Variotechniek Vario setups 1. Poelie De achterpoelie is het belangrijkste onderdeel van je hele vario.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Variotechniek Vario setups 1. Poelie De achterpoelie is het belangrijkste onderdeel van je hele vario."

Transcriptie

1 De Vario Zo'n belangrijk onderdeel van je motorblok, en nergens staat ooit een goede duidelijke uitleg. Verhalen die je tegenkomt op internet of magazines zijn incompleet en/of kloppen van geen kant. Als je echt wilt weten hoe een vario werkt lees dan verder. Let op: ingewikkeld verhaal. Niet voor watjes, dit zijn geen 'basisprincipes'! Dit verhaal vertelt je niet alleen welke vario je moet kopen, maar legt ook de werking ervan uit. Inhoud: Variotechniek 1. Poelie 2. Vario 3. Van wegrijden tot topsnelheid 4. Rollen VS toeren VS vermogen 5. Spiebaan 6. Drukveer 7. Overrange 8. Afstellen Vario setups 9. Aanbevolen vario setups Mina 10. Aanbevolen vario setups Piaggio 11. Aanbevolen Torque Driver Pia+Mina 1. Poelie De achterpoelie is het belangrijkste onderdeel van je hele vario. Een verhaal over vario's en we beginnen over de poelie. Dat lijkt vreemd, maar het is juist heel logisch. Als de motor langzaam draait bepaalt hij namelijk wat er gebeurt, wat de stand van de snaar is. Hoe zit een poelie in elkaar, en wat doet hij?

2 De poelie zit aan 'de andere kant' van je vario. Hij bestaat uit twee helften die uit elkaar kunnen schuiven. Een drukveer duwt hem stevig in elkaar met een kracht van 20 tot 30 kilo. De loopvlakken (waar de snaar tussen zit) lopen schuin, maar ze staan niet bol. Dankzij de schuine loopvlakken en de druk van de drukveer wordt de snaar altijd naar buiten geduwd. Als je de beschermkap van de poelie trekt dan zie je wat erin zit: De voorste helft van de poelie (rechts op de foto) heeft een soort sleuf. Dit heet de 'spiebaan'.

3 Goed onthouden. De voorste helft van de poelie zit over de as van de achterste helft geschoven. Normaal zou dit vrij rond kunnen draaien en in/uit elkaar kunnen schuiven. Dankzij de spiebaan en het pennetje dat erin zit kan de voorste helft maar op 1 vaste manier schuiven. Hij zit als het ware op rails. Zoals je ziet is de spiebaan schuin. Dit betekent dat je de twee helften niet recht uit elkaar kan trekken. De voorste helft draait ten opzichte van de achterste helft.

4 Hier staan de helften helemaal uit elkaar. Als ze in elkaar zijn geschoven zijn de poelies behoorlijk ten opzichte van elkaar gedraaid. Tussen de helften van de poelie zit normaal je v-snaar. De snaar wordt naar buiten geduwd door de kracht van de drukveer en doordat het loopvlak van de poelies schuin is. 2. Vario De vario zorgt voor alle actie. De vario bestaat net als de poelie uit 2 helften met een schuin loopvlak. De vario kan in tegenstelling tot de poelie wel 'recht' uit elkaar. In de vario zitten de rollen, die duwen de twee vario helften tegen elkaar aan. Hoe harder de motor draait, hoe harder de rollen duwen. Bij een stationair draaiende motor duwen de rollen amper.

5 Bij een langzaam draaiende motor staat er geen kracht op vario. Als de snaar in de poelie naar buiten wordt geduwd dan wordt hij bij je vario naar binnen getrokken. De snaar begint zijn reis bij een laag toerental dus altijd vanaf het laagste punt in de vario, in het midden. Zie plaatje hieronder, links vario, rechts de poelie. Stijgt het toerental, dan duwen de rollen de variohelften steeds harder tegen elkaar. Zodra op de vario meer druk komt te staan dan op de poelie, dan schuiven de vario helften tegen elkaar aan en wordt de snaar omhoog geduwd in de vario. In de poelie wordt de snaar naar binnen getrokken.

6 3. Van wegrijden tot topsnelheid Stap voor stap. De gewichten hieronder die bij de vario staan kloppen niet helemaal, ik heb het niet opgemeten. Het gaat om het principe. Als de motor stationair draait is de kracht van de rollen nihil. De snaar wordt dus makkelijk naar buiten getrokken in de poelie. Geef je een beetje gas dan stijgt de kracht van de rollen. Zolang de kracht van de rollen kleiner is dan die van de drukveer gebeurt er echter nog niets! Als de koppeling aangrijpt gaat de scooter langzaam rijden, maar hij zal nog niet verder gaan accelereren.

7 Pas als je zoveel toeren maakt dat de kracht van de rollen groter is dan die van de drukveer wordt de snaar in de vario omhoog gedrukt. De drukveer gaat echter ook harder terug duwen naarmate hij sterker wordt ingedrukt. De kracht van de drukveer kan oplopen van ~20 in het begin tot ~30 kilo als hij helemaal is ingedrukt en de snaar dus maximaal in de poelie is getrokken. Je rijdt dan op topsnelheid. Als je halfgas rijdt blijft de snaar ergens halverwege hangen. De snaar wordt in de poelie omlaag getrokken tot de drukveer evenveel druk levert als de rollen in de vario. Het systeem is dan in evenwicht. 4. Rollen VS toeren VS vermogen Rollen bepalen je acceleratie. De kracht van de rollen zorgt ervoor dat de snaar omhoog wordt gedrukt in de vario, en in de poelie naar binnen wordt getrokken. Dit is ongeveer hetzelfde als dat je in een auto steeds een hogere versnelling kiest. Accelereren kost vermogen, dat vermogen wordt geleverd door de cylinder. Belangrijk: Als de acceleratie precies even veel vermogen nodig heeft als de motor op dat moment levert, dan kan de motor niet in toeren klimmen. Een motor klimt pas in toeren als hij meer vermogen levert dan op dat moment wordt gevraagd. Belast je de motor te zwaar, dan zakt het toerental. Bij een goed afgestelde vario blijft het toerental tijdens acceleratie ongeveer hetzelfde. Dus: bij een goed afgestelde vario vraagt de acceleratie continu exact het vermogen dat de motor levert. Hiervoor is het nodig dat de druk van de rollen en de tegendruk van de poelie geleidelijk verandert, bijvoorbeeld de vario levert continu 5KG meer druk van de achterpoelie. Bij een plotseling groter of kleiner verschil in druk tijdens acceleratie zou het toerental namelijk gaan schommelen. Wordt de druk in de poelie ineens lager: Bij een lagere druk in de poelie kan de snaar makkelijker naar binnen worden getrokken. De snaar zou plots sneller in de vario omhoog gaan, waardoor er 'te snel' een hogere versnelling wordt ingezet. Er wordt meer vermogen gevraagd dan de motor levert en het toerental zakt.

8 Dit is dus een 'dip'. Wordt de druk in de poelie ineens hoger: Bij een hogere druk in de poelie kan de snaar moeilijker naar binnen worden getrokken. De snaar zou plots langzamer in de vario omhoog gaan, waardoor er 'te langzaam' een hogere versnelling wordt ingezet. Er wordt minder vermogen gevraagd dan de motor levert en het toerental stijgt. Je krijgt nu een beetje overtoeren. Bij een perfect afgestelde vario levert de motor tijdens volgas acceleratie continu maximaal vermogen, en blijft het toerental stabiel. De scooter accelereert dan het snelst. Aangezien een motor maar op 1 toerental max vermogen levert is er dus ook eigenlijk maar 1 goede afstelling! Bij de setup links is dat toerental 9000rpm. Alleen het rollengewicht waarmee de motor precies 9000rpm maakt tijdens volgas acceleratie is het goede gewicht. 5. Spiebaan Die spiebaan is belangrijker dan je denkt! Omdat de helften van de poelie ten opzichte van elkaar moeten draaien is het erg lastig om de snaar naar binnen te trekken. De snaar kan niet zomaar 'zakken' maar moet tussen de ten opzichte van elkaar draaiende helften door. Deze draaiing zorgt namelijk voor een heleboel extra wrijving en dus 'weerstand' tijdens het naar binnen trekken. Deze extra weerstand komt bovenop de druk die de drukveer uitoefent. Zonder de extra weerstand van de verdraaiing zou de snaar in no time naar binnen vliegen. Als de draaiing continu hetzelfde was zou er niets aan de hand zijn en waren alle scooters heeel makkelijk af te stellen. Maar helaas... De standaard achterpoelie heeft een spiebaan met een knik erin!

9 Het eerste (1) stukje moeten de poeliehelften veel sterker draaien ten opzichte van elkaar dan het laatste (2) stuk. Dus van het eerste stuk is de weerstand in de poelie hoger dan verderop. Dit is een foto van een Malossi Torque Driver Van diverse merken kun je ook poeliehelften kopen met een rechte spiebaan, dus zonder knik erin. Deze heeft een gelijke draaiweerstand over het hele bereik. Ze hebben diverse namen als "Malossi Torque driver", "Polini Speeddrive" etc... Je koopt dus de voorste helft van de poelie. Vario's van Polini, Malossi, Doppler etc zijn NIET berekend op de knik in de standaard spiebaan. Ze zijn berekend op de rechte spiebaan van de TorqueDriver/Speeddrive poeliehelft. Monteer je deze vario's met de standaard achterpoelie met knik in de spiebaan, dan stijgt de snaar in het eerste stuk minder snel dan in het 2e stuk. Zie de tabel in het vorige hoofdstuk over "weerstand". Omdat de weerstand in de achterpoelie in het begin hoger is stijgt het

10 toerental. Wat je merkt is bijvoorbeeld: van is het toerental vrij hoog en daarna zakt het in. Dit is de belangrijkste oorzaak van dips met race vario's. En dit kan je niet verhelpen met een zwaardere drukveer! Hieronder het effect van de knik in de spiebaan: Bij (1) kijk je naar het toerenverloop en zie je een bult toeren die hoger is dan de rest. Dit is het eerste stukje van de spiebaan waar de poelies extra veel moeten draaien, waardoor de motor meer toeren kan maken. Bij (2) kijk je naar de het vermogen op het achterwiel en zie je het effect dat dit heeft. Er zit een deuk in, je scooter accelereert dus niet gelijkmatig en je mist vermogen. De gele lijn geeft aan wat er gebeurt met een Torque Driver, een poeliehelft met een rechte spiebaan. Het toerental blijft stabiel, en er zit geen deuk in het vermogen. Met name na het wegrijden uit stilstand of vanaf lage snelheden accelereer je beter. De belangrijkste punten uit dit hoofdstuk op een rijtje:

11 1. Polini/Malossi/Doppler vario's zijn berekend op een rechte spiebaan 2. De standaard achterpoelie heeft een knik in de spiebaan 3. Deze knik zorgt voor een onregelmatig toerental bij acceleratie 4. Er is geen drukveer die zo'n knik kan laten verdwijnen Als de motor bij de 40-50km/h zover terugzakt in toeren dat hij 'blijft steken', dus zo weinig toeren maakt dat hij geen kracht meer levert, dan zul je wat lichtere rollen moeten gebruiken. De beste oplossing is natuurlijk de aankoop van een Torque Driver! 6. Drukveer De drukveer is een van de minst ingewikkelde delen van de vario. Een drukveer is gewoon een veer. Toch snapt bijna niemand waar hij voor dient en wat je ermee kan, en neemt men aan dat 'sterker altijd beter' is en dat je een dip wegkrijgt als je drukveer maar sterk genoeg is. Helaas: De druk van de drukveer wordt voornamelijk gebruikt om slip in de vario tegen te gaan. Bij sterke cylinders heb je dus een zwaardere drukveer nodig, maar bij een gewone 50cc is het waanzin om met een 'rode malossi drukveer' te gaan rijden. Een veer is een heel simpel ding, hij duwt terug als je hem indrukt. Duw jij hem harder in, duwt de veer harder terug. Er zijn diverse veren te koop, maar ze verschillen alleen in kracht. De een is sterker dan de ander. Drukveren zijn "lineair". Dat betekent dat de tegendruk gelijkmatig toeneemt. Het enige effect van een zwaardere drukveer is dus dat je iets zwaardere rollen moet gebruiken om de snaar 'even snel' naar binnen te trekken en dat de koppeling mogelijk wat later aangrijpt, maar verder blijf de hele werking van de vario en poelies hetzelfde. Dit betekent dus ook dat de totale weerstand in de vario hoger wordt, en er meer vermogen verloren gaat door wrijving. Monteer liever iets lichtere rollen dan een sterkere drukveer! Meestal is een witte of gele malossi drukveer goed genoeg. Wit zit standaard bij een malossi sport vario en is ongeveer gelijk aan de doppler drukveer van de S2BR vario. 7. Overrange Wat doet een Malossi Overrange set of een Polini Evo vario+speeddrive set. Voor Minarelli zijn fraaie sets te koop van Polini en Malossi met daarin een extra grote 128mm achterpoelie, een extra grote vario, en een langere snaar. Het nut van deze sets is de vario een grotere 'range' te geven. Het verschil tussen de hoogste en de laagste stand van de snaar wordt groter. Bovendien is alles perfect op elkaar afgestemd en loopt dus zonder problemen erg stabiel. Let op: Met deze sets wordt je topsnelheid niet hoger. Deze vario's zijn niet of nauwelijks groter dan een gewone Polini of Doppler vario. Het voordeel zit in de grotere achterpoelie. De standaard Minarelli achterpoelie heeft een diameter van zo'n 115mm. De Polini/Malossi achterpoelie heeft een diameter van 128mm. Samen met de langere snaar betekent dit eigenlijk dat je scooter juist alleen maar 'langzamer' kan lopen dan voorheen (als laagste snelheid), en dat de topsnelheid hetzelfde is. Je zal een zwaardere vertanding moeten monteren om echt nut van deze sets te hebben! Voor het huidige Piaggio blok (dus het Runner/DNA blok dat tegenwoordig ook onder Zip/Typhoon hangt) heeft een Overrange of Evo vario set geen grotere vario of poelies. De standaard achterpoelie uit dat blok is al 134mm. Je kan alleen een losse 134mm helft kopen

12 met een rechte spiebaan. Alleen de stabiliteit van de vario verbetert met zo'n complete set. 8. Afstellen Over afstellen kan je hele boeken volschrijven, maar eigenlijk is het simpel. Er is maar 1 goede methode. Meet de acceleratie op! Als de vario goed is afgesteld, dan levert de motor tijdens acceleratie continu maximaal vermogen. Dan is je acceleratie van 0-60 dus ook het kortst. Opmeten van je acceleratie kan met een testbank, met een acceleratiemeter maar ook gewoon met een stopwatch. Om goed te kunnen afstellen heb je genoeg rollen nodig. Je moet op 0.25gr nauwkeurig af kunnen stellen. Met een 3 rollen van 4.0gr en 3 van 4.5gr kan je ook '4.25gr' maken door de rollen om en om te mixxen. Ga dus steeds 0.25gr omlaag en meet accelleratietijd tot je de beste waarde hebt. Kom je na het afremmen voor een bocht nog wat moeilijk op gang, doe er dan iets lichtere rollen in (0.25gr). Veel mensen grijpen dan meteen naar een sterkere drukveer, maar probeer liever of het met iets lichtere rollen gaat. De beste oplossing is natuurlijk die torque driver! Ga nooit je vario 'afstrepen'!!! Hoe hoog je snaar komt op topsnelheid heeft helemaal niets te maken met een goede afstelling. Helaas zijn er in scooterland veel vreselijk irritante n00bs die elkaar wijsmaken dat je een vario moet 'afstrepen' om het juiste gewicht te bepalen, maar dat heeft uiteraard helemaal niets te maken met het toerental dat je maakt tijdens acceleratie. Zie je zo'n n00b, geef hem dan een paar klappen, en een link naar deze pagina! 9. Aanbevolen vario setups Minarelli De standaard Minarelli vario/poelie Minarelli werkt nog met antieke hardware. Helaas heeft de tijd bij Minarelli stilgestaan de afgelopen 14 jaar. De standaardvario is een klein, gammel prulletje dat je eerder zou verwachten in een Chinese scooter van 600 euro. Ook als je alleen met een standaarduitlaat rijdt is het de moeite waard om deze te vervangen, je topsnelheid zal omhoog gaan. De standaard poelie is ~115mm groot en heeft een knik in de spiebaan. Rijd je met 50cc en een andere uitlaat dan is de aanschaf van een nieuwe vario bijna verplicht. Je topsnelheid gaat er van omhoog met 5-10km/h Als je het geld ervoor over hebt kan je ook een TorqueDriver erbij kopen, je vario zal een stuk stabieler lopen en je veel minder of geen rare dips. Dit maakt het afstellen echt veel eenvoudiger, maar het is niet noodzakelijk. Rijd je met 70cc en wil je een netjes lopende vario plus een behoorlijke topsnelheid dan is de combinatie nieuwe vario + Torque Driver eerste keus. Het zeer stabiele toerental maakt afstellen een eitje. Alleen een losse Pol/Mal/Doppler vario geeft een toerental dat ~2000rpm varieert tussen 20 en 60km/h. Je zal wat vermogen verliezen, maar op zich loopt het wel. Door R70 geteste en aanbevolen vario's voor Minarelli:

13 1.Power1 Deze vario is helaas recent veranderd en de afwerking is niet meer zo goed als eerst. het oppervlak en de rollenbanen zijn erg ruw. Daardoor kunnen we hem helaas NIET MEER AANRADEN!!! Op dit moment kan je dus toch beter voor de Doppler of Malossi gaan. 2.Doppler S2BR (~ 62) Standaard geleverd met 3 4 en 5.5gr rollen van goede kwaliteit. Bestel je er nog 4.5gr bij dan ben je meteen klaar voor 90% van de setups. Een oversized vario met 19mm rollen die met torque driver 100% stabiel is. Deze vario is meest geschikt voor 70cc zoals DR70 RPM.. Deze vario duwt de snaar flink hoger dan de Malossi Sport, daardoor is hij meer geschikt voor 70cc, je top zal hoger zijn omdat een 70cc dit makkelijk kan trekken. 3.Malossi Sport (~ 60) Standaard geleverd met 6.0gr rollen van goede kwaliteit. Een soepel lopende vario die met torque driver 100% stabiel is. Deze vario is meest geschikt voor 50cc. Met 70cc neemt de slijtage toe, de beschermende laag is niet erg stevig. Maar ook met 50cc heb je soms al na 2000km kale plekken. Hoe kies je het juiste type Torque Driver? De standaard Mina achterpoelie is er in 2 smaken. -Als je standaard koppeling 2 voetjes heeft dan moet je de torque driver "voor 1996, 105mm koppeling" hebben. -Als je standaard koppeling 3 voetjes heeft dan moet je de torque driver "na 1996, 107mm koppeling" hebben. LET OP HET GAAT ALLEEN OM DE STANDAARD KOPPELING DIE IN DE SCOOTER ZAT TOEN HIJ NIEUW WERD GEKOCHT. Bij 2e hands scooters of poelies die je van een ander hebt gekregen klopt dit vaak niet meer. De enige 100% veilige methode om erachter te komen wel type je hebt is het opmeten van de gladde glimmende as waar de torque driver overheen schuift. De diameter van deze as VOOR 1996 is 33mm. De omtrek is 103.5mm De diameter van deze as NA 1996 is 34mm. De omtrek is 107mm Ventilvar/Airspeed Van Polini en Malossi kan je ook deze dingen kopen: Ze zijn echter exact hetzelfde als je standaard ventilator, het loopvlak is recht en heeft

14 dezelfde hoek. Weggegooid geld dus. 10. Aanbevolen vario setups Piaggio Piaggio, Runner blok De standaard Piaggio vario/poelie Piaggio heeft het modernste motorblok. Eigenaars van een scooter met een modern Piaggio blok hebben het makkelijk. Het blok dat onder huidige Piaggio scooters zit (Na 1997, dus het "Runner blok" zeg maar.) wordt geleverd met een 134mm achterpoelie en een grote vario met 19*15.5mm rollen. De vario is eigenlijk gewoon prima, en kan je best laten zitten. Hij loopt namelijk uitstekend stabiel met een Malossi Torque Driver of Polini Speeddrive. Een standaard vario met Torque Driver/Speeddrive loopt beter dan een alleen een 'nieuwe' Polini of Malossi vario met standaard kromme spiebaan in de achterpoelie! De kosten zijn bijna hetzelfde. Malossi levert maar 1 soort torque driver voor dit blok. Als je een MHR vario erbij koopt heb je meteen de 'echte' overrange set. De aanschaf van de losse torque driver is dus geen weggegooid geld als je later nog een volledige MHR of EVO setup wilt. Wil je naast de TorqueDriver nog een vario kopen, dan raden wij je aan meteen de complete overrange set te kopen. Voor ~175 euro heb je dan een MHR vario, TorqueDriver, Snaar en een drukveer. Een Malossi Sport vario+torquedriver werkt ook goed, kost totaal rond de 140 euro... De Doppler S2BR is op Piaggio niet door mij getest, maar ik heb begrepen dat die ook prima loopt. Koop op Piaggio NOOIT een vario met 16*13 rollen. Dus geen motoforce,stage6,power1 of polini/malossi oud type. Een vario met 16*13 rollen heeft vaak een kleiner schakelbereik dan een vario met 16*13 rollen. 11. Aanbevolen Torque Driver Torque Drivers zijn er van een aantal merken. De bekendste zijn van Malossi, Polini, Doppler en Olympia. Polini is het duurst en biedt geen voordeel ten opzichte van Malossi. Deze draait ook niet beter als je een Polini vario hebt. Malossi verkoopt ze een paar euro goedkoper dan Polini. De Malossi wordt geleverd met een grote tube vet en heeft alle benodigde rubbers en keerringen al voorgemonteerd. Deze is compleet en makkelijk. Doppler en Olympia leveren goedkopere torque drivers, maar deze worden geleverd zonder vet en keerringen. Dit weegt mijns inziens niet op tegen de 10 euro lagere prijs. Bij het 'recyclen' van de oude rubbers en keerringen uit je standaard achterpoelie raken die nogal eens beschadigd en zie dan maar eens aan nieuwe te komen. Afraders

S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine

S&S 4 Boring Super Sidewinder Evo Style Engine S&S 4" Boring Super Sidewinder Evo Style Engine Een half jaar geleden heb ik al uitgebreid de bouw van een S&S Super Sidewinder 113" c.i. (1850 cc) omschreven en getest op Dyno, en de motor bleek goed

Nadere informatie

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk?

1. Zwaartekracht. Hoe groot is die zwaartekracht nu eigenlijk? 1. Zwaartekracht Als een appel van een boom valt, wat gebeurt er dan eigenlijk? Er is iets dat zorgt dat de appel begint te vallen. De geleerde Newton kwam er in 1684 achter wat dat iets was. Hij kwam

Nadere informatie

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden.

Werking van de koppeling in het kort en het wegrijden. Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Alles over reizen met een caravan

Alles over reizen met een caravan 1. Alles over reizen met een caravan Nederland telt heel wat caravanliefhebbers. Voor iedereen die meer wil weten over alles wat er bij komt kijken en voor diegenen die voor het eerst met een caravan gaan

Nadere informatie

Uitwerkingen van 3 klas NOVA natuurkunde hoofdstuk 6 arbeid en zo

Uitwerkingen van 3 klas NOVA natuurkunde hoofdstuk 6 arbeid en zo Uitwerkingen van 3 klas NOVA natuurkunde hoofdstuk 6 arbeid en zo 1 Arbeid verrichten 1 a) = 0 b) niet 0 en in de richting van de beweging c) =0 d) niet 0 e tegengesteld aan de beweging 2 a) De wrijvingskracht

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 7, Krachten

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 7, Krachten Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 7, Krachten Samenvatting door een scholier 1845 woorden 20 juni 2008 6,1 99 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Natuurkunde samenvatting hoofdstuk

Nadere informatie

SUMWING INSTALLATIE EN

SUMWING INSTALLATIE EN SUMWING INSTALLATIE EN GEBRUIK HANDLEIDING versie 1, 9 juni 2009 10 tot 12 meter versie HFK Engineering 2009 HFK Engineering is niet aansprakelijk voor gevolgschade, alsmede voor schade welke voortvloeit

Nadere informatie

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor

Kart Afstellingen. Uit- spoor en toe- spoor Kart Afstellingen Een goed afgesteld kart chassis is een van de belangrijkste vereisten om snelle tijden te kunnen rijden. Een goede stuurmanskunst, banden met veel grip en een perfect afgestelde motor

Nadere informatie

Bijzondere verrichtingen

Bijzondere verrichtingen Bijzondere verrichtingen Zelfstandig bijzondere manoeuvres uitvoeren dmv gebruik aangeleerde bijzondere verrichtingen: omkeeropdracht d.m.v: bocht achteruit via parkeervak 3x steken halve draai parkeeropdracht:

Nadere informatie

Kracht en Beweging. Intro. Newton. Theorie even denken. Lesbrief 4

Kracht en Beweging. Intro. Newton. Theorie even denken. Lesbrief 4 Lesbrief 4 Kracht en Beweging Theorie even denken Intro Kracht is overal. Een trap op een bal, een windstoot, een worp Als een voorwerp versnelt of vertraagt, is er een kracht aan het werk. Newton De eenheid

Nadere informatie

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Theorie In werkblad 1 heb je geleerd dat krachten een snelheid willen veranderen. Je kunt het ook omdraaien, als er geen kracht werkt, dan verandert

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand:

We hebben 3 verschillende soorten van wrijving, geef bij elk een voorbeeld: - Rollende wrijving: - Glijdende wrijving: - Luchtweerstand: Lespakket wrijving Inleiding Wrijving is een natuurkundig begrip dat de weerstandskracht aanduidt, die ontstaat als twee oppervlakken langs elkaar schuiven, terwijl ze tegen elkaar aan gedrukt worden.

Nadere informatie

Starten, schakelen & wegrijden:

Starten, schakelen & wegrijden: Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Mini Countryman ( )

Mini Countryman ( ) Mini Countryman (2010-2017) De MINI die alles kan Autotest De MINI Countryman is de eerste MINI die langer is dan vier meter. Het is ook de eerste MINI met vier deuren, vier volwaardige zitplaatsen en

Nadere informatie

Rekenmachine met grafische display voor functies

Rekenmachine met grafische display voor functies Te gebruiken rekenmachine Duur Rekenmachine met grafische display voor functies 100 minuten 1/5 Opgave 1. Een personenauto rijdt met een beginsnelheid v 0=30 m/s en komt terecht op een stuk weg waar olie

Nadere informatie

Recht achteruit rijden

Recht achteruit rijden Recht achteruit rijden Je komt aanrijden en je kijkt of je mag stilstaan (stilstaan verbod). Dan kijk je in de binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder daarna geef je richting aan

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

Afstelling van een chassis Techniek

Afstelling van een chassis Techniek Page 1 of 5 Afstelling van een chassis Techniek Karting draait maar om 1 ding, zo snel mogelijk over het circuit gaan. En daar heb je uiteraard iets voor nodig, GRIP, veel grip. Spijtig genoeg zien we

Nadere informatie

Het wegrijden Hoe doe je dat?

Het wegrijden Hoe doe je dat? Het wegrijden Hoe doe je dat? Handeling bij het wegrijden Wegrijden is een bijzondere manoeuvre. Dat is een speciale handeling. Tijdens het uitvoeren van deze handeling moet je alle verkeer (zoveel voetgangers

Nadere informatie

6Helpen bij het gebruik van

6Helpen bij het gebruik van Thema 6Helpen bij het gebruik van hulpmiddelen bij verplaatsen 6.1 Inleiding Als zorghulp zul je te maken krijgen met cliënten die lopen met een kruk of twee krukken, een looprek of een rollater. Die hulpmiddelen

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

Windmolen. Notities voor de leerkracht

Windmolen. Notities voor de leerkracht Notities voor de leerkracht Windmolen Wetenschap Krachten en beweging Duurzame energie Gewicht meten Tijd meten Kracht Oppervlakte Eerlijk testen Invangen, opslaan en gebruiken van energie Wetenschappelijk

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Een volgend probleem is dat de asjes uitbuigen naarmate het vermogen en het toerental hoger worden.

Een volgend probleem is dat de asjes uitbuigen naarmate het vermogen en het toerental hoger worden. Hank Koppeling Wat maakt een koppeling goed? Zoals de meesten van jullie weten is wanneer je je puch gaat tunen het eerst volgende probleem de koppeling is. Voornamelijk het toerental van aangrijpen is

Nadere informatie

Rijtips. Bochten techniek. Snelle bocht

Rijtips. Bochten techniek. Snelle bocht Rijtips Bochten techniek Als je bij een groepje mensen gaat staan die zojuist hun eerst kart ervaring hebben opgedaan, dan is vaak het onderwerp van gesprek: hoe kun je nu het beste een bepaalde bocht

Nadere informatie

Slijpsteun SVD-110. Positie van de machine

Slijpsteun SVD-110. Positie van de machine Slijpsteun SVD-110 SCHRAPERS VOOR IJLDRAAIEN Met een ronde snijkant Met een rechte snijkant Met een ronde zijsnijkant UITHOLMESSEN EN GEBOGEN TREKMESSEN SCHRAAPSTALEN UITHOLGEREEDSCHAPPEN SCHROEVENDRAAIERS

Nadere informatie

Mkv Dynamica. 1. Bereken de versnelling van het wagentje in de volgende figuur. Wrijving is te verwaarlozen. 10 kg

Mkv Dynamica. 1. Bereken de versnelling van het wagentje in de volgende figuur. Wrijving is te verwaarlozen. 10 kg Mkv Dynamica 1. Bereken de versnelling van het wagentje in de volgende figuur. Wrijving is te verwaarlozen. 10 kg 2 /3 g 5 /6 g 1 /6 g 1 /5 g 2 kg 2. Variant1: Een wagentje met massa m1

Nadere informatie

EEN WEDSTRIJD CROSSFIETS.

EEN WEDSTRIJD CROSSFIETS. EEN WEDSTRIJD CROSSFIETS. We zullen iets vertellen over de grootte van je fiets en het verzet. In de eerste plaats er zijn 2 categorieën fietsen : de zgn 20 inch fietsen (wielmaat) en de 24 inch fietsen

Nadere informatie

Mercedes-Benz B-Klasse B170

Mercedes-Benz B-Klasse B170 Wilbert Huls 4 juni 2005 Intro De midi-mpv's gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. Een autofabrikant is wel gek om tegenwoordig geen model in die klasse te hebben. De luxe automerken hebben

Nadere informatie

Race 3 Zaterdag 12 juli, TT circuit Assen

Race 3 Zaterdag 12 juli, TT circuit Assen Race 3 Zaterdag 12 juli, TT circuit Assen 06:00 uur.fris en fruitig omdat ik De nacht van Winschoten aan me heb voorbij laten gaan sta ik op om Roelf Bruins om 06:45 uur op te pikken. Roelf is vaker met

Nadere informatie

1.1 De juiste versnelling

1.1 De juiste versnelling 1.1 De juiste versnelling Fietsversnellingen zijn een mooi voorbeeld van een kettingoverbrenging. De ene versnelling is ideaal om een berg op te rijden, de andere is perfect om razendsnel te sprinten.

Nadere informatie

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging

Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging Borstcrawl keerpunt: - De benadering - De rol - Voeten plaatsen / afzet - Handbeweging De benadering Bij de benadering is het belangrijk dat er met zoveel mogelijk snelheid het keerpunt ingegaan wordt.

Nadere informatie

Finnik Autorapport Fiat Grande Punto V Dynamic

Finnik Autorapport Fiat Grande Punto V Dynamic HR-861-X Finnik Autorapport Fiat Grande Punto 1.4-16V Dynamic Deze Fiat Grande Punto komt uit 2008, werd geleverd van 01-07-2007 tot 31-01-2008 en kostte toen 15.980,-. Deze geïmporteerde personenauto

Nadere informatie

Figuur 4. lagerpunt iets verdraaid. lagerpunt goed uitgelijnd. extra wrijving

Figuur 4. lagerpunt iets verdraaid. lagerpunt goed uitgelijnd. extra wrijving Tips voor een goede werking van de slingerklok. Nadat het artikel over de staande klok in het clubblad van november 0 was verschenen, kreeg ik van iemand de vraag: ik heb de klok nagebouwd en zelfs met

Nadere informatie

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar.

Er zijn 3 soorten hefbomen. Alles hangt af van de positie van het steunpunt, de last en de inspanning ten opzichte van elkaar. Lesbrief 1 Hefbomen Theorie even denken Intro Overal om ons heen zijn hefbomen. Meer dan je beseft. Met een hefboom kan je eenvoudig krachten vermenigvuldigen. Hefbomen worden gebruikt om iets in beweging

Nadere informatie

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen

Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Scouts instructie: hakken Hoe je veilig je houtvoorraad aan kan leggen Als je een kampvuur of een kookvuur gaat maken, zal het je zelden gebeuren dat al je hout precies de goede afmetingen heeft. Je hebt

Nadere informatie

Powerpack. gebruikshandleiding

Powerpack. gebruikshandleiding Powerpack gebruikshandleiding 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding De RMA powerpack is een hulpmiddel voor de begeleiding. Het vergemakkelijkt het duwen van een rolstoel gebruiker. De hulpmotor is niet ontworpen

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef

Bijzondere manoeuvre: Hellingproef Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Finnik Autorapport Kia Picanto 1.0 X-pect

Finnik Autorapport Kia Picanto 1.0 X-pect 68-HTN-5 Finnik Autorapport Kia Picanto 1.0 X-pect Deze Kia Picanto komt uit 2009, werd geleverd van 01-01-2008 tot 31-05-2011 en kostte toen 8.619,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat sinds

Nadere informatie

Voortgang CO 2 reductie

Voortgang CO 2 reductie Voortgang CO 2 reductie Introductie A. Hak wil in 2020 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001 en

Nadere informatie

Finnik Autorapport Peugeot 308 SW 1.6 HDiF X-Line

Finnik Autorapport Peugeot 308 SW 1.6 HDiF X-Line KN-060-B Finnik Autorapport Peugeot 308 SW 1.6 HDiF X-Line Deze Peugeot 308 SW komt uit 2008, werd geleverd van 01-04-2008 tot 30-09-2010 en kostte toen 26.700,-. Deze geïmporteerde personenauto staat

Nadere informatie

Bijzondere Verrichtingen CBR

Bijzondere Verrichtingen CBR Bijzondere Verrichtingen CBR Lopend achteruit parkeren De motor afzetten en aan de linker zijde van de motor lopen met 2 handen aan het stuur. Voorrem bedienbaar houden en eventueel gedoseerd bedienen.

Nadere informatie

Parkeersensoren installeren!

Parkeersensoren installeren! Parkeersensoren installeren! De benodigdheden: Kruiskop schroevendraaier Sleuf schroevendraaier Punttangetje Dopsleutel met dop 10 Een boormachine of accuboormachine De parkeersensoren http://www.fiatbravoclub.nl/

Nadere informatie

PNI-analyse Ideeën mindmap

PNI-analyse Ideeën mindmap PNI-analyse Ideeën mindmap Versnellingen Snelheden bepalen Minder kracht hoeven leveren om sneller vooruit te komen. Groot mechanisme. Kleine fout kan fataal zijn. Meer bescherming nodig. Klem gevaar.

Nadere informatie

Geschreven door: Tyler Parra

Geschreven door: Tyler Parra Deze gids zal een wandeling door over hoe de kogellagers in de wielen te vervangen. Geschreven door: Tyler Parra ifixit CC BY-NC-SA /Www.ifixit.com Pagina 1 van 13 INTRODUCTIE De kogellagers verminderen

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Case Simulink. Team name: SolarMatic. Group:AM13

Case Simulink. Team name: SolarMatic. Group:AM13 Team name: SolarMatic Group:AM13 Team members: Thomas Deliens Michaël Op de Beeck Renaud Peeters Tom Salens Jens Sneyers Karel Winderickx Case Simulink Weerstandswaarde waarbij het paneel een maximum vermogen

Nadere informatie

Finnik Autorapport Ford Focus 1.6 TDCI Futura

Finnik Autorapport Ford Focus 1.6 TDCI Futura 58-SN-GD Finnik Autorapport Ford Focus 1.6 TDCI Futura Deze Ford Focus komt uit 2006, werd geleverd van 01-05-2005 tot 31-01-2008 en kostte toen 25.858,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat

Nadere informatie

EMFT-22R Vermogenstestbank

EMFT-22R Vermogenstestbank EMFT-22R Vermogenstestbank Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 INLEIDING 5 MOTORKOPPEL OF DRAAIMOMENT 5 VERMOGEN 5 VULLINGSGRAAD 6 MOTORKOPPEL METEN 6 RELATIE KOPPEL EN

Nadere informatie

Finnik Autorapport Fiat Grande Punto 1.2 Dynamic

Finnik Autorapport Fiat Grande Punto 1.2 Dynamic 57-HTF-4 Finnik Autorapport Fiat Grande Punto 1.2 Dynamic Deze Fiat Grande Punto komt uit 2009, werd geleverd van 01-12-2005 tot 31-01-2008 en kostte toen 14.840,-. Deze originele Nederlandse personenauto

Nadere informatie

Laten we eens kijken naar de volgende grafiek:

Laten we eens kijken naar de volgende grafiek: Hoogte en snelheidscontrole Een vliegtuig is moeilijker te besturen dan een auto. Dat komt niet alleen om dat de cockpit ingewikkelder is, meer knopjes bevat. Het werkelijke, achterliggende, probleem is

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Finnik Autorapport Fiat Punto Evo 0.9 TwinAir Pop

Finnik Autorapport Fiat Punto Evo 0.9 TwinAir Pop GN-115-N Finnik Autorapport Fiat Punto Evo 0.9 TwinAir Pop Deze Fiat Punto Evo komt uit 2015, werd geleverd van 01-01-2014 tot 31-10-2014 en kostte toen 14.495,-. Deze originele Nederlandse personenauto

Nadere informatie

Flappy Bat. Om te beginnen ga je naar en remix je het spel.

Flappy Bat. Om te beginnen ga je naar   en remix je het spel. Flappy Bat Een spelletje in Scratch maken is toch wel het leukst en daarom gaan we aan de hand van deze handleiding een soort Flappy Bird maken. We gebruiken als hoofdpersoon echter geen vogel maar een

Nadere informatie

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega

Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega Handleiding revisie verdamper Koltec VG392 / Necam Mega 1. Demontage Met de demontage van de verdamper beginnen we met de voorzijde. Draai eerst de 2 korte boutjes die naast de uitgang van de verdamper

Nadere informatie

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt.

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Het aangrijpingspunt van een kracht is de plaats waar de kracht op het voorwerp werkt. De werklijn van een kracht is de denkbeeldige (rechte) lijn die samenvalt met de bijbehorende

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd en door het hebben en

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Finnik Autorapport Kia Venga 1.6 CVVT X-tra

Finnik Autorapport Kia Venga 1.6 CVVT X-tra NF-984-T Finnik Autorapport Kia Venga 1.6 CVVT X-tra Deze Kia Venga komt uit 2011, werd geleverd van 01-11-2009 tot 30-04-2012 en kostte toen 21.734,-. Deze geïmporteerde personenauto staat sinds 2017

Nadere informatie

Finnik Autorapport Mercedes-Benz C-klasse 220 CDI Bl.E.Ed.Avan

Finnik Autorapport Mercedes-Benz C-klasse 220 CDI Bl.E.Ed.Avan 5-KLS-04 Finnik Autorapport Mercedes-Benz C-klasse 220 CDI Bl.E.Ed.Avan Deze Mercedes-Benz C-klasse komt uit 2013, werd geleverd van 01-10-2012 tot 31-01-2014 en kostte toen 40.380,-. Deze originele Nederlandse

Nadere informatie

Tekeningen maken. Bloemen

Tekeningen maken. Bloemen Tekeningen maken. Bloemen Het maken van bloemen is heel divers. Ik leg hier uit: de bekendste vorm van bloemen: de bloem met 3, 4 of meer blaadjes. Bij deze bloem 4 blaadjes. Als eerste maak je een basis

Nadere informatie

Fietsparadox Fietsen is een alledaagse activiteit. Desalniettemin zijn er redenen genoeg om het bewegen van een fiets nader te onderzoeken.

Fietsparadox Fietsen is een alledaagse activiteit. Desalniettemin zijn er redenen genoeg om het bewegen van een fiets nader te onderzoeken. Charles Mathy Fietsen is een alledaagse activiteit. Desalniettemin zijn er redenen genoeg om het bewegen van een fiets nader te onderzoeken. Natuurkunde is uit, het aantal studenten neemt af. En natuurkunde

Nadere informatie

Finnik Autorapport Seat Inca 1.9 SDi

Finnik Autorapport Seat Inca 1.9 SDi 82-VN-DG Finnik Autorapport Seat Inca 1.9 SDi Deze Seat Inca komt uit 2000, werd geleverd van 08-02-1996 tot 31-12-2003. Deze originele Nederlandse bedrijfswagen staat sinds 2000 op kenteken, is voorzien

Nadere informatie

Finnik Autorapport Volkswagen Golf 1.9 TDI Trendline

Finnik Autorapport Volkswagen Golf 1.9 TDI Trendline 44-RR-LF Finnik Autorapport Volkswagen Golf 1.9 TDI Trendline Deze Volkswagen Golf komt uit 2005, werd geleverd van 01-05-2004 tot 30-11-2007 en kostte toen 24.388,-. Deze originele Nederlandse personenauto

Nadere informatie

Finnik Autorapport Fiat Panda 0.9 TwinAir Sempre

Finnik Autorapport Fiat Panda 0.9 TwinAir Sempre 68-ZGT-6 Finnik Autorapport Fiat Panda 0.9 TwinAir Sempre Deze Fiat Panda komt uit 2012, werd geleverd van 01-10-2012 tot 31-01-2013 en kostte toen 12.946,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat

Nadere informatie

Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10. Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt.

Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10. Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk. Let op dat je alle vragen beantwoordt. Oefentoets Schoolexamen 5 Vwo Natuurkunde Leerstof: Hoofdstukken 1, 2, 4, 9 en 10 Tijdsduur: Versie: A Vragen: Punten: Hulpmiddelen: Niet grafische rekenmachine, binas 6 de druk Opmerking: Let op dat je

Nadere informatie

Finnik Autorapport Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Greenl. Bns

Finnik Autorapport Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Greenl. Bns 5-XLJ-15 Finnik Autorapport Skoda Octavia Combi 1.6 TDI Greenl. Bns Deze Skoda Octavia Combi komt uit 2014, werd geleverd van 01-01-2014 tot 30-06-2015 en kostte toen 29.380,-. Deze originele Nederlandse

Nadere informatie

ATTITUDE PURE VRIJHEID

ATTITUDE PURE VRIJHEID ATTITUDE PURE VRIJHEID WHAT S YOUR ATTITUDE? ERVAAR VRIJHEID ALS NOOIT TEVOREN MET DE NIEUWE QUICKI E ATTITUDE AANKOPPELFIETS. ATTITUDE Manual Of je nu wilt gaan sporten of je mobiliteit wilt vergroten,

Nadere informatie

De hobby van Peter Gibson

De hobby van Peter Gibson De hobby van Peter Gibson Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak Museum Fietsroute

Nadere informatie

Technische fiche van een snowboard

Technische fiche van een snowboard Technische fiche van een snowboard Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende typen boards op de markt en elke fabrikant heeft weer zijn eigen fancy namen voor bepaalde technische features. Hoe zit een

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

Finnik Autorapport Citroen Nemo 1.4 HDi

Finnik Autorapport Citroen Nemo 1.4 HDi 4-VHT-10 Finnik Autorapport Citroen Nemo 1.4 HDi Deze Citroen Nemo komt uit 2010, werd geleverd van 01-12-2007 tot 30-11-2010 en kostte toen 16.693,-. Deze originele Nederlandse bedrijfswagen staat sinds

Nadere informatie

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren)

Er worden figuren gereden, die je al kent, of welke je nog leert en oefent in de (manege)lessen. (zie figuren) Thema Carrousel maart 2019 Wij gaan het hebben over carrousel rijden, carrousel voor iedereen? Uitleg formatie, naast elkaar rijden, commandant en commando s en tot slot figuren. Carrousel rijden Carrousel

Nadere informatie

Bespanhappening 2012. Basiscursus bespannen

Bespanhappening 2012. Basiscursus bespannen Bespanhappening 2012 Basiscursus bespannen 1 1. Bespaninstructie 2 Wat moet je vooraf doen: Inspecteer samen met de eigenaar het racket op breuken en bepaal samen wel of niet bespannen. Inspecteer het

Nadere informatie

Finnik Autorapport Volvo C30 1.6D S/S Kinetic

Finnik Autorapport Volvo C30 1.6D S/S Kinetic 24-LPR-2 Finnik Autorapport Volvo C30 1.6D S/S Kinetic Deze Volvo C30 komt uit 2010, werd geleverd van 09-11-2009 tot 31-12-2010 en kostte toen 27.320,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat sinds

Nadere informatie

De Hongaarse kubus ontward

De Hongaarse kubus ontward De Hongaarse kubus ontward door Dick Grune, Aug. 1981 herzien Febr. 2007 Er zijn vele manieren om een in de war geraakte kubus weer te ontwarren. De bekendste worden gegeven door David Singmaster en Donald

Nadere informatie

Finnik Autorapport smart forfour 1.0 Passion

Finnik Autorapport smart forfour 1.0 Passion 4-XXS-73 Finnik Autorapport smart forfour 1.0 Passion Deze smart forfour komt uit 2014 en kostte toen 16.328,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat sinds 2014 op kenteken, is voorzien van een

Nadere informatie

Taak van de hoofdrotor

Taak van de hoofdrotor Helikopter vliegen Taak van de hoofdrotor De taak van de hoofdrotor is het generen van lift, waardoor de helikopter omhoog wordt getrokken. In principe is de rotor een stel draaiende vleugels), waarbij

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

Finnik Autorapport Peugeot 207 SW 1.6 VTi XS

Finnik Autorapport Peugeot 207 SW 1.6 VTi XS 28-GLK-8 Finnik Autorapport Peugeot 207 SW 1.6 VTi XS Deze Peugeot 207 SW komt uit 2008, werd geleverd van 01-07-2007 tot 31-08-2009 en kostte toen 23.098,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat

Nadere informatie

Finnik Autorapport Citroen Berlingo 1.9 D 600

Finnik Autorapport Citroen Berlingo 1.9 D 600 79-BS-HD Finnik Autorapport Citroen Berlingo 1.9 D 600 Deze Citroen Berlingo komt uit 2005, werd geleverd van 01-11-2002 tot 31-08-2007 en kostte toen 11.099,-. Deze originele Nederlandse bedrijfswagen

Nadere informatie

Finnik Autorapport Fiat Panda 1.2 Active

Finnik Autorapport Fiat Panda 1.2 Active 07-RJR-5 Finnik Autorapport Fiat Panda 1.2 Active Deze Fiat Panda komt uit 2011, werd geleverd van 01-03-2010 tot 31-03-2012 en kostte toen 8.769,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat sinds

Nadere informatie

Freewheelen. Notities voor de leerkracht

Freewheelen. Notities voor de leerkracht Notities voor de leerkracht Freewheelen Wetenschap Afstanden meten Aflezen en kalibreren van schaalschijven Krachten Bewegingsenergie Energie van positie (potentiële energie) Wrijving en luchtweerstand

Nadere informatie

Finnik Autorapport Dacia Duster 1.6 Lauréate 2wd

Finnik Autorapport Dacia Duster 1.6 Lauréate 2wd 47-RPT-8 Finnik Autorapport Dacia Duster 1.6 Lauréate 2wd Deze Dacia Duster komt uit 2011, werd geleverd van 01-03-2010 tot 31-01-2014 en kostte toen 18.720,-. Deze originele Nederlandse personenauto staat

Nadere informatie

MET POWER RELEASE TECHNOLOGY

MET POWER RELEASE TECHNOLOGY NIEUW CASTROL POWER RS MET POWER RELEASE TECHNOLOGY Authorised Distributor of Castrol MAAK KENNIS MET HET NIEUWE EN VERBETERDE CASTROL POWER RS-AANBOD NIEUWE CASTROL POWER RS EN NIEUWE CASTROL POWER RS

Nadere informatie

Finnik Autorapport Dacia Logan MCV V Lauréate 7p.

Finnik Autorapport Dacia Logan MCV V Lauréate 7p. 38-TX-LB Finnik Autorapport Dacia Logan MCV 1.6-16V Lauréate 7p. Deze Dacia Logan MCV komt uit 2007, werd geleverd van 01-02-2007 tot 30-11-2008 en kostte toen 15.225,-. Deze originele Nederlandse personenauto

Nadere informatie

Automaatbak Draaien en koppelen

Automaatbak Draaien en koppelen Automaatbak Draaien en koppelen Enkele weken geleden woonde ik een technische dag van de W 107 club bij. Interessante middag waarbij de revisie en mogelijkheden van de automaatbak werd uitgelegd. Wat een

Nadere informatie

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.

Krachtpatsers. Primair Onderwijs. Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo. Krachtpatsers Primair Onderwijs ontdekkingsreis tussen fantasie en werkelijkheid Oosterdok 2 1011 VX Amsterdam tel 0900 91 91 200 ( 0,10 p/min.) info www.e-nemo.nl e-mail info@e-nemo.nl LESMATERIAAL KRACHTPATSERS

Nadere informatie

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde

Onmogelijke figuren. Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre. Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Onmogelijke figuren Geschreven door Judith Floor en Vivike Lapoutre Herzien door Dieuwke van Wijk en Amarins van de Voorde Vierkant voor Wiskunde Zomerkamp A 2010 Voorwoord Je hebt vast wel eens een stripboek

Nadere informatie

REMSCHIJVEN VERVANGEN VOORZIJDE ALFA ROMEO 145/146 BOXER

REMSCHIJVEN VERVANGEN VOORZIJDE ALFA ROMEO 145/146 BOXER REMSCHIJVEN VERVANGEN VOORZIJDE ALFA ROMEO 145/146 BOXER Oke, we gaan de remschijven voor vervangen van een 145 boxer met een MASSIEVE SCHIJF. Van standaard schijfjes naar Brakemax schijven + blokken.

Nadere informatie

Eenparige cirkelvormige beweging

Eenparige cirkelvormige beweging Eenparige cirkelvormige beweging Inleidende proef Begrip eenparige cirkelvormige beweging (ECB) definitie Een beweging gebeurt eenparig cirkelvormig als de beweging in dezelfde zin gebeurt, op een cirkelbaan

Nadere informatie

Lessen in Krachten. Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege

Lessen in Krachten. Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege Lessen in Krachten Door: Gaby Sondagh en Isabel Duin Eckartcollege Krachten werken op alles en iedereen. Sommige krachten zijn nodig om te blijven leven. Als er bijv. geen zwaartekracht zou zijn, zouden

Nadere informatie

Stratenmaker Lessuggesties

Stratenmaker Lessuggesties Stratenmaker Lessuggesties Stratenmaker Bij dit product worden lessuggesties aangeleverd om te doen met kinderen. De lessuggesties kunnen worden geprint, gelamineerd en uitgeknipt. Om ze vervolgens gemakkelijk

Nadere informatie

Voortgang CO2 reductie

Voortgang CO2 reductie Voortgang CO2 reductie Introductie A. Hak wil in 2030 CO2 neutraal werken en heeft doorlopend aandacht voor de invloed van onze werkzaamheden op het milieu. Wij zijn gecertificeerd volgens ISO 14001, MVO

Nadere informatie

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer

Bijzondere manoeuvre: Straatje keren in 3 keer Auteursrecht informatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Sinds 1 juli 2017 worden speed pedelecs, fietsen die 45 km/h kunnen halen, als bromfietsen gezien. Veel mensen zijn hier boos over omdat ze hierdoor

Nadere informatie

Een boogslag maak je door de kant in de binnenbocht op te trekken (naar buiten op te kanten

Een boogslag maak je door de kant in de binnenbocht op te trekken (naar buiten op te kanten 3. Boogslag Een veel toepaste stuurslag om een bocht te maken, is de boogslag. Je past deze stuurslag met name toe als je tegen de wind in wilt draaien tot je dwars op de wind ligt. Ook wordt de boogslag

Nadere informatie