/

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "7.45 8.15 8.31/8.36 9.00 10.00 10.45 11.00 11.45 12.00 12.30 14.00 15.30 18.30 21.00 22.00 23.00"

Transcriptie

1 Jour 2

2 Programma 7.45 Ontbijt in hotel 8.15 Naar het station 8.31/8.36 Station Anvers (Metro) 9.00 Palais Garnier Opéra La Fayette Gallerie (20 min vrijetijd) Grand Boulevards Passages Palais Royal Louvre Aanvang Il de la cite, lopen richting museum en onderweg eten Aanvang Musée d Orsay Vertrek richting Saint-Germain des Prés Eten bij. De McDonald s Boottocht langs de Seine Wandeling naar het hotel Aankomst hotel

3

4 Ochtend wandeling De dinsdag ochtend begint met een soort wandeling langs bekende plaatsen in Parijs. De route is te zien op de kaart hiernaast. We zullen proberen om bij het Opéra Garnier naar binnen te gaan, en iederereen krijgt wat vrijetijd bij La Fayette Gallerie. We gaan er een leuke dag van maken!

5

6 Opéra Garnier Door Wiebe Steinfort Het Opéra Garnier, werd gebouwd tussen 1861 en Het is ontworpen door architect Charles Garnier in opdracht van Napoleon III in Het bouw duurde zo lang vooral vanwege het water dat uit de moerasachtige grond omhoog zwol. Toen de fondering van het 2,200 zitplaatsen grootte opera huis gelegd was, kwamen er rumoeren over een groot, vis-gevuld ondergronds meer dat onder de bouwconstructie zou liggen. Eén Parijzenaar, Gaston Leroux, hoorde van het gerucht en was geïntrigeerd door het verhaal. Leroux gebruikt het verhaal als inspiratie om zijn bekende gothic liefdes verhaal te schrijven: De Fantoom van De Opera Het gebouw is een van de grootste theatergebouwen ter wereld in oppervlakte. Het gebouw is 125 meter breed, 172 meter lang en heeft een hoogte van 73,6 meter. De gevel is rijkelijk versierd met grote vergulde standbeelden, marmeren roze zuilen, friezen en beeldengroepen.

7 Het interieur van het operagebouw is nog vele malen indrukwekkender dan de buitenkant. Het interieur is uitgevoerd in rood fluweel en goud. Binnen staat een 30 meter hoge brede wit carrara marmeren trap. De 54 meter hoge foyer met een mozaïek belegd plafond heeft een hele reeks indrukwekkende lusters. Voor een gedeelte overschilderd door Chagall. Véron nam in 1830 het Parijse Opéra over na de Juli-Revolutie. Hij vond dat de Juli-Revolutie een triomf van de bourgeoisie was. Deze triomferende bourgeoisie zou zichzelf weer willen vermaken zoals voorheen aan het hof gebruikelijk was en daar diende het Opéra voor. Hij maakte van het Opéra een commercieel succes door de plaatsen exclusiever te maken en riep leven in de zogenaamde Foyer de la Danse. In deze exclusieve salon konden vaste bezoekers acher de schermen dansers ontmoeten en voor en na het officiële programma wat informelere voorstellingen aangeboden krijgen. Maar nog wel de belangrijkste reden om naar het Opéra te gaan was: om gezien te worden en anderen te zien, sociale redenen. Het is ook daarom dat de zaal hoefvormig is, zodat iedereen elkaar kan zien. Waar in de bouw van het gebouw nog meer rekening gehouden werd met het sociaal aspect, is in de hal. Rond de grote trap en de zaal is veel ruimte overgehouden zodat mensen buiten voorstellingen met elkaar kunnen spreken. Het Opéra wordt vandaag de dag eigenlijk alleen nog maar echt gebruikt voor balletvoorstellingen, andere voorstellingen worden in het moderne operagebouw de Opéra de Paris Bastille gehouden.

8 Door Thomas Houtman Haussmann Boulevard De Haussmann Boulevard was een onderdeel van de negentiende-eeuwse verbouwing van Parijs, in opdracht van Napoleon de 3 e. In 1857 werd het eerste en grootste gedeelte van de Haussmann Boulevard aangelegd, tot 1922 werd deze nog verder uitgebreid. De totale kosten waren 100 miljoen francs. De bedenker en architect, waaraan deze boulevard niet geheel toevallig zijn naam ook aan te danken heeft, baron Haussmann wilde de boulevard niet alleen bekostigen vanuit belastinggeld maar het moest tevens gefinancierd worden door particulieren. Dit kwam echter pas laat op gang, in 1914 werden de eerste aandelen uitgezet met een gezamenlijke waarde van francs. Trivia: - De boulevard is 2,53km lang. - De breedte ligt tussen de 30 en 33,6 meter. - De particulieren investeringen kwamen pas in 1914, 23 jaar - na de dood van Haussmann, echt van de grond. - Boulevard Haussmann is het grootste commerciële centrum van Europa, met mensen die er dagelijks doorheen lopen en de vele kantoren, warenhuizen, winkels en hotels.

9 Lafayette Galleries De Galleries Lafayette stamt af van een winkel gespecialiseerd in naai materiaal, opgericht door de neven Théophile Bader en Alphonse Kahn. Ze noemde het Aux Galeries Lafayette, vernoemd naar het adres. De neven gingen zich al snel bezig houden met mode en begonnen met het produceren hiervan en begonnen het te verkopen. De winkel werd te klein en ze moesten dus gaan uitbreiden. Ze kochten wat panden aan de andere kant van de straat. Deze expansie zette in de jaren daarna flink door en het groeide uit tot een warenhuis van aanzienlijk formaat. In 1905 kreeg Georges Chedanne, een Franse architect, de opdracht op de panden te herbouwen. Hij was hier twee jaar mee bezig en niet lang daarna werd het gebouw al weer verder uitgebreid door de leerling van Chedanne, Ferdinand Chanut. Hij bracht het in de staat zoals het nu te zien is. Lafayette werd officieel geopend in Het meest opvallende onderdeel van de verbouwing was wel de enorme gekleurde koepel. Hier hield het gebouw de bijnaam Magasin Coupele aan over. In de jaren hierna opende Galeries Lafayette meerdere warenhuizen in Frankrijk en in 96 werd in Berlijn het heerste warenhuis buiten Frankrijk. Trivia: Het enorme warenhuis heeft alleen in Parijs al een aanbod van boven de merken. Het is de grootste schoenenwinkel ter wereld. De schoenenafdeling bestaat uit meer dan vierkante meter.

10 Door Pim van Wulfen & Bart van Mierlo Grands Boulevards en passages In de 19e eeuw werden rond de Grands Boulevards passages en Galeries aangelegd die het winkelend publiek meer winkelcomfort boden dan de grote straten waar veel verkeer reed. De passages danken hun succes ook aan de kwaliteit van de handelszaken die er zich vestigden. Nadat de Grands Boulevards opnieuw populairder werden, werden decennia lang deze verlaten passages verwaarloosd. In de afgelopen jaren zijn ze weer opgeknapt en vormen ze een oase van rust waar nog goed de sfeer van vroeger te proeven is. Galeries Vivienne en Colbert De Galerie Colbert is eigendom van de tegenovergelegen Bibliotheque Nationale en verbindt de rue Vivienne met de rue des Petits-Champs. In de Galerie Colbert zijn vaak gratis tentoonstellingen van delen van de collectie van de bibiliotheek te bewonderen. De galerie bevat ook een Brasserie met erg leuke cafeetjes en lunchrooms die in typische stijl uit het begin van de 19 e eeuw zijn gehuld. De naast gelegen Galerie Vivienne staat bekend om zijn rustige sfeer en de volledig in klassieke stijl Parijse-theesalon A Priori Thé. Palais-Royal Palais-Royal is een voormalig koninklijk paleis en een tuin. Tegenwoordig is het Franse Ministerie van Cultuur, de Franse Raad van State en Grondwettelijke Raad in het paleis ondergebracht. In 1624 kocht de eerste minister Kardinaal de Richelieu in de buurt van het Louvre een herenhuis met een stuk grond dat zich uitstrekte tot de stadsmuur van Karel V.

11 In 1632 gaf hij architect Jacques Lemercier opdracht het reusachtige herenhuis te bouwen dat bekend zou worden als het paleis van de kardinaal. Het paleis ligt tussen het Louvre en de grote rechtbank. In de grote binnenplaats Cour d'honneur staan sinds 1986 speciaal voor de binnenplaats gemaakte kunstwerken gemaakt door Daniel Buren, de kunstwerken staan beter bekend als Les Colonnes de Buren. Het Louvre Het Louvre is een van 's werelds grootste musea.. Het ligt net ten noorden van de Seine. Het bestaat uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is waarschijnlijk het beroemdste stuk uit de collectie van het Louvre. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées. Het is sinds jaren 's werelds bestbezochte museum. Coole weetjes: Het Louvre heeft een totale oppervlakte van m². Het Louvre heeft verschillende werken in zijn bezit en stelt daarvan werken ten toon. Dit is dus eigenlijk maar 10% van wat het Louvre heeft. Er werken in het Louvre ruim 1800 mensen. Veel mensen denken dat de glazen piramide bestaat uit 666 ruiten. Maar eigenlijk bestaat de piramide uit 603 ruitvormige ruiten en 70 driehoekige ruiten.

12 Musée d Orsay Door Nina van den Eeden Vandaag gaan we naar het Musée d Orsay; een museum wat vroeger een treinstation was. Het overweldigende gebouw is al een ervaring op zich om te zien; vooral met ook nog de beroemde kunst die er te zien is. We krijgen een korte inleiding over de geschiedenis en algemene informatie van het museum. Hierna hebben we de tijd om vrij rond te lopen en de kunst te bewonderen. Geschiedenis Aan het begin van de 20e eeuw werden er in Parijs twee grote spoorwegstations gebouwd: het Gare de Lyon en de Gare d Orsay. Dit laatste station had een prachtige ligging; aan de oever van de Seine tegenover het Louvre. Het Gare d Orsay werd gebouwd door de Compagnie d Orléans die hierdoor de modernste treinen in Parijs wilde brengen. Eugène Hénard was de eerste gelukkige architect die de eer had gekregen om een ontwerp te maken voor het nieuwe station. Hij wilde een erg modern station bouwen waarbij van buiten industrieel materiaal zichtbaar zou zijn; om de moderne veranderingen in die tijd aan de mensen te laten zien. Zijn idee stuitte helaas op een groot verzet, zodat de Compagnie d Orléans besloot een wedstrijd te houden om de strijd wie het station mocht ontwerpen. De winnaar hiervan was de Franse architect Victor Laloux; het werd een indrukwekkend gebouw met veel metalen constructies.

13 Treinstation Het Gare d Orsay werd in 1900 officieel ingehuldigd en werd aanzien als een meesterwerk van industriële architectuur. Echter duurde het niet lang totdat de perrons te kort weren voor de moderne, lange treinen en al in 1939 werd het station buiten gebruik gesteld. In 1978 werd besloten om het leegstaande station als een museum te gebruiken voor de 19 e en 20 e eeuwse kunst (schilderingen, foto s, films, architectuur).

14 Museum Musée d Orsay werd op 29 november 1986 officieel gedoopt als museum en werd geopend met zo n schilderijen, beelden en nog andere objecten. Sindsdien is de collectie erg uitgebreid, vooral dankzij aankopen en giften. De collectie bevat beroemde werken van artiesten zoals Monet, Manet, Renoir en van Gogh. Kunst collectie Voorbeelden van beroemde en interessante werken die hier te bewonderen zijn: Regattas at Argeteuil - Claude Monet (1872) Panthère marchant (lopende panter) - Rembrandt Bugatti (1904) Zelfportret - Vincent van Gogh (1889

15

16 Saint-Germain des Prés Door Tim Glaser De kerk De 1000 jaar oude kerk Saint-Germain-des-Prés geeft haar naam aan de hele wijk. De Romaanse kerk was eens het centrum van een machtig Benedictijnenklooster dat het huidige 6de en 7de arrondissement besloeg. De abdij zelf werd gesticht in 558 en verwoest tijdens de Franse Revolutie. Slechts een van de drie klokkentorens van de kerk is bewaard gebleven. De graven van de Franse Merovingische koningen uit de 6de en 7de eeuw werden vernield en in 1794 brandde de beroemde bibliotheek helemaal af. De eens zo machtige kerk werd een parochiekerkje en het land dat ze bezat werd gereduceerd tot het tuintje rondom de kerk. Vandaag wordt ze veelal bezocht omwille van de orgelconcerten die er doorgaan de kerk heeft een fantastische akoestiek- of voor het graf van René Descartes, die in een van de zijkapellen begraven ligt. Een groot deel van het interieur is 19de eeuws.

17 Les Deux Magots Aan de kerk van St Germain des Prés ligt dit wereldberoemde café waar Rimbaud, Sartre, Vian, Hemingway en André Breton kwamen. Het café heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het Parijse culturele leven, en sinds 1933 wordt de literaire prijs Le Prix des Deux Magots uitgereikt. Raymond Queneau was de eerste die hem in ontvangst mocht nemen. Nog steeds komen er vaak politici, artiesten uit de theater-, film- en modewereld, en evenveel toeristen. s Morgens kan je hier een heerlijke warme chocolademelk komen drinken. De koffie wordt in een kannetjes opgediend door obers in zwart en wit kostuum. Op ieder moment van de dag kan je een salade eten of een broodje en vanaf 19:00 uur kan je kiezen uit het seizoensmenu. Ondanks de hoge prijzen vind je moeilijk een plaatsje op het terras. Place de Furstenberg Place de Fürstenberg is een romantisch pleintje met een ouderwetse lantaarn in het midden, en drie Paulownia s, prachtige bomen met geweldige, klokvormige bloemen. Een plaatje, en dat is ook filmregisseurs en schilders niet ontgaan. Het pleintje wordt vaak als filmset gebruikt, en vormt het onderwerp van ontelbare schilderijen. Het was ook het laatste adres van Eugène Delacroix, meester van de romantische school, die besloot naar deze buurt te verhuizen om dichter bij Eglise Saint Sulpice te wonen, waar hij werkte aan de muurschilderingen voor de kapel van de Heilige Engelen. Zijn appartement met tuinatelier is nu een intiem museum. De vaste collectie omvat enkele zelfportretten, tekeningen, aquarellen en persoonlijke souvenirs. Er worden wisselende tentoonstellingen georganiseerd rond zijn werk, maar voor een overzicht ga je best naar het Louvre of Musée d Orsay.

18 Le Procope In Le Procope heb je afspraak met de geschiedenis. Het café werd voor het eerst geopend in 1675 en was een van de eerste eetgelegenheden in de stad. Generaties kunstenaars, acteurs en filosofen hebben hier aan de toog gehangen en hier was het dat een nieuw exotisch drankje werd geïntroduceerd - koffie. Voltaire, Diderot en Rousseau waren vaste klanten. Later was het het stamcafé van de revolutionairen Danton, Marat en Robespierre. Ook de romantici Musset en George Sand kwamen er graag en eind 19de eeuw behoorden Verlaine en Oscar Wilde tot de stamgasten. Naast de voordeur ligt Napoleons hoed in een glazen vitrine. Hij liet hem hier als onderpand met de belofte dat hij zou terugkeren om zijn rekening te betalen. Ze wachten nog steeds op hem. Marche St-Germain Marché St-Germain is een oude, overdekte markt die werd geopend in Ze werd opgeknapt in de jaren 80, en achter de arcades vind je nu een chic shoppingcentrum met marmeren vloeren en een 30-tal winkels. Toch is een deel nog steeds gereserveerd voor de voedingswarenmarkt. Je vindt er groenten en fruit, een bakker, een vishandelaar, een slager, een kaaswinkel, een bloemenwinkel en een Italiaanse delicatessenzaak.

19 Place Saint Sulpice Het elegante Place Saint Sulpice dateert van de tweede helft van de 18de eeuw. In het midden staat de fontaine des Quatre Evêques, gebouwd in 1844 naar de plannen van Visconti. Rondom liggen er heel wat leuke boetiekjes (Vanessa Bruno, Muji, Paul & Joe,...) en kunstgalerijen. Boekenwurmen zullen zich in het paradijs wanen in Librairie Touzot, een internationale boekhandel met een overweldigend aanbod. Enkele blokken ten zuiden van het plein ligt het prachtige Jardin du Luxembourg. McDonald s 65 Boulevard Saint-Michel

20 Boottocht langs de Seine + wandeling Start boottocht 21.00h Start wandeling 22.00h Door Lena Jansen

21 Boottocht en wandeling We hebben de hele dag al gelopen, en het leek ons een goed idee om na het eten en boottocht te doen, zodat we s nachts de stad en de gebouwen kunnen bekijken. In het Frans en Engels verteld een gids over de onderstaande gebouwen en monumenten. De boottocht duurt een uur, en als we teruglopen naar het hotel, komen we ook langs wat mooie interessante plekken. 1 Louvre Het Louvre is een van de grootste bekendste museums. Er worden ongeveer voorwerpen tentoongesteld. Het Louvre begon als een fort, dat gebouwd werd in de 12 de eeuw. In de 14 de eeuw werd het omgebouwd tot koninklijk paleis. In de 15 de eeuw werd het oorspronkelijke fort afgebroken. Pierre Lescot begon in de 16 de eeuw met het paleis uit te breiden tot een complex met 2 pleinen. Het diende een lange tijd als vesting in de strijd tegen de Vikingen en ook werden Koninklijke schatten en geschenken hierin opgeslagen. Deze staan nu nog steeds in het Louvre tentoongesteld. In 1989 werd de glazen piramide door de Chinese- Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei ontworpen.

22 2 Place de la Concorde De Place de la Concorde is in 1763 ontworpen door Ange- Jacques Gabriel. Het plein is een grote achthoek met twee fonteinen, en in het midden een obelisk. Eerst stond er in plaats van een obelisk, een ruiterstandbeeld van koning Lodewijk XV. Tijdends de Franse Revolutie werd dit vernield. Er werd toen een guillotine in het midden van het plein gezet. In tweeënhalf jaar werden hier 1119 executies voltrokken. Hier werden ook koning Lodewijk XVI en Marie Antoinette geëxecuteerd. In 1836 werd hier de obelisk neergezet. Deze obelisk is een gescherk van Mohammed Ali. Hij is de onderkoning van Egypte. De obelisk komt uit Loxor, en stond ooit voor de Luxortempel. Hij dateert van 1250 v. Chr. Het duurde 2 jaar om hem te vervoeren, en nog eens 3 jaar om hem recht neer te zetten. Er zijn drie van deze obelisken. Ze worden de naalden van Cleopatra genoemd. De andere staan in London en New York. In de 19de eeuw zijn de fonteinen gemaakt. De fontein in het zuiden heet de Fontaine des Mers, en de fontein in het hoorde heet de Fontaine des Fleuves.

23 3 Pont Alexandre III Deze brug is gebouwd tussen 1896 en Op de brug staan versierde lantaarns, engelen, nimfen en gouden paarden. De brug is genoemd naar tsaar Alexander III. De brug is in de stijl gemaakt van het Grand Palais, waarop de brug uitkomt. 4 Eiffeltoren De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd voor de wereldtentoonstelling van In datzelfde jaar was het ook de honderdste verjaardag van de Franse revolutie. Voor deze twee gelegenheden ontworp Gustave Eiffel deze toren, die later naar hem werd vernoemd. Er werden 250 arbeiders aangenomen. Het was in die tijd heel bijzonder, dat geen van deze arbeiders door dit gevaarlijke werk was verongelukt. De Parijse bevolking was in het begin totaal niet blij met het werk. Ze vonden het niet mooi. De bedoeling was dat de Eiffeltoren 20 jaar bleef staan en daarna afgebroken zou worden, maar hij was erg handig voor antennes en het uitzenden van radio. Uiteindelijk is hij toch erg populair geworden. Voor nieuwjaarsavond werden in 2000 knipperlichten en zoeklampen op de toren gemaakt. Die waren zo geliefd, dat ze hier altijd zijn gebleven, en iedere avond weer worden aangezet. 5 Museum d Orsay Het museum d'orsay zit in een stationsgebouw. Dit was gebouwd in 1900, maar de perrons waren erg kort, en de modernere treinen pasten hier niet meer op. Al erg snel kon het niet meer gebruikt worden. Het gebouw had functie gehad als parkeerplaats, schietterrein, theaterlocatie en een ontvangstzaal voor krijgsgevangen. Het werd uiteindelijk net gered door de president, en in 1978 werd besloten het te gebruiken als museum. In het museum staat 19de een 20ste eeuwse kunst, voornamelijk schilderijen en beelden.

24 6 Notre Dame De Notre Dame is een grote, belangrijke kerk, die staat op het eiland in de Seine. Hij is in 1163 gebouwd, in opdracht van bisschop Maurice de Sully. In 1245 zijn ze gestopt met het bouwen van de torens. Die zijn nooit meer afgemaakt. In 1345 was de rest van de kerk eindelijk af. Tijdens de Franse Revolutie werden erg veel beelden en schatten gestolen en vernield. Veel van de beelden aan de buitenkant werden onthoofd. In 1845 begon een restauratie van de schade door Eugène Viollet-le-Duc die 23 jaar duurde. Hij verving veel beelden, door zelfontworpen beelden, dus niet iedereen was hier blij mee. Vanaf 1991 tot 2001 was er een nieuwe renovatie, en hierbij probeerden ze de originele architectuur intact te houden. In de Notre Dame worden 3 kostbare relikwieën bewaard: de doornenkroon van Jezus, een stuk hout uit het kruis, en 1 nagel waarmee Jezus gekruisigd werd. 7 Hôtel de Ville Hôtel de ville betekend stadhuis. Sinds 1357 wordt hier de stad bestuurd. In 1871 ontstond er een brand in het gebouw, door een groep mensen die het stadhuis bezetten. Het complete gebouw brandde af. De commune werden verjaagd, en de regering schreef een wedstrijd voor een idee voor het bouwen van een nieuw stadhuis. Dit werd gewonnen door twee architecten, die het stadhuis in zijn oorspronkelijke vorm wilden nabouwen. Zij kregen geld om dit uit te voeren, en dit gebouw staat er nog steeds.

25 8 Pont Neuf De Pont Neuf is de oudste brug over de Seine. In de 16de eeuw waren er maar 2 bruggen over de Seine. Ze waren uiteraard altijd vol, en daarom besloot koning Hendrik III om een nieuwe brug te laten bouwen in Pas in 1607 werd de brug geopend door de volgende koning; Hendrik IV. Hij noemde de brug Pont Neuf. De brug was erg modern, omdat er geen huizen op gebouwd mogen worden, en er een voetpad aanwezig was. Nadat Hendrik IV stierf werd er een ruiterstandbeeld in het midden van de brug van hem gemaakt. Hij werd helaas in de revolutie omgesmolten, maar hij is door een replica vervangen. 9 Ponts des Arts De Pont des Arts is een brug over de Seine. De brug verbindt het Institut de France met de Cour carée van het Louvre. De brug is naar het Louvre genoemd, want die werd onder het Eerste Franse Keizerrijk Palais des Arts genoemd. Nu is de brug bekend omdat liefdeskoppeltjes van over heel de wereld komen en hangsloten aan de brug vastmaken, en de sleuteltjes in de rivier gooien, als teken van hun eeuwige liefde.

26 10 Jardin des Tuileries De Jardin des Tuileries zijn de tuinen van het koninklijk paleis (Palais des Tuileries). Dit paleis is in 1871 afgebrand. Het was de verbinding tussen de twee nog bestaande vleugels van het Louvre. De tuinen lopen van het Louvre tot aan de Place de la Concorde. In 1553 is deze tuin in Italiaanse stijl aangelegd, in opdracht van Catharina de Medici. In 1664 werden de brede laan en geometrische bloemperken door André le Nôtre gemaakt, in opdracht van Jean-Baptiste Colbert. In deze tuin is ook het Musée de l Orangerie waar beroemde werken staan, onder andere de Waterlelies staat van Monet. 11 Place Vendôme De Place Vendôme is een groot achthoekig plein, genoemd naar Hotel Vendôme die aan het plein ligt. Het plein voor het plein is in 1699 ontworpen door Jules Hardouin-Mansart. Een groot deel van de gevels zijn historische monumenten. Napoleon Bonaparte liet in 1810 een triomfzuil neerzetten, met zichzelf erop, die Colonne Vendôme heet. Hij werd neergehaald tijdens de Commune van Parijs, maar na de opstand werd hij weer nagemaakt.

27 12 Galeries LaFayette In 1893 openden Theophile Bader en Alphonse Kahn een klein warenhuis in Parijs, op de hoek van de Rue La Fayette en de Rue de la Chaussée d'antin. Het warenhuis werd in de periode 1896 tot en met 1905 fors uitgebreid. In 1912 werd de reusachtige koepel van glas in lood gebouwd door de architect Cahnautin. In dit tien verdiepingen tellende warenhuis worden meer dan merken aangeboden en bevinden zich meerdere restaurants en bars. Het gebouw is een stadsmonument. Er bestaan nu meer dan 60 warenhuizen met de naam LaFayette, in grote steden over de hele wereld. 13 Notre-dame-de-lorette De Notre-dame-de-lorette is een Franse militaire begraafplaats. Hier liggen meer dan soldaten, die slachtoffer zijn van de Eerste Wereldoorlog. De helft ligt in individuele graven, en de andere helft in massagraven. Op deze begraafplaats staat een basiliek en een lantaarntoren met een crypte.

28 LOW 2013, Orion Lyceum Dag 2 Boekje gemaakt door Chrisje Boemaars

Bezienswaardigheden Parijs. Parijs. Paleis van Versailles

Bezienswaardigheden Parijs. Parijs. Paleis van Versailles Parijs Paleis van Versailles Het indrukwekkende Château de Versailles getuigd van de extravagantie ten tijde van de zonnekoning. Het rijkelijk versierde paleis en de al even prachtige formele tuin werd

Nadere informatie

Parijs. Meneer Spanjaart: Meneer Billet: Mevrouw Andriese:

Parijs. Meneer Spanjaart: Meneer Billet: Mevrouw Andriese: 1 Parijs Meneer Spanjaart: +31622552115 Meneer Billet: +32486286926 Mevrouw Andriese: +31623789488 Route 1 Sacre Coeur à Moulin Rouge 2 Start: Afhankelijk van de plaats waar de bus stopt begint onze wandeling.

Nadere informatie

Parijs Vrijdag de 10 juni

Parijs Vrijdag de 10 juni Parijs 1992 Vrijdag de 10 juni Kwart over zeven vertrokken uit hoofddorp. Kwart over een hadden wij een hotel: Hotel du Centre Rue Cler 24 bis VII Parijs Na het uitpakken gingen we de auto parkeren en

Nadere informatie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie AMSTERDAM Praag Parijs Sydney Ben Kom met ons mee! Binkie Juwelen van steden de mooiste steden van de wereld 3 e verdieping Schiet op, Binkie! Parijs Bewaar het

Nadere informatie

Stedentrip Parijs Autitravel

Stedentrip Parijs Autitravel Stedentrip Parijs Autitravel 11 t/m 15 juni 2015 Reizigers: Roel van wissen, Sam Haley, Martijn Ambrosius, David van Arendonk, David Jockin, Rik van Keeken & Rick van den Oord Reisleiders: Lisanne Harmsen

Nadere informatie

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd

Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Rond de toren Afdrukken pagina 2-19 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte in leerdagboek

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

EXCURSIE PARIJS HAVO 4 10 t/m 14 oktober 2016

EXCURSIE PARIJS HAVO 4 10 t/m 14 oktober 2016 EXCURSIE PARIJS HAVO 4 10 t/m 14 oktober 2016 Programma - Inleiding - Programma in Parijs - Praktische zaken in Parijs - Gedragsprotocol - Gegevensformulier - Inleveren gedragsprotocol - Eventuele vragen

Nadere informatie

Napoleon, Alexander en Josephine. Dit werkboekje is van:

Napoleon, Alexander en Josephine. Dit werkboekje is van: Napoleon, Alexander en Josephine Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci en Georgio Armani. Ga genieten van een hedendaagse

Nadere informatie

Historia s STEDENGIDS. Revolutiestad. PariJs. Les Invalides 11. Café Procope

Historia s STEDENGIDS. Revolutiestad. PariJs. Les Invalides 11. Café Procope Print het uit en niet het aan elkaar Historia s STEDENGIDS Revolutiestad PariJs te voet door de geschiedenis Tijdens de wandeling (7,1 km) kom je langs de plekken waar de revolutie op z n hevigst was.

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

Kroniek vierdaagse tocht in Noord-Frankrijk van 6/09/2016 tot 9/09/2016

Kroniek vierdaagse tocht in Noord-Frankrijk van 6/09/2016 tot 9/09/2016 Kroniek vierdaagse tocht in Noord-Frankrijk van 6/09/2016 tot 9/09/2016 Dinsdag 6 september, vertrek om 7:00 uur aan de parking Nachtelenpark, iedreen op tijd... wachten op de bus. Bezoek aan Lille (Rijsel)

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg

Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg. Gent 22a. afgebroken. De verdwenen Kromsteeg Cataloniëenstraat St Niklaasstraat, Bennesteeg Gent 22a afgebroken De verdwenen Kromsteeg Hoek Cataloniestraat met de Veldstraat heden en verleden www.sint-pietersdorp.be Kaart van 1825 rond de St Niklaaskerk

Nadere informatie

TEKST 1. De Eiffeltoren

TEKST 1. De Eiffeltoren TEKST 1 De Eiffeltoren De Eiffeltoren is wereldberoemd. De toren staat in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. Elk jaar komen er meer dan zes miljoen mensen naar de Eiffeltoren kijken! Geschiedenis In 1889

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 90 maart 2015

NIEUWSBRIEF 90 maart 2015 NIEUWSBRIEF 90 maart 2015 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Berlijn: een bijzondere ervaring

Berlijn: een bijzondere ervaring Berlijn: een bijzondere ervaring Een bezoek aan de stad Berlijn en omgeving is meer dan de moeite waard. De stad heeft vele bezienswaardigheden, is erg gezellig en bovendien kom je op plaatsen waar je

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Skatend door Parijs. Skatend door Parijs. Voor vertrek even wat aandachtspunten:

Skatend door Parijs. Skatend door Parijs. Voor vertrek even wat aandachtspunten: Voor vertrek even wat aandachtspunten: Er zijn twee gevaarlijke punten in de route. Na de vijver kort na La Defense en bij de Eiffeltoren. Hier adviseren wij je skates uit te trekken. Knie- en handbeschermers

Nadere informatie

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Lucy van der Windt (Stanislascollege, Delft), Jeroen Bosch (PiusX-college, Almelo) en Gerwin Hoekstra (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), de winnaars van

Nadere informatie

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa

leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa leeruitstap Kwadrant donderdag 17 mei 2001 hoofdstad van België hart van Europa 1. Brussel hoofdstad van ons land en Europa Brussel is de hoofdstad van ons land. De koning woont in Brussel en de regering

Nadere informatie

INHOUD REIZEN NAAR PARIJS PARIJS 1STE ARRONDISSEMENT LOUVRE PALAIS-ROYAL PLACE VENDÔME 2DE ARRONDISSEMENT

INHOUD REIZEN NAAR PARIJS PARIJS 1STE ARRONDISSEMENT LOUVRE PALAIS-ROYAL PLACE VENDÔME 2DE ARRONDISSEMENT INHOUD REIZEN NAAR PARIJS Met de wagen 15 Met de trein 16 Met de bus 17 Met het vliegtuig 17 PARIJS Parijs voor altijd? 17 Geschiedenis 18 Eerste kennismaking 21 Internetsites 21 Reislectuur 22 Parijs

Nadere informatie

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Palazzo Medici Riccardi > Medici-paleis Gedurende meer dan een eeuw was het Palazzo Medici Riccardi de hoofdverblijfplaats van de machtige Medici familie die over

Nadere informatie

Werkweek Parijs Dinsdag 2 tot vrijdag 5 september 2014 VeenLanden College Mijdrecht

Werkweek Parijs Dinsdag 2 tot vrijdag 5 september 2014 VeenLanden College Mijdrecht Werkweek Parijs Dinsdag 2 tot vrijdag 5 september 2014 VeenLanden College Mijdrecht Beste leerling, Na de zomervakantie starten we het schooljaar met een werkweek naar Parijs. In dit boekje kun je vinden

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 3 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-16:38 Tags:reizen

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Het Huis Ducale. Brussel

Het Huis Ducale. Brussel Het Huis Ducale Brussel Het Maison Ducale, of Hertogelijk Huis, werd gebouwd in 1779 en ligt aan de Hertogstraat 11, een residentiële verkeersader van de Koninklijke Wijk, een van de meest prestigieuze

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Stadswandeling Bordeaux.

Stadswandeling Bordeaux. Stadswandeling Bordeaux. Het startpunt van de wandeling door Bordeaux wordt dus Esplanade des Quinconces. (10.30) Dat is een enorm grotendeels leeg plein. Een grote fontein valt op met grote beelden van

Nadere informatie

Wenen. Wenen. Belvedere

Wenen. Wenen. Belvedere Wenen Belvedere Het Belvedere is een prachtig paleiscomplex in Wenen. Twee barokke paleizen, het Unteres en Oberes Belvedere, staan tegenover elkaar aan weerzijden van een hellend park met formele Franse

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

Bezienswaardigheden Parijs. Parijs. Complete beschrijving

Bezienswaardigheden Parijs. Parijs. Complete beschrijving Parijs Complete beschrijving Eiffeltoren De Eiffeltoren, het Parijse icoon bij uitstek, is waarschijnlijk het meest beroemde bouwwerk van heel Europa. Ooit was dit de hoogste constructie ter wereld; indertijd

Nadere informatie

Koningsstraat 20. Brussel

Koningsstraat 20. Brussel Koningsstraat 20 Brussel De Koningsstraat nr. 20 is gelegen in de nabijheid van het Koninklijk Paleis en het Parlement in Brussel. Hier zijn de Directie en enkele afdelingen van de bank gevestigd en op

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Parijs. Reisgids: Parijs. Marijn de Lange Tom Salki Belana Gros Cathleen Hoogveld Sarah clappers

Parijs. Reisgids: Parijs. Marijn de Lange Tom Salki Belana Gros Cathleen Hoogveld Sarah clappers Parijs Reisgids: Parijs Marijn de Lange Tom Salki Belana Gros Cathleen Hoogveld Sarah clappers 1 Inhoudsopgave Verwachtingen...3 Notre Dame...4 Bois de Boulogne... 6 Pont des Arts...7 Sacré-Coeur... 9

Nadere informatie

Luxe garderobekoffers voor beroemde Parisiennes

Luxe garderobekoffers voor beroemde Parisiennes Als je vóór 27 februari nog in Parijs komt, raad ik je zeker aan om de tentoonstelling Louis Vuittons/100 legendary trunks in museum Carnavalet te gaan bekijken. Louis Vuitton 1998-2000 Schoenenmuseum.nl

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Eyüp de wijk: De geschiedenis van de Eyüp Moskee:

Eyüp de wijk: De geschiedenis van de Eyüp Moskee: Hoofdonderwerpen: - Eyup de wijk. - De geschiedenis van de Eyüp Moskee. - De geschiedenis van Eyüp Ensari. - Architectuur. - De tombes. - Café Pierre Loti. Nadia & Moniek: Eyup de wijk, Piere loti café

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0769 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venetië HISTORISCH PAND IN VENETIË TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

DS WEEK IN PARIJS VIERING VAN 60 JAAR HISTORIE

DS WEEK IN PARIJS VIERING VAN 60 JAAR HISTORIE DS WEEK IN PARIJS VIERING VAN 60 JAAR HISTORIE Als onderdeel van de DS WEEK, die van 19 tot en met 24 mei plaatsvindt in Parijs, bereidt DS een groot evenement voor ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan

Nadere informatie

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS

Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Villa Reynaert DE HAND VAN PIETER PORTERS IN TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 56 TIJDLOOS Of je nu tot rust wilt komen tussen zakelijke beslommeringen door of je wilt met je geliefde

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Paris, la ville lumière Capitale de la douce France

Paris, la ville lumière Capitale de la douce France Paris, la ville lumière Capitale de la douce France https://www.youtube.com/watch? v=dyj6hqdhauo (5:54) Bekijk de beelden en probeer zo veel mogelijk namen van bekende plekken en historische monumenten

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. Tower of Londen. Tower of London. Samengesteld door: BusTic.nl Londen ipad Londen Tower of Londen Tower of London 1 Londen ipad De Tower of London werd aan het begin van de 11e eeuw gebouwd door Willem de Veroveraar. In de 13e eeuw werd het sterk uitgebreid tot de

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Met de Fotografie op reis naar Parijs.

Met de Fotografie op reis naar Parijs. Met de Fotografie op reis naar Parijs. PROGRAMMA PARIJS 06:00 uur # Bagage inladen. Aan parking bij de Magdalena Zaal in de Magdalenastraat te Brugge. Je kan hier gratis uw wagen parkeren. 10:00 uur #

Nadere informatie

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie

ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie ST JEAN DE LOSNE Basis Informatie St Jean de Losne is een stadje gelegen in een omgeving met talrijke waterwegen. Op deze waterwegen zijn er veel binnenvaartschepen, maar de haven is ook de grootste plezierjachthaven

Nadere informatie

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage.

De vorm en samenstelling van het monument. De omgeving van het monument. 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt? één personage. De vorm en samenstelling van het monument 1) Uit welke verschillende delen bestaat het monument? Kruis aan.. De omgeving van het monument 1) Hoe heet het plein waar het monument zich bevindt?... obelisk

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

3,7. Keuzeopdracht door J woorden 25 januari keer beoordeeld

3,7. Keuzeopdracht door J woorden 25 januari keer beoordeeld Keuzeopdracht door J. 1309 woorden 25 januari 2017 3,7 5 keer beoordeeld Vak Methode Frans Libre Service DAG 1 Vertrek naar Parijs Vandaag gaan jullie beginnen aan jullie weekendje Parijs. Ik wens jullie

Nadere informatie

IN DE BAN VAN DE ORIËNT

IN DE BAN VAN DE ORIËNT IN DE BAN VAN DE ORIËNT Veertig eeuwen geschiedenis kijken op u neer Napoleon en de Egyptomanie Ontwerp van Abraham van der Hart voor een Napoleonmonument op de Mont Cenis (1814) De Naald van Waterloo

Nadere informatie

Programma 5-daagse treinreis

Programma 5-daagse treinreis Stuttgart: Kunsten wereldstad Stuttgart heeft zeer veel te bieden op het gebied van moderne architectuur. Architecten als Le Corbusier, Walter Gropius en Mies van der Rohe realiseerden hier hun prototype

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3135 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan Prachtig appartement te koop in het hart van

Nadere informatie

Douai, Musée de la Chartreuse

Douai, Musée de la Chartreuse Douai, Musée de la Chartreuse Douai, Musée de la Chartreuse Het museum ligt sinds 1958 in het oude kartuizerklooster dat meerdere gebouwen beslaat: het hôtel d Abancourt (1559) en een vleugel met een hoge

Nadere informatie

Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat

Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat Ik kom in het dorpje Gargilesse. In dit dorp woont de ene kunstenaar naast de andere. Aan het gemeentehuis hangt een affiche waarop staat dat Gargilesse het mooiste dorp is van Frankrijk. En het moet gezegd,

Nadere informatie

Stadswandeling. Kruispoort

Stadswandeling. Kruispoort Brugge Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen. De gemeente telt bijna 117.000 inwoners. Ongeveer 20.000 daarvan wonen in het historisch centrum. In 2002 was Brugge Culturele hoofdstad

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

Huis van Piet Mondriaan

Huis van Piet Mondriaan Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Gemeentemuseum Den Haag Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Entreeprijzen FIT + groepen Î Toegangsprijs: Û10,50 p.p. Î Reguliere verkoop: Û13,50 p.p. Î Uw tourguide

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0635 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan INDRUKWEKKEND KASTEEL BIJ MILAAN TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG]

[DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] 1 e graad secundair onderwijs Naam:... NATIONALE BASILIEK VAN HET HEILIG HART KOEKELBERG [DE BASILIEK VAN KOEKELBERG] Met dit boekje kan je zelfstandig of in groep kennismaken met de basiliek. 2 Hoe ga

Nadere informatie

België. Jopie Euwe-Beaufort (links)

België. Jopie Euwe-Beaufort (links) België De afgelopen negen jaar mocht ik wonen in de hoofdstad van Europa. Zag ik voorheen Antwerpen als de mooie gezellige stad van België en Brussel als een grauw en grijs bestuursbolwerk, vanaf de eerste

Nadere informatie

EEN DAGJE PARIJS. Rond uur verzamelen bij afzetpunt Bateaux Mouches voor terugreis richting Nederland.

EEN DAGJE PARIJS. Rond uur verzamelen bij afzetpunt Bateaux Mouches voor terugreis richting Nederland. EEN DAGJE PARIJS U wordt opgehaald bij uw opstapplaats en vanaf daar begint uw reis richting Parijs. Tijdens de reis zal er een pauze worden gehouden van ongeveer 45 minuten. Rond 10.00-11.00uur zult u

Nadere informatie

Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en

Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en Als ik in Saint-Ferme aankom loop ik Henri-Pierre tegen het lijf. Hij komt evenwel uit een andere richting. Blijkt dat hij verloren gelopen is en vandaag 6 km extra heeft moeten afleggen. Saint Ferme

Nadere informatie

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019 Reisprogramma Brussel 11-13 oktober 2019 Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken aan het feit dat het het bestuurlijk

Nadere informatie

CONSTANCE SEVEREIN IS OP 2 APRIL 1942 GEBOREN IN HET CENTRUM VAN BOEKAREST. Midden in de oorlog Boekarest ligt in het zuiden van Roemenië, aan de

CONSTANCE SEVEREIN IS OP 2 APRIL 1942 GEBOREN IN HET CENTRUM VAN BOEKAREST. Midden in de oorlog Boekarest ligt in het zuiden van Roemenië, aan de CONSTANCE SEVEREIN IS OP 2 APRIL 1942 GEBOREN IN HET CENTRUM VAN BOEKAREST. Midden in de oorlog Boekarest ligt in het zuiden van Roemenië, aan de rivier de Dâmbovita. Het is de hoofdstad en tevens het

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden.

Ook zullen jullie een aantal opdrachten maken in kleine groepen. De oplossingen van deze opdrachten zullen verder in de lessen PAV besproken worden. PAV 2004-2005 Beste leerlingen, Samen met jullie leerkracht zullen jullie Brussel vandaag ontdekken. We zullen een stadswandeling maken doorheen het prachtige centrum. Het is vooral belangrijk om goed

Nadere informatie

NAKIJKBLAD Opdracht 1 Benelux Lux

NAKIJKBLAD Opdracht 1 Benelux Lux NAKIJKBLAD Opdracht 1 De eerste opdracht gaat over bezienswaardigheden die je kunt vinden, of leuke dingen die je kunt doen, in de drie landen van de Benelux: België, Nederland en Luxemburg. De namen in

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur

Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Fietsen rondom Chiang Mai Zaterdagmiddag 16 november 13:00 uur - 17:30 uur Tijdens deze tour maakt u kennis met de facetten van het rijke culturele en culinaire leven in Chiang Mai. U fietst door nostalgische

Nadere informatie

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli

Reisverslag Sri-Lanka 2 juli Reisverslag Sri-Lanka 2 juli 25 December 2011 waren wij 12,5 jaar getrouwd en als verlaat huwelijksreis zijn wij met onze drie dochters naar Sri-Lanka vertrokken. Eerst lekker 3 dagen bij het zwembad rondhangen

Nadere informatie

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare.

25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. 25 jaar contact Hazerswoude-Filpisu-Mare. Bezoek Filpisu-Mare en 4 daagse Rondreis Roemenië Van Donderag 21 Juni 2018 tot Zaterdag 30 juni Dag1 : donderdag 21 juni Deze dag vertrekken per vliegtuig vanaf

Nadere informatie

WERKWEEK-WERVING. Algemene gegevens. Kennismaken met de Italiaanse cultuur en de kunst van de 13 e eeuw t/m renaissance

WERKWEEK-WERVING. Algemene gegevens. Kennismaken met de Italiaanse cultuur en de kunst van de 13 e eeuw t/m renaissance WERKWEEK-WERVING Werkweek-aanspreekpunt Contact VAN LUIJN Afk. LUIJ Mail luijnm@ovc.nl Tel 0627064553 Algemene gegevens Werk-titel Werkweek Omschrijving Lokatie Handelingsdeel Sectie-Cluster Giro Fiorentino

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Werkstuk Dordtologie november 2014

Werkstuk Dordtologie november 2014 Werkstuk Dordtologie november 2014 Hilde van Kruiningen VAN BIERBROUWEN. NAAR BLAUWBILGORGEL Omdat ik in dit gebied woon en me dagelijks over de Groenmarkt en het Buddingh plein begeef hebben de geschiedenis

Nadere informatie

N 4. JACQUES NÈVE Horloger d Art + 32 (0)477 27 19 08 - jneve@horloger.net - www.horloger.net LÉPINE PRECISIE-TAFELKLOK

N 4. JACQUES NÈVE Horloger d Art + 32 (0)477 27 19 08 - jneve@horloger.net - www.horloger.net LÉPINE PRECISIE-TAFELKLOK N 4 JACQUES NÈVE Horloger d Art + 32 (0)477 27 19 08 - jneve@horloger.net - www.horloger.net LÉPINE PRECISIE-TAFELKLOK Louis-Philippe Periode Gesigneerd LÉPINE A PARIS et genummerd 12381 H. 43 cm B. 25

Nadere informatie

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT

SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT SPEUR-, DENK- EN DOE-TOCHT Hey speurneus, leuk dat je meegaat op deze verrassende tocht door de stad. Met de vragen en opdrachtjes die je onderweg krijgt ontdek je allerlei dingen die je vast nog niet

Nadere informatie

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660

Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston van Orléans: Fontainebleau, 25 april 1608 Blois, 2 februari 1660 Gaston Jean Baptiste van Frankrijk, hertog van Orléans, prins van Frankrijk. Hij werd geboren als het vijfde kind en derde zoon van

Nadere informatie

Voorschriften van de tocht :

Voorschriften van de tocht : Ontdekkingstocht in de stad Malmedy 2014 Voorschriften van de tocht : In samenwerking met het Huis voor Toerisme heeft het Dienst voor Toerisme (Royal syndicat d intiative) een permanente wandeltocht georganiseerd

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

PARIJS BUITENLANDREIS

PARIJS BUITENLANDREIS PARIJS BUITENLANDREIS 2018-2019 REISORGANISATIE: Dhr. R. Eckhardt Dhr. T. Gerestein Dhr. R. van Hertum Mw. L. Beekman Dhr. M. Wilken Mw. C. Hellemans Mocht u contact willen opnemen met de één van de betrokken

Nadere informatie

Het. riet- en gevestigd. Wilgenhorst. kopen. Sliebewust. zijn van drie. was

Het. riet- en gevestigd. Wilgenhorst. kopen. Sliebewust. zijn van drie. was Het Kompas kijkt binnen in Het Kompas keek binnen bij Vincent-Jan de Jong in aan de Molendijk. Een woonhuis dat rond 1886 gebouwd is in opdracht van zijn overgroot- was ouders. Erachter een hoepels-, biezen-,

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie