Kennismaking Cursisten / Leraar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennismaking Cursisten / Leraar"

Transcriptie

1 Kennismaking Cursisten / Leraar Cursusleider: Naam: Mario Kuijpers Leeftijd: 39 Huwelijkse staat: Getrouwd met Hilde (2007) Kinderen: 1 Zoontje Ro i a 7 Beroep: Calibration Technician bij Fluke Nederland Sinds 2009 actief bezig met fotografie Basiscursus fotografie van Anoek Bleumer via Lindenberg 2012 Eigen studioruimte in Beuningen 2013 Samenwerking met Take2Shoot 2015 Samenwerking met Studio Nijmegen 2016 Eigen studioruimte aan huis te Nijmegen

2 Verschillende camerastanden NIKON / CANON A / Av = Diafragma voorkeur S / Tv = Sluitertijd voorkeur P = Programma voorkeur M = Manual Mode Auto = Alles Automatisch Bij de A/Av stand bepaal je zelf het diagfragma en de camera zoekt de juiste sluitertijd voor een juiste belichting. Bij de S/Tv stand bepaal je zelf de sluitertijd en de camera zoekt het juiste diafragma voor een juiste belichting. In de P stelt de camera alles zelf in maar kun je zelf de waarden aanpassen. De camera zal dan zelf de juiste instelling aanpassen voor een juiste belichting. In de M stand bepaal je alles zelf.

3 Focus & Diafragma Workshop Digitale Fotografie

4 Focus Om een object scherp in beeld te krijgen moeten we hierop focussen. Dit kan zowel handmatig (MF) als automatisch (AF). Soms is automatisch focussen niet mogelijk of erg moeilijk. En dan biedt de manual focus uitkomst. Bijv. Bij weinig licht/contrast of bij macrofotografie De focus motor zit soms in de body en soms in de lens. Hiermee moet je rekening houden bij de aanschaf van een lens. Kijk eens op je eigen camera en lens of je daar een knopje kan vinden om te schakelen tussen auto focus en manual focus.

5 AF (Auto Focus) / MF (Manual Focus) Focus Zet deze op S (single) voor single point focus. Zodat de camera scherp stelt op steeds hetzelfde focuspunt. Hiermee bepaal je dan zelf op welk onderwerp de camera scherpstelt. Bij meerdere scherpstelpunten zal de camera scherpstellen op het dichtstbijzijnde onderwerp waar de lens op gericht staat. Je laat de camera scherpstellen door de zelfontspanner half in te drukken. (Dit kun je in het menu ook op een andere knop zetten als je dat wil.) Met de cursortoetsen kun je het focuspunt eventueel verplaatsen over een bepaald raster met focuspunten, dit kan soms erg handig zijn met het compositioneren. Het aantal focuspunten op een camera is per camera verschillend en hangt samen met de kwaliteit en prijs van de body. Probeer nu meteen om je camera op 1 focus punt te zetten en probeer hem daarna te verplaatsen met de cursor toetsen.

6 Diafragma Met het diafragma kun je de opening van de lens verkleinen. Het verkleinen van de lensopening heeft 2 gevolgen: 1. Er valt minder licht door de lens (belichting) 2. De scherptediepte wordt groter. Het beeld wordt dus donkerder met een klein diafragma. Diafragma wordt aangegeven met het f-getal. Bijv. f/8 Let op! Hoe groter het getal dat de stand van het diafragma aangeeft, hoe kleiner de lensopening. f/5,6 is dus een kleinere opening dan f/2.

7 Scherptediepte Scherptediepte is de afstand waarbinnen het onderwerp op de foto scherp wordt weergegeven. De hoeveelheid licht die op de sensor valt bepaalt mede hoeveel scherptediepte er in de foto zit.

8 Depth of Field Depth of Field (DOF), Diafragma, Scherptediepte Download de handige DOF Calculator als app op je telefoon.

9 Met het diafragma regel je de Scherptediepte / Depth of Field (DOF)

10

11 Onderwerp van je foto. Met behulp van Focus en Diafragma bepaal je waar de kijker als eerste naar kijkt in je foto. Dit is je onderwerp. Elke foto heeft maar 1 onderwerp! Hierna volgen enkele voorbeelden waarbij gebruik wordt gemaakt van Focus en Diafragma

12 Foto: Stephan Vanfleteren, Ieper, Belgicum

13 Foto: Stephan Vanfleteren, Victor, Brussel, 2004

14 Foto: Stephan Vanfleteren, Bakelandt, visser, Oostende 2006

15 Foto: Willem de Roon, Joop Braakhekke, Rails

16 Foto: Robin Utrecht, Maxima en Alexander in Mongolie, Zilveren Camera 2006

17 Foto: Alice Marie

18 Foto: bloemetje, weinig scherpte-diepte

19 Foto: Otto Velo, kikker

20 Brandpuntsafstand & Sluitertijd Workshop Digitale Fotografie

21 Brandpuntsafstand De brandpuntsafstand van een objectief is de afstand in millimeters tussen het midden van de lens en de plaats waar de invallende lichtstralen samenkomen. Een korte brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 18mm) zorgt voor een groothoek opname. Dat wil zeggen dat er een groot gebied op de foto vastgelegd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een landschap. Wanneer de brandpuntaftstand langer (bijvoorbeeld 200mm) is dan zal er slechts een klein gebied vastgelegd worden. (ingezoomd) De brandpuntsafstand heeft niet alleen invloed op de hoeveelheid informatie op de foto, maar ook op de scherptediepte van de foto. Een korte brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 18mm) geeft een grotere scherptediepte dan bij een lange brandpuntsafstand (bijvoorbeeld 200mm).

22 Brandpuntsafstand 7.5mm 800mm geeft onderstaande beeldhoeken.

23 Vervorming door brandpuntsafstand

24 Sluitertijd Spelen met beweging is een van de spannendste dingen van de fotografie. Om dit zichtbaar te maken in je foto gebruik je de sluitertijd. Op je a era is dat de optie TV (Canon) of S (Nikon). Hiermee bepaal je zelf de sluitertijd en ISO en de camera regelt het diafragma. Er zijn grofweg 4 manieren om een bewegend onderwerp vast te leggen: 1. Alles staat stil bevrieze 2. Onderwerp is scherp, de achtergrond is onscherp eetrekke / pa i g 3. Onderwerp is onscherp, de achtergrond is scherp 4. Alles is onscherp

25 Onderwerp Bevriezen Het eeld e rieze doe je et ee korte sluitertijd. Hoe s eller je o der erp beweegt, hoe korter je sluitertijd moet zijn om het beeld stil te zetten. Alles in het beeld staat stil bevrore. De snelheid is nu niet meer te zien. De sluitertijd bij deze foto is 1/1000 seconde.

26 Onderwerp Meetrekken (Panning) Een veelgebruikt trucje in de sportfotografie: trek je camera mee met het onderwerp. Ter ijl je de o tspa k op i drukt, trek je de a era i dezelfde s elheid ee als je onderwerp. Deze staat nu stil op de foto en de achtergrond wordt onscherp. De brommer beweegt, en de achtergrond is onscherp. De sluitertijd bij deze foto is 1/30 seconde.

27 Onderwerp is onscherp, de achtergrond is scherp Het onderwerp beweegt, de achtergrond staat stil. Dit is de meest eenvoudige optie. I de foto hiero der rijde auto s door het eeld hee, ter ijl de itte auto geparkeerd staat. Dit geeft een apart effect aan de foto. Zet je camera stabiel op een muurtje of statief, en laat je onderwerp door het eeld hee e ege. Hier ge ruik je eestal ee iets langere sluitertijd voor. De sluitertijd bij deze foto is ongeveer 1/30 seconde.

28 Alles is onscherp Het is niet altijd makkelijk je camera op de juiste snelheid mee te bewegen. Soms zijn er onderdelen van je onderwerp die een andere bewegingsrichting of ander tempo hebben, zoals de benen van een paard. Je kan dan een mooi bewegingseffect krijgen. Op deze foto ge eurt eel. Dit is ook een voorbeeld van eetrekke met je onderwerp, maar hier is alles onscherp.

29 1: 1/4000 2: 1/1000 3: 1/125 4: 1/60 5: 1/15 6: 1/8 7: 1/4 8: 1/2 9: 1 sec.

30

31 Voorbeelden waarbij gebruik wordt gemaakt van sluitertijd

32

33

34

35

36

37 Sterrenstrepen Sterren worden strepen als de sluitertijd lang genoeg is. Hier zijn 67 foto s met elk 15 seconde sluitertijd gecombineerd. De totale sluitertijd was 16 minute en 45 seconden.

38

39

40 ISO & Belichting Workshop Digitale Fotografie

41 ISO/ASA ASA A aloge a era s ISO Digitale a era s ISO/ASA = de lichtgevoeligheid van de sensor/filmrol

42 ISO 100 t/m 800

43 ISO 1250 t/m 6400

44 Hogere ISO geeft meer ruis in de foto

45 Hoe beter je camera body hoe minder ruis bij hogere ISO waarden

46 Belichtingsdriehoek

47

48 Stops F Stop tabel S / TV A / AV

49 Voorbeeld instelling Sluitertijd Diafragma ISO 1/1000 1/500 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 1 stop F/2 F/2.8 F/4 F/5.6 F/8 F/11 F16 F/22 1 stop stop 2 stops Als dit de juiste belichting oplevert dan heb je de volgende opties De foto wordt donkerder als de sluitertijd sneller wordt, het diafragmagetal hoger of de ISO waarde lager. De foto wordt lichter als de sluitertijd langzamer wordt, het diafragmagetal lager of de ISO waarde hoger.

50 Wat zou je kunnen zeggen over de instellingen?

51 Wat zou je kunnen zeggen over de instellingen?

52 Wat zou je kunnen zeggen over de instellingen?

53 Wat zou je kunnen zeggen over de instellingen?

54 Wat zou je kunnen zeggen over de instellingen?

55 Wat zou je kunnen zeggen over de instellingen?

56 Lichtmeting (Metering) Het gedeelte met de kleine streepjes is de lichtmeter. Deze loopt hier van -3 stops naar +3 stops. Als het streepje precies in het midden staat is de belichting correct. Deze lichtmeter meet alleen invallend licht en heeft niet ALTIJD gelijk!! In sommige gevallen moet je zelf compenseren om de juiste belichting te krijgen.

57 18% Grijs

58 Metering Modes Matrix/Evaluative Metering Mode Center Weighted Metering Mode 60% Spot Metering Mode Matrix/Evaluative metering with Fill in Flash

59 Bracketing

60 Praktijk Opdracht Zet je a era i de M sta d e pro eer de juiste stand te vinden voor een goed belichte foto. Zorg dat de sluitertijd snel genoeg is zodat je geen bewogen foto hebt en zet daarna met zowel ISO als diafragma de belichting optimaal.

61 Witbalans & Compositie Workshop Digitale Fotografie

62 Witbalans De witbalans corrigeert de kleuren in de foto rekening houdend met het type licht waarin de foto wordt genomen. Elk type licht heeft zijn eigen kleurtemperatuur in het lichtspectrum. Onze ogen passen zich hier automatisch op aan, maar een camera-sensor kan dat niet. Rood Wit Licht Hierdoor moeten we dus de witbalans zo instellen dat de juiste correctie op de foto wordt toegepast Groen Blauw

63 Kleurtemperatuur (Kelvin)

64 Verschillende Witbalans Instellingen

65 Witbalans Voorkeuzen

66 Nauwkeurig witbalans bepalen Expo-disc schroef je op je lens hiermee bepaal je de juiste witbalans. Deze witbalans zet je in de handmatige witbalans invoer in je camera. (Zie handleiding) Colorchecker passport voor het maken van kleurprofielen in je bewerkingssoftware. Het gebruik hiervan benodigd een nauwkeurige belichting.

67 HDR Fotografie (High Dynamic Range) Combineer 3, 5 of zelfs 7 foto s voor een groter dynamisch bereik. Bij een combinatie van 3 foto s wordt de eerste juist belicht, de volgende wordt 1 stop onderbelicht en de laatste wordt 1 stop overbelicht. Het effect wordt groter door meer foto s en meer spreiding in het aantal stops te gebruiken. Als softwarepakket wordt vaak Photomatix Pro gebruikt. Tegenwoordig kunnen Photoshop en Lightroom ook HDR foto s maken door meerdere foto s samen te voegen.

68 Het effect van een HDR foto bepaal je hoofdzakelijk in de nabewerking.

69

70

71

72

73

74

75

76 Regel van derden (Her)kader je onderwerp zo dat deze op 1 van de lijnen/punten ligt. Onze ogen ervaren dit als gebalanceerd en natuurlijker

77 Voorbeeld gebruik van regel van derden

78 Voorbeeld gebruik van regel van derden

79 Variaties op regel van derden

80 Variaties op regel van derden

81 Variaties op regel van derden

82 Variaties op regel van derden

83 Variaties op regel van derden

84 Variaties op regel van derden

85 Vrijmaken van de achtergrond d.m.v. contrast.

86 Voorgrond / Achtergrond door scherptediepte Het schaap en de hond staren elkaar aan. Waarschijnlijk is het schaap je eerst opgevallen, deze is scherp in beeld gebracht, de hond is onscherp. Hierdoor is er ook sprake van diepte, de voorgrond en de achtergrond zijn duidelijk van elkaar gescheiden.

87 Lijnen Gebruik bijvoorbeeld elementen zoals : Beekjes Muurtjes Elektriciteitsdraden Weggetjes etc. om het oog naar een onderwerp te leiden. Door de lijnen te volgen van deze elementen kijk je dieper de foto in. Lijnen zijn één van de belangrijkste elementen (naast gekleurde vlakken) om een compositie te bepalen.

88 Denk simpel en in contrasten De sterkste foto s zij aak het ee oudigst. Probeer niet te veel elementen in de foto op te nemen die de aandacht kunnen afleiden. (De kunst van het weglaten)

89 Dichterbij / Andere kijkhoek Hoe meer je oefent en experimenteert des te eerder kom je tot interessante beelden. Het doel is uiteindelijk dat iemand net iets langer naar jouw foto kijkt dan naar die van een ander. Je moet deze regels kennen om ze te kunnen breken. In sommige situaties moet je juist afwijken van de regels om zo tot jouw gewenste resultaat te komen.

90 Compositie voorbeelden Waarbij gebruik is gemaakt van: Regel van Derden / Gulden Snede Contrasten / Kleuren Lijnen Voorgrond / Achtergrond Diafragma De kunst van het weglaten / Eenvoud

91

92

93

94

95

96

97

98

99

100 Histogram & Flitsen Workshop Digitale Fotografie

101 Histogram Aantal pixels Donker 18% Grijs Licht Het histogram geeft de kleurverdeling aan van een gemaakte foto. Hieraan kun je afleiden of de belichting naar tevredenheid is of niet.

102

103

104 Histogram - Onderbelicht

105 Histogram - Overbelicht

106 High Key Een high key foto wordt gemaakt met sterk dominerend licht. Niet overbelicht, maar moet balanceren op het randje. High Key foto s zijn vaak kleurloos of er worden pasteltinten gebruikt. Een high key foto is helder en licht en associëren we vooral met rust, vredig, vrolijk, zuiver en puur.

107

108

109

110

111

112 Low Key Een low key foto is eigenlijk het tegenovergestelde van een high key foto. Overwegend zwart en donkere tinten. Niet onderbelicht, maar moet balanceren op het randje. Bij low key is het belangrijk alleen de delen te belichten die het onderwerp vormen en niet de achtergrond. Low key foto s zijn vaak geheimzinnig, dramatisch, artistieke of sombere foto s

113

114

115

116

117

118 Hard en Zacht Licht De kwaliteit van het licht is direct afhankelijk van de grootte van de lichtbron t.o.v. van het onderwerp. Hoe groter de lichtbron des te zachter het licht. Hoe kleiner de lichtbron des te harder het licht. Beide t.o.v. het object wat gefotografeerd wordt. Dus hoe kleiner de afstand tussen het onderwerp en het licht des te zachter het licht. Als de afstand groter wordt dan wordt het licht op het onderwerp dus harder.

119 Hard en Zacht Licht Onthoud als ezelsbruggetje het verschil tussen felle zon en bewolking. Bij een felle zon heb je harde/scherpe schaduwlijnen op de grond en bij bewolking hele zachte of geen schaduwlijnen.

120 Hard en Zacht Licht De hard- of zachtheid van licht heeft dus niets te maken met de intensiteit van het licht!! De hardheid van het licht noemen ze ook wel de kwaliteit a het licht. (zacht licht is betere kwaliteit)

121 Zacht licht wordt vaak gezien als mooi licht.

122 Flitsen We kunnen flitsers o.a. gebruiken bij de volgende situaties: Bij gebrek aan voldoende licht voor een goede foto. Om bij zonlicht de harde schaduwen te verzachten. Als invulflits bijvoorbeeld bij tegenlicht. Om de richting van het licht naar eigen hand te zetten.

123 Nadelen van de inbouw flitser Doordat de flitser van je camera vlak boven de lens zit en recht naar voren flitst krijg je een platte felle belichting met harde schaduwen. Daarnaast heb je snel kans op rode ogen en zijn ze niet krachtig. Als het onderwerp dan wat verder weg is heeft het flitslicht niet genoeg kracht voor de juiste belichting. Dit zal vaak zorgen voor een te donkere achtergrond met een overbelichte voorgrond.

124 Nadelen van de inbouw flitser Bij gebruik van een groot (zoom) objectief kun je bij de ingebouwde flitser last hebben van de schaduw die je lens op de foto werpt. Een opzet flitser zit zoveel hoger dat dit probleem niet meer voor zal komen. Ook gebruikt de opzetflitser zijn eigen batterijen en houdt de accu van je camera het dus langer uit.

125 Rode Ogen Rode ogen worden veroorzaakt door een flits die vanuit de zelfde hoek op het onderwerp valt als de lens. (Frontaal) Door de richting van het flitslicht aan te passen voorkom je dus rode ogen op de foto.

126 Opzetflitsers/Reportageflitsers Door de hoogte al minder snel rode ogen. Indirect flitsen door draaibare kop. Door het licht via een muur of plafond te weerkaatsen wordt het licht zachter en komt het ook nog eens uit een andere hoek. Let wel op gekleurde muren! Hierdoor zal er een kleurzweem over je foto komen door het licht wat meekleurt met de kleur van de muur.

127 Flitsinstellingen (handmatig) Diafragma De instelling van het diafragma bepaalt de correcte belichting bij het gebruik van een flitser. Door het diafragma aan te passen laat je meer of minder licht toe. Sluitertijd Met de sluitertijd instelling van je camera bepaal je hoeveel er van de achtergrond zichtbaar is. Hoe langer de sluitertijd hoe meer er van de omgeving te zien is. Door een kortere sluitertijd te gebruiken kun je de achtergrond van je foto donker maken. Hiermee kun je het hoofdonderwerp, dat door de flits belicht wordt, extra aandacht geven in de foto.

128 E-TTL (Canon), ittl (Nikon) TTL staat voor through the le s Een soort autostand voor de flitser. De camera geeft de meting door aan de flitser die vervolgens de correcte belichtingssterkte toepast. Flitsers met een TTL functie zijn veel duurder dan flitsers zonder deze functie.

129 Flitssynchronisatietijd ofwel Syncspeed Let op je flitssynchronisatietijd!! Deze staat in de handleiding van je body. Dit is de maximale (snelste) sluitertijd die je kan gebruiken bij flitslicht. Meestal ligt dit rond de 1/200. Als je de sluitertijd sneller zet zal er een zwarte balk in beeld verschijnen. Langzamere sluitertijden vormen geen probleem.

130 Eerste of tweede gordijn Flitsen op het eerste gordijn: De flitser flitst direct als de sluiter open is. Soms geeft dit een gek effect. Bijvoorbeeld bij een langsrijdende auto. Als hij eerst flitst zie je de auto in beeld maar omdat de sluiter nog open is zie je ook de lampen voor de auto uit. Door de flitsen op het achterste gordijn wordt eerst de sensor belicht en als laatst de flitser afgevuurt op het einde van de sluitertijd.

131 Lightmodifiers Grid Softbox Barndoors Snoot Dome Beautydish

132 Kleuren Gel Kleuren gels kunnen diverse functies hebben, namelijk: Gebruik als filter om de witbalans te corrigeren. Gebruik als effect voor een mooie kleurweergave. Als je 2 soorten lichtbronnen in je foto hebt dan heb je een probleem met je witbalans door de verschillende kleurtemperaturen. Dit kun je opheffen door je flitslicht dezelfde kleurtemperatuur te geven als het de andere lichtbron door de juiste gel te gebruiken.

133 Witbalans van flitslicht aanpassen met gel.

134 Meerdere kleurtemperaturen in een foto Links is de kleurtemperatuur van het buitenlicht correct, omdat de camera compenseert voor daglicht (5600K). Maar het gezicht is oranje omdat deze is belicht met warm licht van een gloeilamp (tungsten). Rechts is de witbalans op Tungsten gezet (3200K) dus het gezicht heeft nu de goede witbalans, alleen nu is het buitenlicht te koel. (blauw)

135 Witbalans gecorrigeerd met gel Door het licht van binnen dezelfde kleur te geven als het buitenlicht is de witbalans in de foto correct. Dit kan bijv door te flitsen met een CTB gel. (Color Tone Blue)

136 Witbalans als effect Hier is Arnold door een flitser met een oranje gel ingeflitst met de witbalans van de camera op tungsten. Hierdoor wordt het daglicht aan de linkerkant blauw.

137 Camera Nikon D 70 Focal Length 22 mm Flash Flash fired, auto mode Exposure 0.05 sec ISO Speed 200 Aperture f/25 Exposure Bias 0 EV

138 for fill I set the built-in flash to -1, ISO 100, ƒ/4 for some depth in aperture priority mode. on this shot I used my 35mm

139 Foto: Vogels met flits

140 Foto: Invulflits

141 Foto: Invulflits

142 Foto: Invulflits

143 Foto: meebwegen met flits

144 Foto: Meebewegen met flits

145 Foto: Flitsen met een lange sluitertijd

146 Foto: Bloemen met flits

147 Foto: Invulflits

148

149

150

151

152 Studiofotografie + Portret Workshop Digitale Fotografie

153 De Fotostudio

154 Voordelen in de studio In de studio heb je vaak alleen kunstlicht. Hierdoor heb je het licht geheel in eigen hand. Daglicht veranderd constant doordat het zonlicht continue veranderd bijvoorbeeld omdat er wel of geen bewolking is. In de studio ben je ook niet afhankelijk van de weersomstandigheden (regen) of temperatuur buiten.

155 Camera instellingen zijn leidend Omdat we het licht naar eigen hand kunnen zetten zijn de camera instellingen leidend. In de studio fotografeer je altijd i de M sta d. 1. Bepaal wat voor soort foto je wilt maken. 2. Stel deze settings in op je camera. 3. Pas daarna het licht zo aan dat je belichting naar wens is.

156 Diafragma in de studio Lenzen zijn doorgaans het scherpst op diafragma f/9.0 of f/11.0. Wanneer je foto het toelaat is het dus verstandig deze instelling te gebruiken. Overigens is f/9.0 ook een uitstekend diafragma om te gebruiken bij portretten. Het gezicht zal scherp zijn terwijl de onscherpte achter bij het haar begint. Doorgaans geeft dit een mooie foto.

157 Sluitertijd in de studio De sluitertijd is bij de meeste ingeflitste foto's minder van belang. Alleen wanneer je ook omgevingslicht wilt meepakken gaat deze mee spelen. Je moet wel rekening houden met de flitssynchronisatietijd van je camera. Deze vind je terug in je handleiding. (syncspeed) In de meeste gevallen is 1/125 of 1/160 seconde een mooie sluitertijd. Voor bewegingsonscherpte hoef je doorgaans niet bang te zijn. De duur van de flits van je studioflitser is kort genoeg om het beeld te bevriezen.

158 ISO waarde in de studio De laagste ISO waarde geeft de beste kwaliteit. Dit is vrijwel altijd ISO 100. Bij flitsen heeft een hogere ISO waarde alleen effect zodat het omgevingslicht meer een rol speelt. Dit is in de studio niet van belang en kan tevens ook met de sluitertijd geregeld worden.

159 Witbalans in de studio Stel de witbalans in op de kleurtemperatuur van de studioflitser. Je zult deze waarschijnlijk in de handleiding van de flitser terug kunnen vinden. Vaak zit de kleurtemperatuur rond de 5000 Kelvin. Je kan ook een grijskaart gebruiken voor de juiste witbalans. Wanneer je op RAW fotografeert hoef je de witbalans niet in te stellen, omdat je dit dan in de nabewerking nog kan aanpassen. Mocht je geen kleurtemperatuur in Kelvin kunnen kiezen ga dan voor de stand 'flitslicht'.

160 Samenvatting camerainstellingen We komen dus tot de volgende conclusie: 1. De Witbalans ligt vast (flitslicht 5000K) 2. De ISO waarde ligt vast (ISO - 100) 3. De Sluitertijd ligt vast (< Sync Speed 1/200) Het diafragma is dus leidend in de belichting en deze zal je waarschijnlijk als enige aanpassen tijdens studiofotografie.

161 Flits Trigger De flitsers kunnen we op een aantal manieren aansturen. Vroeger gebeurde dit gewoon met een kabel die van je camera naar de flitser liep. Tegenwoordig gebruiken we vaak Infra Rood licht, maar dit heeft nadelen. De mooiste oplossing is een radio trigger. Deze plaats je op je hotshoe en de ontvanger koppel je aan je flitser.

162 Lichtmeter Om precies je licht af te stemmen op je gewenste camera instelling kun je het beste gebruik maken van een lichtmeter. Op de lichtmeter geef je aan met welke ISO waarde je werkt en met welke sluitertijd. Daarna houdt je de lichtmeter bij het onderwerp van de foto en richt de lichtmeter naar de te meten flitser. Als de lichtmeter de flits heeft opgevangen geeft hij het F getal terug in stops. Hiernaast dus F/16 Op deze manier kun je voor elke flitser het flitsvermogen bepalen. Als je geen lichtmeter hebt ben je afhankelijk van je eigen ogen en moet je een belichtingstrapje maken.

163 Studio Belichting

164 Portret Fotografie Ee portretfoto is ee foto die ee persoo laat zie op zo manier dat het iets laat zien over de persoon zelf. Heeft die persoon een mooie glimlach, mooie ogen, een interessant gezicht dat veel heeft meegemaakt, etc. Het is aan de fotograaf om het beste uit mensen naar voren te halen en dit in een portret vast te leggen.

165 Stel altijd scherp op de ogen Vrijwel altijd zijn de ogen het belangrijkste binnen een portretfoto. Kijkers zullen hier ook op focussen. Als de ogen niet scherp zijn dan zal dit meteen opvallen.

166 Open Diafragma Een gemakkelijke manier om een portretfoto een professionele uitstraling te geven is door te werken met een grote diafragma opening (laag diafragmagetal). Een laag diafragmagetal zorgt ervoor dat de scherptediepte in je foto klein is. Hierdoor wordt de achtergrond onscherp, waardoor je onderwerp los komt van de achtergrond. Zet je camera op de Av of A stand (diafragma voorkeuze) en selecteer het kleinst mogelijke getal (f/3.5 of f/2.8 bijvoorbeeld). Zorg er nu tevens voor dat de afstand tussen jouw en het model klein is, terwijl de afstand tussen het model en de achtergrond juist zo groot mogelijk is. Je onderwerp zal op deze manier zeker los komen te staan van de achtergrond.

167 Fotografeer op ooghoogte Door op ooghoogte met je onderwerp te fotograferen wordt een portret direct veel beter. Dat geldt zeker voor kinderen, maar ook bij volwassen is het niet leuk als je neerkijkt op hun kruin of opkijkt tegen hun kin. Mocht je model groter zijn dan jij dan kun je op zoek gaan naar een verhoging, maar je kunt de persoon ook vragen om zijn (of haar) benen te spreiden. Dat ziet er raar uit als je ook de benen in beeld hebt, maar bij veel portretten leg je vooral het gezicht en het bovenlijf vast. Uiteraard mag je deze regel ook breken, maar gebruik hem als uitgangspunt.

168 Leg ook de omgeving vast Niet alleen de persoon die je op de foto zet is belangrijk, ook de omgeving waar hij of zij zich in bevindt. De omgeving brengt sfeer in de foto en laat vaak ook iets persoonlijks zien. Dit geeft de foto een verhaal.

169 Fotografeer hun passie Het is misschien soms wat cliché, maar een portretfoto kan ook echt verbeteren als je de passie van de persoon vastlegt in de foto. Denk bijvoorbeeld aan de gitaar van een (hobby) gitarist of de motor van een motorrijder. Voordeel is dat je direct ook iets hebt om over te praten; je weet zo immers waar zijn of haar passie ligt. Dan is het gemakkelijker om je model op zijn/haar gemak te stellen en dan kun je beter foto's maken dan wanneer de persoon nog onwennig en ongemakkelijk voor je camera staat.

170 Haal het onderwerp uit het midden Uit het midden, ogen hoog in de foto, scalperen mag.

171 Omzetten naar zwart-wit Vaak spelen kleuren geen belangrijke rol bij een portretfoto. Hierdoor zijn portretfoto's vaak goed om te zetten naar zwart-wit. Door kleur weg te nemen gaat de aandacht volledig naar lijnen, structuur en het onderwerp zelf. Probeer dus ook zeker eens om een portretfoto om te zetten naar zwart-wit.

172 Extra Tips Zoek zacht licht. Dit geeft een aangenaam beeld en laat mensen er mooi uitzien. Voorkom egale belichting. Schaduw is je vriend. Schaduwen, contrastverschillen en overgangen geven diepte in een foto. Kom dichterbij. Krap kaderen kan goed werken bij portretfoto s omdat je alle overige informatie weghaald.

173 Experimenteer De meest bijzondere foto s krijg je door te experimenteren. Je moet je camera kennen en wat je met de instellingen kan bereiken. Je moet de basisregeltjes kennen om een mooie foto te maken. Daarna kun je daarmee spelen en foto s maken die anders zijn dan normaal en eruit springen.

174

175

176

177

178

179

180

181

182 Portfolio + Adobe Lightroom Workshop Digitale Fotografie

183 Portfolio Het maken van een portfolio van je eigen werk is een goede manier om je fotografie onder de aandacht te brengen. Het is het visitekaartje van elke fotograaf. Op papier in een map Eigen website Social Media als Facebook, Flickr, 500px.

184 Je portfolio is je visitekaartje Het moet voor de kijker duidelijk zijn aan wat voor fotografie je doet, waar blink je in uit of waar richt je je specifiek op. Kies voor je portfolio een beperkt aantal categorieën die je o der de aa da ht ilt re ge e groepeer je foto s er olge s per categorie. Populaire categorieën zijn Portretten, Mode, Dieren, Landschappen, Reizen, Architectuur etc. Beperk het aantal categorieën in je portfolio bijv. tot drie.

185 Foto s Selecteren Maak je eerste sele tie a foto s e gooi vervolgens nog eens minimaal de helft weg voor de tweede selectie. Kies je este foto s, iet de foto s aar je het eest aan bent gehecht. Pro eer het aa tal foto s te eperke tot 0 a 0 foto s. Kies lie er i der goede foto s da dat je ee groter aa tal ee t et i dere foto s.

186 Kwaliteit van je portfolio De kwaliteit van het portfolio is de som van het geheel. Een minder goede foto trekt het niveau van de hele set omlaag, je wordt vaak beoordeeld op de slechtste foto uit de set. Zorg er oor dat de foto s oldoe de af issele d zijn. Update je portfolio regel atig als je eer eter werk hebt gemaakt.

187 Online of Afdrukken? Een grote afdruk in een mooi boek is nog steeds indrukwekkender dan een foto online. Denk bij het maken van je portfolio aan welk publiek je hem wilt laten zien. Het grote voordeel van een online portfolio is dat je hem heel eenvoudig kan updaten en dat vrijwel iedereen hem kan zien.

188 Facebook Picasa Web Albums 500px Flickr Tumblr Fotoblog Zoom Magazine Eigen website Online Portfolio

189 Lightroom Adobe Lightroom is een programma waarmee je eenvoudig je fotobestanden kunt ordenen en bewerken. Als je in RAW fotografeert dan bewerk je de foto zonder het RAW bestand aan te passen. Denk hierbij aan het negatief van een analoge foto. Lightroom maakt aanpassingen aan de foto en onthoud alle aanpassingsstapjes vanuit het originele RAW bestand. Deze slaat hij op in een data ase die e Catalog noemen.

190 Modules Lightroom heeft een aantal modules. Degene die we nu gaan bespreken is heel kort de Library module en de Develop module. Naast deze 2 modules zijn er afhankelijk van welke versie je hebt nog een aantal. O.a. de Map, Book, Slideshow, Print en Web module. Ieder bedoeld voor een specifiek doel.

191 Library Module Aan de linkerzijde de inhoud van de catalog. Hier staan alle fotomappen gestructureerd in. Aan de rechterzijde staan de gegevens en instellingen die tijdens het importeren in Lightroom meteen kunnen worden doorgevoerd. Dit bespaart je meteen veel tijd. Als je jezelf een goede workflow aanleert dan kun je zeer veel tijd besparen met zowel het selecteren, importeren, bewerken en exporteren.

192 Develop Module In de develop module kun je de foto op een vrij eenvoudige wijze goed nabewerken. Als je in RAW fotografeert kun je zelfs de witbalans achteraf nog aanpassen zonder dat je dus de foto zelf beschadigd. Dit kan niet met een.jpg bestand. Links zien we enkele presets die we kunnen gebruiken als startpunt. Rechts zien we alle tools die we kunnen gebruiken om de foto te optimaliseren. Je leert het snelst hoe het werkt door er gewoon mee te spelen.

193 Before/After + Special Effects Originele RAW Bewerkt in Lightroom Special Effects met NIK Software

194 Tips voor nabewerking Omdat je gefocussed bent op je scherm is het goed om af en toe even weg te kijken. Gebruik ook regelmatig de before/after functie om te zien of je niet teveel afwijkt van het origineel. Gebruik bij de compositie ook eens de andere hulplijnen om je compositie te bepalen. Gebruik over 1 gehele serie dezelfde witbalans. Als je dit niet doet dan ziet het er meteen als onsamenhangend uit. Experimenteer met de instellingen en probeer eens een keer iets heel anders dan je normaal zou doen. Hierdoor leer je snel de software kennen. Via Youtube zijn er vele tutorials over Lightroom te vinden.

195 Vragen

196 Einde workshop Bedankt Voor de deelname aan de Workshop Digitale Fotografie Feedback via de website: Vul je naam in of gewoon cursist om anoniem feedback te geven. Feedback stel ik erg op prijs zodat ik de cursus kan verbeteren voor de volgende keer.

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram + High/Low Key + Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Focus + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE

Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 FLITSFOTOGRAFIE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s

Leerdoelen. Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s FLITSFOTOGRAFIE Leerdoelen Techniek van de flitser en camera onder de knie krijgen met als doel betere flitsfoto s Leren dat je diafragma de hoeveelheid licht op je hoofdonderwerp bepaalt Leren dat je

Nadere informatie

Licht op locatie. Inleiding:

Licht op locatie. Inleiding: Licht op locatie. Inleiding: We bedoelen met licht op locatie in elk geval niet het opheffen van een tekort aan licht, zoals in de meeste gevallen kunstlicht gebruikt wordt. Hieronder vallen alle omstandigheden,

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Een interactieve avond waarbij je via het beeldscherm mee kan kijken wat er gebeurd met de foto bij verschillende flitser en kamera instellingen Weet

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

Flitslicht zorgt voor de belichting van het onderwerp dichtbij Sluitertijd zorgt voor de belichting van de achtergrond veraf

Flitslicht zorgt voor de belichting van het onderwerp dichtbij Sluitertijd zorgt voor de belichting van de achtergrond veraf Over flitslicht Flitslicht = licht dat heel kort een onderwerp belicht (korter dan 1/1000 e sec) Kan afkomstig zijn van interne flitser, van een opzetflitser of van flitskop in studioflitser Hoofdlicht

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Reportage flitsen. Fotograferen van grote groepen

Reportage flitsen. Fotograferen van grote groepen Reportage flitsen en Fotograferen van grote groepen Presentatie voor FC Rapenland November 2013 Door Jos van der Hijden met dank aan: Wikipedea, (Versie 1.0, opmerkingen en correcties zijn welkom) 1 Kenmerken

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen

Nachtfotografie. de nacht geeft haar geheimen prijs. G. van Koppen Nachtfotografie de nacht geeft haar geheimen prijs G. van Koppen Nachtfotografie? Bij nachtfotografie wordt het onderwerp niet door direct zonlicht verlicht. Het tijdstip is vanaf het moment dat de zon

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok

Creatief flitsen. Met een standaardflitser. door Adrie de Kok Creatief flitsen Met een standaardflitser door Adrie de Kok Theorie Eerst moeten we het verband tussen sluitertijd diafragma en ISO weten. Deze staan in een gelijke verhouding tot elkaar, verandering van

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Cursus fotografie les 4. De computer les

Cursus fotografie les 4. De computer les Cursus fotografie les 4 De computer les Wat bepaalt de belichting? ISO Belichtingstijd Diafragma Extra (flits) licht 2 Verband ISO-Belichtingstijd-Diafragma ISO Diafragma Belichtingstijd 3 Voorbeeld van

Nadere informatie

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2

1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 Inhoud 1: Introductie 1 De schoonheid van het duister 2 2: Achtergrond 9 Inleiding 10 Gouden uur 10 Zonsondergang 10 Het blauwe uur 11 Na het blauwe uur 20 Seizoenen 26 Nachtzicht 28 Schemeringen 31 Compositie

Nadere informatie

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein

Natuurfotografie. Kijken, zien en dán pas fotograferen. Luc Hoogenstein Natuurfotografie Kijken, zien en dán pas fotograferen Luc Hoogenstein Wat is een natuurfotograaf? Een natuurfotograaf is iemand die natuur fotografeert, met respect voor de natuur. Hoe doe je dat? Begrijp

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Portretfotografie Dieptescherpte

Portretfotografie Dieptescherpte Portretfotografie Hoe benaderen : Dieptescherpte o Lens o Instellingen diafragma o Instellingen sluitertijd o Instellingen gevoeligheid Belichting o Lichtmeting Matrix Centraalmeting Spotmeting o Belichting

Nadere informatie

Een verzameling voorbeeldfoto s

Een verzameling voorbeeldfoto s Een verzameling voorbeeldfoto s SB-800/600 Ontdek de fascinerende wereld van Nikons creatieve verlichtingssysteem met de SB-800/600. De bladzijdennummers tussen haakjes verwijzen naar beschrijvingen in

Nadere informatie

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera 1 Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera Door Fotowerkplaats Tekst, vormgeving en foto's: Mariska Hanegraaf www.fotowerkplaats.com & www.11afotografie.nl 2015 Fotowerkplaats Mariska Hanegraaf (www.fotowerkplaats.com)

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden Heeft u wel eens problemen met het vinden van de juiste sluitertijd? Dan kan dit artikel u mogelijk verder helpen. Sommige situaties vereisen nu eenmaal dat u een bepaalde

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

Inleiding. Nikon D700 14-24mm f/2.8g 14mm f/10 @ 1/250s ISO 200 SB-900 op halve kracht. digitale fotografie: flitsen

Inleiding. Nikon D700 14-24mm f/2.8g 14mm f/10 @ 1/250s ISO 200 SB-900 op halve kracht. digitale fotografie: flitsen Inleiding Flitslicht heeft mij lang angst ingeboezemd. Ik vond het ingewikkeld, moeilijk om in te schatten en weinig flatterende resultaten opleveren. Ik heb het hier nog over het analoge tijdperk, waarin

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Strobistworkshops.be

Strobistworkshops.be Strobistworkshops.be Een initiatief van Peter Nackaerts (fotobedrijf.be) & Michel Engelen (atmikes.eu) Wat is strobist? Wat is strobist? Strobist is het gebruiken van de reportageflitser los van de camera

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie Flitsen les 1 Kijk even op www.erikboot.nl/dnv/213202v en klik bij de les even op de link 'flitslessen deel 1' Je ziet dan een pagina met

Nadere informatie

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s.

Onderstaande werkwijze geldt zeker voor mensen die een spiegelreflex camera hebben maar is ook van toepassing op de meeste compact camera s. Avondfotografie Tijdens de fototocht in het arboretum te Kalmthout zijn vragen gesteld over de op handen zijnde avondfotografie in de binnenstad van Breda (zondag 26 februari, 17:00u Haven). Ik heb beloofd

Nadere informatie

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen.

Hoe dan ook is het goed ook de handmatige belichtingsinstellingen van uw camera te leren kennen. 296 Tips & trucs voor de digitale fotografie Licht Licht is het element van de fotografie; foto's zijn weerspiegelingen van onze wereld. En daarom ligt het vaak aan het licht of foto's mislukken. Een gelukte

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

Hoe maak ik mooiere foto s?

Hoe maak ik mooiere foto s? Hoe maak ik mooiere foto s? In de begrippenlijst achter in deze handleiding vindt u de betekenis van de gebruikte begrippen. In deze handleiding komen de volgende zaken aan de orde: 1. Compositie: gebruik

Nadere informatie

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht):

Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): Basiscursus cactusfotografie (zonder extra flitslicht): 1 Inleiding Voor het fotograferen van cactussen is geen speciaal gerief vereist Hoewel gespecialiseerde onderdelen in specifieke gevallen een groot

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s

1. Theorie camera s. 1.1 Soorten camera s Training Fotografie 1. Theorie camera s 1.1 Soorten camera s Je kunt verschillende type camera s onderscheiden: 1. Compactcamera's Min of meer de standaard camera. Vaak zijn ze net te groot om in je broekzak

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen AUTOMATISCH? Stel je een toestel in op automatisch dan is in principe de belichting, scherpstelling enz. altijd juist. Dus, camera op automatisch, richten

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field)

Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Scherptediepte. Scherpte diepte wordt dikwijls weergegeven als 'DOF' (DepthOf Field) Eerst en vooral een kleine herhaling: Het Diafragma of Lensopening. Als je de technische specs van je lens bekijkt,

Nadere informatie

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen

25 TIPS. voor het fotograferen van kinderen 25 TIPS voor het fotograferen van kinderen Kinderen fotograferen is dankbaar werk. Niet alleen zijn ouders, familie en het kind zelf meestal erg blij met de foto s, het is ook nog gewoon erg leuk om te

Nadere informatie

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger

Shanny SN600C-RF Speedlite. Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger Shanny SN600C-RF Speedlite Review van de Shanny SN600C-RF met SN-E3-RF radio trigger STEPHAN HOEK 26-01-2015 SHANNY SN600C-RF & SN-E3-RF REVIEW Chinese fabrikant Shanny heeft een nieuwe flitser met radio

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Fotograferen met spiegelreflex Weg van de P

Fotograferen met spiegelreflex Weg van de P Tutorial Fotograferen met spiegelreflex Weg van de P Tutorial geschreven door: Richard Vivo www.ravivo.nl Sony Benelux 03 06 2012 1 De Auto stand. De Auto stand (volledig automatisch) op een digitale camera

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

Elektronische camera & studio flitsers. www.beertjesfotosite.tk

Elektronische camera & studio flitsers. www.beertjesfotosite.tk Elektronische camera & studio flitsers www.beertjesfotosite.tk 16-10-2012 Inhoud Camera flitser: - Werking - Hotshoe - Flitsduur - Instellen flitsintensiteit - Richtgetal - Werking gordijnen - flitsen

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM

AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM AAN DE SLAG MET ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 deel 1 donderdag 13 maart 14 Waarom Lightroom? Uniform voor PC en Mac gebruikers (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aperture voor de Mac) Lightroom is speciaal

Nadere informatie

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's

6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's 6 tips voor een maximaal dynamisch bereik in je foto's Heb je het ook al eens gehad? Het landschap ziet er fantastisch uit maar op de foto krijg je veel te lichte luchten en een veel te donkere voorgrond.

Nadere informatie

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt.

Het gaat niet om de flitser zelf, maar om hoe je m gebruikt. Deze tekst is (vrij) vertaald voor EOSDigitaal.nl door Sarpa zonder de intentie een taalkundig correcte vertaling te schrijven. Voor aanvullingen en opmerkingen is de pb beschikbaar. Veel plezier ermee.

Nadere informatie

Minicursus Digitale fotografie

Minicursus Digitale fotografie Minicursus Digitale fotografie De zomer is in aantocht: de periode waarin je digitale camera overuren draait. Omdat niet iedereen weet wat je allemaal kunt met een digitale camera, geeft het NTI je deze

Nadere informatie

Verscherpen in Photoshop

Verscherpen in Photoshop Verscherpen in Photoshop Je ontkomt er bijna zelden aan om een foto nog net iets te verscherpen in Photoshop. Of je de foto nu afdrukt of dat het puur voor internet bedoeld is, een verscherpte foto oogt

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte

ISO. Diafragma. Sluitertijd. Scherptediepte En toen was er licht! deel 2 ISO Diafragma Sluitertijd Scherptediepte 1 Er zijn 4 voorwaarden welke bepalen hoeveel licht er uiteindelijk op de camera-sensor (analoog-film) terecht komt, namelijk: 1) Hoeveelheid

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld.

Fotografie: Carola Rood-van Diepen en Joke Beers-Blom, tenzij anders bij de foto vermeld. Voorwoord Studiofotografie is meer dan alleen portretten of pasfoto s maken. Deze vorm van fotografie omvat bijvoorbeeld ook product-, mode-, stilleven- en bepaalde vormen van dierenfotografie. Ook het

Nadere informatie

HDR: de digitale Ansel Adams

HDR: de digitale Ansel Adams HDR: de digitale Ansel Adams In bepaalde (vaak Duitse) fotokringen is een nieuwe trend gaande: HDR-fotografie. HDR staat voor High Dynamic Range: een groot dynamisch bereik. HDR is de digitale tegenhanger

Nadere informatie

Korte inhoud Fotografie

Korte inhoud Fotografie Korte inhoud Fotografie Cursus Fotografie en fototoestel 1: leer een foto maken... 1 Cursus Basisfotografie en fototoestel 2: beter en bewuster foto maken... 1 Cursus Fotobewerking voor Fotografen...

Nadere informatie

Digitale Fotografie THEORIE. Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie

Digitale Fotografie THEORIE. Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie Digitale Fotografie THEORIE Spinveld 25 4815 BR Breda www.schoolvoorfotografie.nl info@schoolvoorfotografie Camera De meest gebruikte digitale camera s zijn de spiegelreflex- en de compactcamera. In het

Nadere informatie

Naslagwerk Workshop (Studio)fotografie.

Naslagwerk Workshop (Studio)fotografie. Naslagwerk Workshop (Studio)fotografie. Geschreven door Glamour en Fetisj Fotoloog Ben Kruijt. Fotostudio Westland Leeuwerikstraat 13 2675XZ Honselersdijk 0174-610.939 info@123klik.nl Voor wie is deze

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen

Agenda. 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 Agenda 1. HDR- fotografie theorie 2. HDR- workflow 3. HDR- so=ware en Informa@e 4. Evalua@e en vragen 2 december 2010 2 Deel 1 2 december 2010 3 HDR- fotografie theorie Wat is HDR? NL:

Nadere informatie

De belichtingsdriehoek

De belichtingsdriehoek Workshop Dick Jeukens Leren en doen (LED) De uiteindelijke belichting op de foto van een scène, hoe donker of licht, wordt bepaald door een samenspel van het DIAFRAGMA, de SLUITERTIJD en de ISO LICHTGEVOELIGHEID.

Nadere informatie

De maansverduistering fotograferen

De maansverduistering fotograferen Geplaatst op 22 september 2015 126 De maansverduistering fotograferen Op 28 september 2015 is het zover. Om 4:47 uur in de ochtend is er een volledige maansverduistering te zien. Onder voorwaarde dat het

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Fotograferen in de Berry

Fotograferen in de Berry Fotocursus op camping le Bonhomme met dank aan de HCC versie feb 2008 Deel 1 blad 1 Inleiding Iedereen schiet weleens een plaatje, maar het resultaat is niet altijd zoals verwacht. De foto is onscherp,

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan?

Een Time- Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Een Time Lapse, wat is het en hoe begin je er aan? Wie heeft nog nooit zo n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini mensjes

Nadere informatie

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen.

Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Verschillende lenzen, verschillende toepassingen. Hallo en wederom welkom bij mijn zesde blog. Deze keer wil ik het graag hebben over verschillende lenzen en hun toepassing. Ik krijg vaak de vraag: welke

Nadere informatie