Te onthouden inzake dit nieuwe KB : Inwerkingtreding: 1 januari 2016 Bedrag van de forfaitaire minimumbijdrage per werknemer:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Te onthouden inzake dit nieuwe KB : Inwerkingtreding: 1 januari 2016 Bedrag van de forfaitaire minimumbijdrage per werknemer:"

Transcriptie

1 December TARIFERING EDPB Nota over de wetgeving In mei 2014 verscheen het koninklijk besluit van 24 april 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (EDPB) wat betreft de tarifering. Het bevat een volledige herziening van de afdeling IIbis van het KB van 27/03/ EDPB betreffende de verplichte forfaitaire bijdragen. Deze tekst wordt voortaan vervangen door een nieuw KB verschenen in het Belgisch Staatsblad op 14 december Het betreft het koninklijk besluit van tot wijziging van het koninklijk besluit van betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (EDPB) wat betreft de tarifering. Het wordt van kracht op 1 januari Te onthouden inzake dit nieuwe KB : Inwerkingtreding: 1 januari 2016 Bedrag van de forfaitaire Indien > 5 werknemers minimumbijdrage per werknemer: (*) zie bijlage 1 van het KB 41,50 (Tariefgroep1)* 60,50 (Groep 2) 75,50 (Groep 3) 95,50 (Groep 4) 112,00 (Groep 5) Prestaties die deze bijdrage dekt voor bedrijven die geen PA niveau 1 of 2 hebben (= ondernemingen C of D): Indien 5 werknemers (op 30 november van het voorgaande jaar) 35,50 (Tariefgroep 1)* 51,50 (Groep 2) 64,00 (Groep 3) 81,00 (Groep 4) 95,00 (Groep 5) Meewerken aan de risicoanalyse, Gezondheidstoezicht: voorafgaande en periodieke gezondheidsbeoordelingen, spontane raadplegingen, onderzoeken bij werkhervatting, bezoeken voorafgaand aan de werkhervatting, voortgezet gezondheidstoezicht, moederschapsbescherming, inzage in het gezondheidsdossier. Beeldschermwerk: meewerken aan de analyse, aangevuld met een bevraging (of een ander instrument) en het voorstellen van preventiemaatregelen. Voedingsmiddelen: meewerken aan de opleiding in verband met voedselhygiëne en aan de analyse van de risico s inzake contact met voedingswaren. CPBW (2 per jaar), Arbeidsongevallen: verlenen van bijstand naar aanleiding van een ernstig arbeidsongeval (prestaties PA: max. 5 u/ongeval). Psychosociale risico s: behandeling van de individuele vraag tot informele of formele psychosociale interventie van de werknemer, met uitzondering van de prestaties volgend op de mededeling van de identiteit van de verzoeker aan de werkgever, in het kader van de formele psychosociale interventie. Onderzoek van de arbeidsplaatsen en van de werkposten, Afleveren van een beleidsadvies: onder verantwoordelijkheid van de preventieadviseur, binnen de 5 jaar die volgen op de datum van aansluiting, Inventaris van de uitgevoerde prestaties.

2 Prestaties gedekt door deze bijdrage (indien interne PA niveau 1 of 2), i.e. ondernemingen A, B, C: Prestaties die niet gedekt worden door de forfaitaire bijdrage: Mogelijkheid van ingebrekestelling: Opstellen van een beleidsadvies binnen een termijn van 5 jaar: Vanaf de inwerkingtreding van dit KB. De forfaitaire minimumbijdrage wordt omgezet in preventie-eenheden (PE). Een PE komt overeen met 150. Deze PE worden gebruikt voor: Gezondheidstoezicht: preventieve handelingen, organiseren van het inzagerecht in het gezondheidsdossier, Uitvoeren van de opdrachten van de PA-PSA (behalve indien interne PA-PSA). Andere prestaties in verband met preventie Technische handelingen RB Bijkomende handelingen gezondheidstoezicht, Reële verplaatsingskosten van de PA's en van de personen die hen bijstaan. Indien de externe dienst de verwachte prestaties niet uitvoert, kan de werkgever de dienst in gebreke stellen en is hij de minimumbijdrage niet meer verschuldigd. Beeld van de risico s in de onderneming, Diagnose van het preventiebeleid in de onderneming, Voorstellen van correctiemaatregelen en maatregelen om het welzijnsbeleid in de onderneming te verbeteren Informatie en/of documentatie over goede praktijken. In voorkomend geval kan dit beleidsadvies worden gesteund op een instrument dat hiertoe gezamenlijk door de externe diensten wordt uitgewerkt. Monitoring die de concrete toepassing van deze bepalingen evalueert. Gedetailleerd overzicht: In het rood: wijzigingen aangebracht door het KB van In het blauw: Opmerkingen van CEDIOB Afdeling IIbis van het KB van wordt afdeling II/1: Afdeling IIbis. Verplichte forfaitaire minimumbijdragen verschuldigd voor de prestaties van de preventieadviseurs van de externe diensten. Afdeling II/1 - Verplichte forfaitaire minimumbijdragen verschuldigd voor de prestaties van de externe diensten Artikel 13/1: Deze afdeling is van toepassing op de werkgevers en de daarmee gelijkgestelde personen, bedoeld in artikel 2 van de wet, alsook op de externe diensten waarop zij een beroep doen in toepassing van de artikelen 8 tot 11 van het koninklijk besluit betreffende de interne dienst.

3 Artikel 13/2: De werkgever is jaarlijks aan de externe dienst een forfaitaire minimumbijdrage verschuldigd per werknemer, waarvan het bedrag bepaald wordt door de tariefgroep waartoe de werknemer behoort volgens zijn hoofdactiviteit zoals bepaald in bijlage 1. Deze groepen worden bepaald in bijlage I van het huidige KB. De leden van de Hoge Raad waren van mening dat een tariefregeling op basis van vijf tariefgroepen de oplossing zou zijn die het meest aan de reële situatie van de activiteitensectoren aangepast is. Voor micro-ondernemingen is er een voordeliger tarief vastgelegd. De forfaitaire minimumbijdrage per werknemer bedraagt: Groep 1: Groep 2: Groep 3: Groep 4: Groep 5: Werkgevers met > 5 werknemers 41,50 60,50 75,50 95,50 112,00 Werkgevers met 5 werknemers 35,50 51,50 64,00 81,00 95,00 (op 30 november van het voorgaande jaar) De werkgever is jaarlijks de forfaitaire minimumbijdrage verschuldigd voor een werknemer die gedurende een volledig kalenderjaar via DIMONA bij hem geregistreerd is, of, bij ontstentenis hiervan, is ingeschreven in een document of register dat op vergelijkbare wijze het personeelsbestand weergeeft. Voor een werknemer die niet gedurende een volledig kalenderjaar bij een werkgever geregistreerd is, is de werkgever een twaalfde van de forfaitaire minimumbijdrage verschuldigd per kalendermaand waarin de werknemer minimaal één dag bij hem geregistreerd is. Indien er voor deze werknemer een individuele prestatie wordt geleverd, is de forfaitaire minimumbijdrage in zijn geheel verschuldigd. Artikel 13/3 Prestaties gedekt door de forfaitaire minimumbijdrage: In ruil voor de forfaitaire minimumbijdrage heeft de werkgever van groep C of D, die in zijn interne dienst niet beschikt over een PA (art. 22 KB IDPB 27/03/98), recht op de volgende algemene prestaties: Risicoanalyse: o het actief meewerken aan het opstarten, uitvoeren en updaten van de risicoanalyse,

4 o het voorstellen van de preventiemaatregelen die moeten worden genomen op basis van deze analyse: op het niveau van de organisatie in zijn geheel, op het niveau van elke groep van werkposten of functies, op het niveau van het individu (art. 8-9, KB 27/03/1998 beleid inzake welzijn). Gezondheidstoezicht: o Voorafgaande en periodieke gezondheidsbeoordelingen o Spontane raadplegingen, o Onderzoeken bij werkhervatting, o Bezoeken voorafgaand aan werkhervatting, o Voortgezet gezondheidstoezicht, o Medische onderzoeken in het kader van de moederschapbescherming. Het onderzoek met het oog op reïntegratie (art KB ) wordt niet vermeld! Gezondheidsdossier: inzagerecht binnen een termijn van 5 werkdagen te rekenen vanaf de ontvangst door de externe dienst van het verzoek tot inzage. Zie art. 91 van het KB van 28/05/ 2003: op verzoek van de werknemer, mag de PA- AG de arts die deze werknemer behandelt contacteren en hem documenten uit het gezondheidsdossier dat de gegevens bevat bedoeld in artikel 81, 1, a), b) en d) lenen of hem er een afschrift van bezorgen, met uitzondering van de persoonlijke notities van de PA-AG. De werknemer heeft het recht kennis te nemen van alle medische persoonsgegevens en van de blootstellinggegevens uit zijn gezondheidsdossier door tussenkomst van zijn behandelende arts. Beeldschermwerk: meewerken aan de analyse, aangevuld - in voorkomend geval - met een bevraging of een ander instrument; voorstellen van preventiemaatregelen betreffende beeldschermwerk. Voedingsmiddelen: meewerken aan de opleiding in verband met voedselhygiëne en aan de analyse van de risico s inzake contact met voedingswaren. CPBW: het bijwonen van de vergaderingen zoals voorafgaand vastgelegd (telkens wanneer een agendapunt hun specifieke competentie aanbelangt en met name bij de bespreking van het globale plan, het jaarlijkse plan en de voorstelling van het jaarverslag van de EDBP: i.e. 2 vergaderingen per jaar.

5 Arbeidsongevallen: verlenen van bijstand naar aanleiding van een ernstig arbeidsongeval. De PA kan maximaal 5 uren presteren/per ongeval. Deze bijstand omvat met name het voorstellen van bewarende maatregelen en het uitvoeren van de onderzoeken van ernstige arbeidsongevallen. Psychosociale risico s: behandeling van de individuele vraag tot informele of formele psychosociale interventie van de werknemer, met uitzondering van de prestaties volgend op de mededeling van de identiteit van de verzoeker aan de werkgever, in het kader van de formele psychosociale interventie. Onderzoek van de arbeidsplaatsen en van de werkposten. Afleveren van een beleidsadvies: over het preventiebeleid van de werkgever, onder verantwoordelijkheid van de preventieadviseur : binnen de 5 jaar die volgen op de datum van aansluiting, (bijlage 2). Regelmatig bijgewerkt en minstens om de 3 jaar. Inventaris van de prestaties uitgevoerd bij de werkgever: wordt online beschikbaar gehouden. Zie art. 29 en 30 KB EDPB, i.e. het Algemeen Interventieverslag (AIV), de telling van de interventie-eenheden en de volledige inventaris van de prestaties. De externe dienst wordt geacht de prestaties in verband met de risicoanalyse te hebben geleverd indien ze een gestandaardiseerde werkwijze hanteert die: Werd ontwikkeld voor één of meerdere sectoren of voor bepaalde functies en werd goedgekeurd door de sociale partners van de betrokken sector, resulteert in een instrument dat toelaat ten minste de resultaten van de risicoanalyse, de te nemen preventiemaatregelen, de vereiste kwalificaties en opleiding en de verplichtingen inzake gezondheidstoezicht vast te stellen; bijdraagt tot het opstellen van het beleidsadvies, Wordt minstens driejaarlijks evenals bij belangrijke wijzigingen aan de functies of de werkposten geactualiseerd of opgesteld. indien nodig aangevuld wordt door een aanpak op individueel niveau.

6 Voor de werkgever van groep A, B of C die in zijn interne dienst beschikt over een PA van niveau I of II wordt de forfaitaire minimumbijdrage omgezet in preventieeenheden (PE) (dit vervangt onze FJB) die bij voorrang worden besteed aan de volgende prestaties: Gezondheidstoezicht: preventieve handelingen, organiseren van het inzagerecht in het gezondheidsdossier, Uitvoeren van de opdrachten van de PA-psychosociale aspecten (behalve indien interne PA-psychosociale aspecten). Indien er preventie-eenheden overblijven na het uitvoeren van deze prestaties: kunnen deze door de werkgever, in overleg met de externe dienst, worden opgenomen onder de vorm van andere prestaties die verband houden met het preventiebeleid van de onderneming. De resterende PE zijn overdraagbaar. Indien er onvoldoende preventie-eenheden zijn: garandeert de externe dienst de uitvoering van de prestaties maar zullen ze afzonderlijk aangerekend worden. De werkgever die binnen de IDPB beschikt over een departement belast met het medisch toezicht, is aan de externe dienst een bijdrage verschuldigd die overeenstemt met de genoemde prestaties. Artikel 13/4: Preventie-eenheden (PE) Een preventie-eenheid bedraagt 150. De werkgever kan preventie-eenheden opnemen door middel van prestaties van de externe diensten, met toepassing van de volgende wegingsfactoren die rekening houden met de gemiddelde kostprijs per uur gepresteerd door het personeel van een externe dienst, inclusief bruto uurloonkost, extralegale voordelen en overheadkosten: 1,25 PE Uur gepresteerd door een PA-Arbeidsgeneesheer 1 PE Uur gepresteerd door een PA-Veiligheid 1 PE Uur gepresteerd door een PA-Hygiëne 1 PE Uur gepresteerd door een PA-Ergonomie 1 PE Uur gepresteerd door een PA-Psychosociale aspecten 0,75 PE Uur gepresteerd door een PA, niveau II 0,75 PE Uur gepresteerd door een arbeidsverpleegkundige

7 Artikel 13/5 : prestaties die niet gedekt worden door de forfaitaire minimumbijdrage De volgende prestaties kunnen afzonderlijk aangerekend worden aan de werkgever: Technische handelingen in het kader van de opdrachten inzake risicobeheer (onderzoeken, controles en metingen die een laboratoriumanalyse vergen,...), Bijkomende handelingen in het kader van de opdrachten inzake gezondheidstoezicht (de kosten van de analyses, radiologische onderzoeken, gerichte onderzoeken, gerichte functionele tests,...), Reële verplaatsingskosten van de PA's en van de personen die hen bijstaan. Artikel 13/6: Opdrachten inzake RB: 115 / gepresteerd uur De prestaties die niet opgenomen zijn in artikel 13/3. Opdrachten inzake gezondheidstoezicht: De prestaties die worden uitgevoerd na uitputting van de preventieeenheden (werkgever groep A, B of C) bedoeld in artikel 13/4. 77,53/prestatie OF 115/gepresteerd uur De preventieve handelingen die niet opgenomen zijn in artikel 13/3 voor een werkgever van groep C of D die niet beschikt over een interne PA van niveau I of II. De preventieve handelingen die afzonderlijk moeten worden aangerekend na uitputting van de preventie-eenheden voor een werkgever van groep A, B of C die beschikt over een interne PA van niveau I of II (artikel 13/4). Artikel 13/7: Spilindex De basisspilindex bedraagt 99,04. De bedragen worden elk jaar op 1 januari aangepast aan de spilindex. Artikel 13/8: Ingebrekestelling van de externe dienst Indien de externe dienst de prestaties bedoeld in artikel 13/3 (i.e. de prestaties gedekt door het forfait), niet uitvoert, stelt de werkgever de dienst schriftelijk in gebreke. Indien de EDPB kennelijk in gebreke blijft om zijn prestaties alsnog uit te voeren, is de werkgever de forfaitaire minimumbijdrage niet verschuldigd. Een afschrift van de ingebrekestelling wordt voorgelegd aan het Adviescomité. Afdeling III - Organisatie van de externe dienst (KB 27/03/1998 EDPB

8 Artikel 29 (AIV), namelijk: De externe dienst stelt voor elke interventie uitgevoerd in het kader van haar overeenkomst op algemene wijze een verslag op dat de volgende gegevens bevat: 1 de aanduiding van de werkgever bij wie de interventie gebeurt; 2 de naam van de preventieadviseur of preventieadviseurs die de interventie hebben verricht evenals hun kwalificatie; 3 de verwijzing naar het kwaliteitshandboek van zodra het bestaat; 4 de datum van de interventie; 5 een beschrijving van de interventie met in voorkomend geval, de aanduiding van de reglementaire bepaling die ze oplegt; 6 de adviezen en besluiten. 7 Al naar gelang het geval wordt het verslag aangevuld met de eisen opgelegd door de specifieke methodes die bij de interventie werden gebruikt. Wordt veranderd als volgt: Op elektronische wijze zal een inventaris bijgehouden worden voor de werkgever door de externe dienst. Deze inventaris bevat per prestatie de volgende gegevens: Datum en duur van prestatie, De naam van de PA en zijn deskundigheid, Beschrijving van de prestatie (indien nodig met reglementaire bepaling die ze oplegt), Verwijzing naar het kwaliteitshandboek, Adviezen en besluiten, Specifieke gebruikte methodes, Kost in preventie-eenheden om het saldo te kunnen berekenen. Artikel 30, namelijk: Dit verslag is bestemd voor de werkgever die beroep doet op de externe dienst en wordt bijgehouden door de interne dienst. Het wordt ter beschikking gehouden voor de met het toezicht belaste ambtenaren en ter informatie voorgelegd aan het Comité. Wordt veranderd als volgt: De werkgever brengt het Comité op de hoogte van de inhoud van deze inventaris: op regelmatige tijdstippen, telkens wanneer het Comité er om verzoekt.

9 Vanaf de inwerkingtreding van het huidig KB, namelijk 1 januari 2016: De EDPB beschikken over een termijn van 5 jaar voor het opstellen van het beleidsadvies. Er is een monitoring opgestart m.b.t. de concrete toepassing van deze bepalingen door de werkgevers en de EDPB. De minister bepaalt de voorwaarden en de modaliteiten van deze monitoring. Op basis van de resultaten van deze laatste zal er een evaluatie uitgevoerd worden door de FOD Werkgelegenheid en voor advies voorgelegd worden aan de Hoge Raad voor preventie en bescherming op het werk. Indien deze evaluatie zou aantonen dat het effect van dit systeem over- of ondergewaardeerd is, zal dit aangepast worden in een nieuwe tariefregeling! Beleidsadvies (bijlage 2): Het advies dat aan de werkgever gericht wordt: - geeft een beeld van de risico's in de onderneming, - bevat een diagnose van het preventiebeleid in de onderneming (reeds genomen preventiemaatregelen en opsomming van specifieke tekortkomingen), - bevat voorstellen van correctiemaatregelen en maatregelen om het welzijnsbeleid in de onderneming te verbeteren, - geeft in voorkomend geval informatie en/of documentatie over goede praktijken of aangepaste praktische hulpmiddelen en tools om de voorgestelde maatregelen te kunnen implementeren. De volgende stappen moeten minimaal gevolgd worden: - het verschaffen van algemene documentatie i.v.m. de risico s die verbonden zijn aan de activiteiten van de onderneming en de daaraan gekoppelde bekende goede praktijken en preventiemaatregelen, - het verrichten van een onderzoek van de arbeidsplaatsen en van de werkposten, uiterlijk binnen de twee jaar volgend op de aansluiting bij werkgevers die onderworpen zijn aan tarief 3, 4 of 5; of binnen de drie jaar bij werkgevers onderworpen aan tarief 1 of 2 - het opmaken van een globale analyse van de arbeidsongevallen en incidenten, - het vastleggen van de aanvullende contactmomenten die nodig zijn om het beleidsadvies te vervolledigen, - het deelnemen aan de bespreking van het beleidsadvies in het Comité. In voorkomend geval kan dit beleidsadvies worden gesteund op een instrument dat hiertoe gezamenlijk door de externe diensten wordt uitgewerkt.

Circulaire TARIFERING EXTERNE DIENSTEN PBW

Circulaire TARIFERING EXTERNE DIENSTEN PBW EEN NIEUWE TARIFERING VOOR EXTERNE DIENSTEN PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (ED) PRINCIPE Codex II.3 Het financieringssysteem van de Externe Diensten werd aangepast aan de huidige behoeften op vlak

Nadere informatie

Circulaire 2016/03. Tarifering Externe Diensten PBW

Circulaire 2016/03. Tarifering Externe Diensten PBW Een nieuwe tarifering voor Externe Diensten Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW) PRINCIPE KB 27 november 2015, dat het KB Externe Diensten van 27 maart 1998 wijzigt WELZIJNSWET 1996 Welzijnswet

Nadere informatie

Basistaken van de externe dienst voor uw bedrijf

Basistaken van de externe dienst voor uw bedrijf Basistaken van de externe dienst voor uw bedrijf U betaalt een forfaitaire bijdrage aan Mensura. Deze is bepaald door het aantal werknemers (status 30 november voorgaand jaar) en de tariefgroep waartoe

Nadere informatie

TARIFICATIE EXTERNE DIENSTEN VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK VANAF 1 JANUARI 2016

TARIFICATIE EXTERNE DIENSTEN VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK VANAF 1 JANUARI 2016 TARIFICATIE EXTERNE DIENSTEN VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK VANAF 1 JANUARI 2016 WAT VOORAFGING Akkoord G10 van 5 juli 2013 (geharmoniseerd statuut A/B) voorzag in compensatie via aangepaste

Nadere informatie

Wettelijke basis. Tarieven (Art. 13/2, 2 KB EDBPW)

Wettelijke basis. Tarieven (Art. 13/2, 2 KB EDBPW) N I E U W E TA R I E F R E G E L I N G E X T E R N E D I E N S T E N Wettelijke basis Sinds 1 januari 2016 is een nieuwe tariefregeling van kracht is voor de prestaties van de externe diensten voor preventie

Nadere informatie

Externe diensten PBW Jo De Jonghe Expert Health & Prevention, Social Affairs, Agoria

Externe diensten PBW Jo De Jonghe Expert Health & Prevention, Social Affairs, Agoria Externe diensten PBW Jo De Jonghe Expert Health & Prevention, Social Affairs, Agoria Social Affairs Health & Prevention KB 27 november 2015 Tarificatie Externe Diensten Preventie KB tot wijziging van het

Nadere informatie

HERVORMING EDPB PERSPECTIEVEN 2015 / Dr Françoise DENIS Algemeen Directrice EDPB 17 juni 2014

HERVORMING EDPB PERSPECTIEVEN 2015 / Dr Françoise DENIS Algemeen Directrice EDPB 17 juni 2014 HERVORMING EDPB PERSPECTIEVEN 2015 / 2016 Dr Françoise DENIS Algemeen Directrice EDPB 17 juni 2014 PRINCIPES AAN DE BASIS VAN DE HERVORMING Nood aan een hervorming sinds lang aangevoeld door de sector

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG NL FR einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2014-05-23 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 24 APRIL 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit

Nadere informatie

Wat kan je verwachten van je externe dienst PBW vanaf 01/01/2016? Jo De Jonghe, Senior Advisor Social Affairs, Agoria

Wat kan je verwachten van je externe dienst PBW vanaf 01/01/2016? Jo De Jonghe, Senior Advisor Social Affairs, Agoria Wat kan je verwachten van je externe dienst PBW vanaf 01/01/2016? Jo De Jonghe, Senior Advisor Social Affairs, Agoria Doel, taken en opdrachten EDPBW Arbeidsveiligheid Doel EDPBW EXPERTISE LEVEREN De taken

Nadere informatie

KB s 24 april 2014 Gezondheidstoezicht

KB s 24 april 2014 Gezondheidstoezicht KB s 24 april 2014 Gezondheidstoezicht GDPB 16/10/2014 gdpb@bz.vlaanderen.be www.bestuurszaken.be KB van 24 april 2014 tot wijziging van het KB van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie

Nadere informatie

Identificatiedocument Groep C- / D 1

Identificatiedocument Groep C- / D 1 dentificatiedocument Groep C- / D 1 1. dentificatie van de werkgever Firmanaam :.. Aansluitingsnummer: Adres van de maatschappelijke zetel :... Adres van de bedrijfszetel :... Adres correspondentie :...

Nadere informatie

Vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk

Vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk Vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk 1 CO-PREV = 11 erkende EDPB s EDPB s zorgen met ± 3000 medewerkers voor : 3.300.000 werknemers 210.000 bedrijven 2 WERKING CO-PREV

Nadere informatie

INTERNE NOTA: EXTERNE PREVENTIEDIENSTEN - MAXIMUMFACTUUR

INTERNE NOTA: EXTERNE PREVENTIEDIENSTEN - MAXIMUMFACTUUR Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Identificatiedocument Groep C- / D 1

Identificatiedocument Groep C- / D 1 dentificatiedocument Groep C- / D 1 1. dentificatie van de werkgever Firmanaam :... Aansluitingsnummer: Adres van de maatschappelijke zetel :... Adres van de bedrijfszetel :... Adres correspondentie :...

Nadere informatie

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving FD/NB Brussel, 23 mei 2014 TARIFERING EDPB Nta ver de wetgeving Op 23 mei 2014 is een reeds lang aangekndigd KB verschenen: Het kninklijk besluit van 24 april 2014 tt wijziging van het kninklijk besluit

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 3. De externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Omzetting in Belgisch recht van de Europese

Nadere informatie

Een gezonde samenwerking met uw externe dienst. (in het kader van de nieuwe tarifering)

Een gezonde samenwerking met uw externe dienst. (in het kader van de nieuwe tarifering) 1 Een gezonde samenwerking met uw externe dienst (in het kader van de nieuwe tarifering) Ir. Geert De Smet Prebes-Gent-29/01/2016 In deze presentatie Grote lijnen en principes uit nieuw KB van 27/11/2015

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (BS van 31 maart 1998)

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (BS van 31 maart 1998) Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (BS van 31 maart 1998) Gewijzigd door : KB van 27-11-2015 BS van 14-12-2015 KB van 10-04-2014

Nadere informatie

DOCUMENT TER INSPIRATIE PREVENTIESERVICE VOOR WZC

DOCUMENT TER INSPIRATIE PREVENTIESERVICE VOOR WZC DOCUMENT TER INSPIRATIE PREVENTIESERVICE VOOR Preventieservice volgens nieuw KB Tarifering: 6 preventiegroepen Tarief per medewerker Vanaf 1 januari 2016 zal de preventieservice van Provikmo verlopen volgens

Nadere informatie

Nieuw in 2014 - Te verwachten in 2015. Pieter Bolle TWW West-Vlaanderen 20 januari 2015

Nieuw in 2014 - Te verwachten in 2015. Pieter Bolle TWW West-Vlaanderen 20 januari 2015 Nieuw in 2014 - Te verwachten in 2015 Pieter Bolle TWW West-Vlaanderen 20 januari 2015 Deel 1 2014 Deel 1 2014 Regelgeving Campagnes Diversen Deel 1 2014 Regelgeving Campagnes Diversen Een overzicht CAO

Nadere informatie

Concordantietabel boek I Algemene beginselen van de codex welzijn op het werk

Concordantietabel boek I Algemene beginselen van de codex welzijn op het werk Concordantietabel boek I Algemene beginselen van de codex welzijn op het werk Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun

Nadere informatie

Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België

Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België DEPARTEMENT: PREVENTION 1. Inleiding Huidig document is een aanvulling op het Algemeen Beleid Gegevensverwerking G4S België, specifiek voor het departement PREVENTION

Nadere informatie

Consensus Beleidsadvies

Consensus Beleidsadvies Consensus Beleidsadvies Versie: 11-10-2016 1/10 CO-PREV CONSENSUS BELEIDSADVIES Wettelijke basis Artikel 13/3 1 in fine KB EDPB. Afkortingen EDPB Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 31.3.1998)

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 31.3.1998) Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 31.3.1998) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 20 februari 2002 tot wijziging

Nadere informatie

Bescherming van stagiairs

Bescherming van stagiairs 21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van stagiairs (1) Belgisch Staatsblad 4 oktober 2004 Gewijzigd door : KB van 30/09/05 BS van 13/10/05 KB van 02/06/06 BS van 17/07/06

Nadere informatie

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1)

24 APRIL Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen inzake welzijn op het werk (1) NL FR einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2014-05-23 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 24 APRIL 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van diverse bepalingen

Nadere informatie

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE. In de praktijk...

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE. In de praktijk... WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE 25/06/2014 In de praktijk... Op 23 mei is een reeds lang aangekondigd KB verschenen. Het gaat over

Nadere informatie

Identificatiedocument Groep A / B / C+ 1

Identificatiedocument Groep A / B / C+ 1 dentificatiedocument Groep A / B / C+ 1 1. dentificatie van de werkgever Firmanaam:... Aansluitingsnummer: Adres van de maatschappelijke zetel:... Adres van de bedrijfszetel:...... Adres correspondentie:...

Nadere informatie

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE In de praktijk...

WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE In de praktijk... 20.02.2015 WELZIJN OP HET WERK BEZOEK VOORAFGAAND AAN DE WERKHERVATTING - VERDUIDELIJKTE EN VEREENVOUDIGDE PROCEDURE In de praktijk... update 2015 Op 23 mei is een reeds lang aangekondigd KB verschenen.

Nadere informatie

Identificatiedocument Groep A / B / C+ 1

Identificatiedocument Groep A / B / C+ 1 dentificatiedocument Groep A / B / C+ 1 1. dentificatie van de werkgever Firmanaam:... Aansluitingsnummer: Adres van de maatschappelijke zetel:... Adres van de bedrijfszetel:...... Adres correspondentie:...

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S )

Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S ; erratum: B.S ) Koninklijk besluit van 21 september 2004 betreffende de bescherming van stagiairs (B.S. 4.10.2004; erratum: B.S. 3.1.2005) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 30 september 2005 (B.S. 13.10.2005,

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving Psychosociale

Nadere informatie

ARBEIDSINSPECTIE AD Toezicht Welzijn op het Werk

ARBEIDSINSPECTIE AD Toezicht Welzijn op het Werk ARBEIDSINSPECTIE AD Toezicht Welzijn op het Werk Ir. Werner Keppens Directie TWW Antwerpen FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg werner.keppens@werk.belgie.be 29-1-2016 Open Forum 2016 Prebes

Nadere informatie

Globaal preventieplan

Globaal preventieplan // Globaal preventieplan 2017-2021 1. Doelstelling In het kader van de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en het uitvoeringsbesluit van 27 maart 1998 (B.S. 31 maart 1998) Art. 10, stelt de werkgever, in overleg

Nadere informatie

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen In het Belgisch Staatsblad van 28 december 2010 verscheen het nieuw koninklijk besluit (KB) van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende

Nadere informatie

Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Risicoanalyse en preventiemaatregelen Arbeidsongevallen en onbezoldigde stages Met stagiairs bedoelt men personen die gewoon onderwijs volgen en in het kader van die opleiding arbeidsprestaties verrichten bij een werkgever om beroepservaring

Nadere informatie

CO-PREV. Vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk

CO-PREV. Vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk CO-PREV Vereniging van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk 1 CO-PREV= 13 erkende EDPB s EDPB s zorgen met +/- 3000 medewerkers voor: 3.200.000 werknemers; +/- 202.000 bedrijven.

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid

Codex over het welzijn op het werk. Boek I.- Algemene beginselen. Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Codex over het welzijn op het werk Boek I.- Algemene beginselen Titel 2. Algemene beginselen betreffende het welzijnsbeleid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 89/391/EEG van de Raad

Nadere informatie

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, woensdag 23 april 2014 LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving Twee nieuwe KB's bepalen de toepassingsmodaliteiten van het concept 'licht ongeval' in de reglementering betreffende arbeidsongevallen,

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk ------ Advies op eigen initiatief nr. 215 van 31 juli 2018 betreffende de

Nadere informatie

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK

27 MAART KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK 27 MAART 1998. KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE HET BELEID INZAKE HET WELZIJN VAN DE WERKNEMERS BIJ DE UITVOERING VAN HUN WERK ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen,

Nadere informatie

Belgische arbeidsgeneesheren anno Dr. K. Mortelmans Owner and Freelance Consultant KaMoCo

Belgische arbeidsgeneesheren anno Dr. K. Mortelmans Owner and Freelance Consultant KaMoCo Belgische arbeidsgeneesheren anno 2016 Dr. K. Mortelmans Owner and Freelance Consultant KaMoCo katrien.mortelmans@kamoco.be Jouw kennis van België getest Hoeveel Arbodiensten zijn er? Belgische Externe

Nadere informatie

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen

Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Hoofdstuk VI. Het re-integratietraject van een werknemer die het overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen Art. I.4-72 Het re-integratietraject bedoeld in dit hoofdstuk beoogt de

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk

De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk De preventie van psychosociale risico s op het werk : implementatie van de wetgeving naar de praktijk Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be

Nadere informatie

STARTEN ALS WERKGEVER. Hoe houdt u uw medewerkers fit en gezond in optimale werkomstandigheden?

STARTEN ALS WERKGEVER. Hoe houdt u uw medewerkers fit en gezond in optimale werkomstandigheden? STARTEN ALS WERKGEVER Hoe houdt u uw medewerkers fit en gezond in optimale werkomstandigheden? Welkom bij Mensura 4 Samen van start 6 Praktisch 10 Extra bij Mensura 12 Hoe bereikt u ons? 14 1 Welkom bij

Nadere informatie

STARTEN ALS WERKGEVER. Hoe houdt u uw medewerkers fit en gezond in optimale werkomstandigheden?

STARTEN ALS WERKGEVER. Hoe houdt u uw medewerkers fit en gezond in optimale werkomstandigheden? STARTEN ALS WERKGEVER Hoe houdt u uw medewerkers fit en gezond in optimale werkomstandigheden? Welkom bij Mensura 4 Samen van start 6 Praktisch 10 Extra bij Mensura 12 Hoe bereikt u ons? 14 1 Welkom bij

Nadere informatie

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK DOEL VAN DE OPRICHTING Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

Consensus Bedrijfsbezoeken

Consensus Bedrijfsbezoeken Consensus Bedrijfsbezoeken Versie: 20-09-2017 1/6 CONSENSUS BEDRIJFSBEZOEKEN Wettelijke basis KB van 27.03.1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Afkortingen of

Nadere informatie

KB Verzwaarde risico s. Gewijzigd door :

KB Verzwaarde risico s. Gewijzigd door : Koninklijk besluit van 23.12.2008 tot uitvoering van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971 in verband met de onevenredig verzwaarde risico's (BS van 30.12.2008) Gewijzigd door : KB 25.11.2015 BS 27.11.2015

Nadere informatie

DOOR DE PREVENTIEADVISEUR PSYCHOSOCIALE ASPECTEN SCHRIFTELIJK MEE TE DELEN INFORMATIE

DOOR DE PREVENTIEADVISEUR PSYCHOSOCIALE ASPECTEN SCHRIFTELIJK MEE TE DELEN INFORMATIE DOOR DE PREVENTIEADVISEUR PSYCHOSOCIALE ASPECTEN SCHRIFTELIJK MEE TE DELEN INFORMATIE IN HET KADER VAN EEN VERZOEK TOT PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE DOOR DE WERKNEMER I. FASE VOORAFGAAND AAN HET VERZOEK FASE

Nadere informatie

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk

Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Inleiding Krachtens de welzijnswet dient elke werkgever een interne dienst voor preventie en bescherming op

Nadere informatie

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias

Opstellen GPP en JAP op basis van verslagen. Els Fias op basis van verslagen Els Fias GPP: Globaal PreventiePlan JAP: JaarActiePlan Wettelijke instrumenten bij de organisatie van de preventie in elke onderneming of instelling Vereisen een zorgvuldige, methodische

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S

Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S Koninklijk besluit van 11 juli 2002 betreffende de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk (B.S. 18.7.2002) Omzetting in Belgisch recht van de kaderrichtlijn 89/391/EEG

Nadere informatie

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota

Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota VL/NB Brussel, 10 oktober 2013 Collectieve beschermingsmiddelen Wetgevende nota Er is een nieuwe wettekst verschenen. Het gaat over: Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot vaststelling van algemene

Nadere informatie

Langdurige ongeschiktheid. De faciliterende rol van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer

Langdurige ongeschiktheid. De faciliterende rol van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer Langdurige ongeschiktheid De faciliterende rol van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer Nadine Gilis FOD werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg Algemene Directie Humanisering van de Arbeid nadine.gilis@werk.belgie.be

Nadere informatie

Vademecum Welzijn op het werk

Vademecum Welzijn op het werk Vademecum Welzijn op het werk Vademecum Welzijn op het werk 3 4 MANNEN - VROUWEN Verwijzingen naar personen of functies (zoals werknemer, adviseur, ) hebben betrekking op vrouwen en mannen. INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

Ontwerp-KB: periodiciteit van medisch toezicht

Ontwerp-KB: periodiciteit van medisch toezicht VVVB Studiedag 21 maart 2019 Ontwerp-KB: periodiciteit van medisch toezicht Dr. Edelhart Y. Kempeneers Medisch directeur Attentia EDPBW Een korte kadering van de wetgeving Waarom een herziening van de

Nadere informatie

Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk?

Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk? Wat zegt de regelgeving over geweld, pesten en relationele problemen op het werk? Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving

Nadere informatie

Behandeld door Commissie Medisch Toezicht 2009 werkgroep ad hoc 2008

Behandeld door Commissie Medisch Toezicht 2009 werkgroep ad hoc 2008 I. Wettelijke basis Codex over het welzijn op het werk, Titel I, Algemene Beginselen, Hoofdstuk IV, maatregelen in verband met het gezondheidstoezicht op de werknemers (KB 28/5/2003, Koninklijk besluit

Nadere informatie

Vademecum Welzijn op het werk 3

Vademecum Welzijn op het werk 3 Vademecum Welzijn op het werk 3 MANNEN - VROUWEN Verwijzingen naar personen of functies (zoals werknemer, adviseur, ) hebben betrekking op vrouwen en mannen. INHOUDSTAFEL VOORWOORD.......................................................................................................................................................................................

Nadere informatie

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN April 2018 Mensen met een chronische ziekte die een ziekte-uitkering ontvangen, maar die opnieuw aan de slag willen gaan, moeten goed

Nadere informatie

Jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Formulier C - Dienstjaar 2007

Jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk. Formulier C - Dienstjaar 2007 Opgelet! Jaarverslag van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk Formulier C - Dienstjaar 2007 Te bezorgen aan de bevoegde regionale directie(s) vóór 1 april 2008 Dit formulier C is

Nadere informatie

15 DECEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van <uitzendkrachten> (1)

15 DECEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van <uitzendkrachten> (1) einde eerste woord laatste woord Publicatie : 2010-12-28 FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG 15 DECEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van maatregelen betreffende

Nadere informatie

Circulaire 2013/14 EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire 2013/14 EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK Doel van de oprichting Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

De Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk Basisvorming veiligheid GO! Glenn BISCOP Administration & Planning Manager 2015-2016 Principes en organisatie van het preventiebeleid Relevante

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S

Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S Koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende het beleid inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (B.S. 31.3.1998) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende

Nadere informatie

15 DECEMBER Koninklijk besluit tot vaststelling van maatregelen betreffende het. welzijn op het werk van uitzendkrachten (BS

15 DECEMBER Koninklijk besluit tot vaststelling van maatregelen betreffende het. welzijn op het werk van uitzendkrachten (BS 15 DECEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van uitzendkrachten (BS 28.12.2010)) 15 DECEMBER 2010. - Koninklijk besluit tot vaststelling

Nadere informatie

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever

Brochure WG V.:23/03/2017. Brochure werkgever Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werkgever Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor één van uw medewerkers een traject op te starten of u wil zelf

Nadere informatie

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

Afdeling 1. Definities. Artikel 1.- Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 27 oktober 2009 betreffende de oprichting van een gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 16.11.2009) Afdeling 1. Definities Artikel 1.-

Nadere informatie

DE ROL VAN DE PREVENTIEADVISEUR-ARBEIDSGENEESHEER

DE ROL VAN DE PREVENTIEADVISEUR-ARBEIDSGENEESHEER Back to basics DE ROL VAN DE PREVENTIEADVISEUR-ARBEIDSGENEESHEER 18-09-2018 1 Gemeenschappelijke interne dienst voor preventie en bescherming op het werk: KB 11 maaart 2005 Federale overheidsdiensten SLA

Nadere informatie

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS

NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS e-doc NIEUWE REGELS VOOR DE RE-INTEGRATIE VAN ARBEIDS- ONGESCHIKTE WERKNEMERS 2 De werkgever is verplicht eerst na te gaan of de werknemer binnen de onderneming nog aangepast of ander werk kan doen. 3

Nadere informatie

Risicoanalyse van de elektrische installatie. Praktische werkwijze

Risicoanalyse van de elektrische installatie. Praktische werkwijze Risicoanalyse van de elektrische installatie Praktische werkwijze 1. Wetgeving Wet Welzijn AREI Koninklijk besluit van 4 december 2012 betreffende de minimale voorschriften inzake veiligheid van elektrische

Nadere informatie

Principes en organisatie van het preventiebeleid Relevante wetgeving Welzijnswet van 4 augustus 1996 (B.S. 18 september 1996) en uitvoeringsbesluiten

Principes en organisatie van het preventiebeleid Relevante wetgeving Welzijnswet van 4 augustus 1996 (B.S. 18 september 1996) en uitvoeringsbesluiten De Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk Basisvorming veiligheid GO! Glenn BISCOP Preventieadviseur ergonomie 2017 Principes en organisatie van het preventiebeleid Relevante wetgeving

Nadere informatie

OMSTANDIG VERSLAG ERNSTIG ONGEVAL (volgens KB 24.02.2005)

OMSTANDIG VERSLAG ERNSTIG ONGEVAL (volgens KB 24.02.2005) OMSTANDIG VERSLAG ERNSTIG ONGEVAL (volgens KB 24.02.2005) De werkgever zorgt ervoor dat de Interne of Externe dienst voor Preventie op het Werk elk ernstig arbeidsongeval onmiddellijk onderzoekt en een

Nadere informatie

Psychosociale risico s: de wettelijke verplichtingen in een notendop

Psychosociale risico s: de wettelijke verplichtingen in een notendop Psychosociale risico s: de wettelijke verplichtingen in een notendop Pascale Swinnen sociaal inspecteur Federale Overheidsdienst Werk, Arbeid en Sociaal overleg Toezicht op het Welzijn op het Werk Kennisdirectie

Nadere informatie

Analyse van de monitoringsindicatoren van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk: verslag

Analyse van de monitoringsindicatoren van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk: verslag Analyse van de monitoringsindicatoren van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk: verslag Lize Hermans Alain Piette Directie van het Onderzoek over de Verbetering van de Arbeidsomstandigheden

Nadere informatie

Auteur. Onderwerp. Datum

Auteur. Onderwerp. Datum Auteur FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Onderwerp Het gezondheidstoezicht op stagiairs: commentaar bij het gewijzigde koninklijk besluit van 21 september 2004 Datum 13 oktober 2005 Copyright

Nadere informatie

Bulletin nr : B081 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : Zittingsperiode : 51

Bulletin nr : B081 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : Zittingsperiode : 51 Bulletin nr : B081 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0292 - Zittingsperiode : 51 Auteur Departement Sub-departement Titel Muriel Gerkens, ECOLO Minister Werk Werk FOD. - Follow-up de medische dossiers

Nadere informatie

KB preventie van psychosociale risico s op het werk

KB preventie van psychosociale risico s op het werk KB preventie van psychosociale risico s op het werk Bevindingen 1 jaar later Frank Van der Elst Preventieadviseur Psychosociale Aspecten inhoud Deel 1: Stand van zaken wetgeving Omschrijving psychosociale

Nadere informatie

Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht.

Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht. 9 februari 2016 Mevrouw, Mijnheer, Wetsontwerp tot aanvulling en wijziging van het Sociaal Strafwetboek en verscheidene bepalingen van sociaal strafrecht. Voorafgaand: Het wetsontwerp tot aanvulling en

Nadere informatie

MEDEDELING MAATREGELEN BETREFFENDE HET WELZIJN OP HET WERK VAN UITZENDKRACHTEN

MEDEDELING MAATREGELEN BETREFFENDE HET WELZIJN OP HET WERK VAN UITZENDKRACHTEN MEDEDELING 2011-02 18/01/2011 MAATREGELEN BETREFFENDE HET WELZIJN OP HET WERK VAN UITZENDKRACHTEN Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het

Nadere informatie

Nieuw in Te verwachten in Pieter Bolle TWW West-Vlaanderen 20 januari 2015

Nieuw in Te verwachten in Pieter Bolle TWW West-Vlaanderen 20 januari 2015 Nieuw in 2014 - Te verwachten in 2015 Pieter Bolle TWW West-Vlaanderen 20 januari 2015 Deel 1 2014 Deel 1 2014 Regelgeving Campagnes Diversen Deel 1 2014 Regelgeving Campagnes Diversen Een overzicht CAO

Nadere informatie

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk Psychosociale Risico s en welzijn op het werk Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk 1 Overzicht 1. Wettelijke bepalingen 2. Definities 3. Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk.

JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. JAARVERSLAG VAN DE IDPB DEEL VII Bis : Inlichtingen betreffende de preventie van psychosociale belasting veroorzaakt door het werk. Doel Toelichting Het jaarverslag heeft enerzijds tot doel een samenvatting

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs

De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs De preventie van psychosociale risico s op het werk : workshops onderwijs Maddy Van Temsche sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be 1 Inhoud 1. Film over

Nadere informatie

Ken jij je preventieadviseurarbeidsgeneesheer. (bedrijfsarts)? Welke rol vervult hij/zij in jouw onderneming of organisatie?

Ken jij je preventieadviseurarbeidsgeneesheer. (bedrijfsarts)? Welke rol vervult hij/zij in jouw onderneming of organisatie? Ken jij je preventieadviseurarbeidsgeneesheer (bedrijfsarts)? Welke rol vervult hij/zij in jouw onderneming of organisatie? Slide 2 Reglementering KB van 28 mei 2003 i.v.m. gezondheidstoezicht op de werknemers

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 143 van 19 juni 2009 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

KB Re-integratie. Preventieadviseur-Arbeidsarts Liantis Brugge. Teamverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Brugge Kust

KB Re-integratie. Preventieadviseur-Arbeidsarts Liantis Brugge. Teamverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Brugge Kust KB Re-integratie Dr. Jan VRIELYNCK Preventieadviseur-Arbeidsarts Liantis Brugge Teamverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Brugge Kust Medewerker werkgroep Re-integratie Coprev KB Re-integratie 1. situering

Nadere informatie

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996

Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Het kader van het Welzijn op het Werk Toelichting bij de wet van 4 augustus 1996 Welzijnsdag 12 november 2012 1 Inhoudsopgave Korte schets wetgeving De risicoanalyse Preventiemaatregelen Rolverdeling in

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van uitzendkrachten (B.S. 28.12.

Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van uitzendkrachten (B.S. 28.12. Koninklijk besluit van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende het welzijn op het werk van uitzendkrachten (B.S. 28.12.2010) Afdeling 1. - Toepassingsgebied en definities Artikel

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën. Titel 2. Uitzendarbeid

Codex over het welzijn op het werk. Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën. Titel 2. Uitzendarbeid Codex over het welzijn op het werk Boek X.- Werkorganisatie en bijzondere werknemerscategorieën Titel 2. Uitzendarbeid Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn 91/383/EEG van de Raad van de

Nadere informatie

Nieuwe tarifering voor Externe Diensten. Wat betekent dit voor u?

Nieuwe tarifering voor Externe Diensten. Wat betekent dit voor u? Nieuwe tarifering voor Externe Diensten Sinds 1 januari 2016 is er een nieuw Koninklijk Besluit voor Externe Diensten in werking. Dit KB verandert de financiering van de Externe Diensten voor preventie

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal Directiehoofd RD Limburg - Vlaams-Brabant

Nieuwe regelgeving Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal Directiehoofd RD Limburg - Vlaams-Brabant Nieuwe regelgeving 2015-2016 Ir. Pieter De Munck Adviseur-generaal Directiehoofd RD Limburg - Vlaams-Brabant 2017 TWW - RD Lim-VBr 2 Aantal blzn in Staatsblad Totaal in 10 jaar: 859 066 2017 TWW - RD Lim-VBr

Nadere informatie

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen?

Psychosociale risico s. Hoe kan Securex u ondersteunen? Psychosociale risico s Nieuwe wetgeving Hoe kan Securex u ondersteunen? Inhoudstafel De nieuwe wetgeving 1. Toepassingsgebied 2. Wat zijn psychosociale risico s? Welke maatregelen moet de werkgever treffen?

Nadere informatie

WELZIJN OP HET WERK - Wijzigingen Nota over de wetgeving

WELZIJN OP HET WERK - Wijzigingen Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, vrijdag 23 mei 2014 WELZIJN OP HET WERK - Wijzigingen Nota over de wetgeving Op 23 mei is een reeds lang aangekondigd KB verschenen. Het gaat over het KB van 24/04/2014 dat diverse bepalingen

Nadere informatie

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer

Brochure WN V.:11/12/2017. Brochure werknemer Re-integratie Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid Brochure werknemer Back on track Brochure Doel CPS heeft de vraag gekregen om voor u een traject op te starten of u wil zelf een reintegratietraject

Nadere informatie

Dosimetrisch toezicht Nota over de wetgeving

Dosimetrisch toezicht Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, maandag 17 maart 2014 Dosimetrisch toezicht Nota over de wetgeving Er is een nieuwe wettekst verschenen. Deze betreft: Wet van 26 januari 2014 tot wijziging van de wet van 15 april 1994

Nadere informatie

WELZIJN OP HET WERK IDPB - Wijziging categorie A. In de praktijk... update 2015

WELZIJN OP HET WERK IDPB - Wijziging categorie A. In de praktijk... update 2015 26.02.15 WELZIJN OP HET WERK IDPB - Wijziging categorie A. In de praktijk... update 2015 Op 23 mei is een reeds lang aangekondigd KB verschenen. Het gaat over het KB van 24/04/2014 dat diverse bepalingen

Nadere informatie

FORMELE PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE VERZOEK MET EEN HOOFDZAKELIJK INDIVIDUEEL KARAKTER BUITEN GEWELD, PESTERIJEN EN OSGW

FORMELE PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE VERZOEK MET EEN HOOFDZAKELIJK INDIVIDUEEL KARAKTER BUITEN GEWELD, PESTERIJEN EN OSGW FORMELE PSYCHOSOCIALE INTERVENTIE VERZOEK MET EEN HOOFDZAKELIJK INDIVIDUEEL KARAKTER BUITEN GEWELD, PESTERIJEN EN OSGW Indien persoonlijk onderhoud: op verzoek van de Wn document ter bevestiging van dit

Nadere informatie

Welzijn en opleidingen

Welzijn en opleidingen Welzijn en opleidingen De wetgeving over het welzijn op het werk verplicht werkgevers de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de werknemers te bevorderen tijdens de uitvoering van hun werk. Een

Nadere informatie