Mogelijkheid van geldbeleggingen in Sri Lanka Appartement-huizen aan de kust geschikt voor persoonlijk en/of zakelijk gebruik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mogelijkheid van geldbeleggingen in Sri Lanka Appartement-huizen aan de kust geschikt voor persoonlijk en/of zakelijk gebruik"

Transcriptie

1 1 Mogelijkheid van geldbeleggingen in Sri Lanka Appartement-huizen aan de kust geschikt voor persoonlijk en/of zakelijk gebruik

2 2 In de afgelopen decennia leek Sri Lanka een instabiel land voor beleggingen vanwege de vele interne conflicten. Dankzij de politieke, economische en sociale stabiliteit, gestart in het voorjaar van 2009, heeft een intense kapitale instroom plaatsgevonden, waardoor de ontwikkeling van het toerisme en de infrastructuur (wegen, openbare diensten en communicatie) is gestart. Wij ontwikkelden beleggingsmogelijkheden, omdat de prijzen van vastgoed en diensten zijn toegenomen. 1 Ontwikkelen onroerend goed (kopen van stukken grond en gebouwen) 2 Correcte behandeling van binnenkomend en uitgaand toerisme. Korte omschrijving van het project Gelocaliseerd in het zuid-westelijk gedeelte van Sri Lanka, het gebied dat bij toersisten de grootste voorkeur heeft. 1. We willen beleggen in grond aan zee, 2. We zullen een "appartement hotel" bouwen binnen 1,5 jaar waaronder 10 afzonderlijke appartementen: 70, 90 en 107 vierkante meter huizen, een zwembad en een gemeenschappelijk gebouw met een restaurant), 3. November 2011, nadat het hotel klaar is, willen we het voortdurend voor buitenlandse toeristen in het hoogseizoen laten functioneren en voor de buitenlanders en lokale burgers in andere perioden van het jaar, 4. De nieuwe diensten (naast het restaurant) zoals luchthavenvervoer, organiseren van programma's voor de toeristen, sightseeing in het Hongaars, huren van boten en auto's, ayurvedic centrum zullen voortdurend worden uitgevoerd. Deze onderneming biedt de mogelijkheid voor degenen die hun kapitaal willen beleggen in een dergelijk bedrijf dat afgezien van de toenemende onroerend goed prijs andere persoonlijke en materiële voordelen heeft. Het totale bedrag van de investeringen is euro (één miljoen) (berekend met gestandaardiseerde 107 vierkante meter appartement huizen). Wij zoeken naar (maximaal 10) beleggers die het project willen realiseren door euro (honderd duizend) (in gemiddelde) per hoofd te investeren. De beleggers richten een onderneming op in Sri Lanka. Deze firma 1. koopt het de grond 2. coördineert de bouw 3. laat het gebouw functioneren tot een appartementen hotel.

3 3 De totale kosten van de investering is maximale (één miljoen) euro, de kapitaal vereisten van elke belegger is afhankelijk van de grootte van het huis dat hij /zij wil bouwen. Wij zijn niet tegen een investeerder die meer huizen wil financieren met grotere winsten uit het eigendomsaandeel van het bedrijf. Elke belegger zal (ten minste) één appartementhuis en een deel van het (andere) onvoorwaardelijke gezamenlijke eigendom naar het percentage van zijn of haar kapitaal aandeel bezitten. Het eigendom wordt weergegeven als het eigen gedeelte van de gevestigde onderneming, hetgeen betekent dat bijvoorbeeld in het geval van tien personen gelijke investeringen iedereen eigendomsrechten van 10% in het bedrijf. De eigenaren (hun familieleden, kennissen) kunnen vakanties in hun eigen huis appartement besteden of het op andere manieren gebruiken, de gemeenschappelijke onderneming van het huis kan (op aanvraag) worden gebruikt wanneer het niet door de eigenaar is gereserveerd. De gemeenschappelijke onderneming draagt zorg voor het restaurant (of huur) en andere diensten voor de toeristen; de winst zal worden verdeeld over de investeerders naar hun eigen verhoudingen. Waarom in Sri Lanka? Sri Lanka is klaar om te gaan" Sri Lanka is het snelst ontwikkelende land na India in Zuid-Azië (vorig jaar steeg de GDP met 3,5%, de inflatie is 3,4%, de werkloosheid was 5,9 procent). 58 procent van het nationaal inkomen is van dienstverlening. Dergelijke vergelijkbaar en snelle ontwikkeling wordt verwacht in het toerisme, zoals in het afgelopen jaar in Thailand en Vietnam is gezien. Deze landen werden "Westers", zij verloren veel van hun eigen karakter en zijn opvallend duurder geworden, Sri Lanka houdt de tradities, charme en prijs standaard. Andere belangrijke sectoren in de economie: industrie (29,2%), voornamelijk rubber, thee en kokosnootverwerking, telecommunicatie, kleding en textiel, mijnbouw en edelstenen, het maken van juwelen en landbouw (12,8%) met inbegrip van rijst, suikerriet, kaneel en kokos. Sri Lanka is exotisch Dit eiland is kleiner dan Hongarije en kent nog steeds een heel andere klimaat, het uiteenlopende landschap, de flora en de fauna vinden binnen een paar uur reizen. Er is constant zomerse warmte aan de kust, temperatuur is ongeveer 30 Celsius graden en de Moesson is ongeveer voorspelbaar (in het Westen: mei juni en september-oktober, in het Oosten: januari, februari en juli-augustus, meestal twee weken in de voorgaande perioden).

4 4 De zee is warm, de kust heeft zandstrand en is rotsachtig, is ideaal voor rust, duiken en voor water sport Er zijn 4 surf en kite-surf paradijzen: Hikkaduwa, Arugam Bay, Trincomale, Negombo. U vindt regenwouden, meer dan 2000 meter hoge bergen met theevelden en watervallen, nationale parken,

5 5 Vogelparken, enorme rijstvelden, gom, kokosnoten, kaneel en bananen plantages in het centrum van het eiland. Riviermonden zijn goed voor de liefhebbers van jet-ski, water-skiing en visserij, sommige rivieren in berggebieden kunnen worden gebruikt om te raften. Speedboten of vissersboten kunnen worden gehuurd voor diepzeevissen of voor het kijken naar de blauwe walvissen en de dolfijnen. Sri Lanka is speciaal met betrekking tot de cultuur Van Sri Lanka haar eigen cultuur zijn duizenden jaren oude, herinneringen geconserveerd door oude steden, hulstplaatsen, kleding, muziek, dans, feestdagen en religieuze festivals.

6 6 Portugese, Nederlandse en Britse culturele en architectonische kenmerken, artifacts, gebruiken en tradities bleven over uit de 450 jaar lange kolonisatie. (Bijvoorbeeld wie zou denken dat de nationale sport cricket is.) De meerderheid van de Singhalese bevolking is boeddhistisch, maar de populatie van hindoes, moslims en christenen is aanzienlijk. Burgers van Sri Lanka zijn open en ontvangen graag mensen uit verschillende religieuze en culturele omgevingen, zij zijn vriendelijk en gastvrij.

7 7 Sri Lanka is gastvrij voor beleggingen Onlangs werd de wet voor ondernemingen vereenvoudigd en de regering helpt de beleggingen in vele opzichten. Het rechtssysteem is gebaseerd op het Engels alle wetten kunnen worden gelezen in Singhalese, Tamil en Engels. De BOI (Raad van investeringen een bestuur met betrekking tot het ministerie van investeringen) coördineert de grotere investeringen, zij waarborgen lange termijn belasting en aangepaste vrijstelling en vergoeding in kapitaal importeren en winst exporteren. Sri Lanka is goedkoop Ongeschoolde werknemers verdienen rond 2-3 euro per dag, geschoolde werknemers verdienen 2-4-EUR. Ambtenaren verdienen ongeveer euro per maand. In de voorkeurs banen kunnen de maandelijkse lonen EUR bereiken. Vanwege dit fundament zijn voedsel, grondstoffen en de kosten van het openbaar vervoer zeer goedkoop. Europese opbrengsten en de gepensioneerden betalen een hogere levensstandaard dan Europeanen die er kortere of langere perioden doorbrengen. Op dit moment kunnen stukken grond voor een zeer gunstige prijs worden gekocht, maar de prijzen aan populaire zuidwest kust prijzen stijgen snel met meer dan 15% vorig jaar. Hoogseizoen is van november tot april in Sri Lanka Sri Lanka is bijzonder aantrekkelijk voor de Europese burgers, omdat zij van de winter naar een hete, tropische zomer kunnen gaan.

8 8 Waarom op dit moment? Burgeroorlog is voorbij De burgeroorlog die 26 jaar geduurd heeft, is in het voorjaar van 2009 is afgelopen, gebieden die onder de Tamil-controle waren kunnen nu ook worden bezocht en de vreedzame wederopbouw en ontwikkeling is gestart. Er is vrede in het land en het aantal toeristen stijgt aanzienlijk. De verkiezingen zijn geweest In januari 2010 werd de president herkozen voor zes jaar en in april ook de regering. De sterke en toegewijde politieke leiding is het begin en de politieke continuïteit maakt de investeringen berekenbaar.. Er is goed hoogseizoen Vraag voor landgoed is in het afgelopen jaar ook aanzienlijk gestegen, maar het kan gebeuren dat door de succesvolle periode van de prijs van stukken grond en hotels omhoog gaan en ook diensten met betrekking tot toerisme. Wat kopen we? Een 8271 vierkante meter mild hellend stuk land aan de kust op het populaire zuidwestelijke deel van Sri Lanka, ongeveer 110 km ver ten zuiden van de hoofdstad Colombo. Aan de ene kant van het stuk grond ligt de hoofdweg Galle en aan de andere kant ligt de zee.

9 9 Wat gaan we bouwen? 10 appartement huizen De huizen zijn vierkante meter met 3 slaapkamers, 3 badkamers, keuken, woonkamer en terras vierkante meter met 2 slaapkamers, 2 badkamers, keuken, woonkamer en terras vierkante meter met 1 slaapkamer, 1 badkamer, keuken, woonkamer en terras. Wij bouwen één, twee en drie kamer huizen aan de behoeften van de beleggers. Met goede kwaliteit bouwmaterialen is de berekening voor de bouw van een vierkante meter 400 EUR. zwembad De geplande omvang van het zwembad: 150 vierkante meter. centraal gebouw met gemeenschappelijke ruimtes en restaurant Het centrale gebouw is 300 vierkante meter, met inbegrip van het restaurant die is 200 vierkante meter. Waarom bouwen wij appartement huizen? Er zijn bijna geen appartementen die kunnen worden gehuurd op een korte termijn aan de kust, hoewel gezinnen, jongeren reizen in groepen, buitenlandse werknemers in Sri Lanka en rijke lokale burgers naarstig naar deze mogelijkheid op zoek zijn. Veel van de mensen die in Sri Lanka wonen, bezoeken de zuidwestkust tijdens de weekenden, de feestdagen en tijdens de schoolvakanties; zij brengen hun tijd graag door in afzonderlijke huizen nabij de kust. Deze doelgroep verzekert ons dat onze geplande onderneming het gehele jaar en niet alleen in het hoogseizoen kan functioneren. Ons marktonderzoek dat werd verricht door de belangrijkste Hongaarse reisbureaus bleek ook de noodzaak van het hotel appartement in Sri Lanka in te zien. Wat kopen we? Een microbus ten behoeve van de gasten. (luchthavenvervoer, rondleidingen en ander vervoer).

10 10 Opzet Het meest efficiënte is dat de investeerders een bedrijf in Sri Lanka oprichten om de onderneming te realiseren, en dat dit bedrijf het land koopt, de bouw en de uitvoering coördineert. De regering is sterk voorstander van deze enorme investeringen en geven belasting- en heffingen tegoed waardoor de hele winst geëxporteerd kan worden. Waarom samen? De kosten van de oprichting en het functioneren van het bedrijf worden gedeeld. De kosten van de aangekochte grond en de bouw van het zwembad en het gemeenschappelijke gebouw, met inbegrip van het restaurant worden gedeeld. De constructie moet worden gecontroleerd door een Europees persoon; de kosten hiervan zullen worden gedeeld. Toekomstige onderhoudskosten zullen worden gedeeld. Bedrijfskosten in de toekomst zullen worden gedeeld. Kosten van andere investeringen (bijvoorbeeld: microbus) wordt gedeeld. Waarom met SLEU Solutions (Pvt) Ltd.? De SLEU-Solutions (Pvt) Ltd. wil 10% van de aandelen van het bedrijf houden dat het appartement hotel bouwt. De SLEU-Solutions (Pvt) Ltd. is geregistreerd onder de nummer PV in Sri Lanka, is 100% eigendom van Hongaars, manager Pál István Vaskuti. (U kunt vragen naar Pál István Vaskuti CV per .) Beheerder van het bedrijf verbleef 3 jaar lang in Sri Lanka na de tsunami. Hij bouwde een terrein dat uit negen huizen (HELP Village Resource Center) bestaat in de zuidelijke provincie van Sri Lanka, is hij aangesteld door de Hongaarse Baptist Aid. Sinds september 2009, verblijft hij permanent in Sri Lanka en is hij de manager van de Oceaan Lanka en eilandvervoer (Pvt). De volgende personen kunnen referenties bieden over Pál István Vaskuti zijn activiteiten in Sri Lanka: Mr. Rohan Nanayakkara, Honouree Consul for Hungary in Sri Lanka Phone:

11 11 Sándor Szenczy, President of the Hungarian Baptist Aid Phone U kunt vragen naar de gedetailleerde beschrijving van het HELP-programma van Pál István Vaskuti. Pál István Vaskuti is goed op de hoogte van de lokale economische situatie en aanpassingen, de praktijk van de vergunning en de bouw, en hij heeft een uitgebreid netwerk in de lokale en de centrale overheid. De SLEU-Solution (Pvt) Ltd. heeft in de afgelopen maanden het volgende voorbereid: Toewijzen van de aan te kopen grond, Kiezen van de geschikte grond, De plannen gemaakt voor de appartement huizen De kosten berekend van het hele project Ontwerpen van de appartement huizen, Visualisering gemaakt van het hotel appartement Het zakelijke gedeelte voorbereiden, Kiezen van de aannemer.

12 12 De manager van de SLEU Solutions (Pvt) Ltd. kent de aannemer (Mr. Gamini Wickromasekara) vele jaren, ze hebben samengewerkt in het programma na de tsunami. Schema 1. vestiging van het bedrijf july het kopen van de grond augustus het verkrijgen van vergunningen september het plaatsen van het fundament october overdracht november exploitatie vanaf november 2011 (het kapitaal verzekert de exploitatie tot maart, 2013) Kosten De hele investering is (tien huizen, elk van hen is 107 vierkante meter en de andere gebouwen): (één miljoen) EUR vestigen van de onderneming en de bewerking tot maart, 2013 BOI contract en bewerking tot maart, 2013 heffing van de grond, kosten voor de advocaat ontwerpen, vergunningen bouw van 10 huizen, centrale gebouw, zwembad EUR EUR EUR EUR EUR bouwvoorbereiding (mei-september 2010) bouw beheer (oktober, 2010-oktober 2011) bedrijfsvoering (november, 2011-maart, 2013) in totaal 35 maanden, 2500 euro per maand microbus reservefonds EUR EUR EUR EUR (één miljoen) In het geval van tien personen die toetreden tot de onderneming (proportionele verdeling) (honderd duizend) EUR/persoon

13 13 Planning van betalingen 1. moment van oprichting 50% 2. bij het plaatsen van de eerste steen 15% 3. bij het voltooien van de zijwanden 15% 4. bij het voltooien van het dak 15% 5. bij de voltooiing 5% Rente op deze tegoeden Apart van het kapitaal omgezet is in het vastgoed (land en de inrichtingen), is de verwachte rentabiliteit: Eerste volledige jaar (2012) 5% Tweede totaal jaar 8% Derde totaal jaar 11% Vanaf het vierde totale jaar jaarlijks meer dan 11% Contact In Hungary az SLEU Export-Import Kft. Dr. István Erdélyi Phone: Web site: In Sri Lanka the SLEU Solutions (Pvt) Ltd, Pál István Vaskuti (manager) Phone: Fax: Address:38/2 St. Joseph Mawatta, Ettukala, Negombo,Sri Lanka

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA

Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Kleine Gids voor de COSTA BLANCA Prijs 7,50 incl. btw 1 Colofon 2e druk 2004 CIP gegevens koninklijke bibliotheek, Den Haag M.H. Boulonois Kleine gids voor de Costa Blanca: vraagbaak voor kopers van onroerend

Nadere informatie

Arbeidsmigranten uit Polen, Bulgarije en Roemenië in West-Brabant

Arbeidsmigranten uit Polen, Bulgarije en Roemenië in West-Brabant Arbeidsmigranten uit Polen, Bulgarije en Roemenië in West-Brabant Arbeidsmarktpositie, leefsituatie en toekomstperspectief Jack Burgers Sanne van de Pol Erik Snel Godfried Engbersen Maria Ilies Robbert

Nadere informatie

SynVest biedt perspectief voor vermogensgroei

SynVest biedt perspectief voor vermogensgroei INFORMATIEF MAGAZINE OVER BELEGGEN BIJ SYNVEST. Editie voorjaar 2015 SynVest biedt perspectief voor vermogensgroei In deze uitgave: Succesvolle start 2015 en verdere groei Wat is het verschil tussen actief

Nadere informatie

MARKTMONITOR 2007 CHINA

MARKTMONITOR 2007 CHINA MARKTMONITOR 2007 SNIJBLOEMEN EN POTPLANTEN CHINA Rapportnummer: PT 2007-88 Auteur: Productschap Tuinbouw Peter van der Salm Afdeling marktonderzoek Bloemenbureau Holland Rokus Hassefras Areamanager China

Nadere informatie

De vermogensmarkt De euro op koers

De vermogensmarkt De euro op koers De vermogensmarkt De euro op koers Havo Economie 2 INHOUD HOOFDSTUK 1: EEN MARKT VOOR VREEMDE VALUTA pag 3 1.1 Inleiding pag 3 1.2 Vreemde valuta pag 4 1.3 Vraag en aanbod op de valutamarkt pag 7 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Door: Jan Brouwer. De belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe

Door: Jan Brouwer. De belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe DE CULTUUR VAN DE VRIJE TIJD De ontwikkeling van onze tijdsbesteding - in het bijzonder vrije tijd - en de betekenis daarvan voor onze voorzieningen Jan Brouwer gaat in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen

Nadere informatie

OOST EUROPA AAN DE POORTEN VAN DE EUROPESE UNIE Nieuwe uitdagingen en ideeën op het gebied van missie en liefdadigheid

OOST EUROPA AAN DE POORTEN VAN DE EUROPESE UNIE Nieuwe uitdagingen en ideeën op het gebied van missie en liefdadigheid OOST EUROPA AAN DE POORTEN VAN DE EUROPESE UNIE Nieuwe uitdagingen en ideeën op het gebied van missie en liefdadigheid 1/ Verwachtingen en realiteit Verwachtingen zijn te hooggespannen, soms onrealistisch

Nadere informatie

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015

Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Verslag infomiddag Tapovan 31 januari 2015 Deel 1: In stand houden / groeien van Tapovan Vasistha heet iedereen (32 personen) welkom en start met deel 1: Stand van zaken, hoe het nu gaat. We starten met

Nadere informatie

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers

Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam. Werkboek voor jonge beleggers Wetenschapsknooppunt Erasmus Universiteit Rotterdam Werkboek voor jonge beleggers 1200 Praagse miniatuur (kleine afbeelding in een boek) van een werkplaats voor manuscripten (geschreven boeken) waar de

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 41 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 44 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Voor je ligt een projectdossier over jouw werkvakantie van aankomende zomer. Je kunt er verschillende dingen in vinden die je helpen bij de voorbereidingen van

Nadere informatie

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015

Embargo tot woensdag 20 mei. 13:30 uur. Dutch Wealth Report 2015 Dutch Wealth Report 2015 Zonder vermogen geen groei Voor de derde keer bieden wij u het rapport Vermogend Nederland aan. Dit rapport biedt inzicht in de wereld van de vermogende Nederlander, samen gesteld

Nadere informatie

OeKU RHF YF-RB D-ENHT{N. nieuwsbrief. Oekraïne een land. op een tweesprong

OeKU RHF YF-RB D-ENHT{N. nieuwsbrief. Oekraïne een land. op een tweesprong RHF YF-RB D-ENHT{N OeKU 2006 Oekraïne een land op een tweesprong nieuwsbrief Jaarlijkse uitgave van de Stichting Oekraïne Kiev Utrecht (OeKU) ter informatie van haar relaties, sympathisanten en de begunstigers

Nadere informatie

Transport. tussen Nederland en Rusland. Josien Fremouw Amsterdam, Juli 2005. Hogere Europese Beroepen Opleiding, Den Haag. Stedenband Nijmegen-Pskov

Transport. tussen Nederland en Rusland. Josien Fremouw Amsterdam, Juli 2005. Hogere Europese Beroepen Opleiding, Den Haag. Stedenband Nijmegen-Pskov Transport tussen Nederland en Rusland Josien Fremouw Amsterdam, Juli 2005 Hogere Europese Beroepen Opleiding, Den Haag Stedenband Nijmegen-Pskov Voorwoord Dit rapport is geschreven voor de Stedenband Nijmegen-Pskov.

Nadere informatie

Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009

Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009 Microkrediet voor moeders Jaarverslag 2009 Microkrediet voor Moeders, 2010 Alle rechten voorbehouden. Dit jaarverslag is een uitgave van de stichting Microkrediet voor Moeders. Als u gebruik wilt maken

Nadere informatie

Nieuwe noordelijke subsidieregeling energiebesparing

Nieuwe noordelijke subsidieregeling energiebesparing NATIONAAL NIEUWS 3 DECEMBER 2009 LOKALE COURANT DER DUURZAAMHEID Duurzame energieproductie wordt een zware dobber voor de kleinere gemeenten Om de klimaatdoelen te kunnen halen zijn afspraken gemaakt tussen

Nadere informatie

BASF in Antwerpen Verslag 2014

BASF in Antwerpen Verslag 2014 150 jaar Overleg voor de nieuwe butadieeninstallatie: Stijn Vermeulen, Amy Raeymakers en Kenneth Verschueren Chemicals Het segment Chemicals omvat onze activiteiten voor basischemicaliën en tussenproducten.

Nadere informatie

De zorg: hoeveel extra is het ons waard?

De zorg: hoeveel extra is het ons waard? De zorg: hoeveel extra is het ons waard? Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is dat erg? Wat kunnen we hieraan doen? Een doorsnee gezin betaalt ruim 11.000 euro per

Nadere informatie

Een veranderend geldsysteem, de economie van de ecologie.

Een veranderend geldsysteem, de economie van de ecologie. Margrit Kennedy, met illustraties van Helmuth Creutz. Vertaling: Michaël de Vos Een veranderend geldsysteem, de economie van de ecologie. Wat is geld? Eerst maar het goede nieuws: Geld is een van de meest

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VMBO-KB. economie CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VMBO-KB 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur economie CSE KB Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 37 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 44 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

PERSONAL FINANCE. Budget SARA VAN WESENBEECK. Tips. Online shoppen Eindelijk volwassen. Mobiliteit kost gezin 4.200 euro per jaar

PERSONAL FINANCE. Budget SARA VAN WESENBEECK. Tips. Online shoppen Eindelijk volwassen. Mobiliteit kost gezin 4.200 euro per jaar DIT DOSSIER WORDT GEPUBLICEERD DOOR SMART MEDIA EN VALT NIET ONDER DE VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE REDACTIE VAN KNACK PERSONAL FINANCE BUDGET BEHEREN KAN JE LEREN OKTOBER 2014 ivo MeChelS Keuzekracht is

Nadere informatie

Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp ers in Nederland 1-12-2014 gepubliceerd op cbs.nl

Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp ers in Nederland 1-12-2014 gepubliceerd op cbs.nl Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp ers in Nederland 1-12-214 gepubliceerd op cbs.nl CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Achtergrondkenmerken en ontwikkelingen van zzp'ers in Nederland, 1

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Save the Children. Jaarverslag 2010

Jaarverslag 2010 Save the Children. Jaarverslag 2010 Jaarverslag 2010 Save the Children Jaarverslag 2010 foto cover: foto save cover: the akash children / panos pictures foto: save foto: the save children the children Inhoudsopgave 1 Voorwoord van de voorzitter...

Nadere informatie

Inkomen en kenmerken van zelfstandigen zonder personeel

Inkomen en kenmerken van zelfstandigen zonder personeel Inkomen en kenmerken van zelfstandigen zonder personeel Mieke Mateboer Jos Erkens Hans Muller Hans Langenberg 01-05-2014 gepubliceerd op cbs.nl CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Sociaal Economische

Nadere informatie

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE

INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE W E V R O E G E N U I T 2 0 L A N D E N H O E Z E D E N K E N IN EEN ONDERZOEK UITGEVOERD DOOR CICERO BLACKROCK INVESTOR PULSE NEDERLAND DERDE EDITIE WAT HOUDT NEDERLANDERS

Nadere informatie

Vormgevende trends binnen het onderwijs

Vormgevende trends binnen het onderwijs Vormgevende trends binnen het onderwijs Editie 2008 Centrum voor Educatief Onderzoek en Innovatie OECD Uitgegeven door het OECD in het Engels en Frans met de titels: Trends Shaping Education Les grandes

Nadere informatie

Vastgoed. Inhoud. thema

Vastgoed. Inhoud. thema vastgoed Het optimisme van een groot aantal beheerders van vastgoed is te begrijpen. De waarderingen zijn veelal laag en de dividendrendementen zijn overwegend bovengemiddeld. Vastgoed blijft een stevig

Nadere informatie

market monitor Focus op de bouwsector huidige prestaties en vooruitzichten

market monitor Focus op de bouwsector huidige prestaties en vooruitzichten market monitor Focus op de bouwsector huidige prestaties en vooruitzichten Februari 2013 In deze uitgave Inleiding Fundamenten blijven wankel 3 België Bouwsector volgt de algemene dalende trend 4 Frankrijk

Nadere informatie

DE VERENIGING VAN EIGENAREN

DE VERENIGING VAN EIGENAREN Prijs E 8,50 excl. btw DE VERENIGING VAN EIGENAREN Besturen met uw buren www.verenigingen.nl Bestuurders van een vereniging of stichting worden vaak in het diepe gegooid. U krijgt te maken met voorgangers

Nadere informatie

Handel. Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei DE EUROPESE UNIE IN HET KORT

Handel. Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei DE EUROPESE UNIE IN HET KORT DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Handel Vrijhandel biedt mogelijkheden voor economische groei Nieuwe afzetmarkten leiden tot economische groei, maar alleen een actief vrijhandels- en investeringsbeleid van

Nadere informatie