Business Impact Analyse (BIA) Hoe doe je dat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Business Impact Analyse (BIA) Hoe doe je dat?"

Transcriptie

1 Business Impact Analyse (BIA) Hoe doe je dat? De klassieke BIA verloopt via volgende grote stappen (passages tussen haakjes worden opgenomen in andere delen van de toolbox) : 1. (Vorm een begrip van de organisatie en haar processen) 2. (Identificeer de nodige middelen) 3. (Schat de bedreigingen en risico s in). Begrijp de organisatie en haar processen 1. Identificeer alle processen van de organisatie 2. (Identificeer de stakeholders en geïnteresseerde partijen.) 3. Schat de impact in de tijd in voor elk proces indien het wegvalt of onderbroken werd. 4. Bepaal de RTO (Recovery Time Objective) en RPO (Recovery Point Objective) voor elk proces. 5. Identificeer interne en externe afhankelijkheden. 1. O.a. ook van timings van andere plannen 2. O.a. ook van de reeds genomen en nog te nemen maatregelen 3. O.a. van handleidingen en documenten Sorteer de lijst volgens het RTO 7. Kies nu de processen top-x waarvoor je het BCP wil gaan uitwerken (processen met een RTO kleiner of gelijk aan 48 uur zijn de tijdskritieke processen.) Identificeer de nodige middelen 1. Mens: bepaal de rollen om de processen uit te voeren, 1. Hoeveel VTE s zijn vereist? 2. Welke klanten zijn nodig? 3. Welke tech support is nodig? 4. Welke leveranciers zijn nodig? 5. Hebben we nood aan personeel van andere entiteiten? 2. Machines: toegangen tot gegevens; telewerkmogelijkheden; 3. Benodigde gegevens 4. Benodigde werkplekken 1. Bureaus 2. Stoelen 3. Computers 4. Verwarming 5. Koffie 6. Vergaderruimte 7. Technische ruimte 8. Geografische voorkeur Schat de bedreigingen en risico s in. 1. Gebruik hiervoor de resultaten van de risicoanalyse die reeds was uitgevoerd voor de processen. 2. Beperk u in een eerste fase tot de tijdskritieke processen.

2 Een mogelijke BIA heeft dus de volgende tabellen en lay-out: Stap 1: processenlijst volgnr Proces / activiteit Beschrijving impact Grootte impact (1-5) RTO Prioriteit RTO RPO Afhankelijkheden TKP/ EP/ NP(1) (1): TKP: Tijdskritiek proces is een proces dat binnen 48 heropgestart moet worden na een incident; EP: Essentieel proces is een proces dat binnen 14 dagen heropgestart moet worden na een incident; NP: Noodzakelijk proces is een proces dat binnen 6 à 8 weken heropgestart moet worden na een incident Stap 2: middelen nodig voor kritieke processen Volgnr Proces Rollen vereist, aantal Vereiste tools en systemen Vereiste Hardware Werkruimte nodig / Aantal personen Andere afdelingen /organisatieonderdelen /leveranciers /diensten contactpersonen en functies en contactgegevens Stap 3: assessment van bedreigingen / Risico s Volgnr Proces Bedreiging/ risicostatement Kans / reden Kans Hoog/ / Laag Impact / Beschrijving Impact hoog/ / Laag Risico Hoog/ / Laag Aanvaarden/ Verplaatsen/ Verminderen/ Verwijderen / Wat is er reeds preventief aanwezig?

3 Update en herziening van de BIA. Als u reeds een BCP heeft dat u moet updaten, zorg er dan voor dat: de TKP s in de BIA en de prioriteiten in het plan overeenkomen. het BCP afgestemd is op de RTO s in de BIA. de SLA s afgestemd zijn op de RTO s in de BIA. de planning enkel de TKP s (tijdskritieke processen) omvat die er toe doen in het tijdsvenster dat uw plan behelst. De BIA is het fundament van het BCP. Het levert inzicht waarom wat in het BCP wordt opgenomen en wat niet. Daardoor gaat het updaten van een BCP sneller, maar dan moet u ook de BIA accuraat houden. Doe dit min. eenmaal per jaar bij elke belangrijke wijziging in de organisatie (nieuwe processen, oude processen die stoppen, een nieuw gebouw, mensen die wijzigen zoals personeel, de staf,, leveranciers, burgers, de omgeving die wijzigt, SLA s die wijzigen, Kijk bij een herziening dus na of er iets wijzigde sinds de vorige versie.

4 Omschrijving en nut van topics in de BIA. Procesinformatie voor BIA Naam tijdskritiek en/of missiekritiek proces Omschrijving proces Proceswerkmiddel Omschrijving en nut Omschrijving: Identificatie van het proces dat tijdskritiek is (een proces dat binnen 48 heropgestart moet worden na een incident) en/of missiekritiek is (een proces dat meehelpt om de missie van een entiteit te bereiken). Nut: Een lijst van gevoelige processen waar de overleving van de organisatie in het bijzonder van afhankelijk is. Omschrijving: Korte uitleg over wat het tijdskritieke/missiekritieke proces inhoudt, wanneer het begint en wanneer het eindigt. Nut: Zolang geen generieke namen voor processen bestaat, is de omschrijving nodig om helderheid te scheppen over wat de inhoud van het bedoelde proces is. Omschrijving: De mensen en middelen die nodig zijn om een tijdskritiek en/of missiekritiek proces te laten verlopen. Per werkmiddel wordt bepaald in welke periode(s) het urgent is, hoeveel eenheden nodig zijn en welk alternatief kan worden voorgesteld. Proceswerkmiddelen kunnen zijn: - Personeel (aantal en functie) - Werkplekken - Telefoons / Fax / GSM s - Werkstations - Laptops - Print- & kopieerfaciliteiten - Toegang tot - Toegang tot internet - Nut: In een crisisperiode kan een proces sneller heropgestart worden als geweten is welke werkmiddelen daarvoor nodig zijn. Procesperiode Omschrijving: Tijdstip(pen) waarop het tijdskritieke/missiekritieke proces wordt uitgevoerd. Nut: Deze tijdsindicator geeft aan in welke periode van het jaar een proces de geselecteerde procesurgentie heeft. Dit kan immers verschillen voor bijvoorbeeld seizoensgebonden processen. Hierdoor kan m.b.v. een flexibele rapportering een herstelling opgezet worden die het meest relevant is voor het moment waarop de crisis optreedt.

5 Procesinformatie voor BIA Impact bij uitval van het proces RTO: Recovery Time Objective RPO: Recovery Point Objective Proceseigenaar Procesafhankelijkheden Hardware-afhankelijkheid Omschrijving en nut Omschrijving: Beschrijft de omvang van de geleden schade. Deze impacts kunnen zijn: reputatieschade, financiële schade, menselijke schade, werkachterstand, stoffelijke schade, Nut: De impact wordt vaak gezien als de mate van hoogdringendheid om een procesurgentie te bepalen. Het is daarom een indicator die aangeeft hoe groot de verliezen van allerlei aard kunnen zijn indien een proces uitvalt. Omschrijving: Het tijdsverloop dat het management toestaat vanaf een ontwrichtend incident tot aan het voorlopig heropstarten van de activiteiten, dikwijls op een vooraf bepaald niveau van de capaciteit. Nut: Deze grootheid is een meer verfijnde indicator van de dringendheid van het heropstarten van de processen en geeft aan de technici een indicatie in welke prioritaire volgorde ze de processen moeten kunnen heropstarten ten behoeve van de organisatie(s). Deze indicator is o.a. essentieel voor de planning van de heropstart van de IT systemen. Omschrijving: De periode die tussen twee momenten van veilige gegevensopslag mag liggen. D.w.z. hoeveel gegevens/transacties mogen tussen de laatste veilige gegevensopslag en het ontwrichtende incident maximaal verloren gaan. Nut: Deze indicator is voor ICT-gerelateerde processen een indicator gerelateerd aan het backup systeem. Het levert een idee van hoeveel achterstand er zal moeten weggewerkt worden, en van hoeveel werk van de laatste dagen is verloren kunnen gaan. Omschrijving: De persoon die aansprakelijk is voor een proces. Nut: Wanneer een bepaald proces betrokken is bij een incident kan eenvoudig de aansprakelijke persoon op de hoogte worden gebracht. Omschrijving: Deze afhankelijkheden zeggen welke processen van elkaar afhankelijk zijn (in beide richtingen: is afhankelijk van en is noodzakelijk voor ) Nut: Met deze informatie heeft men een beter zicht op de problematiek en kan de evolutie van een cascade van crisissen voorkomen worden. Omschrijving: De afhankelijkheid van hardware, zoals laptops, notebooks, tablets, smartphones, servers, Deze informatie moet (deels: servers, ) in het exploitatiedossier duidelijk zijn. Nut: Dit stelt de ICT in staat een raming te maken

6 Procesinformatie voor BIA Omschrijving en nut voor het management voor de hardware-onkosten, alsook te weten welke hardware nodig is om een nieuw systeem op te zetten, waarop de processen kunnen draaien. Software-afhankelijkheid Financiële afhankelijkheid Faciliteitenafhankelijkheid Belanghebbendenafhankelijkheid Omschrijving: De afhankelijkheid van software, zoals browsers, documentum, centerstage, office, Deze informatie moet (deels: servers, ) in het exploitatiedossier duidelijk zijn. Nut: Dit stelt de ICT in staat een raming te maken voor het management voor de software-onkosten, alsook te weten welke software nodig is om een nieuw systeem op te zetten, waarop de processen kunnen draaien. Omschrijving: Proces-gerelateerde, gebouwgerelateerde onkosten e.a. Nut: Deze afhankelijkheid geeft een inzicht in een deel van de kosten bij de heropstart van de processen. Dit helpt in het voorbereiden / aanvragen van budgetten en kostenposten. Omschrijving: De afhankelijkheden van zaken zoals broodjes, koffie, tafels, bureautica, stoelen, elektriciteit, toiletten, water, licht, airco, Nut: Dit stelt de financieel verantwoordelijke in staat een raming te maken voor de onkosten voor faciliteiten en geeft ook informatie over de noodzakelijke faciliteiten zodat personeelsleden hun werk kunnen doen. Omschrijving: Dit zijn gegevens in de contactenlijsten, zoals leveranciers, klanten, medewerkers Nut: Hiermee heeft het management een overzicht van alle betrokken partijen, waarmee zij contacten moet onderhouden om door hen / voor hen de processen terug operationeel te krijgen.

De IT en infrastructuur direct weer up-and-running na een incident

De IT en infrastructuur direct weer up-and-running na een incident Alles bij 5W staat in het teken van het veiligstellen van uw data. Of dat nu gaat over de veilige opslag van data, de (mobiele) communicatie van data, of het veiligstellen van uw data in noodsituaties:

Nadere informatie

Dienstbeschrijving. Efficon Shared Services

Dienstbeschrijving. Efficon Shared Services Dienstbeschrijving voor Efficon Shared Services Datum: 7 juni 2012 Versie: 1.0 Uitgebracht door: 4Minds Services & Solutions Adres Duwboot 5 Email: support@4minds.nl Website: www.4minds.nl Support: 030-221

Nadere informatie

Uitwijk en disaster recovery met of zonder cloud? Roger Deckers 14 maart 2012

Uitwijk en disaster recovery met of zonder cloud? Roger Deckers 14 maart 2012 Uitwijk en disaster recovery met of zonder cloud? Roger Deckers 14 maart 2012 Agenda Wat is uitwijk? Wat is disaster recovery? Begrippen Traditionele voorzieningen Oplossingen Stepco Uitwijk Gericht op

Nadere informatie

Brochure Business Continuity & ICT

Brochure Business Continuity & ICT Brochure it starts here Brochure Inhoudsopgave 1....3 2. Quickscan...4 3. Concrete oplossingen...5 3.1 Cloud Backup...5 3.2 Vervangende connectivity...5 3.3 ICT vanuit het datacenter...5 3.4 ICT uitwijkcentrum...5

Nadere informatie

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services.

BeCloud. Belgacom. Cloud. Services. Cloud Computing Steven Dewinter Steven.Dewinter@belgacom.be February 13 th, 2012 Cloud computing is niet nieuw. Het is een evolutie, geen revolutie! Personal Computer, Tekstverwerker, Rekenblad, MS DOS,..

Nadere informatie

Wij wensen u veel leesplezier en hopen dat u de informatie in de praktijk kunt toepassen.

Wij wensen u veel leesplezier en hopen dat u de informatie in de praktijk kunt toepassen. Geachte lezer, Met veel plezier bieden wij u informatie aan inzake: - Bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM) Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Actuele ontwikkelingen kunnen

Nadere informatie

Inleiding Wat is twin datacenter? Waarom implementeren organisaties twin datacenter oplossingen? Business Continuity Management (BCM)

Inleiding Wat is twin datacenter? Waarom implementeren organisaties twin datacenter oplossingen? Business Continuity Management (BCM) Inleiding ICT-infrastructuur vervult een dermate belangrijke rol in de bedrijfsvoering dat beschikbaarheids-eisen steeds hoger komen te liggen. De afhankelijkheid van ICT-services wordt steeds groter en

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van opstellen continuïteitsplan

Vragenlijst ten behoeve van opstellen continuïteitsplan Vragenlijst ten behoeve van opstellen continuïteitsplan Soorten risico s Data (digitaal of op papier) zijn voor langere tijd niet beschikbaar Applicaties (software) zijn voor langere tijd niet beschikbaar

Nadere informatie

Business Continuity Management

Business Continuity Management Business Continuity Management Aart Bitter - 14 januari 2014 SAFER, SMARTER, GREENER Praktijk case Wij zijn als bierbrouwerij voorgedragen om onze producten te leveren aan het Holland House tijdens het

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank N.V. mei 2011. Toetsingskader Business Continuity Management Financiële Kerninfrastructuur

De Nederlandsche Bank N.V. mei 2011. Toetsingskader Business Continuity Management Financiële Kerninfrastructuur De Nederlandsche Bank N.V. mei 2011 Toetsingskader Business Continuity Management Financiële Kerninfrastructuur Inhoud INLEIDING... 3 NORMEN BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT FKI... 5 1. STRATEGIE / BELEID...

Nadere informatie

CMS Ronde Tafel. Cloud Continuity. Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant

CMS Ronde Tafel. Cloud Continuity. Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant CMS Ronde Tafel Cloud Continuity Ir. Jurian Hermeler Principal Consultant Introductie Quint Wellington Redwood Onafhankelijk Management Adviesbureau Opgericht in 1992 in Nederland Ruim 20 jaar ervaring

Nadere informatie

Dat is geen service catalogus! - Deel 1. Stuart Rance DAT IS GEEN SERVICE CATALOGUS. Deel 1

Dat is geen service catalogus! - Deel 1. Stuart Rance DAT IS GEEN SERVICE CATALOGUS. Deel 1 Dat is geen service catalogus! - Deel 1 Stuart Rance DAT IS GEEN SERVICE CATALOGUS Deel 1 Ik heb veel IT organisaties zien proberen een service catalogus op te stellen, en veel van deze projecten slagen

Nadere informatie

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf EBOOK Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf 1 datto.com Dataprotectie-oplossingen zijn essentieel voor ieder bedrijf, ongeacht de omvang, de industrie waarin het actief

Nadere informatie

Service Level Agreement

Service Level Agreement Service Level Agreement 1 Algemene bepalingen 1.1 Partijen Deze Service Level Agreement (verder te noemen: SLA) is een overeenkomst die is gesloten tussen: WAME BV, gevestigd te Enschede aan de Deurningerstraat

Nadere informatie

Inhoud. Back-up 3. Beschikbaarheid 4. ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5. ExtraVar en de cloud 7. ExtraVar - Cloud Diensten

Inhoud. Back-up 3. Beschikbaarheid 4. ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5. ExtraVar en de cloud 7. ExtraVar - Cloud Diensten Cloud Diensten Inhoud Back-up 3 Beschikbaarheid 4 ExtraVar ontzorgt met unieke cloud diensten 5 ExtraVar en de cloud 7 2 Back-up Meer en meer dringt het besef door bij bedrijven dat data een van de belangrijkste

Nadere informatie

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf

Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf ebook Back-up Versus Business Continuity Een betere planning voor uw bedrijf 1 datto.com Dataprotectie-oplossingen zijn essentieel voor ieder bedrijf, ongeacht de omvang, de industrie waarin het actief

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol SAMENVATTING ITIL ITIL is nog steeds dé standaard voor het inrichten van beheerspocessen binnen een IT-organisatie. En dekt zowel applicatie- als infrastructuur beheer af. Indien gewenst kan ITIL worden

Nadere informatie

Het belang van een disaster recovery beleid

Het belang van een disaster recovery beleid 1 Het belang van een disaster recovery beleid INHOUD Inleiding Waarom ondernemingen DR negeren Hoe het ook kan Back-up is geen disaster recovery! Wat is een back-up? Back-ups gaan niet altijd goed Maak

Nadere informatie

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie.

Agenda 26-4-2009. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. Wat zijn de gevolgen van Cloud en Gridcomputing voor de gebruikersorganisatie en de beheersfunctie. John Lieberwerth Agenda Even voorstellen Cloud Computing De tien Plagen Gebruikersorganisatie en ICT

Nadere informatie

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011 Versie 1.0 Mei 2011 J.H. van den Berg B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business Continuity Plan Handboek Vertrouw niet altijd op iemands blauwe ogen. Meiberg Consultancy Bronkhorsterweg

Nadere informatie

SURFdrive Service Level Specificatie

SURFdrive Service Level Specificatie SURFdrive SLS V1.08 1 / 6 SURFdrive Auteur(s) : Rogier Spoor, Ron Trompert, Florian Draisma Versienummer : 1.08 SURF SURFdrive SLS V1.08 2 / 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Documentgeschiedenis 3 1.1

Nadere informatie

Business Impact Anlayses worden in de meeste organisaties eens per jaar of eens per halfjaar geactualiseerd en bevatten meestal beschrijvingen van:

Business Impact Anlayses worden in de meeste organisaties eens per jaar of eens per halfjaar geactualiseerd en bevatten meestal beschrijvingen van: (BIA s) Veel organisaties beschikken over BIA s ofwel Business Impact Analyses per Business Unit of per Afdeling. Hierna gaan we verder uit van Business Impact Analyses op Business Unit niveau. Dit artikel

Nadere informatie

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren.

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. Business Continuity Plan Handboek J.H. van den Berg M. Baas B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. ICT-uitdagingen in 2013 2014

Onderzoeksrapport. ICT-uitdagingen in 2013 2014 Onderzoeksrapport ICT-uitdagingen in 2013 2014 april / mei 2013 Website: www.lemontree.nl Op welk vlak liggen de belangrijkste ICT-uitdagingen in 2013 en 2014. Het verbeteren van de kwaliteit van IT- en

Nadere informatie

SERVICE LEVEL AGREEMENT MUSICDOTT

SERVICE LEVEL AGREEMENT MUSICDOTT Client Leverancier Bedrijfsnaam: Bèta Development Adres: Engeringstraat 46 Postcode: 2552 AW Plaats: Den Haag KvK: 71344233 BTW: NL858678536B01 Bank: NL31 SNSB 0706 1351 56 E-mail: info@betadevelopment.nl

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Servicedesk

Dienstbeschrijving Servicedesk Monteba IT Solutions is een diensten bedrijf. We richten ons primair op het onderhoud en installatie van computers, internet en telefonie. Om de dienstverlening te stroomlijnen maakt onze Servicedesk gebruik

Nadere informatie

Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen

Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen Cloud Services Uw routekaart naar heldere IT oplossingen Uw IT schaalbaar, altijd vernieuwend en effectief beschikbaar > Het volledige gemak van de Cloud voor uw IT oplossingen > Goede schaalbaarheid en

Nadere informatie

Oracle SaaS Public Cloud Services P I L L A R - D O C U M E N T A T I E J U L I

Oracle SaaS Public Cloud Services P I L L A R - D O C U M E N T A T I E J U L I Oracle SaaS Public Cloud Services P I L L A R - D O C U M E N T A T I E J U L I 2 0 1 6 Inhoudsopgave Scope 1 Oracle Cloud Service Level Objective Policy 1 H&D-sectie: Beoogd servicebeschikbaarheidsniveau

Nadere informatie

Op 14 maart 2017 publiceerde het DNB Expertisecentrum Operationele en IT Risico's een memo 'Toelichting Toetsingskader Informatiebeveiliging 2017'.

Op 14 maart 2017 publiceerde het DNB Expertisecentrum Operationele en IT Risico's een memo 'Toelichting Toetsingskader Informatiebeveiliging 2017'. Inleiding Op 14 maart 2017 publiceerde het DNB Expertisecentrum Operationele en IT Risico's een memo 'Toelichting Toetsingskader Informatiebeveiliging 2017'. Hierin wordt aangegeven dat DNB in 2017 met

Nadere informatie

Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION. NoWorries!

Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION. NoWorries! Geen verrassingen meer... BUSINESS EDITION NoWorries! S Y S T E E M B E H E E R IK MAAK MIJ GEEN ZORGEN MEER OVER ONZE IT SINDS NoWorries! HET BEHEER VERZORGT Wat is systeembeheer eigenlijk... Volgens

Nadere informatie

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud

Vrijheid van vinden. FileLinx Cloud FileLinx Cloud FileLinx Cloud Vrijheid van vinden FileLinx en Lancom automatisering hebben de handen ineen geslagen. Met trots presenteren wij u FileLinx Cloud! Geen maatwerk software, maar een Out Of

Nadere informatie

MyCareNet in uw Apotheek?

MyCareNet in uw Apotheek? MyCareNet in uw Apotheek? Met deze brochure willen we onze klanten informeren over de invoering van MyCareNet MyCareNet in uw apotheek MyCareNet is een initiatief van het NIC (Nationaal Intermutualistisch

Nadere informatie

Oorzaken en gevolgen van ongeplande downtime

Oorzaken en gevolgen van ongeplande downtime 12 methoden om de kans te verkleinen en de gevolgen te beperken Een white paper van RAM Infotechnology 16-01-2012 Introductie Ongeplande downtime is de tijdsduur waarop een netwerk of een component niet

Nadere informatie

Cloud Computing. Bart van Dijk

Cloud Computing. Bart van Dijk Cloud Computing Bart van Dijk (b.van.dijk@hccnet.nl) Cloud Computing Wat is Cloud Computing, en waarom Geschiedenis Cloud Computing Techologie Service modellen Voor en nadelen Cloud Computing voor consumenten

Nadere informatie

Bent u een onderneming 1.0 of 2.0? Doe de test en ontdek uw resultaten!

Bent u een onderneming 1.0 of 2.0? Doe de test en ontdek uw resultaten! Bent u een onderneming 1.0 of 2.0? Doe de test en ontdek uw resultaten! Om u te helpen bij het bepalen van de mate van maturiteit van uw onderneming voor cyberbeveiliging, vindt u hier een vragenlijst

Nadere informatie

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers

Het nieuwe werken nu ook voor zware grafische gebruikers ook voor zware grafische Flexibel werken met de Virtual Engineering Workplace van Dell en SLTN Inter Access Uit de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken van 2015 blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse

Nadere informatie

24/7. Support. smart fms

24/7. Support. smart fms 24/7 Support Smart FMS vindt het van het grootste belang dat haar klanten helder inzicht hebben in de voorwaarden, zekerheid over gemaakte afspraken en het vertrouwen in haar als softwareaanbieder. Het

Nadere informatie

Aansluiten bij de IBD. Het stappenplan

Aansluiten bij de IBD. Het stappenplan Aansluiten bij de IBD Het stappenplan Versiebeheer 20170125 versie 2 20180222 versie februari 2018 links aangepast i.v.m. nieuwe website, nieuwe lay-out document Over de IBD De IBD is een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem.

Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies eventueel één van de oorzaken of gevolgen als nieuw centraal probleem. L Probleemanalyse Stap 1 - Bevraag je doelgroepen en kies één probleem dat je wil oplossen. Methodieken Focusgroep Interviews Wereldcafé Stap 2 - Breng oorzaken en gevolgen van het probleem in kaart. Kies

Nadere informatie

BCP DEPARTEMENT KANSELARIJ EN BESTUUR

BCP DEPARTEMENT KANSELARIJ EN BESTUUR BCP DEPARTEMENT KANSELARIJ EN BESTUUR Bedrijfscontinuïteitsplan (versie 15 december 2015) www.vlaanderen.be INHOUD 1 HOOFDLIJNEN... 3 1.1 Doelstelling & scope 3 1.2 Kritieke processen 4 1.3 Types van situaties

Nadere informatie

Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service

Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service Elke digitale reis start met een vertrekpunt Hyperconverged Infrastructure as a Service Roger Kellerman Solution Consultant Dell Digital Transformation Event 15 juni 2017 Digitale Transformatie is iets

Nadere informatie

Hosting & support contract

Hosting & support contract Hosting & support contract FOCUSTOOL TRACK YOUR GOALS & BEHAVIORS 1. Inleiding FocusTool biedt online software voor het bijhouden van voortgang op doelen en gedrag voor teams.om meer grip te krijgen op

Nadere informatie

De continuïteit van uw business gewaarborgd

De continuïteit van uw business gewaarborgd De continuïteit van uw business gewaarborgd Assist & Care U rekent op een ICT-infrastructuur die perfect uw professionele behoeften vervult, meegroeit met uw noden en dag en nacht feilloos draait. Via

Nadere informatie

Service Level Agreement (SLA)

Service Level Agreement (SLA) Service Level Agreement (SLA) Telefoon: 088 773 0 773 Email: Support@adoptiq.com Website: www.adoptiq.com Adres: Johan Huizingalaan 763a 1066 VH Amsterdam KvK nr: 61820725 BTW nr: NL.854503183.B01 IBAN

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Servicedesk

Dienstbeschrijving Servicedesk Monteba IT Solutions is een diensten bedrijf. We richten ons primair op het onderhoud en installatie van computers, internet en telefonie. Om de dienstverlening te stroomlijnen maakt onze Servicedesk gebruik

Nadere informatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie

Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Onverwachte voordelen van Server Virtualisatie Ronald van Vugt NetWell ronald@netwell.info www.netwell.info Herkent u dit? Of u vandaag nog twee servers beschikbaar wilt stellen Geen goede testomgeving

Nadere informatie

SESSIE 1.3 GEBRUIK: NATUURGEWELD

SESSIE 1.3 GEBRUIK: NATUURGEWELD SESSIE 1.3 GEBRUIK: NATUURGEWELD Voorbereiden van chemische bedrijven tegen natuurgeweld en domino-effecten 21 juni 2018, Dag van de chemische veiligheid 21-6-2018 BCM Specialist - Alex Hoogteijling 1

Nadere informatie

Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS

Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS Bedrijfscontinuïteit met behulp van een BCMS 26 november 2014 Aart Bitter@ISGcom.nl www.information-security-governance.com Disaster Recovery Plan 2 The Bitter Brew Case To Brew or not to Brew, That s

Nadere informatie

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen.

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen. Applicatiebeheer het beheren van applicaties. [functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. Beheer (beheren) Control Onder de activiteit applicatiebeheer valt de ontwikkeling,

Nadere informatie

RACKBOOST Hosted Exchange. Mobiel, veilig en eenvoudig. hosting support consulting

RACKBOOST Hosted Exchange. Mobiel, veilig en eenvoudig. hosting support consulting RACKBOOST Hosted Exchange Mobiel, veilig en eenvoudig hosting support consulting RACKBOOST Hosted Exchange RACKBOOST, SINDS 1999 TOONAANGEVEND RACKBOOST is sinds 1999 een toonaangevende Belgische leverancier

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving all-in beheer

1 Dienstbeschrijving all-in beheer 1 Dienstbeschrijving all-in beheer De all-in beheer overeenkomst van Lancom is modulair opgebouwd. U kunt bij Lancom terecht voor deelgebieden zoals helpdesk ondersteuning of backup, maar ook voor totale

Nadere informatie

Veilig samenwerken. November 2010

Veilig samenwerken. November 2010 Veilig samenwerken November 2010 Overzicht Introductie Veilig Samenwerken Visie Vragen Afsluiting Introductie SkyDec Communicatie Navigatie Services Introductie Communicatie Voor afgelegen gebieden: Telefonie

Nadere informatie

Ontwerp. <naam applicatie>

Ontwerp. <naam applicatie> Ontwerp Datum Auteur Versie Telefoon Pagina: 0 Inhoudsopgave 1. MANAGEMENT SUMMARY... 1 2. INLEIDING... 1 2.1. DOEL... 1 2.2. STRUCTUUR... 1 2.3. ACHTERGROND... 1 2.4. REVISIE-GESCHIEDENIS...

Nadere informatie

Een realistische kijk op timemanagement.

Een realistische kijk op timemanagement. Een realistische kijk op timemanagement. ir. Paul De Bruyne Vergeet niet uw GSM terug aan te zetten na de training! 1 tijd www.deathclock.com Tijd is gratis, maar onbetaalbaar. Je kan tijd niet bezitten,

Nadere informatie

Diensten en tarieven Zakelijk. Diensten en tarieven Zakelijk. Versie 1.0, 13 JAN - 2016

Diensten en tarieven Zakelijk. Diensten en tarieven Zakelijk. Versie 1.0, 13 JAN - 2016 ` Diensten en tarieven Zakelijk 1. Computer bewaking Met Computer bewaking worden uw werkstations continue gecontroleerd op veel Windows punten. Hierdoor kan Total Progress direct reageren op situaties

Nadere informatie

Toetsingskader Business Continuity Planning (BCP) Financiële Kerninfrastructuur

Toetsingskader Business Continuity Planning (BCP) Financiële Kerninfrastructuur De Nederlandsche Bank N.V. 1 januari 2007 Divisie Betalingsverkeer beleid Toetsingskader Business Continuity Planning (BCP) Financiële Kerninfrastructuur Versie: 2007 2 TOETSINGSKADER BCP FINANCIËLE KERNINFRASTRUCTUUR

Nadere informatie

Jaarverantwoording 2016

Jaarverantwoording 2016 Jaarverantwoording 2016 Versie Bestuurlijk overleg 7 april 2017 1 1 Inleiding Voor u ligt de jaarverantwoording over 2016 van ICT-Noord- en Midden Limburg (ICT NML). Over 2016 was ICT NML een samenwerkingsverband

Nadere informatie

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing.

De impact en implementatie van de outsourcing op de bedrijfsvoering is als één van de 6 deelprojecten ondergebracht binnen het project outsourcing. Bijlagen 1 en 2: Aanbevelingen en opvolging Gateway Reviews (corsa 2018017934) Bijlage 1: Aanbevelingen en opvolging Gateway Review 2018 Aanbeveling Opvolging Status Opmerking 1. Richt een apart project

Nadere informatie

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax

OpenText RightFax. Intuitive Business Intelligence. Whitepaper. BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax OpenText RightFax Intuitive Business Intelligence Whitepaper BI/Dashboard oplossing voor OpenText RightFax Beschrijving van de oplossing, functionaliteit & implementatie Inhoud 1 Introductie 2 Kenmerken

Nadere informatie

Applicatie Virtualisatie Wat levert het op? 17 september 2010

Applicatie Virtualisatie Wat levert het op? 17 september 2010 Applicatie Virtualisatie Wat levert het op? 17 september 2010 Agenda Introductie Wat levert het op? De uitdaging en de resultaten Aanpak en organisatie Afronding en Vragen Introductie Co Klerkx Gino Kemp

Nadere informatie

Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID. (inwerkingtreding: 1 januari 2015)

Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID. (inwerkingtreding: 1 januari 2015) Gewijzigde doelstellingen in de leidraad interne controle/ organisatiebeheersing VLAAMSE OVERHEID (inwerkingtreding: 1 januari 2015) 2 1. Doelstellingen, proces- & risicomanagement Subthema kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

white paper 2 Selectie ehrm oplossing: Hoe kom ik tot de juiste keuze?

white paper 2 Selectie ehrm oplossing: Hoe kom ik tot de juiste keuze? white paper 2 Selectie ehrm oplossing: Hoe kom ik tot de juiste keuze? 1 Voorwoord 1. ehrm oplossing: impact van de keuze 2. Overzicht oplossingen 3. Project organisatie voor ehrm 4. Van ambitie tot keuze

Nadere informatie

Proefexamen ITIL Foundation

Proefexamen ITIL Foundation Proefexamen ITIL Foundation 1. Van welk proces is risicoanalyse een essentieel onderdeel? a. IT Service Continuity Management b. Service Level Management c. Capacity Management d. Financial Management

Nadere informatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie

Syfadis Suite. LMS & Talent applicatie Syfadis Suite LMS & Talent applicatie FERN : digitaal leren op werkvloer E books Library Learning Management SyfadisLearning & Talent suite Learning Content management & authoring Performance Support Feiten

Nadere informatie

UITVOERINGSPLAN. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

UITVOERINGSPLAN. Gebruik van de tool Template Voorbeeld UITVOERINGSPLAN Gebruik van de tool Template Voorbeeld Uitvoeringsplan Het Uitvoeringsplan helpt je om zicht te hebben op de stappen die nodig zijn voor een verandering of vernieuwing in je bedrijf. Hiermee

Nadere informatie

Doe de poll via the Live App

Doe de poll via the Live App INGRID LIGTHART Je software in de private cloud Doe de poll via the Live App Iedereen heeft het over cloud Cloud is de toekomst Doe mee aan de private cloud poll! Geef nu uw mening via de Exact live app

Nadere informatie

Toolbox voor Strategisch OmgevingsManagement

Toolbox voor Strategisch OmgevingsManagement Toolbox voor Strategisch OmgevingsManagement Over SOM en SOM SET Ingewikkelde opgaven verdienen een oplossing die een meerwaarde heeft voor alle betrokken stakeholders. Om dit te realiseren heeft WesselinkVanZijst

Nadere informatie

Bijlage 1 aan collegenota DRP test

Bijlage 1 aan collegenota DRP test Bijlage 1 aan collegenota DRP test 1. de noodzaak van een DRP test in de context van een professionele dienstverlening en risicobeheersing De werking van Stads- en OCMW diensten is de voorbije jaren in

Nadere informatie

Competentieprofiel deskundige ICT

Competentieprofiel deskundige ICT Competentieprofiel deskundige ICT 1. Functie Functienaam Afdeling Dienst Functionele loopbaan deskundige ICT personeel en organisatie secretariaat B1-B3 2. Context ICT draagt bij tot de uitwerking van

Nadere informatie

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE

ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE IT MANAGEMENT & OPTIMIZATION ONTZORG DE ZORGPROFESSIONAL DOOR VIRTUALISATIE E-BOOK DE STAP NAAR EEN TOEKOMST- BESTENDIGE EN DUURZAME BASIS Virtualiseren is in veel disciplines een populaire term. Het is

Nadere informatie

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers End-note Sven Noomen Wouter Heutmekers 2 Ok, en morgenvroeg? Voorstellen 25111978 14 8 4 6 23 25031981 12 3 1 1339 3 Think BIG Act SMALL 2011 Scale FAST 4 5 6 Visie & strategie Strategie Ondersteuning

Nadere informatie

Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren

Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren Draaiboek ter opbouw van een lokaal afsprakenkader tussen scholen en hun actoren Via een draaiboek willen we een lokaal afsprakenkader tussen scholen-clb's-vdab en andere actoren zoals bijvoorbeeld de

Nadere informatie

Doen of laten? Een dag zonder risico s is een dag niet geleefd

Doen of laten? Een dag zonder risico s is een dag niet geleefd Doen of laten? Een dag zonder risico s is een dag niet geleefd Wie, wat en hoe Eric Lopes Cardozo & Rik Jan van Hulst sturen naar succes Doel Delen van inzichten voor praktisch operationeel risico management

Nadere informatie

High Availability & Disaster Recovery

High Availability & Disaster Recovery Disaster Recovery Problematiek en denkpistes voor oplossingen Cevi Usernamiddag 8 december 2009 9 december 2009 Cevi bedrijfspresentatie High Availability & Disaster Recovery Een theoretische benadering

Nadere informatie

Bedrijfscontinuïteitsmanagement en crisiscommunicatie Kadering

Bedrijfscontinuïteitsmanagement en crisiscommunicatie Kadering Bedrijfscontinuïteitsmanagement en crisiscommunicatie Kadering Carolina Stevens Departement Bestuurszaken Seminarie crisis- en reputatiemanagement Consciencegebouw 6 oktober 2009 Inhoud 1. Wat is bedrijfscontinuïteitsmanagement?

Nadere informatie

The dark side of BYOD Themasessie 5 maart 2015

The dark side of BYOD Themasessie 5 maart 2015 The dark side of BYOD Themasessie 5 maart 2015 Doe mee! Waar denkt u aan bij BYOD? http://bit.ly/watisbyod (Max 20 tekens) The dark side of BYOD Themasessie 5 maart 2015 LAB TO LEARN Henk Voermans Manager

Nadere informatie

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO

Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Project Portfolio Management Altijd en overal inzicht PMO Een eenvoudige en toegankelijke oplossing Thinking Portfolio is een snel te implementeren software applicatie. Een krachtig web-based hulpmiddel

Nadere informatie

Herleid uw downtime tot het minimum met een multidatacenter. Uniitt www.unitt.com

Herleid uw downtime tot het minimum met een multidatacenter. Uniitt www.unitt.com Herleid uw downtime tot het minimum met een multidatacenter concept Leg uw bedrijfskritische activiteiten in goede handen 2 Als het voor uw omzet cruciaal is dat uw servers continu beschikbaar zijn, dan

Nadere informatie

Versie Service Level Agreement (SLA) Platform GPI

Versie Service Level Agreement (SLA) Platform GPI Versie 22-06-2018 Service Level Agreement (SLA) Platform GPI 1. Algemeen 1.1. Algemeen Deze Service Level Agreement (SLA) vormt een onderdeel van de Overeenkomst tussen SSVV (opdrachtgever) en ex:plain

Nadere informatie

Standaard Service Level Agreement

Standaard Service Level Agreement Online oplossingen van der Heiden ICT services Abcoudestraat 3 2546 EG Den Haag 06-421544646 https://www.vanderheidenictservices.nl info@vanderheidenictservices.nl Datum: 29 februari 2016 Versie: 1.0.0

Nadere informatie

Uurtje. Factuurtje. Beter onderwijs in Afrika voor 1 uur per maand! op je

Uurtje. Factuurtje. Beter onderwijs in Afrika voor 1 uur per maand! op je op je Beter onderwijs in Afrika voor 1 uur per maand! Dit is : Jij kunt bijdragen aan beter onderwijs in Afrika door 1 gewerkt uur per maand aan Viafrica te doneren. Maak gezamenlijk het verschil, door

Nadere informatie

SLA CanConnect Mobile

SLA CanConnect Mobile SLA CanConnect Mobile Inhoud Definities... 2 1. Domein /verantwoordelijkheden... 4 1.1 Netwerk overzicht... 4 1.2 Matrix verantwoordelijkheden... 4 2. Service Assurance... 5 2.1 Impact niveaus... 5 2.2

Nadere informatie

Datum: 31 augustus 2011

Datum: 31 augustus 2011 ICT assessment Methodiek: ITEM-C ICT assessment Ontwikkeld door: ITEM-C advies en interim management Auteur: H.W. Gooskens Datum: 31 augustus 2011 Copyright: ITEM-C advies en interim management Niets uit

Nadere informatie

Overzicht van het back-uplandschap

Overzicht van het back-uplandschap Welkom AGENDA 09.00 Verwelkoming 09.30 Realdolmen: overzicht van het back-uplandschap 10.30 Commvault: van back-up naar datamanagement 11.05 Pauze 11.20 Veeam: back-up targets & integratie met HPE platformen

Nadere informatie

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers

Altijd en overal in de cloud. Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Altijd en overal in de cloud Al uw data en applicaties vanaf elk device bereikbaar voor uw medewerkers Zorgeloos in de cloud De wereld verandert voortdurend en ook ons werkmodel bevindt zich in een fase

Nadere informatie

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG

Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s. Bedrijfsverzekeringen. CyberEdge van AIG Bescherming tegen de gevolgen van cyber risico s Bedrijfsverzekeringen CyberEdge van AIG Wat zijn cyber risico s? Cyber risico s zijn een vaststaand gegeven in een wereld van informatie, informatiesystemen

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2016/2017

BELEIDSPLAN 2016/2017 BELEIDSPLAN 2016/2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Organisatie... 3 2.1 Bestuur... 3 2.2 Vrijwilligers... 3 2.3 Contactgegevens... 3 2.4 Anbi-status... 3 2.5 Financiële verantwoording... 4 2.6 Vergadering...

Nadere informatie

Application Hosting : Intelligent Hosting

Application Hosting : Intelligent Hosting Application Hosting : Intelligent Hosting Januari 2012 [Kies de datum] Inleiding WideXS is een Nederlandse aanbieder van internetoplossingen en met ruim 15 jaar ervaring een begrip in de markt. In deze

Nadere informatie

Hoe belangrijk is het verschil tussen public en private cloud in de praktijk?

Hoe belangrijk is het verschil tussen public en private cloud in de praktijk? 1 Hoe belangrijk is het verschil tussen public en private cloud in de praktijk? De verschillende soorten cloud INHOUD Inleiding Public cloud Private cloud Community cloud Hybrid cloud In de praktijk Conclussie

Nadere informatie

LEPPINK SERVICE LEVEL AGREEMENT. Leppink Automatisering & Computers De Greune PH Haaksbergen Website: Telefoon:

LEPPINK SERVICE LEVEL AGREEMENT. Leppink Automatisering & Computers De Greune PH Haaksbergen Website:   Telefoon: LEPPINK SERVICE LEVEL AGREEMENT Leppink Automatisering & Computers De Greune 38 7483 PH Haaksbergen Website: www.leppink.nl Telefoon: 088-4827888 ALGEMEEN Inhoudsopgave Algemeen... 3 Contactgegevens...

Nadere informatie

Privacybeleid van Stormfinance app En De Hypotheekzaak app

Privacybeleid van Stormfinance app En De Hypotheekzaak app Privacybeleid van Stormfinance app En De Hypotheekzaak app Deze Applicatie host deze pagina en verzamelt bepaalde Persoonsgegevens van de Gebruikers. Samenvatting van het beleid Persoonsgegevens worden

Nadere informatie

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet Ronald.geuze@nl.ibm.com, Ronald.vanteeffelen@nl.ibm.com Consolidatie en Virtualisatie van Intel en UNIX platformen de praktijk 18/03/2009 DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet 2009 IBM

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp 5.0 Introductie Wij denken dat er een aantal grondslagen zijn, voor het ontwerp en de opmaak van de dia's die, als ze worden opgevolgd, dia's overzichtelijker kan

Nadere informatie

Op naar een (nieuwe) centrale mappenstructuur! [naam lesgever] [plaats, datum]

Op naar een (nieuwe) centrale mappenstructuur! [naam lesgever] [plaats, datum] Op naar een (nieuwe) centrale mappenstructuur! [naam lesgever] [plaats, datum] Overzicht Centrale mappenstructuur Waarom? Opstellen Uitrollen Richtlijnen, tips & tricks Tools Ordening troef! Hartenjagen

Nadere informatie

Asset 1 van 4. Data Recovery as a Service. Gepubliceerd op 9 november 2015

Asset 1 van 4. Data Recovery as a Service. Gepubliceerd op 9 november 2015 Asset 1 van 4 Data Recovery as a Service Data herstellen na een calamiteit is lastiger dan het lijkt. Dit is geen kernactiviteit van ondernemingen, zeker niet van mkb-bedrijven. Zonder data loopt de continuïteit

Nadere informatie

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service:

ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: ICT-uitbestedingsdiensten en Software as a Service: Betrouwbaardere ICT, minder zorgen! Maak kennis met Multrix Wilt u op maat gesneden ICT-diensten die volledig aan de wensen en behoeften van uw organisatie

Nadere informatie

Conceptueel Modelleren GEÏNTEGREERD DATA MODELLEREN MET DEMO EN DATA VAULT

Conceptueel Modelleren GEÏNTEGREERD DATA MODELLEREN MET DEMO EN DATA VAULT Conceptueel Modelleren GEÏNTEGREERD DATA MODELLEREN MET DEMO EN DATA VAULT Introductie Wineke Sloos BSc Taal & Kunstmatige Intelligentie @ Tilburg University MSc Information Management @ Tilburg University

Nadere informatie

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer

DE PRIVATE CLOUD. Johan Bos & Erik de Meijer DE PRIVATE CLOUD Johan Bos & Erik de Meijer Agenda Wat is Cloud? Waarom Private Cloud? Wanneer Private Cloud? Een stappenplan Vragen Quiz Ga naar www.kahoot.it of download de app Gefeliciteerd! 2017 EXACT

Nadere informatie

Process Control Netwerk Security bij Lyondell. Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V.

Process Control Netwerk Security bij Lyondell. Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V. Process Control Netwerk Security bij Lyondell Dave Chong European IT Project Manager Lyondell Chemie Nederland B.V. Agenda Introductie Korte feiten over Lyondell Chemie Wat doet Lyondell Chemie aan PCN

Nadere informatie