Gratis Gids. 5 geheimen om je vruchtbaarheid te verbeteren en je voor te bereiden op een gezonde zwangerschap.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gratis Gids. 5 geheimen om je vruchtbaarheid te verbeteren en je voor te bereiden op een gezonde zwangerschap."

Transcriptie

1 Gratis Gids 5 geheimen om je vruchtbaarheid te verbeteren en je voor te bereiden op een gezonde zwangerschap.

2 Lieve Wensmama, Veel vrouwen worstelen met hun vruchtbaarheid. Wist je 1 op de 6 stellen te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen? Denk bijvoorbeeld aan klachten als endometriose, PCOS, zwangerschapsverlies door (herhaalde) miskramen of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Misschien ben je ook al een tijdje op weg in je wens voor een kindje. Je merkt aan jezelf dat je inmiddels wat ongeduldig begint te worden. Of zelfs onzeker. Want, er zou toch niks mis zijn met mij? Of met mijn partner? Vanaf het moment dat je een kinderwens hebt zal dit tot diep in je cellen doordringen. Jouw kinderwens houdt je iedere dag bezig en dat heeft zijn weerklank op je lijf. Deze gids geeft je handvatten om zelf op een positieve manier je voor te bereiden op een gezonde zwangerschap. Kijk daarin vooral wat goed voelt en wat bij je past. Je hoeft niet alles in 1 keer en in 1 keer goed te doen;) Je kunt deze voorbereiding gebruiken wanneer je op een natuurlijke wijze probeert zwanger te worden of naast je geassisteerde vruchtbaarheidstraject (IVF, ICSI, IUI,) in het ziekenhuis. Veel succes & Love Yourself! Ingrid

3 1. BODY & MIND CONNECTION Vraag jij je wel eens af of stress, angst en onzekerheid een rol kunnen spelen in jouw kans op een succesvolle zwangerschap? Het antwoord is JA! Iedere vorm van stress draagt bij aan de regulatie van hormonen, je menstruatie en dus ook je vruchtbaarheid. Dat onze emotie en onze gedachten zulke grote effecten hebben op ons lichaam komt door dat ze fysiek met ons lichaam zijn verbonden via ons endocriene systeem, ons afweersysteem en ons centrale zenuwstelsel. Niet geuite emoties hebben de neiging om in ons lichaam vast te gaan zitten als tikkende tijdbommetjes. Ze kunnen zich dan ontwikkelen in ziekten of in een verminderde vruchtbaarheid door bijvoorbeeld een onregelmatige cyclus, endometriose of PCOS. Het is nog niet zo lang geleden dat wetenschappers geloofden dat informatie in het centraal zenuwstelsel 1 op 1 wordt doorgegeven van zenuw naar zenuw, net zoals dat bij elektrische bedrading gebeurt. Tegenwoordig weten we dat organen in ons lichaam rechtstreeks communiceren met onze hersenen en andersom. Het is dus niet zo moeilijk te begrijpen dat wanneer jij je verdrietig voelt en gestrest voelt, dit van invloed is op je vrouwelijke organen en dat hun functioneren hierdoor wordt beïnvloed. Hoe is dit voor jou? Voel jij je verbonden met je lichaam? Hoe voel je je bijvoorbeeld verbonden met je baarmoeder?

4 2. KEN JE CYCLUS! Je wil graag zwanger worden. Misschien ben je hiervoor al een tijdje onderweg of wellicht ben je neteen beetje aan het wennen aan het idee. Hoe dan ook, wanneer je zwanger wilt worden is het super handig om je vrouwelijke cyclus wat beter te leren kennen. Hoe zit dat bij jou? Weet jij precies waar je in je vrouwelijke cyclus in elkaar zit? Eigenlijk zijn we er als vrouw niet meer zo mee bezig. En daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Misschien gebruikte je jaren lang anticonceptie waardoor je cyclus kunstmatig wordt geregeld. Misschien zie jij iedere keer weer op tegen je menstruatie omdat het pijnlijk is of omdat je het onhandig en misschien wel vies vindt. Misschien herken je het wel dat je je menstruatie datum wel zo ongeveer weet, maar verder dan dat merk je weinig van je cyclus. Sommige vrouwen weten wanneer hun eisprong is omdat ze dit kunnen voelen. Vaak door een soort van pijnlijk, trekkerig gevoel in je zij wat enkele dagen kan aanhouden. Daarnaast kun je vaak wel iets opmerken zo kort voor je menstruatie. Je borsten zijn bijvoorbeeld iets gevoelig en je kunt wat emotioneler zijn. Hoe is het voor jou? Heb jij geen idee of merk je wel dingen op en zou je hier (nog) bewuster mee om willen gaan? Je zult de komende tijd wat mailtjes van me ontvangen waarin ik hier uitgebreid op in zal gaan.

5 3.VOEDING Over voeding en zwanger worden en blijven is veel geschreven. Je kunt je er eindeloos in verdiepen en bijna de weg kwijtraken in alle diverse stromingen die er op het gebied van voeding en vruchtbaarheid zijn. Ik ga daar nu ook niet in detail op in. Ik bekijk vruchtbaarheid vanuit een holistisch perspectief. Dat maakt dat ik ook holistisch naar voeding kijk. In die zin gaat het niet alleen om voeding in de vorm van eten en drinken maar juist ook over voeding in de zin van; wat voedt jou? En; Hoe voed jij jezelf? Naast het eten en drinken wat je tot je neemt bedoel ik hiermee de relatie die je met voeding hebt. De relatie die je met jezelf hebt. Hoe wordt jij gevoed vanuit bijvoorbeeld het werk wat je doet? De vrienden die je hebt? De manier waarop jij je vrije tijd invult? Hoe je met je eigen grenzen stellen omgaat? Dit zijn allemaal vormen van voeding die van grote invloed zijn op je eet en drinkpatroon. Je hebt het vast wel eens gemerkt; wanneer je thuis komt van een lange dag werken waarbij er bovendien van alles mis ging heb je geen zin om uitgebreid, gezond te koken en misschien nog wat aan beweging te doen. In plaats daarvan zul je op de bank ploffen met een afhaalmenu. Daarnaast zorgt de situatie op je werk al dat je sinds een tijdje slecht slaapt. Je staat moe op. Koffie en zoetigheid helpen je de dag door.

6 Wanneer jij jezelf op alle vlakken gezond zal gaan voeden, zal dit pas resultaat hebben en een ontzettend positief effect geven op je vruchtbaarheid. Ik vertrouw er op dat jij over het algemeen best goed weet wat gezond eten is. En misschien heb je je er al wel eens in verdiept hoe voeding je vruchtbaarheid kan verbeteren. Mocht je toch de behoefte voelen om wat dieper op voeding in te gaan, ik help je graag op weg! Want heb je er wel eens bij stil gestaan hoe de manier waarop jij je momenteel voelt over je werk, je vriendschappen, je relatie, op je doorwerkt? Hoe de relatie die je met jezelf hebt van invloed zijn op je leefstijl, jouw voedingspatroon en dus je gezondheid en je vruchtbaarheid?

7 4. SUPPLETIE Zelfs als je gezond en gevarieerd eet kom je er nog lang niet aan toe om de aanbevolen hoeveelheden essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Vrijwel de gehele Nederlandse bevolking heeft te maken met tekorten aan vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze tekorten resulteren in grote gezondheidsproblemen als verminderde fertiliteit en onvruchtbaarheid. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom er grote tekorten zijn ontstaat. Dit heeft te maken met de kwaliteit van ons voedsel maar ook zeker met onze kwaliteit van leven. De kwaliteit van ons voedsel is sterk afgenomen door o.a. - de verminderde kwaliteit van landbouwgrond - eenzijdige voeding vee - hormonale stimulatie straling, uitlaatgassen verkeer, gif uitstoot van fabrieken Ons lichaam is altijd op zoek naar balans en gezondheid. Onze lever is bijvoorbeeld een krachtig detox orgaan en zorgt er dan ook voor dat de schade beperkt wordt mits er genoeg anti-oxidanten, vitamines en mineralen in het lichaam aanwezig zijn om deze processen goed te laten verlopen. Zoals hiervoor genoemd, is dit vaak niet het geval. Daarnaast is het zo dat wanneer je ouder wordt, je lichaam haar veerkracht verliest. Je merkt dit aan bijvoorbeeld je energieniveau, je herstel na griep en ook in je vruchtbaarheid.

8 Genoeg reden om juist nu extra voor je lichaam te zorgen door naast de juiste voeding aan te vullen met supplementen. Hieronder een lijstje met de belangrijkste supplementen die je neemt ter voorbereiding op je zwangerschap. Start minimaal 3 maanden voordat je zwanger wilt worden. Je eicellen hebben deze tijd nodig om volledig tot rijping te komen. Suppletie draagt o.a. bij aan de kwaliteit van je eicellen en aan de opbouw van je baarmoederslijmvlies. Wat neem je? - Een juiste multi voor zwanger worden. - Vitamine D3 Vitamine D3 wordt aangemaakt in je lichaam bij blootstelling aan zonlicht. Mits je zonder bescherming en met je gehele blote lijf in de zon zit. We weten ook dat te veel zonlicht op een onbeschermde huid schadelijk kan zijn. Dat maakt dat veel mensen een tekort aan vitamine D3 hebben. - Vitamine C (vooral bij herhaalde miskramen) Uit onderzoek is gebleken dat vitamine C helpt tijdens het aflezen van het DNA van een bevruchte eicel. Vitamine C verhoogt ook de kwaliteit van zaadcellen. - Visolie (omega 3, DHA) De verhouding omega 3 en 6 moet in jouw lijf moet in balans zijn. Als deze balans niet klopt sluiten je cellen zich af; de wanden van je cellen sluiten. Daardoor nemen de cellen voedingsstoffen (die je nu zo hard nodig hebt) moeilijker op.

9 Een goede hormoonwerking is afhankelijk van de toegankelijkheid van je cellen. Toevoegen van omega 3 zorgt voor een betere hormoonhuishouding en een betere vruchtbaarheid. Bij een tekort aan omega 3 ontstaan sluimerontstekingen. Kleine ontstekingen waar je niet direct iets van hoeft te merken, maar die je lichaam veel energie kosten. Je immuunsysteem staat daardoor constant aan. Je lijf stelt prioriteiten. Jij gaat voor. Je lichaam wil zichzelf altijd genezen. Al je energie wordt gebruikt om deze ontstekingen aan te pakken. Je voortplantingssysteem is het eerste wat uitgeschakeld wordt. Een sluimerontsteking is een veel voorkomende oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap. Omega 3 pakt deze sluimerontstekingen aan. Je krijgt je energie weer terug en meer kans op een zwangerschap. Voor alle supplementen geldt; neem alsjeblieft de juiste (100% natuurlijke) merken en niet de reguliere, syntheische varianten. Er is zo ontzettend veel rotzooi op de markt. Wees hier voorzichtig in! Het zijn vaak de goedkopere, synthetische supplementen. En daar heeft je lichaam vaak moeite om dit om te zetten of kan er helemaal niets mee en dan werkt het averechts op je gezondheid. Wil je een uitgebreide merken lijst ontvangen en info over waar je deze supplementen het best kan kopen? Mail me dan op info@wensmama.nl. Ook als je meer wil weten over de rol van suppletie in jouw vruchtbaarheid en de vruchtbaarheid van je partner. Ik kijk graag met je mee!

10 5. FERTILITEITSMASSAGE En dan is er natuurlijk fertiliteitsmassage. Deze massage techniek is echt nog uniek in Nederland en heeft al vele vrouwen geholpen in hun weg naar een succesvolle zwangerschap! Zit je midden in een slopend IVF traject of lukt het niet om (blijvend) zwanger te worden? Dan kan het goed zijn dat de spanning die zich in de loop der jaren heeft opgebouwd ervoor zorgt dat bepaalde spieren en gemobiliseerde zenuwen en organen continu gespannen zijn. Fertiliteitsmassage ondersteunt je zowel op fysiek als emotioneel niveau tijdens deze stressvolle periode in je leven. De voordelen op een rij: Bevordering van de doorbloeding van de vruchtbare organen, spijsverteringsorganen en de lage rug (sacrale gebied) Ondersteuning in het afvoeren van afvalstoffen die opgebouwd zijn in het lichaam. (o.a. door langdurig pil gebruik, medicatie of hormoonbehandelingen) De massage heeft een positieve invloed op de eicel kwaliteit De massage ondersteunt de baarmoeder om in haar natuurlijke stand te komen waardoor baarmoederslijmvlies zich beter kan ontwikkelen Aandacht voor bewustwording en jouw persoonlijke proces over zwanger worden en blijven.

11 BEDANKT! Voor het lezen van deze gids. Ik ben blij dat ik je met deze gids wat meer op weg heb kunnen helpen. Als je deze tips toepast in je dagelijks leven maak je goeie stappen in het optimaliseren van je vruchtbaarheid ter voorbereiding op je zwangerschap. Zijn er dingen waar je nu tegen aan loopt en die niet in deze gids staan? Laat het me weten, of boek een gratis sessie via

3.3 Eén handje is één handje Koffie: let op je nachtrust Om met een grote boog omheen te gaan De grootste dikmaker 58

3.3 Eén handje is één handje Koffie: let op je nachtrust Om met een grote boog omheen te gaan De grootste dikmaker 58 3.3 Eén handje is één handje 52 3.4 Koffie: let op je nachtrust 53 4 Om met een grote boog omheen te gaan 56 4.1 De grootste dikmaker 58 4.2 Intolerantie 60 4.3 Nog even voor de duidelijkheid 63 5 Geen

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Zwanger worden? Acupunctuur kan helpen

Zwanger worden? Acupunctuur kan helpen Zwanger worden? Acupunctuur kan helpen Soms gaat zwanger worden niet vanzelf. Dan pas besef je dat kinderen nemen, eigenlijk kinderen krijgen is. De oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen kan zowel bij de

Nadere informatie

vruchtbaarheidssparende behandeling

vruchtbaarheidssparende behandeling Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie vruchtbaarheidssparende behandeling Invriezen Invriezen van van embryo s eicellena IVF informatie voor vrouwelijke patiënten vruchtbaarheidssparende behandeling

Nadere informatie

Informatiefolder. Zwangerschap en kinderwens

Informatiefolder. Zwangerschap en kinderwens Informatiefolder en kinderwens Inhoudsopgave Algemeen 3 Kinderwens 3 Foliumzuur s- en ovulatietesten 5 Geneesmiddelen 6 Bostvoeding Medicatiebegeleiding Algemeen De vrouw maakt tijdens haar leven een aantal

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Checklist Bloedonderzoek

Checklist Bloedonderzoek Naam: Datum: Checklist Bloedonderzoek Bepaling Jouw waarde Referentiewaarde Hemoglobine MCV Ferritine Transferrine CRP Glucose HbA1c Insuline HOMA-IR TSH T4 T3 FT4 FT3 Totaal cholesterol LDL HDL Triglyceriden

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3

Patiëntenvoorlichting Verloskunde. Roken en zwangerschap. Inhoudsopgave. Als je zwanger probeert te worden 2. Als je zwanger bent 3 Patiëntenvoorlichting Verloskunde Roken en zwangerschap Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 2 Als je zwanger bent 3 Na de zwangerschap 5 Stoppen met roken 6 Tips om te stoppen 7 Hulp bij het

Nadere informatie

Eerste hulp bij PCOSklachten

Eerste hulp bij PCOSklachten Eerste hulp bij PCOSklachten WIE BEN IK? Ik ben Anita en ik woon in Amersfoort. In 2010 stopte ik met de pil om erachter te komen of mijn cyclus op gang zou komen. Op dat moment was ik 28 jaar. Mijn nicht

Nadere informatie

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten

Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Wat je moet weten over roken voor, tijdens en na de zwangerschap Longziekten Beter voor elkaar 2 Roken als je zwanger probeert te worden Minder vruchtbaar Roken maakt vrouwen en mannen minder vruchtbaar.

Nadere informatie

Sterilisatie, Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

Sterilisatie, Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Gynaecologie Sterilisatie, Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN103 / Sterilisatie,

Nadere informatie

zwanger worden Alles wat je moet weten over je kinderwens Petra De Sutter

zwanger worden Alles wat je moet weten over je kinderwens Petra De Sutter zwanger worden zwanger worden Alles wat je moet weten over je kinderwens Petra De Sutter Inhoud EET GEZOND EN GEVARIEERD 28 WEES OP JE HOEDE VOOR INFECTIES 30 VERMIJD HORMOONVERSTOORDERS 32 1 Inleiding

Nadere informatie

zwanger worden, zwanger zijn new care supplements omdat je meer dan ooit met je lichaam bezig bent

zwanger worden, zwanger zijn new care supplements omdat je meer dan ooit met je lichaam bezig bent zwanger worden, zwanger zijn new care supplements omdat je meer dan ooit met je lichaam bezig bent 2 Zowel voor, tijdens als na je zwangerschap ben je meer dan ooit bezig met je lichaam. Je investeert

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

Roken en zwangerschap

Roken en zwangerschap Roken en zwangerschap Verloskunde alle aandacht Inhoudsopgave Als je zwanger probeert te worden 3 Als je zwanger bent 4 Na de zwangerschap 7 Stoppen met roken 8 Tips om te stoppen 10 Hulp bij het stoppen

Nadere informatie

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige.

Jij & je. zwangerschap. zwangerschap. Jij & je. Een miskraam. Wat nu? Een miskraam. Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl. deverloskundige. Jij & je Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Jij & je zwangerschap zwangerschap Wat nu? Kijk op deverloskundige.nl Vraag & antwoord Wat is een miskraam? Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Zwangerschapsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Zwangerschapsmassage Zwangerschapsmassage Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam. Deze veranderingen zijn een bijzondere ervaring, tijd voor jezelf

Nadere informatie

EEN FOLDER VOOR HEM & HAAR

EEN FOLDER VOOR HEM & HAAR Kinderwens? Rookvrij is de beste start EEN FOLDER VOOR HEM & HAAR Als je graag een baby wil, stop eerst met roken. Daarna met de pil WANDA DE KANTER, LONGARTS Krijg je een vruchtbaarheidsbehandeling? Stop

Nadere informatie

PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom)

PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) PCOS (Poly Cysteus Ovarium Syndroom) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is PCOS? 1 De normale cyclus 1 Wat gebeurt er bij PCOS? 2 Verhoogde risico's 3 Genetica 3 Behandelmethodes

Nadere informatie

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen

Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Ontdek wat magnesium voor jou kan doen Welk profiel past bij jou? Zwanger Vermoeid of stress Sporter Actief blijven Maag- en darmproblemen Informatiewijzer magnesium Magnesium; een veelzijdig mineraal

Nadere informatie

Je wilt gezonder leren eten en leren hoe voeding invloed heeft op lichaam en geest Je steuntje in de rug nodig hebt

Je wilt gezonder leren eten en leren hoe voeding invloed heeft op lichaam en geest Je steuntje in de rug nodig hebt Vitaliteitspakket: Vitaliteit in breedste zin van het woord is mijn passie. Zou jij je vitaler, fitter, meer in balans willen voelen? Of heb je (vage) klachten waar je niet goed weet waar het vandaan komt?

Nadere informatie

Tips voor een. Suikervrije start

Tips voor een. Suikervrije start Tips voor een Suikervrije start Inleiding Mensen worden zich tegenwoordig steeds bewuster van de kwaliteit van het eten dat ze in hun mond stoppen. Een goede ontwikkeling wat mij betreft. In de huidige

Nadere informatie

VRAGENLIJST vrouw Oriënterend Fertiliteit Onderzoek

VRAGENLIJST vrouw Oriënterend Fertiliteit Onderzoek 1 Naam en geboortedatum VRAGENLIJST vrouw Oriënterend Fertiliteit Onderzoek 2 Persoonsgegevens dd mm jaar Wat is uw geboortedatum? - Wat is uw lengte?. cm Wat is uw gewicht?. kg Vragen over uw vruchtbaarheid

Nadere informatie

Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur. ZorgVoor. Foliumzuur bij kinderwens

Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur. ZorgVoor. Foliumzuur bij kinderwens Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur ZorgVoor Foliumzuur bij kinderwens Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur Een vrouw die in verwachting raakt, heeft extra foliumzuur nodig. Foliumzuur

Nadere informatie

TRIXY Expertisecentrum

TRIXY Expertisecentrum Ik heb een extra X (47,XXX) Voor wie is deze folder? Voor jou, als jij een meisje bent die een extra X chromosoom heeft! In deze folder vindt je allerlei informatie over Trisomie X: zo heet het als je

Nadere informatie

Zwanger zijn en bevallen

Zwanger zijn en bevallen Zwanger zijn en bevallen PRAKTISCHE TIPS IN GEWONE TAAL MARJA VAN DEURSEN & WILMA VAN OS 6 ZWANGER ZIJN EN BEVALLEN Inleiding Gefeliciteerd. Je bent zwanger! Het is fi jn om zwanger te zijn. Maar je hebt

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat

Vruchtbaarheidsstoornissen. Als zwanger worden niet vanzelf gaat Vruchtbaarheidsstoornissen Als zwanger worden niet vanzelf gaat 2 U heeft besloten een oriënterend vruchtbaarheids (fertiliteits) onderzoek te laten verrichten. In deze folder vindt u informatie over het

Nadere informatie

PCOS. Wat is PCOS? Bij wie komt PCOS voor? Onderzoek

PCOS. Wat is PCOS? Bij wie komt PCOS voor? Onderzoek PCOS Wat is PCOS? PCOS staat voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten)in de eierstok (het ovarium) aanwezig zijn. In deze informatie leest

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Vruchtbaarheid en kanker

Vruchtbaarheid en kanker Vruchtbaarheid en kanker Deze tekst is gedeeltelijk overgenomen van Nederlands Netwerk Fertiliteitspreservatie (NNF) Deze folder is bedoeld voor vrouwen die zich zorgen maken over de gevolgen van een behandeling

Nadere informatie

Het vruchtbaarheidsdagboek

Het vruchtbaarheidsdagboek Het vruchtbaarheidsdagboek Gezond Zwanger Praktijk 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Zwanger Praktijk www.gezondzwangerpraktijk.nl Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Wanneer je zeker bent dat je geen kinderen (meer) wilt krijgen, kun je een sterilisatie ondergaan. Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie.

Nadere informatie

De onderontwikkelde follikels die bij PCOS ontstaan, worden cysten genoemd.

De onderontwikkelde follikels die bij PCOS ontstaan, worden cysten genoemd. In deze folder leest u: Wat is PCOS? Hoe werkt een normale menstruatiecyclus? Verklarende woordenlijst Hoe wordt de diagnose PCOS gesteld? Wat zijn de oorzaken van PCOS? Wat zijn de risico s van PCOS?

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Menstruatiepijn VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Menstruatiepijn WAT IS MENSTRUATIEPIJN WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN INLEIDING Deze folder geeft algemene informatie

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Wat u moet weten. over Mirena. al 15 jaar betrouwbaar

Wat u moet weten. over Mirena. al 15 jaar betrouwbaar Wat u moet weten over Mirena al 15 jaar betrouwbaar Inhoud 1. Algemeen 3 1.1 Wat is Mirena? 3 1.2 Hoe ziet Mirena eruit? 3 1.3 Waar wordt Mirena voor gebruikt? 4 1.4 Hoe werkt Mirena? 4 1.5 Mirena als

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie

zwanger worden en zijn

zwanger worden en zijn zwanger worden en zijn 2 Inhoud Inleiding 4 1 Het begin: de bevruchting 4 1.1 De eierstokken (ovaria) 4 1.2 De eisprong en de eicel 4 1.3 Het slijm van de baarmoederhals 5 1.4 De eileider 5 1.5 De bevruchting

Nadere informatie

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting...

Gezond zwanger... 2. Medicijnen... 4 Orgaanvlees... 4 Rauwemelkse producten... 4 Rauwe eieren... 4 Rauw vlees en kattenontlasting... Contents Gezond zwanger... 2 DOEN!... 2 Drink veel vocht.... 2 Eet elke dag verse groenten en fruit.... 2 Slik dagelijks foliumzuur.... 2 Slik een multivitamine speciaal voor zwangeren.... 2 Zorg voor

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VROUWEN DIE EEN STERILISATIE OVERWEGEN

INFORMATIE VOOR VROUWEN DIE EEN STERILISATIE OVERWEGEN INFORMATIE VOOR VROUWEN DIE EEN STERILISATIE OVERWEGEN Weet u zeker dat u geen kinderen meer wilt krijgen? Dan kunt u een sterilisatie overwegen. Een sterilisatie is een operatie waarbij de gynaecoloog

Nadere informatie

zwanger worden en zijn

zwanger worden en zijn zwanger worden en zijn Inhoud 1 Het begin: de bevruchting 3 1.1 De eierstokken (ovaria) 3 1.2 De eisprong en de eicel 4 1.3 Het slijm van de baarmoederhals 4 1.4 De eileider 4 1.5 De bevruchting 5 1.6

Nadere informatie

Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie

Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie Fertiliteitspolikliniek Algemene informatie Afdeling gynaecologie en verloskunde Veel mensen besluiten op een bepaald moment in hun leven dat ze graag een kind willen. Bij velen gaat dit zonder problemen,

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen 1/5 Gynaecologie Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Inleiding Weet u zeker dat u geen kinderen meer wilt krijgen? Dan kun u een sterilisatie overwegen. Een sterilisatie is een operatie

Nadere informatie

Normale cyclus. Gynaecologie

Normale cyclus. Gynaecologie Normale cyclus Gynaecologie Inhoudsopgave In het kort 4 Wat is een normale cyclus? 4 Wat gebeurt er in een cyclus? 5 De rol van hormonen 5 De fasen van een cyclus 6 De rijping van de eiblaas (folliculaire

Nadere informatie

Wat is IVF en wat is ICSI?

Wat is IVF en wat is ICSI? IVF en ICSI Wat is IVF en wat is ICSI? IVF IVF is de afkorting van in vitro fertilisatie. Letterlijk betekent dit bevruchting in glas. Sinds 1982 wordt deze behandeling in Nederland aangeboden. Na de

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek Inleiding Oriënterend Vruchtbaarheidsonderzoek, ook wel OFO genoemd (afkorting van Oriënterend Fertiliteits Onderzoek), is een basisonderzoek met als doel stoornissen

Nadere informatie

Huiswerkopdrachten. over seks, SOA en anticonceptie. love-control.nl. Opdracht 1

Huiswerkopdrachten. over seks, SOA en anticonceptie. love-control.nl. Opdracht 1 Huiswerkopdrachten Opdracht 1 In de afbeelding worden onder andere enkele delen van het voortplantingsstelsel van de man weergegeven. Enkele organen zijn in de afbeelding aangegeven met letters. Deze organen

Nadere informatie

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI)

intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) patiënteninformatie intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) ICSI is een afkorting van intracytoplasmatische sperma-injectie. ICSI is een vorm van reageerbuisbevruchting. Bij een ICSI-behandeling brengt

Nadere informatie

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen

Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Informatie voor vrouwen die een sterilisatie overwegen Weet je zeker dat je geen kinderen meer wilt krijgen? Dan kun je een sterilisatie overwegen. Een sterilisatie is een operatie waarbij de gynaecoloog

Nadere informatie

echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen patiënteninformatie echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over echoscopie zoals gebruikt in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsonderzoek.

Nadere informatie

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen

Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording Specialist bij eet- en gewichtsproblemen Eet jezelf in balans.een nieuwe (blijvende!) oplossing voor eet- en gewichtsproblemen In mijn praktijk

Nadere informatie

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN.

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN. Slapen mag! BETER LEREN SLAPEN, BETER VOELEN. Altijd een moe gevoel? Zou je graag meer energie willen overhouden? Dit E-book helpt je te begrijpen hoe slaap werkt. Hoe je met eenvoudige tips je nachtrust

Nadere informatie

Sterilisatie bij de vrouw

Sterilisatie bij de vrouw Sterilisatie bij de vrouw Wanneer je zeker bent dat je geen kinderen (meer) wilt krijgen kun je een sterilisatie ondergaan. Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Tijdens een sterilisatie

Nadere informatie

Voor Sophie & pepijn. En voor alle (toekomstige) mama s, papa s en hun kinderen, omdat jullie allemaal recht hebben op een vitale start.

Voor Sophie & pepijn. En voor alle (toekomstige) mama s, papa s en hun kinderen, omdat jullie allemaal recht hebben op een vitale start. Voor Sophie & pepijn En voor alle (toekomstige) mama s, papa s en hun kinderen, omdat jullie allemaal recht hebben op een vitale start. 4 5 Geloven in een wonder geeft geen tastbare verklaring. Geloven

Nadere informatie

Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie)

Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie) Opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie) Ovulatie-inductie (opwekken van de eisprong) In deze folder leest u meer over de gang van zaken rond ovulatie-inductie. Dit is een behandeling voor vrouwen

Nadere informatie

en heeft uw ideale gewicht & vorm.

en heeft uw ideale gewicht & vorm. Stel u voor, u bent op uw allerbest U voelt zich beter, bent klaar voor actie en heeft uw ideale gewicht & vorm. Het is niet altijd even gemakkelijk om op dieet te zijn met al die verleidelijke snacks

Nadere informatie

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

VITALITEITSTRAININGEN

VITALITEITSTRAININGEN VITALITEITSTRAININGEN DOEL VAN TRAINEN Het doel van de training is het faciliteren van bewustwording, het stimuleren van persoonlijk leiderschap en gedragsverandering. Een training is altijd interactief

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)

Informatie voor patiënten. PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) Informatie voor patiënten PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) z PCOS is de afkorting van polycysteus ovariumsyndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok

Nadere informatie

echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen patiënteninformatie echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Deze folder geeft algemene informatie over echoscopie zoals gebruikt in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsonderzoek.

Nadere informatie

Superfoods voor meer energie

Superfoods voor meer energie Superfoods voor meer energie Je bent nu al lekker op weg om een gezonde levensstijl te creëren. Je voelt al meer energie nu je aan het afvallen bent. We zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om continue

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Gynaecologie Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u enige informatie geven. Deze folder geeft

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis GYNAECOLOGIE Intra-uteriene inseminatie IUI BEHANDELING Intra-uteriene inseminatie Bij intra-uteriene inseminatie (IUI) worden de zaadcellen direct in de baarmoeder gebracht, om zo de kans op een zwangerschap

Nadere informatie

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen Natuurlijk van De kracht van AOV De natuur geeft ons de ingrediënten voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Dat is de kracht van de natuur. En van AOV. Want AOV gebruikt in de producten alleen vitaminen,

Nadere informatie

Vruchtbaarheidsonderzoek

Vruchtbaarheidsonderzoek Gynaecologie Vruchtbaarheidsonderzoek Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw huisarts heeft u doorverwezen naar de gynaecoloog omdat u een kinderwens

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Intra Uteriene Inseminatie (IUI)

Intra Uteriene Inseminatie (IUI) Intra Uteriene Inseminatie (IUI) In het kort IUI intra-uteriene inseminatie is het inbrengen van zaadcellen in de baarmoederholte. Deze behandeling wordt toegepast bij een verminderde kwaliteit van de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie In het kort Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden. Anticonceptiemiddelen verschillen

Nadere informatie

Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid. Afdeling gynaecologie.

Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid. Afdeling gynaecologie. Onderzoek bij ongewenste kinderloosheid Afdeling gynaecologie www.nwz.nl Inhoud Uw eerste afspraak 3 Wat kunt u zelf doen? 4 Het vruchtbaarheidsonderzoek 4 Behandeladvies 6 Uw vragen 6 Notities 7 2 U heeft

Nadere informatie

Voedingsrichtlijnen zwangerschap

Voedingsrichtlijnen zwangerschap Voedingsrichtlijnen zwangerschap Hoera! Je bent zwanger. Een nieuwe tijd breekt aan. Wat gaat deze zwangerschap brengen? Hoe zorg je dat je baby goed groeit? Hoe blijf je zelf fit tijdens je zwangerschap?

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Stress

Gezonde Leefstijl: Stress Gezonde Leefstijl: Stress 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Wat is stress? Stressoren Gevolgen van teveel stress Tips bij stress Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Jaarlijks worden 30.000 mensen afgekeurd wegens

Nadere informatie

Net bevallen. Welke anticonceptie past bij je?

Net bevallen. Welke anticonceptie past bij je? Net bevallen Welke anticonceptie past bij je? Een baby, gefeliciteerd! Anticonceptie Wat is anticonceptie? Anticonceptie is een ander woord voor voorbehoedmiddel. Door anticonceptie te gebruiken kun je

Nadere informatie

elke symptoom of klacht veroorzaakt kan worden door verschillende of zelfs tegengestelde onevenwichtigheden

elke symptoom of klacht veroorzaakt kan worden door verschillende of zelfs tegengestelde onevenwichtigheden Informatieflyer Healthy Habits Joyous Life Dank voor je interesse in de methode van Healthy Habits voor het optimaliseren van jouw gezondheid. Niet alleen door voeding, maar op alle vlakken. Het belangrijkste

Nadere informatie

Voorwoord. Het is wel van belang om altijd eerlijk te zijn wanneer u het er met haar over heeft.

Voorwoord. Het is wel van belang om altijd eerlijk te zijn wanneer u het er met haar over heeft. Voorwoord Deze gids bevat informatie over wat er tot nu toe bekend is over 47,XXX ook wel beter bekend als Trisomie X. Het is geschreven als hulpmiddel om deze genetische aandoening beter te kunnen begrijpen

Nadere informatie

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven?

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? 0031 (0) 6 25 51 69 15 0031 (0) 70 369 76 41 INFO@SUDASHI.NL VOEDING Waarom ik schrijf

Nadere informatie

Carin Jansen. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie. Kinesiologiepraktijk Carin Jansen. Opleidingscentrum Espavo.

Carin Jansen. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie. Kinesiologiepraktijk Carin Jansen. Opleidingscentrum Espavo. Hoog sensitiviteit (HSP) en kinesiologie Carin Jansen Kinesiologiepraktijk Carin Jansen Opleidingscentrum Espavo Espavo Remedies De term hoog sensitiviteit is geïntroduceerd in 1996 door Elaine N.Aron,

Nadere informatie

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling

Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Jij & je baby Net bevallen De eerste 6 weken na je bevalling Kijk op deverloskundige.nl deverloskundige.nl/netbevallen Deze folder geeft informatie over de periode na de bevalling: de kraamperiode. Wat

Nadere informatie

Embryodonatie: Informatie voor wensouders

Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 1 /5 Embryodonatie: Informatie voor wensouders Blad: 2 /5 Inleiding U heeft contact opgenomen met Medisch Centrum Kinderwens omdat u in aanmerking wilt komen voor een behandeling waarbij u een embryo

Nadere informatie

Overgewicht en kinderwens. Gynaecologie

Overgewicht en kinderwens. Gynaecologie Overgewicht en kinderwens Gynaecologie Inleiding De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht of zwaarlijvigheid) wereldwijd sterk gestegen. In Nederland zijn

Nadere informatie

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over GLA

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over GLA Dossier Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Alles over GLA E-book GLA Inleiding Menstruatie en hormonen Wat is PMS PMS verminderen Gamma-linoleenzuur (GLA) Borage en Teunisbloem

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Endometriose

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Endometriose Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Endometriose z Endometriose is baarmoederslijmvlies (endometrium) dat buiten de baarmoederholte aanwezig is, bijvoorbeeld in

Nadere informatie

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Ten aanzien van de kenmerken van de gevolgen van werkstress werkplezier wordt een viertal categorieën onderscheiden, t.w. 1. emotionele

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit)

Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Patientenvoorlichting Voortplantingsgeneeskunde (fertiliteit) Zwanger worden en zijn Elke zwangerschap begint met het binnendringen van een zaadcel in een eicel: de bevruchting. Bij de bevruchting spelen

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN

PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN PATIËNTENINFORMATIE ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN ECHOSCOPIE IN DE GYNAECOLOGIE EN BIJ VRUCHTBAARHEIDSPROBLEMEN Door middel van deze folder wil Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out

YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out YOGA Integraal herstelprogramma bij stress & burn-out Kun je als gevolg van stress niet meer goed functioneren in het dagelijks leven? Met onze integrale aanpak kun je direct werken aan je herstel. LEER

Nadere informatie

H Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen

H Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen H.92043.0116 Echoscopie in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsproblemen Inleiding Deze folder geeft algemene informatie over echoscopie zoals gebruikt in de gynaecologie en bij vruchtbaarheidsonderzoek.

Nadere informatie

EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N. Charlotte te Gussinklo

EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N. Charlotte te Gussinklo EET JE ZWANGER! 1 0 T I P S O M J O U W V R U C H T B A A R H E I D T E V E R B E T E R E N Charlotte te Gussinklo 2017, Charlotte te Gussinklo Gezond Zwanger Praktijk www.gezondzwangerpraktijk.nl Alle

Nadere informatie