CONTEXT. Infrastructuur Is het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CONTEXT. Infrastructuur Is het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB?"

Transcriptie

1 CONTEXT Schoolpopulatie Staat de school open voor alle leerlingen met EMB? Is de doelgroep van leerlingen met EMB in die mate vertegenwoordigd dat men zich als schoolteam kan specialiseren in onderwijs aan deze leerlingen? Biedt de samenstelling van de totale schoolpopulatie kansen voor de leerlingen met EMB? Bv. contact met sterkere leerlingen Staat de school open voor leerlingen met EMB uit een diversiteit aan thuis- en leefomgevingen? Bv. verschil in etniciteit, religie, thuistaal, SES Zet de school gerichte acties op om ook leerlingen met EMB in kwetsbare thuis- en leefomgevingen te bereiken en op te nemen binnen de schoolpopulatie? Bv. leerlingen in armoede Schoolgrootte Probeert het schoolteam de voordelen/nadelen van de grootte van de school voor het onderwijs aan leerlingen met EMB aan te wenden? Bv. gedeelde inzet middelen/infrastructuur in een grote school Bv. veel kansen tot uitwisseling tussen personeelsleden in een kleine school Infrastructuur Is het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB?

2 Is de weg vanaf de parkeergelegenheid tot aan het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Is de speelplaats fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Is de ingang van het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Zijn de gangen in het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Is de ingang van de verschillende ruimtes (verzorgingsruimte, snoezelruimte, klaslokaal, zwembad, turnzaal, therapielokaal) in het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Zijn de ruimtes zelf fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Is elk verdiep van het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Is er op vlak van infrastructuur voldoende oog voor interesses, noden en mogelijkheden van de leerlingen met EMB? MATERIALEN EN APPARATUUR Kent de school de nodige kanalen om aangepaste materialen en apparatuur aan te vragen? Voorziet de school voor de leerlingen met EMB aangepaste materialen en apparatuur voor het creëren van een optimale leeromgeving? Bv. hulpmiddelen ondersteunde communicatie, aangepast stimulerend materiaal, internetfaciliteiten, aangepaste rolstoel met zitschaal, statafel, ligzetel op maat, loophulp Zijn de ruimtes zo ingericht dat de aanwezige materialen en apparatuur gemakkelijk toegankelijk zijn voor de leerlingen? Wordt er bijvoorbeeld gewerkt met signaalkleuren of tactiele signalen voor leerlingen met een beperkte visus? Biedt de school kansen en tijd aan het schoolteam om materialen en apparatuur te leren gebruiken?

3 Zijn aanwezige materialen en apparatuur veilig voor gebruik door leerlingen met EMB? Voorziet de school materialen vervaardigd in aangepaste stoffen die makkelijk te onderhouden zijn? Bv. speelgoed in kunststof Voorziet de school materialen vervaardigd in aangepaste stoffen opdat leerlingen met EMB zich hieraan niet kunnen bezeren? Bv. bestek in kunststof Voorziet de school materialen met aangepaste grootte opdat leerlingen met EMB deze niet kunnen inslikken? Bv. DUPLO in plaats van LEGO Checkt de school geregeld het veilig gebruik van aanwezige materialen en apparatuur? Bv. één-functie-schakelaar verbonden met elektrische toestellen Voorziet de school een veilige (opberg)plaats voor de aanwezige materialen en apparatuur opdat leerlingen zich hier niet aan kunnen bezeren? Kan het schoolteam vlot ergens terecht wanneer aanpassingen aan materialen en apparatuur wenselijk zijn? RUIMTES Zijn aanwezige klaslokalen voldoende groot om kwaliteitsvol onderwijs te kunnen bieden? Is er voldoende bewegingsruimte voor de leerlingen met EMB? Hebben leerlingen met EMB de mogelijkheid om zich terug te trekken op een eigen plekje? Is het mogelijk de ruimte in te delen in verschillende gedeelten?

4 Bv. een eet-, werk- en rustgedeelte Voorziet de school aangepaste verzorgingsruimtes voor leerlingen met EMB (voldoende groot, met aangename gevoelstemperatuur, voorzien van tillift, verzorgingstafel, opbergruimte per leerling,)? Voorziet de school extra ruimtes voor leerlingen met EMB waar dit aangewezen is voor bepaalde activiteiten? Bv. sensorische ruimtes, een snoezelruimte, een bewegingsruimte of extra ruimtes voor onderwijsactiviteiten in subgroepjes Worden leegstaande ruimtes optimaal gebruikt? Bv. met oog op opsplitsen van de klasgroep Zorgt de school voor een aangepaste inrichting van de ruimtes? Respecteert de inrichting van de ruimtes de privacy van leerlingen met EMB? Bv. verzorgingsruimtes Nodigt de inrichting van de ruimtes uit tot rust en kalmte, exploratie, activiteit, passend bij de leerdoelen die men voor de leerlingen met EMB vooropstelt? Is de belichting optimaal voor onderwijs aan leerlingen met EMB? Bv. aanwezigheid van natuurlijk licht, mogelijkheid tot gedempt licht Is de verluchting optimaal voor onderwijs aan leerlingen met EMB? Bv. de kans om ramen open te zetten Zijn de (achtergrond)geluiden optimaal gedoseerd voor onderwijs aan leerlingen met EMB? Bv. afscherming achtergrondgeluiden, muziekinstallatie met aangepast volume

5 Zijn de ruimtes veilig voor onderwijs aan leerlingen met EMB? Hebben leerlingen met EMB de kans om binnen en buiten in een aangepaste en veilige omgeving te bewegen? Bv. zachte vloer- en wandbekleding Voorziet de school een veilige plaats voor de aanwezige huishoudtoestellen (mixer, microgolfoven) opdat leerlingen met EMB zich hier niet aan kunnen bezeren? Zorgt de school voor de nodige afscherming van bv. stopcontacten in de verschillende ruimtes waar leerlingen met EMB een onderwijsaanbod krijgen? Zorgt de school bij het installeren van compartimenten in een ruimte voor bescherming, opdat leerlingen zich niet kunnen bezeren aan bv. slotjes, poortjes of hekjes? Maakt de school optimaal gebruik van extra ruimtes buiten de school? bv. een snoezelruimte Kan het schoolteam werken in een aantrekkelijke werkomgeving? Situeert de klas zich binnen het hoofdgebouw van de school? Is er vlot contact mogelijk met andere klassen? Zijn ruimtes onderhoudsvriendelijk? Is de hygiëne in elk van de verschillende ruimtes gegarandeerd?

6 Zijn vloeren, wanden, materialen in de verschillende ruimtes zo vervaardigd dat ze makkelijk te onderhouden zijn? Krijgt het schoonmaakpersoneel de kans hierin te adviseren? Kan het schoolteam de inrichting van ruimtes mee vorm geven? Heeft het schoolteam inspraak in de aankoop van materialen en apparatuur voor leerlingen met EMB? Krijgt het schoolteam een budget ter beschikking om de inrichting van ruimtes en de aankoop van materialen mogelijk te maken? Voorziet de school aangepaste apparatuur om het schoolteam te ondersteunen in het bieden van zorg aan leerlingen met EMB? Bv. plafondtilliften, tilzakken, draaiplateaus Brede school Profileert de school zichzelf als een open school met kansen tot uitwisseling tussen de school en de lokale gemeenschap? Voelen mensen uit de lokale gemeenschap zich welkom op de school? Voelen leerlingen en personeel van de school zich welkom in de lokale gemeenschap? Maakt het schoolteam werk van inclusief onderwijs? Lees verder rubriek PROCES schoolniveau, succesindicator SCHOOLBELEID EN SCHOOLLEIDERSCHAP- inclusief onderwijs. Vormt de school een geïntegreerd geheel met de lokale buurt? Maken leerlingen met EMB gebruik van de lokale voorzieningen?

7 Bv. bib, zwembad, horeca Zijn buurtbewoners vertrouwd met de aanwezigheid van leerlingen met EMB die naar de school komen? Nodigt de school buurtbewoners uit voor deelname aan activiteiten met leerlingen met EMB? Nodigt de school buurtbewoners uit om zich als vrijwilliger te engageren in het opnemen van bepaalde ondersteuningstaken voor leerlingen met EMB? Nemen leerlingen met EMB deel aan activiteiten georganiseerd door en in de lokale gemeenschap? Organiseren de school en de lokale gemeenschap samen activiteiten waaraan leerlingen met EMB kunnen participeren? Maakt de school actief deel uit van een buurtcomité? Financiële ondersteuning Kent de school de nodige kanalen om overheidssubsidies waarop de school recht heeft, aan te vragen? Doet de school aan actieve fondsenwerving aanvullend op overheidssubsidies? Zet de school beschikbare financiële middelen op basis van weloverwogen beleidskeuzes doelgericht in? Regelgevend kader Vlaamse, nationale en internationale regelgeving Erkent de Vlaamse overheid onderwijs aan leerlingen met EMB als een recht? Komt de Vlaamse, nationale en internationale regelgeving kwaliteitsvol onderwijs aan leerlingen met EMB ten goede?

8 Bv. VN-Verdrag, M-decreet, Integrale Jeugdhulp, wetgeving busvervoer, Gelijke Onderwijskansen Zijn onderwijs, gezondheidszorg en welzijn in Vlaanderen zodanig georganiseerd dat ze vlot het realiseren van een geïntegreerd onderwijs- en zorgaanbod voor leerlingen met EMB mogelijk maken? Faciliteert de Vlaamse overheid scholen in hun onderwijs voor leerlingen met EMB? Bv. gepaste accommodatie, kans tot samenwerking onderwijs-welzijn Werkt de Vlaamse overheid aan de tegemoetkoming van de noden binnen het onderwijs voor leerlingen met EMB? Bv. verzwaring populatie, nood aan meer omkadering, nood aan specifieke opleiding, nood aan geschikte leerkrachten Impact op de leerling Gaat de school doordacht en creatief om met de Vlaamse onderwijswetgeving en onderwijsstructuur om kwaliteitsvol onderwijs aan leerlingen met EMB te garanderen? Bestudeert de school de mogelijkheden van aangepast schoolvervoer voor leerlingen met EMB? Zoekt de school creatieve oplossingen om de duur van de (bus)ritten voor leerlingen met EMB zo beperkt mogelijk te houden? Zoekt de school creatieve oplossingen om de busritten te voorzien van de nodige personeelsomkadering aangepast aan de noden leerlingen met EMB? Bestudeert de school de mogelijkheden om infrastructuur volgens de wettelijke normen en toch aangepast aan de noden van leerlingen met EMB te voorzien? Bv. de aanwezigheid van sanitaire ruimtes dicht bij de klaslokalen, ook op niveau van het secundair onderwijs

9 Geeft de school op een doordachte manier de overgang van kleuter- naar lager en van lager naar secundair onderwijs vorm voor leerlingen met EMB? Denkt de school doelgericht na over de invulling van verplichte leerdomeinen in het onderwijs aan leerlingen met EMB? Bv. Godsdienst Bekijkt de school op een doordachte manier hoe de medische opvolging door het CLB kan gebeuren voor de leerlingen met EMB en hun ouders? Gaat de school flexibel en creatief om met de verschillen in Vlaamse wetgeving voor onderwijs en welzijn om kwaliteitsvol onderwijs aan leerlingen met EMB te organiseren? Gaat de school bewust om met de verschillende arbeidsvoorwaarden van mensen uit onderwijs en welzijn om zo kwaliteitsvol onderwijs aan leerlingen met EMB te garanderen? Zoekt de school naar afstemming tussen de verschillende arbeidsvoorwaarden in het voordeel van de leerlingen met EMB? Impact op de leerkracht Investeert de Vlaamse overheid in gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten rond onderwijs aan leerlingen met EMB? Zijn er voldoende externe nascholingsinitiatieven om kennis en vaardigheden te verwerven over het werken in een onderwijscontext met leerlingen met EMB?

10 Levert schoolexterne training/opleiding voldoende informatie en richting op om kwaliteitsvol met de leerlingen met EMB te kunnen werken? Zijn navormingen met focus op de doelgroep van leerlingen met EMB voldoende praktijkgericht opdat leerkrachten er effectief mee aan de slag kunnen gaan in hun klascontext? Besteedt opleiding voldoende aandacht aan reflectie-in-actie en reflectie-op-actie? Impact op ouders Krijgen ouders voldoende en toegankelijke informatie over de onderwijsmogelijkheden voor hun kind met EMB? Kunnen ouders zich volwaardig uitspreken over het onderwijs dat zij wensen voor hun kind? Kunnen ouders zelf richting geven aan de ondersteuning vanuit onderwijs, gezondheidszorg en welzijn voor hun kind? Inclusief beleid Maakt de Vlaamse overheid gericht werk van inclusief onderwijs voor leerlingen met EMB, in het bewustzijn dat inclusief onderwijs voor de doelgroep om een continuüm gaat dat in verschillende gradaties vorm kan krijgen?

CONTEXT Succesindicator: Infrastructuur

CONTEXT Succesindicator: Infrastructuur CONTEXT Succesindicator: Infrastructuur Is het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen met EMB? Is de weg vanaf de parkeergelegenheid tot aan het schoolgebouw fysiek toegankelijk voor leerlingen

Nadere informatie

Succesindicator: Schoolbeleid en schoolleiderschap

Succesindicator: Schoolbeleid en schoolleiderschap PROCES SCHOOLNIVEAU Succesindicator: Schoolbeleid en schoolleiderschap Visie op leerlingen met een ernstige meervoudige beperking Vormt een doordachte schoolvisie het vertrekpunt voor onderwijs aan leerlingen

Nadere informatie

Succesindicator: Optimale leeromgeving

Succesindicator: Optimale leeromgeving PROCES KLASNIVEAU Succesindicator: Optimale leeromgeving Lees verder rubriek PROCES klasniveau, succesindicatoren ONDERWIJSTIJD, KLASKLIMAAT en KLASGROOTTE. VEILIGHEID EN VERTROUWDHEID Worden onderwijsactiviteiten

Nadere informatie

Succesindicator: Geschikt onderwijscurriculum

Succesindicator: Geschikt onderwijscurriculum PROCES KLASNIVEAU Succesindicator: Geschikt onderwijscurriculum Biedt het schoolteam onderwijs op maat van elke leerling, vertrekkend van de cyclus van planmatig werken die voor elke individuele leerling

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221)

VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) VERSLAG VAN DE DOORLICHTING ZONDER JURIDISCHE CONSEQUENTIES GO! Basisschool Vogelzang (2221) 1 IN WELKE MATE ONTWIKKELT DE SCHOOL HAAR EIGEN KWALITEIT? K1 K6 K2 K5 K3 K4 K1. Visie en strategisch beleid

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

LEERLINGEN BEGELEIDING

LEERLINGEN BEGELEIDING LEERLINGEN BEGELEIDING in GBS de weide wereld Leerlingenbegeleiding GBS de weide wereld 1 Inhoudstabel Onze visie op leerlingbegeleiding 1.1 Doel 1.2 Een beleid op leerlingbegeleiding op school 1.3 Leerlingbegeleiding:

Nadere informatie

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen

Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vast Bureau 2 juli 2015 AR-VB-END-1415-003 Beleidsaanbevelingen over onderwijs aan kinderen met ernstige en meervoudige beperkingen Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Kleuterschool te Veurne

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Kleuterschool te Veurne Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap Iedereen telt mee in de stad of gemeente 1 De gemeenteraadsverkiezingen 2012 Het memorandum van VFG Het beleid t.a.v. mensen met een handicap In het algemeen vraagt VFG dat gelijke kansen en toegankelijkheid

Nadere informatie

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen

VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME. Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen VLAAMSE THUISBEGELEIDINGSDIENSTEN AUTISME Floor Tempelaere Pedagogisch begeleider in het project rond competentieontwikkeling Regio West-Vlaanderen floor.tempelaere@katholiekonderwijs.vlaanderen Als een

Nadere informatie

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013

Pedagogisch ondersteuningsaanbod op maat voor 20 kleuterscholen in 2012-2013 PROJECTOPROEP Hoe omgaan met kinderarmoede op school? Toerusten van leerkrachten in het kleuteronderwijs om beter steun te verlenen aan kansarme kinderen Diego Cervo Pedagogisch ondersteuningsaanbod op

Nadere informatie

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren

1 Doe jij ook mee?! Team in beweging - Nu beslissen Steunpunt Diversiteit & Leren Nu beslissen De motieven om te starten met leerlingenparticipatie kunnen zeer uiteenlopend zijn, alsook de wijze waarop je dit in de klas of de school invoert. Ondanks de bereidheid, de openheid en de

Nadere informatie

DAG VAN DE WISKUNDE 17 november 2018

DAG VAN DE WISKUNDE 17 november 2018 DAG VAN DE WISKUNDE 17 november 2018 DE ACTUALITEIT VAN ONS WISKUNDEONDERWIJS Handouts Overzicht werkwinkels BASISMAP 2 Vlaanderen 1 TIJDSCHRIFTEN WISKUNDE 3 OK-DASHBOARD 4 UITGANGSPUNT Elke lerende heeft

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

KINDERRECHTEN IN UW KLAS?

KINDERRECHTEN IN UW KLAS? KINDERRECHTEN IN UW KLAS? Doe een beroep op UNICEF België voor gratis lesmateriaal, thematische gastlessen en concrete acties over kinderrechtenen ontwikkelingseducatie. Over UNICEF België UNICEF (het

Nadere informatie

Opdracht bij stappenplan kwaliteitsontwikkeling

Opdracht bij stappenplan kwaliteitsontwikkeling Opdracht bij stappenplan kwaliteitsontwikkeling Rubriek: De school stimuleert de ontwikkeling van alle lerenden Deelrubriek: De lerende begeleiden Kwaliteitsverwachting B2 Het schoolteam biedt de begeleiding

Nadere informatie

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs

ASKe-instrument. Instrument voor Autisme Specifieke Kwaliteitsevaluatie. Specifieke Evaluatiecriteria Scholen voor Buitengewoon Onderwijs Vlaamse Vereniging Autisme Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen Henri Dunantlaan 2 9000

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool - Albrecht Rodenbachschool te Hove

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool - Albrecht Rodenbachschool te Hove Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

ICT-visie GBS Linden

ICT-visie GBS Linden ICT-visie GBS Linden 1. Algemene inleiding en context Onze school situeert zich in de dorpskern van Linden, Martelarenplaats 1 3210 Linden en telt 420 leerlingen van de peuterklas tot het zesde leerjaar.

Nadere informatie

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht

Huizen van het Kind. Gezinnen ondersteunen in hun kracht Huizen van het Kind Gezinnen ondersteunen in hun kracht Een noodzakelijke, natuurlijke evolutie ondersteund door een nieuwe regelgeving www.huizenvanhetkind.be Doelstelling Hoe Regels Doelstelling Hoe

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool 1 - Bloemendaal te Schoten

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool 1 - Bloemendaal te Schoten Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid

Om de school te helpen bij het voeren van een zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid Leidraad bij het stappenplan Sinds 1 september 2012 is elke school verplicht een geïntegreerd zorg- en gelijke onderwijskansenbeleid te voeren. Dit

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KWALITEITSGEBIED LEERLINGENBEGELEIDING

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KWALITEITSGEBIED LEERLINGENBEGELEIDING ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KWALITEITSGEBIED LEERLINGENBEGELEIDING GEWOON SECUNDAIR ONDERWIJS M.U.V. DOORLICHTINGSEENHEDEN DIE BESTAAN UIT EEN CENTRUM VOOR DEELTIJDS ONDERWIJS 1. Toelichting bij de ontwikkelingsschalen

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs - MOZA-IK te Opwijk

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Lagere School voor Buitengewoon Onderwijs - MOZA-IK te Opwijk Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

RTC informeert! Infomoment 20/10/2015

RTC informeert! Infomoment 20/10/2015 Infomoment 20/10/2015 Infomoment: Welkom (Mil Kooyman, voorzitter RTC Oost-Vlaanderen) RTC-beheersovereenkomst 2015-2020: situering en toelichting en acties (Emmanuel Depoortere, coördinator RTC Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

Communicatie: Instituut Maris Stella, Borgerhout

Communicatie: Instituut Maris Stella, Borgerhout Communicatie: Instituut Maris Stella, Borgerhout IMS in Borgerhout telt 620 leerlingen waarvan een groot aantal SES-leerlingen zijn. Niet al deze SES-leerlingen hebben het financieel moeilijk. Soms gaat

Nadere informatie

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN

DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN DEEL 1: OPVOEDINGSPROJECT DE VIJF PIJLERS VAN ONZE SCHOOLVISIE VANUIT DE FIGUUR VAN PATER DAMIAAN identiteit IK DOE en IK SPREEK Damiaan doet wat hij gelooft. Hij toont en vertelt waar hij zijn inspiratie

Nadere informatie

Hoofdstructuur BuBaO. Voskenslaan GENT. telefoon fax

Hoofdstructuur BuBaO. Voskenslaan GENT. telefoon fax Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Informatieavond september SBS Kermt

Informatieavond september SBS Kermt Informatieavond september 2011 SBS Kermt - 2011 1 Schoolorganisatie 2011-2012 Organisatie en ondersteuning: SBS Kermt 2011 2 Schoolorganisatie 2011-2012 Kleuterschool: SBS Kermt - 2011 3 Schoolorganisatie

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool - Rodenburg te Kortrijk

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool - Rodenburg te Kortrijk Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014. BSGO De Linde

Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014. BSGO De Linde Tevredenheidsonderzoek bij ouders 2014 BSGO De Linde Algemeen Algemeen 2014 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Positief Neutraal Negatief ENT 91,49% 2,13% 6,38% SG-ENT 87,34% 4,64% 8,02% Algemeen 2014 vs 2012 10 9 8

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Zaventem

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Zaventem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Basisschool De Reinpad Gelieren: Waar kinderen op handen gedragen worden!

Basisschool De Reinpad Gelieren: Waar kinderen op handen gedragen worden! Basisschool De Reinpad Gelieren: Waar kinderen op handen gedragen worden! 1. Wie zijn wij? Onze school telt twee vestigingsplaatsen, elk met hun eigen karakter. Zowel in De Reinpad als in Gelieren zijn

Nadere informatie

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND

ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND ROADMAP HUIZEN VAN HET KIND Inleiding De samenwerkingsverbanden Huizen van het Kind, zo blijkt uit waar we nu staan, hebben het potentieel om (verder) uit te groeien tot laagdrempelige basisvoorzieningen.

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van de Vrije Basisschool - De Groene Poort te Zottegem

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van de Vrije Basisschool - De Groene Poort te Zottegem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Welke uitdagingen liggen er? Een samenleving neemt zorg op voor en biedt bescherming aan haar kinderen. Ze biedt ondersteuning aan de diversiteit van gezinnen die

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE PROEFDOORLICHTING INSPECTIE 2.0 VBS Sint-Jansschool te Menen (19059)

VERSLAG VAN DE PROEFDOORLICHTING INSPECTIE 2.0 VBS Sint-Jansschool te Menen (19059) VERSLAG VAN DE PROEFDOORLICHTING INSPECTIE 2.0 VBS Sint-Jansschool te Menen (19059) 1 IN WELKE MATE ONTWIKKELT DE SCHOOL HAAR EIGEN KWALITEIT? K1. Visie De school weet wat ze met haar onderwijs wil bereiken

Nadere informatie

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1

DIVERSITEIT VERBINDINGEN PARTICIPATIE. Kijkwijzer Brede School in Brussel 1 LOKALE CONTEXT BS Omgevingsanalyse Kinderen en jongeren Partners De BS brengt bij de omgevingsanalyse zowel de noden als kansen van de lokale kinderen en jongeren in kaart: houdt hierbij rekening met de

Nadere informatie

Verklaring : Rechten en verantwoordelijkheden van ouders in het onderwijs Ouders en school bondgenoten in de opvoeding

Verklaring : Rechten en verantwoordelijkheden van ouders in het onderwijs Ouders en school bondgenoten in de opvoeding Verklaring : Rechten en verantwoordelijkheden van ouders in het onderwijs Ouders en school bondgenoten in de opvoeding Inleiding Ouders zijn de eerste opvoedingsverantwoordelijken van hun kinderen. In

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Wetteren

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Wetteren Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONTWIKKELINGSSCHALEN GEWOON SECUNDAIR ONDERWIJS - DUAAL LEREN - DEELTIJDS BEROEPSSECUNDAIR ONDERWIJS Inhoud 1 Toelichting...3 1.1 Op welke vragen zoekt het doorlichtingsteam een antwoord?...3 1.2 Welke

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Gesubsidieerde Basisschool Jezus-Eik te Overijse.

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrije Gesubsidieerde Basisschool Jezus-Eik te Overijse. Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

1 COMPETENTIEVELD 1: LERAARS BEWEGEN VOOR KINDEREN

1 COMPETENTIEVELD 1: LERAARS BEWEGEN VOOR KINDEREN 1 BIJLAGE 2 Relatie tussen domeinspecifieke leerresultaten (DLR's) en competentieprofiel van OF3 1 COMPETENTIEVELD 1: LERAARS BEWEGEN VOOR KINDEREN 1.1 De leraar kleuteronderwijs Werkt vanuit een kindgerichte

Nadere informatie

TERUGKOMDAG. 15 november 2016

TERUGKOMDAG. 15 november 2016 TERUGKOMDAG 15 november 2016 PROGRAMMA TERUGKOMDAG 9u00-10u30: Integrale Jeugdhulp. En wat met de school? 10u30 11u00 pauze (lokaal A03.03) 11u00-12u00: Trajectgroepen. Groepen trajectcoachen Isabelle

Nadere informatie

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS

V R A G E N K A A R T THEMA: ONDERWIJS V R A G E N K A A R T? THEMA: ONDERWIJS THEMA: ONDERWIJS? Vragenkaart: waar staan we nu? Bepaal een score tussen 1 en 9, waarbij 1 staat voor we hebben nauwelijks samenwerking rond het thema onderwijs

Nadere informatie

21 november 2012. dr. Bengt Verbeeck HoGent / UGent

21 november 2012. dr. Bengt Verbeeck HoGent / UGent 21 november 2012 dr. Bengt Verbeeck HoGent / UGent VN-Verdrag 13 december 2006 inzake de rechten van personen met een handicap Baanbrekend Verdrag van de 21 ste eeuw de daad bij het woord voegen EG is

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren

COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS. Resultaatgebieden 1. Ondersteuning en advisering aan IB en leraren COMPETENTIEPROFIEL ONDERSTEUNER PASSEND ONDERWIJS De ondersteuner passend onderwijs is werkzaam in een team van professionals dat wordt aangestuurd door een ondersteuningsmanager. De ondersteuner passend

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Kleuterschool - Regina Pacis 1 te Hove

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Kleuterschool - Regina Pacis 1 te Hove Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen

Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Verslag focusgroep ouders met jongeren in secundaire scholen Doelgroep Methodiek Thema s 11 ouders van jongeren in secundaire scholen (2014) Waarderende benadering Ouderbetrokkenheid- Communicatie Ondersteuning

Nadere informatie

Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen. Katrien Van Asch

Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen. Katrien Van Asch Referentiekader OK: aan de slag met enkele kwaliteitsverwachtingen Katrien Van Asch Doelen Kennismaken met het Referentiekader OK in het algemeen Uitwisselen van ideeën over rubriek ontwikkeling van de

Nadere informatie

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen Conceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering Deze conceptnota heeft tot doel om, binnen de contouren van het Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Zele

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Zele Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool te Zandhoven

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool te Zandhoven Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Van barrière naar redelijke aanpassing

Van barrière naar redelijke aanpassing Van naar redelijke aanpassing Inspiratiedag Vrijdag 25 november 2016 Jan Coppieters Pedagogisch begeleider binnen het project competentieontwikkeling 1. Je weet wat redelijke aanpassingen zijn 2. Je kan

Nadere informatie

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT)

2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) 2 BRUGFIGUREN IN HET SECUNDAIR (PILOOTPROJECT) OMKADERING + SCHOLEN 2 voltijdse brugfiguren: Maudlin Coussens en Pieter Dejonghe 4 scholen: KTA MoBi, Onze-Lieve-Vrouw-Instituut, Provinciale Middenschool,

Nadere informatie

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN

Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 403 van 8 maart 2013 van MARIJKE DILLEN Resolutie kinderarmoede Onderwijs en

Nadere informatie

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen Expertmeeting Nederland- Vlaanderen M-decreet of Passend onderwijs: wat kunnen we leren van elkaar? 29 maart 2017 - Arendonk M-decreet (2014): De M van Maatregelen! Maar ook M van mogelijkheden? Krachtlijnen

Nadere informatie

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen.

Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen. Kunnen teamteachers rekenen? Ja Neen mieke.meirsschaut@arteveldehs.be isabelle.step@arteveldehs.be Kennismaking Steunpunt Onderwijs: onderzoek naar teamteaching https://www.arteveldehogeschool.be/projecten/teamteaching-samen-onderweg

Nadere informatie

Naar school gaan met een beperking of aandoening

Naar school gaan met een beperking of aandoening Onderwijs - visie Naar school gaan met een beperking of aandoening december 2018 10 randvoorwaarden Vooraf Elk kind heeft recht op onderwijs. Dat zegt het Internationale Verdrag voor de Rechten van het

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN

ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN ONTWIKKELINGSSCHALEN VOOR HET KERNPROCES AANBODGESTUURDE LEERLINGENBEGELEIDING OP DE VIER BEGELEIDINGSDOMEINEN CLB 1.1 A1. Leerplichtopvolging 1.1.1 Ontwikkelingsschaal A1 De medewerkers streven er te

Nadere informatie

Advies opgemaakt door Vlaams Instituut Gezond Leven, VAD, Sensoa en VWVJ

Advies opgemaakt door Vlaams Instituut Gezond Leven, VAD, Sensoa en VWVJ Advies op het voorontwerp van decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. Advies opgemaakt door Vlaams Instituut

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Middenschool Sint-Pieters te Oostkamp

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Middenschool Sint-Pieters te Oostkamp Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming

29 oktober Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming 29 oktober 2015 Samenlevingsopbouw bouwt met partners aan zorgnetwerken als schakel in het antwoord op onderbescherming Samenlevingsopbouw: what s in a name? Zorgnetwerken: 10 jaar praktijk Samenwerking

Nadere informatie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie

Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Over thuis, buurt, kinderopvang, kleuteronderwijs en transitie Welke uitdagingen liggen er? De kwaliteit van de overgang tussen thuis, kinderopvang en kleuterschool is cruciaal voor jonge kinderen. Onderzoek

Nadere informatie

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Kunsten

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Kunsten 1. Doel van de functie Organiseren en uitvoeren van verschillende operationele technische taken waaronder decoropbouw, belichting, geluidsversterking, projectie, binnen het Team Kunsten van de stroom Vrije

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool - Centrum te Vosselaar

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Gemeentelijke Basisschool - Centrum te Vosselaar Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Halle

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Halle Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

decreet leerlingenbegeleiding november 2018

decreet leerlingenbegeleiding november 2018 STAP VAN JE SCHOOLWERKING NAAR HET DECREET LEERLINGENBEGELEIDING EN TERUG Greet Vanhove, dienst Lerenden DOELEN EN VERLOOP Decreet leerlingenbegeleiding in notendop 4 begeleidingsdomeinen inhoudelijk concretiseren

Nadere informatie

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Jongeren

Polyvalent podiumtechnicus Cultuur & Samenleven Dilbeek vzw Team Jongeren 1. Doel van de functie Organseren en uitvoeren van verschillende operationele technische taken waaronder decoropbouw, belichting, geluidsversterking, projectie, binnen het team Jongeren van de stroom Vrije

Nadere informatie

Interfederaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme

Interfederaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme Interfederaal Centrum voor gelijke kansen en bestrijding van discriminatie en racisme MEDISCHE VISIE OP HANDICAP SOCIALE VISIE OP HANDICAP Exclusie Segregatie Integratie Inclusie Denken in barrières

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Noordwest - Brabant te Asse

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij CLB Noordwest - Brabant te Asse Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon

Zet je in als vrijwilliger voor Plan België. Foto: Plan / Denis Closon Foto: Plan / Denis Closon Zet je in als vrijwilliger voor Plan België Foto: Plan / Daniel Silva het Plan Zet je in als vrijwilliger voor Plan België en verander de toekomst van kinderen en hun gemeenschap

Nadere informatie

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Gent

Verslag over de controle van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van Vrije Basisschool te Gent Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING VOOR HET AMBT VAN DIRECTEUR Onderwijsinstelling :... Instellingsnummer :... Schoolbestuur :... Scholengemeenschap/consortium : SG BLOM Nummer scholengemeenschap : 121921 Het arbeidsreglement,

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van. Prinsstraat Antwerpen

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van. Prinsstraat Antwerpen Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025

Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025 Zijn dromen bedrog? Onderwijs anno 2025 Cross-Over 26 januari 2016 Inleiding Onderwijs anno 2025 Waar willen we dan staan? Wat moeten we vandaag aanpakken? Dromen bedrog Grote dossiers Kernvraag: welk

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Optimale integratie van kinderen met een chronische aandoening op school: een gedeelde zorg

Optimale integratie van kinderen met een chronische aandoening op school: een gedeelde zorg Optimale integratie van kinderen met een chronische aandoening op school: een gedeelde zorg 1 E E N P R O J E C T V A N D E K U L E U V E N O N D E R S T E U N D D O O R D E S T I C H T I N G M A R I E

Nadere informatie

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017)

TIJDSPAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) TIJDSAD actieplan netwerk Samen tegen Schooluitval Vlaams-Brabant (versie 18/03/2017) en hierdoor niet te vatten in een 2-jarenplan. Om met dit netwerk een concreet doel voor ogen te houden werken we in

Nadere informatie

Visie op het basisaanbod

Visie op het basisaanbod 1. Doel van de tekst Het M decreet voorziet het type basisaanbod voor leerlingen die, al dan niet tijdelijk, kampen met moeilijkheden die het leren hinderen. De wetgeving geeft geen invulling aan de organisatie

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

Gezamenlijke commissie Welzijn. Gezonde stad Mechelen 2025

Gezamenlijke commissie Welzijn. Gezonde stad Mechelen 2025 Gezamenlijke commissie Welzijn Gezonde stad Mechelen 2025 De weg naar een succesvol lokaal gezondheids-beleid én hoe Logo Mechelen jullie op weg kan zetten. (Wat is het?) Een Gezonde Stad is een Stad

Nadere informatie

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Trefdag Ouderen en Lokaal beleid Inzetten op participatie Gent, 7 mei 2019 Katelijn Van Horebeek Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling

Nadere informatie

MediawijsActieplan. Een mediawijze school: plan van aanpak

MediawijsActieplan. Een mediawijze school: plan van aanpak MediawijsActieplan Een mediawijze school: plan van aanpak Inhoud Het nut van een mediawijsactieplan Vertrek van een brede missie en visie Waar staan we nu als school? Waar willen we naartoe? Mediawijsactieplan:

Nadere informatie

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke

1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke Commentaar bij 1. ICT in de Beleidsnota van de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming Frank Vandenbroucke 2. Onderwijs wordt internationaler De dertien doelstellingen van het doelstellingenrapport zijn

Nadere informatie

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO

Naam van de schoolexterne interventie: Arktos HERGO Naam van de schoolexterne : Arktos HERGO 1. Inhoud vd schoolexterne Algemeen kader 1 : Ontstaansgeschiedenis 2 Visie Een HERGO is een groepsoverleg waarin alle partijen betrokken bij een incident, samen

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten!

Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! Kinderrechten- en ontwikkelingseducatie voor uw toekomstige leerkrachten! samen voor kinderen 2 2 Waarom is het belangrijk om leerlingen en leerkrachten te sensibiliseren over de Rechten van het Kind?

Nadere informatie