In dit werkboek vind je informatie, opdrachten en werkbladen behorende bij. Kies voor geluk. Minder Stress en Meer Energie in 5 stappen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit werkboek vind je informatie, opdrachten en werkbladen behorende bij. Kies voor geluk. Minder Stress en Meer Energie in 5 stappen"

Transcriptie

1

2 In dit werkboek vind je informatie, opdrachten en werkbladen behorende bij Kies voor geluk Minder Stress en Meer Energie in 5 stappen Pieker je veel? Voel je je vaak moe? Heb je weinig energie en voel je je vaak een opgejaagd? Heb je last van gespannen schouders en misschien zelfs af en toe hartkloppingen? Wil je weer plezier hebben in je werk en je leven? Heb je 1 of meer van deze vragen met ja beantwoord? Dan is het NU tijd om dingen anders te gaan doen! Misschien heb je het druk op je werk, of combineer je een uitdagende baan met kinderen of een druk sociaal leven en wellicht zijn er wel heel andere redenen dat je je gespannen voelt en last heb van stress. In die ebook bied ik jou een methode die bestaat uit 5 eenvoudige stappen. Stappen die je nu, vandaag nog kunt gaan zetten om toe te werken naar minder stress en meer energie. Een methode die er voor kan zorgen dat je weer plezier krijgt in je werk en je leven!

3 Over Lisette Na een carrière van 15 jaar in de televisiewereld, waarvan de laatste 9 jaar in leidinggevende functies, gaf ik mijn leven in 2009 een hele nieuwe wending. Ik besloot mijn hart te volgen: ik wilde écht iets voor andere mensen kunnen betekenen. Ik wil mensen inspireren en prikkelen om puur jezelf te zijn en het leven te leiden dat jij wilt, vanuit rust, ontspanning en met een grote glimlach. Dat is de reden dat ik voor coaching & training als vak heb gekozen. Ik ben gecertificeerd life- en loopbaancoach, stresscounselor en mindfulnesstrainer. Daarnaast ben ik yogadocent en heb mijn eigen centrum voor lichamelijke en geestelijke gezondheid, de Puur Studio in Amsterdam. Mijn specialisme is het begeleiden van mensen met stress- en burnoutklachten. Ik leer mensen hoe je het best kunt ontspannen, hoe je meer energie krijgt, waardoor je weer écht plezier krijgt in je werk en je leven. Een mooier leven met minder stress en meer energie, dat hoop ik je te kunnen bieden met dit e-book! Veel plezier met lezen en met alle opdrachten uit dit boek.

4 Stap 1 bewustwording Iedereen heeft wel eens stress, maar niet iedereen krijgt klachten of wordt er ziek van. Het hangt er maar net van af wat bij jou stress veroorzaakt én hoe je er mee om gaat. Mensen die gevoelig zijn, perfectionistisch, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, stressgevoelig en enthousiast zijn lopen het risico zóveel van zichzelf te geven dat ze opbranden en vervolgens niets meer kunnen geven en doen, en niet meer kunnen meedraaien in het normale leven. Misschien is het bij jou nog niet zover, maar voel je wel dat hoe het nu gaat niet veel langer moet duren. Tijd dus om iets te veranderen De eerste stap om iets te veranderen begint bij bewustwording. Je hebt inzicht nodig in het probleem en wat het probleem veroorzaakt, want dit is bij iedereen weer anders. Want, wat is dat nu eigenlijk stress? En nog belangrijker, wat zorgt bij jou op dit moment voor stressklachten? Om daar achter te komen leg ik je eerst kort wat uit over hoe stress nou eigenlijk werkt. Wat is stress? Stress is in eerste instantie een lichamelijke reactie op een bedreigende situatie, zoals een tijger die opeens voor je staat of je computer die kapot gaat. Je hersenen weten dat ze nú moeten bepalen of je gaat vluchten of vechten. Letterlijk en figuurlijk, of het nu wegrennen voor de tijger is of het aanpakken van een probleem in het dagelijks leven. Dit vergt een scherp reactievermogen, kracht en snelheid. Daarom schakelt je lichaam over op de overlevingsstand; er wordt adrenaline aangemaakt, een hormoon dat er voor zorgt je bloeddruk en hartslag omhoog gaan en dat je sneller gaat ademen. Daardoor ben je wakker, alert en gefocust, zijn je spieren gespannen en is je bloed vol zuurstof. Je kunt dus meteen reageren.

5 Veel stress is ongezond Klinkt mooi toch? En inderdaad, een beetje stress is goed: het zorgt ervoor dat we ons werk efficiënt doen. Je kent het misschien: als je een deadline hebt, werk je vaak beter. Maar als je te vaak onder druk staat, of als je lang met tegenzin werkt, dan kan er een probleem ontstaan. Dan worden op een gegeven moment je stressreacties chronisch. Je lichaam is dan in een constante staat van paraatheid. Er treden lichamelijke veranderingen op: je gaat slechter slapen, bent geïrriteerd, bevattelijker voor een griepje, je kunt je niet meer concentreren, of je hebt geen zin meer in seks. En als het allemaal te lang duurt, kan het gebeuren dat je helemaal uitvalt door bijvoorbeeld een burnout. Je lichaam staakt dan de langdurige strijd en geeft een noodsignaal; er is nu rust nodig! Even een pauze of een vakantie is toch wel genoeg? Als je er op tijd bij bent, en je je stress veroorzakende situatie en/of gedrag aanpast, dan klopt dat. Maar als het stresssysteem echt uit balans is, is het veel minder makkelijk om te herstellen. Als je merkt dat je steeds gestrester en geïrriteerder wordt en je je grenzen aan het bereiken bent (maar je nog steeds werkt), dan kun je je situatie redelijk makkelijk en snel verbeteren. TIP Je kunt bijvoorbeeld wat minder hooi op je vork nemen, regelmatiger pauze nemen of yogalessen gaan volgen. Of je kunt samen met een coach een persoonlijk energieplan maken en kijken wat jij kunt veranderen. Welke patronen houd je in stand, welke overtuigingen belemmeren je? Hoe is de balans in jouw leven? Zo n traject duurt meestal rond de 5 sessies. Ga er NU mee aan de slag! Want als je eenmaal uitgevallen bent, voel je je heel beroerd, is het voor jou en je omgeving buitengewoon vervelend en duurt het herstel veel langer.

6 De balans herstellen We kunnen alleen maar functioneren als er balans is tussen activiteit en herstelmomenten. Wanneer deze balans verstoord raakt en er onvoldoende herstelmomenten zijn, blijft de boog gespannen staan. In onze huidige maatschappij zijn er de laatste jaren vele zaken veranderd, waardoor de spanning blijvend verhoogd is. We hebben dit vaak niet eens in de gaten. Werk en privé lopen steeds meer door elkaar heen en de externe prikkels nemen steeds meer toe, denk bijvoorbeeld aan mail, mobiele telefoon, internet en social media. Hiernaast zijn er heel veel mensen die het ouderschap met werk combineren en dit blijkt, zeker als de kinderen jong zijn, vaak een zware belasting te zijn. Alles staat of valt met de balans tussen inspanning en ontspanning. Heb jij voldoende inzicht in jouw dagelijkse balans tussen inspanning en ontspanning? Bedenk eens even hoe jouw dagen er uit zien; is er ook ruimte om dagelijks even te ontspannen en te herstellen?

7 Opdracht 1 balans tussen inspanning en ontspanning 1.a Houd voor 2 weken een dagboekje bij waarbij je per activiteit bijhoudt of dit inspanning kost of ontspanning geeft. Je maakt 3 kolommen: 1 voor het tijdstip en de activiteit, 1 voor ontspanning en 1 voor inspanning. Per activiteit beoordeel je of het inspanning is of ontspanning. Geef per half uur / activiteit 1 punt. Dat kan zijn een punt voor inspanning of juist voor ontspanning. Tel aan het einde van de dag je totalen op voor inspanning of ontspanning. Dit dagboekje zal je inzicht geven in je balans en waar er eventueel ruimte is voor verbetering. In plaats van punten te geven, kun je ook met kleuren werken. Gebruik bijvoorbeeld rood voor inspanning en een groen voor ontspanning. Hoeveel rood zit er in een dag? En hoeveel groen? Kun je meer groene momenten aanbrengen in jouw dag? 1.b Het bijhouden van het dagboekje heeft mij de volgende inzichten gegeven: (schrijf deze op in een notitieblokje) 1.c Dit is wat ik ga doen om meer balans in inspanning en ontspanning te bereiken: (schrijf deze op in een notitieblokje) TIP Koop een mooi notitieboekje waarin je deze opdrachten kunt doen. Een boekje wat makkelijk in je tas past is handig, dan kun je het boekje overal mee naar toe nemen. Extra opdracht: energiegevers en energievreters Naast balans tussen inspanning en ontspanning is het ook belangrijk dat er balans is in activiteiten die je energie geven en die je energie kosten. Maak ook daar eens een lijstje van als hierboven. Welke dagelijkse activiteiten kosten jou energie? Heb je daar tegenover genoeg activiteiten die jou energie geven? Wat kun je NU doen om meer energiegevers in je leven te brengen? En kun je wat van die energievreters uit je leven bannen (skippen, delegeren, hulp vragen)?

8 Stap 2 ONTSPANNEN & SLAPEN Bij stap 1 heb je als het goed is meer inzicht gekregen in de balans tussen jouw energiegevers en de zaken in jou leven die juist stress geven. Je hebt misschien zelfs wel bedacht wat je zou kunnen veranderen en daar een stap in gezet. Ook heb je geleerd dat er een balans nodig is tussen actief zijn aan de ene kant en herstellen / ontspannen aan de andere kant. In deze stap leer je een aantal manieren om van de stress response naar de relax response te gaan. Oftewel; hoe je die vicieuze cirkel van stress om kan keren door te ontspannen / herstellen. Opdracht 2 Neem een adempauze Deze drieminuten-adempauze is een oefening die je op diverse momenten van de dag kunt inlassen. De oefening helpt om bij jezelf te komen. Soms zitten we verstrikt in gedachten, emoties, stress en ingesleten reacties. Op het werk, in contacten met anderen Met een 3 minuten adempauze maak je jezelf daarvan los, zodat je weer ruimte krijgt om vanuit echte wijsheid te handelen.

9 Je kunt de oefening drie keer per dag op een vast moment doen of als voorbereiding op een spannende taak, een vergadering of een moeilijk gesprek. Minuut 1: Stop even je activiteiten en sluit als dat kan je ogen. Doe ongeveer 1 minuut helemaal niets. Merk op hoe het op dat moment met je gaat. Zijn er gedachten? Zijn er emoties? Wat voel je in je lichaam, merk je ergens iets van spanning, of juist ontspanning? Minuut 2: Ga dan met je aandacht naar je ademhaling. Voel waar de adem het meest opvalt: in je buik, je borst, je rug? Voel elke inademing en elke uitademing, zoals deze elkaar opvolgen. Kun je je adem door je neus naar binnen en naar buiten voelen stromen? Minuut 3: terwijl je bewust blijft van je ademhaling, word je je bewust van je hele lichaam; de houding die je inneemt, waar raakt je lichaam de stoel, de grond? Kun je je kleding voelen, je lippen die elkaar raken En kun je hele lichaam ervaren, van je tenen tot je kruin? Je hebt ruimte gecreëerd, je even los gemaakt van je gedachten, je emoties. Misschien besluit je om even niet meteen te reageren op de situatie. En dan kies je om verder te gaan met dat wat nu voor jou van belang is.

10 Lekker slapen Naast ontspannen is ook een goede nachtrust onontbeerlijk om goed te kunnen herstellen. Hieronder 3 tips voor een goede nachtrust: Zorg dat je slaapkamer schoon en fris is, met voldoende zuurstof en liefst zonder elektronische apparatuur. Laat het liefst s nachts je raam open of op een kier, zodat je lichaam lekker veel zuurstof binnen krijgt om in de nacht te herstellen. Ook kan lavendelolie op je slaapkamer de nachtrust bevorderen. Doe een uur voor je naar bed geen inspannende dingen meer, ook niet op je computer. Drink ook liever geen alcohol meer een uur voor het slapen gaan; het helpt misschien om in slaap te vallen, maar je lichaam heeft veel energie nodig om te herstellen dus je wordt minder uitgerust wakker. Neem in plaats daarvan een kop kalmerende kruidenthee en doe eventueel een ontspanningsoefening of een paar kalmerende Restorative Yogahoudingen. Als je veel aan het malen bent als je in bed ligt, kunnen mindfulness- en ontspanningsoefeningen goed helpen. Elke keer als je merkt dat je weer gaat denken, breng je de aandacht weer terug naar de oefening. Bijvoorbeeld de adempauze die je hiervoor hebt geleerd. TIP Tijdens de cursus Yoga bij Stress en Burnout leer je Restorative yogahoudingen, ontspannings- en mindfulnessoefeningen. De cursus word 4x per jaar aangeboden.

11 Stap 3 BEWEGEN Waarschijnlijk weet je wel dat bewegen goed voor je is, maar doe je het ook? Als we in beweging zijn gaat je energie weer stromen én ontspannen we onze geest Er zijn zelfs artsen die lichamelijke beweging voorstellen in plaats van antidepressiva. Sterker nog: lichaamsbeweging is een geweldige manier om angsten en depressies te voorkomen of te overwinnen. Het helpt je om in balans te komen en te herstellen van (chronische) stress of burn-out. Mensen voelen zich meer ontspannen en gelukkiger na een lichamelijke inspanning. Lichaamsbeweging heeft een verder een positief effect ter voorkoming van harten vaatziekten, verlaagt je bloeddruk, heeft een gunstig effect op gewichtsverlies en versterkt je immuunsysteem. Lekker naar buiten! Ook zijn er aanwijzingen dat de positieve effecten van bewegen nog sterker werken wanneer de beweging buiten in de natuur plaatsvindt. Kortom groen bewegen in de natuur biedt dubbel voordeel! Vergeet daarbij ook de heilzame werking van zonlicht niet. Onder invloed van zonlicht verbetert je stemming en maakt je huid vitamine D aan, waardoor botontkalking wordt tegengegaan. Bij mooi weer lekker buiten bewegen dus!

12 Opdracht 3 Maak een beweegplan Vindt een vorm van lichaamsbeweging waar je plezier in hebt. Lichaamsbeweging is er in zo vele vormen dat er altijd iets is wat bij jou past. Er worden heel erg positieve resultaten behaald bij wandelen. Het voordeel is dat je dan ook meteen lekker naar buiten kan. Ook al ga je maar elke dag een kwartier of een half uur wandelen in je pauze. Frequentie is altijd belangrijker dan de duur. Spreek met jezelf af op welke (liefst vaste) dagen je meer gaat bewegen en in welke vorm. Misschien kun je samen met iemand afspreken om meer te gaan bewegen en elkaar helpen. Probeer het concreet te maken wat je nu gaat doen om meer te bewegen: Ik ga 3 keer per week: Ik ga dit doen op de volgende dagen (en noteer het ook in je agenda): Dit is wat ik over 3 maanden bereikt wil hebben: (schrijf ze op in een notitieblokje) Maak de stappen klein en houd je doelen haalbaar. Als je erg druk ben is 3x per week een uur misschien erg veel. Maar kun je 3x per week een kwartier in je agenda inplannen?

13 Stap 4 TIJD VOOR JEZELF - OPLADEN In het drukke leven dat we hebben is er vaak weinig tijd voor onszelf. Vind uit wat jou energie geeft en blok minimaal een half uur per dag in je agenda echt helemaal voor jou. Als je niet weet wat je in dat half uur moet gaan doen, kijk wat je energie geeft. Kijk ook bij stap 1, de oefening met de energiegevers. Een leuk boek om dit te ontdekken en waar ik ook in mijn coachpraktijk vaak meer werk, zijn de oefeningen uit het boek The Artist Way. Het gaat erom dat je je bron weer vult, je weer oplaad door iets te doen waar je blij van wordt. Muziek luisteren, dansen, taart bakken, koffie drinken bij een nieuw koffietentje in een andere wijk, tekenen, yoga, naar de sauna. Je kunt het zo gek niet verzinnen, dus laat je creativiteit de vrije loop. Iets creatiefs doen is vaak een hele fijne manier om te ontspannen en weer op te laden. Opdracht 4 to do list waar je blij van wordt! Maak een lijst met minimaal 20 dingen waar je blij van wordt, zodat als je een keer op de bank zit en niet weet wat je moet doen, je dit lijstje er gewoon even bij kunt pakken. Geen inspiratie? Bedenk eens wat je als kind graag deed. Is er iets wat je lang niet gedaan hebt, maar graag weer eens zou willen doen? Breien, rollerskaten, vliegeren, figuurzagen? Veel plezier! (schrijf ze op in een notitieblokje)

14 Stap 5 HELPENDE SOCIALE OMGEVING Vaak als je stress hebt ben je te moe om dingen te ondernemen. De kans is dan groot dat jouw sociale omgeving kleiner wordt, terwijl je die juist nu nodig hebt. Ook hebben mensen met stressklachten of een burnout vaak het idee dat ze zeuren. Een reden om dan maar niet meer af te spreken met mensen. Of thuis niet meer te praten over hoe jij je voelt. Onderzoek laat zien dat je veerkracht toeneemt als je relaties hebt die jou steunen. Met ondersteunende relaties wordt eigenlijk niets meer bedoeld dan de mensen om je heen die je helpen, die je steunen. Het kunnen de mensen zijn met wie je regelmatig een praatje maakt, je collega s, je familie, je vrienden. Hoe meer je op hen kunt bouwen, hoe waardevoller deze relaties zijn. Dit soort relaties dragen bij aan geluksgevoelens, verhogen de vitaliteit en dragen zodoende bij aan een langere levensverwachting. Het is zelfs zo dat goede ondersteunende relaties fysieke genezing kunnen bevorderen. Uit onderzoek van het CBS bleek dit jaar ook dat mensen die weinig sociale steun ervaren, aanzienlijk vaker een burn-out krijgen. Hiernaast is het zo dat als mensen te weinig ondersteunende relaties hebben, ze geïsoleerd raken en kunnen vereenzamen. Opdracht 5 je sociale netwerk in kaart brengen Het is belangrijk om te investeren in relaties die je goed doen en nee te leren zeggen tegen relaties die dat niet doen. Je kunt de oefening die in stap 1 staat, de energiegevers en energienemers niet alleen doen met activiteiten, maar ook met mensen. Maak eens een lijstje met iedereen in jouw sociale netwerk. Maak hierachter twee klommen: energiegever en energienemer. Bij sommige mensen kun je meteen al opschrijven of ze energie geven of nemen. Anders let er eens op de volgende keer dat je ze ontmoet of spreekt. Hoe voelt je lichaam als je met ze praat? Welke gedachten heb je? Voel je je positief of negatief als je met ze praat? Wat voor inzicht geeft deze oefening je? Wat ga je doen om je meer te richten op relaties en vrienden die goed voor je zijn? (schrijf ze op in een notitieblokje)

15 AANBOD Met dit e-book heb ik een deel van mijn kennis met jou gedeeld. Ik hoop oprecht dat de opdrachten je geïnspireerd te hebben en dat je deze stappen zult zetten. Je kunt hiermee de basis leggen voor minder stress en meer energie. Maar natuurlijk zijn er nog zo veel meer dingen die je zelf kunt doen om grip te krijgen op stress en je leven fijner en mooier te maken. Of je kunt hier hulp bij zoeken. Ben jij iemand die alles uit het leven wil halen en heb je het gevoel dat er meer in zit, dan wat je er nu uit haalt? Leef je of word je geleefd? Heb je het gevoel dat je altijd tijd te kort komt? Weet je dat je stappen moet nemen om te veranderen, maar weet je niet hoe? Ik kan jou coachen naar rust, energie en plezier in je leven. Waar kan ik jou bij helpen? Je leert weer écht te ontspannen en genieten van het moment. Ook leer je een goede balans tussen draagkracht en draaglast te hanteren, zodat je ongezonde werkdruk en stress op effectieve wijze te lijf kunt gaan. Neem de regie weer in eigen hand! Resultaat: Je komt weer in beweging, je weet waar je energie van krijgt en hoe je dit kunt inzetten. Ook weet je op een andere en betere manier om te gaan met werkdruk en stress. Je herkent jouw stresssignalen eerder, zodat je er iets aan kunt doen. Je hebt meer energie en je kunt je makkelijker ontspannen. Je werkt niet aan een kortstondige remedie, maar aan jouw energieplan voor nu en voor de rest van je leven.

16 LIEFDE IS DELEN Hopelijk heb je iets aan dit ebook gehad. En misschien ken je wel meer mensen die hier wellicht baat bij hebben. Je kunt het ebook dan doorsturen of ze attent maken op onze website. Hier staat regelmatig nieuwe inspiratie voor een leven vol energie en plezier! Heb jij dit e-book van iemand doorgestuurd gekregen? Schrijf je dan in via mijn site voor de gratis inspiratiebrief.

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer Stress uit de bouw Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress Informatie voor de werknemer In de bouw wordt hard gewerkt, geen project verloopt hetzelfde.

Nadere informatie

Hoe ons brein ons bij de neus neemt!

Hoe ons brein ons bij de neus neemt! Hoe ons brein ons bij de neus neemt! Wie is hier de baas, jij of je verstand? Over een half uur: 1. Verstand is heel slim met taal 2. Kan zijn eigenaar tot uitputting drijven 3. Hoe help je medewerkers

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

Ontdek-je-zelf toolkit. Plané Training & Coaching Persoonlijke- en Loopbaanontwikkeling

Ontdek-je-zelf toolkit. Plané Training & Coaching Persoonlijke- en Loopbaanontwikkeling Ontdek-je-zelf toolkit Ontdekken wat voor werk echt bij je past dat is nog zo gemakkelijk niet! Om je op weg te helpen, geef ik je 4 tools waarmee je je eerste stappen kunt zetten om te ontdekken waar

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

1.4 Piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. - Loesje

1.4 Piekeren. Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. - Loesje 1.4 Piekeren Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren - Loesje Iets wat je veel doet, daar word je goed in. Als je veel piano speelt, word je beter in piano spelen. Als je veel Wordfeud doet, word je

Nadere informatie

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit!

In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! In dit e-book geef ik je een aantal tips en oefeningen die je heel gemakkelijk kunt toepassen in jouw dagelijks leven. Probeer ze maar snel uit! Hartelijke groeten, Petra Melkert Ergotherapeut en mindfulnesstrainer

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Oefening buikademhaling

Oefening buikademhaling Omgaan met stress Oefening buikademhaling Adem langzaam in gedurende drie tellen (door je neus) Adem langzaam uit gedurende vijf tellen (door je mond) Leg je hand op je buik om te voelen of je buik beweegt:

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

DE BURN-OUT SPECIALIST

DE BURN-OUT SPECIALIST DE BURN-OUT SPECIALIST Naar de wortels van het probleem voor een snel en duurzaam herstel BROCHURE bestemd voor MEDEWERKERS MET EEN BURN-OUT De Burn-out Specialist Marne 55-1186 PC AMSTELVEEN E. info@deburnoutspecialist.nl

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

Presentatie Slotervaartziekenhuis Omgaan met chronische ziekte & stress 24 mei 2016 Janette Vijfhuizen, trainer en ervaringsdeskundige

Presentatie Slotervaartziekenhuis Omgaan met chronische ziekte & stress 24 mei 2016 Janette Vijfhuizen, trainer en ervaringsdeskundige Presentatie Slotervaartziekenhuis Omgaan met chronische ziekte & stress 24 mei 2016 Janette Vijfhuizen, trainer en ervaringsdeskundige Omgaan met Chronische ziekte & stress Informatie Wat is stress? Draagkracht

Nadere informatie

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert

Lekker in je vel. Leren omgaan met stress voor kinderen. Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Lekker in je vel Leren omgaan met stress voor kinderen Uit het boek Ophelia van Ingrid en Dieter Schubert Heeft uw kind wel eens last van stress? Voelt uw kind zich wel eens niet lekker en weet u niet

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

15 tips om de dag ontspannen te beginnen

15 tips om de dag ontspannen te beginnen 15 tips om de dag ontspannen te beginnen Het is voor werknemers met een drukke agenda vaak moeilijk goed voor hun lichaam te zorgen. Daarom heb je tools nodig om je lichaam en geest te ontspannen. Voor,

Nadere informatie

Lekker Slapen kun je Leren

Lekker Slapen kun je Leren Lekker Slapen kun je Leren Meer rust uit je slaap & energie in je dag Een uitgerust persoon telt voor twee! Inhoudsopgave Voorwoord blz. 3 Inleiding blz. 5 1. Slaap: Facts & Fiction blz. 7 2. Wat spook

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen

Massage Flow. Delen is vermenigvuldigen Massagepraktijk In2flow / 2015 Massagepraktijk In2flow / 2015 Massage. Steeds meer mensen ontdekken wat massage voor hen betekent. Je regelmatig laten masseren helpt om lekker in je vel te blijven zitten.

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END

IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END 4 TIPS voor een TOP jaarafsluiting 2014 Anja Lefeber Vit4Life 2 Dank je voor je interesse in dit e-book! Hartelijk bedankt voor het downloaden van mijn e-book In topvorm tijdens

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt..

WERKBOEK. Durf te doen wat je raakt.. WERKBOEK Durf te doen wat je raakt.. Dag 1 what makes you happy Wat is jouw happy list? Waar word je blij van? Waardoor vergeet je de tijd? Wanneer voel je de sprankel in je buik? Wat is je droom, je wens

Nadere informatie

Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie. e-movere stressmanagement en ontspanning

Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie. e-movere stressmanagement en ontspanning Presentatie praktijk E-movere en Academie Moderne MassageTherapie We zijn mensen van de multi-tasking tijd We denken en we doen veel Er wordt veel van ons gevraagd Bijna alles en iedereen staat onder druk

Nadere informatie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie Sportief bewegen met een depressie Depressie Sportief bewegen met een depressie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING LESMODULE VMBO LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 WAT ZIJN HERSENEN? VRAAG WAT ZIJN HERSENEN PRECIES? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE? DENKOEFENING WAAR- VOOR GEBRUIK JE OP DÍT MOMENT JE HERSENEN? DENKOEFENING KUN

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress

Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress Haalt mensen uit hun hoofd en brengt ze naar hun hart! 7 Tips tegen stress www.yourpassion.nl info@yourpassion.nl 0165-769010 06-81934470 Inleiding Iedereen ervaart stress anders. De ene persoon krijgt

Nadere informatie

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien

Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Succes: jouw eigen formule Oefeningen Opgedragen aan iedereen die bereid is om te groeien Praktijk Sterre Groenendijk Je bent welkom om dit ebook naar anderen te sturen, mits je het in zijn geheel stuurt

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk

Workshop. Mindful Werken voor balans en plezier in je werk 2017 Workshop Mindful Werken voor balans en plezier in je werk Even voorstellen Ida Tuinhof Willem de Groote Cesartherapeut Pilatesdocent Bedrijfsfysiotherapeuten Mindfulness en compassietrainers Haptonoom

Nadere informatie

Onzichtbare koffer WERKBLAD 1. De onzichtbare koffer van. Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld:

Onzichtbare koffer WERKBLAD 1. De onzichtbare koffer van. Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld: WERKBLAD 1 Onzichtbare koffer De onzichtbare koffer van Overtuigingen over zichzelf: Overtuigingen over anderen: Overtuigingen over de wereld: Wat kan ik doen om de koffer van deze leerling opnieuw in

Nadere informatie

uitgelegd wat de score betekent. Uit ervaring weten we dat een sessie met een korte uitleg ca. 20 minuten per persoon in beslag neemt.

uitgelegd wat de score betekent. Uit ervaring weten we dat een sessie met een korte uitleg ca. 20 minuten per persoon in beslag neemt. Stressmanagement Wat voor de een leuk of spannend is, is voor de ander zwaar en stressvol. Dat geldt voor grote veranderingen in het leven, zoals een nieuwe baan of het stichten van een gezin, maar ook

Nadere informatie

DE BURN-OUT SPECIALIST

DE BURN-OUT SPECIALIST DE BURN-OUT SPECIALIST Naar de wortels van het probleem voor een snel en duurzaam herstel BROCHURE bestemd voor HR ADVISEURS De Burn-out Specialist Marne 55-1186 PC AMSTELVEEN E. info@deburnoutspecialist.nl

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT?

Inleiding WIST JE DAT JE GEVOEL VAAK BEPAALT WAT VOOR HUMEUR JE HEBT? Inleiding Gevoelens: we hebben ze allemaal. Maar soms is het lastig te weten hoe je je nu écht voelt. Je bent blij, maar ook zenuwachtig. Of je weet niet of je boos of verdrietig bent. Of je snapt niet

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht:

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht: Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten Algemeen In dit document vind je een overzicht terug van oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Tijd voor jezelf maken

Tijd voor jezelf maken ZO doe je dat Tijd voor jezelf maken ZO blijf je energiek door Stefanie Hoogland Ondernemen is een lifestyle, daar ben je inmiddels wel achter gekomen. Je kunt wel dag en nacht werken als je wilt, ideeën

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Module 1. Bewustwording.

Module 1. Bewustwording. Module 1. Bewustwording. Dag 3. Visioning Ontdek wat jouw ziel te zeggen heeft over jouw bestemming en werk. Je staat op het punt om te gaan luisteren naar de wijsheid van je ziel als het gaat over jouw

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl

Omgaan & Trainen met je hond Door: Jan van den Brand. (3 e druk) 2015, Jan van den Brand www.hondentraining adviescentrum.nl Door: Jan van den Brand Inleiding Ik krijg veel vragen van hondeneigenaren. Veel van die vragen gaan over de omgang met en de training van de hond. Deze vragen spitsen zich dan vooral toe op: Watt is belangrijk

Nadere informatie

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee

Relax Acedemy. 10 inspirerende Relax Tips. Tip 1: Drink thee 10 inspirerende Relax Tips Wat leuk dat je je hebt ingeschreven voor onze 10 tips! Het zou toch fijn zijn als wij allemaal zo ontspannen zouden zijn dat je leven alleen nog maar uit genieten zou bestaan?

Nadere informatie

Bezinning & Bezieling

Bezinning & Bezieling Bezinning & Bezieling + Even op adem komen.. Stel je eens voor hoe zou het zijn om volledig te kunnen genieten van het leven? Niet meer in de kramp te schieten door allerlei belemmerende overtuigingen

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen Niet waar Soms waar Wel waar Slaapproblemen? Een aantal feiten Uit onderzoek blijkt dat èèn op de 10 jongeren zo nu en dan last heeft van slaapproblemen. Dit kan iedereen overkomen en eigenlijk is het

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Kan dat? Ook als je het van huis uit niet zo hebt meegekregen?

Kan dat? Ook als je het van huis uit niet zo hebt meegekregen? Omdat je je kennis wilt delen, nieuwe klanten wilt werven, politiek of maatschappelijk gezien een boodschap wilt overbrengen, je onderneming wilt promoten. Redenen genoeg om een sterke spreker te willen

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

Omgaan met spanningen

Omgaan met spanningen Omgaan met spanningen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Stimulerende spanning 1 Problematische spanning 1 Oorzaken van spanning 2 Spanningsklachten 2 De vicieuze cirkel 3 Overspannen

Nadere informatie

Whitepaper Werkstress

Whitepaper Werkstress Whitepaper Werkstress Wat is stress eigenlijk? En hoe ontstaat het? Stress kan belemmerend werken op je dagelijks functioneren. En andersom kan de manier waarop je dagelijks functioneert stress opleveren.

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie

Tapping audio. Werkboek audio 2. Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Tapping audio Werkboek audio 2 Kees Holtrigter (The 7D Solutions) 3e editie Audio 2 De dag beginnen zonder stress en met energie Deze oefening is bedoeld om de dag direct goed te beginnen. Je vervangt

Nadere informatie

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW Ik wil stoppen met slaapmiddelen In het kort Een goede voorbereiding maakt stoppen met slaapmiddelen makkelijker. Uw huisarts helpt u graag bij het stoppen. Als u stopt,

Nadere informatie

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar 7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN Toen ik begon met ondernemen, moest ik nog veel leren over het ondernemerschap. Zo had ik weinig kaas gegeten van marketing, wist ik niet veel van boekhouden

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 4: Kinderen en geld Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief Huishouden

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie