LanguageOne Nieuwsbrief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LanguageOne Nieuwsbrief"

Transcriptie

1 LanguageOne Nieuwsbrief Nieuwsbrief nr. 3 1 april 2014 Geregeld ontvangt u een nieuwsbrief van ons, waarmee wij u graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen en activiteiten van LanguageOne Singapore. In deze brief vindt u informatie over de activiteiten rondom Koningsdag, het bezoek van Ton Meijer, de examens, Cito, handige NTC- links voor thuis en belangrijke data. Onderwijs in de moedertaal is een belangrijke variabele voor schoolsucces, zeker wanneer de instructietaal op school anders is. Daarnaast vormt het een stevig fundament voor het verwerven van andere talen. Daarnaast blijkt dat het leren in het algemeen verloopt via de moedertaal. Kortom, veel inzichten die het belang van moedertaal onderwijs onderstrepen en ons helpen bij de verdere ontwikkeling van ons onderwijs. Aanmelding 3- jarigen De aandacht voor de moedertaalontwikkeling kan niet vroeg genoeg beginnen. Wij krijgen steeds vaker de vraag of peuters ook aan ons onderwijs kunnen deelnemen. Peuters zijn van harte welkom! Neem voor meer informatie over ons peuteronderwijs contact op met Jet van Eijsden: jet.vaneijsden@languageone.nl (ECIS moedertaalconferentie) Moedertaalconferentie Eind februari vond in Amsterdam de ESL/MT conferentie (English as a Second Language/ MoederTaal) plaats. Zo n 500 professionals van over de hele wereld waren bij elkaar om na te denken over en samen te werken aan de verdere ontwikkeling van Language Policies in het algemeen en voor ESL/MT in het bijzonder. Ook een aantal collega s van LanguageOne nam deel aan de conferentie. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat het leren van English as a Second Language veel effectiever is in combinatie met moedertaalonderwijs. Afbouwregeling subsidie Eind februari hebben wij u geïnformeerd over de afbouwregeling met betrekking tot de subsidiestop. Naar verwachting kan de Stichting NOB in de eerstkomende twee, of misschien zelfs drie, jaar aan de scholen in het buitenland alsnog een bedrag per leerling uitkeren.

2 CNaVT- examen De hoogte van dit bedrag is op dit moment nog niet vastgesteld. Zodra hierover meer bekend is kunnen wij bezien welke gevolgen dit heeft voor onze bedrijfsvoering en dus ook voor de schoolgelden voor volgend schooljaar. U ontvangt daarover in het vierde kwartaal meer informatie. Dit jaar kunnen leerlingen vanaf 16 jaar deelnemen aan het CNaVT- examen, Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs. Het examen zal worden afgenomen op zaterdag 17 mei. Zes studenten nemen deel aan het examen, waarvan een externe kandidaat. Het examenresultaat wordt door CNaVT naar het huisadres gestuurd. Ton Meijer IB Dutch A examen Van 14 t/m 16 mei komt Ton Meijer op bezoek, bekend van de voorstelling Aadje Piraatje: 4jY. Ton Meijer maakt een tour langs alle LanguageOne- vestigingen. Hij is acteur en de maker van verschillende programma's, waaronder Aadje Piraatje (voor 4-6 jarigen), Robinson Crusoe (voor 7-11 jarigen) en de Grand Tour (12 jaar en ouder). Op 14 en 15 mei bezoekt Ton Meijer de PO en VO leerlingen van LanguageOne en de HSL. Op 16 mei geeft hij de show Aadje Piraatje voor kinderen van 4-6 jaar op de Hollandse Club. Alle Nederlandstalige kinderen in Singapore in deze leeftijdscategorie zijn op de Hollandse Club van harte welkom! Een van de kerndoelen van ons onderwijs is leerlingen voorbereiden op het examen Nederlands binnen het internationaal curriculum (Dutch A). Het International Baccalaureate (IBO) onderstreept, net als wij, het belang van goed moedertaalonderwijs, vandaar dat het mogelijk is om binnen dit curriculum in veel talen examen te doen op moedertaal niveau. Een goede ontwikkeling van je moedertaal is namelijk niet alleen van belang voor de sociaal- emotionele ontwikkeling van kinderen, maar ook voor de academische ontplooiing van een kind. Het volgen van moedertaalonderwijs is dus een belangrijke investering in de toekomst. Ook gezien het feit dat veel universiteiten in Nederland en België een bewijsstuk vragen waaruit blijkt dat het Nederlands van een dusdanig niveau is dat een studie in het Nederlands succesvol kan worden gevolgd. Cito Eindtoets, groep 8 Enkele leerlingen en ouders uit groep 8 hebben ervoor gekozen om aan de CITO- eindtoets deel te nemen. De leerlingen hebben hier drie dagen hard en geconcentreerd aan gewerkt. Zodra wij de resultaten hiervan hebben ontvangen, ontvangt u hierover bericht.

3 Het IB- examenprogramma Dutch A Language and Literature programma bestaat uit een twee- jarig programma. Dit jaar doen acht leerlingen van LanguageOne Singapore eindexamen van waarvan drie leerlingen Nederlands volgen op Higher Level. Wij wensen hen veel succes! In de zomer neemt een deel van het team in Nederland deel aan de LanguageOne conferentie en de NOB Zomerconferentie in Veldhoven. The level of development of children's mother tongue is a strong predictor of their second language development. (Dr. Jim Cummins, University of Toronto) Ouder- en leerling- enquête Om de kwaliteit van ons onderwijs te optimaliseren nemen wij jaarlijks een ouder- en leerlingen- enquête af. Deze enquête bevat vragen over de kwaliteit van het onderwijs aanbod, leerlingbegeleiding, het functioneren van de docenten, het leerklimaat en de kwaliteit van de communicatie. De enquête wordt begin mei onder VO- leerlingen en ouders met kinderen in PO en/of VO digitaal afgenomen. De resultaten worden in juni in beeld gebracht en vormen een belangrijke indicatie voor ons kwaliteitsbeleid van Trainingsdagen LanguageOne LanguageOne Singapore organiseerde op 21 februari een trainingsdag voor het team. Onderwerpen die aan bod kwamen gingen over de leescultuur en het belang van (voor)lezen, wij deelden onze best practices uit onze NTC- programma s, lesbezoeken en het belang van huiswerk en absentiebeleid. Betty Barel volgde in maart de IBO workshop MYP Language A, waar de veranderingen binnen het curriculum aan de orde kwamen. De komende maanden zullen wij het curriculum aanpassen op de programma- eisen van het MYP Next Chapter. Vliegende Hollander Op zaterdag 22 februari namen de VO- leerlingen uit grade 7 en 8 en andere geïnteresseerden deel aan de voorstelling The Flying Dutchman and other Dutch Imperfections. Leerlingen en ouders gingen op in het prachtige reisverhaal. Master Storytellers Michael en Caja brachten een van de mooiste verhalen uit de 17e eeuw: De legende van De vliegende Hollander die zijn oorsprong vindt rond Op zondagmiddag 23 februari organiseerden zij een workshop Verhalen vertellen. Michael en Caja onderzochten het verhaal van De vliegende Hollander op waarheid, fictie en waanzin en bediscussieerden met de leerlingen de vraag: Waar is thuis? De leerlingen kregen spelenderwijs allerlei verteltechnieken aangereikt. Het was een succesvolle middag en een goed weerzien voor de VO- leerlingen van GESS, OFS, CIS en UWCSEA.

4 Filmavond VO Op vrijdag 25 april, vindt de tweede Filmavond van dit jaar plaats voor alle Nederlandstalige leerlingen in Grade 7 & 8 van UWCSEA en LanguageOne. Welke film we deze avond gaan vertonen houden we traditiegetrouw nog even geheim, maar wij zullen er in de lessen in elk geval op terug komen. De film begint om in de Indoor Lounge van de Hollandse Club. De toegang voor onze leerlingen is gratis - al geldt dit keer weer dat eten en drinken voor, tijdens en na de film voor eigen rekening zijn. Niet- leden wordt vriendelijk verzocht hun consumpties te verrekenen met mensen die wel een rekening hebben bij de Hollandse Club. Zoals beloofd, zijn we van plan dit jaar drie Filmavonden te houden. Als derde film dit jaar hopen we in mei het Europese Film Festival Singapore te kunnen bezoeken om daar De Storm te gaan zien. Informatie daarover volgt spoedig na de paasvakantie - evenals een herinnering voor de komende Filmavond. Bibliotheekboeken Internationale scholen in Singapore hechten steeds meer waarde aan een divers boekenbestand voor verschillende moedertalen. Op dit moment zijn wij in contact met het bibliotheekteam van Tanglin Trust over het samenstellen van een Nederlandstalige basis boekenlijst. Zij zullen deze lijst ook voorleggen aan andere internationale scholen in Singapore. Voor onze leerlingen op de CIS willen wij graag ons boekenbestand uitbreiden. In de zomer zullen wij een bestelling doen bij de Kinderboekwinkel in Utrecht. Heeft u boeken die u weg wilt geven, jeugdboeken of volwassen literatuur, wij zijn er erg blij mee! Gymnasium Brugklas Samen met de GESS en de HSL willen wij graag de behoefte inventariseren voor een Gymnasium Brugklas in Singapore. Een dergelijke optie voorziet in de behoefte van ouders en kinderen om de overgang naar een Gymnasium in Nederland te vergemakkelijken, en biedt tevens de mogelijkheid het IB te continueren. Groep 8 leerlingen (België: zesde leerjaar leerlingen) krijgen hiermee de mogelijkheid om door te stromen naar een tweetalige brugklas (Nederlands/Engels) met het aanbod van Latijn. In Singapore ontstaat daarmee de mogelijkheid om uw zoon/dochter de eerste twee leerjaren van het middelbaar onderwijs te laten volgen volgens Nederlandse programma- eisen, waarmee de doorstroom naar HAVO/VWO/Gymnasium of Atheneum wordt vereenvoudigd. Graag willen wij (nogmaals) de behoefte peilen. Uiteraard gaan we zorgvuldig met uw gegevens om. Uw medewerking wordt zeer op prijs gesteld. Het zal niet meer dan 2 minuten van uw tijd in beslag nemen: QPH Koningsdag In de week van Koningsdag organiseren de Nederlandse organisaties in Singapore allerlei activiteiten: April Koningsspelen Koningsdagviering LanguageOne. Locaties: GESS, CIS, HSL and OFS

5 25 April Koningsdagreceptie Nederlandse ambassade. Locatie: residentie ambassadeur H.E. Jacques Werner 27 April Koningsdag voor kinderen Oud Hollandse spelletjes, vlooienmarkt en andere activiteiten. Locatie: Hollandse Club Tijd: uur Citotoetsen VO In mei zal bij leerlingen op de OFS en GESS in de leerjaren 7,8 en 9 de Citotoets worden afgenomen. De onderdelen leesvaardigheid, woordenschat en studievaardigheden zullen worden getoetst. De scoreformulieren worden opgestuurd naar Cito in Nederland. Zodra de resultaten binnen zijn, ontvangt u hierover bericht. Voor meer informatie over de toetsen kun u kijken op: /cito_volgsysteem_vo/over_toets_0_3.aspx Groep 3 t/m 8 Squla app VO Beter Spellen app NOS app Belangrijke data 24 mrt 4 april: vakantie GESS/CIS 31 mrt 11 april: vakantie HSL 10 en 14 april: Parent Teachers Conf. GESS april: vakantie OFS 18 april: Goede vrijdag april: viering Koningsdag 5 23 mei: IB examens mei: Ton Meijer LanguageOne 16 mei: Ton Meijer Aadje Piraatje Hollandse Club Tot slot Namens het onderwijsteam van LanguageOne wil ik alle leerlingen en ouders bedanken voor hun enthousiasme, steun en inzet. Iedereen een fijne aprilvakantie gewenst! Hartelijke groet, Ionica Lub Locatieleider LanguageOne Singapore Tips voor de vakantie Ook in de vakantieperiode blijft het belangrijk om regelmatig spelenderwijs met de Nederlandse taal bezig te zijn. Misschien heeft u thuis iets aan een van de volgende apps/websites: Groep 1 en 2 Koekoek TV app Kinderkijkbuis app

LanguageOne Nieuwsbrief

LanguageOne Nieuwsbrief LanguageOne Nieuwsbrief Nieuwsbrief nr. 4 09 juni 2014 Bijgaand treft u de vierde en laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Over een aantal weken is het al zomervakantie en wij willen u graag nog over

Nadere informatie

LanguageOne Nieuwsbrief

LanguageOne Nieuwsbrief LanguageOne Nieuwsbrief Nieuwsbrief nr. 1 9 oktober 2014 Iedereen is het schooljaar enthousiast en ambitieus van start gegaan, de sfeer in de groepen is goed, er wordt hard gewerkt en veel plezier gemaakt.

Nadere informatie

In verband met de IPC accreditatie (zie Home) zal een aantal leerkrachten de komende week afwezig zijn. De vervanging is al volgt geregeld:

In verband met de IPC accreditatie (zie Home) zal een aantal leerkrachten de komende week afwezig zijn. De vervanging is al volgt geregeld: Deze week in Schoolnieuws - Oproep medewerking Singapore Celebrations - Afwezigheid leerkracht groep 4b, 7b en 8a - Schoolfoto's - Nederlands onderwijs in Singapore Oproep medewerking Singapore Celebrations

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF februari Schooljaar Beste ouders, INHOUD

NIEUWSBRIEF februari Schooljaar Beste ouders, INHOUD Schooljaar 2013-2014 NIEUWSBRIEF 21 7 februari 2014 INHOUD Beste ouders, Ø Directie Ø Starttijd assembly Ø Rekrutering directeur Ø Schoolkamp groep 8 Ø NSA Ø Nederlandse Ambassade Ø Hollandse Club Ø Belangrijke

Nadere informatie

LanguageOne Nieuwsbrief

LanguageOne Nieuwsbrief LanguageOne Nieuwsbrief Nieuwsbrief nr. 2 december 2014 Het eerste semester is voorbij gevlogen en de kerstvakantie staat al bijna voor de deur. We hebben een goed en inspirerend half jaar achter de rug

Nadere informatie

HSL! Inhoud! Onderwijskatern!HSL! 2013&2014! 24!!januari!2014! Nummer!3,!januari!2014! Onderwijskatern- Inhoud van dit onderwijskatern:

HSL! Inhoud! Onderwijskatern!HSL! 2013&2014! 24!!januari!2014! Nummer!3,!januari!2014! Onderwijskatern- Inhoud van dit onderwijskatern: 2013&2014 HSL Onderwijskatern- 24januari2014 Inhoud Inhoud van dit onderwijskatern: Hoe zorgt de HSL voor een goede overgang naar het middelbaar onderwijs in Singapore en daar buiten? Informatie vanuit

Nadere informatie

Inhoud! Onderwijskatern!HSL! 2014&2015! HSL! Nummer!1,!oktober!2014! Onderwijskatern- Inhoud van dit onderwijskatern:

Inhoud! Onderwijskatern!HSL! 2014&2015! HSL! Nummer!1,!oktober!2014! Onderwijskatern- Inhoud van dit onderwijskatern: 2014&2015 HSL Onderwijskatern- Nummer1,oktober2014 Inhoud Inhoud van dit onderwijskatern: Hoe zorgt de HSL voor een goede overgang naar het middelbaar onderwijs in Singapore en daar buiten? Informatie

Nadere informatie

Doorstroming van Nederlandstalige leerlingen uit Singapore naar Nederland

Doorstroming van Nederlandstalige leerlingen uit Singapore naar Nederland Doorstroming van Nederlandstalige leerlingen uit Singapore naar Nederland Voor doorstroming in Nederland zijn er twee opties: Internationaal onderwijs Nederlands onderwijs Doorstromen naar: Primair Onderwijs

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 Cambridge Engels VWO www.staring.nl 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 19-01-16 13:33 Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse

Nadere informatie

HSL Nummer 1, september Inhoud. Onderwijskatern HSL. Onderwijskatern

HSL Nummer 1, september Inhoud. Onderwijskatern HSL. Onderwijskatern HSL Onderwijskatern 2017-2018 Nummer 1, september 2017 Inhoud Hoe zorgt de HSL voor een goede overgang naar het middelbaar onderwijs in Singapore en daar buiten? Informatie vanuit de Engelse afdeling.

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum 2012 CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST Bilingual Education Waarom tweetalig onderwijs? Engels is één van de belangrijkste talen. Bij bedrijven, universiteiten, hogescholen

Nadere informatie

Tweetalig basisonderwijs in het Gooi. Learning Beyond Boundaries

Tweetalig basisonderwijs in het Gooi. Learning Beyond Boundaries Tweetalig basisonderwijs in het Gooi Learning Beyond Boundaries Tweetalig basisonderwijs in het Gooi Bent u op zoek naar een basisschool die tweetalig onderwijs in een internationale omgeving aanbiedt

Nadere informatie

Belangrijke data komende periode:

Belangrijke data komende periode: Vrijdag 4 juli 2014 Belangrijke data komende periode: Datum Vrijdag 4 juli 2014 Zaterdag 5 juli t/m zondag 17 augustus 2014 Vrijdag 15 augustus 2014 Maandag 18 augustus 2014 Dinsdag 19 augustus 2014 Woensdag

Nadere informatie

nummer 14 8 januari 2016

nummer 14 8 januari 2016 nummer 14 8 januari 2016 Weekagenda: - Weeksluiting: Vrijdag 15-01-2016: Groepen 1-2a, 1-2c, 3, 5 en 8 Belangrijke data: 1 februari 2016: De kleutergroepen hebben een vrije dag (dit stond niet in de maandkalender

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 22. 13 februari 2015. MAANDAG 16 t/m VRIJDAG 20 FEBRUARI CHINEES NIEUWJAAR VAKANTIE VOOR LEERLINGEN. Schooljaar 2014-2015 INHOUD

NIEUWSBRIEF 22. 13 februari 2015. MAANDAG 16 t/m VRIJDAG 20 FEBRUARI CHINEES NIEUWJAAR VAKANTIE VOOR LEERLINGEN. Schooljaar 2014-2015 INHOUD Schooljaar 2014-2015 NIEUWSBRIEF 22 INHOUD Ø Directie Ø Jip en Janneke Ø Recruitment Ø Extra ondersteuning Nederlandse taal Ø Schoolbus Ø Vacature Ø Belangrijke data BIJLAGE BIJ E-MAIL Ø Vacature Hollandse

Nadere informatie

Vrijdag 12 januari NIEUWSBRIEF. Opzegging 3de termijn schooljaar Schooljaar INHOUD

Vrijdag 12 januari NIEUWSBRIEF. Opzegging 3de termijn schooljaar Schooljaar INHOUD Schooljaar 2017-2018 NIEUWSBRIEF 19 INHOUD Opzegging 3 de termijn Directie Assembly voorstellen nieuwe leerlingen Uitschrijfformulier groep 8 leerlingen NSA Bibliotheek vrijwilligers GESS Volkswagen Cup

Nadere informatie

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer:

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer: Diplomawaardering Met een diploma dat niet-nederlands is, krijgt uw kind soms moeilijk toegang tot het hoger onderwijs in Nederland. Daarvoor verschillen de onderwijssystemen van de diverse landen te veel.

Nadere informatie

LanguageOne Nieuwsbrief

LanguageOne Nieuwsbrief LanguageOne Nieuwsbrief Nieuwsbrief nr. 4 juni 2013 Hierbij treft u de vierde en laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Nog twee weken dan is het al zomervakantie. Wat gaat een jaar snel! Vertrek Nel

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Oktober 2014 Beste ouders, Het nieuwe schooljaar is alweer drie weken bezig. We willen alle leerlingen en ouders een fijn schooljaar toewensen, waarin we weer veel Nederlands zullen leren. Een speciaal

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

Singapore. Schoolgids 2013-2014. LanguageOne Singapore - Schoolgids 2013-2014 1

Singapore. Schoolgids 2013-2014. LanguageOne Singapore - Schoolgids 2013-2014 1 Singapore Schoolgids 2013-2014 LanguageOne Singapore - Schoolgids 2013-2014 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. LanguageOne Singapore 2.1 Inleiding 2.2 Missie en visie 2.3 Pedagogisch klimaat 2.4 Programma

Nadere informatie

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan u gegeven! De Overstap SCHOOLSOORTEN PRO VMBO

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Tweetalig vwo Iets voor jou? Onderwijsaanbod vwo Tweetalig vwo (atheneum) 6 jaar Regulier vwo (atheneum) 6 jaar Tweetalig vwo Elde College Het Elde College is al veertien

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN DE AVOND

PROGRAMMA VAN DE AVOND PROGRAMMA VAN DE AVOND Overzicht voortgezet in Nederland Het kundig rapport NIO Tijd voor vragen Onderwijs na de Basisschool Het Voortgezet Onderwijs MBO-niveau 3 + 4 MBO Niveau 1 + 2 Hoger Onderwijs Weten

Nadere informatie

Informatie Groep 8. Bs D e Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen

Informatie Groep 8. Bs D e Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Informatie Groep 8 Bs D e Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groep 8 informatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Centrale eindtoets (cito) 6. Voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015

Inschrijfformulier Co-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Inschrijffrmulier C-Curricular Activities LanguageOne 2014-2015 Algemeen LanguageOne zrgt vr passend, kwalitatief en eigentijds nderwijs in de Nederlandse Taal en Cultuur gericht p Nederlandstalige leerlingen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Geachte ouders, verzorgers. In deze uitgave

NIEUWSBRIEF. Geachte ouders, verzorgers. In deze uitgave NIEUWSBRIEF juli 2013 Nieuwsbrief voor ouders en verzorgers Geachte ouders, verzorgers In de laatste periode van het schooljaar vinden altijd veel activiteiten plaats: de start van de centrale examens,

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST 2013 Introductie leerjaar 1 FOTO: FOTO: JEROEN JEROEN SOETENS SOETENS Waarom tweetalig onderwijs?

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO.

Cambridge. Engels VWO. Cambridge Engels VWO www.staring.nl Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld die internationaal erkend zijn en gelden

Nadere informatie

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS een grenzeloze opleiding! Op het TTO spreken jij en je docenten bij zo veel mogelijk lessen Engels. Je schoolboeken zijn in het Engels en je maakt huiswerk

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum 2015 CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST Introductie leerjaar 1 FOTO: FOTO: JEROEN JEROEN SOETENS SOETENS Waarom tweetalig onderwijs?

Nadere informatie

Cambridge Engels. vwo

Cambridge Engels. vwo 2019 Cambridge Engels vwo Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld die internationaal erkend zijn en gelden als standaard.

Nadere informatie

Vrijdag 19 januari NIEUWSBRIEF. Schooljaar Beste ouders, INHOUD

Vrijdag 19 januari NIEUWSBRIEF. Schooljaar Beste ouders, INHOUD Schooljaar 2017-2018 NIEUWSBRIEF 20 INHOUD Beste ouders, Vrijdag 19 januari Directie Assembly voorstellen nieuwe leerlingen Adviesraad Ouderbijenkomst Oudergesprekken februari 2018 Drempeltest GESS Volkswagen

Nadere informatie

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open!

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Inhoud presentatie Algemene inleiding Leerlingen naar lokalen Specifieke info voor ouders Wat is TTO? CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN!

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! GO INTERNATIONAL! Wil je uitstekend Engels leren spreken, ga je kiezen voor havo- of vwo-onderwijs en zie je het wel zitten om tijdens je middelbare schooltijd één

Nadere informatie

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school Informatie voor leerlingen christelijke school 2018-2019 tto gymnasium atheneum havo mavo Kies een school die bij je past. 2 Om erachter te komen of je De Nassau een leuke school vindt, ben je van harte

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016

Schooljaar 2015-2016 Schooljaar 2015-2016 Inloop: 8.35u en 13.05u Iedere vrijdagmiddag is het maatjeslezen Estafette groep 7 groep 8 08.45 Lezen Lezen 09.00 Gym gym 10.00 Jeugdjournaal kijken en buitenspelen Jeugdjournaal

Nadere informatie

Tweetalig Vwo. Elke Leerling Doet Ertoe

Tweetalig Vwo. Elke Leerling Doet Ertoe Tweetalig Vwo Elke Leerling Doet Ertoe Kies jij voor tweetalig vwo op het Elde College? Dan kies je voor Engelse taal op het hoogste niveau, aandacht voor mondiale thema's, een internationale oriëntatie

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Singapore. Schoolgids voor het jaar 2014-2015. LanguageOne Singapore - Schoolgids 2014-2015 - Inhoudsopgave 1

Singapore. Schoolgids voor het jaar 2014-2015. LanguageOne Singapore - Schoolgids 2014-2015 - Inhoudsopgave 1 Singapore Schoolgids voor het jaar 2014-2015 LanguageOne Singapore - Schoolgids 2014-2015 - Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Organisatie 1.1 LanguageOne 1.2 Missie en visie LanguageOne 1.3 Onderwijs

Nadere informatie

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS Tweetalig onderwijs een grenzeloze opleiding! Op het TTO spreken jij en je docenten bij zo veel mogelijk lessen Engels. Je schoolboeken zijn in het Engels

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1-vwo-Xtra 1415.1

Nieuwsbrief 1-vwo-Xtra 1415.1 Nieuwsbrief 1-vwo-Xtra 1415.1 Alkmaar, 1 september 2014 Beste ouders van onze leerlingen in 1Vwo-X, De kop is er af. De introductieweek is voorbij. Leerlingen en begeleiders hadden er zin in en met het

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

6571+8! 958-.:;<=>?@-.5!'()! 92-.A?5A!5??.!7-@!,;88-B3??.!158-.:;<=! "#$"%"#$&! '()! 4!512-,3-.!"#$"! *+,,-.!/0!*12-,3-.!"#$"! !

6571+8! 958-.:;<=>?@-.5!'()! 92-.A?5A!5??.!7-@!,;88-B3??.!158-.:;<=! #$%#$&! '()! 4!512-,3-.!#$! *+,,-.!/0!*12-,3-.!#$! ! "#$"%"#$& '() "#$%&'()*+,$%"- 4512-,3-."#$" *+,,-./0*12-,3-."#$" 6571+8 Inhoud van dit onderwijskatern: Hoe zorgt de HSL voor een goede overgang naar het middelbaar onderwijs in Singapore en daar buiten?

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Rijslag 15-21 * 2587 BB Den Haag * 070-355 84 54 * info@hetvolleleven.nl * www.hetvolleleven.nl

Rijslag 15-21 * 2587 BB Den Haag * 070-355 84 54 * info@hetvolleleven.nl * www.hetvolleleven.nl NIEUWSFLITS 31e jaargang / Nummer 11 / 9 februari 2016 Rijslag 15-21 * 2587 BB Den Haag * 070-355 84 54 * info@hetvolleleven.nl * www.hetvolleleven.nl Agenda Belangrijke data vr 19.02.2016 Margedag: alle

Nadere informatie

Sterk in toekomst GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO, MAVO EN VMBO-K. Werken aan je ambitie en talenten? sgreigersbos. nl

Sterk in toekomst GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO, MAVO EN VMBO-K. Werken aan je ambitie en talenten? sgreigersbos. nl GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO, MAVO EN VMBO-K Sterk in toekomst Werken aan je ambitie en talenten? sgreigersbos. nl Het onderwijs VWO: Gymnasium en Atheneum Het vwo op SGR biedt meer dan een gewone vwo-opleiding.

Nadere informatie

MARIASCHOOL KLOOSTERLAAN 24 4772 RA LANGEWEG Telefoon 0168-326693, fax 0168 453449 e-mail: info@mariaschoollangeweg.nl

MARIASCHOOL KLOOSTERLAAN 24 4772 RA LANGEWEG Telefoon 0168-326693, fax 0168 453449 e-mail: info@mariaschoollangeweg.nl MARIASCHOOL KLOOSTERLAAN 24 4772 RA LANGEWEG Telefoon 0168-326693, fax 0168 453449 e-mail: info@mariaschoollangeweg.nl Algemene informatie Informatieavond 01-02-1010: Afgelopen week heeft u bericht gekregen

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Week 17 Datum: 22 april 2015. Nieuwsbrief. Inhoud

Week 17 Datum: 22 april 2015. Nieuwsbrief. Inhoud ! Week 17 Datum: 22 april 2015 Nieuwsbrief Inhoud 1. Rekentoets en overgangsregeling 1 2. Huiswerkbegeleiding Over t IJ 1. Examentraining wiskunde 2 4. Controle schoolexamencijfers 2 5. Openingstijden

Nadere informatie

Beste kinderen, beste ouders,

Beste kinderen, beste ouders, Beste kinderen, beste ouders, De laatste periode van dit schooljaar is terug in gang geschoten. Nog enkele zomerse activiteiten staan de kinderen te wachten. Uitstappen, schoolreizen, week van de zee,

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vaarboom

Nieuwsbrief De Vaarboom Maart 2013 Beste ouders, Wat is er de afgelopen weken weer veel gebeurd! We hebben een fantastische start gemaakt in ons nieuwe gebouw. Zowel leerkrachten en leerlingen lijken zich helemaal op hun gemak

Nadere informatie

Input leveren aan school voor een verbeterslag van het huiswerk- en toetsenbeleid binnen TBL

Input leveren aan school voor een verbeterslag van het huiswerk- en toetsenbeleid binnen TBL DOEL VAN DE ENQUÊTE Input leveren aan school voor een verbeterslag van het huiswerk- en toetsenbeleid binnen TBL Vragen over: de vindbaarheid van het huiswerk en data toetsen/examens; de hoeveelheid huiswerk/toetsen;

Nadere informatie

Nieuwsbrief 13 november 2014

Nieuwsbrief 13 november 2014 Nieuwsbrief 13 november 2014 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief. Onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn: Tomas Brief van Yvonne De week van respect Algemene ouderavond

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO Jaargang 21, Maand: juni 2015 Basisschool De Schare INFO Na een prachtige meimaand met veel vrije dagen en heel veel activiteiten als de lentemarkt en de sportdag, gaan we in juni een maand lang hard werken

Nadere informatie

VOORLICHTING 2018/2019 havo/vwo WELKOM

VOORLICHTING 2018/2019 havo/vwo WELKOM VERBINDEND ONDERWIJS VOORLICHTING 2018/2019 havo/vwo WELKOM C O N N E C TC O L L E G E. N L OVERGANG PO NAAR VO KIND Aanleg Belangstelling Schoolprestaties Beroepswens BASISSCHOOL Toetsen Leerprestaties

Nadere informatie

Ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2015 toe. De vakantie zit er weer op en we zijn blij om alle kinderen weer op school te mogen ontvangen.

Ik wens iedereen een gelukkig en gezond 2015 toe. De vakantie zit er weer op en we zijn blij om alle kinderen weer op school te mogen ontvangen. Nieuwsbrief nummer 9 van 9 januari 2015 AGENDA 21 januari: Start nationale voorleesdagen 23 januari: Podium groep 1/2 b, 3/4, 6/7 28 januari: Koffieochtend --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1

Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1 Nieuwsbrief vwo-x ouders 2 e 1415.1 Alkmaar, 14 september 2014 Beste Ouders van onze leerlingen in 2Vwo-X, Dit is de eerste nieuwsbrief van het schooljaar 2014-2015. Als ervaren studenten lopen onze 2e

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 8. Hallo allemaal!

Aan de ouders van groep 8. Hallo allemaal! Aan de ouders van groep 8. Hallo allemaal! De vakantie is bijna weer afgelopen en volgende week maandag, 2 september, hopen we uw kinderen allemaal fris en uitgerust te verwelkomen voor het nieuwe schooljaar.

Nadere informatie

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1 Algemeen In deze nieuwsbrief hebben we weer informatie voor u op een rij gezet en kunnen we u laten meegenieten van allerlei leuke activiteiten die onlangs bij ons op school hebben plaatsgevonden. Cito-vo

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Taaltuin maart 2014

Nieuwsbrief De Taaltuin maart 2014 Nieuwsbrief De Taaltuin maart 2014 Beste ouders We knipperen met onze ogen en het is alweer maart. De afgelopen maanden hebben we een hoop activiteiten achter de rug. Sinterklaas is op bezoek geweest,

Nadere informatie

Rijnlands Lyceum Muscat

Rijnlands Lyceum Muscat Nieuwsbrief oktober 2012 Rijnlands Lyceum Muscat Met veel plezier presenteer ik u de eerste Nieuwsbrief van dit schooljaar. Het RLM-team is vol enthousiasme begonnen aan het nieuwe schooljaar en voor de

Nadere informatie

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo Het begint bij jou! mavo havo #ReinierdeGraafpad volg ons op social media Stanislascollege 2 dagen. Delft Allemaal een #Chromebook. In de les en thuis wordt ermee gewerkt. StanislasReinierdeGraafpad...

Nadere informatie

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen

Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Nieuwsbrief VSO N. 5 Op weg naar Pasen Belangrijke Data Paasviering op school paasweekend Koningsspelen Meivakantie Eerste schooldag na meivakantie Donderdag 2 april Vrijdag 3 april t/m maandag 6 april

Nadere informatie

Nr. 32 30 april schooljaar 2014-2015

Nr. 32 30 april schooljaar 2014-2015 Nr. 32 30 april schooljaar 2014-2015 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl www.waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Beste ouders, Carnavalviering

Beste ouders, Carnavalviering Beste ouders, Hier is hij dan, de laatste nieuwsbrief van het schooljaar. De laatste weken gaan in, en we kijken weer uit naar een welverdiende vakantie. Voor het zover is, komt er nog een drukke tijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief JANUARI Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen,

Nieuwsbrief JANUARI Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Nieuwsbrief Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Voor u alvast de nieuwsbrief van januari 2019, maar wij kijken nog even met een voldaan gevoel terug naar de laatste schoolweek van 2018. Gisteren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL

NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL NIEUWSBRIEF VSO DE ELIMSCHOOL Elimschool nieuwsbrief periode: start schooljaar herfstvakantie 2015 16-10- 2015 Inhoud Personele situatie Belangrijke data Fotoproject Eigen kracht Toelaatbaarheidsverklaring

Nadere informatie

LIBANON LYCEUM. vraagt veel, geeft veel. mavo havo atheneum gymnasium WWW.LIBANONLYCEUM.NL

LIBANON LYCEUM. vraagt veel, geeft veel. mavo havo atheneum gymnasium WWW.LIBANONLYCEUM.NL LIBANON LYCEUM mavo havo atheneum gymnasium vraagt veel, WWW.LIBANONLYCEUM.NL geeft veel UW KIND IS HET MOOISTE DAT U HEEFT! Daarom kiest u met zorg de school waar uw kind na de basisschool naar toe gaat.

Nadere informatie

Groevenbeek. Tweetalig vwo. grenzeloos. uitdagend

Groevenbeek. Tweetalig vwo. grenzeloos. uitdagend Groevenbeek Tweetalig vwo grenzeloos uitdagend Iets voor jou? Ben je leergierig en nieuwsgierig naar de wereld om je heen? Houd je wel van een uitdaging? Wil je uitblinken in de Engelse taal? Dan is tweetalig

Nadere informatie

Nieuwsbrief. nr. 6 28 januari 2011. kopij: postvak " nieuwsbrief" teamkamer. 9.00-11.30 uur Open huis voor nieuwe ouders 19.30 uur Informatieavond

Nieuwsbrief. nr. 6 28 januari 2011. kopij: postvak  nieuwsbrief teamkamer. 9.00-11.30 uur Open huis voor nieuwe ouders 19.30 uur Informatieavond Nieuwsbrief nr. 6 28 januari 2011 kopij: postvak " nieuwsbrief" teamkamer Maandag 31 januari 9.00-11.30 uur Open huis voor nieuwe ouders 19.30 uur Informatieavond 1 tot en met 3 februari Cito toets groep

Nadere informatie

De beste basis voor je toekomst

De beste basis voor je toekomst Visser t Hooft Lyceum Leiderdorp KANSRIJK EN UITDAGEND De beste basis voor je toekomst i 11gymnasium 11atheneum 11havo vhl.nl 11mavo (vmbo-t) Muzenlaan 155 q Op de open avond vond ik de school meteen leuk

Nadere informatie

Informatieboekje havo 5. atheneum 5

Informatieboekje havo 5. atheneum 5 Informatieboekje 2013-2014 voor leerlingen die na havo 5 naar atheneum 5 willen gaan 1 Inhoudsopgave Uitstroom havo... 2 Doorstroomschema havo > HBO>universiteit... 3 Verschil havo en atheneum... 4 Voorwaarden

Nadere informatie

Singapore. Schoolgids voor het jaar 2015-2016

Singapore. Schoolgids voor het jaar 2015-2016 Singapore Schoolgids voor het jaar 2015-2016 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Organisatie 1.1 LanguageOne 1.2 Missie en visie LanguageOne 1.3 Onderwijs 1.4 Pedagogisch klimaat 1.5 De kernwaarden van LanguageOne

Nadere informatie

Procedure schoolverlaten

Procedure schoolverlaten Procedure schoolverlaten Overgang van het PO naar VO: Het advies van de basisschool is tegelijk het plaatsingsniveau van de leerling. Regelgeving: Het bevoegd gezag (VO) baseert zijn beslissing over de

Nadere informatie

ilhelminaschool Natersweg 7 3082 VA Rotterdam 010-4292138 directie@wilhelminaschoolcharlois.nl www.wilhelminaschoolcharlois..nl Mededelingen directie

ilhelminaschool Natersweg 7 3082 VA Rotterdam 010-4292138 directie@wilhelminaschoolcharlois.nl www.wilhelminaschoolcharlois..nl Mededelingen directie ilhelminaschool.voor de beste basis! Juli 2015 Natersweg 7 3082 VA Rotterdam 010-4292138 directie@wilhelminaschoolcharlois.nl www.wilhelminaschoolcharlois..nl Mededelingen directie Beste ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Nederlandse School Berlijn

Nederlandse School Berlijn Nederlandse School Berlijn Informatie voor ouders Stichting Nederlandse Taal en Cultuur in Berlijn NTC aanvullend primair onderwijs Adressen Locatie Wilmersdorf Comeniusschule Gieselerstraße 4 10713 Berlijn

Nadere informatie

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK NTC-VO : DE ORANJE DRAAK SHANGHAI EN SUZHOU, SCHOOL

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK NTC-VO : DE ORANJE DRAAK SHANGHAI EN SUZHOU, SCHOOL RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK NTC-VO DE ORANJE DRAAK SHANGHAI EN SUZHOU, SCHOOL VOOR NTC School VOOR NTC Plaats BRIN-nummer : DE ORANJE DRAAK SHANGHAI EN SUZHOU, SCHOOL : Shanghai, China : 29VR Datum schoolbezoek

Nadere informatie

Leonardo nieuwsbrief april 2016

Leonardo nieuwsbrief april 2016 Leonardo nieuwsbrief april 2016 Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Vanaf begin maart ben ik gestart op de Leonardo/Achtbaan. Eerder heb ik mezelf al aan U voorgesteld via een brief. Het was een warm welkom

Nadere informatie

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan u gegeven! De Overstap SCHOOLSOORTEN PRO VMBO

Nadere informatie

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open!

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Inhoud presentatie Algemene inleiding Leerlingen naar lokalen Specifieke info voor ouders Wat is TTO? CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief APRIL 2018

Nieuwsbrief APRIL 2018 Nieuwsbrief Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Het voorjaar is begonnen. Afgelopen weekend is de zomertijd ingegaan en hopelijk kunnen we gaan genieten van een prachtig voorjaar en zomer.

Nadere informatie

Vrijdag 2 februari NIEUWSBRIEF. Schooljaar INHOUD. Beste ouders,

Vrijdag 2 februari NIEUWSBRIEF. Schooljaar INHOUD. Beste ouders, Schooljaar 2017-2018 NIEUWSBRIEF 22 INHOUD Directie Reminder vaccinatie documenten Onderwijsmarkt HSL Spring concert Adviesraad Belangrijke data BIJLAGE BIJ EMAIL Beste ouders, Vrijdag 2 februari De komende

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 maart 2018

Nieuwsbrief 3 maart 2018 www.ntc-obergrafschaft.nl Stichting NTC-Obergrafschaft Nederlandse Taal en Cultuur in grensregio Obergrafschaft Nieuwsbrief 3 maart 2018 10 minuten gesprekken 10 minuten gesprekken De 10 minuten zijn geweest

Nadere informatie

Franciscusbericht. April 2014. Koningsspelen vrijdag 25 april. Wijzigingen personeel

Franciscusbericht. April 2014. Koningsspelen vrijdag 25 april. Wijzigingen personeel April 2014 Franciscusbericht Koningsspelen vrijdag 25 april Vrijdag 25 april doen we met de Franciscusschool mee aan de Koningsspelen. We denken hier een goede invulling te kunnen geven door een sponsorloop

Nadere informatie

Schoolgeld, nog niet alles is binnen De ouderbijdrage voor dit schooljaar bedraagt net als de vorige keer 20,- per kind.

Schoolgeld, nog niet alles is binnen De ouderbijdrage voor dit schooljaar bedraagt net als de vorige keer 20,- per kind. NIEUWSBRIEF 17 Naam: De Pollen, 11 april 2014 leren naar vermogen Beste ouders/verzorgers, Schoolgeld, nog niet alles is binnen De ouderbijdrage voor dit schooljaar bedraagt net als de vorige keer 20,-

Nadere informatie

kiezen na TTO4 het IB Diploma Programme; een internationaal VWO Diploma

kiezen na TTO4 het IB Diploma Programme; een internationaal VWO Diploma kiezen na TTO4 het IB Diploma Programme; een internationaal VWO Diploma 1 IBDP International Baccalaureate Diploma Programma Ontstaan en ontwikkeld in Geneve, 1968 Tweejarige internationale pre-university

Nadere informatie

Maandbrief - Klimop-Buiten - April 2015

Maandbrief - Klimop-Buiten - April 2015 Maandbrief - Klimop-Buiten - April 2015 Ten Harmsen v.d. Beekpad 6 1336 BK Almere 036-5451462 Website: www.de-klimop.nl E-mail: dir.klimopbuiten@prisma-almere.nl Agenda april 2015: Donderdag 2 april :

Nadere informatie

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst.

De nieuwsbrief zal ook op onze website www.casparuscollege.nl worden geplaatst. Nieuwsbrief Schooljaar 2015-2016, nr. 1 september 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van september 2015. In deze nieuwsbrief: Van de directeur Nieuws van de Ouderraad

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7 Beste ouder(s)/verzorger(s), In mijn voorwoord in de voorgaande nieuwsbrief maakte ik melding van het feit dat er enquêtes uitgezet zouden gaan worden. De ouders van leerlingen in het 1 e en 3 e leerjaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 30 april 2015

Nieuwsbrief 18 30 april 2015 Westervalge 5 9989 EB Warffum Telefoon: 42 2330 email: obsjanseniusdevries@lauwerseneems.nl http://www.janseniusdevries.nl Nieuwsbrief 18 30 april 2015 Agenda. 2 t/m 17 mei Meivakantie 4 mei Dodenherdenking

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting IBID 2008-2009

Jaarverslag Stichting IBID 2008-2009 jaarverslag08 09 Jaarverslag Stichting IBID 2008-2009 IBID-leerlingen In het schooljaar 2008-2009 hebben dertig leerlingen de Dutch A1 SL-lessen bij IBID gevolgd. Twintig leerlingen zijn het eindexamenjaar

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

Jaargang 6 nummer 6 12 juli 2018

Jaargang 6 nummer 6 12 juli 2018 Jaargang 6 nummer 6 12 juli 2018 Algemeen nieuws In deze laatste nieuwsbrief van dit schooljaar kunt u informatie lezen over diverse activiteiten die in de eerste schoolweek van het nieuwe schooljaar plaatsvinden.

Nadere informatie

WELCOME / WELKOM Informatieavond Tweetalig Onderwijs Christelijk Lyceum Zeist

WELCOME / WELKOM Informatieavond Tweetalig Onderwijs Christelijk Lyceum Zeist WELCOME / WELKOM Informatieavond Tweetalig Onderwijs Christelijk Lyceum Zeist 29 januari 2018 Programma Opening door de conrector, de heer Kees van Domselaar Ervaringen van Elise Wessels uit tto klas 5

Nadere informatie

Welkom ouders van t Zonnewiel

Welkom ouders van t Zonnewiel Welkom ouders van t Zonnewiel Presentatie over: De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en de scholen van Het Baken in Almere Onderwijsdoorstroomschema LWOO, wat is dat? LWOO op Stad

Nadere informatie

Het IB programma heet voluit English A: Language and Literature. Taal en literatuur staan hierin dus centraal en vooral het analyseren hiervan.

Het IB programma heet voluit English A: Language and Literature. Taal en literatuur staan hierin dus centraal en vooral het analyseren hiervan. Beste ouders en leerlingen, IB, het woord is al vaak gevallen, maar waar hebben we het eigenlijk over? Het is een afkorting van International Baccelaureate. Het is een internationaal programma waarin ook

Nadere informatie

E-mail: dewissel@onzewijs.nl Homepage: www.dewissel.onzewijs.nl DE UITWISSELING. Schooljaar: 2015-2016 Nummer: 7 Uitgifte: 4-2-2016.

E-mail: dewissel@onzewijs.nl Homepage: www.dewissel.onzewijs.nl DE UITWISSELING. Schooljaar: 2015-2016 Nummer: 7 Uitgifte: 4-2-2016. Hoofdgebouw Flamingoweg 53 4386 DT VLISSINGEN Tel.: 0118-46 03 44 Nevenvestiging Kleiweg 15-17 4386 PA VLISSINGEN Tel.: 0118-47 87 92 E-mail: dewissel@onzewijs.nl Homepage: www.dewissel.onzewijs.nl DE

Nadere informatie