Alcohol, roken, drugs en gehoorschade Aanbod Beschrijving Doel Doelgroep Tijd Kosten Aanbieder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alcohol, roken, drugs en gehoorschade Aanbod Beschrijving Doel Doelgroep Tijd Kosten Aanbieder"

Transcriptie

1 Menukaart MBO Leerlingen die zich gezond voelen, gaan graag naar school en presteren beter. Gezonde School is een aanpak om de gezondheid van Leerlingen te verbeteren. We bundelen het gezondheidsaanbod van de gemeenten en partners en helpen u hieruit kiezen. Het aanbod is per gezondheidsthema gerangschikt. Uw wens staat centraal: u kiest, maakt een plan, gaat aan de slag en kijkt terug. Wilt u op school met gezondheid aan de slag? Of uw huidige aanpak tegen het licht houden? Dan kunt u contact opnemen met de jeugdverpleegkundige van uw school of met de Gezonde School adviseur via schoolkracht@ggdru.nl. Gezondheidsthema s Alcohol, roken, drugs en gehoorschade Sociaal-emotionele ontwikkeling en weerbaarheid Voeding Sport en bewegen Alcohol, roken, drugs en gehoorschade Aanbod Beschrijving Doel Doelgroep Tijd Kosten Aanbieder Wiet check Wiet-Check wil problematisch cannabisgebruik voorkomen of verminderen bij jongeren die reeds cannabis gebruiken. In twee één-opéén sessies van anderhalf uur wordt informatie verzameld over het gebruik van de jongere en wordt de balans opgemaakt over de invloed hiervan op het dagelijks leven en de toekomst. Daarbij wordt gebruik gemaakt van motivationele gespreksvoering. Voorkomen of verminderen van problematisch cannabisgebruik onder jongeren (14-21 jaar) die reeds cannabis gebruiken. Dit kan zowel hasj als wiet zijn. Jongeren van jaar waarvan een vermoeden is dat zij problematisch cannabis gebruiken, maar die zelf (nog) geen hulpvraag hebben geuit. Eenmalige tijdsinvestering van 24 uur. Totale tijdsinvestering per jongere is 2 ½ tot 3 ½ uur excl. werving. Informeer bij de aanbieder. Trimbos-instituut Els Bransen Da Costakade AS Utrecht T.: E. ebransen@trimbos.nl of info@trimbos.nl W.

2 Smoke alert Online advies-op-maat voor jongeren. Het programma wil voorkomen dat niet-rokende jongeren beginnen met roken én biedt hulp aan rokende jongeren om te stoppen met roken. De interventie bestaat uit een vragenlijst en een persoonlijk advies dat is afgestemd op de specifieke situatie van de gebruiker. Tweeledig: rokende jongeren hulp bieden bij het stoppen met roken en voorkómen dat niet-rokende jongeren beginnen met roken. Jongeren tussen de 14 en 18 jaar Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Gratis STIVORO Sanne de Josselin de Jong Postbus BB Den Haag E. of T of W. Rookvrije Schoolterreinen Uit onderzoek blijkt dat jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Veel scholen hebben daarom al een rookvrij schoolterrein. Dit stelt niet alleen een gezonde norm voor studenten, maar beschermt hen ook tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Uiteindelijke doelstelling is dat alle scholen in Nederland een rookvrij schoolterrein hebben. Het voorkomen dat jongeren gaan roken is de belangrijkste stap in de strijd van het Longfonds om gezonde longen gezond te houden en longziekten als astma en COPD te voorkomen. Docenten en schooldirectie Gratis Aan eventuele (langdurige) begeleiding kunnen kosten verbonden zijn. GGD regio Utrecht Gezondheidsbevordering Eva Rom De Dreef BR Zeist T E. erom@ggdru.nl Hier vindt u downloads en stappenplannen om uw school rookvrij te krijgen. DGSG: De Gezonde School en Genotmidd elen MBO Preventieprogramma over alcohol, roken en drugs dat bestaat uit lessen voor de leerlingen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van e-learning. De e-learning module begint met een filmpje over een groepje vrienden. Ze hebben een feestje thuis. Er wordt veel alcohol gedronken. Iemand stelt voor om een pilletje te nemen en het feestje verplaatst zich naar het dak van een flat. Dan gaat het met één Leerlingen die roken, overmatig alcohol gebruiken of drugs gebruiken laten overwegen te stoppen, te minderen of de risico's van het gebruik te beperken. Docenten/leerlingen Leerlingen 25 licenties á 25 Trimbos-instituut Marianne Maat Da Costakade AS Utrecht T.: E. dgsg@trimbos.nl of info@trimbos.nl W.

3 van de jongens mis. Jongeren worden geprikkeld om erachter te komen wat er precies is gebeurd. Bij hun zoektocht naar de afloop van het verhaal, komen ze opdrachten tegen over roken, alcohol en drugs. De interventie is te bereiken via: mborokendrinkendrugs.nl. Ook is een docentenhandleiding beschikbaar. Leren signaleren De training richt zich primair op professionals die veel met jongeren werken, zoals leerkrachten, docenten, jongerenwerkers, jeugdartsen en - verpleegkundigen, huisartsen, mentoren en maatschappelijk werkers en vrijwilligers bv van sportverenigingen. De methode biedt handvatten om in gesprek te komen met de jongeren en leert hoe te handelen bij gesignaleerde problematiek. Intermediairen trainen in het signaleren van psychische problemen en alcohol- en drugsgebruik bij jongeren, omdat dit risicofactoren voor suïcide blijken. Professionals die veel met jongeren werken. 10 uur voor 2 begeleiders, incl. voorbereiding. Informeer bij de aanbieder. Centrum voor kinder- en jeugd psychiatrie Marianne Frieling m.frieling@ggznhn.nl T Sound Effects Interventie ter preventie van gehoorschade door hard geluid in de uitgaanssetting pop-/ rockconcerten, dance-evenementen en discotheken. Sound Effects bestaat uit drie trajecten die elkaar versterken: 1) een interventie gericht op uitgaande jongeren tussen de 16 en 30 jaar, 2) een interventie gericht op omgeving, zoals eigenaren van discotheken, organisatoren van danceevenementen en pop-/rockconcerten en andere stakeholders en 3) pleitbezorging via Media Advocacy (MA). De kans op gehoorschade bij jongeren tijdens het uitgaan te verkleinen. Jongeren tussen de 16 en 30 jaar oud, die min. 2x p.m. uitgaan. Afhankelijk van de regio (omvang) en de uiteindelijk te kiezen aanpak. Informeer bij de aanbieder. Centrum Media & Gezondheid Martine Bouman E. bouman@mediagezondheid.nl T W.

4 Sociaal-emotionele ontwikkeling en weerbaarheid Aanbod Beschrijving Doel Doelgroep Tijd Kosten Aanbieder Rots en Water Psycho-fysieke driedaagse sociale competentie-training, die wordt ondersteund door handboek, theorieboek en dvd. Thema s: sociale competenties, weerbaarheid, solidariteit, pestgedrag, waarden en normen, geweld, seksualiteit, zingeving, keuzes, agressie en depressie, spiritualiteit. Specialisaties Programma 'Rots en Water Focus op Meisjes en Vrouwen, innerlijke kracht en uitstraling, communicatie en verbondenheid. Ondersteund door handboek en lessenplan. Jongeren ondersteunen en begeleiden in hun sociaalemotionele en morele ontwikkeling. De ontwikkeling van weerbaarheid en sociale competenties in balans. Leerlingen Op aanvraag Op aanvraag Rots en Water Instituut Freerk Ykema E. T Happyles De eerste les is een klassikale les over geluk/ ongeluk. Vervolgens zijn er twee e-learning lessen. Hierna wordt een Happytest gedaan, die bestaat uit een online vragenlijst over depressie, welbevinden, thuissituatie, middelengebruik en schoolverzuim. Deze Happytest wordt gebruikt als input voor het adviesgesprek met de leerling, wanneer uit dit gesprek blijkt dat verdere hulp nodig is kan verwezen worden naar de online groepscursus of andere hulp. Bevorderen van welbevinden en geluk én om depressieklachten bij jongeren te voorkomen of verminderen. Jongeren tussen de jaar Het universele deel bestaat uit 4 lesuren. Hierna wordt een Happytest gedaan, Op aanvraag Trimbos-instituut Rianne van der Zanden E. rzanden@trimbos.nl of happyles@trimbos.nl T Leren signaleren De training richt zich primair op professionals die veel met jongeren werken, zoals leerkrachten, docenten, jongerenwerkers, jeugdartsen en -verpleegkundigen, huisartsen, mentoren en maatschappelijk werkers en vrijwilligers bv van sportverenigingen. De methode biedt handvatten om in gesprek te komen met de jongeren en leert hoe te handelen bij gesignaleerde problematiek. Intermediairen trainen in het signaleren van psychische problemen en alcohol- en drugsgebruik bij jongeren, omdat dit risicofactoren voor suïcide blijken. Professionals die veel met jongeren werken. 10 uur voor 2 begeleiders, incl. voorbereiding. Informeer bij de aanbieder. Centrum voor kinderen jeugd psychiatrie Marianne Frieling m.frieling@ggz-nhn.nl T

5 Relationele en seksuele vorming Aanbod Beschrijving Doel Doelgroep Tijd Kosten Aanbieder Lang leve de liefde Effectief gebleken methode om leerlingen in de 2e klas, voldoende kennis en vaardigheden bij te brengen om gezond seksueel gedrag te kunnen vertonen. Het lespakket bevat een docentenhandleiding, leerlingenmagazines en een DVD met korte filmpjes over jongeren en relaties/ seksualiteit. De GGD verzorgt als voorbereiding op de lessen een training aan docenten. Ook na de training verzorgt de GGD begeleiding bij het voorbereiden van de lessen, indien gewenst. Trainen en begeleiden van docenten in het geven van lessen over relationele en seksuele vorming. Docenten/ leerlingen 2 x 2½ uur. Na de training is de voorbereidingstijd voor de lessen zelf voor docenten vrij gering. Het 1 e jr gratis (Voorwaarde is dat u de trainingen volgt). In de volgende jaren betaalt u alleen de leerlingenmagazines. De begeleiding blijft gratis. GGD regio Utrecht Elisabeth Boerwinkel T E. eboerwinkel@ggdru.nl Begrijp me goed Interventie over misverstanden tussen jongeren bij flirten, daten en verkering. Bevat een dvd met vijf thematische beeldfragmenten en een handleiding voor gebruik. In de dvd spelen jongeren alledaagse situaties waarin misverstanden spelen in communicatie tussen jongens en meisjes. De vijf thema s richten zich op versieren en flirten, wensen en grenzen, daten, verkering willen en relaties beëindigen. Jongeren geven ook feedback op de fragmenten en enkele tips voor een betere communicatie. Het doel is het verbeteren van de communicatie over seksueel (grensoverschrijdend) gedrag bij jongeren jaar DVD en handleiding 22,50 Rutgers Ineke Mouthaan E.i.mouthaan@rutgers.nl T

6 Sense.info Bij de GGD kunnen jongeren tot 25 jaar met alle vragen over seksuele gezondheid terecht op het Sensespreekuur. De GGD beschikt over uitgebreid voorlichtingsmateriaal over veilig vrijen, soa en aids, gezonde relaties en seksualiteit. De GGD kan ook een gastles verzorgen op scholen, in buurthuizen e.d. Het bevorderen van de seksuele gezondheid van jongeren, door het bieden van informatie over gezonde relaties, veilig vrijen, SOA, seksualiteit. Jongeren tot 25 jaar Op aanvraag GGD regio Utrecht Annelies van Rossum Postbus AB Zeist E. T Soa Aids Nederland W. Girl s talk Seksespecifiek groepscounselingsprogramma. Thema s zijn: o.a. partnerkeuze, seksuele communicatie, veilig vrijen, wensen en grenzen, seksueel geweld, en seksueel plezier. Gewerkt wordt met een diversiteit aan methodieken, o.a. kennisquiz, creatieve opdrachten, fysieke oefeningen, rollenspel, groepsdiscussies en audiovisueel. Seksuele empowerment laagopgeleide meiden jr 8 bijeenkomsten van 1 ½ tot 2 uur Op aanvraag Rutgers WPF Ineke van der Vlugt E. i.vandervlugt@rng.nl T Test je leefstijl Persoonlijke, digitale en online leefstijltest. Via een test beantwoorden studenten over leefstijlthema s als alcohol, beeldschermgedrag, bewegen, seksualiteit, roken, voeding, drugsgebruik en sociaal emotioneel. Een school kan deze gegevens (eventueel) aanvullen met fysieke metingen (kracht, lengte, gewicht, uithoudingsvermogen en Na uitvoering van Testjeleefstijl gedurende een schooljaar is de student zich bewust van zijn leefstijl en weet wat een gezonde leefstijl is. De schoolleiding heeft inzicht en advies over de leefstijl van de In 8 bijeenkomsten van 1 ½ tot 2 uur worden Leerlingen Schooljaar 3,50 euro per student (inclusief btw) voor onbeperkt gebruik tijdens de gehele schoolperiode van die student, met een maximum van vier jaar. Stichting TestjeLeefstijl Jan Faber E. testjeleefstijl@mbodiensten.nl T en het portal:

7 middelomtrek). De test geeft aan op welke punten een jongere gezond leeft en geeft feedback op wat er beter kan. Naast de test is er ook een portal beschikbaar met informatie over leefstijlthema s, landelijke normen, tips en adviezen, filmpjes, apps en links naar andere websites. studenten. Gay straight Alliances Een Gay-Straight Alliance is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. Onderzoek toont aan dat als lesbo s, homo s, bi s, transgenders en in dubio s zich relaxt voelen, de rest van de school automatisch ook een stuk relaxter wordt. Iedereen heeft dus voordeel bij een GSA. Onderbouw E. gsa@coc.nl W. Voeding Aanbod Beschrijving Doel Doelgroep Tijd Kosten Aanbieder Gezonde Schoolkantine Biedt scholen concrete handvatten om een gezondere schoolkantine te realiseren. Jongeren geven aan dat ze te veel verleid worden door snoep en snacks en een groot deel vindt zelfs dat er alleen gezonde producten verkocht zouden moeten worden in de kantine, blijkt uit onderzoek. In 2015 zijn alle schoolkantines gezond is de ambitie van de overheid en het Voedingscentrum. Een gezonde schoolkantine bestaat voor minimaal 75% uit lekkere en gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals Leerlingen Op aanvraag Op aanvraag GGD regio Utrecht biedt ondersteuning bij het opstarten van het programma en kan deelnemen in een werkgroep. Hierin kan de GGD meedenken en adviseren in de verschillende stappen die worden doorlopen. GGD regio Utrecht Eva Rom Postbus 51, 3700 AB Zeist

8 Door de omgeving aan te passen, maken we de gezonde keuze de makkelijke keuze voor jongeren. De Gezonde Schoolkantine is breder dan alleen het aanbod in de kantine. Het is een totaalconcept dat zich ook uit in de lessen, de uitstraling van de school, het draagvlak in het team en de samenwerking met de cateraar. fruit, broodjes, salades) en maximaal 25% nietbasisvoedingsmiddelen (snoep, snacks). T E. Het Voedingscentrum biedt de Schoolkantine Brigade aan. Zij komen langs met persoonlijk advies over het aanbod in de kantine en/of de automaten. De school ontvangt een rapport met praktische suggesties. Zie ook: Sport en bewegen Aanbod Beschrijving Doel Doelgroep Tijd Kosten Aanbieder Test je leefstijl Persoonlijke, digitale en online leefstijltest. Via een test beantwoorden studenten over leefstijlthema s als alcohol, beeldschermgedrag, bewegen, seksualiteit, roken, voeding, drugsgebruik en sociaal emotioneel. Een school kan deze gegevens (eventueel) aanvullen met fysieke metingen (kracht, lengte, gewicht, uithoudingsvermogen en middelomtrek). De test geeft aan op welke punten een jongere gezond leeft en geeft feedback op wat er beter kan. Naast de test is er ook een portal beschikbaar met Na uitvoering van Testjeleefstijl gedurende een schooljaar is de student zich bewust van zijn leefstijl en weet wat een gezonde leefstijl is. De schoolleiding heeft inzicht en advies over de leefstijl van haar studenten. Leerlingen Schooljaar 3,50 euro per student (inclusief btw) voor onbeperkt gebruik tijdens de gehele schoolperiode van die student, met een maximum van vier jaar. Stichting TestjeLeefstijl Jan Faber E. testjeleefstijl@mbodiensten.nl T en het portal:

9 informatie over leefstijlthema s, landelijke normen, tips en adviezen, filmpjes, apps en links naar andere websites. Vitaal mbo.nl De interventie maakt onderdeel uit van de lessendatabase vitaalmbo.nl die te vinden is op link). De interventies zijn onderdeel van het aangeboden curriculum op een mbo school. Meer mbo-studenten structureel aan het sporten/bewegen krijgen en houden, bij voorkeur bij een sportvereniging/-club/- aanbieder, waardoor de kansen op structurele inactiviteit en daarmee (ernstig) overgewicht verkleind worden. Studenten in de leeftijd van 16 t/m 22 jaar die onderwijs volgen op niveau 1 t/m 4. Elke interventie duurt 6-8 weken Gratis MBO raad Jef Mahieu E. j.mahieu@rocwb.nl T of Jan Faber E. j.faber@mbodiensten.nl T Alle leerlingen Actief De aanpak richt zich op alle leerlingen die niet dagelijks minstens een uur matig intensief bewegen, maar de prioriteit ligt bij degenen die daar aanzienlijk onder zitten. Vaak zijn dat kinderen die zich door welke oorzaak dan ook niet aangetrokken voelen tot sport. Met de aanpak worden leerlingen gemotiveerd tot sporten of andere vormen van bewegen. Daartoe voeren de docenten of interne begeleiders individuele gesprekken met leerlingen en hun ouders. Het activeren van inactieve leerlingen die niet reageren op het schoolbrede aanbod. 8 tot 25 jaar Op aanvraag Op aanvraag Huis voor Beweging Drs. Yrsa Wagemaker E.yrsa@huisvoorbeweging.nl T WhoZnext Project van het NISB, waarmee zij wil bereiken dat jongeren actief deelnemen in de organisatie van de sport. WhoZnext daagt jongeren uit om actief te worden als trainer, WhoZnext is erop gericht dat jongeren niet alleen deelnemen aan sportieve activiteiten, maar dat jaar Op aanvraag Op aanvraag Huis voor Beweging Drs. Yrsa Wagemaker E.yrsa@huisvoorbeweging.nl T

10 scheidsrechter, bestuurder, onderzoeker, organisator of coach en stimuleert en faciliteert organisaties om jongeren een actieve rol te geven. ze ook actief betrokken worden bij de opzet en uitvoering ervan. Colofon Datum: september 2015 Uitgave GGD regio Utrecht Postbus 51, 3700 AB Zeist T: E: Eindredactie Julia van Ooijen

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Gebruik deze toelichting om uw keuze te bepalen en als hulp bij het invullen van het keuzemenu. U kunt een aanvraag doen van 7 oktober tot 29 november 2013 via het

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Gezondheidsaanbod in het mbo Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het middelbaar beroepsonderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Toelichting ondersteuningsaanbod Gezonde School middelbaar beroepsonderwijs

Toelichting ondersteuningsaanbod Gezonde School middelbaar beroepsonderwijs Toelichting ondersteuningsaanbod Gezonde School middelbaar beroepsonderwijs Gebruik deze toelichting om uw keuze te bepalen en als hulp bij het invullen van het keuzemenu. Van 12 februari tot en met 16

Nadere informatie

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg

Samen werken aan een. gezond en veilig. schooljaar. Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg Samen werken aan een gezond en veilig schooljaar Het voortgezet onderwijs & de Jeugdgezondheidszorg 2015/2016 Het voortgezet onderwijs EN de Jeugdgezondheidszorg Gezonde leerlingen die lekker in hun vel

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Gezonde Scholen presteren beter!

Gezonde Scholen presteren beter! Gezonde Scholen presteren beter! Aan de slag met de Gezonde School! Onderwijsinstellingen Gemeente Oss 14-10-2014 Inhoud Wat is de Gezonde School? Kernpunten Gezonde School Gezonde School aanpak Vignet

Nadere informatie

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School

Workshop. De buurtsportcoach en de Gezonde School Workshop De buurtsportcoach en de Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter! (Scholieren en Leraren) Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde

Nadere informatie

Instrument voor een vitale leerling en een Gezonde School

Instrument voor een vitale leerling en een Gezonde School 2013-2014 Voortgezet onderwijs Roken Eenzaamheid Seksualiteit Voeding Alcohol BMI Beeldschermgedrag Drugs Fitheid Bewegen Instrument voor een vitale leerling en een Gezonde School Wat is Testjeleefstijl.nu?

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Roken & Alcohol School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Roken & Alcohol : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid

Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Menukaart Gezonde School Basis- en Voortgezet Onderwijs: Mediawijsheid Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen

Bewegen in en om het onderwijs. Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Bewegen in en om het onderwijs Workshop 2 en 6 Leonie de Regt en Dave Schoonen Wat is scoolsport? Een aanpak waarmee de school werkt aan een gezonde en actieve leefstijl voor de leerlingen. Dit betekent

Nadere informatie

Vignet Gezonde School. Leerlingen presteren beter op een Gezonde School!

Vignet Gezonde School. Leerlingen presteren beter op een Gezonde School! Vignet Gezonde School Leerlingen presteren beter op een Gezonde School! Inhoud Wat is een Gezonde School? Waarom is een GS van belang? Gezonde School aanpak De vier pijlers van Gezonde School Wat is het

Nadere informatie

Resultaten Jongerenonderzoek

Resultaten Jongerenonderzoek Resultaten Jongerenonderzoek 2013 Groenewald GGD Zuid Limburg Geleen, april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Resultaten van uw school 2.1 VMBO klas 2 3 2.2 VMBO klas 4 4 2.3 HAVO/VWO klas 2 5 2.4 HAVO/VWO

Nadere informatie

Toelichting ondersteuningsaanbod vo

Toelichting ondersteuningsaanbod vo Toelichting ondersteuningsaanbod vo Gebruik deze toelichting om uw keuze te bepalen en als hulp bij het invullen van het keuzemenu. U kunt een aanvraag doen van 7 oktober tot 29 november 2013 via het keuzemenu

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs

Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Gezondheidsonderzoek op school voortgezet onderwijs Binnenkort komt GGD IJsselland bij u op school voor het gezondheidsonderzoek van leerlingen in klas 2 en/of 4. In deze flyer staat wat dit gezondheids-

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Voeding School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school

Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Een gezonde leefstijl in het DNA van elke school Inhoud workshop De Gezonde School aanpak De rol van buurtsportcoaches / combinatiefunctionarissen Aanvraag vignet Gezonde School Gezonde School Bij een

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde voortgezetonderwijs: Relaties & Seksualiteit Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema s, is het belangrijk om aan de volgende 4 niveaus aandacht te

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2013-2014

Menukaart Gezonde School 2013-2014 Menukaart Gezonde School 2013-2014 www.utrecht.nl/gezondeschool Gezondheidsaanbod in het voortgezet onderwijs 1 Gezonde School Leerlingen die zich gezond voelen, gaan graag naar school en presteren beter.

Nadere informatie

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015

Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Keuzekaart Loverboyspreventie Zwolle 2015 Overzicht van preventieactiviteiten op het gebied van loverboyproblematiek, weerbaarheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag Samen werken aan gezondheid Voorwoord

Nadere informatie

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Gezond en duurzaam eten Een inspiratiefolder voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam eten in het MBO De school is dé plek om jongeren bewust te maken van gezond en duurzaam eten. Gezonde

Nadere informatie

Jongeren. Experimenteren Zijn onzeker Overzien risico s niet of nauwelijks Kunnen moeilijk nee zeggen Voelen druk van buitenaf Willen indruk maken

Jongeren. Experimenteren Zijn onzeker Overzien risico s niet of nauwelijks Kunnen moeilijk nee zeggen Voelen druk van buitenaf Willen indruk maken Ontstaan Straathandel Niet alleen voor toeristen en personen die zich niet wilden laten registreren Ook jongeren werden aangesproken op straat Niet enkel wiet Ook andere drugs Jongeren Experimenteren

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark (ark.van.m@hsleiden.nl) HALO pabo 10 jaar vakleerkracht primair onderwijs 5 jaar coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

Gezonde School en Buurtsportcoach. Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl

Gezonde School en Buurtsportcoach. Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Gezonde School en Buurtsportcoach Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl Inhoud Voorstellen Wat is de Gezonde School? Kernpunten Gezonde School Gezonde School - aanpak Vignet Gezonde School

Nadere informatie

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00

Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 Aanbod Trajekt januari 2013 T 043-763 00 00 1. Morele dilemma discussie methode 50 minuten Maximale groepsgrootte: 15 leerlingen Benodigdheden: klaslokaal of andere ruimte, stoelen in kring, ruimte in

Nadere informatie

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland)

Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen. Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Seksuele vorming en seksuele ontwikkeling van kinderen Marianne Cense (Rutgers WPF) & Jos Poelman (Soa Aids Nederland) Programma 1. Seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren 2. Criteria om normaal

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Voeding Menukaart Gezonde voortgezet onderwijs: Voeding : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Verantwoording advies op maat en/of begeleiding rondom thema-specifieke activiteiten uit de ronde 2013 en 2014 van het ondersteuningsaanbod(1)

Verantwoording advies op maat en/of begeleiding rondom thema-specifieke activiteiten uit de ronde 2013 en 2014 van het ondersteuningsaanbod(1) Page 1 of 13 Verantwoording advies op maat en/of begeleiding rondom thema-specifieke activiteiten uit de ronde 2013 en 2014 van het ondersteuningsaanbod(1) Dit formulier is het derde en laatste formulier

Nadere informatie

: Mw F. Langerak- Oostrom

: Mw F. Langerak- Oostrom RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 1 december 2015 Zaaknummer :203787 Datum Raadsvergadering : 14 december 2015 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : Mw F. Langerak-

Nadere informatie

Preventie Wat werkt? Shereen Shaban

Preventie Wat werkt? Shereen Shaban Preventie Wat werkt? Shereen Shaban Wie zijn wij? Preventie alcohol en drugsgebruik, gamen en gokken Jellinek preventie Jeugd/MBO is er voor ouders, professionals en jongeren. Doel : Jongeren stimuleren

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Sport & Bewegen School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan

Nadere informatie

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Leiderdorp is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeente Leiderdorp Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

Gezonde leerlingen presteren beter!

Gezonde leerlingen presteren beter! Gezonde leerlingen presteren beter! Wie ben ik? Monique van Ark HALO pabo Vakleerkracht en groepsleerkracht primair onderwijs Coördinator vakleerkrachten en combinatiefunctionarissen Leiden Docent bewegingsonderwijs

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Monitor CGL-producten 2014

Monitor CGL-producten 2014 Monitor CGL-producten Jaarlijks monitort RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) hoe professionals CGLproducten gebruiken. Op basis van deze kwantitatieve monitorresultaten schatten we in welke producten, hoe

Nadere informatie

Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs

Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs Mentale Weerbaarheid activiteiten voor het voortgezet onderwijs De school is voor jongeren een belangrijke plek voor het aanleren van sociaal-emotionele vaardigheden. Jongeren die sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mondriaan Preventie ondersteunt! In deze editie. Mondriaan Preventie

Nieuwsbrief. Mondriaan Preventie ondersteunt! In deze editie. Mondriaan Preventie W I N T E R / V O O R J A A R 2 0 1 6 Nieuwsbrief Mondriaan Preventie Mondriaan Preventie ondersteunt! De afdeling verslavingspreventie van Mondriaan heeft een adviserende en ondersteunende rol als het

Nadere informatie

Opleiden voor een gezonde start van de carrière?!

Opleiden voor een gezonde start van de carrière?! Opleiden voor een gezonde start van de carrière?! Hoeveel studenten in het mbo ontbijten niet? Hoeveel studenten in het mbo ontbijten niet? Maatschappelijke urgentie Maatschappelijke urgentie Overgewicht

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit Menukaart Gezonde basisonderwijs: Relaties & Seksualiteit : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling te geven aan gezondheidsthema

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties

Nadere informatie

Voorbeeldadvies Cijfers

Voorbeeldadvies Cijfers Voorbeeldadvies GGD Twente heeft de taak de gezondheid van de Twentse jeugd, volwassenen en ouderen in kaart te brengen. In dit kader worden diverse gezondheidsmonitoren afgenomen om inzicht te verkrijgen

Nadere informatie

Happyles. Online stepped-care aanbod. Mentale veerkracht voor jongeren in Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs

Happyles. Online stepped-care aanbod. Mentale veerkracht voor jongeren in Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs Happyles Online stepped-care aanbod Mentale veerkracht voor jongeren in Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs Wat is Happyles? Happyles is een stepped-care e-learning aanbod voor jongeren

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Voortgezet onderwijs Handig om bij de hand te hebben: Beleidsdocument Gedragsregels Beleid 1. Heeft uw school een visie op hoe zij wil bijdragen aan

Nadere informatie

verslavingspreventie binnen het onderwijs

verslavingspreventie binnen het onderwijs verslavingspreventie binnen het onderwijs In dit overzicht is per type onderwijs en de verschillende leeftijdsfasen te zien welke preventieve interventies er ingezet kunnen worden. De richtlijnen geven

Nadere informatie

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland

Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Workshop Gezonde School GGD Kennemerland Opzet bijeenkomst Voorstellen Achtergrond Gezonde School Meerwaarde Gezonde School Uitwerking Gezonde School Gunningschool Vervolg Vragen Voorstelrondje Associatie-oefening

Nadere informatie

Quickscan team primair onderwijs 2014

Quickscan team primair onderwijs 2014 Quickscan team primair onderwijs 2014 Beste leerkracht, Voor je ligt de quickscan, een manier om de zorgbehoefte van de school op het gebied van gezondheid in kaart te brengen. De resultaten van deze quickscan

Nadere informatie

Peilstationsonderzoek Scholieren Vragenlijst voor de school

Peilstationsonderzoek Scholieren Vragenlijst voor de school Schoolnr. Peilstationsonderzoek Scholieren 2015 Vragenlijst voor de school Uw school doet mee aan het Peilstationsonderzoek Scholieren 2015 over roken, drinken en drugsgebruik onder Nederlandse scholieren.

Nadere informatie

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Vastgesteld in de MR-vergadering van 8 juni 2015. 1 Inleiding Per 1 januari 2014 is wettelijk vastgelegd dat geen alcohol verkocht mag worden aan jongeren jonger

Nadere informatie

verslavingspreventie binnen het onderwijs

verslavingspreventie binnen het onderwijs verslavingspreventie binnen het onderwijs In dit overzicht is per type onderwijs en de verschillende leeftijdsfasen te zien welke preventieve interventies er ingezet kunnen worden. De richtlijnen geven

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Vignet Relaties en seksualiteit, mbo. Beleid. Vragenlijst Relaties en seksualiteit. Handig om bij de hand de hand te hebben: Schoolbeleidsplan

Vignet Relaties en seksualiteit, mbo. Beleid. Vragenlijst Relaties en seksualiteit. Handig om bij de hand de hand te hebben: Schoolbeleidsplan Vignet Relaties en seksualiteit, mbo Vragenlijst Relaties en seksualiteit Handig om bij de hand de hand te hebben: Schoolbeleidsplan Beleid 1. Heeft de (school)locatie een visie en beleid over hoe zij

Nadere informatie

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente In de digitale Handreiking Gezonde Gemeente op Loketgezondleven.nl

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het voortgezet onderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan de slag? Neem dan contact op met de

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School 2014-2015

Menukaart Gezonde School 2014-2015 Menukaart Gezonde School 2014-2015 Deze menukaart geeft een overzicht van het gezondheidsaanbod voor het voortgezet onderwijs. Wilt u op uw school met een thema aan de slag? Neem dan contact op met de

Nadere informatie

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB

14-12-2011. Programma. Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB. Alcohol- en drugsgebruik bij LVB. Definitie LVB Problematisch middelengebruik voorkomen bij mensen met LVB Marijke Dijkstra Trimbos instituut Focus op onderzoek Utrecht, 2 december 2011 Improving Mental Health by Sharing Knowledge Programma Middelengebruik

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Welbevinden en sociale veiligheid

Welbevinden en sociale veiligheid Welbevinden en sociale veiligheid VOO R TG E Z E T O N D E R W I JS Een goede psychosociale gezondheid is belangrijk voor het sociaal functioneren, schoolprestaties en de algemene ontwikkeling. Nationaal

Nadere informatie

Beleidsplan Gezonde School

Beleidsplan Gezonde School Beleidsplan Gezonde School Zuyderzee Lyceum, Emmeloord december 2016 Inhoudsopgave Algemene inleiding 3 Ambities Zuyderzee Lyceum 4 Realisatie vignet sport en bewegen 5 Voeding 6 Beleid 6 Signalering 6

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen

Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen Menukaart Gezonde School Voortgezet Onderwijs: Sport en Bewegen School: Plaats: Locatie: Ingevuld door: Functie: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier invulling

Nadere informatie

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt?

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt? Vignet Relaties en seksualiteit, vo Vragenlijst Relaties en seksualiteit Handig om bij de hand te hebben: Beleidsdocument Gedragsregels Algemeen 1. Wat is uw functie? Antw: 2. Bent u ook de contactpersoon

Nadere informatie

Schoolplan Gezonde school

Schoolplan Gezonde school Schoolplan Gezonde school 1 maart 2017 Inhoud 1. Waarom een gezonde school? 2. Aandachtsgebieden t.a.v. roken, alcohol en drugs 3. Waarom een rookvrij schoolterrein? 4. Stappenplan Pagina 1 van 14 1. Waarom

Nadere informatie

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN

VEILIG SEKSUEEL OPGROEIEN "Ik vind het fijn dat ik altijd alles met mijn hulpverlener kan bespreken en alles kan vragen, zonder dat zij daar een oordeel over heeft." (Sophie, 17 jaar) "Dankzij Qpido is mijn zoon sterker geworden

Nadere informatie

JGZ en jongeren: een vrijblijvende relatie?! Groei naar nieuwe methodieken. Leuvense dagen kindergeneeskunde Anouk Vanlander

JGZ en jongeren: een vrijblijvende relatie?! Groei naar nieuwe methodieken. Leuvense dagen kindergeneeskunde Anouk Vanlander JGZ en jongeren: een vrijblijvende relatie?! Groei naar nieuwe methodieken Leuvense dagen kindergeneeskunde 17-5-2018 Anouk Vanlander Partnerorganisatie van de Vlaamse overheid voor preventieve jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense

Werkinstructie benaderen intermediairs Sense Werkinstructie benaderen intermediairs Sense BIJLAGE 7 Voorbeeld van de opzet van de presentatie in PowerPoint BIJLAGE 7 VOORBEELD VAN DE OPZET VAN DE PRESENTATIE IN POWERPOINT] 1 WERKINSTRUCTIE BENADEREN

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Middelbaar beroepsonderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties

Nadere informatie

Formulier 3; Verantwoording advies op maat-traject uit de eerste ronde #Jeugdimpuls

Formulier 3; Verantwoording advies op maat-traject uit de eerste ronde #Jeugdimpuls Formulier 3; Verantwoording advies op maat-traject uit de eerste ronde #Jeugdimpuls Dit formulier is het derde en laatste formulier in de verantwoording van de ronde 2012. Hiermee legt u verantwoording

Nadere informatie

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd

2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd Gemeente Kaag en Braassem is een werkwijze van Gemeentelijke rapportage Gezondheidsbevordering Jeugd 2016 Gemeente Kaag en Braassem Verantwoordingsperiode

Nadere informatie

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten

Gezond en duurzaam voedsel. Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Gezond en duurzaam voedsel Een folder ter inspiratie voor mbo-docenten Aan de slag met gezond en duurzaam voedsel in het mbo Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties,

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Doelstelling vandaag Wat is Preventie? Welke plannen heeft de overheid? Hoe wil de staatssecretaris ouders helpen? Welke rol spelen: Moedige Moeders? Huisartsen?

Nadere informatie

Monitor CGL-producten 2016

Monitor CGL-producten 2016 Monitor CGL-producten Jaarlijks monitort RIVM Centrum Gezond Leven (CGL) hoe professionals CGL-producten gebruiken. Op basis van deze kwantitatieve monitorresultaten schatten we in welke producten, hoe

Nadere informatie

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN CHECK UITKOMSTEN PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN Gezondheid Relaties Lichaam Seksuele ontwikkeling Gevoel Alcohol, drugs & gamen 2 Doel gezondheidsonderzoek Jongeren vragen niet makkelijk om hulp,

Nadere informatie

Schoolprofiel Zorg en Preventie. (naam bao school)

Schoolprofiel Zorg en Preventie. (naam bao school) Schoolprofiel Zorg en Preventie (naam bao school) Naam school Adres Postcode plaats Tel. Email Website Datum: Uitvoerende organisatie:ggd Versie (2014) GGD Rotterdam Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Algemene

Nadere informatie

Preventie van overgewicht binnen het VO Een gezonde kantine in de praktijk. Lyne Blanchette Pamela van Kessel Danielle Driebeek-Houtman

Preventie van overgewicht binnen het VO Een gezonde kantine in de praktijk. Lyne Blanchette Pamela van Kessel Danielle Driebeek-Houtman Preventie van overgewicht binnen het VO Een gezonde kantine in de praktijk. Lyne Blanchette Pamela van Kessel Danielle Driebeek-Houtman Prevalentie van overgewicht Rotterdam Rotterdam Nederland (2002/04)

Nadere informatie

Uw keuze voor KiVa houdt in dat u kiest voor KiVa voor tenminste twee jaar. Na twee jaar is uw school KiVa-gecertificeerd.

Uw keuze voor KiVa houdt in dat u kiest voor KiVa voor tenminste twee jaar. Na twee jaar is uw school KiVa-gecertificeerd. Activiteit KiVa Doelgroep Groep 5 t/m 8. Doel Het reduceren van het pesten. Inhoud De kern van KiVa is een lesprogramma tegen pesten en voor een prettig en veilig sociaal klimaat. KiVa is méér dan alleen

Nadere informatie

Welke thema s wilt u bespreken? (zie bijlage 1) Elke groep ontvangt kaartjes over verschillende onderwerpen (zie bijlage 2). De onderwerpen zijn:

Welke thema s wilt u bespreken? (zie bijlage 1) Elke groep ontvangt kaartjes over verschillende onderwerpen (zie bijlage 2). De onderwerpen zijn: Prioriteitenworkshop voor ouders Basisonderwijs Stap 1 Stel een gespreksleider per groep aan. Welke thema s wilt u bespreken? (zie bijlage 1) Elke groep ontvangt kaartjes over verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor)

Menukaart Gezonde School basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor) Menukaart Gezonde basisonderwijs: Persoonlijke verzorging (hygiëne, huid, gebit en gehoor) : Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier

Nadere informatie

Beleidsplan. De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019

Beleidsplan. De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019 Beleidsplan De gezonde schoolkantine Gezonde en duurzame voeding BELEIDSPLAN DEGEZONDE SCHOOLKANTINE Kluiverboom 2018/2019 Inhoud 1. Het vignet De Gezonde School 2. De Gezonde Schoolkantine 3. Hoe borgt

Nadere informatie

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente

Handreiking Gezonde Gemeente. Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente Handreiking Gezonde Gemeente Voor beleid en uitvoering in wijk en gemeente In de digitale Handreiking Gezonde Gemeente op Loketgezondleven.nl

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders.

Nadere informatie

Afstemming monitoractiviteiten. Carolien van den Brink

Afstemming monitoractiviteiten. Carolien van den Brink Afstemming monitoractiviteiten Carolien van den Brink 1 Gezondheidsmonitor 2012 Afstemming van monitoractiviteiten GGD en Wettelijke taak (Wet publieke gezondheid) van gemeenten om 1 keer in de 4 jaar

Nadere informatie

GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4.

GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4. GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID 2018-2021 BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4. BORGING 1. POSITIEVE GEZONDHEID Positieve gezondheid is je eigen

Nadere informatie

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid

Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid Menukaart Gezonde School voortgezet onderwijs: Welbevinden en Sociale Veiligheid School: Plaats: Locatie: Contactpersoon: Telefoonnummer: E-mailadres: Datum invullen: Inhoud: Om op een effectieve manier

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

Rots en Water training voor basisscholen

Rots en Water training voor basisscholen Rots en Water training voor basisscholen Geschikt voor basisscholen en speciale basisscholen. Deze Rots en Watertraining is bedoeld voor groep 1 t/m 8. De training is geschikt voor jongens en meisjes.

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod E-Learning, Workshops en begeleidings trajecten Professionaliseringsaanbod Door Sander Gordijn - MeesterSander.nl Schooljaar 2019/2020 Even voorstellen Mijn naam is Sander Gordijn en ik ben leerkracht

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Opleiding Docent Weerbaarheid

Opleiding Docent Weerbaarheid Over MOVISIE MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID IJsselland PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jongerenmonitor 20 92% normaal risico op psychosociale problemen.3 jongeren School Klas 2 13-1 jaar Klas - jaar 86% goede ervaren gezondheid %* is op school gepest *van

Nadere informatie

Schoolgezondheidsplan BO

Schoolgezondheidsplan BO Schoolgezondheidsplan BO Naam school: Naam en contactgegevens directeur en medewerkers school: Naam en contactgegevens GGD-medewerkers: Naam en contactgegevens overige samenwerkingspartners: Versiedatum:

Nadere informatie

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt?

2. Bent u ook de contactpersoon voor het vignet Gezonde School? o Ja. 3. Hoeveel leerlingen heeft de locatie waarvoor u het vignet aanvraagt? Vignet Roken, alcohol- en drugspreventie, vo Vragenlijst Roken, alcohol- en drugspreventie Handig om bij de hand te hebben: Schoolplan Opleidingsplan Zorgplan Algemeen 1. Wat is uw functie? Antw: 2. Bent

Nadere informatie

Toolkit Gezonde Leefstijl 12-19 jaar voor de JGZ

Toolkit Gezonde Leefstijl 12-19 jaar voor de JGZ voor de JGZ Veel jongeren eperimenteren vanaf de puberteit met roken, drugs, seks, uitgaan, eten en drinken. Ze maken zich steeds meer los van hun ouders, ontwikkelen een eigen identiteit, maar zijn ook

Nadere informatie

Alle leerlingen actief! Een onderdeel van de oplossing. Bram Buiting Adviseur Datum: 10/12/2009

Alle leerlingen actief! Een onderdeel van de oplossing. Bram Buiting Adviseur Datum: 10/12/2009 Alle leerlingen actief! Een onderdeel van de oplossing Bram Buiting Adviseur Datum: 10/12/2009 Doel & Doelgroep Het doel van de methodische aanpak Alle leerlingen Actief! is het activeren van inactieve

Nadere informatie