voys Welkom bij Welkom in de wereld van Voys Voor onze lieve collega s. Dank dat jullie Voys zo n fantastische plek maken om te werken.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voys Welkom bij Welkom in de wereld van Voys Voor onze lieve collega s. Dank dat jullie Voys zo n fantastische plek maken om te werken."

Transcriptie

1 Welkom bij Welkom in de wereld van Voys Voor onze lieve collega s. Dank dat jullie Voys zo n fantastische plek maken om te werken. voys Auteurs: Mark Leenders Anniek Ottens Joris Beltman Mark Vletter Fotografie: Edwin van de Graaf HET GROTE VOYS BOEK - DE 2014 EDITIE Opmaak: Mark Leenders

2 Je bent hier maar één keer nieuw. Je bent net nieuw en daarmee zit je in een bijzondere positie. Je kijkt volledig blanco naar wat Voys doet en hoe we dat doen. Zijn er dingen die je opvallen? Schrijf ze op! Soms is er een goede reden voor, maar ook bij Voys kan er heel af en toe een dat-doen-we-altijd-zo -procedure of werkproces ingeslopen zijn en dat zijn wellicht niet altijd de kortste of beste wegen naar Rome. Wees kritisch vanaf het begin. Je bent maar één keer nieuw!

3 Welkom bij Voys Dit boek helpt je bij een goede start Vandaag is het je eerste werkdag. Welkom! Je krijgt deze dag, week en maand bakken met informatie over je heen. Het gaat even duren voordat je dat allemaal hebt verwerkt. Dit handboek beschrijft niet hoe de beheersystemen van Voys werken of hoe je een pasje kunt krijgen zodat je kunt sporten bij Plaza Sportiva. Dat soort zaken kun je terugvinden in het Orakel. Dit boek is bedoeld om de schrik van de eerste werkperiode een beetje te verzachten. Ons bedrijf gaat anders te werk dan een normaal bedrijf en deze werkwijze zal even wennen zijn. Met dit handboek proberen we je daar een beetje op voor te bereiden en te voorkomen dat je niet gillend wegrent na de eerste week.

4 Ferdinand Porsche In the beginning I looked around and, not finding the automobile of my dreams, I decided to build it myself.

5 Eindelijk een telecombedrijf dat voor en met de klant werkt. Historie Het begon allemaal met vier mannen die wat speelden met techniek bij TNO, de plek waar ze afstudeerden. Om beter bereikbaar te zijn ontwikkelden ze in 2005, niet geheel bewust, één van de eerste online telefooncentrales. In 2006 waagde Mark Vletter de gok om dit project door te ontwikkelen tot een bedrijf. Voys was geboren en daarmee ook de droom om de zakelijke telecomwereld op zijn kop te zetten. Telefonie in de 21e eeuw moet flexibeler, schaalbaarder en goedkoper zijn dan de traditionele telefonieoplossingen. Ook de communicatie met de klant moet anders vormgegeven worden. Geen ellenlange keuzemenu s en medewerkers die je vraag niet begrijpen wanneer je belt met een probleem. Waarom een klant laten wachten als je ze ook meteen kunt helpen? Bedrijfsvoering Ook de bedrijfsvoering moet minder traditioneel dan in andere bedrijven. Voys moest een plek worden waar leuke mensen leuk werk kunnen doen. Geen targets, geen bonussen, geen saai werk en vooral geen obstakels. Samen mooie dingen maken en leuke dingen doen, zodat iedereen met plezier naar de Mediacentrale gaat. Veranderingen Sinds de start is er een hoop gebeurd. Waar Mark eerst eenzaam en alleen op een kantoor zat te werken, heeft hij nu versterking van meer dan 35 mannen en vrouwen. Voys ging van eenmanszaak naar BV, verhuisde vier keer en is nu hard op weg om de droom waar te maken. De meer dan 4000 klanten die we tot nu toe welkom hebben geheten bij Voys, zien we slechts als een begin: Wij gaan samen de zakelijke telefoniemarkt veranderen. Tweede boek Nu, begin 2014, ligt hier de tweede versie van het Voysboek. Een boek waarin we schrijven waarom we als bedrijf bestaan en waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Een boek waarvan de inhoud altijd verandert. Een boek dat groeit met de tijd en steeds beter en completer wordt. Een soort papieren Voys in het klein. Veel leesplezier! Mark Vletter Oprichter en vliegende keep

6 Je eerste werkdag en de periode die daarop volgt Vacature gezien, brief geschreven, eerste gesprek gehad, dag meegelopen, contract getekend en hier zit je dan! Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Wat gaat er vandaag gebeuren? In de eerste plaats leer je de mensen op kantoor kennen. Je komt er waarschijnlijk vrij snel achter dat we bij Voys geen traditionele werkwijze aanhouden. Daar moeten nieuwe mensen over het algemeen even aan wennen. + Naast de uitleg die dit boek je zal verschaffen, slepen ook je nieuwe collega s je hierin mee. Vervolgens Dit is de koff iemachine, een uitstekende plek voor een informeel gesprek met je collega s.

7 krijg je een beschrijving van je werkzaamheden. In onze kennisbank -die we heel bescheiden Het Orakel hebben genoemd- staat alles beschreven wat je moet weten. Deze verzameling documenten beschrijft met welke systemen je gaat werken en hoe je deze kunt gebruiken. Schrik niet van de hoeveelheid informatie die je over je heen krijgt: we verwachten niet dat je alles meteen kunt. Na het doorwerken van Het Orakel, kun je aan de slag. Je begint direct met het oppakken van je eigen werk, waarbij je veel meekijkt met je collega s en er regelmatig iemand aanschuift bij jouw werkplek. Voor je het weet heb je de eerste klant geholpen met een probleem, wordt je eerste code gedeployed of heb je de eerste offerte geschreven. Zie de eerste tijd als een trainingsperiode: Neem de tijd om te aarden en de werkzaamheden onder de knie te krijgen. We gooien je misschien een beetje in het diepe, maar wees nooit bang om je collega s om hulp te vragen. Na ongeveer een half jaar zal je het gevoel hebben dat je grotendeels bekend bent met de materie en de mensen die om je heen werken. Vergeet vooral niet dat Voys een dynamisch bedrijf is. Iedere keer dat je het gevoel hebt dat je de zaken onder de knie hebt, introduceren we een nieuw systeem of nieuwe hardware, gooien we de diensten om of ben je zelf toe aan een ander soort werk. Les Pays-Bas: zo plat als het kan De Fransozen noemen Nederland Les Pays-Bas, wat vrij vertaald de platte landen betekent. Net als Nederland is Voys zo plat als het maar kan. In de meeste bedrijven is er sprake van een duidelijke hiërarchie, die wordt beheerd door het management. Waar een hiërarchie in het leger prima kan werken, gaan we er bij Voys vanuit dat we allemaal logisch kunnen nadenken en niet direct gestuurd hoeven te worden. Daarnaast doen we er alles aan om goede, slimme en creatieve collega s te vinden en creativiteit vaart slecht bij controle. Je legt dus niet periodiek verantwoording af aan een meerdere. Er is dus ook niemand, behalve jijzelf, eindverantwoordelijk voor je werk en je klanten. We gaan ervan uit dat je zelf creatieve oplossingen kunt bedenken voor problemen. Bij twijfel vind je de juiste collega s om je heen die graag met je meedenken. Als je nu denkt: Goh, dan ben ik helemaal zelf verantwoordelijk voor dit bedrijf, dan klopt die gedachte helemaal. We gaan zelfs nog verder: we vragen je om op de directeursstoel van je klant te gaan zitten. Eén van de redenen dat we zonder management en functies werken, is omdat we willen dat je zo dicht mogelijk bij de klant staat.

8 Wat willen we eigenlijk bereiken? Voys wil telecom veranderen. De telecomwereld mooier maken is daarbij het doel. Dat klinkt simpel, maar dit betekent dat we bij alles wat we doen kijken of het slimmer, beter of vriendelijker kan. Voys biedt de best passende communicatieoplossing voor bedrijven, geleverd door een bedrijf waar we gelukkig aan het werk zijn. Om het bovenstaande mogelijk te maken en mogelijk te houden hebben we de volgende zes waarden gedefinieerd: 1. We zijn open en transparant 2. Contact is persoonlijk en gebaseerd op gelijkheid 3. We leveren geweldige support 4. We ontwikkelen voor en met de klant 5. Verandering is onderdeel van het bedrijf 6. Persoonlijke groei is het doel Onze zes waarden zijn in de pagina s hierna verder beschreven.

9 We zijn open en transparant Contact is gebaseerd op gelijkheid We zijn een transparante organisatie. Zo vind je onze prijzen online terug. Ook zijn de rekeningen die we sturen simpel en duidelijk: ieder onderdeel ervan kun je tot in het kleinste detail online bekijken. Alle diensten kun je binnen een dag activeren en opzeggen; we kennen geen minimale contractsduur. Reviews van onze klanten, goed en slecht, staan direct online. Als we iets fout doen, dan vertellen we dat aan de klant. Geen Ik zie je mailtje net of Daar ben ik druk mee bezig, wanneer dat niet waar is. Eerlijk en transparant! Altijd. Onze openheid en onze transparantie gelden ook intern. Er zijn geen ultra hidden secret projects of agenda s. Alles wat je in wilt zien kun je inzien (op de beoordelingsgesprekken en lonen van je collega s na). Heb je vragen of is er iets niet duidelijk? Er is geen vraag die niet gesteld mag worden. Het achterhouden van informatie stimuleert roddel en speculaties. Het toverwoord tegen roddelen is openheid. Roddelen op het werk is doorgaans negatief. Het creëert kampen en het isoleert medewerkers. Dat gaan wij op deze manier tegen. We houden van persoonlijk contact met onze klanten en met elkaar. Het is één van de onderdelen die ons werk zo leuk maakt. We werken gezamenlijk voor de klanten en proberen hen altijd zo goed mogelijk te helpen. Is je collega in gesprek en belt één van zijn of haar klanten, dan is de eerste vraag: Kan ik je vraag wellicht beantwoorden? Deze vraag komt voordat de Hij belt je zo snel mogelijk terug -optie geboden wordt. Daarnaast heeft iedereen een direct telefoonnummer waarop hij te bereiken is door de klant. Geen keuzemenu, geen wachtrij, geen secretaresses. De profielen van de mensen die bij ons werken vind je online terug. Daar vind je, naast een foto, ook wat persoonlijke informatie over de collega. Als we onze klanten adviseren, mogen we op hun directeursstoel gaan zitten. Wij kennen de systemen als onze broekzak. Daarom kunnen wij als geen ander onze klanten optimaal bereikbaar maken. We behandelen de klant daarbij altijd zoals wij zelf behandeld willen worden en dit verwachten wij ook van de klant. Ook dat laatste is belangrijk, want klanten die ons niet als gelijkwaardig behandelen, passen wellicht beter bij een andere leverancier. We maken het zeer zelden mee dat we een klant aanraden een andere leverancier te zoeken, maar het komt wel eens voor. Wees hier dan ook niet bang voor.

10 We leveren geweldige support Een klant van Voys kan alles omtrent zijn telefonie zelf instellen in een eenvoudige webinterface. We verbeteren dit systeem continu en maken deze zo gebruiksvriendelijk en effectief. Als de klant er niet uit komt, kan hij ons altijd bellen en en. De klant kan daarbij geweldige support verwachten, in eerste instantie van zijn contactpersoon. Komt deze er niet uit, dan zit er een supportteam met een can-do-mentaliteit voor hem klaar.

11 We ontwikkelen voor en met de klant Ons platform is ontwikkeld rond de wens van de klant. Heeft de klant een idee waarmee onze diensten verbeterd kunnen worden, dan komt dit op de roadmap. Meer klanten met eenzelfde wens betekent dat het idee een hogere prioriteit krijgt op de roadmap. Houd wel in het achterhoofd dat niet alle functies even handig zijn voor andere klanten. Als een functionaliteit wel inzetbaar is voor een grote klantgroep, dan ontwikkelen we dit zonder dat er extra kosten voor de klant aan verbonden zijn. Verandering is deel van het bedrijf Voys bestaat door continue verandering. Als iemand in het bedrijf een goede tool vindt die het werken leuker en makkelijker maakt, dan is er een goede kans dat we de tool gaan testen en gebruiken. Iedereen in de organisatie en dan bedoelen we echt iedereen, kan veranderingen doorvoeren in procedures als hij een betere manier vindt om het werk uit te voeren. Zijn er zaken waar wij ons aan ergeren en vinden we daar geen goede tool voor? Dan bouwen we deze zelf. Een fantastisch voorbeeld hiervan is ons nieuwe open source CRM HelloLily.

12 Persoonlijke groei is het doel Mensen willen lol hebben in hun werk én groeien als persoon. Daarom heeft iedereen de beschikking over ontwikkelgeld ,- die je jaarlijks zelf uit mag geven en 1000,- die we als organisatie gezamenlijk per medewerker uitgeven. Heb je een leuke studie/opleiding/ training of een ander ontwikkel-ding, meld je dan bij Chantal. Is het iets voor een plenaire sessie? Dan heb je er naar alle waarschijnlijkheid ook direct een project bij. Om persoonlijke groei verder te stimuleren hebben we veel feedbackmomenten (pagina 36) en is er periodiek een de Stoelendans (pagina 43). Mensen mogen fouten maken Onze zes kernwaarden creëren een cultuur van creatieve en open mensen. Mensen die fouten mogen maken. Als we geen fouten meer maken, dan doen we geen nieuwe dingen en leert de organisatie niet meer.

13 Why, how & what The Golden Circle van Sinek + Opletten! Dit is belangrijk Waarom Voys wil de telecommarkt op zijn kop zetten. De telecomwereld mooier maken, dát is ons doel. Er zijn teveel telecompartijen die niet gefocust zijn op hun doelgroep en de bediening van hun klanten. Wat Voys levert een flexibele en altijd passende telecomoplossing voor het MKB met 5 tot 20 werkplekken. Een oplossing die organisaties optimaal bereikbaar maakt en daarmee kosten bespaard. Meer telecom, minder kosten. Hoe Welkom bij Voys. De telecommarkt op de kop zetten doen we door de leukste organisatie van Nederland te zijn. Een organisatie die Open, Persoonlijk en Ondersteunend te werk gaat. Groei is daarbij onze belangrijkste drijfveer. Waarom willen we groeien? Om écht iets te kunnen veranderen, moeten we (minstens) de nummer drie speler worden op de (Nederlandse) markt voor zakelijke telefonie. Daarbij ligt onze focus op de MKB markt. Onze producten en diensten moeten geschikt zijn voor 80% van de MKB markt.

14 Waar gaat deze club nou eigenlijk naar toe? Onze missie We willen de nummer drie zijn op de markt voor zakelijke vaste telefonie. KPN, Tele2 en dan Voys. Het doel is uiteindelijk dat klanten het merk Voys zien als een kwaliteitsstempel. Ik kies voor Voys, want ik neem mijn bedrijf serieus. Nog liever zien we dat bedrijven als KPN en Tele2 ook inzien dat zakelijke telefonie anders vormgegeven moet worden. Als dat ooit gebeurt, dan is onze taak ook volbracht. Hoe we die derde plek gaan veroveren lees je in de Outlook van Voys. Hier staat tot in detail wat we de komende jaren willen doen. Naast de Outlook is er de.dot. Deze presentatie vertelt waar de focus de komende maanden ligt. De grens over De nummer drie worden in Nederland is leuk, maar de wereld is groter dan ons kikkerlandje en onze dromen gaan verder. De zakelijke telecomwereld mooier maken is het doel en om dat te bereiken willen we een miljardenbedrijf neerzetten. We zijn begonnen in Zuid-Afrika en voor 2014 staan België, Frankrijk en Spanje in de planning. We willen daar app only lanceren. App only in het buitenland De online telecomomgeving van Voys is uniek en bedrijven hebben een goede telefooncentrale nodig om als organisatie bereikbaar te zijn. Of de gesprekken vervolgens uitkomen op een mobiel, vast toestel of op een slimme bril maakt daarna niet uit. 4G-internet maakt het mogelijk om te bellen over VoIP op mobiele toestellen en tablets. Traditioneel gezien levert Voys VoIP-telefoons die gebruik maken van het netwerk van derden; het lokale netwerk en het internet. Dit maakt dat je een goede afdeling Support en Advies nodig hebt plus een aantal betrouwbare internetleveranciers. Dit is in het buitenland lastig te garanderen en ondersteunen. 4G Dat geldt echter niet voor 4G en daarom zijn we druk met het bouwen van de perfecte Voys App waarmee we gaan internationaliseren. Dit kunnen we in het begin namelijk wel eenvoudig vanuit een internationale Customer Care afdeling uut Grunn ondersteunen. Gaan we gelijk 100% app only? Dat gaan we zien, maar de app is het ding dat eenvoudig de landsgrenzen over gaat.

15 Het Voys Model Het is de bedoeling dat je plezier in je werk hebt. Werk is leuk als je je bezig houdt met zaken of processen waarin je geïnteresseerd bent. Als het werk jou interesseert, wil en kun je ook extra stappen zetten om nieuwe dingen te leren en word je er snel goed in. Als je ergens goed in bent, dan is dat leuk om te doen en spoort het je aan om je erin te blijven ontwikkelen. En dat zorgt er weer voor dat je plezier blijft houden in je werk, een positieve spiraal.

16 Het Voys model in de praktijk Geen management Bij Voys hanteren we een ander organisatiemodel dan bij de meeste andere organisaties. Wij geloven dat vrijheid en ruimte de basis vormen van leuk werk. Managers, chefs, hoofden of andere bazen hebben we daarom niet. Jij bent je eigen baas en daarmee verantwoordelijk voor je eigen werk. Wij gaan ervan uit dat jij heel goed zelf beslissingen kunt nemen. En weet je het even niet? Dan zijn je collega s er om met je mee te denken. Soms is het prettig om even met een ervaren collega te sparren. Die vind je veel om je heen. Je hebt een eigen interne coach, maar daarnaast zullen alle collega s om je heen je vragen proberen te beantwoorden. Grotere teams hebben een trekker. Dit is niet de eindverantwoordelijke, maar degene die collega s begeleidt en hen helpt met het doorhakken van knopen. Het weghalen van eventuele werkbarrières is ook een belangrijke taak binnen deze wisselende rol. Geen functies We hebben ook besloten om de functies te laten voor wat ze zijn en te gaan werken met rollen. Een functieomschrijving beschrijft namelijk taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en dit leidt tot: Het creëren van hokjes: Dit hoort wel bij mijn taken en dit niet. Het creëren van afstand: Hier ben ik wel verantwoordelijk voor en hiervoor niet. Het scheppen van beperkingen: Dit mag ik wel en dit mag ik niet. Daar worden we niet gelukkig van. En dus werken wij niet met functies, maar met rollen. Het aannemen van een rol zorgt ervoor dat je dagelijkse taken continu kunnen veranderen. In je werk word je gestimuleerd om dat zoveel mogelijk te doen. Dat maakt dat je, samen met je collega s, volledig verantwoordelijk bent voor het reilen en zeilen bij Voys. Jouw taken kunnen daarmee heel erg variëren en projecten maken die variatie nog wat groter.

17 Projecten Sinds 2013 werken we met projecten. Iedereen kan een project starten. Dat is ontzettend leuk, want hierdoor kun je naast je gewone werk ook andere werkzaamheden oppakken. Je ontwikkelt jezelf door iets anders te doen dan je normaliter zou doen en je helpt Voys verder. Als je iets tegen komt waarvan je vindt dat het beter kan, dan is een project hiervoor in veel gevallen een goede oplossing. Dat kan van alles zijn. Voor alle projecten geldt: het moet Voys 1% beter maken, of de wereld een beetje mooier. Met bijvoorbeeld een open dag laat je (potentiële) klanten je organisatie zien, waarmee je een andere manier van werken laat zien en ons op een andere manier onder de aandacht brengt. Een gezondere lunch draagt bij aan de gezondheid van onze collega s. En gezondere collega s = minder ziekte = minder kosten. Natuurlijk hangen er bepaalde voorwaarden aan de projecten. Project Shoppen tijdens werktijd op de dinsdaochtend helpt ons niets verder. Maar project Voys kleding aanschaffen, zodat onze zichtbaarheid wordt vergroot of project Inrichting van Voys opleuken, zodat collega s in een gezelligere ruimte werken, helpt ons wel verder. En is jouw project zo groot geworden, dat jij er je baan van kan maken? Super! Wij gaan wel op zoek naar een nieuwe collega voor jouw andere werkzaamheden. Dan kan jij doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Stand-up Op dinsdag en donderdag hebben we een gezamenlijke stand-up. Deze mini-vergadering heeft de volgende regels: De vergadering start precies om uur, ook als niet iedereen aanwezig is. De vergadering duurt maximaal 15 minuten, korter mag ook. De vergadering wordt staande gehouden: stand-up, zodat het daardoor al eenvoudig tot 15 minuten wordt beperkt. Bezoekers/klanten zijn van harte welkom. Elke collega beantwoordt de drie grote vragen; Wat heb je gedaan? Wat ga je doen? Waar loop je tegenaan? De andere dagen houden de afdelingen afzonderlijk een stand-up.

18 De maandelijkse pizzasessie Elke eerste donderdag van de maand (of een willekeurige andere donderdag die goed uitkomt) hebben we een pizzasessie. In korte sessies (maximaal 10 minuten) vertellen verschillende collega s waar ze mee bezig zijn. Waar zijn we trots op, waar staan we en waar gaan we naar toe? Dat kan betrekking hebben op lopende projecten, plannen of resultaten van de afdelingen, toffe nieuwe ideeën, enzovoort. Het kan ook zijn dat je het prettig vindt dat die ene collega eens vertelt wat hij nu precies doet. Vraag hem of haar eens om er in een pizzasessie dieper op in te gaan. En ben je een project gestart of heb je juist een fantastisch project afgerond deze maand? Tijdens de pizzasessie enthousiasmeer je je collega s. Soms komt het voor dat we geen pizza eten tijdens zo n sessie, maar bijvoorbeeld boerenkool. Dit proberen we te beperken.

19 Feedback geven en beoordelen In een platte organisatie is het van groot belang dat collega s elkaar feedback geven (er is immers geen manager die dat doet). Hoewel we graag willen dat je jouw collega s dagelijks van feedback voorziet, weten we ook dat dit voor sommige collega s lastig is. Daarom is er twee keer per jaar een feedbackronde. In deze ronde geven je collega s aan waarin zij vinden dat je kunt verbeteren en op welke gebieden zij vinden dat jij excelleert. Om alles een beetje in balans te brengen, voorzie jij je collega s ook van feedback. De feedback is transparant, dus wil je daarna sparren met een collega over de gegeven feedback dan kan dat. Beoordelen doe je zelf Aan het einde van het jaar ga je reflecteren op het jaar. Je mag daarbij jezelf beoordelen. In je beoordelingsdocument geef je aan of jij vindt dat je onvoldoende, matig, goed, zeer goed of uitmuntend hebt gepresteerd. Vervolgens ga je een gesprek aan met twee collega s die je helpen met het aanvullen van je beoordelingsdocument om daarmee tot het beste eindoordeel te komen. Lees hier meer over in het Orakel onder Feedback en Beoordelen. More people would learn from their mistakes, if they weren t so busy denying them Harold J. Smith De feedback is bedoeld om je competenties te versterken en draagt bij aan je zelfkennis. Je feedback is niet bedoeld voor het beoordelen.

20 Teams, tijden en het kantoor Voys heeft verschillende teams. In 2013 hebben we 12 nieuwe collega s én een stagiair mogen verwelkomen in de verschillende teams. Begin 2014 gaan er drie weg en komen er weer zeven bij. Advies De toppers van deze afdeling zijn Miranda, Werner, Tom, Giel, Nadine, Joris, Steven en Dick. Begin februari mochten we daar nog een nieuwe collega aan toevoegen, maar ten tijde van het schrijven van dit handboek was de naam van deze collega nog niet bekend. Team Advies zorgt, samen met Support, voor blije en tevreden klanten met een perfect passende telecomoplossing. Joris heeft daarbij een bijzondere rol. Hij streeft er als procesoptimalisator naar om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen voor zowel klant als collega. Support De mannen van Support zijn Jorg, Eelco en Johan. Zij weten alles over de techniek. Als er iets Stom, stuk en kapot is bij onze klanten, dan zorgen zij ervoor dat het weer gaat werken. Personeelszaken Chantal is verantwoordelijk voor alle kleine en grote dingen met betrekking tot het werken bij Voys. En je kan maar beter lief voor haar zijn: zij zorgt er ook voor dat je loon op je rekening wordt gestort. Finance Bouwina en Dennis zijn de helden van Financiën. Hoewel onze klanten nog wel eens twijfelen over die heldenstatus als hun telefonie door Bouwina genadeloos wordt afgesloten wegens langdurige wanbetaling, zijn wij erg blij met onze administratieve helden. Zij zorgen er ook voor dat Voys op de juiste financiële koers blijft! Marketing en Communicatie Bouke, Anniek en Mark Leenders zijn verantwoordelijk voor alle marketingactiviteiten van Voys. Of het nu gaat om AdWords campagnes, de website voys.nl, het schrijven en nakijken van weblogs of het verzinnen van toffe acties: dit team gaat er vol voor! Oh ja, goed om te weten: Bouke zorgt ervoor dat de mensen van Advies hun werk kunnen doen. Hij draait aan de AdWords-knoppen en kan er op die manier voor zorgen dat het drukker of rustiger wordt (het is bijna magie). Mark Leenders is designer en kan, naast het leveren van support - zijn oude rol-, heel mooie dingen maken.

21 VoIPGRID (ook wel development) Het VoIPGRID platform is dé online telefooncentrale die Voys aan bedrijven levert. Het VoIPGRID team ontwikkelt het platform. De Super Nerds die bij VoIPGRID werken zijn Pascal, Erwin, Allard, Cornelis, Luit, René, Bob, Joris en Ednan. Zij ontwikkelen dag in dag uit nieuwe en toffe functionaliteiten voor ons platform. Naast Super Nerds, zijn er ook een paar Semi-Nerds, te weten Jan-Arend en Ronald (partnermanagers) en Tim (usability expert). Deze mannen werken samen met de Super Nerds om de vertaalslag te maken van code naar Nederlandse taal. Wat doen we niet? 4 x 9 uur werken Na een te korte nachtrust -kinderen of gezellige avondtoch koste wat kost op het werk willen verschijnen. Neem een flitsverlof en kom uitgerust op kantoor. Wat doen we wel? Extra uren draaien voor meer vakantiedagen. Flitsverlof nemen als we surfer zijn en het weer en de wind zijn epic (niet surf- of weergerelateerde flitsverloven zijn ook toegestaan). Natuurlijk kijk je - voordat je zo n flitsverlof opneemt - even kritisch door je agenda, draag je je werk goed over en zorg je ervoor dat je collega s weten dat je er niet bent.

22 Je werkplek Je brengt hier waarschijnlijk meer tijd door achter je bureau dan dat je thuis op de bank zit, dus zorg dat je werkplek goed is afgesteld. Flexibel werken Mag ik ook op andere locaties dan het Voys/VoIPGRID kantoor werken? Jazeker, je mag bijvoorbeeld ook thuiswerken. Wij hebben Het Nieuwe Werken zo ongeveer uitgevonden. In de praktijk werken we echter graag op kantoor. Het is er erg gezellig en communicatie is vaak face-to-face en ad hoc. Wat niet mag is 24x7 aan het werk zijn. Je wordt betaald voor een x aantal uur. Dat aantal uur werk je dus ook. Niet meer en niet minder. Werk je af en toe een keer een paar uur extra? Prima! Deze uren mag je zelfs terugnemen op andere momenten. Werk je structureel meer uren, dan doe jij iets fout, of staat er iets niet goed in je contract ;-) Je laptop Werk je graag op Windows? Dan krijg je een Lenovo X1 carbon (supersnelle en lichte ultrabook). Werk je liever met OSX, dan krijg je een MacBook Air. Verder mag je zelf aangeven welke toetsenborden, muizen, muismatten, koptelefoons en andere randapparatuur je prettig vindt om te gebruiken. We hebben lijstjes van veel gebruikte apparaten en zo stel je zelf je werkplek samen. De Windows/Mac werkplekken zijn standaard van de meest voorkomende software voorzien. Heb je iets nodig waarvoor een licentie noodzakelijk is, loop dan even langs Dennis. Werk je bij VoIPGRID en ben je Super Nerd? Dan bepaal je zelf welke laptop je wilt hebben en welke Linux distro je daarop wilt draaien. Je mag je laptop privé gebruiken. Er zijn echter wel wat spelregels en deze vind je -uiteraard- in het Orakel. De stoelendans Alle collega s zitten verspreid over meerdere kantoren. Tot februari 2014 zaten we per afdeling gescheiden: een advieskantoor, een VoIPGRIDkantoor en een supportkantoor (waar ook de financiële helden zaten). Na de verhuizing van VoIPGRID hebben we ervoor gekozen om de afdelingen te mengen om kruisbestuiving en kennisdeling te bevorderen. Periodiek is er De Grote Stoelendans. We maken dan een nieuwe indeling, waardoor je naast een

23 andere collega met een andere rol zit. Je eigen werkplek neem je mee. We hebben gemerkt dat mensen gehecht zijn aan hun stoel, bureauhoogte en werkplek zut wat ook de reden is dat we niet flexwerken maar migreren. bespreekkamers en is het middelste kantoor ingericht als stilteplek waar acht flexplekken zijn. Tijden Flex- en stilteplekken Gedurende een werkdag worden wij continu gestoord. Zowel bij supportals advieswerk bellen en overleggen we veel. Dat maakt de kantoren soms onrustig. Wij mensen zijn geprogrammeerd om te reageren als wij geroepen worden. Een telefoon vraagt onze aandacht met berichtjes, de computer met s en hangout-/chatberichten, statusupdates en systeemupdates, mensen om ons heen stellen vragen of vertellen iets belangrijks en klanten bellen om informatie te krijgen of een probleem te verhelpen. De mythe van het multitasken is door de wetenschap al vaak ontmaskerd. Wij mensen kunnen niet goed multitasken. Het menselijk brein doet er ongeveer 20 minuten over om weer terug te keren in dezelfde workflow na een interruptie. Laat dit 10 keer gebeuren op één dag en je bent ongeveer 3,5 uur kwijt aan terug in de flow komen. We hebben daarom meerdere Voys is telefonisch open op werkdagen van 8:30 t/m 17:30 uur. Daarbuiten draaien we een storingsdienst voor acute problemen. Je bepaalt in overleg zelf je werktijden. Dat overleg is er voornamelijk voor je collega s: zij willen namelijk graag weten waar ze aan toe zijn. Bij sommige rollen is flexibel werken eenvoudiger dan andere. Daarnaast is het ook gewoon heel gezellig om niet alleen op kantoor te zitten. Lunch! We lunchen elke dag samen om uur. Je hoeft niet zelf je bammetjes mee te nemen, want elke dag hebben we een heerlijke, gezonde lunch die wordt verzorgd door één van onze lunchdames Maaike of Karlien. Zeg dus maar toedeledokie tegen je broodbakje. Toedeledokie Jos - Jiskefet

24 Het zwarte goud. Sterk als de liefde, zwart als de nacht. Je merkt het, wij nemen koffie drinken serieus. Een kop koffie bestaat slechts uit twee eenvoudige bestanddelen: gemalen koffiebonen en ontzettend heet water. Onze geweldige koffiemachine, de Lamborghini onder de koffiezetapparaten, weet deze twee delen heel goed met elkaar te mengen tot een overheerlijk bakje troost, geluk en/of wakker-word-medicijn. Als jij denkt dat daar suiker of melk in hoort, dan heb je het echt mis. Wil je toch proberen of deze toevoegingen de smaak inderdaad minder goed maken? Dan doen we dat met koffiemelk en met suikerstaafjes. Niet met melkpoeder (melkpoeder is namelijk voor kinderen tot 2 jaar) en klonten (suikerklonten zijn voor paarden).

25 Overige Voyszaken Wat je allemaal nog moet weten om hier perfect voorbereid aan de slag te gaan. Fouten maken moet Help! Ik heb een vreselijke fout gemaakt! Fouten maken we niet stiekem en zeker de hele dure fouten niet. Als we er niet over praten, leren je collega s er namelijk ook niet van. Als er iets fout gaat, kijk er dan kritisch naar en stel de waarom-vraag minstens vijf keer. Zie: bit.ly/1b0kle3 De eerste fout is een leermoment. Een tweede keer dezelfde fout maken is niet handig. We maken het zelden mee dat iemand drie keer een zelfde fout begaat. 1% regel Iedereen bij Voys kijkt continu naar wat er anders kan. Iedere dag een procentje beter hebben we dit gedoopt, iets wat we schaamteloos lenen van het bedrijf Zappos. Heb je iets verbeterd? Zet het in het microblog, zodat je collega s kunnen meegenieten van deze leuke successen. Papa (of mama) worden Papa of mama worden is het mooiste dat je in je leven mee gaat maken. Daarom krijg je van de Nederlandse overheid als ega, na de bevalling van je kind, twee hele dagen vrij. Omdat we de wauw -factor daarvan iets te beperkt vinden, krijgen verse papa s bij Voys twee weken ouderschapsverlof. Dan heb je één week de tijd om de trucjes van de kraamverzorgster te oefenen en een week de tijd om ze in de praktijk te brengen. Alsjeblieft collega s, kijk mij een gelukkige papa zijn -foto s zijn in deze periode wel verplicht. Dat er mama s niet bevallen en toch mama worden hebben we nog niet meegemaakt en als we het meemaken is ook hier de papa-regel toepasbaar.

Welkom in de wondere wereld die Voys heet

Welkom in de wondere wereld die Voys heet Welkom in de wondere wereld die Voys heet voys Opgedragen aan onze lieve collega s. Dank dat jullie Voys zo n fantastische plek maken om te werken. 3 6 Inhoudsopgave pagina. Inhoudsopgave 7 Introductie

Nadere informatie

Welkom bij. voys HET GROTE VOYS BOEK - DE EIND 2014 EDITIE

Welkom bij. voys HET GROTE VOYS BOEK - DE EIND 2014 EDITIE Welkom bij voys HET GROTE VOYS BOEK - DE EIND 2014 EDITIE Welkom in de wereld van Voys Voor onze lieve collega s. Dank dat jullie Voys zo n fantastische plek maken om te werken. Welkom bij Voys Dit boek

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

De kansen van online samenwerken

De kansen van online samenwerken De kansen van online samenwerken Independent Insurances Whitepaper 10/10 10-2015 De kansen van online samenwerken Independent Insurances Whitepaper 10/10 10-2015 INDEPENDENT INSURANCES Introductie De

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Maak van je Passie je Bedrijf

Maak van je Passie je Bedrijf - Stappenplan - Sheila van den Bosch www.maakvanjepassiejebedrijf.nl Inleiding Ondernemen geeft je de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet, hoe je dat doet, waar je dat doet en voor welke klanten je

Nadere informatie

Een waarderend gesprek voeren m.b.v. het AI- proces

Een waarderend gesprek voeren m.b.v. het AI- proces Een waarderend gesprek voeren m.b.v. het AI- proces Het 5V- proces van Appreciative Inquiry is een uitstekend instrument voor het houden van een waarderend gesprek of interview. Je kunt de stappen in het

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU?

Hit the Ground Running INGEZET, WAT NU? INGEZET, WAT NU? Het is belangrijk te beseffen dat niet iedere opdrachtgever een gedegen inwerkprogramma heeft zoals je bij Calco bent tegengekomen. Dat de laptop klaarstaat op je nieuwe bureau, je stoel

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie

Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Hoe Zeker Ben Ik Van Mijn Relatie Weet jij in welke opzichten jij en je partner een prima relatie hebben en in welke opzichten je nog wat kunt verbeteren? Na het doen van de test en het lezen van de resultaten,

Nadere informatie

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties

Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Be good & sell it! 10 tips voor heldere communicatie over duurzame locaties Inleiding Be good & sell it! Goed dat je dit e-book hebt gedownload! Hoe belangrijk is het voor jou om helder te communiceren

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt

In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt In 7 stappen naar een opgeruimd huis Hoe je op een makkelijke manier je opruimachterstanden inloopt Ben jij zo iemand die actief is en veel interesses heeft en daardoor ook veel bezigheden en spullen heeft?

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Ruim 25 jaar service gerichte telecomoplossingen. Vast Mobiel VastMobiel

Ruim 25 jaar service gerichte telecomoplossingen. Vast Mobiel VastMobiel Ruim 25 jaar service gerichte telecomoplossingen Intercity Zakelijk levert persoonlijke service met een vast aanspreekpunt Monique, customer care: Ik help graag klanten met vragen over producten en diensten

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Richtlijnen bij het schrijven van reviews

Richtlijnen bij het schrijven van reviews Richtlijnen bij het schrijven van reviews Om je te helpen bij het testen van producten en het schrijven van de reviews, volgen hieronder de richtlijnen van BesteProduct.nl. Neem deze goed door voordat

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Klanten vinden, klanten binden

Klanten vinden, klanten binden Dia 1 Klanten vinden, klanten binden Adinda Keizer 2016 9 jaar geleden zat ik net als jullie op de startersdag. Ik liep al rond met plannen en na de startersdag wist ik het zeker. Ik ging voor mezelf beginnen!

Nadere informatie

Winnen en behouden van nieuwe cliënten

Winnen en behouden van nieuwe cliënten Winnen en behouden van nieuwe cliënten Dat is de kracht van het zelfstandig ondernemerschap in tegenstelling tot de grote bedrijven. Alles draait om het vertrouwen van jouw cliënt in jouw professionaliteit.

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

5 manieren om je eigen pad te bewandelen

5 manieren om je eigen pad te bewandelen 5 manieren om je eigen pad te bewandelen Hierbij het nieuwe artikel met als onderwerp: 5 manieren om je eigen pad te bewandelen. Het is geschreven door wandelcoach Tineke Franssen. Tineke wandelt al een

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

Hoe krijg je een betere balans tussen werk en privé? Hoe houd je je werk-privé balans onder controle?

Hoe krijg je een betere balans tussen werk en privé? Hoe houd je je werk-privé balans onder controle? Hoe krijg je een betere balans tussen werk en privé? Mobiel werken draagt bij aan een optimaal leefritme Een kwart van de ondernemers ligt vaker wakker over de balans tussen werk en privé dan over de toekomst

Nadere informatie

Workshop Timemanagement

Workshop Timemanagement Workshop Timemanagement Rabobank 20 januari 2015 www.focusoptekst.nl TOPICS De basis: taken en stappen E- mail (gefng things done) Nee- zeggen Stop met uitstellen Het nieuwe werken DE BASIS 1. Ken je doelen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Wat staat er in dit boekje?

Wat staat er in dit boekje? Wat staat er in dit boekje? Informatie voor ouders (scheur t maar uit voor ze!) 7 Even uitleggen 11 Ik & Zo! Dit ben ik! 15 Ik & Zo! Handig om te weten 17 Weekschema co-ouderschap 29 Planning weekenden,

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces.

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Klaar mee?! Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Achtergrond van de tool Jongeren die willen stoppen met het plegen

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Mijn computer is leuk

Mijn computer is leuk Handleiding Mijn computer is leuk Ouders praten samen over computers, kinderen en opvoeding Pharos, 2014 Marjolijn van Leeuwen INHOUDSOPGAVE Inleiding blz. 3 De themabijeenkomst blz. 5 Thema 1, oefeningen

Nadere informatie

Starten met Watermelon Messenger

Starten met Watermelon Messenger Starten met Watermelon Messenger Welkom bij Watermelon Messenger! Om zeker te zijn dat jij direct weet hoe je moet beginnen én alles uit ons systeem zult halen, hebben wij een startersgids voor je gemaakt.

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn 1 Kaders bij zelfsturing: financieel gezond zijn Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn Financieel

Nadere informatie

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN

CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN Exact Online CASE STUDY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY MDM LEERT KLANTEN ZELF VISSEN MDM accountants & belastingadviseurs uit Den Haag is hard op

Nadere informatie

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye

Organiseren. werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Organiseren werkt! Krijg meer overzicht,, structuur en (tijd) winst! Germo Bekendam Karlijn L Ortye Inhoud 1. Organiseren is keuzes maken 6. Planning en digitaal organiseren 7. E-mail organiseren Pagina

Nadere informatie

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be

GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be GRATIS content TIPS & ideeën die jij zelf kan gebruiken voor je eigen (bedrijfs)website! #SchrijvenVoorBedrijven JasperVerelst.be - Ik schreef al meer dan 100 commerciële bedrijfswebsites voor ondernemingen

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Anne Marie van Bilsen, www.praktijk-deregenboog.nl 1 Titel: 7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Auteur: Anne Marie van Bilsen Omslagontwerp: R.P. da Costa Druk: ebook Uitgever: Praktijk de Regenboog

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Waarom telefonie via je ICT-partner?

Waarom telefonie via je ICT-partner? Waarom telefonie via je ICT-partner? De toekomst is begonnen. Iedereen - je concurrent ook - maakt telefonie onderdeel van de totale ICT-infrastructuur. Daarmee ontstaan eindeloze mogelijkheden om de kracht

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Auteur: Leni Minderhoud info@45plusondernemer.nl Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Audio 2 Onderscheidend vermogen, specialisatie en toegevoegde waarde Welkom terug bij de tweede audioles van

Nadere informatie

IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN BRAINSTORMEN. Angelique Wittenbernds BrainStorm-Company. Van Dromen naar Creeeren

IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN BRAINSTORMEN. Angelique Wittenbernds BrainStorm-Company. Van Dromen naar Creeeren IN 7 STAPPEN EFFECTIEF BRAINSTORMEN Ik help ondernemers van dromen naar creëren, ik geef jou als ondernemer het resultaat dat je keuzes kunt maken en deze keuzes gaat implementeren. Na het toepassen van

Nadere informatie

Over de streep. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent, zou je weten dat.. 3. Cadeautje.. 3. Stap over de streep als 3.

Over de streep. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent, zou je weten dat.. 3. Cadeautje.. 3. Stap over de streep als 3. Over de streep Inhoud Over de streep. 1. Zaalindeling... 2. Hoe ziet de dag eruit?.. 2. Hoe ziet de workshop eruit?.. 2. De groep(en). 2. Wat te doen als.. 3. Hoe. 3. Uit de knoop. 3. Als je me echt kent,

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 6: klaar voor klanten Les 3: Marketing Technieken Pen en papier? Marketing technieken Er bestaan heel veel verschillende soorten marketing technieken In deze

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT

1. STRESS EN TIME MANAGEMENT 1 VOORWOORD Voordat ik StressPro oprichtte ben ik enkele jaren actief geweest op het terrein van time management. Ik had namelijk zelf ervaren hoe hectisch en gejaagd het leven kon zijn. Ik had behoefte

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam Weerwolven van Wakkerdam In een stadje hier niet ver vandaan, wonen behalve gewone nette burgers, ook mensen die s nachts weerwolven worden. Deze weerwolven worden elke nacht wakker en hebben dan vreselijke

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken

Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken speciale editie 2008 vriendinnen 29 Speciale editie Tijdschrift met alle informatie over het congres Vrienden Maken Zo maak je vrienden bladzijde 3 Zo blijf je vrienden bladzijde 10 Geef je op voor het

Nadere informatie

Het Knaapengevoel. Vooraf

Het Knaapengevoel. Vooraf Het Knaapengevoel Vooraf Zo gaan we met elkaar om! Leg het maar eens uit: het Knaapen-gevoel. Als werknemers van KnaapenGroep weten we onbewust wat ermee bedoeld wordt en gedragen we ons ernaar. Maar hoe

Nadere informatie

Tekstsoortenles Brief niveau B

Tekstsoortenles Brief niveau B Tekstsoortenles Brief niveau B Wat doe je in deze les? Bij de les Andere tekstsoort van Nieuwsbegrip XL lees je allerlei verschillende soorten teksten. Zoals een verslag, een reclametekst, een brief of

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

Lesbrief verslaving aan games of sociale media

Lesbrief verslaving aan games of sociale media Lesbrief verslaving aan games of sociale media Tijd: 45 55 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Introduceer het onderwerp kort: gamen en actief zijn op sociale media zijn superleuk. Hoe komt dat eigenlijk?

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie