Blik op Windows 7 Verschillende versies Windows 7 Starter Installatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Blik op Windows 7 Verschillende versies Windows 7 Starter Installatie"

Transcriptie

1 Blik op Windows 7 Windows 7 is de opvolger van Windows Vista dat uitkwam op 30 januari 2007 voor consumenten en al eerder eind 2006 voor de zakelijke markt. Windows 7 was eerder bekend onder de namen Windows Blackcomb en Windows Vienna maar Microsoft maakte eind 2008 bekend dat de definitieve naam Windows 7 was geworden. In de toekomst zal Microsoft ook gaan doornummeren en wordt dus de opvolger van Windows 7, Windows 8. Net als dat gebeurde met Windows Vista kwam Windows 7 eerder beschikbaar voor bedrijven. De RTM versie van Windows 7 is beschikbaar voor onder meer software en hardware ontwikkelaars sinds 6 augustus. Het ging hier wel in eerste instantie alleen om de Engelse versie. Voor consumenten is Windows 7 beschikbaar sinds 22 oktober Verschillende versies Er zijn diverse versies van Windows 7 verschenen. Net als bij Windows Vista zijn dit er in totaal zes. Microsoft legt hierbij de nadruk op twee versies, de Home Premium versie voor de thuisgebruiker en de Professional versie voor de zakelijke gebruiker en enthousiastelingen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de Home en de Professional versie van XP. Daarnaast is er ook wereldwijd een Starter versie beschikbaar, die alleen verkocht wordt bij nieuwe pc's. Deze Windows 7 Starter heeft diverse beperkingen ten opzichte van andere versies. Daarnaast is er een Home Basic versie gericht op opkomende markten en een Ultimate versie met alles opties en mogelijkheden. Het is ook mogelijk om te upgraden vanaf Windows Vista. Gebruikers met Windows Vista kunnen zodoende upgraden naar een vergelijkbare Windows 7 versie. Upgraden vanuit XP is niet mogelijk. Windows 7 Starter Dan eerst nog even kort over Windows 7 Starter. Zoals gezegd is er een speciale Starters versie met diverse beperkingen. Aanvankelijk kende Starter de beperking dat er maximaal drie programma's gelijk geopend konden worden. Zodra je een vierde programma wilde openen verscheen er een melding. Microsoft heeft echter later besloten deze beperking te verwijderen waardoor er nu wel een onbeperkt aantal programma s tegelijkertijd geopend kan worden. De starters versie mist verder diverse functionaliteiten. Zo is het bijvoorbeeld wel mogelijk om de vormgeving aan te passen, kan de resolutie en de screensaver gewijzigd worden, maar is het niet mogelijk de achtergrond van het bureaublad te wijzigen of de standaardgeluiden van Windows aan te passen. Spellen zijn ook aanwezig in Windows 7 Starter, echter Mahjong Titans, Chess Titans en de internetspellen missen. Installatie Dan als eerste de installatie van Windows 7. Deze is vrijwel gelijk aan de installatie van Windows Vista. Bij het starten van de installatie en bij het starten van Windows 7 is het nieuwe opstartlogo te zien.. Wel beschikt de installatie over een andere achtergrond en is ook de installatie sneller afgerond dan de installatie van Windows Vista. Aan het begin van de installatie wordt gevraagd welke versie van Windows 7 je wilt installeren.

2 Verder tijdens de installatie de bekende vragen als bij de installatie van Windows Vista; de gebruikersnaam met wachtwoord, automatische updates en de tijdzone plus de mogelijkheid om vast verbinding te maken met een draadloos netwerk (mits deze aanwezig is uiteraard), anders wordt deze stap overgeslagen. Uiteindelijk verloopt de installatie vlot en neemt Windows 7 Ultimate ongeveer 7.2 GB in beslag, iets minder dan Windows Vista. De screenshots van de installatie en Anytime upgrade hieronder zijn nog in het Engels, in de rest van het artikel zijn de screenshots in het Nederlands. Aero Er zijn een aantal nieuwe Aero functies in Windows 7. Als eerste is dat de nieuwe optie genaamd Aero Snap. Als een venster naar de bovenkant van het scherm wordt versleept met de muis, wordt deze automatisch gemaximaliseerd tot volledig scherm. Wordt een venster naar de linkerkant van het scherm gesleep, zal deze vergroot worden tot de helft van het scherm zodat er nog een ander venster naast kan. Voordat een vergroting plaatsvindt zie je eerst een kader als een soort preview.

3 Nieuw is ook de functie Aero Shake. Op het moment dat er meerdere vensters openstaan en je met de muis een venster oppakt en 'schudt' worden de overige vensters direct geminimaliseerd. Als laatste is er Aero Peek. Door met de muis rechts onderin over de knop "Bureaublad weergeven" te bewegen kun je even snel 'spieken' wat er op het bureaublad staat. Alle openstaande vensters worden dan transparant en voorzien van een kader. Deze vensters zijn echter niet aan te klikken, items op het bureaublad zijn eveneens niet aanklikbaar omdat zodra je de muis weer van de knop afhaalt de transparantie vervalt. Een klik met de muis minimaliseert alle vensters en geeft toegang tot het bureaublad. Deze functie is ook terug te zien op het moment dat je gebruik maakt van Alt + Tab (of Windows-toets + TAB). Het geselecteerde programma zal dan naar voren komen en de overige vensters worden dan transparant gemaakt. Ditzelfde geldt eveneens voor items op de taakbalk. Als je meerdere vensters hebt openstaan en je gaat met de muis op een Thumbnail van het programma of venster in de taakbalk staan, zal het desbetreffende programma of venster naar voren worden gehaald en zodoende kun je even kort het programma 'bekijken' of selecteren of weer terug schakelen naar het originele venster. Introductiecentrum Bij het opstarten mist het Introductiecentrum dat standaard wordt gestart na de installatie van Windows Vista. Het Introductiecentrum is wel aanwezig en is te vinden direct in het Menu Start of via Alle Programma's, Bureauaccessoires. Het Introductiecentrum ziet er nagenoeg hetzelfde uit qua opzet als in Windows Vista, maar heeft wel een andere achtergrondafbeelding. Opties hier onder andere om snel een thuisgroep aan te maken, Windows Live Essentials (Live Messenger, Live Mail etc.) te downloaden, bestanden te back-uppen, gebruikers-accountbeheer te openen, thema's te wijzigen en de optie om nieuwe gebruikers toe te voegen. Hierbij niet de optie om het Introductiecentrum automatisch te laten opstarten. Desktop / Taakbalk De startknop op de taakbalk heeft ietwat andere kleuren op het moment dat je er met de muis overheen gaat vergeleken met Windows Vista. Windows 7 is nu voorzien van een Superbar, een nieuwe taakbalk die standaard bijna twee keer zo hoog is als in voorgaande Windows versies. De iconen op de taakbalk zijn daardoor eveneens groter, echter is het mogelijk om deze iconen via een instelling weer kleiner te maken, waarmee de taakbalk ook direct weer de 'normale' grootte krijgt en werken deze nieuwe knoppen wel prettiger. Vensters worden ook in Windows 7 standaard gegroepeerd op de taakbalk, programma's worden daarnaast op de taakbalk ook niet meer getoond als tabs met omschrijvingen, maar alleen de iconen zijn te zien waardoor je veel ruimte bespaard. Echter is hierdoor de scheiding minder goed te zien tussen de items / iconen die vast op de taakbalk staan en de geopende programma's.

4 Maar dit wijst zich snel genoeg. Het is wel mogelijk om labels weer in te schakelen zoals nu bij de tabs in Vista. De standaard taakbalk ziet er als volgt uit. Standaard Kleine iconen Zonder labels Met labels Nieuw is dat de verschillende geopende programma's / tabs geordend kunnen worden zoals dat bijvoorbeeld in Internet Explorer 7 / 8 met de tabbladen ook mogelijk is. Dit kan simpel door een icoon met de muis te verslepen naar de plek waar deze moet komen. Als je de muiswijzer over een knop op de taakbalk beweegt zie je een preview van het actieve programma. In tegenstelling tot Vista zijn deze previews niet meer uit te schakelen. De optie "Taakbalk altijd op voorgrond weergeven" is eveneens komen te vervallen, de optie om de taakbalk automatisch te verbergen is er nog wel. Standaard staat er dus aan de rechterkant van de taakbalk een "Bureaublad weergeven" knop die niet is uit te schakelen; hiermee kun je dus snel even spieken op het bureaublad zoals omschreven hierboven bij Aero Peek. Echter kun je deze ook gebruiken om terug te gaan naar het bureaublad door op de knop te klikken. Normaal maakte deze knop deel uit van de 'Snel starten' werkbalk, die in zijn geheel, in principe is komen te vervallen. Evenals in Vista en XP is het mogelijk om de taakbalk op een andere positie (Links, Rechts, Boven, Onder) te plaatsen door deze te slepen met de muis, mits de taakbalk niet vergrendeld is. In Windows 7 gaat dit makkelijker en is het mogelijk dit via de taakbalkopties te regelen. Hier kan dan de taakbalk links, rechts boven en onder geplaatst worden.

5 Net als in Windows Vista wordt er ook een preview van het geopende programma in een thumbnail getoond, of eventueel meerdere thumbnails in het geval van Windows Verkenner of Internet Explorer. Deze preview gaat dus iets verder dan bij Windows Vista. Bij Internet Explorer wordt er dan bijvoorbeeld automatisch een overzicht getoond van alle geopende tabbladen in de browser. Voor elk tabblad dan een eigen thumbnail met de desbetreffende website. Bij Windows Verkenner zie je hier dan een overzicht van alle geopende vensters. Op het moment dat er een download loopt kun je ook in het tabje op de taakbalk zien hoever de download gevorderd is. Het tabje zal dan langzaam groen kleuren naargelang de voortgang van de download. Dit geldt bijvoorbeeld ook op het moment dat je een bestand kopieert of een film afpeelt met de Media Player.

6 Systeemvak In het systeemvak staat uiteraard standaard de tijd, echter staat hier nu ook standaard de datum vermeld als de taakbalk op de normale grootte staat. Als de taakbalk kleiner wordt gemaakt dan zal de datum verdwijnen en alleen de tijd overblijven. Zoals in Windows Vista ook het geval is, is het mogelijk om via het systeemvak een (draadloos) netwerk te kiezen. In Windows Vista opent dan voor het kiezen van een draadloos netwerk een nieuw venster. In Windows 7 is dit makkelijker geregeld; als je hier op het netwerkicoon klikt, opent een schermpje boven het icoon met een overzicht van de beschikbare draadloze netwerken. Overigens is het netwerkicoon niet meer te animeren zoals in Vista. Je kunt nu hier een netwerk aanklikken en direct verbinding maken en ook direct aangeven in het vervolg altijd automatisch verbinding met een aanwezig netwerk te maken. Verborgen iconen in het systeemvak kon je voorheen door een klik op het pijltje naar voren laten schuiven. Nu is het zo dat deze in een schermpje openen met daarin een link naar de opties van het systeemvak.

7 De opties van het systeemvak worden niet meer beheerd vanuit de taakbalkopties, maar zijn verplaatst naar het Configuratiescherm; deze opties open je ook snel via het schermpje (Aanpassen). Hier is ook de scheiding tussen systeempictogrammen en meldingspictogrammen. Systeempictogrammen zijn ook te verbergen door deze op te pakken met de muis en te verslepen naar het verborgen gedeelte.

8 Jump Lists / Menu Start In het Menu Start zijn de koppelingen 'Internet' en ' ' die standaard worden geplaatst in Windows Vista verdwenen; deze kunnen ook niet meer ingesteld worden via de opties. Wat ook verdwenen is, is de optie om het klassieke Start Menu te activeren zoals dit wel in Vista en XP mogelijk was. Geheel nieuw zijn de Jump Lists die beschikbaar zijn voor de programma's in de taakbalk en in het Menu Start. Op de taakbalk open je deze lijst met opties door met de rechtermuisknop op een icoon te klikken. Via een Jump List is bijvoorbeeld de historie te bekijken van Internet Explorer, recent geopende documenten van Word of de opties van Live Messenger zoals het starten van een gesprek of het openen van de mailbox zoals in de afbeelding hieronder. Zoals gezegd zijn binnen het Menu Start de Jump Lists ook beschikbaar bij programma's om recente bestanden te bekijken. Zo zie je bij Internet Explorer ook een lijst met recent geopende websites en bij bijvoorbeeld Kladblok of Word zie je een lijst met recent geopende documenten. Deze documenten zijn zoals dat ook kan in bijvoorbeeld Office Word 2007 vast te pinnen in het lijstje / menu, zodat deze vermeldingen blijven staan. Op dat moment wordt er in de lijst een scheiding gemaakt tussen de vastgepinde documenten en de meest recent geopende documenten. Via de opties van het Menu Start kun je bepalen hoeveel recente items getoond mogen worden in de Jump Lists, dit zijn er standaard 10.

9 Overigens op het moment dat er gezocht wordt vanuit het Menu Start wordt hier nu het gehele Menu Start gebruikt om de zoekresultaten te tonen en niet meer de helft zoals normaal gesproken het geval is in Windows Vista.

10 Via de opties van het Menu Start is nu ook het gedrag van de afsluitknop te bepalen zoals afmelden en afsluiten. Dit was eerder in te stellen in Windows Vista via de geavanceerde instellingen van Energiebeheer. Je hebt hier alle opties zoals, Afsluiten, Afmelden, Herstarten of Vergrendelen.

11 Rechtermuisknop / gadgets Het rechtermuisknop menu op het bureaublad is uitgebreid met een scheiding tussen schermresolutie en personaliseren. Daarnaast is er een nieuw menu item toegevoegd genaamd Gadgets. De Windows Sidebar zoals deze bestaat in Windows Vista is geheel komen te vervallen in Windows 7 en vervangen door de 'Galerie met bureaubladgadgets' waarmee geïnstalleerde gadgets worden beheerd. Deze Galerie met bureaubladgadgets is direct onder het Menu Start te vinden en voorzien van een nieuw icoon. Gadgets die je normaal installeerde in Windows Vista werken in principe ook in Windows 7. Gadgets zelf worden nu los geplaatst op het bureaublad. Bij het verslepen naar een zijkant, kleeft de gadget hier automatisch aan vast. Via de opties van een gadget, mits beschikbaar, is er de keus om een grotere variant van een gadget te kiezen zoals dat ook kan met gadgets in Vista. Vergeleken met Windows Vista zijn bijna alle gadgets aanwezig, behalve Contactpersonen en Notities; nieuw is dan weer de Windows Media Center gadget. Via de rechtermuisknop kan overigens op het bureaublad snel de weergave van de gadgets uitgeschakeld worden, vergelijkbaar met het uitschakelen van de iconen op het bureaublad via de rechtermuisknop. Plaknotities Wat betreft de Plaknotities, de gadget hiervan mist, maar onder het Menu Start zijn wel Plaknotities te vinden, een waardige vervanger voor de gadget. Binnen Windows Vista was Plaknotities ook al te vinden onder Tablet PC, echter in Windows 7 is deze geheel gewijzigd en verplaatst naar Bureauaccessoires. Vergeleken met de gadget in Windows Vista worden deze notities automatisch groter als de tekst niet in de standaardruimte past. Ook is een notitie met de muis groter te maken en kunnen meerdere notities op het bureaublad geplaatst worden. Net als bij de gadget in Vista zijn er ook hier zes achtergrondkleuren te kiezen die je per notitie kunt instellen.

12

13 Persoonlijke voorkeuren Een andere nieuwe functie binnen Windows 7 is de mogelijkheid om een slideshow in te stellen voor het bureaublad. Hiermee is het mogelijk om automatisch op een ingestelde tijd de bureaubladachtergrond te laten wijzigen. De tijd is in te stellen vanaf 10 seconden tot maximaal een dag met daarnaast een shuffle optie. Je kunt hier eventueel zelf bepalen welke afbeeldingen gebruikt moeten worden door vinkjes aan te klikken per afbeelding.

14 Als de slideshow is ingeschakeld, kan er met de rechtermuisknop op het bureaublad worden geklikt en kan een volgende achtergrond worden gekozen via de optie 'Volgende bureaubladachtergrond'. De lay-out van het wijzigen van een thema en andere persoonlijke voorkeuren is ook vernieuwd. In het overzichtsvenster staan een aantal nieuwe Windows thema's waaruit gekozen kan worden, plus een link om meer thema's te downloaden. Ook staan er standaard zes basisthema's en thema's met hoog contrast. Verder opties voor instellingen van schermbeveiliging, kleur en

15 vormgeving van vensters, muisaanwijzers, bureaubladiconen en geluiden. Wat betreft de kleur en vormgeving van de vensters zijn hier een aantal nieuwe kleuren aan toegevoegd. In Vista waren dit er standaard 8, dit zijn er nu 16. Uiteraard kun je middels de kleurenwaaier ook zelf een eigen kleur naar wens instellen.

16 Themepack Nieuw met Windows 7 is de mogelijkheid om een themepack op te slaan. Met het opslaan van een thema op deze manier worden ook de bijbehorende bestanden opgeslagen zoals geluiden, bureaublad-achtergrond, cursors en iconen. In Windows Vista was het al wel mogelijk om een thema (.theme) op te slaan, echter worden hierbij niet de bestanden opgeslagen. Op het moment dat je dan een thema op een andere computer met Windows Vista installeert krijg je dus niet het bijbehorende bureaublad te zien. Met het maken van een themepack installeer je dus wel het bureaublad, geluiden etc. op een andere computer. Communicatie Bij het beheren van de geluiden is ook een nieuwe tab te zien genaamd Communicatie. Op het moment dat er door Windows wordt gedetecteerd dat er een telefoongesprek plaatsvindt via de PC (b.v. Skype) wordt het volume van de verschillende systeemgeluiden automatisch teruggeschroefd naar 80 of 50 procent. Overigens zijn er ook nieuwe geluidschema's toegevoegd in Windows 7.

17 Schermresolutie Het venster met beeldscherminstellingen is hernoemd naar Schermresolutie en eveneens geheel vernieuwd, met als nieuwe optie de oriëntatie van het beeldscherm in te stellen met als opties Landscape (Liggend) en Portrait (Staand). Hier kun je er ook voor kiezen om het gehele scherm bijvoorbeeld te roteren. De resolutie is snel te wijzigen door op het bureaublad te klikken met de rechtermuisknop en te klikken op Schermresolutie. Een andere nieuwe optie is de mogelijkheid om de monitor te kalibreren om er zodoende voor te zorgen dat kleuren op de juiste manier worden weergegeven. Via deze optie kan dan stap voor stap onder andere de helderheid en het contrast van de monitor ingesteld worden.

18 Een andere nieuwe vermelding is ClearType-tekst afstemmen. ClearType is de technologie van Microsoft zelf om de leesbaarheid van letters / tekst te verbeteren op LCD Schermen. In de voorgaande Windows versies was het alleen mogelijk om ClearType aan of uit te zetten. In Windows 7 is hiervoor een Wizard van vier stappen opgenomen. Toegankelijkheidsopties Windows Vista had al de beschikking over een vergrootglas, waarmee delen van het scherm te vergroten waren. Nu is in Windows 7 het vergrootglas vernieuwd met een aantal nieuwe opties. Standaard is er nu de optie om het vergrootglas Full screen te gebruiken waarmee het gehele scherm dus wordt vergroot. Er blijft dan een vergrootglas op het scherm staan waar je dan op kunt klikken om de opties tevoorschijn te halen. Er kan hier maximaal ingezoomd worden tot 1600 procent en naast het volledige scherm kun je er ook voor kiezen net als in Windows Vista de vergroting bovenaan het scherm te plaatsen. Nieuw is de mogelijkheid om de lens in te schakelen zodat de vergroting vast zit aan de muis. Je kunt het vergrootglas snel activeren door het indrukken van de Windows-toets in combinatie met de + en toetsen op het numerieke toetsenbord.

19 Het standaard schermtoetsenbord in Windows is ook vernieuwd qua lay-out en deze heeft nu meer het uiterlijk van een echt toetsenbord. Het toetsenbord is nu te vergroten en te verkleinen naar wens. Een nieuwe optie was tekstvoorspelling. Deze optie stond standaard ingesteld en gaf op het moment dat je begint met typen via het schermtoetsenbord automatisch suggesties voor woorden. Echter in de Nederlandse versie van Windows 7 is deze optie niet meer terug te zien. Standaard is het numerieke toetsenbord uitgeschakeld. Onderhoudscentrum Nieuw is het Onderhoudscentrum / Action Center, voorheen bekend als het Windows Solution Center, dat het huidige beveiligingscentrum vervangt. Het Onderhoudscentrum heeft een vlag als icoon waar het Windows Solution Center in een eerdere testversie nog een blauwe vuurtoren als icoon had. Het icoon van het Onderhoudscentrum is standaard te zien in het systeemvak. Door hier op te klikken verschijnen dan direct de eventuele waarschuwingsmeldingen die er op dat moment zijn voor bijvoorbeeld Windows Update, Windows Defender, virusscanner of een back-up. Eenmaal het Onderhoudscentrum geopend, staan in het venster de vermeldingen, Beveiliging en Onderhoud, met opnieuw de eventuele waarschuwingen. Op het moment dat er geen virusprogramma aanwezig is zal er een link verschijnen om online naar een antivirusprogramma te zoeken. De knop verwijst naar de Windows 7 website waar een overzicht staat met aanbieders van bedrijven die beveiligingssoftware leveren die compatibel is met Windows 7.

20 Verder in het onderhoudscentrum opties om snel Probleemoplossing en Herstel te openen. Onder Herstel een mogelijkheid om systeemherstel te starten en om Geavanceerde Herstelmethoden te openen. Zodra je op deze laatste klikt verschijnen er twee opties. Als eerste de mogelijkheid om een systeemkopie (systeemimage) te maken van de computer of een image terug te plaatsen die eerder is gemaakt. Met de tweede optie kan Windows geheel opnieuw geïnstalleerd worden vanuit Windows, waarvoor in dat geval wel de originele installatie dvd benodigd is. Als dit voltooid is, kun je de oude Windows installatie eventueel verwijderen, deze wordt geplaatst in een map genaamd Windows.old.

21

22

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl

Windows 7. Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7 Een Introductie HCC Beginners IG H.C.A.H. Moerkerken h.moerkerken@kader.hcc.nl Windows 7. Windows 7 is het nieuwste OS voor PCs van Microsoft. W7 is geïntroduceerd op 22 oktober 2009 Was oorspronkelijk

Nadere informatie

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer

Voorwoord 15. Deel 2 Instellingen van de computer Computer Basis boek Windows 7 Korte inhoud Voorwoord 15 Deel 1 Basisvaardigheden 1 Kennismaken met Windows 7 19 2 Menu Start 31 3 Werken met vensters 51 4 Opdrachten geven in vensters 63 5 De Taakbalk

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

HCC! Midden Brabant. Een eerste kennismaking met:

HCC! Midden Brabant. Een eerste kennismaking met: HCC! Midden Brabant Een eerste kennismaking met: Deze presentatie is gebaseerd op Windows 10 Technical Preview Build #9926. Een volgende versie zal de Windows 10 Consumer Preview zijn. Deze zal meer gericht

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 11

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Voorwoord 13. Deel 1 Basisvaardigheden

Voorwoord 13. Deel 1 Basisvaardigheden Computer Basis boek Windows Vista Home Basic & Premium Korte inhoud Voorwoord 13 Deel 1 Basisvaardigheden 1 Kennismaken met Windows Vista 17 2 Werken met vensters 27 3 Vensters aanpassen 37 4 De taakbalk

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Opstarten Bij het opstarten met lokaal of microsoft account (zie verder) verschijnt het bureaublad,.

Nadere informatie

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68

2.8 Achtergrondinformatie... 67 2.9 Tips... 68 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 Hoe werkt u met dit boek?... 17 De volgorde van lezen... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig 8 Hoe werkt u met dit boek 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig... 8 Hoe werkt u met dit boek... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen

De menu Start. Snelkoppelingen beheren. Eigenschappen De menu Start Snelkoppelingen beheren. Als je met de rechtermuisknop klikt op een menu-item in het linkse gedeelte van de Start menu, kan je een keuze maken uit de menu-items zoals in de afbeelding hiernaast.

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen

WINDOWS 10 Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen Waarom Windows 10? Grootste veranderingen Wanneer upgraden? Installatie Instellingen Ervaringen De Pionier 2015 Waarom Windows 10? (1) Windows 10 is een Service, d.w.z. gedurende de levensduur van de hardware

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bureaublad 11 1.1 Het bureaublad 12 1.2 Bureaubladachtergrond instellen 12 1.3 Bureaubladpictogrammen kiezen 14 1.4 Snelkoppeling naar een programma op het bureaublad plaatsen

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Via het venster Vormgeving en persoonlijke instellingen kun je je Persoonlijke instellingen aanpassen:

Via het venster Vormgeving en persoonlijke instellingen kun je je Persoonlijke instellingen aanpassen: SAMENVATTING HOOFDSTUK 7 Persoonlijke instellingen Via het venster Vormgeving en persoonlijke instellingen kun je je Persoonlijke instellingen aanpassen: Het thema wijzigen Hier kun je een ander thema

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Bureaublad. Windows Sidebar

Bureaublad. Windows Sidebar Werken met de computer en Windows Vista doet u via de zogeheten gebruikersomgeving, het gedeelte dat u op uw (computer)- beeldscherm ziet. Dit wordt ook wel het bureaublad genoemd, alhoewel die benaming

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Bureaublad 11 1.1 Het bureaublad 12 1.2 Bureaubladachtergrond instellen 12 1.3 Bureaubladpictogrammen kiezen 14 1.4 Snelkoppeling naar een programma op het bureaublad plaatsen

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN

AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN 2013 AAN DE SLAG MET ICT WINDOWS 8 STARTER DEEL 1 JELLE LUYTEN Inhoudsopgave 1 Aan de slag met Windows 8... 2 1.1 Wat is Windows 8?... 2 1.2 Waar is het startmenu gebleven?... 2 1.3 Wat is er nieuw in

Nadere informatie

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend.

Op het bureaublad staan pictogrammen. Via de pictogrammen kunnen programma s worden gestart en mappen en bestanden worden geopend. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Aanmelden Als je de computer aanzet, wordt Windows opgestart. Windows is een besturingssysteem. Tijdens het opstarten kun je zien met welke versie van Windows 7 je werkt. Voordat

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.2.5... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij dit boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik)

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik) Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player (voor intern gebruik) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 BIOS instellen... 4 Windows 7 installatie... 5 Windows 7 configureren... 11 Tweak

Nadere informatie

2. Kennismaken met Windows 7

2. Kennismaken met Windows 7 31 2. Kennismaken met Windows 7 Ook als u thuis bent op een Windows XP- of Windows Vista-computer, is de overstap naar het vernieuwde Windows 7 waarschijnlijk even wennen. Het uiterlijk is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 kreeg zijn eerste grote update (Anniversary Jubileum)begin augustus 2016. Opstarten

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Opstarten Bij het opstarten met lokaal of microsoft account (zie verder) verschijnt het bureaublad,.

Nadere informatie

Windows 10: privacy en basisinstellingen

Windows 10: privacy en basisinstellingen Windows 10: privacy en basisinstellingen Privacy Windows 10 bevat veel privacy-instellingen. Denk aan instellingen voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en het doorsturen van locatiegegevens.

Nadere informatie

Windows Gratis upgrade van Windows 7, 8(.1) naar 10: https://www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade.

Windows Gratis upgrade van Windows 7, 8(.1) naar 10: https://www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade. 1 Windows 5-1-2017 Windows toets Windows versie? o Windows toets + R o Winver Enter Windows schoon installeren: Backup maken van documenten, foto's mail etc. DVD of USB start maken: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1 Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

3. Gebruikersaccounts ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... ... ... ... ... 4. Uw computer 107 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De schermafbeeldingen... 17 Website... 18 Toets

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Ook daarna is er nog een aantal kleine updates verschenen. Deze updates

Nadere informatie

2.6 Weergave bureaubladpictogrammen instellen

2.6 Weergave bureaubladpictogrammen instellen 33 2.6 Weergave pictogrammen instellen De weergave van de pictogrammen is standaard ingesteld op normaal. U kunt de weergave als volgt vergroten: De pictogrammen zijn vergroot. 2.7 Bureaubladpictogrammen

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE...

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... Inhoudsopgave INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... 3 1 OVER COMPUTERS... 11 1.1 Inleiding... 11 1.2 Computers... 11 1.3 De computerconfiguratie... 11 1.4 Hardware en software... 13 1.4.1 Hardware...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 Website...

Nadere informatie

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel

Windows 8 (N/N) : Texte en néerlandais sur la version néerlandaise du logiciel Algemeen Windows 8: een kleine revolutie? 7 Windows opstarten 8 Een nieuwe sessie openen of activeren 11 Met een touchscreen werken 12 De Windows 8 interface gebruiken met een muis en met een touchscreen

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Voor externe toegang tot de werkplek zijn een aantal zaken vereist: 1. Open Internet Explorer en ga naar de website:

Voor externe toegang tot de werkplek zijn een aantal zaken vereist: 1. Open Internet Explorer en ga naar de website: Index Externe Toegang Windows 7/8/8.1... 2 Externe Toegang Windows 10/10.1... 5 Externe Toegang MAC OS X... 8 Instructie verkrijgen van een Token code...11 Externe Toegang eerste gebruik Windows 7/8/8.1...13

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met

Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met Handleiding verbinding maken met ioffice via Extern Bureaublad Deze handleiding beschrijft de stappen voor het verbinden met de ioffice omgeving met behulp van Extern Bureaublad Inhoudsopgave 1 Inleiding...

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 45 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 8 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Als u beschikt over het boek Windows 8.1 voor de beginnende senior computergebruiker

Nadere informatie

8.1. Het systeemvak. Overige taakbalk opties

8.1. Het systeemvak. Overige taakbalk opties 8.1. Het systeemvak Geheel rechts in de Taakbalk [Task bar] ziet u een aantal pictogrammen in het zogenaamde Systeemvak. Sommigen zijn daar permanent te zien, anderen alleen als er een melding is. Klik

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Windows. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Systeemeisen 4 2.2 Downloaden van software 4 2.3 Installeren van de software

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP)

Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Eenvoudig overstappen naar Windows 7 (ik heb Windows XP) Werk je met Windows XP? Hoewel Windows 7 dan geen upgrade-installatie ondersteunt, kun je toch eenvoudig van Windows XP naar Windows 7 overstappen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Voor docenten 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Voor docenten... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets

Nadere informatie

Appendix Computerklussen

Appendix Computerklussen Appendix Computerklussen Deze appendix behandelt enkele werkjes die nodig zijn om een bepaald voorbeeld uit dit boek na te kunnen spelen. In de betreffende hoofdstukken wordt er wel naar verwezen. Weergave

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Windows 10 W020 Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Dit document beschrijft hoe U het Windows 10 notificatie-pictogram, rechts onderaan op de taakbalk van een Windows 7 computer kunt verwijderen

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 13 Nieuwsbrief 13 Introductie Visual Steps 14 Wat heeft u nodig 14 Uw voorkennis 15 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig... 14 Uw voorkennis... 15 Hoe werkt u met dit boek?... 16 De website bij het boek... 17 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie 9 3.1

Nadere informatie

2. Aanpassen van uw bureaublad

2. Aanpassen van uw bureaublad 41 2. Aanpassen van uw bureaublad In Windows 10 kunt u allerlei standaardinstellingen van het besturingssysteem zelf wijzigen. Windows 10 bevat veel handigheidjes die het werken met de computer kunnen

Nadere informatie

1 Een presentatie bekijken

1 Een presentatie bekijken 1 Een presentatie bekijken PowerPoint is een programma om presentaties te maken. In dit hoofdstuk leer je om een bestaande presentatie te bekijken. Ook maak je enkele wijzigingen in een bestaande presentatie.

Nadere informatie

Thuisnetwerk instellen met Windows

Thuisnetwerk instellen met Windows Thuisnetwerk instellen met Windows Een thuisnetwerk kan behoorlijk lastig zijn om in te stellen. Gelukkig heeft Microsoft genoeg hulpmiddelen om alles in goede banen te leiden, of u nu Windows XP, Vista

Nadere informatie

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8

EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 EERSTE STAPPEN WINDOWS 8 Korte inleiding in Windows 8 Korte inleiding over de opstart en het eerste gebruik van Windows 8 Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 STAP 1 / INLOGGEN...

Nadere informatie

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken

Windows Update. PC'S ONDERHOUDEN & UPGRADEN Windows bijwerken 2 Windows bijwerken Windows Update Microsoft heeft voor haar Windows-klanten een uitstekende service op internet staan: de website Windows Update. Op deze website kunt u eenvoudig aan de meest recente

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. Het startscherm 11 1.1 Het startscherm 12 1.2 Een app of programma openen 12 1.3 De charmbalk 13 1.4 De app-opdrachten 15 1.5 Tegels van programma s en apps toevoegen en losmaken

Nadere informatie

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster

Windows 7. Inleiding. Zoekvenster Windows 7 Inleiding Windows 7 is het meest recente besturingssysteem van Microsoft. In dit arrangement worden zaken uitgelegd die nieuw zijn in dit besturingssysteem of die ervoor kunnen zorgen dat je

Nadere informatie

Windows 7 werkt zoals jij dat wilt.

Windows 7 werkt zoals jij dat wilt. Windows 7 werkt zoals jij dat wilt. Ervaar het zelf. Welkom bij Windows 7 Wij hebben nadrukkelijk geluisterd naar de wensen van onze gebruikers: kortere wachttijden, minder muiskliks, probleemloze verbindingen

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7

Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 Inhoudsopgave Initiatie in de informatica Windows 7 1 De computer starten 1.1 Windows starten 1.2 De muis 1.3 Het toetsenbord 1.3.1 Tekst typen 1.3.2 Oefeningen 1.4 De computer afsluiten 2 Over computers

Nadere informatie

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem:

Nadere informatie

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen, door de gebruiker

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker

Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker 1 Erratum Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker In april 2018 is er een update verschenen van Windows 10. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige

Nadere informatie

4. Beveiligen en instellen

4. Beveiligen en instellen 111 4. Beveiligen en instellen Ook in Windows 10 is beveiliging een belangrijk onderwerp. Daarom is het belangrijk Windows regelmatig te laten updaten met de laatste aanpassingen. Hiervoor gebruikt u Windows

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde.

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde. Introductie De Gemiva-SVG Groep krijgt een nieuw netwerk. Het doel van het nieuwe netwerk is een hogere beschikbaarheid te behalen en mee te kunnen groeien met nieuwe ontwikkelingen. Over dat laatste informeren

Nadere informatie

Handleiding Online Boekhouden

Handleiding Online Boekhouden Handleiding Online Boekhouden Het online boekhoudprogramma kan gestart worden op de site van Horeca Boekhouden.nl (http://www.horecaboekhouden.nl/fin_administratie.php). Om verbinding te maken, moet op

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Oudere versie Kaspersky Anti-Virus verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie