VEILIG INTERNET 6 HET PERSPECTIEF PCVO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEILIG INTERNET 6 HET PERSPECTIEF PCVO"

Transcriptie

1 VEILIG INTERNET 6 HET PERSPECTIEF PCVO

2 Veilig internet 6 Pagina 1 van 11 INHOUD 6 BEWUSTER INTERNETTEN Bewuster omgaan met links Bekijk het internetadres naar waar de link verwijst Controleer op URL spoofing Controleer verkorte links Bewuster omgaan met externe bestanden Gevaarlijke extensies Opgelet voor gecomprimeerde bestanden Bij enige twijfel: scan het bestand Bewuster omgaan met software downloads Bewuster omgaan met internetbankieren Even herhalen Hoe veilig regel jij je bankzaken? Tip Bewuster omgaan met online betalen Controleer de betrouwbaarheid van de webshop Controleer de veiligheid van de verbinding Controleer de beveiliging van de betaling Let op... 10

3 Veilig internet 6 Pagina 2 van 11 6 BEWUSTER INTERNETTEN DOELSTELLINGEN Je leert bewuster omgaan met links. Je leert bewuster omgaan met externe bestanden. Je leert bewuster omgaan met software downloads. Je leert bewuster omgaan met internetbankieren. Je leert bewuster omgaan met online betalen. 6.1 BEWUSTER OMGAAN MET LINKS Bekijk het internetadres naar waar de link verwijst Een link is vaak niet direct zichtbaar of is niet wat het lijkt. Weet jij waar deze link naar verwijst? Ook wanneer de link een betrouwbare link lijkt, kan het werkelijk naar iets heel anders verwijzen. Een gemakkelijke manier om dat te controleren is door met de muis op de link te gaan staan en er niet op te klikken. Wanneer je even wacht zal de echte link zichtbaar worden Controleer op URL spoofing URL spoofing is het nabootsen van een bestaande URL, zodat je denkt de echte site te bezoeken, terwijl de URL die van een bedrieger is. Het nabootsen kan bestaan uit spelfouten in het webadres, of het gebruik van letters uit een andere taal die lijken op die van het oorspronkelijke adres.

4 Veilig internet 6 Pagina 3 van 11 De gebruiker wordt in de meeste gevallen naar de valse website gelokt via een hyperlink in een of op een andere website. Bijvoorbeeld: belfius.be is de website van de bank en belflus.be zou een valse website kunnen zijn Controleer verkorte links Lange links kunnen onhandig zijn om door te sturen, of te plaatsen op sociale netwerken. Via websites zoals Bitly en Tinyurl kan je een link verkorten en aldus gemakkelijker verspreiden. a. Verkorte link maken Kopieer de lange link, en ga naar een verkortingswebsite of Plak de link in het venster. Je ontvangt direct een korte link. Voorbeeld TinyURL De korte link wijst naar dezelfde webpagina en blijft voorgoed werken. Maar van verkorte links kan je wel niet zien naar welke pagina je wordt doorgestuurd. En daar zit een risico aan als je terechtkomt op een website met bijvoorbeeld malware. b. Verkorte link controleren Je kunt het webadres achter een verkorte link van TinyURL en Bitly controleren door onderstaande acties uit te voeren.

5 Veilig internet 6 Pagina 4 van 11 Voorbeeld TinyURL Je ontvangt de volgende link: Plak deze link in de adresbalk van je browser en voeg aan het begin 'preview.' toe. Je krijgt dan: tinyurl.com/vanderploegjes Druk op 'Enter' Je wordt nu doorgestuurd naar de website van TinyURL waarop je het volledige webadres van deze verkorte link ziet, namelijk Voorbeeld Bitly Je ontvangt de volgende link: Plak deze link in de adresbalk van je browser en voeg het +-teken aan het einde toe. Je krijgt dan: Druk op 'Enter' Je wordt nu doorgestuurd naar de website van Bitly waarop je het volledige webadres van deze verkorte link ziet, namelijk BEWUSTER OMGAAN MET EXTERNE BESTANDEN Veel malware komt nog steeds de computer binnen doordat je nietsvermoedend te snel op een besmette bijlage in een klikt of een besmet bestand opent van een "vreemde" USB stick. Een basisles die actueel blijft: zelfs al heb je goede antimalwaresoftware, wees dan nog altijd waakzaam met externe bestanden. Twijfel je sterk aan de betrouwbaarheid van een bijlage, verwijder dan meteen de hele .

6 Veilig internet 6 Pagina 5 van Gevaarlijke extensies Of een extern bestand potentieel gevaarlijk is, zie je in principe aan de extensie, de drie letters waarop de bestandsnaam eindigt. Een bestand dat eindigt op.exe is een programma en mag je dus niet zomaar openen. Maar ook bestanden die eindigen op.msi,.bat,.com en.cmd bevatten een uitvoerbare code en kan je beter niet openen. De meeste internetproviders of e- mailservers in een bedrijf voeren sowieso een scan uit op inkomende s en halen dergelijke bijlagen er direct uit. Maar je mag er echter niet blindelings op vertrouwen. Afbeeldingsbijlagen, die eindigen op.gif,.jpg,.jpeg, of.png zijn ongevaarlijk. Maar kijk uit voor bestanden met een dubbele extensie, zoals foto.jpg.exe. Dat lijkt een foto, maar is in werkelijkheid een programma en bevat dus bijna zeker malware. Ook bij Microsoft Officedocumenten moet je uitkijken:.docx,.xlsx, en.pptx vormen geen gevaar, maar.docm,.xlsm en.pptm kunnen macro s bevatten en kunnen dus risicovol zijn. Ook een pdf kan gevaarlijk zijn als je Adobe Acrobat Reader niet up-to-date houdt Opgelet voor gecomprimeerde bestanden Om de beveiligingssoftware te omzeilen, worden sommige bijlagen als een gecomprimeerd bestand verstuurd, waarin één of meer kwaadaardige bestanden schuilgaan. Je kunt een dergelijk bestand herkennen aan de extensie.zip,.rar of.7z Bij enige twijfel: scan het bestand Als je een extern bestand niet vertrouwt, dan kan je gebruik maken van de online dienst VirusTotal via Ingeval van een bijlage sla je het bestand dan eerst lokaal op en uploadt vervolgens het bestand, zodat VirusTotal het kan controleren.

7 Veilig internet 6 Pagina 6 van 11 Ook als de bijlage geen bestand is, maar een verwijzing naar een bestand (bv. een link naar een bestand op Dropbox), dan kun je dat bestand laten controleren door de url in te geven. Je kunt natuurlijk ook altijd je eigen antivirustool gebruiken om een bijlage te scannen. 6.3 BEWUSTER OMGAAN MET SOFTWARE DOWNLOADS Download een programma nooit van de eerste de beste website die door een zoekmachine zoals Google wordt weergegeven. Achterhaal wie de ontwikkelaar van een softwarepakket is en kijk op de officiële website waar je de software veilig kunt downloaden. Kies voor een betrouwbare bron want van veel pakketten zijn nepversies in omloop met vervelende toolbars of andere schimmige software.

8 Veilig internet 6 Pagina 7 van BEWUSTER OMGAAN MET INTERNETBANKIEREN Even herhalen Je bankzaken op internet doen is voor velen van ons de normaalste zaak van de wereld. Niet onterecht, want het gebruiksgemak van online je rekeningen onderhouden, betalingen doen of simpelweg je saldo checken is groot. Toch loert er gevaar en moet je alert zijn Hoe veilig regel jij je bankzaken? De banken volgen zeer strenge regels om alles veilig te laten verlopen. Maar hoe goed de beveiliging ook is, vaak is de gebruiker de zwakste schakel. Door bewust om te gaan met online bankieren, kan er dan ook veel ellende worden voorkomen. Informatie hieromtrent is te vinden op "safe internetbanking.be", een initiatief van Febelfin vzw, de Belgische federatie van de financiële sector. Volg de onderstaande tips voor veilig internetbankieren en lees ook alle tips even na op

9 Veilig internet 6 Pagina 8 van Tip Na het internetbankieren kan je best uitloggen om de banktoepassing/app veilig te verlaten. Want als je netjes uitlogt, dan wordt de banksessie onmiddellijk gesloten en daarmee ook de verbinding met de bank zodat niemand meer kan inloggen. Wanneer je niet uitlogt dan kan het even (enkele minuten) duren vooraleer de banksessie is verlopen. Op een mobiel toestel dien je deze tip zeker op te volgen want zolang de banksessie niet afgesloten of verlopen is, kan iedereen die je mobiel apparaat gebruikt, ook bankverrichtingen uitvoeren. Op een computer wordt over het algemeen bij het afsluiten van de browser ook de banksessie gesloten, waardoor het niet afmelden binnen de banktoepassing zelf minder risico s met zich meebrengt.

10 Veilig internet 6 Pagina 9 van BEWUSTER OMGAAN MET ONLINE BETALEN Controleer de betrouwbaarheid van de webshop Beoordeel voor jezelf of je de website waar je iets wilt kopen al dan niet vertrouwt. Wees kritisch over de geloofwaardigheid van een aanbieding. Wees kritisch op de algemene uitstraling van de site. Controleer de contact- en adresgegevens van de webshop. Controleer BTW nummer registratie van de webshop via Controleer de algemene voorwaarden van de webshop. Controleer de privacy policy van de webshop. Controleer de aanwezigheid van kwaliteitslabel(s) zoals BeCommerce, SafeShops.be, Unizo e-commerce, Thuiswinkel Waarborg,... Google naar wat anderen melden over de webshop Controleer de veiligheid van de verbinding Voor het verzenden van gevoelige informatie, zoals je creditcardgegevens, is het belangrijk dat je gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding. Bij een beveiligde internetverbinding staat er in de adresbalk van je browser in plaats van het normale De letter 's' staat voor 'secure' (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk of onderin in het browserscherm Controleer de beveiliging van de betaling Gebruik bij voorkeur beveiligde betaalsystemen. Voorbeelden zijn: rechtstreekse links met je onlinebanking toepassing; betalingen via debetkaart (Bancontact en Mister Cash); kredietkaart (enkel als het logo Verified by Visa of MasterCard Secure Code vermeld zijn). Lees meer over online betaalmethoden op

11 Veilig internet 6 Pagina 10 van 11 Verder is het uiteraard raadzaam om de gegevens van je betaalkaart nooit onnodig met iemand te delen, ook niet met websites die beweren de gegevens enkel te gebruiken om je meerderjarigheid te controleren Let op In valse berichten vragen internetfraudeurs vaak om geld over te maken via 3V Payment Group. a. Wat is een 3V card? De 3V card is een lege, anonieme pas waarop geld gestort kan worden. Daarna werkt dit hetzelfde als een Visa creditcard: je kan ermee pinnen en online betalen. De 3V card wordt geactiveerd als je een werkend adres en een telefoonnummer hebt. Je krijgt een verificatiecode in een sms-bericht die je samen met je moet invullen. Meer is niet nodig om met de 3V card aan de slag te kunnen. b. Werkwijze van de oplichting In de phishingmail klik je op een link naar 3V Payment Group om het openstaande bedrag te voldoen. Je komt terecht op de echte site van 3V, waar je een 19-cijferige code koopt, die wordt toegestuurd via mail.

12 Veilig internet 6 Pagina 11 van 11 De code moet vervolgens op een andere site worden ingevuld om de betaling te voltooien. Daarmee waardeer je de kaart van de oplichter op. Er kan maximaal rond de 150 euro betaald worden via 3V. c. 3V card meldt zelf op de website: "Uw activatiecode is alleen bij u bekend en strikt persoonlijk, zorg ervoor dat uw activatiecode niet in handen van anderen komt. Betaal nooit door het opwaarderen van een 3V card van een onbekende. Als er via websites zoals Facebook, Marktplaats, TicketSwap of via een mail gevraagd wordt om te betalen met een 3V activatiecode of door het opwaarderen van een 3V kaart dan is dit niet in orde."

Wees veilig & beveiligd

Wees veilig & beveiligd Wees veilig & beveiligd Veilig internetten 10 VUISTREGELS 1 Installeer een antivirusprogramma op je computer, tablet en mobiele telefoon Schakel automatische updates en firewall in Scan maandelijks je

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

Deze negen tips besparen je een hoop ellende

Deze negen tips besparen je een hoop ellende Contact: Lieke Maalderink 020 670 22 32 Maart 2015 Hoe voorkom je phishing en andere veel voorkomende vormen van betaalfraude? Phishing is een vorm van internetfraude waarbij fraudeurs op verschillende

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

In dit soort s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens.

In dit soort  s wordt gevraagd naar inloggegevens, SOFI-nummers en/of creditcardgegevens. Product omschrijving Veilig internetten Phishing Wat is phishing en wat doet het? Phishing is erop gericht gegevens te achterhalen door gebruik te maken van mails, websites of zelf een telefoontje, dat

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Jasmina kan sinds kort zelf internetbankieren. Ze moet nog een beetje wennen dat ze met een apparaatje moet inloggen. a) Wat is dat voor apparaatje? Heb jij dit zelf ook? b) Waarom

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau:

VEILIG OP DE BANK Opdrachtenblad Niveau: Opdrachten Opdracht 1 Wat zijn de voor- en nadelen van internetbankieren volgens jou? Maak jij je wel eens zorgen over de risico s van internetbankieren? Maak jij zelf gebruik van internetbankieren? In

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

Veilig internetbankieren. Wil Veugelers 15 november 2018

Veilig internetbankieren. Wil Veugelers 15 november 2018 Veilig internetbankieren Wil Veugelers 15 november 2018 Programma Veilig internetbankieren Wat doet de bank Wat kunt u zelf doen Valse e-mails Wat is phishing Herkennen van valse e-mails Veilig software

Nadere informatie

Handleiding voor gebruikers

Handleiding voor gebruikers December 2015 Postbus 19196 3001 BD Rotterdam Bezoekadres Kruisplein 25 3014 DB Rotterdam T 010-2066556 F 010 2130384 info@kennisid.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 1.1 Wat is... 1 1.2 Vragen over...

Nadere informatie

Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn.

Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Hoe werkt Internet Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn. Via de verbinding

Nadere informatie

Bewustwording van phishing Benodigde tijd voor voltooiing: 3-5 minuten (ongeveer)

Bewustwording van phishing Benodigde tijd voor voltooiing: 3-5 minuten (ongeveer) Bewustwording van phishing Benodigde tijd voor voltooiing: 3-5 minuten (ongeveer) Information Security and Risk Management (ISRM) McKesson Europe AG Wat is phishing Phishing is wanneer mensen proberen

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten Delta Lloyd XY 15418-0317 Inleiding In deze voorwaarden staan de afspraken tussen u en Delta Lloyd Levensverzekering N.V., Delta Lloyd Schadeverzekering N.V.,

Nadere informatie

FAQ AcceptEmail. Antwoorden op veelgestelde vragen

FAQ AcceptEmail. Antwoorden op veelgestelde vragen FAQ AcceptEmail Antwoorden op veelgestelde vragen 1. Antwoorden op veelgestelde vragen 1.1. Wat is AcceptEmail? AcceptEmail is de opvolger van de papieren acceptgiro. Betalen kan veilig en snel met ideal,,

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik

Inhoud. Mijn leven. het internet en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Wachtwoord... 4 Hoofdstuk 2 Cybercrime... 6 Hoofdstuk 3 Oplichting... 8 Hoofdstuk 4 Verbinding... 10 Hoofdstuk 5 Webwinkels... 12 Hoofdstuk 6 Sociale media... 14 Hoofdstuk

Nadere informatie

WerkPortfolio. Stap voor stap handleiding. Digitale boekentas

WerkPortfolio. Stap voor stap handleiding. Digitale boekentas WerkPortfolio Stap voor stap handleiding Digitale boekentas Update april 2017 Inhoudsopgave Account Aanmaken van een account...01 02 Toevoegen van digitale lesmaterialen...03 04 Digitale boekentas Openen

Nadere informatie

Bewustwording Ransomware Virussen

Bewustwording Ransomware Virussen L'Unité, het Franse woord voor eenheid, oftewel 'Eenheid in Automatisering' sinds 1991... Virussen L Unité Groep Nijverheidsweg 18 info@lunite.nl 035 75 11 900 1271 EA Huizen www.lunite.nl Inleiding Gezien

Nadere informatie

Een zoekmachine gebruiken

Een zoekmachine gebruiken Een zoekmachine gebruiken BASIS 1 WEBSITES Een zoekmachine gebruiken Wat leer je? Je leert wat een zoekmachine is. Je leert hoe je iets kunt zoeken op het internet. Je leert bijvoorbeeld zoeken naar een

Nadere informatie

Cryptolocker virussen

Cryptolocker virussen Cryptolocker virussen V1.0 25 april 2017 pagina 2 Inhoudsopgave Over deze handleiding... 3 Wat is een cryptolocker virus?... 4 Hoe word je besmet?... 5 Gekende manieren van besmetting... 5 Hoe merk je

Nadere informatie

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK

Veilig online SNEL EN MAKKELIJK Veilig online SNEL EN MAKKELIJK 2 Veilig online Veilig online Sparen en beleggen waar en wanneer het u uitkomt Gemak, snelheid en op elk gewenst moment inzage in uw rekeningen; online sparen en beleggen

Nadere informatie

Inloggen op het schoolaccount van office 365

Inloggen op het schoolaccount van office 365 Inloggen op het schoolaccount van office 365 Als leerling van Campus Sint-Jozef kunnen jullie gratis inloggen op Office365. Hiermee kan je online documenten, mails, formulieren gebruiken én kan je thuis

Nadere informatie

Handleiding mijn.siloah.nl

Handleiding mijn.siloah.nl Handleiding mijn.siloah.nl Siloah biedt de mogelijkheid om uw begeleidingsplan en de dagelijkse rapportage, of dit van de cliënt waarvan u vertegenwoordiger bent, in te zien. Voor het inloggen heeft u

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

18 VEILIGHEID Wachtwoorden Back-up Hou je computer up-to-date Open niets waarvan je niet zeker bent dat het veilig is.

18 VEILIGHEID Wachtwoorden Back-up Hou je computer up-to-date Open niets waarvan je niet zeker bent dat het veilig is. 18 VEILIGHEID 18.1 Wachtwoorden Bekijk het filmpje rond wachtwoorden op Explania.com/nl 18.2 Back-up Zorg dat je je belangrijke gegevens 2 keer hebt. Op de computer Op een stick of externe harde schijf

Nadere informatie

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Werk je met Windows Vista als besturingssysteem dan wordt Internet Explorer 7 meegeleverd. De meest in het oog springende nieuwigheid is het

Nadere informatie

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk 8.4111.00 (25-07-2017) Voorwaarden SNS Mobiel Bankieren Zakelijk Met SNS Mobiel Bankieren Zakelijk heb je de bank altijd op zak. Je kunt overal je saldo checken

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

van 11 tot 14 jaar Val niet voor vals: Activiteit 1 Bijt niet in de phishinghaak! Doelstellingen Even praten

van 11 tot 14 jaar Val niet voor vals: Activiteit 1 Bijt niet in de phishinghaak! Doelstellingen Even praten van 11 tot 14 jaar Val niet voor vals: Activiteit 1 Bijt niet in de phishinghaak! Een spel waarbij leerlingen verschillende teksten en e-mails bestuderen en proberen uit te maken welke de echte en valse

Nadere informatie

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start

Internetbankieren met Mijn ING. Zo gaat u eenvoudig van start Internetbankieren met Mijn ING Zo gaat u eenvoudig van start 265244_1213.indd 1 05-11-13 09:41 Mijn ING Met Mijn ING bankiert u waar en wanneer u wilt. U kunt op elk moment precies zien hoeveel geld er

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Tropaz

Gebruikershandleiding Tropaz Gebruikershandleiding Tropaz Zorginstellingen November, 2018 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Inloggen... 4 2.1 2.1 De eerste keer aanmelden... 4 2.2 Aanmeldscherm... 5 2.3 2.3 Wachtwoord vergeten of

Nadere informatie

1. Inleiding Wat is MijnRevalidatieFriesland? Wat is DigiD? 3 DigiD aanvragen 3

1. Inleiding Wat is MijnRevalidatieFriesland? Wat is DigiD? 3 DigiD aanvragen 3 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Wat is MijnRevalidatieFriesland? 3 1.2 Wat is DigiD? 3 DigiD aanvragen 3 2. Inloggen en uitloggen 4 2.1 Inloggen 4 2.2 Uitloggen 5 3. Hoe werken de verschillende onderdelen? 6

Nadere informatie

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank

Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Zakelijk Betalen Voorwaarden Mobiel Bankieren Zakelijk van RegioBank Met Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. Mobiel Bankieren

Nadere informatie

Let op: Na 27 september is het niet meer mogelijk om op de oude manier in te loggen!

Let op: Na 27 september is het niet meer mogelijk om op de oude manier in te loggen! Mijn OPO-R & Profit, een nieuwe manier van inloggen. Op 27 september 2018 vanaf 19:00 uur wordt een nieuwe manier van inloggen op Mijn OPO-R en Profit doorgevoerd. Vanaf dat moment kan je alleen nog via

Nadere informatie

Elektronische Diensten

Elektronische Diensten Elektronische Diensten Algemene Voorwaarden Inleiding voorwaarden elektronische diensten Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van elektronische diensten bij OHRA. Deze voorwaarden hebben

Nadere informatie

Digitale veiligheid. Hoe kijken consumenten en bedrijven aan tegen digitale veiligheid? GfK Yvette Bracke & Koen van Nijnatten September 2018

Digitale veiligheid. Hoe kijken consumenten en bedrijven aan tegen digitale veiligheid? GfK Yvette Bracke & Koen van Nijnatten September 2018 Digitale veiligheid Hoe kijken consumenten en bedrijven aan tegen digitale veiligheid? GfK Yvette Bracke & Koen van Nijnatten September 2018 1 Achtergrond Doel ABN AMRO Het thema digitale veiligheid is

Nadere informatie

Kosten: Moet ik betalen om een online cursus te volgen bij de e-academie voor externe klanten?

Kosten: Moet ik betalen om een online cursus te volgen bij de e-academie voor externe klanten? Hieronder vind je antwoorden op de meeste veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, stuur dan een e-mail naar e.academie@parnassiagroep.nl. Je kunt binnen drie werkdagen een reactie verwachten.

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD OMGAAN MET DE RISICO S VAN INTERNET

INFORMATIEBLAD OMGAAN MET DE RISICO S VAN INTERNET INFORMATIEBLAD OMGAAN MET DE RISICO S VAN INTERNET INFORMATIEBLAD OMGAAN MET DE RISICO S VAN INTERNET Deze lesmodule bestaat uit een Informatieblad, Opdrachtblad en Antwoordblad. Lees eerst dit Informatieblad

Nadere informatie

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL

THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL THUIS VEILIG INTERNETTEN WWW.ICTKEURMERK.NL INLEIDING INHOUD Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Sinds de introductie ervan is er dan ook veel veranderd en de mogelijkheden worden

Nadere informatie

Enquête maken met Enquetemaken.nu

Enquête maken met Enquetemaken.nu Enquête maken met Enquetemaken.nu Met Enquetemaken.nu kun je makkelijk een enquete maken. Je kunt die via mail of via Twitter rondsturen. Ga naar enquetemaken.nu en klik op 'Inloggen'. Van je docent krijg

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Problemen met het inloggen

Problemen met het inloggen Het kan voorkomen dat medewerkers niet kunnen inloggen op het Medewerkerportaal of Ons Administratie. Veel verschillende oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen. Onderstaand een lijst met de meest

Nadere informatie

Checklist cybersecurity. Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt.

Checklist cybersecurity. Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt. Checklist cybersecurity Voorkom dat uw bedrijf de aandacht trekt van een cybercrimineel en check hoe u uw bedrijf online het beste beveiligt. Maak cybercrime belangrijk en bespreekbaar Zet cybersecurity

Nadere informatie

WOW! Jouw Ebook Business (Geheim Rapport)

WOW! Jouw Ebook Business (Geheim Rapport) WOW! Jouw Ebook Business (Geheim Rapport) De Meest Effectieve Methode! Je kunt natuurlijk zelf het ebook pakket gaan verkopen, in setjes of per stuk. Wil je echter snel winst maken dan adviseer ik je om

Nadere informatie

Instructieblad aanmelden

Instructieblad aanmelden 5.0 E-mail aanmelden E-mail registreren en aanmelden Met een e-mailadres kun je post versturen en ontvangen met je computer. Je hebt daarvoor je eigen e-mailadres nodig en een e-mailadres van de persoon

Nadere informatie

NIEUW: Simmpl Click-to-Dial app voor Chrome nu mét persoonlijk én bedrijfs-telefoonboek

NIEUW: Simmpl Click-to-Dial app voor Chrome nu mét persoonlijk én bedrijfs-telefoonboek Koldingweg 19-1 9723 HL Groningen NIEUW: Simmpl Click-to-Dial app voor Chrome nu mét persoonlijk én bedrijfs-telefoonboek v050318mt Postbus 5236 9700 GE Groningen T (050) 820 00 00 F (050) 820 00 08 E

Nadere informatie

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af?

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? 1 van 6 Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Hoe om te gaan met gevaren van internet.

Hoe om te gaan met gevaren van internet. Hoe om te gaan met gevaren van internet. Ben te Kulve 26-10-2017 https://www.alertonline.nl/ https://veiliginternetten.nl/ http://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/boefproof Maak je computer schoon Dat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2.

Inhoudsopgave. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan TM Mouse 2. De procedures in deze handleiding zijn gebaseerd op de besturingssystemen Windows 7 en Mac OS X Mountain Lion. Lees deze

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING Laatste aanpassing: 7 mei 2018

PRIVACYVERKLARING Laatste aanpassing: 7 mei 2018 Meesterlijk Talent, gevestigd aan Dillenburg 12, 1911 SP Uitgeest, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven in deze privacyverklaring. Contactgegevens: Meesterlijk

Nadere informatie

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars

Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Handleiding website SVNL voor evenementenverkeersregelaars Met deze handleiding maken wij u graag wegwijs op de website van Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL). U vindt hier stap voor stap uitleg

Nadere informatie

Betalen en nieuwe technologie: hoe doe ik het?

Betalen en nieuwe technologie: hoe doe ik het? Workshop 2 Betalen en nieuwe technologie: hoe doe ik het? Marijke Dheedene Hans Knapen Inspiratiedag Financiële vorming 26 oktober 2015 Een filmpje! Denying the future is so 1999 https://m.youtube.com/watch?v=fw651kusibi

Nadere informatie

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger.

Let op! In dit PDF-bestand wordt voor de voorbeelden gebruikgemaakt van de Instant Messaging-software Windows Live Messenger. 1 Veilig chatten Chatten is een populaire manier van contact maken en onderhouden op internet. Het is simpel gezegd het uitwisselen van getypte berichten. Dat kan met familie, vrienden en andere bekenden,

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

Handleiding Digitale post van SOR ontvangen via Postex. Versie maart 2016

Handleiding Digitale post van SOR ontvangen via Postex. Versie maart 2016 Handleiding Digitale post van SOR ontvangen via Postex Versie maart 2016 SOR verstuurt een deel van haar post via het bedrijf Postex. Postex print de brieven van SOR, stopt ze in een envelop en verzendt

Nadere informatie

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar

Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Samen bankieren Omdat u er niet alleen voor staat Een aandeel in elkaar Leeswijzer Handige hulpmiddelen om zelfstandig te bankieren: 3 - Geld opnemen 3 - Rabo Internetbankieren en de Rabo Bankieren App

Nadere informatie

Bankieren waar en wanneer je wilt

Bankieren waar en wanneer je wilt Bankieren waar en wanneer je wilt Snel je saldo checken of geld overmaken op je telefoon of tablet? Dat doe je met de SNS Mobiel Bankieren app. Veilig en wel zo makkelijk. Inhoud Wat kun je met de app?

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

HANDLEIDING WEBSHOP. Online tickets reserveren

HANDLEIDING WEBSHOP. Online tickets reserveren HANDLEIDING WEBSHOP Online tickets reserveren 1. WEBSHOP Ga naar www.dewoeker.be, selecteer tickets en klik daar op de knop webshop of online reserveren in de webshop. 2. REGISTRATIE Wie online reserveert,

Nadere informatie

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Spyware Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan u niet weet waar ze vandaan

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Handleiding Virtru. VIRTRU installeren KLIK HIER

Handleiding Virtru. VIRTRU installeren KLIK HIER Handleiding Virtru Wat is Virtru? Virtru is een gratis plug-in voor het beveiligd versturen van e-mails. Het e-mailbericht en zijn bijlagen worden op die manier versleuteld verstuurd, de inhoud hiervan

Nadere informatie

Office-bestanden en OneDrive

Office-bestanden en OneDrive 1 Office-bestanden en OneDrive Werken in de cloud betekent dat u uw bestanden niet meer op uw eigen computer bewerkt en bewaart, maar in een voor u gereserveerde opslagruimte op internet. Het voordeel

Nadere informatie

Handleiding Mobiel Bankieren app

Handleiding Mobiel Bankieren app Handleiding Mobiel Bankieren app Inleiding 2/34 De schermafbeeldingen zijn gebaseerd op het ios van Apple en zijn gemaakt met een iphone 6. Op een Android of Windows Phone zien de schermafbeeldingen er

Nadere informatie

Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN

Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN Bewustwording en awareness TIPS EN HANDVATTEN OM HET RISICO OP EEN DATALEK TE VERKLEINEN Helaas, 100% beveiliging bestaat niet. Kwetsbaarheden veranderen dagelijks en hackers zitten niet stil. Een datalek

Nadere informatie

Veilige bestand overdracht met Cryptshare

Veilige bestand overdracht met Cryptshare Handleiding - juni 2018 Veilige bestand overdracht met Cryptshare Met Cryptshare kunt u grote bestanden over een beveiligde verbinding sturen van / naar het Trimbos-instituut. Hoe dit werkt staat beschreven

Nadere informatie

N Handleiding voor het winkelen in de Online Winkel van Pergamano

N Handleiding voor het winkelen in de Online Winkel van Pergamano N Handleiding voor het winkelen in de Online Winkel van Pergamano Inhoud: O Online Winkel stap 1: De Online Winkel van Pergamano p. 2 stap 2: Registreren bij het eerste bezoek p. 3 stap 3: Invullen registratieformulier

Nadere informatie

geheimen van online zelfverdediging

geheimen van online zelfverdediging geheimen van online zelfverdediging DR. Marc INHOUD Laat je niet belazeren! ➊ Houd uw beveiligingscodes geheim. ➋ Zorg ervoor dat uw bankpas nooit door een ander gebruikt wordt. ➌ Zorg voor een goede beveiliging

Nadere informatie

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Disclaimer Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele dagen blijken steeds meer mensen slachtoffer

Nadere informatie

& sms-oplichting

& sms-oplichting Informatie en tips over (poging tot) oplichting via e-mail en tekstberichten. Berichten die afkomstig zijn van een officiële organisatie, zoals een gerechtsdeurwaarderskantoor, blijken soms vals te zijn.

Nadere informatie

Handleiding Vodafone Cloud

Handleiding Vodafone Cloud Handleiding Vodafone Cloud Hoe installeer ik Vodafone Cloud op mijn mobiel? 1. Download de app op je toestel via de Appstore. Gebruik de zoekterm Vodafone Cloud. 2. Zodra de app geïnstalleerd is klik je

Nadere informatie

Zelftest Digitale vaardigheden Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis

Zelftest Digitale vaardigheden Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis Zelftest Digitale vaardigheden Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis Je kunt in de onderstaande lijst voor elke vraag jezelf beoordelen met een getal tussen 0 en 10. Vul per vraag in het grijze vlakje jouw cijfer

Nadere informatie

Internet. Navigeren in Edge. Edge is de nieuwe Internet Explorer. De werkwijzen lijken veel op elkaar.

Internet. Navigeren in Edge. Edge is de nieuwe Internet Explorer. De werkwijzen lijken veel op elkaar. Internet. Navigeren in Edge. Edge is de nieuwe Internet Explorer. De werkwijzen lijken veel op elkaar. 1. Klik met de linker muistoets op in de taakbalk. De startpagina geeft meestal een nieuwsinformatie.

Nadere informatie

LAB handleiding april

LAB handleiding april Student 1 Inhoudsopgave Aanmelden 4 Wachtwoord vergeten 7 Gebruikersprofiel 11 Home scherm 31 Kalender 33 Mijn pagina 35 Cursussen 40 Quiz/ test 46 Braintrainer 47 Bestanden 48 Post je feedback 49 Mijn

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

Overeenkomst en Voorwaarden Financieel Plan

Overeenkomst en Voorwaarden Financieel Plan Overeenkomst en Voorwaarden Financieel Plan Inhoud JOUW OVEREENKOMST MET ONS... 3 VOORWAARDEN... 4 1. Wat hoort er bij de overeenkomst?... 4 2. Welke algemene regels gelden?... 4 3. Je krijgt online een

Nadere informatie

MultiSafepay. Handleiding Versie 2.0. 088 990 7700 support@ccvshop.nl. www.ccvshop.nl

MultiSafepay. Handleiding Versie 2.0. 088 990 7700 support@ccvshop.nl. www.ccvshop.nl MultiSafepay Handleiding Versie 2.0 088 990 7700 support@ccvshop.nl www.ccvshop.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Changelog 3 1. Inleiding 4 2. Aanmelden MultiSafepay 5 2.1 Procedure MultiSafepay 5 2.2

Nadere informatie

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app

Veel gemak met je bank op zak. Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Veel gemak met je bank op zak Overal je geldzaken regelen met de SNS Mobiel Bankieren app Inhoud Wat kun je met de app? Met de SNS Mobiel Bankieren app heb je de bank altijd bij je. Geld overmaken, saldo

Nadere informatie

handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015

handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015 handleiding Internet Bankieren Instructieboekje Oktober 2015 September 2015 2 inleiding In deze handleiding helpen wij u graag op weg met Internet Bankieren. U leest hierin hoe u de meest gebruikte functies

Nadere informatie

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS?

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Wanneer we informatie van het internet afhalen, zijn we bezig met het downloaden. Willen we informatie

Nadere informatie

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail E-mail: soorten en gevaren SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail Hoe geraakt een spammer aan je e-mailadres - Webpagina s en nieuwsgroepen worden gescand - Kinderen worden gelokt naar webpagina s waar

Nadere informatie

TRAINING: VEILIGHEID AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: VEILIGHEID

TRAINING: VEILIGHEID AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: VEILIGHEID TRAINING: VEILIGHEID TRAINING VEILIGHEID Bij deze training hoort de Factsheet Veiligheid. Lees deze eerst en gebruik deze bij de training. In de training over Veiligheid leer je hoe je veiliger om kunt

Nadere informatie

MultiSafepay handleiding

MultiSafepay handleiding MultiSafepay handleiding Compatibiliteit: Pakket Versie Shopmodule Versie Geschikt CS-Cart plugin 1.6.0 CS-Cart 3.0.4 v CS-Cart plugin 1.6.0 CS-Cart 3.0.6 v MultiSafepay Payment plug-in voor CS-Cart http://www.multisafepay.com

Nadere informatie

MAAR EEN SPELLETJE? Installeer alleen apps van officiële appstores. LEES DE RECENSIES EN BEOORDELINGEN VAN ANDERE GEBRUIKERS.

MAAR EEN SPELLETJE? Installeer alleen apps van officiële appstores. LEES DE RECENSIES EN BEOORDELINGEN VAN ANDERE GEBRUIKERS. APPS MAAR EEN SPELLETJE? Installeer alleen apps van officiële appstores. Als u een app wilt installeren, doe dan eerst onderzoek naar de uitgever en de app zelf. Pas op voor e-mails of sms-berichten met

Nadere informatie

Mutatieprocedure per aangetekende

Mutatieprocedure per aangetekende Mutatieprocedure per aangetekende e-mail Inhoudsopgave 1.... Algemeen principe en voorwaarden... 3 2.... Procedure... 4 3.... Handleiding... 5 Mutatieprocedure per aangetekende e-mail 1. Algemeen principe

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30

Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Algemene Voorwaarden Elektronische Diensten C 03.2.30 Inleiding Voor u ziet u de algemene voorwaarden voor het gebruik van elektronische diensten bij Delta Lloyd Bank. Deze voorwaarden hebben wij zo duidelijk

Nadere informatie

FAQ Manpower Desk Veelgestelde vragen

FAQ Manpower Desk Veelgestelde vragen FAQ Manpower Desk Veelgestelde vragen ACTIVEREN MANPOWER DESK Wat is Manpower Desk? Voor elke kandidaat maken wij een account aan op Manpower Desk. Hier kun je alle informatie vinden betreft jouw dienstverband

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk

Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Voorwaarden ASN Mobiel Bankieren Zakelijk Met ASN Mobiel Bankieren Zakelijk heeft u de bank in uw binnenzak. U kunt overal uw saldo checken en meteen geld overmaken. ASN Mobiel Bankieren Zakelijk werkt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018 Handleiding Online subsidie Vlabinvest aanvragen april 2018 Greet Matthijs Projectleider ICT Handleiding online subsidie Vlabinvest aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie van Vlabinvest aanvragen

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud

Handleiding. Gebruik Veilig Mailen Portal. voor Externe partijen. Inhoud Handleiding Gebruik Veilig Mailen Portal voor Externe partijen Inhoud Een beveiligde mail? Ik zie alleen een PDF in de bijlage...... 1 Hoe kan ik de mail lezen? Hoe weet ik het wachtwoord van de PDF?...

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Android smartphones en tablets Mobiel IVP Android Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 1 Inleiding... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

privacy statement WerkvoorWerk.nl Privacy Statement aandachtig door te nemen. De schuin geschreven gebruiksvoorwaarden van WerkvoorWerk.nl.

privacy statement WerkvoorWerk.nl Privacy Statement aandachtig door te nemen. De schuin geschreven gebruiksvoorwaarden van WerkvoorWerk.nl. privacy statement WerkvoorWerk.nl WerkvoorWerk.nl neemt de privacy van haar gebruikers zeer serieus en zal informatie over u op een veilige manier verwerken en gebruiken. In dit document wordt het Privacy

Nadere informatie

Clientportaal handleiding Voor portaalgebruikers

Clientportaal handleiding Voor portaalgebruikers Clientportaal handleiding Voor portaalgebruikers Inhoud Handleiding clientportaal..... 2 Registreren... 3 Inloggen... 6 Cliëntgegevens bekijken... 8 Persoonlijke instellingen... 9 Uitloggen... 9 Vragen...

Nadere informatie