Dagactiviteit: AFRIKA VERTELT : ÇA BOUGE EN DAT BEWEEGT VZW Doedeskaden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dagactiviteit: AFRIKA VERTELT : ÇA BOUGE EN DAT BEWEEGT VZW Doedeskaden"

Transcriptie

1 1 Dagactiviteit: AFRIKA VERTELT : ÇA BOUGE EN DAT BEWEEGT VZW Doedeskaden Hoofddisciplines: dans en muziek Andere disciplines die aan bod komen: drama en eventueel media (filmopname) Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 4 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: De workshop heeft een duidelijk doel dat bij aankomst, na een eerste kennismaking, aan de kinderen en hun leerkracht geduid wordt. De opdracht is als volgt: Zorg ervoor dat we op het einde van de dag een voorstelling kunnen opvoeren voor een publiek. (een film kunnen opnemen) In de voorstelling (film) moeten de aangeleerde disciplines te zien zijn, met een zelfverzonnen verhaal als rode draad. Tijdens deze workshop willen we de kinderen onderdompelen in de wereld van de West-Afrikaanse percussie, dans, zang en verhalencultuur. Centraal staat de beleving van het ritme en het samenspel, en het grensverleggende en expressieve van de dans. Deze workshops zien we als een goede energizer. Ze creëren een losse, ongedwongen groepssfeer wat het vervolg van de dag (alsook de algemene klassfeer) ten goede komt. Na een korte evaluatie gaan kleine groepjes aan de slag om de voorstelling vorm te geven en een rode draad te creëren doorheen het spektakel. De kinderen moeten hierbij zelf hun creativiteit aanwenden om tot een verhaallijn te komen aan de hand van een aantal getrokken kaartjes met daarop enkele woorden. Ze gaan daarna in overleg met elkaar over welke verhaallijn uiteindelijk gebruikt zal worden in de voorstelling (film). Hierna wordt in grote groep verder gewerkt aan het integreren van de resultaten van de workshops in het gekozen verhaal.

2 2 Na een laatste repetitie voeren we onze voorstelling op voor de rest van de school (nemen we onze film op). Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? We besteden veel aandacht aan ritmische structuren die ook uitgevoerd kunnen worden op waardeloos materiaal in de klas. We bieden methodieken aan voor het groepsproces die voor leerkrachten appelerend kunnen zijn. De participatieve methodieken die aangewend worden om samen tot een realisatie te komen zijn opgenomen in ons participatiehandboek oprechte deelneming. Elke klas krijgt een exemplaar mee naar de school. Locatie: De activiteit gaat door op de school zelf. Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: Buitengewoon onderwijs: Voor de scholen van het buitengewoon onderwijs geldt dat we in een intake samen met de school op zoek gaan naar de voor hun afdeling geldende ontwikkelingsdoelen en of voor de school geldende en afgesproken handelingsplannen. Lager onderwijs: Hieronder hebben we getracht een opsomming te maken van de eindtermen muzische vormingen die volgens ons bereikt of aangeraakt worden. Tijdens een voorbereidend of afrondend gesprek willen we met de leerkrachten samen op zoek gaan naar de bereikte eindtermen op andere leergebieden en of leergebiedoverschrijdende eindtermen (voornamelijk sociale vaardigheden bvb impulsbeheersing). Muvo beeld 1.4 plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven. Muvo beeld 1.6 tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën op een beeldende manier weergeven. Muvo muziek 2.1 muziek beluisteren en ervaren, muzikale impressies opdoen uit de geluidsomgeving met aandacht voor enkele kenmerken van de muziek. Muvo muziek 2.2 improviseren en experimenteren, klankbronnen en muziekinstrumenten uittesten op hun klankwaarde en in een muzikaal (samen)spel daarvan gebruik maken. Muvo muziek2.3 openstaan voor hedendaagse muziek, muziek uit andere tijden, andere landen en culturen.

3 3 Muvo muziek 2.4 genieten van zingen en musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeën of andere aanverwante expressiewijzen. Muvo muziek 2.5 vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en het musiceren. Muvo drama 3.2 spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. Muvo drama 3.5 ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. Muvo beweging 4.1 genieten van lichaamstaal, beweging en dans. Muvo beweging 4.2 een eenvoudig bewegingsverhaal opbouwen met als vertrekpunt iets wat gehoord, gezien, gelezen, gevoeld of meegemaakt wordt. Muvo beweging 4.3 samenwerken met anderen om een eenvoudig dansverloop op te bouwen. Muvo beweging 4.4 bewegen op een creatieve manier en daarbij één of meerdere basiselementen van de beweging bespelen: tijd, ruimte en lichaamsmogelijkheden. Muvo beweging 4.6 het inoefenen, de voorbereiding, het aanwenden van de lichaamstaal en het uitvoeren (vertoning), door henzelf en anderen, kritisch bespreken. Muvo attitudes 6.3 genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. Muvo attitudes 6.4 vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. Muvo attitudes 6.5 respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

4 4 Dagactiviteit: KLAPPEN EN KLOPPEN vzw Doedeskaden Hoofddiscipline: muziek Andere disciplines die aan bod komen: beeld, dans, drama en media Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 4 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: De workshop heeft een duidelijk doel dat bij aankomst, na een eerste kennismaking, aan de kinderen en hun leerkracht geduid wordt. De opdracht is als volgt: Zorg er voor dat we tegen 15 u een film opgenomen hebben in een eigen gemaakt decor. In de film moet een compositie te horen zijn van een ritmestructuur die jullie zelf gemaakt hebben en een lied gezongen worden. Jullie moeten voor dit lied een tekst van minstens 75 woorden op een melodie zetten. Vanaf dat moment maken de kinderen keuzes : welke instrumenten gaan we gebruiken, welke ritmes gaan we componeren, welke tekst gaan we maken, enz. Om voor de kinderen de keuze te vereenvoudigen krijgen ze een soort mini workshops: Percussie op djembe en doun doun, percussie op darbucha, percussie op Indian drums, percussie met snare drums, percussie met bezemstelen, eco percussie met stenen, bakkersemmers enz., zingen in canon, rijmen en dichten Daarnaast helpen we de kinderen met participatieve werkvormen om snel en met inbreng van iedereen aan besluitvorming te doen en om beslissingen te nemen. Deze participatieve werkvormen zijn door ons ontwikkeld en opgenomen in ons participatiehandboek oprechte deelneming. Wanneer al de voorbeeldervaringen voorbij zijn en de keuzes gemaakt, gaan de kinderen soms in subgroepjes autonoom aan de slag of in plenum onder begeleiding.

5 5 Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? We besteden veel aandacht aan ritmische structuren die ook uitgevoerd kunnen worden op waardeloos materiaal in de klas. We bieden methodieken aan voor het groepsproces die voor leerkrachten appelerend kunnen zijn. De participatieve methodieken die aangewend worden om samen tot een realisatie te komen zijn opgenomen in ons participatiehandboek oprechte deelneming. Elke klas krijgt een exemplaar mee naar de school. Locatie: De activiteit gaat door op de school zelf. Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: Buitengewoon onderwijs: Voor de scholen van het buitengewoon onderwijs geldt dat we in een intake samen met de school op zoek gaan naar de voor hun afdeling geldende ontwikkelingsdoelen en of voor de school geldende en afgesproken handelingsplannen. Lager onderwijs: Hieronder hebben we getracht een opsomming te maken van de eindtermen muzische vormingen die volgens ons bereikt of aangeraakt worden. Tijdens een voorbereidend of afrondend gesprek willen we met de leerkrachten samen op zoek gaan naar de bereikte eindtermen op andere leergebieden en of leergebiedoverschrijdende eindtermen (voornamelijk sociale vaardigheden bvb impulsbeheersing). Muvo beeld 1.4 plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven. Muvo beeld 1.6 tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën op een beeldende manier weergeven. Muvo muziek 2.1 muziek beluisteren en ervaren, muzikale impressies opdoen uit de geluidsomgeving met aandacht voor enkele kenmerken van de muziek. Muvo muziek 2.2 improviseren en experimenteren, klankbronnen en muziekinstrumenten uittesten op hun klankwaarde en in een muzikaal (samen)spel daarvan gebruik maken. Muvo muziek 2.3 openstaan voor hedendaagse muziek, muziek uit andere tijden, andere landen en culturen. Muvo muziek 2.4 genieten van zingen en musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeën of andere aanverwante expressiewijzen.

6 6 Muvo muziek 2.5 vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en het musiceren. Muvo drama 3.2 spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. Muvo drama 3.5 ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. Muvo beweging 4.1 genieten van lichaamstaal, beweging en dans. Muvo beweging 4.2 een eenvoudig bewegingsverhaal opbouwen met als vertrekpunt iets wat gehoord, gezien, gelezen, gevoeld of meegemaakt wordt. Muvo beweging 4.3 samenwerken met anderen om een eenvoudig dansverloop op te bouwen. Muvo beweging 4.4 bewegen op een creatieve manier en daarbij één of meerdere basiselementen van de beweging bespelen: tijd, ruimte en lichaamsmogelijkheden. Muvo beweging 4.6 het inoefenen, de voorbereiding, het aanwenden van de lichaamstaal en het uitvoeren (vertoning), door henzelf en anderen, kritisch bespreken. Muvo attitudes 6.3 genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. Muvo attitudes 6.4 vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. Muvo attitudes 6.5 respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

7 7 Dagactiviteit: SPELEN EN WERKEN IN EEN EIGEN GEMAAKT DECOR vzw Doedeskaden Hoofddisciplines: drama, dans en muziek Andere disciplines die aan bod komen: beeld en media Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1, 2, 3, 4, 6, 7 en 8 OPGELET: de activiteit vereist minstens 20 leerlingen maximum 25 à 30 leerlingen Inhoud en verloop van de dagactiviteit: De deelnemers worden ontvangen in een ruimte die, naast een statisch leeg speelvlak, heel veel instrumenten, decorbenodigdheden en twee mensen bevat. Aan de kinderen en de leerkrachten wordt de volgende uitdaging meegedeeld. Maak een film, gefilmd van op één plaats (statische camera). In deze film zit muziek en dans en een musicalachtige combinatie van beide in een decor dat je zelf gemaakt hebt. Vanaf deze duiding wordt de workshop een repetitie. De deelnemers, bijgestaan door de specialisten van Doedèskadèn, moeten ervoor zorgen dat de film klaar is om 15u. Het materiaal en de kennis die we bij hebben en waaruit de deelnemers kunnen kiezen is verdeeld in verschillende domeinen. De deelnemers maken hun keuze uit één van de domeinen. Domein ritme: Percussie op djembé, darbucha, snare drum en indian drum. Percussie op afvalmaterialen, (blikken, stokken, bakkersemmers, platen en dergelijke). Domein ritme begeleiding: Keuze uit +/- 50 kleine wereldinstrumenten. Domein dans: Euro-Afrikaanse dans: De deelnemers kiezen uit een feestdans, een rituele dans of een

8 8 dans de dag dans. Naast de vaste begeleider engageren we hiervoor een professionele danseres. We willen zoveel als mogelijk de diverse mogelijkheden en beperkingen van de kinderen en jongeren benutten. Het is pas door zelf over zeer veel kwaliteiten te beschikken dat je kan inspelen op deze diverse situatie. Domein melodie: De muzikanten spelen 2 of 3 melodieën. Leerlingen kiezen en vullen de melodie in ( met woorden of klanken). De danseres maakt plaats voor de muzikant. Ook hier geldt dat we een multi-instrumentalist nodig hebben om goed en vooral flexibel te kunnen inspelen op de Multi capaciteiten van dit bijzonder publiek. Domein scenario: Waarover gaat onze film, wat gebeurt er enz. Domein decor: Welke achtergrond maken (of nemen we) welke attributen enz. Het domein ritme begeleiding kan eventueel niet uitgevoerd worden. Het is een bufferdomein omdat we uit ervaring weten dat niet elke groep een zelfde snelheid hanteert. Bij onze keuzedomeinen staan 3 pedagogische begrippen centraal, aanschouwelijkheid, ervaringsgerichtheid en participatief leren, werken en spelen. Doordat de leerlingen voorbeelden krijgen kunnen ze zelf aan de slag om hun scenario te maken. We hebben voldoende ervaring en werkvormen om er voor te zorgen dat alle kinderen, jongeren en leerkrachten een evenwaardige inbreng kunnen hebben in zowel proces als product. Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? We besteden veel aandacht aan ritmische structuren die ook uitgevoerd kunnen worden op waardeloos materiaal in de klas. We bieden methodieken aan voor het groepsproces die voor leerkrachten appelerend kunnen zijn. De participatieve methodieken die aangewend worden om samen tot een realisatie te komen zijn opgenomen in ons participatiehandboek oprechte deelneming. Elke klas krijgt een exemplaar mee naar de school. Locatie: De activiteit gaat door op de school zelf. Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: Buitengewoon onderwijs : Voor de scholen van het buitengewoon onderwijs geldt dat we in een intake samen met de school op zoek gaan naar de voor hun afdeling geldende ontwikkelingsdoelen en of voor de school geldende en afgesproken handelingsplannen.

9 9 Lager onderwijs: Hieronder hebben we getracht een opsomming te maken van de eindtermen muzische vormingen die volgens ons bereikt of aangeraakt worden. Tijdens een voorbereidend of afrondend gesprek willen we met de leerkrachten samen op zoek gaan naar de bereikte eindtermen op andere leergebieden en of leergebiedoverschrijdende eindtermen (voornamelijk sociale vaardigheden bvb impulsbeheersing). Muvo beeld 1.4 plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven. Muvo beeld 1.6 tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën op een beeldende manier weergeven. Muvo muziek 2.1muziek beluisteren en ervaren, muzikale impressies opdoen uit de geluidsomgeving met aandacht voor enkele kenmerken van de muziek. Muvo muziek2.2 improviseren en experimenteren, klankbronnen en muziekinstrumenten uittesten op hun klankwaarde en in een muzikaal (samen)spel daarvan gebruik maken. Muvo muziek2.3openstaan voor hedendaagse muziek, muziek uit andere tijden, andere landen en culturen. Muvo muziek2.4 genieten van zingen en musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeën of andere aanverwante expressiewijzen. Muvo muziek2.5 vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en het musiceren. Muvo drama 3.2 spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. Muvo drama 3.5 ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. Muvo beweging 4.1 genieten van lichaamstaal, beweging en dans. Muvo beweging 4.2 een eenvoudig bewegingsverhaal opbouwen met als vertrekpunt iets wat gehoord, gezien, gelezen, gevoeld of meegemaakt wordt. Muvo beweging 4.3 samenwerken met anderen: om een eenvoudig dansverloop op te bouwen. Muvo beweging 4.4 bewegen op een creatieve manier en daarbij één of meerdere basiselementen van de beweging bespelen: tijd, ruimte en lichaamsmogelijkheden. Muvo beweging 4.6 het inoefenen, de voorbereiding, het aanwenden van de lichaamstaal en het uitvoeren (vertoning), door henzelf en anderen, kritisch bespreken. Muvo attitudes 6.3 genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. Muvo attitudes 6.4 vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. Muvo attitudes 6.5 respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

10 10 Dagactiviteit: MUZIEK OP STAP Jeugd en Muziek Antwerpen Hoofddiscipline: muziek Andere disciplines die aan bod komen: beeld Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 8 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: We horen vaak dat het grote symfonische repertoire te moeilijk is voor kinderen. Dat hoeft niet per se zo te zijn. Belangrij is wel dat de kinderen een toegangspoort aangeboden krijgen om deze wereld binnen te stappen. Muziek Op Stap is een workshopreeks waarin een J&M-muziekanimator gedurende zes uren de kinderen gidst doorheen een meesterwerk uit de muziekliteratuur. Drie intensieve workshops, creatieve opdrachten tussendoor, een koffer vol muziekinstrumenten en een uitgebreide lesmap: een beproefd succesrecept met nieuwe thema s! Kies je voor De Planeten, dan kom je met Gustav Holst meteen in een space odyssey terecht. De Planeten inspireert de leerlingen bij het bedenken van hun eigen (muzikale) heelal. Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? Er is een voor de voor- en naverwerking een lesmap ter beschikking op Locatie: Op de school zelf of indien mogelijk in DeSingel/het Conservatorium Desguinlei Antwerpen. Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: Eindtermen Muzische Vorming: Domein Muziek: muziek beluisteren en ervaren met aandacht voor klank en functie

11 11 improviseren en experimenteren met klankbronnen en muziekinstrumenten (samen)spelen openstaan voor muziek uit andere tijden praten over musiceren genieten van zingen en musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeën of andere aanverwante expressiewijzen vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het zingen en het musiceren genieten van een gevarieerd aanbod van voor hen bestemde culturele activiteiten ervaren dat een visueel beeld al dan niet vergezeld van een nieuw geluid steeds een nieuwe werkelijkheid kan oproepen Domein Attitudes: exploreren, open houding tegenover kunst genieten van en vertrouwen op het eigen muzisch handelen en dat van anderen.

12 12 Dagactiviteit: SOUNDPAINTING Jeugd en Muziek Antwerpen Hoofddiscipline: muziek Andere disciplines die aan bod komen: dans en theater Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 8 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te componeren voor muzikanten. In de workshop leert de animator Soundpainting een reeks universele basisgebaren die hen dwingt en tegelijk vrij laat zelf een klank te maken met stem of instrument zonder technische vereisten. De workshop Soundpainting is de ideale manier om kinderen en jongeren van alle leeftijden plezier te laten beleven aan het ordenen en samengaan van klanken en geluiden. De Jeugd en Muziek-animatoren volgden een opleiding bij de bedenker van Soundpainting, Walter Thompson (VS). Na de workshop mag een toonmoment niet ontbreken. Met een 100-tal leerlingen en muzikanten toont de school zijn muzikale engagement en creatieve groepsgeest! Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? Navorming Soundpainting is de multidisciplinaire gebarentaal om live te componeren voor muzikanten. In deze navorming leert de soundpainter de leerkrachten een reeks universele basisgebaren die hen dwingt en tegelijk vrij laat zelf een klank te maken met stem of instrument zonder technische vereisten. Locatie: Op de school zelf of indien mogelijk in DeSingel/het Conservatorium Desguinlei Antwerpen.

13 13 Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: Eindtermen Muzische Vorming: Domein Muziek: improviseren en experimenteren met klankbronnen en muziekinstrumenten (samen)spelen praten over musiceren genieten van musiceren en dit gebruiken als impuls voor nieuwe muzikale spelideeën of andere aanverwante expressiewijzen vanuit het eigen muzikaal aanvoelen praten over het musiceren genieten van een gevarieerd aanbod van voor hen bestemde culturele activiteiten. Domein Attitudes: exploreren, genieten van en vertrouwen op het eigen muzisch handelen en dat van anderen.

14 14 Dagactiviteit: ANIMATIE/ STOP MOTION Socra vzw Hoofddiscipline: beeld Andere disciplines die aan bod komen: drama en media Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 8 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: De leerlingen worden ondergedompeld in de magische wereld van de animatiefilm. Het programma stopmotion wordt via de computer en met de digitale camera aangeleerd. Eens het gekend is, kan het filmen beginnen. We laten plasticine tot leven komen en vertellen zo per groep ons eigen verhaal. Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? Het ontwikkelde audiovisuele materiaal kan later in de klas vertoond worden. Het gemaakte filmpje kan waardevol didactisch materiaal worden, indien er een verhaallijn ontstaat die nauw aansluit bij de actualiteit en/of de lesonderwerpen die je behandelt. Dat is echter afhankelijk van de grootte van de groep en de beginsituatie. Wanneer er in de school een camera of digitaal fototoestel beschikbaar is, kan je in de klas opnieuw aan de slag gaan met het creëren van stop-motion-filmpjes. Locatie: Voor de workshop wordt specifieke software gebruikt, nl. istopmotion. Deze is beschikbaar op de Academie van Hoboken: Academie Hoboken Beeldende Kunsten, Oudestraat 41, 2660 Hoboken. Indien de software aanwezig is in de school zelf, kan de workshop ook daar doorgaan.

15 15 Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: 1.4 Plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven. 1.5 Beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet. 1.6 Tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën op een beeldende manier weergeven. 5.2 Ervaren dat een visueel beeld al dan niet vergezeld van een nieuw geluid steeds een nieuwe werkelijkheid kan oproepen. 5.3 Soorten van eenvoudige hedendaagse audiovisuele opnamen en weergavetoestellen (informatiedragers) aanwijzen, benoemen en ze creatief bedienen. 6.1 Blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken. 6.2 Zonder vooroordelen naar kunst kijken. 6.3 Genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. 6.4 Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5 Respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

16 16 Dagactiviteit: Hé, speel je mee? Musiceren met orff-instrumenten in de klas Socra vzw Hoofddiscipline: muziek Andere disciplines die aan bod komen: drama en beeld Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 8 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: Ligt er in jouw school een schat aan orff-instrumenten waarmee je aan de slag wil? Of heb je er geen, maar wil je er heel graag iets mee doen? Dan is deze workshop wat je zoekt, want iedereen kan spelen op deze instrumenten en met enkele vuistregels kan elke leerkracht meteen van start! In deze workshop bekijken we de specifieke klankkenmerken van orff-instrumenten en gaan we er actief mee aan de slag. We vertrekken vanuit een swingend lied en gaan hierbij ontdekken, experimenteren en improviseren op orff-instrumenten. Een workshop vol muzische creativiteit waarop je nog lang zal kunnen verder bouwen met je klas! Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? In deze workshop worden alle aanzetten gegeven om zelf creatief aan de slag te kunnen gaan met orffinstrumenten in de muzische lessen. Je gaat naar huis met kant en klare praktijkvoorbeelden en een massa inspiratie voor toekomstige lessen! Heb je in je school nog geen orff-instrumentarium, dan heb je na deze workshop voldoende bagage om met een kleine investering (enkele xylofoons of ander instrumentarium) aan de slag te gaan met heel je klas.

17 17 Benodigdheden leerkracht: Indien er voldoende orff-instrumentarium in de school zelf aanwezig is en beschikbaar is voor de workshop, gebruiken we graag dat instrumentarium en kan de workshop op de school doorgaan. Indien dat niet mogelijk is, zijn er twee mogelijkheden: a) we zoeken een academie of school in de buurt b) we brengen enkele klankstaven per leerling mee, waarmee we creatief en laagdrempelig aan de slag gaan Locatie: Een academie in de buurt. Indien de locatie op de school zelf beter geschikt is, is dit bespreekbaar. Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: 3.5 Ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. 3.7 Genieten van, praten over en kritisch staan tegenover het eigen spel en dat van anderen, de keuze van spelvormen, onderwerpen, de beleving. 6.1 Blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken. 6.2 Zonder vooroordelen naar kunst luisteren. 6.3 Genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. 6.4 Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5 Respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

18 18 Dagactiviteit: RAP JE MEE? Socra vzw Hoofddiscipline: muziek Andere disciplines die aan bod komen: drama en beeld Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 8 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: Wist je dat je zelfs met de letters van je eigen naam een coole rap kunt maken? Al eensgehoord van jabbertalk-rap? Wist je dat je zelfs een krantenbericht of het lievelingsrecept van je oma kan rappen? We leren wat er belangrijk is bij het rappen en maken samen een super coole klasrap. Misschien zit er wel een getalenteerde beatboxer in jouw klas of maakt één van jullie super coole geluiden adhv bodypercussion. Tijdens het maken van een graffiti kunstwerk met de namen van de klas, kunnen de lippen even ontspannen. We oefenen alles in en dan.. klaar voor het optreden! Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? Er worden technieken en werkvormen gebruikt die makkelijk later hanteerbaar zijn in je eigen klas. Rap is een heel dankbaar onderwerp waarmee je multiculturaliteit in je lessen kan brengen. Locatie: De academie in de buurt of indien de locatie op de school zelf beter geschikt is, is dit te bespreken.

19 19 Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: 3.2 Spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. 3.4 Spelvormen in een sociale en maatschappelijke context hanteren. 3.3 Geconcentreerd luisteren naar een gesproken tekst (verteld of voorgelezen) en die mondeling, schriftelijk, beeldend of dramatisch weergeven. 3.5 Ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. 3.7 Genieten van, praten over en kritisch staan tegenover het eigen spel en dat van anderen, de keuze van spelvormen, onderwerpen, de beleving. 6.1 Blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken. 6.2 Zonder vooroordelen naar kunst luisteren. 6.3 Genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. 6.4 Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5 Respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

20 20 Dagactiviteit: SCHADUWPOPPEN Socra vzw Hoofddiscipline: beeld Andere disciplines die aan bod komen: drama en media Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 8 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: We maken van een eenvoudig stuk karton een levend personage! De wereldberoemde Indonesische schaduwpoppen of Wayang Kulit zijn onze inspiratiebron. De leerlingen bedenken in kleine groepjes een eigen verhaal met zelfbedachte personages, die we nadien uitknippen. Ze worden voorzien van beweegbare ledematen en hulpstokjes en we kunnen aan de slag! Vanachter een doek met tegenlicht geeft elk groepje een voorstelling zoals in een echt poppentheater. Dit hele spektakel wordt gefilmd, zodat de show later in de klas herbeleefd kan worden Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? Er is geen voorbereiding in de klas nodig. Audiovisuele materiaal kan later in de klas vertoond worden. Later kan men in de klas op gelijkaardige manieren aan de slag met een minimum aan materiaal (doek spot), met onderwerpen die aansluiten bij de actualiteit of de lessen. Locatie: Academie Hoboken Beeldende Kunsten, Oudestraat 41, 2660 Hoboken. Indien de locatie op de school zelf beter geschikt is, is dit te bespreken.

21 21 Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: 1.1 Door middel van kunst- en beeldbeschouwing een persoonlijk waardeoordeel ontwikkelen over beelden en beeldende kunst van vroeger, van nu en van verschillende culturen. 1.2 Door betasten en voelen (tactiel), door kijken en zien (visueel) impressies opdoen, verwerken en erover praten. 1.4 Plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven. 1.5 Beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet. 1.6 Tactiele, visuele impressies, ervaringen, gevoelens en fantasieën op een beeldende manier weergeven. 3.2 Spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. 3.3 Geconcentreerd luisteren naar een gesproken tekst (verteld of voorgelezen) en die mondeling, schriftelijk, beeldend of dramatisch weergeven. 3.5 Ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. 5.2 Ervaren dat een visueel beeld al dan niet vergezeld van een nieuw geluid steeds een nieuwe werkelijkheid kan oproepen. 6.1 Blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken.6.4 Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.2 Zonder vooroordelen naar kunst kijken. 6.3 Genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. 6.5 Respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen.

22 22 Dagactiviteit: VAN EEN LEEG BLAD TOT OP HET PODIUM OP KORTE TIJD Socra vzw Hoofddiscipline: drama Andere disciplines die aan bod komen: muziek (ritmiek) Aanbod geschikt voor: Lager onderwijs Buitengewoon onderwijs: type 1 en 8 Inhoud en verloop van de dagactiviteit: Eerst proeven de leerlingen van poëzie, dan schrijven ze eigen gedichten en aan het einde van de dag kennen ze al enkele knepen van een echte slam poet. Alle aangeleerde bagage komt samen in een klassikaal toonmoment. De klasleerkracht is ook actief: hij/zij doet mee met de workshops. Kortom: een boeiend leerproces voor iedereen! Hoe kan de leerkracht de activiteit in de klas voorbereiden en/of naverwerken? Een bespreking op voorhand is essentieel: de workshopbegeleider geeft de leerkracht advies en helpt met de lesvoorbereidingen, de leerkracht geeft de workshopbegeleider info over de klasdynamiek en puzzelt inhoudelijk mee. Na het klassikaal toonmoment evalueren ze beknopt de projectweek. Benodigdheden leerkracht: Het zou fantastisch zijn als een laptop, beamer en scherm aanwezig kunnen zijn. Dan kan er vanuit geprojecteerde beelden worden vertrokken, en eventueel kunnen ook ook leuke filmpjes worden getoond.

23 23 Locatie: Een academie in de buurt of indien de school zelf beter geschikt is, is dit te bespreken. Het aanbod sluit aan bij de volgende ontwikkelingsdoelen/eindtermen: 3.2 Spelvormen waarnemen en inzien dat de juiste verhouding tussen woord en beweging de expressie kan vergroten. 3.4 Spelvormen in een sociale en maatschappelijke context hanteren. 3.3 Geconcentreerd luisteren naar een gesproken tekst (verteld of voorgelezen) en die mondeling, schriftelijk, beeldend of dramatisch weergeven. 3.5 Ervaringen, gevoelens, ideeën, fantasieën uiten in spel. 3.7 Genieten van, praten over en kritisch staan tegenover het eigen spel en dat van anderen, de keuze van spelvormen, onderwerpen, de beleving.genieten van het muzisch handelen waardoor hun expressiemogelijkheden verruimen. 6.4 Vertrouwen op hun eigen expressiemogelijkheden en durven hun creatieve uitingen tonen. 6.5 Respect betonen voor uitingen van leeftijdgenoten, behorend tot eigen en andere culturen. 6.1 Blijvend nieuwe dingen uit hun omgeving ontdekken. 6.2 Zonder vooroordelen naar kunst luisteren.

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan GO! Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Secundair Onderwijs Eindtermen Artistieke Opvoeding 1ste graad

Secundair Onderwijs Eindtermen Artistieke Opvoeding 1ste graad Secundair Onderwijs Artistieke Opvoeding 1ste graad BEELD BEELD PLASTISCHE OPVOEDING : WAARNEMEN 1.1. visuele waarneming en beeldend geheugen versterken en vergroten door beeldelementen te herkennen. 1.2.

Nadere informatie

eindtermen basisonderwijs

eindtermen basisonderwijs STAM op schoolmaat eindtermen basisonderwijs inhoudstafel 1. inleiding...3 2. leergebied overschrijdende eindtermen...3 2.1. ICT...3 2.2. sociale vaardigheden...3 3. eindtermen leergebieden...4 3.1. muzische

Nadere informatie

ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.

ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren. Wereldoriëntatie ET 1.1. De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren. NATUUR ET 1.6 De leerlingen kunnen illustreren dat de mens

Nadere informatie

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht,

Het Orkest. 2 e graad LAGER ONDERWIJS. Beste leerkracht, 2 e graad LAGER ONDERWIJS Beste leerkracht, Binnenkort woont u met uw klas een OORcollege van defilharmonie bij. Om goed voorbereid naar het concert te komen bieden wij graag deze lesmap aan. Voor de leerlingen

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Interactieve rondleiding 1 ste graad LO Met de poesjepoppen doorheen Antwerpen

Interactieve rondleiding 1 ste graad LO Met de poesjepoppen doorheen Antwerpen Interactieve rondleiding 1 ste graad LO Met de poesjepoppen doorheen Antwerpen De Poesjepoppen zijn onze gids in de tentoonstelling over Antwerpen als wereldstad. Hoe verplaatste men zich vroeger? Is de

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT

DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT DOELSTELLINGEN BUURT IN ZICHT GEKOPPELD AAN DE EINDTERMEN 3 DE GRAAD BASISONDERWIJS Voor het bepalen van de doelstellingen hebben we ons gebaseerd op de eindtermen basisonderwijs. De volgende doelstellingen

Nadere informatie

Leerplandoelen Drama (GO)

Leerplandoelen Drama (GO) Leerplandoelen Drama (GO) 1ste graad 3.1 De leerlingen kunnen door kijken naar, inspelen op en zelf spelen, plezier beleven aan eenvoudige dramatische situaties. a. toneelvoorstellingen of poppentheater

Nadere informatie

PLANEET X. Reisgids voor de leerkracht COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Lid van de

PLANEET X. Reisgids voor de leerkracht COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK. Lid van de PLANEET X Reisgids voor de leerkracht Lid van de SCIENCE TECHNOLOGY ENGINEERING MATHS-academie COSMODROME Vlaanderen In Actie Pact 2020 www.stem-academie.be Een initiatief van de Vlaamse Overheid ter promotie

Nadere informatie

1 x x 2 x x 3 x x 4 x x 5 x x 6 x x 7 x x 8 x x 9 x x 10 x x

1 x x 2 x x 3 x x 4 x x 5 x x 6 x x 7 x x 8 x x 9 x x 10 x x 1 x x 2 x x 3 x x 4 x x 5 x x 6 x x 7 x x 8 x x 9 x x 10 x x 1 Bij Zonneland 3 Time-out voor de natuur! Let s shake it Let s shake it N: de natuur A: Instrument bespelen Eindterm 2.1 Muzikale opvoeding

Nadere informatie

Interactieve rondleiding 3 de graad LO Waar water waakt

Interactieve rondleiding 3 de graad LO Waar water waakt Interactieve rondleiding 3 de graad LO Waar water waakt Waar water waakt... Daar is de haven! Tijdens deze rondleiding schepen de leerlingen in voor een bootreis langs de geschiedenis van de haven van

Nadere informatie

Kleurige klanken - Slagwerk aan de winkel! Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw

Kleurige klanken - Slagwerk aan de winkel! Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw Kleurige klanken - Slagwerk aan de winkel! BOOM WHACKERS Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw PERCUSSIE MET MELODIE Boomwhackers zijn de helder gekleurde muzikale buizen die verscheidene

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Interactieve rondleiding 2 de graad LO Megamachtig

Interactieve rondleiding 2 de graad LO Megamachtig Interactieve rondleiding 2 de graad LO Megamachtig Macht heeft voor iedereen een andere betekenis. Zou jij graag veel macht hebben? Wat zou je doen met je macht? Is macht iets van deze tijd of van vroeger?

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Klankmakerij - lesdoelen

Klankmakerij - lesdoelen Klankmakerij - lesdoelen Noot: de Klankmakerij streeft vanaf jonge leeftijd universele eindtermen en -doelen na en deze worden aanpast (lees verdiept ) als de mogelijkheid daartoe bestaat. De teksten hieronder

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding

Lichamelijke opvoeding Lichamelijke opvoeding 1.19 kunnen zich in een spel inleven en hierbij verschillende rollen waarnemen. 1.20bis passen de afgesproken spelregels toe en aanvaarden de sancties bij overtredingen. 3.1 zijn

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010

EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum. A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Zoektocht in het Maascentrum Derde graad LO A. Eindtermen voor het basisonderwijs vanaf 01/09/2010 Lichamelijke opvoeding Motorische competenties 1.1 De motorische basisbewegingen

Nadere informatie

Interactieve rondleiding Op pelgrimstocht LO Heilige Plaatsen

Interactieve rondleiding Op pelgrimstocht LO Heilige Plaatsen Interactieve rondleiding Op pelgrimstocht LO Heilige Plaatsen Waarom leggen pelgrims honderden of soms zelfs duizenden kilometers af naar een heilige plek? De leerlingen bezoeken de tentoonstelling net

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

Afvalslagwerk. wereld, einde 2011 recyclagetijdperk

Afvalslagwerk. wereld, einde 2011 recyclagetijdperk Afvalslagwerk wereld, einde 2011 recyclagetijdperk een muziek-meedoe-sessie waarbij je - vanuit stilte - tot indrukwekkende ritmes komt met recyclagemateriaal en wegwerpspullen. daar verzinnen we woorden

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

BRAZILIAANSE SAMBA PERCUSSIE performance + werkwinkel lesmap

BRAZILIAANSE SAMBA PERCUSSIE performance + werkwinkel lesmap BRAZILIAANSE SAMBA PERCUSSIE performance + werkwinkel lesmap 0032 407 379 014 BRAZILIAANSE PERCUSSIE LESMAP pag1 BRAZILIAANSE SAMBA-PERCUSSIE KLANKMAKERIJ LUCAZ Inleiding! 3 BRAZILIË! 3 CARNAVAL! 3 DE

Nadere informatie

LeerkrachteN Basis onderwijs. M HKA Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

LeerkrachteN Basis onderwijs. M HKA Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen 1 M H KA LeerkrachteN Basis onderwijs M HKA Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen 2 Beste leerkracht, Je reserveerde een interactieve rondleiding of een labo in het M HKA. In dit document vind je: 1 2

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad muziek

basiscompetenties 3de graad muziek basiscompetenties 3de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 3 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999

Muzische opvoeding. Muzikale opvoeding. klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 Muzische opvoeding Muzikale opvoeding klas: doelen deelleerplan VSKO 1999 1. Het kind musiceert met klank en muziek 3 1.1 Musiceren en experimenteren met de stem, met aandacht voor een goed stemgebruik

Nadere informatie

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter

Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter Klasbezoek bibliotheek 2de-3de kleuter De bib is een bos. In groep volgen we een spoor van blaadjes langs verschillende plaatsen in de bib. We leren het reglement kennen en aan de hand van voorwerpen ontdekken

Nadere informatie

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: /

Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: / Workshopaanbod Jan Koenders Alle info: info@jankoenders.be - 0476/21 93 60 Algemeen: Muziek spelen is fun! Daar waar nog zonder veel technieken gezongen en gespeeld kan worden, zie je alleen maar blije

Nadere informatie

Zoveel heb ik jou lief

Zoveel heb ik jou lief Langreuter, Jutta Stefanie Dahle ISBN-13: 9789059241046 NUR 273 D/2014/6186/19 Suggesties: Emy Geyskens Korte inhoud 1 Jij en ik! Victor Haas heeft een fikse ruzie met mama Haas: Hij moet mee opruimen,

Nadere informatie

MUZISCHE VORMING. Visie en voorbeelden

MUZISCHE VORMING. Visie en voorbeelden MUZISCHE VORMING Visie en voorbeelden WAT IS MUZISCHE VORMING? Muzikale vorming Muzische vorming is veel breder. Het is een verzamelnaam van meerdere domeinen: drama, beeld, media, beweging/dans, woord

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

leerlijn muzische 2de, 3de en 4de leerjaar.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

leerlijn muzische 2de, 3de en 4de leerjaar.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod 1. Intensief gebruik maken van alle zintuigen Ik kan geconcentreerd kijken, beluisteren, betasten, smaken, ruiken. Ik sta open voor muzische prikkels van buitenaf en neem de tijd om ze op mij te laten

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Onderwerp. VVKBaO. Leerlingen maken een account, krijgen een rondleiding door Scratch en verkennen het programma.

Onderwerp. VVKBaO. Leerlingen maken een account, krijgen een rondleiding door Scratch en verkennen het programma. Onderwerp Leerlingen maken een account, krijgen een rondleiding door Scratch en verkennen het programma. WO 2.13 een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren; ICT 1 Hebben een positieve

Nadere informatie

leerlijn muzische kleuters en 1ste lj.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod

leerlijn muzische kleuters en 1ste lj.xls 1 van 10 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsaanbod 1. Intensief gebruik maken van alle zintuigen Wanneer ik ertoe word uitgenodigd, gebruik ik bepaalde zintuigen bij het waarnemen. Ik gebruik spontaan al mijn zintuigen bij het waarnemen. Ik weet al op

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied

All italiana. Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 All italiana Nr. Thema Leeftijd Werkvorm Duur Materiaal Leergebied 6.3 Taal & Gebaren 5 9 j. Kringgesprek/ Klasgesprek Rollenspel 100 / Lichamelijke opvoeding Muzische vorming Nederlands Sociale vaardigheden

Nadere informatie

Blommetjes Naar het boek van JonArno Lawson en Sydney Smith

Blommetjes Naar het boek van JonArno Lawson en Sydney Smith Blommetjes Naar het boek van JonArno Lawson en Sydney Smith Duur: 2 lessen van 25 minuten en 1 les van 50 tot 100 minuten Leeftijd: tweede graad lagere school. Ook gepast voor jongere of oudere kinderen

Nadere informatie

JK OK L1 L2 L3 L4 L5 L6

JK OK L1 L2 L3 L4 L5 L6 Atelier: Een reclamefilmpje maken JK OK L1 L2 L3 L4 L5 L6 Eindtermen: Wereldoriëntatie 1.16 De leerlingen kunnen met enkele voorbeelden aantonen dat energie nodig is voor het functioneren van levende en

Nadere informatie

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016

Dag van het zesde leerjaar PN206BA/1516 reeks 1 Dinsdag 26 januari 2016 PEDIC Vormingsinitiatief voor leraren van het zesde leerjaar. Een organisatie van PEDIC in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst regio Oost-Vlaanderen. OPZET Tijdens deze derde editie van

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Junior Adventure: - Moeraspiste, blote voetenpad, hoge Tarzans, touwenparcours, waterplas (kajak), droge teambuilding Eindtermen wereldoriëntatie

Nadere informatie

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA PEDAGOGISCHE FICHE Laatst gewijzigd op: 27/Mar/09 ORGANISATIE: ECUADORGALLERY METHODIEK: CREATIEVE SCHILDEREN 1. Algemene info Adres: Bretagnestraat 25, 17 1200 Brussel Tel: 027704310-0494486164 Fax: /

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

onderwerp: Foto s trekken (media, beeld, drama)

onderwerp: Foto s trekken (media, beeld, drama) onderwerp: Foto s trekken (media, beeld, drama) De kinderen kunnen gericht kijken. De kinderen kunnen een digitaal fototoestel hanteren. De kinderen kunnen een compositie samen stellen om te fotograferen.

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten.

Accent op verhaal. Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. onderdeel: dialoog Titel les/thema Toneel spelen Graad: 1 Accent op verhaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

Les 5 : eigen familiegeschiedenis

Les 5 : eigen familiegeschiedenis LES 5 Les 5 : eigen familiegeschiedenis Achtergrondinformatie leerkracht: In deze les zoomen we in op de eigen familiegeschiedenis. Tijdens de eerste les kregen de leerlingen de opdracht zelf informatie

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Klimmen, Kajak & Kano, Teambuilders, Laserbattle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander

Nadere informatie

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles Verslag leerorkest studieochtend Zingen tijdens de instrumentale groepsles 6 maart 2012 Muziekcentrum Zuidoost 7 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Noord 9 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Docent: Otto

Nadere informatie

Interactieve rondleiding en atelier 1 ste, 2 de en 3 de leerjaar Heerlijke stad

Interactieve rondleiding en atelier 1 ste, 2 de en 3 de leerjaar Heerlijke stad Interactieve rondleiding en atelier 1 ste, 2 de en 3 de leerjaar Heerlijke stad Kinderen groeien vandaag meer dan ooit op in een verstedelijkte samenleving. Wereldwijd woont de helft van de bevolking in

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen

Samengevat door Lieve D Helft ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Samengevat door ICT-coördinator Scholengemeenschap InterEssen Eindtermen ICT Vanaf het schooljaar 2007-2008 zijn er eindtermen voor ICT in het lager onderwijs, dus zal men ICT meer en meer moeten integreren

Nadere informatie

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR!

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! Shine Wij zijn SHINE, een centrum voor podiumkunsten. Graag willen wij u hierbij kennis laten

Nadere informatie

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur

Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur Rooms-katholieke Godsdienst RKve Verbondenheid met zichzelf, anderen, gemeenschappen, natuur en cultuur voor de keuzes die men maakt. Verschillende vormen van verstilling, meditatie, KLEUTER: verbondenheid

Nadere informatie

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama -

Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - Cultuureducatie met Kwaliteit Nijmegen - Vaardigheidslijn Drama - In de vaardigheidslijn drama wordt gebruik gemaakt van spelvaardigheden, verbeelden en vormgeven in een opbouwende lijn voor de groepen

Nadere informatie

kinderateliers 17 september 2014

kinderateliers 17 september 2014 kinderateliers De ateliers bestaan uit een serie lessen (minimaal 5 maximaal 10) van een uur met uitzondering van ateliers beeldend 1,5 uur Kosten zijn 3,- per les Tijdstip: direct na schooltijd Locatie:

Nadere informatie

1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente?

1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente? 1. Is er een academie voor muziek-woord-dans of een academie voor beeldende kunsten (of een filiaal ervan) in uw gemeente? = 428 = 52 2. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een academie

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Schuilt er een onderzoeker in jou?

Schuilt er een onderzoeker in jou? Schuilt er een onderzoeker in jou? Bijlage: Lesdoelen en leerplandoelen INHOUD 1 Eerste kennismaking met Inagro en zijn activiteiten... 3 1.1 Lesdoelen... 3 1.2 Leerplandoelen... 3 1.2.1 Leerplan wereldoriëntatie

Nadere informatie

Wat een feest! Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6

Wat een feest! Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 Wat een feest! 1. Thema: Feestdagen 2. Vakgebied en vakonderdeel: Muzische vorming/drama 3. Doelgroep Eerste graad Tweede graad Derde graad 1 2 3 4 5 6 4. Duur: 50 min. 5. Doelen Eindtermen: 3.5 ervaringen,

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

MUZIEKRAAKT PROJECTOVERZICHT

MUZIEKRAAKT PROJECTOVERZICHT INLEIDING Muzikale activiteiten kunnen altijd en overal. Al met weinig middelen en achtergrondkennis, zijn er veel mogelijkheden! De projecten van MuziekRaakt, beogen naast de plezierige ervaring voor

Nadere informatie

Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Waar wacht je op?! Zwaartekracht! COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische tips Siteplan

Nadere informatie

Thema kinderportretten

Thema kinderportretten Thema kinderportretten Les 2: Wat gebeurde er tussen de twee foto s? Lestitel: Wat gebeurde er tussen de twee foto s? Leerdomein: drama, bewegingsexpressie Lesduur: 50 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische

Nadere informatie

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Alle nieuwe doelen per leerjaar worden cursief- en dikgedrukt. Zingen Spelen Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 20 liedjes correct zingen, klassikaal en in een groepje

Nadere informatie

BOOMWHACKERS PERCUSSIE MET MELODIE. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw. Kleurige klanken.

BOOMWHACKERS PERCUSSIE MET MELODIE. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw. Kleurige klanken. Klankmakerij - project ontwikkeld in opdracht van Musica vzw BOOMWHACKERS Kleurige klanken Slagwerk aan de winkel www.boomwhackers.com PERCUSSIE MET MELODIE Dit zijn de helder gekleurde muzikale buizen

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

Leerlingen hebben een introductie les gekregen rond Scratch. De leerlingen kunnen hulp vragen en zich laten helpen.

Leerlingen hebben een introductie les gekregen rond Scratch. De leerlingen kunnen hulp vragen en zich laten helpen. Onderwerp Voorkennis Leerlingen lossen eenvoudige opdrachten op om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden van Scratch. Leerlingen hebben een introductie les gekregen rond Scratch. WO 2.7 In concrete

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Muziek 1. Welkom Kriebels - De kinderen kunnen spontaan vakantieherinneringen ophalen. - De kinderen kunnen herkenbare passages vergelijken met situaties uit hun leefwereld.

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK Inhoud 5 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek? 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK

LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK LEGO MINDSTORMS EEN INLEIDING TOT PROGRAMMEREN COSMODROME POORT NATIONAAL PARK HOGE KEMPEN GENK 2 Inhoud 4 5 8 Introductie Eindtermen/ ontwikkelingsdoelen Hoe verloopt het bezoek 8 9 10 Het programma Praktische

Nadere informatie

de glorie van de prehistorie Educatief pakket voor het 5 e en 6 e leerjaar van het basisonderwijs.

de glorie van de prehistorie Educatief pakket voor het 5 e en 6 e leerjaar van het basisonderwijs. de glorie van de prehistorie Educatief pakket voor het 5 e en 6 e leerjaar van het basisonderwijs. Beste leerkracht, Met het educatief pakket De glorie van de prehistorie haal je letterlijk een stukje

Nadere informatie

Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair 5 min.

Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair 5 min. Timing Activiteitsdoelen Leerinhouden Didactische werkvormen Didactische Organisatie Inleiding Agenda: Stop motion: Gedicht van Hugo Korte voorstelling stagiair Claus Vragen om de agenda te nemen. De leerlingen

Nadere informatie

WORKSHOP. NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) Type ASO TSO BSO KSO

WORKSHOP. NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) Type ASO TSO BSO KSO WORKSHOP NAAM ORGANISATIE Integratiedienst Leuven - Wereldkleur TITEL WORKSHOP Liedjes en dans in Swahili (Oost-Afrika) DOELGROEP Lager Onderwijs 3 e graad Secundair Onderwijs 1 e graad 2 e graad 3 e graad

Nadere informatie

Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar

Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar Onze PC produceert een CD Doelgroep vanaf 6 jaar Ass echte sterren maken wij onze eigen muzikale superproduktie en branden ze op een CD. We maken met deze workshop aan de deelnemers duidelijk dat ze net

Nadere informatie

de leerling is geconcentreerd en toont zin voor afwerking de leerling communiceert over zijn/haar kunstbeleving

de leerling is geconcentreerd en toont zin voor afwerking de leerling communiceert over zijn/haar kunstbeleving ontdekt exploreert en experimenteert is geconcentreerd en toont zin voor afwerking breidt de eigen voorkeuren uit creëert hanteert de muzikale parameters en componenten staat open voor het onbekende, het

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie