Bestuurlijk beslisdocument project Versie: 25 september 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bestuurlijk beslisdocument project Versie: 25 september 2012"

Transcriptie

1 Behoort bij V.R. 2012/82 Bestuurlijk beslisdocument project Versie: 25 september 2012 Projectnaam : Actualisatie Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan Opdrachtnemer/Projectleider: Bas Tutert Projectnummer: Hoofdafdeling: ONT Opdrachtgever : Floor Arts Bestuurlijk verantwoordelijk: Breunis v.d. Weerd PROJECTOPZET Probleemstelling en doel Probleemstelling Het huidige Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Ede (GVVP) is vastgesteld in februari 2005 en heeft een looptijd tot In 2007 zijn aan het GVVP twee Actieprogramma s toegevoegd: het programma Fiets en het programma Verkeersveiligheid, beide met een looptijd tot en met Het GVVP en de Actieprogramma s in het bijzonder waren de basis voor het jaarlijks op te stellen Uitvoeringsprogramma Verkeer en Vervoer (UVV). In het UVV wordt aan de gemeenteraad voorgelegd aan welke (verkeers)projecten de beschikbare middelen worden besteed. Geldigheidstermijn verstrijkt Van de Actieprogramma s is de geldigheidstermijn verlopen en het GVVP heeft nog maar een beperkte geldigheidsduur. Het is in principe niet verplicht het GVVP te actualiseren. Er is dan vanaf 2015 geen kader meer voorhanden waarmee operationeel beleid kan worden verantwoord. Dit bemoeilijkt onder andere het nemen van verkeersbesluiten en kan de positie van de gemeente bij rechtelijke geschillen verzwakken. De gemeente kan dan willekeur of onzorgvuldigheid worden verweten. Plan is niet integraal Het huidige GVVP is een sterk sectoraal plan. Er bestaat echter behoefte om het kaderdocument integraler te maken. Hiermee wordt bedoeld dat verkeer- en vervoerbeleid naast haar eigen verantwoordelijkheid (verkeersveiligheid, doorstroming, leefbaarheid en parkeren) ook nadrukkelijk wordt ingezet om bij te dragen aan het verwezenlijken van beleidsdoelen van andere sectoren. De bij het GVVP behorende Actieprogramma s zijn thematisch van opzet en vertalen lang niet alle uitdagingen waar verkeeren vervoerbeleid voor staat. Dus ook de Actieprogramma s zijn als gedateerd aan te merken. Plan is naar binnen gekeerd Het huidige GVVP is daarnaast een sterk lokaal plan. Met het oog op de positie van Ede in de regio is behoefte aan een kader voor bovenlokaal beleid en lobby-activiteiten. Doel Het actualiseren van het GVVP, zodat een nieuw kader wordt geboden waarmee de bijdrage van verkeer en vervoer aan de samenleving op een doelmatige en efficiënte manier kan worden geoptimaliseerd.

2 Resultaat Een compacte kadernota met als belangrijkste onderdelen: * een breed gedeelde visie op verkeer en vervoer * de uitwerking van een intersectoraal en sectoraal spoor, met een heldere verdeling van rollen en verantwoordelijkheden tussen de gemeente en andere actoren in de samenleving * een monitoringskader * een dynamische uitvoeringsagenda (separaat) Dynamische uitvoeringsagenda De dynamische uitvoeringsagenda bestaat uit een lijst projecten die bij uitvoering invulling geven aan het beleid uit het GVVP. De projecten in de dynamische uitvoeringsagenda zijn geprioriteerd, waardoor zicht is op de termijn waarop een project mogelijk kan worden uitgevoerd. Door ontwikkelingen en gewijzigde inzichten kunnen nieuwe projecten aan de lijst worden toegevoegd en/of bestaande projecten worden afgevoerd. Ook de prioritering kan jaarlijks worden aangepast. Dit kan mede op basis van informatie uit de monitoring. De dynamische uitvoeringsagenda vormt de basis voor het jaarlijkse UVV waarmee dus ook een doorkijk wordt gegeven van de overige projecten die niet voor het eerstvolgende jaar zijn geprioriteerd. Hierdoor wordt het afwegingskader transparanter. Randvoorwaarden en uitgangspunten Collegeprogramma Visie Ede 2025 (2012) Structuurvisie buitengebied Ede (2011) Structuurvisies bebouwde kommen (opstartfase) Kadernota Economisch Beleid (2013) Regio: Strategische Agenda en Uitvoeringsprogramma Regio FoodValley (2012) Provincie: Derde Provinciaal Verkeer en Vervoer Plan PVVP-3 (2014) Rijk: Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (2012) Gebiedsomschrijving Aanpak en werkwijze Gemeente Ede 1. Uitgangspunten Vervallen van de Actieprogramma s De Actieprogramma s vormen nu een extra stap tussen het GVVP en het UVV. Het is echter geen noodzakelijke stap voor het opstellen van het jaarlijkse UVV. Sterker nog, de Actieprogramma s hebben van nature een statisch, thematisch karakter, terwijl met het UVV juist de behoefte bestaat om in te spelen op actuele kansen, wensen en knelpunten. Dat neemt niet weg dat een koppeling tussen GVVP en UVV onontbeerlijk is voor een consistente en transparante afweging. Uitgangspunt is daarom dat vanaf het geactualiseerde GVVP wordt gewerkt met een dynamische uitvoeringsagenda die de basis vormt voor de jaarlijkse UVV.

3 Het is in principe een optie de huidige Actieprogramma s voor de periode tot 2015 te actualiseren. Deze zijn naar verwachting op zijn vroegst geaccodeerd eind 2013, waardoor ze enkel bruikbaar zijn voor het opstellen van het UVV 2015 in het najaar van Dit UVV kan echter ook al worden opgesteld op basis van een geactualiseerd GVVP in concept, als najaar 2012 wordt begonnen met het GVVP-traject. Samenspraak met de gemeenteraad De actualisatie van de kadernota wordt uitgevoerd in samenspraak met de gemeenteraad. Zo kunnen raadsleden na de inventarisatie van de huidige situatie en ontwikkelingen in een rondetafelgesprek hun oordeel over de bevindingen geven en thema s en aandachtspunten bij de actualisatie meegeven. Aan het einde van het proces beoordeelt de raad het concept GVVP en de reactienota op de inspraak. Samenspraak met externe partijen Voor het inventariseren van de huidige situatie zijn objectieve cijfers een goede basis, maar de perceptie van actoren is zeker zo belangrijk om het beeld te completeren. Bovendien kunnen actoren de gemeente helpen bij het vaststellen van knelpunten, omissies en oplossingsrichtingen. Om het proces beheersbaar te houden, wordt een beperkt aantal relevante actoren uitgenodigd om als een panel te participeren in het proces (niveaus raadplegen en adviseren van de participatieladder). Het gaat dan om representanten van bijvoorbeeld ondernemersverenigingen, kennisinstellingen, belangenorganisaties (zoals de fietsersbond), regionale voorzieningen (ZGV) en dorpsraden. Bij voorkeur wordt aangehaakt bij het participatieproces rond de Structuurvisie Ede, maar de planning en organisatie van dit proces is nog niet duidelijk. Voor de interactie met de individuele burger wordt een website/webpagina ontwikkeld (m.n. niveau informeren van de participatieladder). Uiteraard kan de burger inspreken op de concept eindnota via de formele inspraakprocedure. Samenspraak met andere beleidsterreinen Om te komen tot een integraal GVVP dat streeft naar optimalisatie van de welzijns- en welvaartsbijdrage van verkeer en vervoer, is aansluiting bij andere beleidsterreinen onontbeerlijk. Er zal aan het begin van het proces een inventarisatie worden gehouden van de integrale onderwerpen. Daarnaast worden de collega s van de andere beleidsterreinen gevraagd de concept eindnota te becommentariëren. Kerntaken Om de effectiviteit van het beleid te versterken en daarnaast de financien op orde te houden, zal het GVVP een duidelijk onderscheid maken in kerntaken van het beleid enerzijds ( garanderen ) en regiserende en faciliterende taken anderzijds ( faciliteren ). Bij de tweede categorie wordt een nadrukkelijk beroep gedaan op de eigen kracht en het zelforganiserend vermogen van de samenleving.

4 Monitoring Om met name de dynamische uitvoeringsagenda jaarlijks te kunnen actualiseren, is het zaak de vinger aan de pols te houden. Hiervoor wordt een sober en doelmatig monitoringskader opgezet. Er wordt gebruik gemaakt van een beperkte set kwalitatieve en kwantitatieve indicatoren die zonder extra inspanning is te scoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opnemen van specifieke vragen in de surveys Inwoners aan het woord en het maximaal gebruiken van de gemeentelijke database met verkeerstellingen. 2. Samenhang met andere projecten Visie Ede 2025 en Uitvoeringsprogramma De gekozen speerpunten; Food Valley, kenniscampus, Veluwse Poort en een levendig centrum hebben alle een belangrijke verkeerskundige component. Het gaat om optimale externe en interne bereikbaarheid en verkeersleefbaarheid. Kennisas Food Valley Ede-Wageningen De colleges van Wageningen en Ede hebben gesproken over het instellen van een focusteam bestaande uit vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen, bedrijven en overheid. Het focusteam krijgt een jaar de tijd om voorstellen te doen voor de verdere ontwikkeling van de Kennisas. Een multimodale, verkeersveilige ontsluiting is ongetwijfeld één van de prioriteiten. Haalbaarheidsonderzoek en masterplan World Food Center Ede In de maanden juni-november 2012 wordt door de Stichting World Food Centers een masterplan opgesteld voor de mogelijke komst van een World Food Center naar Ede en de ruimtelijke en economische mogelijkheden die dit biedt. Het staat buiten kijf dat het World Food Center verkeerskundige consequenties heeft waar tijdig op moet worden geanticipeerd. Projecten nieuwe woon- en werklocaties Het gaat hier met name om de ontwikkeling van Bedrijventerrein A12, Het Laar in Wekerom, de stationsomgeving/veluwse Poort en Kernhem. Hoogwaardige woon- en werkmilieus kenmerken zich ook door hoogwaardige multimodale bereikbaarheid. Dit is een opgave die in het GVVP een verdere uitwerking moet krijgen. Actualisatie verkeersmodel Het GVVP dient naast de huidige situatie ook de toekomstige verkeerssituatie en het effect van eventuele maatregelen in kaart te brengen. Hiervoor is een strategisch verkeersmodel nodig. Het huidige verkeersmodel bevat het basisjaar 2005 en het toekomstjaar Het is aldus niet geschikt voor actualisatie van het GVVP. Gelijktijdig met het ontwikkelen van het geactualiseerde GVVP wordt ook het verkeersmodel geactualiseerd. De processen zijn wel gekoppeld aan elkaar, maar het zijn (financieel) gescheiden projecten.

5 Structuurvisies Ede, dorpen en buitengebied Indien mogelijk wordt zoveel mogelijk meegelift met de ontwikkeling van de nieuwe Structuurvisie Ede. Te denken valt aan koppeling van het communicatietraject en thematische koppelingen. De andere Structuurvisies zijn (indien beschikbaar) input voor het GVVP. Kadernota economisch beleid De kadernota economisch beleid is eind 2012 gereed en dient als input voor het GVVP. Structuurvisies Rijk, provincie en regio De structuurvisies op hogere schaalniveau s geven het beleidskader aan waarbinnen het GVVP opereert. Zij komen als richtinggevende kaders in het GVVP naar voren. Beleidsnota s Ede In de inventarisatieronde zullen de beschikbare beleidsnota s van andere sectoren worden verwerkt en zullen de betrokken ambtelijke projectleiders worden geinterviewd. Primair doel is om de relaties met verkeer- en vervoerbeleid vast te stellen en de doelstellingen te identificeren waar verkeer en vervoer een bijdrage aan kan leveren. 3. Aanpak en fasering project Het traject om te komen tot een nieuw GVVP kent de volgende hoofdstappen: Inventarisatie bijdrage verkeer en vervoer Aan de hand van gesprekken met collega s en beleidsstukken wordt geïnventariseerd of en hoe verkeer en vervoer kan bijdragen aan beleidsdoelen van andere sectoren. Hierbij wordt tevens verkend of het combineren van middelen tot effectiever en efficiënter beleid kan leiden. Inventarisatie huidige situatie en trends Compacte base-line inventarisatie van de huidige situatie en het nabije verleden, gebaseerd op objectieve gegevens (vooral verkeerstellingen) en percepties van actoren. Een panel van actoren wordt gevraagd input te leveren. Inventarisatie toekomstige situatie Met behulp van het geactualiseerde verkeersmodel en de vastgestelde trends wordt de toekomstige situatie in beeld gebracht. De inventarisaties van de huidige en toekomstige situatie worden in de vorm van een rondetafelgesprek met panelleden en raadsleden besproken. Visie-ontwikkeling Er wordt een wensbeeld opgesteld en de ontwikkelingen worden getoetst aan dit wensbeeld. De visie omvat ook de verantwoordelijkheden die het verkeer- en vervoerbeleid zich wil aanmeten, versus aangelegenheden die aan ander beleid of andere actoren wordt overgelaten. Ex-ante evaluatie maatregelen Daar waar de ontwikkelingen afwijken van het wensbeeld worden oplossingsrichtingen ontwikkeld. Voor zover het gaat om ruimtelijke of infrastructurele oplossingen wordt het verkeersmodel gebruikt om de oplossingsrichtingen te scoren en te komen tot concrete maatregelen.

6 Thematische uitwerking In de thematische uitwerking wordt op basis van de bevindingen de visie nader uitgewerkt en worden concrete maatregelen geprioriteerd. Voor een deel van de maatregelen is de gemeente initiator in plaats van trekker. Monitoring (ex-post evaluatie) Er zal een monitoringskader worden ontwikkeld waarmee jaarlijks wordt gepeild in hoeverre het beleid op koers ligt en of de agenda andere projecten of een andere prioritering behoeft. Een verslag van de monitoring wordt jaarlijks bij de dynamische uitvoeringsagenda gevoegd. Dynamische uitvoeringsagenda De geprioriteerde maatregelen worden opgenomen in een dynamische uitvoeringsagenda die de basis vormt voor het jaarlijks door de raad vast te stellen UVV. Inspraak De concept eindnota, exclusief de dynamische uitvoeringsagenda, wordt in de inspraak gebracht. Organisatie Projectgroep Deelnemers Projectleider: Bas Tutert Senior adviseurs V&V: Pierre Leenaerts en Daniël Willems Assistent projectleider: Rianne Boot Adviseur wonen en economie: Dion Thielen Adviseur maatschappelijke ontwikkeling: Eveline vd Aa De overleggen van de projectgroep vinden maandelijks plaats. Indien nodig schuiven de overige disciplines ad hoc aan. Ad hoc leden intern accountmanagers EZ adviseur onderzoek adviseur stedenbouw adviseur vergunningen en handhaving adviseur Grondzaken adviseur Parkeren Politie, Brandweer BEDRIJFSVOERINGSASPECTEN Planning. Panel actoren Vertegenwoordiger Ziekenhuis Gelderse Valei Vertegenwoordigers regio, provincie Vertegenwoordiger Kamer van Koophandel Vertegenwoordigers bedrijfsleven (o.a EBC, VNO-NCW) Vertegenwoordiger milieu-organisatie Vertegenwoordiger Fietsersbond Vertegenwoordigers kennisinstellingen/scholen Oktober 2012 Bespreken aanpak met raadscommissie BFO ( ) Inventarisatie bijdrage V&V

7 November 2012 Januari 2013 Vaststelling PvA in gemeenteraad ( ) Inventarisatie huidige situatie V&V Opstarten participatie panel actoren Ontwikkelen en hosten website Februari 2013 Maart 2013 Inventarisatie toekomstige situatie Rondetafelgesprek inventarisatie Visie-ontwikkeling April 2013 Mei 2013 Ex-ante evaluatie maatregelen Juni 2013 September 2013 Thematische uitwerking Opstellen monitoringskader Opstellen dynamische uitvoeringsagenda Oktober 2013 Formele inspraak November 2013 December 2013 Schrijven reactienota inspraak Schrijven eindnota GVVP Opstellen definitieve dynamische uitvoeringsagenda Januari 2014 Behandeling in raadscommissie BFO Februari 2014 Vaststelling in gemeenteraad Risico s De tijdplanning is zodanig samengesteld dat wordt gestreefd naar een vaststelling in de gemeenteraad voor de verkiezingen. Beoogd voordeel is dat dan tijdens de collegeonderhandelingen die daarop volgen, een goed beeld is over de opgaven die er voor de korte en middellange termijn liggen op het integrale vlak met verkeer en vervoer. Er bestaat een aantal risico s dat deze opportunistische planning niet kan worden gehaald. 1. Het belangrijkste risico vormt het niet tijdig gereed zijn van het geactualiseerde verkeersmodel. Deze wordt gebruikt bij het inventariseren van de hudiige situatie en van de toekomstige situatie (begin 2013). Consequentie is dat de tijdplanning dan doorschuift. 2. Een korte doorlooptijd van het proces impliceert dat er agendatechnische problemen kunnen ontstaan. 3. In de tjidplanning wordt tevens uitgegaan van het in een keer behandelen en vaststellen door de raadscommisie BFO respectievelijke de gemeenteraad begin 2014.

8 Kosten en financiering. Het schrijven van het GVVP wordt grotendeels in eigen hand genomen. Op onderdelen worden adviesbureaus ingezet. Daarnaast wordt actief samengewerkt met een panel van actoren. Het hele team Verkeer zal een bijdrage leveren aan het opstellen van een nieuw GVVP. De hoofdmoot ligt bij de twee verkeersplanologen Tutert en Leenaerts, waarbij eerstgenoemde de formele projectleider is. Kosten Aan de inschakeling van externen en de organisatie van het panel zullen kosten zijn verbonden. In het UVV 2013 is euro begroot voor deze kosten. Onderdeel hiervan is euro, afkomstig van het wegvallen van de actualisatie van de actieprogramma s (uit het UVV 2011). COMMUNICATIEASPECTEN Communicatie Bestuurlijke afstemming Voor welke onderwerpen is op welk moment informatie naar of een besluit van het bestuur (wethouder, B&W of raad) nodig. Vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties maken deel uit van het panel dat samen met de gemeente de inventarisatie uitvoert en oplossingsrichtingen ontwikkelt. Het panel wordt op diverse ijkmomenten in het proces geraadpleegd. Raadsleden worden uitgenodigd mee te doen aan een rondetafelgesprek, op basis van de dan voorliggende inventarisatie. Voor de individuele burger wordt een website/webpagina ontwikkeld. Het inspraaktraject wordt uitgebreid gecommuniceerd. De voortgang van de actualisatie van het GVVP wordt met de wethouder Verkeer besproken in het wekelijkse overleg. De gemeenteraad besluit over dit plan van aanpak, de nota GVVP, de dynamische uitvoeringsagenda en de reactienota op de inspraak. Voor de besluitmomenten zie de planning. Afspraken tussen opdrachtgever en projectleider De voortgang van het project wordt besproken in een werkoverleg tussen opdrachtgever en projectleider, minimaal één keer in de vier weken.

BOT Integraal beleidsplan sociaal domein Doelenboom en indicatoren

BOT Integraal beleidsplan sociaal domein Doelenboom en indicatoren BOT 20-1-2015 Integraal beleidsplan sociaal domein Doelenboom en indicatoren Opbouw 1. Opening en inleiding 2. Casuïstiek / werk in uitvoering 3. Indicatoren 4. Integraal beleidsplan sociaal domein 5.

Nadere informatie

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202

s t r u c t u u r v i s i e G o o r Goor 202 VISIEKAART 8 9 s t r u c t u u r v i s i e G o o r 2 0 2 5 structuu Goor 202 rvisie 5 1. Structuurvisie Goor 2025 2. Analyse 3. Visie en ambitie: Goor in 2025 4. Ruimtelijke kwaliteit 5. Wonen 6. Economie

Nadere informatie

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2.

1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Oplegvel 1. Onderwerp Geactualiseerde projectbladen Uitvoeringprogramma Regionaal Verkeer en VervoerPlan (UP RVVP) met bijlagen 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek

Plan van aanpak aanvulling Regionale bedrijventerreinenstrategie Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Plan van aanpak aanvulling Regionale Holland Rijnland in verband met aansluiting gemeenten in de Rijnstreek Projectnaam/ onderwerp: Aanvulling Regionale Holland Rijnland met de Rijnstreekgemeenten Status:

Nadere informatie

Raadsopdracht Onderwerp: Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) Versie: Datum: Voor akkoord:

Raadsopdracht Onderwerp: Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (GVVP) Versie: Datum: Voor akkoord: Raadsopdracht Onderwerp: Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan 2013-2020 (GVVP) Versie: 1 Datum: 21-02- 2012 Voor akkoord: Naam gedelegeerd bestuurlijk opdrachtgever: Naam gedelegeerd ambtelijk opdrachtgever:

Nadere informatie

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen

Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen Afdeling grondgebied 26-0-205 INLEIDING Voor u ligt het projectplan Detailhandelsvisie gemeente Drimmelen, alle kernen. 2 AANLEIDING PROJECT

Nadere informatie

Bestuursopdracht. Centrumvisie

Bestuursopdracht. Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Bestuursopdracht Centrumvisie Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel afdeling Ruimte en Groen W. Hilbink/W.Algra Datum: 2 december 2014 Centrumvisie Scherpenzeel -1-

Nadere informatie

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland

Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland Dynamisch uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018 Projectmatige aanpak prioriteiten Kadernota Integrale Veiligheid Peelland 2015-2018, versie 1-7-2015 Inleiding projectmatige aanpak

Nadere informatie

Startnotitie Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan

Startnotitie Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan Startnotitie Gemeentelijk verkeer- en vervoersplan Vastgesteld door B&W op 16 aug 2016 en door gemeenteraad op xx-xxx-xxxx Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Opdrachtgever en projectopdracht 3 3 Inhoud en doel

Nadere informatie

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak

Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025. Projectopdracht / Plan van Aanpak Maatschappelijke structuurvisie 2013-2025 Projectopdracht / Plan van Aanpak Afdeling Beleid, cluster Maatschappij januari 2013 Inhoudsopgave Aanleiding... 3 Doelstelling... 3 Resultaat... 3 Afbakening...

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan

Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Plan van Aanpak Titel: Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Subtitel: Plan van Aanpak Versie: Versie 1.0 Plaats: Roermond Datum: 26 mei 2015 Opgesteld door: Jan Waalen,

Nadere informatie

Projectopdracht Regionale Woonvisie

Projectopdracht Regionale Woonvisie Projectopdracht Regionale Woonvisie Regio Zuidwest Drenthe Gemeenten De Wolden Meppel Westerveld Hoogeveen Februari 2011 1 Projectopdracht Regionale Woonvisie 1. Projectomschrijving 1.1 Aanleiding: In

Nadere informatie

Plan van aanpak. Vastgoedbeleid. Datum: maart 2016

Plan van aanpak. Vastgoedbeleid. Datum: maart 2016 Plan van aanpak Vastgoedbeleid Datum: maart 2016 Eenheid Strategisch beleidscentrum Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 140528 Fax 0528-191325 Email info@hoogeveen.nl Inhoud 1. Projectopdracht 3

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel Raadsvoorstel Agenda nr.4 Onderwerp: Prioriteiten Kadernota Integrale Veiligheid 2015-2018 Soort: Besluitvormend Opsteller: T.L.M. van Houts - van Dijk Portefeuillehouder: A.P.M. Veltman Zaaknummer: SOM/2014/009989

Nadere informatie

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19.

* * ADVIESNOTA AAN B&W. Postregistratienummer. Onderwerp en inhoud. Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland 19. ADVIESNOTA AAN B&W Onderwerp en inhoud Maatschappelijke opgaven Pact van West Friesland Postregistratienummer *19.0003788* 19.0003788 Vertrouwelijk Sector Afdeling Medewerk(st)er Grondgebiedzaken RO M.

Nadere informatie

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland

Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Plan van aanpak Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Projectnaam/ onderwerp: Uitvoeringsprogramma OV Holland Rijnland Status: concept Datum en versienr.: 14 november 2011, versie 1.1 Naam auteur(s):

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

gemeente Eindhoven Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving gemeente Eindhoven Inboeknummer 13bst00971 Dossiernummer 13.22.252 28 mei 2013 Commissienotitie Betreft startnotitie over procesvoorstel betrokkenheid gemeenteraad in relatie tot toezicht en handhaving

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : G. Bruijniks Datum collegebesluit : 27 januari 2015 Corr. nr.: 2015.01082 Onderwerp : Voorstel tot vaststelling van de structuurvisie Loon op Zand 2030: De recreatieve kamer

Nadere informatie

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas

Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas provincie :: Utrecht Plan van aanpak Rondweg-Oost N233 Maatregelen treden 3 Um 5 Ladder van Verdaas In samenwerking tussen Veenendaal: 23 oktober 2017 Versie: 0.1 Opgesteld door: Maurice Kassing Gemeente

Nadere informatie

Bijstelling Werkprogramma Economie 2015 Opsteller: Tjeerd Leistra Datum: 7 mei 2015

Bijstelling Werkprogramma Economie 2015 Opsteller: Tjeerd Leistra Datum: 7 mei 2015 Bijstelling Werkprogramma Economie 2015 Opsteller: Tjeerd Leistra Datum: 7 mei 2015 Op 26 maart 2015 is de voortgang van het Programma Economie besproken in een werkbijeenkomst met de gemeenteraad. De

Nadere informatie

Startnotitie Kadernota Vrije Tijd

Startnotitie Kadernota Vrije Tijd Startnotitie Kadernota Vrije Tijd Voorlopige projectnaam: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Voorgenomen projectleider: Kadernota Vrije Tijd Beja Burema Tim Verhoef (Cultuur en Recreatie)

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 26 september 2011 Agenda nr: 10 Onderwerp: Plan van aanpak voor een nieuw gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan

Raadsvergadering d.d.: 26 september 2011 Agenda nr: 10 Onderwerp: Plan van aanpak voor een nieuw gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 september 2011 Agenda nr: 10 Onderwerp: Plan van aanpak voor een nieuw gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Deltapoort

Uitvoeringsprogramma Deltapoort Stuurgroep DP/LT 10 juli 2014 Bijlage 6.2 Bestuurlijke trekker: A. Kamsteeg Ambtelijke trekker: Myra Zeldenrust Uitvoeringsprogramma Deltapoort Aansluiting Onderwijs Arbeidsmarkt Conceptversie Myra Zeldenrust

Nadere informatie

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 5 - november INHOUD

De Nieuwe Regio. Voorwoord. Nieuwsbrief nr. 5 - november INHOUD De Nieuwe Regio Nieuwsbrief nr. 5 - november 2014 Voorwoord INHOUD Voorwoord 1 Plan van aanpak 2 Voortgang proces vernieuwde regionale samenwerking 3 Voortgang Verkeer en Vervoer 4 Tijdspad 5 Voor u ligt

Nadere informatie

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016

PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 PROCESPLAN INTERACTIEF WERKEN LANGEDIJK ONTWIKKELT MET WATER Vastgesteld door college van B&W d.d. 26 april 2016 Conform: De Langedijker werkwijze, Notitie interactief werken gemeente Langedijk op basis

Nadere informatie

Implementatieplan interactief beleid

Implementatieplan interactief beleid Implementatieplan interactief beleid (juni 2010 t/m mei 2011) Gemeente Weert, 15 juli 2010 Portefeuillehouder interactief beleid: wethouder H. Litjens Regisseur wijkgericht werken: Marianne Schreuders

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie

RAADSBRIEF ONDERWERP. KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie RAADSBRIEF ONDERWERP Beantwoording van de motie werkbudget economie KENNISNEMEN VAN Invulling werkbudget economie INLEIDING De aanleiding van deze raadsbrief is dat in 2016 besloten is om de OZB op panden

Nadere informatie

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost

Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Aan de Raadscommissie Agendapunt: 5 Onderwerp: Sociaal Economisch Masterplan: Uitvoeringsagenda Netwerk Noordoost Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Informerend Kollum, 11 januari 2011 Samenvatting

Nadere informatie

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Projectvoorstel Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Inhoudsopgave 2/8 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Historie 3 1.3. Doel

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel Startnotitie

Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel Startnotitie Economisch Beleid Gemeente Scherpenzeel 2014-2018 Startnotitie 1 Inleiding De gemeente Scherpenzeel ligt in de Gelderse Vallei en is een fijne gemeente om te wonen, te werken en te recreëren. De gemeente

Nadere informatie

Nieuwe fase in samenwerking in de regio

Nieuwe fase in samenwerking in de regio Nieuwe fase in samenwerking in de regio Presentatie voor de gemeenteraad Opbouw MRDH en Afbouw Haaglanden 2 september 2014 Aanleiding voor de presentatie MRDH: Consultatiepakket gemeenten om daadwerkelijke

Nadere informatie

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Aan: Van: Betreft: De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Stand van zaken Scholencluster Kruiswiel en Jeugdspeelpark. Datum: 18-9-2014 1. Historie in grote lijnen In 2012 is een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

Startnotitie. Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen

Startnotitie. Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen Startnotitie Voorlopige projectnaam: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Voorgenomen projectleider: Herinrichting Burg. Jhr. Van den Boschstraat, Nederstraat, Drostestraat te Amerongen

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Gebiedsopgave Veluwe: VeluweAgenda 1.0 en Uitvoeringsprogramma Veluwe 2017 Portefeuillehouder: Bea Schouten Kerntaak/plandoel: duurzame ruimtelijke ontwikkeling & waterbeheer Doel

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen

Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Startnotitie Omgevingsvisie Nijmegen Inleiding In juni van dit jaar is met de gemeenteraad gesproken over de Nijmeegse Omgevingsvisie aan de hand van de Menukaart Omgevingsvisie (zie bijlage). Afgesproken

Nadere informatie

BELEID EN UITVOERING Hoe ontwikkelen wij beleid? Commissie Bestuur 12 januari 2012

BELEID EN UITVOERING Hoe ontwikkelen wij beleid? Commissie Bestuur 12 januari 2012 BELEID EN UITVOERING Hoe ontwikkelen wij beleid? Commissie Bestuur 12 januari 2012 Programma Doel presentatie Algemene informatie over het project (Doelstellingen en aanpak) Knelpunten (proces en inhoud)

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Participatieplan afstoten gemeentehuizen

Participatieplan afstoten gemeentehuizen Participatieplan afstoten gemeentehuizen Herontwikkeling / nieuwe invulling gemeentehuis Muiden en Stadskantoor Naarden 1 Inleiding 1.1 Uitgangspunt Dit participatieplan hoort bij de Project Initiatief

Nadere informatie

Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011

Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011 Raadsvoorstel Nr. 2011-052 Houten, 27 september 2011 Onderwerp: Bereikbaarheidsvisie Beslispunten: 1. De bereikbaarheidsvisie vast te stellen als ambitie en agenda voor de bereikbaarheid van Houten Samenvatting:

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2).

2. Kennis te nemen van de uitvoeringsagenda van de Ruimtelijk-economische koers U10 Samen op weg naar een Uitvoeringsagenda (bijlage 2). RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 5 oktober 2017 17-072 Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10 Aan de raad, Onderwerp Ruimtelijk-economische koers en uitvoeringsagenda U10

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018

*Z001F59E44 9* Leiderdorp, 16 september 2014. Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Afdeling: Concernzaken OOV en Rampen Onderwerp: Beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2015-2018 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Leiderdorp, 16 september 2014 Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord gaan met

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Participatieplan afstoten gemeentehuizen

Participatieplan afstoten gemeentehuizen plan afstoten gemeentehuizen Herontwikkeling / nieuwe invulling gemeentehuis Muiden en Stadskantoor Naarden 14 juni 2016 1 Inleiding 1.1 Uitgangspunt Dit participatieplan hoort bij de Project Initiatief

Nadere informatie

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen

Beslispunten In te stemmen met het revitaliseringsplan bedrijventerrein West-Betuwe in Geldermalsen Raadsvoorstel Vergadering : 25 oktober 2011 Voorstelnummer : 10.11 Registratienummer : 11.018346 Portefeuillehouder : C.H.W. Buurman Afdeling : Ruimtelijke Ordening Bijlage(n) : 2 B&W-datum/nummer : 13

Nadere informatie

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort 4 4 De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort Bereikbaar en bewegen Voorwoord van H. Brink, Wethouder verkeer gemeente Amersfoort Hoe houden we Amersfoort bereikbaar

Nadere informatie

Participatieplan bestemmingsplan Gooimeer Zuid

Participatieplan bestemmingsplan Gooimeer Zuid bedrijventerrein Gooimeer Zuid Versie 1 1 Inleiding 1.1 Uitgangspunt Dit participatieplan hoort bij de actualisatie van het bestemmingsplan Gooimeer Zuid. Het uitgangspunt voor dit participatieplan is

Nadere informatie

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten

De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en Houten 1 Bestuursconvenant Mobiliteit in grootstedelijk Utrecht De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Utrecht, Stichtse Vecht, De Bilt, Zeist, Bunnik en

Nadere informatie

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken.

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Definitie gebiedsgericht werken: Gebiedsgericht werken is een proces van structurele samenwerking tussen de gemeente en haar

Nadere informatie

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025

Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 Startnotitie Toeristische visie gemeente Bergen 2015-2025 1 1. Inleiding Gemeente Bergen beschikt niet over een toeristische visie. Voor een gemeente waarvan het toerisme een grote economische peiler vormt,

Nadere informatie

POL-uitwerking werklocaties - Regionale visie detailhandel Noord Limburg

POL-uitwerking werklocaties - Regionale visie detailhandel Noord Limburg Agendapuntnummer : Documentnummer : (cc 2 t Raadsvergadering d.d. : 8 juni 201 Raadscommissie : Commissie Grondgebied Commissie d.d. 31 mei 2017 Programma Economische zaken Onderwerp POL-uitwerking werklocaties

Nadere informatie

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg

Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg B en W Adviesnota Onderwerp Vaststellen plan van aanpak herijking Regionale Structuurvisie Wonen Noord-Limburg Zaaknummer 441356 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 28 januari 2019 Team Stad Dorpen

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

Startoverleg!30!maart!2017!

Startoverleg!30!maart!2017! Startoverleg30maart2017 VisieVeehouderijVenray GemeenteVenray PouderoyenCompagnons STARTDOCUMENT VisieVeehouderijgemeenteVenray Projectnummer :117012 Opdrachtgever :GemeenteVenray Status :concept Datum

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020

STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020. Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 gemeente nieuwkoop STARTNOTITIE Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 Kenmerk : 11.04593 1. Onderwerp Maatschappelijke Structuurvisie Nieuwkoop 2020 2. Aanleiding De komende jaren zal de positie

Nadere informatie

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet

Omgevingswet. Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Omgevingswet Aanzet voor een implementatie plan Niet alles kan tegelijk Veel is duidelijk veel nog niet Doel van de presentatie Informatie over de Omgevingswet Stand van zaken van de invoering van de wet

Nadere informatie

Verkeersvisie Ommen

Verkeersvisie Ommen Verkeersvisie Ommen 2030 2 Agenda 1. Opening en ontvangst 2. Toelichting op de agenda en achtergrond en doel van de bijeenkomst 3. Presentatie over ontwikkelingen 4. In 4 deelgroepen formuleren gemeenschappelijke

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168639 datum voorstel: 7 september 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Koers invoering Omgevingswet Boxtel

Koers invoering Omgevingswet Boxtel Koers invoering Omgevingswet Boxtel Inleiding In strategische visie van Boxtel voor 2020 staat dat we voorop willen blijven met duurzaamheid, aan een sterk centrum willen, toerisme en recreatie tot een

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding Plan van Aanpak A Beleidsplan WMO Jeugd 2020 1. Aanleiding Bij de totstandkoming van plannen is het belangrijk om hier op een goede manier de juiste mensen bij te betrekken. Dit geldt voor onze inwoners,

Nadere informatie

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied.

Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Bijlage 1. Plan van aanpak omgevingsplan voor het buitengebied. Naar een uitgebalanceerd Omgevingsplan voor het Buitengebied in Nederweert meebewegend met wat er buiten gebeurt. Inhoudsopgave 1 Waarom

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 13.0010 Rv. nr.: 13.0010 B en W-besluit d.d.: 22-1-2012 B en W-besluit nr.: 13.0026 Naam programma: Bereikbaarheid Onderwerp: Kredietaanvraag plankosten voor verkenning bereikbaarheid van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk VANWEGE STAKEN VAN STEMMEN BIJ HET AMENDEMENT VAN ONAFHANKELIJK MOERDIJK OVER DIT ONDERWERP WORDT DIT OPNIEUW GEAGENDEERD IN DE RAADSVERGADERING VAN 25 FEBRUARI 2010. RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4 Raadsvergadering

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

Startnotitie Actualisatie Woonvisie

Startnotitie Actualisatie Woonvisie Startnotitie Actualisatie Woonvisie April 2012: Sector Grondgebied 1 Inleiding De kwaliteit van het wonen in de gemeente Westvoorne is hoog. De natuurlijke woonomgeving en de kwaliteit van de woningen

Nadere informatie

Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV

Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV Gezamenlijke visie op de arbeidsmarktregio Drenthe Januari 2016 Emmen Coevorden Hoogeveen Midden-Drenthe De Wolden Borger-Odoorn UWV Inleiding Totstandkoming van dit document Al enige tijd werken gemeenten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 22 mei Geachte raad,

Raadsvoorstel. 22 mei Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 174922 Behandeld door: M.H.T. Jansen Datum: 22 mei 2018 Agendapunt: Onderwerp: Regionaal Programma Werklocaties 2017-2020 Regio FoodValley. Geachte raad, Samenvatting: Vanuit het

Nadere informatie

Startnotitie Integraal Veiligheidsplan Gemeente Molenwaard

Startnotitie Integraal Veiligheidsplan Gemeente Molenwaard Startnotitie Integraal Veiligheidsplan Gemeente Molenwaard Steller: Bestuursadviseur Marien Jongkind Datum: 15 juli 2013 Inleiding De gemeente Molenwaard streeft naar een comfortabele en veilige woon-

Nadere informatie

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema

Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema Gemeente Nieuwkoop afdeling Vergunningen, Voorzieningen en Handhaving Kadernota Integraal Veiligheidsplan Processchema ( Planning: Stappenplan / Plan van Aanpak,: Tijd / Tijdschema ) Inleiding Veiligheid

Nadere informatie

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1

Communicatie-aanpak haalbaarheidsonderzoek Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Communicatie-aanpak Vijfheerenlanden Fase 0 en fase 1 Aanleiding In 2014 hebben de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik een uitgebreide strategische verkenning naar een mogelijke bestuurlijke samenwerking

Nadere informatie

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend,

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend, Agendanummer: 11-72 Registratienummer: 636378 Purmerend, 27 oktober 2011 Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: In een snel veranderende wereld is de uitdaging dat iedereen mee

Nadere informatie

concept besluitenlijst b en w-vergadering

concept besluitenlijst b en w-vergadering concept enlijst b en w-vergadering aanwezig Burgemeester M. Schoenmaker Wethouder D.A. Bergman Wethouder R.A. Tetteroo Wethouder J.M. de Laat wethouder C.P. Dijkstra Wethouder J.W. van Gelder Wethouder

Nadere informatie

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal PROJECTOPDRACHT Naam deelproject : VORMGEVING BRZO-RUD NOORD-NEDERLAND (LAT-RB) Opdrachtgever : Dick Bresser, namens de noordelijke regisseurs RUD Projectleider : Jan Smittenberg Organisatie : Provincie

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Startdocument participatieproces LAB071

Startdocument participatieproces LAB071 Startdocument participatieproces LAB071 Dit startdocument beschrijft het participatieproces in het kader van de Verkenning Leidse Agglomeratie Bereikbaar (LAB071). Het bevat de nadere uitwerking van hoofdstuk

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : P. Haker Datum

Nadere informatie

mobiliteitsplan 2016-2021 Startnotitie

mobiliteitsplan 2016-2021 Startnotitie mobiliteitsplan 2016-2021 Startnotitie 1 doel en functie startnotitie startnotitie is mandaat voor actualisatie van mobiliteitsplan raad legt in startnotitie de ambitie, uitgangspunten en randvoorwaarden

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Doel- en vraagstelling

1. Inleiding. 2. Doel- en vraagstelling Resultaten vervolgonderzoek Veilig en vlot op weg, een evaluatie van het beleid, gericht op verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Rekenkamernotitie, april 2012 1. Inleiding In maart 2009 publiceerde de

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend 01/11/ /09/ /1/2019

Datum: Informerend. Datum: Adviserend 01/11/ /09/ /1/2019 Oplegvel 1. Onderwerp Actualisatie kantorenstrategie Holland Rijnland 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Weert 8 oktober 2014

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Weert 8 oktober 2014 Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving Gemeente Weert 8 oktober 2014 Inhoud van presentatie Aanleiding Typering van de structuurvisie Koers in een notendop Afwegingskaders Instrumentarium

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Vaststelling Kadernota Integrale Veiligheid

Nadere informatie

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Roerdalen 19 november 2014

Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving. Gemeente Roerdalen 19 november 2014 Regionale Structuurvisie Wonen Zorg en Woonomgeving Gemeente Roerdalen 19 november 2014 Inhoud van presentatie Aanleiding Typering van de structuurvisie Koers in een notendop Afwegingskaders Instrumentarium

Nadere informatie

Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten

Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten Vergadering gemeenteraad d.d. 27 september 2018 Agenda nummer 3 Portefeuillehouder: burgemeester de heer G. Beukema Onderwerp: Plan van aanpak herindeling DAL-gemeenten Korte inhoud: De raden van de gemeenten

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Cofinanciering Regionale proeftuin Cultuur om de hoek 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang De jeugd in de regio Holland

Nadere informatie

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding.

Inzet van middelen: dekking Dekking vindt plaats vanuit de reguliere financiële middelen armoedebestrijding. Raad V200900744 Onderwerp: Kaders nota armoedebeleid Collegevoorstel Inleiding: De gemeente Heusden kiest voor een nieuwe aanpak van armoedebestrijding. Deze aanpak wordt vastgelegd in een nota armoedebeleid.

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Structuurvisie Beesel. Klankbordgroepbijeenkomst

Structuurvisie Beesel. Klankbordgroepbijeenkomst Structuurvisie Beesel Klankbordgroepbijeenkomst 15-12-09 1 Programma Opening door wethouder Presentatie doel, aanpak van structuurvisie Beesel Wat vindt u? Pauze Plenaire terugkoppeling Afsluiting 2 Inhoud

Nadere informatie