Vanuit onze bevlogenheid voor de gehandicaptensport vervult Gehandicaptensport Nederland:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vanuit onze bevlogenheid voor de gehandicaptensport vervult Gehandicaptensport Nederland:"

Transcriptie

1 Jaarplan 2015

2 Inleiding In 2014 heeft de sportbond Gehandicaptensport Nederland na een intensief ontvlechtingsproces in de voorgaande jaren de weg naar volledige zelfstandigheid verder vormgegeven. Het bondsbureau van GSN is inmiddels geland in het Huis van de Sport in Nieuwegein, van waaruit met een relatief kleine bureaubezetting de taken van de sportbond worden uitgevoerd. De organisatorische aanpassingen waarmee Gehandicaptensport Nederland te doen heeft worden versterkt door een verslechterd economisch klimaat. Dit is met name terug te zien in de verdere reductie van subsidies vanuit NOC*NSF in Gehandicaptensport Nederland heeft net als vele andere sportbonden de uitdaging om alternatieven te vinden voor de afname van financiering uit subsidies. Uit de resultaten van de fondsenwerving in 2013 en 2014 mag worden geconcludeerd dat GSN daar vooralsnog in weet te slagen. Een belangrijke voorwaarde om de activiteiten van de sportbond voor de komende jaren vorm te geven is dat GSN vanuit een duidelijke en transparante missie en visie, kernwaarden en strategisch beleidsplan kan opereren. Het bestuur van Gehandicaptensport Nederland heeft daarom eind 2013 besloten om een uitgebreid missie/visie traject te starten. Het doel van dit traject was tot een herijking van de missie/visie te komen op basis van de nieuwe situatie na de formele afronding van het project Organisatorische Integratie en de ontvlechting in 2012/2013, en daarmee tot een unieke positionering van de organisatie te komen met strategische pijlers die herkend en gedragen worden door de leden en daarmee concreet richting geven voor alle producten en diensten. Ook het gezamenlijk met de leden kunnen doorlopen van dit beleidsbepalende traject was voor het bestuur een belangrijke toegevoegde waarde. Medio 2014 is het eerste deel van het traject afgerond met de totstandkoming van een strategisch fundament. Het strategisch fundament is in de voorjaarsvergadering 2014 door de leden van Gehandicaptensport Nederland goedgekeurd. De tweede helft van 2015 is besteed aan de uitwerking van een nieuw meerjarenbeleidsplan dat Gehandicaptensport Nederland in de komende jaren richting zal geven in haar beleid en concrete activiteiten. Dit jaarplan 2015 zal daar waar mogelijk inhoudelijk al voorsorteren op het meerjarenbeleidsplan dat formeel pas begin 2016 in gang wordt gezet.

3 De sportbond De sportbond Gehandicaptensport Nederland wordt gevormd door haar leden, een groot aantal lidorganisaties die tezamen een brede en diverse groep sportaanbieders vormen. De sportbond stelt zich ten doel deze lidorganisaties te ondersteunen met producten en diensten die aansluiten op de vragen die bij haar leden spelen. De sportbond Gehandicaptensport Nederland is de in Nederland erkende en verantwoordelijke sportbond voor Boccia, Goalball, Sledgehockey, Rolstoelrugby, ID Voetbal, Blindenvoetbal en Showdown. Voor deze sporten creëert en onderhoudt zij de infrastructuur met als doelstelling zoveel mogelijk sporters op hun eigen niveau te laten sporten. De sportbond organiseert competities en wedstrijden en is verantwoordelijk voor de promotie van de diverse takken van sport. Ook stimuleert zij de topsport voor haar sporten en zendt zij sporters uit naar onder meer Europese- en wereldkampioenschappen en de Paralympische Spelen. Visie en missie De visie en missie dienen om duidelijkheid te geven aan alle betrokkenen en geïnteresseerden over het bestaansrecht en de gewenste ontwikkelingsrichting van de organisatie op de langere termijn. De Sportbond is er niet alleen op gericht om mensen met een handicap te laten sporten en bewegen, maar ook om de sport als middel te gebruiken tot verdere emancipatie van mensen met een handicap en de beeldvorming rondom mensen met een handicap positief te beïnvloeden. De sportbond kent een tweeledig aandachtsgebied; de takken van sport waarvoor zij de organisatorische verantwoordelijkheid draagt en de grote groep leden die tot de zogenaamde beweegaanbieders of multisportaanbieders behoort. Voor hen is de vereniging de verbinding waarmee gezamenlijke doelstellingen kunnen worden nagestreefd. Missie Gehandicaptensport is sport en bewegen op maat, op zowel competitief als recreatief niveau voor mensen met een beperking. Gehandicaptensport verbindt, maakt fit en laat mensen participeren en excelleren. Vanuit onze bevlogenheid voor de gehandicaptensport vervult Gehandicaptensport Nederland: De taak als overkoepelend orgaan, dienstverlener en verbinder voor alle aangesloten lidorganisaties; De taak als sportbond voor een aantal bijzondere takken van sport; Een inspirerende rol om de onbegrensde mogelijkheden van gehandicaptensport in Nederland breed toegankelijk te maken.

4 Visie Gehandicaptensport Nederland zet zich in als dienstverlener en belangenbehartiger voor en ten behoeve van haar leden. In de overtuiging dat: Sport en bewegen voor iedereen toegankelijk moet zijn, met voldoende mogelijkheden in de directe woonomgeving, op elk niveau en afgestemd op de wensen van de specifieke doelgroepen en sporters zelf; Organisatorische integratie van de verschillende takken van gehandicaptensport moet worden nagestreefd, maar deze altijd in dienst moet blijven staan van het verbeteren van de sportmogelijkheden van de gehandicapte sporter/beweger. GSN zich met landelijke partners sterk maakt om de aansluiting van het aanbod met de wensen en behoeften van de gehandicapte sporter/beweger te optimaliseren. Centrale begrippen hierbij zijn diversiteit en keuzevrijheid. De Sportbond heeft de kennis, ervaring en capaciteit om mensen met een handicap verantwoord te laten deelnemen aan trainingen, competities en kampioenschappen. Zij wil samen met haar partners de doelstellingen realiseren en daarmee voor alle sporters met een handicap op zijn of haar niveau een aantrekkelijk aanbod creëren. Gehandicaptensport Nederland realiseert haar visie door invulling te geven aan haar kernactiviteiten: Het uitdragen en overbrengen van de kracht en inspiratie die de gehandicaptensport zo onmiskenbaar in zich draagt; Het leveren van toegevoegde waarde voor alle leden en lidorganisaties; Het verbinden van kennis, expertise en relevante netwerken binnen het brede werkveld van de gehandicaptensport; Het versterken van de lidorganisaties (organisatieontwikkeling) Het behouden van bestaande en werven van nieuwe leden (sportparticipatie) Het bieden van een plek voor sporters of verenigingen waarvoor aansluiting bij een reguliere sportbond niet realistisch of haalbaar is; Het vertegenwoordigen van de taken van sport die organisatorisch zijn aangesloten bij Gehandicaptensport Nederland; Het organiseren van wedstrijden, competities en topsport voor de aangesloten takken van sport..

5 Doelstellingen SPORTPARTICIPATIE Het werven van nieuwe leden en behouden van bestaande leden via aangesloten lidorganisaties; het toeleiden van mensen met een beperking naar sport en beweging binnen het domein van de sportbond. Gehandicaptensport Nederland streeft naar aansluiting bij de verschillende vormen voor sportparticipatie. Onderzoek maakt duidelijk dat de heterogeniteit van de doelgroepen een gedifferentieerd aanbod gewenst maken. Het streven naar de reguliere beweegnorm is uitgangspunt, maar vereist nog steeds een lange weg. Uit de monitor Onbeperkt Sportief 2013 komt naar voren dat de infrastructuur van de gehandicaptensport weliswaar in de laatste jaren is verbeterd maar dat de aansluiting van gehandicapten in de georganiseerde sport ( verenigingen) nog steeds achterblijft. Verhogen van de sportparticipatie van mensen met een handicap met 4% in 2015 o Ervan uitgaande dat een aangesloten lid voldoet aan de beweegnorm 12 x per jaar sporten stelt Gehandicaptensport Nederland zich ten doel het aantal leden te verhogen en daarmee tevens bij te dragen aan het verhogen van de sportparticipatie. Om dit te bewerkstelligen zal er met name aandacht zijn voor het scheppen van de specifieke randvoorwaarden die de aansluiting bij de georganiseerde sport mogelijk maken voor gehandicapten zoals, toegankelijkheid (sociaal en fysiek), vervoer en het ontsluiten van aanbod. o Ervan uitgaande dat sporters die over een spelerskaart beschikken om daarmee aan competitie en wedstrijden deel te nemen een indicatie geven voor het aantal sporters dat minimaal 40 x per jaar sport, is het doel het aantal uitgegeven spelerskaarten met minimaal 4% te doen stijgen. o Het substantieel verhogen van de participatie van jeugdige gehandicapten door verdere ontwikkeling van doelgroep specifiek aanbod zoals het project Junior goalball, het project Junior boccia en het project Rugby Rookies. Betrekken van verenigingen bij het programma Veilig Sportklimaat - en daaraan gelieerde thema s (verdere implementatie van ISR procedures, richtlijnen Seksuele Intimidatie, vertrouwenspersoon, VOG aanvraag). Het versterken van het positief imago en de beleving van de gehandicaptensport in het algemeen en de eigen sportorganisatie in het bijzonder door verder moderniseren van de eigen digitale media. Intensiveren van interne communicatie en versterken van de communities verhogen van interactiviteit met en door sporters en daarmee binding aan de eigen sportgemeenschap. o Realisatie 2 nieuwe sporttakspecifieke websites

6 Inventarisatie van het sport- en beweegaanbod en wensen en behoeften van de leden m.b.t. het eigen aanbod. Het samenwerken met andere sportbonden om het bestaande gehandicaptensportaanbod regionaal onder de aandacht te brengen. Het participeren in diverse sportstimuleringsprogramma s zoals Special Heroes en Revalidatie, Sport en Bewegen. Gehandicaptensport Nederland sluit aan bij alle sportstimuleringactiviteiten van NOC*NSF zoals Paralympische dagen en sportkampen voor mensen met een handicap. Het (doen) organiseren van demonstraties, clinics en sportinstuiven. Organiseren van het eerste open scholentoernooi goalball in 2015 (regulier en speciaal onderwijs) Uitrollen van regionaal project Bocciaontwikkeling Friesland. Actieve aansluiting bij Nationale Sportweek met verenigingen of anders georganiseerd aanbod. Het aansluiten bij en samenwerken met lokale initiatieven zoals Sport in de buurt. Het ondersteunen en stimuleren van nieuw lokaal aanbod wanneer een sportspecifiek verenigingsverband (nog) niet aanwezig is. Het verder onderzoeken naar mogelijk organisatorisch integreren van de specifieke takken van sport in de reguliere sport. Het ontwikkelen van een marketing-communicatieplan t.b.v. de implementatie van het Meerjarenbeleidsplan Inspireren van gehandicaptensport door het ontwikkelen van nieuw sportspecifiek aanbod. o Ontwikkeling Blindenvoetbal en Bocce Het versterken van de communicatie m.b.t. de activiteiten van de sportbond en haar leden, waaronder; - Het adviseren en (doen) verzorgen van de communicatie rondom de Nederlandse Kampioenschappen en overige nieuwswaardige evenementen. - Het uitdragen van door sporters behaalde resultaten. - De periodieke uitgave van Nieuwsbrieven' voor lidorganisaties, werkgroepen, vrijwilligers en begeleiders (8 x per jaar).

7 2. LEDENSERVICE Het aanbieden en ontsluiten van een aantrekkelijk producten- en dienstenpakket voor de lidorganisaties. Onderzoek naar wensen en behoeften van de leden m.b.t. producten en diensten van de sportbond. Het ondersteunen, versterken en adviseren van lidorganisaties door middel van een (digitaal) kennisplatform en thematische bijeenkomsten, maar ook praktische zaken zoals het regelen van de teruggave van Ecotaks en vergoeding voor VOG s en het adviseren op toegankelijkheid. o Realisatie van landelijke themabijeenkomst in 2015 o Verhogen aantal VOG aanvragen. o Inventarisatie naar behoeften m.b.t. een kennisbank o Adviseren van verenigingen bij de veranderingen m.b.t. de ANBI regelgeving. Het implementeren van de nieuwe (webbased) ledenadministratie. o Informeren en ondersteunen (helpdesk) van verenigingen bij het in gebruik nemen van het ledenportaal o Voor de ledenopgave 2015 werkt 90 % van de lidorganisaties zelfstandig met het nieuwe ledensysteem Het collectief verzekeren van lidorganisaties tegen de risico s van aansprakelijkheid en ongevallen. Het versterken van de interne en externe communicatie en de sportspecifieke communities (communicatie, social/interactive media, bijeenkomsten). Het creëren van actieve betrokkenheid en samenwerking van de lidorganisaties in programma s en in de promotie van sport en bewegen. o Ophalen van best practices bij verenigingen, versterken van regionale samenwerking Het stimuleren van een veilig sportklimaat waarin sporters met een beperking zich veilig en gewenst voelen. O.a. door het bestrijden van seksuele intimidatie en agressie met voorlichtingsmateriaal, de beschikbaarheid van een vertrouwenspersoon en het bieden van de informatie die van belang is voor de aangesloten leden en lidverenigingen. De collectieve belangenbehartiging naar derden (sportkoepel NOC*NSF, sportbonden, overheid (VWS), NISB, VSG, VNG, enzovoorts). Aansluiten en/of organiseren van bijeenkomsten op actuele thema s die direct of indirect effect hebben op de gehandicaptensport zoals WMO, AWBZ, Persoonsgebonden budget, transitie jeugdzorg. De internationale vertegenwoordiging bij sportfederaties (direct en getrapt)

8 3. DESKUNDIGHEIDSBEVORDERING Het bevorderen van deskundigheid van verenigingskader en officials. De deskundigheid van kader is in de visie van Gehandicaptensport Nederland essentieel voor kwalitatief goed sport- en beweegaanbod. GSN investeert verder op het verhogen van zowel kwaliteit als kwantiteit van kader. Hierbij wordt voor sportspecifiek kader verder gebouwd op de structuur die met de ondersteuning van de Impuls Deskundigheidsbevordering in 2011 en 2012 is opgestart. In 2015 zal ook het aanbod van opleidingen die gericht zijn op sporttakoverstijgend kader een speerpunt vormen. Gehandicaptensport Nederland zal zich hiertoe zowel richten op het helpen uitzetten van opleidingsaanbod van partnerorganisaties als ook op het zoeken naar uitbreiding van het eigen opleidingenaanbod. In 2015 zal GSN extra aandacht besteden aan het werven en opleiden van gekwalificeerde scheidsrechters om daarmee de continuïteit van de verschillende competities te kunnen waarborgen. Onderzoeken van mogelijkheden om vanuit GSN sporttakoverstijgende opleidingen te verzorgen voor het beweegonderwijs en de eigen leden. De aanbieden van (doelgroepgerichte) cursussen en modules. De ontwikkeling en aanbieden van sporttechnische opleidingen o De uitrol van de sporttechnische kaderopleiding trainer 3 voor rolstoelrugby. o Starten van minimaal 1 nieuwe cursus trainer 3 in een tak van sport. o Werven en opleiden van scheidsrechters conform de kwalificatiestructuur Arbitrage. Het aanbieden i.s.m. NOC*NSF van themabijeenkomsten voor bestuurlijk kader 4. WEDSTRIJDSPORT Het organiseren van competities en kampioenschappen voor de takken van sport waar de sportbond verantwoordelijk voor is. Competities en toernooien dragen veelal positief bij aan de sportbeleving zowel sportief als sociaal bieden evenementen die structureel op de kalender staan vaak iets extra s. Gehandicaptensport is er voor iedereen op zijn/haar eigen niveau. Een breed aanbod van vrijblijvend bewegen tot aan doelgericht wedstrijdsporten - draagt bij aan het imago van de sport. Uitbreiden van competitiedeelname in de eigen takken van sport. Het uitbreiden van toernooi- en competitieaanbod voor jeugdige sporters. o Organisatie van (dan wel deelname aan) minimaal 3 jeugdtoernooien. Het stimuleren van eerlijke sportbeoefening door toepassing van classificatie op de diverse competities en kampioenschappen.

9 5. TOPSPORT Het organiseren van de infrastructuur die topsport(ontwikkeling) mogelijk maakt. De (gehandicapten) topsport heeft zich de laatste jaren mondiaal sterk ontwikkeld. Het bedrijven van topsport vraagt van de gehandicapte sporter vergelijkbare offers en commitment als dat in de reguliere sport het geval is. De topsport doet men er niet meer even bij. NOC*NSF is in 2013 gestart met het uitvoeren van nieuw beleid waarin gefocust wordt op kansrijke (medaillekans op Paralympics) topsportprogramma;s. De takken van sport die niet aan de topsportcriteria voldoen hebben de uitdaging om zich via het verhogen van de participatie (de vijver), en het opzetten van talentprogramma s te ontwikkelen naar een niveau waarmee op termijn de top weer in beeld komt. In 2015 wordt het talentenprogramma goalball doorontwikkeld. Het talentenprogramma Rugby Rookies dat in 2014 is gestart zal in 2015 verder worden uitgerold. Het topsportprogramma boccia voldoet als enige aan de topsportcriteria van NOC*NSF en wordt daarom tot aan de Paralympische Spelen 2016 ondersteund. Het primaire doel van het programma is met het boccia deel te kunnen nemen aan de Spelen in Rio de Janeiro. Het zou voor Nederland de eerste keer zijn dat met deze sport voor mensen met een zware motorische beperking deelgenomen mag worden aan de Paralympische Spelen. Verdere uitrol topsportplan boccia Inrichting talentherkenning en ontwikkeling voor rolstoelrugby Verdere ontwikkeling talentprogramma goalball De inrichting van eigen fondsen- en sponsorwerving t.b.v. van de diverse sportspecifieke activiteiten. Organiseren van sporttakoverstijgende bijeenkomst sporttechnisch (topsport)kader

Gehandicaptensport Nederland Jaarplan 2017

Gehandicaptensport Nederland Jaarplan 2017 Gehandicaptensport Nederland Jaarplan 2017 Inleiding De sportbond Gehandicaptensport Nederland Visie en missie 1. Sportontwikkeling en competitie 2. Ledenservice 3. Communicatie 1 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Gehandicaptensport Nederland Jaarplan 2018

Gehandicaptensport Nederland Jaarplan 2018 Gehandicaptensport Nederland Jaarplan 2018 Inleiding De sportbond Gehandicaptensport Nederland Visie en missie 1. Sportontwikkeling en competitie 2. Ledenservice 3. Communicatie Personeel en organisatie

Nadere informatie

De sportbond Gehandicaptensport Nederland

De sportbond Gehandicaptensport Nederland Jaarplan 2019 Inleiding In een inclusieve samenleving doet iedereen ongeacht individuele verschillen m.b.t. geloof, klasse, handicap, ideologie of anderszins mee als volwaardig burger. Gelijkwaardige burgers

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Gehandicaptensport Nederland

Jaarverslag 2014. Gehandicaptensport Nederland Jaarverslag 2014 Gehandicaptensport Nederland Goalball Boccia Jaarverslag Vereniging Gehandicaptensport Nederland 2014 3 Inhoudsopgave Voorwoord 4 Over Gehandicaptensport Nederland 6 Resultaten 2014 7

Nadere informatie

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT

JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Agendapunt 8 JAARPLAN 2016 EEN ZICHTBAAR FUNDAMENT Implementatie meerjarenbeleidsplan 2014-2016 Bouwen aan de toekomst van onze sport Vizier op de toekomst, focus op het fundament Augustus 2015 Agendapunt

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Gehandicaptensport Nederland

Jaarverslag 2013. Gehandicaptensport Nederland Jaarverslag 2013 Gehandicaptensport Nederland De lidverenigingen van Gehandicaptensport Nederland organiseren een groot aantal sport- en spelactiviteiten voor mensen met een verstandelijke handicap. Jaarverslag

Nadere informatie

Actieve leefstijl, Sport & Handicap Samenwerking!

Actieve leefstijl, Sport & Handicap Samenwerking! Actieve leefstijl, Sport & Handicap Samenwerking! Nationaal Kenniscentrum Gehandicaptensport Van ambitie: naar missie Visie: sport en bewegen maakt mensen met een handicap fit voor het leven. Missie: zoveel

Nadere informatie

Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind. rafcelis.be

Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind. rafcelis.be Frisbee Carrière Club voor elke stad, trainers voor elke club, jeugdteam voor elk kind rafcelis.be Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Frisbeebond 2014-2016 Inleiding Voor u ligt het voorstel voor het Meerjarenbeleidsplan

Nadere informatie

1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld?

1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld? 1. Waarom is het systeem van talentherkenning in Nederland nog relatief onderontwikkeld? Door het fijnmazige systeem van ca. 29 000 sportverenigingen in ons land zal elk talent dat zich aandient als zodanig

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 30 234 Toekomstig sportbeleid Nr. 124 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN

BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS VOORWAARDEN NTFU JAARPLAN 2015 BELEIDSCYCLUS MISSIE VISIE AMBITIE 2016: DE NTFU OP KOP STRATEGISCHE PIJLERS MARKTPOSITIE BELANGENBEHARTIGING VOORWAARDEN STERKE BONDSORGANISATIE INNOVATIEF HANDELEN NAAMSBEKENDHEID

Nadere informatie

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF NOC*NSF Nederlandse Olympisch team Topsport en talentontwikkeling

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Versie: _extract

BELEIDSPLAN Versie: _extract BELEIDSPLAN 2018-2020 Versie: 20180721_extract CONTEXT Behoefte aan een plan over de toekomst van de club Kinheim Doel is om als Kinheim weer (h)erkend worden als dé honk- en softbal vereniging van Haarlem.

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 2018+

STRATEGISCH PLAN 2018+ STRATEGISCH PLAN 2018+ EEN CO-CREATIE ONZE AMBITIES VOOR DE KOMENDE JAREN IEDEREEN BETROKKEN Het Strategisch plan 2018+ is een creatie van de leden van het KNKV. Eerst werd door het bondsbestuur in samenwerking

Nadere informatie

Jaarplan Bestuur Groningen Atletiek 2017

Jaarplan Bestuur Groningen Atletiek 2017 Jaarplan Bestuur Groningen Atletiek 2017 Inhoudsopgave Inleiding 2 Blz. 1. Verstevigen vereniging structuur 3 2. Werken aan de visie en missie 3. Versterken vereniging- ledengroei 4. Verbeteren kwaliteit

Nadere informatie

Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0

Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0 Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0 Inhoudsopgave 1. Introductie: Special Heroes 2.0 en Special Heroes 1.0 2. Special Heroes 1.0 3. Aanleiding en vragen tot ontwikkelingen 4. Veranderingen in 2.0

Nadere informatie

Wie is iedereen? Is dat dan nog niet mogelijk?

Wie is iedereen? Is dat dan nog niet mogelijk? Wie is iedereen? Is dat dan nog niet mogelijk? Iedereen? 2000 2008: Organisatorische integratie Samen wat samen kan, speciaal wat speciaal moet 2008-2012: Uitdagend sportaanbod sportstimulering Dit is

Nadere informatie

Jaarplan De Brug provincie Groningen 2017

Jaarplan De Brug provincie Groningen 2017 Jaarplan De Brug provincie Groningen 2017 1. Aanleiding. In dit Jaarplan 2017 wordt wederom een overzicht van alle bestuurlijke activiteiten en speerpunten gegeven. De Brug provincie Groningen wil opbrengstgerichter

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 april 2015 Betreft Programma Grenzeloos actief

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 april 2015 Betreft Programma Grenzeloos actief > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Geachte afgevaardigden,

Geachte afgevaardigden, Aan: Afgevaardigden Algemene Vergadering c.c.: Educatie Commissie Betreft: Stand van zaken Masterplan Educatie Van: Bestuur NBB Datum : 15 november 2012 Aantal pagina s: 5 Geachte afgevaardigden, Ongeveer

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Startnotitie ontwikkeling visie 2017+

Startnotitie ontwikkeling visie 2017+ Startnotitie ontwikkeling visie 2017+ Eind 2016 loopt de huidige beleidsperiode af. Hoe nu verder? Het bestuur doet een voorstel voor het beleid na 2016 Agendapunt 8.2 BV 26 nov. 2016 27 1. Aanleiding

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

Jaarplan Nederlandse Floorball & Unihockey Bond

Jaarplan Nederlandse Floorball & Unihockey Bond Jaarplan 2019 Nederlandse Floorball & Unihockey Bond Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Missie... 3 1.2 Visie... 3 1.3 Doelstellingen... 3 2. Vrijwilligers als randvoorwaarde... 4 2.1 Vacatures van het

Nadere informatie

Jaarplan De Brug provincie Groningen 2015

Jaarplan De Brug provincie Groningen 2015 Jaarplan De Brug provincie Groningen 2015 1. Aanleiding. In dit Jaarplan 2015 wordt wederom een overzicht van alle bestuurlijke activiteiten en speerpunten gegeven. De Brug provincie Groningen wil opbrengstgerichter

Nadere informatie

Jaarverslag Gehandicaptensport Nederland

Jaarverslag Gehandicaptensport Nederland Jaarverslag 2015 Gehandicaptensport Nederland Rolstoelrugby De lidverenigingen van Gehandicaptensport Nederland organiseren een groot aantal sport- en spelactiviteiten voor mensen met een verstandelijke

Nadere informatie

Actieplan. Aangepast Sporten Noordoostpolder

Actieplan. Aangepast Sporten Noordoostpolder Actieplan Aangepast Sporten Noordoostpolder 2015-2018 Inleiding Aanleiding Voor mensen met een beperking is voldoende beweging niet altijd vanzelfsprekend en zijn er meer knelpunten om in beweging te komen

Nadere informatie

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Wat is G-sport? Sportparticipatie uitgeoefend door personen met een handicap FYS VE VI AU PSY Filmpje Wie is in Vlaanderen met G-sport bezig? Vb. Vb. Vb.

Nadere informatie

Jaarplan Keuzes hebben consequenties.

Jaarplan Keuzes hebben consequenties. Keuzes hebben consequenties Voorwoord KEUZES HEBBEN CONSEQUENTIES Vanuit het meerjarenbeleidsplan 2017 e.v. vloeien de jaarplannen voort. Voor u ligt het jaarplan 2017. Er zijn keuzes gemaakt waar de Judo

Nadere informatie

Jaarverslag Vereniging Gehandicaptensport Nederland

Jaarverslag Vereniging Gehandicaptensport Nederland Jaarverslag 2012 Vereniging Gehandicaptensport Nederland 2 Jaarverslag Vereniging Gehandicaptensport Nederland 2012 De lidverenigingen van Gehandicaptensport Nederland organiseren een groot aantal sport-

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio. Rinske de Jong

De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio. Rinske de Jong De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio Rinske de Jong Inhoud Organisatie gehandicaptensport in NL Ambities NOC*NSF Stand van zaken oktober 2011 Wat is

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016 Aangepast badminton Normaals wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.

Beleidsplan 2013-2016 Aangepast badminton Normaals wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet. Beleidsplan 2013-2016 Aangepast badminton Normaals wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet. september 2013 1. Samenvatting Sporten is gewoon. Maar (nog) niet voor iedereen. Voor mensen met een lichamelijke

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan samenvatting

Meerjarenbeleidsplan samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2017-2021 samenvatting 1 Samenvatting meerjarenbeleidsplan 2017-2021 Sport voor iedereen is in 2030 de normaalste zaak van de wereld. Pas als niemand meer buitenspel staat, als gehandicaptensport

Nadere informatie

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat

Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Richtlijnen Rubriek 1.5 Naar een Veiliger Sportklimaat Subsidiejaar 2012 Dit is een addendum op de in mei 2011 aangenomen Richtlijnen Sportagenda 2012 AV versie (24 januari 2012) Inleiding Inleiding Naar

Nadere informatie

TAFELTENNIS BEWEEGT NEDERLAND! fun, wedstrijdsport en topsport

TAFELTENNIS BEWEEGT NEDERLAND! fun, wedstrijdsport en topsport TAFELTENNIS BEWEEGT NEDERLAND! fun, wedstrijdsport en topsport Overal in Nederland wordt getafeltennist: in de wijken, op het schoolplein, op de camping, bij bedrijven, thuis, en niet te vergeten bij de

Nadere informatie

SVHA VRIJWILLIGERSBELEID

SVHA VRIJWILLIGERSBELEID SVHA VRIJWILLIGERSBELEID V1.2 DEFINITIEF, 9 JULI 2018 Sportvereniging Herveld-Andelst, de Zandakkers 43, 6674 DH Herveld 0488-452909 info@svha.nl www.svha.nl Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Visie en missie...

Nadere informatie

Bestuurderscongres The next step. Welkom en introductie. Filmpje All that we share. Guido Davio & Frank Berteling: The next step

Bestuurderscongres The next step. Welkom en introductie. Filmpje All that we share. Guido Davio & Frank Berteling: The next step Bestuurderscongres The next step Welkom en introductie Post mee! #samensterk Volg @nevobo en @BasketballBond Wifi: Wachtwoord: kloosterhotel welkom01 Filmpje All that we share Guido Davio & Frank Berteling:

Nadere informatie

Q&A Sportlijn Sportakkoord

Q&A Sportlijn Sportakkoord De Sportlijn is nog in ontwikkeling en de antwoorden zijn nog aan wijzigingen onderhevig. Er kunnen dus geen rechten aan worden ontleend. Q&A Sportlijn Sportakkoord Sport verenigt In de Q&A worden veel

Nadere informatie

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag 21 december 2012, Dia 1 Wat kan sport betekenen? Sport betekent voor mij: sociale vaardigheden zelfvertrouwen gezondheid

Nadere informatie

Welkom www.sportindebuurt.nl/sportvooriedereen

Welkom  www.sportindebuurt.nl/sportvooriedereen Gehandicaptensport Speelveld Welkom Introductie masterclass Speelveld en doelgroepen Begeleiden van mensen met een beperking Werken aan succesvol beleid Beweegclinic rolstoelbasketbal Vragen www.sportindebuurt.nl/sportvooriedereen

Nadere informatie

De NTTB. dat zijn wij SAMEN!

De NTTB. dat zijn wij SAMEN! De NTTB dat zijn wij SAMEN! O P E N I N G E N W E L K O M Voorstellen AB- en HB-leden Doel van deze avond Uitleg programma Terugblik op de speerpunten van het afgelopen jaar Vooruitblik naar de toekomst

Nadere informatie

Onderwerp: Doelen: Voorgenomen acties. Kwaliteit

Onderwerp: Doelen: Voorgenomen acties. Kwaliteit Jaarplan 2015 Werkgroep VRA Bewegen en Sport (WVBS) Voorzitter: R Dekker Voorzitterschap: vacant Secretaris: PJM van Leeuwen Penningmeester: JA Haisma Contactpersoon voor dit concept: Peter JCM van Leeuwen

Nadere informatie

Conclusie. 1. Knelpunten, beleid en verwachtingen. 2. Sterke en minder sterke punten van de JBN. 3. Bekendheid met en beoordeling van projecten

Conclusie. 1. Knelpunten, beleid en verwachtingen. 2. Sterke en minder sterke punten van de JBN. 3. Bekendheid met en beoordeling van projecten Conclusie 1. Knelpunten, beleid en verwachtingen Geconcludeerd kan worden dat clubs werving en behoud van leden, vrijwilligers en/of leraren het belangrijkste knelpunt van zorg vinden. Het merendeel van

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118)

Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Amsterdam. Nr. 52053 12 juni 2015 Vaststellen van de subsidieregeling Gehandicaptensport(3B, 2015, 118) Afdeling 3B Nummer 118 Publicatiedatum 9 juni 2015 Onderwerp

Nadere informatie

KPI 2. Ledenuitstroom. 2016: -20,5% Realisatie -20,1% 2017: -19,0% Realisatie -19% 2018: -17,5% 2019: -17,0% 2020: -16,5%

KPI 2. Ledenuitstroom. 2016: -20,5% Realisatie -20,1% 2017: -19,0% Realisatie -19% 2018: -17,5% 2019: -17,0% 2020: -16,5% Hoofddoelen BNL 2016+ Doel 1: Verhogen van de tevredenheid van de aangesloten lid verenigingen; Doel 2: Verminderen van uitstroom van leden; Doel 3: Nieuwe leden aantrekken; 1 KPI 1 Tevredenheid Vereniging

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF

ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN Lid NOC*NSF ONDERWATERHOCKEY COMMISSIE JAARPLAN 2015 Onderdeel van N.O.B. Lid CMAS Lid NOC*NSF Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2015 vanuit de onderwaterhockey commissie voor de sport onderwaterhockey in Nederland.

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

JAARPLAN 2018 STRUCTUUR

JAARPLAN 2018 STRUCTUUR JAARPLAN 2018 JAARPLAN 2018 STRUCTUUR De ambities die de NTFU zichzelf heeft gesteld in het meerjarenbeleidplan 2017/2020 vormen de basis voor het Jaarplan 2018. We beschreven in het meerjarenplan 5 aandachtsgebieden

Nadere informatie

Clusterbijeenkomst najaar 2013

Clusterbijeenkomst najaar 2013 Clusterbijeenkomst najaar 2013 Agenda Welkom en voorstelronde Vorige bijeenkomst Vitale vereniging Integraal Beleidsplan 2013-2016 Meerjaren Financiering 2013-2016 KNBSB Partners Wvttk Kalender Vitale

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Vereniging Gehandicaptensport Nederland

Jaarverslag 2011. Vereniging Gehandicaptensport Nederland Jaarverslag 2011 Vereniging Gehandicaptensport Nederland 2 Jaarverslag Vereniging Gehandicaptensport Nederland 2011 Voorwoord In 2011 stonden er geen grote kampioenschapen, Paralympische Spelen of andere

Nadere informatie

Visie 2020. Iedereen is Kampioen. Van Wit naar Zwart, Via Haags Goud naar Olympische Goud

Visie 2020. Iedereen is Kampioen. Van Wit naar Zwart, Via Haags Goud naar Olympische Goud Visie 2020 Iedereen is Kampioen Van Wit naar Zwart, Via Haags Goud naar Olympische Goud Missie/Visie LGJ stelt alles in het werk om een individuele sporter te ontwikkelen tot het hoogst mogelijke niveau.

Nadere informatie

Sportfrissel Organisatie: Sport Fryslân Contactpersoon: heer Erwin Bloeming Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod

Sportfrissel Organisatie: Sport Fryslân Contactpersoon: heer Erwin Bloeming Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Sportfrissel Organisatie: Sport Fryslân Contactpersoon: heer Erwin Bloeming Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Medewerkers van sociale werkvoorzieningschappen

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 Vastgesteld op 9 december 2016 Beleidsplan DVB Foundation 2017-2020 1. INLEIDING Ontstaan Ontwikkeling Doel 2. UITGANGSPUNTEN DVB FOUNDATION Visie Missie Middelen 3. STRUCTUUR Bestuur

Nadere informatie

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 Inrichting afdeling zaalvoetbal (AO en VO) Uitvoeringplan werkplannen per district Sponsorpropositie Landelijke scheidsrechterscommissie Naamswijziging

Nadere informatie

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017

Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Agendapunt 8.1 Jaarplan 2017 Het bondsbestuur heeft, naar aanleiding van de feedback van de afgevaardigden (tijdens jaar- en bondsvergaderingen en andere ontmoetingen) en op basis van eigen ervaring, geconcludeerd

Nadere informatie

Waterkracht Regio West Meerjarenbeleidsplan 20 juni 2015

Waterkracht Regio West Meerjarenbeleidsplan 20 juni 2015 Waterkracht Regio West 2015-2016 Meerjarenbeleidsplan 20 juni 2015 Waterkracht in Regio West 2015-2016 Inleiding Voor u ligt het voorstel voor het Meerjarenbeleidsplan van Regio West voor de periode 2015-2016.

Nadere informatie

REGIOVERGADERING VOORJAAR 2012 KNVB ZAALVOETBAL

REGIOVERGADERING VOORJAAR 2012 KNVB ZAALVOETBAL REGIOVERGADERING VOORJAAR 2012 KNVB ZAALVOETBAL Grootste teamzaalsport van Nederland Snel, technisch, dynamisch, explosief Zelfstandige tak binnen de KNVB PAGINA 2 VAN 24 DOELSTELLINGEN: Top 10 FIFA 130.000

Nadere informatie

Welkom. Brengt gezond leven dichterbij

Welkom. Brengt gezond leven dichterbij Welkom Brengt gezond leven dichterbij Filmpje Brengt gezond leven dichterbij Samenwerken Ambitie 2016 Sportparticipatie in NL 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% Meer mensen, vaker, actief te laten

Nadere informatie

Kwartaalmeting juni 2016

Kwartaalmeting juni 2016 Kwartaalmeting juni 2016 1 ACHTERGROND - Steekproef STEEKPROEFGROOTTE: METING: TOTAAL (N=231) KNVB (n=47) Noc*nsf panel (n=184) Kwartaalmeting ten behoeve van de Sportzomer 2016. VELDWERK: 23 Mei 6 Juni.

Nadere informatie

Tafeltennis beweegt. Van het Meerjarenbeleidsplan naar Presentatie Afdelingen najaar 2017

Tafeltennis beweegt. Van het Meerjarenbeleidsplan naar Presentatie Afdelingen najaar 2017 Tafeltennis beweegt Van het Meerjarenbeleidsplan 2017+ naar 2018+ Presentatie Afdelingen najaar 2017 1 Programma 1. Opening Afdelingsvoorzitter 2. MJBP 2017+ Wat is er gebeurd? Hoofdbestuur 3. MJBP 2018+

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Missie en visie van sportartsen werkzaam ten behoeve van sportbonden

Missie en visie van sportartsen werkzaam ten behoeve van sportbonden Missie en visie van sportartsen werkzaam ten behoeve van sportbonden Vereniging voor Sportgeneeskunde Werkgroep Sportartsen Sportbonden Bilthoven, augustus 2002 1. Preambule De in 1987 verschenen overheidsnota

Nadere informatie

Notitie sporten met een beperking

Notitie sporten met een beperking Notitie sporten met een beperking d f Da da Dalfsen november Okt Dalsen N dalfsen Dalfsen, februari 2016 1 1. Inleiding In de Kadernota bewegen en sport 2013 2016 is één van de aandachtspunten sporten

Nadere informatie

Paratafeltennis binnen de NTTB Voor een succesvolle sprong is de aanloop cruciaal Concept, versie 2.2, 5 april 2014

Paratafeltennis binnen de NTTB Voor een succesvolle sprong is de aanloop cruciaal Concept, versie 2.2, 5 april 2014 Paratafeltennis binnen de NTTB Voor een succesvolle sprong is de aanloop cruciaal Concept, versie 2.2, 5 april 2014 1 Hoofdstuk 1. Inleiding In 2012 en 2013 is gebleken dat er binnen de NTTB-organisatie

Nadere informatie

Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009

Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009 Tussenevaluatie beleidsplan HB SC Joure 2007 2010 d.d. oktober 2009 Beleidsplan SC Joure 2007-2010 opgesteld in april/mei 2007 met draagvlak geledingen AB/topsport/breedtesport/sponsoring Doelstellingen

Nadere informatie

Jaarplan 2014 Taekwondo Bond Nederland

Jaarplan 2014 Taekwondo Bond Nederland Jaarplan 2014 Taekwondo Bond Nederland INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 1. Topsport 4 2. Wedstrijdsport 6 3. Breedtesport en sportparticipatie 6 4. Technische zaken en kadervorming 7 5. Communicatie, PR en marketing

Nadere informatie

Missie/Visie...2 HOOFDOEL 1 INSPELEN OP BEHOEFTEN SPORTERS...2 HOOFDOEL 2 VERSTERKEN EN PROFESSIONALISEREN VAN DIENSTVERLENING...3

Missie/Visie...2 HOOFDOEL 1 INSPELEN OP BEHOEFTEN SPORTERS...2 HOOFDOEL 2 VERSTERKEN EN PROFESSIONALISEREN VAN DIENSTVERLENING...3 Jaarplan 2016 Inhoud Missie/Visie...2 HOOFDOEL 1 INSPELEN OP BEHOEFTEN SPORTERS...2 Ambitie 1: Structureel verbinden Ambitie 2: Kennisontwikkeling Ambitie 3: Passend aanbod HOOFDOEL 2 VERSTERKEN EN PROFESSIONALISEREN

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Biljart Bond Vereniging Carambole Meerjarenactieplan G-Biljart Gewoon waar mogelijk, bijzonder waar nodig

Koninklijke Nederlandse Biljart Bond Vereniging Carambole Meerjarenactieplan G-Biljart Gewoon waar mogelijk, bijzonder waar nodig Koninklijke Nederlandse Biljart Bond Vereniging Carambole Meerjarenactieplan G-Biljart 2011-2016 Gewoon waar mogelijk, bijzonder waar nodig 15 juni 2011 Opdrachtgever: KNBB Vereniging Carambole Auteur:

Nadere informatie

De NTTB. dat zijn wij SAMEN!

De NTTB. dat zijn wij SAMEN! De NTTB dat zijn wij SAMEN! W E L K O M Voorstellen AB- en HB-leden Uitleg programma Doel van deze avond Organisatorische mededelingen Trends Langzaam maar zeker afnemend ledental (maar meer sportconsumenten?)

Nadere informatie

BELEIDSPLAN [ ]

BELEIDSPLAN [ ] Stichting G-support BELEIDSPLAN [2017 2020] www.g-support.nl Adresgegevens Stichting G-support Franssenstraat 44 5434 SH te Vianen (NB) info@g-support.nl 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 4 1.2

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Wielersportbond NTFU

Jaarplan 2019 Wielersportbond NTFU Jaarplan 2019 Wielersportbond NTFU De NTFU zet zich in voor de belangen van iedere wielersporter met oog voor de totale wielersport, verbindt en creëert de juiste randvoorwaarden zodat iedere Nederlander

Nadere informatie

Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren

Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren Stichting Secundum www.secundum.nl info@secundum.nl Postadres: Secundum Postbus 2311 2002 CH Haarlem 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Stichting Adelante Challenge - Beleidsplan 2014-2017

Stichting Adelante Challenge - Beleidsplan 2014-2017 Stichting Adelante Challenge - Beleidsplan 2014-2017 Vastgesteld 1 mei 2014 "Belangrijk bij het beoefenen van sport is niet alleen dat bewegen goed voor ons is, maar ook dat het samen sporten een belangrijke

Nadere informatie

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet

Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet AANGEPAST BADMINTON ANGEPAST BADMINTON Normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet Aangepast Badminton Inleiding Badminton is een sport voor iedereen. Het over de hele wereld gespeelde razendsnelle

Nadere informatie

AGENDAPUNT 7 JAARPLAN 2019

AGENDAPUNT 7 JAARPLAN 2019 AGENDAPUNT 7 JAARPLAN 2019 Agendapunt 7 Jaarplan 2019 12 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Jaarplan 2019 * Activiteiten Pijler Bondsorganisatie * Activiteiten Pijler Competitie * Activiteiten Pijler Promotie

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Goede Begeleiding

Jaarplan 2016. Goede Begeleiding Jaarplan 2016 Inleiding 2016 wordt het derde en laatste jaar van het huidige Meerjarenbeleidsplan 2014 2016. Veel van de eind 2013 uitgeschreven ambities zijn inmiddels geheel of gedeeltelijk gerealiseerd.

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven

Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Studeren en sporten Centrum voor Topsport en Onderwijs Eindhoven Aanleiding Ambitie Nederlandse sport en overheid: - Nederland bij de Top 10 van de wereld - Nederland op Olympisch niveau in 2016 Minimaal

Nadere informatie

Programmaspecifieke vragenlijst

Programmaspecifieke vragenlijst Programmaspecifieke vragenlijst Programma: Gelderland Sport!; Maatschappelijke kracht van sport; Sportieve Buitenruimte In het Uitvoeringsbeleid van het programma Gelderland Sport! 2016-2019 is opgenomen

Nadere informatie

Deskundigheidsbevordering Gehandicaptensport

Deskundigheidsbevordering Gehandicaptensport Deskundigheidsbevordering Gehandicaptensport Inventarisatie Producten 2011-2012: - Documentatie gehandicaptensport: o Folders/brochures; o Literatuur; o Readers; o Video/dvd materiaal; o Website; o Etc.

Nadere informatie

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW

* Medegefinancierd door het Ministerie van OCW Inleiding 3 Buurtsportcoaches 4 Procedure 4 Stimulerende rol 5 Effectief accommodatiegebruik 5 De Sportimpuls 6 Lokale sport- en beweegaanbieders 6 Lokale aanpak en samenwerking 6 Procedure en omvang van

Nadere informatie

Afdeling Veldhoven Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016

Afdeling Veldhoven Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016 Taak en functie Coördinatoren en Bestuursleden vastgesteld op 15 maart 2016 Taakomschrijving: Wijk coördinator Activiteiten De wijk coördinator draagt zorg voor een goede uitvoering van de activiteiten

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding Ledenwerving en verjonging NJBB is er voor alle leden... 3

Inhoud. Inleiding Ledenwerving en verjonging NJBB is er voor alle leden... 3 Inhoud Inleiding... 2 1. Ledenwerving en verjonging... 3 2. NJBB is er voor alle leden... 3 Meerwaarde van (een lidmaatschap bij) de NJBB... 3 Speelsterktesysteem... 4 Contributie- en licentiestructuur...

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Jeugd beleidsplan 2013-2018 Versie september 2008 3 1. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK BLZ INHOUDSOPGAVE 1 1. INLEIDING 2 2. ANALYSE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 2 2.1 Stand

Nadere informatie

Jaarplan 2020 Nederlandse Toer Fiets Unie

Jaarplan 2020 Nederlandse Toer Fiets Unie Jaarplan 2020 Nederlandse Toer Fiets Unie De NTFU zet zich in voor de belangen van iedere wielersporter met oog voor de totale wielersport, verbindt en creëert de juiste randvoorwaarden zodat iedere Nederlander

Nadere informatie

Focusactiviteiten 2016

Focusactiviteiten 2016 Focusactiviteiten 2016 Inleiding De basis voor de focusactiviteiten 2016 is het Business Model Canvas van Badminton Nederland (27 juni 2015). De focusactiviteiten worden hieronder nader uitgewerkt. Voor

Nadere informatie

Actielijnen transitie

Actielijnen transitie Actielijnen transitie Het vergroten van het bereik naar sportconsumenten Activatieprogramma 1 op 1 gesprekken bonden Activatieprogramma Inspiratiedag Inrichten virtueel data platform Inrichten bestuurdersacademie

Nadere informatie

Luc Dequick/BPC/Parantee

Luc Dequick/BPC/Parantee Luc Dequick/BPC/Parantee INHOUD 1. DEFINITIES 1.1 G-sport 1.2 G-sporter 1.3 Doelgroepen 2. G-SPORT IN VLAANDEREN 2.1 G-sport Vlaanderen 2.2 Stuurgroep G-sport Vlaanderen 2.3 Actoren 2.4 Steunpunt G-sport

Nadere informatie

Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk

Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk Investeer in wat werkt Effectief Actief Effectief Actief: samenwerking Erkenning in de praktijk Effectief

Nadere informatie

Agendapunt 6 Jaarplan 2013

Agendapunt 6 Jaarplan 2013 Agendapunt 6 Jaarplan 2013 Terugblik Jaarplan 2012 Op 24 april 2012 keurde de Bondsvergadering het Jaarplan 2012 goed, waarna Badminton Nederland aan de slag ging met realisatie van de producten en diensten

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie