De regularisatie van de studieperioden Waar gaat het om?...en concreet?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De regularisatie van de studieperioden Waar gaat het om?...en concreet?"

Transcriptie

1 De regularisatie van de studieperioden Waar gaat het om...en concreet

2 Waar gaat het om De pers heeft het over 'afkopen' en de 'regularisatie' van de studieperioden, maar waar gaat het nu eigenlijk om U bent werknemer, ambtenaar of zelfstandige Als u een diploma hoger onderwijs behaald hebt, kunt u vanaf 1 december 2017 uw studieperioden geheel of gedeeltelijk laten meetellen voor de berekening van uw pensioenbedrag. Hoe Door deze studieperioden geheel of gedeeltelijk af te kopen. Wel een hoger, maar geen vervroegd pensioen Door deze studieperioden af te kopen kunt u wel uw pensioenbedrag verhogen, maar niet vroeger met pensioen gaan. Bovendien gelden strikte regels: niet alle studieperioden kunnen afgekocht worden. Op pagina 3 leest u welke jaren u kunt afkopen. Wat verandert er door deze hervorming U gaat met pensioen : VÓÓR 01/12/2018 De regularisatie is gratis voor de ambtenaren, betalend voor de werknemers en de zelfstandigen. De regularisatie is alleen mogelijk binnen de 10 jaar volgend op de studieperiode. VANAF 01/12/2018 Regularisatie betalend, zowel voor ambtenaren, werknemers als zelfstandigen. Opgelet, als u ambtenaar bent, zijn er uitzonderingen 1. Regularisatie onbeperkt in de tijd: voortaan is de regularisatie op elk ogenblik mogelijk, voor zover deze gebeurt vóór de ingangsdatum van het pensioen; OPGELET: In de overgangsperiode gelden specifieke regels. Meer informatie daarover vindt u op pagina 6. Hoe vroeger u regulariseert, hoe voordeliger de tarieven. (zie pagina 8 en 9). Twee uitzonderingen voor ambtenaren: geheel of gedeeltelijk gratis Gedeeltelijk gratis Er is een overgangsperiode voorzien voor benoemde en/of daarmee gelijkgestelde ambtenaren. Voor de pensioenen die ingaan vanaf 1 december 2018, worden de verworven rechten gevrijwaard in functie van de loopbaan tot 1 december Voor de gedetailleerde voorwaarden en de bijzondere gevallen (tijdelijke onderwijskrachten, gerechtelijke stagiairs) raadpleegt u onze gedetailleerde brochure op pagina 5 of vraagt u een simulatie van uw gratis of betalende regularisatieperioden op mypension.be. Helemaal gratis De diplomabonificatie blijft volledig gratis voor de ambtenaren: die ten laatste op 1 december 2018 aan de voorwaarden voldoen om vervroegd met pensioen te vertrekken en dit ongeacht de werkelijke ingangsdatum van hun pensioen; die zich op 1 december 2017 op eigen aanvraag in een voltijdse of deeltijdse disponibiliteit voorafgaand aan het pen sioen of in een vergelijkbare situatie bevinden of hadden kunnen bevinden als zij het aangevraagd hadden. Het diploma wordt in aanmerking genomen onder de voorwaarden die op dat moment gelden. Deze waarborg geldt ook voor de overgangsuitkering en het overle vingspensioen van bovengenoemde rechthebbenden. 1 Raadpleeg onze brochure voor ambtenaren, p. 5 en 6.

3 Waar gaat het om Welke studieperioden kan ik afkopen 5 types perioden U kunt 5 types perioden afkopen: Volledige studieperioden die geleid hebben tot het behalen van een einddiploma (de gedeeltelijke en voorbereidende jaren tellen niet mee). De aangerekende periode per terugkoopbaar (studie)jaar telt 12 maanden: van 1 september tot 31 augustus van het volgende kalenderjaar. Uitzondering: De studieperiode waarvan een gedeelte gratis toegekend werd ten gevolge van overgangsmaatregelen. In een dergelijk geval kan het jaarsaldo geregulariseerd worden op voorwaarde dat het studiejaar in zijn geheel had kunnen geregulariseerd worden, als het niet gedeeltelijk had meegeteld voor een gratis diplomabonificatie. De perioden waarin een doctoraatsthesis voorbereid werd op voorwaarde dat ze afgewerkt werd. Stageperioden die leidden tot een erkende beroepskwalificatie Sommige perioden waarin een leerovereenkomst liep. De volledige perioden van 1 jaar tijdens welke jaren van secundair onderwijs volgend op het zesde jaar secundair worden gevolgd. Werknemers kunnen tijdens de overgangsperiode beperkt perioden regulariseren aan een forfaitair bedrag van 1500 per studiejaar. Tijdens de overgangsperiode van 1 december 2017 tot 30 november 2020, kunnen werknemers die hun studies al langer dan 10 jaar beëindigd hebben op 1 december 2017, alleen de studiejaren vanaf de 1 e januari van het jaar van hun 20 e verjaardag regulariseren aan het forfaitair bedrag van per studiejaar. Opgelet, voor elk van deze types perioden bestaan specifieke voorwaarden. Ontdek ze in onze gedetailleerde brochures. Maximumduur en terugkoopbare diploma s De maximumduur die u kunt regulariseren is beperkt tot het minimum dat nodig is om het diploma te behalen. Er wordt dus geen rekening gehouden met de gemiste en/of herbegonnen jaren, en evenmin met de intermediaire diploma s die beschouwd worden als onnodig voor het behalen van het einddiploma. Eén enkel diploma kan geregulariseerd worden. 'Een enkel diploma' betekent echter: het einddiploma, en alle voorgaande diploma s (post-secundair, bachelor, master,) die nodig waren voor het behalen van dat einddiploma (master, doctoraat). Om duidelijk te weten welke studieperioden terugkoopbaar zijn, raadpleeg onze gedetailleerde brochures. 2 bijzondere gevallen: doctoraatstheses en beroepsstages Studieperioden ter voorbereiding van een doctoraatsthesis maximum 2 jaar Deze studieperioden kunnen tot ten hoogste 2 jaar geregulariseerd worden, zelfs als: de wettelijke minimumduur voor het behalen van het doctoraatsdiploma langer is; en u in werkelijkheid meer dan 2 jaar wijdt aan de voorbereiding van uw doctoraat. Beroepsstages minimumvereiste voor de beroepskwalificatie De regulariseerbare duur is beperkt tot de minimumduur die vereist is voor het behalen van de beroepskwalificatie.

4 ... en concreet Val ik nu onder de regularisatie Van wanneer is deze nieuwe wet van toepassing Deze wet is van toepassing op de pensioenen die ingaan vanaf 1 december Voor de ambtenaren is een overgangsperiode voorzien waarin de verworven rechten beschermd zijn. Voor wie geldt deze wet Val ik er ook onder Voortaan is deze wet op iedereen van toepassing: werknemer, ambtenaar, of zelfstandige ongeacht hun leeftijd. Er bestaan wel uitzonderingen en overgangsmaatregelen. Voor meer informatie, raadpleeg onze brochure bestemd voor ambtenaren (pagina s 5 en 6). In welk pensioenstelsel moet ik regulariseren De regularisatie gebeurt voor het stelsel waarin u actief bent. Uw huidige tewerkstelling bepaalt dus aan wie u uw aanvraag richt. Als u: werknemer of contractueel ambtenaar bent, zal uw regularisatie in het werknemersstelsel gebeuren; vastbenoemd ambtenaar bent of daarmee gelijkgesteld, zal uw regularisatie in het ambtenarenstelsel gebeuren; in meerdere stelsels actief bent, raadpleeg onze gedetailleerde brochures; zelfstandige bent, neemt u contact op met uw kas. Kan ik in meerdere stelsels een regularisatie vragen Neen. Als u een aanvraag hebt ingediend in het pensioenstelsel voor ambtenaren, kunt u er geen indienen in het pensioenstelsel voor werknemers. U kunt echter wel 2 opeenvolgende aanvragen indienen, dus op 2 verschillende tijdstippen een deel van uw studieperioden regulariseren. Opgepast! Het aantal aanvragen is beperkt tot 2! Na deze 2 aanvragen kunt u geen aanvraag meer indienen als u het regularisatievoorstel niet valideert door de storting uit te voeren. Uw regularisatieaanvraag zal evenmin aanvaard worden als de aangevraagde studie perioden al geregulariseerd werden in een andere stelsel.

5 ... en concreet Hoeveel zou ik moeten betalen voor mijn regularisatie Hoe wordt dit bedrag berekend als u ambtenaar bent Het bedrag van de regularisatiebijdrage wordt bepaald door het tijdstip waarop u de regularisatie aanvraagt: Als u uw aanvraag indient binnen de 10 jaar na het behalen van uw diploma, doctoraat of beroepskwalificatie, bedraagt uw regularisatiebijdrage (gekoppeld aan de verhogingscoëfficiënt van kracht op 1 december 2017) 1 per periode van 12 maanden die u kunt regulariseren. De termijn van 10 jaar wordt berekend vanaf de laatste regulariseerbare studieperiode. Als u uw aanvraag indient na het verstrijken van de termijn van 10 jaar die volgt op het behalen van uw diploma, doctoraat of beroepskwalificatie wordt de regularisatiebijdrage geleidelijk aan duurder naarmate uw pensioen nadert. Deze berekening houdt rekening met de waarde van de pensioenverhoging die het gevolg is van de regularisatie op het ogenblik van de aanvraag. Deze verhoging wordt berekend met een interestvoet en mortaliteitstabellen en houdt rekening met de lonen die gebruikt worden voor de berekening van het rust pensioen zoals die bekend zijn op het ogenblik van de aanvraag. Overgangsmaatregelen waaronder verminderingen van de bedragen- worden voorzien om de ambtenaren niet te benadelen die nog in dienst zijn op 1 december 2017 en van wie de studies sinds meer dan 10 jaar beëindigd zijn. Raadpleeg onze gedetailleerde brochure voor ambtenaren, p. 15. Hoe wordt dit bedrag berekend als u werknemer bent Kostprijs van een studiejaar 1 studiejaar afkopen kost als de aanvraag ingediend wordt binnen de 10 jaar volgend op het behalen van het diploma. Een overgangsperiode van 3 jaar (van 1 december 2017 tot 30 november 2020) is voorzien voor de werknemers voor wie de termijn van 10 jaar na het einde van de studies verstreken is op 1 december Tijdens deze overgangsperiode kunt u alleen de studiejaren vanaf de 1 e januari van het jaar van uw 20 e verjaardag regulariseren aan het forfaitair bedrag van Voor de regulariseerbare jaren vóór uw 20 e verjaardag, zal het bedrag van de regularisatiebijdrage onderhevig zijn aan een actuariële berekening. Na het verstrijken van deze 10 jaar en na het einde van de overgangsperiode van 3 jaar, wordt de regularisatiebijdrage duurder naarmate uw pensioen nadert. De regularisatiebijdrage wordt verhoogd met een interestvoet en coëfficiënt op basis van de mortaliteitstabellen. 1 Het bedrag van de regularisatiebijdrage is het gevalideerde bedrag op de datum waarop de regularisatieaanvraag werd ingediend. Raming op mypension.be Om te weten hoeveel u precies moet betalen voor de regularisatie van uw studieperioden, dient u een aanvraag in via uw online pensioendossier op mypension.be. Betaling van de regularisatiebijdrage De bijdrage moet betaald worden binnen de 6 maanden die volgen op de definitieve beslissing: de storting kan eventueel gebeuren na de ingang van het pensioen. De regularisatiebijdrage wordt gelijkgesteld aan een fiscaal aftrekbare socialezekerheidsbijdrage.

6 ... en concreet Wanneer Wanneer, hoe en waar moet ik de regularisatie aanvragen Om het even wanneer maar VÓÓR de ingangsdatum van het pensioen. Hoe langer u wacht om te regulariseren, hoe duurder de bijdrage wordt. De datum waarop de aanvraag wordt ontvangen geldt als de officiële datum waarop de regularisatie wordt aangevraagd (deze datum is ook belangrijk voor het vastleggen van de bijdrage en de eventuele vermindering). Hoe en waar U moet uw aanvraag persoonlijk indienen (iemand anders kan het niet voor u doen) en VÓÓR de effectieve pensioendatum: via uw online pensioendossier op mypension.be. Klik op het tabblad, en maak dan uw keuze (vraag om informatie of aanvraag regularisatie). schriftelijk of elektronisch aan de Pensioendienst en VÓÓR de effectieve pensioendatum. Download ons formulier via deze link of vraag het aan door te bellen naar de gratis Pensioenlijn Stuur ons het ingevulde formulier via ons: Postadres: Federale Pensioendienst Zuidertoren Brussel info.nl@sfpd.fgov.be Samengevat Hoe gebeurt de regularisatie Stap 1: u dient een regularisatieaanvraag in De Pensioendienst onderzoekt uw aanvraag en informeert u over het bedrag van de regularisatiebijdrage die u moet betalen voor de studieperioden die vermeld worden in uw aanvraag. Waar nodig, informeert de Pensioendienst u ook over het bedrag van de regularisatiebijdrage die u zou moeten betalen voor de complete periode die kan geregulariseerd worden. Stap 2: u deelt uw keuze mee Op basis van deze informatie, deelt u uw keuze mee aan de Pensioendienst: u kiest ervoor om niet te regulariseren, zonder dat dit enige impact heeft op uw maximumquota van 2 regularisatieaanvragen; u beslist dat effectief te doen en u vermeldt de studieperioden die u wenst te regulariseren. Stap 3: u betaalt uw bijdrage De Pensioendienst stuurt u de definitieve regularisatiebeslissing afhankelijk van uw keuze in stap 2. De vermelde kostprijs moet u binnen de 6 maand betalen. De betaling kan niet gespreid worden. Opgepast: bij een laattijdige betaling of bij niet-betaling binnen deze termijn van 6 maanden, wordt de aanvraag definitief afgesloten, en is 1 aanvraagmogelijkheid uitgeput. U kunt dan nog slechts één nieuwe regularisatieaanvraag indienen voor de studieperioden die u uiteindelijk niet geregulariseerd hebt. Wat betekent deze regularisatie voor uw overlevingspensioen Elke geregulariseerde studieperiode wordt meegerekend voor de berekening van een overgangsuitkering of een overlevingspensioen met ingangsdatum vanaf 1 december Het bedrag dat de geregulariseerde studieperioden opleveren maakt integraal deel uit van het overlevingspensioen en de overgangsuitkering. Het is dus onderworpen aan de beperkingen die voor rustpensioenen en overgangsuitkeringen voorzien zijn en volgt de perequatie* van de pensioenen. * Zie onze brochure 'Perequatie van de pensioenen van het ambtenarenstelsel'.

7 Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel

Regularisatie van de studieperiodes

Regularisatie van de studieperiodes Regularisatie van de studieperiodes Infosessie Federale Pensioendienst Ambtenarenstelsel 2 Agenda Wettelijke basis Algemeen Over welke studieperiodes gaat het? Wie kan regulariseren in het ambtenarenstelsel?

Nadere informatie

De regularisatie van de studieperioden Ambtenarenstelsel

De regularisatie van de studieperioden Ambtenarenstelsel 2 1 Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel www.pensioendienst.fgov.be De regularisatie van de studieperioden Ambtenarenstelsel December 2017 2 3 INHOUDSTAFEL DE REGULARISATIE VAN DE STUDIEPERIODEN

Nadere informatie

De regularisatie van de studieperioden werknemersstelsel

De regularisatie van de studieperioden werknemersstelsel 12/2017 Nog vragen? Bezoek onze website www.pensioendienst.fgov.be U bent nog niet gepensioneerd U wenst meer info over: werknemerspensioenenur pensionné OK Prendre sa pension Age Stuur ons een mailtje

Nadere informatie

De regularisatie van de studieperioden werknemersstelsel

De regularisatie van de studieperioden werknemersstelsel Nog vragen? Bezoek onze website www.pensioendienst.fgov.be U bent nog niet gepensioneerd U wenst meer info over: werknemerspensioenenur pensionné OK Prendre sa pension Age Stuur ons een mailtje info.nl@sfpd.fgov.be

Nadere informatie

De regularisatie van de studieperioden Ambtenarenstelsel

De regularisatie van de studieperioden Ambtenarenstelsel 2 1 Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel www.pensioendienst.fgov.be De regularisatie van de studieperioden Ambtenarenstelsel Oktober 2018 2 3 INHOUDSTAFEL DE REGULARISATIE VAN DE STUDIEPERIODEN

Nadere informatie

Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel

Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel abvv@vub.be Pensioenberekening: need to know Er bestaan drie pensioenstelsels: Overheidsstelsel (enkel voor benoemde ambtenaren) Werknemersstelsel

Nadere informatie

Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel Presentatie gemaakt op basis van wetgeving zoals gekend op 1 november 2017

Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel Presentatie gemaakt op basis van wetgeving zoals gekend op 1 november 2017 Jo Coulier Hoofdafgevaardigde ABVV Vrije Universiteit Brussel abvv@vub.be Presentatie gemaakt op basis van wetgeving zoals gekend op 1 november 2017 Pensioenberekening: need to know Er bestaan drie pensioenstelsels:

Nadere informatie

Pensioenupdate Up2date najaar 2018

Pensioenupdate Up2date najaar 2018 Pensioenupdate Up2date najaar 2018 1. Wat is er nieuw? 2. Regularisatie studiejaren 3. De POZ 2 Wat is er nieuw? 3 Wat is de wettelijke pensioenleeftijd? Periode Tot en met 31.01.2025 Van 01.02.2025 tot

Nadere informatie

Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP)

Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP) Pensioenen Ambtenaren (ZAP, AAP) 1 Pensioenen Ambtenaren: enkel voor vastbenoemd ZAP en AAP dat later benoemd wordt Werknemers: andere berekenwijze Zelfstandigen: andere berekenwijze 2 Pensioenleeftijd

Nadere informatie

Pensioenen van de lokale mandatarissen

Pensioenen van de lokale mandatarissen Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel www.pensioendienst.fgov.be Pensioenen van de lokale mandatarissen Augustus 2018 De minimale leeftijds- en loopbaanvoorwaarde Als lokale mandataris valt

Nadere informatie

V1-15/11/2012. Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen. voor de lokale mandatarissen HERVORMING

V1-15/11/2012. Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen. voor de lokale mandatarissen HERVORMING V1-15/11/2012 Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen voor de lokale mandatarissen HERVORMING De verhoging van de minimum leeftijds- en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd rustpensioen Als lokale mandataris

Nadere informatie

AFKOOP STUDIEJAREN : BETER DAN EEN AANVULLEND PENSIOEN? Gerrit Van Daele UGent

AFKOOP STUDIEJAREN : BETER DAN EEN AANVULLEND PENSIOEN? Gerrit Van Daele UGent AFKOOP STUDIEJAREN : BETER DAN EEN AANVULLEND PENSIOEN? Gerrit Van Daele UGent gerrit.vandaele@ugent.be AFKOOP STUDIEJAREN Historiek Wat is die afkoop Voor wie Welk pensioenstelsel Welke studiejaren Financieel

Nadere informatie

Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel. Onderwijs

Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel. Onderwijs Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel Onderwijs Federale Pensioendienst 8 februari 2019 Het pensioenlandschap en de ambtenarenpensioenen 2 Wettelijke pensioenstelsels Werknemersstelsel Ambtenarenstelsel

Nadere informatie

Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1. TITEL 8. - Pensioenen. HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector

Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1. TITEL 8. - Pensioenen. HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector Wet van 28 december 2011 houdende diverse bepalingen 1 TITEL 8. - Pensioenen HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector Afdeling 1. - Verhoging van de pensioenleeftijd Art. 85. Artikel 46 van de

Nadere informatie

PENSIOENREGELING voor ZELFSTANDIGEN. 65, en wat nu? Studiedienst Zenito sociaal verzekeringsfonds

PENSIOENREGELING voor ZELFSTANDIGEN. 65, en wat nu? Studiedienst Zenito sociaal verzekeringsfonds PENSIOENREGELING voor ZELFSTANDIGEN 65, en wat nu? Studiedienst Zenito sociaal verzekeringsfonds Inhoud Aanvraag Berekening Toegelaten activiteit I. De aanvraag Aanvraag Wie? - in België - in het buitenland

Nadere informatie

Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel Overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsel

Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel  Overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsel Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel www.pensioendienst.fgov.be Overlevingspensioenen van het ambtenarenstelsel Maart 2017 2 3 INHOUDSTAFEL Inleiding... 4 Enkele opmerkingen in verband met

Nadere informatie

Pensioenhervorming. Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom!

Pensioenhervorming. Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom! Pensioenhervorming Wat betekent dat voor het onderwijspersoneel? Welkom! Inleiding Pensioenen einde van de afbraakplannen nog niet in zicht! Pensioendatum Verstrenging voorwaarden voor vervroegd uitstappen:

Nadere informatie

Wettelijk rustpensioen zelfstandigen. Liantis studiedienst

Wettelijk rustpensioen zelfstandigen. Liantis studiedienst Wettelijk rustpensioen zelfstandigen Liantis studiedienst 3 Inhoud I. Pensioen als zelfstandige II. Bijverdienen naast het pensioen (en sociale bijdragen) 4 I. PENSIOEN ALS ZELFSTANDIGE Pensioendatum Wanneer

Nadere informatie

CAPELO - Aanvullingen bij het loopbaandossier

CAPELO - Aanvullingen bij het loopbaandossier CAPELO - Aanvullingen bij het loopbaandossier Administratieve instructies voor de werkgevers 01/01/2013 Tour du Midi / Zuidertoren Bruxelles1060 Brussel T +32 (0)2 791 50 00 F +32 (0)2 791 50 99 www.capelo.be

Nadere informatie

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd

Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector. 2. De verhoging van de leeftijd en loopbaanvoorwaarde voor vervroegd Overzicht van de nieuwe pensioenmaatregelen in de overheidssector 1. 0verzicht Een eerste maatregel verhoogt de minimum leeftijd en loopbaanvoorwaarde om een vervroegd rustpensioen te kunnen genieten.

Nadere informatie

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6

Hoeveel bedraagt de bonus?... 5. Welke diensten geven recht op een bonus?... 5. Telt de pensioenbonus mee voor het pensioen?... 6 De pensioenbonus 2 Inhoud Inleiding... 3 Wanneer start en eindigt de opbouw van een bonus?... 4 Hoeveel bedraagt de bonus?... 5 Welke diensten geven recht op een bonus?... 5 Telt de pensioenbonus mee voor

Nadere informatie

Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord

Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord Vragen over uw pensioen en dat van uw werknemer beantwoord Dag van de Payroll Professional 2018 04-10-2018 I Nicole Meersman Agenda 1. Voorwaarden rustpensioen 2. Voorwaarden vervroegd pensioen 3. Einde

Nadere informatie

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent?

Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? Wat zijn de gevolgen van de pensioenhervormingen voor de personeelsleden van de UGent? DEZE TEKST IS GEBASEERD OP DE RECENTSTE REGELGEVING TOT 15 JANUARI 2012. ER ZIJN VERDER NOG EEN AANTAL MAATREGELEN

Nadere informatie

Een handleiding voor de pensioenwetgeving

Een handleiding voor de pensioenwetgeving Een handleiding voor de pensioenwetgeving Brecht Van Roey Vrije visie, eigen stem Inhoudstafel Pensioenleeftijd Pensioenberekening (werknemers) Toegelaten arbeid Netto MyPension.be Pensioenprognose ACLVB

Nadere informatie

Het rustpensioen in de openbare sector. VVOS Oost-Vlaanderen 11 december 2015

Het rustpensioen in de openbare sector. VVOS Oost-Vlaanderen 11 december 2015 Het rustpensioen in de openbare sector 1. Inleiding 2. Toegang tot het rustpensioen 3. Berekening van het rustpensioen 4. Betaling van het rustpensioen indexatie, perequatie, cumul 5. Het overlevingspensioen

Nadere informatie

ONDERWERP : PENSIOENHERVORMING VOOR DE MANDATARISSEN

ONDERWERP : PENSIOENHERVORMING VOOR DE MANDATARISSEN p. 1 INHOUDSTAFEL 1. LOKALE MANDATARISSEN Gelden de nieuwe loopbaan- en leeftijdsvoorwaarden inzake pensioenen ook voor de lokale mandatarissen?... 2 Waarom werd de wet van 8 december 1976 tot regeling

Nadere informatie

Hervorming van de bijdragen

Hervorming van de bijdragen Hervorming van de bijdragen Vanaf 2015 worden de sociale bijdragen berekend op de inkomsten van het lopende jaar. Algemene principes Waarom een hervorming? Op dit ogenblik worden de sociale bijdragen van

Nadere informatie

Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen. Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool

Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen. Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool Uw pensioen Onze zorg Over de toekomst van uw pensioen Een initiatief van sp.a Zandhoven 7 mei 2014 Greet van Gool Schema Pensioen Stand van zaken en Uitdagingen Soorten pensioenen Toekenningsvoorwaarden

Nadere informatie

Vanaf nu kunnen werknemers, zelfstandigen én ambtenaren hun vroegst mogelijke pensioendatum berekenen op mypension.be

Vanaf nu kunnen werknemers, zelfstandigen én ambtenaren hun vroegst mogelijke pensioendatum berekenen op mypension.be Vanaf nu kunnen werknemers, zelfstandigen én ambtenaren hun vroegst mogelijke pensioendatum berekenen op mypension.be Het online pensioendossier mypension.be ontpopt zich verder tot hét online pensioenportaal

Nadere informatie

Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel. Een inleiding

Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel. Een inleiding Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel Een inleiding Federale Pensioendienst Juni 2018 Het pensioenlandschap en de ambtenarenpensioenen 2 3 Enkele begrippen Definitie Het rustpensioen is een individuele

Nadere informatie

de hervorming sociale bijdragen van zelfstandigen uitgelegd

de hervorming sociale bijdragen van zelfstandigen uitgelegd de hervorming sociale bijdragen van zelfstandigen uitgelegd ZelFSTAnDIge Inhoud 1. Basisprincipe 2 2. Aanpassing van de sociale bijdragen 2 3. Regularisatie 4 4. Pro-rata berekening bij onvolledige bijdragejaren

Nadere informatie

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen 1/3 STUREN NAAR: Federale Pensioendienst Beroepsactiviteit en betaalwijze - P3121 Zuidertoren 1060 BRUSSEL BELGIE Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen Nationaal

Nadere informatie

Gelijkstelling van studieperiodes

Gelijkstelling van studieperiodes Advies 2016/17 Uitgebracht op vraag van de minister van Zelfstandigen Artikel 110, 1 van de wet van 30 december 1992 houdende sociale en diverse bepalingen Brussel, 22 december 2016 Gelijkstelling van

Nadere informatie

Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel

Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel www.pensioendienst.fgov.be Rustpensioenen van het ambtenarenstelsel September 2016 2 3 INHOUDSTAFEL Inleiding... 4 Enkele opmerkingen in verband met de

Nadere informatie

10 ANTWOORDEN OVER JOUW PENSIOEN ALS ZELFSTANDIGE. BETERE ZEKERHEID VOOR ONDERNEMERS

10 ANTWOORDEN OVER JOUW PENSIOEN ALS ZELFSTANDIGE.  BETERE ZEKERHEID VOOR ONDERNEMERS 10 ANTWOORDEN OVER JOUW PENSIOEN ALS ZELFSTANDIGE BETERE ZEKERHEID VOOR ONDERNEMERS www.zenito.be 2 MET PENSIOEN ALS ZELFSTANDIGE INLEIDING In deze folder geven we, in de vorm van vraag en antwoord, beknopte

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INLEIDING 9 HOOFDSTUK 2: PENSIOENSTELSEL IN DE REGELING VOOR WERKNEMERS 11

INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INLEIDING 9 HOOFDSTUK 2: PENSIOENSTELSEL IN DE REGELING VOOR WERKNEMERS 11 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: INLEIDING 9 HOOFDSTUK 2: PENSIOENSTELSEL IN DE REGELING VOOR WERKNEMERS 11 1. VERVROEGD RUSTPENSIOEN 11 1.1. Huidige regeling 11 1.2. Onderscheid tussen pensioenrecht en pensioenberekening

Nadere informatie

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/

Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen. www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ Pensioenen lokale besturen: gisteren, vandaag en morgen www.uantwerpen.be/nl/personeel/ria-janvier/ 0 DE AANBEVELINGEN VAN DE Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 www.pensioen2040.belgië.be 1 Wettelijke

Nadere informatie

CAPELO - Aanvullingen bij het loopbaandossier

CAPELO - Aanvullingen bij het loopbaandossier CAPELO - Aanvullingen bij het loopbaandossier Administratieve instructies voor de werkgevers 01/01/2013 Tour du Midi / Zuidertoren Bruxelles1060 Brussel T +32 (0)2 791 50 00 F +32 (0)2 791 50 99 www.capelo.be

Nadere informatie

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen

Loopbaanvoorwaarde. Minimunleeftijd. Uitzonderingen lange loopbanen je rechten op zak Wettelijk pensioen Voor de meeste Belgen op pensioenleeftijd is en blijft het wettelijk pensioen de enige bron van inkomsten. Dit is gebaseerd op de solidariteit tussen de generaties:

Nadere informatie

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen

Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen 1 / 3 1.1.1 Rijksdienst voor Pensioenen Controle ~ P132 Zuidertoren 1060 BRUSSEL BELGIE Model 74(93) - Verklaring over de beroepsactiviteit en de sociale uitkeringen Nationaal nummer:.. -. 1 In te vullen

Nadere informatie

LnGEMEEN D HEERS\SZOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN

LnGEMEEN D HEERS\SZOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN D LnGEMEEN D HEERS\SZOMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de Wet van 30 december 1992 Brussel, 20 juli 2017 Advies 2017112 Uitgebracht op vraag van de minister van Zelfstandigen

Nadere informatie

Loopbaanonderbreking. afwezigheidsperiodes. Wat is de invloed ervan op mijn pensioen als ambtenaar?

Loopbaanonderbreking. afwezigheidsperiodes. Wat is de invloed ervan op mijn pensioen als ambtenaar? Federale Pensioendienst Zuidertoren 1060 Brussel www.pensioendienst.fgov.be Loopbaanonderbreking en afwezigheidsperiodes Wat is de invloed ervan op mijn pensioen als ambtenaar? September 2017 2 3 INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012

Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012 Pensioenen Stand van zaken op 20 januari 2012 Enkele zaken rond de pensioenregeling voor werknemers werden onlangs aangepast. We geven hier een beknopt overzicht van de nieuwe regeling zoals ze in de Wet

Nadere informatie

Pensioen Operationeel Personeel

Pensioen Operationeel Personeel Pensioen Operationeel Personeel Beknopte brochure Juridische dienst Brandweer Zone Antwerpen Noorderlaan 69, 2030 Antwerpen INHOUD INLEIDING... 3 HET RUSTPENSIOEN... 4 1.1 DRIE PRINCIPES... 4 Hoe en wanneer

Nadere informatie

Pensioenhervorming treft onderwijspersoneel zeer hard 22/10/2014

Pensioenhervorming treft onderwijspersoneel zeer hard 22/10/2014 Pensioenhervorming treft onderwijspersoneel zeer hard 22/10/2014 De federale regering heeft allerlei besparingsmaatregelen voor ons in petto. De maatregelen die ons het hardst zullen treffen, hebben te

Nadere informatie

Pensioenplanning VFB Congres Dag van de Tips

Pensioenplanning VFB Congres Dag van de Tips Pensioenplanning VFB Congres Dag van de Tips Pareto 5 actieve vennoten Team van 30 personen / 75% master diploma 1.400 families www.pareto.be Hoofdzetel te Brussel, uitbating te Zaventem, actief in heel

Nadere informatie

Wijzigingen in het wettelijke pensioen van de zelfstandige

Wijzigingen in het wettelijke pensioen van de zelfstandige Wijzigingen in het wettelijke pensioen van de zelfstandige Kempische Verzekeringskring 06/12/2016 ward.belet@ergolife.be De federale pensioendienst (FDP) Sinds april 2016: RVP (Rijksdienst voor Pensioenen)

Nadere informatie

4. Kan ik een overlevingspensioen samen met een rustpensioen ontvangen?

4. Kan ik een overlevingspensioen samen met een rustpensioen ontvangen? BIJLAGEN JE PENSIOEN GOED GEREGELD 1. De wettelijke grensbedragen van je pensioen 2. De herwaarderingscoëfficiënten voor de berekening van je pensioen 3. Hoe kan ik mijn pensioen verhogen met een pensioenbonus?

Nadere informatie

1.1. Voorlopige bijdrage

1.1. Voorlopige bijdrage Hervorming sociale bijdragen Bijdrageberekening vanaf 1 januari 2015 Inhoud 1.1. Voorlopige bijdrage... 1.2. Regularisatie van de bijdragen... 1.3. Verhoging... 1.4. Beginactiviteit/verandering van Bijdragecategorie/onvolledige

Nadere informatie

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen?

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? 540 dagen na de verkiezingen heeft België een nieuwe federale regering. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt de nieuwe minister van pensioenen. Hieronder

Nadere informatie

Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen

Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen Invloed van de loopbaanonderbreking en afwezigheidsperioden op het pensioen Inhoud Inleiding Invloed op het pensioenrecht Deeltijdse diensten Onvolledige kalenderjaren Volledige loopbaanonderbreking (LO)

Nadere informatie

Tantième en verhogingscoëfficiënt

Tantième en verhogingscoëfficiënt Hoe zit dat nu? Moeten wij nu nog langer werken? Er komt maar geen einde aan die verwarring!!! Toegegeven: pensioenen en vooral voor politiediensten, is geen gemakkelijk materie. Het volledige pensioenstelsel

Nadere informatie

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN

DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN DRASTISCHE AFBOUW VAN UW PENSIOEN De federale regering wil de berekeningswijze voor het pensioen van de ambtenaren hervormen. Dit houdt een drastische afbouw van het ambtenarenpensioen in. En de regering

Nadere informatie

Vervroegd en wettelijk pensioen

Vervroegd en wettelijk pensioen Vervroegd en wettelijk pensioen Brecht Van Roey Vrije visie, eigen stem Inhoudstafel Pensioenberekeningen bestaan uit twee grote delen! Pensioenleeftijd Of Wanneer mag ik op pensioen? Pensioenbedrag Of

Nadere informatie

Pensioenhervormingen Wat betekent dit voor het onderwijspersoneel?

Pensioenhervormingen Wat betekent dit voor het onderwijspersoneel? Pensioenhervormingen Wat betekent dit voor het onderwijspersoneel? februari 2018 Pensioenen einde van de afbraakplannen nog niet in zicht Bij de start van deze legislatuur was het duidelijk dat de pensioenen

Nadere informatie

Welk stelsel? Wanneer met pensioen gaan?

Welk stelsel? Wanneer met pensioen gaan? 1 Pensioen pensioen 1 Uw eerste bekommernis op pensioengerechtigde leeftijd is er vaak één van financiële aard. Aan de hand van een paar vragen proberen we u op de juiste weg te zetten voor het bekomen

Nadere informatie

WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels

WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID WET VAN 5 MEI 2014 BETREFFENDE DIVERSE AANGELEGENHEDEN INZAKE DE PENSIOENEN VAN DE OVERHEIDSSECTOR. (B.S. 02.06.2014) Uittreksels De Kamers hebben aangenomen

Nadere informatie

Voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een overlevingspensioen

Voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een overlevingspensioen Het overlevingspensioen Het overlevingspensioen biedt de langstlevende echtgenoot de mogelijkheid een pensioen te krijgen op basis van de beroepsactiviteit als werknemer van zijn overleden echtgenoot.

Nadere informatie

OVERZICHT INVLOEDEN REGEERAKKOORD DI RUPO I VOOR HET PERSONEEL VAN HET ONDERWIJS

OVERZICHT INVLOEDEN REGEERAKKOORD DI RUPO I VOOR HET PERSONEEL VAN HET ONDERWIJS OVERZICHT INVLOEDEN REGEERAKKOORD DI RUPO I VOOR HET PERSONEEL VAN HET ONDERWIJS DE WEERSLAG OP HET RUSTPENSIOEN Als we over pensioen spreken moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen de wettelijke

Nadere informatie

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra

Extra s. Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302. Rechtsbronnen. Het begrip extra Arbeiders en bedienden van de hotelnijverheid (Horeca) paritair comité 302 bijwerking: september 2013 - doc.nr. 204 Extra s Opgelet! Vanaf 1 oktober 2013 zullen belangrijke nieuwigheden van kracht worden

Nadere informatie

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst?

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst? Overheidspensioenen in perspectief Wat brengt de toekomst? Vooruitgang Capelo 3 4 Verplichtingen van de werkgever Wet van 29 december 2010 houdende diverse bepalingen, zoals gewijzigd door de wetten van

Nadere informatie

Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn

Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn 1/07/2015 1 Aanbevelingen die volledig ingewilligd zijn 1. Aanbeveling 1999/1 Aanpassing van de reglementering betreffende de betaling per overschrijving van de uitkeringen betaald door de Rijksdienst

Nadere informatie

28 DECEMBER 2011. - Wet houdende diverse bepalingen (1)

28 DECEMBER 2011. - Wet houdende diverse bepalingen (1) 28 DECEMBER 2011. - Wet houdende diverse bepalingen (1) TITEL 8. Pensioenen HOOFDSTUK 1. - Pensioenen van de overheidssector Afdeling 1. - Verhoging van de pensioenleeftijd Art. 85. Artikel 46 van de wet

Nadere informatie

Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut?

Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut? Statuut van de Gepensioneerde zelfstandige Statuut van de Gepensioneerde zelfstandige... Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut?... Verplichtingen... Bijdrageplicht... Mag ik werken als gepensioneerde?...

Nadere informatie

Maak kennis met onze dienst Pensioenservice Goede afspraken maken goede vrienden

Maak kennis met onze dienst Pensioenservice Goede afspraken maken goede vrienden Maak kennis met onze dienst Pensioenservice Goede afspraken maken goede vrienden 1. Wat is de dienst Pensioenservice? Onze dienst Pensioenservice helpt en ondersteunt je bij vragen en problemen over je

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT

AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT AANVULLENDE VAKANTIE AAN HET BEGIN OF BIJ DE HERVATTING VAN DE ACTIVITEIT In België werd het recht op dagen tot voor kort volledig bepaald op basis van de prestaties die de werknemer in het jaar ervoor

Nadere informatie

Pensioenen Geïntegreerde Politie. Jan Adam Secretaris ACV 2012

Pensioenen Geïntegreerde Politie. Jan Adam Secretaris ACV 2012 Pensioenen Geïntegreerde Politie Jan Adam Secretaris ACV 2012 Pensioen Antwoorden Overheidspensioenen Politie Regering Di Rupo Verbintenis België t.a.v. de Europese instellingen: tekort v.d. gezamenlijke

Nadere informatie

loopbaanonderbreking in een openbare dienst

loopbaanonderbreking in een openbare dienst Vraag dit verlof online aan focus op loopbaanonderbreking in een openbare dienst Dankzij een gewone loopbaanonderbreking in de openbare diensten, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten.

Nadere informatie

De pensioenhervorming uitgeklaard

De pensioenhervorming uitgeklaard De pensioenhervorming uitgeklaard INHOUDSTAFEL 1. HET VERVROEGD PENSIOEN... 2 1.1. SITUATIE VOOR DE HERVORMING... 2 1.2. SITUATIE VANAF 1 JANUARI 2013... 2 1.3. DE OVERGANGSMAATREGELEN... 3 1.3.1.Voor

Nadere informatie

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen?

Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? Regeerakkoord DI RUPO I:Wat met de pensioenen? 540 dagen na de verkiezingen heeft België een nieuwe federale regering. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wordt de nieuwe minister van pensioenen. Hieronder

Nadere informatie

Nieuwsbrief politie. Nummer 7 Brussel, 23 mei Toelichting pensioenmaatregelen op basis van notificaties van 22/04/2016

Nieuwsbrief politie. Nummer 7 Brussel, 23 mei Toelichting pensioenmaatregelen op basis van notificaties van 22/04/2016 Lokale en Regionale Besturen Nieuwsbrief politie Nummer 7 Brussel, 23 mei 2016 Toelichting pensioenmaatregelen op basis van notificaties van 22/04/2016 Op 12 mei 2016 kregen de vakbonden van de minister

Nadere informatie

Het effect van loopbaankeuzes van vrouwen op hun pensioen. Federale Dag Diversiteit 25 oktober 2018

Het effect van loopbaankeuzes van vrouwen op hun pensioen. Federale Dag Diversiteit 25 oktober 2018 Het effect van loopbaankeuzes van vrouwen op hun pensioen Federale Dag Diversiteit 25 oktober 2018 Federale Pensioendienst 26 oktober 2018 Inleiding «Vrouwen hebben in België lage pensioenen» Feit of fake

Nadere informatie

Overlevingspensioenen van de overheidssector

Overlevingspensioenen van de overheidssector Juni 2014 Overlevingspensioenen van de overheidssector Pensioendienst voor de overheidssector PDOS Victor Hortaplein 40 bus 30 1060 Brussel www.pdos.fgov.be 2 3 Inhoudstafel Inleiding... 4 Enkele opmerkingen

Nadere informatie

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten?

Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? Regeerakkoord: wat is de impact op de pensioenen en de verzekeringsproducten? DECAVI 25 februari 2015 Florence DELOGNE Adjunct-directeur Minister van Pensioenen 1 De huidige toestand van de 1 e pijlerpensioenen

Nadere informatie

Met pensioen gaan als zelfstandige

Met pensioen gaan als zelfstandige Met pensioen gaan als zelfstandige Uw handige gids over pensioenen, toegelaten activiteiten en meer Acerta ondersteunt starters, zelfstandigen en werkgevers in elke groeifase en bij elk hr-proces. Redactie:

Nadere informatie

Aanvraag voor vrijstelling van sociale bijdragen als zelfstandige

Aanvraag voor vrijstelling van sociale bijdragen als zelfstandige Aanvraag voor vrijstelling van sociale bijdragen als zelfstandige Voor wie? De zelfstandige die zich in een tijdelijke moeilijke economische of financiële situatie bevindt, kan een vrijstelling vragen

Nadere informatie

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst?

Overheidspensioenen in perspectief. Wat brengt de toekomst? Overheidspensioenen in perspectief Wat brengt de toekomst? DE HERVORMING VAN DE OVERLEVINGSPENSIOENEN De overgangsuitkering? 3 Wijzigingen in de wet van 15 mei 1984 1. Inaanmerkingneming van wettelijke

Nadere informatie

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in een openbare dienst

Vraag dit verlof online aan. FOCUS op. loopbaanonderbreking in een openbare dienst 0 Vraag dit verlof online aan FOCUS op loopbaanonderbreking in een openbare dienst Dankzij een gewone loopbaanonderbreking in de openbare diensten, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf of voor uw naasten.

Nadere informatie

GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN

GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN GROEPSVERZEKERING ALGEMEEN STEDELIJK ZIEKENHUIS AALST + MSSZ VOOR CONTRACTUELEN (ingaand op 01/01/2015) Groepsverzekering overlijden Groepsverzekering pensioen Deze brochure vormt geen juridisch bindend

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 5;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 5; SCSZ/07/060 1 BERAADSLAGING NR. 07/017 VAN 24 APRIL 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS IN HET KADER VAN HET HERMES-PROJECT TUSSEN DE RIJKSDIENST VOOR PENSIOENEN (RVP), HET RIJKSINSTITUUT

Nadere informatie

De nieuwe berekening van de sociale bijdragen 2015

De nieuwe berekening van de sociale bijdragen 2015 De nieuwe berekening van de sociale bijdragen 2015 info@attentia.be www.attentia.be Inhoudstabel 1. De nieuwe berekening van de sociale bijdragen van de zelfstandigen in 20 vragen *... 2 1. Wanneer wordt

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Issue

Instelling. Onderwerp. Issue Instelling Nieuwsbrief Administratief recht Stibbe www.stibbe.be Onderwerp Overlevingspensioen Issue Mei 2012 Copyright and disclaimer De inhoud van dit document kan onderworpen zijn aan rechten van intellectuele

Nadere informatie

Amendementen. op het ontwerp van decreet

Amendementen. op het ontwerp van decreet ingediend op 612 (2015-2016) Nr. 2 4 februari 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse bepalingen betreffende de pensioenen van de vastbenoemde personeelsleden

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013

NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 NIEUWIGHEDEN OP VLAK VAN HET PENSIOEN Januari 2013 1. Inleiding Eén van de eerste beslissingen van de regering Di Rupo I, had betrekking op de hervorming van de pensioenen. Intussen werden al heel wat

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

Infoblad - werkgevers Het WIN WIN - ACTIVA-plan (de werkkaart)

Infoblad - werkgevers Het WIN WIN - ACTIVA-plan (de werkkaart) Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek op de site : www.rva.be Infoblad - werkgevers Het

Nadere informatie

Cumulatie van een rust- of overlevingspensioen met beroepsinkomsten

Cumulatie van een rust- of overlevingspensioen met beroepsinkomsten Cumulatie van een rust- of overlevingspensioen met beroepsinkomsten Onbeperkt bijverdienen voor gepensioneerden van 65 jaar na loopbaan van 42 jaar Vanaf 2013 mogen gerechtigden op een rustpensioen of

Nadere informatie

Het sociaal statuut der zelfstandigen Pensioen

Het sociaal statuut der zelfstandigen Pensioen Het sociaal statuut der zelfstandigen Pensioen Moderne overheid, kwalitatieve service Inhoudstafel Voorwaarden 3 Wie komt in aanmerking? 3 Voorwaarden voor het verkrijgen van een rustpensioen 4 Voorwaarden

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN 1 FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN AANSCHRIJVING NR. 2015/4 Toepassing van artikel 42bis van de AOW Deze aanschrijving vernietigt en vervangt de aanschrijvingen 88/5, 89/7 en 97/7 Met deze aanschrijving worden

Nadere informatie

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1

Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1 Welkom Verlofstelsels R E G E L I N G B I N N E N S C H O L E N G E M E E N S C H A P SAEFTINGHE V A N A F 2 0 1 1 inhoud WAT MAG JE VERWACHTEN Soorten verlofstelsels Aanmoedigingspremie Procedure in de

Nadere informatie

VRAGEN en ANTWOORDEN Infosessie 2013/1

VRAGEN en ANTWOORDEN Infosessie 2013/1 VRAGEN en ANTWOORDEN Infosessie 2013/1 Inhoud 1 Crosscontrole personeel van onderwijsinstellingen... 3 2 Doelgroepverminderingen: refertekwartaalloon... 3 3 Doelgroepverminderingen voor jonge werknemers:

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

De suggesties. De toekenningsdiensten van de FPD sector werknemers. De betaaldiensten van de FPD sector ambtenaren. FPD werknemers toekenning 3

De suggesties. De toekenningsdiensten van de FPD sector werknemers. De betaaldiensten van de FPD sector ambtenaren. FPD werknemers toekenning 3 De suggesties Sinds 2003 geven wij in het Jaarverslag de suggesties weer waarop de pensioendiensten positief gereageerd hebben. Zij hebben tot doel de administratieve procedures te verbeteren of aan te

Nadere informatie

U EN UW PENSIOEN. Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen

U EN UW PENSIOEN. Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen U EN UW PENSIOEN Gevolgen van de pensioenhervorming van 2016 voor de artsen En voor diegenen die zullen werken om het pensioen van de anderen te betalen! Dr. Jean VANDERICK Kliniekhoofd Radiotherapie CHU

Nadere informatie

focus op het tijdskrediet in de privésector Vraag dit verlof online aan

focus op het tijdskrediet in de privésector Vraag dit verlof online aan focus op het tijdskrediet in de privésector Vraag dit verlof online aan Dankzij het tijdskrediet, de gewone loopbaanonderbreking voor de werknemers van de privésector, kunt u meer tijd vrijmaken voor uzelf

Nadere informatie

Wijzigingen in de pensioenwetgeving

Wijzigingen in de pensioenwetgeving 1. Wijzigingen in de pensioenleeftijd en berekening van het pensioen 1.1. Wettelijk pensioen 1.1.1. Leeftijd In België is de wettelijke pensioenleeftijd voorlopig nog steeds 65 jaar. De startdatum van

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/16/199 BERAADSLAGING NR. 16/004 VAN 2 FEBRUARI 2016, GEWIJZIGD OP 4 OKTOBER 2016, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING

Nadere informatie

Infoblad - werknemers

Infoblad - werknemers Infoblad - werknemers Mag u een overlevingspensioen cumuleren met uitkeringen? Waarover gaat dit infoblad? In dit infoblad wordt uitgelegd onder welke voorwaarden u een overlevingpensioen kunt cumuleren

Nadere informatie

JEUGDPLAN Capi 23 1. Type levensverzekering

JEUGDPLAN Capi 23 1. Type levensverzekering 1/5 JEUGDPLAN Capi 23 1 Type levensverzekering Waarborgen Levensverzekering met gewaarborgde rentevoet op de premies gestort in het tak 21-gedeelte van het contract (Tak 21). De winstdeelname wordt gestort

Nadere informatie