlingen, ouders en medewerkers Voorwoord Het is inmiddels de vijfde keer dat we een groot kwaliteitsonderzoek doen bij CSG Liudger. In 2007, 2010, 2013 en in

Nadere informatie

Landelijk cliëntervaringsonderzoek

Landelijk cliëntervaringsonderzoek Landelijk cliëntervaringsonderzoek Monitor Januari t/m december 2016 Ons kenmerk: 17.0010587 Datum: 22-09-2017 Contactpersoon: Rosan Hilhorst E-mail: Contractbeheer@regiogv.nl Inhoud 1. Inleiding... 3

Nadere informatie

Deel = Overige onderdelen

Deel = Overige onderdelen Deel = Overige onderdelen In dit hoofdstuk staat een aantal overige onderdelen die je kunt toevoegen aan de scriptie. Het gaat om de Bijlagen (paragraaf 5.1), de Reflectie (paragraaf 5.2) en het Nawoord

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Het doel van deze opdracht is nagaan of je instrument geschikt is voor je onderzoek. Het is altijd verstandig

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Feedforward en beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase studiejaar 2014-2015 VT-DT Feedforwardformulier afstudeeronderzoek:

Nadere informatie

Een leerwerkplek voor een student van:

Een leerwerkplek voor een student van: Een leerwerkplek voor een student van: Beroepspraktijkvorming (BPV) (stage) Wat mag U verwachten Aan de slag met een student van Het Kronenburgh MEAO College Met het verlenen van een leerwerkplek aan een

Nadere informatie

Handleiding Startwijzer

Handleiding Startwijzer Handleiding Startwijzer Aan de slag met de Startwijzer VO De Startwijzer VO is een digitale scan die in beeld brengt hoe startende leraren op school ingewerkt en begeleid worden en op welke onderdelen

Nadere informatie

Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding. Handvat voor praktijkbegeleiders

Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding. Handvat voor praktijkbegeleiders Hoe begeleid ik een cursist van een KNSB Opleiding Handvat voor praktijkbegeleiders Beste praktijkbegeleider, Binnen de opleidingen van de KNSB neemt het leren in de praktijk een belangrijke rol in. U

Nadere informatie

MANAGEMENTLETTER VOOR BREDE SCHOOL HEUVELRIJK. Rapportcijfers. Gemiddelde scores. 1. Algemene bevindingen. Landelijk gemiddelde

MANAGEMENTLETTER VOOR BREDE SCHOOL HEUVELRIJK. Rapportcijfers. Gemiddelde scores. 1. Algemene bevindingen. Landelijk gemiddelde MANAGEMENTLETTER VOOR BREDE SCHOOL HEUVELRIJK. Algemene bevindingen 00% 2 92% 00 53% 44 95% Het aantal mensen dat aan het onderzoek heeft meegewerkt. De populatie geeft aan hoeveel respondenten zijn uitgenodigd,

Nadere informatie

Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 1 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd

Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 1 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd opleiding Pedagogiek Postbus 6960 6503 GL Nijmegen 024 3530122 Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 1 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd Toelichting Wij vragen u als praktijkbegeleider

Nadere informatie

Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie. Rapportage. Mei, s-hertogenbosch

Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie. Rapportage. Mei, s-hertogenbosch Voortgang implementatie Masterplan Dyscalculie Rapportage Mei, 2016 s-hertogenbosch Inhoud Introductie... 2 Opzet van het onderzoek... 2 Resultaten... 2 Conclusies, interpretaties en aanbevelingen... 2

Nadere informatie

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar

Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Instructie Praktijkopleider of BPV Beoordelaar Ontwikkelingsgericht Praktijkbeoordelen.nl DOSSIER : Alle DOSSIERCREBO : Alle KWALIFICATIE : Alle KWALIFICATIECREBO : Alle NIVEAU : Alle COHORT : Vanaf 2015

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept

Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Spinnenweb t.b.v. evaluatie stand van zaken implementatie Zo.Leer.Ik! concept Dit document beschrijft het model dat binnen het netwerk ontwikkeld wordt om: Aan de ene kant te dienen als een leidraad om

Nadere informatie

Dossier Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 4

Dossier Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 4 Dossier 2012-2013 Informatieblad praktijkopleider: voorbereiden en beoordelen proeve van bekwaamheid, niveau 4 Examinering hout & meubelopleidingen niveau 4 Aan het eind van de opleiding moet een kandidaat

Nadere informatie

1.5. Susan Beckers en Linda Verheijen 3 : De nieuwe rol van de slb er op de werkplek.

1.5. Susan Beckers en Linda Verheijen 3 : De nieuwe rol van de slb er op de werkplek. HOOFDSTUK 1: CURRICULUM 1.5. Susan Beckers en Linda Verheijen 3 : De nieuwe rol van de slb er op de werkplek. Susan Beckers en Linda Verheijen beschreven onderzoek naar de veranderende rol van de slb er

Nadere informatie

Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 2 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd

Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 2 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd Adviesbeoordelingsformulier praktijk niveau 2 voor de praktijkbegeleider Hbo-opleiding Pedagogiek voltijd opleiding Pedagogiek Postbus 6960 6503 GL Nijmegen 024 3530122 Toelichting Wij vragen u als praktijkbegeleider

Nadere informatie

Examinering in de beroepspraktijk van het mbo

Examinering in de beroepspraktijk van het mbo Examinering in de beroepspraktijk van het mbo Een uitdagend evenwicht Halvard Jan Hettema Servicepunt examinering mbo 23 november 2016 Geheel van maatregelen Betrouwbaarheid van afname in de reële beroepscontext

Nadere informatie