GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN"

Transcriptie

1 GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

2 Bestendig Uitzondering ZORGTOELAGE Voor wie Mensen die beschikken over een geldig attest (zie tabel hiernaast blz. 3) Voorwaarden, attesten, bedrag. Domicilie op 01 januari 2016 in de gemeente Anzegem. thuis verblijven (afwezigheid wegens dagopvang en kortverblijf van maximum 28 dagen wordt toegelaten). Indien langer buitenshuis wordt een breuksgewijze berekening van de premie toegepast op basis van het aantal effectieve maanden dat persoon thuis was in het afgelopen jaar. hierop bij categorie 1 voor mensen jonger dan 65 jaar die in een instelling verblijven. Het bedrag van de toelage varieert naargelang het soort attest. Let wel: men komt slechts voor één van onderstaande bedragen in aanmerking, het attest dat het hoogste bedrag oplevert, wordt in aanmerking genomen.

3 CATEGORIE SOORT ATTEST LEEFTIJD BEDRAG/JAAR Attest min.6 en max.8 0 tot 21 jaar punten verhoogde kinderbijslag(kb) Cat.1 Attest FOD SZ min. 9 punten en verblijvend in een instelling 0 tem 64 jaar 70 euro RIZIV-attest 0 tem 64 jaar Cat.2 Attest FOD SZ met vermindering verdienvermogen van ten minste 2/3 Attest FOD SZ met vermindering zelfredzaamheid van minstens 9 punten 0 tem 64 jaar Vanaf 65 jaar 140 euro Cat.3 Attest FOD SZ met vermindering zelfredzaamheid van minstens 9 punten of attest KB van min.9 punten in de 3 pijlers samen 0 tem 64 jaar 300 euro Cat.4 Attest FOD SZ met vermindering zelfredzaamheid van minstens 12 punten of attest KB van min.12 punten in de 3 pijlers samen Geen leeftijdsvoorwaarde 400 euro

4 Hoe aanvragen? Aanvragen betreffen het vorige kalenderjaar (situatie 2015) en dienen ieder jaar opnieuw te gebeuren. Wie voorheen reeds deze toelage werd toegekend, zal automatisch het aanvraagformulier ontvangen. Wanneer aanvragen: gedurende de maand juni Waar: op de dienst Sociaal Welzijn of op onze zitdagen Wat indienen bij aanvraag: aanvraagformulier + attest indien nog niet in ons bezit. Opgelet: voor RIZIV attest dient men ieder jaar een recent attest op te vragen. Uitbetaling: de uitbetaling gebeurt naar rata van het aantal volledige maanden waarin tijdens het voorbije jaar aan alle voorwaarden werd voldaan. Cumul: deze toelage kan gecombineerd worden met de andere sociale toelagen uitgezonderd de gezinstoelage. Merk op: voor de mensen die behoren tot categorie 1 zal samen met hen bekeken worden welke toelage voor hen het meest voordelig is: de zorgtoelage of de gezinstoelage. Met andere woorden de toelage die het hoogste bedrag oplevert, zal uitgekeerd worden.

5 Wat bij opname in een woonzorgcentrum? Indien verblijf of domicilie in woonzorgcentrum (WZC) in de gemeente: enkel gezinstoelage. Indien in de loop van het vorige kalenderjaar opgenomen: voor de maanden thuis: recht op zorgtoelage voor de maanden in WZC: recht op gezinstoelage indien men aan die voorwaarden voldoet. Wat bij overlijden? Bij overlijden van de zorgbehoevende persoon wordt de toelage nog toegekend tot en met de maand van het overlijden. De toelage waarop men namens de overledene voor het afgelopen jaar nog recht heeft, kan uitbetaald worden aan één van de onderstaande rechthebbenden in volgende volgorde: Echtgenoot of partner Inwonend kind(eren) Vader en/of moeder die inwoonden op het ogenblik van overlijden Een ander persoon die inwoonde op het ogenblik van overlijden AANDACHT: Ontvangt men pas later in 2016 een geldig attest 2015 of vroeger, dan mag de aanvraag nog gebeuren gedurende het ganse jaar De toekenning van de toelage zal dan gebeuren met terugwerkende kracht tot de datum waarop aan alle voorwaarden voldaan is. Bijvoorbeeld : men ontvangt in september 2016 zijn attest met ingangsdatum 1 november Men heeft nog recht op een toelage voor november en december 2015.

6 TOELAGE VOOR DAGOPVANG Voor wie ouderen of personen met een handicap, gedomicilieerd in Anzegem, die in hun thuismilieu verzorgd worden en overdag of s nachts naar een dagof nachtverzorgingscentrum of dagcentrum gaan. Voorwaarden personen vanaf 65 jaar OF indien jonger een medisch bewijs van dementie kunnen voorleggen Bedrag De toelage bedraagt 2 euro per dag. De toelage wordt uitbetaald op het eind van het aanvraagjaar en heeft betrekking op het jaar Aanvraagformaliteiten Wanneer aanvragen: gedurende de maand juni. Waar:op de dienst Sociaal Welzijn of op onze zitdagen Wat indienen bij aanvraag: aanvraagformulier ingevuld door de instelling Deze toelage kan gecombineerd worden met de andere gemeentelijke sociale toelagen.

7 TOELAGE VOOR KORTVERBLIJF Voor wie ouderen of personen met een handicap (gedomicilieerd in Anzegem) die vanuit hun thuissituatie tijdelijk opgenomen worden in een erkende instelling voor kortverblijf met de bedoeling daarna opnieuw thuis verzorgd te worden. Voorwaarden - personen vanaf 60 jaar OF - indien jonger beschikken over attest RIZIV of FOD Sociale Zekerheid Bedrag De toelage bedraagt 5 euro per dag met een maximum van 60 dagen per jaar. Aanvraagformaliteiten Wanneer aanvragen: binnen de 3 maand na afloop van het kortverblijf Waar: op de dienst Sociaal Welzijn of op onze zitdagen Hoe aanvragen: aanvraagformulier + kopie factuur kortverblijf. Opgelet: enkel erkende instellingen voor kortverblijf komen in aanmerking. Deze toelage kan gecombineerd worden met de andere gemeentelijke sociale toelagen.

8 TOELAGE PALLIATIEVE THUISZORG Voor wie Een toelage voor palliatieve thuispatiënten als tussenkomst in de geneeskundige verzorging, de verzorgingsmiddelen en de hulpmiddelen. Voorwaarden - in de gemeente wonen op het ogenblik van de aanvraag - een gelijkaardige premie verkregen hebben via het RIZIV en hiervan een attest kunnen voorleggen (via ziekenfonds) of een rekeninguittreksel waarop gestorte premie aantoonbaar is. Bedrag Deze toelage is éénmalig en bedraagt 250 euro. Aanvraagformaliteiten Wanneer aanvragen: aanvraag kan gebeuren van zodra men over het attest RIZIV beschikt of de premie gestort is Waar: op de dienst Sociaal Welzijn of op onze zitdagen Wat indienen bij aanvraag: attest RIZIV of bewijs van storting Uitbetaling: de uitbetaling van de toelage wordt zo snel mogelijk geregeld. Indien persoon ondertussen overleden is, maar er is een bewijs van storting van de premie via RIZIV is aanvraag van de gemeentelijke toelage nog altijd mogelijk. (zie blz. 5: wat bij overlijden rechthebbenden)

9 VAKANTIETOELAGE Voor wie personen met een handicap of langdurig zieken als tussenkomst in de kosten van een aangepast vakantieverblijf in binnen- of buitenland. Voorwaarden Vakantie georganiseerd door een sociale vereniging of een erkend ziekenfonds. domicilie in onze gemeente (minstens op datum van de vakantie) beschikken over een attest invaliditeit RIZIV of FOD SZ attest van vakantie afgeleverd door de organiserende sociale vereniging of ziekenfonds. het verblijf moet min. 5 opeenvolgende dagen duren Bedrag De vakantietoelage bedraagt 10 % van de deelnameprijs met een maximum van 100 euro. Deze toelage kan slechts 1 maal per jaar worden aangevraagd. Aanvraagformaliteiten Wanneer aanvragen: binnen de 3 maand na afloop van de vakantie Waar: op de dienst sociaal welzijn of op onze zitdagen Hoe aanvragen: aanvraagformulier + attest vakantie

10 WEETJES Recht op gratis huisvuilzakken?! Eén keer per kalenderjaar 20 gratis grote of 30 kleine gewone restafvalzakken voor: gezin met 3 kinderen of meer waarvan minstens 3 nog geen 22 jaar* op 1 januari 2016 gezin met 2 kinderen, beiden jonger dan 22 jaar* en waarbij minimum 1 kind met een attest verhoogde kinderbijslag FOD SZ van minstens 9 punten in de 3 pijlers samen. (*)1995 en later geboren voor personen met incontinentie- of stomaproblemen, mits voorlegging van een doktersbriefje (mag in gesloten omslag afgestempeld door arts).

11 Recht op verhoogde tegemoetkoming (VT) Wat Wie recht heeft op de VT geniet tal van voordelen: - betaalt 1 (met globaal medisch dossier GMD) of 1,50 (zonder GMD) voor consultatie bij de dokter. Indien huisbezoek moet de arts dit niet verplicht toepassen - minder betalen voor dokter, geneesmiddelen, kinesist, - men komt sneller in aanmerking voor de maximumfactuur - men betaalt 25 voor de vlaamse zorgverzekering ipv 50 - recht op verwarmingstoelage (aanvragen bij OCMW) - eventueel recht op sociaal telefoontarief - recht op gratis energiescan door energiesnoeiers - recht op UITkansenpas= 80% korting op activiteiten van gemeente, adviesraden, (aankopen op dienst Sociaal Welzijn) Wie heeft er recht op Ofwel op basis van een bepaalde uitkering die je ontvangt: leefloon, IGO (gewaarborgd pensioen), tegemoetkoming voor personen met een handicap of verhoogde kinderbijslag waarvan minstens 4 punten in de 1 ste pijler verhoogde tegemoetkoming Ofwel ben je ingeschreven in het ziekenfonds als wees of niet-begeleide minderjarige vreemdeling Ofwel op basis van inkomen: Standaard Bruto belastbaar gezinsinkomen van het voorbije kalenderjaar is lager dan ,01 verhoogd met 3179,56 per bijkomend gezinslid. (inkomens 2015) Indien je behoort tot onderstaande groep gepensioneerd, mindervalide, weduwe/weduwnaar, 1-oudergezin, persoon die minstens 1 jaar ononderbroken arbeidsongeschikt of volledig werkloos of combinatie van beide

12 dan wordt rekening gehouden met het bruto maandinkomen van de maand die de aanvraag voorafgaat. Dit bedrag moet omgerekend per jaar lager zijn dan , verhoogd met 3267 per bijkomend gezinslid. Waar aanvragen In principe wordt recht automatisch toegekend door je ziekenfonds indien je uitkering geniet, tot een bepaalde groep behoort of onder een bepaalde inkomensgrens zit. Meen je toch in aanmerking te komen, ga zeker langs bij je ziekenfonds en vergeet niet: van elk inkomen moet je een bewijsstuk voorleggen. Zowel het laatste aanslagbiljet van je belastingen als alle inkomensbewijzen van jou, je partner en je personen ten laste moeten worden overhandigd (bv. loonbriefjes, fiches , pensioenstrookjes). Ook het aanslagbiljet onroerende voorheffing en alle bewijsstukken van roerende goederen (kapitalen, aandelen...) zijn nodig. Heeft u al klevertjes die eindigen op een 1 (bv ); dan heb je al verhoogde tegemoetkoming en hoef je verder niks te doen. Vermindering provinciebelasting 2016 De provinciebelasting 2016 bedraagt 39 euro voor een gezin en 22 euro voor een alleenstaande. Indien de referentiepersoon=gezinshoofd op 1 januari 2015 geniet van verhoogde tegemoetkoming betaalt men als gezin 31 euro en als alleenstaande 17 euro. Mensen met een leefloon zijn vrijgesteld van deze heffing. Indien korting niet toegepast: schriftelijk aan te vragen binnen de 2 maanden na ontvangst van het heffingsbiljet en bewijs van verhoogde tegemoetkoming van ziekenfonds toevoegen.

13 VOOR WIE? Mensen met een zorgvraag en senioren. WAT DOET ANNAH? GRATIS DIENSTVERLENING SOCIALE DIENSTVERLENING kleine taken in en om het huis: rolluiken optrekken, buitenzetten van de vuilnis, planten water geven, (max. 15 minuten werk) bezoekjes: een leuke babbel, een wandeling maken, leeshulp: post doornemen, krant voorlezen, informatie en advies: waar moet ik voor wat zijn? DIENSTVERLENING TEGEN KILOMETERVERGOEDING vervoer: naar de dokter, de kapper, het kerkhof, een activiteit van een vereniging, boodschappen doen: samen met de vrijwilliger de wekelijkse boodschappen doen, aankopen van kledij, enz Te betalen? 0,39 per kilometer gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger tot hij/zij weer thuis is. Wachten? Wanneer de wachttijd langer dan anderhalf uur is, wordt de rit heen en terug twee keer aangerekend.

14 ANNAH PRAKTISCH HOE VRAAG IK HET AAN? Bel ANNAH op Eerste keer? Huisbezoek: iemand van ANNAH komt langs om kennis te maken en uitleg te geven. Vraag voor sociale taken, vervoer en boodschappen: 2 werkdagen voordien ANNAH zoekt een vrijwilliger en brengt je zo spoedig mogelijk op de hoogte. MOET IK LID ZIJN? Neen. De eerste keer komt er iemand van ANNAH wel kennis maken, maar u betaalt geen lidgeld. U betaalt enkel de kilometervergoeding bij vervoer en boodschappen. HOE BETAAL IK DIE KILOMETERS? U betaalt niet aan de vrijwilliger zelf. U ontvangt thuis een factuur van ANNAH die u kan betalen via overschrijving. Contactadres ANNAH: Lieven Bauwensstraat 40 - Anzegem tel e-post annah@anzegem.be

15 informatie en advies Je wenst informatie over premies, tegemoetkomingen, verminderingen, sociale tarieven, invaliditeit, bemiddelingshulp, studietoelagen of je zit met een andere vraag? Wij helpen jou met de nodige informatie en leggen indien nodig en gewenst contact met andere diensten. administratieve hulp Word je overstelpt met papieren en weet je niet altijd wat je er mee moet doen? Zijn er formulieren waarvoor je bij het invullen graag wat hulp zou hebben? Of zit je met een ander administratief probleem? Geen nood, je kan hiervoor bij onze dienst terecht. aanvragen pensioen, overlevingspensioen, IGO (inkomensgarantie ouderen) gemeentelijke sociale toelagen Er worden verschillende sociale toelagen voorzien op basis van zorg of inkomen. Vraag naar onze brochures hiervan of surf naar: ondersteuning adviesraden De dienst Sociaal Welzijn staat in voor de ondersteuning van de volgende adviesraden: seniorenadviesraad, gezins- en welzijnsraad, commissie andersvaliden. aanvragen tegemoetkoming personen met een handicap Jonger dan 65 jaar: Inkomensvervangende en/of integratietegemoetkoming Voor mensen die wegens een verminderde zelfredzaamheid niet in staat zijn om voldoende inkomen te verwerven via de arbeidsmarkt of bijkomende kosten hebben om zich in te passen in het maatschappelijk leven. Vanaf 65 jaar: Hulp aan bejaarden Deze tegemoetkoming wordt toegekend bij wie een verminderde zelfredzaamheid vastgesteld is en die daardoor ook meer hulp van familie of derden nodig heeft. Aanvragen voor deze tegemoetkomingen gebeuren via dienst Sociaal Welzijn of via uw ziekenfonds. aanvragen van sociale en fiscale voordelen aanvragen wilsverklaring euthanasie info en verkoop UITpas en UITkansenPAS(met 80% korting) ANNAH : ANzegems Netwerk Aanvullende Hulp

16 Meer info? Vragen? DIENST SOCIAAL WELZIJN Lieven Bauwensstraat ANZEGEM (Vichte) openingsuren maandag : 14u -16u30 dinsdag : 14u-18u30 woensdag : 9u-12u donderdag : 14u-16u30 vrijdag : 9u-12u Zitdagen dienst Sociaal Welzijn: Anzegem dinsdag 9u-12u gemeentehuis Ingooigem woensdag 8u30-10u bib Ingooigem Kaster donderdag 8u30-9u15 OC/ingang via Bevrijdingslaan Tiegem donderdag 9u30-10u30 Westdorp 3 (dienst cultuur) Tel: e-post: dienstsociaalwelzijn@anzegem.be

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN ZORGTOELAGE Opmerking: vroegere benaming: toelage voor personen met een handicap Voor wie Om in aanmerking te komen voor de zorgtoelage dient de uitkeringsgerechtigde over

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE Ontvangt u een eerder laag pensioen? Of heeft u als alleenstaande (met of zonder kinderen) een bescheiden inkomen? Wordt uw gezinsbudget verzwaard door het aantal personen ten

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN TOELAGE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Voor wie Om in aanmerking te komen voor deze toelage dient men over één van onderstaande attesten te beschikken. Het bedrag van de

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE Ontvangt u een eerder laag pensioen? Of heeft u als alleenstaande (met of zonder kinderen) een bescheiden inkomen? Wordt uw gezinsbudget verzwaard door het aantal personen ten

Nadere informatie

ZORGTOELAGE. Mensen die beschikken over een geldig attest (zie tabel hiernaast blz. 3).

ZORGTOELAGE. Mensen die beschikken over een geldig attest (zie tabel hiernaast blz. 3). Uitzondering: Voor wie? ZORGTOELAGE Mensen die beschikken over een geldig attest (zie tabel hiernaast blz. 3). Voorwaarden, attesten, bedrag Domicilie op 01 januari 2018 in de gemeente Anzegem. Bestendig

Nadere informatie

Gezinnen of alleenstaanden die thuis of in een voorziening verblijven en in de gemeente gedomicilieerd zijn op 1 januari 2018.

Gezinnen of alleenstaanden die thuis of in een voorziening verblijven en in de gemeente gedomicilieerd zijn op 1 januari 2018. 1 Voor wie Gezinnen of alleenstaanden die thuis of in een voorziening verblijven en in de gemeente gedomicilieerd zijn op 1 januari 2018. Welk inkomen wordt in aanmerking genomen indien thuis: het inkomen

Nadere informatie

7.2. Goedkeuring opheffen reglement sociale toelagen d.d. 5 april 2011 en goedkeuren nieuw reglement sociale toelagen m.i.v. 1 januari 2015.

7.2. Goedkeuring opheffen reglement sociale toelagen d.d. 5 april 2011 en goedkeuren nieuw reglement sociale toelagen m.i.v. 1 januari 2015. Zitting van: 26 mei 2015 Aanwezig: Verontschuldigd: Aanwezig de dames en heren: Voorzitter : Stephan Titeca Burgemeester: Claude Van Marcke Schepenen: Rik Colman, Gino Devogelaere, Noël Veys, Jeremie Vaneeckhout,

Nadere informatie

De verhoogde verzekeringstegemoetkoming

De verhoogde verzekeringstegemoetkoming De verhoogde verzekeringstegemoetkoming www.lm.be Wat is de verhoogde tegemoetkoming? Je hebt een laag inkomen? Dan heb je misschien recht op de verhoogde tegemoetkoming. Dankzij de verhoogde tegemoetkoming

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoud 1 Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid... 5 1.1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)...

Nadere informatie

Thuiszorgdiensten. Klusjes & poetsen ANNAH Maaltijden

Thuiszorgdiensten. Klusjes & poetsen ANNAH Maaltijden 19 Thuiszorgdiensten Klusjes & poetsen ANNAH Maaltijden ANNAH VOOR WIE? Alle inwoners van Anzegem met een zorgvraag. WAT DOET ANNAH? Ondersteuning bieden door het aanbieden van beperkte en aanvullende

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoudstafel 1. Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid pag 1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden pag

Nadere informatie

REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013

REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013 REGLEMENT OP DE MANTELZORGTOELAGE geldig vanaf 1 juli 2013 goedgekeurd door de Raad voor Maatschappelijk Welzijn op 27 mei 2013 Hieronder vindt u de volledige tekst van het mantelzorgreglement. De dienst

Nadere informatie

Reglement Vrijetijdspas

Reglement Vrijetijdspas Gemeente Schilde s-gravenwezel Binnen het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede Schilde en het daaraan verbonden trekkingsrecht en goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 augustus

Nadere informatie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie

TITEL I. Voorwaarden tot het bekomen van een mantelzorgpremie OCMW Boortmeerbeek Dienst thuiszorg Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie Artikel 1 Met ingang van 1 november 2010 kent het OCMW Boortmeerbeek een mantelzorgpremie toe aan de mantelzorgers

Nadere informatie

Reglement vrijetijdspas

Reglement vrijetijdspas Gemeente Schilde s-gravenwezel Binnen het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede Schilde en het daaraan verbonden trekkingsrecht en goedgekeurd door de gemeenteraad van worden door

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie

Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie OCMW Boortmeerbeek Dienst thuiszorg Huishoudelijk reglement dienst thuiszorg mantelzorgpremie Artikel 1 Met ingang van 1 november 2010 kent het OCMW Boortmeerbeek een mantelzorgpremie toe aan de mantelzorgers

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

Thuiszorg. informatiepunt

Thuiszorg. informatiepunt Thuiszorg 2 informatiepunt Inhoud 1 de vlaamse sociale bescherming... 4 1.1 Wat is de Vlaamse Sociale bescherming?... 4 1.2 Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood.... 4 1.2.1 Wat en voor wie?... 4 1.2.2

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG Reglement provinciale mantelzorgpremie - nieuwe gecoördineerde versie (62/03303/fm/05009) de heer Jean-Pierre Van Der Meiren

Nadere informatie

Omnio en RVV onder de loep!

Omnio en RVV onder de loep! PRAKTISCH Omnio en RVV onder de loep! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Reporters www.mloz.be

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD STUDIEGELD academiejaar

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD STUDIEGELD academiejaar STIP THOMAS MORE MECHELEN Adres: Zandpoortvest 11, B-2800 Mechelen Tel.: +32(0)15 369 140 Fax: +32(0)15 369 149 E-mail: stip.mechelen@thomasmore.be Web: www.thomasmore.be/stip AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD

Nadere informatie

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming De verhoogde tegemoetkoming (VT) is een beschermingsmaatregel voor personen met een laag gezinsinkomen.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE academiejaar 2013 2014

AANVRAAGFORMULIER INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE academiejaar 2013 2014 STIP THOMAS MORE MECHELEN Adres: Zandpoortvest 11, 2800 Mechelen Tel.: +32(0)15 369 140 Fax: +32(0)15 369 149 E-mail: stip.mechelen@thomasmore.be www: www.thomasmore.be/stipmechelen AANVRAAGFORMULIER INFORMATIEVE

Nadere informatie

Mantelzorgpremie. OCMW Geraardsbergen. Contact

Mantelzorgpremie. OCMW Geraardsbergen. Contact OCMW Geraardsbergen Mantelzorgpremie Contact WZC Denderoord Mantelzorgpremie Hoge Buizemont 247 9500 Geraardsbergen Telefoon 054 43 28 26 Email mantelzorg@ocmwgeraardsbergen.be 1 Algemeen Zorg jij voor

Nadere informatie

Thuiszorg. informatiepunt

Thuiszorg. informatiepunt Thuiszorg 2 informatiepunt Inhoud 1 De Vlaamse Sociale bescherming... 4 1.1 Wat is de Vlaamse Sociale bescherming?... 4 1.2 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)... 4 1.2.1 Wat en voor wie?... 4

Nadere informatie

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Het omnio-statuut en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming

Nadere informatie

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN DE STAD TIENEN REGLEMENT INZAKE DE TOEKENNING VAN EEN GEMEENTELIJKE MANTELZORGPREMIE

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN DE STAD TIENEN REGLEMENT INZAKE DE TOEKENNING VAN EEN GEMEENTELIJKE MANTELZORGPREMIE OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN DE STAD TIENEN REGLEMENT INZAKE DE TOEKENNING VAN EEN GEMEENTELIJKE MANTELZORGPREMIE Artikel 1 - Principe Binnen de perken van het goedgekeurde budget

Nadere informatie

Directie-generaal Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Directie-generaal Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Directie-generaal Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap)

Nadere informatie

Ouderen Informatie Punt

Ouderen Informatie Punt OCMW LICHTERVELDE Sociaal Huis Ouderen Informatie Punt Tegemoetkomingen Wat, wanneer, waar en hoe aanvragen DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VOOR WIE? De tegemoetkoming kan worden aangevraagd

Nadere informatie

Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek

Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek Energiepremies 2012 Gemeente Dilbeek Zoals goedgekeurd door de Gemeenteraad van 22 november 2011 Premie voor fotovoltaïsche zonnepanelen Voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen kan u van de gemeente

Nadere informatie

De verwarmingstoelage

De verwarmingstoelage Laatste wijziging: 19-08-2016 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is dat een verwarmingstoelage? 3) Wordt elke brandstof in aanmerking genomen voor de toekenning van de verwarmingstoelage? 4) Welke zijn

Nadere informatie

www.vlaamsezorgverzekering.be

www.vlaamsezorgverzekering.be www.vlaamsezorgverzekering.be De Vlaamse zorgverzekering wil een (gedeeltelijke) dekking bieden van kosten voor niet-medische zorgen verleend aan een zorgbehoevende vernieuwde regeling vanaf 2003 om zorgverzekering

Nadere informatie

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt De mantelzorgpremie is een waardering voor iedereen die een naaste, meestal een familielid of buur, verzorgt in diens eigen

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

2 De zorgbehoevende voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

2 De zorgbehoevende voldoet aan de onderstaande voorwaarden: Subsidiereglement mantelzorgpremie Art. 1. Doelstelling Het OCMW Horebeke wil het werk waarderen van de persoon die op een intense manier instaat voor de verzorging van een zorgbehoevende persoon, zodat

Nadere informatie

Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB)

Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) Brussel, 18 augustus 11 CC WEBS 11 012 UW CORRESPONDENT Caroline Cocquyt 02/289 01 73 ccocquyt@linxplus.be BETREFT Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden

Nadere informatie

AANVRAAG OM TOESLAG. KidsLife Vlaanderen, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge T: M:

AANVRAAG OM TOESLAG. KidsLife Vlaanderen, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge T: M: AANVRAAG OM TOESLAG Met het bijgevoegde formulier kun je aangeven dat je gezins onder de sgrens ligt voor een periode van minstens zes opeenvolgende maanden De periode die je aangeeft kan ten vroegste

Nadere informatie

INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE VOOR VERMINDERD STUDIEGELD EN/OF VOORSCHOT OP DE STUDIETOELAGE Academiejaar

INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE VOOR VERMINDERD STUDIEGELD EN/OF VOORSCHOT OP DE STUDIETOELAGE Academiejaar INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE VOOR VERMINDERD STUDIEGELD EN/OF VOORSCHOT OP DE STUDIETOELAGE Academiejaar 2019-2020 Je betaalt verminderd studiegeld als beursstudent als je (gezins)inkomen onder

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

Stroomdiagram Gebruikersbijdrage Gezinszorg

Stroomdiagram Gebruikersbijdrage Gezinszorg Stroomdiagram Gebruikersbijdrage Gezinszorg VVSG 2014 Vaststellen middelen - maandelijks netto-inkomen - alleenstaande/alleenwonende of samenwonenden van dezelfde generatie - beroepsinkomen, inkomsten

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

INHOUD. Woord vooraf 9 INHOUD

INHOUD. Woord vooraf 9 INHOUD INHOUD Woord vooraf 9 1 Sociale zekerheid 11 1. Kinderbijslag 14 1.1. Aanbod gezinsuitkeringen 14 1.1.1. Kraamgeld 14 1.1.2. Adoptiepremie 18 1.1.3. Basiskinderbijslag 21 1.1.4. Verhoogde kinderbijslag

Nadere informatie

De verwarmingstoelage

De verwarmingstoelage Versie nr: 1 Laatste wijziging: 04-02-2009 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is dat een verwarmingstoelage? 3) Wordt elke brandstof in aanmerking genomen voor de toekenning van de verwarmingstoelage?

Nadere informatie

INHOUD. Woord vooraf 9

INHOUD. Woord vooraf 9 INHOUD Woord vooraf 9 1 Sociale zekerheid 11 1. Kinderbijslag 14 1.1. Aanbod gezinsuitkeringen 14 1.1.1. Kraamgeld 14 1.1.2. Adoptiepremie 18 1.1.3. Basiskinderbijslag 21 1.1.4. Verhoogde kinderbijslag

Nadere informatie

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt

Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt Kortenbergse mantelzorgpremie Voor wie voor een zorgbehoevende inwoner zorgt De mantelzorgpremie is een waardering voor iedereen die een naaste, meestal een familielid of buur, verzorgt in diens eigen

Nadere informatie

U kunt voor uw aanvragen bij de Stadsbalie terecht op: Voor inlichtingen over uw dossier kunt u terecht bij de dienst Samenleven op:

U kunt voor uw aanvragen bij de Stadsbalie terecht op: Voor inlichtingen over uw dossier kunt u terecht bij de dienst Samenleven op: Wie in Oostende woont en een niet-werkend kind met een beperking van ten minste 9 punten (of 66%) verzorgt en opvoedt, kan daarvoor jaarlijks een premie krijgen als waardering voor deze bijzondere zorgen.

Nadere informatie

Aanvraagformulier mantelzorgpremie

Aanvraagformulier mantelzorgpremie Aanvraagformulier mantelzorgpremie NIEUWE AANVRAAG of X VERLENGING 2018 1. Gegevens van de zorgbehoevende aanvrager NAAM EN VOORNAAM: Vak voor administratie: Dossier ontvangen op: RIJKSREGISTERNUMMER :

Nadere informatie

FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning

FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning Volgens onze gegevens is X / bent u sinds... zes maanden werkloos / ziek. is X sinds... gepensioneerd. ontvangt X / u sinds... een overbruggingsuitkering

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor financiële steun

Aanvraagformulier voor financiële steun 1) Regels en algemene criteria Aanvraagformulier voor financiële steun De aanvraag kan pas ingediend worden nadat alle andere mogelijke officiële of privé-instanties gecontacteerd werden (mutualiteit,

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten stuk ingediend op 2262 (2013-2014) Nr. 1 30 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van mevrouw Vera Van der Borght, de heer Peter Gysbrechts, de dames Gwenny De Vroe en Lydia Peeters en de heren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Personen met een handicap Januari 2013

NIEUWSBRIEF Personen met een handicap Januari 2013 NIEUWSBRIEF Personen met een handicap Januari 2013 1. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) is een federale tegemoetkoming die toegekend wordt door

Nadere informatie

Stroomdiagram gebruikersbijdrage gezinszorg

Stroomdiagram gebruikersbijdrage gezinszorg Stroomdiagram gebruikersbijdrage gezinszorg Versie 7 augustus 2014 Onderstaande tabel toont de verschillende stappen waarmee je de juiste cliëntbijdrage kan berekenen voor gezinszorg. De onderlijnde tekst

Nadere informatie

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als:

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: Model S Mevrouw Mijnheer Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: - langdurig werkloze (ten minste 6 maanden), - zieke (ten minste 6 maanden),

Nadere informatie

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Datum: 21-05-2013 Voor: Document: nota Volg nr. : ph Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Een chronische ziekte kan gepaard gaan met belangrijke meeruitgaven. Met deze bevraging van

Nadere informatie

STRUCTUUR SOCIALE VOORDELEN

STRUCTUUR SOCIALE VOORDELEN STRUCTUUR SOCIALE VOORDELEN Sociale voordelen gekoppeld aan Bijstandsuitkeringen statuut Verhoogde tegemoetkoming Personen in schuldhulpverlening Sociale voordelen: Wonen /Energie Sociale voordelen: Gezinnen

Nadere informatie

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven Vzw Kinderopvang Leuven Professor Roger Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven BINNENSCHOOLSE KINDEROPVANG Huishoudelijk reglement 2012-2013 Inhoud Inhoud... 2 1. Voorwoord... 3 2. Algemeen... 4 2.1 Administratieve

Nadere informatie

Premies en toelagen Zorg en wonen

Premies en toelagen Zorg en wonen Premies en toelagen Zorg en wonen - 2017 Zorg www.rechtenverkenner.be 1. Tegemoetkoming hulp aan bejaarden - THAB Deze tegemoetkoming wordt toegekend aan een minimum 65-jarige persoon met een handicap.

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Oncologisch Centrum Sociale dienst Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Inhoud 1. De Vlaamse Zorgverzekering (VZ)...5 2. De hospitalisatieverzekering...6 3. Tussenkomst in reisonkosten

Nadere informatie

Thuiszorg. informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden jonger dan 65 jaar

Thuiszorg. informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden jonger dan 65 jaar Thuiszorg 1 informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden jonger dan 65 jaar Dienst thuiszorg 2 Inhoud 1 TEGEMOETKOMING MINDERVALIDEN VAN HET MINISTERIE VAN SOCIALE VOORZORG... 4 1.1 De inkomstenvervangende

Nadere informatie

Voorwaarden? Permanente thuisverzorging Er moet sprake zijn van een permanente en intensieve thuisverzorging.

Voorwaarden? Permanente thuisverzorging Er moet sprake zijn van een permanente en intensieve thuisverzorging. Inhoud 1. Reglement mantelzorgtoelage voor zorgbehoevenden van 21 tot 65 jaar 2. Reglement mantelzorgtoelage voor zorgbehoevenden van 65 jaar of ouder 1. REGLEMENT MANTELZORGTOELAGE Voor mantelzorg aan

Nadere informatie

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als :

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als : Uw consulent: Tel.: Fax: aanvraag ontvangen op uw kenmerk ons kenmerk Betreft : Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag Mevrouw, Mijnheer Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont

Nadere informatie

Derdebetalersregeling

Derdebetalersregeling Derdebetalersregeling www.tarimed.be Praktische informatie 1 Algemene info i.v.m. derdebetalersregeling Per patiënt wordt een getuigschrift van verstrekte hulp opgemaakt. De specifieke derdebetalersprocedures

Nadere informatie

Gemeentelijk toelagereglement 17/12/2013

Gemeentelijk toelagereglement 17/12/2013 Gemeente Bedrag Voorwaarden Bewijs Opmerking Beslissingsdocument Berlaar 24 euro/jaar a) Lijden aan de d) Moeder van pasgeborenen bij inschrijving van kind in bevolkingsregister e) Onthaalouders of erkende

Nadere informatie

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen!

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! A) PERSOONSGEGEVENS: 1. Kopie identiteitskaart 2. Bewijs van burgerlijke staat Dit bewijs kan worden geleverd met het gemeentelijk

Nadere informatie

Reglement mantelzorgtoelage voor personen vanaf 21 jaar

Reglement mantelzorgtoelage voor personen vanaf 21 jaar Reglement mantelzorgtoelage voor personen vanaf 21 jaar Dienst Sociale Zaken - Doelgroepenwerking Tel.: 053 64 58 17 sociale.dienst@ocmwdenderleeuw.be Inhoudstafel 1. Doelstelling 2. Voorwaarden tot het

Nadere informatie

Regelgeving over zorgwonen in GENT

Regelgeving over zorgwonen in GENT ZORGEN voor een THUIS Regelgeving over zorgwonen in GENT Beste lezer, Wilt u uw zorgbehoevende moeder en/of vader in huis nemen, maar toch voor elk een eigen thuis creëren? Wilt u uw andersvalide kind

Nadere informatie

Tegemoetkoming hulp aan bejaarden

Tegemoetkoming hulp aan bejaarden DIRECTIE GENERAAL PERSONEN MET EEN HANDICAP Tegemoetkoming hulp aan bejaarden A. Doel Evenals voor de integratietegemoetkoming voor personen van minder dan 65 jaar, wordt aan bejaarden een tegemoetkoming

Nadere informatie

Rechtenonderzoek. Waar kan ik terecht? Hoe moet ik een aanvraag doen? Wie kan mij hierbij helpen?

Rechtenonderzoek. Waar kan ik terecht? Hoe moet ik een aanvraag doen? Wie kan mij hierbij helpen? Welkom Rechtenonderzoek Waar kan ik terecht? Hoe moet ik een aanvraag doen? Wie kan mij hierbij helpen? Rechtenonderzoek Ondersteunende diensten Financiële ondersteuning voor zorgbehoevende Financiële

Nadere informatie

Reglement gemeentelijke mantelzorgpremie

Reglement gemeentelijke mantelzorgpremie Reglement gemeentelijke mantelzorgpremie Artikel 1: Met ingang van 1 januari 2010 en binnen de perken van het begrotingskrediet zal de gemeente Affligem onder de hiernavolgende voorwaarden een mantelzorgpremie

Nadere informatie

ZORGEN. voor een. THUIS regelgeving over zorgwonen in GENT

ZORGEN. voor een. THUIS regelgeving over zorgwonen in GENT ZORGEN voor een THUIS regelgeving over zorgwonen in GENT Beste lezer, Wilt u uw zorgbehoevende moeder en/of vader in huis nemen, maar toch voor elk een eigen thuis creëren? Wilt u uw andersvalide kind

Nadere informatie

Reglement van mantelzorgtoelage

Reglement van mantelzorgtoelage Reglement van mantelzorgtoelage 1. Doel Het doel van de mantelzorgtoelage is in de eerste plaats waardering tonen voor het werk van de mantelzorger, zodat de thuissituatie kan bestendigd worden. 2. Definities

Nadere informatie

school- en studietoelagen Vlaanderen is onderwijs Vraag ze op tijd aan (vanaf de kleuterschool).

school- en studietoelagen Vlaanderen is onderwijs Vraag ze op tijd aan (vanaf de kleuterschool). Vlaanderen is onderwijs school- en studietoelagen Vraag ze op tijd aan (vanaf de kleuterschool). Gaat je kind naar school? Vraag dan een school- of studietoelage aan de Vlaamse overheid. Dat kan al vanaf

Nadere informatie

Het is afscheid nemen van moeke die zich op het tempo van de dementie uit onze leefwereld terugtrekt

Het is afscheid nemen van moeke die zich op het tempo van de dementie uit onze leefwereld terugtrekt Begrijpen doe ik niet, dus ik probeer Proberen om moeke te accepteren zoals ze vandaag is Proberen niet druk te doen over hoe en wat ze zegt en doet Proberen om haar leven hier bij ons zo comfortabel mogelijk

Nadere informatie

DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019

DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019 / Nota DE VERNIEUWDE AANPASSINGSPREMIE VANAF 1 JUNI 2019 www.wonenvlaanderen.be INHOUD 1 Duiding... 3 1.1 waarom een vernieuwde aanpassingspremie 3 1.2 Krachtlijnen vernieuwde aanpassingspremie 3 1.2.1

Nadere informatie

STUDIETOELAGEN VAN DE

STUDIETOELAGEN VAN DE 4 5 1 Nationaliteitsvoorwaarden 1 STUDIETOELAGEN 3 Financiële voorwaarden STUDIETOELAGEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID 2016-2017 Studievoorwaarden 1 2 Je moet aan 3 voorwaarden voldoen om een studietoelage van

Nadere informatie

THUISZORGBROCHURE. Sociaal Huis. Ruiselede Kruiskerke - Doomkerke

THUISZORGBROCHURE. Sociaal Huis. Ruiselede Kruiskerke - Doomkerke THUISZORGBROCHURE Sociaal Huis Ruiselede Kruiskerke - Doomkerke Kasteelstraat 1A 8755 Ruiselede Tel. 051/68.94.84 Fax. 051/68.63.80 ocmw@ruiselede.be Deze brochure geeft u een overzicht van alle thuiszorgdiensten

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZ/14/177 BERAADSLAGING NR. 14/096 VAN 4 NOVEMBER 2014 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Wij zijn echt met je gezondheid bezig. Invaliden

Wij zijn echt met je gezondheid bezig. Invaliden Wij zijn echt met je gezondheid bezig Invaliden Je bent langer dan 1 jaar ziek. Waarschijnlijk zit je met heel wat vragen omtrent je rechten en plichten als invalide. In de volgende uiteenzetting trachten

Nadere informatie

Brandstoftoelage winterperiode

Brandstoftoelage winterperiode VERSIE WIJZIGING GOEDGEKEURD RMW GEPUBLICEERD 0-24-11-2015 01-01-2016 1 Aanpassingen aan het reglement die als effect zouden moeten hebben dat een grotere groep recht opent op de brandstoftoelage en dat

Nadere informatie

Tegemoetkoming voor individueel vervoer van personen met een handicap

Tegemoetkoming voor individueel vervoer van personen met een handicap Tegemoetkoming voor individueel vervoer van personen met een handicap 19de nummer in een reeks informatiebrochures voor de Oostendse bevolking (gegevens op 12 oktober 2006), een uitgave van de Voorlichtingsdienst,

Nadere informatie

AANVRAAG GEMEENTELIJKE WONING 1. KANDIDAAT. 2. ECHTGENO(O)T(E) of WETTELIJK SAMENWONENDE 3. HUIDIG ADRES

AANVRAAG GEMEENTELIJKE WONING 1. KANDIDAAT. 2. ECHTGENO(O)T(E) of WETTELIJK SAMENWONENDE 3. HUIDIG ADRES AANVRAAG GEMEENTELIJKE WONING HUISVESTINGSDIENST Beeckmanstraat 87-1180 Brussel Open van dinsdag tot donderdag van 9 tot 12.30 en van 14 tot 16 uur 02/852.94.35-02/348.66.34 logement@uccle.brussels Kader

Nadere informatie

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481)

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Onafhankelijk Ziekenfonds Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Identificatie van het ziekenfonds : 516 Voornaam en

Nadere informatie

TEGEMOETKOMINGEN ZORGBEHOEVENDE 65-PLUSSERS

TEGEMOETKOMINGEN ZORGBEHOEVENDE 65-PLUSSERS TEGEMOETKOMINGEN ZORGBEHOEVENDE 65-PLUSSERS Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen februari 2016 Zorgbehoevende 65-plussers komen in aanmerking voor verschillende tegemoetkomingen. In deze brochure vindt

Nadere informatie

Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren

Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren FOD SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Personen met een handicap 1712 Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren Verklaring voor het verkrijgen van een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) Deze

Nadere informatie

Aanpassingspremies van woningen van ouderen en personen met een handicap TOE TE VOEGEN DOCUMENTEN

Aanpassingspremies van woningen van ouderen en personen met een handicap TOE TE VOEGEN DOCUMENTEN Aanpassinspremies van woningen Aanpassingspremies van woningen van ouderen en personen met een handicap TOE TE VOEGEN DOCUMENTEN Het hierbijgevoegde formulier model B1, in te vullen door de Ontvanger der

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Aanvraag Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) INHOUD 1 VOP in het kort 2 De aanvraagprocedure 3 Verlenging/verhoging

Nadere informatie

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: langdurig werkloze (tenminste 6 maanden) zieke

Nadere informatie

Webplatform. Informeren op maat 22/06/

Webplatform. Informeren op maat 22/06/ Webplatform Informeren op maat 22/06/2018 www.vlaanderen.be/informatievlaanderen Wat is informeren op maat? Welke problemen willen we oplossen? Burgers worden vaak geconfronteerd met information overload

Nadere informatie

Reglement mantelzorgtoelage voor personen jonger dan 21 jaar

Reglement mantelzorgtoelage voor personen jonger dan 21 jaar Reglement mantelzorgtoelage voor personen jonger dan 21 jaar Dienst Sociale Zaken - Doelgroepenwerking Tel.: 053 64 58 17 sociale.dienst@ocmwdenderleeuw.be Inhoudstafel 1. Doelstelling 2. Voorwaarden tot

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET THUIS VERZORGEN

GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET THUIS VERZORGEN Dit inschrijvingsformulier moet uiterlijk op 31 augustus2016 worden ingediend bij het Infopunt Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1 bus 1 8301 Knokke-Heist TEL 050 530 900 E-MAIL SOCIAALHUIS@KNOKKE-HEIST.BE

Nadere informatie

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen zorg 2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen De ziekteverzekering dekt de medische kosten, terwijl de zorgverzekering de niet-medische kosten vergoedt. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een Handicap

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een Handicap Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een Handicap Wie zijn wij? Federale overheidsdienst Stelsel van tegemoetkomingen aan Personen met een handicap Medische onderzoeken

Nadere informatie

Aanvraag in het kader van de

Aanvraag in het kader van de Aanvraag in het kader van de U kunt dit aanvraagformulier gebruiken om de terugbetaling aan te vragen van niet-medische kosten of om een vergoeding te verkrijgen indien u thuis door een mantelzorger verzorgd

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET THUIS VERZORGEN

GEMEENTELIJKE PREMIE VOOR HET THUIS VERZORGEN Dit inschrijvingsformulier moet uiterlijk op 31 augustus worden ingediend bij het Infopunt Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1 bus 1 8301 Knokke-Heist TEL 050 530 900 E-MAIL SOCIAALHUIS@KNOKKE-HEIST.BE GEMEENTELIJKE

Nadere informatie

Zorgkas LM. Vlaamse Zorgverzekering. Zorgkas

Zorgkas LM. Vlaamse Zorgverzekering. Zorgkas Zorgkas LM Vlaamse Zorgverzekering Zorgkas Wat is de Vlaamse Zorgverzekering? De Vlaamse Zorgverzekering is een initiatief van de Vlaamse Overheid en zorgt ervoor dat er een maandelijkse tegemoetkoming

Nadere informatie

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas

Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Zorgkas Wat is het basisondersteuningsbudget? Het basisondersteuningsbudget (BOB) is een Vlaamse premie of tegemoetkoming voor personen met een handicap die een beperkte

Nadere informatie

REG. Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning of wooneenheid

REG. Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie. REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning of wooneenheid Art.nr. 43874 : REGpremie condensatieketel besch.kl.2013 REG-premieaanvraag 2013 (*) Bestaande woning of wooneenheid REG 2013 Individuele condensatieketel op aardgas, propaan of stookolie Een premie aanvragen

Nadere informatie

REGLEMENT MAALTIJDEN AAN HUIS

REGLEMENT MAALTIJDEN AAN HUIS REGLEMENT MAALTIJDEN AAN HUIS DOELSTELLING Art.1: Het leveren van warme maaltijden aan huis heeft als doel de gebruiker zo lang mogelijk in zijn thuismilieu te laten verblijven. Het nuttigen van een maaltijd

Nadere informatie