De liturgie van de Vespers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De liturgie van de Vespers"

Transcriptie

1 Aantekening bij de concept Liturgie Vesper 11 april 2017 Aan de leden van de repertoirecommissie en de secretaris van het Bachkoor Apeldoorn. Alvorens in te gaan op de inhoudelijkheid van de Vesper in de Stille Week 2017 geef ik u graag enige informatie die in onze opleiding aan de leerlingen werd aangeboden. Het artikel is van onze toenmalige docent Wim Kloppenburg. De liturgie van de Vespers Toen de bel voor de Vespers luidde, haastten de monniken zich naar de kapel, waar zij harten en monden verenigden in de lof aan God, onwetend van de geheimzinnige gebeurtenissen die na de Noon in de kruidentuin hadden plaatsgevonden. Maar korte tijd later waren alle broeders op de hoogte, en de Completen werden gezongen met aanmerkelijk minder aandacht dan gewoonlijk. Slechts de strenge blik van vader abt kon een einde maken aan de onrust in de koorbanken. Zelfs tijdens de nachtelijke Metten, waarbij vooral de jonge monniken vaak moesten vechten tegen de slaap, was nog iets van de opwinding merkbaar. Toen de dag aanbrak riep de abt enkele oude en wijze broeders bij zich om te beraadslagen over de manier waarop het dreigende gevaar bezworen kon worden. Geen van hen begreep het verband tussen de verontrustende gebeurtenissen. Alleen de novicenmeester, met zijn grote mensenkennis, begon te vermoeden dat de oplossing van het raadsel niet buiten maar binnen de kloostermuren gezocht moest worden... Middeleeuwse detectives Spannende verhalen, avonturenromans en detective-story's worden tegenwoordig graag gesitueerd in het middeleeuwse kloosterleven. Sinds het verschijnen van de roman De naam van de roos (1980) van Umberto Eco is het genre bijzonder populair geworden. De boeken van de Engelse schrijfster Ellis Peters, waarin als centrale figuur broeder Cadfael optreedt, zijn daar een fraai voorbeeld van (een aantal verhalen is verfilmd, met Derek Jacobi in de hoofdrol). Voor lezers van de genoemde boeken is het woord officie een bekend begrip. Het officie is het geheel van de gebedsuren of getijden in het klooster. Ze bepalen het dagelijkse ritme en heiligen het leven. Ieder uur is aan God toegewijd. Aanvankelijk kende de christelijke kerk, in navolging van de joodse traditie, drie gebedstijden: morgen-, middag- en avondgebed. Vanaf de derde eeuw werden er aan deze trits nieuwe gebeden toegevoegd, op uren die te maken hebben met het lijden van Christus: - de terts, het derde uur van de dag, het uur van de veroordeling door Pilatus, - de sext, het zesde uur, het moment van de kruisiging, - de noon, het negende uur, het sterven van Jezus. Zo ontstaat er uiteindelijk een zeven- of achtdelig officie: Metten en Lauden in de nacht en de vroege ochtend, Priem, Terts, Sext en Noon, op het eerste, derde, zesde en negende uur, de Vespers, het middaggebed, en de afsluitende Completen, s avonds voor het slapengaan.

2 Men baseerde zich daarbij tevens op Psalm 118 (119), waar staat: Zeven maal daags loof ik U en Te middernacht sta ik op om U te loven. Gebedsdienst Eén van de belangrijkste elementen van het officie is het zingen van de psalmen. Het bijbelboek der Psalmen omvat 150 hebreeuwse liederen die vaak zijn toegeschreven aan de legendarische koning David,maar die in feite een lange ontstaansperiode kennen (van ong tot 200 voor Christus). Deze gezangen uit de joodse liturgie vormden ook in de christelijke kloosters het belangrijkste repertoire van de geloofsgemeenschap. Men zong ze antifonaal (in wisselzang tussen twee koorhelften) in een latijnse vertaling (zie onder) en op reciteermodellen (psalmtonen) die eveneens ontleend waren aan de joods-synagogale praktijk. Luister bijvoorbeeld naar Psalm 113 (114), afwisselend gezongen door een gregoriaanse schola en een.joodse chazzan (voorzanger). Volgens een strakke indeling kwamen vroeger in de kloostergetijden alle 150 psalmen elke week opnieuw aan de orde. Iedere psalm was dus verbonden aan een vaste dag van de week en een vast uur. Het Tweede Vaticaans Concilie ( ) heeft deze zware discipline verlicht en sterk vereenvoudigd (de psalmen worden nu gezongen in de landstaal en verdeeld over een periode van vier weken). Behalve de psalmen hebben ook de cantica hun vaste plaats in de getijden. Cantica zijn gezangen uit de bijbel búiten het psalmboek. De nieuwtestamentische cantica zijn als volgt verdeeld: Het Benedictus (de Lofzang van Zacharias) in de lauden, het Magnificat (de Lofzang van Maria) in de vespers, het Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) in de completen. Verder vinden we in de getijden veelal een hymne, vast, of wisselend met het kerkelijk jaar. De bekende hymne Creator alme siderum bijv. hoort thuis in de vespers van de Advent. De schriftlezing is meestal een kort kapittel (hoofdstuk uit de bijbel) ter meditatie. De zondagsvespers ( Dominica ad vesperas ) De klassieke orde van de vespers 1 ziet er op zondagavond als volgt uit: [Voorafgaande gebeden: Pater noster (Onze Vader) Ave Maria (Wees gegroet, Maria)] De psalmen Dixit Dominus (Psalm 109) Confitebor tibi, Domine (110) Beatus vir qui timet Dominum (111) Laudate pueri Dominum (112) In exitu Israel de Ægypto (113)

3 Iedere psalm wordt voorafgegaan door een gezamenlijk gezongen Antifoon en afgesloten met het Gloria Patri (Ere zij de Vader en de Zoon en de heilige Geest). Tenslotte wordt de antifoon nog een keer herhaald. De (bijbel)tekst van de antifoon wisselt met de gang van het kerkelijk jaar. Capitulum (korte schriftlezing) Hymnus (strofisch lied) Versiculus (kort psalmvers) Bijvoorbeeld Psalm 140: 2. Laat mijn gebed tot U opstijgen als reukwerk voor uw aangezicht. Canticum Beatae Mariae Virginis (Lofzang van Maria) De Lofzang van Maria wordt meestal aangeduid met het beginwoord: Magnificat. Het Magnificat wordt gezongen op één van de negen gregoriaanse psalmtonen en evenals de psalmen geopend met een antifoon en afgesloten met Gloria Patri en herhaling van de antifoon. Oratio (gebed) De gebeden omvatten het vaste gebed van de dag, en verder gebedsintenties (preces) voor bijv. paus en bisschoppen, plaatselijke noden, zieken, overledenen etc. Telling Wie de hierboven genoemde psalm-nummers in een nederlandse bijbel gaat opzoeken, zal ontdekken dat er bij de betreffende nummers steeds 1 moet worden opgeteld. Dat heeft te maken met een verwarrend verschil in telling tussen de hebreeuwse bijbel en de latijnse vertaling (de Vulgaat, die teruggaat op de griekse Septuagint). De psalmen 1 t/m 8 zijn gelijk, maar Septuagint en Vulgaat nemen de psalmen 9 en 10 samen. Vanaf dat punt loopt de latijnse telling één nummer achter. Dixit Dominus ( De Heer heeft tot mijn heer gesproken ) is oorspronkelijk dus niet 109 maar 110. Dat loopt zo door tot 147. Hebreeuws 147 is in de Vulgaat gesplitst in 146 en 147. Beide tellingen komen dus uit op een totaal van 150 psalmen. Een onregelmatigheid treedt nog op bij de psalmen 114 tot 116, die in de vulgaat anders zijn ingedeeld. Dat verschil in telling is iets waarmee je in de kerkmuziekpraktijk vaak te maken hebt, niet alleen bij latijnse psalmcomposities, maar ook bij vertalingen die gebaseerd zijn op de Vulgaat. Dat geldt voor de Nederlandse Souterliedekens uit 1540, maar ook voor de franse psalmen van Gelineau uit In de nieuwere uitgaven en in de gangbare bijbelvertalingen gebruikt men altijd de hebreeuwse nummering. Vespers met publiek De getijden hadden niet alleen hun plek in de beslotenheid van de kloostergemeenschap. In een dom of kathedraal waar de bisschop zetelde, of in een collegiale kerk (waaraan geen

4 bisschopszetel maar wel een gemeenschap van geestelijken was verbonden) waren de getijden ook voor leken toegankelijk. Met name de vespers op de zondagavond kregen een bijzonder en feestelijk accent, waarbij ruimte was voor meerstemmige psalmcomposities die in de plaats kwamen van de gregoriaanse reciteertonen. In de tijd van Mozart was de vorst-aartsbisschop van Salzburg zowel wereldlijk heerser als kerkelijk leider, met alle hofceremonieel dat daarbij hoorde. De musici/componisten die hij in dienst had, moesten zowel de mis op zondagmorgen als de vespers op zondagavond van passende muziek voorzien. Voor wat betreft de missen betekende dat vooral het ordinarium (de vaste gezangen: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus-Benedictus en Agnus Dei) en in de vesperliturgie moesten de zondagspsalmen en het Magnificat meerstemmig worden uitgevoerd. In de katholieke kerkmuziek uit deze periode komen we dus altijd weer dezelfde titels tegen van de vaste gezangen, dit in tegenstelling tot de luthers-reformatorische traditie, waar componisten als Bach zich vooral bezighielden met het proprium: de lezingen en gezangen die per zondag wisselen, en waarvoor dus telkens nieuwe motetten en cantates nodig waren. De Hofplatz of Residenzplatz in Salzburg, met de Dom Commune Confessoris Het woord solemnis in de titel van Mozarts vesper-compositie kan zowel jaarlijks terugkerend als feestelijk of plechtig betekenen. In het achttiende-eeuwse muzikale spraakgebruik duidt het meestal tevens op orkestbegeleiding van het koor.

5 De Vesperae solennes de confessore zijn geschreven voor een vesperviering ter gedachtenis van een confessor, een belijder, die vervolgd was wegens zijn geloof, maar die dat, in tegenstelling tot een martyr (martelaar) wèl had overleefd. Het Vesperale Romanum maakt daarbij nog onderscheid tussen een Confessor Pontifex (bisschop-belijder) en een Confessor non Pontifex. Eén van de kenmerken van deze gedachtenis-vespers is het feit dat de laatste psalm In exitu (hebr.114) wordt vervangen door Laudate Dominum ( Looft de Heer, alle volken, hebr.117). Alle psalmen en het Magnificat worden ingeleid en afgesloten met antifonen die speciaal betrekking hebben op de gedachtenis. Ook de lezing en de hymne zijn voorgeschreven. Vespercomposities van Mozart en tijdgenoten worden tegenwoordig vaak in concertvorm uitgevoerd, d.w.z. vijf psalmen plus Magnificat aaneensluitend. Maar deze stukken staan uiteraard pas in hun juiste context wanneer ze omlijst worden met de voorgeschreven antifonen en andere gezangen. Men zal daarbij een keuze moeten maken tussen de gezangen van het Commune Confessoris Pontificis en non Pontificis (zie Vesperale Romanum pag.[36]vv.). Gezien de hang van de Salzburgse bisschoppelijke vorsten naar pomp and circumstance, lijkt mij de eerste keuze de beste. Bovendien sluit het overwegende majeurkarakter van de antifonen (de meeste zijn mixolydisch) beter aan bij Mozarts muziek. Niet-katholieke getijden Getijden zijn niet uitsluitend een zaak voor de kloosters, en ze zijn ook niet uitsluitend katholiek. Ook elders bestaat er een getijdentraditie. Men denke aan Morning Prayer en Evensong in de Anglicaanse Kerk, waar je zomaar binnenloopt en dan ineens kunt ervaren hoe je wordt opgenomen in de bedding van een vaste liturgische traditie van geconcentreerd bidden en zingen. De tamelijk uitgebreide vorm van de Evensong is in feite ontstaan doordat men in de Anglicaanse traditie elementen uit vespers en completen heeft samengevoegd tot één geheel, waarin ook altijd twéé cantica worden gezongen: het Magnificat en het Nunc Dimittis (als twee-eenheid meestal afgekort aangeduid, bijvoorbeeld Stanford in C ). In de kerken van het gereformeerde type speelde het getijdengebed vanaf het begin van de zeventiende eeuw geen rol van betekenis meer. Pas in de laatste decennia is de belangstelling voor de verstilling en de concentratie van het getijdengebed weer opgekomen. Op steeds meer plaatsen worden regelmatig vespers gevierd, niet alleen op zondag, maar ook op één of meer doordeweekse avonden, bijvoorbeeld in de Adventstijd of in de Veertig Dagen voor Pasen. Het onlangs verschenen Dienstboek van de Verenigde Protestantse Kerk van Nederland biedt daarvoor verschillende vormen aan. 1. Ik hanteer bij voorkeur de term vespers (meervoud). De grote getijden worden allemaal met een plurale tantum aangeduid: metten, lauden, vespers, completen (de zg. kleine uren zijn enkelvoud: priem, terts, etc. ). We spreken nooit over een met of een compleet. Zo is ook vespers een meervoudsvorm. Overigens kan men zich voor het gebruik van het woord vesper beroepen op het Groot Woordenboek van Van Dale. Maar ik houd mij liever aan het Liturgisch Woordenboek: Vespers. I. Romeinse ritus. A. Naam, in het nederlands steeds in het meervoud evenals in het huidige kerklatijn: vesperae. De enkelvoudsvorm vesper is waarschijnlijk overgewaaid vanuit de Duits-lutherse traditie. Het Duits kent wèl enkelvoudsvormen: Mette, Complet, Vesper. In mijn oren klinkt vesper in het Nederlands als een germanisme. In het gebruik van enkelvoud of meervoud verraadt de spreker onmiddellijk zijn kerkelijke achtergrond: protestanten zeggen meestal vesper, rooms-katholieken hebben het altijd over de vespers. Einde citaat WK.

6 Het overleg tussen Ds. Schüssler en ondergetekende begint veelal direct aan het begin van het nieuwe jaar. Daarvoor hebben we contact gehad over de mogelijkheden. Ik ontvang het kader van de Vesper met daarin de open plekken die door het Bachkoor kan worden ingevuld. Allereerst kijk naar de teksten van de Lezingen en Liederen. Liederen moeten aansluiten op de lezing of juist de brug zijn naar die lezing. Mijn overweging bij het eerste lied van Thomas Attwood is dat in aansluiting op het drempelgebed de woorden van Psalm 119 : 33 een uitbreiding van het gebed is en bovendien een leidraad voor diegene die zojuist het drempelgebed heeft gesproken. De lezing van Johannes 14 is de parel van de vrede. Geef vrede Heer in onze dagen, want er is geen ander die voor ons strijdt, geen ander dan U, onze Heer. Deze vertaling van het lied Verleih uns Frieden in een zetting van Hugo Distler is een toonzetting van de tekst van Maarten Luther. In dit herdenkingsjaar van 500 jaar Luther is het voor mij evident dat deze compositie op het programma staat. Bovendien is het muziek die wij zelden zingen. Vernieuwing dus. In de weg naar Johannes 15, 1:13 kunnen we zingen lied 347: Here Jezus, wij zijn nu in het heiligdom verschenen (naar Liebster Jesu, wir sind hier ). In een zetting van Johann Sebastian Bach zingen een fraaie koraalzetting die tekstueel en muzikaal past. De volgende compositie van Samuel Wesley is een zetting van de woorden uit Psalm 5:8 en 4:9. In deze teksten gaat het over het betreden van het huis van de Heer. In overdrachtelijke zin kan dit de stilte aankondigen die in de Vesper van deze avond een grote liturgische functie heeft. Bovendien is deze zetting erg geliefd bij zangers en luisteraars.

7 Tenslotte nog een paar woorden over de kaders waarin ik mij te voegen heb: 1. Inhoudelijke voorwaarden van de Vesper 2. Verbinding teksten composities 3. Moeilijkheidsgraad composities (dit in verband met de tijd die we hebben en nodig hebben op het Bachkoor om de zetting ons eigen te maken. 4. Tijdsduur van de composities. In dit geval: Attwood Distler 1 55 Bach 1 10 Wesley 2 52 Stanford De afwisseling van de composities in kleur, sfeer en dynamiek kan mede sturend zijn in de vaststelling van de titels. Het voorstel is afgelopen vrijdag retour gegaan naar Ds. Schüssler, die nu in overleg gaat met Mw. Van der Veen (voorganger tijdens de Vesper). Van hen krijg ik respons en zal de uiteindelijke vorm worden vastgesteld. Hopend hiermee enig licht gegeven te hebben in de duistere wereld van programmeren. Met hoogachting, Joop Schets, Februari 2017.

Christelijke liturgie

Christelijke liturgie Christelijke liturgie Wanneer je zelden of nooit in de katholieke kerk komt, kan je bij het bezoeken van - bij voorbeeld - een mis het gevoel bekruipen dat er een spel gespeeld wordt waarvan je de regels

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aanbiedingsbrief Plaatsbepaling en uitgangspunten 1. Tijdeigen (I: Advent-Paaswake)

Inhoudsopgave. Aanbiedingsbrief Plaatsbepaling en uitgangspunten 1. Tijdeigen (I: Advent-Paaswake) Inhoudsopgave Aanbiedingsbrief v Plaatsbepaling en uitgangspunten 1 ZONDAG, FEEST- EN GEDENKDAGEN Tijdeigen (I: Advent-Paaswake) 11-150 Orden van dienst 151-206 Opgang 152 Orde I De heilige Schrift en

Nadere informatie

HET DAGELIJKS GEBED. getijden en huisdiensten

HET DAGELIJKS GEBED. getijden en huisdiensten HET DAGELIJKS GEBED getijden en huisdiensten 952 Het dagelijks gebed Leeswijzer Leeswijzer 1. Wat vindt u in deze proeve? In dit deel van de proeve zijn de orden voor het dagelijks gebed opgenomen. De

Nadere informatie

dinsdag uur Completen

dinsdag uur Completen dinsdag 19.00 uur Completen U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Completen De completen zijn het laatste

Nadere informatie

DE NOORDERBRUG S-GRAVENZANDE

DE NOORDERBRUG S-GRAVENZANDE TAIZÉ VESPER 8 januari 2017 Zondag Doop van de Heer DE NOORDERBRUG S-GRAVENZANDE Thema: Gerechtigheid PKN-avonddienst We proberen voor de vesper al stil te worden en luisteren daarbij naar muziek op de

Nadere informatie

Waar de morgen gloort en de avond daalt

Waar de morgen gloort en de avond daalt Waar de morgen gloort en de avond daalt Jan Groenleer Waar de morgen gloort en de avond daalt Kanttekeningen bij enkele cantica Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer Bij de productie van dit boek is gebruikgemaakt

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Edam 14, 15 en 16 april 2014 Avondgebeden in de Stille Week

Protestantse Gemeente Edam 14, 15 en 16 april 2014 Avondgebeden in de Stille Week Protestantse Gemeente Edam 14, 15 en 16 april 2014 Avondgebeden in de Stille Week m.m.v. de Nicolaas Cantorij voorgangers leden van de Kerkenraad organist Koos Tekens 2 Orde van dienst voor het avondgebed

Nadere informatie

Bemoediging en gebed van toenadering:

Bemoediging en gebed van toenadering: VREDESKAPEL zondag 6 oktober 2013 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout voorganger ds. C. van Duinen; ouderling van dienst V. van Bijlert ; diaken van dienst Th. Smit; organist Roelfien Folkersma. M.m.v.

Nadere informatie

Liturgie vieren in de Protestantse gemeente i.w. te Haaksbergen Buurse

Liturgie vieren in de Protestantse gemeente i.w. te Haaksbergen Buurse Liturgie vieren in de Protestantse gemeente i.w. te Haaksbergen Buurse In de laatste bijeenkomst in de commissie liturgie SOW Haaksbergen is afgesproken om de uitvoerige opsomming van de vaste en variabele

Nadere informatie

Liturgie. 30 juni 2019

Liturgie. 30 juni 2019 Liturgie 30 juni 2019 2e zondag na Trinitatis Lutherse viering Thema: Hierheen! Hier is water voor ieder die dorst heeft In deze dienst vieren wij het Heilig Avondmaal Gezamenlijke dienst PKN Culemborg

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST 11 september 2016 13e zondag van de zomer liturgische kleur groen Afscheid Tjalling Roosjen als cantor-organist van De Open Hof THEMA: PSALMEN EN JESAJA Voorganger : ds.

Nadere informatie

Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk - Ewijk

Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk - Ewijk Welkom op de gemeente-avond van de Protestantse Gemeente Herveld en Slijk - Ewijk Opening Welkom Schriftlezing: Openbaring 5 : 6-14 Gebed Openbaring 5 : 6-14 6 En ik zag, en zie: te midden van de troon

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Voorbereiding. Dag lieve God,

Voorbereiding. Dag lieve God, Voorbereiding Dag lieve God, Ik mag weer naar U toe komen. Dank U wel! Ik maak een kruisje met wijwater en kniel voor U. Wil U mij helpen om goed te bidden? En zorgt U ervoor dat deze heilige Mis mij helpt

Nadere informatie

vrijdag uur Completen

vrijdag uur Completen vrijdag 19.00 uur Completen U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze gebedsdienst. Bij de zang van de monniken kunt u aansluiting zoeken op zachte toon. Completen De completen zijn het laatste

Nadere informatie

PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL. ORDE VAN DIENST 3 e zondag van de 40 dagen Duinzichtkerk 3 maart 2013

PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL. ORDE VAN DIENST 3 e zondag van de 40 dagen Duinzichtkerk 3 maart 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL ORDE VAN DIENST 3 e zondag van de 40 dagen Duinzichtkerk 3 maart 2013 Voorganger: ouderling van dienst: diaken van dienst: organist: Ds. C. M. Schreuder;

Nadere informatie

OUD-KATHOLIEKE PAROCHIE van de HEILIGE MARIA MAIOR te Dordrecht LITURGIEWIJZER. voor de Dienst van Schrift en Gebed van 24 februari 2019

OUD-KATHOLIEKE PAROCHIE van de HEILIGE MARIA MAIOR te Dordrecht LITURGIEWIJZER. voor de Dienst van Schrift en Gebed van 24 februari 2019 OUD-KATHOLIEKE PAROCHIE van de HEILIGE MARIA MAIOR te Dordrecht LITURGIEWIJZER voor de Dienst van Schrift en Gebed van 24 februari 2019 Feestdag van de Heilige Mattias apostel en martelaar 2 van 7 De Oud-Katholieke

Nadere informatie

Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015

Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015 Koorprogramma 1 januari 2015 t/m 3 april 2015 1 januari 2015 Geen viering 4 januari 2015 10.30 uur Openbaring des Heren Herenkoor Driekoningen Nu zijt wellekome blz. 13, nr. 5 Heer ontferm U 221 Markusmis

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Protestantse Gemeente Oegstgeest Protestantse Gemeente Oegstgeest Orde van dienst Regenboogkerk 22 april 2018: Ik ben de goede herder derde zondag na Pasen: Jubilate Maaltijd van de Heer Intrede Muziek bij binnenkomst Jubilate Deo Giovanni

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE LEEK-OLDEBERT STILLE WEEK 2019

PROTESTANTSE GEMEENTE LEEK-OLDEBERT STILLE WEEK 2019 PROTESTANTSE GEMEENTE LEEK-OLDEBERT STILLE WEEK 2019 KIES DAN HET LEVEN WITTE DONDERDAG 18 april 2019-Nienoordkapel Liturgische Kleur: wit Voorganger: ds. M. van t Hof Wij vieren: - de instelling van het

Nadere informatie

Eerste Kerstdag dinsdag 25 december 2018 om uur Lutherse Kerk Woerden

Eerste Kerstdag dinsdag 25 december 2018 om uur Lutherse Kerk Woerden Eerste Kerstdag dinsdag 25 december 2018 om 10.30 uur Lutherse Kerk Woerden Vandaag is het Eerste Kerstdag. we vieren de geboorte van onze Heer Jezus Christus. De liturgische kleur vandaag is wit. Wit

Nadere informatie

24/3/2016 DE DRIE DAGEN VAN PASEN WITTE DONDERDAG Gedachtenis van de Maaltijd van de Heer. Orgelspel - stilte - Klokgelui

24/3/2016 DE DRIE DAGEN VAN PASEN WITTE DONDERDAG Gedachtenis van de Maaltijd van de Heer. Orgelspel - stilte - Klokgelui 24/3/2016 DE DRIE DAGEN VAN PASEN WITTE DONDERDAG Gedachtenis van de Maaltijd van de Heer Prot. gemeente De Ontmoeting Nicolaaskerk (kleur: wit) VOORBEREIDING Orgelspel - stilte - Klokgelui Intochtspsalm

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Zoeken & Gevonden worden. de mens zoekt God God zoekt de mens

Zoeken & Gevonden worden. de mens zoekt God God zoekt de mens Zoeken & Gevonden worden de mens zoekt God God zoekt de mens De klok luidt Orgelspel en verstilling VOORBEREIDEN op ontmoeting NADEREN tot de Eeuwige Intrede met Vol van verwachting tekst: Marijke de Bruijne

Nadere informatie

Elise G. Lengkeek. Verlangen naar God. Bidden in het ritme van de dag. 13 januari 2016

Elise G. Lengkeek. Verlangen naar God. Bidden in het ritme van de dag. 13 januari 2016 Elise G. Lengkeek Verlangen naar God Bidden in het ritme van de dag 13 januari 2016 Wat gaan we doen? Drie blokken van 25 minuten: 20 minuten college 5 minuten vragenronde Blok 1: Over bidden en vormen

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Op oudejaarsavond 31 december 2018 Aanvang 19.00uur

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Op oudejaarsavond 31 december 2018 Aanvang 19.00uur PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Dorpskerk Op oudejaarsavond 31 december 2018 Aanvang 19.00uur voorganger : Ouderling: Diaken: Lectrix: Organist: Ds. Dick van Arkel Han van Konijnenburg Martin Tromp Joke Westenberg

Nadere informatie

Orden van dienst van getijden en huisdiensten

Orden van dienst van getijden en huisdiensten Orden van dienst van getijden en huisdiensten De vetgedrukte tekst is bedoeld om door allen te worden gezegd. De verzen die getoonzet zijn, kunnen ook worden gezegd. Tussen teksthaken [ ] geplaatste teksten

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

- 1 - AANKONDIGING VAN DE HEER Orde I - Avondgebed. STILTE allen gaan staan

- 1 - AANKONDIGING VAN DE HEER Orde I - Avondgebed. STILTE allen gaan staan AANKONDIGING VAN DE HEER Orde I - Avondgebed STILTE allen gaan staan OPENING openingsvers en lofprijzing (Lb 190a of 194) lichthymne (Lb 237) terwijl kaarsen worden aangestoken Inleidend woord LIED daarna

Nadere informatie

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Zondag 6 augustus 2017 7 e zondag van de zomer Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Stilte om ons voor te bereiden op de dienst. Bemoediging o.

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 13 augustus 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden

Orde van dienst voor zondag 13 augustus 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Orde van dienst voor zondag 13 augustus 2017 in de Lutherse Kerk te Woerden Bij deze orde van dienst heeft u tevens een liedboek nodig. Vandaag is het de negende zondag na Trinitatis. De liturgische kleur

Nadere informatie

Protestantse geloofsgemeenschap De Verbinding. Orde van dienst op de 23e zondag na Pinksteren 23 oktober anno Domini 2016

Protestantse geloofsgemeenschap De Verbinding. Orde van dienst op de 23e zondag na Pinksteren 23 oktober anno Domini 2016 Protestantse geloofsgemeenschap De Verbinding Orde van dienst op de 23e zondag na Pinksteren 23 oktober anno Domini 2016 VOORBEREIDING Inleidend orgelspel Welkom Tijdens het aansteken van de kaars zingen

Nadere informatie

LITURGIC SONGS. Choir

LITURGIC SONGS. Choir LITURGIC SONGS Orders : www.julienkeymolen.be/nl/links Dit document bevat 22 pagina s, waarvan 18 pagina s voorbeeldbladen. This document contains 22 pages of which 18 example sheets. Choir 10.401 Vierstemmige

Nadere informatie

GETIJDEN ROZENKRANS NOVEEN

GETIJDEN ROZENKRANS NOVEEN De kracht van gebed is herhaling. In uitzonderlijke, acute omstandigheden kan een kort schietgebedje deugd doen, maar als je je gebed diep tot in je ziel wil laten doordringen, maak je er best wat meer

Nadere informatie

zaterdag 31 december 2016 OUDEJAARSDAG MIDDAGGEBED uur Gezongen wordt uit het Liedboek 2013 (Zingen en bidden in huis en kerk)

zaterdag 31 december 2016 OUDEJAARSDAG MIDDAGGEBED uur Gezongen wordt uit het Liedboek 2013 (Zingen en bidden in huis en kerk) ORDE VAN DIENST voor de viering van zaterdag 31 december 2016 OUDEJAARSDAG MIDDAGGEBED 17.00 uur Kleur: wit Voorganger : ds. Erwin de Fouw Organist : Piet George Klootwijk De collectes zijn vandaag bestemd

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Als de kaarsen branden gaan wij staan

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Als de kaarsen branden gaan wij staan DUINZICHTKERK, zondag 29 april 2018 Cantáte Domino Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. A. Sterrenburg Ouderling van dienst: Marijke Mootz Diaken van dienst: Niek de Graaf Organist: Gert

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 3 juni 2012 Trinitatis

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk. Zondag 3 juni 2012 Trinitatis Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 3 juni 2012 Trinitatis Voorganger: Ds. J. Timmerman Geestelijk Verzorger in het MC Alkmaar Organist: Sybren Boukes 2 In de oude kerk

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST 22 maart 2015 liturgische kleur paars vijfde zondag van de veertigdagentijd Thema: De graankorrel voorganger : ds. Gerrit Olsman lector : Marijke Bax cantor-organist :

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o.

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Moderne schilderij van de zwangere Elizabeth en Maria, met op de achtergrond Zacharias en Jozef (maker onbekend) 4 e zondag van Advent 20 december 2015 Voorganger

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de lichte last 9 juli 2017 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 837 Van kerk en wereld (liedboek)

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Graankorrels in de aarde 5 e zondag van de veertigdagentijd ( "zondag "Schaf mij recht" - 1 e passiezondag) 22 maart 2015 voorganger: ds. N.J. Pronk organist: Līga

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Ik heb u vrienden genoemd ( Joh. 15:15)

Ik heb u vrienden genoemd ( Joh. 15:15) Orde van dienst Vesperdienst 11 maart 2018 Ik heb u vrienden genoemd ( Joh. 15:15) Voorganger: Kees Verduijn Lector: Ineke van den Brink Muzikale begeleiding: Ina Tamerus Luisterlied: Ubi Caritas : Waar

Nadere informatie

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN E V E N S O N G zondag 5 november 2017 17.00 uur thema: Wat is wijsheid? SINT JACOBSKERK VLISSINGEN Voorganger / liturg : ds. Leo Woltering Organist Koor : Jos Vogel : de Evensingers Liederen die door

Nadere informatie

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman

Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Liturgie bij de dankdienst voor het leven van Alex Landman Heer, U laat mij veilig wonen. Ik hoef niet bang te zijn, ik kan rustig slapen. Psalm 4 vers 9 Dankdienst voor het leven van Alex Arthur Landman

Nadere informatie

Zo blijven dan geloof, hoop en liefde

Zo blijven dan geloof, hoop en liefde Zo blijven dan geloof, hoop en liefde 1 Kor. 13, vers 13a DUINZICHTKERK zondag 23 november 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout voorganger ds C. van Duinen; ouderling van dienst L. Fijn van Draat;

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Calvijn en gemeentezang. Een verkenning

Calvijn en gemeentezang. Een verkenning Calvijn en gemeentezang Een verkenning Inleiding De traditie van het psalmen zingen is in kerkelijke gemeenten van reformatorische snit nog steeds springlevend. Als GG-ers van jongs af aan vertrouwd met

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

Eredienst uur Voorganger: G. Oosterhuis

Eredienst uur Voorganger: G. Oosterhuis Eredienst 25-5-2017 10.00 uur Voorganger: G. Oosterhuis Liturgie Votum / zegengroet NLB 675 : 1 en 2 Gezang 149 Gebed Schriftlezing 1: Johannes 6 : 48-69 Psalm 24 : 2 en 5 Schriftlezing 2: Johannes 13:

Nadere informatie

In jou vind ik vreugde

In jou vind ik vreugde Protestants Kralingen In jou vind ik vreugde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 10 januari 2016 1e zondag na Epifanie: Doop van de Heer In deze viering doop van Philip Muijs van de Moer Protestants

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Orden van Dienst. in gebruik bij de. Protestantse Gemeente Vlieland

Orden van Dienst. in gebruik bij de. Protestantse Gemeente Vlieland Orden van Dienst in gebruik bij de Protestantse Gemeente Vlieland Opgemaakt rond Pasen 2009 Toelichting: De samenleving van Vlieland leeft grotendeels van de gasten die het eiland bezoeken. Dat geldt ook

Nadere informatie

Thema: Simpelweg geloven

Thema: Simpelweg geloven Avondgebed in de stijl van Taizé Thema: Simpelweg geloven 1 oktober 2017 Ichthuskerk, Voorthuizen 19.00 uur Een gezamenlijk initiatief van RK. Odulfparochie, Gereformeerde Kerk en Ichthuskerk. **********************************************************

Nadere informatie

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer

Altaar en lezenaar. Ontmoeting met de Heer Altaar en lezenaar Ontmoeting met de Heer Eucharistie en Woord EHet altaar is het hart van een kerkgebouw. Het woord altaar komt van het Latijnse woord altare. Dat betekent hoogte. Op deze goed zichtbare

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Levend Brood voor onderweg

Levend Brood voor onderweg Ton van Eijk Levend Brood voor onderweg Een theologisch commentaar bij de litanie van het Heilig Sacrament 's-hertogenbosch 5 Inhoud Woord vooraf 7 Inleiding 9 Tekst en vertaling 23 De aanroepingen 35

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Bemoediging en groet:

Bemoediging en groet: Liturgie voor de Morgendienst Liturgie N (noodliturgie) [23apr2010] ============================ Ter inleiding voor de ouderling van dienst (OvD). Om de ouderling van dienst instaat te stellen zich voor

Nadere informatie

Goede Vrijdag 19 april 2019

Goede Vrijdag 19 april 2019 Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Goede Vrijdag 19 april 2019 lezing van het lijdensevangelie 19.30 uur Sadao Watanabe: De Kruisiging voorganger: begeleiding: lectoren: m.m.v. ds. Pieter Goedendorp

Nadere informatie

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN E V E N S O N G zondag 3 september 2017 17.00 uur Verlangen naar Geloof SINT JACOBSKERK VLISSINGEN Voorganger / liturg : the Rev. Ank Muller Organist Koor : Jos Vogel : de Evensingers Liederen die door

Nadere informatie

PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017

PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017 PKN SOEST WILHELMINAKERK 18 JUNI 2017 Voorganger : ds. Wim Kievit Ambtsdragers : Leen Lievaart, Dénise Smit Lector : Loes Paul Pianist : Terry Hamberg Beamer : Ernst Mellink Muziek Welkom en mededelingen

Nadere informatie

ORDE voor het Avondgebed Stille Zaterdag 19 april 2014 Michaëlskerk uur

ORDE voor het Avondgebed Stille Zaterdag 19 april 2014 Michaëlskerk uur ORDE voor het Avondgebed Stille Zaterdag 19 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur Op de Stille Zaterdag gedenken we dat de Heer heeft gerust in het graf. Stil heet deze zevende dag, deze sabbat, die ons in

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Verheerlijking op de berg Russische ikoon, 17 e eeuw 2 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Gedenk uw barmhartigheid" 24 februari 2013 voorganger: ds. N.J. Pronk organist:

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Orde voor de eredienst op zondag 30 juli Thema: Liturgie. Wilhelminakerk

Orde voor de eredienst op zondag 30 juli Thema: Liturgie. Wilhelminakerk Orde voor de eredienst op zondag 30 juli 2017 Thema: Liturgie Wilhelminakerk Liturgie Liturgie is (Grieks: leitourgia = dienst van het volk) Eredienst. Binnen de christelijke geloofsgemeenschap behoren

Nadere informatie

Dienst te Buurse op de tweede zondag van de advent. 7 december doopdienst

Dienst te Buurse op de tweede zondag van de advent. 7 december doopdienst Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Dienst te Buurse op de tweede zondag van de advent 7 december 2014 doopdienst voorganger: ds. N.J. Pronk organist: René van Dijken ouderling: mevr. J. de Greef

Nadere informatie

Ere wie ere toekomt! Ahasveros en Haman aan de maaltijd van Esther, Rembrandt van Rhijn

Ere wie ere toekomt! Ahasveros en Haman aan de maaltijd van Esther, Rembrandt van Rhijn Ere wie ere toekomt! hasveros en Haman aan de maaltijd van Esther, Rembrandt van Rhijn De klok luidt Orgelspel en verstilling OORBEREIDEN op ontmoeting NDEREN tot de Eeuwige anvang: NLB 207: 1, 2, 3, 4

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg

ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om uur. 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg ORDE VAN DIENST De Kern 26 maart 2017 om 10.00 uur 4e zondag in de 40 dagen, zondag Laetare, verheug u... Thema: Meer dan genoeg voorganger: ds. Harry Gijsen organist: Peter de Rijke Orgelspel voor de

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Duinzichtkerk zondag 24 februari 2013 Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk deze zondagmorgen voorgangers: Ds. C. van Duinen, Ds. I. Zuurmond; ouderling

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Er zit muziek in de kerk! STARTZONDAG. 15 september 2013 Kerkgemeente Edam. Grote Kerk

Er zit muziek in de kerk! STARTZONDAG. 15 september 2013 Kerkgemeente Edam. Grote Kerk STARTZONDAG 15 september 2013 Kerkgemeente Edam Grote Kerk Illustratie: Marijke ten Cate Er zit muziek in de kerk! Voorganger ds. Juup van Werkhoven- Romeijn Organist/pianist Frans Koning m.m.v. Marika

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Vlaams miniatuur, 15 e eeuw. feest van de geboorte van de Heer Kerstmorgen 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk cantorij o.l.v. cantrix-organiste: Līga Vilmane-Fioreze

Nadere informatie

STILLE ZATERDAG. 31 maart Paaswake. Dienst waarin de schepping de adem inhoudt en de hoop in ons opnieuw levend wordt.

STILLE ZATERDAG. 31 maart Paaswake. Dienst waarin de schepping de adem inhoudt en de hoop in ons opnieuw levend wordt. STILLE ZATERDAG 31 maart 2018 Paaswake Dienst waarin de schepping de adem inhoudt en de hoop in ons opnieuw levend wordt. De vrouwen bij de opstanding, Annie Vallotton voorganger organist ambtsdrager diakenen

Nadere informatie

Vierde Advent zondag 23 december 2018 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout

Vierde Advent zondag 23 december 2018 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Vierde Advent zondag 23 december 2018 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. T. L. Hettema Ouderling: Sam Boelens Diaken: Nel Klamer Orgel: Gert Boersma DE INTREDE - de klok wordt geluid -

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND!

Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND! Liturgie voor de dienst van het Woord waarin we de uitstorting van de Heilige Geest gedenken. EENSGEZIND! Voorganger: ds. P. Molenaar Aanvang van de dienst: 10.45 uur. Ouderling van dienst: M. van Maanen

Nadere informatie

Een responsie is gewoon een vraag-en-antwoordspel in de liturgie. De voorganger zegt iets en de gemeente antwoordt.

Een responsie is gewoon een vraag-en-antwoordspel in de liturgie. De voorganger zegt iets en de gemeente antwoordt. Iets over responsies Een responsie is gewoon een vraag-en-antwoordspel in de liturgie. De voorganger zegt iets en de gemeente antwoordt. Goedemorgen! GOEDEMORGEN! Responsies zijn al zo oud als de kerk

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse kerstikoon, herkomst onbekend feest van de geboorte van de Heer Kerstmorgen 2012 voorganger: ds. N.J. Pronk cantorij o.l.v. cantrix-organiste: Līga Vilmane ouderling:

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 1 juli 2018 Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland

Orde van dienst zondag 1 juli 2018 Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland Orde van dienst zondag 1 juli 2018 Protestantse Gemeente De Open Hof te Oud-Beijerland We vieren de Maaltijd van de Heer Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organisten: Dhr. Leo Lommers en mevr.illa Lommers

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Dorpskerk Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur Zij raken niet vergeten die ons zijn voorgegaan. blijvend met ons verbonden. Namen, gedragen en geschrevenin de holte van

Nadere informatie

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr.

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Leo Kamphorst Welkom en mededelingen Paaskaars Zingen: GvL 619 HOORT HOE

Nadere informatie

DUINZICHTKERK, zondag 19 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout

DUINZICHTKERK, zondag 19 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout DUINZICHTKERK, zondag 19 mei 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jan Willem Thijs Diaken van dienst: Tineke van Bommel Organist: Gert Boersma

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 12 mei 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Muzikale leiding: Dhr.

Orde van dienst zondag 12 mei 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Muzikale leiding: Dhr. Orde van dienst zondag 12 mei 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Muzikale leiding: Dhr. Leo Lommers -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Stille Omgang: Vingeroefeningen in het lezen van psalmen

Stille Omgang: Vingeroefeningen in het lezen van psalmen Abdijweekenden 2018 De monniken bieden ook in 2018 weer enkele weekends rond verschillende spirituele thema s. Binnen het kader van het kloosterleven en op het ritme van het getijdengebed van de monniken

Nadere informatie

Eeuwfeest Herenkoor Parochieel zangkoor Sancta Cecilia

Eeuwfeest Herenkoor Parochieel zangkoor Sancta Cecilia Eeuwfeest Herenkoor Na oprichting van onze parochie Antonius van Padua in 1905 ontstond de behoefte aan een parochiekoor en werd ruim 10 jaar later in 1916 een koor opgericht met de naam: Parochieel zangkoor

Nadere informatie

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft De klok luidt Orgelspel en verstilling Aanvang met NLB 275 VOORBEREIDEN op ontmoeting NADEREN tot de Eeuwige Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig 1. 2. Koor 3. 4. Koor 5. Ontsteken van de kaarsen Stilte

Nadere informatie

MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN

MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN MET HART EN ZIEL VIEREN EN VERBINDEN DUINZICHTKERK - STARTZONDAG zondag 21 september 2014 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Van harte welkom in de Duinzichtkerk op startzondag. De activiteiten rond deze

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam

Toonkunstkoor Schiedam - Concertlijst vanaf 1998. Datum Repertoire Locatie. 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, Schiedam Toonkunstkoor - Concertlijst vanaf 1998 Datum Repertoire Locatie 16-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Korenbeurs, 23-11-2014 Rossini: Petite Messe Solennelle Open Hofkerk, Rotterdam- Ommoord 17-05-2014

Nadere informatie

Getijdengebed. Utrecht verhaalt: bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/

Getijdengebed. Utrecht verhaalt: bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt. Doornburgh/ Dames en heren (bewoners)/ Utrecht verhaalt: Getijdengebed bladzijden uit het boek Doornburgh verhaalt Getijdengebed 2015 Utrecht verhaalt is een concept van ar-gitect Bij gebruik van de inhoud van dit document de bron vermelden.

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof Liturgie voor de morgendienst met viering Heilig vondmaal op zondag 27 mei 2018 in de Open Hof voorganger: ouderling van dienst: organist: ds. Elsje Braam Mariëlle ersteeg Harm van Urk OORBEREIDING Orgelspel

Nadere informatie

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 7 juli enkele leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg

Liturgie Vesper. Nicolaïkerk Utrecht. Zondag 7 juli enkele leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Liturgie Vesper Zondag 7 juli 2013 Voorganger Organist M.m.v. ds. Hans Koops Frits Veerman enkele leden van de Vespercantorij o.l.v. Ko Zwanenburg Nicolaïkerk Utrecht Stilte Inleidend orgelspel Recercar

Nadere informatie

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen

Avondgebeden in de. Stille Week. Open handen Avondgebeden in de Stille Week 2015 Open handen Maandag 30 maart Voorganger: Benedikte Bos Organist: Seline Loef Solist: Seline Loef Dinsdag 31 maart Voorganger: Paul Wansink Organist: Seline Loef Solist:

Nadere informatie

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie 2018 Drie wijken Groningen Noord naam datum voorganger lezing Zondag na Kerst 31 december Y.C. de Groot Jesaja 8, 11-15 Lucas 2, 33 40 1 e zondag na Epifanie

Nadere informatie

korte handleiding voor koorzangers in de Oud-Katholieke kerk Piet Almekinders en Cees van Zwieten,

korte handleiding voor koorzangers in de Oud-Katholieke kerk Piet Almekinders en Cees van Zwieten, Zingen in de kerk korte handleiding voor koorzangers in de Oud-Katholieke kerk Piet Almekinders en Cees van Zwieten, respectievelijk cantor en organist van de parochie H. Maria Maior te Dordrecht Muziek

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : Ds. J v/d Veen, Heerenveen.

Welkom in de Menorah. : Ds. J v/d Veen, Heerenveen. Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lectrice Organist : Ds. J v/d Veen, Heerenveen. : mw. F. Hovius : mw. M. Tiekstra : dhr. P. de Jong Lied voor de Dienst: 23A vers 1a, 2, 3 en 4 Lied

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie