vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma"

Transcriptie

1 vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma

2 Nefarma 2011 Redactie: Elise de Kruijf Vormgeving: zonder boter, Hoofddorp Fotografie: Bart Versteeg, Den Haag Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte Chris Rogers/Corbis Druk: Drukkerij Brummelkamp, Hoofddorp Focus op farma Focus op farma geeft een inkijkje in de thema s waarmee Nefarma zich bezighoudt.

3 4 / NEFARMA NEFARMA / 5 Kijk voor uitgebreidere informatie, visiedocumenten, achtergronden en actualiteiten op Geneesmiddelen zijn onmisbaar in de Nederlandse gezondheidszorg en voor de economie. Innovatieve geneesmiddelen kunnen voorkomen dat mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of verkorten de opnameduur. Steeds meer mensen met een chronische ziekte kunnen een zo normaal mogelijk leven leiden door het gebruik van geneesmiddelen. Helaas kunnen we dit nog niet bereiken voor alle ziektes. Onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen blijft hard nodig. De zorgvraag verandert door de vergrijzing van de samenleving en door toename van het aantal chronisch zieken. De medische technologie blijft zich verder ontwikkelen richting personalised medicines. Nefarma zet zich in voor de belangen van de innovatieve farmaceutische bedrijven, draagt bij aan de ontwikkeling van de sector en adviseert en ondersteunt haar leden op diverse gebieden.

4 6 / NEFARMA NEFARMA / 7 Innovatiekracht Farmaceutisch onderzoek maakt deel uit van de life sciences. Life sciences is een van de speerpuntgebieden van de overheid ter versterking van Nederland als kennisland. Investeringen in innovatie zijn cruciaal voor de internationale positie van ons land. Traditionele farma en biotechnologie vloeien in snel tempo in elkaar innovatie over. Doeltreffendere geneesmiddelen die meer op de individuele persoon zijn toegesneden, hebben de toekomst. Dit vergt een innovatief onderzoeksklimaat en een ander vergoedingsmodel. De overheid heeft een belangrijke rol bij het creëren hiervan. Nefarma stimuleert samenwerking tussen bedrijven, wetenschap, artsen, patiëntenverenigingen, onderwijs en verzekeraars. Geen enkele andere sector wereldwijd besteedt zoveel geld aan onderzoek en ontwikkeling als de (bio)farmaceutische bedrijfstak.

5 8 / NEFARMA NEFARMA / 9 Klinisch onderzoek in Nederland De Nederlandse gezondheidszorg heeft er baat bij dat internationaal onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen in ons land plaatsvindt. Nefarma stimuleert geneesmiddelenonderzoek in Nederland. Artsen vergroten met het doen van onderzoek hun kennis over de werking van geneesmiddelen, onderzoekers verbreden hun wetenschappelijke kennis op nationaal en internationaal niveau en patiënten krijgen snel toegang tot nieuwe behandelmogelijkheden. Geneesmiddelenonderzoek in ons land is van hoge kwaliteit en voldoet aan strenge (ethische) normen en regels. De aantrekkelijkheid van ons land als onderzoeksland loopt echter gevaar, onder meer door overschrijdingen van beoordelingstermijnen. Het stroomlijnen van procedures nderzoek en het tegengaan van bureaucratie zal de concurrentiepositie van Nederland als kennis- en onderzoeksland ten goede komen. Nefarma zet zich hier actief voor in.

6 Prijzen van geneesmiddelen Fabrikanten willen een eerlijke prijs voor hun product. Hierbij moet ruimte blijven voor toekomstige innovaties. De prijs wordt bepaald door de marktsituatie, referentielanden, productiekosten en terugverdienkosten voor onderzoek en ontwikkeling. De terugverdienperiode van een innovatief geneesmiddel begint bij de toelating op de markt en eindigt met het verlopen van het octrooi. Nefarma zet in op een snelle beschikbaarheid. Zo profiteren patiënten en de maatschappij eerder van behandeling met innovatieve geneesmiddelen. Innovatie heeft een prijs. Nefarma zet zich in om de kosten van onderzoek in de hand te houden, ondanks de steeds zwaardere geneesmid eisen die aan onderzoek worden gesteld.

7 12 / NEFARMA NEFARMA / 13 Informatie en reclame Actuele informatie over geneesmiddelen is van groot belang voor de juiste inzet er van. Zowel voorschrijvers als patiënten moeten kunnen beschikken over actuele, juiste en volledige informatie over (nieuwe) geneesmiddelen. Alleen als zij volwaardige gesprekspartners zijn, kan op een verantwoorde wijze een keuze worden gemaakt voor de meest gewenste therapie. Veel informatie over de werking en bijwerkingen van een geneesmiddel staat in de patiëntenbijsluiter. Nefarma streeft naar verdere verbetering van bijsluiters binnen de internationaal vastgestelde juridische kaders en naar verbetering die aanpassing van de internationale wet- en regelgeving behoeft. Nefarma vindt het belangrijk dat informatie zo volledig mogelijk is en door verschillende bronnen kan worden verstrekt. De farmaceutische industrie heeft als ontwikkelaar, onderzoeker en producent van geneesmiddelen veel feitelijke informatie. Nefarma pleit ervoor dat deze informatie beschikbaar is; ook voor het publiek. Nefarma heeft zich ingezet voor de totstandkoming van een leidraad voor de famasector waarin staat waaraan uitingen van de farmabedrijven moet voldoen. Dit geldt ook voor websites en zelftests.

8 14 / NEFARMA NEFARMA / 15 Transparantie Farmaceutische bedrijven hebben banden met artsen, wetenschappers en patiëntenorganisaties om gezamenlijk de kwaliteit van zorg te verbeteren. Zo lang dit niet leidt tot eenzijdige afhankelijkheidsrelaties en als de banden transparant zijn, is dit volgens Nefarma geen probleem. Transparantie moet leiden tot versterking van de concurrentie tussen partijen. Het mag niet de onderlinge concurrentiepositie van bedrijven ondermijnen. De farmaceutische sector heeft strenge zelfregulering waarmee het invulling geeft aan de maatschappelijke wensen op het gebied van transparantie. transparantie Nefarma is van mening dat ook andere commerciële partijen zoals producenten van medische hulpmiddelen en zorgverzekeraars helderheid moeten geven over hun relaties met bijvoorbeeld artsen.

9 16 / NEFARMA NEFARMA / 17 Biotechnologie (life sciences) Nieuwe geneesmiddelen en vaccins zijn steeds vaker biotechnologisch van aard: gebaseerd op kennis van het DNA en daardoor meer en beter toegesneden op de individuele patiënt. Onderzoek naar en productie van dergelijke middelen verschilt van die van de meer traditionele geneesmiddelen. De werelden van de biotech en gewone geneesmiddelen groeien naar elkaar toe, zowel onderzoekstechnisch als bedrijfsmatig. Daarom zet Nefarma actief in op belangenbehartiging voor en dienstverlening aan biotechnolo Nederlandse ondernemingen die actief zijn op het terrein van biotechnologische geneesmiddelen. Het gaat om een economisch belangrijke bedrijvigheid met in Nederland een jaaromzet van 18 miljard euro. Biotechnologie wordt wel toegepaste levenswetenschappen genoemd, waarbij vaak voorkeur wordt gegeven aan de Engelse term life sciences.

10 18 / NEFARMA NEFARMA / 19 Nefarma Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, representeert (bio)farmaceutische bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling en het op de markt brengen van nieuwe en vernieuwende geneesmiddelen. Dat zijn geneesmiddelen die een antwoord geven op nieuwe inzichten in de behandeling van ziekten of op aandoeningen die tot nu toe onbehandelbaar zijn. De leden van Nefarma besteden gemiddeld 15 procent van hun omzet aan onderzoek en ontwikkeling. De farmaceutische sector is ondernemend en innovatief. Nefarma heeft als taak de snelle beschikbaarheid van nieuwe geneesmiddelen voor patiënten te bevorderen, een gunstig onderzoeksklimaat te creëren en de waarde van het innoverende geneesmiddel uit te dragen. Nefarma behartigt de belangen van haar leden op alle niveaus en aan alle tafels waar farmaceutisch onderzoek en de geneesmiddelenbranche ter sprake komen. Zij kan namens de sector overeenkomsten sluiten met de overheid en andere belangrijke partijen binnen de gezondheidszorg. Nefarma voert een kritische en open dialoog met haar leden en haar stakeholders. Nefarma vertaalt wet- en regelgeving naar de dagelijkse praktijk van de leden. Waar nodig ondersteunt Nefarma haar leden bij juridische vraagstukken. Nefarma heeft een belangrijke rol in de vormgeving en handhaving van de zelfregulering. Nefarma participeert in een aantal werkgroepen van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) en de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Associations (IFPMA). Nefarma informeert en adviseert haar leden met praktische middelen, zoals bijeenkomsten, publicaties, het ledennet en een dagelijkse digitale nieuwsbrief. Kijk voor meer informatie over Nefarma en de volledige ledenlijst op

11 Nefarma vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Postbus AP Den Haag +31 (0)

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Alzheimer reumatoïde artritis diabetes hemofilie maagzuur multiple sclerose trombose borstkanker Crohn astma eczeem hiv / aids Het Nefarmaproject We worden

Nadere informatie

innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg

innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg geneesmiddelen bedrijven gezondheidszorg samenleving 5 9 15 19 Onmisbare pijler onder

Nadere informatie

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Klinisch geneesmiddelenonderzoek in Nederland Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen Nefarma Clinical Trial Databank

Nadere informatie

Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen?

Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen? Wat drijft farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen? ReumaNet Symposium 10 oktober 2015 Kristel De Gauquier, medisch directeur pharma.be Quote vandaag door ReumaNet voorgelegd: Farmabedrijven

Nadere informatie

Voorwaardelijke toelating tot het basispakket Zvw

Voorwaardelijke toelating tot het basispakket Zvw Voorwaardelijke toelating tot het basispakket Zvw Position paper Speerpunten Nefemed over voorwaardelijke toelating Innovatie is belangrijk voor verbetering van de kwaliteit van zorg in Nederland; De regeling

Nadere informatie

Donkere wolken voor medisch wetenschappelijk onderzoek: Is er toekomst tussen de regels?

Donkere wolken voor medisch wetenschappelijk onderzoek: Is er toekomst tussen de regels? Donkere wolken voor medisch wetenschappelijk onderzoek: Is er toekomst tussen de regels? Door Henk Foekema Onderzoekdirecteur TNS NIPO Medische wetenschap in Nederland B7649 15december 2004 TNS NIPO 1

Nadere informatie

De Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) is een wetenschappelijke beroepsvereniging die professionals werkzaam op het gebied

De Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) is een wetenschappelijke beroepsvereniging die professionals werkzaam op het gebied De Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) is een wetenschappelijke beroepsvereniging die professionals werkzaam op het gebied van klinisch onderzoek, registratie, bijwerkingenrapportage

Nadere informatie

Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015

Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015 Hoe brengen we nieuwe middelen snel naar de patiënt? Dr. Peter Bertens Nederlandse Pathologiedagen, 19 november 2015 Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Volledig in loondienst

Nadere informatie

De ECTR: een kans voor Nederland! Annelies van Woudenberg, DCRF congres, 5 oktober 2016

De ECTR: een kans voor Nederland! Annelies van Woudenberg, DCRF congres, 5 oktober 2016 De ECTR: een kans voor Nederland! Annelies van Woudenberg, DCRF congres, 5 oktober 2016 European Clinical Trial Regulation 536/ 2014 European Clinical Trial Regulation (ECTR): EU Verordening betreffende

Nadere informatie

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek?

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek? Deze kaart geeft een overzicht van beschikbare feiten en geneesmiddelenonderzoek. De kaart is tot stand gekomen op basis van literatuuronderzoek, interviews en denksessies met deskundigen. Met dank aan

Nadere informatie

Belgische farmaceutische industrie verstevigt haar Europese toppositie. Belgische farmacijfers in een Europese context

Belgische farmaceutische industrie verstevigt haar Europese toppositie. Belgische farmacijfers in een Europese context Belgische farmaceutische industrie verstevigt haar Europese toppositie Belgische farmacijfers 2015 - in een Europese context INLEIDING In 2015 heeft België haar Europese toppositie als biofarmaceutische

Nadere informatie

Manifest over medische hulpmiddelen en technologie. Kabinetsperiode 2012-2016

Manifest over medische hulpmiddelen en technologie. Kabinetsperiode 2012-2016 Manifest over medische hulpmiddelen en technologie Kabinetsperiode 2012-2016 Manifest over medische hulpmiddelen en technologie Kabinetsperiode 2012-2016 Medische hulpmiddelen en belang voor de samenleving

Nadere informatie

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Klinisch geneesmiddelenonderzoek in Nederland Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen Nefarma Clinical Trial Databank

Nadere informatie

Tips voor opleiders bij hoofdstuk 9

Tips voor opleiders bij hoofdstuk 9 Tips voor opleiders bij hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk leent zich bij uitstek voor ethische (groeps) discussies. Ideeën: De antwoorden van studenten/artsen in opleiding op de eerste vraag onder niveau 1 en

Nadere informatie

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk

Hart voor je patiënt, goed in je vak, trots op je werk Visie Verpleging & Verzorging VUmc 2015 Preventie Zorg plannen Pro-actief State-of-the-art zorg Samen Zorg uitvoeren Gezamenlijk verant wo or de lijk Screening & diagnostiek Efficiënt Zinvolle ontmoeting

Nadere informatie

De farmaceutische sector in België :

De farmaceutische sector in België : FARMA CIJFERS 2015 De farmaceutische sector in België : Een hoeksteen van de Belgische economie, een laboratorium van hoop voor de patiënten De kerncijfers voor 2015 bevestigen de kracht van de farmaceutische

Nadere informatie

NCTD Monitor AUGUSTUS 2009. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database

NCTD Monitor AUGUSTUS 2009. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database NCTD Monitor AUGUSTUS 2009 vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Nefarma Clinical Trial Database NCTD Monitor 2009 Inhoudsopgave 5 Samenvatting en conclusies 7 Inleiding 10 Monitor 2009 12 Overall

Nadere informatie

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Farmafeiten

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Farmafeiten vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Farmafeiten 2010 Farmafeiten Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, representeert farmaceutische bedrijven die zich bezig houden met de

Nadere informatie

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Voor vandaag. En morgen. Inhoudsopgave Voorwoord 4 1. Missie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 5 2 Visie Farmaceutische Patiëntenzorg

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van!

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van! Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging 2016 2019 De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van! Overleverenoverlevenenoverlevenenoverleveren Overleverenoverlevenenoverlevenenoverleveren

Nadere informatie

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa

België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Farmacijfers - december 2015 België : een strategisch belangrijke biofarmaceutische hub in Europa Verantwoordelijke uitgever: Catherine Rutten, pharma.be, de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie

Nadere informatie

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer belofte Onze belofte aan mensen met MS Al meer dan drie decennia neemt Biogen Idec het voortouw in de strijd tegen multiple sclerose.

Nadere informatie

De zeven voorwaarden voor goede stomazorg

De zeven voorwaarden voor goede stomazorg De zeven voorwaarden voor goede stomazorg De zeven voorwaarden voor goede stomazorg Ongeveer 30.000 mensen in Nederland hebben een stoma waar zij de rest van hun leven mee moeten leren leven en omgaan.

Nadere informatie

De kernwaarden van de

De kernwaarden van de De kernwaarden van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Verbinden Vertrouwen Verantwoordelijkheid Al sinds 1975 dé brancheorganisatie voor Innovatieve Geneesmiddelen De Vereniging heeft een hechte

Nadere informatie

Samenwerken met de (farmaceutische) industrie

Samenwerken met de (farmaceutische) industrie Samenwerken met de (farmaceutische) industrie Inleiding Welke regels gelden er bij het aangaan van samenwerkingsverbanden met de industrie? Hoe waarborg je als patiënten-/gehandicaptenorganisaties (pgorganisaties)

Nadere informatie

Groep.10 : Uitzonderlijke spelers binnen het biopharma ecosysteem ALGEMENE VERENIGING VAN DE GENEESMIDDELENINDUSTRIE

Groep.10 : Uitzonderlijke spelers binnen het biopharma ecosysteem ALGEMENE VERENIGING VAN DE GENEESMIDDELENINDUSTRIE Groep.0 : Uitzonderlijke spelers binnen het biopharma ecosysteem ALGEMENE VERENIGING VAN DE GENEESMIDDELENINDUSTRIE Groep.0 waardevolle spelers in de economie en tewerkstelling pharma.be groepeert meer

Nadere informatie

Vijf kansrijke gebieden

Vijf kansrijke gebieden N AT I O N A A L PROGRAMMA LONGONDERZOEK Een Leven Lang Longen Vijf kansrijke gebieden 1 Miljoen Nederlanders heeft dagelijks last van een chronische longziekte. Dat kan zo niet langer! adembenemend...

Nadere informatie

Duurzaam en helder naar de toekomst

Duurzaam en helder naar de toekomst Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie van Nefyto Visie Voor een productieve en duurzame landen tuinbouw is geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke voorwaarde. Deze land- en tuinbouw

Nadere informatie

Laat uw innovatie optimaal renderen. Strategisch omgaan met Intellectueel Eigendom

Laat uw innovatie optimaal renderen. Strategisch omgaan met Intellectueel Eigendom Laat uw innovatie optimaal renderen Strategisch omgaan met Intellectueel Eigendom Werken aan hoogwaardige technologie betekent continu innoveren om te voldoen aan de vraag van de markt en om de concurrentie

Nadere informatie

Biosimilars. Informatie voor patiënten. Wat ik moet weten over. Een document met consensusinformatie. Europese Commissie

Biosimilars. Informatie voor patiënten. Wat ik moet weten over. Een document met consensusinformatie. Europese Commissie Europese Commissie Wat ik moet weten over Biosimilars Informatie voor patiënten Een document met consensusinformatie Informatie over biosimilars voor patiënten 2016 10 GROWTH Deze consensusinformatie over

Nadere informatie

farmafeiten vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland

farmafeiten vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland farmafeiten vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Farmafeiten 2011 Inhoud Nefarma > Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, representeert farmaceutische bedrijven die zich bezig

Nadere informatie

STRATEGIE. maagleverdarmstichting.nl

STRATEGIE. maagleverdarmstichting.nl maagleverdarmstichting.nl NIEUWE UITDAGINGEN De Nederlandse gezondheidszorg is volop in verandering. Gezondheid is niet langer de afwezigheid van ziekte, maar het vermogen van mensen om met de fysieke,

Nadere informatie

Overzicht opleidingsrichtingen. Universiteit (bachelor)

Overzicht opleidingsrichtingen. Universiteit (bachelor) Overzicht opleidingsrichtingen Universiteit (bachelor) Zorg en welzijn: Iets voor jou? Werken in zorg en welzijn... méér dan alleen witte jassen. Wat kun je allemaal worden? In de werkvelden van zorg of

Nadere informatie

Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik: evenwicht tussen publiek en bedrijfsbelang

Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik: evenwicht tussen publiek en bedrijfsbelang Farmaceutische industrie en geneesmiddelengebruik: evenwicht tussen publiek en bedrijfsbelang drs H. van der Linde Nr 5 2009 (43) Pagina 55-58 Nieuw De kritiek op het functioneren van de farmaceutische

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

REGEERAKKOORD ANALYSE VOOR DE GENEESMIDDELEN SECTOR

REGEERAKKOORD ANALYSE VOOR DE GENEESMIDDELEN SECTOR REGEERAKKOORD ANALYSE VOOR DE GENEESMIDDELEN SECTOR EEN NIEUW REGEERAKKOORD: VERTROUWEN IN DE TOEKOMST Plaats de kosten van geneesmiddelen in de context van de opbrengsten. Dat is waar de Vereniging Innovatieve

Nadere informatie

NCTD Monitor AUGUSTUS 2010. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database

NCTD Monitor AUGUSTUS 2010. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database NCTD Monitor AUGUSTUS 2010 vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Nefarma Clinical Trial Database Inhoudsopgave NCTD Monitor 2010 5 Samenvatting en conclusies 8 Inleiding 12 Toelichting monitor

Nadere informatie

Europese Commissie. Wat moet ik weten over. Biosimilars. informatie voor patiënten. Een consensus informatiedocument GROEI

Europese Commissie. Wat moet ik weten over. Biosimilars. informatie voor patiënten. Een consensus informatiedocument GROEI Europese Commissie Wat moet ik weten over Biosimilars informatie voor patiënten Een consensus informatiedocument GROEI Dit consensusdocument over biosimilars is opgesteld voor en door patiënten, in samenwerking

Nadere informatie

Hoe maken we Nederland weer

Hoe maken we Nederland weer Hoe maken we Nederland weer sterk? PharmInvest als motor voor meer investeringen Peter Bertens ACRON minisymposium, 15 juni 2018 Van Naar Associatie Innovatieve Geneesmiddelen Nederlandse kantoren van

Nadere informatie

5.3.Thema Onderzoek. Schets van domein

5.3.Thema Onderzoek. Schets van domein 5.3.Thema Onderzoek Schets van domein Onderzoek ten aanzien van zeldzame ziekten omvat medisch wetenschappelijk onderzoek, zowel basaal ( laboratoriumonderzoek ) en preklinisch of klinisch onderzoek (bijvoorbeeld

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over biologische medicijnen. Informatie voor patiënten en consumenten

Vragen en antwoorden over biologische medicijnen. Informatie voor patiënten en consumenten Vragen en antwoorden over biologische medicijnen Informatie voor patiënten en consumenten U wilt meer weten over biologische medicijnen en biosimilar medicijnen? Bijvoorbeeld omdat u of iemand in uw omgeving

Nadere informatie

AMBITIES HOLLAND FINTECH

AMBITIES HOLLAND FINTECH AMBITIES HOLLAND FINTECH 1 infrastructuur Holland FinTech streeft naar het creëren van transparantere, toegankelijke (digitale) financiële diensten en financiële van het allerbeste niveau door middel van

Nadere informatie

Kosten en opbrengsten 9. Onderzoek en ontwikkeling 25. Innovatie 43. Nefarma > INHOUD

Kosten en opbrengsten 9. Onderzoek en ontwikkeling 25. Innovatie 43. Nefarma > INHOUD armafeiten Farmafeiten 2013 Farmafeiten 2013 INHOUD Kosten en opbrengsten 9 Nefarma > Nefarma, vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland, representeert farmaceutische bedrijven die zich bezig houden

Nadere informatie

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken

Strategische agenda pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Strategische agenda 2018-2020 pag. 3 Onze missie pag. 3 Onze koers pag. 5 Onze speerpunten pag. 6 Onze kerntaken Onze missie Wij staan voor goede en betaalbare zorg voor alle inwoners van Nederland. Onze

Nadere informatie

Patiënten als partners:

Patiënten als partners: Patiënten als partners: Pleidooi voor verandering Alain Grijseels KPMG Advisory 12 oktober 2013 Inhoud 1. Landschap zorgverstrekking 2. Geldstromen 3. Kosten gezondheidszorg 4. Patiëntenparticipatie 5.

Nadere informatie

European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland. Annelies van Woudenberg, ClinOps-dag NVFG, 20 april 2017

European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland. Annelies van Woudenberg, ClinOps-dag NVFG, 20 april 2017 European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland Annelies van Woudenberg, ClinOps-dag NVFG, 20 april 2017 2 Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) Doel ECTR project In oktober 2018 is Nederland

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014

Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie. Zicht op de toekomst. 22 september 2014 Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie 22 september 2014 Inhoud 1. Inleiding en aanleiding 2. Strategische outline 3. De markt en de vereniging 4. Strategische domeinen 5. Beweging 1. Inleiding en

Nadere informatie

WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU.

WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU. WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU. WIE ZORGT VOOR ONZE GEZONDHEID? JIJZELF, OM TE BEGINNEN Je gezondheid is immers een dierbaar bezit, waar je zuinig mee omspringt. Al realiseren

Nadere informatie

DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER. Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen

DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER. Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen Bij GSK vinden we DE MANIER WAAROP WE WERKEN NET ZO BELANGRIJK ALS WAT WE DOEN. Daarin LOPEN WE VOOROP EN ONDERSCHEIDEN WE ONS van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Q&A Geneesmiddelenprijzen

Q&A Geneesmiddelenprijzen Q&A Geneesmiddelenprijzen Hoe wordt de prijs van geneesmiddelen in Nederland vastgesteld en gereguleerd? In Nederland bepaalt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de maximumprijzen die

Nadere informatie

Innovatieve geneesmiddelen: dilemma s als betaalbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid. Linda van Saase, Zorginstituut Nederland 17 maart 2015

Innovatieve geneesmiddelen: dilemma s als betaalbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid. Linda van Saase, Zorginstituut Nederland 17 maart 2015 Innovatieve geneesmiddelen: dilemma s als betaalbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid Linda van Saase, Zorginstituut Nederland 17 maart 2015 Verantwoord pakket voor burger en samenleving Zorginhoudelijke

Nadere informatie

Market Access is the new Marketing

Market Access is the new Marketing Market Access is the new Marketing Martijn Nap Director Consulting Services September 2018 Copyright 2017 IQVIA. All rights reserved. Wetenschappelijke ontwikkelingen hebben een verschuiving teweeg gebracht

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over biologische medicijnen

Antwoorden op vragen over biologische medicijnen Antwoorden op vragen over biologische medicijnen Krijgt u biologische medicijnen voorgeschreven? Of geldt dat voor iemand in uw omgeving, zoals een familielid of een vriend(in)? In deze folder leest u

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou.

Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou. Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou. WIE ZORGT VOOR ONZE GEZONDHEID? JIJZELF, OM TE BEGINNEN Je gezondheid is immers een dierbaar bezit, waar je zuinig mee omspringt. Al realiseren we ons dat soms

Nadere informatie

Nieuwsbrief. 22 mei 2012 FOP STICHTING NEDERLAND

Nieuwsbrief. 22 mei 2012 FOP STICHTING NEDERLAND Nieuwsbrief 22 mei 2012 FOP STICHTING NEDERLAND Dankwoord aan onze donateurs. Ten eerste willen wij alle donateurs bedanken voor hun bijdrage waardoor wij onze werkzaamheden voort kunnen zetten mede omdat

Nadere informatie

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Beeld in balans Beeldvorming, oordelen en feiten over farmaceutische bedrijven

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Beeld in balans Beeldvorming, oordelen en feiten over farmaceutische bedrijven vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Beeld in balans Beeldvorming, oordelen en feiten over farmaceutische bedrijven Beeld in balans Beeldvorming, oordelen en feiten over farmaceutische bedrijven

Nadere informatie

LIMS strategie voor de toekomst

LIMS strategie voor de toekomst LIMS strategie voor de toekomst 10 september 2009 Wie is Inés Dekker? CEO bij Bodégro Ervaring Management consultant Management advies CxO Translational Medicine Consultant laboratorium automatisering

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie. informatie voor patiënten

Deelnemen aan een klinische studie. informatie voor patiënten Deelnemen aan een klinische studie informatie voor patiënten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: INLEIDENDE INFO 5 Wat is een klinische studie? Klinische studies in UZ Leuven Waarom deelnemen aan een klinische

Nadere informatie

Henk Jan Out, Paul van Meurs en Rudolf van Olden. Van eerste humane toediening tot algemeen gebruik

Henk Jan Out, Paul van Meurs en Rudolf van Olden. Van eerste humane toediening tot algemeen gebruik VII 1 Introductie tot de farmaceutische geneeskunde................................ 1 Henk Jan Out, Paul van Meurs en Rudolf van Olden I Van eerste humane toediening tot algemeen gebruik 2 Exploratory

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Informatiebehoeften van patiënten over geneesmiddelen Liset van Dijk, Marcia Vervloet e.a.

Informatiebehoeften van patiënten over geneesmiddelen Liset van Dijk, Marcia Vervloet e.a. Informatiebehoeften van patiënten over geneesmiddelen Liset van Dijk, Marcia Vervloet e.a. De dokter geeft zo veel informatie, dat onthoud ik nooit allemaal. En de bijsluiter vind ik moeilijk te begrijpen

Nadere informatie

People formerly known as patiënts. Bedrijfsgeneeskundige dagen, 23 mei 2019

People formerly known as patiënts. Bedrijfsgeneeskundige dagen, 23 mei 2019 People formerly known as patiënts Bedrijfsgeneeskundige dagen, 23 mei 2019 Wie bent u? Waarom bedrijfsgeneeskunde? Wie ben ik? Lea Bouwmeester, 39 jaar, woonplaats den Haag Drijfveer Mensen een stem geven

Nadere informatie

Juridische aspecten van prestatiegerichte bekostiging bij de inkoop van geneesmiddelen

Juridische aspecten van prestatiegerichte bekostiging bij de inkoop van geneesmiddelen Juridische aspecten van prestatiegerichte bekostiging bij de inkoop van geneesmiddelen Promotheus Powerclass 12 september 2017 mr. drs. K.D. Meersma advocaat Niet iedereen is enthousiast 2 Waar staan we?

Nadere informatie

Actualiteiten CGR. NVFM 22 september 2016 Jan Verschoor

Actualiteiten CGR. NVFM 22 september 2016 Jan Verschoor Actualiteiten CGR NVFM 22 september 2016 Jan Verschoor Ontwikkelingen: een terugblik Toedieningsapparaten Sponsoring bijeenkomsten Sponsoring van projecten Reclame vs. informatie Reclame Kenmerken: aanprijzend,

Nadere informatie

Media Kit

Media Kit Media Kit 2019 www.medicalmedia.nl Inleiding Medical Media informeert de Nederlandse zorgconsument op een objectieve wijze, in begrijpelijke taal. Gezond zijn en gezond blijven vinden wij belangrijk. Inhoud

Nadere informatie

De rol van de inspectie

De rol van de inspectie De rol van de inspectie Toezicht op reclame en gunstbetoon Bas van der Heide Algemeen 2017: fusie Inspectie voor de Gezondheidszorg en Inspectie Jeugdzorg tot Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Taak inspectie:

Nadere informatie

European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland

European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland Annelies van Woudenberg, 9 juni 2017 ECTR biedt kans ambitie NL waar te maken Eenduidige toestemmingsprocedures Europa interessant voor internationale

Nadere informatie

FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN. Supporting Pharma for Future Proof Productivity

FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN. Supporting Pharma for Future Proof Productivity FACTSHEET FARMACEUTISCHE INDUSTRIE SOFTWARE TOTAALOPLOSSINGEN Supporting Pharma for Future Proof Productivity TRANSFORMATIE FARMACEUTISCHE INDUSTRIE Digitalisering, technologie en automatisering veranderen

Nadere informatie

Visie op verpleegkundige professionaliteit

Visie op verpleegkundige professionaliteit Visie op verpleegkundige professionaliteit Verpleegkundige professionaliteit en trots Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor het leveren van kwalitatief hoogstaande zorg in het MCL. De afgelopen

Nadere informatie

WERKNEMER. Verklaring van belangen. Algemeen. Melding van belangen op farmaceutisch gebied. Tussenvoegsels

WERKNEMER. Verklaring van belangen. Algemeen. Melding van belangen op farmaceutisch gebied. Tussenvoegsels Verklaring van belangen Algemeen Titel(s) Voornaam Prof. dr. Bert Tussenvoegsels Achternaam Afdeling (Voor externe experts, wilt u aangeven voor welke afdeling van het CBG u werkt) Functienaam Omschrijving

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 februari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 februari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen

meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen meegaan met de tijd is met zorg digitaliseren digitaliseren is met zorg leasen lnhoud 1 INTRODUCTIE econocom groep; een grote speler voor financiële & digitale services +40 jaar ervaring 19 landen +9.000

Nadere informatie

Transparantieregister Zorg 2018 de kengetallen 29 juli 2019

Transparantieregister Zorg 2018 de kengetallen 29 juli 2019 Transparantieregister Zorg 2018 de kengetallen 29 juli 2019 Samenwerkingen in het belang van de patiënt Het Transparantieregister Zorg geeft een overzicht van de samenwerkingen die zorgprofessionals, zorginstellingen

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Je geld of je leven! Een vitale toekomst. Gezondheidszorg in 2040

Je geld of je leven! Een vitale toekomst. Gezondheidszorg in 2040 Je geld of je leven! Een vitale toekomst. Gezondheidszorg in 2040 Prof.dr. Doeke Post, em. Hoogleraar Sociale Geneeskunde Universiteit Groningen Zwaar weer op komst Kosten te hoog Er wordt teveel gebruik

Nadere informatie

NVT. Relatie NVT en de medische industrie GEDRAGSCODE VOOR DE PROFESSIONAL. Gedragscode NVT

NVT. Relatie NVT en de medische industrie GEDRAGSCODE VOOR DE PROFESSIONAL. Gedragscode NVT NVT GEDRAGSCODE VOOR DE PROFESSIONAL Relatie NVT en de medische industrie Gedragscode NVT Eigenaar: Bestuur NVT Datum: 01 08 2013 Revisiedatum: 01 08 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begripsbepaling...

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2017 Almere, 2016 Inhoud 1. Voorwoord 2. De organisatie 2.1 Wie zijn we 2.2 Missie en visie 2.3 Waar staat Stichting Sarco voor 3. Wat wil Stichting Sarco bereiken en hoe wil zij dit realiseren

Nadere informatie

Gedragscode Geneesmiddelenreclame. Jan Verschoor (CGR) 11 oktober 2018 NAPA, Utrecht

Gedragscode Geneesmiddelenreclame. Jan Verschoor (CGR) 11 oktober 2018 NAPA, Utrecht Gedragscode Geneesmiddelenreclame Jan Verschoor (CGR) NAPA, Utrecht Agenda 1. Introductie 2. Hoofdregels 3. Bijeenkomsten 4. Transparantie 5. Vragen Introductie Context Samenwerking en verschillende interacties

Nadere informatie

Toenemende vraag naar nwmo studies Kwaliteit en transparantie voorop

Toenemende vraag naar nwmo studies Kwaliteit en transparantie voorop Beterdan Toenemende vraag naar nwmo studies Kwaliteit en transparantie voorop Joke Eggermont, Medisch Directeur Bristol-Myers Squibb Voorzitter Nefarma projectgroep niet-wmo plichtig onderzoek 1 Waarom?

Nadere informatie

Wat doet NVOS-Orthobanda voor u?

Wat doet NVOS-Orthobanda voor u? Wat doet NVOS-Orthobanda voor u? Wat doet NVOS-Orthobanda voor u? Vrijheid in beweging. Dat bieden we onze klanten. Vitaal en mobiel kunnen zijn. Een beperking staat niet meer in de weg om in vrijheid

Nadere informatie

Optimaliseren van Impact door

Optimaliseren van Impact door Optimaliseren van Impact door Alfa- en Gammawetenschappen Aantonen en stimuleren van Societal Impact in synergie met andere wetenschappen Wifi: CongresAlfaGamma Wachtwoord: Impact2016 Optimaliseren van

Nadere informatie

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG

Visie Dimence Groep op VerpleGinG en VerzorGinG Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging Visie Dimence Groep op verpleging en verzorging De zorg verandert en vindt zoveel mogelijk thuis of dichtbij huis plaats. Er worden minder mensen opgenomen

Nadere informatie

DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE MAAKT DE TOEKOMST. Op weg naar een Nationale Agenda Zorgtechnologie

DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE MAAKT DE TOEKOMST. Op weg naar een Nationale Agenda Zorgtechnologie DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE MAAKT DE TOEKOMST Op weg naar een Nationale Agenda Zorgtechnologie 1 2 De technologische industrie maakt de toekomst ook in de zorg Technologische ontwikkelingen creëren op

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 477 Geneesmiddelenbeleid 33 009 Innovatiebeleid Nr. 540 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Farmafeiten 2015 KOSTEN EN OPBRENGSTEN 35 ONDERZOEK EN ONTWIKKELING 23 INNOVATIE 7

Farmafeiten 2015 KOSTEN EN OPBRENGSTEN 35 ONDERZOEK EN ONTWIKKELING 23 INNOVATIE 7 Farmafeiten 2015 Farmafeiten 2015 7 ONDERZOEK EN ONTWIKKELING 23 KOSTEN EN OPBRENGSTEN 35 4 FARMAFEITEN 2015 FARMAFEITEN 2015 5 Woord vooraf Voor u ligt de nieuwe uitgave van Farmafeiten, een overzicht

Nadere informatie

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008

GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden. Augustus 2008 GENEESMIDDELEN Veel gestelde vragen en antwoorden Augustus 2008 Toelichting: De vragen zijn ingedeeld in drie onderdelen: -1- vergoedingen voor geneesmiddelen, -2- preferentiebeleid van zorgverzekeraars,

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag Groeiende en 1 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler

Nadere informatie

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub

Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub Farmacijfers 2016 België, een groeiende farmahub 2016 in een oogopslag 2016 was opnieuw een bijzonder jaar voor de farmaceutische sector in België. Ons land versterkte haar positie als speler van wereldformaat

Nadere informatie

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP

Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie DURVEN DELEN OP WEG NAAR EEN TOEGANKELIJKE WETENSCHAP Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie!! " # "# $ -. #, '& ( )*(+ % & /%01 0.%2

Nadere informatie

Naar een betere lokale uitvoerbaarheidsprocedure! Carla van Herpen voorzitter WG Lokale Uitvoerbaarheid, DCRF DCRF Jaarcongres

Naar een betere lokale uitvoerbaarheidsprocedure! Carla van Herpen voorzitter WG Lokale Uitvoerbaarheid, DCRF DCRF Jaarcongres Naar een betere lokale uitvoerbaarheidsprocedure! Carla van Herpen voorzitter WG Lokale Uitvoerbaarheid, DCRF DCRF Jaarcongres 5-10-2016 De patiënt wil (snel) toegang tot innovatieve geneesmiddelen! Betere

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg. Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt

NHG-Standpunt. Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg. Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt NHG-Standpunt Farmacotherapiebeleid in de huisartsenzorg Dokter, mag ik een recept voor...? standpunt Schatting: jaarlijkse stijging van 11 procent voor geneesmiddelenuitgaven Centrale rol voor de huisarts

Nadere informatie

ME Vereniging Nederland

ME Vereniging Nederland ME Vereniging Nederland BELEIDSPLAN 2013-2016 Het bestuur schreef een concept voor het beleidsplan aan de hand van de inbreng van de leden in de ledenraadpleging van 2-15 juni 2012. Het concept is voorgelegd

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 april 2017 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 april 2017 Betreft Kamervragen. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 308 Vragen van het lid

Nadere informatie

PIANOo INKOOP- EN AANBESTEDINGSKENNIS DELEN BIJ DE OVERHEID

PIANOo INKOOP- EN AANBESTEDINGSKENNIS DELEN BIJ DE OVERHEID PIANOo INKOOP- EN AANBESTEDINGSKENNIS DELEN BIJ DE OVERHEID PIANOo, Expertisecentrum Aanbesteden heeft als taak het inkopen en aanbesteden bij alle overheden te professionaliseren. Met oog voor rechtmatigheid

Nadere informatie

Alphega apotheek. Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement. In partnership with

Alphega apotheek. Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement. In partnership with Alphega apotheek Voor meer zorg, meer gemak en meer rendement In partnership with De kracht van een internationaal netwerk voor vernieuwende zorg Alphega apotheek is het internationale leidende netwerk

Nadere informatie