JUN Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JUN 2015. Lees over: Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer. 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe. Nu al leuk voor later"

Transcriptie

1 JUN 2015 Nu al leuk voor later Lees over: 3 Bestuur 8 Onze beleggingen 10 Het nieuwe Verantwoordingsorgaan 15 Bijna met pensioen? En nog veel meer

2 2 Woord vooraf Je pensioen: daar denk je misschien niet dagelijks aan. Toch ben je er al mee bezig, want je bouwt elk jaar een stukje pensioen op. Jij en IKEA betalen hier samen voor. Naast je AOW, je pensioen van de overheid, heb je zo straks voldoende inkomen. Elk jaar stuurt STIP een pensioenoverzicht. Zo zie je hoeveel je straks krijgt. Maar hoe werkt het pensioenfonds eigenlijk? Wat doet het bestuur? En het verantwoordingsorgaan? In deze krant lees je hier meer over. We stellen de leden voor van het bestuur en het Verantwoordingsorgaan. En je leest hoe STIP het pensioengeld belegt. Nieuwe regels houden pensioen gezond Onze pensioenregeling is opnieuw aangepast. Vanwege nieuwe wetten en regels. Dat is nodig om de pensioenen betaalbaar te houden. Er komen steeds meer ouderen bij, en die leven ook nog eens langer. Dat kost extra geld. Daarom verhoogde STIP vorig jaar net als veel andere fondsen de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Om ons pensioenstelsel gezond te houden, heeft de overheid dit jaar meer maatregelen genomen. STIP paste de regeling hierop aan. Per 1 januari 2015 bouw je per jaar minder pensioen op. Dit komt omdat de overheid het gedeelte wat je jaarlijks mag opbouwen heeft verlaagd. Per jaar bouw je nu 1,85 % op. Je bouwt geen pensioen op over je hele salaris. Omdat je later ook AOW krijgt, bouw je over een deel van je salaris geen pensioen op. Dit deel heet de franchise. Deze franchise is in 2015 lager. Zo bouw je dus over een groter gedeelte van je salaris pensioen op. Over inkomen boven wordt geen pensioen meer opgebouwd. Ben je gescheiden en overlijdt je ex-partner? Dan komt het partnerpensioen waar je ex recht op had weer in jouw pensioenpot terecht. Vorig jaar verhoogde STIP de pensioenleeftijd al naar 67 jaar. Op je pensioenoverzicht zie je wat jouw pensioen straks is. Maar eerder stoppen met werken blijft mogelijk. Bijvoorbeeld tegelijk met je AOW. Met de pensioenplanner op de website kun je precies uitrekenen wat dit voor je pensioenbedrag betekent. Wil je weten hoe de pensioenregeling van STIP er precies uitziet? Bekijk het pensioenreglement op: Of bereken zelf met de pensioenplanner wat jouw pensioen is als je eerder stopt met werken.

3 Uitbreiding bestuur pensioenfonds Het pensioenfondsbestuur is uitgebreid en telt nu zes leden. Een goed moment om het bestuur aan je voor te stellen. Zowel de werkgever als de werknemers hebben vertegenwoordigers in het bestuur. Dat geldt trouwens ook voor de gepensioneerden. Bestuurders moeten voldoen aan steeds strengere eisen van de overheid. Zo controleert De Nederlandsche Bank of bestuurders deskundig genoeg zijn. Nieuwe bestuurders moeten vaak een opleiding volgen om hun pensioenkennis op hoger niveau te brengen. 3 Albert Martens, voorzitter STIP: Enthousiast bestuur De strengere eisen van de overheid zijn terecht. Als bestuur moeten we zorgen voor bestuursleden met de nodige kennis en vaardigheden. Op dit moment hebben we een bestuur met ervaren en nieuwe bestuursleden. Samen zijn we in staat de uitdagingen die op ons afkomen goed op te pakken. We hebben gelukkig twee jonge aspirant-leden die er voor zorgen dat de gemiddelde leeftijd omlaag gaat. Alles bij elkaar een enthousiast en energiek bestuur dat heel serieus omgaat met de huidige pensioenvraagstukken. IKEA heeft een eigen pensioenfonds. Binnen de wet- en regelgeving is er wel ruimte voor eigen invulling. Voorbeelden van een eigen beleid zijn: welk beleggingsbeleid willen we, hoeveel risico willen we nemen bij beleggingen, het communicatiebeleid, het premiebeleid en het indexatiebeleid. Uiteraard hebben de sociale partners hierin grote zeggenschap.

4 4 Henk van der Meer: Pensioenregeling zo goed en goedkoop mogelijk uitvoeren Werknemers verdienen bij IKEA een loon voor nu én voor later. Beide worden door de werkgever betaald in ruil voor de geleverde arbeid. Dat loon voor later is een spaarregeling en die noemen we pensioen. Die spaarregeling moet goed en goedkoop uitgevoerd worden, dwars door financiële stormen heen. Dat is de belangrijkste taak van het pensioenfondsbestuur van werknemers en werkgevers. Rob Werkman: Bestuur past bij Ikea Ik vind het opvallend en bijzonder dat het bestuur van STIP zo openstaat voor verandering en verbetering. Dit geldt niet alleen voor veranderingen die de overheid oplegt, maar ook voor de verwachtingen van deelnemers en gepensioneerden. Het bestuur kijkt kritisch naar het eigen functioneren. Dit is een sfeer die ik herken en die overeenkomt met de IKEA-cultuur.

5 5 Angénis van den Clooster: Goed samenwerken Dat ik als externe W.I.M.-vertegenwoordiger in het bestuur zit wil niet zeggen dat ik IKEA niet ken. Ik kom er regelmatig en dan hoor ik wat er speelt. Soms gaat het over het pensioen. Ik zie het als mijn persoonlijke taak om, met zo weinig mogelijk kosten en risico s, een zo goed mogelijk pensioen te realiseren. Natuurlijk is daarbij een goede samenwerking tussen de bestuursleden van essentieel belang: samen werken aan een goede oudedagsvoorziening. Jan Haas: Goed beslagen ten ijs Ik heb lang in de financiële wereld gewerkt. Daardoor ben ik persoonlijk geïnteresseerd geraakt in pensioen. Om mijn pensioenkennis op het gewenste niveau te brengen, volg ik nu ook een opleiding. Als gepensioneerde heb ik voldoende tijd om me in de materie te verdiepen. Ik zorg er voor dat ik voldoende beslagen ten ijs kom om de belangen van gepensioneerden te behartigen.

6 6 Mariska Zegwaard: Pensioen zo helder mogelijk maken Als aspirant-lid weet ik hoe streng de eisen zijn die de overheid stelt aan bestuursleden van pensioenfondsen. Dat vind ik een goede zaak. Want pensioen is een belangrijk en complex onderwerp. Mijn kennis en ook mijn vaardigheden worden door De Nederlandsche Bank getoetst. Ik heb daar alle vertrouwen in: als registeraccountant heb ik een stevige financiële achtergrond. Ik zie het als mijn taak om die hele complexe materie zo begrijpelijk mogelijk terug te koppelen naar de deelnemers. En om de pensioenrechten zo goed mogelijk te waarborgen. Thijs Jansen: Sta stil bij je inkomen voor later Vanaf komende zomer ga ik zelf genieten van mijn pensioen. Ik blijf nog wel betrokken bij de beleggingsadviescommissie. Wat ik als vertrekkend voorzitter zou willen zeggen tegen iedereen: wees betrokken bij STIP. Stel vragen aan mensen van het fonds. En doe aan financiële planning: sta eens stil bij je huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven. De meeste deelnemers van STIP hebben na pensionering een inkomen waarvan het grootste deel van de AOW komt. Probeer nu wat extra s bij te sparen. En probeer zo lang mogelijk en in goede gezondheid aan het werk te blijven. Het gaat jullie goed!

7 Onze financiële situatie? Behoorlijk goed! 7 Wil je weten hoe gezond we financieel zijn? Je ziet het in een oogopslag aan de dekkingsgraad. Is de dekkingsgraad 100%? Dan hebben we precies genoeg geld in kas om alle huidige en toekomstige pensioenen te betalen. Hoe hoger de dekkingsgraad, hoe sterker we financieel zijn. De maandelijkse dekkingsgraad stond eind vorig jaar op 122%. STIP kon hierdoor de pensioenen iets verhogen. Gepensioneerden kregen een verhoging van 0,5% per maand. En de pensioenaanspraken van alle actieve deelnemers werden met 0,8% verhoogd. Dekkingsgraad blijft op peil De hoge dekkingsgraad kwam vooral door de oude manier van rekenen van de toezichthouder. Sinds 1 januari kregen alle pensioenfondsen te maken met nieuwe regels. Een van de veranderingen is de aanpassing van de dekkingsgraad. STIP baseert het beleid op de dekkingsgraad. Voortaan moeten alle pensioenfondsen de zogenoemde beleidsdekkingsgraad gebruiken. Die geeft de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden weer. Tot nu toe gaf de dekkingsgraad de situatie per maand aan. Het belangrijkste verschil is dat de dekkingsgraad vanaf nu minder heftig op en neer beweegt. Eind april 2015 was de dekkingsgraad 121,4%.

8 Hoe presteren onze beleggingen? 8 Hoeveel geld heeft ons fonds eigenlijk? Halverwege 2015 was ons vermogen 300 miljoen euro. Het gaat vast goed met het fonds denk je dan. Het antwoord is ja en nee. We praten er over met Lucienne Luyten. Lucienne legt uit dat alle premies die de deelnemers en de werkgever aan STIP betalen maar voor een klein deel bijdragen aan de groei van het vermogen. Vooral de beleggingen zorgen voor groei. Kijk naar de toename van ons vermogen in het afgelopen kwartaal. 90% van die groei was te danken aan onze beleggingen Zo belangrijk zijn beleggingen dus. We zouden alle premies ook heel veilig op een spaarrekening kunnen zetten, maar n Aandelen wereld n Staatsobligaties Euro(pa) en renteafdekking n Andere (met name bedrijfs)obligaties dat levert niets op. En dan hebben we straks veel te weinig geld om alle pensioenen uit te betalen. Beleggen is daarom een must voor alle pensioenfondsen. Beleggen gaat goed, lage rente is obstakel Alle pensioenfondsen zitten momenteel met een stevig probleem: de extreem lage rente. Lucienne: Nu de rente zo laag is, denk je al snel dat die straks wel weer omhoog zal gaan. En dat is misschien ook wel zo. Maar daar mogen we nu niet mee rekenen. De toezichthouder (De Nederlandsche Bank) dwingt ons om ook voor de verdere toekomst te rekenen met deze lage rente. Het gevolg is dat we heel veel extra geld apart moeten zetten. We moeten immers genoeg sparen om alle toekomstige pensioen te kunnen betalen. Onze beleggingen doen het goed. In 2014 ging de waarde van

9 de beleggingen in totaal meer dan 32% omhoog. Maar door de nieuwe rekenregels staat STIP er op papier toch nog maar matig voor. Gelukkig had STIP zich voor een deel ingedekt tegen de gevolgen van de zeer lage rente. We hebben maatregelen genomen tegen een lage rente. Deze afdekking heeft het fonds geen windeieren gelegd. Anders had het pensioenfonds de pensioenen zelfs al moeten verlagen. Maar dat is dankzij de rente-afdekking tot nu toe nog voorkomen. Maatschappelijk verantwoord Behalve lage kosten vinden we het ook belangrijk dat onze beleggingen maatschappelijk verantwoord zijn. Een voorbeeld: we beleggen niet in bedrijven die clusterbommen maken. En ook niet in dubieuze landen als Birma of Iran. Aegon regelt dit voor ons. Meer weten over onze beleggingen? Meer informatie vind je op onze website. Daar vind je ook het jaarverslag. Hierin is een heel hoofdstuk gewijd aan onze beleggingen. 9 Lage kosten vinden we belangrijk Vergeleken met andere pensioenfondsen zijn de beleggingskosten van STIP laag. We willen dat van elke euro zoveel mogelijk gebruikt wordt voor pensioenen. Landelijk gezien gaat 0,55% van het rendement van de beleggingen op aan kosten. Bij ons is dat maar 0,32%. Dat komt onder meer omdat onze manier van beleggen heel sober is. We hebben geen complexe constructies waarvoor dure adviseurs nodig zijn. We houden het simpel; voor 30% beleggen we in aandelen en voor de rest in staatsleningen en bedrijfsobligaties. Wat doet de beleggingsadviescommissie? Het bestuur bepaalt welke koers we varen met onze beleggingen. Maar daarbij krijgt het bestuur wel hulp. Van externe professionals. En ook van onze eigen beleggingsadviescommissie. Hierin zit namens de werknemers 1 lid. En ook de werkgevers zijn met 1 lid vertegenwoordigd. Lucienne Luyten is de adviseur bij de Beleggingsadviescommissie. De beleggingsadviescommissie volgt de actualiteiten op de voet en kijkt of aanpassing van onze beleggingen nodig is en moet worden voorgesteld aan het bestuur. Ook houdt de beleggingsadviescommissie in de gaten of Aegon Investment Management, dat de beleggingen van ons fonds uitvoert, zich houdt aan de afspraken die met hen gemaakt zijn en goede resultaten behaalt.

10 Wie kozen jullie voor het verantwoordingsorgaan? 10 In 2014 kozen jullie de leden van het Verantwoordingsorgaan. Om een idee te krijgen van wat het Verantwoordingsorgaan doet en wie er in zitten, stellen we iedereen even kort voor. Het Verantwoordingsorgaan telt 7 leden: 1 namens de werkgevers, 5 namens de deelnemers en 1 namens de pensioengerechtigden. Jan van Ommeren, voorzitter van Verantwoordingsorgaan Wij houden het bestuur scherp Zorgen voor een zo goed mogelijk pensioen voor de deelnemers. Dat is de hoofdtaak van ons fonds en dus ook van het bestuur. Als Verantwoordingsorgaan bekijken we of daar goed aan gewerkt wordt. Wij houden het bestuur scherp door over hun schouder mee te kijken. Samen staan we voor hetzelfde: een goed pensioen voor jong en oud. Frederique van t Groenewout Openstaan voor elkaar Pensioen is een belangrijk onderdeel van een prettig leven in de toekomst. Omdat het zo belangrijk is voor later wil ik nu de invloed uitoefenen die ik kan. Ik vind dat we als Verantwoordingsorgaan samen met bestuur moeten werken aan de verdere verbetering van STIP. Dat betekent: openstaan voor elkaars ideeën en elkaar betrekken bij de onderwerpen die spelen. Vlnr: Frédérique, Cecile, Frans, Caroline, Rietje, Jan (op deze foto ontbreekt Harald).

11 Rietje Doze Goed op de hoogte Als secretaris van het Verantwoordingsorgaan, heb ik een vrij uitgebreide taak. Er gaat stiekem toch de nodige tijd inzitten. Officieel hebben we per week 1 uur voor ons VO-werk. Daarnaast zijn er de nodige vergaderingen en opleidingen. Thuis doe ik dan nog wat leeswerk. Want ik wil wel weten wat er speelt op pensioengebied. 11 Harald Tielkes Mooie afspiegeling van IKEA Ik zit namens de werkgever in het Verantwoordingsorgaan. Ik was eerder betrokken bij de oprichting van het pensioenfonds. Het heeft ook met mijn werk te maken, want ik ben namelijk specialist arbeidsvoorwaarden. Wat me aan het Verantwoordingsorgaan opvalt, is dat we samen een mooie afspiegeling vormen van de mensen die bij Ikea werken. Jong en oud. Man en vrouw. Werkend en gepensioneerd. Het is een praktische, energieke club. Caroline Heijman Goed het nieuws volgen Ik vind het belangrijk dat er goed omgegaan wordt met ons pensioengeld. Aangezien het merendeel van de medewerkers parttimer is en de salarissen niet erg hoog zijn, moet er zeker voor later genoeg overblijven om te kunnen genieten van de oude dag. Om mee te kunnen praten moet ik zorgen dat ik goed op de hoogte ben en blijf. Het is vooral een kwestie van goed het nieuws blijven volgen en moeite doen om de materie te begrijpen. Frans Bos Ik wil antwoorden geven aan mijn collega s Ik ben nu 57. Pensioen begint voor mij in beeld te komen. Dat was voor mij aanleiding om eens goed te bekijken hoe het allemaal geregeld is. Ik wil er het fijne van weten en dat vervolgens delen met mijn collega s. Ik wil vragen kunnen beantwoorden. Dat is de reden waarom ik me beschikbaar heb gesteld om deel te nemen aan het Verantwoordingsorgaan. Cecile Meulendijks Duidelijke taal Veel lezen, het nieuws bijhouden, veel via het internet uitzoeken. Zo zorg ik dat ik thuis raak in de pensioen-materie. Belangrijk daarbij: vooral ook je gezonde verstand gebruiken. Heb ik een vraag, dan stel ik die. Hoe moeilijk pensioen ook is, ik wil er in duidelijk taal over communiceren. Iedereen moet het kunnen begrijpen, ook de jongeren.

12 12 Ik wil weten waar ik nog meer pensioen heb opgebouwd? Hoe zie ik dat? Werkte je eerder bij een ander bedrijf? Dan heb je daar misschien ook pensioen opgebouwd. Dat kun je eenvoudig zien op Je ziet al je pensioenaanspraken op een rij. Wat straks je AOW is. En je opgebouwde pensioen bij al je vorige werkgevers. Je krijgt toegang tot jouw persoonlijke gegevens met je DigiD (de inlogcode van de overheid). Ik werk al heel lang bij IKEA, heb ik alleen pensioen bij STIP? Nee, als je tussen 1978 en 1989 en tussen 1994 en 2005 bij IKEA werkte, heb je misschien ook bij Pensioenfonds Wonen pensioen gespaard. En tussen 1990 en 1993 bij Pensioenfonds Detailhandel. Heb je in het restaurant van IKEA gewerkt? Dan heb je pensioen opgebouwd tussen 1978 en 2004 bij Pensioenfonds Horeca en catering. Pas vanaf 2006 heb je pensioen opgebouwd bij STIP. Van alle pensioenfondsen waar jij ooit pensioen opbouwde krijg je eens per 5 jaar een pensioenoverzicht. Bewaar dit dus goed. Ben je dit kwijt? Kijk naar al je pensioen op Ik ga verhuizen naar het buitenland. Moet ik dat zelf doorgeven? Als je verhuist binnen Nederland, hoef je ons niks te laten weten. Dat krijgen wij automatisch door via de gemeente waar je gaat wonen. Maar vertrek je naar het buitenland, dan raak je uit beeld. Stuur ons dan vooral je nieuwe adres. Ook als je daar nog eens verhuist. Om je later een pensioen uit te keren, moeten we je wel weten te vinden!

13 Ik ben aan het scheiden: hoe zit dat met pensioen? 13 Je ex heeft recht op de helft van je pensioen. Het gaat dan om het pensioen dat je spaarde tijdens de relatie. Dus: hoe langer je getrouwd was, hoe meer je ex krijgt. Ook heeft je ex recht op het opgebouwde partnerpensioen (over de periode van je huwelijk). Overlijdt je ex-partner? Dan komt het partner pensioen weer bij jouw pensioen. Meer informatie over scheiden vind je op Ik ben ziek en misschien ben ik straks arbeidsongeschikt. Bouw ik dan nog steeds pensioen op? Als je ziek of arbeidsongeschikt bent, blijf je meedoen met de pensioenregeling. Je bent arbeidsongeschikt als je meer dan 2 jaar ziek bent. Als je volledig arbeidsongeschikt wordt, bouw je toch volledig pensioen op. Als je deels arbeidsongeschikt wordt, bouw je ook voor een deel pensioen op. Voor meer informatie: Ik woon samen: moet ik dat melden? Ja, samenwonen moet je melden. Alleen dan heeft jouw partner recht op partnerpensioen wanneer jij overlijdt. Stuur ons jullie samenlevingsovereenkomst. Dit samenlevingscontract is niet nodig als jij en je partner allebei verklaren dat jullie minimaal vijf jaar onafgebroken een gezamenlijke huishouding hebben gevoerd. Dat moeten jullie dan met een uittreksel uit het bevolkingsregister kunnen bewijzen.

14 14 Hoe lees ik mijn pensioenoverzicht en wat moet ik daar mee doen? Bouw je nu pensioen op bij STIP? Dan krijg je van ons elk jaar een pensioenoverzicht thuisgestuurd. Op zo n uniform pensioenoverzicht (UPO) zie je hoeveel pensioen je hebt opgebouwd. Ook laat het UPO zien wat er voor je eventuele partner en kinderen is geregeld als je overlijdt. Jaarlijks stuurt STIP je het overzicht toe. Je krijgt dit overzicht in het voorjaar. De pensioenverhoging van begin 2015 is op dit overzicht niet zichtbaar. Dit komt omdat het pensioenoverzicht de stand van zaken over 2014 laat zien. Check je gegevens Als je je pensioenoverzicht krijgt, is dat een goed moment om je pensioengegevens te checken. Klopt alles? Bewaar het overzicht dan. Je vindt jouw pensioenoverzicht ook op het deelnemersportaal van STIP. Makkelijk! Dan kan je het niet kwijt raken. Wil je meer weten over je pensioenoverzicht? Kijk voor veel gestelde vragen op

15 Ga je bijna met pensioen? Als je bijna stopt met werken komt er heel wat op je af! Een nieuwe fase breekt aan. Gelukkig is je pensioen goed voor elkaar en kun je jouw pensioengegevens altijd op de site van STIP inzien. stoppen of langer wilt doorwerken, kun je dit niet meer wijzigen. Meer informatie vind je op de website van STIP. Heb je naar aanleiding van die informatie nog vragen? Bel ons gerust op Bij STIP is de pensioenleeftijd 67 jaar. Je krijgt van STIP 6 maanden voor je 67e verjaardag een brief. Daarin staan je gegevens die je kunt controleren. En we vragen je bankrekeningnummer. Op de website kun je jouw persoonlijke pensioeninformatie raadplegen. Hoe zit het met de AOW leeftijd? In Nederland worden we steeds ouder. Daarom wordt de AOW leeftijd geleidelijk verhoogd. Kijk voor meer informatie op Je kunt er opzoeken welke AOW leeftijd bij jouw geboortedatum hoort. Als je langer doorwerkt vraagt de belastingdienst om een doorwerk-verklaring. Wil je eerder met pensioen? Bijvoorbeeld op de datum dat je AOW ingaat? Als je eerder met pensioen wil, kun je dit aangeven bij STIP. Let op: als je eenmaal hebt aangegeven dat je eerder wilt Hoe hoog is mijn pensioen als ik eerder stop? Gebruik de pensioenplanner op de website! Daarmee bereken je jouw pensioen. Zo zie je snel hoe hoog het bedrag is dat je maandelijks van STIP krijgt als je eerder stopt met werken. De pensioenplanner vind je op het deelnemersportaal, hierop vind je al jouw persoonlijke gegevens. Je kunt inloggen met je gebruikersnaam. Deze staat op je jaarlijkse pensioenoverzicht. Je gebruikersnaam begint met SIP, gevolgd door 6 cijfers. Ben je je wachtwoord kwijt? Ga naar de site en vraag eenvoudig je wachtwoord of gebruiksnaam aan. Heb je je pensioen bij STIP in beeld? Kijk ook op voor je AOW bedrag en je andere pensioenaanspraken.

16 Pensioen omhoog STIP probeert de pensioenen elk jaar te verhogen. Dat doen we omdat de prijzen stijgen. Zo blijft de waarde van je pensioen op peil. Of de pensioenen omhoog kunnen, hangt af van de financiële situatie van ons fonds. Die moet goed genoeg zijn. Dat was het afgelopen jaar het geval. De pensioen-aanspraken van actieve deelnemers gingen per 1 januari 2015 omhoog met 0,8%. De pensioenen en de opgebouwde aanspraken van de gewezen deelnemers stegen met 0,5%. Meer info: Digitale pensioenpost: gemakkelijk en goedkoop Digitale pensioenpost is gemakkelijk, goedkoop én beter voor het milieu dan gewone post! Niet voor niets versturen we steeds meer informatie digitaal. Het jaarlijkse pensioenoverzicht (UPO) kun je al digitaal ontvangen. Maar ook ander pensioennieuws gaan we steeds vaker alleen digitaal versturen. Wil je ook profiteren van het gemak van digitale pensioenpost? Geef je adres dan aan ons door. Dat kan eenvoudig via STIP krant 2015, 6e editie Uitgave: Stichting IKEA Pensioenfonds Teksten en redactie: Syntrus Achmea m.m.v. Textuur Vormgeving zwaan en vos Fotografie: IKEA

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015:

blad Ontmoet Paul op www.onsbpfschilders.nl wat vinden blijft gelijk 5 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 Premie in 2015: Pensioen blad voor ondernemers april 2015 Meer inzicht in je pensioen: met UPO & de Pensioenplanner 2 wat vinden we van ons pensioenfonds 4 Premie in 2015: pensioenpremie blijft gelijk 5 Welk pensioenloon

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld?

Bulletin. Heb ik straks genoeg geld? Bulletin BANDEN juli 2014 13 Voor werkgevers en werknemers aangesloten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Banden- en Wielenbranche Heb ik straks genoeg geld? Hoeveel pensioen krijgt u later? Veel

Nadere informatie

MEI 2014. met je e-mailadres! 15 Wat gebeurt er als. 2 Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 9 WIN een ipad. Nu al leuk voor later

MEI 2014. met je e-mailadres! 15 Wat gebeurt er als. 2 Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 9 WIN een ipad. Nu al leuk voor later MEI 2014 Nu al leuk voor later 2 Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 9 WIN een ipad met je e-mailadres! 15 Wat gebeurt er als Pensioenleeftijd omhoog: waarom? 2 STIP verhoogde per 1 januari de pensioenleeftijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie. Flits. Wat weet u over uw pensioen?

Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie. Flits. Wat weet u over uw pensioen? Nieuwsbrief pensioenfonds Werk en (re)integratie Mei 2011 Flits Wat weet u over uw pensioen? Uw pensioen. Dat klinkt voor veel mensen nog heel ver weg. Toch is het belangrijk om daar nu al over na te denken.

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 18

UW PENSIOEN BIJ PGB. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 18 2016 UW PENSIOEN BIJ PGB Doe de pensioencheck! Pagina 18 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie INHOUD Sta even stil bij uw pensioen 03 Wat u moet weten over uw pensioen Pensioen in Nederland

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. #8 december 12

Pensioen Nieuws. #8 december 12 Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #8 december 12 1 AVEBE Pensioenfonds doet het goed in spannende tijden 2 Wolter Bouwmeester stopt als bestuurslid Nieuwe uitvoerder Pensioenspaarregeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Heb ik straks genoeg geld? INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord

Nieuwsbrief. Heb ik straks genoeg geld? INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord Nieuwsbrief MEI 2014 INHOUDSOPGAVE 1 Heb ik straks genoeg geld? 2 De pensioenplanner 6 Altijd het juiste antwoord Heb ik straks genoeg geld? Hoeveel pensioen krijgt u later? Veel mensen hebben geen idee.

Nadere informatie

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld,

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld, Mw SW Voorbeeld Straat 1 1234 AB Woonplaats datum 21 april 2017 Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van 2017 Beste mevrouw SW Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI).

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Pensioenreglement A In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die

Nadere informatie

PROEFDRUK PROEFDRUK. Wat staat er op het pensioenoverzicht? Op uw pensioenoverzicht ziet u hoeveel geld u krijgt als u met pensioen gaat.

PROEFDRUK PROEFDRUK. Wat staat er op het pensioenoverzicht? Op uw pensioenoverzicht ziet u hoeveel geld u krijgt als u met pensioen gaat. Mw WIW Voorbeeld Dorpstraat 1 1234 AB Heerlen datum 21 april 2017 Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van 2017 Beste mevrouw WIW Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PENSIOENFONDS PGB

UW PENSIOEN BIJ PENSIOENFONDS PGB 2017 UW PENSIOEN BIJ PENSIOENFONDS PGB Doe de pensioencheck! Pagina 18 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie inhoud sta even stil bij uw pensioen 03 Wat u moet weten over uw pensioen pensioen

Nadere informatie

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Er verandert wat aan je pensioen 15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Over de pensioenleeftijd en de AOW 1. Moet ik nu blijven werken tot 67 jaar? Het pensioen dat je vanaf

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH). Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw

Nadere informatie

Bijna met pensioen? U heeft allerlei keuzes. APR2016 KIEZEN VOOR UW PENSIOEN

Bijna met pensioen? U heeft allerlei keuzes. APR2016 KIEZEN VOOR UW PENSIOEN Informatie voor deelnemers en gepensioneerden van Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen (SPD) APR2016 In deze uitgave 2 Wanneer krijgt u AOW? 3 Pensioenplanner 4 Blij dat de Vereniging er is 5 Meld

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Pensioen Laag 2

Pensioen Laag 2 Pensioen 1-2- 3 Laag 2 Pensioen 1-2- 3 bestaat uit 3 lagen. In de eerste laag leest u in het kort de belangrijkste informatie over uw pensioenregeling. In deze laag 2 vindt u meer informatie over alle

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Pensioenreglement B (excedentregeling) In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over

Nadere informatie

StichtingPensioenfondsNIBC

StichtingPensioenfondsNIBC StichtingPensioenfondsNIBC Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen.

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Het AVEBE Pensioen samengevat

Het AVEBE Pensioen samengevat Het AVEBE Pensioen samengevat Deze folder is bedoeld voor alle medewerkers die bij AVEBE in dienst zijn getreden. Pensioenfonds Ouderdomspensioen: het AVEBE Pensioen vanaf uw pensionering Het AVEBE Pensioen

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 18

UW PENSIOEN BIJ PGB. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 18 2015 UW PENSIOEN BIJ PGB Doe de pensioencheck! Pagina 18 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie INHOUD Sta even stil bij uw pensioen 03 Wat u moet weten over uw pensioen Pensioen in Nederland

Nadere informatie

Mijn Pensioen. Makkelijk uw pensioen plannen in Mijn PME

Mijn Pensioen. Makkelijk uw pensioen plannen in Mijn PME Mijn Pensioen Misschien kijkt u ernaar uit: stoppen met werken. Tijd voor uzelf en genieten van uw oude dag. Of wilt u juist langer blijven werken? In deze brochure leest u alles over de keuzes die u kunt

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? November 2017 Welkom bij Pensioen 1-2-3 van ING CDC Pensioenfonds. Hierin lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie. Die vind je wel

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Wat komt er op ons af? #10 januari 14. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Wat komt er op ons af? #10 januari 14. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #10 januari 14 1 Wat komt er op ons af? Dekkingsgraad stabiel Alle pensioenen omhoog 2 Tijdelijke pensioenregeling 1 jaar verlengd 3 Anw-hiaatpensioenregeling

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op uw jaarlijkse

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Hoe is jouw pensioen geregeld?

Hoe is jouw pensioen geregeld? Hoe is jouw pensioen geregeld? Beste deelnemer, Welkom bij Pensioenfonds Ernst & Young! Je bouwt vanaf je indiensttreding pensioen bij ons op. Dit doe je via je werkgever. Elke pensioenuitvoerder heeft

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Basisregeling Pensioen 65. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Een andere baan Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Wat betekent het voor uw pensioen als u een nieuwe

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Versie: januari Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw

Versie: januari Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw Versie: januari 2018 Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw 1 Wat bpfbouw voor u regelt: sheet 3 t/m 5 Hoe uw geld wordt beheerd door bpfbouw: sheet 6 t/m 8 Pensioen de basis:

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

Nieuws over uw pensioen

Nieuws over uw pensioen Nieuws over uw pensioen uitgave van Stichting Pensioenfonds Wonen SEPTEMBER 2015 pag. 2 Bestuurslid RikGrutters geeft uitleg over beleggen pag. 3 Strenge regels drukken beleidsdekkingsgraad pag. 4 Wij

Nadere informatie

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS De pensioenregeling van SBZ STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen bij SBZ Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars (SBZ) is het pensioenfonds voor de zorgverzekeringssector

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Uitleg pensioenregeling Pensioenfonds MN In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als u van baan verandert, arbeidsongeschikt

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, September 2014. Geachte heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, September 2014 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen?

Nadere informatie

Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief

Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Nummer 14 > Jaargang 10 > November 2012 inhoud > Financiële positie: dekkingsgraad blijft laag [p.1] Bestuur / Verantwoordingsorgaan [p.2] Uniform Pensioen

Nadere informatie

Premievrije voortzetting van uw pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid

Premievrije voortzetting van uw pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid Welkom bij Stichting pensioenfonds Trepa Als u bij Trespa International B.V. werkt of heeft gewerkt bouwt u pensioenrechten bij ons op of heeft u pensioenrechten bij ons opgebouwd. Elke werkgever heeft

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief

Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief Stichting Pensioenfonds Smurfit Kappa Nederland Nieuwsbrief NUMMER 12 > JAARGANG 8 > SEPTEMBER 2011 inhoud > De financiële situatie bij pensioenfondsen [p.1] Pensioenleeftijd 65 jaar, wat als ik eerder

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB GRAFIMEDIA. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 20

UW PENSIOEN BIJ PGB GRAFIMEDIA. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 20 2015 UW PENSIOEN BIJ PGB GRAFIMEDIA Doe de pensioencheck! Pagina 20 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie INHOUD Sta even stil bij uw pensioen 03 Wat u moet weten over uw pensioen Pensioen

Nadere informatie

Uw pensioen meenemen STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

Uw pensioen meenemen STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen meenemen STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen meenemen Stel, u heeft een nieuwe baan. Vaak gaat u dan pensioen opbouwen bij een andere pensioenuitvoerder. U kunt

Nadere informatie

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB vanwege verlagen pensioenen, april 2013 1. Waarom moet Pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste

Nadere informatie

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

PSL. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? PSL Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB DE PERSGROEP NEDERLAND. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck!

UW PENSIOEN BIJ PGB DE PERSGROEP NEDERLAND. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! 2015 UW PENSIOEN BIJ PGB DE PERSGROEP NEDERLAND Doe de pensioencheck! Pagina 20 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie INHOUD Sta even stil bij uw pensioen 03 Wat u moet weten over uw pensioen

Nadere informatie

WOORD VOORAF. Beste deelnemers,

WOORD VOORAF. Beste deelnemers, WOORD VOORAF Beste deelnemers, Voor u ligt de pensioenkrant 2015 van Stichting Pensioenfonds B&S ( het Pensioenfonds ). Hiermee willen wij u informeren over de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de afgelopen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Basispakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht In deze toelichting krijgt u uitleg over uw Uniform Pensioenoverzicht en de hierin gebruikte termen en bedragen. In het Uniform Pensioenoverzicht leest u welk pensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze excedentregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ

Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Nieuwsbrief van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars april 2014 Nieuw bestuurslid Ronald van Hees over ontwikkelingen bij SBZ Het bestuur van SBZ telt een nieuw gezicht. Ronald van Hees,

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten

Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten De heer/mevrouw A. START STRAAT 1234 1234 AA WOONPLAATS behandeld door telefoonnummer ons kenmerk Klant Team StiPP (088) 008 40 60 950. briefcodering burgerservicenummer datum Betreft: Welkomstbericht

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB KARTONNAGE- EN FLEXIBELE VERPAKKINGENBEDRIJF. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB KARTONNAGE- EN FLEXIBELE VERPAKKINGENBEDRIJF. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie 2015 UW PENSIOEN BIJ PGB KARTONNAGE- EN FLEXIBELE VERPAKKINGENBEDRIJF Doe de pensioencheck! Pagina 20 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie INHOUD Sta even stil bij uw pensioen 03 Wat

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Uw pensioenregeling verandert opnieuw. #12 februari 15 P4 P6. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE www.pensioenfondsavebe.nl #12 februari 15 1 Uw pensioenregeling verandert opnieuw 3 Interview met Manager Martien Smid 4 Onze dekkingsgraad

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Basisregeling In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst voor werknemers en werkgevers. 29 juni 2016

Pensioenbijeenkomst voor werknemers en werkgevers. 29 juni 2016 Pensioenbijeenkomst voor werknemers en werkgevers 29 juni 2016 De pensioenregeling op hoofdlijnen De pensioenregeling op hoofdlijnen Algemeen over pensioen Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u straks?

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad

Pensioen Nieuws. Lichte daling dekkingsgraad Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #11 juni 14 1 Financiële situatie Pensioenfonds AVEBE 2 Bereid je tijdig voor op je pensioen Uw pensioenoverzicht: weet hoe u er voor staat

Nadere informatie

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen?

In het kort. Uw Pensioen. Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Uw Pensioen In het kort 3 Welkom 10 4 Wat is pensioen? 11 6 Nabestaandenpensioen 14 8 Wanneer verandert uw pensioen? Scheiden Verhuizen Gaat u bijna met pensioen? Meer weten? www.bpfkunststof-rubber.nl

Nadere informatie

Versie: mei Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw

Versie: mei Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw Versie: mei 2017 Presentatie voor uw werknemers over de pensioenregeling van bpfbouw 1 Wat bpfbouw voor u regelt: sheet 3 t/m 5 Hoe uw geld wordt beheerd door bpfbouw: sheet 6 t/m 8 Pensioen de basis:

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u bij RELX werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen Lees in 3 stappen over uw pensioen Pensioen 1-2-3 bestaat

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB TEIJIN ARAMID. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 20

UW PENSIOEN BIJ PGB TEIJIN ARAMID. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! Pagina 20 2015 UW PENSIOEN BIJ PGB TEIJIN ARAMID Doe de pensioencheck! Pagina 20 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie INHOUD Sta even stil bij uw pensioen 03 Wat u moet weten over uw pensioen Pensioen

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2015. Geachte heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2015 Geachte heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen? Een NIEUWE baan Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Een nieuwe baan 3 2. Wat betekent een nieuwe baan voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U heeft al pensioen opgebouwd bij PFZW 3 2.2. U heeft al

Nadere informatie

Wat is AOW? AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is het pensioen dat u zult ontvangen van de overheid.

Wat is AOW? AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is het pensioen dat u zult ontvangen van de overheid. FAQ deelnemers Pensioen van de overheid Pensioen bij uw werkgever De pensioenregeling van Bpf AVH De hoogte van uw pensioen U wilt met pensioen Uw partner en pensioen Uw kinderen en pensioen Uw Uniform

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2017 Uitkeringsovereenkomst Voor wie is deze toelichting? - U bent actief deelnemer aan deze pensioenregeling; - U bent arbeidsongeschikt. Het Uniform Pensioenoverzicht

Nadere informatie

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen?

blad HIER BEN IK WEER! EN IK HEB JULLIE WEER VEEL TE VERTELLEN Wil je meer weten over de veranderingen in je pensioen? Pensioen blad voor werknemers februari 2014 ONZE PENSIOEN- REGELING IS GEWIJZIGD 2 NIEUWE PENSIOENPLANNER wat kan je ermee? 4 JE WORDT ARBEIDS- ONGESCHIKT...wat nu? 6 DEKKINGSGRAAD de laatste ontwikkelingen

Nadere informatie

Bewaar deze startbrief zorgvuldig. Pensioen heeft nu misschien niet uw hoogste aandacht, binnenkort kan dat anders zijn.

Bewaar deze startbrief zorgvuldig. Pensioen heeft nu misschien niet uw hoogste aandacht, binnenkort kan dat anders zijn. Bewaar deze startbrief zorgvuldig. Pensioen heeft nu misschien niet uw hoogste aandacht, binnenkort kan dat anders zijn. Geachte heer/mevrouw.., Van harte welkom bij het Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

uw kenmerk uw brief van ons kenmerk

uw kenmerk uw brief van ons kenmerk NAAM_PERSOON STRAATNAAM HUISNUMMER POSTCODE WOONPLAATS Postbus 97630, 2509 GA Den Haag Telefoon: 088-007 98 00 Mail: servicedesk@metalektropensioen.nl www.metalektropensioen.nl KvK 41150484 uw kenmerk

Nadere informatie

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014.

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014. Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Hoe zit het met mijn prepensioen?

Hoe zit het met mijn prepensioen? We zorgen ervoor dat u goed zit Hoe zit het met mijn prepensioen? Als u werkt in het goederenvervoer Printvriendelijke versie Waarom deze brochure? Het is prettig als u eerder kunt stoppen met werken.

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Je toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Je toekomst uitgestippeld Inhoud Je nieuwe baan en StiPP 2 Verandert er iets aan mijn pensioen? 4 Niet elke pensioenregeling is hetzelfde 5 Waardeoverdracht naar StiPP 7 Je nieuwe baan

Nadere informatie

Hoe zit het met mijn prepensioen? Als u werkt in het goederenvervoer

Hoe zit het met mijn prepensioen? Als u werkt in het goederenvervoer Hoe zit het met mijn prepensioen? Als u werkt in het goederenvervoer We zorgen ervoor dat u goed zit 2 Waarom deze brochure? Het is prettig als u eerder kunt stoppen met werken. U moet dan uw rekeningen

Nadere informatie

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij De Ahold Pensioenregeling 2004 voor werknemers van Ahold Coffee Company op wie de CAO voor de Suikerverwerkende industrie van toepassing is 1 Waarom? Met

Nadere informatie