PRESENTATIEMAP Melkgeitenbuurderij De Stolpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PRESENTATIEMAP Melkgeitenbuurderij De Stolpen"

Transcriptie

1 PRESENTATIEMAP Melkgeitenbuurderij De Stolpen juni 2012 Biologische melkgeitenbuurderij De Stolpen Zomerkade ZH Haarlem / melkgeiten - zuivelproductie - recreatie - educatie - zorg - landschapsbeheer

2

3 Geitenbuurderij De Stolpen "een ontmoeting met het goede boeren leven" een melkgeitenbuurderij waar jezelf een beetje boer kunt zijn een plaats waar je altijd nieuwsgierige, pientere en eigenzinnige geiten kunt beleven biologische bedrijfsvoering met veel aandacht voor dierenwelzijn en harmonie met het milieu een bedrijf waar wordt gewerkt aan herstel van de verbinding tussen stad en platte land of consument en producent een plaats waar met liefde en aandacht wordt gewerkt met en door mensen met een beperking een bedrijf waar je een moderne,eerlijke en open wijze van veehouden beleeft een plek waar je in een aansprekende omgeving iets leert over de boerderij en je eigen streek een plaats waar je gezellig koffie kunt drinken terwijl de kinderen de dieren aaien of in het stro een hut bouwen een winkel waar je streekproducten kunt proeven en kopen en altijd wel een lekker recept kan worden gescoord een bedrijf waarin je zelf kan investeren en daarmee en beetje jouw bedrijf kan zijn kortom een mooi avontuur waar de toegang vrij is

4 Geachte lezer, In onderstaand document treft u een aantal onderdelen aan uit het ondernemingplan van de biologische melkgeitenbuurderij " De Stolpen". Doelstelling bedrijf Het doel van de onderneming is de realisatie van een toonaangevend maar relatief kleinschalig en voor publieke toegankelijk bedrijf waar aandacht is voor recreatie, educatie en zorgtaken en waar voedsel wordt geproduceerd en verkocht rekening houdend met maatschappelijk waarden op gebied van dierenwelzijn, milieu, landschap en natuur en voedselkwaliteit. Voor het publiek gaat het om het ervaren en beleven van een diervriendelijk modern agrarisch bedrijf met een biologische bedrijfsvoering. De inrichting van het bedrijf zal zodanig plaatsvinden dat er het jaar rond voor het publiek iets te beleven is. Op deze wijze zal de afstand tussen burger en boer verder worden verkleind. Er is zeer bewust vanuit onze intrinsieke overtuiging gekozen voor een integrale biologische bedrijfsvoering om de volgende redenen: Biologische bedrijfsvoering levert een belangrijke extra bijdrage aan de productieomstandigheden voor het dier (dierenwelzijn door o.a. meer ruimte per dier in de stal en beweiding van de dieren). Een biologische bedrijfsvoering betekent in deze bedrijfsopzet dat er zoveel als mogelijk op wordt gestuurd dat het bedrijf geheel zelfvoorzienend is en ruwvoer dus op het eigen bedrijf wordt geproduceerd en mede daardoor een meer extensieve graslandexploitatie mogelijk is in harmonie met de omgeving. Door gebruik te maken van agrarische gronden met een beheerbeperking dan wel natuur gronden kan een wezenlijke bijdrage worden geleverd aan flora- en faunabeheer zonder veel extra (maatschappelijke) kosten. Agrariërs blijken doorgaans deskundige en relatief laag kostende beheerders te zijn. Er is sprake van een groeiende belangstelling voor voedselzekerheid, voedselkwaliteit en voedselproductie bij de consument. De markt voor biologische geproduceerde voeding is sterk groeiend en zal dat naar verwachting ook de komende jaren blijven. Daardoor is de bedrijfseconomische basis voor het bedrijf op een goed nivo gewaarborgd waardoor daadwerkelijk en voor de lange termijn invulling kan worden gegeven aan de noodzakelijke bedrijfseconomische doelstellingen en duurzaamheids doelstellingen van het bedrijf.

5 Bedrijfsactiviteiten De bedrijfsactiviteiten gaan, afhankelijk van de uiteindelijke locatie, bestaan uit de volgende onderdelen: 1. Melkgeitenhouderij Het melken van 500 tot 800 biologische melkgeiten met bijbehorend jongvee (totaal 1000 dieren). 2. Zuivelproductie Een deel van de op het bedrijf geproduceerde melk zal op het bedrijf worden verwerkt tot biologische zuivel. In eerste instantie zullen alleen harde kazen worden geproduceerd maar later ook zachte kaassoorten en ander zuivelproducten. Aan deze zuivelproducten zal een streekgebonden karakter worden gekoppeld. De afzet zal zoveel mogelijk via lokale kanalen en aan lokale consumenten plaatsvinden (local for local). Waar mogelijk zal samenwerking worden gerealiseerd met locale ondernemers (Landwinkel).

6 3. Natuurbeheer Het is de bedoeling het bedrijf bij voorkeur te stichten op een locatie waar een combinatie kan worden gemaakt met agrarisch landschapsbeheer. Hierbij wordt gezocht naar natuurgronden dan wel agrarische gronden met een beheerbeperking. Zo kan op een natuurlijke manier florabeheer en faunabeheer (o.a. weidevogels) worden gecombineerd. 4. Huisverkoop Afhankelijk van de locatiemogelijkheden zal op het bedrijf een boerderijwinkel worden geopend waar de op het eigen bedrijf geproduceerde producten worden verkocht wellicht in combinatie met andere locale streekproducten. De bezoekers komen op een natuurlijke wijze in contact met ecologisch verantwoorde wijze van voedsel produceren en de inpassing daarvan in de natuurlijk omgeving.

7 5. Bezoekerscentrum Op het bedrijf zal een bezoekerscentrum met beperkte horeca faciliteiten worden gerealiseerd om het open karakter van het bedrijf te onderstrepen, de thuisverkoop van de eigen producten verder te stimuleren en de combinatie met educatie en ontvangst van groepen verder te faciliteren. Uiteraard zullen de benodigde inrichtingsmaatregelen en hygiëne maatregelen worden genomen ter bescherming van de gezondheid van het publiek en de dieren. 6. Educatie Op het bedrijf zullen educatieve activiteiten plaatsvinden. Ten minimale wordt daarbij gedacht aan stage- en opleidingsactiviteiten voor het voortgezet onderwijs. Ontvangst van groepen belangstellenden (excursies) is een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Er zal een ruimte worden ingericht voor ontvangst van groepen en een vergader - en workshop accommodatie worden gerealiseerd.

8 7. Zorg Zorginstanties zijn benaderd om een samenwerking aan te gaan inzake begeleide opvang van zorgklanten. Het gaat er daarbij om dagbesteding te realiseren op ons bedrijf waar met liefde en zorg wordt gewerkt met en door mensen met een beperking. De grote diversiteit aan werkzaamheden biedt uitstekende mogelijkheden voor dagbesteding van een breed spectrum zorgklanten. 8. Zonne-energie Samenwerking wordt gezocht met energiebedrijven en andere relevante partijen om het bedrijf te voorzien van een groot aantal zonnecollectoren. Voorts zullen moderne technieken worden toegepast op gebied van energiebesparing en energie-opwekking. Het is daarbij de bedoeling het bedrijf zo veel als mogelijk CO 2 neutraal te maken en overtollige elektriciteit terug te leveren aan het net.

9 Locatievoorwaarden Om voormelde functies op het bedrijf te kunnen realiseren dient de vestigingslocatie aan de volgende voorwaarden te voldoen: Voor de realisatie van het bedrijfsplan is circa m2 vloeroppervlak aan bedrijfsgebouwen nodig (stal, melkstal, tanklokaal met toebehoren, zuivelruimte en kaasopslag, jongveestal, machineberging, fourage-opslag, kaasverkooppunt gecombineerd met horecafunctie, diverse publieksruimtes deels te realiseren binnen voormelde gebouwen). Het vloeroppervlak kan gerealiseerd worden binnen verschillende gebouwen en wellicht voor een deel ook in op een locatie aanwezig gebouwen. Aansluitend aan de stal is minimaal circa 10 ha aangrenzende grond nodig voor het weiden van de dieren. Het totaal benodigde oppervlak voor weiden en ruwvoederwinning bedraagt 50 tot 60 ha afhankelijk van de kwaliteit van de grond en eventuele beheerbeperkingen van de grond. Veengrond is minder geschikt. Er wordt een minmaal bedrijfsoppervlak van 35 ha nagestreefd. Het bedrijf gaat aan circa 6 fte werk bieden en zal door 2 ondernemers worden geleid.

10

11 Gezondheidsmaatregelen biologische melkgeitenbuurderij De Stolpen Inleiding Op het bedrijf zullen agrarische functies en publieksfuncties worden gecombineerd. Dat betekent dat er extra maatregelen nodig zijn om de gezondheid van mens en dier te waarborgen. Deze noodzaak wordt nog eens extra onderstreept door de gevolgen die de uitbraak van Q koorts heeft gehad. Hierna wordt aangegeven welke maatregelen worden genomen om gezondheid van mens en dier te waarborgen waarbij een opsplitsing wordt gemaakt van maatregelen met betrekking tot de (bouwkundige) inrichting van het bedrijf en sanitaire/hygiëne maatregelen. Inrichting bedrijf Het bedrijf zal bouwkundig zodanig worden ingericht dat de publieke functies en de agrarische functies, wanneer daar aanleiding voor is, op elk moment van elkaar kunnen worden gescheiden. Echter kunnen in die situatie wel de publieke functies en de agrarische functies onafhankelijk van elkaar worden gecontinueerd. Dat betekent in de praktijk dat de stalruimte en eventuele andere ruimtes waar dieren worden gehouden niet toegankelijk zullen zijn voor publiek en,wanneer noodzakelijk, aanvullende hygiëne maatregelen zullen worden genomen. De publieke functies zoals het boerderijeducatiecentrum met horecafaciliteiten, dagopvang zorgklanten, boomgaard, moestuin en hooiberg blijven dan onveranderd beschikbaar. Sanitaire/hygiënemaatregelen Om te voorkomen dat infectieziekte van dieren kunnen overgaan op mensen hebben de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) een aantal maatregelen genomen. Uiteraard zal Biologische melkgeitenbuurderij De Stolpen zich conformeren aan deze maatregelen. De belangrijkste maatregelen zijn: Vaccinatie. Vaccinatie is verplicht voor melkgeiten en melkschapen en voor schapen en geiten op bedrijven met een publieksfunctie. Deze jaarlijkse vaccinatie blijkt zeer effectief te zijn. afzonderen van drachtige dieren tijdens het lammeren. Professionele melkgeitenhouderijen die publiek ontvangen moeten de geiten tijdens het lammeren afgezonderd houden van bezoekers. Meldingsplicht: Op grond van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) zijn houders en dierenartsen verplicht verschijnselen van een besmettelijke dierziekte te melden bij de nvwa Tankmelkmonitoring: Periodiek wordt een monster uit de melktank genomen op basis waarvan eventuele besmettingen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. Identificatie en Registratie (I&R): schapen en geiten moeten binnen zes maanden na hun geboorte worden geregistreerd in het I&R systeem. Daarmee is er controle op vaccinatie en aan - en afvoer van dieren. Toepassing Hygiëneprotocol: In het Hygiëneprotocol voor melkgeiten-en schapenhouderijen staan naast de verplichte maatregelen ook adviezen om de kans op verspreiding van de Q- koortsbacterie naar mensen te verkleinen.

Factsheet maatregelen Q-koorts 20 mei 2015 (update van versie d.d. 24 november 2011)

Factsheet maatregelen Q-koorts 20 mei 2015 (update van versie d.d. 24 november 2011) Factsheet maatregelen Q-koorts 20 mei 2015 (update van versie d.d. 24 november 2011) Dit is een update van Factsheet maatregelen Q-koorts. Sinds de vorige publicatie op 24 november 2011 hebben er geen

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, HANDELENDE IN OVEREENSTEMMING MET DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, HANDELENDE IN OVEREENSTEMMING MET DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 28 januari 2010, nr. 111689, houdende wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen

Nadere informatie

Factsheet maatregelen Q-koorts (12 februari :00 uur)

Factsheet maatregelen Q-koorts (12 februari :00 uur) Factsheet maatregelen Q-koorts (12 februari 2010 11:00 uur) Inleiding Q-koorts is een zoönose (een dierziekte die overgedragen kan worden op de mens) die wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetti

Nadere informatie

Factsheet maatregelen Q-koorts (10 augustus 2010), ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Factsheet maatregelen Q-koorts (10 augustus 2010), ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Factsheet maatregelen Q-koorts (10 augustus 2010) Inleiding Q-koorts in Nederland Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De afgelopen jaren zijn in Nederland veel mensen

Nadere informatie

Toelichting voor de Staatscourant

Toelichting voor de Staatscourant Toelichting voor de Staatscourant Algemeen Onderhavige wijziging voorziet in wijzigingen met betrekking tot Q-koorts. Aanleiding voor de wijziging vormen de ontwikkelingen met betrekking tot Q-koorts.

Nadere informatie

Factsheet maatregelen Q-koorts (d.d. 17 januari 2011)

Factsheet maatregelen Q-koorts (d.d. 17 januari 2011) Factsheet maatregelen Q-koorts (d.d. 17 januari 2011) Inleiding Q-koorts in Nederland Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De afgelopen jaren zijn in Nederland veel mensen

Nadere informatie

Informatie over Q-koorts

Informatie over Q-koorts Informatie over Q-koorts De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor Q-koorts. De afgelopen weken ontvingen gemeenten hierover brieven van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het ministerie van Volksgezondheid

Nadere informatie

Factsheet maatregelen Q-koorts 24 november 2011 Inleiding

Factsheet maatregelen Q-koorts 24 november 2011 Inleiding Factsheet maatregelen Q-koorts 24 november 2011 Inleiding Q-koorts in Nederland Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. De afgelopen jaren zijn in Nederland veel mensen ziek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 5289 6 april 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 maart 2010, nr. 115877, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3060 26 februari 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 23 februari 2010, nr. 117317,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8060 28 mei 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 mei 2010, nr. 129491, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10925 14 juli 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 juli 2010, nr. 142107, houdende

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, HANDELENDE IN OVEREENSTEMMING MET DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, HANDELENDE IN OVEREENSTEMMING MET DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 16 december 2009, nr. 99604, houdende wijziging van de Regeling tijdelijke maatregelen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 91 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 91 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 14439 20 september 2010 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 september 2010, nr. 149338,

Nadere informatie

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland Almanak Almanak kleinschalige initiatieven Van en voor iedereen die zich sterk maakt voor duurzaam voedsel Dit is een dummy met een paar pagina s van de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 augustus 2010 Betreft Q-koorts. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 augustus 2010 Betreft Q-koorts. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid Cluster Landbouwhuisdieren

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 10 september 2008 08-LNV-107

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2010 Betreft Stand van zaken Q-koorts

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2010 Betreft Stand van zaken Q-koorts > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Prins Clauslaan 8 2595 AJ Den Haag Postbus 20401 2500 EK Den Haag www.minlnv.nl

Nadere informatie

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018

Poldergesprekken. 2 e avond 19 februari 2018 Poldergesprekken 2 e avond 19 februari 2018 Pilot poldergesprekken Opzet Avond 1: wat en het nu Kwaliteiten en aandachtspunten Avond 2: de toekomst Hoe kunnen de kwaliteiten worden versterkt en de aandachtspunten

Nadere informatie

FEITEN OVER BIOLOGISCHE GEITEN

FEITEN OVER BIOLOGISCHE GEITEN FEITEN OVER BIOLOGISCHE GEITEN Info over de geitenmelksector Alles over productie, verwerking en afzet De melkgeit is terug Kenmerken van de melkgeit De melkgeit in Nederland is terug van weggeweest. In

Nadere informatie

Esdonk 8, Gemert. Onderbouwing grondgebonden karakter. Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Bedrijfsopzet Esdonk 8, Gemert

Esdonk 8, Gemert. Onderbouwing grondgebonden karakter. Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Bedrijfsopzet Esdonk 8, Gemert Onderbouwing grondgebonden karakter Rundveehouderij Meulepas V.O.F. Onderbouwing grondgebonden karakter rundveehouderij Esdonk 8 - Gemert 1 INHOUD 1 Inleiding 3 2 Locatie 4 3 Beschrijving van de inrichting

Nadere informatie

Zicht op Q-koorts. Kernboodschap

Zicht op Q-koorts. Kernboodschap Zicht op Q-koorts Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), diverse organisaties en beroepsgroepen. 1 Kernboodschap Q-koorts kunt

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 28 286 Dierenwelzijn Nr. 350 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOED- SELKWALITEIT, EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 2009, TRCJZ/2009/ houdende een vaccinatiecampagne ter bestrijding van Q-koorts

Nadere informatie

Gebiedscoöperatie Oregional. Gerard Titulaer Stichting Streekgala

Gebiedscoöperatie Oregional. Gerard Titulaer Stichting Streekgala Gerard Titulaer Stichting Streekgala Achtergrond/aanleiding: - Ontwikkelingen in de landbouw, maatschappij, vraag vanuit de markt, ontwikkelingen in de keten - Project Grenzeloos Vermarkten - Gangbare

Nadere informatie

Innovatieagenda Melkveehouderij

Innovatieagenda Melkveehouderij Innovatieagenda Melkveehouderij stappen naar een nieuwe melkweg samen met ketenpartijen in de melkveehouderij INLEIDING NL 20 Waarom een innovatieagenda? Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor de

Nadere informatie

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ!

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! Bezoekboerderijen in de Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! WELKOM OP DE BOERDERIJ! De boeren en boerinnen in de Gooi & Vechtstreek zijn veelzijdige ondernemers. Ze produceren niet alleen ons dagelijks

Nadere informatie

Burger. Voedselkwaliteit: Denk aan: smaak / vers / uit de regio ZW WW NN

Burger. Voedselkwaliteit: Denk aan: smaak / vers / uit de regio ZW WW NN Naam: Burger Voedselkwaliteit: Denk aan: smaak / vers / uit de regio Weet wat je eet! Kom in de stal. Laat mensen kijken en vertel je verhaal. Wat zijn de vragen van de burgers? Verantwoorden van herkomst

Nadere informatie

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011 Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Vertrouwensloket Preventie Verwaarlozing Landbouwhuisdieren, Jan Veling Grenzen aan preventie Jan Veling

Nadere informatie

De lekkerste kaas komt uit Winkel

De lekkerste kaas komt uit Winkel De lekkerste kaas komt uit Winkel Vanaf de eerste grasspriet draait alles om kaas DE BASIS VOOR DE LEKKERSTE KAAS Sinds 1977 is Klaver Kaas een begrip. Van grasspriet tot kaas; bij Klaver wordt iedere

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête. September 2013

Resultaten landbouwenquête. September 2013 Resultaten landbouwenquête September 2013 1 Landbouwenquête 2013 Inleiding In juni 2013 hebben de noordelijke Natuur en Milieufederaties en LTO Noord in samenwerking met het Dagblad van het Noorden en

Nadere informatie

Schaap met de 6 poten (Veelzijdig op weg naar 2025)

Schaap met de 6 poten (Veelzijdig op weg naar 2025) 1 De Schapenhouderij in 2018 798.833 schapen in Nederland (CBS 2017) 8.525 professionele schapenhouders (18% heeft een opvolger) 18.000 kleinschalige schapenhouders (gemiddeld 11 schapen) Rendement onder

Nadere informatie

DESKUNDIGEN. - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen

DESKUNDIGEN. - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen DESKUNDIGEN - profielschetsen deskundigen - Project Stimuleren huisverkoop & boerderijwinkels in Groningen Maria van Boxtel Graag werk ik samen met boeren en boerinnen aan directe verkoop van hun producten.

Nadere informatie

Kinderboerderij Hilversumse Meent Melkmeent 9

Kinderboerderij Hilversumse Meent Melkmeent 9 Kinderboerderij Hilversumse Meent Melkmeent 9 Inleiding Naar aanleiding van het bijwonen van de vergadering d.d. vrijdag 26 maart 2010, betreffende Koedijk Groen project en kinderboerderij waarin de gewenste

Nadere informatie

1 Natuur in de Krimpenerwaard

1 Natuur in de Krimpenerwaard Zelfrealisatie 1 Natuur in de Krimpenerwaard Binnen natuurgebieden zijn een grote hoeveelheid aan dier- en plantensoorten te vinden. Hoe groter ( robuuster ) de natuurgebieden zijn, hoe beter de soorten

Nadere informatie

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ!

Bezoekboerderijen in de. Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! Bezoekboerderijen in de Gooi & Vechtstreek WELKOM OP DE BOERDERIJ! WELKOM OP DE BOERDERIJ! De boeren en boerinnen in de Gooi & Vechtstreek zijn veelzijdige ondernemers. Ze produceren niet alleen ons dagelijks

Nadere informatie

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn:

Stadslandbouw komt in het buitenland en Nederland in verschillende varianten voor. Essentiële kenmerken en randvoorwaarden van stadslandbouw zijn: 1 Aan: de Raad van de Gemeente Dordrecht dtv de raadsgriffier Postbus 8 3300AA Dordrecht c.c.: College van Burgemeester en Wethouders Dordrecht, 1 november 2011 Betreft: Stadslandbouw in Dordrecht Geachte

Nadere informatie

Eindrapportage. Project Verbreding augustus 2008 juli 2012

Eindrapportage. Project Verbreding augustus 2008 juli 2012 Vereniging voor verbrede landbouw De Frisse Wind Eindrapportage Project Verbreding augustus 2008 juli 2012 POP/ILG projectnummer: 2008-41517-32609 Contact: Westfriesedijk 164 1767 CV Kolhorn info@defrissewind.nl

Nadere informatie

Landschapswaaier Bouwstenen voor duurzame landbouw en natuur in het Groene Hart Henk Kloen en Rita Joldersma, CLM

Landschapswaaier Bouwstenen voor duurzame landbouw en natuur in het Groene Hart Henk Kloen en Rita Joldersma, CLM Landschapswaaier Bouwstenen voor duurzame landbouw en natuur in het Groene Hart Henk Kloen en Rita Joldersma, CLM Download rapport: www.clm.nl/publicaties/data/671.pdf In opdracht van Staatsbosbeheer en

Nadere informatie

Specifiek bedoeld voor: kinderboerderijen, zorgboerderijen, dierentuinen, en bedrijven met lammetjesaaidagen.

Specifiek bedoeld voor: kinderboerderijen, zorgboerderijen, dierentuinen, en bedrijven met lammetjesaaidagen. Adviezen met betrekking tot a-koorts voor geiten- en schapenbedrijven met een publieke functie. Specifiek bedoeld voor: kinderboerderijen, zorgboerderijen, dierentuinen, en bedrijven met lammetjesaaidagen.

Nadere informatie

Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs?

Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs? Iedere melkveehouder werkt in een zuivelketen. Wat betekent dit voor het onderwijs? In het nieuws Melanine-schandaal treft nu ook Friesland Foods Gorilla s en orang-oetang ziek na nuttigen melkpoeder De

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

15-07-2008 Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over de explosieve stijging van het aantal Q-koorts gevallen in Brabant

15-07-2008 Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over de explosieve stijging van het aantal Q-koorts gevallen in Brabant 15-07-2008 Kamervragen aan de ministers van VWS en LNV over de explosieve stijging van het aantal Q-koorts gevallen in Brabant Kamervragen van het lid Thieme aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 30 252 Toekomstvisie agrarische sector Nr. 20 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Veel Nederlanders weten maar weinig van de land bouw. De multifunctionele

Veel Nederlanders weten maar weinig van de land bouw. De multifunctionele Leren Veel Nederlanders weten maar weinig van de land bouw. De multifunctionele boerderij, die zijn deuren opstelt voor bezoekers, is dan een plek waar je veel kunt opsteken. Dat geldt in nog sterkere

Nadere informatie

Hygiëneprotocol voor melkgeiten- en schapenhouderijen

Hygiëneprotocol voor melkgeiten- en schapenhouderijen Hygiëneprotocol voor melkgeiten- en schapenhouderijen 6 februari 2009, gewijzigd op 15 april, 10 juli 2009 en 19 oktober 2009 en 8 februari 2010. Met de Land en Tuinbouworganisatie (LTO) is een hygiëneprotocol

Nadere informatie

GASTVROUWEN EN HEREN OP DE MELKVEEHOUDERIJ Tips voor het ontvangen en rondleiden van bezoekers

GASTVROUWEN EN HEREN OP DE MELKVEEHOUDERIJ Tips voor het ontvangen en rondleiden van bezoekers GASTVROUWEN EN HEREN OP DE MELKVEEHOUDERIJ Tips voor het ontvangen en rondleiden van bezoekers Gastheer/vrouw zijn is ook een vak Goed boeren is een vak, een goede gastvrouw of heer zijn is ook een vak.

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 april 2009, TRCJZ/2009/1142 houdende een vaccinatiecampagne ter bestrijding

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

ffi i"$j'' Þffi,q lilíyjf,fil i',, Uitnodiging LTO Noord ledendag Dinsdag 30 juni 2015 'Van producent naar ambassadeur' l:i'.].tt,., I '-'l''it,,.

ffi i$j'' Þffi,q lilíyjf,fil i',, Uitnodiging LTO Noord ledendag Dinsdag 30 juni 2015 'Van producent naar ambassadeur' l:i'.].tt,., I '-'l''it,,. r..o b t rl,'. Ù ñ 4 ry ffi I Uitnodiging LTO Noord ledendag Dinsdag 30 juni 2015 'Van producent naar ambassadeur' '-'l''it,,.j l:i'.].tt,., I li ii:, r'i,rìi i1 1'*! l"l l i i; i"$j'' Þffi,q lilíyjf,fil

Nadere informatie

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg

Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap. Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Omgevingsgericht ondernemen met natuur en landschap Boeren met Natuur 23 maart 2016 Midden Limburg Maarten Vrolijk Livestock Research Earth overshoot day Earth Overshoot Day = dag waarop we alle bronnen

Nadere informatie

Q-koorts en werk, de geitenhouderij

Q-koorts en werk, de geitenhouderij Q-koorts en werk, de geitenhouderij Ton Oomen Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI/CIb/RIVM) 1 Q-koorts in Nederland - Inzicht in de bedrijfsvoering - Transmissieroute - De veterinaire

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

Minsterie van VWS t.a.v. de heer P.H. Huyts. Ministerie van LNV t.a.v. mevrouw A. Burger. Geachte heer Huyts, geachte mevrouw Burger,

Minsterie van VWS t.a.v. de heer P.H. Huyts. Ministerie van LNV t.a.v. mevrouw A. Burger. Geachte heer Huyts, geachte mevrouw Burger, Postbus 1 3720 BA Bilthoven A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Tel (030) 274 91 11 Fax (030) 274 29 71 info@rivm.nl www.rivm.nl Minsterie van VWS t.a.v. de heer P.H. Huyts Ministerie van LNV t.a.v.

Nadere informatie

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies o GEBIED IN 360o Naar aanleiding van de sessie Gezamenlijk toekomstbeeld Haarlemmer Kweektuin, met de leden van de voorbereidingscommissie is de volgende toekomstvisie opgesteld. Letterlijk aan de hand

Nadere informatie

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012

Levende cultuur in ons landschap. Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Levende cultuur in ons landschap Geert Boink SZH Landgoed Mariënwaerdt Beesd 20-04-2012 Onderwerpen De levende cultuur Ons landschap Levende cultuur behouden conclusies De levende cultuur Cultuurhistorische

Nadere informatie

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Toekomst van uw biologische boerderijwinkel. Naam: William Ton (1604410) Docent: Rob van den Idsert Specialisatie: Concept Periode: 2015-D Datum: 27-05-2015 Toekomst van uw biologische boerderijwinkel.

Nadere informatie

INFO OVER DE GEITENMELKSECTOR. Alles over productie, verwerking en afzet

INFO OVER DE GEITENMELKSECTOR. Alles over productie, verwerking en afzet INFO OVER DE GEITENMELKSECTOR Alles over productie, verwerking en afzet De melkgeit in Nederland is terug van weggeweest. In de eerste helft van de vorige eeuw hielden gezinnen vaak geiten om zelf de melk

Nadere informatie

Informatie dag nieuw agrarisch bedrijf Noordkamp

Informatie dag nieuw agrarisch bedrijf Noordkamp Informatie dag nieuw agrarisch bedrijf Noordkamp 8 september 2012 0 Presentatie 1. Kort historisch terugblik 2. Bestemmingsplan 3. Nieuw agrarisch bedrijf Noordkamp Pacht / erfpacht Bouwblok Gronden Vergunningen

Nadere informatie

Schapenhouderij in beweging

Schapenhouderij in beweging TOEKOMSTVISIE 2013-2015 Schapenhouderij in beweging Balans Straks brandt door het verdwijnen van het melkquotum en de strenger wordende mestwetgeving de strijd om de ruimte los. Dan moet je er staan als

Nadere informatie

n Nederland is de stad altijd dichtbij.

n Nederland is de stad altijd dichtbij. Toekomst Nieuwe takken op het landbouwbedrijf leveren gemiddeld 195.000 euro op en een bijdrage van 40% aan het gezinsinkomen. Daarmee is de multifunctionele landbouw het stadium van kleinschaligheid

Nadere informatie

Schets voor plan Aarde-Werk op De Stegge te Winterswijk-Kotten

Schets voor plan Aarde-Werk op De Stegge te Winterswijk-Kotten Schets voor plan Aarde-Werk op De Stegge te Winterswijk-Kotten Aanleiding: Het Westen van Nederland wordt steeds voller. Mensen staan onder druk door de beperkte recreatiemogelijkheden, kinderen kennen

Nadere informatie

Zicht op Q-koorts. Informatie over de ziekte Q-koorts. www.rivm.nl/q-koorts

Zicht op Q-koorts. Informatie over de ziekte Q-koorts. www.rivm.nl/q-koorts Zicht op Q-koorts Informatie over de ziekte Q-koorts Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts. Woont u of bent u in een gebied waar Q-koorts

Nadere informatie

Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt

Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt Geert Boink NNGC Utrecht 13 november 2010 Domesticatie en inteelt Onderwerpen Wat is een zeldzaam(landbouw)huisdier ras? Waarom is het behoud van deze rassen belangrijk? De SZH, haar missie en middelen

Nadere informatie

Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij

Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij Vooruit met de geit! Wensen van burger en consument ten aanzien van de geitenhouderij 23 mei 2012 Isabelle van den Berg, Victor Immink, Siet Sijtsema LEI Agenda Achtergrond Methode en opzet van onderzoek

Nadere informatie

Samen voor meer waarde. De waarde van de coöperatieve stads/dorpsboerderij

Samen voor meer waarde. De waarde van de coöperatieve stads/dorpsboerderij Samen voor meer waarde De waarde van de coöperatieve stads/dorpsboerderij Inleiding Inhoud Inleiding 3 Overzicht 4-5 Doelen 6-7 van coöperatief ondernemen 8-9 Onderdelen 10-11 n 12-13 s van agrarische

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer G.H.M. Wijsmuller. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 11 januari 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer G.H.M. Wijsmuller. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 11 januari 2011 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid de heer G.H.M. Wijsmuller sv 2010.527 RIS 177841 Regnr. DSB/2010.687 Den Haag, 11 januari 2011 Inzake: Levende Kerststal De gemeenteraad

Nadere informatie

Niet alleen de bedrijfsactiviteiten

Niet alleen de bedrijfsactiviteiten Ondernemerschap Niet alleen de bedrijfsactiviteiten maken een verbreding door bij het oppakken van een nieuwe tak, dat geldt ook voor het ondernemerschap. Dat begint al bij het ontstaan van de nieuwe

Nadere informatie

Brabant-Zuidoost. Zicht op Q-koorts. Ronald ter Schegget. arts infectieziektebestrijding. GGD Brabant-Zuidoost

Brabant-Zuidoost. Zicht op Q-koorts. Ronald ter Schegget. arts infectieziektebestrijding. GGD Brabant-Zuidoost Zicht op Q-koorts Ronald ter Schegget arts infectieziektebestrijding GGD Brabant-Zuidoost 1 Kernboodschap Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Wees alert op de verschijnselen van

Nadere informatie

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO

Boeren hebben. oplossing! een. Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boeren hebben een oplossing! Meerjarenplan 2020 van ZLTO Boerenkracht & financiering KLIMAAT VOEDSELZEKERHEID & GEZONDHEID VITAAL PLATTELAND Innovatie, data & kennis ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw

Nadere informatie

Draagvlak voor natuur: van verdelen naar verbinden

Draagvlak voor natuur: van verdelen naar verbinden Draagvlak voor natuur: van verdelen naar verbinden CSA (Kris) van Koppen, Universitair hoofddocent Milieubeleid, Wageningen Universiteit 1.Karakterisering 2.Diagnose 3.Hoe verder Karakterisering: trends

Nadere informatie

Resultaten landbouwenquête

Resultaten landbouwenquête Resultaten landbouwenquête September 2013 Een initiatief van: Friese Milieufederatie Natuur en Milieufederatie Drenthe Natuur en Milieufederatie Groningen LTO-Noord In samenwerking met het Dagblad van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Beknopte verkoopinformatie: BREUKELEN

Beknopte verkoopinformatie: BREUKELEN Beknopte verkoopinformatie: BREUKELEN Breukelerwaard 2 Vraagprijs op aanvraag 2 Breukelen, Breukelerwaard 2 Vraagprijs: 1.400.000,-- Omschrijving Sfeervolle boerderij met karakter op een prachtige locatie

Nadere informatie

Groenzone Oerle zuid. Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle. Wendy van Kemenade

Groenzone Oerle zuid. Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle. Wendy van Kemenade Groenzone Oerle zuid Ontdek het mooiste stukje nieuw Oerle Wendy van Kemenade Context Oerle, ons dorp Dia 2 Waarde gebied Elementen in het gebied Waterbergingen* Bos en bomen* Oude houtsingels* Boomgaard,

Nadere informatie

Beleidsplan 2013. Stichting t Swieneparredies. Een beknopte versie t.b.v. ANBI. Stichting t Swieneparredies. Pastorieweg 8 9943 TG Nieuw Scheemda

Beleidsplan 2013. Stichting t Swieneparredies. Een beknopte versie t.b.v. ANBI. Stichting t Swieneparredies. Pastorieweg 8 9943 TG Nieuw Scheemda Stichting t Swieneparredies Beleidsplan 2013 Een beknopte versie t.b.v. ANBI Stichting t Swieneparredies Pastorieweg 8 9943 TG Nieuw Scheemda T (0598) 446262 info@swieneparredies.nl www.swieneparredies.nl

Nadere informatie

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst DUURZAAM HAREN Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst www.duurzaamharen.nl Transitie naar duurzaam Het samenwerkingsverband tussen de Mikkelhorst, ingenieursbureau ROM3D en Coöperatie Duurzaam

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, Gelet op de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren; BESLUIT:

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, Gelet op de artikelen 17 en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren; BESLUIT: MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 30 januari 2009, nr. TRCJZ/2009/244, houdende wijziging van de Regeling tijdelijke

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 14669 30 september 2009 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 25 september 2009, nr. 40823,

Nadere informatie

Verklaring van de symbolen

Verklaring van de symbolen Verklaring van de symbolen lactosevrij UTZ CERTIFIED gecertificeerde koffieboeren verbouwen hun koffie met zorg en aandacht voor mens en milieu. Inter IKEA Systems B.V. 2009 Producten die geschikt zijn

Nadere informatie

PAPEKOP, Papekopperstraatweg 56a

PAPEKOP, Papekopperstraatweg 56a PAPEKOP, Papekopperstraatweg 56a Melkveebedrijf 38.04.10 ha. aan één blok Partner voor boeren! Ons bedrijf bestaat meer dan 50 jaar! Vele boeren hebben we in deze jaren mogen bijstaan. Voor verkoop of

Nadere informatie

Boerderijverkoop Vroeger was het heel gewoon: achterom bij de boer producten kopen. Tegenwoordig is er een nieuwe generatie boerderij winkels:

Boerderijverkoop Vroeger was het heel gewoon: achterom bij de boer producten kopen. Tegenwoordig is er een nieuwe generatie boerderij winkels: Boerderijverkoop Vroeger was het heel gewoon: achterom bij de boer producten kopen. Tegenwoordig is er een nieuwe generatie boerderij winkels: professioneel, klantgericht en met een breed assortiment.

Nadere informatie

Bijlage 1 Overzicht en motivatie initiatief nieuwbouwplan perceel Balloo 94-96 Bijlage 2 Overzicht karakteristieke gebouwen en motivatie Bijlage 3

Bijlage 1 Overzicht en motivatie initiatief nieuwbouwplan perceel Balloo 94-96 Bijlage 2 Overzicht karakteristieke gebouwen en motivatie Bijlage 3 B i j l a g e n Bijlage 1 Overzicht en motivatie initiatief nieuwbouwplan perceel Balloo 94-96 Bijlage 2 Overzicht karakteristieke gebouwen en motivatie Bijlage 3 Beleidsdocumenten Bijlage 4 Kaarten Groenstructuurplan

Nadere informatie

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019

Groene diensten Leveren van biodiversiteit. Jetze Genee, 11 april 2019 Leveren van biodiversiteit Jetze Genee, 11 april 2019 (ANLb pakketten) WAT zijn dat? 6-jarige pakketten natuur en landschapsbeheer Conform via de landelijke catalogus Groen Blauwe diensten vastgesteld.

Nadere informatie

Onderzoek Dynamiek in het buitengebied van Winterswijk. Inleiding op de enquete

Onderzoek Dynamiek in het buitengebied van Winterswijk. Inleiding op de enquete Onderzoek Dynamiek in het buitengebied van Winterswijk Inleiding op de enquete Bedankt dat u meedoet met deze enquete. Met het invullen gaat u bijdragen aan meer inzicht in de bedrijvigheid in het buitengebied

Nadere informatie

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen?

Duurzame wereldvoedselvoorziening. hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Duurzame wereldvoedselvoorziening hoe ziet dit vraagstuk eruit en in welke richting liggen de oplossingen? Even voorstellen: Ruben Bringsken Ondernemer in Food en ICT (focus op duurzame oplossingen) Eigenaar/participatie

Nadere informatie

Nieuwe Stadsboerderijen in Wateringse Veld en Ypenburg/Leidschenveen

Nieuwe Stadsboerderijen in Wateringse Veld en Ypenburg/Leidschenveen RIS126914a_18-apr-2005 Bijlage I Nieuwe Stadsboerderijen in Wateringse Veld en Ypenburg/Leidschenveen I. Context Deze notitie heeft tot doel inzicht te geven in de samenhangende activiteiten en werkzaamheden

Nadere informatie

Gebiedscoöperatie Oregional

Gebiedscoöperatie Oregional Afzet regionale producten en diensten Onderwerpen (30 juni 2011) Aanleiding en achtergrond Gebiedscoöperatie Oregional Stappenplan Omgevingsanalyse Omgevingsanalyse: 7 belangrijke opgaven Landbouw en voedsel

Nadere informatie

www.degeboortevan.nl Samenvatting De geboortevan.nl is een website waar de zwangerschap en geboorte van verschillende boerderijdieren wordt gevolgd. De site is bedoeld voor mensen van alle leeftijden,

Nadere informatie

Vergroting agrarisch bouwperceel Beekseweg 58 te Wehl

Vergroting agrarisch bouwperceel Beekseweg 58 te Wehl Vergroting agrarisch bouwperceel Beekseweg 58 te Wehl Het gaat hier om het vergroten van het bouwvlak met de bestemming Agrarisch met waarden. Gebleken is dat een uitbreiding van de melkrundveehouderij

Nadere informatie

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten.

Streekkantine. Achterhoek. een kantine is meer dan alleen eten. STREEKKANTINE ACHTERHOEK Met het concept Streekkantine streven we ernaar om minimaal 20% procent van het assortiment in kantines te vervangen voor streekproducten. Hiermee geef je als gemeente een goed

Nadere informatie

Er is een toenemend marktaandeel van buitenlandse zuivelverwerkers

Er is een toenemend marktaandeel van buitenlandse zuivelverwerkers De vereniging de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) is al enige jaren op zoek naar mogelijkheden om voor agrariërs in de Noardlike Fryske Wâlden meer rendement te halen uit producten, die afkomstig zijn uit

Nadere informatie

ze één gemeen schappelijk kenmerk: ze hebben plezier in het pionieren. e pioniersmentaliteit van ondernemers in

ze één gemeen schappelijk kenmerk: ze hebben plezier in het pionieren. e pioniersmentaliteit van ondernemers in Beleid en omgeving Boeren die hun bedrijf verbreden, zijn echte pioniers. Ze betreden nieuwe paden die nog niet door anderen platgelopen zijn. Ze kunnen daarom vaak niet of nauwelijks te rade bij mensen

Nadere informatie

oeren produceren voor anonieme markten,

oeren produceren voor anonieme markten, Verbinding Multifunctionele bedrijven krijgen vaak nogal wat mensen over de vloer. Als klant, recreant, cliënt of vrijwilliger. Dat is een opvallend verschil met de rest van de landbouw. Daar komen juist

Nadere informatie

Zuidermeerweg 5A 1652 CR Zuidermeer. Veehouderij

Zuidermeerweg 5A 1652 CR Zuidermeer. Veehouderij Zuidermeerweg 5A 1652 CR Zuidermeer Veehouderij Vestiging Noord-Holland Lutkedijk 24c, 1713 KP Obdam W: http://www.agriteam.nl/noord-holland E: noordholland@agriteam.nl T: 0226-355205 F: 0226-355258 Plaats:

Nadere informatie

NL Standaardformulier 21 Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten

NL Standaardformulier 21 Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten Bijlage 1 NL Standaardformulier 21 Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten Richtlijn 2014/24/EU Vooraankondiging Deze aankondiging

Nadere informatie

Hoe veilig zijn streekproducten? Esther van Asselt, Marjolein van der Spiegel

Hoe veilig zijn streekproducten? Esther van Asselt, Marjolein van der Spiegel Hoe veilig zijn streekproducten? Esther van Asselt, Marjolein van der Spiegel Is dit verstandig? JA NEE Is dit verstandig? NEE Kans op kruisbesmetting: Houd rauwe producten dus gescheiden van gekookte/kanten-klare

Nadere informatie

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten

Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie Overijssel maart 2010 RAPPORTAGE QUICK SCAN Aangrijpingspunten voor beleid inzake streekproducten in de provincie

Nadere informatie

"blijvend boeren voor iedereen"

blijvend boeren voor iedereen themabijeenkomst "blijvend boeren voor iedereen" landbouw, landschap en recreatie in het buitengebied van Weststellingwerf 11 juli 2017 boerderij familie Reuvekamp Sonnega 1 17-7-2017 opbrengst van de

Nadere informatie