Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting April 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting April 2014"

Transcriptie

1 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting April 2014

2 Rendement sinds 31/12/2013 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe ( ) MSCI EMU Small Caps Jan Feb Mar Apr Aandelenmarkten -1 maand Sinds 31/12/2013 MSCI Europe 1.40% 2.92% MSCI EMU 0.72% 3.34% MSCI UK 3.53% 1.63% MSCI World ex-europe -0.23% 0.23% MSCI EMU Small Caps -0.96% 7.57% Markten Aandelen Aandelenmarkten vinden steun in toename fusie- en overnameactiviteit De aandelenmarkten namen een goede start in het tweede kwartaal van 2014, gesteund door degelijke macro-economische cijfers en fusie- en overnamegesprekken onder meer tussen Lafarge en Holcim, s werelds grootste cementproducenten. Bovendien hielpen speculatie op ondersteunende maatregelen in China en klare taal van Amerikaanse centrale bank over de lage inflatiecijfers, de beurzen hoger. De euforie was echter van korte duur. Beleggers reageerde geschokt op de sell-off in de Amerikaanse internet- en biotechnologieaandelen. Naar het einde van de maand toe bevond de markt zich ergens tussen hoop en vrees met enerzijds nieuwe fusie- en overnamegesprekken in de farmaceutisch sector en anderzijds nieuwe spanningen tussen Rusland en Oekraïne. De start van het nieuwe resultatenseizoen over het eerste kwartaal zorgde bovendien voor de nodige voorzichtigheid bij de beleggers met meer volatiliteit tot gevolg. Al bij al zetten de beurzen een degelijke prestatie neer. De Europese markt presteerde het best. Japan moest opnieuw terrein prijsgeven, terwijl de groeilanden hun herstel voortzetten. Small caps bleven voor het eerst wat achter Rendem ent sinds 31/12/2013 (% verandering in EUR) JP Morgan EMU Investment Grade (3-5 Y) Jan Feb Mar Apr Obligatiemarkten -1 maand Sinds 31/12/2013 JP Morgan EMU % 2.80% Obligaties Goednieuwsshow perifere landen ondersteunt obligatiemarkten Na de degelijke prestatie in het eerste kwartaal van het jaar, ging ook het tweede kwartaal goed van start voor de obligatiemarkten. Terwijl de Duitse 10-jaarsrente opnieuw onder de 1,50 % dook, zetten de perifere landen hun rally voort. De perifere landen werden enerzijds ondersteunt door goede macro-economische cijfers. Zo kwamen de economische activiteitsindices van Spanje en Italië boven de verwachtingen uit, en daalde de werkloosheidsgraad in de Eurozone voor het eerst sinds lang onder de 12 %. Anderzijds communiceerde Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank klaarstaat om tussen te komen wanneer het deflatierisico verder toeneemt. Daarbovenop verhoogde Fitch de kredietrating van Spanje tot BBB+ en keerde Griekenland voor het eerste in vier jaar terug op de primaire markt met een 5-jarige overheidsobligatie voor zo n 3 miljard euro. In die context zetten de obligatiemarkten een goede prestatie neer in april, waarbij zowel overheidsobligaties als meer risicovollere obligatiesegmenten, zoals high yield, het goed deden.

3 Activaklasse Aandelen % 33.3% Obligaties % 62.3% Cash 3.2% 6.2% 4.4% Stijl Assetallocatie Large Caps 74.3% 74.5% 75.3% Small Caps 11.5% 11.7% 11.0% World 14.3% 13.8% 13.8% Spreiding aandelengedeelte Rentegevoeligheid obligatiegedeelte Fixed Income Modified Duration Strategie Globale strategie We zijn momenteel overwogen in risicovolle activaklassen met een licht overwogen positie in aandelen en een positie in onder meer hoogrentende en converteerbare obligaties. De macro-economische cijfers zijn positief voor aandelen. De activiteitsindices (PMI s) voor de ontwikkelde landen zijn in lijn met ons scenario. Vooral in Europa blijven de economische activiteitsindices sterk, maar ook in de Verenigde Staten zijn de effecten van de strenge winter stilaan aan het wegebben. In China vielen de recentste publicaties tegen. Zowel de export, de investeringen als de industriële productie stelde teleur. We verwachten echter geen harde landing met een groeiverwachting van meer dan 7 % in De centrale banken zullen soepel blijven. De balansen van de belangrijkste centrale banken nemen nog altijd toe. Bovendien verwachten we een versoepeling van het beleid van de Europese Centrale Bank. De waardering van de aandelenmarkten blijft aantrekkelijk, zeker in vergelijking met obligaties. Onder meer in Europa is het gemiddelde dividendrendement op aandelen hoger dan het rendement op beleggingen in overheids- en bedrijfsobligaties. Bovendien moet het gesynchroniseerde economische herstel dat we momenteel ervaren, in combinatie met een gematigde inflatie en een graduele rentestijging, zorgen voor een toename van de waardering. Ondanks een moeilijkere start in het begin van het jaar, moeten de bedrijfsresultaten in 2014 meer steun bieden aan de aandelenmarkten. Het economische herstel dat in Europa wordt verwacht in 2014, zou moeten resulteren in een winstgroei van meer dan 10 %, na de daling van zo n 5 % in We houden een nieuw Tail Risk voor risicovolle activa in het oog dat de afgelopen maand tot een wat volatiliteit heeft geleid. De geopolitieke situatie blijft onzeker in Oekraïne. Rusland exporteert het grootste deel van zijn olie en gas naar Europa (voornamelijk Duitsland en Nederland) en dekt meer dan 30 % van de aardgasbehoeften van Europa (50 % daarvan wordt vervoerd via Oekraïne). Bovendien zijn de handelsrelaties met de ontwikkelde economieën voor nietenergiegerelateerde goederen eerder zwak.

4 Evolutie aandelengedeelte Onze regionale spreiding is grotendeels onveranderd gebleven met een overweging in Energie Europese aandelen en Japan en een onderweging in de Verenigde Staten. Binnen Europa hebben we een overweging in België en Italië. Op sectoraal vlak zijn we overwogen in de energiesector, de gezondheidszorgsector, materialen en nutsbedrijven. 6% 13% Luxegoederen en diensten Gezondsheidszorg Informatietechnologie Sectoriële Spreiding 4% 6% 10% 11% 23% Basisconsumentengoederen Financiële sector Industrials Materialen Evolutie obligatiegedeelte Onze rentegevoeligheid is licht verlaagd in vergelijking met de maand maart. We hebben een modified duration die schommelt tussen 3,2 en 3,4. We hebben onze blootstelling aan Franse inflatiegelieerde obligaties verhoogd. We hebben een overweging in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Transacties Aandelen We hebben ingetekend op de plaatsing van GALP en Arseus. Op het einde van de maand namen we gedeeltelijk winst op Arseus. We hebben geparticipeerd aan de beursintroductie van Exova, Brit, Just Eat, Edreams en Genticel. We hebben onze positie in het aandeel Yoox versterkt. Obligaties We hebben geparticipeerd in verschillende primaire emissies, waaronder Unicredito 2017 en Numericable We hebben geprofiteerd van onze positie in een Franse inflatiegelieerde obligatie: France I/L We hebben winstgenomen op twee converteerbare obligaties, namelijk Econocom 2019 en Prysmian 2018.

5 Rendementen sinds 31/12/2013 Dit document wordt louter ter informatie verstrekt. Het vormt geen aanbod tot aan- of verkoop van financiële instrumenten en houdt geen beleggingsadvies in. Het bevestigt ook geen enkele vorm van transactie, tenzij dit uitdrukkelijk werd overeengekomen. Hoewel Candriam de gebruikte gegevens en bronnen met veel zorg selecteert, kunnen fouten of weglatingen niet a priori worden uitgesloten. Candriam kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enig direct of indirect verlies als gevolg van het gebruik van dit document. De intellectuele eigendomsrechten van Candriam dienen te allen tijde nageleefd; de inhoud van dit document mag niet worden gereproduceerd zonder voorafgaande schriftelijke goedkeuring. Opgelet: resultaten die in het verleden zijn behaald met een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst, gesimuleerde, in het verleden behaalde resultaten of gegevens over toekomstige resultaten vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, kosten en andere lasten. Resultaten die in een andere valuta luiden dan die van de lidstaat waarin de belegger woonachtig is, kunnen onderhevig zijn aan valutaschommelingen waardoor het rendement hoger of lager kan uitvallen. Indien in dit document wordt verwezen naar een bepaalde fiscale behandeling, hangt deze behandeling af van de individuele omstandigheden van elke belegger en kan zij in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn. Onderhavig document vormt geen onderzoek op beleggingsgebied zoals bepaald in Artikel 24, paragraaf 1 van de Richtlijn 2006/73/EG. Candriam benadrukt dat deze informatie niet is opgesteld overeenkomstig de wettelijke voorschriften ter bevordering van de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied en evenmin onderworpen is aan een verbod om al vóór de verspreiding van onderzoek op beleggingsgebied te handelen. Candriam raadt beleggers aan om op zijn website het document Essentiële Beleggersinformatie, de prospectus en alle overige relevante informatie te raadplegen alvorens te beleggen in een van zijn fondsen. Deze documenten zijn beschikbaar in het Engels of in een plaatselijke taal van elk land waar het fonds verhandeld mag worden.

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Maart 2014

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Maart 2014 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Maart 2014 110 108 106 104 96 94 Rendement sinds 31/12/2013 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe ( ) MSCI

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Mei 2014

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Mei 2014 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Mei 2014 112 110 104 98 96 94 Rendement sinds 31/12/2013 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe ( ) MSCI EMU

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Oktober 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2013 Markten Aandelen Aandelenmarkten zetten hun opmars voort Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 3.77% 14.37% MSCI EMU 5.41% 18.05%

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Juli 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Juli 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juli 2013 Markten Aandelen Economische cijfers & Bernanke stellen markt gerust Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 5.04% 6.55% MSCI EMU 6.28%

Nadere informatie

rofiel Rendement sinds 31/12/2013

rofiel Rendement sinds 31/12/2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Januari 2014 Profiel Rendement sinds 31/12/2013 Belfius Pension Fund Low 0.31% Belfius Pension Fund Balanced Plus -0. Belfius Pension Fund High -0.45% Gegevens

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Mei 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Mei 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Mei 2013 Markten Aandelen Markten blijven gedreven door liquiditeit Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 1.27% 7.11% MSCI EMU 2.23% 6.61% MSCI

Nadere informatie

Belfius Pension Fund. Belfius Pension Fund High Equities: 1 e op één jaar 1 e sinds de start van 2013 Beste sharpe ratio op één jaar

Belfius Pension Fund. Belfius Pension Fund High Equities: 1 e op één jaar 1 e sinds de start van 2013 Beste sharpe ratio op één jaar Belfius Pension Fund Belfius Pension Fund High : 1 e op één jaar 1 e sinds de start van 2013 Beste sharpe ratio op één jaar Maandelijkse Reporting November 2013 Markten Aandelen Licht positieve prestatie

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. April 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. April 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting April 2013 Markten Aandelen Amerikaanse markten trekken de kar Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 0.95% 5.77% MSCI EMU 2.24% 4.29% MSCI UK

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Augustus 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Augustus 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Augustus 2013 120 115 110 105 100 95 MSCI EUROPE MSCI EMU MSCI UK MSCI WORLD EX-EUROPE MSCI EMU SMALL CAPS Year-to-date Performance (% change in EUR) Jan Feb

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Juni 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Juni 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2013 Markten Aandelen Bernanke overschaduwt betere economische cijfers Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe -5.30% 1.43% MSCI EMU -5.63%

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2016

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2016 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Oktober 2016 Markten Aandelen Volatiele beursmaand Aandelenmarkten -1 maand Sinds 31/12/2015 MSCI Europe -0.93% -6.79% MSCI EMU 1.28% -4.39% MSCI UK -3.00% -8.68%

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. September 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. September 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting September 2013 Markten Aandelen Sterke economische cijfers en QE tapering in de focus Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 4.32% 10.22% MSCI

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Februari 2013

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting. Februari 2013 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Februari 2013 Markten Aandelen Politiek zorgt opnieuw voor spanningen Equity Indices - 1 month YTD (%, in EUR) MSCI Europe 0.75% 3.46% MSCI EMU -0.84% 1.97%

Nadere informatie

VFB Dag van de Tips. Ken Van Weyenberg Head of CPM Asset Allocation. September 2017

VFB Dag van de Tips. Ken Van Weyenberg Head of CPM Asset Allocation. September 2017 Ken Van Weyenberg Head of CPM Asset Allocation Dit document wordt louter ter informatie verstrekt. Het vormt geen aanbod tot aan- of verkoop van financiële instrumenten en houdt geen beleggingsadvies in.

Nadere informatie

VFB DAG VAN DE TIPS AANDELENTIPS. Ken Van Weyenberg Investment Specialist - Asset Allocation & Private Clients

VFB DAG VAN DE TIPS AANDELENTIPS. Ken Van Weyenberg Investment Specialist - Asset Allocation & Private Clients VFB DAG VAN DE TIPS AANDELENTIPS Ken Van Weyenberg Investment Specialist - Asset Allocation & Private Clients Kinepolis Antwerpen, 10 oktober 2015 1 TERUGBLIK 2 ALGEMENE INSTEEK FAVORIETE AANDELEN 3 DASSAULT

Nadere informatie

Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015. Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank

Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015. Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank Hoe beleggen vandaag 19 mei 2015 Jan Vergote Hoofd Investment Strategy Belfius Bank Referentieportefeuille Obligaties onderwogen! Overheidsobligaties non investment grade 7% Overheidsobligaties investment

Nadere informatie

Zal de groei op de afspraak zijn? VS

Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? VS Zal de groei op de afspraak zijn? Eurozone Zal de groei op de afspraak zijn? China Zal de groei op de afspraak zijn in 2018? 2017 (verwacht) 2017 (bijgesteld) 2018

Nadere informatie

visie op 2018 Vice seminar a.s.r. vermogensbeheer 1 november 2017 Jack Julicher, Chief Investment Officer

visie op 2018 Vice seminar a.s.r. vermogensbeheer 1 november 2017 Jack Julicher, Chief Investment Officer visie op 2018 Vice seminar a.s.r. vermogensbeheer 1 november 2017 Jack Julicher, Chief Investment Officer de zon schijnt, maar centrale banken vinden het nog fris 2 okt-16 nov-16 dec-16 jan-17 feb-17 mrt-17

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Capital Life Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Situatie op 31/10/2014 Capital Balanced Benchmark obligaties: EuroMTS Global Index Datum Performance (%) Sterren NIW Info oprichting 1 maand 3 maanden

Nadere informatie

Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt?

Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt? Augustus 2012 Special Report Op weg naar een nieuwe seculaire stierenmarkt? Ondanks zwakke macro-economische cijfers, een teleurstellend resultatenseizoen en een voortdurende crisis in de Eurozone, houden

Nadere informatie

Overheidsobligatiestrategie Focus op Griekenland

Overheidsobligatiestrategie Focus op Griekenland December 29 Overheidsobligatiestrategie Inhoud 1 Recente marktontwikkelingen... 2 2 De economische situatie... 3 3 Strategie... 4 Dexia Asset Management Zie wettelijke verklaring aan het einde van het

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Nieuwegein, 28 september 2006 Agenda < Huidig Mandaat bij ING IM < Performance, Beleid en Vooruitzichten < Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Rainbowfondsen Beheerscommentaren op de economische activiteit en de financiële markten 31/03/2010

Rainbowfondsen Beheerscommentaren op de economische activiteit en de financiële markten 31/03/2010 Rainbowfondsen Beheerscommentaren op de economische activiteit en de financiële markten 31/03/2010 Inleiding Het merendeel van de economische indicatoren wijst de goede kant uit. De economie herstelt.

Nadere informatie

Allianz Global Investors Fund

Allianz Global Investors Fund Allianz Global Investors Fund Société d`investissement à Capital Variable Maatschappelijke zetel: 6 A, route de Trèves, L-2633 Senningerberg R.C.S. Luxembourg B 71.182 Kennisgeving aan de Aandeelhouders

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

Verstandig beleggen. Enkele vuistregels. Brussel, 14 december 2018 Debby Quaeyhaegens KBC Asset Management

Verstandig beleggen. Enkele vuistregels. Brussel, 14 december 2018 Debby Quaeyhaegens KBC Asset Management Verstandig beleggen Enkele vuistregels Brussel, 14 december 2018 Debby Quaeyhaegens KBC Asset Management Waarom beleggen? De juiste verwachtingen Belang van lange termijn Belang van een goede spreiding

Nadere informatie

VOORUITBLIK OP 2019: IN WELKE RICHTING ZAL DE BALANS OVERHELLEN?

VOORUITBLIK OP 2019: IN WELKE RICHTING ZAL DE BALANS OVERHELLEN? VOORUITBLIK OP 19: IN WELKE RICHTING ZAL DE BALANS OVERHELLEN? - - VINCENT HAMELINK Investment Management (1) Inclusieve groei impliceert de implementatie van algemene strategieën die de groei beter willen

Nadere informatie

Flash. Belfius Plan (Low, Medium, High): Belfius Plan (Low, Medium, High) één belegging, veel troeven. In een notendop

Flash. Belfius Plan (Low, Medium, High): Belfius Plan (Low, Medium, High) één belegging, veel troeven. In een notendop Flash Belfius Plan (Low, Medium, High) April 2014 Belfius Plan (Low, Medium, High): één belegging, veel troeven Investeer zoals een echte professional in obligaties én aandelen. Met een valscherm erbovenop!

Nadere informatie

CASESTUDY Kortetermijnrisico s beperken zonder duurzaam rendement uit het oog te verliezen

CASESTUDY Kortetermijnrisico s beperken zonder duurzaam rendement uit het oog te verliezen OPLOSSINGEN VOOR PENSIOENFONDSEN CASESTUDY Kortetermijnrisico s beperken zonder duurzaam rendement uit het oog te verliezen Als universele bank en sponsor van een pensioenplan wil DE KLANT Een universele

Nadere informatie

Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten. Trends Finance Day 01-06-2013

Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten. Trends Finance Day 01-06-2013 Onze visie op de markten en ons aanbod van beleggingsdiensten Trends Finance Day 01-06-2013 Samenvatting wereldeconomie Economie Monetair Aandelen Obligaties EMU Core* - + + - EMU PIIGS** - - 0 - USA 0

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

Woordenlijst Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de bijdrage van de beheerder tegenover de referte-index aangeeft, rekening houdend

Nadere informatie

Beleggingen 2010 en 2011 (en 2012)

Beleggingen 2010 en 2011 (en 2012) Beleggingen en (en 2012) Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Groothandel Vegro 6 december Martijn Euverman Copyright Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document of een deel

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 WOORDENLIJST A Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 WOORDENLIJST A Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de bijdrage van de beheerder tegenover de referte-index

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 WOORDENLIJST A Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2017 t/m 30 juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2017 t/m 30 juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 110,5% naar 113,6%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Visie ING Investment Office Oktober 2017

Visie ING Investment Office Oktober 2017 Visie ING Investment Office Oktober 2017 Bob Homan 21 september 2017 Kernfactoren die financiële markten bepalen 3 pijlers + sentiment Economie Sentiment Waardering Liquiditeit Hoe staat de economie ervoor?

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Op de financiële markten keerde de rust enigszins terug in het vierde kwartaal. In de VS hield de zogenoemde fiscal cliff de beleggers nog wel geruime tijd in haar

Nadere informatie

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High)

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Flash Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Juli 2014 Belfius Fullinvest Investeer in een zeer gespreide portefeuille via één belegging dankzij de bevek naar Belgisch recht Belfius Fullinvest. U hebt

Nadere informatie

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Candriam in één fonds

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Candriam in één fonds Flash Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Februari 2015 Alle expertise van Candriam in één fonds Investeer in een zeer gespreide portefeuille via één belegging dankzij de bevek naar Belgisch recht Belfius

Nadere informatie

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel

Evolutie van uw belegging. Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds. Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Evolutie van uw belegging Smart Fund Plan Private AG Life Quam Bonds Kerncijfers 31 december 2016 Trimestrieel Vooruitzichten 2016 is met een positieve noot geëindigd. Het voorbije kwartaal zagen we dat

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Anna Timmermans 27 september 2007 www.ingim.com Agenda Huidig Mandaat bij ING IM Performance, Beleid en Vooruitzichten 2 Huidig

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind juni 2017 is 115,7% en is gestegen ten opzichte van

Nadere informatie

Update april 2015 Beleggen

Update april 2015 Beleggen Update april 2015 Beleggen Laag, lager, laagst In mijn vorige column schreef ik over de actie van de ECB, die 22 januari jongstleden werd aangekondigd, om maandelijks 60 miljard Euro aan obligaties op

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

WOORDENLIJST A Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de bijdrage van de beheerder tegenover de referte-index aangeeft, rekening houdend

Nadere informatie

Flash. Belfius Plan (Low, Medium, High): Belfius Plan (Low, Medium, High) één belegging, veel troeven. In een notendop

Flash. Belfius Plan (Low, Medium, High): Belfius Plan (Low, Medium, High) één belegging, veel troeven. In een notendop Flash Belfius Plan (Low, Medium, High) Juni 2014 Belfius Plan (Low, Medium, High): één belegging, veel troeven Investeer zoals een echte professional in obligaties én aandelen. Met een valscherm erbovenop!

Nadere informatie

LifeCycle Prestatie Pensioen

LifeCycle Prestatie Pensioen LifeCycle Prestatie Pensioen 2018 www.nn.nl Wat houdt LifeCycle Beleggen in? Het maakt gebruik van LifeCycle Beleggen van NN Investment Partners. Met LifeCycle Beleggen hebben de specialisten van NN IP

Nadere informatie

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer Op zoek naar rendement? Zoek niet langer High-yield en opkomende markten Juni 2014 Uitsluitend voor professionele beleggers De rente op staatsobligaties blijft nog lang laag. In het nauw gedreven door

Nadere informatie

Economie en financiële markten

Economie en financiële markten Economie en financiële markten Bob Homan ING Investment Office Den Haag, 11 oktober 2013 Vraag 1: Begraafplaats Margraten gesloten vanwege. 1. Bezuinigen bij de Nederlandse overheid 2. Op last van Europese

Nadere informatie

Update juli 2014 Beleggen

Update juli 2014 Beleggen Update juli 2014 Beleggen Waar is de Europese Centrale Bank (ECB) mee bezig? Op 5 juni heeft de Europese Centrale Bank (vanaf nu afgekort naar ECB) opnieuw drastische maatregelen aangekondigd. De rente

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Januari 2016

Maandbericht Beleggen Januari 2016 ING Investment Office Publicatiedatum: 24 december 2015 Maandbericht Beleggen Januari 2016 Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie Noord-Amerika

Nadere informatie

Waar liggen de kansen?

Waar liggen de kansen? Grip op je vermogen Waar liggen de kansen? Bob Homan ING Investment Office 20 april 2012 Welke economie is het snelst gegroeid na invoering van de euro?* a) Zwitserland b) Duitsland c) VS d) Griekenland

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Wijs & van Oostveen VISIE 2014 Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Driebergen - Rijsenburg, 22 januari 2014 Programma Visie 2013 - Programma Robert

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 WOORDENLIJST A ABS - Asset-Backed Securities: Effecten gedekt met onderpand. Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index.

Nadere informatie

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 WOORDENLIJST A ABS - Asset-Backed Securities: Effecten gedekt met onderpand. Active Return: Verschil tussen het rendement

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 31 32 33 WOORDENLIJST A ABS - Asset-Backed Securities: Effecten gedekt met onderpand. Active Return: Verschil tussen het rendement

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 WOORDENLIJST A ABS - Asset-Backed Securities: Effecten gedekt met onderpand. Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de bijdrage

Nadere informatie

WOORDENLIJST A ABS - Asset-Backed Securities: Effecten gedekt met onderpand. Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de bijdrage van de

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 WOORDENLIJST A ABS - Asset-Backed Securities: Effecten gedekt met onderpand. Active Return: Verschil tussen het rendement van het fonds en van de referte-index. Alpha: Indicator die de

Nadere informatie

Hof Hoorneman China Value Fund

Hof Hoorneman China Value Fund Hof Hoorneman China Value Fund UW VERMOGEN IS HET WAARD 1 China is en blijft de groeimotor van de wereld. Waarom beleggen in China? De Chinese economie groeit met ruim 7%. Dit groeipercentage is aanzienlijk

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/016 Het NN First Class Return Fund won in het tweede kwartaal van 016 3,6% De stemming werd vooral bepaald door de zoektocht naar

Nadere informatie

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling

Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Informatie over beleggingen in de prepensioneringsregeling Heeft u vragen over dit beleggingsverslag of over de prepensioneringsregeling? Neemt u dan gerust contact op met onze Klantenservice. De contactgegevens

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds

Robeco Life Cycle Funds Robeco Life Cycle Funds KWARTAALBERICHT Q3 2018 Terugblik 2 Portefeuille en verwachtingen 3 In het kort... 4 Productkenmerken 4 Contact & Informatie 5 Terugblik In het begin van het derde kwartaal werden

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

CANDRIAM L ESG ASSET ALLOCATION

CANDRIAM L ESG ASSET ALLOCATION CANDRIAM L ESG ASSET ALLOCATION Het beste van twee werelden, een combinatie van Candriam s assetallocatie- en ESG-expertise Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst en zijn niet

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 31 augustus Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 31 augustus Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Sinds een aantal weken is het duidelijk dat de meeste beurzen zich in een correctieve fase bevinden. De koersen gaan wat lager en af en toe wordt er een beschuldigende vinger

Nadere informatie

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011 Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 3 oktober Grote Recessie was geen Grote Depressie Wereldhandel Aandelenmarkt 9 8 7 8 VS - S&P-5 vergelijking met crash 99 Wereld industriële

Nadere informatie

ishares CURRENCY HEDGED ETF s ALLEEN VOOR PROFESSIONELE BELEGGERS

ishares CURRENCY HEDGED ETF s ALLEEN VOOR PROFESSIONELE BELEGGERS ishares CURRENCY HEDGED ETF s ALLEEN VOOR PROFESSIONELE BELEGGERS Inhoud Inleiding 1 De belangrijkste voordelen van ishares Currency Hedged ETF s 1 De werking van ishares Currency Hedged ETF s 2 De impact

Nadere informatie

Rapportage 2e kwartaal 2016

Rapportage 2e kwartaal 2016 Rapportage 2e kwartaal 2016 Economische ontwikkelingen Inleiding Markten worden geregeerd door de uitkomst van het referendum in Groot Brittannië (VK) eind juni. De keuze om de Europese Unie te verlaten

Nadere informatie

Januari MaandJournaal. Special Licht op groen voor cyclische aandelen.

Januari MaandJournaal. Special Licht op groen voor cyclische aandelen. Januari 2018 MaandJournaal Special Licht op groen voor cyclische aandelen www.nnip.nl Licht op groen voor cyclische aandelen Cyclische aandelen hoorden in 2017 tot de uitblinkers op de financiële markten.

Nadere informatie

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Candriam in één fonds

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Candriam in één fonds Flash Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) November 2014 Alle expertise van Candriam in één fonds Investeer in een zeer gespreide portefeuille via één belegging dankzij de bevek naar Belgisch recht Belfius

Nadere informatie

November MaandJournaal. Special Outlook Aantrekkelijke aandelenmarkten.

November MaandJournaal. Special Outlook Aantrekkelijke aandelenmarkten. November 2017 MaandJournaal Special Outlook 2018 - Aantrekkelijke aandelenmarkten www.nnip.nl Beleggingsvooruitzichten 2018 De wereldeconomie staat er goed voor. Het economisch vertrouwen, winstgroei en

Nadere informatie

Beheersverslag Protect Invest Fund Series A 2013

Beheersverslag Protect Invest Fund Series A 2013 Beheersverslag Protect Invest Fund Series A 2013 Dit document vertegenwoordigt op geen enkele wijze een aanbod of voorstel om producten of diensten aan te kopen in de rechtsgebieden waar een dergelijk

Nadere informatie

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Op het economisch front blijft alles gunstig evolueren : in nagenoeg alle economische regio s blijft de groei op een aanvaardbaar niveau en niets wijst op een nakende recessie.

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 31/03/016 Het NN First Class Return Fund verloor in het eerste kwartaal van 016,1% Het was een historisch slecht begin van het jaar

Nadere informatie

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer de looptijd hoe groter de daling. Zo nam de rente

Nadere informatie

EEN BETROUWBAAR TEAM, EEN BEPROEFDE AANPAK

EEN BETROUWBAAR TEAM, EEN BEPROEFDE AANPAK EEN BETROUWBAAR TEAM, EEN BEPROEFDE AANPAK CONVICTIE EN VERANTWOORDELIJKHEID IN VERMOGENSBEHEER Met 80 miljard EUR activa onder beheer is CANDRIAM een pan-europese multi-specialist in vermogensbeheer met

Nadere informatie

Update oktober 2014 Beleggen

Update oktober 2014 Beleggen Update oktober 1 Beleggen De zoektocht naar rendement Doordat de spaarrente en de rente op obligaties op veel plaatsen in de wereld historisch laag staan gaan veel beleggers op zoek naar investeringen

Nadere informatie

2

2 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 De financiële termen worden toegelicht in de woordenlijst achteraan deze brochure 25 De financiële termen worden toegelicht in de woordenlijst

Nadere informatie

Maandbericht Beleggen Maart 2016

Maandbericht Beleggen Maart 2016 ING Investment Office Publicatiedatum: 17 februari 2016 Maandbericht Beleggen Maart 2016 Februari Maart + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg, Aegon Asset

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/016 Het NN First Class Return Fund behaalde dit kwartaal,9% De groei in opkomende markten werd breder gedragen Wereldwijde aandelen

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

Beleggingsvisie. Specials. Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht

Beleggingsvisie. Specials. Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht Beleggingsvisie Specials Pagina 2: Fondsselectie Pagina 3: Fonds onder de aandacht - Totaaloplossing voor de dynamische wereld van vandaag Economische omgeving Na gedenkwaardig kwartaal blijft klimaat

Nadere informatie

juli & augustus MARKTCOMMENTAAR

juli & augustus MARKTCOMMENTAAR juli & augustus 2013 MARKTCOMMENTAAR INHOUD Inleiding 2 Inhoud 2 In het kort 3 Marktcontext 4 INLEIDING Schuldencrisis, recessie in de eurozone... Terwijl de berichten op de financiële markten zich lijken

Nadere informatie

Als de Centrale Banken het podium verlaten

Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de centrale banken het toneel verlaten 1. Zichtbaar economisch herstel 2. Het restprobleem 3. Onbekend terrein 4. Wat betekent dit voor asset allocatie? Zichtbaar

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Matthijs Claessens 30 september 2010 www.ingim.com Agenda Huidig mandaat bij ING IM Performance, beleid en vooruitzichten

Nadere informatie

Beleggingspolitiek. Ontwikkeling van de koers en de bodemgrens. Spreiding over de activaklassen

Beleggingspolitiek. Ontwikkeling van de koers en de bodemgrens. Spreiding over de activaklassen Privileged Portfolio Pro 95 November Maandrapport per 30/11/2015 BE0946431021 Beleggingspolitiek Er wordt hoofdzakelijk belegd in aandelen, obligaties, geldmarktinstrumenten, rechten van deelneming in

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 31/1/017 Het NN First Class Return Fund steeg in dit kwartaal met,3% De economische groei bleef stevig, sterk kwartaal voor aandelen

Nadere informatie