Rotterdam. Rotterdam stimuleert elektrisch rijden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rotterdam. Rotterdam stimuleert elektrisch rijden"

Transcriptie

1 Rotterdam Rotterdam stimuleert elektrisch rijden Betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast voor iedereen Aantrekkelijke regeling elektrische oplaadpunten

2 Elektrisch rijden voor een duurzame toekomst Elektrische voertuigen zijn schoon, stil en zuinig. Door elektrisch vervoer te stimuleren verbetert de luchtkwaliteit in en om Rotterdam, vermindert de CO 2 uitstoot en de geluidshinder en blijft Rotterdam bereikbaar. Dat is goed voor de leefbaarheid in de stad en de gezondheid van mensen. Een elektrische auto levert niet alleen een bijdrage aan een schoner milieu, maar als eigenaar profiteert u ook van fiscale voordelen en lage energiekosten. Ook de gemeente Rotterdam zelf rijdt steeds meer elektrisch. Extra voordelen van de Rijksoverheid De Rijksoverheid stimuleert elektrisch rijden door elektrische en semi-elektrische auto s vrij te stellen van BPM. Ook zijn auto s op stroom vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en is in 2013 geen bijtelling van toepassing.

3 Ondersteuning en versnelling door programma Rotterdam Elektrisch Met het programma Rotterdam Elektrisch schept de gemeente Rotterdam de juiste voorwaarden om de marktontwikkeling van elektrisch rijden zo goed mogelijk te ondersteunen en te versnellen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende elektrische oplaadpunten in een dekkend netwerk voor Rotterdam. Ook bieden we eigenaren van een elektrische auto een aantrekkelijke regeling voor een elektrisch oplaadpunt aan. Via het onderdeel Innovatieve projecten en wagenparken wordt actief ingezet op het stimuleren van innovaties en het samenwerken met diverse andere overheden, gebruikers en het bedrijfsleven. Hiermee wordt elektrisch vervoer ook als economische kans zoveel mogelijk benut. Daarnaast neemt Rotterdam actief deel aan diverse projecten, overleggen en samenwerkingsverbanden op nationaal én Europees niveau. Rotterdam brengt en haalt hierbij kennis. Het programma Rotterdam Elektrisch wordt gefinancierd uit de Rotterdamse aanpak luchtkwaliteit (RAL). De projecten zijn integraal opgenomen in het programma Duurzaam van de gemeente Rotterdam. Ook de Europese Unie draagt vanuit een aantal projecten financieel bij.

4 Aantrekkelijke regeling voor elektrische oplaadpunten De openbare oplaadpalen die de gemeente Rotterdam op straat en in parkeergarages plaatst zijn onderdeel van een landelijk netwerk van oplaadpunten en kunnen door iedereen met een elektrische auto worden gebruikt. In 2014 wil Rotterdam in totaal oplaadpunten gerealiseerd hebben. Oplaadpunt op eigen terrein De gemeente Rotterdam heeft een aantrekkelijke regeling om meer oplaadpunten in de stad te realiseren. Bedrijven, instellingen en eigenaren van een elektrische auto met een eigen terrein (bijvoorbeeld een garage of oprit) kunnen een subsidie aanvragen voor de aanschaf en de installatie van een elektrisch oplaadpunt. De subsidie bedraagt maximaal per punt. Bij gebruik van groene stroom voor het opladen van de auto, vergoedt de gemeente eenmalig de stroomkosten van het eerste gebruiksjaar van het oplaadpunt à 450. Openbaar oplaadpunt Heeft u geen eigen terrein, dan kunt u een openbaar oplaadpunt aanvragen bij de gemeente Rotterdam. De gemeente plaatst dit oplaadpunt in een parkeergarage of op straat bij de aanvrager in de buurt. Staat dit oplaadpunt in een betaald parkeren zone, dan krijgt de aanvrager het eerste jaar de kosten van de parkeervergunning of parkeerabonnement vergoed met een maximum van 678. Ook in parkeergarages Veel Rotterdamse parkeergarages zijn voorzien van elektrische oplaadpunten. Ook in nieuwe Rotterdamse parkeergarages zoals die bij het Kruisplein, De Markthal en Stadshart Hoogvliet, zijn oplaadpunten gepland. Om projectontwikkelaars en vastgoedeigenaren te stimuleren het aantal oplaadpunten nog meer uit te breiden, heeft de gemeente Rotterdam de handleiding EV-aansluitingen in parkeergarages ontwikkeld. Via de website kunt u deze handleiding downloaden. Via kunt u een aanvraag voor een openbaar oplaadpunt of subsidie voor een oplaadpunt op eigen terrein indienen.

5 Stimuleren van elektrisch vervoer in wagenparken Door elektrisch vervoer te stimuleren wordt de stad gezonder, schoner en economisch sterker. Daarom zet Rotterdam fors in op het ondersteunen van bijzondere en innovatieve voorbeeldprojecten van particulieren, het bedrijfsleven en de gemeente zelf. Zo heeft de RET een E-busz, rijden er elektrische vuilniswagens rond en kon je via Greenwheels in elektrische auto s rijden. Het programma richt zich op het elektrisch maken van wagenparken. Rotterdam doet dit op een proactieve en daadkrachtige manier. Kansrijke initiatieven worden omarmd en als pilot binnen het programma Rotterdam Elektrisch opgenomen. De gemeente faciliteert, stimuleert en draagt zonodig financieel bij. Door te monitoren wordt duidelijk welke pilots zijn om te zetten in een succesvol vervolg. Rotterdam Test Elektrisch Rijden In Rotterdam is met 75 elektrische en plug-in hybride voertuigen (zakelijk en privé) getest hoe deze voertuigen werken in een professionele omgeving. De test is de grootste van Nederland en gerealiseerd door een consortium met netwerkbeheerder Stedin, energiebedrijf Eneco en de gemeente Rotterdam. Vooral de dagelijkse praktijk van elektrisch rijden stond centraal. Zo kon kennis worden vergaard over het gebruik van elektrische voertuigen en laadpalen, veiligheid, het energieverbruik, het effect op het elektriciteitsnet en de impact op het milieu.

6 Elektrische scooterfabriek in Rotterdam In de Electric Scooter Factory (ESFA) Rotterdam worden elektrische scooters van het merk QWIC geproduceerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een werkpraktijk dat duurzaamheid combineert met een sociaal programma en werkgelegenheid. Investeren in duurzame productie en mobiliteit gaan hier samen met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De QWIC fabriek staat op de RDM campus, waar veel innovaties tot stand komen. Ook in het Rotterdamse wagenpark zijn QWIC scooters te vinden. Greenwheels: 25 elektrische voertuigen en oplaadinfrastructuur Greenwheels bood haar deelautoklanten de mogelijkheid om elektrisch te rijden. De proef had als doel elektrische voertuigen in een deelautosysteem te testen en op een laagdrempelige manier veel mensen elektrisch rijden te laten ervaren. Inmiddels is de proef afgerond. Elektrische vuilniswagen: afval is brandstof In Rotterdam rijdt een kleine volledig elektrische vuilniswagen op energie uit afval. De vuilniswagen is gebouwd door Spijkstaal en verzamelt bedrijfsafval in de binnenstad. Dit afval wordt via verbranding omgezet in elektriciteit. Deze dient vervolgens als brandstof voor de elektrische wagen. Het voertuig is gemaakt van recyclebaar staal en maakt gebruik van plantaardige hydrauliekolie. Een vrachtwagenrijbewijs is niet nodig aangezien de maximale snelheid 32 km/uur is. Daarnaast rijdt Rotterdam met twee grote plug-in hybride vuilniswagens die door Volvo zijn gebouwd. Deze worden in de reguliere diensten ingezet en werken net zo goed als hun diesel-varianten. RET rijdt emissieloos met de e-busz De RET rijdt op lijn 44 tussen station Zuidplein en Centraal Station met de e-busz. De proef in Rotterdam heeft tot doel de actieradius van het elektrisch rijden onder verschillende situaties te testen en te vergroten. Ook de bedrijfszekerheid, de inzetbaarheid in de reguliere dienstregeling en gebruikerservaringen zijn belangrijke doelen van deze proef. De elektrische actieradius (tot 4 uur rijden) van

7 de e-busz wordt mogelijk gemaakt door twee speciaal ingebouwde wielnaafmotoren die veel efficiënter zijn dan diesel- of hybride motoren. Dankzij slimme GPS-technologie kan vooraf worden bepaald waar de bus langdurig elektrisch moet rijden. De proef loopt nog en is te volgen via Elektrische tuktuks van Flex Vervoer Flex is een fijnmazig vervoersysteem van elektrisch aangedreven tuktuks. Inwoners en bezoekers van Overschie kunnen gebruik maken van de elektrisch aangedreven wagentjes. Tevens worden ze ingezet op bepaalde trajecten in Rotterdam waar tijdelijk of voor langere tijd geen openbaar vervoer beschikbaar is. Hiermee zijn de opvallende wagentjes een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer in Rotterdam. De chauffeurs zijn veelal langdurig werklozen die in de tuktuk werkervaring opdoen om vervolgens door te stromen naar een volwaardige baan. Na de pilot in Overschie wordt deze vorm van duurzaam vervoer al op meer plekken ingezet, zoals bij evenementen, in andere stadsdelen en voor het SS Rotterdam. Gemeentelijk wagenpark De gemeente Rotterdam heeft in haar eigen wagenpark ruim 100 elektrische voertuigen rondrijden. Denk daarbij aan segways, elektrische scooters, personenauto s, bestelbusjes en hybride vrachtwagens. Door ervaring op te doen en het goede voorbeeld te geven werken we samen met bedrijven, inwoners en bezoekers van Rotterdam aan een groene, schone, gezonde en economisch sterke stad. In 2014 moet 25 procent van het gemeentelijk wagenpark elektrisch of hybride zijn. Minder verkeer en een schonere lucht met de Binnenstadservice Door kleinere bestellingen af te laten leveren bij een centraal distributiepunt aan de rand van de stad, kunnen winkeliers in het centrum van Rotterdam hun bestelling met een elektrische bestelbus of een voertuig op aardgas laten bezorgen. Dat betekent dat grote vrachtwagens niet het stadscentrum in hoeven te rijden en de luchtvervuiling wordt beperkt. Door het bundelen van de afleveringen en het werken met kleine voertuigen zorgt de Binnenstadservice voor minder vrachtverkeer en dus een betere bereikbaarheid van het centrum. De voertuigen van de Binnenstadservice gaan niet leeg terug naar het industrieterrein. Ze kunnen bijvoorbeeld een aantal pallets of afval meenemen. Binnenstadservice zorgt vervolgens dat dit bij de afvalverwerker komt.

8 Kom proefrijden bij Het Nieuwe Rijden Elektrisch Vervoerscentrum Het HNR Elektrisch Vervoerscentrum in Rotterdam is de eerste locatie in Nederland waar alles op het gebied van elektrisch vervoer beschikbaar is. Bedrijven en belangstellenden kunnen hier terecht om zich te oriënteren, een proefrit te maken en elektrisch rijden te beleven. Het centrum geeft onafhankelijke voorlichting over subsidies, oplaadpalen, verzekeringen en leasing. Het Elektrisch Vervoer Centrum ligt naast het Centraal Station en is alleen te bezoeken na het maken van een afspraak.

9 Samenwerking De transitie naar duurzame mobiliteit en elektrisch rijden is een kwestie van intensief samenwerken tussen veel partijen en heeft een krachtige bestuurlijke en ambtelijke samenwerking en lobby nodig. Dit geldt bijvoorbeeld voor regelgeving op Europees en nationaal niveau. Hiervoor neemt Rotterdam deel aan diverse gremia om optimaal de Rotterdamse belangen te vertegenwoordigen. Met de G4 steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht is een samenwerking gestart waarbij op zowel strategisch- (lobby richting hogere overheden en bedrijfsleven) als op technisch niveau (bijvoorbeeld aanbestedingseisen voor oplaadinfrastructuur afstemmen) wordt samengewerkt. Rotterdam nationaal focusgebied Rotterdam neemt deel aan de Taskforce Formule E-team en is een van de focusgebieden om elektrisch rijden te stimuleren. De Taskforce Formule E-Team is opgericht om de uitrol van elektrisch vervoer in de focusgebieden en kansrijke marktsegmenten daadwerkelijk van de grond te krijgen.

10 Europese samenwerking Rotterdam is actief in een aantal Europese netwerken en projecten. Hybrid User Forum: deelproject van het Europese RTD project Hybrid Commercial Vehicles (HCV), getrokken door truck- en busfabrikanten. Het forum richt zich op OV bussen en (stadsdistributie)trucks en is bedoeld als kennisuitwisseling tussen fabrikanten, gebruikers en opdrachtgevers. Clean Fleets: een project onder coördinatie van ICLEI, waaraan de Europese Commissie in totaal ca 75% subsidie geeft. Dit project moet hulp gaan bieden aan (lokale/regionale) overheden in Europa om de Clean Vehicle Directive EG 2009/33 te verwezenlijken. TIDE (Transport Innovation Deployment for Europe): gecoördineerd door Polis. Rotterdam is gevraagd voor de rol als cluster leading city op het gebied van e-mobility in Europa. De uitrol van de oplaadinfrastructuur en het toepassen van hybride en elektrische techniek in zwaar vervoer zijn daarbij de Rotterdamse focuspunten. eerste kwartaal van 2012 is een begin gemaakt met een pilot-project voor Europese monitoring in 6 vooruitstrevende regio s, waaronder Rotterdam. FREVUE is een groot Europees project, dat in samenwerking met gerenommeerde bedrijven de komende jaren intensief gaat testen met zware elektrische voertuigen voor binnenstedelijke vervoersbewegingen. Europese steden als Londen, Oslo, Madrid en Milaan doen ook mee. Uiteindelijk worden pan-europees 127 wagens op de weg gezet om te testen, zowel vrachtwagens als bestelbussen. In Nederland werkt Rotterdam samen met Amsterdam en bedrijven als Heineken, TNT Express, UPS en Binnenstadservice. TNO onderzoekt hoe een en ander in de praktijk werkt. LIFE+ is een project van de Europese Commissie gericht op de realisatie van laadinfrastructuur (snelladers en standaard laadpunten) en het uitwisselen van kennis daarover via stakeholdersplatforms. Rotterdam neemt samen met de ANWB, Utrecht en de metropoolregio Amsterdam deel aan dit project. HyER (vooheen HyRaMP) is door de Europese Commissie geïnitieerd en gericht op regionale ontwikkeling en toepassing van waterstof- en batterij elektrische voertuigen. In het

11 Voor meer informatie Kijk ook op

Elektrisch rijden is de toekomst

Elektrisch rijden is de toekomst Elektrisch rijden is de toekomst Duurzaam onderweg in Rotterdam www.rotterdam.nl/elektrischrijden Elektrisch rijden neemt een vlucht. Er rijden steeds meer elektrische voertuigen rond. Een positieve ontwikkeling

Nadere informatie

Elektrisch rijden in de praktijk

Elektrisch rijden in de praktijk We gaan elektrisch vooruit! Een impuls voor elektrisch vervoer in Rotterdam Elektrisch rijden in de praktijk Klimaatprobleem? Google earth januari 2009 Rotterdam Climate Initiative Als stad met wereldhaven

Nadere informatie

Utrecht laadt zich op voor de toekomst

Utrecht laadt zich op voor de toekomst Utrecht laadt zich op voor de toekomst Samenvatting actieplan schoon vervoer 2010-2014 www.utrecht.nl Zelf maakte ik het begin van de mobiele telefonie mee. De eerste GSM had een accu ter grootte van een

Nadere informatie

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer

Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer StadsOntwikkeling Actieplan Goederenvervoer en Actieplan Schoon Vervoer Raadsinformatieavond 4 januari 2011 6-1-2011 1 Schoon vervoer en goederenvervoer in Collegeprogramma 2010 2014 OV én fiets Zo schoon

Nadere informatie

TITEL Deelname regionale aanbesteding van oplaadpunten voor elektrische auto s.

TITEL Deelname regionale aanbesteding van oplaadpunten voor elektrische auto s. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4562162 Aan : Gemeenteraad Datum : 17 december 2013 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Wethouder C. van Eijk Agendapunt : B&W-vergadering

Nadere informatie

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid

Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Hoe gaan we Slim en Schoon door de Stad? Stimuleren en faciliteren vanuit de overheid Carin Biegnolé C O N V E R S I O N P L AT F O R M S V O O R K O P L O P E R S U Hogeschool Utrecht Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

Antwoord van minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 14 oktober 2013)

Antwoord van minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 14 oktober 2013) AH 233 2013Z16375 van minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 14 oktober 2013) 1 In hoeverre klopt de raming van 20.000 elektrische auto s in Nederland aan het eind van 2013, zoals gesteld in het

Nadere informatie

met elf Concept Plug-in Hybrids deel, die worden geleased door Rijkswaterstaat, Eneco, Stedin, Roteb, TNT en Van Gansewinkel.

met elf Concept Plug-in Hybrids deel, die worden geleased door Rijkswaterstaat, Eneco, Stedin, Roteb, TNT en Van Gansewinkel. Concept Toyota Plug-In Hybrid R&D praktijktest techniek toekomstvisie Uitvoerige praktijktest Toyota test wereldwijd zeshonderd Concept Plug-in Hybrid Vehicles (Concept PHV) in een R&D praktijktest. Het

Nadere informatie

10 jaar luchtbeleid. Ontdek de top 10-maatregelen

10 jaar luchtbeleid. Ontdek de top 10-maatregelen 10 jaar luchtbeleid Ontdek de top 10-maatregelen 10 jaar luchtbeleid in Rotterdam Iedere Rotterdammer heeft recht op gezondere lucht. Dat is nu alweer 10 jaar het uitgangspunt van het Rotterdamse luchtbeleid.

Nadere informatie

De overheid als launching customer

De overheid als launching customer De overheid als launching customer Julia Williams Project leader elektrisch rijden Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie Waarom elektrisch rijden? Klimaat Het duurzame energiesysteem

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Afscheid Frans v.d. Steen, 26 juni 2014 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft CE Delft Onafhankelijk, not-for-profit consultancy, opgericht in 1978 Ca. 40 medewerkers

Nadere informatie

Fleetclub van 100. Welkom

Fleetclub van 100. Welkom Fleetclub van 100 Welkom Fleetclub van 100 Welkom Michel Dudok Manager Fleetsales & Leasing Doel van deze workshop Na afloop van de workshop bent u op de hoogte van De achtergronden, techniek en actuele

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 januari 2014) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Op weg naar. Doetinchem, 8 maart 2018

Op weg naar. Doetinchem, 8 maart 2018 Op weg naar Doetinchem, 8 maart 2018 Agenda VDL Pieter Bastiaansen Mogelijkheden en ontwikkelingen batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch Suez Edwin Kramer Batterij-elektrisch en waterstof-elektrisch

Nadere informatie

Waarom? Wat willen we? En hoe? Position paper Vereniging Elektrische Rijders

Waarom? Wat willen we? En hoe? Position paper Vereniging Elektrische Rijders Waarom? Wat willen we? En hoe? Position paper Vereniging Elektrische Rijders Najaar 2016 Waarom een vereniging voor elektrische rijders? Elektrisch rijden is in opmars. Elektrisch rijden is cool, het is

Nadere informatie

ELEKTRISCH RIJDEN EN UW AUTOREGELING

ELEKTRISCH RIJDEN EN UW AUTOREGELING ALD WHITEPAPER ELEKTRISCH RIJDEN EN UW AUTOREGELING INHOUD Stap 1. Beleid 3 Stap 2. Toekenning van elektrische mobiliteit 3 Stap 3. Merkenbeleid en normbudget 3 Stap 4. Laadfaciliteiten thuis en op het

Nadere informatie

Factsheet Verlengd Privaat Aansluitpunt voor gemeenten. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Factsheet Verlengd Privaat Aansluitpunt voor gemeenten. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Factsheet Verlengd Privaat Aansluitpunt voor gemeenten In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Verlengd Privaat Aansluitpunt: hoe en wat? Met de groei van het aantal elektrische voertuigen

Nadere informatie

Elektrische distributie in NL 'N Update & pilot resultaten

Elektrische distributie in NL 'N Update & pilot resultaten Elektrische distributie in NL 'N Update & pilot resultaten Laundry Experience Event 17 March 2017 Content 1. Elektrificatie in NL 2. Visie overheid en de G4 3. Uitkomsten pilots 1. Geschikte marktsegmenten

Nadere informatie

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S,

EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, EEN ELEKTRISCHE WAG E N? D E P R O S, D E C O N T R A S E N D E P R E M I E S. Elektrische wagens zijn in. De We vertellen u alles wat u moet media hebben er de mond van vol, weten over elektrische wagens.

Nadere informatie

De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid past perfect in uw wagenpark.

De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid past perfect in uw wagenpark. De nieuwe Toyota Prius Plug-in Hybrid past perfect in uw wagenpark. Toyota wil dat duurzamer rijden voor iedereen bereikbaar is. Daarom ontwikkelen we innovatieve modellen en hebben we het grootste aanbod

Nadere informatie

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen

VOORSTELLING. Het is in deze geest en met deze wil dat het Verbond van Belgische Ondernemingen VOORSTELLING VAN HET CHARTER " "EV EVOLUTION TO ELECTRICAL VEHICLES" ( EV. TO E.V. ). ) INLEIDING Het vervoer over de weg is momenteel een bron van vervuiling wegens uitstoot in de lucht en geluidshinder.

Nadere informatie

OMNIBUSENQUETE 2012. Deelrapport: elektrisch rijden. Mei 2013. Simon Arndt, Directie BV, afdeling FB/Onderzoek en Statistiek

OMNIBUSENQUETE 2012. Deelrapport: elektrisch rijden. Mei 2013. Simon Arndt, Directie BV, afdeling FB/Onderzoek en Statistiek Omnibusenquête 2012 deelrapport elektrisch rijden OMNIBUSENQUETE 2012 Deelrapport: elektrisch rijden Mei 2013 Samenstelling rapport: Enquête-organisatie In opdracht van: Josée Boormans, Directie BV, afdeling

Nadere informatie

Plug-in Hybrid. juni 2013

Plug-in Hybrid. juni 2013 Plug-in Hybrid Electric Vehicles juni 2013 Begin 2013 reden In Nederland ongeveer 8.000 personenauto s met 0% fiscale bijtelling. Het overgrote deel hiervan zijn elektrische auto s die tevens een benzine-

Nadere informatie

KIVI NIRIA Jaarcongres 6 november 2013. Werner Ghitti, Directeur

KIVI NIRIA Jaarcongres 6 november 2013. Werner Ghitti, Directeur KIVI NIRIA Jaarcongres 6 november 2013 Werner Ghitti, Directeur Spijkstaal Elektro B.V. Opgericht in 1938 in Spijkenisse Toonaangevend bedrijf op het gebied van elektrisch en duurzame mobiliteit Al 60

Nadere informatie

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden Maart 2011

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden Maart 2011 Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden Maart 2011 1. LANDELIJK Subsidieprogramma Proeftuinen duurzame mobiliteit: rijden op biogas en hogere blends biobrandstoffen Bedrag personenauto

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL ELEKTRISCHE STADSBUSSEN. Amsterdam Elektrisch ook de OV Stadsbus

INITIATIEFVOORSTEL ELEKTRISCHE STADSBUSSEN. Amsterdam Elektrisch ook de OV Stadsbus INITIATIEFVOORSTEL ELEKTRISCHE STADSBUSSEN Amsterdam Elektrisch ook de OV Stadsbus Roderic Evans-Knaup 21-11-2012 Amsterdam heeft een elektrische ambitie, een ambitie die o.a. moet zorgen voor een betere

Nadere informatie

De elektrische aandrijving onderscheidt een elektrisch voertuig

De elektrische aandrijving onderscheidt een elektrisch voertuig GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen-Chaam. Nr. 39003 11 juli 2014 Oplaadpuntenbeleid inleiding Elektrisch vervoer (hierna EV) kent in Nederland een sterke groei. De gemeente Alphen-Chaam

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie

Resultaten onderzoek Verduurzaming Wagenpark gemeente

Resultaten onderzoek Verduurzaming Wagenpark gemeente Resultaten onderzoek Verduurzaming Wagenpark gemeente 1. Achtergrond Uit de klimaatvoetafdruk zoals dat voor het jaar 2013 is opgesteld, bleek dat de klimaatvoetafdruk van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden September 2010

Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden September 2010 Overzicht subsidieregelingen aardgasauto s diverse overheden September 2010 1. PROVINCIE UTRECHT Subsidieverordening stimulering aardgasvoertuigen Provincie Utrecht (tot 7,5 ton) 5.000 (vanaf 7,5 ton)

Nadere informatie

Overzicht subsidieregelingen voor voertuigen op alternatieve brandstoffen vanuit diverse overheden buiten Gelderland December 2012

Overzicht subsidieregelingen voor voertuigen op alternatieve brandstoffen vanuit diverse overheden buiten Gelderland December 2012 Overzicht subsidieregelingen voor voertuigen op alternatieve brandstoffen vanuit diverse overheden buiten Gelderland December 2012 1. PROVINCIE OVERIJSSEL Subsidieregeling voor rijden op groengas Bedrag

Nadere informatie

it s electric! e-powered mobility by ece

it s electric! e-powered mobility by ece it s electric! e-powered mobility by ece Dramatische CO 2 reductie Lotus Elise VW Golf Een snelle, sportieve wagen. Van 0 naar 100 in 4,7 seconde? Het kan elektrisch! Specificaties Lotus Elise-ece: ca.

Nadere informatie

Bijlage: Ontwikkeling laadinfrastructuur voor het opladen van (semi) elektrische voertuigen in Eindhoven

Bijlage: Ontwikkeling laadinfrastructuur voor het opladen van (semi) elektrische voertuigen in Eindhoven Bijlage: Ontwikkeling laadinfrastructuur voor het opladen van (semi) elektrische voertuigen in Eindhoven Inleiding Het aantal elektrische auto s in Nederland is de afgelopen twee jaar zeer sterk toegenomen.

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 juni 2016) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

Parkeerpanel. elektrisch vervoer. Deelnemers. Wat zijn de voornaamste voordelen van elektrisch vervoer? ParkeerPanel

Parkeerpanel. elektrisch vervoer. Deelnemers. Wat zijn de voornaamste voordelen van elektrisch vervoer? ParkeerPanel Tekst: Peter Bekkering ParkeerPanel elektrisch vervoer Elektrisch vervoer is in Nederland aan een gestage opmars bezig. Toch zijn er nog veel obstakels te overwinnen voor ge bruikers van elektrische voertuigen.

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 12.0867 d.d. 25-9-2012 Onderwerp Verkeersbesluit E-laad plaatsen na inspraak Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Het verkeersbesluit E-laad plaatsen 2012 met de bijbehorende tekeningen

Nadere informatie

Actieplan CO 2 -prestatieladder

Actieplan CO 2 -prestatieladder Actieplan CO 2 -prestatieladder 2017-2019 Inleiding Dit actieplan CO 2 -prestatieladder beschrijft de doelstellingen voor de reductie van scope 1, 2 en 3 emissies over een periode van drie jaar en wordt

Nadere informatie

Elektropool Haaglanden

Elektropool Haaglanden Elektrische deelauto s voor zakelijk gebruik De samenwerkende partners die dit aanbod mogelijk maken zijn: Agentschap.nl, Om Den Haag, VCCR, Eneco, Rabobank, Wagenplan. Elektrische auto s zijn schoon,

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer

Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer Kansen en uitdagingen voor elektrisch wegvervoer 30 september 2009 WTC Rotterdam Ir. Klaas Strijbis, Lid groepsdirectie Movares klaas.strijbis@movares.nl tel. 030 265 3003 www.movares.nl/elektrischrijden

Nadere informatie

Duurzaam Groninger wagenpark

Duurzaam Groninger wagenpark NVRD Grondstoffencongres 28 maart 2019 Duurzaam Groninger wagenpark Gerrit Griffioen Hoofd Materieel gemeente Groningen Brandstof aangedreven equipment Circa 230.000 inwoners Gemeente Groningen heeft ongeveer

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit loont. 30 september 2013

Duurzame mobiliteit loont. 30 september 2013 Duurzame mobiliteit loont 30 september 2013 Voorstelrondje Waar werkt u? Wat is uw verbinding met mobiliteit? Wat zijn uw ambities voor uw organisatie? 2 Dienstverlening Businessplan en Financiering Innovatie

Nadere informatie

Milieuvriendelijke voertuigen in de provincie Antwerpen

Milieuvriendelijke voertuigen in de provincie Antwerpen Milieuvriendelijke voertuigen in de provincie Antwerpen 31-05-2012 Studiedag elektrische wagens en laadpalen Departement Leefmilieu Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid Situering 2 Projecten Aankoopgids

Nadere informatie

ProjectManagementBureau. De Utrechtse aanpak. Hoe stimuleert de gemeente elektrisch rijden in de Domstad? #TwentegaatElektrischRijden 12 april 2013

ProjectManagementBureau. De Utrechtse aanpak. Hoe stimuleert de gemeente elektrisch rijden in de Domstad? #TwentegaatElektrischRijden 12 april 2013 ProjectManagementBureau De Utrechtse aanpak Hoe stimuleert de gemeente elektrisch rijden in de Domstad? #TwentegaatElektrischRijden 12 april 2013 Inhoud presentatie Stimuleren: hoe? Openbare oplaadinfrastructuur

Nadere informatie

De elektrische bestelauto Iets voor u?

De elektrische bestelauto Iets voor u? De elektrische bestelauto Iets voor u? Jaco Berveling & Saeda Moorman De ambities zijn groot Regeerakkoord Rutte III Er komt een nationaal Klimaat- en energieakkoord. Als uitgangspunt geldt de doelstelling

Nadere informatie

Rijden op H2 is meer dan een andere bus Op weg naar een schone toekomst. Kivi Niria congres Sustainable Mobility

Rijden op H2 is meer dan een andere bus Op weg naar een schone toekomst. Kivi Niria congres Sustainable Mobility Rijden op H2 is meer dan een andere bus Op weg naar een schone toekomst Kivi Niria congres Sustainable Mobility Rob van der Sluis 1 Van fossiel naar duurzaam Andere brandstof / energiedrager Andere infrastructuur

Nadere informatie

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3

Vraag 1. Antwoord 1. Vraag 2 en 3 Vraag 1 Klopt het dat de Mitsubishi Outlander PHEV in aanmerking komt voor 0% BPM (belasting op personenauto s en motorrijwielen), de subsidieregelingen KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), MIA (milieuinvesteringsaftrek)

Nadere informatie

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-!

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.175,-! Duurzaam rijden. Dat moet voor iedereen bereikbaar

Nadere informatie

Automobiellink. BPM tarieven voor personenauto s in 2014

Automobiellink. BPM tarieven voor personenauto s in 2014 December 2013 - nummer 443 Automobiellink Het loopt tegen het einde van het jaar. Daarom stellen wij u nu op de hoogte van enkele fiscale tips, zodat u dit jaar nog van deze tips gebruik kunt maken. BPM

Nadere informatie

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN

WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN ALD FAQ WAT U WILT WETEN OVER ELEKTRISCH RIJDEN INHOUD 1. Is elektrisch rijden iets voor mij? 3 2. Welke soorten elektrische auto s zijn er? 3 3. Welke auto is voor mij geschikt? 4 4. Hoe ver kan ik rijden

Nadere informatie

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft

Minder emissies, betere bereikbaarheid. Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Minder emissies, betere bereikbaarheid Haags Milieucentrum, 26 februari 2013 Huib van Essen, manager Verkeer, CE Delft Overzicht CE Delft Mobiliteit kost ons veel Mogelijkheden CO 2 -reductie transport

Nadere informatie

Minder oude wagens Meer ademruimte

Minder oude wagens Meer ademruimte Minder oude wagens Meer ademruimte Alles wat u moet weten over de Lage-Emissiezone in Gent (LEZ) Een Lage-Emissiezone (LEZ): wat & waarom? De Gentse binnenstad is vanaf 1 januari 2020 een Lage-Emissiezone

Nadere informatie

Gezonde lucht voor Utrecht

Gezonde lucht voor Utrecht Gezonde lucht voor Utrecht Aanvullende maatregelen luchtkwaliteit Programmabureau Luchtkwaliteit Gemeente Utrecht Context Gezondheid van Utrechters voorop Ambitie college: Europese normen zijn minimumnormen

Nadere informatie

Toolkit EV. Communicatiemateriaal voor gemeenten over elektrisch vervoer

Toolkit EV. Communicatiemateriaal voor gemeenten over elektrisch vervoer Toolkit EV Communicatiemateriaal voor gemeenten over elektrisch vervoer Met deze toolkit biedt MRA-E voorbeelden en hulpmiddelen die gemeenten kunnen gebruiken om te communiceren over elektrisch vervoer:

Nadere informatie

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht

Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht Zero emissie busvervoer in Limburg Pilot lijn 4 in Maastricht P.F.C.W. Van der Broeck, 15-03-2013 1 Waarom Zero Emissie Busvervoer? 1. Verbeteren luchtkwaliteit Maastricht (fijn stof); 2. Klimaatdoelen

Nadere informatie

Discussienota mogelijkheden opladen elektrische auto s

Discussienota mogelijkheden opladen elektrische auto s Discussienota mogelijkheden opladen elektrische auto s Inleiding Aanleiding Er komen wekelijks vragen over het opladen van elektrische auto s binnen. Dit zijn grotendeels verzoeken om nog meer oplaadpalen

Nadere informatie

Duurzaamheidsconvenant GVB Gemeente Amsterdam. Overwegende dat:

Duurzaamheidsconvenant GVB Gemeente Amsterdam. Overwegende dat: Duurzaamheidsconvenant GVB Gemeente Amsterdam 15 april 2015 Duurzaamheidsconvenant GVB Gemeente Amsterdam Overwegende dat: Amsterdam op alle fronten groeit, de economie goede vooruitzichten kent, het aantal

Nadere informatie

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK

Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid vanaf 8.735,-! TOT 5 JAAR 0% BIJTELLING GEEN WEGENBELASTING ZEER LAAG VERBRUIK Tel het belastingvoordeel op en rijd een Prius Plug-in Hybrid

Nadere informatie

Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën

Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën Milieuvriendelijke voertuigtechnologieën Studiedag elektrische wagens en laadpalen 31 mei 2012 Overview Mobimix.be? Duurzaam vlootbeheer? Technologie Milieuprestaties Financieel Conclusies + vragen Overview

Nadere informatie

Alfen MVO nieuws. Voortgang acties m.b.t. onze CO2 ambities

Alfen MVO nieuws. Voortgang acties m.b.t. onze CO2 ambities Alfen MVO nieuws Voortgang acties m.b.t. onze CO2 ambities 9 april 2018 In het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) willen wij u middels deze nieuwsbrief informeren over de voortgang

Nadere informatie

ELEKTRISCH RIJDEN EN UW AUTOREGELING

ELEKTRISCH RIJDEN EN UW AUTOREGELING WHITEPAPER ELEKTRISCH RIJDEN ELEKTRISCH RIJDEN EN UW AUTOREGELING IN 7 STAPPEN NAAR EEN ELEKTRISCH GELADEN AUTOREGELING Elektrisch rijden is sterk in opkomst. Er komen steeds meer modellen op de markt

Nadere informatie

De do s en don ts bij het inrichten van laadinfrastructuur in de parkeergarage van de toekomst

De do s en don ts bij het inrichten van laadinfrastructuur in de parkeergarage van de toekomst De do s en don ts bij het inrichten van laadinfrastructuur in de parkeergarage van de toekomst De keuze om elektrisch te gaan rijden, is door de organisatie (binnenkort) gemaakt. En dan? Hoe ga je dit

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Road to Zero. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. 19 juni 2018

Road to Zero. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. 19 juni 2018 Road to Zero Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen 19 juni 2018 Agenda 1. Laadinfra: key voor zero emissie vervoer Chantal de Graaf Roland Steinmetz 2. Van inkoop tot realisatie laadpunten Coen

Nadere informatie

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten

Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen. Arno Schroten Invloed overheidsbeleid op de afzet van brandstoffen Arno Schroten CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige expertise

Nadere informatie

volop initiatief: veel autoproducenten bieden elektrische en hybride auto s aan, oplaadinfrastructuur

volop initiatief: veel autoproducenten bieden elektrische en hybride auto s aan, oplaadinfrastructuur Inleiding In Utrecht maken we Samen, het coalitieakkoord voor de periode 2014-2018, hebben we aangekondigd door te gaan met onze inzet op schoon vervoer. Dit doen we om de gezondheid van onze burgers en

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 30 april 2015) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend

Nadere informatie

E-car sharing in Zuid - Limburg

E-car sharing in Zuid - Limburg E-car sharing in Zuid - Limburg Visie en toepassing in Zuid Limburg Waarom e-car sharing in Zuid-Limburg? Waarom dit e-car sharing project? o Doorbraak van e-mobility in minder dicht bevolkte gebieden

Nadere informatie

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016 AUTOBELASTINGEN 2013 MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s loopt tot en met 2013 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor zeer zuinige auto s blijft tot en met 2013 bestaan.

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100%

Grafiek 19.1 Percentage Leidenaren dat zich zorgen maakt over luchtkwaliteit, naar stadsdeel en leeftijdsgroep* 0% 25% 50% 75% 100% 19 LUCHTKWALITEIT In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de luchtkwaliteit in Leiden. Gevraagd is in hoeverre men zich hier zorgen over maakt. De gemeente heeft diverse maatregelen genomen om de luchtkwaliteit

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Datum 11 oktober 2013 Betreft Beantwoording vragen rond een dreigend gebrek aan laadpunten voor elektrische auto's

Datum 11 oktober 2013 Betreft Beantwoording vragen rond een dreigend gebrek aan laadpunten voor elektrische auto's > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Informatie Spreekbeurt Elektrische Auto s

Informatie Spreekbeurt Elektrische Auto s Informatie Spreekbeurt Elektrische Auto s Hier vind je de volgende informatie: 1. Ontstaan van de auto 2. Brandstof auto s en de toekomst 3. Elektriciteit 4. Elektrische auto s 5. Kosten elektrische auto

Nadere informatie

Fiscale faciliteiten en subsidievoordeel bij de aanschaf van een schone en zuinige personenauto

Fiscale faciliteiten en subsidievoordeel bij de aanschaf van een schone en zuinige personenauto MEMO Datum : 24 januari 2014 Van : Jeroen Groot (j.groot@hoekenblok.nl of 06-53605165) Aan : (Toekomstige-) eigenaren/rijders van schone en zuinige auto s Betreft : Fiscale faciliteiten en subsidie voordeel

Nadere informatie

Goevaers Consultancy. Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016

Goevaers Consultancy. Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016 GC Goevaers Consultancy Geluid Trillingen en luchtkwaliteit Wat kan de Green Deal aanpak doen? 9 november 2016 Onderwerpen Wie ben ik? Wat is een Green Deal? Wat is duurzame logistiek? Duurzaam vrachtvervoer

Nadere informatie

Energietransitie bij Mobiliteit

Energietransitie bij Mobiliteit Energietransitie bij Mobiliteit Aanpak openbaar vervoer in Zuid-Holland Jan Ploeger Presentatie voor Inspiratiedag KPVV 15 oktober 2015 In Zuid-Holland is pas 2,2 % van het energieverbruik duurzaam. Nationale

Nadere informatie

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 4 mei 2011 registratienummer: s/ R. Bakker-Mansvelder paraaf chef: kopie aan:

NOTA. nota voor burgemeester en wethouders. datum: 4 mei 2011 registratienummer: s/ R. Bakker-Mansvelder paraaf chef: kopie aan: NOTA dienst: Dienst Stad datum: 4 mei 2011 registratienummer: s/1106288 afdelingsnaam: DS/Stedelijke Ontwikkeling steller: R. Bakker-Mansvelder paraaf chef: kopie aan: onderwerp: Elektrisch vervoer nota

Nadere informatie

De CO2-footprint is weer bekend!

De CO2-footprint is weer bekend! De CO2-footprint is weer bekend! Energiebeleid In het eerste half jaar van 2018 is Gebr. van der Lee ook weer actief bezig om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Hierbij wordt opnieuw gebruik gemaakt

Nadere informatie

personen-/bestelauto s benzine diesel LPG volledig tarief volledig tarief

personen-/bestelauto s benzine diesel LPG volledig tarief volledig tarief AUTOBELASTINGEN 2014 MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s stopt 1 januari 2014 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor zeer zuinige auto s stopt per 1 januari 2014.

Nadere informatie

Monitoring innovatieve bussen in de dienstregeling in Nederlandse steden (2008-2014)

Monitoring innovatieve bussen in de dienstregeling in Nederlandse steden (2008-2014) Monitoring innovatieve bussen in de dienstregeling in Nederlandse steden (2008-2014) CE Delft Independent research and consultancy since 1978 Transport, energy and resources Know-how on economics, technology

Nadere informatie

Knelpunt 1: Elektrisch rijden wordt fiscaal zwaarder belast dan rijden op fossiele brandstoffen

Knelpunt 1: Elektrisch rijden wordt fiscaal zwaarder belast dan rijden op fossiele brandstoffen Inbreng Nuon voor de Ronde Tafel Elektrisch Rijden 9 juni 2016, Kamercommissie voor Economische Zaken Contact: alied.wessels.boer@nuon.com of joris.hupperets@nuon.com Samenvatting Randvoorwaarde voor elektrisch

Nadere informatie

Illllllllll. Beleidsregels Elektrische Laadpalen voor Elektrisch Vervoer Gemeente Koggenland

Illllllllll. Beleidsregels Elektrische Laadpalen voor Elektrisch Vervoer Gemeente Koggenland D14.000004 0 8 JAN. zou Illllllllll x V Koggenland Beleidsregels Elektrische Laadpalen voor Elektrisch Vervoer Gemeente Koggenland Beleid tot uitwerking van de bevoegdheid van het college tot het aanwijzen

Nadere informatie

Duurzaam transport voor nu en de toekomst

Duurzaam transport voor nu en de toekomst Duurzaam transport voor nu en de toekomst CO2 reductie met heavy duty voertuigen Hans Binnendijk Product manager Scania Benelux 2 6/29/2016 Info class internal Department / Name / Subject Vier drijfveren

Nadere informatie

Kader oplaadinfrastructuur auto s

Kader oplaadinfrastructuur auto s Kader oplaadinfrastructuur auto s Definitieve versie, d.d. 29 mei 2012 vastgesteld B&W 29 mei 2012 Inhoudsopgave Samenvatting...3 1. Inleiding...5 1.1 Collegeambitie en doel Oplaadinfra...5 1.2 Doel en

Nadere informatie

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017.

De doelstellingen luidt: 4% reductie veroorzaakt door elektraverbruik door het geheel over te stappen naar groene stroom in 2017. Twee maal per jaar voert Rail Partner Holland een review uit m.b.t. de stand van zaken aangaande CO2- reductiedoelstellingen. Tijdens deze halfjaarlijkse evaluatie worden alle genoemde maatregelen gecheckt.

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

SRA-Praktijkhandreiking

SRA-Praktijkhandreiking SRA-Praktijkhandreiking Auto in 2015, 2016, 2017 en verder Versie: 9 juli 2015 SRA-Vaktechniek Postbus 335 3430 AH NIEUWEGEIN T 030 656 60 60 F 030 656 60 66 E vaktechniek@sra.nl W www.sra.nl SRA-Vaktechniek

Nadere informatie

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid

Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid Resultaten van ons duurzaamheidsbeleid In 2013 zijn we van start gegaan met de implementatie van ons duurzaamheidsbeleid en onderstaand ziet u de doelstellingen uit onze duurzaamheidsverklaring en de behaalde

Nadere informatie

500 elektrische deelauto s in 2022

500 elektrische deelauto s in 2022 033 Samen Duurzaam Deal Versie: definitief De Samen Duurzaam Deal is een intentieverklaring. 1-11-2018 500 elektrische deelauto s in 2022 Partijen: 1 De gemeente Amersfoort, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst.

4,6. Betoog door T woorden 8 september keer beoordeeld. Nederlands. Hybride auto s zijn niet de toekomst. Betoog door T. 1338 woorden 8 september 2016 4,6 20 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Hybride auto s zijn niet de toekomst. Toine Schonk 4Vwo 21/05/2016 Indeling: - Alinea 1: inleiding:

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Samenvatting Ruim één op de drie Leidenaren maakt zich wel eens zorgen over de luchtkwaliteit. Dit aandeel is vergelijkbaar met vorig jaar, maar is lager dan in 2008. Bewoners

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Bijgevoegde bijlage(n): De notitie is opgesteld door de Adviesgroep Duurzaamheid

Bijgevoegde bijlage(n): De notitie is opgesteld door de Adviesgroep Duurzaamheid BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 9 juli 2013 nummer: 2013_BW_00432 Onderwerp Elektrisch vervoer - vormend Beknopte samenvatting In de notitie 'Op St(r)oom' wordt nieuw beleid rond Elektrisch vervoer in

Nadere informatie

Beleid laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Gemeente Edam-Volendam

Beleid laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Gemeente Edam-Volendam Beleid laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen Gemeente Edam-Volendam Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Doel van het beleid... 3 1. Doel... 3 2. Rol van de gemeente in de ontwikkeling van elektrisch vervoer...

Nadere informatie

Artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht (Awb) jo artikel 160, eerste lid van de Gemeentewet.

Artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht (Awb) jo artikel 160, eerste lid van de Gemeentewet. Beleidsregel oplaadpunten elektrisch vervoer Oostzaan 2013 Burgemeester en wethouders van Oostzaan Gezien het collegevoorstel d.d. 23 april 2013 BESLUITEN Vast te stellen de Beleidsregel oplaadpunten elektrisch

Nadere informatie

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto

Naar een schoner wagenpark. Auto voor Auto Naar een schoner wagenpark Auto voor Auto Gestart in 2010 234.000 auto s in 2013 besparen 258.000 ton CO 2 -emissie, 82 mio liters brandstof en 129 mio euro Die wij niet hoeven te betalen Cleaner Car Contracts

Nadere informatie

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, met name in stedelijk gebied. Bijna de helft van de Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper

Auto: Zakelijk of privé. Whitepaper 05.03.2018 Auto: Zakelijk of privé Whitepaper In dit whitepaper: Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Het is een vraag waarmee veel ondernemers worstelen. In dit whitepaper zetten we

Nadere informatie

Mobiliteit. Verdiepende opdracht

Mobiliteit. Verdiepende opdracht 2015 Mobiliteit Verdiepende opdracht Inleiding In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Mobiliteit. Pagina 1 Inhoud 1. Mobiliteit... 3 1.1 Doel... 3 1.2 Inhoud... 3 Pagina 2 1. Mobiliteit

Nadere informatie

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016

MRB vrijstelling 2013 2014 2015 2016 AUTOBELASTINGEN 2013 Onder voorbehoud van goedkeuring Eerste Kamer. MRB Nul-tarief MRB voor zeer zuinige auto s loopt tot en met 2013 Het nul-tarief motorrijtuigenbelasting dat in 2010 is ingevoerd voor

Nadere informatie