REGLEMENT BINDEND ADVIES CENTRUM HIPPISCHE GESCHILBESLECHTING (CHIG)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REGLEMENT BINDEND ADVIES CENTRUM HIPPISCHE GESCHILBESLECHTING (CHIG)"

Transcriptie

1 83013 REGLEMENT BINDEND ADVIES CENTRUM HIPPISCHE GESCHILBESLECHTING (CHIG) Dit reglement is door Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. ten behoeve van het Centrum Hippische Geschilbeslechting (het CHIG ) vastgesteld op [..] januari 2014 en treedt in werking op 1 maart Artikel 1: Reglement Bindend Advies. Artikel 2: Geschillen. Artikel 3: Bindend adviseurs. Artikel 4: CHIG Secretariaat. Artikel 5 Onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Artikel 6: Wraking. Artikel 7: Aanvang en einde van de opdracht. Artikel 8: Tussentijdse beëindiging van de opdracht. Artikel 9: Overlijden en einde van bestaan van een partij. Artikel 10: Procedure bindend advies. Artikel 11: Andere procedures. Artikel 12: Beslissing. Artikel 13: Kosten bindend adviesprocedure. Artikel 14: Uitsluiting aansprakelijkheid. Artikel 1 - Reglement Bindend advies 1. Met inachtneming van het bepaalde in dit reglement kunnen hippische geschillen worden onderworpen aan een bindend adviesprocedure van het CHIG. 2. Dit reglement wordt vastgesteld en gewijzigd door Schenkeveld Advocaten N.V. en Hekkelman Advocaten N.V. In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslissen de hoofden van de secties Hippisch-recht van voornoemde kantoren over het niet voorziene punt. 3. Zowel dit reglement als de in artikel 12 genoemde beslissingen worden uitsluitend beheerst door het Nederlands recht. 4. Op het uit te brengen bindend advies, de totstandkoming en de ontbinding van de vaststellingsovereenkomst op basis waarvan het advies wordt gegeven zijn naast dit reglement tevens de wettelijke bepalingen van de vaststellingsovereenkomst van toepassing, zoals geregeld in artikel 7:900 BW.

2 - 2 Artikel 2 - Geschillen 1. Aan het CHIG kan slechts om een bindend advies worden verzocht voor de volgende geschillen: a. Het verzochte bindend advies moet betrekking hebben op geschillen of onzekerheden die samenhangen met de paardensport in de ruimste zin van het woord zoals maar niet uitsluitend geschillen over de koop van (sport)paarden, trainings- en stallingsovereenkomsten, mede-eigendom van paarden, harnachement en aansprakelijkheid voor schade. b. Het verzochte bindend advies heeft als doel het geschil of de onzekerheid omtrent wat tussen de betrokken partijen rechtens geldt definitief te beëindigen of te voorkomen. Daarbij geldt tevens dat het advies ook als bindend zal gelden voor zover zij van de tevoren bestaande rechtstoestand mocht afwijken. 2. Partijen hebben dit reglement door middel van het ondertekenen van het verzoekformulier uitdrukkelijk en schriftelijk op de bindend adviesprocedure van toepassing verklaard. 3. Er is sprake van een geschil of onzekerheid indien de betrokken partijen - gezamenlijk of ieder voor zich - verklaren dat er sprake is van een geschil of onzekerheid. 4. Partijen kunnen vooraf met de bindend adviseur overeenkomen dat deze niet alleen in strikte zin een oordeel geeft over het geschil of de onzekerheid maar dat de bindend adviseur tevens bevoegd wordt verklaard de rechtsverhouding tussen partijen aan te vullen of te wijzigen. 5. De vaststelling van de bindend adviseur omtrent wat rechtens tussen partijen geldt, de beslissing derhalve, komt tot stand op grond van de te sluiten vaststellingsovereenkomst. Artikel 3 - Bindend adviseurs 1. De bindend adviseurs behoren tot de secties Hippisch-recht van Schenkeveld Advocaten N.V en Hekkelman Advocaten N.V. Voornoemde kantoren bepalen welke advocaten als bindend adviseurs zullen optreden in de aangemelde geschillen. 2. Een bindend adviseur is gebonden aan het onderhavige reglement en de besluiten van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. 3. Indien en zolang een advocaat als bindend adviseur bij een zaak van het CHIG is betrokken, kan hij noch een kantoorgenoot als advocaat van een van de partijen bij een zaak zijn betrokken die aanhangig is bij het CHIG. 4 De besturen van Schenkeveld Advocaten N.V. en Hekkelman Advocaten N.V.

3 - 3 coördineren de werkzaamheden van de bindend adviseurs, bewaken de kwaliteit van de bindend adviezen en bevorderen de eenheid van de rechtspraak binnen het CHIG. 5. Met de behandeling van een geschil of onzekerheid worden minimaal twee advocaten als bindend adviseur(s) aangesteld. Op verzoek van partijen kan dit aantal worden verhoogd waarbij de geldende tarieven tevens naar verhouding zullen worden verhoogd. 6. De besturen van Schenkeveld Advocaten N.V en Hekkelman Advocaten N.V. zijn bevoegd een bindend adviseur wegens het niet naar behoren functioneren te schorsen of te vervangen door een andere bindend adviseur. Artikel 4 - Secretariaat 1. De bindend adviseurs van het CHIG worden bijgestaan door de secretariaten van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. Het gezamenlijke secretariaat draagt de naam het CHIG Secretariaat. 2. Het CHIG Secretariaat is belast met de administratieve en financiële behandeling van de bij de bindend adviseurs van het CHIG aanhangig gemaakte geschillen. 3. Het CHIG Secretariaat is gevestigd ten kantore Hekkelman Advocaten N.V. in Nijmegen of Schenkeveld Advocaten N.V. in Alkmaar. Het CHIG Secretariaat bij wie het verzoekformulier wordt ingediend zal dienst doen als het secretariaat in de betreffende zaak. 4. Alle brieven en stukken gericht aan de bindend adviseurs worden gezonden aan het CHIG Secretariaat zoals aangegeven in punt 3. Het CHIG Secretariaat beoordeelt bij het in ontvangst nemen van en verzenden van stukken aan partijen of de stukken volledig en identiek zijn. Artikel 5 - Onpartijdigheid en onafhankelijkheid 1. Een bindend adviseur wordt geacht onpartijdig en onafhankelijk te zijn. Zij mogen geen nauwe persoonlijke of zakelijke banden hebben met een van de partijen of het paard in kwestie en mogen evenmin een rechtstreeks persoonlijk of zakelijk belang hebben bij de uitkomst van de bindend adviesprocedure. Zij mogen niet voorafgaand aan de behandeling van het geschil hun mening over het geschil kenbaar hebben gemaakt. 2. Het is een bindend adviseur niet toegestaan gedurende het geding contact met een partij te hebben omtrent aangelegenheden die het geschil betreffen zonder de andere partij(en) hiervan in kennis te stellen.

4 De bindend adviseurs en allen binnen het CHIG die met de afhandeling van de voorgelegde geschillen zijn belast, zijn verplicht tot geheimhouding ter zake van al wat hen met betrekking tot bedoelde geschillen ter kennis komt inclusief de door het CHIG gegeven beslissingen. Artikel 6 - Wraking 1. Een bindend adviseur kan worden gewraakt wanneer gerechtvaardigde twijfel bestaat over zijn onpartijdigheid of onafhankelijkheid. 2. Wanneer zich na zijn aanwijzing een feit voordoet waardoor een bindend adviseur meent dat hij niet onafhankelijk genoeg is, trekt hij zich als bindend adviseur terug. 3. De wrakende partij brengt de wraking, onder opgave van redenen, schriftelijk ter kennis van de betrokken bindend adviseur en de besturen van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. Voornoemde besturen kunnen het geding schorsen vanaf de dag dat zij de kennisgeving hebben ontvangen. 4. Trekt een gewraakte bindend adviseur zich niet binnen twee weken na de dag van de ontvangst van bedoelde kennisgeving terug, dan doet hij hiervan mededeling aan de besturen van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. en wordt op verzoek van de meest gerede partij over de gegrondheid van de wraking beslist door voornoemde besturen. Wordt dit verzoek niet binnen vier weken na de dag van de ontvangst van de kennisgeving gedaan, dan vervalt het recht tot wraking en wordt het geding, wanneer het geschorst was, hervat in de stand waarin het zich bevindt. Wanneer de betrokken bindend adviseur, een der partijen of beide partijen buiten Nederland wonen of feitelijk verblijf houden, geldt een termijn van drie onderscheidenlijk zes weken. 5. Trekt de gewraakte bindend adviseur zich terug, dan vervangen de besturen hem door een andere bindend adviseur. Artikel 7 - Aanvang en einde van de opdracht 1. De opdracht van partijen aan de bindend adviseurs vangt aan met het indienen van het verzoekformulier zoals bedoeld in artikel 10 van dit reglement. In dit formulier is de vaststellingsovereenkomst verwerkt op basis waarvan het bindend advies wordt gevraagd en wordt ingestemd met dit reglement. 2. Met het verstrekken van een opdracht aan de bindend adviseurs stemmen de betrokken partijen in met de terzake verschuldigde kosten, zoals bepaald in artikel Met de behandeling van een geschil zijn belast de bindend adviseurs die daartoe door

5 - 5 of namens de besturen van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. zijn aangesteld. 4. De aan de bindend adviseurs verstrekte opdracht eindigt: a. door het doen van een schriftelijke uitspraak dat het bindend advies bevat, of b. doordat de partijen gezamenlijk schriftelijk verklaren dat het geschil geen verdere behandeling behoeft of dat zij een schikking hebben getroffen, dan wel Artikel 8 - Tussentijdse beëindiging van de opdracht 1. Een bindend adviseur die zijn opdracht heeft aanvaard kan daarvan op eigen verzoek door de besturen van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. worden ontheven, nadat de bindend adviseur partijen heeft verzocht met de ontheffing in te stemmen. 2. Een bindend adviseur die zijn opdracht heeft aanvaard kan, wanneer hij niet meer in staat is zijn opdracht te vervullen (bijvoorbeeld door ziekte), op verzoek van een van de partijen of zonder een dergelijk verzoek door de besturen van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V. van zijn opdracht worden ontheven. 3. Een bindend adviseur die op grond van het bepaalde in lid 1 en 2 van zijn opdracht is ontheven, wordt door de besturen vervangen door een andere bindend adviseur. Hetzelfde geschiedt wanneer een bindend adviseur overlijdt. De besturen doen hiervan schriftelijk melding aan de partijen. 4. In het geval van vervanging is het geding van rechtswege geschorst, tenzij de besturen op verzoek van partijen anders beslissen. Na de schorsing en de vervanging wordt de behandeling van het geschil voortgezet in de stand waarin het zich bevindt, tenzij partijen anders zijn overeengekomen. 5. Op schriftelijk verzoek van de meest belanghebbende partij kunnen de besturen van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V., nadat de bindend adviseur is gehoord, de opdracht aan de bindend adviseur beëindigen wanneer hij, ondanks herhaalde aanmaning, zijn opdracht, alle omstandigheden in aanmerking genomen, op onaanvaardbare trage wijze uitvoert. 6. Nadat het gestelde in punt 5 zich heeft voorgedaan zal een nieuwe bindend adviseur de zaak overnemen. Artikel 9 Overlijden van een partij of ophouden te bestaan 1. De opdracht aan de bindend adviseurs eindigt niet door het overlijden van een partij en evenmin doordat een partij anderszins ophoudt te bestaan anders dan met

6 - 6 toestemming van partijen. 2. De bindend adviseurs schorsen in geval van overlijden van een der partijen het geding voor een door hun te bepalen termijn ten einde partijen de mogelijkheid te geven zich uit te laten. De bindend adviseurs kunnen, op schriftelijk verzoek van de rechtsopvolgers van een overleden partij, deze termijn verlengen. De bindend adviseurs stellen de wederpartij in de gelegenheid, op het verzoek te worden gehoord. Indien het geding niet wordt beëindigd door partijen wordt na de schorsing het geding voortgezet in de stand waarin het zich bevindt. Artikel 10 - Procedure bindend advies 1. Wanneer aan het bepaalde in artikel 2 is voldaan vangt de procedure tot het uitbrengen van een bindend advies aan door het indienen van een verzoekformulier bij een van de CHIG Secretariaten in respectievelijk Alkmaar of Nijmegen. De besturen van Schenkeveld Advocaten N.V. en Hekkelman Advocaten N.V. bepalen de inhoud van het verzoekformulier. 2. Het verzoekformulier bevat in elk geval de namen, adressen, en zo mogelijk de e- mailadressen, telefoon- en faxnummers van partijen en hun eventuele vertegenwoordigers of advocaten, alsmede een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving van het geschil. Het verzoekformulier wordt door beide partijen ondertekend. 3. Na ontvangst van het verzoekschrift zendt het CHIG Secretariaat,, aan partijen een exemplaar van dit reglement en deelt aan partijen de namen van de behandelende bindende adviseurs mede. Voorts zendt het CHIG Secretariaat aan partijen een voorschotnota voor de kosten die gepaard gaan met de bindend advies procedure. 4. Vervolgens krijgt de eisende partij, eventueel na het geven van aanwijzingen door de bindend adviseurs, de gelegenheid schriftelijk zijn eis toe te lichten en daarbij al het bewijs over te leggen waarover hij beschikt (bijvoorbeeld filmmateriaal). Hierna krijgt de verwerende partij eventueel na het geven van aanwijzingen door de bindend adviseurs de gelegenheid daarop schriftelijk te reageren. Hierna bepalen de bindend adviseurs in overleg met partijen een mondelinge behandeling waarbij partijen hun stellingen nog verder kunnen toelichten. Indien noodzakelijk zal de zitting plaatsvinden op de plaats waar het paard of de stal zich bevindt waarover het geschil of de onzekerheid gaat. 5. De bindend adviseurs bepalen de procesorde, het verloop en de gang van zaken van de bindend adviesprocedure, alsmede de termijn waarbinnen een partij heeft te

7 - 7 reageren. Uitstel kan slechts worden verkregen na schriftelijke toestemming van de bindend adviseurs. Verzoeken daartoe worden ingediend bij het CHIG Secretariaat. 6. Van het verzoekformulier, het klaagschrift, het verweerschrift en van elk ander processtuk, bijlagen daaronder begrepen, worden zo veel exemplaren ingediend als er naast de indiener van het processtuk andere partijen zijn, te vermeerderen met een exemplaar voor de bindend adviseurs en het CHIG Secretariaat. Indien er derhalve twee partijen zijn dan dienen de stukken normaliter in viervoud te worden ingediend. Alle processtukken worden ingediend bij het CHIG Secretariaat die er voor zorgdraagt dat de stukken aan de betrokkenen worden toegezonden. 7. Bij een mondelinge behandeling tijdens de bindend adviesprocedure zullen geen andere personen aanwezig zijn dan de bindend adviseur(s), partijen en eventueel hun vertegenwoordigers of advocaten, tenzij partijen daarvoor gezamenlijk toestemming hebben gegeven. 8. Is een rechtspersoon (vereniging, stichting of een andere rechtspersoon) partij in de bindend adviesprocedure dan dient deze bij de mondelinge behandeling te worden vertegenwoordigd door iemand die volgens de statuten van de rechtspersoon bevoegd is de rechtspersoon te vertegenwoordigen. De bindend adviseurs kunnen daarvan een schriftelijk bewijs verlangen. Wanneer de bindend adviseurs aan partijen mededelen dat zij tijdens een mondelinge behandeling een schikking willen beproeven, dienen de vertegenwoordiger(s) van de rechtspersoon een schriftelijke volmacht te overleggen waaruit blijkt dat deze bevoegd is/zijn bij een schikking de rechtspersoon te binden. 9. Bij de mondelinge behandeling kan in overleg met partijen worden besloten een deskundige aan te wijzen (bijvoorbeeld een gespecialiseerde veearts, zadelmaker, hoefsmid of trainer). 10. Alle partijen en de bindend adviseurs spannen zich ervoor in dat de bindend adviesprocedure voortvarend verloopt. 11. Partijen zijn bevoegd, maar niet verplicht tijdens de bindend adviesprocedure zich van rechtsbijstand te voorzien. De bindend adviseurs kunnen aan de betreffende partijen aanwijzingen geven ten einde te voorzien in een overzichtelijke en billijke procedure. 12. De bindend adviesprocedure wordt gevoerd in de Nederlandse taal, tenzij de bindend adviseurs anders beslissen. Alle overgelegde processtukken dienen in de Nederlandse taal te zijn gesteld, tenzij de bindend adviseurs ten aanzien van een of meer van die processtukken anders bepalen. Eventuele kosten van vertaling komen voor rekening van de partij die het betreffende stuk inbrengt.

8 - 8 Artikel 11 - Andere procedures 1. Tenzij partijen anders zijn overeengekomen, verplichten partijen gedurende de duur van de bindend adviesprocedure zich jegens elkaar terzake van het aanhangige geschil geen gerechtelijke procedure of een andere vorm van geschillenbeslechting aanhangig te maken, met uitzondering van het nemen van maatregelen ter bewaring van rechten. 2. Wanneer een partij de in lid 1 bedoelde maatregel ter bewaring van rechten neemt, is zij verplicht hiervan binnen twee werkdagen schriftelijk mededeling te doen aan het CHIG Secretariaat en aan de andere partij(en). 3. Partijen kunnen in overleg met de bindend adviseurs beslissen om gedurende de bindend adviesprocedure een of meer geschilpunten door middel van mediation door een of meer mediators van de sectie mediation van het CHIG te beslechten, in welk geval voor de behandeling van die geschilpunten het Mediationreglement van het CHIG van toepassing is. 4. De bindend adviseurs kunnen bepalen dat de bindend adviesprocedure wordt geschorst voor de duur dat een gerechtelijke procedure of een mediationprocedure aanhangig is. Vooraleer de bindend adviseurs terzake een beslissing nemen informeren zij naar de opvattingen van partijen. Artikel 12 - Vaststellingsovereenkomst 1. De bindend adviseurs geven hun bindend advies in de vorm van een schriftelijk beslissing waarin hun oordeel wordt vastgelegd. Deze schriftelijke beslissing maakt deel uit van de vaststellingsovereenkomst en is bindend voor partijen onverminderd het gestelde in punt 5 van dit artikel. 2. Indien en voor zover partijen in de bindend adviesprocedure onderling afspraken hebben gemaakt worden deze tevens door de bindend adviseurs in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd. De bindend adviseurs dragen er zorg voor dat wat partijen zijn overeengekomen deugdelijk wordt vastgelegd. 3. Wanneer tussen partijen naar aanleiding van de gegeven beslissing nieuwe geschillen ontstaan, kunnen partijen deze op gezamenlijk verzoek ter beslechting voorleggen aan de bindend adviseurs die het bindend advies hebben gegeven. Komen partijen niet tot een gezamenlijk verzoek of kunnen de bindend adviseurs niet in zijn oorspronkelijke samenstelling bijeenkomen, dan trachten partijen eerst binnen het verband van het CHIG het geschil op te lossen door mediation met inachtneming van het Mediationreglement van het CHIG.

9 Wanneer het geschil naar aanleiding van de tot stand gekomen beslissing niet door mediation kan worden beslecht, kunnen partijen naar hun keuze het geschil wederom aan de bindend adviseurs van het CHIG voorleggen dan wel aan de burgerlijke rechter. Wanneer partijen er voor kiezen hun geschil weer aan de bindend adviseurs van het CHIG voor te leggen, zal er worden gestreefd naar een behandeling door dezelfde bindend adviseurs die eerder uitspraak hebben gedaan. 5. De beslissing van de bindend adviseurs bindt partijen, tenzij naar het oordeel van de burgerlijke rechter die beslissing naar inhoud of wijze van totstandkoming in de gegeven omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn, in welk geval de burgerlijk rechter de beslissing van de bindend adviseurs kan vernietigen. 6. Tegen een beslissing van de bindend adviseurs staat geen mogelijkheid van beroep open. Artikel 13 - Kosten bindend adviesprocedure 1. De besturen van Hekkelman Advocaten en Notarissen en Schenkeveld Advocaten stellen het honorarium en de reiskosten van de bindend adviseurs en van het CHIG Secretariaat vast, alsmede de administratiekosten die voor de behandeling van een geschil verschuldigd zijn. 2. De besturen stellen voorts het bedrag van het voorschot vast dat elke betrokken partij voor de behandeling van het geschil aan het CHIG Secretariaat dient te voldoen. Een geschil wordt eerst in behandeling genomen nadat het door alle partijen verschuldigde voorschotbedrag is ontvangen. Voor de mondelinge behandeling dient vervolgens het resterende bedrag of het dan uitstaande bedrag te worden voldaan. 3. De kamer stelt in de beslissing vast welke aan het bindend advies verbonden kosten uiteindelijk ten laste van welke partij(en) komen. Tot die kosten worden gerekend: de kosten van het CHIG Secretariaat, de kosten van de bindend adviseur(s) en de kosten van eventuele deskundigen. De kosten zijn inclusief BTW. 4. De in de uitspraak vastgestelde kosten van het bindend advies dienen door de partij(en) die daartoe is/zijn veroordeeld uiterlijk binnen veertien dagen te zijn voldaan door bijschrijving op de door het CHIG Secretariaat opgegeven bankrekening. 5. Tenzij de bindend adviseurs in hun uitspraak anders bepalen draagt iedere partij de eigen kosten van rechtsbijstand. Artikel 14 - Uitsluiting aansprakelijkheid

10 - 10 Het CHIG, Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Advocaten N.V., de bindend adviseurs en het CHIG Secretariaat zijn niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, die voor partijen of derden voortvloeien uit een bindend advies. Advocaten N.V. Het CHIG, een initiatief van Hekkelman Advocaten N.V. en Schenkeveld Horse sense, n.: Stable thinking. ~Author Unknown

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 5 februari 2013 en treedt in werking op 1 maart 2013.

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 5 februari 2013 en treedt in werking op 1 maart 2013. REGLEMENT BINDEND ADVIES INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 5 februari 2013 en treedt in werking op 1 maart 2013. Artikel

Nadere informatie

Mediationreglement Instituut Sportrechtspraak 30 december 2011

Mediationreglement Instituut Sportrechtspraak 30 december 2011 MEDIATIONREGLEMENT INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 30 december 2011en treedt in werking op 1 januari 2012. Artikel

Nadere informatie

NMI MEDIATION REGLEMENT 2001

NMI MEDIATION REGLEMENT 2001 Nederlands Mediation Instituut NMI MEDIATION REGLEMENT 2001 Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: NMI: de Stichting Nederlands Mediation Instituut, gevestigd te Rotterdam. Reglement:

Nadere informatie

Reglement Commissie van beroep

Reglement Commissie van beroep Vastgesteld door de Ledenraad op 21 mei 2007 inwerkingtreding op 28 augustus 2007 INHOUDSOPGAVE PAGINA Artikel 1 Reglement 2 Artikel 2 Commissie van Beroep 2 Artikel 3 Samenstelling en werkwijze Commissie

Nadere informatie

NMI Mediation Reglement 2008

NMI Mediation Reglement 2008 NMI Mediation Reglement 2008 Artikel 1 Definities In dit Reglement wordt verstaan onder: a. Kwestie: de in de Mediationovereenkomst omschreven kwestie. b. Certificerende Instelling: de instelling die certificaten

Nadere informatie

Reglement voor conflictbeslechting AVVN

Reglement voor conflictbeslechting AVVN Reglement voor conflictbeslechting AVVN Artikel 1 Definities In dit reglement hebben de volgende woorden de volgende betekenis: a. AVVN Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen in Nederland b. AVVN-bestuur

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie VEBON-NOVB

Reglement Geschillencommissie VEBON-NOVB VEBON-NOVB Begripsomschrijving Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. Vereniging: Vereniging van BeveiligingsOndernemingen in Nederland (VEBON-NOVB) b. Commissie: de Geschillencommissie, ingesteld

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STICHTING PAARD 11 december 2013

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STICHTING PAARD 11 december 2013 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STICHTING PAARD 11 december 2013 Inhoudsopgave Afdeling 1: Algemene Bepalingen Afdeling 2: Geschillenbeslechting Bindend Advies Afdeling 3: Slotbepalingen Reglement geschillencommissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG Per 1 januari 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG Per 1 januari 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG Per 1 januari 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 1 oktober 2012

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 1 oktober 2012 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 1 oktober 2012 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORGINSTELLINGEN Per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORGINSTELLINGEN Per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORGINSTELLINGEN Per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting: de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VvE MANAGEMENT voor de zakelijke markt per 1 april 2013

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VvE MANAGEMENT voor de zakelijke markt per 1 april 2013 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VvE MANAGEMENT voor de zakelijke markt per 1 april 2013 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

Monappel bemiddeling reglement 2002

Monappel bemiddeling reglement 2002 Monappel Bemiddeling - 1 Monappel bemiddeling reglement 2002 Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Monappel: Bedrijf in communicatie vertegenwoordigd door R. Montsma, gevestigd te

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE KCAF

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE KCAF April 07 REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE KCAF INHOUDSOPGAVE Artikel : Begripsomschrijving Artikel : Samenstelling Commissie Artikel 3 : Taak Commissie Artikel 4 : Bevoegdheid Commissie Artikel 5: Geheimhouding

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TELECOMMUNICATIEDIENSTEN per 2 mei 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TELECOMMUNICATIEDIENSTEN per 2 mei 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TELECOMMUNICATIEDIENSTEN per 2 mei 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.;

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Reglement geschillen in de landbouwzorg Begripsomschrijving Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: Stichting : de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Commissie : de Geschillencommissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE POST per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ALGEMEEN

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ALGEMEEN REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ALGEMEEN per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Geschillenreglement (Servicehuis Parkeer- en verblijfsrechten)

Geschillenreglement (Servicehuis Parkeer- en verblijfsrechten) COOPERATIE SERVICEHUIS PARKEER- EN VERBLIJFSRECHTEN U.A. PANTHEON 2 7521 PR ENSCHEDE TELEFOON: 06 2012 7854 E-MAIL: INFO@SHPV.NL WWW.SHPV.NL KVK: 50 371 371 Geschillenreglement (Servicehuis Parkeer- en

Nadere informatie

Begripsomschrijving. Samenstelling en taak GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS

Begripsomschrijving. Samenstelling en taak GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE BEROEPSCODE VOOR ERKEND HYPOTHEEKADVISEURS Begripsomschrijving Artikel 1 Beroepscode Commissie Consument Erkend Hypotheekadviseur Geschillencommissie Hypothecaire

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORG ALGEMEEN per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORG ALGEMEEN per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZORG ALGEMEEN per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

BIJLAGE 3: GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP

BIJLAGE 3: GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP BIJLAGE 3: GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP Het bestuur van de Stichting PLUIMNED heeft, gelet op artikel 19 van de Algemene Voorwaarden IKB Kip, ter zake van de behandeling van geschillen tussen een deelnemer

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WARMTELEVERING per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WARMTELEVERING per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WARMTELEVERING per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumenten zaken;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KNV BUSVERVOER ALGEMENE VERVOER- EN REISVOORWAARDEN

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KNV BUSVERVOER ALGEMENE VERVOER- EN REISVOORWAARDEN REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KNV BUSVERVOER ALGEMENE VERVOER- EN REISVOORWAARDEN 1. Inleiding Volgens de Wet Personenvervoer 2000 dient de besloten busvervoerder te voorzien, al dan niet in samenwerking

Nadere informatie

Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek

Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek Regeling Beroepscommissie Gedragscode Onderzoek & Statistiek Begripsomschrijving Artikel 1 In deze beroepsregeling wordt verstaan onder: Gedragscode: De gedragscode die de VBO, VSO en MOA hebben vastgesteld

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KOUDE EN KLIMAAT voor de zakelijke markt per 14 juli 2014

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KOUDE EN KLIMAAT voor de zakelijke markt per 14 juli 2014 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KOUDE EN KLIMAAT voor de zakelijke markt per 14 juli 2014 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE CENTRALE ANTENNE INRICHTINGEN

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE CENTRALE ANTENNE INRICHTINGEN REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE CENTRALE ANTENNE INRICHTINGEN per 1 oktober 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven

Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven 601959 versie 1.0 20 januari 2016 Reglement Geschillencommissie Private Lease Bedrijven Per 1 januari 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WEBSHOP per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WEBSHOP per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WEBSHOP per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumenten zaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENINSTANTIE ZORGGESCHIL

REGLEMENT GESCHILLENINSTANTIE ZORGGESCHIL REGLEMENT GESCHILLENINSTANTIE ZORGGESCHIL Begripsomschrijving Artikel 1. 1. In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: de Stichting Zorggeschil, volgens haar statuten opgericht met als doel: het

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KOUDE EN KLIMAAT

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KOUDE EN KLIMAAT REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE KOUDE EN KLIMAAT voor de zakelijke markt per 1 juli 2009 Begripsomschrijving ARTIKEL 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting: de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE BEHANDELING VAN GESCHILLEN DOOR DE GESCHILLENCOMMISSIE ZAKELIJKE KLANTEN ENERGIEBEDRIJVEN (GESCHILLENCOMMISSIE ZAKELIJKE KLANTEN)

REGLEMENT VOOR DE BEHANDELING VAN GESCHILLEN DOOR DE GESCHILLENCOMMISSIE ZAKELIJKE KLANTEN ENERGIEBEDRIJVEN (GESCHILLENCOMMISSIE ZAKELIJKE KLANTEN) REGLEMENT VOOR DE BEHANDELING VAN GESCHILLEN DOOR DE GESCHILLENCOMMISSIE ZAKELIJKE KLANTEN ENERGIEBEDRIJVEN (GESCHILLENCOMMISSIE ZAKELIJKE KLANTEN) Begripsomschrijvingen Artikel 1 In dit reglement wordt

Nadere informatie

Reglement van de Geschillencommissie. Vervallen per 1 januari 2018

Reglement van de Geschillencommissie. Vervallen per 1 januari 2018 Reglement van de Geschillencommissie Vervallen per 1 januari 2018 Bestuursbesluit van 21 december 2017 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Samenstelling en benoeming van de commissie

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VAN DE STICHTING BETER LEVEN KEURMERK

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VAN DE STICHTING BETER LEVEN KEURMERK REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VAN DE STICHTING BETER LEVEN KEURMERK Het bestuur van de Stichting Beter Leven keurmerk heeft, Gelet op artikel 14 van de Statuten van de Stichting Beter Leven keurmerk,

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIE voor de zakelijke markt per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIE voor de zakelijke markt per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIE voor de zakelijke markt per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Beroep

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PSYCHISCHE EN PEDAGOGISCHE ZORG Per 28 april 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PSYCHISCHE EN PEDAGOGISCHE ZORG Per 28 april 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PSYCHISCHE EN PEDAGOGISCHE ZORG Per 28 april 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor

Nadere informatie

Nederlands Arbitrage Instituut MEDIATIONAANVRAAG

Nederlands Arbitrage Instituut MEDIATIONAANVRAAG Secretariaat Nederlands Arbitrage Instituut Postbus 21075, 3001 AB Rotterdam Telefoon: 010 2816969 Aert van Nesstraat 25 J-K, 3012 CA Rotterdam Fax: 010 2816968 E-mail: zorgcontractering@nai-nl.org Website:

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TAXIVERVOER per 1 augustus 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TAXIVERVOER per 1 augustus 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE TAXIVERVOER per 1 augustus 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

BIJLAGE 3 - GESCHILLENREGLEMENT IKB EI

BIJLAGE 3 - GESCHILLENREGLEMENT IKB EI BIJLAGE 3 - GESCHILLENREGLEMENT IKB EI Het bestuur van de Stichting IKB Ei heeft, gelet op Artikel 17 van de Algemene Voorwaarden IKB Ei, terzake van de behandeling van geschillen tussen een deelnemer

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PUBLIEKE GEZONDHEID per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PUBLIEKE GEZONDHEID per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PUBLIEKE GEZONDHEID per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

Geschillenreglement IKB Ei

Geschillenreglement IKB Ei Definities Artikel 1 Dit geschillenreglement is een bijlage van de AV IKB Ei neemt de terminologie van de AV IKB Ei over. In afwijking van de definities in de AV IKB Ei wordt voor de toepassing van dit

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AMBULANCEZORG Per 12 mei 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AMBULANCEZORG Per 12 mei 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AMBULANCEZORG Per 12 mei 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Mediationovereenkomst HK Mediation

Mediationovereenkomst HK Mediation Mediationovereenkomst HK Mediation HK Mediation, vertegenwoordigd door Henk Karman, MfN-registermediator, hierna te noemen Mediator. en de Partijen: A:.... hier vertegenwoordigd door:.... en B:..... hier

Nadere informatie

In dit reglement wordt verstaan onder:

In dit reglement wordt verstaan onder: REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZONNE ENERGIE per 1 september 2014 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Commissie: Ondernemer: Consument: Voorwaarden: de Stichting

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE COMPLEMENTAIRE BEHANDELVORMEN per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE COMPLEMENTAIRE BEHANDELVORMEN per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE COMPLEMENTAIRE BEHANDELVORMEN per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

ARBITRAGEREGLEMENT (geldig vanaf 1 juli 2008)

ARBITRAGEREGLEMENT (geldig vanaf 1 juli 2008) ARBITRAGEREGLEMENT (geldig vanaf 1 juli 2008) (artikel I artikel XIV) I. Aanmelding van arbitrage Benoeming van arbiters 1. Arbitrage dient schriftelijk met een omschrijving van het geschil te worden aangemeld

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP EN BEZWAAR

REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP EN BEZWAAR REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP EN BEZWAAR Vastgesteld door Stichting ProCERT Stichting ProCERT Kerkewijk 69a 3901 CE Veenendaal Tel. 0318-514580 Fax. 0318-551331 Inhoudsopgave ARTIKEL 1 Definities 2 ARTIKEL

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE THUISWINKEL per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE THUISWINKEL per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE THUISWINKEL per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG per 11 oktober 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG per 11 oktober 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DEFENSIE GENEESKUNDIGE ZORG per 11 oktober 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP

REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP REGLEMENT COLLEGE VAN BEROEP Doelstelling: Dit document beschrijft de samenstelling en werkwijze van het College van Beroep. Autorisatie: R. Gijsbertsen Functie: Directeur Publicatiedatum website: Paraaf

Nadere informatie

MEDIATIONOVEREENKOMST

MEDIATIONOVEREENKOMST MEDIATIONOVEREENKOMST mw., Mediator en de Partijen: A: en B: KOMEN HIERBIJ OVEREEN: 1 - Globale omschrijving van de kwestie 2 - Mediation 2.1 De Partijen en de Mediator zullen zich inspannen om de in punt

Nadere informatie

Bijlage 3 Geschillenreglement IKB Kip

Bijlage 3 Geschillenreglement IKB Kip GESCHILLENREGLEMENT IKB KIP DEFINITIES Artikel 1 Dit reglement is een bijlage van de AV IKB Kip en neemt de terminologie van de AV IKB Kip over. In afwijking daarvan wordt voor de toepassing van dit reglement

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Wonen. Reglement van de geschillencommissie

Stichting Pensioenfonds Wonen. Reglement van de geschillencommissie Stichting Pensioenfonds Wonen Reglement van de geschillencommissie administrateur Syntrus Achmea Pensioenbeheer N.V. Rijnzathe 10, 3454 PV De Meern Postbus 3183, 3502 GD Utrecht Telefoon (030) 245 39 22

Nadere informatie

NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES

NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES NAI REGLEMENT VOOR HET BENOEMEN VAN EEN BINDEND ADVISEUR IN AD HOC PROCEDURES EERSTE AFDELING ALGEMEEN Artikel 1 Definities In dit reglement hebben de volgende woorden en uitdrukkingen de volgende betekenis:

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONEN per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONEN per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONEN per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Kunststof- en Rubberindustrie

Reglement Geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Kunststof- en Rubberindustrie Reglement Geschillencommissie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Kunststof- en Rubberindustrie Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Samenstelling en benoeming van de commissie... 3

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN THUISZORG Per 1 januari 2011

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN THUISZORG Per 1 januari 2011 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN THUISZORG Per 1 januari 2011 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: Samenstelling en taak stichting: de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE OSTEOPATHIE per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Reglement van de geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Particuliere Beveiliging

Reglement van de geschillencommissie. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Particuliere Beveiliging Reglement van de geschillencommissie Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Particuliere Beveiliging Artikel 1 Begripsbepalingen De in de statuten en het pensioenreglement gebruikte begripsbepalingen

Nadere informatie

Panta Rhei Zorg BV & Panta Rhei Beheer en Bewind BV, gevestigd in Emmeloord. Hierna te noemen Panta Rhei.

Panta Rhei Zorg BV & Panta Rhei Beheer en Bewind BV, gevestigd in Emmeloord. Hierna te noemen Panta Rhei. KLACHTENREGLEMENT Panta Rhei Zorg BV & Panta Rhei Beheer en Bewind BV kennen een klachtenreglement welke ten doel hebben het voorzien in een procedure om op klachten binnen zo kort mogelijke termijn adequaat

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PRIVATE LEASE per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PRIVATE LEASE per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PRIVATE LEASE per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE INSTALLERENDE BEDRIJVEN per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE INSTALLERENDE BEDRIJVEN per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE INSTALLERENDE BEDRIJVEN per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

1. Er is een bezwarencommissie IKB, welke zetelt ten kantore van SKV.

1. Er is een bezwarencommissie IKB, welke zetelt ten kantore van SKV. GESCHILLENREGLEMENT IKB Het bestuur van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector heeft, gelet op de artikelen 2, tweede lid en 14 van de statuten van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector,

Nadere informatie

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ

REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ REGLEMENT TUCHTCOMMISSIE MAKELAARDIJ Vastgesteld door de algemene ledenvergadering van VastgoedPRO op 12-11-2013, op grond van het bepaalde in de statuten van VastgoedPRO. Ingaande per 1-1-2014. Begripsomschrijving

Nadere informatie

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam De besturen van de rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. een klacht:

Nadere informatie

Mediation is een poging van Partijen om hun geschil in der minne op te lossen met behulp van een Mediator

Mediation is een poging van Partijen om hun geschil in der minne op te lossen met behulp van een Mediator Mediation Mediation is een poging van Partijen om hun geschil in der minne op te lossen met behulp van een Mediator (een hulppersoon/bemiddelaar) Partijen kunnen vooraf de onderstaande mediationovereenkomst

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE AIRCONDITIONING

GESCHILLENCOMMISSIE AIRCONDITIONING GESCHILLENCOMMISSIE AIRCONDITIONING voor de particuliere markt per 1 januari 2007 Begripsomschrijving ARTIKEL 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting: de Stichting Geschillencommissies voor

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE RECREATIE per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE RECREATIE per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE RECREATIE per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE MAKELAARDIJ per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE MAKELAARDIJ per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE MAKELAARDIJ per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Artikel 1 - Geschillencommissie

Artikel 1 - Geschillencommissie Reglement Geschillencommissie inzake de kwaliteit van Marktonderzoek zoals bedoeld in artikel 21 lid 2 van de statuten van de MarktonderzoekAssociatie MOA vastgesteld door het Bestuur van de MOA op 11

Nadere informatie

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf. Klachten- en geschillenprocedure

Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf. Klachten- en geschillenprocedure Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf Klachten- en geschillenprocedure Juli 2015 Bijlage 3 en 4 - Pensioenreglement BPF Schilders versie 34 1 juli 2015 1

Nadere informatie

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 5 februari 2013 en treedt in werking op 1 maart 2013.

Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 5 februari 2013 en treedt in werking op 1 maart 2013. REGLEMENT PERSOONSGEGEVENS INSTITUUT SPORTRECHTSPRAAK Dit reglement is door het bestuur van de Stichting Instituut Sportrechtspraak vastgesteld op 5 februari 2013 en treedt in werking op 1 maart 2013.

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSRECHTEN per 15 maart 2012

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSRECHTEN per 15 maart 2012 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE AUTEURSRECHTEN per 15 maart 2012 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Beroep en Bedrijf;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DIRECTE VERKOOP per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DIRECTE VERKOOP per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE DIRECTE VERKOOP per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting: de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PARTICULIERE ONDERWIJSINSTELLINGEN Per 29 mei 2019

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PARTICULIERE ONDERWIJSINSTELLINGEN Per 29 mei 2019 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE PARTICULIERE ONDERWIJSINSTELLINGEN Per 29 mei 2019 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor

Nadere informatie

Reglement van Beroep Licentie Nationale Zwemdiploma s

Reglement van Beroep Licentie Nationale Zwemdiploma s Reglement van Beroep Licentie Nationale Zwemdiploma s Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid Artikel 0: Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: Artikel 4: Artikel 5: Artikel 6: Artikel 7: Artikel 8: Artikel

Nadere informatie

inachtneming van het bepaalde in artikel 4 voorlegt aan de geschillencommissie.

inachtneming van het bepaalde in artikel 4 voorlegt aan de geschillencommissie. Geschillenreglement VViN Artikel 1 - Definities In dit reglement gelden de volgende definities: 1. Eiser: de partij die een verzoek tot beslechting als bedoeld in lid 7 van dit artikel met inachtneming

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ELEKTRO per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ELEKTRO per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ELEKTRO per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Dit reglement is getoetst aan de NEN-ISO norm 10002:2004:IDT Richtlijnen voor klachtenbehandeling in organisaties

Dit reglement is getoetst aan de NEN-ISO norm 10002:2004:IDT Richtlijnen voor klachtenbehandeling in organisaties KLACHTEN- EN GESCHILLENCOMMISSIE eherkenning p/a Lange Kerkdam 27 2242BN Wassenaar Klachten- en Geschillenreglement reglement Dit document is een nadere uitwerking van paragraaf 4.1.5 klachten- en geschillencommissie

Nadere informatie

4. Doel bezwaar Door het indienen van een bezwaar vraagt de Betrokkene aan de Deelnemer om een heroverweging van de eerder genomen beslissing.

4. Doel bezwaar Door het indienen van een bezwaar vraagt de Betrokkene aan de Deelnemer om een heroverweging van de eerder genomen beslissing. 1. Begripsomschrijving De in deze Geschillenregeling met een hoofdletter opgenomen begrippen zijn omschreven in artikel 2 van het Protocol Klachten & Kansenregister van Stichting NMOH. 2. Doel Deze procedure

Nadere informatie

(.J; KEURMERK. Reglement Beroepscommissie t.b.v. Gedragscode Privacy RRS RITR E GISTRATI E SYSTE MEN

(.J; KEURMERK. Reglement Beroepscommissie t.b.v. Gedragscode Privacy RRS RITR E GISTRATI E SYSTE MEN Reglement Beroepscommissie t.b.v. Gedragscode Privacy RRS Onderdeel van het Keurmerk RitRegistratieSystemen van de Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) (.J; KEURMERK RITR E GISTRATI E SYSTE

Nadere informatie

KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE

KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE KLACHTEN- EN GESCHILLEN PROCEDURE Inhoudsopgave KLACHTENPROCEDURE... 3 Artikel 1. Klachtenregeling... 3 Artikel 2. Behandeling van de klacht... 3 Artikel 3. Beroep op het bestuur... 3 Artikel 4. Beroep

Nadere informatie

Geschillenreglement AgroVision

Geschillenreglement AgroVision Het bestuur van AgroVision B.V. heeft ter zake van de behandeling van geschillen tussen een opdrachtgever en AgroVision B.V. in haar hoedanigheid van opdrachtnemer, op 16 februari 2015 het navolgende reglement

Nadere informatie

Reglement van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering voor ICT- Rapid Conflict Resolution

Reglement van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering voor ICT- Rapid Conflict Resolution Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA) Reglement van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering voor ICT- Rapid Conflict Resolution De SGOA biedt ICT-Rapid Conflict Resolution aan voor

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG per 1 oktober 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG per 1 oktober 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG per 1 oktober 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting: de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

Klachtreglement Geschillencommissie Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen. Definities

Klachtreglement Geschillencommissie Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen. Definities Klachtreglement Geschillencommissie Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen Definities Artikel 1: In dit Reglement wordt verstaan onder: 1.1 Commissie: de Geschillencommissie NKH; 1.2 NKH: het Nationaal Keurmerk

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZELFSTANDIGE KLINIEKEN per 21 juli 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZELFSTANDIGE KLINIEKEN per 21 juli 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ZELFSTANDIGE KLINIEKEN per 21 juli 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

GORDIASS Bindend Advies Reglement ( Reglement )

GORDIASS Bindend Advies Reglement ( Reglement ) GORDIASS Bindend Advies Reglement ( Reglement ) Algemeen: Gordiass geschillen beslechting beoogt snelle en hoogwaardige oplossingen te bieden. Dit reglement dient te worden opgevat tegen de achtergrond

Nadere informatie

BIJLAGE IV REGLEMENT VAN DE BEROEPSCOMMISSIE VOOR DE ZOETWARENINDUSTRIE Als bedoeld in artikel 53 van de CAO voor de Zoetwarenindustrie

BIJLAGE IV REGLEMENT VAN DE BEROEPSCOMMISSIE VOOR DE ZOETWARENINDUSTRIE Als bedoeld in artikel 53 van de CAO voor de Zoetwarenindustrie BIJLAGE IV REGLEMENT VAN DE BEROEPSCOMMISSIE VOOR DE ZOETWARENINDUSTRIE Als bedoeld in artikel 53 van de CAO voor de Zoetwarenindustrie ARTIKEL 1 DEFINITIES CAO: Beroepscommissie: Werkgeversvereniging:

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE UITERLIJKE VERZORGING per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE UITERLIJKE VERZORGING per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE UITERLIJKE VERZORGING per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumenten

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten Klachten- en Geschillenreglement Dit reglement is een uitgave van Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten administrateur Syntrus Achmea Pensioenbeheer

Nadere informatie

MfN-Mediationreglement

MfN-Mediationreglement MfN-Mediationreglement Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. kwestie: de in de mediationovereenkomst omschreven kwestie. b. certificerende Instelling: de instelling die certificaten

Nadere informatie

Klachtreglement Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL)

Klachtreglement Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) Klachtreglement Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) Definities Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: a. Commissie: Geschillencommissie OVAL b. OVAL: Organisatie voor Vitaliteit,

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN GEBOORTEZORG Per 1 januari 2017

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN GEBOORTEZORG Per 1 januari 2017 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE VERPLEGING VERZORGING EN GEBOORTEZORG Per 1 januari 2017 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting commissie : de Stichting Geschillencommissies

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE SIERADEN EN UURWERKEN per 1 april 2016

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE SIERADEN EN UURWERKEN per 1 april 2016 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE SIERADEN EN UURWERKEN per 1 april 2016 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken;

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE RIJOPLEIDINGEN per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE RIJOPLEIDINGEN per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE RIJOPLEIDINGEN per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

Reglement Commissie van Beroep

Reglement Commissie van Beroep Reglement Commissie van Beroep administrateur Achmea Pensioenservices N.V. Postbus 20005 7302 HA, Apeldoorn Telefoon (030) 245 3001 Website www.sbzpensioen.nl Versie2019.01 Januari 2019 SBZ Pensioen is

Nadere informatie