Breng het sokkelprofiel aan. Hoeken Klik het randprofiel erop.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Breng het sokkelprofiel aan. Hoeken Klik het randprofiel erop."

Transcriptie

1

2 Stap 1 Sokkelprofiel Breng het sokkelprofiel aan. Hoeken Klik het randprofiel erop. Stap 2 Isolatieplaten Breng de lijmmortel aan. Breng de isolatieplaten aan. Voegen en aansluitingen Vensterbanken en dagkanten Stap 3 Ramen Vensterbanken Dagkanten Stopprofiel Zwelband Stap 4 Pluggen Plaatsing Boren en bevestigen Stap 5 Wapeningsmortel Aansluit- en andere profielen Breng de wapeningsmortel aan. Wapeningsweefsel Stap 6 Sierpleister Grondlaag plaatsen Breng de sierpleister aan. Afwerkingsmogelijkheden

3 Sokkelprofiel therm Het sokkelprofiel beschermt de onderkant van de eerste rij isolatieplaten. Producten Baumit sokkelprofiel therm - pvc L-profiel, kunststoffen verbindingspennen en opklembare lekdorpel met wapeningsweefsel. Baumit montageset plug- en schroefbevestigingen en kunststoffen afstandhouders om het sokkelprofiel te bevestigen. Stap 1 Begin aan één uiteinde; boor een gat in de ondergrond door de geperforeerde opstaande rand van het L-profiel. Stap 2 Druk de bevestigingsschroef erdoor in het boorgat juist vast genoeg om het L-profiel te dragen. Stap 3 Plaats een afstandhouder tussen de ondergrond en het L-profiel en duw het op de bevestigingsplug tot het klikt. Stap 4 Controleer met een lange waterpas en ga verder met het bevestigen. Voordelen Verminderd koudebruggen Gemakkelijk te snijden Onbelemmerd boren en bevestigen Buigt niet door Het Baumit sokkelprofiel therm bevestigen Markeer het muuroppervlak met krijt om aan te duiden waar het profiel moet komen. Het profiel wordt op of boven de horizontale vochtdichte folie (DPC) van de muur aangebracht. Het moet vlak, in een rechte lijn en op afstanden van max. 300 mm bevestigd zijn. Bij de plug- en schroefbevestigingen moet altijd een afstandhouder worden gebruikt om in de opbouw rekening te houden met de dikte van de lijmmortel tussen de isolatieplaat en de wand. Hoeken Hoeken (binnen en buiten) kunnen worden gevormd door het sokkelprofiel tweemaal in een hoek 45º verstek te zagen. Stap 4 Sluit elk volgend L-profiel vast aan en ga door tot een volledig deel van de muur afgewerkt is. Stap 7 Zaag het L-profiel met een haakse slijper of ijzerzaag. Stap 6 Controleer de totale uitlijning van de L-profielen en breng, indien nodig, meer afstandhouders aan. Schroef of klop de bevestiging vast. Stap 8 Lijn de hoekdelen uit.

4 Sokkelprofiel therm Aanbrengen van de lekdorpel De isolatieplaten moeten aangebracht worden en vastzitten, vooraleer de lekdorpel op het sokkelprofiel geklemd kan worden. Snij de randprofiel met een haakse slijper of handschaar. De lekdorpel moet de voegen van het L-profiel minstens 100 mm overlappen. Stap 9 Begin aan één uiteinde, lijn de lekdorpel uit met de lip van het sokkelprofiel en duw het vast op de isolatieplaat. Stap 10 Steek een kunststoffen verbindingspen in het opklikbare randprofiel. Stap 11 Plaats het volgende randprofiel op de verbindingspen en duw het randprofiel vast op de isolatieplaten. Stap 12 Steun het wapeningsweefsel tijdelijk met een verbindingspen. Stap 13 Neem het weefsel weg van de platen, Stap 14 Breng een volledige laag wapeningsmortel achter de weefselstrook aan. Stap 15 Strijk het weefsel in de wapeningsmortel. Stap 16 Strijk het weefsel glad.

5 Isolatieplaten EPS De isolatieplaten zorgen voor de thermische omhulling rond een gebouw. Componenten EPS-isolatieplaten Grijze of witte geëxpandeerde polystyreenplaten geproduceerd volgens EN Algemeen De isolatieplaten moeten dicht aaneengesloten en in een vlak worden gemonteerd. Er mag geen lijmmortel in de voegen tussen de platen zitten. Elke rij moet ten opzichte van de vorige rij met ongeveer een halve plaat in verband worden geplaatst. Fig 2. Afgesneden stukken van platen (van min. 150 mm lang) mogen in de hoofdmuren worden gebruikt, maar niet aan hoeken of openingen van het gebouw. Fig. 1 De randen van de platen mogen geen kruisvoegen vormen aan de hoeken van openingen, aangezien dit scheuren in de bepleistering kan veroorzaken. Fig. 3 Alle verbindingen met andere bouwelementen en doordringingen door de gevelisolatie moeten grondig worden afgedicht met voegendichtband als bescherming tegen slagregen en om vervormingen t.g.v. uitzetten en krimpen op te vangen. Alle dilatatievoegen in de constructie moeten in het isolatiesysteem worden overgenomen en wachterdicht zijn. Fig. 8 Uitstekende elementen Kleine elementen die uit de ondergrond steken, kunnen worden overbrugd door uitsparingen in de achterzijde van de isolatieplaat uit te snijden. (zie fig. 6) Er mag maximaal één derde van de dikte van de plaat worden verwijderd om uitstekende elementen te bedekken. Raadpleeg de nutsbedrijven met betrekking tot toegangseisen van leidingen, kabels enz. vooraleer deze achter het gevelisolatiesysteem te verbergen. Fig. 6 Fig 1 Er wordt een volledige plaat aan één zijde van de hoek van het gebouw en een halve plaat aan de andere zijde gemonteerd. Op de volgende rij gebeurt dit omgekeerd. Fig 3 Vermijd kruisvoegen aan openingen. Fig 5 Een andere aanvaardbare methode om kruisvoegen te vermijden. Fig 7 Duid de plaats van verborgen leidingen aan om schade te vermijden door boren i.v.m. bevestiging door pluggen. Fig 2 Ga vanuit de hoek verder met volledige platen langs elke rij om een zigzag in verband staand of T- voegpatroon te vormen. Fig 4 Rond de hoeken van ramen en andere constructieopeningen moeten hele platen worden gebruikt. Fig 6 Verborgen leiding Fig 8 Constructieve dilatatievoeg overgenomen in het gevelisolatiesysteem.

6 Breng de isolatieplaten aan. Componenten Baumit lijmmortel DC 56 Baumit lijmmortel open W EPS-isolatieplaat Mengen van de lijmmortel De lijmmortel kan worden gemengd met een elektrische handmixer (fig. 1) of een horizontale mixer (fig. 2). Fig 1 Strooi het droge poeder in schoon water. Meng met een elektrische handmixer op een lage snelheid tot een gladde, verwerkbare mortel. Fig 2 Een horizontale mixer biedt anderzijds een onmiddellijk gemengde mortel door één druk op de knop! Laat de lijmmortel vijf minuten staan en meng nogmaals vlug door met de handmixer. De lijmmortel blijft maximaal 1½ uur verwerkbaar. Meng de lijmmortel later niet opnieuw met meer water! Breng de lijmmortel aan. Gebruik werktuigen van roestvrij staal! De standaard toepassingsmethode (fig. 3) kan oneffenheden op de ondergronden van maximaal 10 mm hoogde aan. Genoeg lijmmortel voor een hechtvoeg van min. 5 mm en min. 40% hechtcontact met de ondergrond. De mortelstrook dicht de achterste randen van de plaat af om luchtcirculatie te vermijden en de hechtsterkte vangt mogelijk krullen van de plaat door krimping op. Het rechtstreeks mengen en aanbrengen met een mortelpomp met opgebouwd pistool verkort de werktijd. (fig. 4). Het alternatief (fig. 5) volvlak aanbrengen van lijmmortel is beperkt tot zeer vlakke achtergronden zoals wanden uit prefab-beton. Fig 3 Breng 3 hoopjes mortel aan op gelijke afstand op de middellijn van de isolatieplaat en een strook langs de rand. Fig 5 Breng de lijmmortel volvlak op het de isolatieplaat aan en ga er met een roestvrij stalen getande truweel over. Fig 4 Het rechtstreeks mengen en aanbrengen met een mortelpomp met opgebouwd pistool versnelt het aanbrengen van de lijmmortel op de plaat. Fig 6 Plaats de plaat tegen de muur en schuif deze in de juiste positie. Het plaatsen van de isolatieplaat Plaats de isolatieplaat steeds onmiddellijk na het aanbrengen van de lijmmortel. Houd de randen van de isolatieplaten schoon. (fig. 8) Fig 7 Sluit de platen strak tegen elkaar aan en zorg ervoor dat de oppervlakken gelijk zijn. Fig 8 Verwijder de overtollige lijmmortel.

7 Het plaatsen van de isolatieplaten Componenten Baumit vulschuim Voegen opvullen Openingen tussen platen van meer dan 5 mm moeten worden opgevuld met isolatiemateriaal. (fig ) Openingen tot en met 5 mm kunnen door middel van een schuimpistool worden opgevuld met isolatievulschuim. (fig. 14) Het afgewerkte oppervlak zou glad en vlak moeten zijn. (fig. 15) Verwijder al het stof van het oppervlak, vooraleer de grondlaag aan te brengen. Fig 9 Controleer of alle platen loodrecht en in een vlak staan. Klop niet op de platen. Fig 10 EPS isolatieplaten kunnen met een handzaag, een heet mes of een hittedraad worden gesneden! Fig 11 Snij een wig uit isolatiemateriaal. Fig 12 Duw deze stevig in de opening. Fig 13 Snij het overschot weg, zodat er nog een klein stukje uit het oppervlak steekt. Fig 14 Vul de voegopeningen van minder dan 5 mm op met vulschuim. Fig 15 Schuur alle oneffenheden van het oppervlak van de isolatieplaten af, waardoor een glad en vlak oppervlak ontstaat.

8 Aansluitingen, voegen en doordringingen De voegen tussen het isolatiemateriaal en andere bouwelementen (raam- en deurkozijnen, vensterbanken, drempels, binnenwanden, enz.) moeten waterbestendig zijn en zich aanpassen aan uitzetting en inkrimping. Producten Voegendichtband: 15/2-6 voor voegen van 2 6 mm 15/3-9 voor voegen van 3 9 mm 15/5-12 voor voegen van 5 12 mm Voegendichtband: De voegendichtband is een expanderende band met klevende achterzijde in een gecomprimeerde toestand die een doeltreffende waterdichtheid biedt. Opmerking: Voegendichtband kan niet worden vervangen door dichtmassa of silicone. Na een tijd verliezen deze hun elasticiteit, worden ze bros en moeten vervolgens worden onderhouden en/of vernieuwd. Stap 1 Maak het bouwelement schoon, zodat de voegendichtband zeker zal plakken. Stap 2 Na beëindiging zou de gevelisolatieplaat voorbij de dagkant van het raam moeten komen en op 5 10 mm van de binnenrand van de opstaande rand van de vensterbank moeten zitten om de rand van het hoekprofiel voor minstens de geplande dikte van de dagkantisolatie (min. 30 mm) onder te brengen. Aanbrengen van de voegendichtband De voegendichtband moet gelijk met of max. 3 mm onder het oppervlak van de isolatieplaat zitten. Ga niet rond de hoeken van een element, aangezien de band op deze plaatsen niet kan uitzetten. Stap 3 Breng de band voorzichtig op het element aan zonder het te rekken. Stap 4 Gebruik enkel zoveel band als nodig is, aangezien het snel uitzet, zodra het van de rol is. Volledig uitgezette band zal later moeilijk verdichten. Snijranden van voegendichtband kunnen dicht tegen elkaar worden aangesloten. Stap 5 Er moet ook band onder de vensterbank gelijk met het plaatoppervlak worden aangebracht. Stap 6 De compressieband maakt de voegen tussen de plaat en vaste voorwerpen waterdicht en moet daarom nauwsluitend worden aangebracht.

9 Mechanische bevestiging Algemeen Dragende verbinding voor ondergrond die niet voldoende aanhechtsterke biedt. Er is bijkomende mechanische bevestiging vereist op plaatsen waar een zuiver hechtsysteem niet geschikt wordt geacht. Dit geldt in het algemeen voor gebouwen met meer dan 2,5 verdiepingen, of vanaf 10m hoogde. Op gebouwen met bepleisterde muren moeten altijd de aanhechtsterkte (lijmmortel + wapeningsweefsel) worden bepaald. Factoren die het type en aantal bevestigingsankers bepalen, zijn het ontwerp, de locatie, de ondergrondmateriaal en de toestand van het gebouw. Aantal bevestigingsankers In alle gevallen is er een minimum aantal bevestigingen vereist. De bevestigingen moeten hart op hart 400 mm (ongeveer) langs alle openingen worden geplaatst; (ramen, deuren) en op buitenhoeken. Er kunnen ook extra bevestigingen nodig zijn, indien het gebouw aan veel wind blootgesteld is. Hoge gebouwen moeten individueel door de ontwerper, architect of installateur worden beoordeeld om het vereiste aantal te bevestigen. Plint- en spatzone Perimeter- en plintisolatieplaten moet mechanisch worden bevestigd op 300 mm boven het maaiveld (spatzone). Kiezen van de ankers Er mogen uitsluitend plastieken bevestigingsankers worden gebruikt die voor het Baumitsysteem goedgekeurd zijn. Dit zijn schroefankers ofwel slagankers. De onderstaande tabel vormt een leidraad bij het kiezen van het juiste type bevestigingsanker voor elk type ondergrondmateriaal. Op bepleisterde of onbekende ondergronden moet altijd de aanhechtsterkte worden bepaald, vooraleer een definitieve keuze te maken. Ankertype Verankering sdiepte 1) Ankerkeuze Materiaalcategorieën A B C D E Houten ondergrond en, gipsplaten Beton Massief metselwerk Hol en geperforeer d metselwerk Licht beton Cellenbeto n Kleefanker ROOD 40 mm Kleefanker beton BLAUW 40 mm Anker SD 8 35 mm Anker SD-FV 40 mm Anker NTK U 40 mm Anker D-FV T 70 mm Universeel anker STR U 2) 25 / 65 mm 3) Houten plug 6H 25 mm 1) Verankering in de dragende ondergrond. In de betonkern of het bekleed beton. 2) Er is een isolatieplaat met een minimumdikte van 80 mm vereist voor de verzonken montage van het universele anker STR U. Baumit universeel anker STR U kan ook worden gebruikt als oppervaktebevestiging met een STR U isolatieplug in de schacht STR U. 3) De diepte van het bevestigingsanker in cellenbeton bedraagt min. 65 mm.

10 Ankerlengtes De vereiste uittrekweerstand wordt uitsluitend met de gespecificeerde lengte bereikt. Berekening van de vereiste ankerlengte: ankerdiepte + (bestaande bepleistering) + lijmmorteldikte + isolatiedikte. Boren van gaten De lijmmortel moet voldoende hard zijn, vooraleer de bijkomende mechanische bevestiging te installeren. De boor moet dezelfde dikte als de ankerschacht hebben. Er mag geen slagboorfunctie worden gebruikt voor het boren in hol of geperforeerd metselwerk. Er moet worden gezorgd dat het wapeningsweefsel in de wapeningsmortel niet beschadigd wordt. De boordiepte zou mm langer moeten zijn dan het anker. Installeren van de bevestigingsankers Het bevestigingsanker moet vast zitten. Verwijder en vervang losse bevestigingsankers. Stop eventuele gaten met isolatiemateriaal. Bevestigingsankers kunnen gelijk met het oppervlak van het isolatiepaneel zitten of in het isolatiemateriaal verzonken zijn. Opmerking: Ankers moeten worden bevestigd in ondergrondtemperaturen 0 C. Polyethyleenankers mogen niet langer dan 6 weken worden blootgesteld aan rechtstreeks zonlicht (ultraviolette straling). Rondelle Isolatiedoppen en kappen voor ankers De Rondelle-isolatiedoppen en kappen verminderen koudebruggen veroorzaakt door bijkomende mechanische bevestiging. Ankers in het vlak: Handeling Boor het gat. Steek het anker erin. Plaats de schroefkop van de boormachine in de kop van de ankerschroef, zet de stroom aan en schroef het anker erin, terwijl u het isolatiemateriaal licht samendrukt tot de ankerkop gelijk met het oppervlak van de plaat zit. Trek boormachine met een lichte draaibeweging naar links uit. Steek de Rondelle-isolatiedop in de schacht van het schroefanker.

11 Verzonken ankers Algemene richtlijn: De STR-U bevestigingskit boort de bevestigingsankers tot deze in de isolatieplaat verzonken zijn. Deze combineert een schroefkop, een gatzaagblad en een aanslagplaat en wordt op een standaard boormachine gemonteerd. Wanneer de pneumatische drilboor aangezet wordt, snijdt het gatzaagblad in het isolatiemateriaal onmiddellijk achter de ankerkop. De schroefhandeling doet het anker in de isolatie verzinken. De aanslagplaat voorkomt dat het anker te diep bevestigd wordt. Handeling Boor het gat. Steek het anker erin. Plaats de schroefkop van de boormachine in de kop van de ankerschroef, zet de stroom aan en schroef deze erin tot de aanslagplaat het oppervlak van de isolatieplaat raakt. Trek boormachine met een lichte draaibeweging naar links uit. Steek de Rondelle-isolatiedop in de schacht van het schroefanker. Plaats de Rondelle-isolatiekap over de kop van het bevestigingsanker. Voor een gedetailleerde beschrijving van deze procedure zie deel over STR U-bevestigingen.

12 STR-U verzonken bevestigingen en bevestigingen met dop STR-U bevestigingen zijn nodig waar bijkomende mechanische bevestiging nodig is. Producten STR-U bevestigingen STR-U pluggen STR-kappen (isolatie) STR-U boorhulpstuk Stap 1 Boor door de isolatie in de ondergrond ca. 75 mm in de muur. Stap 2 Duw de schroefbevestiging erdoor in het boorgat. Stap 3 Plaats de bevestigingskop gelijk met het oppervlak. Stap 4 Gebruik het STRU-boorhulpstuk geplaatst op de kop van de bevestiging, boor de bevestiging op haar plaats. Stap 4 Wanneer de boor blokkeert, zal de bevestiging tot 15 mm verzonken zijn. Stap 6 Verwijder de boor en plaats een STR U-dop in de lege ruimte van de schacht om koudebruggen te voorkomen. Voordelen Biedt bijkomende mechanische ondersteuning. Verminderd koudebruggen Stap 7 Plug past in de schacht. Stap 8 Plaats een kap op de kop van de bevestiging, druk deze erin. Stap 9 Duw de kap stevig vast tot deze gelijk is met oppervlak. Stap 10 Klaar.

13 Raster voor mechanische bevestigingen Bevestigingspatronen De bevestigingsankers worden op elke hoek en T-verbinding van de isolatieplaten geplaatst met één anker in het midden van elke plaat (6 ankers/m²) of twee op gelijke afstand op de horizontale middellijn (8 ankers/m²). De ankers moeten aansluiten bij de hoopjes en stroken lijmmortel achter de isolatieplaat. 6 bevestigingsankers/m² 8 bevestigingsankers/m² 10 bevestigingsankers/m²

14 Bijkomende versterking Bijkomende versterking Openingen vormen een zwak punt in een bouwwerk en de daaruit resulterende belastingen kunnen de bepleistering doen scheuren. Deze plaatsen vereisen bijkomende versterking over de hoeken van de openingen en in de binnenhoeken van muren en dagkanten. Stap 1 Breng stroken wapeningsweefsel (min. 250 x 250 mm) diagonaal over de hoeken van de opening in een dichte laag wapeningsmortel aan. Stap 2 Strijk glad uit. Bijkomend wapeningsweefsel en verstevigingsprofielen bevinden zich in het algemeen dicht tegen het oppervlak van de isolatie, zodat ze de wapeningslaag in de wapeningsmortel niet in gevaar brengen. Componenten Baumit wapeningsmortel Baumit wapeningsweefsel Baumit wapeningsweefsel diagonaal Hoek-,en randprofielen en bijkomende wapening Componenten Baumit wapeningsmortel Baumit wapeningsweefsel Baumit pvc-hoekprofiel Baumit pvc-stopprofiel Baumit pvc-lekdorpel Baumit V-dilatatieprofiel Baumit E-dilatatieprofiel Lekdorpels en profielen voor hoeken, randen, en aansluitingen zijn allemaal voorzien van stroken glasvezelgaas die met het wapeningsweefsel in de wapeningsmortel moeten binden. De profielen moeten vlak en recht in een volledig bed wapeningsmortel zitten. Hoekprofielen moeten in lijn met de diepte van de wapeningsmortel worden geplaatst. Hoekprofielen worden volledig bedekt met het grondpleister. Fig 3. Breng bijkomend wapeningsweefsel rond de binnenhoek van de kop en dagkant aan in een dichte laag wapeningsmortel. Fig 4. Breng bijkomend wapeningsweefsel (min. 200 mm breed) rond de binnenhoeken in een dichte laag wapeningsmortel aan. Stap 5 Breng een volledige laag mortel ca. 150 mm breed aan en strijk deze uit met een getande truweel om de diepte voor het hoekprofiel te bepalen. Stap 6 Plaats het hoekprofiel in positie en egaliseer en strijk het weefsel glad.

15 Wapeningsmortel De gewapende grondlaag van de wapeningsmortel beschermt de isolatieplaten en garandeert duurzaamheid op lange termijn en de prestatie van het gevelisolatie-systeem. Het moet succesvol weerstand bieden aan stootbelasting, plotselinge opwarming (thermische spanningen) en water. Componenten Baumit wapeningsmortel Baumit wapeningsweefsel standaard Baumit wapeningsweefsel versterkt Ondergrond Stap 1 Breng stroken wapeningsweefsel (min. 250 x 250 mm) diagonaal over de hoeken van de opening in een dichte laag wapeningsmortel aan. Stap 2 Breng bijkomend wapeningsweefsel (min. 200 mm breed) rond de binnenhoeken in een dichte laag wapeningsmortel aan. Vooraleer de wapeningsmortel aan te brengen! De isolatielaag moet stabiel, droog en vrij van stof, vuil of losse materialen zijn. De isolatielaag moet vlak zijn. Er mogen geen beschadigingen of ongevulde openingen in de isolatie zijn. Alle afdichtingsdetails moeten afgewerkt zijn. De koppen van de ankerbevestigingen moeten gelijk met de plaatoppervlakken zitten. Wapeningsmortel en wapening De wapeningsmortel moet overal dezelfde dikte hebben. Het wapeningsweefsel moet vlak in het bovenste derde van de wapeningsmortel liggen. Er is een overlapping van min. 100 mm vereist tussen aangrenzende netten en de weefselstroken op de profielen. Bijkomende wapening vereist boven openingen en rond de binnenhoeken van muren en dagkanten. Openingen vormen een zwak punt in een bouwwerk en de daaruit resulterende belastingen kunnen de bepleistering doen scheuren. Bepaalde plaatsen vereisen bijkomende wapening onder de grondlaag. Leg de wapeningsweefsels op de mortel en strijk met een truweel licht van het midden naar buiten over het oppervlak om vouwen te voorkomen. Breng een beetje meer materiaal aan dan nodig om het net tot juist onder het oppervlak te bedekken. Stap 3 Spuit of breng de wapeningsmortel met de hand over het oppervlak aan en strijk glad met een truweel of pleisterlat. Stap 5 Leg het weefsel beginnend op 30 mm van de hoekrand van het hoekprofiel licht op de mortel. Stap 7 Duw de rand van het weefsel met de punt van het truweel een beetje dieper in de mortel. Stap 4 Strijk met een getande truweel door de mortel om een gelijke diepte van dikte te bepalen. Stap 6 Strijk met een truweel licht van het midden naar buiten over het weefseloppervlak om vouwen te voorkomen. Stap 8 Laat het volgende net (min. 100 mm) op de rand overlappen en strijk glad met het truweel. Breng een beetje meer materiaal aan dan nodig om het net tot juist onder het oppervlak te bedekken.

16 Stopprofielen en wapening De gewapende grondlaag van de wapeningsmortel beschermt de isolatieplaten en garandeert duurzaamheid op lange termijn en de prestatie van het gevelisolatie-systeem. Het moet succesvol weerstand bieden aan stootbelasting, plotselinge opwarming (thermische spanningen) en water. Componenten Baumit wapeningsmortel Baumit pvc-hoekprofiel Baumit pvc-stopprofiel Baumit pvc-lekdorpel Baumit V-dilatatieprofiel Baumit E-dilatatieprofiel Hoek- en randenprofielen Lekdorpels en profielen voor hoeken, randen, en aansluitingen zijn allemaal voorzien van stroken glasvezelgaas die met het wapeningsweefsel in de wapeningsmortel moeten binden. De profielen moeten geplaatst zijn, vooraleer de wapeningsmortel aan te brengen. De profielen kleven uitsluitend op een schoon, droog oppervlak. Het is dus belangrijk om de kozijnen te reinigen, vooraleer het profiel te plakken. De profielen moeten vlak en recht in een volledig bed wapeningsmortel zitten. Hoekprofielen moeten in lijn met de diepte van de wapeningsmortel worden geplaatst. Hoekprofielen worden volledig bedekt door de sierpleister. Afdichtingsprofielen voor ramen Afdichtingsprofielen voor ramen bieden een flexibele, waterdichte verbinding tussen het bepleisteringssysteem en het raamkozijn. De profielen hebben een verwijderbare onbuigzame strip om het raamkozijn te beschermen tegen krassen van het truweel. Componenten Afdichtingsprofiel Standaard Afdichtingsprofiel Teleskop Afdichtingsprofiel Plus Afdichtingsprofiel Flexibel Fig. 1 Meet en zaag de afdichtingsprofielen voor de verticale dagkanten eerst. Stap 3 Duw het profiel stevig op zijn plaats, beginnen van de binnenrand van de eindkap van de vensterbank en zo verder naar boven toe en herhaal dit voor de kop. Stap 5 Haal de gele papierstrook van de beschermingsstrook, zodat de polytheenfolie op het kleefoppervlak kan worden aangebracht om het raam te beschermen tegen mortelspatten. Stap 2 Maak de papierstrook aan de achterkant van het profiel los en duw het profiel stevig op zijn plaats, beginnend aan de binnenrand van de eindkap van de vensterbank en zo verder naar boven toe. Stap 4 Zaag en pas het afdichtingsprofiel voor de bovenkant van het raamkozijn. Stap 6 Nadat de bepleistering afgewerkt is, kan men de beschermstrook met een mes doorsteken en aftrekken.

17 14. Sierpleister 14.1 Algemeen 14.2 Opmerkingen 14.3 Een grondlaag aanbrengen 14.4 Algemeen - Sierpleisters 14.5 Dekkingsgraad 14.6 Mengen en aanbrengen 14.7 Laagdikte 14.8 Afwerking 14.9 Afwerkingsmogelijkheden Weersomstandigheden 14.1 Algemeen Sierpleisters geven gevelisolatie-systemen een decoratieve deklaag. Ze worden meestal gereed gemengd in emmers in een reeks texturen, korrelgroottes en kleuren. Componenten Baumit Grondlaag DG27 Pasteuse materialen: Baumit Granoporpleisters, Baumit silicaatpleisters, Baumit siliconenpleisters, Baumit Nanoporpleisters Baumit Artlinepleisters Minerale (droog poeder) materialen: Sep 02/04 EST 02/04 MRP 14.2 Opmerkingen Sierpleisters op basis van mineraal droog poeder kunnen ook worden gebruikt, maar zouden een laag Baumit siliconenverf moeten krijgen. De achtergrond moet droog en gelijk zijn. Stap 1 Meng de gondlaag met een klopper Gondlaag De wapeningsmortel moet van een grondlaag Baumit DG27 voor gereed gemengde sierpleisters worden voorzien. Deze kan met een rol of borstel worden aangebracht en kan met een kleine hoeveelheid water worden verdund. De gondlaag maakt de zuiging van de ondergrond gelijk, wat helpt om een gelijke sierpleisterlaag te creëren. De grondlaag kan ook aan de kleur van de sierpleister worden aangepast op plaatsen waar bepaalde texturen de wapeningsmortel blootleggen. De gondlaag moet minstens 24 uur drogen Algemeen Sierpleisters Een lichter gekleurde bepleistering neemt Stap 2 - Breng de gondlaag met een borstel of rol over het oppervlak aan. Laat 24 uur drogen.

18 minder hitte op dan een donkere. Er mag uitsluitend roestvrij stalen gereedschap worden gebruikt. Korrels kunnen metaal uit standaardtruwelen schrapen die later als roestvlekken op de afgewerkte gevel verschijnen Dekkingsgraad De dekkingsgraad hangt van de korrelgrootte af en deze informatie staat op het afzonderlijke productinformatieblad vermeld Mengen en aanbrengen De gereed gemengde sierpleisters kunnen met de hand of al spuitend met een mortelpomp en hulpstuk worden aangebracht. Breng de sierpleister op de grondlaag aan en strijk glad met een truweel tot de dikte van de korrels. Geef de sierpleister kort daarna structuur met een plastieken truweel. Vooraleer de sierpleister aan te brengen, moet deze grondig gemengd worden met een klopper. Tijdens het mengen kan de consistentie, indien nodig, worden aangepast door een kleine hoeveelheid water toe te voegen. Sierpleisters kunnen met een roestvrij stalen truweel worden aangebracht die de korrel zal bepalen of met een geschikte fijne spuitmachine worden opgespoten. Breng de sierpleister van boven naar onder op de muur aan door steeds een natte rand aan te houden. Stap 3 Meng de pasteuse sierpleister met een klopper Laagdikte De dikte van de laag wordt gedefinieerd als de korrelgrootte van het gekozen materiaal en wordt toegepast op één korreldikte. d.w.z. 1,5 mm siliconenpleister = 1,5 mm laagdikte. Verscheidene overgangen met druk op het stalen truweel, garandeert de laagdikte Afwerking Deze laag wordt onmiddellijk afgewerkt na het aanbrengen met een plastieken truweel. Hoe meer het oppervlak geschuurd en gestructureerd wordt, hoe fijner de sierpleister wordt, doordat fijne deeltjes naar het oppervlak worden getrokken. Werk in kleine cirkelbewegingen om een gelijke sierpleister te verkrijgen, twee overgangen zijn noodzakelijk om vlekken te verwijderen. Stap 4 Breng de sierpleister met een stalen truweel aan tot op korreldikte.

19 14.7 Afwerkingsmogelijkheden Minerale (droog poeder) materialen: Sep 02/04 EST 02/04 MRP Opmerkingen Sierpleisters op basis van mineraal droog poeder kunnen ook worden gebruikt, maar zouden een laag Baumit siliconenverf moeten krijgen. Mengen als volgt: Doe water in de emmer. Voeg sierpleister uit de zak toe. Meng met een mengboormachine. Verwijder het materiaal uit de emmer en breng het met een stalen truweel overeenkomstig de korrelgrootte op de muur aan. Verscheidene overgangen met druk op het stalen truweel, garandeert de laagdikte. Werk af met een spons. Strijk opnieuw glad met kleine cirkelbewegingen om een gelijke afwerking te verkrijgen. Ga naargelang de structuur te werk. Voor een ruwe textuur kan een rode open cellulaire spons worden gebruikt. Stap 5 Structureer met een strijkbord in cirkelbewegingen om het oppervlak een gelijke afwerking te geven Weersomstandigheden Decoratieve sierpleisters bestaan in het algemeen uit een dunne laag met korrelgroottes van 1 3 mm. Blootstelling aan rechtstreeks zonlicht, wind en warme temperaturen kan de bepleistering snel dehydrateren, wat tot mislukte binding en een onregelmatige textuur kan leiden. De plaats van toepassing moet worden beveiligd met steigertenten of dergelijke. Stap 6 Bescherm de zopas bepleisterde gevel tot deze hard en droog is. Dat duurt ca. 2-3 dagen bij normale weersomstandigheden. Baumit GmbH Reckenberg 12 D Bad Hindelang

WILLCO Isolatiesystemen

WILLCO Isolatiesystemen WILLCO Isolatiesystemen De WILLCO Isolatiesystemen kunnen afgewerkt worden met WILLCO Kunstharssierpleisters, WILLCO Silicoonharssierpleisters, WILLCO Silicaatsierpleisters of WILLCO Minerale Sierpleisters.

Nadere informatie

Verwerkingsrichtlijnen Siliconen Buitengevelisolatiesystemen

Verwerkingsrichtlijnen Siliconen Buitengevelisolatiesystemen Verwerkingsrichtlijnen Siliconen Buitengevelisolatiesystemen Inhoudsopgave 1 : Voorbehandeling van de ondergrond... 4 2 : Plaatsing van de profielen... 5 3 : Plaatsing van de ECOROCK isolatieplaten...

Nadere informatie

Inleiding. Isolatie. Spouwvulling Binnenisolatie. Buitenisolatie. Dakisolatie Bouwknopen

Inleiding. Isolatie. Spouwvulling Binnenisolatie. Buitenisolatie. Dakisolatie Bouwknopen (her)opbouw van een buitenspouwblad Buitengevelisolatie Herselt Antwerpen, V Driessensstraat Van miniem tot ingrijpend: constructief Van miniem tot ingrijpend: Constructief Visueel Sleephelling Wienerberger

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

WILLCO Fassade Profil

WILLCO Fassade Profil WILLCO Fassade Profil De WILLCO Fassade Profil is een decoratieve sierlijst voor geveltoepassing. Productinformatie De WILLCO Fassade Profil bestaat uit een polystyreen kern, afgewerkt met een cementvrije,

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :metselwerk of beton => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 6 stappen in

Nadere informatie

Buitengevelisolatie systemen standaard detailboek

Buitengevelisolatie systemen standaard detailboek Buitengevelisolatie systemen standaard detailboek Algemeen Voorwoord 3 Verkorte besteksomschrijving Stukadoorswerk 6 Verwerkingsadvies Buitengevelisolatie 7 Standaard Details 10 Overzicht Standaard Detailleringen

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op metaal

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op metaal REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie Let op: alle RapidRoof-producten

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Algemene informatie: Het product is CE-gecertificeerd: prestatieverklaring op www.doerken.be. De folie beantwoordt

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc.

NIEUW. Rigips TopStuc. Stap-voor-stap handleiding. Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. NIEUW Rigips TopStuc Stap-voor-stap handleiding Zelf stukadoren is nu gemakkelijker dan ooit door de unieke receptuur van Rigips TopStuc. www.rigips.nl DOE - HET - ZELF MET RIGIPS. DAN ZIT HET ZO! Stukadoren

Nadere informatie

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur ken Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. o De montage dient uitgevoerd te worden door

Nadere informatie

PLAATSINGS- INSTRUCTIES DURASID GEVELBEKLEDING

PLAATSINGS- INSTRUCTIES DURASID GEVELBEKLEDING 01/2013 v1 1/6 Algemeen Durasid is een compleet gevelbekledingssysteem geschikt voor nieuwbouw en renovatie: ideaal voor toepassingen in woningbouw, chaletbouw, industriebouw, De gevelpanelen kunnen gebruikt

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL V540 Ritz Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC MONTAGEHANDLEIDING BELANGRIJKE INFORMATIE Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC Lees de hele handleiding aandachtig. Als de hierin vermelde instructies niet worden opgevolgd, is

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 V599 V599R V599 L V599 XL Montage-instructie Ritzscreen V540 - V599 - V599R - V599 L - V599 XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel

Nadere informatie

3.4 Waterdichting Opkanten

3.4 Waterdichting Opkanten 3.4 Waterdichting Opkanten 3.4.1 Waterdichting Opkanten Algemeen De waterdichting van de opkanten is afgeleid van de eerder beschreven methodes van kimfixatie. Ofwel wordt de EPDM folie verlijmd op de

Nadere informatie

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL

Montage-instructie. Ritzscreen V599R V599 XL Ritzscreen V599 V599R V599 XL V540 Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset 4. bediening

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :cellenbeton of gipsblokken => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. => Volg gedurende de montage de 7 stappen

Nadere informatie

PORTA WATERSCHOT HANDLEIDING

PORTA WATERSCHOT HANDLEIDING PORTA WATERSCHOT HANDLEIDING AGGĒRES NV Boomgaarddreef 9-2900 Schoten - België tel +32 3 633 15 50 fax +32 3 633 22 50 info@aggeres.com www.aggeres.com INHOUDSOPGAVE 1. Afmetingen & gewicht van het Porta

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op asfalt REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie Let op: alle RapidRoof-producten

Nadere informatie

WALL HORIZONTALE PLAATSING. 3.1.1. Montage van het systeem 3.1.2. Onderstructuur 3.1.3. Uitzettingsregels 3.1.4. Afwerking

WALL HORIZONTALE PLAATSING. 3.1.1. Montage van het systeem 3.1.2. Onderstructuur 3.1.3. Uitzettingsregels 3.1.4. Afwerking PLAATSING HORIZONTALE PLAATSING 3.1.1. Montage van het systeem 3.1.2. Onderstructuur 3.1.3. Uitzettingsregels 3.1.4. Afwerking 23/03/2011 3.1. Horizontale plaatsing 3.1.1. Montage van het systeem: Stap

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Handleiding. Metal stud wand. montage

Handleiding. Metal stud wand. montage Handleiding Metal stud wand montage Metal stud wand handleiding Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken? Welke gereedschappen en materialen heeft u nodig? Wij leggen u in 7 stappen

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op hout

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op hout REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie 7. Waar u op moet letten bij

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door

Montage-instructie. Rolpoort. RV55 - RV77 - Vision Door Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 - Vision Door Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend:

Nadere informatie

Buitengevelisolatiesystemen

Buitengevelisolatiesystemen Buitengevelisolatiesystemen WILLCO Isolatiesystemen De WILLCO Isolatiesystemen kunnen afgewerkt worden met WILLCO Kunstharssierpleisters, WILLCO Silicoonharssierpleisters, WILLCO Silicaatsierpleisters

Nadere informatie

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor wasbak Oblong en Cuboid Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 5 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 8 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

zonweringkoopjehier.com - Uitval Schermen - Installatie instructies

zonweringkoopjehier.com - Uitval Schermen - Installatie instructies Contents Inhoud Waarschuwing 1,0 m - 3,0m Zonwering 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Bevestigings Set Bouten M6 Bouten M8 Uitbreiding

Nadere informatie

PLAATSINGSINSTRUCTIES

PLAATSINGSINSTRUCTIES 1/8 Algemeen Durasid is een compleet gevelbekledingssysteem geschikt voor nieuwbouw en renovatie: ideaal voor toepassingen in woningbouw, chaletbouw, industriebouw De gevelpanelen kunnen gebruikt worden

Nadere informatie

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Montagehandleiding Luxalon Plafond Type: 300L Voor een optimaal resultaat heeft u een aantal eenvoudige gereedschappen nodig: - Scherp mes, bijvoorbeeld een hobbymes (voor het op maat snijden van de lamellen)

Nadere informatie

Montage-instructie Screen

Montage-instructie Screen Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking Benodigd gereedschap 3 3 1. Montage (L)HTF geleider 4 1.1 4 1. Boren montage-gaten in geleiders 5 1.3 Monteren geleiders 6. Gat bediening 7 3. Plaatsen screenkast

Nadere informatie

Detailboek Gevelisolatie

Detailboek Gevelisolatie Detailboek Gevelisolatie 06 05 04 12 13 08 07 02 01 14 11 03 09 10 15 Voorgevel nummer - leider - 06 05 04 02 07 01 03 09 Achtergevel nummer - leider - 16 17 06 16 02 01 03 16 10 15 Kopgevel nummer - leider

Nadere informatie

. Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo.

. Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo. . Verwerkingsvoorschriften DAAS Isomo. 1. Ondergrond 2. Steiger. 3. Plaatsen isolatie platen. 4. Verlijming isolatie platen. 5. Plaatsen schroefankers. 6. Bijzonder detail 7. Naden dichten 8. Aanmaken

Nadere informatie

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand

Montagehandleiding voor vrijhangend ondermeubel Type: wandmontage voor een holle wand Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut

Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut Het bouwen van een Gardenhouses Blokhut is eenvoudig zelf te doen, je kunt het vergelijken met Lego voor volwassenen. Ondanks dat, zijn er enige zaken om rekening

Nadere informatie

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op beton

REV:02-18/07/13. RapidRoof Waterproof Anti-Skid Specificaties op beton REV:02-18/07/13 RapidRoof Inhoud 1. Voorbereiding 2. Aanbrenging: 3. Aanbrenging: enkel Waterproof 4. Aanbrenging: enkel Anti-Skid 5. Menghandleiding 6. Bijkomende informatie 7. Waar u op moet letten bij

Nadere informatie

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer)

Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) Handleiding EPDM dakbedekking. Kenmerken: * Synthetische EPDM rubber (ethyleenpropyleendieen-monomeer) *100% UV-bestendig *Blijvend soepel en elastisch * Hoge elasticiteit. Tot 400% rek * Scheur-, breuk-,

Nadere informatie

Montagehandleiding: Rolluiken

Montagehandleiding: Rolluiken Montagehandleiding: Rolluiken Montage-instructie Rolluik Inhoud Verpakking 1 1 1. Pantser in de kast 2. Bediening a. Handbediening: Koord- of bandopwinder b. Elektrisch: Schakelaar + stekker c. Afstandbediend:

Nadere informatie

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar:

Installatie voorschriften Rigid Core XL. Ga voor meer informatie naar: Installatie voorschriften Rigid Core XL Ga voor meer informatie naar: www.rigidcorexl.nl Voor u begint / Voorbereidingen: Lees alle instructies voor u start met de installatie. Bij een onjuiste installatie

Nadere informatie

MODULAIRE ALUMINIUM WATERKERING MURO Installatie Voor de Dagkanten

MODULAIRE ALUMINIUM WATERKERING MURO Installatie Voor de Dagkanten MODULAIRE ALUMINIUM WATERKERING MURO Installatie Voor de Dagkanten AGGĒRES NV Boomgaarddreef 9-2900 Schoten - België tel +32 3 633 15 50 fax +32 3 633 22 50 info@aggeres.com www.aggeres.com INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing»

DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing» DELTA -LIQUIXX FX: Plaatsingsvoorschriften «binnentoepassing» Is geschikt voor volgende lucht- en dampschermen: DELTA -DBF FX DELTA -REFLEX PLUS DELTA -DAWI GP DELTA -SPARXX M1 Het systeem DELTA -LIQUIXX

Nadere informatie

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor Squarish Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 5 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie.

Een muur behangen. Materialen Gereedschap. Afplaktape. Emmer. Lijm. Schaar. Rolmaat. stanleymes. Potlood. paslood. trap. Afdekfolie. Een muur behangen Een muur behangen Materialen Gereedschap Afplaktape Lijm Rolmaat Potlood Afdekfolie behangspatel behang aandrukrol nadenroller Emmer Schaar stanleymes paslood trap lijmkwast Liniaal behangtafel

Nadere informatie

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep

1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Inhoudts Waarschuwing 1,0 m - 3,0m Uitvalscherm 8 x Expansie bouten (2 per beugel) ** 2 x Muurbeugel 2 x Verankerings plaaten 1 x Zonwering 1 x Hand greep Bevestigings Set Bouten M6 Bouten M8 Uitbreiding

Nadere informatie

voor de professioneel Montage instructies AMBIENTE

voor de professioneel Montage instructies AMBIENTE AMBIENTE Montage instructies voor de professioneel index Voorbereiding Benodigd gereedschap Onderbalken...4 Keuze materiaal Plaatsing onderbalken Plaatsing onderbalken bij terras zonder kaderprofiel (sit.

Nadere informatie

Dit heb je nodig voor jouw project!

Dit heb je nodig voor jouw project! Pagina 1 van 5 Dit heb je nodig voor jouw project! Materialen Gereedschap Zonnescherm Keilbouten Schroeven Boorhamer Potlood Richtlat Rolmaat Duimstok Metselkoord Ladder Waterpas Houtboor Betonboor Steeksleutelset

Nadere informatie

Dit deel bevat informatie met betrekking tot ronde dakdoorvoeren en doorvoeren met onregelmatige vormen.

Dit deel bevat informatie met betrekking tot ronde dakdoorvoeren en doorvoeren met onregelmatige vormen. 3.6 Doorvoeren 3.6.1 Doorvoeren Algemeen Dit deel bevat informatie met betrekking tot ronde dakdoorvoeren en doorvoeren met onregelmatige vormen. Iedere dakdoorvoer kan worden ingewerkt met één van de

Nadere informatie

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor SolidDutch wasbakken Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 10 stappen in deze handleiding bij de montage.

Nadere informatie

Montage-instructie Rolluik

Montage-instructie Rolluik Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker b. afstandbediend: afstandbediening + stekker 1 3 verpakking 2 3. 2 geleiders 4. afdekdopjes 5. afsluitdoppen (alleen

Nadere informatie

Ruimteakoestiek: Kantoren, scholen, openbare gebouwen, restaurants, recepties, feestzalen, monumenten, etc.

Ruimteakoestiek: Kantoren, scholen, openbare gebouwen, restaurants, recepties, feestzalen, monumenten, etc. 1 P a g i n a Speelse akoestische wand- & plafondpanelen met textielafwerking De D-Sound panelen zijn een budgetvriendelijke, innovatieve en esthetische oplossing om nagalm in ruimtes te verminderen. Deze

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens V585 V595

Montage-instructie. Screens V585 V595 Montage-instructie Screens V585 V595 Montage-instructie Screen V585 - Screen V595 Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking 2 Benodigd gereedschap 2 Specificaties screens 3 Specificaties geleiders 4 1. Montage

Nadere informatie

Hoe kan je het beste behangen?

Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Hoe kan je het beste behangen? Materialen Gereedschap Behanglijm Behang Potlood Stanleymes Schaar Rolmaat Spons Emmer Liniaal Behangspatel Behangtafel Lijmkwast Huishoudtrap

Nadere informatie

3.3 Kimfixatie. 3.3.1 Kimfixatie Algemeen

3.3 Kimfixatie. 3.3.1 Kimfixatie Algemeen 3.3 Kimfixatie 3.3.1 Kimfixatie Algemeen De EPDM folie moet mechanisch bevestigd worden op iedere plaats waar de folie onderbroken wordt of een hoekverandering ondergaat die groter is dan 15% zoals bij

Nadere informatie

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen

Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Ubbink indak bevestigingssysteem voor zonnepanelen Montagevoorschrift Met het universele indak bevestigingssysteem van Ubbink, kan men alle soorten zonnepanelen tussen de dakpannen aanbrengen. Het systeem

Nadere informatie

Montagehandleiding Luxalon Plafond

Montagehandleiding Luxalon Plafond Type 300L Montagehandleiding Luxalon Plafond Voor een optimaal resultaat heeft u een aantal eenvoudige gereedschappen nodig: e Scherp mes, bijvoorbeeld een hobbymes (voor het op maat snijden van de lamellen)

Nadere informatie

Sanifun INSTALLATIE. SPAPANEL profielen worden geleverd in een lengte van 2.45 m, het voegprofiel wordt geleverd in een lengte van 2.70 m.

Sanifun INSTALLATIE. SPAPANEL profielen worden geleverd in een lengte van 2.45 m, het voegprofiel wordt geleverd in een lengte van 2.70 m. INSTALLATIE Dit is een installatiehandleiding voor de montage van SPAPANEL aan wanden, tegels, pleisterwerk, spaanplaat of beton. Een aparte handleiding is beschikbaar voor de montage van SPAPANEL douchepakketten.

Nadere informatie

Als alles glad moet verlopen. Het nieuwe Brillux pleisterassortiment

Als alles glad moet verlopen. Het nieuwe Brillux pleisterassortiment Als alles glad moet verlopen Het nieuwe Brillux pleisterassortiment Grondig vernieuwd Brillux pleister Achter elk perfect oppervlak gaat een perfecte voorbereiding schuil. Om deze belangrijke werkzaamheden

Nadere informatie

INSTALLATIE. SPAPANEL profielen worden geleverd in een lengte van 2.45 m, het voegprofiel wordt geleverd in een lengte van 2.70 m.

INSTALLATIE. SPAPANEL profielen worden geleverd in een lengte van 2.45 m, het voegprofiel wordt geleverd in een lengte van 2.70 m. INSTALLATIE Dit is een installatiehandleiding voor de montage van SPAPANEL aan wanden, tegels, pleisterwerk, spaanplaat of beton. Een aparte handleiding is beschikbaar voor de montage van SPAPANEL douchepakketten.

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolpoort RV55 - RV77

Montage-instructie. Rolpoort RV55 - RV77 Montage-instructie Rolpoort RV55 - RV77 Montage-instructie Rolpoort Inhoud verpakking 1 1. pantser 2. kap met as 3. geleiders 4. ophangveren 5. afdekdopjes 6. bediening a. elektrisch: schakelaar + stekker

Nadere informatie

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten www.deryckbyweser.com Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten Notities Het aanbrengen geschiedt op een stevige, vaste ondergrond (gips, gipskarton, beton, houtvezelplaat, enz). Voor alle andere

Nadere informatie

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een metselwerk- of betonmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 6 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

DESIGN- EN MONTAGE INSTRUCTIES versie lynes

DESIGN- EN MONTAGE INSTRUCTIES versie lynes DESIGN- EN INSTRUCTIES versie 1.07.2018 lynes Deze design-en installatiehandleiding heeft als doel een duidelijk overzicht weer te geven van alle relevante informatie en montagedetails. Een handige tool

Nadere informatie

voor het plaatsen van Lincrusta

voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Verwerkingsvoorschriften voor het plaatsen van Lincrusta Om een perfect resultaat te garanderen, bevelen wij u aan volgende plaatsingsaanwijzing

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies -instructies Inleiding Afbeelding 1, Systeemoverzicht en afzonderlijke componenten -2- Inleiding IEIDING Onderdelenlijst Hoeveelheid/hoogte Referentie: 1,0 m 1,5 m 2,0 m 3,0 m Productomschrijving A1 1

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: kelderafdichting

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: kelderafdichting Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: kelderafdichting Zelfklevend waterdichtingsmembraan op rol, voor een snelle en efficiënte realisatie van de verticale afdichting. Conform EN 13969 en DIN 18195-4.

Nadere informatie

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten

Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen. 1.1 Aftekenen montage gaten Montagehandleiding Screens screenstotaalshop.nl 1. Instructie plaatsen screen Neem het screen uit de verpakking. Om beschadiging van het screen te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken.

Nadere informatie

fermacell Technische tip

fermacell Technische tip Technische tip Versie september 2013 Powerpanel Douchegoot element 2.0 De eis Architecten en ontwerpers zoeken naar moderne en economische oplossingen voor natte ruimtes, als trendy en eigentijdse variant

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -TERRAXX: Bescherming en drainage van kelders Volgens EN 13252, DIN 4095 en TV 190

Plaatsingsvoorschriften DELTA -TERRAXX: Bescherming en drainage van kelders Volgens EN 13252, DIN 4095 en TV 190 Plaatsingsvoorschriften DELTA -TERRAXX: Bescherming en drainage van kelders Volgens EN 13252, DIN 4095 en TV 190 Algemene aanwijzingen: R E M I U M - Q U A L I T Ä E M I U M - Q U A L I T Ä T Het beschermings-

Nadere informatie

BEVESTIGING PM05. Deze documentatie maakt onderdeel uit van het

BEVESTIGING PM05. Deze documentatie maakt onderdeel uit van het BEVESTIGING PM05 Deze documentatie maakt onderdeel uit van het Technisch magazine Massief NT - TMA01-012015 BEVESTIGINGSSYSTEMEN BEVESTIGINGSSYSTEMEN Er zijn diverse bevestigingssystemen verkrijgbaar voor

Nadere informatie

Detailtekeningen WILLCO Isolatiesystemen

Detailtekeningen WILLCO Isolatiesystemen Detailtekeningen WILLCO Isolatiesystemen 6.3-1 Aansluiting op een plint - met inox of alu sokkelprofiel Detail: 1.1 Verticale snede Detail 1.1 : Aansluiting op een plint - verticale snede met inox of alu

Nadere informatie

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren MATTEN SYSTEEM Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren HOMELUX (BENELUX) BV FRANKWEG 20 2153 PD NIEUW VENNEP T 0252 713 100 F 0252 713 109 WWW.HOMELUX.NL Inhoudsopgave Het probleem

Nadere informatie

MODULAIRE ALUMINIUM WATERKERING MURO Installatie Tussen de Dagkanten

MODULAIRE ALUMINIUM WATERKERING MURO Installatie Tussen de Dagkanten MODULAIRE ALUMINIUM WATERKERING MURO Installatie Tussen de Dagkanten AGGĒRES NV Boomgaarddreef 9-2900 Schoten - België tel +32 3 633 15 50 fax +32 3 633 22 50 info@aggeres.com www.aggeres.com INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Installatie instructies

Installatie instructies Onderdelen klaarmaken De goot samenstellen normale gootkap Installatie instructies De nummer één veranda specialist in Nederland Goot profiel 100% Kwaliteits garantie Het hele jaar droog onder een aluminium

Nadere informatie

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een cellenbeton- of gipsblokkenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking Handleiding PVC-trapleuningprofielen Installatie instructies Afwerking Installatie instructies De hoogwaardige PVC-trapleuningprofielen van Rubbermagazijn zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal. Hierdoor

Nadere informatie

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN WALL LB VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN PRINCIPE WALL LB 1. SAFE-R WALL LB 2. Binnenspouwblad 3. Isolatieplug 4. Draagstructuur van gevelbekleding 5. Geventileerde spouw 6. Gevelbekleding DE GEISOLEERDE GEVENTILEERDE

Nadere informatie

Montagehandleiding terrasoverkappingen

Montagehandleiding terrasoverkappingen Montagehandleiding terrasoverkappingen Benodigde gereedschappen Hamer Rolmaat Waterpas Winkelhaak Stanleymes Stap 1: Indien breedte inkorten Stap 2: Indien breedte inkorten Stap 3: Indien breedte inkorten

Nadere informatie

Montage-instructie Rolluik

Montage-instructie Rolluik 1. Instructie plaatsen rolluik (buiten) Neem het rolluik uit de verpakking. Om beschadiging van het rolluik te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken. De beschermfolie mag u laten zitten.

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. Standaard Standaard XL V595

Montage-instructie. Screens. Standaard Standaard XL V595 Screens Standaard Standaard XL V595 Inhoudsopgave pagina Inhoud verpakking 2 Benodigd gereedschap 2 Specificaties screens 3 Specificaties geleiders 4 1. Montage (L)HTF geleider 5 1.1 Aftekenen montage-gaten

Nadere informatie

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur

Montagehandleiding voor betonnen wasbak Taludes Type: wandmontage voor een holle bouwstenenmuur Type: Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. Volg de 7 stappen in deze handleiding tijdens de montage. De montage dient uitgevoerd te worden door een

Nadere informatie

Technische informatie

Technische informatie Muurglad Voor het glad maken van beschadigde en gestructureerde muren. Ook geschikt voor cellenbeton, glasweefsel en kaal beton. In twee stappen naar een gladde muur Voor het gladmaken van: -Muren met

Nadere informatie

DryStone Gel Combibox

DryStone Gel Combibox Product Solventvrij en gebruiksklaar injectie systeem op basis van siloxanen en silanen voor het blokkeren van opstijgend vocht. Eenvoudig in te brengen met een kokerpistool in boorgaten in een horizontale

Nadere informatie

Aquasilver Pools Gestraatje 13 6065 AB,Montfort Tel: 0475-541622. Installatie rechthoekig zwembaden

Aquasilver Pools Gestraatje 13 6065 AB,Montfort Tel: 0475-541622. Installatie rechthoekig zwembaden Aquasilver Pools Gestraatje 13 6065 AB,Montfort Tel: 0475-541622 Installatie rechthoekig zwembaden Voorbereidings werkzaamheden: Let op: De rechthoekige zwembaden zijn alleen geschikt voor inbouw! Bepaal

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE: D-SOUND Speelse akoestische wand- & plafondpanelen met textielafwerking

TECHNISCHE FICHE: D-SOUND Speelse akoestische wand- & plafondpanelen met textielafwerking 1 P a g i n a TECHNISCHE FICHE: D-SOUND Speelse akoestische wand- & plafondpanelen met textielafwerking PRODUCTOMSCHRIJVING De D-Sound panelen zijn een budgetvriendelijke, innovatieve en esthetische oplossing

Nadere informatie

DryStone Gel Combibox

DryStone Gel Combibox Product Solventvrij en gebruiksklaar injectie systeem op basis van siloxanen en silanen voor het blokkeren van opstijgend vocht. Eenvoudig in te brengen met een silicone pistool in boorgaten in een horizontale

Nadere informatie

bouw- & tegelelementen handleiding

bouw- & tegelelementen handleiding bouw- & tegelelementen handleiding voorbereiden Een primer is niet noodzakelijk als u gaat betegelen. Maar indien u de platen bepleistert, is het wel noodzakelijk eerst een primer aan te brengen. Zowel

Nadere informatie

Parket- of tegelvloer

Parket- of tegelvloer Kluswijzer voor het leggen van een parket- of tegelvloer Een harde vloer van parket of tegels c.q. plavuizen aanleggen is behalve fraai ook duurzaam. Parket Er bestaan drie soorten parket:: lamelparket,

Nadere informatie

Installatie van. Installatie:

Installatie van. Installatie: -2- Installatie van SIGMA-schottensystemen Het doel van deze instructies is de installateur een idee geven van de correcte techniek die moet worden gebruikt voor de installatie en assemblage van een typisch

Nadere informatie

Leveringsprogramma. Buitengevel en gevelisolatie systemen. www.flocem.nl

Leveringsprogramma. Buitengevel en gevelisolatie systemen. www.flocem.nl FloCem Leveringsprogramma Buitengevel en gevelisolatie systemen www.flocem.nl Universele mortels Lightmortel Universele lichtgewicht binnen- en buitenpleister Art.nr. 12120 grijs Lightmortel is een kant

Nadere informatie

Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg?

Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg? Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg? Hoe repareer je een beschadigde steenvoeg? Materialen Gereedschap Weber easyrepair steenvoegen 5kg Hamer Beitel Boormachine Plantenspuit http://bit.ly/29ggrfn

Nadere informatie

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten Montage-instructies nora plinten en hoekplinten De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. Ondergronden mogen mag geen structuur bevatten die hoger is als 0,6 mm. Oneffenheden of een te

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken

MONTAGEHANDLEIDING. :cellenbeton of gipsblokken MONTAGEHANDLEIDING model type :LIMBURG :cellenbeton of gipsblokken => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 8 stappen

Nadere informatie

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering.

Waterdichting. Pas weber.dry inject toe. Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. binnen toepassen Controleer op waterdoorslag naar bovenliggende verdieping of fundering. Nee Bestaat de ondergrond uit baksteen, betonsteen of betonblokken? Ja Ja Pas weber.dry inject toe. A Controleer

Nadere informatie