Bouwen met Baksteen 2/2013. Architecturaal design

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouwen met Baksteen 2/2013. Architecturaal design"

Transcriptie

1 Bouwen met Baksteen 2/2013 Architecturaal design nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

2 Bouwen met Baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel niet ons te contacteren. Abonnement: Catherine Bral Redactie: Laurie Dufourni Verantwoordelijke uitgever: Jozef Van Den Bossche Adres: Kartuizersstraat, 19 bus Brussel tel. (02) ~fax(02) Druk: inhoud Architecturaal design...1 Woning in Lembeek Lezzearchitecten...2 Transformatie van een woning in De Pinte Enplusarchitecten-NicolasBlondeel...4 Buda Art Center in Kortrijk 51N4E...6 Drie appartementen in Borgerhout DeGoudenLiniaal...8 Woning in Wondelgem BartVanWetter...10 Binnenlandse architectuur...12 Woning in Saint-Marc Sébastien Parmentier Techniek...14 De bouwproductenverordening : prestatieverklaring en CE-markering Belgische dakpan- en baksteenfabrikanten....16

3 BOUWEN MET BAKSTEEN 1 ArchitecturAAl design Foto: Studio Claerhout Dankzij baksteen, het traditionele bouwmateriaal bij uitstek, kunnen architecten projecten ontwikkelen met een zeer hedendaags karakter. De creatievemogelijkhedenenvariatieszijn onbeperkt, zowel wat vormen, metselverbanden, uitvoeringen en combinaties vanafmetingenenkleurenbetreft.zo kunnen allerlei projecten/creaties uit baksteenopgetrokkenwordendielijkenop bouwkundige objecten. Ze doen ons zelfs eenbeetjedenkenaanhetwerkvaneen designer. Sommige architecten zullen, net als beeldhouwers, meer aandacht besteden aan de volumetrie en haar vormgeving; anderen hechten dan weer meer belang aandetextuurenhetreliëfvande gevel; nog anderen tenslotte opteren voor een combinatie van deze twee benaderingen. Er zijn zonder twijfel een immensehoeveelheidcreatiemogelijkheden beschikbaar Inditnummervan«Bouwenmet Baksteen» worden enkele projecten getoond waarbij de architecten op een sublieme manier vorm hebben gegeven aan het materiaal baksteen.

4 2 BOUWEN MET BAKSTEEN Woning in Lembeek Lezze architecten Foto s: Filip Dujardin Voorhetontwerpvandeze woning, die zich in een landelijke zone bevindt, hebben de architecten rekening moeten houden met een klein budget. Om de bouwkosten te drukken, hebben ze enerzijds voorgesteld om de oppervlakte van het project te beperken en anderzijds omzoweinigmogelijkonderaannemerste laten tussenkomen. Om die redenen heeft Lezze architecten de bouwheren overtuigd om geen pleisterwerk aan te brengen, maar om te kiezen voor ongepleisterd binnenmetselwerk van keramische snelbouwstenen. De combinatie van keramische lateien met drie verschillende hoogtes van blokken, zorgt voor een originele binnensfeer. De keramische materialenzijnruwgelatenenkomenopdie manier subliem tot hun recht. Zowelbijdeontwerp-alsbijdeuitvoeringsfase moest zeer nauwkeurig te werk gegaan worden. De hoogte van elke laag is geen toevallig resultaat. Deze specifieke combinatie werd uitgetekendinfunctievandehoogtevande ramenenbinnendeurenomoverheel de omtrek van de woning een continuïteit van de steenlagen en de lateien te verzekeren. Het afwisselen van de steenformaten werd nauwgezet nageleefddoordemetsers.zehebbenook eenperfecteuitvoeringvanhetvoegwerk gerealiseerd.

5 BOUWEN MET BAKSTEEN 3 Analoogmetwaterbinneninwerd gecreëerd, hebben de architecten voor de buitenkant een spel van texturen voorgesteld. Er werden eveneens drie formaten van eenzelfde gevelsteen gecombineerd: hier hebben de stenen verschillende hoogtes en dieptes. Door zeopéénlijnteplaatsenaandebinnenkant van de muur (in de richting van de spouw van de spouwmuur) vertoont dit gevelmetselwerk in wildverband een zeerspecialetextuurenreliëf. Aan deze hoofdstructuur werd een secundaire structuur toegevoegd in hout, opgebouwd uit balklagen en de binnenwanden, eveneens in ruwe toestand gelaten. Op de eerste verdieping vindtmen,ineenruimteafgewerktmet wanden uit polycarbonaat, de badkamer en het sanitair. Dit volledig afzonderlijk ontwerp van de binneninrichting schept een grote mogelijkheid om het gebouw aantepassenaaneentoekomstig gebruik. Het draagt tevens bij tot de duurzaamheid van de structuur en de schil van het gebouw. Dit juweeltje in baksteen met zijn eenvoudige volumetrie vestigt zeer goed de aandacht op de textuur van de materialen, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.

6 4 BOUWEN MET BAKSTEEN Transformatie van een woning in De Pinte Enplus architecten - Nicolas Blondeel Foto s: Studio Claerhout Hetvaltmoeilijkteradenhoe dezewoningeruitzagvoordeverbouwing. Alle aspecten werden immers aangepakt: de volumetrie, de organisatie van debinnen enbuitenruimten,deisolatie vandebouwschilendekeuzevande materialen. Deze driegevelwoning bevindt zich wat afgelegen van een weggetje. De vorm vandebouwgrondheeftertoegeleid dat de architect de buitenruimten (terras en zwembad) vóór de woning heeft ingeplant. Aan de achterkant is de woning dus langsheen de perceelgrens gebouwd. Op het gelijkvloers kan men dankzij een open leefruimte genieten vanhetuitzichtopdeveldenachterhet huisenophetterras/zwembadaande voorkant. Vanaf de straat is het ontwerp zo opgevat dat de woning zich stapsgewijs laatontdekken:menzieteerstdetoegangsweg vanaf de straat, vervolgens het ingangsvolume, de buitenruimte

7 BOUWEN MET BAKSTEEN 5 die naar het huis leidt en ten slotte het huis zelf. De architect heeft namelijk een kleine constructie ontworpen om de eigendom af te sluiten ten opzichte vaneenerfdienstbaarheidvandoorgang dienaartweeanderehuizenleidt.ze vormt de enige toegang tot de woning en functioneert ook als overdekte buitenruimte. Devolumetrieendeopeningenvande woning zijn het resultaat van het feit dat de architect, net als een beeldhouwer, vertrekt van een nogal massief volume en vervolgens materiaal wegneemt wanneer hij de openingen van de deuren en de vensters tekent. Dearchitectwouookdetextuurvande materialen laten meespelen. De keuze isgevallenopeengevelmetselwerkin wildverband, bestaande uit vijf verschillende bakstenen. De bruine tinten hebben de bovenhand en harmoniëren perfectmetdeonmiddellijkeomgeving. Hierendaarwordthetmetselwerk iets opgelicht met gele en roze bakstenenenafentoezorgenonregelmatig gevormde bakstenen voor de gewenste textuur. De bouwheer en de architect opteerden samen voor deze vrij specifieke combinatie. Ook met de gekozen dakpan kon men in hetzelfde kleurengamma blijven.

8 6 BOUWEN MET BAKSTEEN Buda Art Center in Kortrijk 51N4E Foto s: Filip Dujardin Het is intussen al enkele maanden geleden dat het Buda kunstencentrum in Kortrijk zijn deuren opende. Deze plaats, ingericht in vroegere confectieateliers, biedt aan kunstenaars zowel een werkplek als een mogelijkheid omhunwerkvoortestellen.debudafabriek is het laatste pand op het eiland die getuigt van een voormalige bloeiende industriële activiteit. Van bij het ontwerpproces werd er geprobeerd om de bestaande structuur, de muren alsook de vloermaterialen zoveel mogelijk te bewareninhunoorspronkelijkestaat. Omdateronvoldoendedaglichtinhet hart van het gebouw binnentrad om alle ruimtes natuurlijk te verlichten werd er een opvallende ingreep genomen: In het hartvanhetgebouwhebbendearchitecten i.s.m. de ingenieur stabiliteit enkele vloervelden tussen 5 bestaande pijlers uitgebroken waardoor er een centrale -natuurlijk verlichte- vijfhoekigevideontstaatinhethartvanhet gebouw. In de centrale vide bevindt zich de verticale circulatie langsheen eentrapdiezichinenrondditatrium ontvouwt tot op het dakterras met zicht op Kortrijk.

9 7 De bestaande wanden tussen de betonnen kolommen zijn met bleke bakstenen ingevuld die nauw aansluiten met het bestaand kleurenpatroon van de vloeren en het plafond. De expositieruimten zijn zo ontworpen dat ze open en flexibel ingezet kunnen worden. Er kunnen meerdere artiesten tegelijkertijd ontvangen worden maar alle ruimtes kunnen ook perfect individueel functioneren. Het ombouwen van de ateliers naar een kunstencentrum gebeurde ook via het toevoegenvanéénopvallendelement. Dit nieuwe vijfhoekige element in baksteenmetselwerkvormthetatriumvan deze plaats. Deze open, hoge ruimte staat volledig los van het bestaande gebouw en ademt een monumentaal karakter uit. Ze doet dienst als voorvertrek van het kunstencentrum en als uitstalraam voor de artiesten die hun werken tentoonstellen. Zo krijgen de bezoekers hier al een voorproefje te zien van de eigenlijke tentoonstelling. De keuze van de baksteen buiten is genomeninfunctievandesteendie ook binnen gebruikt wordt, dit om enerzijds een homogeniteit met de rest van het kunstencentrum te creëren en om anderzijds een contrast te vormen met de aangrenzende gebouwen.

10 8 BOUWEN MET BAKSTEEN Drie appartementen in Borgerhout De Gouden Liniaal Foto s: Studio Claerhout Dit geheel van drie appartementen voor AG Vespa te Borgerhout werd gebouwd op een hoekterrein langs een spoorweg, op de plaats van een vroeger tankstation. Dearchitectenbaseerdenzichvoorhet architectuurontwerp op een onderzoek naar de typologische wijkelementen, die ze in een hedendaagse versie hebben omgezet: hoge gebouwen die bestaan uit een gelijkvloerse plint, tussenliggende verdiepingen en een dak; balkons en uitspringende kroonlijsten, horizontale en verticale lijnen die sterk worden benadrukt dankzij de verschillende metselverbanden; in reliëf verwerktebaksteenengebouwenmetgele baksteen. Zovaltditnieuwegebouwvooralop doorzijnzeerverfijndedetails,die eigenlijkeensoortherinterpretatievan deze typologieën vormen. De architecten hebben verschillende metselverbanden gecombineerd om de plint en de verschillende verdiepingensterktedoenuitkomen:verticaal gemetselde stenen in stapelverband met verticale, verdiepte voegen benadrukken de plint en de horizontale boorden. Tussen deze elementen vindt men metselwerk van baksteen in wildverband. Wat ook getuigt van oog voor detail is de combinatie van twee baksteenformaten om de horizontale

11 BOUWEN MET BAKSTEEN 9 boorden in reliëf te creëren. Hier dient trouwens de wel zeer minutieuze afwerking door de metselaars te worden benadrukt. Dankzij de specifieke ligging van dit hoekterreinkanhetgebouwaansluiten bij de geleding van de gebouwen van de beide straten. AG Vespa wil betaalbare kwaliteitswoningenindestadaanbieden.dedrie appartementenzijnruimenbeschikken elk over minstens één buitenruimte, namelijk een terras of loggia. Ook hier hebben de architecten dit typische elementuitdewijkopeenactuelemanier geherinterpreteerd. Dekeuzevandezestrengperssteen met geel/grijs-tinten vormt op zich een mooie verbinding tussen klassieke architectuur en een hedendaagse interpretatie van stedelijke woonvormen.

12 10 BOUWEN MET BAKSTEEN Woning te Wondelgem Bart Van Wetter Foto s: fabrikant Dithuisbevindtzichin Wondelgem in een nieuwe verkaveling waar de woningen zeer dicht bij elkaar staan. Dit is te wijten aan de kleine perceeloppervlakken, maar ook aan de woningtypes zelf: het zijn hoofdzakelijk driegevelwoningen of groepjes van twee woningen met aangebouwde garage. Door de zeer vrije stedenbouwkundige voorschriften betreffende de oriëntatie vandedakenendekeuzeendekleurvan de materialen, vertoont het geheel van de woningen bovendien vrij weinig samenhang.

13 BOUWEN MET BAKSTEEN 11 woningen van de verkaveling, het effect van een karakterloze blok vermijden. Hijheeftdusvoorgesteldomvoormeer ruimte te geven ten opzichte van de aanpalende woning. Enerzijds door geen garage te bouwen en een ruimte naar de tuin vrij te laten en anderzijds door een knik te creëren die de zijgevel verlevendigt. Op die manier kan men even ademhalen in de dichte bebouwing van de straat. Bovendien dringt er door de vensters van deze zijgevel meer daglicht in de woning door. Volgens de verkavelingsvoorschriften moest de andere zijgevel blind worden gelaten. Ook architect Bart Van Wetter heeft zijn steentje bijgedragen aan deze verkavelingwaardekeuzevandebouwheren hoofdzakelijk op sleutel-op-de-deur firma svalt.hijisernochtansingeslaagd omaandezewoningeenheeleigen identiteit te geven. De architect wou, in tegenstelling totwatmenzagbijsommigeandere Ookdekeuzevandematerialendraagt bijtotzowelheteenvoudige,alshedendaagse karakter. De architect had vooral de harmonie van de materialen voorogenenzochtzodoendeeenzelfde kleurenpalet voor de gevelstenen en de kleidakpannen, met name roodbruin. De bakstenen werden op een traditionele manier gemetseld en de voegen werden verdiept, glad aangebracht.

14 12 BOUWEN MET BAKSTEEN BINNENLANDSE ARCHITECTUUR Woning in Saint-Marc Sébastien Parmentier Foto s: Serge Brison Dezewoningbevindtzichop een bouwgrond met nogal moeilijke afmetingen. De architect, die zelf de eigenaar is van het huis, moest rekening houden metdel vormenanderebeperkingen:de toegang tot de garages ligt immers op het aangrenzende perceel. Het resultaat toont echter dat hij de nodige vindingrijkheid aandedagheeftgelegd. Het centrale element van het ontwerp iseenvolumeinzinkdathaaksopde straat gebouwd is. In dit dwarsvolume bevindenzichdecirculatieseneen bureau op de verdieping. De volumes in baksteenmetselwerk draaien loodrecht rond deze as zodat er een vloeiende

15 BOUWEN MET BAKSTEEN 13 verbinding is tussen de verschillende gedeeltes van het project. Door de combinatievantweematerialenkunnende specifieke functies van het gebouw duidelijk worden vertaald en onderscheiden aan de buitenkant. Hetzinkenvolumerustopeencarport, waardoorhethoofdgebouweeneindje vandewegkonwordenopgetrokken. Opdiemanierzijndeleefruimtes voornamelijk naar de tuin gericht, met uitzondering van het bureau op de verdieping,dateenzeermooiuitzicht biedt op het omliggende platteland. De architect heeft dus de oorspronkelijke beperkingen van de grond kunnen ombuigen tot iets positiefs. Datditontwerpzowellichtalsmassief is, valt toe te schrijven aan de combinatie van deze twee materialen. Door de sobere en hedendaagse architectuurintegreerthetgeheelzichookop natuurlijke wijze in de omgeving.

16 14 BOUWEN MET BAKSTEEN techniek De Bouwproductenverordening: prestatieverklaring en CE-markering Om het vrije verkeer van bouwproductenindeeuropeseunienog beter te waarborgen heeft de Europese Commissie een herziening gedaan van de richtlijndievantoepassingwasop bouwproducten, met name de Europese Richtlijn 89/106/EEG (beter bekend als de CPD Construction Products Directive). Dezeherzieningheeftgeleidtot de Europese Verordening (EU) nr 305/2011, beter bekend als de CPR- Construction Products Regulation. De Europese Verordening is rechtstreeks toepasbaar in alle lidstaten zonder voorafgaande omzetting in nationale wetgeving.de CPR is in werking getreden in april 2011, maar de artikels van de verordening met de meeste impact zijn van toepassing vanaf 1 juli Vanaf 1 juli 2013 moeten bouwproducten die onder een geharmoniseerde normvallenofinovereenstemmingzijn met een Europese technische beoordelingverplichtvergezeldgaanvaneen prestatieverklaring wanneer ze op de markt worden aangeboden. Deze verklaring heeft betrekking op de essentiële kenmerken van het bouwproduct. DeCPRlegtverplichtingenvastvoorde verschillende marktdeelnemers hieromtrent. De CPR maakt een duidelijk onderscheid tussen de verschillende betrokkenmarktdeelnemersengeefteen gedetailleerde beschrijving van hun verantwoordelijkheden wanneer er een bouwproduct op de markt wordt gebracht. Zo maakt de CPR een onderscheid tussen de fabrikant, de gemachtigde, de importeur en de distributeur. De essentiële kenmerken voor bouwproducten Deessentiëlekenmerkenzijnde kenmerken van een bouwproduct die verband houden met de fundamentele eisen voor bouwwerken: mechanische weerstand en stabiliteit, brandveiligheid, hygiëne, gezondheid en milieu, veiligheid en toegankelijkheid bij gebruik, bescherming tegen geluidshinder, energiebesparing en warmtebehoud, duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Deessentiëlekenmerkenzijndeze zoals opgenomen in de geharmoniseerde technische specificaties. Meer bepaald voor metselbakstenen betreft het de kenmerken, zoals opgenomen in de bijlage ZA van de geharmoniseerde norm NBN EN De prestatie met betrekking tot een essentieel kenmerk moet verplicht aangegevenwordenalservoorditessentieel kenmerk regelgeving bestaat in hetlandwaarhetproductopdemarkt wordt gebracht, als de Europese Commissie deze vermelding oplegt, als het betrokken essentieel kenmerk relevant isomhetbeoogdegebruikvanhetproduct te bepalen, of als de fabrikant, de importeur of de distributeur informatie verstrektoverdeprestatiemetbetrekkingtotditessentieelkenmerk,onder welke vorm ook (bijvoorbeeld in technischeofverkoopdocumentatie,opeen website...). De prestatieverklaring (DoP - Declaration of Performance) De prestatieverklaring vervangt de vroegere «conformiteitsverklaring» onder decpd.erzijnextraeisenomtrentde inhoud,erwordteenmodelopgelegd en de DoP dient opgemaakt in de taal vanhetlandwaarmenhetproductop de markt aanbiedt. Ze wordt opgesteld door de fabrikant, rekening houdend met het product en het beoogde gebruik, gezien deze het product «in de handel brengt» of beter gezegd«voorheteerstopdemarkt aanbiedt» en wordt «op papier» of «in elektronische vorm» verstrekt. De prestatieverklaring biedt de gebruiker (of de voorschrijver van het product) demogelijkheidomeenbouwproductte kiezen met perfecte kennis van de prestaties.hijzalerduszekervankunnen zijn dat het werk aan de toepasselijke fundamentele eisen voldoet rekening houdend met de plaats waar het zal opgericht worden.

17 BOUWEN MET BAKSTEEN 15 In de prestatieverklaring kan gebruik gemaakt worden van de NPD (No Performance Determined)-optie. Dit wil zeggen dat er geen prestatie bepaald werdvooreenbepaaldkenmerkenmen dus ook geen prestatie verklaart voor ditkenmerk.echterlegtdecpropdat men minimum 1 relevante prestatie dientaantegevenvoorhetbeoogde gebruik. Daarnaast heeft de Europese Commissiedemogelijkheidomessentiële kenmerken vast te leggen waarvoor het verplicht is een prestatie aan te geven. De CE-markering Door de CE-markering aan te brengen, geeft de fabrikant te kennen dat hij deverantwoordelijkheidopzichneemt voor de conformiteit van zijn bouwproduct met de aangegeven prestaties en de naleving van alle eisen die zijn vastgelegdindecpr. van het bouwproduct bevestigt met de aangegeven prestaties met betrekking tot de essentiële kenmerken die onder deze geharmoniseerde norm of Europese technische beoordeling vallen. Tochkunneneranderemarkeringen gebruikt worden op voorwaarde dat ze bijdragen tot de betere bescherming vandegebruikersvandebouwproductenendatzenietonderdebestaande harmonisatiewetgeving van de Unie vallen. ZokunneninBelgiëbijvoorbeeld steedsdevrijwilligemerkenatgen BENOR gebruikt worden voor niet geharmoniseerde kenmerken of als ze een meerwaarde betekenen voor de CE-markering wat de bescherming van de gebruikers betreft. Dit laatste kan bijvoorbeeld door de geschiktheid voor het gebruik te certificeren. zodanig dat dit bouwwerk beantwoordt aan de Europese en Belgische regelgeving, d.w.z. aan de geldende federale, regionale of gemeentelijke regelgeving. Hiervoor gebruik ik de gemeenschappelijketechnischetaaldieeveneens gebruikt wordt in de geharmoniseerde technische specificaties. Wat als ik een bouwproduct wens te gebruiken voor een bouwwerk? (aannemer) Alsaannemerzorgikervoordatik producten gebruik die beantwoorden aan de prestatievereisten die voorgeschrevenwordendoordebouwheerof de architect. In het geval van producten met CE-markering geven de informatie bijdece-markeringendeopdeprestatieverklaring me de nodige informatie hierover.zehelpenmedegeschikte producten te kiezen voor het beoogde gebruik. Eventuële andere vrijwillige kwaliteitsmerken Voorelkbouwproductdatondereen geharmoniseerdenormvaltofwaarvoor eeneuropesetechnischebeoordeling verstrekt werd, is de CE-markering de enige markering die de conformiteit Wat als ik een bouwproduct wil voorschrijven voor een werk? (bouwheer of architect) Als bouwheer of architect dien ik de gewenste prestaties te vermelden voor deproductendiezullengebruiktwordeninhetbouwwerkdatikontwerp, bronnen: Een gewijzigd kader voor het verhandelen van bouwproducten FOD Economie Website WTCB STS 22 Metselwerk voor laagbouw Voorbeeld voor snelbouwstenen: Prestatieverklaring Nr Unieke identificatiecode van het producttype: Baksteen Z12 2 Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel Baksteen Z12-B15/a voor het bouwproduct, zoals voorgeschreven in artikel 11, lid 4: 3 Beoogde gebruiken van het bouwproduct, overeenkomstig de toepasselijke geharmoniseerde technische specificatie, zoals door de fabrikant bepaald LDmetselstenenvoorbeschermdmetselwerkin metselwerkmuren, kolommen en scheidingswanden 4 Naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerd handelsmerk en contactadres van de fabrikant, zoals voorgeschreven in artikel 11, lid 5: 5 Indien van toepassing, naam en contactadres van de gemachtigde wiens mandaat de in artikel 12, lid 2, vermelde taken bestrijkt: 6 Het systeem of de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid van het bouwproduct, vermeld in bijlage V: nv BAKSTEEN Baksteenkaai 311 B 1000 Brussel Tel Fax e mail: baksteen@baksteen.be niet van toepassing 2+

18 16 BOUWEN MET BAKSTEEN 7 Indien de prestatieverklaring betrekking heeft op een bouwproduct dat onder een geharmoniseerde norm valt: (naam en identificatienummer van de aangemelde instantie, indien van toepassing) heeft onder systeem de volgende taken uitgevoerd 8 Europese technische beoordeling niet van toepassing 9 Verklaarde prestaties (voorbeeld) Essentiële kenmerken Prestaties Geharmoniseerde technische specificaties Afmetingen en maattolerantie - tolerantie categorie - maatspreidingscategorie - vlakheid -parallelisme 288x138x88 T2 R2 NPD NPD Verschijningsvorm groep 2 Druksterkte - gemiddelde -genormaliseerde Vochtexpansie Hechtsterkte Gehalte actieve oplosbare zouten Brandreactie 18 N/mm², cat.i, 16 N/mm² NPD NPD S2 A1 Wateropneming 17% Dampdoorlatendheid NPD Bruto volumieke massa 1050 kg/m³ - D2 Netto droge volume massa 1620 kg/m³ - D1 Thermische eigenschappen: λ 10,droog,steen λ 10,droog,steen(90/90) bijkomend te vermelden voor België Duurzaamheid inzake vriezen en dooien Gevaarlijke stoffen 0,27 W/mK 0.29 W/mK F1 NPD BCCA nr.nb 0749 heeft onder systeem 2+ volgende taken uitgevoerd: initiëleinspectievandeproductie installatieenvandeproductiecontrole in de fabriek / permanente bewaking, beoordeling en evaluatievandeproductiecontroleindefabriekenheefteenfpccertificaat verstrekt NBNEN771-1: De prestaties van het product met hogergenoemde identificatiecode zijn conform met de hierboven aangegeven prestaties. Deze prestatieverklaring wordt verstrekt onder de exclusieve verantwoordelijkheid van de hogergenoemde fabrikant. Ondertekend voor en namens de fabrikant door: de Heer B. Steen, algemeen Directeur (handtekening) Brussel1juli2013 Voorbeeld van CE-markering 0749 nv Baksteen, Baksteenkaai 311, B 1000 Brussel 06 DoP nr NBN EN 771-1: 2011 LD metselstenen voor beschermd metselwerk in metselwerkmuren, kolommen en scheidingswanden Afmetingen en toleranties 288x138x88 T2 R2 Verschijningsvorm groep 2 Druksterkte -gemiddelde -genormaliseerde Gehalte actieve oplosbare zouten Brandreactie 18 N/mm², cat.i, 16 N/mm² S2 A1 Wateropneming 17% Bruto volumieke massa 1050 kg/m³ - D2 Netto droge volume massa 1620 kg/m³ - D1 Thermische eigenschappen: λ 10,droog,steen λ 10,droog,steen (90/90) bijkomend te vermelden voor België Duurzaamheidinzakevriezenendooien 0,27 W/mK 0.29 W/mK F1

19 Belgische dakpan- en BaksteenfaBrikanten Bakstenen voor gewoon metselwerk: V : volle baksteen voor gewoon metselwerk P : geperforeerde baksteen voor gewoon metselwerk L : geperforeerde baksteen met lichte scherf Bakstenen voor gevelmetselwerk S : strengpersgevelsteen ( machinale gevelsteen) H : handvorm en vormbakperssteen A : andere soorten (traditionele en rustieke gevelstenen zoals veldovensteen, baksteen op basis van leisteen, enz.) Andere producten: W : welfsels D : dakpannen O : straatklinkers Voor details over het productiegamma van elke fabriek, kan men zich best rechtstreeks tot de bedrijven wenden. De lijst is samengesteld op basis van de ledenlijsten van de B.B.F. Vele producenten verkopen hun producten al dan niet exclusief, via een afzonderlijke verkoopsorganisatie. In de gevallen waar dit nuttig lijkt, is de naam tussen haakjes bijgevoegd. Oost-Vlaanderen Kleiprodukten HOVE bvba Lindendreef Ninove Tel. (054) Fax(054) (V-H-A) Steenfabriek VANDE MOORTEL nv Scheldekant Oudenaarde Tel. (055) Fax (055) (H-O) SVKnv Aerschotstraat 114, 9100 Sint-Niklaas Tel. (03) Fax (03) (V-P-H) West-Vlaanderen Wienerberger nv - divisie EGEM Brugsesteenweg Egem (Pittem) Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S) Wienerberger nv - divisie KORTEMARK Hoogledestraat 92, 8610 Kortemark Tel. (051) Fax (051) (V-P-L-S-H) Wienerberger nv - Terca ZONNEBEKE Ieperstraat Zonnebeke Tel. (051) Fax (051) (V-P-S) DUMOULIN Bricks bvba Moorseelsesteenweg Roeselare Tel. (056) Fax (056) (V-P) WIENERBERGER nv Terca, Desimpel, Porotherm, Koramic Kapel ter Bede Kortrijk Tel. (056) Fax (056) (V-P-L-S-H-A-D-O) Limburg Wienerberger nv - divisie VELDWEZELT 2de Carabinierslaan Veldwezelt-Lanaken Tel. (089) Fax (089) (H) Steenfabrieken NELISSEN nv Kiezelweg Veldwezelt Tel. (012) Fax (012) (H) Wienerberger nv - divisie Terca SCHOUTERDEN Venlosesteenweg Maaseik Tel. (089) Fax (089) (H-A) Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Riemstersteenweg Spouwen Tel. (089) Fax (089) (H) Steenfabriek VANDERSANDEN nv Nijverheidslaan Lanklaar Tel. (089) Fax (089) (H) Wienerberger nv - divisie Terca TESSENDERLO Havenlaan Tessenderlo Tel. (013) Fax (013) (P-L) Antwerpen Wienerberger nv - divisie NIEL Landbouwstraat Niel Tel. (03) Fax (03) (H) Wienerberger nv - divisie RUMST Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) (V-P-L-S) Swenden Nieuwstraat Rumst Tel. (03) Fax (03) DESTAnv Heerle Minderhout (Hoogstraten) Tel. (03) Fax (03) (S-O) Steenbakkerij FLOREN nv Vaartkant Rechts St.-Lenaarts Tel. (03) Fax (03) (V-S) Wienerberger nv - divisie Terca NOVA Steenbakkersdam Beerse Tel. (014) Fax (014) (V-P-L-S) Wienerberger nv - divisie Terca BEERSE Absheide Beerse Tel. (014) Fax (014) (H) Wienerberger nv - divisie Terca QUIRIJNEN Sint Jobbaan Westmalle Tel. (03) Fax (03) (V-S-H-A) Brabant Steenfabrieken VANDERSANDEN nv Kortenbos Hekelgem Tel. (053) Fax (053) (H) Henegouwen Wienerberger nv - divisie Terca PERUWELZ Rue de l Europe, Péruwelz Tel. (069) Fax (069) (H) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa 'Barry' Chaussée de Bruxelles Barry Tel. (069) Fax (069) (S) Wienerberger nv - divisie Terca WARNETON Chaussée du Pont Rouge Warneton (Comines) Tel. (056) Fax (056) (H) Briqueterie de PLOEGSTEERT sa Touquetstraat Ploegsteert Tel. (056) Fax (056) (P-L-W) Namen Wienerberger nv - divisie WANLIN Rue de la Briqueterie, Wanlin Tel. (082) Fax (082) (S-A-O)

20 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07. Rusthuizen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07. Rusthuizen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 BOUWEN MET BAKSTEEN 3/07 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 nr 120 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Nadere informatie

4/08. Wonen in de omgeving. nr 125 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

4/08. Wonen in de omgeving. nr 125 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 4/08 Wonen in de omgeving nr 125 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2012. Baksteen en verscheidenheid

Bouwen met baksteen 3/2012. Baksteen en verscheidenheid Bouwen met baksteen 3/2012 Baksteen en verscheidenheid nr 139 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 4/2013. Bouwen met het verleden

Bouwen met Baksteen 4/2013. Bouwen met het verleden Bouwen met Baksteen 4/2013 Bouwen met het verleden nr 144 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07. Creatief met klei. nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07. Creatief met klei. nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 2/07 Creatief met klei nr 119 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2007 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/10. Te bezichtigen in Brussel

Bouwen met baksteen 1/10. Te bezichtigen in Brussel Bouwen met baksteen 1/10 Te bezichtigen in Brussel nr 130 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

2/09. We breiden uit. nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

2/09. We breiden uit. nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 2/09 We breiden uit nr 127 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 1/2012. nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met Baksteen 1/2012. nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen 1/2012 Variaties op het thema half open bebouwing nr 137 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2012. Verankering. nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/2012. Verankering. nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/2012 Verankering nr 138 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/10. Schoolgebouwen. nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/10 Schoolgebouwen nr 131 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/2013. Wanneer baksteen een verhaal vertelt...

Bouwen met baksteen 1/2013. Wanneer baksteen een verhaal vertelt... Bouwen met baksteen 1/2013 Wanneer baksteen een verhaal vertelt... nr 141 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10. Baksteen in alle eenvoud. 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00 - pagar@lannooprint

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10. Baksteen in alle eenvoud. 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00 - pagar@lannooprint BOUWEN MET BAKSTEEN 3/10 Baksteen in alle eenvoud nr 132 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2010 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling 093857_OM_NL_1_4_ioIC - 15-SEP-10-15:01:00

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 4/2014. Bruggen bouwen

BOUWEN MET BAKSTEEN 4/2014. Bruggen bouwen 4/2014 Bruggen bouwen nr 148 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie.

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2013. Appartementsgebouwen

Bouwen met baksteen 3/2013. Appartementsgebouwen Bouwen met baksteen 3/2013 Appartementsgebouwen nr 143 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2013 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie

24 & 30 november 2012. Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie 24 & 30 november 2012 Koninklijk besluit van 12 juli 2012 Wat verandert er? Impact van de Bouwproductenverordening Jules De Windt FOD Economie Inhoud Van de Richtlijn naar de Verordening De Verordening

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING According bijlage III van de verordening (EU) No 305/2011 BETEC 110

PRESTATIEVERKLARING According bijlage III van de verordening (EU) No 305/2011 BETEC 110 PRESTATIEVERKLARING According bijlage III van de verordening (EU) No 305/2011 1. Unieke identificatiecode van het producttype: BETEC 110 No.: DEYS-7380-01 EN 1504-6: ZA.1 2. Type-, partij- of serienummer,

Nadere informatie

DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016

DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016 DE BELGISCHE BAKSTEENINDUSTRIE in 2016 BELGISCHE BAKSTEENFEDERATIE vzw WOORD VOORAF In 2016 heeft de economische activiteit in België goed stand gehouden ondanks de terroristische aanslagen en de groeiende

Nadere informatie

Bouwen met Baksteen 1/2011. Hoekgebouwen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81

Bouwen met Baksteen 1/2011. Hoekgebouwen. Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 Bouwen met Baksteen 1/2011 Pour recevoir cette revue en français, contactez-nous au 02/511.25.81 Hoekgebouwen nr 133 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2014. Baksteengebouwen tot uw dienst

Bouwen met baksteen 2/2014. Baksteengebouwen tot uw dienst Bouwen met baksteen 2/2014 Baksteengebouwen tot uw dienst nr 146 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 1/2014. Gebouwen met karakter

Bouwen met baksteen 1/2014. Gebouwen met karakter Bouwen met baksteen 1/2014 Gebouwen met karakter nr 145 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Combineren van materialen. nr 101 - april-mei-juni 2/02

BOUWEN BOUWEN. Combineren van materialen. nr 101 - april-mei-juni 2/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 101 - april-mei-juni 2/02 Combineren van materialen BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel

Nadere informatie

3/08. Volumes en texturen. nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

3/08. Volumes en texturen. nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 3/08 Volumes en texturen nr 124 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling

Bouwen met baksteen 3/2011. Uitstraling Bouwen met baksteen 3/2011 Uitstraling nr 135 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

VERORDENINGEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

VERORDENINGEN. Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, 28.5.2014 L 159/41 VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 574/2014 VAN DE COMMISSIE van 21 februari 2014 tot wijziging van bijlage III bij Verordening (EU) nr. 305/2011 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Normen voor de kunststofsector. Relatie met CE-markering en wetgeving?

Normen voor de kunststofsector. Relatie met CE-markering en wetgeving? Infosessie normalisatie kunststoffen Normen voor de kunststofsector. Relatie met CE-markering en wetgeving? Anne Marie Dalle Deceuninck NV 03-10-2013 1 CE markering en wetgeving Construction Products Directive

Nadere informatie

De Bruyn Marga. Geachte mevrouw, geachte heer,

De Bruyn Marga. Geachte mevrouw, geachte heer, De Bruyn Marga Van: Van Schelvergem Michaël Verzonden: dinsdag 25 juni 2013 15:33 Onderwerp: Omschakeling CPD --> CPR Bijlagen: Begeleidend schrijven CPD naar CPR.pdf; Voorbeeld DoP BG040 volgens EN 13242.docx;

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09. Invularchitectuur

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09. Invularchitectuur BOUWEN MET BAKSTEEN 3/09 Invularchitectuur nr 128 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met Baksteen is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN!

BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN! BAKSTEEN... DE KEUZE VOOR DUURZAAM BOUWEN! Belgische Baksteenfederatie www.baksteen.be Baksteen de keuze voor duurzaam bouwen! In een tijdperk waarin duurzaam bouwen een ware uitdaging is geworden voor

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -230 ESD TopCoat EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -230 ESD TopCoat EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: EN 13813:2002 08 0921 PRESTATIEVERKLARING 02 08 01 02 037 0 000001 1008 EN 13813:2002 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

1/09. Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

1/09. Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN 1/09 Baksteen... tot uw dienst! nr 126 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2009 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks

Nadere informatie

Verordening 305/2011 voor het verhandelen van bouwproducten (CPR) Infosessie kabels. Catherine Grimonpont 20 juni 2017 FOD Economie

Verordening 305/2011 voor het verhandelen van bouwproducten (CPR) Infosessie kabels. Catherine Grimonpont 20 juni 2017 FOD Economie Verordening 305/2011 voor het verhandelen van bouwproducten (CPR) Infosessie kabels Catherine Grimonpont 20 juni 2017 FOD Economie Inhoudstabel 1. Europees kader CPR 2. Prestatieverklaring 3. CE-markering

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -263 SL EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -263 SL EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor EN 13813:2002 08 0921 PRESTATIEVERKLARING 02 08 01 02 050 0 000002 1008 EN 13813:2002 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. niederländisch

PRESTATIEVERKLARING. niederländisch PRESTATIEVERKLARING niederländisch Nr GE101 + 103 1. Unieke identificatiecode van het producttype: Op sterkte gesorteerd Vuren, Dennen, Grenen, Europees douglas, Europees lariks met een rechthoekige doorsnede

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -235 ESD EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -235 ESD EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor EN 13813:2002 08 0921 PRESTATIEVERKLARING 02 08 01 02 037 0 000005 1008 EN 13813:2002 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -156 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -156 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor Vloersystemen 08 0921 PRESTATIEVERKLARING :2002 02 08 01 02 007 0 00001 1008 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -381 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor -381

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -381 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor -381 Vloersysteem 1008 Versie nr. 01 08 0921 EN 13813:2002 EN13813: 2002 PRESTATIEVERKLARING Sikafloor -381 02 08 01 02 019 0 0000001 1008 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor

Nadere informatie

de enige draagmuur van 12 cm

de enige draagmuur van 12 cm de enige draagmuur van 12 cm Barrybloc, Thermobloc, Lambdabloc, Staltonlatei Het XS wall concept is het summum van massief! Een sterke snelbouwsteen die toch even zwaar is als een standaard SB van 14 cm?

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -22 Purcem EN 13813:2002. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -22 Purcem EN 13813:2002. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 13 0086 PRESTATIEVERKLARING 02 08 02 02 001 0 000014 1088 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel voor het

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN LAAT DE MUREN SPREKEN driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 161 1 2018 Inhoud Baksteen laat de muren spreken...

Nadere informatie

3. Beoogde gebruiken van het bouwproduct, overeenkomstig de toepasselijke geharmoniseerde technische specificatie, zoals door de fabrikant bepaald:

3. Beoogde gebruiken van het bouwproduct, overeenkomstig de toepasselijke geharmoniseerde technische specificatie, zoals door de fabrikant bepaald: DoP MWVZV001 page 1 / 10 MWVZV001 Uitgegeven volgens de Europese Verordening Bouwproducten 305/2011/EU. pgb-europe verklaart hierbij dat onderstaande producten conform zijn aan de voorwaarden van: EN 14592

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 4/2012. Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek

Bouwen met baksteen 4/2012. Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek Bouwen met baksteen 4/2012 Het harmonieus laten samengaan van energieprestatie en esthetiek nr 140 - driemaandelijks tijdschrift - oktober-november-december 2012 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. SikaCor -Elastomastic TF EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. SikaCor -Elastomastic TF EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Versie nr. 01 11 0921 PRESTATIEVERKLARING 02 06 02 00 008 0 000002 1010 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor AS N EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor AS N EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Versie nr. 1 EN 13813: 2002 08 0921 EN 1504-2: 2004 PRESTATIEVERKLARING Sikafloor -262 AS N 02 08 01 02 011 0 000007 1008 EN 13813:2002 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2.

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -304 W EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -304 W EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikafloor 09 0620 PRESTATIEVERKLARING 02 08 01 04 005 0 00002 1041 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel voor het bouwproduct,

Nadere informatie

thermobloc BESCHRIJVING TOEPASSINGEN

thermobloc BESCHRIJVING TOEPASSINGEN Ploegsteert kiest resoluut voor een zware steen. De volledig doorbakken klei geeft geen krimp. Dankzij de dikke wand en kleine cellen bevestig je zelfs de zwaarste hangkasten als een veertje aan de muur.

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING N

PRESTATIEVERKLARING N PRESTATIEVERKLARING N 0007-01 1. Unieke identificatiecode van het producttype: Systeemplafonds: bijbehorende glasvliesbedekking 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel voor

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -263 SL EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -263 SL EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: EN 1504-2: 2004 08 0921 EN 13813:2002 PRESTATIEVERKLARING 02 08 01 02 050 0 000002 1008 EN 13813:2002 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -305 W EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -305 W EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Identificatie nr. 02 08 01 04 005 0 000003 Versie nr. 02 EN 1504-2:2004 10 0620 EN 13813:2002 PRESTATIEVERKLARING EN 13813:2002 02 08 01 04 005 0 000003 1041 1. Producttype: Unieke identificatiecode van

Nadere informatie

CE-markering op bouwproducten: Richtlijn wordt Wet

CE-markering op bouwproducten: Richtlijn wordt Wet CE-markering op bouwproducten: Richtlijn wordt Wet CE-markering: Wat is het, wat wordt het en wat moeten we ermee in de dakenbranche? Inderdaad, wat moeten we ermee want op dit moment is de bouwsector

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -220 W Conductive EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -220 W Conductive EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Vloersystemen Prestatieverklaring Editie 01.07.2013 Identificatie nr. 02 08 01 02 012 0 000001 1008 Versie nr. 01 NL-versie nr. 17/06/2013 EN 1504-2:2004 13 0921 EN 13813:2002 PRESTATIEVERKLARING 02 08

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -327 EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -327 EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: NL versie nr. 21/01/2014 13 0620 PRESTATIEVERKLARING 02 08 01 04 040 0 000010 1041 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor-305 W ESD. Sikafloor-305 W ESD. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor-305 W ESD. Sikafloor-305 W ESD. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 0921 EN 13813:2002 PRESTATIEVERKLARING Sikafloor-305 W ESD 02 08 12 06 003 0 000005 1008 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander

Nadere informatie

EEN DUURZAAM TOTAALCONCEPT DRAAGT 3 VERDIEPINGEN!

EEN DUURZAAM TOTAALCONCEPT DRAAGT 3 VERDIEPINGEN! loc, b y r r Ba ob loc,c, ermdab lo Thm b tei La ltonla Sta Het XS wall concept is het summum van massief! Een sterke snelbouwsteen die toch even zwaar is als een standaard SB van 14 cm? Dat kan enkel

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -235 ESD EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -235 ESD EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Versie nr. 01 08 0921 EN 13813:2002 PRESTATIEVERKLARING EN 13813:2002 02 08 01 02 037 0 000005 1008 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel

Nadere informatie

de enige draagmuur van 12 cm

de enige draagmuur van 12 cm de enige draagmuur van 12 cm loc, b y r r Ba ob loc, rm c, The dab lo b tei Lam ltonla Sta Het XS wall concept is het summum van massief! Een sterke snelbouwsteen die toch even zwaar is als een standaard

Nadere informatie

Kwaliteit van bouwproducten: Reglementaire en vrijwillige aspecten

Kwaliteit van bouwproducten: Reglementaire en vrijwillige aspecten Kwaliteit van bouwproducten: Reglementaire en vrijwillige aspecten Een complexe omgeving, in mutatie maar met een aantal zekerheden. Pagina 1 Structuur van de voordracht 1. Belgische context : verleden

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -230 ESD TopCoat EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor -230 ESD TopCoat EN 13813:2002. Sikafloor. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 08 0921 EN 13813:2002 PRESTATIEVERKLARING Sikafloor -230 ESD TopCoat EN 13813:2002 02 08 01 02 037 0 000001 1008 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer,

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Invoegarchitectuur. nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03

BOUWEN BOUWEN. Invoegarchitectuur. nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 104 - driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2003 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 1/03 Invoegarchitectuur BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Bouwproductenverordening

Bouwproductenverordening Bouwproductenverordening Van kracht vanaf 1 juli 2013 - markering De CE - markering is het "paspoort" van een product, dat aangeeft dat het verhandeld mag worden in om het even welke lidstaat. Vanaf 1

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET TEXTUREN EN METSELVERBANDEN

BAKSTEEN BOUWEN MET TEXTUREN EN METSELVERBANDEN BOUWEN MET BAKSTEEN TEXTUREN EN METSELVERBANDEN driemaandelijks tijdschrift juli-augustus-september 2016 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 de afdeling jaargang 46 nr 155 3 2016 Inhoud Texturen en metselverbanden...1

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08. Baksteen recreatief

BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08. Baksteen recreatief BOUWEN MET BAKSTEEN 1/08 Baksteen recreatief nr 122 - driemaandelijks tijdschrift - januari-februari-maart 2008 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep. Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep

CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep. Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep Goed materiaal voorkomt problemen 2 Inhoud Inleiding Opdracht CE werkgroep Kaders Uitwerking 3 Dit zit er achter een certificaat

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING G4220JPCPR

PRESTATIEVERKLARING G4220JPCPR PRESTATIEVERKLARING G4220JPCPR 1. Unieke identificatiecode van het producttype: TPM 100, TP 116, TP 115, TI 416, TP 416, TP 416N, ULTRACOUSTIC, TI 116, TM 100, TM 400, TI 140W, CLASSIC 037, ULTRACOUSTIC

Nadere informatie

Bouwen met baksteen 2/2011. Atypisch. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling

Bouwen met baksteen 2/2011. Atypisch. nr driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen 2/2011 Atypisch nr 134 - driemaandelijks tijdschrift - april-mei-juni 2011 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling Bouwen met baksteen is het driemaandelijks tijdschrift van de

Nadere informatie

presentatie voor de contactgroep KAM-Infra, de KAM-dag Donderdag 8 november 2012, Bouw- en Infra Park te Harderwijk

presentatie voor de contactgroep KAM-Infra, de KAM-dag Donderdag 8 november 2012, Bouw- en Infra Park te Harderwijk CPD CPR presentatie voor de contactgroep KAM-Infra, de KAM-dag Donderdag 8 november 2012, Bouw- en Infra Park te Harderwijk voorstellen Coördinator CE markerings activiteiten van Kiwa Nederland B.V. als

Nadere informatie

Te behandelen onderwerpen

Te behandelen onderwerpen Gebruikersdag 2013 STABU-brochures en andere (bouw)juridische actualiteiten M.M. Heering Juridisch medewerker Te behandelen onderwerpen Aanbestedingswet 2012; Europese Verordening bouwproducten (CPR);

Nadere informatie

CE-markering van massief houten wand-, plafond- en gevelbekleding, de markering.

CE-markering van massief houten wand-, plafond- en gevelbekleding, de markering. CE-markering van massief houten wand-, plafond- en gevelbekleding, de markering. Met betrekking tot de CE markering van gevelbekleding. Houdt u rekening met het volgende; De verantwoordelijkheid voor de

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen herovert de stad. nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04

BOUWEN BOUWEN. Baksteen herovert de stad. nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 108 - driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2004 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2de afdeling 2/04 Baksteen herovert de stad BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift

Nadere informatie

Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm²

Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm² Uitgekiend perforatiepatroon Aangepaste kleimengeling EPB aanvaard Verkrijgbaar met een druksterkte van 15 N/mm² en 25 N/mm² 2 3 K Blok: omschrijving en bestektekst Omschrijving De K Blok van Dumoulin

Nadere informatie

Prestatieverklaring DoP-07/0291-KI-10

Prestatieverklaring DoP-07/0291-KI-10 Prestatieverklaring DoP-07/0291-10 1. Unieke identificatiecode van het producttype: 10 De foto geeft een representatief voorbeeld van het type product in kwestie 2. Beoogd gebruik: algemeen type gebruiken

Nadere informatie

CE Markering. 20 vragen en antwoorden

CE Markering. 20 vragen en antwoorden CE Markering 20 vragen en antoorden 15 mei 2019 Wat is CE? CE is een paspoort voor producten De CE Markering attesteert dat het product conform is met de door een Europese Beschikking vastgelegde minimale

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sikasil WS-605 S. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikasil. Batchnummer is vermeld op de verpakking

PRESTATIEVERKLARING. Sikasil WS-605 S. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Sikasil. Batchnummer is vermeld op de verpakking Afdichting & Verlijming Prestatieverklaring Editie 06.2014 Identificatie nr. 01 26 03 01 011 9 001000 1024 Versie nr. 1 NL versie nr. 2/05/2016 EN 15651-2:2012 14 1119 PRESTATIEVERKLARING Sikasil WS-605

Nadere informatie

Info 10 = 12,5 WAAROM 10 GELIJK IS AAN 12,5. De correcte waarden voor het berekenen van de DRUKSTERKTE van metselwerk 10/2007.

Info 10 = 12,5 WAAROM 10 GELIJK IS AAN 12,5. De correcte waarden voor het berekenen van de DRUKSTERKTE van metselwerk 10/2007. 10/2007 Info Building Value WAAROM 10 GELIJK IS AAN 12,5 10 = 12,5 De correcte waarden voor het berekenen van de DRUKSTERKTE van metselwerk Bij de berekening en de weergave van de druksterkte van metselwerk

Nadere informatie

Akoestisch Pan-terre paneel. Prestatieverklaring. (Naar EU 305/2011, bijlage III) N Ac-Pt 001

Akoestisch Pan-terre paneel. Prestatieverklaring. (Naar EU 305/2011, bijlage III) N Ac-Pt 001 Akoestisch Pan-terre paneel Prestatieverklaring. (Naar EU 305/2011, bijlage III) N Ac-Pt 001 1. Unieke identificatiecode van het producttype : Akoestisch industrieel product voor luchtgeluiden ; Pan-terre

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor Level-30 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype:

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sikafloor Level-30 EN 13813: Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: EN 1504-3:2005, 13 1140 PRESTATIEVERKLARING 02 08 03 01 008 0 000022 1029 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL

Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Beschrijving keramische prefab wandelementen BRIXALL Keramische prefab wandelementen opgebouwd uit keramische snelbouwstenen Omschrijving De keramische muurelementen zijn uitgevoerd uit geperforeerde,

Nadere informatie

G4220MPCPR. Prestatieverklaring. [CompanyGraphic]

G4220MPCPR. Prestatieverklaring. [CompanyGraphic] Prestatieverklaring [CompanyGraphic] 1. Unieke identificatiecode van het producttype: METSTUD 0.034, TPKD 430, TI 120, TP 120 A, TP 435 B, TP 440 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander identificatiemiddel

Nadere informatie

CE-markering voor de Branche Breken en Sorteren

CE-markering voor de Branche Breken en Sorteren CE-markering voor de Branche Breken en Sorteren BRBS Recycling CE markering op bouwproducten I. Algemeen II. Informatie CE markering III. Mandaat toeslagmaterialen IV. Prestatieverklaring V. Verplichtingen

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING in overeenstemming met Bijlage III van de Verordening (EU) nr. 305/2011 (Verordening bouwproducten)

PRESTATIEVERKLARING in overeenstemming met Bijlage III van de Verordening (EU) nr. 305/2011 (Verordening bouwproducten) NL PRESTATIEVERKLARING in overeenstemming met Bijlage III van de Verordening (EU) nr. 305/2011 (Verordening bouwproducten) Hilti accu-aangedreven bevestiging X-P 20 B3, X-P 24 B3, X-P 20 G3 en X-P 24 G3

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Nummer 100. nr 100 - januari-februari-maart 1/02

BOUWEN BOUWEN. Nummer 100. nr 100 - januari-februari-maart 1/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 100 - januari-februari-maart 1/02 Nummer 100 BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor meer informatie, aarzel niet ons

Nadere informatie

BOUWEN BOUWEN. Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht. nr 102 - juli-augustus-september 3/02

BOUWEN BOUWEN. Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht. nr 102 - juli-augustus-september 3/02 BOUWEN metbaksteen BOUWEN nr 102 - juli-augustus-september 3/02 Baksteen en eenvoudige uitdrukkingskracht BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks tijdschrift van de Belgische Baksteenfederatie. Voor

Nadere informatie

Richtlijn met betrekking tot de Bouwproductenverordening (BPV) nageleefd door Wienerberger

Richtlijn met betrekking tot de Bouwproductenverordening (BPV) nageleefd door Wienerberger Richtlijn met betrekking tot de Bouwproductenverordening (BPV) nageleefd door Wienerberger Versie 1.0 Wenen, juli 2013 1. Algemeen In maart 2011 keurde de Europese Commissie een verordening voor het verhandelen

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. SikaCeram -500 Ceralastic EN 12004: A1:2012 EN 14891:2012/AC:2012 EN :2005

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. SikaCeram -500 Ceralastic EN 12004: A1:2012 EN 14891:2012/AC:2012 EN :2005 EN 12004:2007 + A1:2012 EN 14891:2012/AC:2012 EN 1504-2:2005 15 1599 1599 0546 PRESTATIEVERKLARING SikaCeram -500 Ceralastic 02 04 04 02 001 0 000322 1026 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het

Nadere informatie

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sika AnchorFix -1 ETAG Sika AnchroFix -1

Prestatieverklaring PRESTATIEVERKLARING. Sika AnchorFix -1 ETAG Sika AnchroFix -1 ETAG 029 12 0679 PRESTATIEVERKLARING Sika AnchorFix -1 02 04 03 01 001 0 000001 5034408 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: 2. Type-, partij- of serienummer, dan wel een ander

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. DoP-NL-weber.mix 6 in 1-1

PRESTATIEVERKLARING. DoP-NL-weber.mix 6 in 1-1 PRESTATIEVERKLARING DoP-NL-weber.mix 6 in 1-1 1. Unieke identificatiecode van het producttype: weber.mix 6 in 1 2. Beoogde gebruik(en): Voor het maken van cementdekvloeren, lagen onder afschot en het leggen

Nadere informatie

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN WHAT ELSE?

BAKSTEEN BOUWEN MET BAKSTEEN WHAT ELSE? BOUWEN MET BAKSTEEN BAKSTEEN WHAT ELSE? driemaandelijks tijdschrift januari-februari-maart 2017 afgiftekantoor 8000 Brugge 1 2 de afdeling jaargang 47 nr 157 1 2017 Inhoud Baksteen What else?... 1 Verbouwen

Nadere informatie

PloeGsteert...2. - SB-bloc...68 - SB-bloc tand en groef...70 - Hoge weerstandsblok...72

PloeGsteert...2. - SB-bloc...68 - SB-bloc tand en groef...70 - Hoge weerstandsblok...72 INHOUDSTAFEL PloeGsteert...2 oplossingen...15 producten...19 Barry gevelstenen...21 - Overzicht courante formaten...24 - Barry decoline...25 - Acer...26 - Acer flamma...27 - Aloë...28 - Aloë arrachée...29

Nadere informatie

PRESTATIEVERKLARING. Sika Firesil N. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Batchnummer is vermeld op de verpakking

PRESTATIEVERKLARING. Sika Firesil N. 1. Producttype: Unieke identificatiecode van het producttype: Batchnummer is vermeld op de verpakking Afdichting & Verlijming Prestatieverklaring Editie 04.2014 Identificatie nr. 02 05 04 03 600 0000 03 Versie nr. 01 NL versie nr. 25/09/2015 EN 15651-1:2012 EN 15651-2:2012 14 1213 PRESTATIEVERKLARING Sika

Nadere informatie

BIJZONDER REGLEMENT VAN BEOORDELING EN VERIFICATIE VAN DE PRESTATIEBESTENDIGHEID IN HET KADER VAN DE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EN VOOR HET GEBRUIK VAN

BIJZONDER REGLEMENT VAN BEOORDELING EN VERIFICATIE VAN DE PRESTATIEBESTENDIGHEID IN HET KADER VAN DE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EN VOOR HET GEBRUIK VAN Pagina 1 van 8 BIJZONDER REGLEMENT VAN BEOORDELING EN VERIFICATIE VAN DE PRESTATIEBESTENDIGHEID IN HET KADER VAN DE VERORDENING BOUWPRODUCTEN EN VOOR HET GEBRUIK VAN DE CE-MARKERING IN DE SECTOR VAN DE

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162

BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD. driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162 BOUWEN MET BAKSTEEN VERANKERING IN DE STAD driemaandelijks tijdschrift april-mei-juni 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 162 2 2018 Inhoud Verankering in de stad... 1 Wetteren aan de Schelde

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014. Wanneer baksteen ons verwelkomt

BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014. Wanneer baksteen ons verwelkomt BOUWEN MET BAKSTEEN 3/2014 Wanneer baksteen ons verwelkomt nr 147 - driemaandelijks tijdschrift - juli-augustus-september 2014 - afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2de afdeling BOUWEN MET BAKSTEEN is het driemaandelijks

Nadere informatie

CE-markering en informatiedragers

CE-markering en informatiedragers CE-markering en informatiedragers Deze notitie is bedoeld voor: - Producenten van asfalt (fabrikanten); - Opdrachtgevers van werken waarin asfaltmengsels worden toegepast die vallen onder de Verordening

Nadere informatie

Duurzame innovatie op het vlak van technologie en leefcomfort voor houttoepassingen in de bouw

Duurzame innovatie op het vlak van technologie en leefcomfort voor houttoepassingen in de bouw Duurzame innovatie op het vlak van technologie en leefcomfort voor houttoepassingen in de bouw CE markering Het systeem Raymond Van Pestel 3 Er was eens CPD = Construction Product Directive Geharmoniseerde

Nadere informatie

IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN

IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN IDENTITEIT VAN BAKSTEENGEBOUWEN Grote gebouwen maken integraal deel uit van ons leefmilieu! Of het nu gaat om woningen, kantoorgebouwen, handelsruimten, sportcentra, enz., een groot deel van de nieuwe

Nadere informatie

Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG

Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG Support gevelstenen CE SPECIFICATIEFORMULIER UITLEG Per 1 april 2006 dient de Europese productnorm NEN-EN 771-1 Specificaties voor metselstenen Deel 1: Baksteen gehanteerd te worden. De invoering van Europese

Nadere informatie

Handleiding Verordening (EU) nr. 305/2011 voor het in de handel brengen en verhandelen van bouwproducten

Handleiding Verordening (EU) nr. 305/2011 voor het in de handel brengen en verhandelen van bouwproducten Handleiding Verordening (EU) nr. 305/2011 voor het in de handel brengen en verhandelen van bouwproducten DATUM: 2013-03-06 Auteur(s): J.M. Ruijs (Stichting STABU) M.M. Heering LL.B (Stichting STABU) Stichting

Nadere informatie

CE Markering. Belang van de CE Markering van Bouwproducten voor fabrikanten, voor aannemers en architecten

CE Markering. Belang van de CE Markering van Bouwproducten voor fabrikanten, voor aannemers en architecten CE Markering Belang van de CE Markering van Bouwproducten voor fabrikanten, voor aannemers en architecten Pagina 1 Inhoud Situering Wegen naar de CE-markering Overwegingen Pagina 2 2 1 PRODUCTBEOORDELING

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013

Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013 CPD CPR Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013 Hotel Papendal Rense Kuil voorstellen Coördinator CE markerings activiteiten van Kiwa Nederland B.V.

Nadere informatie

De CPR en de productnorm voor kabels

De CPR en de productnorm voor kabels De CPR en de productnorm voor kabels Omwenteling in de praktijk? Richard Neerhof (VU) Normen voor bouwproducten op basis van CPR > Verordening bouwproducten (CPR) (nr. 305/2011) (van kracht sinds 1 juli

Nadere informatie

BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD. driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164

BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD. driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164 BOUWEN MET BAKSTEEN WONEN IN HET MEERVOUD driemaandelijks tijdschrift oktober-november-december 2018 afgiftekantoor 8500 Kortrijk jaargang 48 nr 164 4 2018 Inhoud Wonen in het meervoud... 1 Twee woningen

Nadere informatie