In het hieronder beschreven stuk staat alles wat je moet weten over hoe je voor het vak L.O. een voldoende voor je school examen kunt halen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In het hieronder beschreven stuk staat alles wat je moet weten over hoe je voor het vak L.O. een voldoende voor je school examen kunt halen."

Transcriptie

1 LICHAMELIJKE OPVOEDING PTA Schooljaar INLEIDING voor de leerlingen. In het hieronder beschreven stuk staat alles wat je moet weten over hoe je voor het vak L.O. een voldoende voor je school examen kunt halen. 2. DOELSTELLING Ons belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat jullie na het behalen van je diploma verbonden blijven met sport en lichamelijke activiteit. Door jullie de nodige zaken aan te leren van de verschillende sporten waarbij ook het ervaren van plezier aan sport een zeer belangrijke plaats inneemt en door het verkrijgen van doorzettingsvermogen met de daarbij gepaard gaande inzet. Ook het aspect van het leren samenwerken komt hier veelvuldig aan de orde. Elkaar helpen en het samenwerken is iets wat we op het Emmacollege in alle leerjaren heel belangrijk vinden. In de vierde klas is er een keuzemogelijkheid om zelf de inhoud van dit vierde leerjaar d.m.v. projecten samen te stellen. Wij verwachten dat je aan alle lessen actief deelneemt en de regels respecteert zoals die gelden bij de verschillend projectadressen. 3. HET PROGRAMMA Leerjaar 3 is onderverdeeld in 3 periodes. Periode 1 duurt van begin schooljaar tot aan de kerstvakantie, periode 2 loopt tot aan de carnaval en periode 3 tot einde schooljaar. Voor de exacte inhoud per onderdeel verwijs ik naar het Vakwerkplan L.O.. Deze periodes bestaan uit alle sporten die wij binnen het regulier bewegingsonderwijs kunnen aanbieden.

2 Balsporten, voetbal/basketbal/softbal/hockey/volleybal/trefbalspellen/handbal etc. Atletiek, kogelstoten/sprintvormen/hoogspringen/conditietests etc. Turnen, trampoline/lange mat/ringzwaaien/kastspringen etc. Zelfverdediging, boks/karatevormen. Vanwege het feit dat we met meerdere collega s in sporthal de Varenbeuk werken is het onmogelijk om aan te geven in welke periode we wat voor activiteiten doceren. Leerjaar 4 wordt compleet in projectvorm aangeboden. De leerlingen kiezen aan het eind van leerjaar 3 uit een 12-tal aangeboden sporten 3 projecten die we aanvullen met een vierde, verplicht, project Fitness. Gedurende 4 opeenvolgende weken ben je met je project bezig waarna je start met het volgende project. De projectkeuzes van dit schooljaar bestaan uit de volgende sport- en spelactiviteiten : GOLF/KLIMMEN/SNOWBOARD/SKI/VOETBAL/KICKBOKS/SQUASH/BASKETBAL/STREETDANCE/BADMINTON/ BOOGSCHIETEN/SNORKELEN/FITNESS. 4. WERKWIJZE We werken in het Emmacollege met leerling-dossiers. Hierin worden alle behaalde resultaten genoteerd evenals opmerkingen m.b.t. samenwerken en inzet. Tevens wordt in dit dossier bijgehouden hoe vaak een leerling afwezig/te laat/geblesseerd is of hoe vaak de leerling geen spullen bij zich heeft. In leerjaar 3 krijgen de leerlingen nog cijfers voor behaalde resultaten. Dit dossier kan altijd op verzoek worden ingezien zodat je weet wat je hebt afgesloten en wat je cijfers zijn, zowel specifieke als algemene rapportcijfers. In leerjaar 4 wordt bij elke leerling het betreffende project afgevinkt indien de leerling en aanwezig is en goed heeft geparticipeerd.

3 5. ROLVERDELING Je docent is verantwoordelijk voor goede en opbouwende lessen waarbij de algemene veiligheid te allen tijde maximaal wordt gerespecteerd. Van jullie verwachten we ook een bijdrage. We verwachten dat je alle lessen aanwezig bent, actief ingesteld, een goede inzet en samenwerking toont en dat je sportspullen (kleding en schoenen) in orde zijn. Emmashirt, zwarte korte broek en geschikte schone zaalschoenen. Een goede sfeer is belangrijk dus daarbij hoort correct gedrag, je wordt uiteindelijk behandeld zoals je jezelf gedraagt! 6. BEOORDELING Gedurende leerjaar 3 krijgt elke leerling drie maal een rapportcijfer dat is samengesteld uit een gemiddelde van de behaalde cijfers en een afronding van maximaal 1 punt naar boven of naar beneden met als achterliggende gedachte de inzet/samenwerking en het gedrag. De behaalde cijfers zijn dus gebaseerd op de bewegingsvaardigheden. Indien een leerling werk moet inhalen en dit niet meer in de les kan doen zal de leerling in de eerst volgende proefwerkweek zich op school moeten melden en aan het werk worden gezet. Met deze vervangende opdrachten kan een leerling toch nog werk inhalen. De opdrachten, het nakijken en becijferen geschiedt door de docent L.O. LET OP: Ook aan het eind van het schooljaar kan een leerling zich moeten melden voor inhaalwerk. Zonder een compleet afgesloten leerjaar 3 mag deze leerling niet participeren met het projectonderwijs tenzij alle inhaalwerkzaamheden zijn ingeleverd en goed bevonden. In klas 4 kijken we naar aanwezigheid en participatie van de gekozen projecten. Daar de leerlingen voor het grootste deel zelf hun lesinhoud hebben kunnen bepalen is het duidelijk dat indien leerlingen overmatig absent zijn of nauwelijks inzet vertonen dit grote consequenties heeft voor het behalen van hun diploma. Leerjaar 3 bestaande uit 3 rapportages en leerjaar 4 bestaande uit 2 rapportages, samen 5, bevatten dan het totale afgelegde examenvak L.O. en elke leerling dient voor elk van die 5 periodes voldoende te staan! Het totale gemiddelde cijfer van leerjaar 3 en 4 moet voldoende zijn om het examenvak L.O. positief af te sluiten. Een leerling mag niet twee maal een 3 hebben op de cijferlijst van leerjaar 4.

4 7. HERKANSINGEN en AFRONDEN L.O. Gezien het feit dat de leerlingen in het derde jaar alle lessen volgen in sporthal de Varenbeuk en we in het vierde jaar projectmatig werken is het uitermate moeilijk om inhaallessen te realiseren. Wij hebben als sectie L.O. besloten dat indien een leerling, om wat voor reden dan ook, een gemist toetsmoment of projectles moet inhalen wij dat doen met een te maken werkopdracht. De leerling krijgt de werkopdracht uitgereikt van de docent die op dat moment het project begeleid. Deze werkopdracht is een herkansing! De werkopdracht moet binnen twee weken na uitreiking te zijn ingeleverd bij de betreffende docent L.O.. Voor een te laat of niet ingeleverde werkopdracht wordt een 3 ingevuld, wanneer er een zeer onvolledige of slordige werkopdracht wordt ingeleverd wordt een 3 ingevuld. Daar veel leerlingen dit zien als straf moeten we toch duidelijk maken dat het gaat om een echte herkansing waarbij het beoogde diploma niet in gevaar komt. De kwaliteit van het werkstuk bepaalt of het een voldoende wordt of niet dus dit wordt zeer serieus genomen. Bij absolute overmacht of een oorzaak die volledig buiten de verantwoording van de leerling ligt worden in overleg met de vakdocent L.O. afspraken gemaakt om de leerling zo goed mogelijk te helpen om het examenvak L.O. voldoende af te sluiten. Voor leerjaar 3 en 4 geldt tevens: 1.De leerlingen die aan het eind van het trimester (d.w.z. voor aanvang van de proefwerkweek Kerst, Pasen of einde schooljaar) voor L.O. nog een opdracht moeten inleveren of die een onvoldoende hebben moeten in de proefwerkweek elke dag 2 lesuren komen werken totdat het werk af is! Dit wordt aangegeven in het proefwerkrooster en het komt te staan in de agenda van de betreffende leerlingen in Magister. 2. Blijkt dat er voor één of meerdere opdrachten, die ze in de proefwerkweek gemaakt hebben, een onvoldoende krijgen dan worden ze in de vergaderweek wéér de nodige lesuren ingepland om alsnog een voldoende te behalen. 3. In het laatste geval worden tevens de ouders op de hoogte gebracht door de teamleider en komt het weer in de agenda van Magister te staan. GEEN VOLDOENDE VOOR L.O. IS GEEN DIPLOMA!

5 8. GEDRAGSCODE Wij, de sectie L.O. van het Emmacollege, hechten veel waarde aan een prettige en veilige werksfeer voor zowel de leerlingen als onszelf. Al eerder is genoemd dat iedereen zo wordt behandeld zoals hij of zij zich gedraagt! Brutaal gedrag, onveilige handelingen, het niet naleven van regels op projectadressen, het opzettelijk besmeuren van het interieur van de sporthal en de kleedhokken, bedreigen van personeel zowel als beheerders wordt NIET geaccepteerd! Bij overtredingen van bovenstaande zullen de ouders direct in kennis worden gesteld en zal de betreffende vakdocent onmiddellijk de directie inschakelen. Buiten eventuele strafmaatregelen kan dit ook gevolgen hebben voor het behalen van het diploma. Daartegenover staat echter ook dat het goede en correcte gedrag zeker zal worden gewaardeerd, dit gebeurt regelmatig met een aantekening op het rapport maar ook binnen de school proberen we iets extras te betekenen voor die leerlingen die zich zo positief opstellen. Afmelden voor de gymles bij zware gevallen van blessures en/of ziekte gaat bij de administratie. De leerling is dan ook niet op school aanwezig. Lichte blessure maar toch op school? Dan toch naar de gymzaal met een geldige brief van ouder/verzorger. De leraar gaat niet bellen met een ouder om informatie in te winnen maar wordt door de ouder/verzorger geïnformeerd met een brief! FitKit In het kader van een gezondheidsmeting van onze leerlingen en het informeren van de ouders met betrekking tot de gezondheidstoestand van hun kind starten we dit schooljaar met een metingprogramma dat bekend staat als de FitKit. Deze FitKit wordt op meerdere scholen in het land toegepast waardoor het mogelijk is om een realistisch gemiddelde te verkrijgen waartegen de meetresultaten kunnen worden uitgezet. Doel van de sectie L.O. is om te starten met een éénjaarlijkse meting gedurende leerjaar 1 tot en met 3 en, indien mogelijk, in leerjaar 4 een afsluitende meting in bijvoorbeeld een projectweek. Echter dit laatste kan niet gegarandeerd worden wegens de complexiteit van het leerling-rooster, stages, clusters en dergelijke. Waar bestaat de FitKit nu uit? Allereerst meten we zaken aangaande het lichaam van de leerling: lengte/gewicht/vetpercentage/bloeddruk/longfunctie Vervolgens meten we de lenigheid van de leerling in schouder en de lenigheid in het gebied onderrugbovenbeen met een sitreachoefening.

6 De lichaamskracht meten we door middel van een sprongkrachtoefening (benen), een hangoefening (armen) en met sit-ups (buik). Coördinatie wordt getest en als laatste wordt de conditie bekeken door middel van de Shuttle-Run test. Dit zijn alle onderdelen die in het kader van de FitKit aan de orde komen. Daar, zoals eerder aangegeven, deze metingen op meerdere scholen worden uitgevoerd wordt er uiteraard rekening gehouden met eventuele veranderingen in meetresultaten als gevolg van de groei en ontwikkeling van de leerling in deze periode. Alle resultaten worden ingevuld in een testformulier ten einde aan het eind van de opleiding een compleet overzicht te hebben per leerling over de periode waarin de leerling zijn voortgezet onderwijs geniet. In overleg met de schooldirectie zal worden besloten om een tijdelijke rapportage aan de ouder(s) te overhandigen. Daar de metingen in het belang van de leerling zijn spreekt het voor zich dat alle collega s die betrokken zijn met het uitvoeren van de metingen dit doen op een professionele manier met het welbevinden van de leerling in het achterhoofd. Namens de sectie L.O. Emma onder- en bovenbouw, F.A.M. Marcus

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn... 1 Inhoud... 1 A. Algemeen deel... 1 1 Inleiding... 1 2 Examens... 2 2.1 Schoolexamen

Nadere informatie

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

SG Newton programma voor toetsing en afsluiting, Cohort Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel...1 1 Inleiding...1 2 Examens...1 2.1 Schoolexamen (SE)...2 2.2 Centraal Examen (CE)...2 3 Leerstofmodules...2 3.1 Berekening

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting De GSG Leo Vroman. Atheneum 4 Schooljaar

Programma van toetsing en afsluiting De GSG Leo Vroman. Atheneum 4 Schooljaar Programma van toetsing en afsluiting De GSG Leo Vroman Atheneum 4 Schooljaar 2014-2015 Inleiding PTA Voorwoord (starters 2014) Voor je zie je het Programma van Toetsing en Afsluiting (afgekort PTA) van

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. Atheneum 4

Programma van Toetsing en Afsluiting. Atheneum 4 Programma van Toetsing en Afsluiting Atheneum 4 Schooljaar 2016-2017 Inleiding PTA Voorwoord (cohort 2016-2019) Voor je zie je het Programma van Toetsing en Afsluiting (afgekort PTA). Het is een overzicht

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 1 1 Voorwoord... 1 2 Inleiding... 1 3 Examens... 2 3.1 Schoolexamen (SE)... 2 3.2 Centraal Examen (CE)... 2 4 Leerstofmodules...

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling,

Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4. Purmerend, 23 maart Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Aan de ouder(s)/ verzorger(s) en aan de leerlingen van leerjaar 4 Purmerend, 23 maart 2018 Beste ouder(s) /verzorger(s), Beste leerling, Binnenkort gaan de leerlingen beginnen aan het Centraal Examen.

Nadere informatie

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen

HET EXAMENREGLEMENT. Artikel 1. Algemeen HET EXAMENREGLEMENT 2 e fase havo / vwo Artikel 1 Algemeen 1. Het bevoegd gezag stelt jaarlijks vóór 1 oktober een examenreglement en een programma van toetsing en afsluiting (PTA) vast. Het PTA heeft

Nadere informatie

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar

Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar Toelichting op het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) Schooljaar 2018-2019 Pagina 1 van 7 Leiden, september 2018 Beste leerling en ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvang je het Programma van Toetsing

Nadere informatie

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015

Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 Rapportage en Overgangsrichtlijnen Afdeling Bovenbouw Mavo / Havo OSG Echnaton 2014-2015 1 Inhoud Rapportage... 3 Rapportage klas 1 en 2 mavo en klas 1, 2 en 3 havo/vwo... 3 Rapportage in de examenklassen

Nadere informatie

MAVO 3 en 4 cursus

MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie-

Nadere informatie

Studiewijzer. 11havo5

Studiewijzer. 11havo5 Studiewijzer 11havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 11havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Schooljaar / Lichamelijke Opvoeding

Schooljaar / Lichamelijke Opvoeding Naam: Klas: Sport op school Afspraken voor een vlot verloop van de lessen Lichamelijke Opvoeding Waarom? Afspraken en regels zijn nodig voor een vlot verloop van de lessen LO, voor een aangename sfeer

Nadere informatie

Herkansen en inhalen Sterren College. Dunamare onderwijsgroep

Herkansen en inhalen Sterren College. Dunamare onderwijsgroep 2018-2020 Herkansen en inhalen Sterren College Dunamare onderwijsgroep 2018-2020 Inhoud Protocol herkansen en inhalen toetsen uit het PTA (2018 2020)... 2 Werkwijze in de praktijk... 4 Procedure herkansing

Nadere informatie

Veelgestelde vragen eindexamenleerlingen over toetsen VMBO Maastricht FAQ s versie 25 juli 2018

Veelgestelde vragen eindexamenleerlingen over toetsen VMBO Maastricht FAQ s versie 25 juli 2018 Veelgestelde vragen eindexamenleerlingen over toetsen VMBO Maastricht FAQ s versie 25 juli 2018 Algemeen De leerlingen krijgen informatie over de Zomerschool via Magistermail, kijk regelmatig! Deze lijst

Nadere informatie

Toelichting examenreglement

Toelichting examenreglement Toelichting examenreglement 2018-2020 Inleiding In het examenreglement vmbo zijn belangrijke regels opgenomen waaraan de school en de leerlingen zich tijdens de examens moeten houden. Want het is natuurlijk

Nadere informatie

MAARTEN VAN ROSSEM. Programma van Toetsing en Afsluiting. Maarten van Rossem Groningensingel HZ Arnhem

MAARTEN VAN ROSSEM. Programma van Toetsing en Afsluiting. Maarten van Rossem Groningensingel HZ Arnhem MAARTEN VAN ROSSEM Programma van Toetsing en Afsluiting 2018/19 Maarten van Rossem Groningensingel 1235 6835 HZ Arnhem 026 3202860 1 Vooraf Deze bijdrage gaat over de organisatie van het schoolexamen en

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo kb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

Informatie. Centraal Schriftelijk Eindexamen. mavo/vmbo-tl

Informatie. Centraal Schriftelijk Eindexamen. mavo/vmbo-tl Informatie Centraal Schriftelijk Eindexamen mavo/vmbo-tl Schooljaar 2012-2013 Beste examenkandidaten, Op dinsdag 13 mei start de examenperiode. Om te zorgen dat de komende periode goed verloopt hebben

Nadere informatie

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn,

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, Programma van Toetsing en Afsluiting in 4-vmbo Algemeen Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, daartoe gemachtigd

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 e klas PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2015-2016 MAVO 3 e klas SCHOOLEXAMEN MAVO 3 2015 2016 PTA INHOUD: A. Voorwoord 1 Korte beschrijving van de structuur van het examen 2 Schoolexamen 2 Maatschappijleer

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

DE 20 VAN CAMPHUYSEN.

DE 20 VAN CAMPHUYSEN. DE 20 VAN CAMPHUYSEN. 1. SPULLEN. We verwachten dat je bij elke les zelf de benodigde spullen (boeken, schriften, kleding e.d) bij je hebt. In sommige klassen/lessen mag je aantekeningen maken en werken

Nadere informatie

Welkom ouder(s)/verzorger(s) van leerjaar 4! Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement. Wat zijn nu de belangrijke factoren?

Welkom ouder(s)/verzorger(s) van leerjaar 4! Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement. Wat zijn nu de belangrijke factoren? Welkom ouder(s)/verzorger(s) van leerjaar 4! Voorstellen mentor(en) PTA en examenreglement Wat zijn nu de belangrijke factoren? Vervolgopleiding Mededelingen & vragen Lokaal Mentor 110 Sophie van der Heiden

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 vwo 2017 2018 Inhoudsopgave: Maatschappijleer 3 CKV 5 Lichamelijk opvoeding 7 Programma van toetsing en afsluiting voor het vak Maatschappijleer Boek: : Dilemma,

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2014-2015 3 VMBO TL Coornhert Lyceum 1 Voorwoord Beste leerling en beste ouders / verzorgers, Hierbij heeft u / heb je het PTA van 3 vmbo TL in handen. In 3 vmbo TL

Nadere informatie

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA)

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA) REGLEMENT SCHOOLEXAMENS (vestigingseigen deel) SCHOOLJAAR 2016-2017 HOOFDSTUK 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestiging gebonden aanvulling op het Algemeen

Nadere informatie

Studiewijzer. 12vwo6

Studiewijzer. 12vwo6 Studiewijzer 12vwo6 2017 / 2018 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12vwo6. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn,

Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, Programma van Toetsing en Afsluiting in 3-vmbo Algemeen Het college van bestuur en docentenexaminatoren van het Scala College voor gymnasium-atheneumhavo-vmbo te Alphen aan den Rijn, daartoe gemachtigd

Nadere informatie

Informatieavond leerjaar 3 Deel 1 aula. Christiaan Huygens College

Informatieavond leerjaar 3 Deel 1 aula. Christiaan Huygens College Informatieavond leerjaar 3 Deel 1 aula Welkom bij de informatieavond leerjaar 3 Frank van der Meeren Teamleider bovenbouw mrn@huygenscollege.nl 19.00 uur Opening en schoolreis Londen 19.10 uur Beroepskeuze

Nadere informatie

Studiewijzer. 12havo5

Studiewijzer. 12havo5 Studiewijzer 12havo5 2018 /2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor klas 12 havo-5. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt de studiewijzer

Nadere informatie

DE 20 VAN CAMPHUYSEN. [versie ]

DE 20 VAN CAMPHUYSEN. [versie ] DE 20 VAN CAMPHUYSEN. [versie 20120824] 1. SPULLEN. Bij elke les heb je zelf de benodigde spullen (boeken, schriften, kleding e.d) bij je. Dus niet samen uit één boek werken. Voor elk vak gebruik je een

Nadere informatie

B. Eindexamenreglement VMBO

B. Eindexamenreglement VMBO B. Eindexamenreglement VMBO 2011-2012 leerjaar 3 Oktober 2011 B 1 Inhoud Het Eindexamenreglement 3 1 Eindexamen 3 2 Schoolexamen 3 2.1 Algemeen 3 2.2 Inrichting van het schoolexamen 3 2.3 Beheer van het

Nadere informatie

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2018-2019 D. Schregardus (examensecretaris) Versie 180920.1 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht

Nadere informatie

Voorlichting leerjaar 3

Voorlichting leerjaar 3 Voorlichting leerjaar 3 Doel voor leerjaar 3 Alle leerlingen met goede resultaten over naar leerjaar 4. Iedereen op niveau voor het eindexamen. Kiezen van een goed doordacht vakkenpakket voor leerjaar

Nadere informatie

Informatieavond 5 HAVO

Informatieavond 5 HAVO Informatieavond 5 HAVO Informatieavond 5 havo Programma informatieavond Voorstellen / rol van mentor Bovenbouw: het karakter van de 5 e klas Belangrijke data dit jaar Organisatorische zaken Ons motto:

Nadere informatie

Studiewijzer 10t 2018/2019

Studiewijzer 10t 2018/2019 Studiewijzer 10t 2018/2019 2 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en stel je op de hoogte van belangrijke data. De mentor neemt

Nadere informatie

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA)

B. Het schoolexamen (SE) en het programma van toetsing en afsluiting (PTA) REGLEMENT SCHOOLEXAMENS (vestigingseigen deel) SCHOOLJAAR 2014-2015 HOOFDSTUK 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestigingsgebonden aanvulling op het Algemeen

Nadere informatie

Het examen mavo 2014-2015

Het examen mavo 2014-2015 Het examen mavo 2014-2015 PTA Eindcijfer = Schoolexamencijfer + cijfer centraal eindexamen PTA = Programma van Toetsing en Afsluiting. Beschrijving wat, hoe, wanneer er getoetst wordt en hoe zwaar dat

Nadere informatie

Het examen havo-vwo 2014-2015

Het examen havo-vwo 2014-2015 Het examen havo-vwo 2014-2015 PTA Eindcijfer = Schoolexamencijfer + cijfer centraal eindexamen PTA = Programma van Toetsing en Afsluiting. Beschrijving wat, hoe, wanneer er getoetst wordt en hoe zwaar

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo bb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo bb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo bb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo basisberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN)

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN) PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN) ALGEMEEN GEDEELTE TWEEDE FASE HAVO EN VWO COHORT 2017 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD Z:\WORD\JAF\PTA TF 17 18 001 1 1 Algemene bepalingen ARTIKEL 1

Nadere informatie

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6

Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Reglement Schoolexamen Gerrit van der Veen College 2017-2018 (bijlage bij het Examenreglement ZAAM) klassen HAVO 4, 5 en VWO 4, 5, 6 Art. 1 Voorwoord 2.1. De examencommissie bestaat uit de rector, de teamleider

Nadere informatie

LEERLINGENSTATUUT. Geldig van 1 augustus 2014 tot en met 31 juli 2016

LEERLINGENSTATUUT. Geldig van 1 augustus 2014 tot en met 31 juli 2016 LEERLINGENSTATUUT Geldig van 1 augustus 2014 tot en met 31 juli 2016 0 Algemene bepalingen Betekenis Het leerlingenstatuut van het St.-Odulphuslyceum legt de rechten en plichten van leerlingen vast. Begrippen

Nadere informatie

PROG RAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN)

PROG RAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN) PROG RAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN) ALGEMEEN GEDEELTE TWEEDE FASE HAVO EN ATHENEUM COHORT 2015 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD 1 1 Algemene bepalingen ARTIKEL 1 ALGEMEEN 1. Het Programma

Nadere informatie

Examenreglement 2015-2016. vestigingseigen deel onder voorbehoud instemming deelraad

Examenreglement 2015-2016. vestigingseigen deel onder voorbehoud instemming deelraad Examenreglement 2015-2016 vestigingseigen deel onder voorbehoud instemming deelraad Hoofdstuk 1 A. Algemene bepalingen 1. Het examenreglement van de CSG Augustinus is een vestiging gebonden aanvulling

Nadere informatie

Examenreglement vwo: schoolspecifiek gedeelte. Cohort 2015

Examenreglement vwo: schoolspecifiek gedeelte. Cohort 2015 Examenreglement vwo: schoolspecifiek gedeelte Cohort 2015 1. Toetsing in het schoolexamen Het schoolexamen wordt afgenomen in de schooljaren 2015-2016, 2016-2017 en 2017-2018 voor v.w.o. 1.1. Toetsing

Nadere informatie

2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van

2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van 2014-2015 Verkort examenreglement klas 4 VMBO (basisberoepsgerichte leerweg en kaderberoepsgerichte leerweg) voor extraneus leerlingen van VSO Elimschool Regels voor het schoolexamen / centraal examen

Nadere informatie

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO.

In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In dit boekje vindt u informatie over de activiteiten die het Nuenens College aanbiedt buiten het reguliere lesprogramma LO. In de eerste klas krijgen alle leerlingen tijdens de LO lessen een Rots en Water

Nadere informatie

Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld.

Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld. 1 Dit is een voorlopige versie van de schoolregels. Over een paar maanden gaan we de schoolregels evalueren en worden ze opnieuw vastgesteld. In elke organisatie hebben de mensen die daar werken met elkaar

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. MAVO 3 en 4 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING MAVO 3 en 4 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst p. 4-5 4. Overgang

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw,

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw, Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo Betreft: keuze examenvak Den Haag, 29 november 2016 Geachte heer/mevrouw, Het eindexamen voor Mavo bestaat uit twee verplichte examenvakken, sectorvakken

Nadere informatie

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015

Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Algemene regels schoolexamens & PTA d Oultremontcollege 2014 2015 Afdeling vmbo GT / vmbo KB / vmbo BB Examen 2015 1 REGELING EXAMENS EXAMEN 2015 Voor u liggen de algemene regels schoolexamens van het

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo

Programma van Toetsing en Afsluiting. 4 vwo Programma van Toetsing en Afsluiting 4 vwo 2015 2016 Inhoudsopgave: Maatschappijleer 3 CKV 5 Lichamelijk opvoeding 7 Programma van toetsing en afsluiting voor het vak Maatschappijleer Boek: : Dilemma,

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding

Lichamelijke opvoeding Lichamelijke opvoeding 3 de 4 de leerjaar 2018-2019 Huygens college Amsterdam READER Sportplan Lichamelijke opvoeding Beste 3de en 4 de klasser. Informatie Sportonderwijs : Het sportplan. De lessen lichamelijke

Nadere informatie

Herkansingsregeling voor PTA-toetsen 2018/2019

Herkansingsregeling voor PTA-toetsen 2018/2019 Herkansingsregeling voor PTA-toetsen 2018/2019 De regeling betreft herkansen van toetsen uit het Programma van Toetsing en Afsluiting (zie het PTA-boekje van de betreffende leerweg) en geldt voor de volgende

Nadere informatie

Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF A. VAKKEN EN PROGRAMMA. B. OPZET SCHOOLEXAMEN.

Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF A. VAKKEN EN PROGRAMMA. B. OPZET SCHOOLEXAMEN. Algemeen deel PTA 0. BEPALINGEN VOORAF art.0.1 Inhoud en doel van het PTA Het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) bevat de algemene regels voor schoolexamen en centraal examen en een overzicht per

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Overzicht indeling studie- en toetsperiodes. 3. Begrippenlijst. 4. Overgang. 5. Herkansing

Inhoudsopgave. 1. Voorwoord. 2. Overzicht indeling studie- en toetsperiodes. 3. Begrippenlijst. 4. Overgang. 5. Herkansing Algemeen deel PTA VMBO-TL 2015-2016 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Overzicht indeling studie- en toetsperiodes 3. Begrippenlijst 4. Overgang 5. Herkansing 6. Overzicht onderdelen PTA per vak 2 1. Voorwoord

Nadere informatie

Cohort Programma van toetsing en afsluiting

Cohort Programma van toetsing en afsluiting Ubbo Emmius Programma van Toetsing en Afsluiting GL en TL bladzijde 1 Cohort Programma van toetsing en afsluiting gemengde en theoretische leerweg SG Ubbo Emmius, Stadskanaal, locatie Engelandlaan bladzijde

Nadere informatie

Kennismaking ouders 19 september 2016

Kennismaking ouders 19 september 2016 Kennismaking ouders 19 september 2016 Hartelijk welkom Mentor klas.: Naam Mentor (afkorting) Bereikbaarheid Stuur een e-mail naar @sondervick.nl Ik kijk hier dagelijks op en zal proberen zo snel mogelijk

Nadere informatie

2012-2014. Examenreglement. fsluiting. rogramma van. Theoretische/Gemengde leerweg (3TOP & 4TOP)

2012-2014. Examenreglement. fsluiting. rogramma van. Theoretische/Gemengde leerweg (3TOP & 4TOP) 2012-2014 Examenreglement rogramma van oetsing en fsluiting Theoretische/Gemengde leerweg (3TOP & 4TOP) VOORWOORD Aan de examenkandidaten. Je zit nu in de bovenbouw. Dit brengt veel veranderingen met zich

Nadere informatie

ACTIVITEITENROOSTER

ACTIVITEITENROOSTER September ACTIVITEITENROOSTER 2016-2017 Week 36 1 e schoolweek ma 05 Start Periode 1 en 5 Deze periode worden 3 dagen ckv-activiteiten ingepland Ontruimingsoefening in deze periode Coaching bijeenkomst

Nadere informatie

onderdeel B HUISREGLEMENT FONS VITAE LYCEUM versie 2016

onderdeel B HUISREGLEMENT FONS VITAE LYCEUM versie 2016 Examendossier onderdeel B HUISREGLEMENT FONS VITAE LYCEUM versie 2016 Dit huisreglement is een verzameling bepalingen die een aanvulling vormen op het examenreglement van de svoaz (onderdeel C van dit

Nadere informatie

Ashram College Leeswijzer Schoolregels

Ashram College Leeswijzer Schoolregels Ashram College Leeswijzer Schoolregels schooljaar 2018-2019 versie voor leerlingen en ouders/verzorgers oktober 2018 Beste leerlingen, Geachte ouder(s)/verzorger(s), Het Ashram College wil een school zijn

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroomnormen

Overgangs- en doorstroomnormen Overgangs- en doorstroomnormen april 2018 1 Inhoud Algemeen... 3 Overgangsnormen klas 1 naar 2... 4 Overgangsnormen klas 2 naar 3... 5 Overgangsnormen klas 3 naar 4... 6 Overgangsnormen klas 4 naar 5...

Nadere informatie

Toetsprotocol. leerjaar 1, 2 en 3H/V

Toetsprotocol. leerjaar 1, 2 en 3H/V Toetsprotocol leerjaar 1, 2 en 3H/V Inleiding In voorliggend toetsprotocol zijn de rechten en plichten van zowel leerling als docent vastgelegd met betrekking tot voorbereiding, afname en beoordeling van

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo Het College WEERT versie 1 september 2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA), regeling Schoolexamen leerjaar 4 Vwo 2016-2017 Het College WEERT versie 1 september 2016 1. Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder LVO : stichting

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen klas 3 en 4 VMBO / HAVO 2014-2015 OSG Sevenwolden Locatie Joure Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen bovenbouw 2014-2015 - 1 - A. Overgangsnormen VMBO TL 3 TL 4 Aan het einde van het

Nadere informatie

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 3

C.S.G. Willem van Oranje Programma voor Toetsing en Afsluiting Mavo 3 Vak: Frans Geen schoolexamens Vak: Duits Geen schoolexamens Vak: Engels Leesdossier (1 boek) Uiterlijke inleverdatum vrijdag 24 juni 2016 voor 14.00 uur. Uitgeprint in mapje aan de docent persoonlijk overhandigen!

Nadere informatie

REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO versie 31 juli Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen 2

REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO versie 31 juli Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen 2 REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO en VWO Inhoudsopgave Philips van Horne versie 31 juli 2016 pagina 1. Begripsbepaling 2 2. Organisatie van het schoolexamen 2 2.1. Algemene bepalingen 2 2.2. Verschillende

Nadere informatie

Algemeen gedeelte PTA Leerwegen

Algemeen gedeelte PTA Leerwegen Algemeen gedeelte PTA Leerwegen VMBO-T Schooljaar 2015-20 2016 Vestiging Horn uitgave september 2015 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VMBO-T Scholengemeenschap Sint Ursula vestiging Horn Algemeen gedeelte.

Nadere informatie

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting. Aanvullend reglement van de vestiging CSG Wessel Gansfort Voor de klassen: T3 en T4 2015-2016 Iedere deelnemer aan het schoolexamen wordt geacht kennis te nemen van het programma van toetsing en afsluiting.

Nadere informatie

Sportoriëntatie 4 e klassen. Informatie

Sportoriëntatie 4 e klassen. Informatie Sportoriëntatie 4 e klassen Informatie 2017-2018 EXAMENPROGRAMMA L.O.!! Lichamelijke Opvoeding is een examenvak! Dit betekent dat je dit programma voldoende moet afronden om te kunnen slagen voor je diploma!

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN HAVO

DIVERSE REGELINGEN HAVO DIVERSE REGELINGEN HAVO 1 DE VAKKEN EN HET EXAMEN: Schoolexamen en Alleen schoolexamen Centraal Examen CKV Overige vakken Maatschappijleer Lichamelijke opvoeding Informatica Wiskunde-D TOETSING In de Tweede

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting Cohort Schooljaar

Programma voor Toetsing & Afsluiting Cohort Schooljaar Programma voor Toetsing & Afsluiting Cohort 2018-2019-2020 Schooljaar 2018-2019 SG Newton Dampten 22 1624 NR Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 2 1.0 Inleiding... 2 2.0 Examens... 3 2.1 Schoolexamen (SE)...

Nadere informatie

1. Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen Algemene bepalingen Verschillende soorten toetsen

1. Begripsbepaling Organisatie van het schoolexamen Algemene bepalingen Verschillende soorten toetsen 0 1 REGELING SCHOOLEXAMEN TWEEDE FASE HAVO Inhoudsopgave Philips van Horne versie 31 juli 2017 pagina 1. Begripsbepaling 3 2. Organisatie van het schoolexamen 3 2.1. Algemene bepalingen 3 2.2. Verschillende

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING KLAS 4 LWT SCHOOLJAAR ESDAL VAKCOLLEGE EMMEN

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING KLAS 4 LWT SCHOOLJAAR ESDAL VAKCOLLEGE EMMEN PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING KLAS 4 LWT SCHOOLJAAR 2017-2018 ESDAL VAKCOLLEGE EMMEN INHOUD Voorwoord Informatie herkansing klas 4 4 Aanvraag herkansing klas 4 5 Aanvraag herkansing CSPE 6 Leerwerktraject

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN)

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN) PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (SCHOOL- EXAMEN) ALGEMEEN GEDEELTE VMBO T-K-B COHORT 2017 SCHOLENGEMEENSCHAP GROENEWALD Z:\WORD\JAF\PTA vmbo 17 18 001 1 1 Algemene bepalingen ARTIKEL 1 ALGEMEEN 1.

Nadere informatie

Welkom bij het Reeshof College

Welkom bij het Reeshof College Welkom bij het Reeshof College Klas xx Mentor Voor- Achternaam E-mail: xxxxxx@reeshofcollege.nl Werkdagen: ma-di-wo-do-vrij Teamleider leerjaar 3&4 Basis- en Kaderberoepsgerichte leerweg Patrick Tonnaer

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar vmbo kb Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2017-2018 3 vmbo kb Algemeen gedeelte Beste leerling in klas 3 vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, Dit is het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) voor

Nadere informatie

TOETSBELEID DE FONTEIN BUSSUM versie

TOETSBELEID DE FONTEIN BUSSUM versie TOETSBELEID DE FONTEIN BUSSUM versie 9-2017 Toets: Alles waar je een cijfer voor krijgt, is een toets. De leerling heeft een leesboek bij zich om na de toets te kunnen lezen, vertrek voor het einde van

Nadere informatie

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2

Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 Inhoud: 1. Algemeen 1.1 Inhoud en doel van het PTA pagina 2 1.2 Het PTA en de wet pagina 2 1.3 Bijzondere gevallen pagina 2 1.4 Begrippen pagina 2 2. Algemeen PTA 2.1 Organisatie schoolexamen pagina 2

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Ckv* Maat Lo. Gymnasium: Klassieke taal. Profieldeel. (vakken variëren per profiel) Vrije deel Gd(-et) Mo Fi In Bsm WisD

Ckv* Maat Lo. Gymnasium: Klassieke taal. Profieldeel. (vakken variëren per profiel) Vrije deel Gd(-et) Mo Fi In Bsm WisD Algemene informatie over de Tweede Fase Examendossier Je examen bestaat uit twee delen, het schoolexamen en het centraal examen. Het schoolexamen begint al vanaf de vierde klas. Het schoolexamen bestaat

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

PTA Havo 4 Cohort 2015

PTA Havo 4 Cohort 2015 PTA Havo 4 Cohort 2015 Cohort: 2015 Schooljaar: 2015-2016 Inleiding: Dit document behoort bij het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). In het PTA wordt omschreven hoe het schoolexamen voor de verschillende

Nadere informatie

De Regeling Schoolexamen is een aanvulling op het Examenreglement met regels betreffende het schoolexamen Havo en VWO.

De Regeling Schoolexamen is een aanvulling op het Examenreglement met regels betreffende het schoolexamen Havo en VWO. 02FB De Regeling Schoolexamen is een aanvulling op het Examenreglement met regels betreffende het schoolexamen Havo en VWO. S.1 Schoolexamen 1. Het schoolexamen staat niet onder toezicht van door de minister

Nadere informatie

VMBO-T info september

VMBO-T info september INFO EXAMEN VMBO-T info september EXAMENS 2018 Het examen bestaat uit drie onderdelen: 1. het schoolexamen (Programma van Toetsing en Afsluiting) voor 50%. 2. het centraal examen voor 50%. 3. de rekentoets

Nadere informatie

Programma voor Toetsing en Afsluiting Stofomschrijving

Programma voor Toetsing en Afsluiting Stofomschrijving Stofomschrijving 2018-2019 MAVO 3 Polderlaan 2 3261 ZA Oud-Beijerland Tel. 0186-634343 Vak: Nederlands Schrijfdossier ens de cursus zijn er 5 schrijfopdrachten. Deze vormen je schrijfdossier. Het dossier

Nadere informatie

Het HAVO-examen. School examen. Centraal examen. Eind cijfer +

Het HAVO-examen. School examen. Centraal examen. Eind cijfer + Programma 19.30 uur Praktische informatie havo bovenbouw 20.00 uur Informatie van de decaan 20.15 uur Pauze; naar de eerste verdieping 20.30 uur Kennismaking met de mentor 21.00 uur Einde Havo bovenbouw

Nadere informatie

Kennismakingsavond 4 havo

Kennismakingsavond 4 havo Kennismakingsavond 4 havo Mentoren: Judith Scheepers Margriet van Zwam Christina Sanchez Lizzy Bos E-mail: j.scheepers@lyceumelst.nl m.vanzwam@lyceumelst.nl c.sanchez@lyceumelst.nl l.bos@lyceumelst.nl

Nadere informatie

Kalsbeek College, locatie Bredius september 2018 Woerden. Aan de leerlingen van de examenklassen,

Kalsbeek College, locatie Bredius september 2018 Woerden. Aan de leerlingen van de examenklassen, Kalsbeek College, locatie Bredius september 2018 Woerden Aan de leerlingen van de examenklassen, Het vierde leerjaar is al weer enkele weken oud, en voor jullie is het een bijzonder leerjaar. Als alles

Nadere informatie

1. Voorwoord Overzicht onderdelen PTA per vak Praktische zaken Snipperurenkaart ipad... 4

1. Voorwoord Overzicht onderdelen PTA per vak Praktische zaken Snipperurenkaart ipad... 4 Algemeen deel PTA vmbo theoretische leerweg 2018-2019 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Overzicht onderdelen PTA per vak... 4 3. Praktische zaken... 4 3.1 Snipperurenkaart... 4 3.2 ipad... 4 4. Overzicht

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO Charlemagne College, Eijkhagen. Eijkhagenlaan 31, Landgraaf PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 4 HAVO 2018-2019 Charlemagne College, Eijkhagen Eijkhagenlaan 31, Landgraaf Voorwoord PTA Boekje 4 havo schooljaar 2018-2019 Beste leerling, Hierbij ontvang je het

Nadere informatie

Schoolexamenreglement

Schoolexamenreglement Schoolexamenreglement Artikel 1. Begrippenlijst 1. Toetsen: Schriftelijke toetsen, mondelinge toetsen, ICT-toetsen, kijk en/of luistertoetsen, praktische opdrachten, handelingsdeel (handelingsopdrachten).

Nadere informatie

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving

5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo. 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 5 gouden schoolregels van het Frits Philips Lyceum - mavo 1) We houden rekening met elkaar en met de omgeving 2) We zorgen voor een veilige en prettige sfeer 3) In en om het gebouw is het rustig en schoon

Nadere informatie

1. Voorwoord pag. 3. 2. Overzicht indeling studie- en toetsperiodes pag. 3. 3. Begrippenlijst pag. 3-4. 4. Overgang pag. 5-8. 5. Herkansing pag.

1. Voorwoord pag. 3. 2. Overzicht indeling studie- en toetsperiodes pag. 3. 3. Begrippenlijst pag. 3-4. 4. Overgang pag. 5-8. 5. Herkansing pag. Algemeen deel PTA VMBO-TL 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord pag. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsperiodes pag. 3 3. Begrippenlijst pag. 3-4 4. Overgang pag. 5-8 5. Herkansing pag. 9 6. Overzicht

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VWO 4 cursus 2013/2014 GERRIT VAN DER VEEN COLLEGE INLEIDING Beste leerlingen, Dit boekje is het eerste deel van jullie programma van toetsing en afsluiting. Je zit

Nadere informatie

Teamleider leerjaar 3&4 Theoretische leerweg

Teamleider leerjaar 3&4 Theoretische leerweg Welkom bij het Reeshof College Teamleider leerjaar 3&4 Theoretische leerweg Daan Hamann E-mail: dhamann@reeshofcollege.nl Heeft u vragen, neem dan gerust contact op. Klas xx Mentor Voor- Achternaam E-mail:

Nadere informatie