The Machine past, present, future

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "The Machine past, present, future"

Transcriptie

1 The Machine past, present, future The Machine is back, but not as we know it Z33 toont in Milaan een preview van de tentoonstelling The Machine die vanaf 1 juni 2012 in C-Mine doorgaat en georganiseerd wordt door Z33, Design Platform Limburg, C-mine/stad Genk, stad Hasselt, MAD-faculty, Uhasselt, Provincie Limburg. De industriële revolutie was de revolutie van de ingenieurs. Nu zijn het designers die machines bouwen en zo een nieuwe revolutie veroorzaken. Designers zijn steeds meer op zoek naar manieren om hun werk zelf te produceren. Met de nieuwste technologieën zoals 3D scanners, tekenprogramma s en printers, zijn we in staat onze eigen objecten te ontwerpen en te produceren. Deze nieuwe machines worden steeds efficiënter en toegankelijker. Vreemd genoeg, grijpen deze hoogtechnologische productiemethodes vaak terug naar een meer traditionele vorm van vakmanschap. Ze bieden een alternatief voor massaproductie, maar ook voor een duurzame economie. Z33 presenteert in Ventura Lambrate in Milaan werk van THOMAS MAINCENT (FR), THOMAS VAILLY (FR) en JOONG HAN LEE (KOR/NL). THOMAS MAINCENT - Spider Farm Een machine waarin spinnen zijde produceren.

2 THOMAS VAILLY - The metabolic factory Mensenhaar als grondstof. JOONG HAN LEE - Haptic Intelligentsia 3D printing/moulding op ambachtelijke wijze.

3 Z33 presenteerde reeds twee zeer succesvolle tentoonstellingen op de designbeurs in Milaan. De eerste was een pop-up versie van Design by Performance in De interactieve designinstallatie L artisan Electronique werd speciaal hiervoor ontworpen door Unfold en Tim Knaepen. Naast deze installatie toonde Z33 ook nieuwe, en erg gesmaakte meubelen van ontwerper Bram Boo, de latere designer van het jaar (2010). In 2011 presenteerde Z33 samen met Recentre-centre for sustainable design New Times, New Heroes, een verzameling van meer dan 20 ontwerpers en desingorganisaties rond Open Structures, de nieuwe open standaard voor een duurzaam en democratisch design van Thomas Lommée. En nu is er The Machine PRAKTISCH VENTURA LAMBRATE 2012 DATA EN TIJD Algemene Openingstijden, Dinsdag 17 - Zondag 22 april, 10:00-20:00, Opening Avond, Woensdag 18 april, 20:00-22:00 EXTRA INFORMATIE Tim Toubac 0032 (0) (0) ttoubac@z33.be FOTO S + PRESS FILE

4 THE MACHINE Geselecteerde designers (presentatie Milaan) SPIDERFARM van Thomas Maincent Animal technology for human practice Elk wezen is geëvolueerd om perfect te passen in een specifieke biologische niche. Dus hoe beter een 100% natuurlijk product produceren dan door het gebruik van een dergelijk natuurlijk design en door de natuur de rest te laten doen? De Chinezen deden het reeds duizende jaren, voorzichtig zijdewormen kweken voor de productie van zijde. Nu stelt Thomas Maincent voor om hetzelfde te doen met zijdespinnen uit Madagascar. Hun zijde heeft een magnifieke gouden kleur en is vijf keer sterker dan staal van dezelfde dikte. Tegelijk blijft het een elastisch materiaal, wat het een zeer aantrekkelijk onbewerkt materiaal maakt. Maincent s zoektocht naar nieuwe, meer natuurlijke productiemethodes bracht het concept van een bio-fabriek voort, genaamd Spider Farm. Deze fabriek bootst de natuurlijke setting na waarin spinnen in het wild leven. Het voorziet hen van alles wat ze nodig hebben om hun zijde te laten oogsten door de mens. Tot dusver is zo n oogst op industriële schaal nog nooit eerder verwezelijkt. De bio-fabriek kan gezien worden als een eerbetoon aan de natuur haar eigen, super-efficiënte zijdefabrikant de spin. HAPTIC INTELLIGENTSIA van Joong Han Lee Bringing Craftsmanship into a Computerized Technology. Haptic Intelligentsia is een menselijke 3D printer die de gebruiker toestaat virtuele objecten tastbaar te maken en ze om te vormen in iets fysiek. De gebruiker kan een lijmpistool, dat verbonden is aan een haptisch raakvlak, vrij bewegen. Het puntje van het pistool wordt binnen een computergestuurde ruimte bewogen en zo kan de gebruiker de oppervlakte van het object voelen een aanraken. De enige manier om het virtuele object te zien, zonder naar het computerscherm te kijken, is door de trekker over te halen en het materiaal langs het oppervlak te laten glijden. Het resultaat is altijd uniek en verschillend, doordat elke gebruiker anders reageert op het geleiden van de machine. De zin van aanraking verdwijnt op deze manier. Haptic Intelligentsia vermenselijkt het 3D printproces en creëert een tastbare relatie tussen de gebruiker en het virtuele object.

5 THE METABOLIC FACTORY van Thomas Thomas Vailly Human hair, Glycerin, Sodium Sulfite De cultuur van jeugd en schoonheid heeft ons stevig in zijn greep. Botox, facelifts, implantaten, tanden bleken: geen enkele procedure is te kostelijk of te ingrijpend in onze onstabiele kweeste naar het eeuwige leven en estethische perfectie. Deze obsessie gaat verder dan onze lichamen. We eisen ook van de objecten rondom ons om even perfect en gelikt te zijn als ons. Toch maken dood en verderf deel uit van ons leven en Thomas Vailly vindt dat ze ook deel moeten uitmaken van design. Hij gebruikt menselijk haar als rauw materiaal, een idee dat velen walgelijk vinden. Gemengd met glycerine en sodium sulphate, smelt het haar in een soort bioplastiek dat lijkt om leder. Vailly kneedt dit controversieel materiaal dan in een modern stil leven. Materialen die van het lichaam komen, zullen, net zoals het lichaam zelf, onbinden. The metabolic factory speelt als moderne spiegel van onze eigen mortaliteit en imperfectie. Het biedt niet alleen een glimp van de wansmakelijke waarheid achter onze facades, maar ook een realistische optie voor het creëren van nieuw materiaal.

6 Z33 HUIS VOOR ACTUELE KUNST Z33 is een huis voor actuele kunst. Sinds 2002 maakt Z33 projecten en tentoonstellingen die de bezoeker aanmoedigen om op een nieuwe manier naar dagelijkse dingen te kijken. Het is een uniek laboratorium en een ontmoetingsplaats voor experiment en innovatie waar je terecht kan voor vernieuwende tentoonstellingen met actuele kunst en vormgeving. De naam Z33 is afgeleid van haar locatie, Zuivelmarkt 33, de historische begijnhofsite in de stad Hasselt. Z33 heeft geen eigen collectie, maar wel een permanent tentoonstellingsaanbod. Elk jaar presenteert Z33 drie grote en drie kleinere tentoonstellingsprojecten in huis. De tentoonstellingen van Z33 hebben steeds een sterke maatschappijgerichte insteek. Actuele thema s worden op een kritische manier belicht vanuit verschillende kunstenaarsstandpunten. (o.a. Designing Critical Design , 1% Water 2008, Thomas Lommée OpenStructures-2009, Design by Performance , Alter Nature- 2010, Architecture of Fear 2011) Naast de tentoonstellingen in Z33 organiseert Z33 onder meer ook projecten met kunst in de open ruimte. Deze groots opgezette projecten brengen actuele kunst in de open ruimte in Belgisch Limburg. Het eerste project in deze reeks is pit kunst in de open ruimte van Borgloon-Heers. Z33 fungeert ook als curator voor tentoonstellingen bij externe partijen. Zo maakte Z33 in het verleden de tentoonstellingen Emmy+Gijs+Aldo in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, Food Forward in Stroom, Den Haag, Cabinet of Curiosities from Belgium for Europe voor het kabinet van de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Voor meer info over Z33 en een volledig overzicht van de Z33 projecten zien PRAKTISCH Z33 huis voor actuele kunst Zuivelmarkt 33, Hasselt (BE) info@z33.be 0032 (0) OPEN din-zat: 11u-18u zon: 14u-17u Z33 is een initiatief van de Provincie Limburg Z33 is een partner van Design Platform Limburg en Kunstinlimburg.be

7 TENTOONSTELLING (Zomer 2012) The Machine Designing a new industrial revolution C-mine, 1 juni 7 oktober 2012 De industriële revolutie was de revolutie van de ingenieurs. Nu zijn het designers die een nieuwe revolutie inluiden. Designers bouwen eigen machines en gaan op zoek naar manieren om hun werk zelf te produceren. Fabriekshallen zijn overbodig geworden, objecten ontwerpen en produceren kan tegenwoordig vanuit de eigen werkkamer dankzij de nieuwste technologieën zoals 3D-scanners, -tekenprogramma s en -printers. Dat machines een impact hebben op de samenleving is een feit, en duidelijk zichtbaar in de omgeving van Genk. The Machine toont hoe nieuwe machines ons leven en onze maatschappij in de toekomst vorm zullen geven. Het concept van The Machine staat in de omgeving van C-mine letterlijk in contrast met het industriële verleden van Genk, waarbij de modernste machines ervoor zorgden dat Genk hoogtij vierde met haar mijnen auto-industrie. The Machine bestaat uit een interactieve tentoonstelling én een uitgebreid programma voor diverse doelgroepen. Er wordt o.a. een mode weekend georganiseerd door DSGNRMRKT, een brede introductie rond 3D printing en een workshop waarbij dagelijkse apparaten worden gehackt. Een netwerk avond brengt industrie en ontwerpers samen voor een uitwisseling over het ondernemen van de toekomst. Om inzicht in het design proces te geven worden geselecteerde designers uitgenodigd voor een residentie op C- mine. Deelnemende designers van de tentoonstelling: Juan Montero Valdes (ES/GB), Mischer Traxler (AT), Tal Erez (IL), Thomas Vailly (FR), Thomas Maincent (FR), Studio Homunculus (NL), Unfold (BE), Eugenia Morpurgo (IT), Maya Ben David (IL), Itay Ohaly (IL), Christian Fiebig (DE), Refabriek/manystudio (NL), Creative factory, Forma Fantasma (IT/NL), Catalog Tree (NL). The Machine is geproduceerd door Z33, Design Platform Limburg, C-mine/stad Genk, stad Hasselt, MAD-faculty, Uhasselt, Provincie Limburg.

8 PARTNERS - THE MACHINE The Machine wordt geproduceerd door Z33, DPL en C-mine/stad Genk. Het project is in samenwerking met de designpartners in Limburg (BE): The Machine wordt financieel ondersteund door stad Genk, Provincie Limburg en de Vlaamse Gemeenschap: Het randprogramma van The Machine is in samenwerking met de designpartners: Andere designpartners in het randprogramma: FABlab Het randprogramma van The Machine wordt mede financieel ondersteund door:

Z33 - huis voor actuele kunst (BE) presenteert The Machine in Milaan 2012, geproduceerd door Z33, Design Platform Limburg, C-mine.

Z33 - huis voor actuele kunst (BE) presenteert The Machine in Milaan 2012, geproduceerd door Z33, Design Platform Limburg, C-mine. Z33 - huis voor actuele kunst (BE) presenteert The Machine in Milaan 2012, geproduceerd door Z33, Design Platform Limburg, C-mine. De presentatie in Milaan is een preview van de tentoonstelling The Machine

Nadere informatie

Open design en ambachten. Thomas Lommee / Intrastructures Ambacht / innovatie inspiratiedag Juni 2013

Open design en ambachten. Thomas Lommee / Intrastructures Ambacht / innovatie inspiratiedag Juni 2013 Open design en ambachten Thomas Lommee / Intrastructures Ambacht / innovatie inspiratiedag Juni 2013 We ontwerpen (niet echt) producten. We ontwerpen veeleer het verhaal rondom het product Object recycling

Nadere informatie

2/3. Introduction. Introductie

2/3. Introduction. Introductie Introductie Introduction 2/3 De industriële revolutie was de revolutie van de ingenieurs. Nu zijn het designers die een nieuwe revolutie inluiden. Designers maken deel uit van netwerken die hun in staat

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

MAKING A DIFFERENCE / A DIFFERENCE IN MAKING

MAKING A DIFFERENCE / A DIFFERENCE IN MAKING MAKING A DIFFERENCE / A DIFFERENCE IN MAKING De tentoonstelling onderzoekt de toegevoegde waarde van 3D-printing een baanbrekende productietechnologie die de volgende decennia een grote impact zal hebben

Nadere informatie

ROADMAP TOWARDS THE FOOD FACTORY OF THE FUTURE

ROADMAP TOWARDS THE FOOD FACTORY OF THE FUTURE ROADMAP TOWARDS THE FOOD FACTORY OF THE FUTURE KLIK OP DE TITELS VAN DE CONCEPTEN OM NAAR DE BIJHORENDE FICHES TE GAAN. KLIK OP INZENDEN OM UW PROJECTEN IN TE DIENEN. ROADMAP // 2018-2028 ROADMAP TOWARDS

Nadere informatie

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt!

Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground - waar het spelen tot leven komt! Billy s Playground Altijd een feest voor kinderen en ouders Een ongelofelijk gevarieerd programma, vol muziek, dans, spel, sport, mode, kunst, ontspanning

Nadere informatie

Stick to your roots verbeteren in plaats van vernieuwen

Stick to your roots verbeteren in plaats van vernieuwen Stick to your roots verbeteren in plaats van vernieuwen Kaizen Continu verbeteren of ook wel in het Japans: Kaizen. Deze gedachtegang gaat er vanuit dat verbeteren een veel betere optie is dan vernieuwen.

Nadere informatie

Tentoonstellingskalender 2009-2010

Tentoonstellingskalender 2009-2010 PRESS 1 Tentoonstellingskalender 2009-2010 Het Design museum Gent heeft een druk tentoonstellingsprogramma. Het accent ligt ook hier op 20ste-eeuwse vormgeving. Aansluitend bij de collecties varieert het

Nadere informatie

MEChanisch. herontwikkeling

MEChanisch. herontwikkeling MEChanisch erfgoed MeCcentrum herontwikkeling groenvoerdrogerij Dronterweg MEChanisch erfgoed MeCcentrum inhoud p.4 centrum voor mens en machine p.8 centrum voorlopig ontwerp p.10 park voorlopig ontwerp

Nadere informatie

3D- printing. Geschiedenis

3D- printing. Geschiedenis 3D- printing Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale "bouwtekeningen" (computerbestanden) min of meer willekeurige driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object

Nadere informatie

'Maker City': Makers veroveren dit weekend Gent

'Maker City': Makers veroveren dit weekend Gent 'Maker City': Makers veroveren dit weekend Gent In het weekend van 19 en 20 november 2016 strijkt UNIZO De Makers neer in Gent voor 'Maker City', de opener van de achtste triënnale voor Vormgeving Hands

Nadere informatie

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup

Vooraf. Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Lesbrief voor leerkrachten: Sketchup Vooraf Sketchup is een programma waarmee we vooral leren een huis te tekenen. Er kunnen evenwel ook objecten mee getekend worden die we kunnen uitprinten met de 3D-printer.

Nadere informatie

PLANKSTAAL

PLANKSTAAL PLANKSTAAL www.plankstaal.com Plankstaal vindt dat iedereen recht heeft op een eigen plek in onze maatschappij. Daarom maakt Plankstaal samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meubels die

Nadere informatie

ATELIER 2T CLIMATE 4 DESIGN

ATELIER 2T CLIMATE 4 DESIGN ATELIER 2T CLIMATE 4 D FUTURE FAÇADES: CLIMATE 4 DESIGN ATELIER 2T In een zich steeds verder specialiserende wereld legt Atelier 2T de nadruk op de integratie van kennis en kunde in de verschillende projecten

Nadere informatie

AUKE HYLARIDES. Senior Product Marketing Manager Exact Software 2015 EXACT INTERNET OF THINGS - AIM ROADSHOW

AUKE HYLARIDES. Senior Product Marketing Manager Exact Software 2015 EXACT INTERNET OF THINGS - AIM ROADSHOW AUKE HYLARIDES Senior Product Marketing Manager Exact Software Exciting times In 2020, het aantal mobiele gebruikers richting 6 miljard; Internet gebruikers richting 4.7 miljard² Effect van IoT op de wereld

Nadere informatie

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT.

WAAROM? MAKEN EN ONDERWIJS EEN INITIATIEF OM HET MAAKONDERWIJS DE PLEK TE GEVEN DIE HET VERDIENT. INFORMATIE BROCHURE WAAROM? Make Your Future is het project dat initiatiefnemers Koning Willem I College en SPARK zijn gestart om het maakonderwijs de plek te geven die het verdient. Via een doorlopende

Nadere informatie

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen?

Let's conn3ct! Wilt u dit initiatief bekend maken via uw website en andere communicatiekanalen? PERSBERICHT Antwerpen, 26 juni 2017 Let's conn3ct! De Vlaamse Erfgoedbibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, nationale bibliotheek van Nederland creëerden in nauwe samenwerking met de Provinciale Bibliotheek

Nadere informatie

Lambertus Mous. siersmid

Lambertus Mous. siersmid Lambertus Mous siersmid Ik ben als het ware in de smederij op de wereld gekomen. Als klein jongetje was ik er altijd al te vinden. Een siersmid moet vanuit het ambachtelijke ook oog hebben voor kunst en

Nadere informatie

PLANKSTAAL

PLANKSTAAL PLANKSTAAL www.plankstaal.com Plankstaal vindt dat iedereen recht heeft op een eigen plek in onze maatschappij. Daarom maakt Plankstaal samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meubels die

Nadere informatie

PERSBERICHT Eindhoven, 22 januari 2014

PERSBERICHT Eindhoven, 22 januari 2014 PERSBERICHT Eindhoven, 22 januari 2014 ONDERSTROOM EN USINE PRESENTEREN EINDHOVENS ONTWERPTALENT Vanaf vandaag slaan Onderstroom, het online pretailing platform voor ontwerptalent, en het Eindhovens culinair

Nadere informatie

WELKOM COLLEGA S! TOPICS. - Doelgroep - Bestemming Vlaanderen - Concept - Shop - Beelden

WELKOM COLLEGA S! TOPICS. - Doelgroep - Bestemming Vlaanderen - Concept - Shop - Beelden WELKOM COLLEGA S! TOPICS - Doelgroep - Bestemming Vlaanderen - Concept - Shop - Beelden DOELGROEP DOELGROEP In de lijn met de missie en internationale marketingstrategie van Toerisme Vlaanderen, is het

Nadere informatie

THE QUIET CONFIDENCE OF LUXURIOUS LIVING. solidfloor.com/pietboon

THE QUIET CONFIDENCE OF LUXURIOUS LIVING. solidfloor.com/pietboon THE QUIET CONFIDENCE OF LUXURIOUS LIVING 2 solidfloor.com/pietboon Solidfloor ontwerpt en vervaardigt hoogwaardige houten vloeren. Vloeren die zorgen voor een warme, intieme sfeer in elke leefruimte in

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

Report. Living Technology. nr.

Report. Living Technology. nr. Januari 2016 5 Living Technology nr. Report Dennis onderzoekt de duurzame zoutstrooier Data gemeente gebruikt voor praktische toepassingen Internationale modewereld gelooft in SaXcell saxion.nl/livingtechnology

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken (HNW)

Het Nieuwe Werken (HNW) Het Nieuwe Werken: Hype of realiteit? Antwerpen, 14 juni 2012 www.creando.be Het Nieuwe Werken (HNW) Het Nieuwe Werken (HNW) is een visie waarbij recente ontwikkelingen in de informatietechnologie als

Nadere informatie

MINESTONE PROJECT 2017

MINESTONE PROJECT 2017 MINESTONE PROJECT 2017 Connecting the past and the present Een Project van Paul Koenen I.S.M. Gemeente Kerkrade & IBA-Parkstad KORT : Mijn idee is om stadsmeubilair te maken van mijnsteengranulaat. Rode

Nadere informatie

3D PRINTING: De Toekomst

3D PRINTING: De Toekomst 3D PRINTING: De Toekomst 21st eeuw: Revolutie van de technologie! In de 21ste eeuw komen grote wetenschappelijke veranderingen op het gebied van: Communicatie en Internet Micro Electronica Duurzame energie

Nadere informatie

COLLECTIEBOEK - INLEIDNG - INTRODUCTIE YOUJEANS - MERK IDENTITEIT - BESCHRIJVING KLANT - MOODBOARDS - COLLECTIE - TRIMS, STOFFEN & KLEURKAART

COLLECTIEBOEK - INLEIDNG - INTRODUCTIE YOUJEANS - MERK IDENTITEIT - BESCHRIJVING KLANT - MOODBOARDS - COLLECTIE - TRIMS, STOFFEN & KLEURKAART COLLECTIEBOEK - INLEIDNG - INTRODUCTIE YOUJEANS - MERK IDENTITEIT - BESCHRIJVING KLANT - MOODBOARDS - COLLECTIE - TRIMS, STOFFEN & KLEURKAART - INLEIDING - Onze innovatieve jeans zal ontworpen worden door

Nadere informatie

Training en workshops

Training en workshops Mirabeau Academy CREATIVE THINKING & INNOVATION Training en workshops MIRABEAU ACADEMY AHEAD IN A DIGITAL WORLD Digitaal denken zit in onze code. We weten exact wat er online speelt. Sinds 2001 ontwikkelen

Nadere informatie

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving

Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving DEKKERS-FRANSEN Uw keuken en interieur Alles naar wens, een ultieme beleving Het juiste gevoel De keuken is vaak het hart van een woonhuis. Een belangrijke plek in uw leefomgeving. Daar wilt u zich thuis

Nadere informatie

RICHES Renewal, Innovation and Change: Heritage and European Society

RICHES Renewal, Innovation and Change: Heritage and European Society This project has received funding from the European Union s Seventh Framework Programme for research, technological development and demonstration under grant agreement no 612789 RICHES Renewal, Innovation

Nadere informatie

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL

Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Samen innoveren met onze Creatieve professionals BLOOM CO-CREATIVES IDEATION TOOL Wat is Bloom Co-Creatives? Co-Creatives is de nieuwe Ideation tool van Bloom. Met Co-Creatives brengen wij jonge, creatieve

Nadere informatie

thuisgebruik Voor bedrijven Ondersteuning Zoeken

thuisgebruik Voor bedrijven Ondersteuning Zoeken Voor thuisgebruik Voor bedrijven Ondersteuning Zoeken HP toont kracht van digitaal decoratieprinten op Heimtextil in gestileerde ruimtes Introductie van HP Indigo behangoplossingen transformeert de behangmarkt

Nadere informatie

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab

Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab Sessie 7 en 8: Studio Cactus, De Invasie, Vliegwerk en Nerdlab De invasie =platform voor beginnende ontwerpers, bestaat sinds 3 jaar, draait op vrijwilligers Filosofie -Kansen bieden aan beginnende, jonge

Nadere informatie

MINESTONE PROJECT 2017

MINESTONE PROJECT 2017 MINESTONE PROJECT 2017 Connecting the past and the present Een Project van Paul Koenen I.S.M. Gemeente Kerkrade & IBA-Parkstad KORT : Mijn idee is om stadsmeubilair te maken van mijnsteengranulaat. Rode

Nadere informatie

Dynamisch en avontuurlijk design

Dynamisch en avontuurlijk design HÅG Tribute De weelde van luxe HÅG Tribute is tot dusver onze meest comfortabele bureaustoel deluxe. Royaal gepolsterd en breder, maar met een visueel strak design. De stoel is ontworpen met de moderne

Nadere informatie

Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week

Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week Innovatie, participatie en inspiratie tijdens Dutch Media Week 1 t/m 10 september 2018, Hilversum Dutch Media Week is hét festival voor iedereen die van media houdt. Het veranderende medialandschap en

Nadere informatie

Oud maar niet out. Denken en doen met de Oudheid vandaag. 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24

Oud maar niet out. Denken en doen met de Oudheid vandaag. 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24 Oud maar niet out Denken en doen met de Oudheid vandaag 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24 95180_Oud maar niet out_vw.indd 2 13/03/12 10:24 Oud maar niet out Denken en doen met de oudheid

Nadere informatie

uitnodiging deelname expo Fantastic ideas Week van het Ontwerpen 2012 22 juni 1 juli 2012

uitnodiging deelname expo Fantastic ideas Week van het Ontwerpen 2012 22 juni 1 juli 2012 uitnodiging deelname expo Fantastic ideas Week van het Ontwerpen 2012 22 juni 1 juli 2012 Week van het Ontwerpen 2012 Expo Fantastic/ideas Van 22 juni tot en met 1 juli 2012 heeft de Week van het Ontwerpen

Nadere informatie

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017

Internet of Things in perspectief geplaatst. Herman Tuininga. Oktober 10, 2017 Internet of Things in perspectief geplaatst Herman Tuininga Oktober 10, 2017 1 Achtergrond Meer dan 20 jaar ervaring in IoT 30 medewerkers IoT Lab Zwolle Connecting your things 2 IoT is een container begrip

Nadere informatie

1 Vooraf. 2. Doelgerichte opdrachten voor in de klas. Lesbrief voor leerkrachten: Tinkercad en 3D-printen

1 Vooraf. 2. Doelgerichte opdrachten voor in de klas. Lesbrief voor leerkrachten: Tinkercad en 3D-printen Lesbrief voor leerkrachten: Tinkercad en 3D-printen 1 Vooraf Tinkercad is een programma waarmee we eenvoudige objecten kunnen tekenen, die nadien door de 3D-printer geprint kunnen worden. 2. Doelgerichte

Nadere informatie

WORKSHOPS: EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND. 7 maart 2015

WORKSHOPS: EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND. 7 maart 2015 EEN NIEUWSBRIEF VAN / A NEWS LETTER FROM POTTENBAKKERIJ HOOGLAND PIM VAN HUISSELING & NIEK HOOGLAND Hallo allemaal, hier is onze eerste nieuwsbrief van 2015. Het is nog winter maar de belofte van de lente

Nadere informatie

IPALYSS robuuste elegantie

IPALYSS robuuste elegantie IPALYSS robuuste Elegantie De nieuwe collectie IPALYSS waskommen zijn geïnspireerd op de beroemde 16e-eeuwse Franse keramicus, Benard de Palissy, die de geheimen van zeer fijn keramiek ontdekte. Net als

Nadere informatie

Editie 3 wil nog meer aandacht geven aan deze groep jongeren, met als doel hun creativiteit en economische waarde duidelijk te stellen.

Editie 3 wil nog meer aandacht geven aan deze groep jongeren, met als doel hun creativiteit en economische waarde duidelijk te stellen. JONG TEXTIEL (met nieuwe deadline!) Visie en Doel JONG TEXTIEL, editie 3 focust zich op pas afgestudeerden, of max. 5 jaar afgestudeerd aan één of meerdere Vlaamse, Waalse of internationale instituten

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

Kennis, Kennissen & Inspiratie 2015

Kennis, Kennissen & Inspiratie 2015 Business Open Nederland Kennis, Kennissen & Inspiratie 2015 3 e Nationale Business Open Congres Scherpenzeel, 5 november 2015 @business_open / LinkedIn / Facebook PROGRAMMA 12.00 Ontvangst met lunch 12.15

Nadere informatie

NYNKE KOSTER OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

NYNKE KOSTER OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag NYNKE KOSTER HAAGSE KUNSTENAARS Het werk van Nynke Koster richt zicht op objecten die voornamelijk voortkomen uit afgietsels van openbare ruimte,

Nadere informatie

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T Editie Noord Limburg 3 7 juni 2019 POM Limburg Missie, Visie & Activiteiten Missie De organisatie inspireert, ontwikkelt en versterkt de basisvoorwaarden voor duurzame sociaaleconomische groei in de provincie

Nadere informatie

Land Rover op de bres voor behoud neushoorns

Land Rover op de bres voor behoud neushoorns Land Rover op de bres voor behoud neushoorns Land Rover spant zich dezer dagen in Londen op bijzonder wijze in voor het behoud van de bedreigde Afrikaanse neushoorn. De autobouwer neemt deel aan de Rhino

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

STARTS EDUCATIE? GLUON.BE platform for art, science and technology

STARTS EDUCATIE? GLUON.BE platform for art, science and technology 1 STARTS EDUCATIE? GLUON.BE platform for art, science and technology 2 3 INHOUD 4 1. Inleiding: Gluon en STARTS 2. Pop-up demonstratie 3. Gluon STARTS Labs a. Lente Lab #biolab b. Zomer Lab #fablab 4.

Nadere informatie

Guus Balkema, 010Works & initiatiefnemer & voorzitter SuGu Club. Arash Aazami, Bas Nederland & initiatiefnemer SuGu Club

Guus Balkema, 010Works & initiatiefnemer & voorzitter SuGu Club. Arash Aazami, Bas Nederland & initiatiefnemer SuGu Club De SuGu Club De SuGu (Start-Up & Grown-Up) Club richt zich op de biobased- en de creatieve industrie van Rotterdam. Op dit moment zien wij als ondernemers te weinig concrete samenwerking in deze sectoren,

Nadere informatie

TOUCH TO OPEN-TECHNOLOGIE MADE IN GERMANY

TOUCH TO OPEN-TECHNOLOGIE MADE IN GERMANY TOUCH TO OPEN-TECHNOLOGIE MADE IN GERMANY Smart Entrance BY POLLMEIER Wij denken erover na Geen enkel ander uitrustingelement van woonruimtes wordt vaker gebruikt dan de deur. De deur vormt een belangrijk

Nadere informatie

Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016

Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016 Actuele informatie over het project SEPTEMBER 2016 Het Bio-economie project presenteerde zich in Emmen Aan het Biobased Business Event in Emmen namen Nederlandse en Duitse projectpartners en bedrijven

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016

Living Labs. dr.ir. Elke den Ouden. Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 Living Labs Kennisevent Renovatie Hoofdgebouw TU/e Eindhoven, 27 september 2016 dr.ir. Elke den Ouden expertise in smart lighting & smart cities @ TU/e Where innovation starts TU/e Living Labs Een Living

Nadere informatie

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een

In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een Samenvatting In november 2017 wordt het event Made in Maastricht gehouden. De kern van het event is een tentoonstelling/expo, die de parels van Maastrichts ondernemerschap laat zien. De hoofddoelstelling

Nadere informatie

OPEN CULTUUR DATA Een bottom-up initiatief vanuit de erfgoedsector"

OPEN CULTUUR DATA Een bottom-up initiatief vanuit de erfgoedsector OPEN CULTUUR DATA Een bottom-up initiatief vanuit de erfgoedsector" Lotte Belice Baltussen, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid @lottebelice Lottebelice Wikimedia Conferentie Nederland Utrecht, 12

Nadere informatie

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME?

WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? FACTSHEET 1. WORDT UW STAD DE EERSTE EUROPESE HOOFDSTAD VAN SLIM TOERISME? In lijn met een door het Europees Parlement voorgestelde voorbereidende

Nadere informatie

Op zoek naar nieuwe business modellen

Op zoek naar nieuwe business modellen Op zoek naar nieuwe business modellen Oegstgeest, 15 november 2012 Vandaag leg ik uit waarom business as usual dood is Centrale vraag Wie voegt op welk moment waarde toe? Welk gereedschap kunnen we hiervoor

Nadere informatie

Industrie 4.0 Smart Industry. Principes en kansen voor het bedrijfsleven, Ing. F.R. Wijlhuizen MBA, Windesheim UAS

Industrie 4.0 Smart Industry. Principes en kansen voor het bedrijfsleven, Ing. F.R. Wijlhuizen MBA, Windesheim UAS Industrie 4.0 Smart Industry Principes en kansen voor het bedrijfsleven, Ing. F.R. Wijlhuizen MBA, Windesheim UAS Wanneer komt wat in welke samenhang? De verwarring Men hoort allerlei begrippen door elkaar

Nadere informatie

BUSINESSPLAN VREDEMANLAB

BUSINESSPLAN VREDEMANLAB BUSINESSPLAN VREDEMANLAB Stichting Passages, mei 2009 Voorstellen voor de realisering van een fablab+ in Fryslân BUSINESSPLAN VREMANLAB STICHTING PASSAGES Afbeeldingen omslag en deze pagina: Foto s boven:

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie

Het doel van het onderzoek:

Het doel van het onderzoek: P a g i n a 1 Voor het project Context Van Venster naar Poort hebben wij in teamverband de opdracht gekregen om voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een educatief spel of app te bedenken en ontwikkelen.

Nadere informatie

Design & Smart Lighting Seminar 2014 Donderdag 25 september 12:00 tot 20:00 uur Willem Fenengastraat 4D Amsterdam

Design & Smart Lighting Seminar 2014 Donderdag 25 september 12:00 tot 20:00 uur Willem Fenengastraat 4D Amsterdam Design & Smart Lighting Seminar 2014 Donderdag 25 september 12:00 tot 20:00 uur Willem Fenengastraat 4D Amsterdam Ter gelegenheid van de opening van onze nieuwe design studio. Gastsprekers: Peter Wijnands

Nadere informatie

DICHTER WONEN, RUIMER LEVEN

DICHTER WONEN, RUIMER LEVEN PERSBERICHT 23 september 2015 DICHTER WONEN, RUIMER LEVEN Tentoonstelling met woonmodellen voor stadsregio Turnhout De tentoonstelling DICHTER WONEN, RUIMER LEVEN brengt het resultaat van het ontwerpend

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

<< Verbinden, versnellen, voorlopen >>

<< Verbinden, versnellen, voorlopen >> > CIRCULARITEIT EN SERVITIZATION " The solution for the customer must be more important than our innovation in the product". Aebi Schmidt Nederland bv 5 februari 208

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

(Net)working in the Connected World INTEGRAAL WATERBELEID STROOMLIJNEN

(Net)working in the Connected World INTEGRAAL WATERBELEID STROOMLIJNEN (Net)working in the Connected World INDUSTRY 4.0 CONNECTED SOCIETY DE KRACHT VAN OPEN INNOVATIE INTEGRAAL WATERBELEID STROOMLIJNEN De Vierde Industriële Revolutie Industry 4.0 is een ecosysteem van sterk

Nadere informatie

THE COLLECTOR OF NICE STUFF UHI TORE TS YUR

THE COLLECTOR OF NICE STUFF UHI TORE TS YUR THE COLLECTOR 02 ~ 16 OF NICE STUFF Y UHI R T THE COLLECTOR 03 ~ 16 04 ~ 16 OF NICE STUFF GULER BERK Blijf dicht bij jezelf, het motto van Guler Berk die ruim twee jaar geleden de YurtStore opende in de

Nadere informatie

hegge ID Frans Hegge Sustainable Success Stories hegge ID 35. Stevig ontwerpen Frans Hegge Cedric Vanaken

hegge ID Frans Hegge Sustainable Success Stories hegge ID 35. Stevig ontwerpen Frans Hegge Cedric Vanaken 35. hegge ID Stevig ontwerpen Frans Hegge Cedric Vanaken 1 2 Het industrieel ontwerpbureau hegge ID is een jong bureau. Nadat zaakvoerder Frans Hegge enkele jaren als freelancer werkte, startte hij in

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats

Stap 1: Mindmap design. Wat is design volgens Marktplaats. Wat is design volgens Judith. Informatie Architectuur Design op marktplaats Stap 1: Mindmap design Informatie Architectuur Wat is design volgens Marktplaats Wat is design volgens Judith Stap 2: Onze bevindingen. Informatie Architectuur Analyse van www.marktplaats.nl Design heeft

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen

Actuele ontwikkelingen Actuele ontwikkelingen Hans Erik-Jan Willem Bulthuis, Cortenraad, Productmanager directeur Digitale Diensten 22 april november 2013 2012 1 ABONNEMENTSMODELLEN BOOK DISCOVERY KORTERE E-BOOKS 2 Verticale

Nadere informatie

Inspire. Eindborrel. Presentaties

Inspire. Eindborrel. Presentaties 1 Inspire Inspire is een interactieve fysieke ruimte. In het concept inspire is het belangrijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. per kwartaal komen er experts, passiedragers en ideedragers

Nadere informatie

Berlijn Excursie, maart 2014

Berlijn Excursie, maart 2014 Hogeschool Rotterdam Communication and Multimedia Design Berlijn Excursie, 12----16 maart 2014 DesignThis! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nadere informatie

Kunst BV. Ontwerpen. Leerjaar 4 Thema 3

Kunst BV. Ontwerpen. Leerjaar 4 Thema 3 Kunst BV Ontwerpen Leerjaar 4 Thema 3 Dutch Design In de wereld van het ontwerp telt ons kleine kikkerlandje zeker mee. Nederlandse ontwerpers baren internationaal opzien met ontwerpen voor meubels, kleding,

Nadere informatie

Links: De onverbrande mijnsteenberg Willem Sophia Kerkrade West. Rechts: Minestone seat model 2

Links: De onverbrande mijnsteenberg Willem Sophia Kerkrade West. Rechts: Minestone seat model 2 MINESTONE PROJECT Connecting the past and the present 2017-2020 Een Project van Paul Koenen I.S.M. Gemeente Kerkrade & IBA-Parkstad KORT : Mijn idee is om stadsmeubilair te maken van mijnsteengranulaat.

Nadere informatie

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS

NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS Persbericht, juni 2015 NIEUWE SECTORINDELING VOOR MAISON&OBJET PARIS De aankomende editie van de Parijse Maison&Objet vindt plaats van 4 t/m 8 september 2015. Nauwgezet volgt de organisatie van de Maison&Objet

Nadere informatie

De belangrijkste trends voor het genereren van bedrijfskansen in 2019

De belangrijkste trends voor het genereren van bedrijfskansen in 2019 De belangrijkste trends voor het genereren van bedrijfskansen in 20 MONDIALE TRENDS IN DE GROOTFORMAAT GRAFISCHE INDUSTRIE IN 20 Waarom volgen als u kunt leiden? Succesvolle ondernemers bepalen het tempo.

Nadere informatie

SIOM: zelflerend systeem voor global greenhouse technology systems Bart Slager (TNO)

SIOM: zelflerend systeem voor global greenhouse technology systems Bart Slager (TNO) SIOM: zelflerend systeem voor global greenhouse technology systems Bart Slager (TNO) Het grotere kader rond SIOM TNO WERKT > 25 JAAR AAN INNOVATIE BINNEN DE GLASTUINBOUW SECTOR: CASTA voor ontwerp van

Nadere informatie

FUTURE DesignLAB: de hoogtepunten! 1. Kick-off door Leonne Cuppen 2. Exploring Circular Housing

FUTURE DesignLAB: de hoogtepunten! 1. Kick-off door Leonne Cuppen 2. Exploring Circular Housing FUTURE DesignLAB: de hoogtepunten! Duurzame innovaties, inspirerende ontwerpers en een culinair slot: dat was het FUTURE DesignLAB-event tijdens Dutch Design Week 2018 in een notendop. Zo n zestig toparchitecten

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Kristel Van Ael, Namahn Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window AGENDA WAT IS SERVICE DESIGN? OVER DEZE TOOLKIT HOE KUN JE DEZE TOOLKIT GEBRUIKEN? TOOLKIT

Nadere informatie

Kennis en innovatie; hoe pak je dat op? Van idee / knelpunt tot oplossing en business

Kennis en innovatie; hoe pak je dat op? Van idee / knelpunt tot oplossing en business Kennis en innovatie; hoe pak je dat op? Van idee / knelpunt tot oplossing en business Geert Hermans ZLTO Business developer Projectleider Coördinator TOG Innovatie manager TKI Agro & Food Historie Mede

Nadere informatie

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 H1 AANLEIDING WAT IS MIJN IDENTITEIT? Geboren uit een combinatie van een Indonesische vader en een Nederlandse moeder, ben ik al sinds kleins af aan bezig geweest

Nadere informatie

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR Actieplan MoesVerkeer Traject Take The Lead van het NJR Aan: Andel de Haan Actieplan voor Take The Lead, van NJR MoesVerkeer 2 april 2013 Jasmijn van Es Jasmijn.vanes@hotmail.com www.moesverkeer.wordpress.com

Nadere informatie

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken

Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Verslag themanamiddag Een museum toegankelijk maken Plaats: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Datum: 21 maart 2013 Om de twee maanden organiseert het Fonds Vrijetijdsparticipatie een themanamiddag

Nadere informatie

ELLE DECORATION. HAVE NOTHING IN YOUR HOMES THAT YOU DO NOT KNOW TO BE USEFUL AND BELIEVE TO BE BEAUTIFUL -William Morris

ELLE DECORATION. HAVE NOTHING IN YOUR HOMES THAT YOU DO NOT KNOW TO BE USEFUL AND BELIEVE TO BE BEAUTIFUL -William Morris SINDS 1991 HAVE NOTHING IN YOUR HOMES THAT YOU DO NOT KNOW TO BE USEFUL AND BELIEVE TO BE BEAUTIFUL -William Morris ELLE DECORATION BIEDT EEN WERELD AAN INSPIRATIE OP WOONGEBIED. Om even bij weg te dromen

Nadere informatie

Stipendium. Anne Vaandrager

Stipendium. Anne Vaandrager Stipendium Anne Vaandrager Introductie Afwijken van de norm Tegenwoordig kunnen we door middel van technologie radicaal ingrijpen op het ontwerp van ons lichaam. De centrale positie van de mens als maatstaaf

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Living Tomorrow, gekend van het Huis van de Toekomst, presenteert haar nieuwe innovatie- en sensibiliseringsproject Zorgwoning van de Toekomst.

Living Tomorrow, gekend van het Huis van de Toekomst, presenteert haar nieuwe innovatie- en sensibiliseringsproject Zorgwoning van de Toekomst. Een innovatie- en sensibiliseringsproject rond zorg, wellness, comfort en gezondheid vandaag en morgen Living Tomorrow Zorgwoning vd Toekomst 2013-2016 Living Tomorrow, gekend van het Huis van de Toekomst,

Nadere informatie

Drie domeinen als basis voor onze toekomstige veiligheid De genoemde trends en game changers raken onze veiligheid. Enerzijds zijn het bedreigingen, anderzijds maken zij een veiliger Nederland mogelijk.

Nadere informatie

Game Design Documenten. Welkom!

Game Design Documenten. Welkom! Game Design Documenten Welkom! Game Design Documenten Vandaag, 8 mei Game design documenten: waarom, voor wie en inhoud Pitch, Executive summary, Goal en Core gameplay 15 mei Taalgebruik, stijl en opmaak

Nadere informatie

Pop UP. Eindrapportage. Amsterdam, maart 2009 Auteurs: Kristel Kersten en Astrid Lubsen. Pop-UP eindverslag 1

Pop UP. Eindrapportage. Amsterdam, maart 2009 Auteurs: Kristel Kersten en Astrid Lubsen. Pop-UP eindverslag 1 Pop UP Eindrapportage Amsterdam, maart 2009 Auteurs: Kristel Kersten en Astrid Lubsen Pop-UP eindverslag 1 Inhoudsopgave Klimmen in je eigen blokkendoos...3 Wat is Pop UP?...3 Hoe is Pop UP tot stand gekomen?...3

Nadere informatie