- JIM VAN OS - PHILIPPE DELESPAUL - - SIMONE VERHAGEN - NAOMI DANIELS -

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- JIM VAN OS - PHILIPPE DELESPAUL - - SIMONE VERHAGEN - NAOMI DANIELS -"

Transcriptie

1 - JIM VAN OS - PHILIPPE DELESPAUL - - SIMONE VERHAGEN - NAOMI DANIELS - Van Self Monitoring wordt veel verwacht. Nieuwe technologie maakt het mogelijk om mensen gemakkelijk en op grote schaal hun eigen welbevinden te laten beoordelen. Ontmoet deze standwerkers die hun professionele lot verbonden hebben aan deze materie en praat met ze over de mogelijkheden van ESM binnen de GGZ praktijk. Daag ze uit of deel jouw ervaringen met tools als Psymate en Hoofdzaken.

2 - GIJS OCKELOEN - Er zijn al lokale experimenten die het voortouw genomen hebben en wijkgerichte initiatieven ontwikkelen. Belangrijk is dat er nu snel een steeds uitbreidend netwerk van proeftuinen ontstaat die lokaal aangestuurd worden maar wel met elkaar in verbinding staan. SamenBeter redigeert een on-line Proeftuin Reisgids waar pioniers hun ervaringen kunnen delen zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen. Help Gijs om de Rough Guide (die inderdaad nog behoorlijk rough is) te verrijken.

3 - SERGEJ VAN MIDDENDORP - Hoe is het om schulden te hebben? Of om stemmen te horen? Hiervoor verzamelen wij verhalen. Echte verhalen van mensen die met deze zaken te maken hebben. Help Sergej van Middendorp om 100 verhalen in 7 dagen te verzamelen om zo zijn softwareontwikkelaars te helpen om tot zinvolle analogieën te komen.

4 - RUSSELL CUMMINS - Russell is de spreekwoordelijke luis in de pels of de hofnar? De man die het hardop schrijft en zegt, zowel voor collega ervaringsdeskundigen als voor de GGZ sector als geheel. Ditmaal over ethisch zuiver handelen als de belangrijkste competentie binnen de GGZ sector. Wat nodig is, is niets minder dan een innerlijke revolutie binnen de GGZ. Help Russell om zijn missie van fundamenteel en actueel onderhoud te versterken.

5 - SASKIA VAN ALPHEN & WIM POST - Een proeftuin opzetten is waardevol en noodzakelijk maar de lange termijn houdbaarheid mag niet afhankelijk zijn van giften, subsidies en sponsoren. In deze kraam bespreken we het belang van ondernemerschap voor de Proeftuinen. Discussieer met Saskia of de middelen vanzelf komen als we erin slagen om op een nieuwe manier naar gezondheid leren kijken. Namelijk niet alleen als iets wat je toevallig bezit of niet, maar als iets dat je ook zou kunnen maken.

6 Kom proeven van de eerste vruchten uit de proeftuin van Arkin! Maak een wandeling via Virtual Reality of ontdek de mogelijkheden van e-health. In de proeftuin van Arkin proberen we vanuit een andere kijk op ziekte en gezondheid invulling geven aan de vragen van patiënten.

7 De Nieuwe en de Goede GGZ vast veel over gehoord maar where can I get that?. Twee grote trekkers nemen meestal plaats achter een congres spreekgestoelte of een symposium tafel. Maar vandaag staan ze gewoon achter een marktkraam te wachten om jou te woord te staan! Jim en Philippe zo maar in het wild! Grijp deze kans!

8 De RINO Groep heeft samen met de Nieuwe GGZ een Virtuele proeftuin ontwikkeld. Een educatieve simulatie/leeromgeving van e-health voor scholing van zorgprofessionals in en om de GGZ. Maar niet alleen voor een bewoner is deze virtuele proeftuin interessant. Ook gemeentes, wijkteams en verzekeraars kunnen hun voordeel doen met een virtuele e-community. Vertel ons hoe jij een digitale proeftuin/ e-community voor je ziet en hoe deze kan worden ingezet.

9 Bezoek deze kraam als je niet bang bent om uitgedaagd te worden! Voor je het weet sta het uit de knoop spel van Lister te spelen of sta je te dansen op de muziek van Get me out of my Comfortzone. Help Elisabeth om meer inzicht te krijgen over afstemming en over de samenwerking regionaal en positieve gezondheidszorg als gezamenlijke monitor.

10 - FRANS KUSSE & GIO MEIJER - Integrative Medicine staat voor een visie van de gezondheidszorg waarbij de patiënt en de behandelingsrelatie werkelijk centraal staan, de behandelaar meer optreedt als coach dan als allesweter, alle therapievormen waarvoor enige evidence bestaat en die veilig zijn in overweging worden genomen en de mens wordt gezien als geheel van lichaam, geest en ziel. Frans en Gio willen graag met alle geïnteresseerden van gedachten wisselen en allianties aangaan met alle partijen die zich in deze visie kunnen vinden.

11 Om de Nieuwe GGZ handen en voeten te geven, is het belangrijk dat de hulpverlener weer durft te vertrouwen op zijn waarneming in het hier en nu ipv. enkel op zijn cognitie. Wij willen je graag laten ervaren hoe een behandeling weer een gezamenlijk avontuur kan zijn van client en hulpverlener, waarbij samen op weg gegaan wordt in een proces van leiden en geleid worden. Wie durft zijn oude rol te laten varen en een nieuwe rol in te stappen?

12 - Anne Marsman & Frank Bonekamp - PsychoseNet is een veelbezochte multideskundige e-community rondom psychosegevoeligheid. Je vindt er goede informatie, hoop en perspectief. Welke plek heeft een e- community zoals PsychoseNet in het e-health landschap, waar en hoe kan er verbinding gezicht worden met SamenBeter? Denk met ons mee, en luister naar onze lessons learned.

13 - JUSTUS TOMLOW - De proeftuin kent natuurlijk in de eerste plaats bewoners maar zij zijn niet de enige stakeholders. Wat is hun relatie tot elkaar? Welke mogelijkheden doen zich voor en wat zouden we daarvoor moeten doen? Praat met metafoorspecialist Justus en beschouw in dat gesprek de verschillende stakeholders als ruimtes in een archetypisch gebouw.

14 - RIKKIE OVERBEEK & ALIE WEERMAN - In de opleiding Social Work kunnen studenten kiezen voor het uitstroomprofiel GGZ-Agoog. De professional die deskundig is op het snijvlak van het sociale domein en de zorg voor kwetsbare burgers, kan juist nu goed werk verrichten met het oog op participatie en het samenwerken met allerlei zorgprofessionals en andere betrokkenen. Kortom: precies wat wijkgerichte vitaliteit nodig heeft! Wissel met Rikki en Alie van gedachten over deze opleidingsplannen!

15 - Annemieke Roobeek - Netwerken, platformen en ecosystemen zijn hippe kreten maar dat was begin 90 er jaren beslist niet zo. Annemieke Roobeek deed toen al onderzoek naar deze fenomenen en is aangehaakt bij SamenBeter. Neem plaats en doe mee aan de workshop waarin Annemieke een Healthy Society benaderd als een Ecosysteem.

16 - JIM VAN OS - SERGEJ VAN MIDDENDORP - Hoe zorgen we dat we aantonen dat wat we doen werkt? De jaarprevalentie van psychische aandoeningen is 25%, maar de GGZ heeft slechts capaciteit voor 6%. Er is geen regie over, of inzicht in welk deel van de 25% potentiële vraag wordt geselecteerd voor verzekerde GGZ-zorg. Wissel van gedachten met Jim en Sergej over manieren waarop in de proeftuin gedacht wordt over doelmatigheid en verantwoording.

17 - PHILIPPE DELESPAUL EN MYSTERY GUEST - Alle proeftuinen zullen anders zijn. Anders van karakter en van opzet. Lokaal zullen er dus ook andere afspraken gelden. SamenBeter bepaalt niet wat goed is en wat niet. Maar wat bindt dan de proeftuinen? Onmiddellijk denken we dan aan zaken als Privacy en Transparantie. Wat kunnen we daarover afspreken en vooral: hoe kunnen deze basisafspraken richtinggevend zijn voor ontwikkelingsplannen?

18 - MICHAEL MILO - SASKIA VAN ALPHEN - - ANNE-MARIE BENSCHOP -s De Webbers luisteren naar jouw verhalen en laten zich inspireren tot het leggen van verbindingen tussen de proeftuinen en andere cellen in het ecosysteem Gezonde Samenleving. Help ze beter te begrijpen wat lokaal ontwikkeld moet worden en wat nationaal.

19

Wie Wat Waarom Waar Hoe

Wie Wat Waarom Waar Hoe ? Wie Wat Waarom Waar Hoe uitgeverij Agora draft versie 4 dec 2017 Waarom? Nederland wil betere zorg Vraag de Nederlandse Samenleving wat de hoogste prioriteit heeft en het antwoord is: Zorg. Dat is de

Nadere informatie

Verbindende verwondering. Jim van Os Philippe Delespaul Wilma Boevink Michael Milo Frank Schalken

Verbindende verwondering. Jim van Os Philippe Delespaul Wilma Boevink Michael Milo Frank Schalken Verbindende verwondering Jim van Os Philippe Delespaul Wilma Boevink Michael Milo Frank Schalken Het is de verwondering die ons bindt! Multideskundigheid in DNG: Niets over ons zonder ons samen ontwikkelen:

Nadere informatie

#1 WAAROM? #2 WAT? #3 HOE? #4 WAAR? #5 WIE? UITGEVERIJ AGORA VERSIE 18 DEC 2O17

#1 WAAROM? #2 WAT? #3 HOE? #4 WAAR? #5 WIE?   UITGEVERIJ AGORA VERSIE 18 DEC 2O17 SamenBeter werkt aan vitale wijken en neemt het zorgsysteem op de schop. Wij richten ons op het bevorderen van gezondheid meer dan op het bestrijden van ziekte. We vormen een paraplu voor organisaties

Nadere informatie

Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen

Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen Anne Marsman, promovenda, Universiteit Maastricht Disclosure Potentiële belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

ehealth solutions in de psychische zorg ehealth voor een gezonde toekomst!

ehealth solutions in de psychische zorg ehealth voor een gezonde toekomst! ehealth solutions in de psychische zorg ehealth voor een gezonde toekomst! Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning van ernstige psychische aandoeningen Een multideskundige ecommunity ter ondersteuning

Nadere informatie

De Nieuwe GGZ Ook in Twente? Philippe Delespaul Michael Milo Jim van Os Wilma Boevink Frank Schalken 28 januari 2016

De Nieuwe GGZ Ook in Twente? Philippe Delespaul Michael Milo Jim van Os Wilma Boevink Frank Schalken 28 januari 2016 De Nieuwe GGZ Ook in Twente? Philippe Delespaul Michael Milo Jim van Os Wilma Boevink Frank Schalken 28 januari 2016 Nieuwe GGZ kleinschalige professionaliteit in de wijk (en de rol van de huisarts/poh)

Nadere informatie

HART voor HERSTEL. Werken aan een menswaardige ggz. Remke van Staveren

HART voor HERSTEL. Werken aan een menswaardige ggz. Remke van Staveren HART voor HERSTEL Werken aan een menswaardige ggz Remke van Staveren Voor Wilma Boevink, die zich al tientallen jaren met hart en ziel inzet voor herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid. Wilma heeft

Nadere informatie

de Nieuwe GGZ beweging (ook in België?)

de Nieuwe GGZ beweging (ook in België?) de Nieuwe GGZ beweging (ook in België?) Philippe Delespaul (Wilma Boevink, Michael Milo, Frank Schalken, Jim van Os) Open Minds Congres Brussel 26 mei 2016 GGZ prevalentie in cijfers (bron: Nemesis/NL)

Nadere informatie

Ukon congres Workshop Eigen regie bij ouderen, hoe kijk jij daar tegen aan?

Ukon congres Workshop Eigen regie bij ouderen, hoe kijk jij daar tegen aan? Ukon congres 7-4-2016 Workshop Eigen regie bij ouderen, hoe kijk jij daar tegen aan? Met 25 deelnemers gingen we aan vier tafels in gesprek over eigen regie. Allereerst deelden we beelden over wat we onder

Nadere informatie

#gezondheidsvaardigheden

#gezondheidsvaardigheden #gezondheidsvaardigheden Inhoud Achtergrond Congres Overview en impressie programma Capacity building Health Literate Organizations Policy on a national level Take home messages University College Dublin

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

Samen Beter Rough Guide

Samen Beter Rough Guide verzekering i NGOÕs j h k bewoners Proeftuin g sportverenigingen gezondheisinstellingen geloofsorganisaties a f fondsen b cooperaties c d e overheden ondernemers onderwijs Samen Beter Rough Guide Introductie

Nadere informatie

Samen Beter Rough Guide. July 11, :09 PM Download de laatste versie op

Samen Beter Rough Guide. July 11, :09 PM Download de laatste versie op Samen Beter Rough Guide Introductie Traditioneel verlenen wij in Nederland zorg langs lijnen, verschot, geformaliseerd en onder professionele regie. Er zijn ook mensen die zoeken naar een praktijk waarbij

Nadere informatie

Peel Duurzaam Gezond

Peel Duurzaam Gezond Peel Duurzaam Gezond EXPERT MEETING KWETSBARE OUDEREN NAAR EEN GEZAMENLIJKE ACTIEAGENDA IN 2017 15 DECEMBER 2016 Uitgangspunten Peel Duurzaam Gezond Dit vraagt anders / innovatief kijken naar: 1. De patiënt,

Nadere informatie

Wat voedt mijn ziel?

Wat voedt mijn ziel? Wat voedt mijn ziel? Veel mensen lijden aan psychische anorexia, vertelt de Amerikaanse schrijfster Sonia Choquette in haar boek Vraag je gidsen. De ziel wordt uitgehongerd. We leiden dikwijls levens die

Nadere informatie

hulp daar waar het mis gaat

hulp daar waar het mis gaat hulp daar waar het mis gaat de nieuwe GGZ neemt positie in de betekenisvolle omgeving van de wijk Philippe Delespaul GOEDE GGZ! HERSTEL VAN DE MENSELIJKE MAAT Utrecht 17 maart 2016 verwondering (Jim van

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015

Notitie. GGZ Rivierduinen. GGZ Rivierduinen Samen kiezen voor kwaliteit Zorgvisie 2015 Notitie GGZ Rivierduinen GGZ Rivierduinen Zorgvisie 2015 Blad 1 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Missie... 2 3. Visie... 2 3.1. Herstel als leidend principe... 2 3.2. Passende Zorg... 3 3.3 Hoge professionele

Nadere informatie

> Kennisagenda MIND _. Wensen voor aandoeningsoverstijgend onderzoek van GGz-cliënten en hun naasten

> Kennisagenda MIND _. Wensen voor aandoeningsoverstijgend onderzoek van GGz-cliënten en hun naasten > Kennisagenda MIND _ Wensen voor aandoeningsoverstijgend onderzoek van GGz-cliënten en hun naasten Concept Kennisagenda korte versie Mei 2017 1 Inleiding De Kennisagenda MIND beschrijft welke wensen voor

Nadere informatie

Studerende mantelzorgers hoeven zich niet te verstoppen, ze hebben zo veel kwaliteiten

Studerende mantelzorgers hoeven zich niet te verstoppen, ze hebben zo veel kwaliteiten Inspiratie voor hbo zorg en welzijn Mantelzorg & Hogeschool Rotterdam Studerende mantelzorgers hoeven zich niet te verstoppen, ze hebben zo veel kwaliteiten Studerende mantelzorgers hoeven zich niet te

Nadere informatie

Congres kwaliteit en bekostiging langdurige zorg

Congres kwaliteit en bekostiging langdurige zorg Congres kwaliteit en bekostiging langdurige zorg 15 maart 2018 Elsbeth de Ruijter Generieke module EPA Verschillen? Ambulant Financiering GGz overwegend ZVW Geen verantwoordingsinstrument Meer specifieke

Nadere informatie

Sterft gij oude vormen en gedachten. Naar een andere GGZ

Sterft gij oude vormen en gedachten. Naar een andere GGZ Sterft gij oude vormen en gedachten. Naar een andere GGZ Het gaat niet goed met de GGZ, dat moge bekend zijn. Het aanbod kan de zorgvraag niet opvangen met als gevolg flinke wachtlijsten. Het aanbod is

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. Geen. Bedrijfsnamen

(potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven. Geen. Bedrijfsnamen (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen Bedrijfsnamen Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID

LIMBURG POSITIEF GEZONDHEID positieve gezondheid Je gezond voelen Fitheid Klachten en pijn Slapen Eten Conditie Bewegen Zorgen voor jezelf Je grenzen kennen Kennis van gezondheid Omgaan met tijd Omgaan met geld Kunnen werken Hulp

Nadere informatie

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018

Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit. Patiëntgerichte zorg. 16 oktober 2018 Visiebijeenkomst Verpleegkundig leiderschap en professionaliteit Patiëntgerichte zorg 16 oktober 2018 Inhoudsopgave Introductie Een ervaring als patiënt én verpleegkundige: wat betekent dat? Interview

Nadere informatie

Resource Group Project

Resource Group Project Resource Group Project F-ACT Congres Amsterdam 17 september 2015 Wat is een resource group? Een resouce group is een groep mensen die nauw betrokken zijn bij de informele zorg Cliënten krijgen meer regie

Nadere informatie

Persoonlijk herstel en GGZ, een bijzondere combinatie?

Persoonlijk herstel en GGZ, een bijzondere combinatie? Persoonlijk herstel en GGZ, een bijzondere combinatie? Symposium Filosofie van Herstel 23 januari 2013, Leiden Aanrader! 2 Rivierduinen een lokale GGZ instelling met 5 subregionale centra Herstel medewerker

Nadere informatie

een Nederlands voorstel: de Nieuwe GGZ integrale GGZ in de wijk

een Nederlands voorstel: de Nieuwe GGZ integrale GGZ in de wijk een Nederlands voorstel: de Nieuwe GGZ integrale GGZ in de wijk Philippe Delespaul Workshop: Hervormen van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen/België Welke kant kan/ moet het uit? 9e Vlaams Geestelijke

Nadere informatie

RESULTATEN PSYCHOSENET ENQUÊTE

RESULTATEN PSYCHOSENET ENQUÊTE RESULTATEN PSYCHOSENET ENQUÊTE DECEMBER 2017 WWW.PSYCHOSENET.NL Eind december 2017 heeft Stichting PsychoseNet een online enquête uitgezet om enerzijds inzicht te krijgen in wie de bezoekers van www.psychosenet.nl

Nadere informatie

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK Succesvol zijn wie je bent Monique Dekker, juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 Waarom dit e-book?... 2 Wie ben ik?... 2 2. Weet wie je bent en waar je voor staat....

Nadere informatie

De droomprofessional Vakmanschap in een nieuw jasje

De droomprofessional Vakmanschap in een nieuw jasje De droomprofessional Vakmanschap in een nieuw jasje Vakmanschap is meesterschap Edwin Luttik (senior beleidsadviseur Sociaal Werk Nederland) Wie is Sociaal Werk Nederland? Brancheorganisatie voor sociaal

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS voor een succesvolle Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je

Nadere informatie

De patiënt in de keten, Ouderenzorg in samenhang

De patiënt in de keten, Ouderenzorg in samenhang De patiënt in de keten, Ouderenzorg in samenhang Joost Leferink Huisarts in de Pijp Amsterdam Kaderhuisarts Beleid en Beheer (coordinator) Project ouderenzorg Pijp 7 samenwerkende huisartsenpraktijken

Nadere informatie

Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN

Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN Marjoke Verschelling MOVISIE Henk-Willem Klaassen GGZ NHN ! MOVISIE kennis en advies sociale vraagstukken! Adviseur team participatie en burgerschap! Auteur Handreiking MSS! Bezig met transities sociale

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

de Nieuwe GGZ: noodzakelijke vragen voor (jeugd)zorg

de Nieuwe GGZ: noodzakelijke vragen voor (jeugd)zorg de Nieuwe GGZ: noodzakelijke vragen voor (jeugd)zorg Philippe Delespaul Symposium: Psychische Gezondheid in Context Opvoedpoli/Pakhuis de Zwijger, Amsterdam, 10 oktober 2017 disclaimer ik heb niet de waarheid

Nadere informatie

Chronisch ziek? Voel je beter met Kom Verder. Kom Verder met inspirerende ervaringsverhalen minder medicijnen meer energie makkelijke leefstijltips

Chronisch ziek? Voel je beter met Kom Verder. Kom Verder met inspirerende ervaringsverhalen minder medicijnen meer energie makkelijke leefstijltips Chronisch ziek? Voel je beter met Kom Verder Kom Verder met inspirerende ervaringsverhalen minder medicijnen meer energie makkelijke leefstijltips Zo kunt u beter voor uw gezondheid zorgen Beter leven

Nadere informatie

Versterken coöperatieve impact

Versterken coöperatieve impact Versterken coöperatieve impact Wat gaan we doen om samen een dam op te werpen tegen de gevolgen van dementie? ledenbijeenkomst dinsdag 7 februari 2017 9.30 uur Welkom en introductie (Mijke Nouwen) 9.40

Nadere informatie

Briefing document. Finance on a Mission A Digital Mindset. 4 oktober 2018 B. Building Amsterdam. Johan Huizingalaan 763a 1066 VH Amsterdam

Briefing document. Finance on a Mission A Digital Mindset. 4 oktober 2018 B. Building Amsterdam. Johan Huizingalaan 763a 1066 VH Amsterdam Briefing document Finance on a Mission A Digital Mindset 4 oktober 2018 B. Building Amsterdam Johan Huizingalaan 763a 1066 VH Amsterdam Programma Blok: Duur: Onderdeel: 09:00-09:30 Ontvangst 09:30-09:40

Nadere informatie

populatie burger patiënt

populatie burger patiënt populatie burger patiënt » is een advies organisatie voor patiënten- en cliëntenorganisaties gericht op hun organisatie ontwikkeling» aanbestede dienst van VWS» doel kwaliteit inbreng patiënten perspectief

Nadere informatie

ribw arnhem & veluwe vallei

ribw arnhem & veluwe vallei doende Een folder over kracht, ontwikkeling en eigen regie ribw arnhem & veluwe vallei ZO = Zelf + Ontwikkeling ZO is van de cliënten. Dat moet ook wel. Want ZO staat voor jezelf ontwikkelen, voor herstellen

Nadere informatie

De wereld van online communicatie anno. 13 augustus 2014

De wereld van online communicatie anno. 13 augustus 2014 ! De wereld van online communicatie anno! 13 augustus 2014 Anne Marie Hazenberg @AMH010 @NewMediaBrains @SoMeMonteur amh@newmediabrains.com www.newmediabrains.com Online brains 15 professionals meer dan

Nadere informatie

COMMUNITIES OF PRACTICE Het nut van het werken in communities

COMMUNITIES OF PRACTICE Het nut van het werken in communities COMMUNITIES OF PRACTICE Het nut van het werken in communities 14 November 2017 Sigrid de Boer Jan Buurman AFSLUITING Meer weten? LESSONS LEARNED Ervaringen uit het verleden COP IN EEN ORGANISATIE Toepasbaar

Nadere informatie

De Utrechtse Proeftuin Basiszorg Jeugd GGZ. Achtergrond en doel. Centrale vraag. Fasering. Naar betere samenwerking Titel huisartspraktijkbuurtteams

De Utrechtse Proeftuin Basiszorg Jeugd GGZ. Achtergrond en doel. Centrale vraag. Fasering. Naar betere samenwerking Titel huisartspraktijkbuurtteams Naar betere samenwerking Titel huisartspraktijkbuurtteams van deze presentatie Workshop Subtitel van Congres de presentatie Psychische gezondheid in de wijk 8 november 2017 Krissie Aerts Ineke Smeulers

Nadere informatie

Leren van en met elkaar

Leren van en met elkaar Leren van en met elkaar Leer- en Innovatie- Netwerk (LIN) Een Leer- en InnovatieNetwerk (LIN) is een intensieve samenwerking tussen een zorginstelling en het onderwijs. Studenten, verpleegkundigen en verzorgenden

Nadere informatie

De kortste lijn naar herstel

De kortste lijn naar herstel De kortste lijn naar herstel met ggz 1 met Met 450 mensen werken we hard aan de ggz van Noord- en Midden-Limburg. Waarom doen we dat? elkaar 2 4 5 Onze missie Met ggz biedt de kortste lijn naar herstel

Nadere informatie

Een bevrijding van professionaliteit

Een bevrijding van professionaliteit 26 DE PSYCHOLOOG / JULI-AUGUSTUS 2016 ANNEMARIE HUIBERTS Goede Een bevrijding van professionaliteit Van verschillende kanten ligt de ggz onder vuur. Medewerkers klagen over een te hoge werkdruk en toenemende

Nadere informatie

Positieve gezondheid. 28 juni 2016

Positieve gezondheid. 28 juni 2016 Positieve gezondheid 28 juni 2016 Inspiratie voor de brainstorm Positieve gezondheid uitgewerkt in het Spinnenweb Resultaten van de enquête In het voorjaar van 2016 is een enquête gehouden over de stand

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Post hbo-opleiding ggz-agoog

Post hbo-opleiding ggz-agoog Post hbo-opleiding ggz-agoog Als ggz-agoog behandel, begeleid en ondersteun je mensen bij het herstellen van een psychische aandoening en het integreren in de samenleving. In deze opleiding maak je je

Nadere informatie

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk

Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Inwoners met een ernstig psychiatrische aandoening in de wijk Vanuit Taskforce EPA Utrecht: Gerard de Valk, Leidinggevende Altrecht F-ACT Projectleider proeftuinen Taskforce EPA MWU Marga Vink, beleidsmedewerker

Nadere informatie

* De coachende professional. * Een workshop over persoonsgericht communiceren

* De coachende professional. * Een workshop over persoonsgericht communiceren Over mij Help, wat moet ik zonder spiro? Workshop Adembenemend 2017 Ilonka Brugemann Ilonka Brugemann Huisarts - > coach Disclosure: Overige relevante potentiële belangenverstrengeling: geen www.sense-coaching.nl

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen!

Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen! Evaluatierapport Participatiecafé Deurne voorjaar 2016 Maak gebruik van eigen ervaring om anderen te helpen! Inleiding Op 26 mei jl. vond alweer het negende Participatiecafé Deurne plaats. Ditmaal was

Nadere informatie

WIE SAMENWERKT, EXCELLEERT

WIE SAMENWERKT, EXCELLEERT WIE SAMENWERKT, EXCELLEERT Iedereen werkt samen: met collega s in de organisatie en met externe partijen. In projectteams, met leidinggevenden en met medewerkers om leiding aan te geven. Ook privé werk

Nadere informatie

+ Te beantwoorden vragen

+ Te beantwoorden vragen + Bouwstenen cliënt in regie Uitkomsten dialoogsessies aanvullende zorg + Te beantwoorden vragen Hoe kan gemeente Utrecht cliëntregie in de aanvullende zorg maximaliseren? Hoe kijken mantelzorgers en gebruikers

Nadere informatie

#z11zorg. Trending Words. Zelfzorg-congres 30 mei 2013. Event Participants

#z11zorg. Trending Words. Zelfzorg-congres 30 mei 2013. Event Participants #z11zorg Zelfzorg-congres 30 mei 2013 Verslag van het Zelfzorg-congres van Stichting Zelforganisatie en Movisie op 30 mei 2013. Trending Words de, en, rt, van, met, over, te, je, het, dat, voor, een, westendorp,

Nadere informatie

van wetenschap naar wijk de Nieuwe GGZ

van wetenschap naar wijk de Nieuwe GGZ van wetenschap naar wijk de Nieuwe GGZ Philippe Delespaul Studiedag Van wijk tot Wetenschap Utrecht, 24 november 2016 Kaders ze is wij (over inclusie en exclusie) 24+% jaar-prevalentie 6+% zorg-prevalentie

Nadere informatie

Ergotherapie en E- mental Health

Ergotherapie en E- mental Health Ergotherapie en E- mental Health Blended hulpverlening als antwoord? Vlegg netwerkdag 21 maart 2018 Inhoud Inleiding Begrippen Evidence Toepassingen in theorie Praktische toepassing: de balkmetafoor Inleiding

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2017

Kwaliteitsrapport 2017 Samenvatting voor bewoners en cliënten 25 mei 2018 www.tragel.nl Afgelopen jaar besteedde Tragel veel tijd in het verbeteren van kwaliteit. Kwaliteit van de ondersteuning, zorg- en dienstverlening. De

Nadere informatie

Netwerken zijn (terug) hot! Revival van het systeemdenken in de (Nieuwe) GGZ.

Netwerken zijn (terug) hot! Revival van het systeemdenken in de (Nieuwe) GGZ. Netwerken zijn (terug) hot! Revival van het systeemdenken in de (Nieuwe) GGZ. Philippe Delespaul NVRG Congres Power to the System, Haarlem, 21 september 2018 omgaan met prevalentie (1/4 regel) 76% dit

Nadere informatie

W12: LEIDERSCHAP IN LERENDE NETWERKEN. Marieke Bolk, MB Onderwijskundig Ontwerp & Advies Sebo Boerma,.bos Ontwikkeling in Organisatie

W12: LEIDERSCHAP IN LERENDE NETWERKEN. Marieke Bolk, MB Onderwijskundig Ontwerp & Advies Sebo Boerma,.bos Ontwikkeling in Organisatie W12: LEIDERSCHAP IN LERENDE NETWERKEN Marieke Bolk, MB Onderwijskundig Ontwerp & Advies Sebo Boerma,.bos Ontwikkeling in Organisatie Disclosure belangen sprekers (Potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

PSYCHISCHE GEZONDHEID IN DE WIJK

PSYCHISCHE GEZONDHEID IN DE WIJK EEN TE GEKKE WIJK WOENSDAG 8 NOVEMBER 07 PSYCHISCHE GEZONDHEID IN DE WIJK LOCATIE Postillion Hotel Bunnik Zorg voor mensen met psychische en/of verslavingsproblemen vindt steeds vaker plaats vanuit de

Nadere informatie

Overzicht trainingsaanbod GGZ

Overzicht trainingsaanbod GGZ Overzicht trainingsaanbod GGZ Nu met ZonMw subsidie voor gemeenten! U zult het ongetwijfeld in uw gemeente ervaren: mensen met psychische en psychiatrische problemen, een licht verstandelijke beperking

Nadere informatie

Praat mee platform. GamesExams Lee Vlijter. HRD Group. Nataschja Budel

Praat mee platform. GamesExams Lee Vlijter. HRD Group. Nataschja Budel GamesExams Lee Vlijter HRD Group Nataschja Budel Inhoudsopgave Situatieschets 3 De doelstelling van het Praat mee platform 4 Platform in beeld 5 Implementatie proces 6 De participatiesamenleving is geen

Nadere informatie

onze strategische koers

onze strategische koers onze strategische koers o n ze s t ra t e g i s c h e ko e rs Leidraad voor denken en doen Dit is onze strategische koers, ons kompas dat richting geeft aan de keuzes die we maken en de activiteiten die

Nadere informatie

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem.

SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. SOVAK kleurt levens. Volgens Wortels-Stam-Bloesem. Zorg verlenen. Dat doen we bij SOVAK op onze eigen manier. Wij vinden het belangrijk dat we mensen met een (verstandelijke) beperking precies die zorg

Nadere informatie

Knooppunt. Het clubhuis voor vernieuwende bouwers

Knooppunt. Het clubhuis voor vernieuwende bouwers Knooppunt Het clubhuis voor vernieuwende bouwers Agenda De complexe vernieuwingswens De hefboom voor vernieuwing: een locatie De droomlocatie Knooppunt Welke grondprincipes De complexe vernieuwingswens

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

flexibel ACT wordt volwassen F- ACT Nederland Philippe Delespaul Masterclass Flexible ACT Congres Amsterdam 16 september 2015

flexibel ACT wordt volwassen F- ACT Nederland Philippe Delespaul Masterclass Flexible ACT Congres Amsterdam 16 september 2015 flexibel ACT wordt volwassen F- ACT Nederland Philippe Delespaul Masterclass Flexible ACT Congres Amsterdam 16 september 2015 uit het visie document f- ACT Nederland Over de toekomst van flexible- ACT

Nadere informatie

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst 2017 2020 Maasduinen, onze toekomst Wij geloven dat het voor iedereen mogelijk is om met het ouder worden van het leven te blijven genieten.

Nadere informatie

CanMEDS in het Medisch Onderwijs. Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG

CanMEDS in het Medisch Onderwijs. Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG CanMEDS in het Medisch Onderwijs Peter van Dijken, huisarts, universitair docent UMCG 1 2 Ik heb zeker belangen maar geen commerciële belangen bij het houden van deze presentatie Peter van Dijken 3 Ars

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Symposium KennisNetwerk Ouderen en Preventie (KNOP) 19 april 2017

Symposium KennisNetwerk Ouderen en Preventie (KNOP) 19 april 2017 Symposium KennisNetwerk Ouderen en Preventie (KNOP) 19 april 2017 KNOP KennisNetwerk Ouderen en Preventie Projectgroep Hogeschool Leiden Leontien van Wely John Verhoef Linda Eijckelhof Saskia Verkleij

Nadere informatie

Ik mag helemaal zelf beslissen, toch?

Ik mag helemaal zelf beslissen, toch? Heb je vragen over deze folder? Je kunt ze stellen aan de gedragswetenschapper, de manager of de cliëntvertrouwenspersoon. Vrijheidsbeperkingen Informatie voor cliënten s Heeren Loo s Heeren Loo helpt

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport s Heeren Loo 2017 Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Wat staat in dit kwaliteitsrapport? 1. Wat willen we bereiken? 1. Wat willen we bereiken? 3 2. Deze hoofdstukken

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

In gesprek over digitale zorg

In gesprek over digitale zorg In gesprek over digitale zorg Ervaringen en meningen van cliënten en zorgprofessionals met digitale zorg. 2 oktober 2015 Programma Welkom Brengen en halen Wat weten we al? Wat vind jij? Nagesprek 2 cliënten

Nadere informatie

PLATFORM KENNISDELING HOGER ONDERWIJS. 29 mei 2013 Leuven

PLATFORM KENNISDELING HOGER ONDERWIJS. 29 mei 2013 Leuven PLATFORM KENNISDELING HOGER ONDERWIJS 29 mei 2013 Leuven Verwelkoming & doel welkom voorstelling team tweeledig aanpak dag: o deel 1 (10.15 11.45 uur): workshop Flanders DC & Vlerick o korte lunchbreak

Nadere informatie

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden

Landelijke dag VMDB 18 maart Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Landelijke dag VMDB 18 maart 2017 Ontwikkelen en implementeren van Zorgstandaarden Bestuurlijk akkoord Netwerk Kwaliteitsontwikkeling Het Netwerk Het netwerk is een samenwerkingsverband waarin partijen

Nadere informatie

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals

Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Veranderende rollen in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals Karen Schipper, Susan Woelders en Annette Hendrikx Aanleiding Context: veranderingen in het zorgstelsel

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst KKC

Netwerkbijeenkomst KKC Netwerkbijeenkomst KKC Samen voorbereid op de toekomst Breda, 26 maart 2015 Dr. Sandra W. Geerlings Psycholoog, projectleider zorginnovatie Saffier De Residentiegroep s.geerlings@saffierderesidentie.nl

Nadere informatie

5 ARGUMENTEN OM NIET AAN E-HEALTH TE BEGINNEN

5 ARGUMENTEN OM NIET AAN E-HEALTH TE BEGINNEN 1 5 ARGUMENTEN OM NIET AAN E-HEALTH TE BEGINNEN E-HEALTH en BEHANDELING ROB VAN DE KAMP VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST GGZ Introductie HBO-V (1991) Verpleegkundig Specialist GGZ (2012) Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk?

Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Introductie in effectief en bewust communiceren. Communicatie; wat is dat eigenlijk? Zodra er twee of meer mensen in 1 ruimte zijn is er sprake van communicatie, ook al wordt er niet gesproken. Het is

Nadere informatie

Het doel van dit project : het verbeteren van de inzet van ervaringsdeskundigheid van en door zorgprofessionals

Het doel van dit project : het verbeteren van de inzet van ervaringsdeskundigheid van en door zorgprofessionals De aanleiding Ik was verrast dat ik door mijn leidinggevende werd gevraagd om mijn eigen herstel te gebruiken in de begeleiding aan cliënten. Mijn collega s deden toen raar: ze vonden dat ik dat als hulpverlener

Nadere informatie

Otto Dellemann,

Otto Dellemann, Otto Dellemann,15-4-2016 twee tendensen: - t probleem zit aan de binnenkant, is biologisch - aanbod moet overzichtelijker en toetsbaar zijn risico: te sterke nadruk op biologisch/ neuro-wetenschappelijk

Nadere informatie

Welke kleur kies jij?

Welke kleur kies jij? Welke kleur kies jij? Eerst even dit... Kleur is zoveel meer dan je favoriete tint op de muur of de kleur van je lievelingsjurk. Kleur is een taal en spreekt direct met je gevoel waarbij woorden overbodig

Nadere informatie

Netwerk HET Nieuwsbrief najaar 2018

Netwerk HET Nieuwsbrief najaar 2018 Netwerk HET Nieuwsbrief najaar 2018 De Dag van de Ervaringsdeskundige komt naar Twente!! In het voorjaar van 2019 zal de landelijke DVDED in Twente plaats vinden. Ervaringsdeskundigen van Wopit, MensdoorMens,

Nadere informatie

DOORBRAAKPROJECT ROM. Het begin van het einde. Williams,

DOORBRAAKPROJECT ROM. Het begin van het einde. Williams, DOORBRAAKPROJECT ROM Het begin van het einde Williams, 151124 Doorbraakproject ROM Project Trimbos-instituut in opdracht van het Landelijk Platform GGZ, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het

Nadere informatie

DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten Wij zijn daar waar onze klant wil slagen

DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten Wij zijn daar waar onze klant wil slagen DE GGZ is in beweging! GGZ Noord-Holland-Noord Marijke van Putten 6-12-2016 Wij zijn daar waar onze klant wil slagen Alles moet blijven zoals het is - YouTube Wij zijn daar waar onze klant wil slagen Missie

Nadere informatie

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen.

Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. Harteraad strijdt voor goede harten vaatzorg voor iedereen. informatie voor zorgverleners Samen met jou strijdt Harteraad voor de beste zorg voor mensen met hart- en vaataandoeningen. Harteraad zorgt voor

Nadere informatie

Welkom! Workshop Cultuursensitieve telezorg

Welkom! Workshop Cultuursensitieve telezorg Welkom! Workshop Cultuursensitieve telezorg E-HEALTH EN ZORG OP AFSTAND DICHTER BIJ MIGRANTEN Rohina Raghoebier en Alies Struijs (RVZ) 8 november 2012 Opzet presentatie - Opzet onderzoek - Keuze voor focusgroepen

Nadere informatie

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt.

2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. altijd in de buurt 2 Arkin BasisGGz. altijd in de buurt. Aangenaam! Wij zijn Arkin BasisGGz. Altijd in de buurt. Bij Arkin BasisGGz werken jaarlijks 3500 patiënten aan hun herstel. Met de deskundige begeleiding

Nadere informatie

Omgaan met kinderen die niet goed kunnen communiceren. Congres Passende Kinderopvang 24 mei 2018 Utrecht

Omgaan met kinderen die niet goed kunnen communiceren. Congres Passende Kinderopvang 24 mei 2018 Utrecht Omgaan met kinderen die niet goed kunnen communiceren Congres Passende Kinderopvang 24 mei 2018 Utrecht Kom maar in de kring Het verhaal van de Boeroe Kort voorstellen Kitty ter Doest Logopedist / Consulent

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

herstelgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat

herstelgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat hgerichte visie als leidend principe Hoe doe je dat > fasen h h empowermentgericht coachen rehabilitatiegericht benaderen visie op de cliënt inleiding1.5 1 > fasen h h empowermentgericht coachen rehabilitatiegericht

Nadere informatie