THEMA 8 : De bouw van nieuwe woningen voortzetten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "THEMA 8 : De bouw van nieuwe woningen voortzetten"

Transcriptie

1 Voltooid Bezig In project Aangekondigd Opgegeven Niet begonnen THEMA 8 : De bouw van nieuwe woningen voortzetten Lijst van maatregelen opgenomen in het regeerakkoord Actie Fase van vooruitgang Info/commentaar 59 Gelet op de evolutie van de conjunctuur en de grote leegstand van kantoren zal de Regering er zoveel als mogelijk op toezien de ontwikkeling van nieuwe kantoorruimten te beperken in afwachting van de doelstellingen van het nieuwe GPDO. De leegstand van kantoren die te huur of te koop staan, blijft in Brussel erg hoog (1,2 miljoen m² of meer dan 9% van het gebouwenbestand). Daarbovenop is er ook nog verborgen leegstand (kantoren die leegstaan, maar niet meer te huur of te koop worden aangeboden). Maar van een beperking van de ontwikkeling vanwege de Brusselse overheden (gewest en gemeenten) kunnen we niet spreken. De echte beperking gebeurt door de projectontwikkelaars zelf die omwille van de economische crisis en een afgenomen vraag in de meeste wijken - zelf de markt te regelen door de realisatie van vergunningen die werden uitgereikt uit te stellen. Een studie uit 2010 in opdracht van het Ministerie over een mogelijk moratorium op kantoren concludeert dat een reglementair moratorium opleggen voor nieuwbouw of verbouwing van kantoren teveel nadelen oplevert. Men pleit voor omkaderende maatregelen zoals bijvoorbeeld een variabele kantorentaks in functie van gebruik of leegstand van het gebouw, bouwnormen die het gemakkelijker moeten maken om kantoren nadien om te vormen tot woningen, de procedure voor bouwvergunningen voor omvormingen versnellen, En moratorium op nieuwe kantoren komt er dus niet, maar van de voorgestelde omkaderende maatregelen werd er geen werk gemaakt.. In het Demografische Bestemmingsplan is evenmin in een fundamentele inperking van de kantoorruimte voorzien. Wel is voorzien dat er meer woningen kunnen (niet moeten!!)

2 komen in de kantoorgebieden en stedelijke industriegebieden. 60 Elk verstedelijkingsproject op een vrijliggende grond moet een «duurzame wijk»-logica hebben en voldoen aan strenge duurzaamheidscriteria : een grote energieperformantie, milieuperformantie (materialen, waterbeheer, biodiversiteit), een sociaal en functioneel gemengd karakter, zachte mobiliteit Deze doelstelling moet in het nieuwe GPDO worden opgenomen en het BWRO zal in die zin worden aangepast. Daarom moeten alle verstedelijkingsprojecten op vrij liggende grond bestemd worden voor functies : waarvoor elders in de stad geen ruimte kan worden gevonden en waarvoor vraag bestaat waaraan niet kan worden voldaan door renovatie van bestaande gebouwen die beantwoorden aan de uitdagingen gesteld door de te voorziene bevolkingsaangroei : woningen, uitrustingen (kinderkribben, scholen, groene ruimten, sportvelden...) die beantwoorden aan een collectieve behoefte, meer bepaald op economisch vlak. 61 Leegstaande kantoren die als woningen een nieuwe bestemming krijgen, bieden overigens de mogelijkheid de gemengdheid van de functies te verbeteren in vele wijken In september 2013 keurde de regering het ontwerp van Gewestelijke Plan voor Duurzame Ontwikkeling goed. Voor de ontwikkeling van de tertiaire sector legt deze regering de volgende accenten : - doorgaan met het huidige beleid om grote kantoren bij de grote stations in te planten en nieuwe kantoren in de buurt van multimodale knooppunten van openbaar vervoer. - De herontwikkeling van de Leopold III-laan - leegstaande en verouderde kantoorgebouwen converteren in woningen in uitrustingen. In het Ontwerp van Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling dat de Brusselse regering in september 2013 goedkeurde vinden we deze duurzame wijklogica effectief terug. Omdat het GPDO echter niet zal worden goedgekeurd door deze regering, is er van een aanpassing van de Brusselse Wetboek Ruimtelijke Ordening ook geen sprake. Charles Picqué, op 21 september 2010 : «Sinds 1997 zijn m² kantoren omgevormd in woningen, uitrusting en handel. Met andere woorden : de eigenaars van leegstaande kantoren hebben begrepen dat reconversie tot woningen rendabel kan zijn en we zien inderdaad dat alsmaar meer (verouderde) kantorden worden omgevormd. Om die tendens nog meer te steunen, lanceren Charles Picqué

3 en Christos Doulkeridis op 16 juni 2011 een projectoproep voor de gesubsidieerde omvorming van kantoren tot woningen. Een bedrag van is voorzien. Die oproep resulteert in 8 weerhouden projecten voor de omvorming tot 450 woningen. In juni 2012 werden voor 3 projecten (283 woningen) vergunningsaanvragen ingediend. Een tweede oproep, que le secrètaire d état au logement comptait lancer au second semestre 2012, en ciblant spécifiquement la finalité sociale des logements issus de la reconversion de bureaux, is niet doorgegaan. De reconversie van verouderde kantoren tot woningen is volgens het Overzicht van het kantorenpark n 29 van februari 2012 echter geen wondermiddel. Met het tempo waarmee de reconversies de afgelopen 5 jaar gebeurden ( ), gemiddeld m² per jaar zou het 10 jaar duren om de helft van de 1,2 miljoen m² leegstaande kantoren (commerciële projecten) weg te werken. 62 Na de aanneming van het nieuwe GPDO moet het GBP hervormd worden zodat het mogelijk wordt meer flexibiliteit te brengen in administratiegebieden om de woningproductie te bevorderen. 63 Het is dus belangrijk de inspanning voort te zetten in het kader van het stedenbeleid (woningen die gelijkgesteld zijn aan sociale woningen in de Wijkcontracten), van de financiering van de sociale Réformer le PRAS : Omdat omkaderende maatregelen (zoals bouwnormen die het gemakkelijker moeten maken om kantoren nadien om te vormen tot woningen, snellere procedure voor bouwvergunningen voor omvormingen) niet werden genomen, blijft deze maatregel voor ons toch in de fase in project. (zie ook maatregel 59). In het Demografische Bestemmingsplan dat werd goedgekeurd is effectief voorzien dat in administratiegebieden (zones de bureaux) meer woningen kunnen (niet moeten!!) komen. Niet alleen in de adminstratiegebieden worden trouwens meer woningen voorzien, ook in andere zones ( stedelijke industriegebieden) wordt de mogelijkheid gecreerd om woningen te bouwen. Onze grootste tegenkanting is dat in het DGBP met geen woord wordt gesproken over het type woningen, het doelpubliek van die woningen, zodat de vrees bestaat dat de woningen niet zullen beantwoorden aan de behoeften van de gewone Brusselaar, laat staan de Brusselaar met een laag inkomen. We hebben in de hoofstukken 3, 4 en 5 gezien dat de inspanningen worden voortgezet.

4 woningen aan de gemeenten (alleenstaande woningen), van de bouw en de renovatie van sociale woningen (Huisvestingsplan, renovatieprogramma's om niet conforme of leegstaande woningen terug op de openbare markt te brengen), van het aanbod van middelgrote woningen (Woningfonds en GOMB) 64 De wijkcontracten zullen aangepast worden aan de uitdagingen van de duurzame stad en in het bijzonder aan de behoefte aan energie-gebonden renovatie van de bestaande gebouwen. Hiertoe zal de ordonnantie houdende organisatie van de herwaardering van de wijken worden aangepast om de wijkcontracten om te vormen tot «Duurzaam Wijkcontract» dat voorziet in een specifiek energie- en milieuhoofdstuk met specifieke middelen. Het doel is om de omvorming van het energie-aspect van gebouwen te versnellen specifiek voor de oude en kansarme wijken die geherwaardeerd moeten worden. 65 De samenwerking met de privésector moet ook worden versterkt om een woningenmix te verkrijgen en dit om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de demografische uitdaging die het Gewest te wachten staat. Op 28 januari 2010 heeft de Brusselse regering de ordonnantie op de stedelijke herwaardering goedgekeurd. Voortaan moeten we spreken van duurzame wijkcontracten.. Twee belangrijke wijzigingen worden in het toepassingsbesluit van de ordonnantie aangebracht. Voortaan zullen projecten gesubsidieerd kunnen worden op het vlak van leefmilieu en energie : afvalpreventie, biodiversiteit, gemeenschapstuinen, bodemsanering, Maar de gewijzigde ordonnantie gaat nog verder. In de wijkcontracten kan ook de ontwikkeling, renovatie van buurthandel worden opgenomen. Eigenlijk is dit een onduidelijk voorstel waarmee niet duidelijk is welke mix wordt bedoeld? Betekent dit dat de openbare actoren in hun projecten privépromotoren betrekken of omgekeerd dat privépromoteren in hun project ook geconventioneerde woningen of woningen van sociale aard moeten voorzien. Bij de voorstelling van de stand van zaken van het Plan voor de Huisvesting eind mei 2011 kondigde Staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis aan dat hij een nieuw intiatief wil lanceren : net zoals in andere gewest een quotum van openbare of geconventioneerde woningen opleggen in ieder privé woningproject van een zekere omvang. We hebben sindsdien niets meer gehoord van dit idee. Op het terrein zelf gebeurt er wel één en ander : de omvorming van kantoren tot woningen (zie maatregel 61) en uitwisseling van terreinen in een gezamenlijk project tussen SLRB en een privépromotorr aan de Ninoofsepoort met de bedoeling sociale woningen, middelgrote woningen en vrije woningen te voorzien. De belangrijkste vernieuwing van de laatste 6 maand is wel het

5 66 De bouw van woningen moet tevens een echte mogelijkheid zijn om de laagstgeschoolde Brusselaars werkgelegenheid te bieden, door systematisch de sociale en milieuclausules in de bouwopdrachten te activeren. ontwerp van besluit dat de Brusselse regering heeft goedgekeurd voor een hervorming van de stedenbouwkundige lasten. In het ontwerpbesluit is voorzien dat voor kantoorprojecten, maar ook voor woningprojecten van meer dan 1000 m² gewest of gemeenten aan de projectontwikkelaar 15% woningen kunnen opleggen (ofwel geconventioneerde woningen, woningen van sociale aard, middelgrote woningen, sociale woningen, ). Probleem is dat de projectontwikkelaar die verplichting kan afkopen door het storten van een vergoeding, een vergoeding die volgens ons veel te laag is en het voor de projectontwikkelaar wel heel gemakkelijk maakt om hiervoor te kiezen, zodat de kans dat er effectief gemengde projecten komen klein is. Op 25 februari 2011 lanceerden de Brusselse regering, de sociale partners en beroepsfederaties de Alliantie Werkgelegenheid-Leefmilieu duurzaam bouwen die ondermeer streeft naar een betere opleiding van werknemers en werkzoekenden voor nieuwe technieken en een betere tewerkstelling van laaggeschoolden specifiek voor de sector duurzaam bouwen. Meer informatie over de missie, projecten vindt u op : Al op 2 april 1998 nam de Brusselse regering de beslissing nam om sociale clausules bij de overheidsopdrachten in Brussel verplicht te maken. Aantal maatregelen per fase van vooruitgang : We stellen echter in de praktijk vast dat bij het Woningfonds sociale clausules sinds +/- 10 jaar niet meer gevraagd worden en dat ook bij de BGHM en bij de OVM s geen sociale clausules worden opgenomen. = Evolutie van de maatregelen sinds de laatste woonbarometer van september 2013

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten

THEMA 7 : De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten 7. De energiefactuur van de huurders en van de inwonenende eigenaars verlichten Niet begonnen Opgegeven Aangekondigd In project En cours Voltooid Info/commentaar 48 Het energiecertificaat waarin voorzien

Nadere informatie

Meer dan 2 400 woningen ter beschikking gesteld van de Brusselaars in 2011 dankzij het gewestelijk beleid

Meer dan 2 400 woningen ter beschikking gesteld van de Brusselaars in 2011 dankzij het gewestelijk beleid Meer dan 2 400 woningen ter beschikking gesteld van de Brusselaars in 2011 dankzij het gewestelijk beleid Woensdag 29 februari 2012. Staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis, heeft een algemene

Nadere informatie

september 2013 een nieuwe huisvestingscode een huurtoelage voor thuislozen geen omkadering van de huurprijzen

september 2013 een nieuwe huisvestingscode een huurtoelage voor thuislozen geen omkadering van de huurprijzen België PB 1000 Brussel 1 afgiftekantoor: 1000 Brussel 1 N 1/1837 september 2013 art. 23 # 53 07-08 - 09-2013 driemaandelijks dossier van de BBRoW Afzender: BBRoW, Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel van de

Nadere informatie

december 2012 Strijd tegen leegstaande woningen versterkt Huurtoelage: nog altijd bijna niets! van de 73 maatregelen uit het Brusselse regeerakkoord

december 2012 Strijd tegen leegstaande woningen versterkt Huurtoelage: nog altijd bijna niets! van de 73 maatregelen uit het Brusselse regeerakkoord België PB 1000 Brussel 1 afgiftekantoor: 1000 Brussel 1 N 1/1837 december 2012 van de 73 maatregelen uit het Brusselse regeerakkoord art. 23 # 48 10-11 - 12-2012 driemaandelijks dossier van de BBRoW Afzender:

Nadere informatie

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002;

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002; 60046 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/31584] 21 DECEMBER 2017. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeente Molenbeek om het bijzonder

Nadere informatie

THEMA 3 : De sociale huisvesting bewaren en ontwikkelen

THEMA 3 : De sociale huisvesting bewaren en ontwikkelen Lijst maatregelen opgenomen in het regeerakkoord Actie Fase vooruitgang Info/commentaar Voltooid Bezig In project Aangekondigd Opgegeven Niet begonnen 12 Het moratorium op de verkoop die worden beheerd

Nadere informatie

HOUDENDE ORGANISATIE VAN DE STEDELIJKE HERWAARDERING.

HOUDENDE ORGANISATIE VAN DE STEDELIJKE HERWAARDERING. ADVIES VAN DE ADVIESRAAD VOOR HUISVESTING EN VOOR STADSVERNIEUWING VAN 21 OKTOBER 2016 MET BETREKKING TOT: - HET VOORONTWERP VAN BESLUIT BETREFFENDE HET STADSBELEID TOT UITVOERING VAN DE ORDONNANTIE HOUDENDE

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018 ADVIES Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling 2018 20 september 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax :

Nadere informatie

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding 2008. Hoofdstuk: Huisvesting

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding 2008. Hoofdstuk: Huisvesting Hoofdstuk: Pagina 1 De bouw van 5 000 sociale (70 %) en middelgrote (30 %) woningen 86 Investeringstoelage aan de Brusselse elijke smaatschappij (BGHM) voor de bouw van sociale en middelgrote woningen

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel. 11 april 2014

ADVIES. Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel. 11 april 2014 ADVIES Ontwerp van gewestelijk natuurplan voor Brussel 11 april 2014 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax : 02 502

Nadere informatie

maart 2014 De laatste van deze legislatuur

maart 2014 De laatste van deze legislatuur België PB 1000 Brussel 1 afgiftekantoor: 1000 Brussel 1 N 1/1837 De laatste maart 2014 art. 23 # 55 01-02 - 03-2014 driemaandelijks dossier van de BBRoW Afzender: BBRoW, Henegouwenkaai 29, 1080 Brussel

Nadere informatie

Hervorming van de Brusselse Huisvestingscode 2003-2013. Aurélie MAHOUX & Nicolas BERNARD

Hervorming van de Brusselse Huisvestingscode 2003-2013. Aurélie MAHOUX & Nicolas BERNARD Hervorming van de Brusselse Huisvestingscode 2003-2013 Aurélie MAHOUX & Nicolas BERNARD Context Steeds meer instrumenten en acties De strijd tegen het tekort aan woningen kan enkel efficiënt zijn in het

Nadere informatie

STAD BRUSSEL ONTWERP VAN BIJZONDER BESTEMMINGSPLAN 60/41 BELLIARD/ETTERBEEK. (afwijking van het GBP)

STAD BRUSSEL ONTWERP VAN BIJZONDER BESTEMMINGSPLAN 60/41 BELLIARD/ETTERBEEK. (afwijking van het GBP) BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST DE GEWESTELIJKE ONTWIKKELINGSCOMMISSIE Doc 15075-1935AD REGION DE BRUXELLES-CAPITALE LA COMMISSION REGIONALE DE DEVELOPPEMENT - STAD BRUSSEL ONTWERP VAN BIJZONDER BESTEMMINGSPLAN

Nadere informatie

T&T werd meer dan een decennium geleden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest benoemd als hefboom gebied of gebied van gewestelijk belang. Het gaat immers om de ontwikkeling van een zeer groot onbebouwd

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING

WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING WONINGFONDS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MEMORANDUM - SAMENVATTING Mevrouw Meneer Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de toegang tot huisvesting steeds moeilijker. Het Woningfonds

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. 6 MEI 2010. Ordonnantie tot wijziging van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (1)

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. 6 MEI 2010. Ordonnantie tot wijziging van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (1) MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST N. 2010 1598 [C 2010/31260] 6 MEI 2010. Ordonnantie tot wijziging van het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (1) Artikel 1. Deze ordonnantie regelt

Nadere informatie

GEDEELTELIJKE WIJZIGING VAN HET GBP GGB 15 HEIZEL ONTWERP LASTENBOEK BETREFFENDE DE UITWERKING VAN EEN AANVULLING VOOR HET MILIEUEFFECTENRAPPORT

GEDEELTELIJKE WIJZIGING VAN HET GBP GGB 15 HEIZEL ONTWERP LASTENBOEK BETREFFENDE DE UITWERKING VAN EEN AANVULLING VOOR HET MILIEUEFFECTENRAPPORT BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGION DE BRUXELLES-CAPITALE DE GEWESTELIJKE LA COMMISSION ONTWIKKELINGSCOMMISSIE REGIONALE DE DEVELOPPEMENT CRD-GOC GEDEELTELIJKE WIJZIGING VAN HET GBP GGB 15 HEIZEL ONTWERP

Nadere informatie

gelet op het besluit van de Brussels Hoofdstedelijke Regering van 27/05/2010 tot uitvoering van de voornoemde ordonnantie;

gelet op het besluit van de Brussels Hoofdstedelijke Regering van 27/05/2010 tot uitvoering van de voornoemde ordonnantie; De gemeenteraad, gelet op de ordonnantie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van 28/01/2010 houdende organisatie van de stedelijke herwaardering, gewijzigd op 06/12/2012; gelet op het besluit van de

Nadere informatie

Bureau 31/08/2016 Nota 56

Bureau 31/08/2016 Nota 56 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw Bureau 31/08/2016 Nota 56 Voorwerp Voorontwerp

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Leegstand bestrijden. Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid. 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren

Leegstand bestrijden. Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid. 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren Leegstand bestrijden Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid 8 gemeentelijke observatoria voor de huisvesting subsidiëren De verbouwing van de lege verdiepingen boven handelszaken aanmoedigen

Nadere informatie

ADVIES. 20 maart 2014

ADVIES. 20 maart 2014 ADVIES Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot wijziging van het besluit van 8 maart 2012 houdende uitvoering van de ordonnantie van 27 november 2008 betreffende de ondersteuning van

Nadere informatie

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 31690 MONITEUR BELGE 28.03.2019 BELGISCH STAATSBLAD BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2019/11386] 14 MAART 2019. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de vaststelling van een perimeter

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 inzake het voorontwerp van ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019

ADVIES. Ontwerp van richtplan van aanleg. «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 ADVIES Ontwerp van richtplan van aanleg «Voormalige kazernes van Elsene» 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS

WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS BELGISCH STAATSBLAD 08.01.2010 Ed. 2 MONITEUR BELGE 721 WETTEN, DECRETEN, ORDONNANTIES EN VERORDENINGEN LOIS, DECRETS, ORDONNANCES ET REGLEMENTS GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE

Nadere informatie

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/30984]

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/30984] 42206 BELGISCH STAATSBLAD 22.05.2018 MONITEUR BELGE BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/30984] 3 MEI 2018. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot wijziging van het besluit van de Brusselse

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Stimuli en hinderpalen voor doeltreffende renovaties Leefmilieu Brussel Participatief proces voor ontwerp van een stedelijk renovatieproject: Tivoli Duurzame wijk Arnaud Bilande

Nadere informatie

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning

Brussel, 24 juni _Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning. Advies. Uniek loket bouw- en milieuvergunning Brussel, 24 juni 2008 082406_Advies uniek loket bouw- en milieuvergunning Advies Uniek loket bouw- en milieuvergunning 1. Inleiding De SERV werd op 29 mei door de Vlaamse minister van Openbare werken,

Nadere informatie

Openbare woningen plannen en produceren

Openbare woningen plannen en produceren Openbare woningen plannen en produceren Belangrijkste maatregelen van de Regering Nut Geschiktheid Het Gewestelijk plan voor duurzame ontwikkeling (GPDO) openbaar laten onderzoeken De productiemiddelen

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 5 Inleiding 7 Inhoud 11 Lijst van afkortingen 17

Inhoud. Woord vooraf 5 Inleiding 7 Inhoud 11 Lijst van afkortingen 17 Woord vooraf 5 Inleiding 7 Inhoud 11 Lijst van afkortingen 17 A. DEMOGRAFIE 19 Trefwoorden 19 Vaststellingen 19 De stand van zaken 19 1 De grenzen van Brussel 19 2 Bevolkingsverloop 22 3 Leeftijden en

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE HERFST 2017 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Presentatie

Nadere informatie

SINT LAMBRECHTS-WOLUWE

SINT LAMBRECHTS-WOLUWE SINT LAMBRECHTS-WOLUWE Ontwerp van bestek van het milieueffectenverslag (bestek MEV) van het gemeentelijk ontwikkelingsplan (GemOP) Advies van de Gewestelijke Ontwikkelingscommissie 8 oktober 2009 Gelet

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST N. 2009 1380 26 MAART 2009. Ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 5 juni 1997 betreffende de milieuvergunningen (1) [C 2009/31188] Het Brussels

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Vorming. De Brusselse huisvestingscrisis en de huisvestingsactoren. 14 juni 2012. vzw Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH)

Vorming. De Brusselse huisvestingscrisis en de huisvestingsactoren. 14 juni 2012. vzw Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) Vorming De Brusselse huisvestingscrisis en de huisvestingsactoren 14 juni 2012 vzw Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) Henegouwenkaai 29 in 1080 Brussel www.bbrow.be 02/502 84 63 De Brusselse

Nadere informatie

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!»

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» PERSCONFERENTIE 17 JANUARI 2007 Evelyne Huytebroeck Brusselse Minister van Leefmilieu en Energie Nieuwe Energiepremies 2007 «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» 1 Context

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 19 MEI 2000. - Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de voorwaarden waaraan personen moeten voldoen om als ambtenaar van ruimtelijke ordening te kunnen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0023 Rv. nr.: 09.0023 B&W-besluit d.d.: 03-03-2009 B&W-besluit nr.: 09.0192 Naam programma +onderdeel: Nr.7, stedelijke ontwikkeling. Onderwerp: Voorbereidingsbesluit Van Vollenhovenkade

Nadere informatie

MONITORING VAN DE PUBLIEKE WOONPROJECTEN. Overzicht door de Brusselse Referent Huisvesting N R. 2 / JAN UAR I 20 19

MONITORING VAN DE PUBLIEKE WOONPROJECTEN. Overzicht door de Brusselse Referent Huisvesting N R. 2 / JAN UAR I 20 19 MONITORING VAN DE PUBLIEKE WOONPROJECTEN Overzicht door de Brusselse Referent Huisvesting N R. 2 / JAN UAR I 20 19 1 MONITORING VAN DE PUBLIEKE WOONPROJECTEN IN BRUSSEL NR. 2 / JANUARI 2019 1. Inleiding

Nadere informatie

Structurele leegstand van kantoren en het ruimtelijk ordeningsrecht. Mr. M.H.J. van Driel LL.M.

Structurele leegstand van kantoren en het ruimtelijk ordeningsrecht. Mr. M.H.J. van Driel LL.M. Structurele leegstand van kantoren en het ruimtelijk ordeningsrecht Mr. M.H.J. van Driel LL.M. Structurele leegstand van kantoren Massale leegstand van kantoren: ca. 6 miljoen m2 leeg ca. 2 miljoen m2

Nadere informatie

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden

REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden REVITALISERING HERONTWIKKELING Noodzakelijk Voor kantoor- en winkelpanden Kader Sinds de crisis van 2008 tot 2016 is er veel veranderd in de vraag naar bedrijfshuisvesting. Met name de kantorenmarkt en

Nadere informatie

Project BAT Lavoisier

Project BAT Lavoisier Project BAT Lavoisier CONSTRUCTIE EN RENOVATIE VAN ± 12.000 BRUTO M² GECONVENTIONEERDE WONINGEN EN ± 120 BRUTO M² BESTEMD VOOR EEN HANDELSZAAK OF VOORZIENING, TUSSEN DE DE KONINCKSTRAAT, DE VAN KALCKSTRAAT

Nadere informatie

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT AGENDA VAN DE PLENAIRE VERGADERING VAN VRIJDAG 14 JUNI 2013 om 9.30 uur en om 14.30 uur ZAAL VAN DE PLENAIRE VERGADERINGEN Lombardstraat 69 1.- INOVERWEGINGNEMINGEN VOORSTEL

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke motivering Orthen 2-14

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke motivering Orthen 2-14 B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke motivering Orthen 2-14 1) Status Het voorstel heeft betrekking op de collegebevoegdheid van het voeren van een inspraakprocedure op grond van artikel 2 en 4 van de Inspraakverordening

Nadere informatie

VOORSTEL VAN ORDONNANTIE BETREFFENDE DE BODEMSANERING.

VOORSTEL VAN ORDONNANTIE BETREFFENDE DE BODEMSANERING. VOORSTEL VAN ORDONNANTIE BETREFFENDE DE BODEMSANERING. Eerste bemerkingen van de gezamenlijke werkgroep VOB/Gemeenschap van Ondernemingen in de Haven van Brussel. De Werkgroep wordt ingelicht over het

Nadere informatie

KANAALPLAN PILOOTSITE BIESTEBROEK. BRAL - 10 Juni 2017

KANAALPLAN PILOOTSITE BIESTEBROEK. BRAL - 10 Juni 2017 KANAALPLAN PILOOTSITE BIESTEBROEK BRAL - 10 Juni 2017 KANAALPLAN EEN TOEGEWIJD TEAM - de bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: bewaakt de algemene visie van het Kanaalplan; voert zijn adviesopdracht

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 13 SEPTEMBER 2018

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 13 SEPTEMBER 2018 Brussel, woensdag 12 september 2018 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 13 SEPTEMBER 2018 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 6 september 2018.

Nadere informatie

Deel I. Burgerlijk recht

Deel I. Burgerlijk recht Deel I. Burgerlijk recht 1. Zakenrecht................ 3 Eigendom...................... 3 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........ 3 Huur.......................... 5 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........

Nadere informatie

44226 MONITEUR BELGE 24.08.2007 BELGISCH STAATSBLAD

44226 MONITEUR BELGE 24.08.2007 BELGISCH STAATSBLAD 44226 MONITEUR BELGE 24.08.2007 BELGISCH STAATSBLAD MATERIEL OUTPLACEMENT : MATERIAAL OUTPLACEMENT : Quantité Description Hoeveelheid Omschrijving Matériel informatique Informaticamateriaal 19 PC COMPAQ

Nadere informatie

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck De potentiële verbetering van de energie- en milieuprestaties van gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is

Nadere informatie

Vraag nr. 15 van Filiep Santy van 18 december 2014

Vraag nr. 15 van Filiep Santy van 18 december 2014 STAD KORTRIJK ------------------------ G E M E E N T E R A A D Bulletin van Vragen en Antwoorden Jaargang 24 - nummer 5 mei 2015 Vraag nr. 15 van Filiep Santy van 18 december 2014 Evolutie woongelegenheden

Nadere informatie

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK PARLEMENT AGENDA VAN DE PLENAIRE VERGADERING VAN VRIJDAG 16 JULI 2010 om 9.30 uur en om 14.30 uur ZAAL VAN DE PLENAIRE VERGADERINGEN Lombardstraat 69 1. - INSTALLATIE VAN VIER LEDEN

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 21 FEBRUARI 2019

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 21 FEBRUARI 2019 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 21 FEBRUARI 2019 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 14 februari 2019. A 2 Betrekkingen met het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Kantorenvisie Netwerkstad Twente. Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012

Kantorenvisie Netwerkstad Twente. Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012 Kantorenvisie Netwerkstad Twente Aanbevelingen en beleidsafspraken Februari 2012 1 Inleiding: Het doel van deze Kantorenvisie Netwerkstad is een beter beeld krijgen van het functioneren van de Kantorenmarkt

Nadere informatie

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79)

Roeselare - Tielt. 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) Roeselare - Tielt 1. Reservegebieden voor woonwijken (KB 17/12/79) 0180 De gebieden die als "reservegebied voor woonwijken" zijn aangeduid, kunnen op initiatief van de gemeente of de vereniging van gemeenten

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding

Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding Opleiding Duurzaam Gebouw : Algemene opleiding Leefmilieu Brussel Balans en feedback van de Voorbeeldgebouwen, Audrey DAMIEN LEEFMILIEU BRUSSEL / DPT PROMOTIE DUURZAAM GEBOUW Opleiding uitgewerkt door

Nadere informatie

Notaris Hans Van Overloop

Notaris Hans Van Overloop Nieuwe contactgegevens vanaf 10 maart 2010 Stedenbouwkundige vergunningen Loketadres op afspraak Postadres Grote Markt 1 2000 Antwerpen Tel 03 338 67 45 notaria@stad.antwerpen.be SW/V/SV Alle briefwisseling

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 19 DECEMBER 1998. - Besluit van de Vlaamse regering houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 1 juli 1997 tot uitvoering van het decreet van 19

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van omzendbrief betreffende de sociale clausules in de overheidsopdrachten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

ADVIES. Ontwerp van omzendbrief betreffende de sociale clausules in de overheidsopdrachten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. ADVIES Ontwerp van omzendbrief betreffende de sociale clausules in de overheidsopdrachten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 14 september 2012 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse

BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse BRUHWA[1], zo heet het nieuwe instrument waarmee het Brusselse Woningfonds huurders wil helpen bij het betalen van de huurwaarborg en dat vanaf begin 2018. Waarover gaat het? Wat zijn de nieuwigheden?

Nadere informatie

Kamer van de Middenstand. Initiatiefadvies betreffende de bevoegdhedenoverdracht van de federale Overheid naar de Gewesten op het vlak van handelshuur

Kamer van de Middenstand. Initiatiefadvies betreffende de bevoegdhedenoverdracht van de federale Overheid naar de Gewesten op het vlak van handelshuur Kamer van de Middenstand Initiatiefadvies betreffende de bevoegdhedenoverdracht van de federale Overheid naar de Gewesten op het vlak van handelshuur 2012 Het advies werd goedgekeurd tijdens de plenaire

Nadere informatie

De harmonisatie van de stedenbouwkundige lasten

De harmonisatie van de stedenbouwkundige lasten De harmonisatie van de stedenbouwkundige lasten Sinds 1 augustus 1 omkadert en harmoniseert het Gewest de stedenbouwkundige lasten. Het doel is zo objectief mogelijk vast te stellen in welke gevallen lasten

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 14 FEBRUARI 2019

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 14 FEBRUARI 2019 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 14 FEBRUARI 2019 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 7 februari 2019. A 2 Betrekkingen met het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Introductie tot het Vlaams-Brussels landschap m.b.t. opleiding en werk. www.tracebrussel.be

Introductie tot het Vlaams-Brussels landschap m.b.t. opleiding en werk. www.tracebrussel.be Introductie tot het Vlaams-Brussels landschap m.b.t. opleiding en werk. www.tracebrussel.be België, een federale staat bestaande uit 3 gewesten. Vlaanderen België Wallonië België = 3 gewesten, nl. Vlaanderen

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen

Seminarie Duurzaam Bouwen 1 Seminarie Duurzaam Bouwen Kantoorgebouwen duurzaam herbestemmen Leefmilieu Brussel KANTOORGEBOUWEN IN BRUSSEL EN HUN HERBESTEMMING Sophie COEKELBERGHS OVERZICHT VAN HET KANTORENPARK/BSO/ DIRECTIE STUDIES

Nadere informatie

Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs

Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs Monitoring van de schoolplaatsen In het kader van het ontwerp-gpdo heeft de gewestregering de opdracht gegeven om een 'stand van zaken op te maken

Nadere informatie

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS Advies 2017-09 / 6.07.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Wijzigende

Nadere informatie

ADVIES. Strategische uitvoerbaarheidsstudie betreffende de vestiging van een biomethanisatie-eenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

ADVIES. Strategische uitvoerbaarheidsstudie betreffende de vestiging van een biomethanisatie-eenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ADVIES Strategische uitvoerbaarheidsstudie betreffende de vestiging van een biomethanisatie-eenheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 21 februari 2019 Economische en Sociale Raad voor het Brussels

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan Notalex BVBA Notaris Kroonlaan 145 bus F 1050 Elsene Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 16 december 2015 Uw kenmerk TDT/30471 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/15. SU2015/0920 Fax 02/717.88.93

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie houdende de oprichting van een «stedelijke vrijhandelszone» 17 april 2013

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie houdende de oprichting van een «stedelijke vrijhandelszone» 17 april 2013 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie houdende de oprichting van een «stedelijke vrijhandelszone» 17 april 2013 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan IFAC SERVICE BVBA Brusselsesteenweg 58 3080 Tervuren Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 10 mei 2016 Uw kenmerk Mail dd 19/04/2016 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/16. SU2016/0313 Fax 02/717.88.93

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 MAART 2011.

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 MAART 2011. ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 MAART 2011 inzake de criteria aan te nemen voor de definitie van de begrippen

Nadere informatie

Stedenbouw: regering verlicht lasten

Stedenbouw: regering verlicht lasten Stedenbouw: regering verlicht lasten Enkele maanden geleden hebben we de nieuwe normen inzake stedenbouwkundige lasten voorgesteld 1. Intussen heeft de Brusselse Regering de modaliteiten vereenvoudigd

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST 6 MEI 1999. - Decreet houdende wijziging van het decreet van 27 november 1997 tot wijziging van het Waalse Wetboek van Ruimtelijke Ordening, Stedenbouw en Patrimonium gewijzigd

Nadere informatie

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088

Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Registratienr.: 2012I02088 Pagina 1 van 6 Versie Nr. 2 Definitief Afdeling: Beleid Leiderdorp, 3-01-2013 Onderwerp: RVS Transformatie naar wonen Elisabethhof 1 ( Astellas) Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met transformatie

Nadere informatie

een plek op de luchthaven economie en ruimte om te ondernemen

een plek op de luchthaven economie en ruimte om te ondernemen een plek op de luchthaven economie en ruimte om te ondernemen START colloquium ruimte om te ondernemen ruimte om te on ndernem men STA ART collo oquium Een plek op de luchthaven Vlaams beleidskader d =

Nadere informatie

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09.

ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN. Advies / 6.09. < ADVIES OVER HET ONTWERPBESLUIT TOT WIJZIGING VAN DE ERKENNINGS- EN SUBSIDIEVOORWAARDEN VAN SOCIALE VERHUURKANTOREN Advies 2016-11 / 6.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte

Nadere informatie

ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN

ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN ADVIES ONTWERPBESLUIT AANPASSINGSPREMIE VOOR WONINGEN Advies 2018-18 / 30.08.2018 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Modaliteiten

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Deel I. Burgerlijk recht

Deel I. Burgerlijk recht mwb-3205-wetboek.landmeter-expert.book Page iii Wednesday, September 19, 2012 4:19 PM Deel I. Burgerlijk recht 1. Zakenrecht.............. 3 Eigendom........................ 3 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel).......

Nadere informatie

Notaris Ines van Opstal

Notaris Ines van Opstal SW/BUR/SV Alle briefwisseling te richten aan Stad Antwerpen - / Stedenbouwkundige vergunningen, Jan Van Rijswijcklaan 162, 2020 Antwerpen Notaris Ines van Opstal Louisalei 60 2660 HOBOKEN uw bericht van

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

Het energiebeleid in het BHG

Het energiebeleid in het BHG De financiering van de energiebesparingsmaatregelen voor appartementsgebouwen Het energiebeleid in het BHG De duurzame energieperspectieven >< duurzame stad De spanning tussen vraag en aanbod neemt toe

Nadere informatie

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen Bijlage II stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen

Nadere informatie

MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD

MONITEUR BELGE Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 14.11.2011 Ed. 2 BELGISCH STAATSBLAD 68251 VLAAMSE OVERHEID N. 2011 2948 [C 2011/35922] 14 OKTOBER 2011. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

ADVIES. 21 september 2017

ADVIES. 21 september 2017 ADVIES Voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de vrijstellingen van beschikbaarheid op de arbeidsmarkt wegens studies, beroepsopleidingen of stages 21 september 2017

Nadere informatie

Project "COPRODUCTIE MET DE JONGEREN" 2015-2016. Duurzaam Wijkcontract 'Rond Leopold II' Kandidatuurdossier

Project COPRODUCTIE MET DE JONGEREN 2015-2016. Duurzaam Wijkcontract 'Rond Leopold II' Kandidatuurdossier Gemeente Sint-Jans-Molenbeek Afdeling van Stedelijke Ontwikkeling - Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Duurzaam Wijkcontract Rond Leopold II Project "COPRODUCTIE MET DE JONGEREN" 2015-2016

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan IMMO BRIGITTA BVBA Markt 1 3080 Tervuren Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 7 maart 2017 Uw kenmerk Mail dd 09/02/2017 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/17. SU2017/0114 Fax 02/717.88.93

Nadere informatie

houdende wijziging van het decreet van 3 mei 2013 betreffende de bescherming van de verkeersinfrastructuur in geval van bijzonder wegtransport

houdende wijziging van het decreet van 3 mei 2013 betreffende de bescherming van de verkeersinfrastructuur in geval van bijzonder wegtransport ingediend op 1189 (2016-2017) Nr. 1 1 juni 2017 (2016-2017) Voorstel van decreet van Annick De Ridder, Dirk de Kort, Mathias De Clercq, Bert Maertens, Karin Brouwers en Paul Van Miert houdende wijziging

Nadere informatie

Leuven Noord. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN

Leuven Noord. gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Leuven Noord BIJLAGE 1: GRAFISCH PLAN BIJLAGE 2: STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap colofon Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

b Onvermijdelijk Ambtelijke huisvesting is onvermijdelijk onderdeel van het ambtelijke apparaat.

b Onvermijdelijk Ambtelijke huisvesting is onvermijdelijk onderdeel van het ambtelijke apparaat. gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00096 Beslisdatum B&W 28 januari 2014 Dossiernummer 14.05.451 Raadsvoorstel Ambtelijke huisvesting lange termijn vanaf 2020 Inleiding In juni 2012 heeft de raad besloten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorstel: Burgemeester en wethouders. Kerngegevens. Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014

Raadsvoorstel. Voorstel: Burgemeester en wethouders. Kerngegevens. Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014 Raadsvoorstel Burgemeester en wethouders Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014 Onderwerp : Aanvraag om omgevingsvergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het

Nadere informatie

Middagen van de. Stedelijke Ontwikkeling

Middagen van de. Stedelijke Ontwikkeling Middagen van de Stedelijke Ontwikkeling 22.09.2015 www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 1 Waar? www.gob.irisnet.be/stedelijke-ontwikkeling 2 2015 (eerste maanden) 2014 (eerste maanden) 2013 (2003

Nadere informatie

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars Persdossier 7 juni 2017 : 255 miljoen euro voor de Brusselaars Didier Gosuin Brussels Minister van Economie, Tewerkstelling en Beroepsopleiding 1 Het Brussels Gewest vereenvoudigt de tewerkstellingssteun

Nadere informatie

Beleidsregels Leegstandwet

Beleidsregels Leegstandwet Beleidsregels Leegstandwet Datum: 28 april 2009 Burgemeester en wethouders van Soest; Gelet op artikel 1.3, vierde lid Algemene Wet Bestuursrecht en artikel 15, eerste lid van de Leegstandwet; Overwegende

Nadere informatie