Gerechtshof dat bindende uitspraken doet bij conflicten over Europese regels. Rechtbank bij misdrijven in hoger beroep.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gerechtshof dat bindende uitspraken doet bij conflicten over Europese regels. Rechtbank bij misdrijven in hoger beroep."

Transcriptie

1 Maatschappijleer Thema A Samenvatting Inleiding Hoofdproblemen van elke samenleving: 1) Vrijheidsrechten: In hoeverre mag de overheid zich bemoeien met ons privéleven? 2) Politieke rechten: Hoe nemen we beslissingen? 3) Sociale verzorgingsrechten: Hoe verdelen we werk en geld? 4) Culturele rechten: Hoe moeten mensen die een verschillende levenswijze hebben met elkaar samenleven? Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 In naam der wet: open de deur Arrest Uitspraak van een hogere rechter dan de rechter van de eerste uitspraak van de zaak. Arrondissementsrechtbank Rechtbank bij misdrijven of overtredingen in hoger beroep. Codificatie Op schrift gesteld recht. Cultuur Alles wat een groep mensen zichzelf aangeleerd heeft Delict Strafbaar feit, zowel overtreding als misdrijf. Europees Hof van Justitie Gerechtshof dat bindende uitspraken doet bij conflicten over Europese regels. Gerechtshof Rechtbank bij misdrijven in hoger beroep. Geweldsmonopolie De overheid mag met geweld de rechtsorde handhaven, zodat mensen zich aan de wet houden. Grondwet Wet waarin de belangrijkste vrijheidsrechten van de burgers ten opzichte van de overheid zijn vastgelegd Hoge Raad Rechtbank bij cassatiezaken (zie in cassatie gaan) In cassatie gaan Er wordt niet meer gekeken naar feiten alleen naar procedure, zaak wordt overgedaan bij onjuiste procedure Jurisprudentie Toepassing van het recht/geheel van uitspraken door rechters. Kantongerecht Rechtbank bij overtredingen. Legaliteitsbeginsel De regering moet handelen zoals de wet dat voorschrijft Machtenscheiding Scheiding van macht in een rechtsstaat in wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Meervoudige strafkamer Drie rechters bij ernstige misdrijven of overtredingen in hoger beroep. Iemand mag niet twee keer voor hetzelfde delict vervolgd Ne bis in idem beginsel worden, alleen als er heel nieuw bewijs gevonden is, wat zeer van belang is. Normen Regels over hoe iemand zich moet gedragen Onrechtmatig verkregen bewijs Bewijs waarbij de politie dit verkregen heeft door overtreding van de wet. Instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan Openbaar Ministerie (O.M.) brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Parket Bureau van het OM bij een bepaalde rechterlijke instantie. Pleidooi Betoog van de advocaat waarin hij voor de rechter uiteenzet hoe de rechter zou moeten oordelen. Politierechter Rechter voor lichte/eenvoudige misdrijven. Procureur-generaal Vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie bij een Gerechtshof of Hoge Raad. Raadsheer Rechter bij een Gerechtshof of Hoge Raad Rechter-commissaris Rechter die tijdens het onderzoek beslissingen neemt waarover de Officier van Justitie geen bevoegdheden heeft.

2 Rechtsstaat Requisitoir Schikken Seponeren TBS Vervolgen Waarden Staat waarin het recht gehandhaafd wordt en de politieke macht niet het recht schendt. Voordracht door de Officier van Justitie Een rechtszaak afkopen door het opleggen van een boete. Een rechtszaak stopzetten vanwege gebrek aan bewijs. Ter Beschikking Stelling: maatregel opgelegd aan psychisch gestoorde misdadigers met het doel hun een medische behandeling te laten ondergaan. Een rechtszaak leidt tot een gevangenisstraf. Ideeën die mensen heel belangrijk vinden Kenmerken rechtsstaat: 1) Machtenscheiding 2) Rechtsbescherming (tegen de overheid) 3) Rechtshandhaving 1: Machtenscheiding Niet te veel macht aan één of een paar personen, dit zou leiden tot machtsmisbruik. Macht moet verspreid worden over onderdelen vd overheid. Macht niet in één groep, maar drie groepen die elkaar kunnen controleren. 2: Rechtsbescherming Regering moet handelen zoals de wet dat voorschrijft. Als verdachte hoef je je onschuld niet te bewijzen. Strafbaar gedrag is niet verwijtbaar in de volgende drie gevallen: ontoerekingsvatbaarheid, overmacht of zelfverdediging. Bij de verdediging van de advocaat wordt gekeken of het gedrag van de cliënt wel strafbaar is, of hij er schuld aan heeft of dat de politie wel volgens de wet gehandeld heeft. Als één van deze drie punten niet klopt, wordt de verdachte vrijgesproken. 3: Rechtshandhaving Zie geweldshandhaving. Verboden eigen regels te maken die in strijd zijn met de wet. De overheid mag de rechten van de burgers beperken bij ernstige situaties. Rechters zijn onafhankelijk omdat: - Hoeft geen verantwoording af te leggen aan de regering of het parlement - Wordt voor het leven benoemd - Kan niet ontslagen worden - Salaris ligt vast Oorzaken op 3 niveaus: Micro: de mens zelf (kleptomanie, pyromanie) Meso: groepsdruk Macro: maatschappelijke oorzaken Wat is het verschil tussen een misdrijf en een overtreding? Misdrijf Overtreding Max. 30 jaar in gevangenis Max. 1 jaar hechtenis in huis van bewaring Arrondissementsbank (rechtbank) Kantonrechter (het gerecht) Strafblad Geen strafblad, tenzij je kiest voor hechtenis Voorbeelden: moord, diefstal, mishandeling en Voorbeeld: door rood rijden. afpersing.

3 Waarden, kenmerken van de rechtsstaat, rechten en plichten. Waarden Recht op menselijke waardigheid: een mens mag niet vernederd worden. Recht op leven: iedere mens mag er zijn. Recht op gelijkheid: ieder mens is voor de wet even belangrijk. Recht op lichamelijke integriteit: zeggenschap hebben over je lichaam. Kenmerken rechtsstaat Machtenscheiding Rechtsbescherming tegen de overheid Rechtshandhaving door de overheid Staatrecht Rechten van burgers Plichten van burgers Parlement moet wet goedkeuren (art. 87) Rechter voor het leven benoemd (art. 117) Regering voert besluiten van het parlement uit (art. 68) Burgers hebben recht op: Privacy (art. 10) Juridische bijstand (art. 18) Leven in vrijheid (art. 15) Lichamelijke onaantastbaarheid (art 11) Mail- en telefoongeheim (art. 13) Bepalen wie je binnenlaat in je woning (art. 12) Correcte rechtsgang (art. 16) Bronnen van het strafrecht: 1) Wetboek van Strafrecht 2) Wetboek van Bijzondere Wetten Wet Wapens en Munitie Wegenverkeerswet Opiumwet 3) Jurisprudentie 4) Internationale verdragen (deze gaan voor punten 1-3) DNA afstaan Identificatieplicht Meewerken met de politie Geen eigen rechter spelen Anderen helpen in noodsituaties De wet kennen en zich eraan houden Bloed afstaan bij alcoholcontrole Bindingstheorie van Hirshi: Motivatie om crimineel te worden is voor alle mensen gelijk. De vraag van deze theorie is: Waarom respecteren mensen de wet? Er zijn verschillende niveaus: 1) Affectief niveau (emotionele binding met familie en omgeving) Als je familie allemaal misdaden pleegt, zal je het zelf ook sneller doen dan dat je uit een heel net gezin komt, waarbij misdaden uit den boze zijn.. 2) Cognitieve niveau (inzet in de maatschappij) Door hoge inzet in de maatschappij zal iemand minder snel een misdaad begaan. 3) Gedragsmatig niveau (druk bezig minder crimineel) Bij meer activiteiten word je minder snel crimineel, daar heb je te weinig tijd voor. 4) Evaluatief niveau (godsdienst, geloof) Als je van je geloof geen misdaad mag plegen, zal je dat ook minder snel doen.

4 Rechten en plichten van een verdachte - Politie kan niet altijd iedereen meenemen naar het bureau - Getuige moet altijd de waarheid spreken - Je zit in het Huis van Bewaring als je in hechtenis zit na een overtreding - Officier van justitie eist een straf en houdt toezicht op het uitvoeren ervan - Criminelen kan ook een boete worden opgelegd, dan komen ze niet voor de rechter - In hoger beroep loop je het risico dat je uiteindelijk een zwaardere straf krijgt - Je bent pas crimineel als de rechter je heeft veroordeeld - Als je een taakstraf krijgt van de rechter, krijg je ook een strafblad Hoofdstuk 1 Paragraaf 2 Strijd voor vrijheid en gelijkheid Absolutisme Een rechtssysteem zonder machtenscheiding, de macht berust volledig bij één persoon. Standenmaatschappij Maatschappij met aparte wetboeken voor de drie standen. Bourgeoisie Rijke industriëlen + handelaren in Europa in de 18 e en 19 e eeuw. Algemeen kiesrecht Kiesrecht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Verlichting 18 e eeuw 1. Machtenscheiding Sinds 1798 (1 e grondwet) 2. Rechtsbescherming Code civic ±1800: gelijkheid voor de wet (standensamenleving afgeschaft) 3. Rechtshandhaving Overheid geweldsmonopolie ± 1800 Het geweldsmonopolie lag niet altijd bij de overheid, bijv. wanneer een vrouw overspel pleegde, mocht haar man haar straffeloos doden. Openbare functies werden aan leken gegeven, en die moesten wel hoge boetes opleggen om genoeg geld te hebben. Na de revoluties: Er kwamen er betaalde en professionele rechters, politieagenten etc. Burgers kregen vrijheidsrechten. Na 1860: De lijfstraffen en openbare terechtstellingen verdwenen volledig. Gevangenen werden eenzaam in een cel opgesloten, en kwamen maar eens per dag buiten. Na 1950: Gevangenen moesten worden voorbereid op hun terugkeer naar de samenleving, de opsluiting was zinloos.

5 Hoofdstuk 1 Paragraaf 3 Tand om tand of zachte hand? Libertaire staat Totalitaire staat Resocialisatie Reclassering Recidivisme Criminaliseren Decriminaliseren Strafrechtverharders Strafrechtafschaffers Strafrechthervormers Preventief strafrecht Reactief strafrecht Alternatieve straf / taakstraf Staat waarin de overheid geen rechten heeft om (bijvoorbeeld door geweld) zijn wil op te leggen aan zijn burgers. Staat gericht op maatschappelijke vrijheid. Staat waarin de overheid alle middelen inzet om haar wil aan haar burgers op te leggen. De dader moet leren hoe hij zich moet gedragen in de samenleving. Het teruggeven van een plaats in de maatschappij. Na het bestraffen van een misdrijf weer terugvallen daarin. Door de overheid schadelijk geacht gedrag opnemen in de strafwet. Niet de strafwet ter voorkoming van schadelijk geacht gedrag. Visie op het strafrecht waarbij de staat sterke nadruk legt op rechtshandhaving. Visie op het strafrecht waarbij de staat zich terughoudend opstelt. Visie op het strafrecht waarbij de staat beperkt moet ingerijpen. Strafrecht ter voorkoming van een delict. Politieoptreden na een delict. Werken of cursussen volgen die te maken hebben met het gepleegde delict. De rechtsstaat als samenlevingsvorm waarbij de rechten en plichten van burgers in evenwicht zijn: Libertaire samenleving Rechtsstaat Totalitaire samenleving alleen rechten vrijheid en plichten alleen plichten Zachte rechtsstaat Harde rechtsstaat Veel nadruk op In balans Veel nadruk op Rechtsbescherming handhaven rechtsorde Links (progressief) Midden Rechts (conservatief) Hoe ontstond tussen 1885 en 1995 de Cellenexplosie? - Hogere straffen geëist door officieren. - Hogere straffen opgelegd door rechters. - Meer mensen voor de rechter gebracht, vooral voor lichtere misdaden. - Vaker TBS opgelegd - Meer jeugdigen en vreemdelingen opgesloten. - Voorlopige hechtenis duurt langer. Voorbeelden preventieve aanpak van criminaliteit: Camerabewaking, fouilleren, voor bindingen (buurthuizen e.d.) zorgen, extra bewaking tijdens voetbalwedstrijden, het mogen aftappen van telefoongesprekken. Voorbeelden reactieve/recessieve aanpak van criminaliteit: Celstraffen, boetes, TBS, hardere straffen.

6 Visies op 3 soorten kwesties: 3 kwesties Linkse visie (strafrechtafschaffers) Progressief: zoveel mogelijk I Ethische kwesties persoonlijke vrijheid (abortus, euthanasie, alcohol, drugs) Rechtse visie (strafrechtverharders) Conservatief: minder vrijheid dus meer plichten Partijen bij kwestie I SP, PvdA, D66, Gr.Links, VVD PVV, CDA, Chr.Unie, SGP op grond van christelijke waarden II Privacy tegenover veiligheid Zoveel mogelijk privacy Veiligheid belangrijker dan privacy meer plichten bijv. identificatieplicht (terrorismedreiging, hangjongeren) Partijen bij kwestie II SP, PvdA, D66, Gr.Links PVV, VVD, CDA, SGP III Nut van straffen Resocialisatie (heropvoeding) Beveiliging van de samenleving Taakstraffen zinvoller Afschrikking, vergelding Partijen bij kwestie III D66, PvdA, Gr.Links VVD, PVV Straffen in het algemeen a. Voor reactief strafrecht Voor preventief strafrecht alleen achteraf Bijv. preventief fouilleren -> b. Voor preventieve alleen in door de wet maatregelen aangegeven gebieden Club- en buurthuizen* *gesubsidieerd belastinggeld rechts is tegen (tast economische vrijheid van de burger aan) Hoofdstuk 2 Paragraaf 1 Zit er een dokter in de cel? Gelijkheidsbeginsel Burgers worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Positieve discriminatie Het voortrekken van een achtergestelde groep. Publiek bezit Gemeenschappelijke belangen en bezittingen zoals natuurschoon, werkgelegenheid en volksgezondheid. Criminaliteit, begaan door personen met een hoge Witteboordencriminaliteit maatschappelijke positie. Het delict vindt plaats in de beroepssfeer en het delict betreft fraude. Criminaliteit, begaan door personen met een lage Blauweboordencriminaliteit maatschappelijke positie. Het delict vindt plaats in de privésfeer en het gaat om direct geweld tegen goederen of mensen. Artikel 1 van de Grondwet Zie gelijkheidsbeginsel. Commissie Gelijke Behandeling Hier kun je een klacht indienen in geval van discriminatie Wet Gelijke Behandeling Omschrijft welke situaties onder discriminatie vallen. Technisch sepot Het seponeren van een strafzaak wegens onvoldoende bewijs. Beleidssepot Seponeren van een strafzaak omdat vervolgen te veel nadelen heeft. Dadergericht Straffen met inachtneming van de omstandigheden van de dader. Daadgericht Straffen met inachtneming van de omstandigheden waaronder de misdaad is gepleegd. Klassenjustitie Selectieve werking van het strafrecht met bevoordeling van maatschappelijk hoger gesitueerden.

7 Is er sprake klassenjustitie in Nederland? Onderdeel Trias Politica Beslismomenten Voorstander Tegenstander Strafwetgever Regering en parlement Privébezit is strafbaarder dan Aantasting privébezit is veel ernstiger, Strafuitvoerder - Politie - OM publiek bezit Selectief opsporen van misdadigers Schikt vaker met bedrijven en rijken, transacties Strafrechter Rechter Kan zich moeilijker verplaatsen in een andere sociale groep dan zijn eigen traumatischer Dader is makkelijker op te sporen bij individuele slachtoffers Beleidssepot omdat het anders de economie aantast, de boete kan hoog oplopen voor rijken Arme mensen kun je geen boete opleggen, rijken hebben een betere advocaat Hoofdstuk 2 Paragraaf 2 Pak de boef dan, als je kan Macht hebben Personen kunnen dwingen om te doen wat jij wilt. Gezagsdragers Persoon die werkt voor de overheid. Machtsmiddel Maatregel om macht uit te kunnen oefenen. Pakkans Kans dat een misdadiger gepakt wordt. Strafkans Kans dat een misdadiger gestraft wordt. Prestatiecontract De financiering van de organisatie is afhankelijk van de geleverde prestatie. Ontlastende bewijzen Bewijs dat aantoont dat de verdachte de misdaad niet gepleegd kan hebben. Zitkans Het percentage gevangenen van het totaal aantal gestraften. Tunneldenken Een verdachte voortijdig als dader aanmerken en het als gevolg daarvan wegredeneren van ontlastend bewijs. Schattingen worden gemaakt op basis van enquêtes (slachtoffers en daders). Er komt geen proces-verbaal als het slachtoffer er geen zaak van wil maken. Hoofdstuk 2 Paragraaf 3 Die pet past ons allemaal Eigenrichting Het eigen rechter spelen door burgers. Noodweer Zelfverdediging bij ernstige bedreiging. Actief burgerschap Burgers helpen actief bij het bewaken van de rechtsorde. Proportioneel geweld Gebruikt geweld staat in verhouding tot de mate van de bedreiging. Noodweerexces In een panieksituatie bij onmiddellijk gevaar meer geweld gebruiken dan strikt noodzakelijk is om zich te verdedigen. Buurtwacht / Burgerwacht Bewaking van een wijk door burgers. Burgerarrest Burgers arresteren iemand die op heterdaad wordt betrapt bij het plegen van een misdrijf. Preventief bewapenen Een wapen bezitten ter zelfverdediging en voorkoming van een misdaad door anderen. Naming and shaming Openbaar maken van namen van (ex-)gedetineerden.

8 Hoofdstuk 3 Paragraaf 1 Roep om harde rechtsstaat via de media Manipulatie Met opzet feiten weglaten of verdraaien. Injectienaaldtheorie De media kunnen mensen naar believen beïnvloeden: alsof ze een injectienaald in hun hersenen krijgen. Agendatheorie De media bepalen waarover mensen praten. Opinieleider Iemand van hoog aanzien binnen een groep. Opinieleiderstheorie Mensen nemen ideeën over van opinieleiders. Selectieve perceptie Mensen vervormen informatie zodat die binnen hun referentiekader past. Referentiekader Het geheel van eigen normen, waarden, kennis en ervaring. Objectieve veiligheid Veiligheid zoals die is vastgesteld in statistieken. Subjectieve veiligheid Veiligheid zoals die persoonlijk wordt ervaren. Verborgen criminaliteit Niet-geregistreerde criminaliteit. Immateriële schade Niet materiële schade, zoals slecht slapen, angst en concentratieproblemen. Theorieën over de invloed van de media: Injectienaaldtheorie De media kunnen bepaalde ideeën inspuiten. Publiek is passief en gelooft alles. De media kan laten lijken dat de zware criminaliteit toeneemt, hierdoor ontstaan er ideeën dat de rechtsstaat harder (meer rechts) moet worden. Deze theorie heeft veel invloed. Agendatheorie De media bepaalt waar de mensen over praten. Pas daarna vormen mensen zelf een mening. Stille tochten tegen zinloos geweld trekken veel aandacht. Deze theorie heeft gemiddelde invloed. Opinieleiderstheorie Aan de mening van opinieleiders wordt veel aandacht besteed. Mensen kunnen deze meningen overnemen. Deze theorie heeft gemiddelde invloed. Theorie van Het publiek vervormt de informatie zo dat het binnen hun referentiekader selectieve perceptie past. Mensen horen alleen wat ze bekend in de oren klinkt en wat bij hun beeld van de wereld past, oftewel: wat past in hun referentiekader. Deze theorie heeft weinig invloed. Mening zachte rechtsstaat: Blauweboordencriminaliteit wordt overschat en de witteboordencriminaliteit wordt onderschat. Objectieve veiligheid is veel groter dan de subjectieve, omdat allerlei maatschappelijke groepen er baat bij hebben mensen zich ongerust te laten maken. Mening harde rechtsstaat: Verborgen criminaliteit is veel groter dan de geregistreerde. Immateriële schade is veel groter dan de materiële schade, en dat moet de politiek heel serieus nemen.

9 Aanpak van verschillende groepen criminaliteit: 1. Risicojongeren: hun criminele gedrag moet op tijd gestopt worden, door verplichte coaching van de ouders bij de opvoeding, controle op spijbelen, HALT-straffen en jeugdgevangenissen 2. Veelplegers: moeten van hun verslaving af, worden minimaal 2 jaar opgesloten en voorbereid op terugkeer naar de samenleving. Celstraffen, taakstraffen, elektronisch huisarrest 3. Zware criminelen: langdurige opsluiting, tbs, begeleiding na hun straf 4. Witteboordencriminelen: strenge controle op regels 5. Terroristen: AIVD houdt mogelijke terroristen in de gaten, als verdenking heel groot is worden ze preventief opgepakt Hoofdstuk 3 Paragraaf 2 Onze rechtsstaat in internationaal perspectief Verdrag van Maastricht In 1991 gesloten verdrag waarin de EU officieel is opgericht. Europees Hof van Justitie Gerechtshof dat bindende uitspraken doet bij conflicten over Europese regels. Veiligheidsraad Permanente commissie van de Verenigde Naties ter bevordering van de internationale veiligheid. Vetorecht Het recht om een besluit te kunnen tegenhouden. Commissie voor de Mensenrechten Permanente commissie van de Verenigde Naties die de situatie van de mensenrechten internationaal onderzoekt. Internationaal Gerechtshof Rechtbank in Den Haag onder gezag van de Verenigde Naties die kan adviseren bij het oplossen van conflicten tussen staten. Rechtbank in Den Haag onder gezag van de Verenigde Naties die Internationaal Strafhof bindende straffen kan uitdelen aan personen die de mensenrechten op grove wijze hebben geschonden. Peace-making Bemiddelen in een conflict, eventueel met behulp van het Internationaal Gerechtshof. Strijdende partijen komen een bestand overeen en de VNmilitairen Peace-keeping zorgen er met toestemming van beide partijen voor dat het bestand wordt nageleefd. Peace-enforcing VN-militairen dwingen de vrede af door het land binnen te vallen zonder toestemming van de regering. Peace-building Het land weer opbouwen na een (burger)oorlog. Drie eisen waaraan een land moet voldoen om tot de EU toe te treden.: - Democratie, mensenrechten respecteren - Bestaande wetten en regels van de EU accepteren en doorvoeren - Goed werkende markteconomie hebben, eventueel deel uit maken van de interne markt Is Turkije een rechtsstaat? Tegen: - Geen vrijheid voor minderheden (Koerden) - Geen gehele vrijheid van godsdienst (christenen) - Hard optreden tegen demonstranten - Martelingen bij verhoor - Militairen hebben politieke macht - Speciale rechtbanken waar regering invloed heeft op de rechtspraak - Doodstraf nog steeds gekend.

10 Voor: - Democratie - Turkije steekt gunstig af tegen zijn buurlanden - Invloed van het leger op de politiek is sterk verminderd - Rechtspraak functioneert onafhankelijk, m.u.v. de speciale rechtbanken - Scheiding van kerk en staat - Seculiere rechtsorde en meerpartijenstelsel - Logisch dat terroristische Koerden worden vervolgd - Veiligheid van Europa zal versterkt worden door toetreding van Turkije tot de EU Veiligheidsraad van de VN: 5 permanente leden: Engeland, Rusland, VS, Frankrijk en China, deze hebben vetorecht Iedere 2 jaar 10 wisselende leden, deze hebben geen vetorecht Voor besluitneming zijn 9 voorstemmers nodig Verenigde Naties Veiligheidsraad Commissie voor de Mensenrechten Internationaal Gerechtshof Internationaal Strafhof Stencil vermogens- en geweldscriminaliteit Doodslag Iemand met opzet van het leven beroven. Moord Iemand met opzet en voorbedachte rade van het leven beroven. Dood door schuld Iemand wordt gedood, te wijten aan de dader. Mishandeling Iemand (zwaar) lichamelijk letsel toebrengen. Zware mishandeling Iemand met opzet zwaar lichamelijk letsel toebrengen. Zware mishandeling met Iemand met voorbedachten rade zwaar lichamelijk letsel voorbedachte rade toebrengen. Als iemand iets, dat ten dele of gehele aan een ander behoort, Stroperij zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, wegneemt, om dit zich toe te eigenen. Als iemand, met de bedoeling zich iets toe te eigenen, door geweld of bedreiging met geweld, iemand dwingt tot het afgifte Afpersing van een goed dat geheel of ten dele aan deze of aan een derde behoort. Als iets, dat geheel of ten dele behoort aan een ander, Verduistering opzettelijk, anders verkregen dan door misdrijf, toegeëigend wordt. Als iemand, met de bedoeling zich te bevoordelen, door het aannemen van een valse naam of hoedanigheid, door listige Oplichting kunstgrepen, iemand beweegt tot de afgifte van enig goed of tot het aangaan van een schuld. Als iemand iets door misdrijf verkregen voorwerp koopt, huurt, in pand neemt, als geschenk aanneemt of uit winstbejag Heling verkoopt, verhuurt, verruilt, in pand geeft, vervoert, bewaart of verbergt. In deze samenvatting zijn ook delen gebruikt uit de samenvatting van Michelle Schifferstein.

Maatschappijleer Samenvatting 1.1

Maatschappijleer Samenvatting 1.1 Samenvatting door een scholier 1933 woorden 14 januari 2012 10 3 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Samenvatting 1.1 Zowel burgers als de overheid moeten zich in Nederland aan de wetten

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Thema A (H1 t/m H3)

Samenvatting Maatschappijleer Thema A (H1 t/m H3) Samenvatting Maatschappijleer Thema A (H1 t/m H3) Samenvatting door een scholier 2288 woorden 9 juni 2009 7 4 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat moet erin/wat moet je absoluut weten? $ 1.1 machtenbescherming

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1, de rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1, de rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1, de rechtsstaat Samenvatting door een scholier 2916 woorden 2 december 2007 6,6 67 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Impuls Samenvatting Maatschappijleer

Nadere informatie

5,7. Begrippenlijst door F. 972 woorden 17 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Paragraaf 1:

5,7. Begrippenlijst door F. 972 woorden 17 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Paragraaf 1: Begrippenlijst door F. 972 woorden 17 maart 2013 5,7 9 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: Recht: iets kunnen of mogen volgens de wet Maatschappelijke gedragsregel:

Nadere informatie

Criminaliteit. en rechtsspraak

Criminaliteit. en rechtsspraak Criminaliteit en rechtsspraak Praktisch: Leerboek blz. 128 t/m 143 Start 18 oktober 2018 Klaar 6 december 2018 Voortgangstoets (weging 2,5%) 13 december Leerstof en toetsen WEEK 42: 15-19 okt Thema Criminaliteit

Nadere informatie

8,7. Samenvatting door een scholier 1406 woorden 29 november keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

8,7. Samenvatting door een scholier 1406 woorden 29 november keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1406 woorden 29 november 2011 8,7 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer 1. Recht en Rechtvaardigheid Maatschappelijke normen: Rechtvaardigheid

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Criminaliteit

Samenvatting Geschiedenis Criminaliteit Samenvatting Geschiedenis Criminaliteit Samenvatting door D. 1061 woorden 31 mei 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Asociaal: je houdt geen rekening met anderen. Er staat niets over

Nadere informatie

7,7. Samenvatting door een scholier 1909 woorden 22 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer

7,7. Samenvatting door een scholier 1909 woorden 22 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1909 woorden 22 oktober 2009 7,7 37 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi 1.1 Een rechtsstaat heft speciale kenmerken. Een staat is gekenmerkt door het hoogste

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 1954 woorden 19 november 2009 8,1 55 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk

Nadere informatie

8,6. Samenvatting door een scholier 1173 woorden 3 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 4. CRIMINALITEIT. 1. Criminaliteit.

8,6. Samenvatting door een scholier 1173 woorden 3 april keer beoordeeld. Maatschappijleer. Hoofdstuk 4. CRIMINALITEIT. 1. Criminaliteit. Samenvatting door een scholier 1173 woorden 3 april 2003 8,6 31 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 4. CRIMINALITEIT 1. Criminaliteit. Onmaatschappelijk = Afwijkend gedrag. Bv. met handen eten,

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk rechtsstaat &4-6-7 Samenvatting door Aylin 1392 woorden 7 maart 2018 8,5 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer 4 Strafrecht: de

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 1488 woorden 1 mei 2009 8,3 31 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 1 Waarom maatschappijleer?

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk Criminaliteit en Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk Criminaliteit en Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk 6 + 7 Criminaliteit en Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 1300 woorden 3 november 2010 2,3 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Hoofdstuk

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting door een scholier 1873 woorden 18 juni 2007 3,3 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Maatschappijleer : Criminaliteit

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 2, Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 2, Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 2, Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 2860 woorden 17 mei 2009 7 205 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Samenvatting maatschappijleer Hoofdstuk

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING VAK : : Maatschappijleer 2 METHODE : Essener Criminaliteit druk 4 KLAS: : 3 NIVEAU : BASIS CONTACTUREN PER WEEK 3 X MINUTEN PER WEEK UDIEJAAR : 205-206 EINDCIJFER KLAS

Nadere informatie

Bij maatschappijleer onderzoek je maatschappelijke problemen. (verslaving, samenleving etc.)

Bij maatschappijleer onderzoek je maatschappelijke problemen. (verslaving, samenleving etc.) Samenvatting door een scholier 1409 woorden 17 november 2014 6,6 10 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Verslag Maatschappijleer Hoofdstuk 1 + Hoofdstuk 2 HAVO 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Thema A, De rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Thema A, De rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Thema A, De re Samenvatting door een scholier 4465 woorden 7 november 2010 6,8 33 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Impuls Inleiding: Ideologie: een alomvattende

Nadere informatie

Proeftoets E2 vwo4 2016

Proeftoets E2 vwo4 2016 Proeftoets E2 vwo4 2016 1. Wat zijn de twee belangrijkste redenen om rechtsregels op te stellen? A. Ze zijn een afspiegeling van wat het volk goed en slecht vindt en zorgen voor duidelijke afspraken om

Nadere informatie

6,9. Samenvatting door een scholier 1543 woorden 5 augustus keer beoordeeld. Maatschappijleer

6,9. Samenvatting door een scholier 1543 woorden 5 augustus keer beoordeeld. Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1543 woorden 5 augustus 2010 6,9 232 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer P1: Recht en rechtvaardigheid. Soorten regels. Maatschappelijke normen: ongeschreven regels, dingen

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting door een scholier 1393 woorden 5 april 2004 7,3 21 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1 Criminaliteit

Nadere informatie

Proeftoets E2 havo

Proeftoets E2 havo Proeftoets E2 havo 5 2016 1. Een verdachte kan te maken krijgen met een aantal personen en instanties. Wat is de juiste volgorde? A. 1. de politie 2. de rechter 3. de officier van justitie. B. 1. de officier

Nadere informatie

Maatschappijleer VWO 5

Maatschappijleer VWO 5 Maatschappijleer VWO 5 Hoofdstuk 1 Elke staat heeft te maken met maatschappelijke problemen (ook wel dilemma s genoemd), omdat ze vaak erg ingewikkeld zijn. Het zijn problemen die veel mensen tegelijk

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1, Criminaliteit en rechtstaat (Via Delta)

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1, Criminaliteit en rechtstaat (Via Delta) Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1, Criminaliteit en rechtstaat (Via Delta) Samenvatting door een scholier 2803 woorden 12 april 2007 6,7 30 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer ViaDELTA

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 + 2

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 + 2 Samenvatting door een scholier 2405 woorden 29 oktober 2013 1 1 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi HOOFDSTUK 1 De maatschappijàhet samenleven

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer rechtsstaat Samenvatting door een scholier 2438 woorden 8 mei 2017 6,6 5 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer MAATSCHAPPIJLEER SAMENVATTING RECHTSSTAAT 2.1 Hoeveel vrijheid

Nadere informatie

1. Recht en rechtvaardigheid

1. Recht en rechtvaardigheid 1. Recht en rechtvaardigheid Rechtsnormen; gedragsregels die door de overheid wettelijk zijn vastgelegd. Rechtvaardigheid; volgens de wet. Rechtsstaat; staat waarin de rechten van burgers door wetten worden

Nadere informatie

Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl

Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl Opdrachten & docentenhandleiding www.rechtvoorjou.nl pagina 2 van 14 Inhoudsopgave 1 Opdracht 1: Kennisvragen bij www.rechtvoorjou.nl 3 Werkblad 1:

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit, Strafrecht en de Samenleving

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit, Strafrecht en de Samenleving Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit, Strafrecht en de Samenleving Samenvatting door een scholier 1819 woorden 7 juni 2004 7,8 28 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer samenvatting.

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 1816 woorden 26 oktober 2010 6,1 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Rechtsstaat 1 Recht en rechtvaardigheid Er zijn talloze

Nadere informatie

Ministers geven dagelijks richtlijnen aan hun ambtenaren of aan instanties. Taak: Stellen wetten vast. Zorgt voor uitvoering van de wetten.

Ministers geven dagelijks richtlijnen aan hun ambtenaren of aan instanties. Taak: Stellen wetten vast. Zorgt voor uitvoering van de wetten. Samenvatting Maatschappijleer SE 25% Boek: Thema s maatschappijleer Havo Rechtsstaat par 2+3 & Criminaliteit Theorieën & Straffen P. 32-35 & P.44-45 & P.58-59 P.32-35] Doel van de rechtsstaat: - (veiligheid,

Nadere informatie

Samenvatting door Hieke 1817 woorden 11 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Hoofdstuk Rechtsstaat

Samenvatting door Hieke 1817 woorden 11 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Hoofdstuk Rechtsstaat Samenvatting door Hieke 1817 woorden 11 maart 2018 7 1 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk Rechtsstaat Paragraaf 1: Idee en oorsprong van de rechtsstaat 1 Wat

Nadere informatie

Rechtsstaat Hfdst. 1. Idee een oorsprong van de rechtsstaat 1. Wat verstaan we onder een rechtsstaat?(par. 1.1)

Rechtsstaat Hfdst. 1. Idee een oorsprong van de rechtsstaat 1. Wat verstaan we onder een rechtsstaat?(par. 1.1) Samenvatting door een scholier 2132 woorden 10 november 2011 5,5 1 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Rechtsstaat Hfdst. 1. Idee een oorsprong van de rechtsstaat 1. Wat

Nadere informatie

Rechtstaat: Waarin burgers met grondrechten worden beschermd tegen machtsmisbruik door de overheid.

Rechtstaat: Waarin burgers met grondrechten worden beschermd tegen machtsmisbruik door de overheid. Begrippenlijst door R. 1058 woorden 11 juni 2016 6,4 22 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer 1 Rechtsnormen: Gedragsregels die door de overheid wettelijk zijn vastgelegd.

Nadere informatie

Criminaliteit. Examenkatern KGT

Criminaliteit. Examenkatern KGT Criminaliteit Examenkatern KGT Wat is criminaliteit? Hoofdstuk 1 KGT (blz. 6) 1.1 Wat is crimineel gedrag? ONGESCHREVEN REGELS Wanneer vinden we iets een delict i.p.v. iets abnormaals? Heeft te maken met:

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Rechtstaat Samenvatting door Q. 2117 woorden 7 juni 2016 5,9 10 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Maatschappijleer samenvatting Rechtsstaat

Nadere informatie

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE

HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE HET WERK VAN DE OFFICIER VAN JUSTITIE Opsporen en vervolgen Wie doet dat eigenlijk? De ene moord is nog niet gepleegd of je ziet alweer de volgende ontvoering. Politieseries en misdaadfilms zijn populair

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting door M. 1182 woorden 28 november 2012 4,2 6 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Rechtsstaat 2.1 Recht en vaardigheid Regels en wetten

Nadere informatie

8.1. Boekverslag door L woorden 25 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

8.1. Boekverslag door L woorden 25 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Boekverslag door L. 1574 woorden 25 februari 2003 8.1 219 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1. criminaliteit. - Criminaliteit: ernstige vorm van onmaatschappelijk gedrag. - Bij onmaatschappelijk gedrag

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting door een scholier 1882 woorden 9 juni 2013 7,6 46 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting Maatschappijleer

Nadere informatie

6,4. Samenvatting door een scholier 2327 woorden 3 december keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

6,4. Samenvatting door een scholier 2327 woorden 3 december keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door een scholier 2327 woorden 3 december 2017 6,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting maatschappijkunde Inhoudsopgave: 1.1: blz. 1 1.2: blz.2

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 4 Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 4 Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 4 Criminaliteit Samenvatting door een scholier 1095 woorden 22 juni 2004 5,5 4 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer H4 Criminaliteit 1 Criminaliteit Onmaatschappelijk

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Rechtstaat 1 t/m 9

Samenvatting Maatschappijleer Rechtstaat 1 t/m 9 Samenvatting Maatschappijleer Rechtstaat 1 t/m 9 Samenvatting door een scholier 1946 woorden 13 november 2011 7,4 30 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer 1: rechten en

Nadere informatie

De rechtsstaat is een soort sociaal contract tussen burgers en bestuurders. Beiden hebben plichten.

De rechtsstaat is een soort sociaal contract tussen burgers en bestuurders. Beiden hebben plichten. Samenvatting door Sara 1620 woorden 12 mei 2015 6,5 58 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Par 1. Idee en oorsprong van de rechtsstaat. De overheid moet optreden als burgers

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 2350 woorden 2 juli 2017 0 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer 1 Alle maatschappelijke normen

Nadere informatie

Begrippenlijst Maatschappijleer Criminaliteit en Politiek

Begrippenlijst Maatschappijleer Criminaliteit en Politiek Begrippenlijst Maatschappijleer Criminaliteit en Politiek Begrippenlijst door N. 2565 woorden 5 april 2013 8 22 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Normen zijn afspraken

Nadere informatie

Recht is het geheel van gedragsregels, samengesteld door de overheid, die betrekking hebben tot het handelen van de mens als lid van de samenleving

Recht is het geheel van gedragsregels, samengesteld door de overheid, die betrekking hebben tot het handelen van de mens als lid van de samenleving Samenvatting door een scholier 1807 woorden 29 maart 2006 4,3 7 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Ma Par. 1 Recht is het geheel van gedragsregels, samengesteld door

Nadere informatie

1) Geef 2 voorbeelden van maatschappelijke normen die geen rechtsnormen zijn.

1) Geef 2 voorbeelden van maatschappelijke normen die geen rechtsnormen zijn. Antwoorden door een scholier 1685 woorden 28 september 2006 5,4 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Ho. 1 Criminaliteit 1) Geef 2 voorbeelden van maatschappelijke normen die geen rechtsnormen zijn.

Nadere informatie

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat?

Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Scheiding der machten De rechters zijn gescheiden www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website*. Naam Leerling:...Klas:...

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door een scholier 1989 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

7,6. Samenvatting door een scholier 1989 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1989 woorden 26 oktober 2008 7,6 28 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Rechtsstaat. De rechtsstaat is een heerschappij van regels maar

Nadere informatie

I RECHT EN RECHTVAARDIGHEID

I RECHT EN RECHTVAARDIGHEID Boekverslag door A. 1979 woorden 28 oktober 2007 7.1 202 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer - Rechtsstaat I RECHT EN RECHTVAARDIGHEID Maatschappelijke normen: Wat de maatschappijleer

Nadere informatie

7.9. Samenvatting door een scholier 1740 woorden 13 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Wat is Maatschappijleer

7.9. Samenvatting door een scholier 1740 woorden 13 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer. Wat is Maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1740 woorden 13 maart 2009 7.9 37 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Wat is Maatschappijleer Welke regels op een bepaald moment gelden

Nadere informatie

Aantal misdrijven blijft dalen

Aantal misdrijven blijft dalen Aantal misdrijven blijft dalen Vorig jaar zijn er minder strafbare feiten gepleegd. Daarmee zet de daling, die al zeven jaar te zien is, door. Het aantal geregistreerde aangiftes van een misdrijf (processen

Nadere informatie

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN

DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN DE RECHTERS ZIJN GESCHEIDEN www.rechtvoorjou.nl Hoofdstuk 3.0 Wat is een democratische rechtsstaat? Maak de volgende oefeningen met behulp van de informatie op de website. Naam Leerling: Klas:. 3.0 a.

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 6, 8, 9, Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 6, 8, 9, Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 t/m 6, 8, 9, Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 2219 woorden 13 januari 2009 7,3 335 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

Nadere informatie

5,3. Samenvatting door een scholier 2792 woorden 21 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Paragraaf 1

5,3. Samenvatting door een scholier 2792 woorden 21 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Paragraaf 1 Samenvatting door een scholier 2792 woorden 21 maart 2016 5,3 6 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Paragraaf 1 Dat je niet mag stelen weet je wel en je weet ook dat je problemen zonder geweld moet oplossen.

Nadere informatie

ARRESTANTENVERZORGING. Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek

ARRESTANTENVERZORGING. Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek ARRESTANTENVERZORGING Juridische aspecten De politie Het strafproces Verzorging Ethiek januari 2013 Doel van het strafproces / strafvordering = het nemen van strafvorderlijke beslissingen Bestaat uit =

Nadere informatie

Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden)

Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden) Q&A s Levenslange gevangenisstraf (vragen en antwoorden) 1. Hoeveel levenslanggestraften zijn er nu in NL? Op dit moment zijn er 33 mensen onherroepelijk veroordeeld tot levenslang. Dat betekent dat zij

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 5 Sociale veiligheid ontsleuteld 24 maximumscore 2 Ministerie van Binnenlandse Zaken (en Koninkrijksrelaties) heeft als taak (één van de volgende): 1 het bevorderen van de openbare orde en veiligheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord / 5. Lijst van gebruikte afkortingen / 13. Het materiële strafrecht. 1. Inleiding / 17

Inhoudsopgave. Voorwoord / 5. Lijst van gebruikte afkortingen / 13. Het materiële strafrecht. 1. Inleiding / 17 Inhoudsopgave Voorwoord / 5 Lijst van gebruikte afkortingen / 13 Deel I Het materiële strafrecht 1. Inleiding / 17 2. Straffen / 19 2.1 Hoofdstraffen ex artikel 9 Sr / 19 2.2 Bijkomende straffen / 20 3.

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting door een scholier 1981 woorden 20 juni 2006 6 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Samenvatting Maatschappijleer Hst Criminaliteit 1. Criminaliteit

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 regels en rechten

Hoofdstuk 1 regels en rechten Samenvatting door een scholier 2765 woorden 13 augustus 2008 6,7 190 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1 regels en rechten NORMEN EN WAARDEN Gedragsregels (normen) = afspraken over hoe mensen

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door D woorden 22 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

7.6. Boekverslag door D woorden 22 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door D. 2252 woorden 22 oktober 2015 7.6 44 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer P1: Recht en rechtvaardigheid. Regels en wetten Maatschappelijke normen: ongeschreven

Nadere informatie

let op: lees de tekst nog een keer goed door, ik heb alleen de woorden uit de begrippenlijst genoteerd!

let op: lees de tekst nog een keer goed door, ik heb alleen de woorden uit de begrippenlijst genoteerd! Samenvatting door een scholier 1951 woorden 10 juni 2002 7 155 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer let op: lees de tekst nog een keer goed door, ik heb alleen de woorden uit de begrippenlijst genoteerd!

Nadere informatie

Eerste Nederlandse grondwet komt uit 1798, toen Nederland bezet was door de Fransen.

Eerste Nederlandse grondwet komt uit 1798, toen Nederland bezet was door de Fransen. Boekverslag door Shannon 1805 woorden 28 maart 2017 6.3 10 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Maatschappelijke normen of gedragsregels komen voort uit tradities, gewoontes

Nadere informatie

Wat is een rechtsstaat?

Wat is een rechtsstaat? Wat is een rechtsstaat? Nederlanders hebben veel vrijheid. We hebben bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting: we mogen zeggen en schrijven wat we willen. Toch heeft deze vrijheid grenzen. Zo staat er in

Nadere informatie

- Rechtsstaat: stelt de belangrijkste regels vast voor burgers en voor de overheid.

- Rechtsstaat: stelt de belangrijkste regels vast voor burgers en voor de overheid. Samenvatting door L. 1589 woorden 8 oktober 2012 6,5 5 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer H1 1 Waarom maatschappijleer? Overal waar mensen met elkaar te maken hebben,

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 2 module 3 criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer 2 module 3 criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer 2 module 3 cri Samenvatting door C. 1418 woorden 6 april 2016 7,6 5 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 2 Module 3 Cri Hoofdstuk 1 opsporing gezocht 3 Crimineel gedrag: wat

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer hoofdstuk 1.1 en

Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer hoofdstuk 1.1 en Samenvatting Maatschappijleer Maatschappijleer hoofdstuk 1.1 en 2.1-2.6 Samenvatting door een scholier 1603 woorden 6 november 2011 6,7 19 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

Nadere informatie

Boekverslag door I woorden 11 maart keer beoordeeld. Thema's maatschappijleer. Maatschappijleer

Boekverslag door I woorden 11 maart keer beoordeeld. Thema's maatschappijleer. Maatschappijleer Boekverslag door I. 2188 woorden 11 maart 2011 6 9 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Maatschappijleer Samenvatting H2 1 t/m 5 (hele document + plaatjes en beter uitleg

Nadere informatie

Samenvatting door een scholier 1913 woorden 23 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

Samenvatting door een scholier 1913 woorden 23 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door een scholier 1913 woorden 23 mei 2007 6 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer $1.1 Rechtsregels zijn om - Ongewenst gedrag tegen te gaan - Orde te brengen

Nadere informatie

7,1. Paragraaf 1.1 Rechtsregels. Samenvatting door een scholier 3191 woorden 13 maart keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen

7,1. Paragraaf 1.1 Rechtsregels. Samenvatting door een scholier 3191 woorden 13 maart keer beoordeeld. Maatschappijwetenschappen Samenvatting door een scholier 3191 woorden 13 maart 2010 7,1 202 keer beoordeeld Vak Maatschappijwetenschappen Samenvatting Maatschappijleer criminaliteit en rechtsstaat Havo 5 Hoofdstuk 1: Wat is criminaliteit?

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer H1t/m H7; Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer H1t/m H7; Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer H1t/m H7; Crimin Samenvatting door een scholier 2137 woorden 25 maart 2004 7,6 14 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer HOOFDSTUK 1 CRIMINALITEIT 1.1 Wat is crimin? Crimin:

Nadere informatie

Instructie Machtenscheidingsquiz

Instructie Machtenscheidingsquiz Instructie Machtenscheidingsquiz Korte omschrijving werkvorm De leerlingen worden ingedeeld in teams. Elk team strijdt om de meeste punten. Er zijn kennisvragen en blufvragen. Bij kennisvragen kiest elk

Nadere informatie

Onmaatschappelijk gedrag: gedrag dat mensen onfatsoenlijk vinden, bijv met je handen eten, dit gedrag wordt niet bestraft.

Onmaatschappelijk gedrag: gedrag dat mensen onfatsoenlijk vinden, bijv met je handen eten, dit gedrag wordt niet bestraft. Samenvatting door een scholier 2102 woorden 5 december 2004 8,2 22 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Criminaliteit Hoofdstuk 1: criminaliteit Waarde: principes die mensen

Nadere informatie

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat

ProDemos Huis voor democratie en rechtsstaat Wat is rechtspraak? Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een ander. Stel je hebt een conflict met

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een

Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een Wat is rechtspraak? 2 Nederland is een rechtsstaat. Een belangrijk onderdeel van een rechtsstaat is onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft wel eens ruzie met een ander. Stel je hebt een conflict met

Nadere informatie

Opgave 3 De burger als rechter

Opgave 3 De burger als rechter Opgave 3 De burger als rechter Bij deze opgave horen tekst 5 en de tabellen 2 en 3 uit het bronnenboekje. Inleiding Hoe behoren volgens het Nederlandse publiek veroordeelde plegers van misdrijven gestraft

Nadere informatie

Recht is het geheel van gedragsregels, vastgesteld door de overheid, die betrekking hebben op het handelen van mensen als leden van een samenleving

Recht is het geheel van gedragsregels, vastgesteld door de overheid, die betrekking hebben op het handelen van mensen als leden van een samenleving Samenvatting door een scholier 1977 woorden 28 juni 2007 7 2 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer criminaliteit Hoofdstuk 1 1.1 wat is recht? Onmaatschappelijk gedrag: niet volgens de

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting door een scholier 2398 woorden 22 januari 2006 4,5 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Criminaliteit Hoofdstuk

Nadere informatie

1 keer beoordeeld 26 november 2014

1 keer beoordeeld 26 november 2014 6 Samenvatting door een scholier 2487 woorden 1 keer beoordeeld 26 november 2014 Vak Maatschappijleer Methode Thema's maatschappijleer In het bijgevoegde bestandje staat mijn samenvatting van Maatschappijleer

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat

Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting Maatschappijleer Politiek - Democratie en rechtstaat Samenvatting door een scholier 1047 woorden 16 maart 2008 5,7 7 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Democratie en rechtstaat Hoofdstuk

Nadere informatie

Witteboordencriminaliteit Criminaliteit die vanachter bureau s wordt gepleegd door met papieren en cijfers te rommelen, fraude.

Witteboordencriminaliteit Criminaliteit die vanachter bureau s wordt gepleegd door met papieren en cijfers te rommelen, fraude. Samenvatting door een scholier 2097 woorden 24 oktober 2006 8 7 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Waarden = opvattingen van mensen over wat in het leven belangrijk gevonden wordt. Normen

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo I

Eindexamen maatschappijleer vwo I Vraag Antwoord Opgave 2 Strafrecht en volkswil Scores 14 maximumscore 2 Voorbeelden van juiste antwoorden zijn: kenmerk 1 Het zich afzetten tegen het politieke establishment / het gevestigde politieke

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer RECHTSSTAAT 1tm7+9

Samenvatting Maatschappijleer RECHTSSTAAT 1tm7+9 Samenvatting Maatschappijleer RECHTSSTAAT 1tm7+9 Samenvatting door E. 3842 woorden 8 november 2009 7,2 62 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Par.1 De straffen in Nederlanden die worden opgelegd, hangen

Nadere informatie

U wordt verdacht. Inhoud

U wordt verdacht. Inhoud Inhoud Deze brochure 3 Aanhouding en verhoor 3 Inverzekeringstelling 3 Uw advocaat 4 De reclassering 5 Verlenging van de inverzekeringstelling of niet 5 Beperkingen en rechten 5 Voorgeleiding bij de officier

Nadere informatie

Thomas Hobbes waarschuwde voor een oorlog van alleen tegen allen als de burgers geen sociaal contract zouden sluiten met een soevereine macht.

Thomas Hobbes waarschuwde voor een oorlog van alleen tegen allen als de burgers geen sociaal contract zouden sluiten met een soevereine macht. Samenvatting door Hannah 3357 woorden 8 juni 2015 7,7 141 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 2.1 Hoeveel vrijheid mogen burgers hebben? Wie bepaalt wat wel en niet mag? Overal leer je bewust of onbewust

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen van de uitgereikte stencils

Antwoorden op de vragen van de uitgereikte stencils Maatschappijleer HAVO 4 Rechtsstaat Antwoorden op de vragen van de uitgereikte stencils Paragraaf 1 1. In hoger beroep werd Volkert van de Graaf veroordeeld tot een tijdelijke gevangenisstraf van 18 jaar.

Nadere informatie

Maatschappijleer Rechtsstaat - HAVO

Maatschappijleer Rechtsstaat - HAVO Maatschappijleer Rechtsstaat - HAVO Lesbrief 1 Inleiding rechtsstaat Rechtsstaat Nederland is een rechtsstaat. In het woord rechtsstaat worden twee woorden met elkaar verbonden: recht en staat. We spreken

Nadere informatie

6, Wat is recht? 1.2 Wat is criminaliteit? Spreekbeurt door een scholier 2401 woorden 27 juni keer beoordeeld

6, Wat is recht? 1.2 Wat is criminaliteit? Spreekbeurt door een scholier 2401 woorden 27 juni keer beoordeeld Spreekbeurt door een scholier 2401 woorden 27 juni 2005 6,6 117 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Maatschappijleer, Criminaliteit. 1. Criminaliteit Normen en waarden

Nadere informatie

een als misdrijf omschreven feit proces-verbaal procureur des Konings parket of van het Openbaar Ministerie

een als misdrijf omschreven feit proces-verbaal procureur des Konings parket of van het Openbaar Ministerie uitgave juni 2015 Minderjarigen kunnen volgens de Belgische wet geen misdrijven plegen. Wanneer je als jongere iets ernstigs mispeutert, iets wat illegaal is, pleeg je een als misdrijf omschreven feit

Nadere informatie

Opsporingsberichtgeving

Opsporingsberichtgeving Opgave 4 Opsporingsberichtgeving Bij deze opgave horen de teksten 8 en 9 uit het bronnenboekje. Inleiding Een van de middelen die een officier van justitie kan inzetten in het opsporingsonderzoek is opsporingsberichtgeving.

Nadere informatie

Maatschappijleer: Criminaliteit Hoofdstuk 1: Criminaliteit.

Maatschappijleer: Criminaliteit Hoofdstuk 1: Criminaliteit. Samenvatting door een scholier 2801 woorden 27 mei 2006 6,4 28 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer: Criminaliteit Hoofdstuk 1: Criminaliteit. 1.1 wat is recht? Onmaatschappelijk of afwijkend

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat

Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting Maatschappijleer Rechtsstaat Samenvatting door een scholier 2880 woorden 15 januari 2008 6,2 118 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Maatschappij Rechtsstaat

Nadere informatie

Antwoorden Maatschappijleer Testcases criminaliteit, strafrecht en samenleving

Antwoorden Maatschappijleer Testcases criminaliteit, strafrecht en samenleving Antwoorden Maatschappijleer Testcases criminaliteit, strafrecht en samenleving Antwoorden door een scholier 1996 woorden 26 februari 2004 6 6 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Testcases ml2 Criminaliteit,

Nadere informatie

Inleiding. 1 Strafrecht

Inleiding. 1 Strafrecht Inleiding 1 Strafrecht Plaats van het strafrecht Het strafrecht is, net als bijvoorbeeld het staatsrecht en het bestuursrecht, onderdeel van het publiekrecht. Het publiekrecht regelt de betrekkingen tussen

Nadere informatie

Eindexamen vmbo gl/tl maatschappijleer 2 2011 - II

Eindexamen vmbo gl/tl maatschappijleer 2 2011 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Criminaliteit en rechtsstaat tekst 1 Werkstraf voor officier van justitie wegens corruptie De rechtbank in Den Bosch heeft een officier

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Moord en mishandeling

Werkstuk Maatschappijleer Moord en mishandeling Werkstuk Maatschappijleer Moord en mishande Werkstuk door een scholier 2370 woorden 25 juni 2005 5,5 67 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Punt 2 2. Bij dit probleem zijn best veel mensen betrokken.

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit

Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting Maatschappijleer Criminaliteit Samenvatting door een scholier 2074 woorden 26 juni 2004 7,7 254 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Criminaliteit Hoofdstuk

Nadere informatie