Inhoudsopgave. Zien zonder bril 1. Een inleiding in de Bates Methode (Versie 1.2) 2013 Copyright Jesse Huisman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Zien zonder bril 1. Een inleiding in de Bates Methode (Versie 1.2) 2013 Copyright Jesse Huisman"

Transcriptie

1

2 Inhoudsopgave 1.Inleiding - Hoe ik in 6 maanden van mijn bril af kwam. 2.Hoe werkt een bril? 3. Waarom zorgt een bril dat je zicht verslechterd? 4. Scherp zien zonder bril 5. Wie was Bates? 6. De Bates Methode voor natuurlijk beter zien 7. Is de Bates Methode geen kwakzalverij? Links naar meer informatie Zien zonder bril 1. Een inleiding in de Bates Methode (Versie 1.2) 2013 Copyright Jesse Huisman Jesse Huisman rasterbril.nl info@rasterbril.nl

3 1.Inleiding - Hoe ik in 6 maanden van mijn bril af kwam. Toen ik voor het eerst met de Bates Methode in aanraking kwam was ik nog achterdochtig. Het Natuurlijk Zien was niet direct iets waar ik van dacht, dat is iets voor mij. Toch ben ik me er in gaan verdiepen. Dit kwam in de eerste instantie doordat ik een rasterbril van iemand op deed. Opeens zag ik dingen scherp die ik zonder mijn bril op sterkte zeker niet kon zien. Dit deed me nadenken over een leven zonder bril. Zou het mogelijk zijn? Hij wordt altijd vies, is kwetsbaar en zit in de weg. Na meer informatie gelezen te hebben heb ik besloten om er vol voor te gaan. Als ik het niet probeer weet ik ook niet of het werkt. Met deze insteek ben ik begonnen met een verdieping in het Natuurlijk Zien, en ik ben hier niet meer me opgehouden. Het heeft bij mij ongeveer een half jaar geduurd totdat ik me net zo gemakkelijk voelde zonder bril als met. Ik droeg vroeger mijn bril op momenten dat ik echt niet zonder kon. Denk hierbij aan werken achter de computer, naar de bioscoop gaan, autorijden, etc. Toen ik begon met een verdieping in de Bates Methode ontdekte ik dat het dragen van mijn bril één van de grootste boosdoeners was. Dit was het moment dat ik besloot mij bril af te zetten en hem nooit meer op te doen. Toen ik ontdekte dat het dragen van een bril de grootste boosdoener was heb ik hem van mijn neus gepakt, en nooit meer opgezet. De drie belangrijkste seconden van mijn leven.! Een stap tegen de stroom in. Dit is een stap die niet veel mensen nemen. Gedurende het leven draagt bijna iedereen voor korte of langere tijd een bril, leesbril of lenzen. Vanaf jongs af aan zie je iedereen om je heen een bril of lenzen dragen. Je went aan het idee dat wanneer je op den duur minder

4 scherp ziet dan je gewend bent, je voor de rest van je leven aan dit hulpmiddel vast gaat zitten. Stel je eens voor dat wanneer je een been breekt, je voor de rest van je leven op krukken zou lopen? Tel daarbij op dat je bij elke snee een pleister zou dragen die nooit meer af kan. Dit zou een heel ander straatbeeld opleveren. Wanneer je een probleem met je lichaam hebt, ga je er meestal vanuit dat dit weer helemaal zal genezen. Echter wanneer de opticien tegen je zegt dat je een afwijking in je zicht hebt, en een bril moet gaan dragen, dan heb je er vrede mee dat je voor altijd een bril of lenzen op moet hebben. Juist het dragen van deze bril of lenzen zorgt er in de meeste gevallen voor dat je ogen achteruit gaan, en dat je steeds minder goed kunt zien! Deze inleiding in de Bates Methode gaat in op de beginselen van het onderzoek van Dr. Bates en de redenen waarom het dragen vaneen bril juist zorgt voor verslechtering van je zicht.

5 2.Hoe werkt een bril? Een bril compenseert de afwijking van jouw zicht. Dit komt doordat de lens van de bril op een bepaalde manier geslepen is. Door de vorm van de lens (hol of bol) worden de lichtstralen afgebogen, en wordt jouw refractiefout opgeheven. Hoe sterker een bril is (zowel positief als negatief verder van de nul af), hoe meer de lichtstralen afgebogen worden. Een groot nadeel van de bril, is dat deze slechts is gemaakt voor een bepaalde afstand en afwijking. Terwijl jouw zicht bij lange na niet altijd het zelfde is en al helemaal niet altijd vanaf de zelfde afstand kijkt! De afwijking die er voor zorgt dat je wazig ziet, is dus lang niet altijd gelijk. Als je moe bent zie je minder goed dan wanneer je uitgerust bent. Als het donker is zie vaak minder goed dan overdag in het zonlicht. Als je een object of woord kent, zie je dit beter dan wanneer het onbekend is. En zo zijn er nog vele andere voorbeelden. Het feit dat je ogen op veel momenten beter (of anders) zijn dan de afwijking waarvoor je bril gemaakt is, zorgt ervoor dat je je extra moet inspannen om goed door de bril te zien. Juist deze spanning zorgt voor een achteruitgang van het zicht. Lees hier meer over in het volgende hoofdstuk.

6 3. Waarom zorgt een bril dat je zicht verslechterd? Wanneer je een bril draagt, zul je merken dat je op termijn steeds een sterkere bril nodig hebt. De bril die er eerst voor zorgde dat je alles scherp zag, zal na verloop van tijd niet meer voldoende zijn. De meeste mensen gaan dan terug naar de opticien, die zal zeggen dat je ogen achteruit gegaan zijn, en dat je een sterkere bril nodig hebt. Omdat de meeste mensen niet beter weten, en het idee van levenslang een bril dragen er zo hard ingeslepen is, zal bijna iedereen dit advies opvolgen. De reden dat je zicht achteruit gaat door het dragen van een bril, is dat de bril ervoor zorgt dat jouw ogen zich steeds moeten aanpassen aan de bril. Dit zorgt voor veel spanning, terwijl je voor een scherp zicht juist ontspanning nodig hebt. Iedereen heeft wel eens gehoord dat het niet (altijd) dragen van een bril terwijl je deze wel nodig hebt, slecht voor je ogen is. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Terwijl iedereen die een bril draagt, uit eigen ervaring kan zeggen dat hij of zij steeds een sterkere nodig heeft. Het feit dat ik steeds een sterkere bril nodig zou hebben, heeft er voor mij sterk aan bijgedragen dat ik van mijn bril af wilde. Tijdens de verdieping in de Bates Methode kwam ik tot de ontdekking dat ontspanning zorgt voor beter zicht. Dit klonk mij vrij logisch in de oren. Net zoals in andere delen van je lichaam zorgt spanning voor slechter functioneren. Als je erg onder spanning staat kun je minder goed nadenken en kun je jezelf minder goed concentreren. Waarom zou dit niet voor het zicht gelden, het grootste gedeelte van het zien speelt zich af in de hersenen. In het volgende hoofdstuk ga ik in op het beter zien door ontspanning.

7 4. Scherp zien zonder bril Wanneer je een bril of lenzen draagt, ben je altijd afhankelijk van dit hulpmiddel. Wie zou er nou niet scherp willen kunnen zien zonder zijn bril of lenzen te dragen. Het leukste nieuws uit deze inleiding in de Bates Methode is dat het voor bijna iedereen mogelijk is om op natuurlijke wijze beter te zien. Het feit dat je zonder bril of lenzen op dit moment niet scherp ziet, is voornamelijk te wijten aan het niet ontspannen kijken en daarnaast een aantal verkeerde zie gewoonten die je onbewust hebt aangeleerd. Wanneer je op basis van gedragsveranderingen de juiste gewoontes aan weet te leren, zul je merken dat je de wereld om je heen veel beter en mooier kunt zien. Het toepassen van de Bates Methode om op natuurlijke wijze weer te zien kost veel moeite, doorzettingsvermogen en karakter. Er zullen altijd mensen in je omgeving zijn die je voor gek verklaren, maar als je doorzet zullen de verbluffende resultaten al je moeite in perspectief zetten. Wanneer je het gevoel hebt dat deze methode iets voor jou is, en je verwacht voldoende doorzettingsvermogen, vertrouwen en plezier in het toepassen van de methode te hebben, dan raad ik je van harte aan om deze inleiding uit te lezen, en je vervolgens echt te verdiepen in de materie. Ik zal er voor je zijn om met jou deze weg naar natuurlijk beter zien te bewandelen. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik zonder bril door het leven kan gaan, en met dat doel voor ogen wil ik zo veel mogelijk mensen helpen zodat ook jij op een natuurlijke wijze beter kunt zien. Om te begrijpen hoe de methode is ontstaan en vanuit welk perspectief het onderzoek begonnen is zal ik je in het volgende hoofdstuk iets meer vertellen over wie Bates was en waarom hij zijn onderzoek begon.

8 5. Wie was Bates? Dr. William Horatio Bates was een alom gerespecteerde Amerikaanse oogarts en professor in de oogheelkunde. Doordat Bates gedurende zijn werk steeds meer dingen tegen kwam die hij niet kon verklaren met hetgeen hij geleerd had, werd hij steeds minder tevreden over zijn werk. Dit zette hem ertoe om zijn eigen onderzoek te gaan doen naar verschillende zicht-afwijkingen. Vooral over de theorie die men er op nahield over de accommodatie van het oog (hoe het oog zorgt voor focus op de retina, waardoor je scherp ziet), was Bates niet tevreden. De theorie in de oogheelkunde was en is vandaag de dag nog steeds dat de kromming van de lens van het oog het enige is dat voor de accommodatie zorgt. Het stuitte Bates tegen de borst dat bij het voorschrijven van een bril, patiënten steeds een sterkere bril nodig hadden doordat ze een bril droegen. Terwijl normaal gesproken de dosis van medicijnen wordt verlaagd naarmate de patiënt beter wordt. Dit zette Bates ertoe om jaren lang onderzoek te gaan doen zonder daarbij de bestaande theorie zijn gedachten en onderzoek te laten beïnvloeden. De resultaten waren verbluffend, en resulteerden uiteindelijk in de Bates Methode. In het volgende hoofdstuk zal ik kort uitleggen wat de Bates Methode inhoudt en op welke manier de methode ook door jou toegepast kan worden.

9 6. De Bates Methode voor natuurlijk beter zien De Bates Methode is een alternatieve methode die gericht is op het verbeteren van het zicht, voortgekomen uit het onderzoek van Bates naar oogproblemen. De conclusie van Bates was uiteindelijk dat slecht of wazig zicht voornamelijk door drie dingen komt. 1. Spanning (Stress of mentale spanning). 2. Slechte Zie gewoontes. 3. Het dragen van een bril. Uiteindelijk behaalde Bates met zijn onderzoek en methode dusdanige resultaten, dat hij zijn eigen praktijk opende. Doordat hij zijn patiënten op zijn manier behandelde en hen vertelde dat ze hun (door collega s voorgeschreven) brillen niet moesten dragen werd hij uiteindelijk geroyeerd door de vakvereniging. Dit weerhield hem er niet van om zijn methode in praktijk te blijven brengen, met verbluffende resultaten als gevolg. Ondanks dat Bates mooie resultaten heeft behaald, en het zicht van duizenden patiënten verbeterde die door de conventionele oogartsen onbehandelbaar waren verklaard, was zijn theorie niet perfect. Gelukkig zijn er tal van volgelingen die vandaag de dag nog steeds met prachtige resultaten op natuurlijke wijze het zicht van mensen verbeteren. Bates heeft een fantastische basis gelegd voor het op natuurlijke wijze verbeteren van het zicht. Deze basis in combinatie met recenter verkregen inzichten kan jou helpen om je zicht te verbeteren, zonder dat je afhankelijk bent van een bril. Denk je nog steeds dat je het doorzettingsvermogen en vertrouwen hebt om je zicht op deze manier te verbeteren, dan wil ik je van harte feliciteren met deze grote stap tegen de richting in.

10 De resultaten zullen je verbluffen. Laat je niet uit het veld slaan door de hoeveelheid informatie of de resultaten die niet snel genoeg komen. Wanneer je op een natuurlijke wijze je zicht wil verbeteren is het middel eigenlijk belangrijker dan het resultaat. Het middel om je zicht te verbeteren is namelijk gedragsverandering. Bates concludeerde dat wazig zicht een signaal is dat je iets doet wat het zicht belemmert. Hier ben ik het volledig mee eens. Als jij de motivatie en het geduld op kunt brengen om je gedrag te veranderen. De verkeerde zie-gewoontes af te leren en op basis daarvan op de juiste manier bewust kunt leren zien, dan weet ik zeker dat je resultaat zult boeken. Daarnaast zul je je meer bewust zijn van de wereld om je heen en de dingen die je ziet.

11 7. Is de Bates Methode geen kwakzalverij? Ik heb vaak de vraag gekregen of de Bates Methode geen kwakzalverij is. Deze vraag kan ik voor mezelf met een volmondig nee beantwoorden. Ik heb mezelf op basis van de Bates Methode voor natuurlijk beter zien van mijn bril af geholpen. Dit heb ik gedaan door gedragsveranderingen. Dingen die ik bewust en onbewust deed (zoals staren en met mijn ogen knijpen) heb ik afgeleerd. Daarnaast heb ik mezelf aangeleerd om op een andere manier te gaan kijken. De vraag (en het antwoord) zijn echter essentieel voor het begrijpen van het op een natuurlijke wijze beter zien. Omdat ik deze vraag voor iedereen wilde beantwoorden heb ik hier een uitgebreid artikel over geschreven. De reacties zeggen veel. Daarnaast heeft het schrijven van dit artikel mij ook zelf geholpen om na te denken over mijn eigen interpretatie van de Bates Methode. Lees het artikel hier. Hiermee ben ik aan het einde gekomen van deze inleiding in de Bates Methode. In het laatste hoofdstuk zal ik een aantal links geven naar interessante informatie over het zien.

12 Links naar meer informatie Ik ben blij dat je op zoek bent naar meer informatie, met dit E-book wilde ik je inleiden in de Bates Methode en het natuurlijk zien. Ik stond versteld van de informatie die ik vond toen ik dit voor het eerst ontdekte. Ik hoop dat dit voor jou ook geldt. Mijn missie is om het toepassen van mijn interpretatie van de Bates methode bekender te maken. Het is zonde dat bijna iedereen gedurende zijn leven een bril of lenzen draagt. Dit is gewoonweg niet nodig! Wanneer je graag een persoonlijk advies wil, dan kun je via deze pagina een gratis persoonlijk advies aanvragen. Je vult dan een formulier in met enkele vragen over het gebruik van een bril en je afwijking. Op basis daarvan zal ik je dan persoonlijk adviseren over hoe jij het beste met de Bates Methode voor natuurlijk zien aan de slag kunt.. Ik hoop dat je genoten hebt van deze inleiding in de Bates Methode. Ik heb mijn bril na het lezen van deze informatie afgezet, en sindsdien nooit meer opgezet! Jesse Huisman

ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN

ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN ZONDER BRIL, LENZEN OF LASEREN KARIN HOGENBOOM VOLZICHT.NL Ontspannen van de ogen Voorwoord Ik was tien jaar toen ik voor het eerst een bril kreeg. De oogarts had mijn ogen

Nadere informatie

ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN

ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN ZEVEN TIPS OM GOED TE GAAN ZIEN ZONDER BRIL, LENZEN OF LASEREN KARIN HOGENBOOM VOLZICHT.NL Ontspannen van de ogen Voorwoord Ik was tien jaar toen ik voor het eerst een bril kreeg. De oogarts had mijn ogen

Nadere informatie

Geld. houdt van jou. Bevrijd jezelf van oude overtuigingen zodat je meer rijkdom en overvloed kunt ervaren in je leven!

Geld. houdt van jou. Bevrijd jezelf van oude overtuigingen zodat je meer rijkdom en overvloed kunt ervaren in je leven! Geld houdt van jou Bevrijd jezelf van oude overtuigingen zodat je meer rijkdom en overvloed kunt ervaren in je leven! Prema Devi Ishaya 1 Prema Devi Ishaya www.premadevi.com info@premadevi.com Copyright

Nadere informatie

Meer informatie rondom de staaroperatie/cataractoperatie kunt u lezen in de folder staaroperatie.

Meer informatie rondom de staaroperatie/cataractoperatie kunt u lezen in de folder staaroperatie. Oogheelkunde Welke lens kiest u? Keuzemogelijkheden bij staaroperatie Inleiding U heeft staar/cataract. Als de staar het zien of functioneren in het dagelijks leven belemmert, adviseren wij u om een staaroperatie

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Welke lens kiest u? Oogheelkunde. Keuzemogelijkheden bij staaroperatie. Inleiding. Welke lens kiest u?

Welke lens kiest u? Oogheelkunde. Keuzemogelijkheden bij staaroperatie. Inleiding. Welke lens kiest u? Oogheelkunde Welke lens kiest u? Keuzemogelijkheden bij staaroperatie Inleiding U heeft staar/cataract. Als de staar het zien of functioneren in het dagelijks leven belemmert, adviseren wij om een staaroperatie

Nadere informatie

Waarom gezonde ogen?

Waarom gezonde ogen? logo Gezonde ogen kunnen goed zien! Karin Hogenboom VolZicht Waarom gezonde ogen? Zien veel meer Voelen prettig en ontspannen aan Werken door op je hele gestel: lichaam en geest Over mij 30 jaar bril en

Nadere informatie

ONTSPAN DE OGEN In 3 weken tijd naar rust in je ogen en lust in je leven

ONTSPAN DE OGEN In 3 weken tijd naar rust in je ogen en lust in je leven ONTSPAN DE OGEN In 3 weken tijd naar rust in je ogen en lust in je leven 1 Wil jij de volgende vragen beantwoorden? Heb jij droge, jeukende of vermoeide ogen? Kost het kijken je vaak moeite en ga je dan

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde/orthoptie. Verschillende brilsterktes (kinderen)

Maatschap Oogheelkunde/orthoptie. Verschillende brilsterktes (kinderen) Maatschap Oogheelkunde/orthoptie Verschillende brilsterktes (kinderen) Algemeen Om scherp te kunnen zien moeten de lichtstralen uit de buitenwereld precies op hetzelfde punt samenvallen op het netvlies.

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Verbinding voelen met je omgeving

Verbinding voelen met je omgeving 2 Verbinding voelen met je omgeving Doel: We horen allemaal bij elkaar We zijn met heel veel mensen op deze wereld. Daar ben je jezelf niet van bewust. Meestal zie je alleen de mensen waarbij je woont

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Cursus SEO-teksten schrijven

Cursus SEO-teksten schrijven Cursus SEO-teksten schrijven Inleiding Jij wilt het, je concurrent wil het en ik, ik wil het ook. Wat? Scoren op de beste zoekwoorden. En waarom? Omdat ook jij, duizenden bezoekers naar een website wilt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Jouw superrelatie start nu!

Jouw superrelatie start nu! Jouw superrelatie start nu! Inleiding Herinner jij je je eerste liefde nog? Was je ook zo ontzettend verliefd? Je kon aan niets anders meer denken. Je hoofd en hart stroomden helemaal over. Je had de meest

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9 Een korte uitleg over de werking van het oog: De ooglens zit direct achter de pupil (de zwarte opening) en het regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog, de iris). De ooglens en het hoornvlies zorgen

Nadere informatie

ROKEN. Waarom eigenlijk?

ROKEN. Waarom eigenlijk? ROKEN Waarom eigenlijk? Ik ben Mijn klas Schooljaar inhoud Inleiding 6 Hoofdstuk 1: Alles wat je moet weten over roken 8 1.1 Waarom roken we eigenlijk? 10 1.2 Waarom is roken slecht voor je? 14 1.3 Wat

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent

TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK. Succesvol zijn wie je bent TOTAL PRESENCE ACADEMY E-BOOK Succesvol zijn wie je bent Monique Dekker, juni 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 Waarom dit e-book?... 2 Wie ben ik?... 2 2. Weet wie je bent en waar je voor staat....

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies

Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies Oogheelkunde De leesbril en verlichtingsadvies Leesbril Vanaf het 40e levensjaar wordt het dichtbij zien moeilijker. Uw ooglens wordt langzaam steeds minder flexibel, waardoor u dichtbij niet goed meer

Nadere informatie

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling 1 Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling Over de eerste keer dat je jezelf beschadigde 1. ik deed het omdat ik het wilde en van plan was 2. het gebeurde toevallig/per ongeluk 3. leek gewoon te

Nadere informatie

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen

Persbericht. s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen. Steeds meer sporters stappen over op nachtlenzen Persbericht www.nachtlenzen.nl s Nachts lenzen dragen en overdag scherp zien zonder bril of lenzen Nachtlenzen; de nieuwe manier van lenzen dragen. s Avonds voor het slapen gaan, doet men de nachtlenzen

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018

Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 E-BOOK Succesvol zijn wie je bent. Monique Dekker, mei 2018 0 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Inleiding... 3 Wie is Monique Dekker?... 3 3. Bewustzijn... 4 Zijn wie

Nadere informatie

Online Schrijfschool Marjon Sarneel OSMS

Online Schrijfschool Marjon Sarneel OSMS Inhoudsopgave Een verhaalonderwerp kiezen: hoe doe je dat?...3 Wie zijn wij?...4 Over Marjon Sarneel...4 Wat ga je in dit e-boek leren?...5 Is jouw verhaal boeiend voor een lezer?...6 Is jouw verhaal boeiend

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching ,-./-/ &1"-*((&2"+-- %"&'"##"+-*0'-1/-3"#""&2-- 4"56-.-#(%"-7"89-:0"#;-<<-=00& Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching ,-./-/ &1-*((&2+-- %&'##+-*0'-1/-3#&2-- 456-.-#(%-789-:0#;-<<-=00& Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Welkom... Ga met deze 10 ultieme tips voor blijvend resultaat! Super. Je hebt de eerste stap gezet om te investeren in je gezondheid.

Welkom... Ga met deze 10 ultieme tips voor blijvend resultaat! Super. Je hebt de eerste stap gezet om te investeren in je gezondheid. Welkom... Ga met deze 10 ultieme tips voor blijvend resultaat! Super. Je hebt de eerste stap gezet om te investeren in je gezondheid. Wanneer je deze 10 ultieme tips in dit E-book toepast zal je gegarandeerd

Nadere informatie

Ondernemen vanuit je Ware Zelf

Ondernemen vanuit je Ware Zelf Ondernemen vanuit je Ware Zelf Zielsgelukkig worden door te doen waarvoor je hier bent Copyright 2017 Davidzon Coaching - All Rights Reserved. 1 INHOUD Inleiding 1 De beren op de ondernemersweg 2 Wat door

Nadere informatie

H.249968.0215. Oogspieroefeningen

H.249968.0215. Oogspieroefeningen H.249968.0215 Oogspieroefeningen Inleiding Omdat de samenwerking en/of de accommodatie van uw ogen zwak is, heeft u het advies gekregen om oogspieroefeningen te doen. Accommodatie is het aanspannen de

Nadere informatie

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond

Werkboek. Online 3 maanden Traject. transformeer het samenleven met je hond Werkboek Online 3 maanden Traject transformeer het samenleven met je hond Laat conditionering weer plaats maken voor beleving, echte aandacht en een diepe verbinding Welkom bij het online 3 maanden traject

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

Niet scherp zien door een refractieafwijking.

Niet scherp zien door een refractieafwijking. Oogheelkunde Niet scherp zien door een refractieafwijking. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress

En ter voorbereiding op een te leveren prestatie. In te zetten bij angst, boosheid en verdriet. Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress Samen met Zoekie op weg naar Peak Performance Wegwijzer voor het leren positief omgaan met stress In te zetten bij angst, boosheid en verdriet En ter voorbereiding op een te leveren prestatie Anita Wuestman

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Niet scherp zien Als gevolg van een refractieafwijking. Poli Oogheelkunde

Niet scherp zien Als gevolg van een refractieafwijking. Poli Oogheelkunde 00 Niet scherp zien Als gevolg van een refractieafwijking Poli Oogheelkunde Hoe vormt een oog een scherp beeld, wat is refractie? Om scherp te kunnen zien is het nodig dat lichtstralen die van een voorwerp

Nadere informatie

I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken?

I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken? I s dit jou w beste moment om te stoppen met roken? Dit product word t gratis aangeboden door the NewHealth Company 1-1 - 2017 Gratis intake Stoppen met roken Onderzoek je levensomstandigheden, gezondheid

Nadere informatie

Sleutel tot Persoonlijke Effectiviteit

Sleutel tot Persoonlijke Effectiviteit ITASC Nederland BV Aalsterweg 291c 5644 RE Eindhoven 040-2115020 www.itasc.nl 1 1. Wat is het enneagram? Het Enneagram is de neerslag van een theorie, een model van persoonlijkheids-structuren. Lijkt moeilijker

Nadere informatie

E-book Coachpraktijk Irene Bex

E-book Coachpraktijk Irene Bex E-book Coachpraktijk Irene Bex In dit e-book krijg je een vier tips die onmisbaar zijn de om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Mijn naam is Irene Bex en ik ben stresscoach, NLP coach en trainer.

Nadere informatie

Wat is convergentiezwakte? Wat is accommodatiezwakte? Oorzaken. Klachten

Wat is convergentiezwakte? Wat is accommodatiezwakte? Oorzaken. Klachten Uw orthoptist of oogarts heeft bij u een afwijkende oogstand geconstateerd die convergentie- en/of accommodatiezwakte wordt genoemd. In deze folder kunt u lezen wat convergentie- en accommodatiezwakte

Nadere informatie

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen.

Als je nog steeds hoopt dat oplossingen buiten jezelf liggen dan kun je dit boekje nu beter weg leggen. Theoreasy de theorie is eenvoudig. Je gaat ontdekken dat het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen denken en doen dé sleutel is tot a beautiful way of life. Als je nog steeds hoopt dat oplossingen

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Kom thuis in je lichaam, vecht niet tegen je klachten. Sluit vrede, want je bent aan het vechten tegen jezelf.

Kom thuis in je lichaam, vecht niet tegen je klachten. Sluit vrede, want je bent aan het vechten tegen jezelf. Kom thuis in je lichaam, vecht niet tegen je klachten. Sluit vrede, want je bent aan het vechten tegen jezelf. Inhoud Voorwoord ix Inleiding 1 Deel I Inzicht 1 1.1 1.2 1.3 2 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7

Nadere informatie

coach jezelf Dit boek is van:

coach jezelf Dit boek is van: coach jezelf w e r k b o e k Dit boek is van: www.fabulousbusinesswoman.com Hallo! Zo daar is ie dan; het Coach Jezelf werkboek. Kun je jezelf coachen? Ja, dat kan. Kijk maar eens naar al die mensen die

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Refractie afwijkingen. Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen

Refractie afwijkingen. Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen Refractie afwijkingen Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen Inhoudsopgave 1 Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie... 1 2 Wat verstaat men onder refractieafwijkingen en

Nadere informatie

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde

Brilafwijkingen. Afdeling Oogheelkunde Brilafwijkingen Afdeling Oogheelkunde Bij een brilafwijking wordt het beeld dat het oog binnenkomt niet precies op het netvlies afgebeeld, maar als het ware voor of achter het netvlies. Daardoor is het

Nadere informatie

Handleiding bij geometrische optiekset 112114

Handleiding bij geometrische optiekset 112114 Handleiding bij geometrische optiekset 112114 INHOUDSOPGAVE / OPDRACHTEN Algemene opmerkingen Spiegels 1. Vlakke spiegel 2. Bolle en holle spiegel Lichtbreking en kleurenspectrum 3. Planparallel blok 4.

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen

Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen OOGHEELKUNDE Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen KINDEREN Scheelzien, luie ogen en brillen bij kinderen Uw kind wordt in het ziekenhuis onderzocht wegens oogklachten. Het is belangrijk om te

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen.

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Refractie-afwijking Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

Morya Wijsheid Basiswerkboek

Morya Wijsheid Basiswerkboek Morya Wijsheid Basiswerkboek Geert Crevits Samenstelling en commentaar door Marie Crevits Voorwoord De Morya Wijsheid reeks van 9 boeken staat zo vol met praktische wijsheid dat je er gerust een heel leven

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Het aansturen van gedrag

Het aansturen van gedrag Het aansturen van gedrag Dit document is bedoeld voor elke individuele werkende. Het is een theoretische beschrijving waarin wij aangeven waar gedrag vandaan komt en waarom het energie kost om je gedrag

Nadere informatie

StringerChiropractie Evaluatie informatie

StringerChiropractie Evaluatie informatie Evaluatie StringerChiropractie Evaluatie informatie Het doel van de praktijk is om mensen te helpen om gezonder te worden en te blijven! Algemene Informatie Naam : Datum : Onder behandeling sinds : Originele

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

ÉÉN MET HET VELD DE ERVARINGEN VAN KWETSBARE MENSEN MET KAPITAAL EN IN- EN UITSLUITING IN DE SPORT

ÉÉN MET HET VELD DE ERVARINGEN VAN KWETSBARE MENSEN MET KAPITAAL EN IN- EN UITSLUITING IN DE SPORT 1 ÉÉN MET HET VELD DE ERVARINGEN VAN KWETSBARE MENSEN MET KAPITAAL EN IN- EN UITSLUITING IN DE SPORT Één met het veld De ervaringen van kwetsbare mensen met kapitaal en in- en uitsluiting binnen de sport.

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Laat je tijd niet weglekken.

Laat je tijd niet weglekken. Laat je tijd niet weglekken. Waar verdwijnt jouw tijd in? PATRICIA GORISSEN Laat jij je kostbare tijd weglekken? Je werkt zo hard aan je bedrijf, aan je projecten. Om je klanten beter te helpen en tegelijkertijd

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

6 Tips die je helpen stress te verminderen. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

6 Tips die je helpen stress te verminderen. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. 6 Tips die je helpen stress te verminderen Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. 1 Mijn intentie voor jullie met deze tips Wijzelf en iedereen rondom ons ervaren de negatieve invloeden van stress.

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

@ Creatief Succes! Talent toolkit 1. Toolkit Powerkaarten...

@ Creatief Succes! Talent toolkit 1. Toolkit Powerkaarten... @ Creatief Succes! Talent toolkit 1 Toolkit Powerkaarten... @ Creatief Succes! Talent toolkit 2 Colofon Creatief Succes Evertsenstraat 5-03 4461 XN Goes www.creatiefsucces.nl info@creatiefsucces.nl @ Creatief

Nadere informatie

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Ten aanzien van de kenmerken van de gevolgen van werkstress werkplezier wordt een viertal categorieën onderscheiden, t.w. 1. emotionele

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Orthoptie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Orthoptie Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Orthoptie Dag in, dag uit maken we gebruik van onze ogen. Een paar goede ogen is dan ook heel belangrijk. Ze bepalen niet alleen wat we zien, maar ook hoe we

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Mentale Veerkracht. Presentatie Mentale Veerkracht SAM Netwerk. Ella van Toorn & Chrissie Schoonhoven

Mentale Veerkracht. Presentatie Mentale Veerkracht SAM Netwerk. Ella van Toorn & Chrissie Schoonhoven Mentale Veerkracht Presentatie Mentale Veerkracht SAM Netwerk Ella van Toorn & Chrissie Schoonhoven Zorg van de Zaak Chrissie Schoonhoven Ella van Toorn Nieuw in het netwerk: Verwachtingen Doel bijeenkomst:

Nadere informatie

Reflectieverslag Zonnepomp

Reflectieverslag Zonnepomp Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. mei 2016 Kevin de Ram Reflectieverslag Zonnepomp 1 Voorwoord Mijn naam is Kevin

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Caroline Geirnaert. Devijfklaver Caroline Geirnaert Copyright 2015 door Caroline Geirnaert

Caroline Geirnaert.   Devijfklaver Caroline Geirnaert Copyright 2015 door Caroline Geirnaert Caroline Geirnaert For a happy & healthy life www.devijfklaver.be www.facebook.com/devijfklaver Devijfklaver Caroline Geirnaert Copyright 2015 door Caroline Geirnaert Alle rechten voorbehouden. Reproductie

Nadere informatie

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding In de voorgaande mails heb je kunnen lezen over de kracht van je onderbewustzijn en hoe je jouw onderbewustzijn voor je kan laten werken. Je weet inmiddels

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training

2010 Marco Honkoop NLP coaching & training 2010 Marco Honkoop NLP coaching & training Introductie Dit ebook is gemaakt voor mensen die meer geluk in hun leven kunnen gebruiken. We kennen allemaal wel van die momenten dat het even tegen zit. Voor

Nadere informatie

SLAAPPROBLEMEN APOTHEEK.NL

SLAAPPROBLEMEN APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN WAT KAN IK ZELF DOEN MEDICIJNEN BIJ SLAAPPROBLEMEN (BENZODIAZEPINES) AUTORIJDEN STOPPEN MET EEN BENZODIAZEPINE WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN INFORMATIE APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN Slaapproblemen

Nadere informatie

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1.

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. Leonie van Drunen Klas: 1VTA 05-11-2014 Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. - Wat heb ik me voorgenomen? Om het gegeven thema ruimte te bepalen, heb ik mezelf eerst de vragen

Nadere informatie

Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken - Samenle...

Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken - Samenle... ! Lia (21) is klaar met krassen en wil taboe doorbreken 04/01/19 om 07:15 Bijgewerkt op 14/02/19 om 11:09 Redactie KW (//kw.be/auteurs/redactie-kw-11.html) Lia is 12 als ze begint met zichzelf te snijden.

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 Ben je tevreden met je huidige leven? Met je baan, je relaties en je gezondheid? Ben je vol zelfvertrouwen, relaxed en tevreden? Of zijn er dingen die

Nadere informatie

De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger

De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger 1 De geheime magische cirkel en jouw unieke dromenvanger Bonusverhaal: Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische ontdekkingsreis naar mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie