Gedaan met studeren? Plan je toekomst! De weg naar werk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gedaan met studeren? Plan je toekomst! De weg naar werk"

Transcriptie

1 Gedaan met studeren? Plan je toekomst! In deze farde vind je alle informatie die je nodig hebt om de eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Breng deze farde mee wanneer je door Actiris wordt uitgenodigd. Je kunt er al je documenten die betrekking hebben op jouw zoektocht naar werk in klasseren. Je inschrijving Wat na je inschrijving? De begeleiding tijdens je zoektocht naar werk Solliciteren Werkaanbiedingen De weg naar werk Wat kan Actiris je nog bieden? Nuttige adressen

2 Je inschrijving als werkzoekende Ik ben ingeschreven als werkzoekende, wat moet ik nu doen? Wat is een beroepsinschakelingstijd? Na je inschrijving bij Actiris als werkzoekende, begint je beroepsinschakelingstijd te lopen. Tijdens deze periode zet je je maximaal in om een job te vinden. Heb je op het einde van je beroepsinschakelingstijd geen werk gevonden, dan kan je een aanvraag voor een inschakelingsuitkering indienen. De RVA zal je inspanningen om werk te zoeken evalueren en op basis daarvan beslissen of je al dan niet recht hebt op een uitkering. Hoelang duurt de beroepsinschakelingstijd? Je beroepsinschakelingstijd duurt 310 dagen (12 maanden) ongeacht je leeftijd. Je beëindigt je studies in juni of juli en je schrijft je in vóór 1 augustus > je beroepsinschakelingstijd begint te lopen ten vroegste vanaf 1 augustus Je beëindigt je studies op een ander ogenblik (2de zit, thesis, ) of je zet je studies tijdens het schooljaar stop > je beroepsinschakelingstijd begint te lopen vanaf de dag van je inschrijving Je hebt een industriële leertijd beëindigd, dan hoef je geen beroepsinschakelingstijd te doorlopen Mag ik nog als jobstudent werken? Je mag na het einde van je studies nog met een studentencontract werken tijdens de maanden juli, augustus en september. Deze studentenjob zal de duurtijd van je beroepsinschakelingstijd niet verlengen. Mag ik een opleiding volgen tijdens mijn beroepsinschakelingstijd? We raden je aan om bij de RVA na te vragen of de gekozen opleiding geen gevolgen heeft voor je beroepsinschakelingstijd. Het al dan niet verkrijgen van een akkoord hangt af van een aantal criteria : het soort van opleiding, verhoogt deze opleiding je kansen op de arbeidsmarkt of leidt de opleiding naar een knelpuntberoep. Opgelet, je moet beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt zelfs indien je in opleiding bent. > Meer info vind je op Call center Via ons callcenter kun je een adreswijziging doorgeven en je kunt zonder je te verplaatsen attesten (A15 en A23) aanvragen. Bel hiervoor naar van maandag tot vrijdag van 8.30 tot en van tot [Tip] Hou je rijksregisternummer bij de hand. Je vindt dit nummer op de achterkant van je identiteitskaart of op je SIS-kaart.

3 Je inschrijving als werkzoekende Wat moet ik doen als ik tijdens mijn beroepsinschakelingstijd werk vind? > Actiris verwittigen > Indien je zonder onderbreking gedurende een periode van 28 dagen of langer hebt gewerkt, dan moet je je op het einde van deze tewerkstelling terug inschrijven bij Actiris > Is je periode van tewerkstelling korter dan 28 dagen, dan moet je niets doen Deze werkperiodes tellen mee voor je beroepsinschakelingstijd. Heb ik nog recht op kinderbijslag? Je behoudt als schoolverlater tijdens je beroepsinschakelingstijd je recht op kinderbijslag. Je kinderbijslag valt weg indien je een inschakelingsuitkering krijgt, een maandinkomen ontvangt dat hoger is dan het toegestane plafond of wanneer je 25 jaar wordt. Wanneer moet ik mij bij een ziekenfonds inschrijven? Zodra je inschakelingsuitkeringen ontvangt, werk vindt of de leeftijd van 25 jaar bereikt hebt. Je bent dan niet meer ten laste van je ouders en moet je in eigen naam bij een ziekenfonds aansluiten. Informeer je bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering of bij één van de neutrale, christelijke, socialistische, onafhankelijke of liberale ziekenfondsen. Wat moet ik doen na mijn beroepsinschakelingstijd? Heb je op het einde van je beroepsinschakelingstijd nog geen werk gevonden dan moet je je inschrijving als werkzoekende bij Actiris bevestigen. Je krijgt : > een inschrijvingsbewijs A23 voor je uitbetalingsinstelling > een formulier C109-art 36. dat je door je secundaire school moet laten invullen én je moet een inschakelingsuitkering aanvragen bij een uitbetalingsinstelling (HVW of vakbond) Inschakelingsuitkeringen zijn uitkeringen die je onder bepaalde voorwaarden krijgt en het bedrag is afhankelijk van je gezinssituatie en leeftijd. Het recht op een inschakelingsuitkering is ook beperkt in de tijd en zal om de 6 maanden door de RVA geëvalueerd worden. Het is dus belangrijk dat je alle schriftelijke bewijzen van je inspanningen om werk te vinden bewaart. > Meer info vind je op Hoe moet ik mij opnieuw inschrijven? Je kunt je op verschillende manieren bij Actiris inschrijven : > je kunt je opnieuw inschrijven via > rubriek Werkzoekende - Mijn Actiris : je creëert dan een eigen account waardoor je je dossier zelf kunt beheren > heb je geen internet thuis, gebruik dan de pc s die in onze agentschappen ter beschikking staan > als het internet je ding niet is en je liever een persoonlijk contact met een consulent hebt, dan kun je je bij een Actiris agentschap herinschrijven [Tip] De agentschappen zijn open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 u. tot u. en van u. tot 16 u; op donderdag enkel van u. tot 16 u.

4 Wat moet je doen na je inschrijving? Nu begint je zoektocht naar werk! Neem je toekomst zelf in handen om je actieve beroepsloopbaan te starten, en begin met solliciteren. Wat wordt er van mij als werkzoekende verwacht? Wat kan ik van Actiris verwachten? 1. Dat je je actief inzet om werk te vinden en ingaat op werkaanbiedingen. 2. Dat je je aanmeldt als Actiris je uitnodigt, en dit op de afgesproken plaats en tijdstip. 3. Dat je meewerkt aan de acties die Actiris je voorstelt. 4. Dat je ons alle inlichtingen bezorgt die van belang zijn bij jouw zoektocht naar werk (kwalificatiewijziging, gevolgde opleidingen...). 5. Dat je ons zo snel mogelijk informeert over een adreswijziging, nieuw adres of telefoonnummer. Indien je deze richtlijnen niet volgt, kan dat gevolgen hebben voor je inschrijving en/of uitkering. 1. Agentschappen in je buurt. 2. De mogelijkheid om een Mijn Actiris -account aan te maken om je dossier te beheren. 3. Een administratieve opvolging van je inschrijving. 4. Informatie die je kan helpen bij je zoektocht naar werk. 5. Een aanbod aan werkaanbiedingen in Brussel, België of het buitenland. 6. Een analyse van je situatie op de arbeidsmarkt en een oriëntering naar concrete acties. 7. Een infrastructuur waar je technische ondersteuning krijgt om je zoektocht naar werk te optimaliseren. 8. Gespecialiseerde diensten in functie van je noden. 9. Een aanbod van partners van Actiris verspreid over de Brusselse gemeenten. Mijn vragenlijst invullen Je hebt je ingeschreven als werkzoekende bij Actiris. De volgende stap is om te bepalen hoe je je zoektocht naar werk gaat aanpakken. Op het volgende blad vind je een vragenlijst. Vul die zo nauwkeurig mogelijk in en breng hem mee voor je volgende afspraak. Je consulent zal de antwoorden met jou overlopen.

5 De begeleiding tijdens je zoektocht naar werk Een job vinden is niet altijd gemakkelijk. Je Actiris-consulent speelt hierbij een sleutelrol: door zijn kennis van de arbeidsmarkt kan hij je nieuwe pistes aanreiken en zal hij je begeleiden tijdens je zoektocht naar werk. Hij is jouw aanspreekpunt bij Actiris, aarzel dus niet om hem al je vragen te stellen. Het actieplan, de snelste weg naar werk Je consulent zal samen met jou je sterke en minder sterke punten overlopen, je vaardigheden analyseren en mogelijke tekorten aanduiden Samen met je consulent bepaal je jouw beroepsobjectief: een job die je wil en kan uitoefenen Om deze job te vinden stelt de consulent samen met jou je actieplan op Hierin staan alle stappen vermeldt die je moet zetten : een cv opmaken, een opleiding volgen, je inschrijven bij een interimkantoor,. Je consulent zal je voor bepaalde acties doorverwijzen naar andere Actiris diensten of partners Je moet actief meewerken aan de acties die in je actieplan staan. Je zal moeten aantonen dat je voldoende en passende inspanningen levert om werk te vinden, zoals vermeldt in de informatiebrief die je van de RVA hebt ontvangen. Wat gebeurt er met mijn actieplan? Tijdens het eerste jaar van je inschrijving word je regelmatig en intensief begeleid. Je zult door je consulent uitgenodigd worden om na te gaan hoever je staat met de realisatie van je actieplan. Je bent verplicht om op deze uitnodigingen in te gaan, en je aan te bieden op afgesproken plaats en tijdstip.

6 De begeleiding tijdens je zoektocht naar werk Hoe bereid ik mijn actieplan voor? De eerste stap is om een duidelijk beeld te krijgen van wat je op de arbeidsmarkt wilt en kunt doen. Heb je een duidelijk beeld voor ogen van de job die je wilt uitoefenen en heb je daar de nodige vaardigheden voor, dan kun je onmiddellijk werk zoeken. Misschien is dit voor jou nog niet zo duidelijk en moet je eerst een beroepsoriëntering of een korte bijscholing volgen. Je Actiris-consulent zal je helpen om na te gaan wat in jouw geval nodig is. Samen met hem maak je je persoonlijke actieplan op, waarin alle acties staan die je moet ondernemen. Door je actieplan vast te leggen, kom je tot de constructie van je beroepsproject. Je moet nu de daad bij het woord voegen en je afgesproken acties uitvoeren. Tijdens elk opvolgingsgesprek met je consulent zal worden nagekeken wat je al hebt gedaan. Ik heb nog geen duidelijk beeld van wat ik wil doen? Dan moet je eerst je beroepsproject bepalen. Je consulent zal je hiervoor een beroepsoriëntering aanraden. Dit kan samen met andere werkzoekenden in groep gebeuren of tijdens een individueel gesprek. De bedoeling hiervan is dat je een antwoord vindt op volgende vragen : Wat zijn je troeven : wat kun je doen, waar ben je goed in, waar heb je eventueel al een eerste ervaring in kunnen opdoen,? Wat zou je willen doen : heb je bepaalde interesses of hobby s, wil je in ploegen werken, in een groot of klein bedrijf,? Welke job kies je : welke functie past het best bij jouw profiel, in welke sector zou je het liefst willen werken,? Het is pas als je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt doen, dat je verder kunt met je actieplan. Ik moet eerst een opleiding volgen? Voor je droomjob moet je net iets meer kunnen? Dan kan het nuttig zijn om een beroepsopleiding te volgen. Je consulent zal je informeren over de verschillende soorten opleidingen, de duur van de opleiding enz. Eenmaal de keuze gemaakt, kan hij je inschrijven voor een infosessie of ingangstoets.

7 Hoe pak je het solliciteren aan? Je hebt een duidelijk beeld over de functie die je wil uitoefenen? Begin dan met solliciteren. Het is echter belangrijk om de juiste sollicitatietechnieken toe te passen. De dienst Begeleiding Actief Zoeken naar Werk kan je hierbij helpen. Deze dienst biedt zowel individuele modules aan, die aangepast zijn aan je vraag en behoeften, als groepsmodules. Je kunt er terecht om : de verschillende kanalen te leren kennen om vacatures op te sporen : de media, de websites van bedrijven, opendeurdagen van bedrijven, vacaturewebsites, je cv op te stellen : je cv is jouw visitekaartje voor de werkgever je sollicitatiebrief te schrijven : je brief zet je kwaliteiten in de verf en geeft je motivatie voor de job duidelijk weer de telefoon te leren gebruiken om informatie in te winnen en een sollicitatiegesprek vast te krijgen een sollicitatiegesprek voor te bereiden en te simuleren (op video) : je bereidt je voor op de vragen die je kunt krijgen tijdens het sollicitatiegesprek zodat je niet van je stuk wordt gebracht op het moment zelf uitleg te krijgen over psychologische testen : door een aantal oefeningen te maken, weet je hoe je ze moet aanpakken en zal je op het moment zelf minder zenuwachtig zijn > Bel naar om een afspraak te maken. > Je kan ook langsgaan bij de Ateliers Actief Zoeken naar Werk die partner zijn van Actiris. Vraag je consulent om de contactgegevens of kijk op Jobfocus Je zoekt een plek waar je op je eigen tempo je zoektocht naar werk kunt organiseren en waar je extra advies krijgt rond solliciteren? Maak gebruik van de Jobfocus zoekruimte. Je kunt er gratis gebruikmaken van pc s met internetaansluiting, telefoon en fax om contact op te nemen met werkgevers. Je vindt er kranten en gespecialiseerde tijdschriften, een computergestuurd leerprogramma waarmee je je zoektechnieken kunt verbeteren, Er is eveneens een team van coaches en consulenten aanwezig om je vragen over je zoektocht naar werk te beantwoorden. [Bel naar voor een afspraak.]

8 Waar vind je werkaanbiedingen? Bij Actiris vind je een uitgebreid aanbod aan werkaanbiedingen in Brussel, België of het buitenland. Het is belangrijk dat je regelmatig zelf onze werkaanbiedingen nakijkt en de werkaanbiedingen selecteert die je interesseren. In een Actiris-agentschap In alle Actiris-agentschappen vind je informatiezuilen waar je zelf de beschikbare vacatures kan bekijken en uitprinten. Voor de vacatures die geen contactgegevens van het bedrijf vermelden, kun je ter plaatse bij een consulent langsgaan. Online via je Mijn Actiris -account Op kun je je persoonlijke Mijn Actiris -account aanmaken. Dit biedt je een aantal voordelen : Je kunt je zoekvoorkeuren voor werkaanbiedingen aanduiden en opslaan. Je kunt aangeven dat je automatisch per mail werkaanbiedingen wilt ontvangen. Je kunt nakijken hoe het zit met de behandeling van je weerhouden vacatures. Je hebt een overzicht van de vacatures waarvoor je reeds hebt gesolliciteerd. Werken in het buitenland Ben je op zoek naar een job in Europa of buiten de Europese grenzen? Ga dan zeker eens langs bij Actiris International. De consulenten gespecialiseerd in internationale mobiliteit geven je informatie over de leefen werkomstandigheden in andere landen en kunnen je helpen om je vertrek voor te bereiden. Ben je op zoek naar een beroepsstage in Europa dan kan je ook bij hen terecht. Zij kunnen je alle informatie geven over deze stagebeurzen. [Actiris International] De Brouckèreplein 22 te 1000 Brussel Tel Vrij toegankelijk alle dagen van 9u tot 12u30 of op afspraak voor een persoonlijk advies.

9 Wat kan Actiris je nog bieden? Actiris-cheques Kennis van meerdere talen is een troef, zeker als je in Brussel wilt werken. Daarom biedt Actiris je 2 verschillende taalcheques aan waarmee je gratis en op maat je talenkennis van het Nederlands, Frans, Engels of Duits kunt verbeteren. Een taalopleiding die je voorbereidt op het zoeken naar werk: een sollicitatiegesprek voeren, een motivatiebrief opstellen of taalexamens voorbereiden. Een taalopleiding die zich vooral zal toespitsen op de functie die je zal uitoefenen nadat je een arbeidscontract hebt ondertekend. Maak een afspraak om een taaltest af te leggen in je Actiris-agentschap Moet je voor de job die je wilt uitoefenen met een bepaald informaticasysteem werken of moet je je kennis van het internet verbeteren? Ook hiervoor heeft Actiris 2 verschillende ICT-cheques ontwikkeld, waarmee je een gratis opleiding op maat kunt volgen. Maak een afspraak met je consulent om te bepalen wat je nodig hebt op het vlak van informatica of internet en om je opleidingsplan op te stellen. Sociale Consultatie van Actiris Je zoekt werk en je ondervindt moeilijkheden door lichamelijke of mentale gezondheidsproblemen? Je hebt problemen die je professionele inschakeling bemoeilijken of die maken dat je niet met een opleiding kunt starten? De maatschappelijk werkers van de sociale dienst Sociale Consultatie van Actiris ontvangen je in een vertrouwelijke sfeer en bieden je ondersteuning bij het zoeken naar een gepaste job. > De dienst Sociale Consultatie ontvangt je individueel en enkel na afspraak. Bel naar het nummer Discriminatie bij aanwerving Heb je de indruk dat je tijdens een selectieprocedure gediscrimineerd werd? Dat je geslacht, huidskleur, ras, leeftijd, seksuele geaardheid, handicap of elke andere vorm van discriminatie een invloed heeft gehad op de manier hoe je behandeld werd? Wat kun je doen? Neem contact met ons op! In elk Actiris-agentschap kun je met je klacht bij een consulent «discriminatie» terecht, of je kunt langsgaan bij het Informatieloket voor Discriminatie bij Aanwerving op de Antwerpselaan 26 te 1000 Brussel. > Het Informatieloket is vrij toegankelijk op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 u. tot u. Na afspraak elke namiddag, uitgezonderd op donderdag, tel

10 Nuttige adressen De Agentschappen Je kunt er terecht bij een consulent die samen met jou je actieplan zal bepalen en die je zal opvolgen tijdens je zoektocht naar werk. Je kunt er ook alle werkaanbiedingen raadplegen, informatie over de arbeidsmarkt krijgen en je kan er taaltesten afleggen. > Surf naar of bel naar om het dichtstbij gelegen agentschap te kennen De Taalhoek Je kunt er alle taaltesten afleggen (Frans, Engels, Duits en Nederlands) en info krijgen over taalopleidingen > Aanwezig in elk Actiris agentschap of na afspraak op Kiekenmarkt 7 (1ste verdieping ) Brussel - Tel > Begeleiding Actief Zoeken naar Werk Je kunt er op afspraak terecht om een beroepsoriëntering te volgen, te leren hoe je een sollicitatiebrief en een CV moet opstellen, een sollicitatiegesprek voorbereiden, > Kiekenmarkt 7 (2de verdieping) Brussel - Tel > Jobfocus Je kunt er gebruik maken van internet, telefoon, fax, kranten, enz. om er je zoektocht naar werk op een autonome manier te organiseren. Je kunt er ook raad vragen bij consulenten. > Kiekenmarkt 7 (1ste verdieping) Brussel - Tel > Actiris International Je vindt er alle informatie over werken en leven in het buitenland. Je kunt er ook werkaanbiedingen binnen Europa en daarbuiten raadplegen. > De Brouckèreplein Brussel - Tel > Sociale consultatie Bij deze dienst kan je op afspraak terecht indien je een fysieke, psychologische of sociale beperking hebt. > Kiekenmarkt 7 (2de verdieping) Brussel - Tel > Het Kinderdagverblijf Ze kunnen je kind jonger dan 3 jaar opvangen indien je een afspraak hebt met een werkgever of uitgenodigd bent bij Actiris. Zij kunnen ook opvang voor je kind zoeken indien je werk gevonden hebt of met een opleiding start. > Kiekenmarkt 7 (1ste verdieping) Brussel - Tel

11 Andere nuttige adressen RVA > Marcel Broodthaersplaats Brussel - Tel > Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW) > Plantenstraat 69, 1210 Brussel - Tel > > Algemene Centrale van de Liberale Vakbonden van België (ACLVB) Contacteer het algemeen secretariaat voor een adres in je gemeente > Boudewijnlaan 11 - Bus Brussel - Tel > > Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) Contacteer het callcenter voor een adres in je gemeente > Tel > Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) Contacteer het callcenter voor een adres in je gemeente > Tel > > Bruxelles Formation Carrefour Informatie over Franstalige opleidingen > Bischoffsheimlaan 22/ Brussel - Tel Vrij toegankelijk van 9u00 tot 12u30 VDAB Werkwinkel Informatie over Nederlandstalige opleidingen > Centraal : Rouppeplein Brussel - Tel > Noord : Jerusalemstraat Schaarbeek - Tel > Zuid : Birminghamstraat Anderlecht - Tel Actiris partners Je kunt tijdens je zoektocht naar werk beroep doen op meer dan 150 partners waar Actiris mee samenwerkt. > Om de verschillende partners te kennen, verwijzen we je door naar > rubriek Partners > Wie zijn onze partners?

12 Vragenlijst Hoe ver sta je in jouw zoektocht naar werk? Doe dan deze kleine test. Geef een eerlijk antwoord op alle vragen om te weten waar je staat. Je antwoorden zijn ook belangrijk voor het gesprek dat je nadien met je consulent zult hebben. 1 b A Ik ben bereid om eender welke job te aanvaarden. b B Ik solliciteer naar verschillende functies bij eenzelfde werkgever. b C Ik weet precies welke functie/ welk beroep uit te oefenen. 2 b A De sector en het domein van tewerkstelling zijn voor mij van geen belang. b B Ik aarzel, ik denk dat bepaalde sectoren of domeinen mij beter zouden liggen. b C Ik heb een duidelijk beeld van de beroepssector(en) (openbare sector, privé, zelfstandig statuut) et het/de domein(en) (bv. horeca, onderwijs, handel ) die mij interesseert/interesseren. 3 b A Ik heb geen in België erkende opleiding gevolgd of erkend diploma behaald om de gewenste functie /beroep uit te oefenen. b B Ik heb een opleiding gevolgd, maar die volstaat niet of is niet aangepast om de functie / het beroep van mijn voorkeur uit te oefenen. b C Ik heb een geattesteerde opleiding gevolgd of een in België erkend diploma behaald om de gezochte functie / het gewenste beroep uit te oefenen. 4 b A Ik heb geen flauw idee over welke sterke punten ik beschik om de gezochte functie / het gewenste beroep met succes uit te oefenen. b B Ik bezit ongetwijfeld troeven om de functie / het beroep uit te oefenen, maar ik vind het moeilijk die te verwoorden. b C Ik kan spontaan drie of meer vaardigheden/troeven opsommen voor het uitoefenen van de functie / het gewenste beroep. 5 b A Ik heb een werkgever geen ervaring te bieden. b B Ik heb ervaring maar ik denk niet dat deze mij van pas zal komen bij het vinden van werk. b C Ik beschik over een interessante ervaring (interims, studentenjobs, stages, vrijwilligerswerk) die ik kan uitspelen tegenover een werkgever.

13 Vragenlijst 6 b A k heb nooit nagedacht over de arbeidsomstandigheden die voor mij belangrijk zouden kunnen zijn. b B Ik weet dat bepaalde arbeidsomstandigheden belangrijk zijn voor mij, maar ik slaag er niet in ze te verwoorden. b C Ik kan minstens drie voor mij realistische en belangrijke arbeidsomstandigheden aangeven. (bv. type uurrooster, loon, niveau van verantwoordelijkheid, standplaats ) 7 b A Ik weet niet waar ik werkaanbiedingen kan vinden die overeenstemmen met wat ik zoek. b B Ik kijk naar de werkaanbiedingen op de informatiezuilen in de agentschappen of op de website van Actiris. b C Ik surf regelmatig naar verschillende websites om werkaanbiedingen te vinden en stuur spontane sollicitatiebrieven naar werkgevers waar ik graag bij zou willen werken. 8 b A Ik weet niet hoe ik een cv of sollicitatiebrief moet schrijven en wat ik er juist moet in vermelden. b B Ik heb een cv en een sollicitatiebrief gemaakt die ik voor alle werkaanbiedingen kan gebruiken. b C Ik kan een cv en een spontane sollicitatiebrief en/of een antwoord op een werkaanbieding schrijven die mijn vaardigheden, mijn troeven, mijn motivatie en mijn kwaliteiten voor de functie goed in de verf zetten. Je hebt vooral het antwoord A gekozen Je beroepsproject moet bepaald worden. Je vindt het moeilijk om bevredigende keuzes te maken, op persoonlijk en professioneel vlak. Je Actiris-consulent kan je helpen om meer kans te maken op een vlotte inschakeling op de arbeidsmarkt. Hij geeft je persoonlijk advies en zal je in contact brengen met een dienst die je kan helpen om je beroepsproject uit te werken. Hij zal je in alle fasen bijstaan. Je hebt vooral het antwoord B gekozen Je moet je beroepsproject nog wat verfijnen, wil je efficiënter naar werk zoeken. Tijdens je zoektocht heb je hier en daar advies nodig. Bijvoorbeeld : inlichtingen over opleidingen, je troeven leren verwoorden, de activiteitensector bepalen,. Je Actiris-consulent kan je vragen beantwoorden of zal je doorverwijzen naar gespecialiseerde consulenten. Je hebt vooral het antwoord C gekozen Je hebt een duidelijk omschreven beroepsproject. Via onze website kan je werkaanbiedingen raadplegen, of gebruik de informatiezuilen in onze agentschappen. Ga naar een Jobfocuszoekruimte om je zoektocht naar werk op je eigen tempo te organiseren.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job, stel je je waarschijnlijk een heleboel vragen:

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job, stel je je waarschijnlijk een heleboel vragen: Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job, stel je je waarschijnlijk een heleboel vragen: > Hoe moet ik mij inschrijven als werkzoekende? > Waar vind ik passende werkaanbiedingen? > Hoe stel ik mij voor

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST WERK ZOEKEN MIJN MAP BEREID JE SOLLICITATIE- GESPREK!... KLAAR OM NAAR HET BUITENLAND HOEVER STA JE

Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST WERK ZOEKEN MIJN MAP BEREID JE SOLLICITATIE- GESPREK!... KLAAR OM NAAR HET BUITENLAND HOEVER STA JE Gedaan met studeren? PLAN JE TOEKOMST DOE DE TEST ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER WERK ZOEKEN MIJN MAP MIJN HULPMIDDEL BIJ MIJN ZOEKTOCHT NAAR WERK IK KLASSEER ER AL MIJN NUTTIGE DOCUMENTEN EN

Nadere informatie

focus op werkloosheid na studies

focus op werkloosheid na studies focus op werkloosheid na studies Het voortzetten van uw studies is ongetwijfeld een van de manieren om aan de werkloosheid te ontsnappen. Wanneer u na uw studies echter niet meteen een job kunt vinden,

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgie.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van de jongeren tijdens de beroepsinschakelingstijd

focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van de jongeren tijdens de beroepsinschakelingstijd focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van de jongeren tijdens de beroepsinschakelingstijd Deze brochure belangt u aan indien u zich na het einde van uw studies hebt ingeschreven als werkzoekende

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

School gedaan? Wat nu?

School gedaan? Wat nu? School gedaan? Wat nu? ACLVB Jongeren Eindelijk! Je verlaat de schoolbanken en je besluit om op zoek te gaan naar werk. Maar wat moet je nu allemaal in orde brengen? Wat is de eerste stap? Het allerbelangrijkste

Nadere informatie

Inschrijving bij de VDAB

Inschrijving bij de VDAB school verlater Je hebt besloten dat de tijd van studeren voorbij is. Misschien ben je opgelucht. Maar wellicht sta je voor nieuwe verantwoordelijkheden. Voor een eigen inkomen zorgen bijvoorbeeld. Daarvoor

Nadere informatie

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond

WOORDZOEKER. ABVV Socialistische vakbond. ACV Christelijke vakbond. ACLVB Liberale vakbond WOORDZOEKER Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden.

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen?

INFORMATIEBLAD CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? INFORMATIEBLAD "CONTROLE OP HET ACTIEF ZOEKEN NAAR WERK" Welke werklozen worden door de RVA opgeroepen? Elkeen die werkloosheidsuitkeringen ontvangt en jonger is dan 55 jaar 1 kan in principe onder de

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

FOCUS op. de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering

FOCUS op. de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering FOCUS op de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering De activering van het zoekgedrag naar werk is het geheel van acties dat de RVA onderneemt om de inspanningen

Nadere informatie

Aanvraag om vrijstelling voor het volgen van een opleiding, een stage of bepaalde studies

Aanvraag om vrijstelling voor het volgen van een opleiding, een stage of bepaalde studies Aanvraag om vrijstelling voor het volgen van een opleiding, een stage of bepaalde studies Voortaan moet u, indien u in het Waals Gewest, in de Duitstalige Gemeenschap of in het Hoofdstedelijk Brussels

Nadere informatie

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren

Sollicitatietips. ACLVB Jongeren Sollicitatietips ACLVB Jongeren Waar vind je vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips. Waar begin ik? Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht komt vallen.

Nadere informatie

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING, EEN STAGE OF BEPAALDE STUDIES

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING, EEN STAGE OF BEPAALDE STUDIES AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING, EEN STAGE OF BEPAALDE STUDIES Naar aanleiding van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. Voor het Brussels

Nadere informatie

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid?

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid? ??! Je hebt je diploma op zak. Wellicht heb je al nagedacht over je toekomst: waar wil je naartoe? Wil je meteen je diploma verzilveren op de arbeidsmarkt? Of wil je liever nog als student door het leven

Nadere informatie

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break?

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break? Aan de slag Als je werkt worden je rechten en plichten vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst kan verschillende vormen aannemen en leg je schriftelijk vast. Lees je contract steeds aandachtig

Nadere informatie

Persoonlijke werkloosheidsverklaring

Persoonlijke werkloosheidsverklaring Persoonlijke werkloosheidsverklaring Op 1 juli 2014 werd in het kader van de zesde staatshervorming de bevoegdheid voor onder meer het toekennen van de stage-uitkering, het evalueren van de inspanningen

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

afgestudeerd? wat nu?!

afgestudeerd? wat nu?! afgestudeerd? wat nu?! Je hebt je diploma op zak, maar wat nu? Weet je al of je werk wil zoeken, verder wil studeren of misschien naar het buitenland trekt? En hoe pak je dit dan best aan? Heb je nog recht

Nadere informatie

focus op het verblijfsbewijs

focus op het verblijfsbewijs focus op het verblijfsbewijs Sinds 15 december 2005 bestaat de gemeentelijke stempelcontrole niet meer. Uw andere verplichtingen als werkloze blijven ongewijzigd: - u moet steeds uw controlekaart bij u

Nadere informatie

De opvolging van je zoektocht naar werk

De opvolging van je zoektocht naar werk De opvolging van je zoektocht naar werk Klassieke procedure > Hoe vermijd je sancties? > Wat moet je doen? > Vraag de nodige informatie! www.aclvb.be Als werkloze heb je een aantal verplichtingen. Zo moet

Nadere informatie

Routeplanner voor jong talent

Routeplanner voor jong talent Routeplanner voor jong talent HOE GERAAK JE VAN DE SCHOOL NAAR JE EERSTE JOB? Afstuderen, werk zoeken en vinden, je eerste loon, een nieuwe stap in je leven Maar! Er komt heel wat bij kijken. Je sociaal

Nadere informatie

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs

Interventiedienst Limburg Sociale interventieadviseurs Info VDAB diensten 3 Inhoud De sociale interventiedienst Verschil VDAB/RVA Inschrijving bij de VDAB Taken en werking VDAB Cv-databank werkgevers Knelpuntberoepen (VDAB) Opleidingen Website VDAB 3 Interventiedienst

Nadere informatie

P20 Kinderbijslag voor werkzoekende schoolverlaters

P20 Kinderbijslag voor werkzoekende schoolverlaters P20 Kinderbijslag voor werkzoekende schoolverlaters vanaf de inschrijving als werkzoekende contact telefoon e-mail fax dossiernummer 1 Naam en voornaam van de jongere... Geboortedatum... 2 Is de jongere

Nadere informatie

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht

Spel Nabespreking Begrippen voor de leerkracht MEMORY Spel Alle kaarten worden omgekeerd op de tafel gelegd. De leerlingen mogen beurtelings twee kaartjes omdraaien. Als ze twee kaarten hebben die bij elkaar horen mogen ze deze kaarten houden. Wie

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT "UITKERINGSAANVRAAG ALS SCHOOLVERLATER"

INFORMATIEDOCUMENT UITKERINGSAANVRAAG ALS SCHOOLVERLATER INFORMATIEDOCUMENT "UITKERINGSAANVRAAG ALS SCHOOLVERLATER" (met een controlekaart C3A) Dit informatiedocument biedt u een overzicht van uw rechten en plichten en van de belangrijkste zaken die u als werkloze

Nadere informatie

Wanneer bent u arbeidsongeschikt?

Wanneer bent u arbeidsongeschikt? Arbeidsongeschikt? Wanneer bent u arbeidsongeschikt? U bent arbeidsongeschikt als u door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten moet

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 13 MAART 2017 Programma 2 Info letteren & wijsbegeerte 3 1. Missie VDAB 2. Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Kinderbijslag en mutualiteit

Nadere informatie

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING VOOR EEN ZELFSTANDIG BEROEP

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING VOOR EEN ZELFSTANDIG BEROEP AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN EEN OPLEIDING VOOR EEN ZELFSTANDIG BEROEP Naar aanleiding van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. Voor het Brussels

Nadere informatie

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Handleiding aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) Dossier steunpunt handicap & arbeid: Aanvraag Vlaamse OndersteuningsPremie (VOP) INHOUD 1 VOP in het kort 2 De aanvraagprocedure 3 Verlenging/verhoging

Nadere informatie

Werkloos Wonen in België, werken in Nederland

Werkloos Wonen in België, werken in Nederland Werkloos Wonen in België, werken in Nederland Inhoud In welk land vraagt u een uitkering aan? 2 Wanneer bent u een grensarbeider? 2 Wanneer bent u volledig of gedeeltelijk werkloos? 2 U bent volledig werkloos

Nadere informatie

Attest doorstromingsprogramma (DSP)

Attest doorstromingsprogramma (DSP) Op 1 juli 2014 werd in het kader van de zesde staatshervorming de bevoegdheid voor de aflevering van attesten betreffend het recht op activeringsuitkeringen overgedragen aan het Vlaamse, Waalse en Brusselse

Nadere informatie

FORMULIER DV94D. Waarom deze vrijstelling?

FORMULIER DV94D. Waarom deze vrijstelling? AANVRAAG TOT VRIJSTELLING OM EEN OPLEIDING VIA TEWERKSTELLING TE VOLGEN IN EEN ONDERNEMING VOOR VORMING DOOR ARBEID (CSPI, EX-EFT: ENTREPRISE DE FORMATION PAR LE TRAVAIL) OF EEN ATELIER VOOR VORMING DOOR

Nadere informatie

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN STUDIES MET VOLLEDIG LEERPLAN

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN STUDIES MET VOLLEDIG LEERPLAN AANVRAAG TOT VRIJSTELLING VOOR HET VOLGEN VAN STUDIES MET VOLLEDIG LEERPLAN Naar aanleiding van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de gewesten. Voor het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Begin bij jezelf. Jobadvertenties. Actief zoeken

Begin bij jezelf. Jobadvertenties. Actief zoeken SOLLICITATIE TIPS Waar vind je geschikte vacatures en hoe begin je aan een sollicitatiebrief? Een paar nuttige tips op een rij. Begin bij jezelf Je kan natuurlijk wachten tot je ideale job uit de lucht

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt? 1

Arbeidsongeschikt? 1 Arbeidsongeschikt? 1 Wanneer ben je arbeidsongeschikt? Je bent arbeidsongeschikt als je door een ziekte, ongeval of zwangerschap (tijdelijk) niet kunt werken of stempelen en daardoor alle activiteiten

Nadere informatie

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen

De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Bewijs van studies - De toelaatbaarheidsvoorwaarden voor inschakelingsuitkeringen Om recht te hebben op uitkeringen, moet u: - jonger dan 25 jaar oud zijn op het moment dat u inschakelingsuitkeringen aanvraagt;

Nadere informatie

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016

FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016 FACULTEIT LETTEREN & WIJSBEGEERTE 10 FEBRUARI 2016 Programma 2 Info letteren & wijsbegeerte 3 1. Missie VDAB 2. Diploma op zak, wat nu? Inschrijven bij VDAB Beroepsinschakelingstijd Kinderbijslag en mutualiteit

Nadere informatie

START OCMW ABVV ACLVB

START OCMW ABVV ACLVB WOORDENDOMINO Spel Elke leerling krijgt evenveel kaartjes. De leerling met start legt de beginkaart op tafel. Wie bij het woord op de dominokaart het juiste logo kan aanleggen mag verder spelen. Hij/zij

Nadere informatie

focus op Activa voor 30-minners RSZ

focus op Activa voor 30-minners RSZ focus op Activa voor 30-minners RSZ Jonger dan 30 en o Verhoog je kansen op de arbeidsmarkt! Ben je jonger dan 30 jaar, al minstens een half jaar ingeschreven als werkzoekende en heb je geen diploma hoger

Nadere informatie

Werkloosheidsuitkeringen

Werkloosheidsuitkeringen je rechten op zak Werkloosheidsuitkeringen Het bedrag van je werkloosheidsuitkering wordt berekend op basis van je laatst verdiende loon en je gezinstoestand. De hoogte van de uitkering is ook afhankelijk

Nadere informatie

Kinderbijslag voor werkzoekende schoolverlaters

Kinderbijslag voor werkzoekende schoolverlaters De gegevens die u op dit formulier invult worden verzameld voor de vestiging van het recht op kinderbijslag en de betaling ervan. Ze worden beschermd door de wet verwerking persoonsgegevens van 8 december

Nadere informatie

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment.

de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. de vdab je hele loopbaan lang. De VDAB steunt je op elk moment. De VDAB je hele loopbaan lang. Je hele loopbaan bij één en dezelfde werkgever? Dat is verleden tijd. Vandaag verander je tijdens je loopbaan

Nadere informatie

focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een inschakelingsuitkering

focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een inschakelingsuitkering Alleen geldig voor de werklozen wonend in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest focus op de activering van het zoekgedrag naar werk van werkzoekenden met een inschakelingsuitkering Werkzoekenden activeren

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB. boekhouden en informatica WWW.VOORBEREIDINGSJAAR. ERKEND TRAJECT NAAR WERK DOOR VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN boekhouden en informatica IN ÉÉN SCHOOLJAAR KLAAR OM TE STUDEREN IN HET NEDERLANDS WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE Ik

Nadere informatie

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1

Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 Geef een jongere een kans met een instapstage, omdat instappen werkt, 1 infodocument werkgever 2015 Wil je een schoolverlater zonder diploma secundair onderwijs kansen bieden om onze sector te leren kennen

Nadere informatie

focus op de toelating tot de werkloosheidsverzekering

focus op de toelating tot de werkloosheidsverzekering focus op de toelating tot de werkloosheidsverzekering Om toegelaten te worden tot de werkloosheidsverzekering moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen (de toelaatbaarheidsvoorwaarden). Die voorwaarden verschillen

Nadere informatie

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder?

Infoblad - werknemers U bent een werkloze van 50 jaar of ouder? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Kinderbijslag na de leerplicht Studenten Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, B-8200 Brugge Ons kenmerk: Consulente: Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

focus op werknemers met behoud van rechten

focus op werknemers met behoud van rechten focus op de inkomensgarantieuitkering voor deeltijdse werknemers met behoud van rechten Werklozen die het werk deeltijds hervatten, krijgen onder bepaalde voorwaarden, boven op het deeltijdse nettoloon,

Nadere informatie

zoeken Op weg naar een nieuwe job

zoeken Op weg naar een nieuwe job Werk zoeken Op weg naar een nieuwe job Alles over werk zoeken Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling tel. 0800 30 700 www.vdab.be ACTIRIS (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) tel. 02 800 42 42 www.actiris.be

Nadere informatie

Het cv. Volg onze tips! Maximum 2 pagina s. Werk met rubrieken. Let op je spelling. Lieg niet. Wees creatief en onderscheid je van de rest

Het cv. Volg onze tips! Maximum 2 pagina s. Werk met rubrieken. Let op je spelling. Lieg niet. Wees creatief en onderscheid je van de rest Het cv Hoe een efficiënte cv opstellen voor de werkgevers? Hoe vermijden dat je cv niet in de papiermand beland? Volg onze tips! Maximum 2 pagina s Beroepservaring Opleiding Talenen informaticakennis Interesses...

Nadere informatie

AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE ARBEIDSONGESCHIKTHEID

AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE ARBEIDSONGESCHIKTHEID www.vnz.be Hoogstratenplein 1-2800 Mechelen Tel. 03 491 09 88 Vlaams & Neutraal Ziekenfonds Hoogstratenplein 1 arbeidsongeschiktheid@vnz.be 2800 MECHELEN AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS

Nadere informatie

Aanvraag om vrijstelling van de tewerkstellingsverplichting in het kader van de dienstencheques

Aanvraag om vrijstelling van de tewerkstellingsverplichting in het kader van de dienstencheques Aanvraag om vrijstelling van de tewerkstellingsverplichting in het kader van de dienstencheques Op 1 juli 2014 werd in het kader van de zesde staatshervorming de bevoegdheid voor de regeling van de dienstencheques

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

FOCUS op. werknemers met behoud van rechten

FOCUS op. werknemers met behoud van rechten FOCUS op de inkomensgarantieuitkering voor deeltijdse werknemers met behoud van rechten Werklozen die het werk deeltijds hervatten, krijgen onder bepaalde voorwaarden, boven op het deeltijdse nettoloon,

Nadere informatie

focus op de toelating tot de werkloosheidsverzekering

focus op de toelating tot de werkloosheidsverzekering focus op de toelating tot de werkloosheidsverzekering Om toegelaten te worden tot de werkloosheidsverzekering moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen (de toelaatbaarheidsvoorwaarden). Die voorwaarden verschillen

Nadere informatie

Werkloos Wonen in Nederland, werken in België

Werkloos Wonen in Nederland, werken in België Werkloos Wonen in Nederland, werken in België Inhoud Wie krijgt een werkloosheidsuitkering? 2 Welke werkloosheidsuitkering krijgt u? 2 Hoeveel werkloosheidsuitkering krijgt u? 3 Hoe vraagt u een werkloosheidsuitkering

Nadere informatie

FOCUS op. de toelating tot de werkloosheidsverzekering

FOCUS op. de toelating tot de werkloosheidsverzekering FOCUS op de toelating tot de werkloosheidsverzekering Om toegelaten te worden tot de werkloosheidsverzekering moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen (de toelaatbaarheidsvoorwaarden). Die voorwaarden verschillen

Nadere informatie

We vragen jouw de rubriek persoonlijke gegevens en gezinssituatie op deze pagina zelf al eens in te vullen: Intakeformulier

We vragen jouw de rubriek persoonlijke gegevens en gezinssituatie op deze pagina zelf al eens in te vullen: Intakeformulier + DOne+ staat voor Doorstroom naar het normale economische circuit. Het is een traject tijdens jouw tewerkstelling in de sociale economie met als doelstelling een duurzame job in de gewone normale economie.

Nadere informatie

Aangifteformulier ter vervanging van de controlekaart

Aangifteformulier ter vervanging van de controlekaart Aangifteformulier ter vervanging van de controlekaart Waarom deze aangifte? U bent vrijgesteld van de verplichting in het bezit te zijn van een controlekaart indien u: ofwel minstens 60 jaar bent; ofwel

Nadere informatie

1) Opmaak van een sterk CV

1) Opmaak van een sterk CV 1) Opmaak van een sterk CV Je visitekaartje Het eerste wat men van jou in handen krijgt Een eerste stap naar een mogelijke baan Een voet tussen de deur en zoveel meer! TIP: De CV is het eerste wat het

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015

VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN. Erkend traject naar werk door VDAB. Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 Erkend traject naar werk door VDAB VOORBEREIDINGSJAAR HOGER ONDERWIJS VOOR ANDERSTALIGEN Boekhouden of informatica SCHOOLJAAR 2014-2015 In één schooljaar klaar om te studeren in het Nederlands WWW.VOORBEREIDINGSJAAR.BE

Nadere informatie

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING IN HET KADER VAN EEN OVEREENKOMST ALS KANDIDAAT-ONDERNEMER MET EEN ACTIVITEITENCOÖPERATIE

AANVRAAG TOT VRIJSTELLING IN HET KADER VAN EEN OVEREENKOMST ALS KANDIDAAT-ONDERNEMER MET EEN ACTIVITEITENCOÖPERATIE AANVRAAG TOT VRIJSTELLING IN HET KADER VAN EEN OVEREENKOMST ALS KANDIDAAT-ONDERNEMER MET EEN ACTIVITEITENCOÖPERATIE Naar aanleiding van de zesde staatshervorming, is deze bevoegdheid overgedragen aan de

Nadere informatie

Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015

Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015 Inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen 2015 Deze inventaris van de belangrijkste tewerkstellingsmaatregelen is een momentopname van een regelgeving die onderhevig is aan wijzigingen.

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Mag u werken als bruggepensioneerde?

Infoblad - werknemers Mag u werken als bruggepensioneerde? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

U ontvangt dit formulier omdat u kinderbijslag krijgt voor een jongere die al 18 jaar is of het dit jaar wordt.

U ontvangt dit formulier omdat u kinderbijslag krijgt voor een jongere die al 18 jaar is of het dit jaar wordt. Kinderbijslagfonds Horizon Het Gezin Gistelse Steenweg 238-240, 8200 BRUGGE Telefoon: (050) 44 93 00 E-mail: info@horizonhetgezin.be (B{DjQ{GsNbA Jj) BELANGRIJK! Kinderbijslag na de leerplicht Studenten

Nadere informatie

Praktische gids voor de uitzendkracht

Praktische gids voor de uitzendkracht Praktische gids voor de uitzendkracht Inhoudstabel Manpower, je werkgever... 4 Je arbeidscontract Je veiligheid en welzijn Alles wat je wil weten over je salaris... 6 Hoe wordt mijn salaris bepaald? Ontvang

Nadere informatie

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap

De VDAB ook. voor personen met een arbeidshandicap De VDAB ook voor personen met een arbeidshandicap Onze dienstverlening op een rijtje Je bent werkzoekend, werknemer of zelfstandige en je hebt een langdurige beperking van fysieke, verstandelijke, psychische,

Nadere informatie

De Tewerkstellingscel

De Tewerkstellingscel De Tewerkstellingscel Dienst Begeleiding Collectief Ontslag Dienst Begeleiding Collectief Ontslag De Tew erkstellingscel 1/10 Inhoudstafel I. INLEIDING: DE OPENBARE TEWERKSTELLINGS- EN OPLEIDINGSDIENSTEN...

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... 1 Hoe inschrijven op student @ work?... 2 Belang van het attest!... 2 Wat na het afstuderen?... 2

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

STANDAARD CV VOOR GERICHTE SOLLICITATIE

STANDAARD CV VOOR GERICHTE SOLLICITATIE STANDAARD CV VOOR GERICHTE SOLLICITATIE ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vacaturegegevens

Nadere informatie

Gelieve dit zo snel mogelijk binnen te brengen in jouw vertrouwde ASAP.be kantoor. Hoe maak ik mijn profiel aan? Op vdab.be kies je voor Log in.

Gelieve dit zo snel mogelijk binnen te brengen in jouw vertrouwde ASAP.be kantoor. Hoe maak ik mijn profiel aan? Op vdab.be kies je voor Log in. Voor jouw tewerkstelling bij ASAP.be dienen wij nog een afdruk van jouw loopbaanportfolio te ontvangen. Deze handleiding beschrijft hoe je een profiel aanmaakt op de VDAB site en bovenstaand attest kan

Nadere informatie

1. Wat is een tewerkstellingscel?

1. Wat is een tewerkstellingscel? Je wordt geconfronteerd met een collectief ontslag. Dat roept heel wat vragen op. De sociaal interventieadviseur probeert je hierbij zo goed mogelijk verder te helpen via infosessies en individuele gesprekken.

Nadere informatie

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels

Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Dienst voor de bijzondere Socialezekerheidsstelsels Afzender DIBISS P.B 17 Sint-Agatha-Berchem-Schweitzer BE-182 Sint-Agatha-Berchem dienst GEZINSPRESTATIES rekeningnummer BE91 96 149 1276 kantoor verzendingsdatum

Nadere informatie

Aangifte van een vrijwillige en gratis activiteit voor een privépersoon

Aangifte van een vrijwillige en gratis activiteit voor een privépersoon Aangifte van een vrijwillige en gratis activiteit voor een privépersoon Waarom deze aangifte? U bent werkloze of werkloze met bedrijfstoeslag (voorheen bruggepensioneerde) en u wenst een vrijwillige en

Nadere informatie

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST

INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST INSCHRIJVEN VOOR DE TAALTEST Wil je in België studeren aan een hogeschool of aan een universiteit? Als je je diploma secundair onderwijs niet in het Nederlands gehaald hebt, moet je een taaltest afleggen.

Nadere informatie

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. Kennisgeving via een personeelslid van Landbouw en Visserij

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. Kennisgeving via een personeelslid van Landbouw en Visserij STANDAARD CV VOOR GERICHTE SOLLICITATIE ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vacaturegegevens

Nadere informatie

v.z.w. Residentie Hof Ter Linden

v.z.w. Residentie Hof Ter Linden 1 SOLLICITATIEFORMULIER Verpleegkundige Verzorgende Kine Ergo Logo Animatie Logistiek Onderhoud Keuken Administratie Jobstudent studierichting:. Jaar: o Verzorging/verpleging o Keuken o Onderhoud o Andere:.

Nadere informatie

Beroepsstages in Europa Leonardo da Vinci

Beroepsstages in Europa Leonardo da Vinci Gids voor de kandidaten Beroepsstages in Europa Leonardo da Vinci Het stageprogramma Leonardo da Vinci wordt gesubsidieerd door het Programma voor een leven lang leren van de Europese Commissie Leonardo

Nadere informatie

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken Vrijwilligers Vrijwilligers zoeken Vacature opmaken Wat? Een vacature helpt je om goed te verwoorden waarvoor je een vrijwilliger zoekt, wat die vrijwilliger moet kunnen en wanneer die beschikbaar moet

Nadere informatie

Aanvraag om kinderbijslag

Aanvraag om kinderbijslag Model AA Terug te sturen naar: PB 10020 1070 ANDERLECHT Ons kenmerk: Dossierbeheerder: Telefoon: 02 643 18 11 E-mail: infokbaf@attentia.be Aanvraag om kinderbijslag Met dit formulier kunt u kinderbijslag

Nadere informatie

Infoblad - werknemers Hebt u recht op uitkeringen na studies?

Infoblad - werknemers Hebt u recht op uitkeringen na studies? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen neem contact op met de plaatselijke RVA (werkloosheidsbureau). De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

Belangrijk Lees dit eerst!

Belangrijk Lees dit eerst! AANVRAAG VAN EEN GEDEELTELIJKE WERKHERVATTING TIJDENS DE Belangrijk Lees dit eerst! ARBEIDSONGESCHIKTHEID Waarvoor dient dit formulier? Dit formulier vult u in als u tijdens de periode waarin u arbeidsongeschikt

Nadere informatie

+ 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!!

+ 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!! + 20 Ik ben jong, werkzoekende en potverdikkemme ik wil een job!!!! Doel: De jongeren bewust maken van de desastreuze gevolgen van de nieuwe maatregelen van minister Frank Vandenbroucke omtrent activering

Nadere informatie

Infoblad - werknemers U wil een overeenkomst sluiten met een activiteitencoöperatie als kandidaat-ondernemer?

Infoblad - werknemers U wil een overeenkomst sluiten met een activiteitencoöperatie als kandidaat-ondernemer? Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Infoblad - werknemers U wil een overeenkomst sluiten met een activiteitencoöperatie als kandidaat-ondernemer? Wat is een activiteitencoöperatie? Indien u behoort tot

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

WERK VINDEN IN NIEUW-ZEELAND

WERK VINDEN IN NIEUW-ZEELAND 1. CV 1.1 PERSONAL DETAILS (PERSOONLIJKE GEGEVENS) 1.2 PERSONAL PROFILE (UW PERSOONLIJK PROFIEL) 1.3 SKILLS (UW VAARDIGHEDEN) 1.4 EMPLOYMENT HISTORY (PROFESSIONELE ERVARING) 1.5 EDUCATION (OPLEIDING) 1.6

Nadere informatie

Kinderbijslag na de leerplicht

Kinderbijslag na de leerplicht Kinderbijslag na de leerplicht studenten MyXeriusFamily staat voor u klaar! E Kinderbijslag@xerius.be T 078 15 40 25 Uw rijksregisternummer: Hou pagina 1 tot 5 goed bij. U vindt er informatie over de kinderbijslag

Nadere informatie

Sollicitatieformulier

Sollicitatieformulier AGENTSCHAP OVERHEIDSPERSONEEL Dienst Rekrutering & Selectie Boudewijnlaan 30 bus 42 1000 Brussel E-mail: werkenvoor@vlaanderen.be //////////////////////////////////////////////////////////////////// Sollicitatieformulier

Nadere informatie

Beleidsdomein Landbouw en Visserij. Standaard CV voor gerichte sollicitatie

Beleidsdomein Landbouw en Visserij. Standaard CV voor gerichte sollicitatie Standaard CV voor gerichte sollicitatie VACATUREGEGEVENS - Vacaturenummer - Functietitel - Wervende afdeling - Wervende entiteit Departement Landbouw en Visserij - Graad Agentschap voor Landbouw en Visserij

Nadere informatie

SELOR TALENT KOMT ALTIJD NAAR BOVEN

SELOR TALENT KOMT ALTIJD NAAR BOVEN SELOR TALENT KOMT ALTIJD NAAR BOVEN Selor? Selectiebureau van meer dan 200 potentiële werkgevers Federale overheidsdiensten, andere overheden, bedrijven Neutrale selectieprocedures = gelijke kansen 100

Nadere informatie