Filmpje! - Het Groene Woud Themadag 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Filmpje! - Het Groene Woud Themadag 2013"

Transcriptie

1 Evenement Filmpje! - Het Groene Woud Themadag in Het Groene Woud Sfeerimpressie van de Het Groene Woud Themadag 2013 in Gemonde en op workshoplocaties De Geelders, Landgoed Haanwijk en de Dommelbimd. Gemaakt door Sylvie de Kock Inspiratie voor burgerparticipatie Verslag Het Groene Woud Themadag 28 november zaal De Schuif, Gemonde Plenaire sessie in Gemonde Tijdens de Het Groene Woud Themadag 2013 stonden donderdag 28 november de thema s burgerparticipatie & grond en Samen denken & doen centraal. Een kleine honderd betrokken bij Het Groene Woud, waaronder burgers, bestuurders, ambtenaren en vertegenwoordigers van organisaties en verenigingen kwamen hiervoor bijeen in zaal De Schuif in Gemonde. Dagopening Tijdens de dagopening benadrukte Peter Maas, vice-voorzitter van de Streekraad, dat samenwerking Het Groene Woud groot maakt. Ook in 2014 zult u nadrukkelijk van ons horen, want dan viert Het Groene Woud haar 15-jarig bestaan. Project Wolfhaag: Een prikkelend voorbeeld van burgerparticipatie Hans Bleumink van Bureau Overland werkt samen met innovatieve natuurorganisatie ARK aan een uniek project in het Zuid-Limburgse Wolfhaag. Niet eerder kon een particulier in Nederland deeleigenaar worden van een natuurgebied. Bewoners kunnen voor duizend euro een certificaat van aandeel kopen in Maalschap Wolfhaag. Vanaf dat moment zijn zij mede-eigenaar van het natuurgebied rondom Wolfhaag. Op deze manier zorgen zij samen voor de instandhouding van het gebied en delen ze in het vruchtgebruik. De aanwezigen werden geprikkeld: is zoiets ook mogelijk in Het Groene Woud? De volledige presentatie van Hans Bleumink is hier terug te vinden. Ondertekening adoptieovereenkomst Naadloos aansluitend op het thema burgerparticipatie tekenden Staatsbosbeheer en Vereniging De Nieuwe Gemeynt een adoptieovereenkomst voor een gedeelte van natuurgebied De Geelders. Hiermee is de Vereniging, een vrijwilligersorganisatie, nu verantwoordelijk voor beheer van het betreffende stuk natuurgebied. Een krachtig voorbeeld van burgerparticipatie.

2 De adoptieovereenkomst werd ondertekend door Arjan van der Zee, districtshoofd Staatsbosbeheer en Hans Bleumink, Secretaris Vereniging De Nieuwe Gemeynt. Van der Zee: De overeenkomst een mooi voorbeeld van het beschermen, beleven en op een goede manier benutten van de natuur door de mens. Vereniging De Nieuwe Gemeynt is een nieuwe vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het beheer van De Geelders, met oog voor natuur en cultuurhistorie. Met de adoptie van Staatsbosbeheer, gaat de Vereniging in een deel van De Geelders zelfstandig het beheer voeren. In ruil daarvoor mag De Nieuwe Gemeynt een deel van het gekapte hout voor eigen gebruik oogsten. Vereniging De Nieuwe Gemeynt bouwt voort op het historische bosbeheer in de Geelders. Tot omstreeks 1800 hadden bewoners de gebruiksrechten in het gemeenschappelijk beheerde gebied, vaak aangeduid als gemene gronden of gemeynt. Voortbouwend op die traditie wil De Nieuwe Gemeynt de band tussen bewoners en de omringende natuur versterken. Locatiebezoek in subgroepen Vervolgens bezochten de aanwezigen in subgroepen drie locaties in Het Groene Woud waar burgerparticipatie al actief wordt toegepast: De Dommelbimd, waar Boxtelse burgers financiële middelen bijeen brengen om het gebied te behouden, Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel, waar dit jaar een kindermoestuin is gerealiseerd en De Geelders bij Liempde, waar veel vrijwilligers actief zijn ten bate van onderhoud en inventarisatie. Aan de deelnemers werd gevraagd tips & tops voor bezochte project te formuleren, die na afloop plenair werden teruggekoppeld. Deelsessie 1: bezoek aan natuurgebied De Geelders Workshop onder leiding van Staatsbosbeheer met medewerking van actieve werkgroepen Natuurgebied De Geelders is een waardevol natuurgebied in Het Groene Woud. Het is eigendom van Staatsbosbeheer. Om de kwaliteiten van het gebied te behouden is het van belang dat het beheer en het onderhoud met aandacht en zonder grote machines wordt uitgevoerd. Diverse vrijwilligersgroepen zijn om deze reden al betrokken bij het beheer van De Geelders. Dit wordt nu uitgebreid met een nieuwe, vaste groep vrijwilligers, verenigd in De Nieuwe Gemeynt.

3 Tips & tops De Geelders Tips Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen voor individuen. Vrijwilligers verplichten tot afspraken. Faciliteren vrijwilligerswerk (waardering uiten). Inzet Bewaarde Land-concept. Ecopionierplek voor jongeren tot twaalf jaar. Maatschappelijke stages aanbieden, Technasia- en Green Tech-opleidingen betrekken. Burger aan Zet-opzet is erg goed: geen gedoe met verantwoording. Inzet zzp-ers? Boeren? Beheersovereenkomsten. Betrokkenheid Staatsbosbeheer, organisatiebreed (dus ook veldmedewerkers. Tops Verdienmodel, vooral immaterieel: - Natuurbeleving, inventarisatie van kennis. - Binding met eigenheid van de streek. - Fysieke inspanning (met daarbij soms hout voor de kachel, soms ook afrekening voor clubkas). Flora- & fauna-inventarisatie. Wilgen knotten. Deelsessie 2: bezoek aan Landgoed Haanwijk Workshop onder leiding van Natuurgroep Gestel en Streekfonds Het Groene Woud Op het landgoed Haanwijk heeft Brabants Landschap een stuk bostuin ter beschikking gesteld aan Natuurgroep Gestel om er een kindermoestuin aan te leggen. In 2013 is deze moestuin gerealiseerd. Eveneens in 2013 is door Streekfonds Het Groene Woud een oproep gedaan om met groepen burgers projectvoorstellen in te dienen om het aantal milieuvriendelijke buurtmoestuinen in Het Groene Woud te vergroten. Dit om de inwoners van Het Groene Woud meer te betrekken bij de eigen voedselproductie, de sociale cohesie in buurten te versterken en de biodiversiteit in wijken te vergroten. Tien projectaanvragen zijn ingediend. Tips & tops Landgoed Haanwijk Tips Zet ecologische tuinders in (bijvoorbeeld om Afrikaantjes tussen de groenteplanten te zetten). Leg s avonds fleecedekens over groenteplanten leggen, zodat vlinders er geen eitjes op kunnen leggen en niet alle groenten door rupsen worden opgegeten. Zorg voor een educatieve programmering. Koppel een ondernemer aan de kindermoestuin. Zoek een ondernemer die wil sponsoren, bijv een tuinder, de Boerenbond, Intratuin. Spreek deskundige mensen aan om mee te doen. Lezing voor vrijwilligers organiseren. MBO of PABO inschakelen voor een project. (Groot)ouders vragen om 1x per acht weken mee te helpen. Train de vrijwilligers in het omgaan met elkaar en met nieuwe vrijwilligers (open houding). Beloon de vrijwilligers met producten uit de tuin, of met excursie inclusief etentje (vergeet de partners niet).

4 Sluit allianties met verwante clubs: scouting, ANV, NMV, ANWB. Op zondag bezoeken veel kinderen met hun ouders de theetuin op Haanwijk. Laat deze kinderen een uurtje meehelpen in de moestuin (ouders hebben rust). Hiervoor zondagbezetting met twee vrijwilligers regelen en verwijsbordjes/promotie van de theetuin richting moestuin regelen. Eventueel een koppeling maken tussen een educatieve kinderactiviteit in natuur en werken in de moestuin en/of een wandeling. Natuuronderwijs voor kinderen moet meer van bovenuit (overheid) in het schoolprogramma worden opgenomen. Contact leggen met mensen die volkstuinen hebben. Bezoekers van Haanwijk aanspreken op hun bereidwilligheid. Contact leggen met sociale diensten of bijvoorbeeld Reinier van Arkel. Er zijn veel mensen die werkervaringsplaatsen of verantwoordingsprojecten moeten oppakken. Hier kunnen ze in een tamelijk beschermde omgeving ervaring opdoen. Middelbare scholen waar maatschappelijke stages gelopen moeten worden vormen een ingang voor betrokken vrijwilligers. Jeugd die andere jeugd stimuleert en bekend maakt met Durf te vragen (via Twitter #dtv). Geen bloemrijk perceel naast de moestuin in verband met rupsenvraat. Via scholen (groot)ouders benaderen. Laat de kinderen jaarlijks van de eigen oogst een maaltijd op school bereiden voor de ouders. Ouderen-/seniorenclubs zoeken die een moestuinactiviteit willen begeleiden. De leerdoelen van de school opnemen in het project. Proberen een koppeling te maken van de producten naar de kinderen/ouders/grootouders. Verbouw snelgroeiende groenten. Geef groenten mee naar huis (eventueel met recepten). Advertenties vrijwilligerssteunpunt. Vrijwilligers waarderen voor hun werk. Mensen individueel vragen via Welzijn, gemeente, UWV. Samenwerken met IVN of vergelijkbare groepen (Samen bijvoorbeeld evenementen aankondigen). Uitkeringsgerechtigden inzetten. Kinderen werven via scouting, school, naschoolse opvang. Tops Huidige inzet vrijwilligers. Gezamenlijk koken. Jong erbij betrekken is later meer betrokken. Er zijn al dertien vrijwilligers. Deelsessie 3: Bezoek aan de Dommelbimd Opdracht: Verzamel als groep het komende uur voldoende middelen voor de aankoop van minimaal één certificaat van 1.000,-. Antwoord: In de groep leefde veel ideeën over hoe sponsoracties opgezet kunnen worden. Dit is echter niet wat de initiatiefnemers zoeken. Ze hebben zelf onvoldoende tijd om deze ideeën tot uitvoering te brengen. Ze willen graag: Directe aankoop van een certificaat. Initiatiefnemers die een actie willen organiseren/coördineren, waardoor geld bijeen wordt gebracht om certificaten te kunnen kopen.

5 De groep heeft zich garant gesteld voor de aankoop van één certificaat per Op naam van Jeroen Naaijkens is het certificaat opgesteld. Een aantal mensen heeft hun naam op een lijst gezet; zij willen financieel bijdragen. Een beperkt aantal heeft daar ook direct een bedrag aan toegevoegd. Een aantal mensen uit de groep wilde niet direct op een lijst hun naam met bijbehorende bijdragen noteren. Daarop is besloten de andere deelnemers van themadag hier ook in te betrekken. Dit is gedaan door een oproep bij de eindafsluiting; twee mensen hebben hierdoor op naam een bijdrage toegezegd. Dagafsluiting: TROTS op Het Groene Woud Yvo Kortmann, voorzitter van de Streekraad, sloot de dag af en benadrukte vooral trots te zijn op Het Groene Woud. Vandaag laat weer eens zien hoe prachtig het gebied is en hoe heerlijk het is om er, modder of niet, in rond te lopen. Tenslotte was er voor alle deelnemers nog een stomend kopje erwtensoep, gemaakt met ingrediënten uit Het Groene Woud. Hieronder staat een kleine selectie foto s van de Het Groene Woud Themadag Alle foto s kunt u hier vinden. Foto s: Tim Durlinger. Dank aan alle aanwezigen en aan iedereen die de Het Groene Woud Themadag 2013 mede tot een succes heeft gemaakt.

6

7

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland.

Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. 13 mei 2015 nummer 2/2015 Al het natuur- en milieuaanbod in Holland Rijnland onder één dak. Samen Duurzaam wordt mogelijk gemaakt door de gemeenten in Holland Rijnland. Bijen special Dit keer staat de

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Grondeigenaren die bijdragen aan een mooi landschap Een bedrijfslandschapsplan in de praktijk Nieuw wandelpad vormt ingang Duurzaamheidsvallei, Moerenburg- Opening Duurzaamheidsvallei

Nadere informatie

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij

Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt, centrum voor natuur- en milieu-educatie & kinderboerderij SPONSORING EN TEGENPRESTATIES Stichting De Ulebelt Maatmansweg 3 7425 NC Deventer www.ulebelt.nl info@ulebelt.nl 0570-65 34 37 Sponsormogelijkheden en bijbehorende tegenprestaties op en rond De Ulebelt,

Nadere informatie

Landschapsnetwerken voor bestuivers

Landschapsnetwerken voor bestuivers Landschapsnetwerken voor bestuivers Bijeenkomst Unie van Waterschappen 29 juni 2018, Tiel Sabine van Rooij Wageningen Environmental Research Waarom een landschapsnetwerk voor bestuivers? Een diversiteit

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LNMH

BELEIDSPLAN LNMH BELEIDSPLAN LNMH 2017-2020 1 Inhoudsopgave 1.Inleiding 3 2. Ambitie 3 3. Uitvoering 4 3.1. Bestuurlijk 4 3.2. Activiteiten 5 4. Speerpunten voor de komende vier jaren 7 5. Communicatie 9 6. Financieel

Nadere informatie

Woerdens Techniek Talent

Woerdens Techniek Talent Woerdens Techniek Talent Werkgroep Promotie en werving Concept Activiteitenplan 2013/2014 versie 3.0, Woerden, 23-08- 2013 Aanleiding Het Woerdens Techniek Talent is een initiatief van onderwijsinstellingen,

Nadere informatie

Verslag periode 1 januari 2014 t/m 31 december 2014. Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen

Verslag periode 1 januari 2014 t/m 31 december 2014. Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen Verslag periode 1 januari 2014 t/m 31 december 2014 Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen 1 Inhoud ALGEMENE INFORMATIE!... 3 Algemeen!... 3 Doelstelling!... 3 Juridische structuur!...

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd?

Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Resultaten workshops Molencontactdag 22 november 2013 Thema 1: Hoe is over 10 jaar bij uw molenorganisatie het draagvlak bij het publiek georganiseerd? Groep blauw - Nicole Bakker: Werken met de molen

Nadere informatie

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?...

Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke methode is dan het meest succesvol?... Kennisbijeenkomst 12 februari thema vrijwilligersmanagement Uitwerking workshop werven en behoud Inhoud Vraag 1: Hoe werft uw organisatie nieuwe vrijwilligers? Indien u meerdere methodes toepast, welke

Nadere informatie

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht.

Stichting De Boomgaard. Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Stichting De Boomgaard Een nieuwe invulling voor economisch en ecologisch evenwicht. Mei 2013 Betrokkenheid biedt een nieuwe horizon voor Ridderkerk. Stichting De Boomgaard Stichting De Boomgaard 2 Locatie

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

de toolkit Zonder geheim van de chef! Groen & Grijs

de toolkit Zonder geheim van de chef! Groen & Grijs de toolkit Zonder geheim van de chef! Groen & Grijs Inhoud Overzicht van de inhoud De Brabantse proeftuin dementie wil de sociale interventie Groen & Grijs niet binnen Brabant houden en deelt daarom het

Nadere informatie

in Deurne Welkomstnota tuinders

in Deurne Welkomstnota tuinders in Deurne Welkomstnota tuinders 1. Inleiding De boer op in de stad, van een echte volkse tuin tot stadslandbouw in Deurne is het resultaat van de opwaardering en uitbreiding van de bestaande volkstuin

Nadere informatie

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie.

Gemeenschapstuinen. RadarGroep. Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. RadarGroep Gemeenschapstuinen Duurzaam instrument voor integrale wijkaanpak, sociale cohesie, participatie en re-integratie. Bureau voor sociale vraagstukken Wie zaait zal oogsten is een veelgehoord gezegde.

Nadere informatie

Meer biodiversiteit door samenwerking

Meer biodiversiteit door samenwerking Carel van Dijck (Gemeente Oirschot) en Eric Sessink (Stichting Food4Bees) Is Oirschot biodivers? 1 Inhoud Geschiedenis / Projecten Biodiversiteitsactieplan Oirschot Rol van de gemeente Nieuwe kansen en

Nadere informatie

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel

Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Statenvoorstel nr. PS/2014/660 Transitie Nationale Parken in Overijssel Op basis van het advies van het Transitieteam nationale parken wordtgeconcludeerd dat nationale parken waardevol kunnen zijn om de

Nadere informatie

jubileumeditie van de Week van de Smaak te vieren kozen we voor deze bijzondere plek. Hier, in het centrum van Brussel, in het hart van

jubileumeditie van de Week van de Smaak te vieren kozen we voor deze bijzondere plek. Hier, in het centrum van Brussel, in het hart van Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 13 april 2010 Voorstelling Week van de Smaak 11 tot 21 november 2010 (enkel het gesprokene telt) Beste vrienden,

Nadere informatie

Werkstuk ANW Milieugroepen

Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk door een scholier 1558 woorden 28 april 2005 4,7 10 keer beoordeeld Vak ANW 1. Welke Milieugroepen zijn rondom en in jou woonplaats aanwezig? - It Fryske Gea: www.fryskegea.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven

Nieuwsbrief. Deltaplan voor het Landschap, Moerenburg-Heukelom-Koningshoeven Moerenburg- Inhoud: Zichtbare resultaten Kavelruil Heukelom 6 Kavelruil belangrijk voor realisatie doelstellingen Toekomstige plannen Deelname aan de Nationale Natuurwerkdag Procesmanager Nellie Raedts

Nadere informatie

www.landschapsbeheergelderland.nl Twitter: @SLGelderland Startavond Klompenpad Beekbergen Stichting Landschapsbeheer Gelderland Programma Uitleg klompenpaden (wat, waarom, hoe) Ervaringen Gerard Nijhof

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

In actie voor je naaste met Way of Life

In actie voor je naaste met Way of Life In actie voor je naaste met Way of Life www.wayoflife.nl Inleiding Wil jij je graag inzetten voor anderen? Vind jij het leuk om zelf actief aan de slag te gaan? Lees dan gauw verder. Way of Life wil namelijk

Nadere informatie

5 april Buurttuin Arlo

5 april Buurttuin Arlo 5 april 2017 Buurttuin Arlo Inhoud Inhoud 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Oprichting 1 januari 2017... 4 1.3 Organisatie... 4 1.4 Financiën... 5 1.5 Tuin-regels... 5 1.1 Doelstelling Het ontstaan van het initiatief

Nadere informatie

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies

GEBIED IN 360o. Geschreven en vormgegeven door: Nicole de Waal - De Waalster communicatie en advies o GEBIED IN 360o Naar aanleiding van de sessie Gezamenlijk toekomstbeeld Haarlemmer Kweektuin, met de leden van de voorbereidingscommissie is de volgende toekomstvisie opgesteld. Letterlijk aan de hand

Nadere informatie

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk!

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Sociale activiteiten Frequentie Organisatie doelgroep rol vrijwilligers Samen Spelen Eerste streven openingstijden van maart tot oktober: Woensdag: 12:00

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht

Jaarverslag 2012. Stichting Sociale Moestuin Sliedrecht 1. VOORWOORD VAN DE VOORZITTER Bij het verschijnen van dit jaarverslag zijn we een heel jaar aan het werk op de tuin. In dit jaar zijn we met het Bestuur en de vaste vrijwilligers in een andere fase terecht

Nadere informatie

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen

stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen Het nationale podium voor kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen www.skbl.nl Nederland is ongekend mooi. Overal zijn plekken waar je onder de

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als

In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als Werkgroep Oldambt In het open landschap van Oldambt is de geschiedenis nog zichtbaar. Als je er oog voor hebt en de kenmerken kunt herkennen laat het zich lezen als een boek. De Dollard is daarbij een

Nadere informatie

Hoe haal je de particuliere woningeigenaar over de streep?

Hoe haal je de particuliere woningeigenaar over de streep? Hoe haal je de particuliere woningeigenaar over de streep? een inkijkje in de Haarlemse Huizenaanpak Elly van Wattingen - Kamer van Koophandel Margreet van der Woude - Gemeente Haarlem Haarlem Klimaat

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Vrienden van Het Schaffelaar Park

Beleidsplan Stichting Vrienden van Het Schaffelaar Park 2018 Beleidsplan Stichting Vrienden van Het Schaffelaar Park Datum 14-11-2017 Stichting vrienden van Het Schaffelaar Park Nieuwe Markt 3 3771 CB Barneveld stichting@hetschaffelaarpark.nl www.hetschaffelaarpark.nl

Nadere informatie

VAN LANDGOED NAAR HET MALDENS GOED. Naar een duurzame verbindingszone tussen natuur en mens

VAN LANDGOED NAAR HET MALDENS GOED. Naar een duurzame verbindingszone tussen natuur en mens VAN LANDGOED NAAR HET MALDENS GOED Naar een duurzame verbindingszone tussen natuur en mens KERNPUNTEN VAN ONS PLAN: 1. Ontwikkeling van natuur in de directe leefomgeving. 2. Het creëren van een verbindingszone

Nadere informatie

Programma van de avond

Programma van de avond Programma van de avond 1. Toelichting provinciaal themajaar o Brabantse keukens o Brabantse parels 2. Themajaar in Deurne 3. Korte pauze 4. Ideeën en initiatieven voor consumentenprogramma Deurne o Intro

Nadere informatie

Almelo, 26 april Geachte leden van Provinciale Staten,

Almelo, 26 april Geachte leden van Provinciale Staten, Almelo, 26 april 2007 Geachte leden van, Graag bieden wij u namens alle bewoners van het Overijsselse platteland deze boodschappenlijst aan. Ze zijn het resultaat van de eerste Overijsselse PlattelandsDialoog

Nadere informatie

Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan?

Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan? Terugblik op de Kennisdag Participatie voor gemeenten En wat vinden de burgers ervan? Op donderdag 7 juni jl. werd de jaarlijks Kennisdag Participatie voor gemeenten georganiseerd. Een dag bedoeld voor

Nadere informatie

p Sponsor. Uwbelang. Groei.

p Sponsor. Uwbelang. Groei. SPONSORBROCHURE 2016-2017 Inhoud@vvBavel Mogelijk @vvbavel p10-14 Sponsor @vvbavel p4 Uwbelang @vvbavel p9 Groei @vvbavel p5 Resultaat @vvbavel p8 Maatschappij @vvbavel p6-7 Sponsor@vvBavel Waarom sponsoring?

Nadere informatie

HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE

HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE HANDLEIDING HANDLEIDING WERKGROEP DOELPUNTACTIE DOELPUNTACTIE In deze handleiding vind je een overzicht van alle taken voor de werkgroep bij jullie club. Alle randzaken en administratie worden verzorgd

Nadere informatie

Grootschalig Luisteren

Grootschalig Luisteren Grootschalig Luisteren professionaliseer het sociaal werk in uw gemeente Grootschalig Luisteren in actie! Het programma Sociaal Werk Versterkt www.loc.nl SOCIAAL WERK VERSTERKT DAAGT ALLE SOCIAAL WERKERS

Nadere informatie

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016

Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Burgerparticipatie en burgerinitiatieven 14 juni 2016 Update Expeditie Ruimte Etappe 2 2 ROUTES 180 DEELNEMERS 3 ROUTES 200 DEELNEMERS 160530_sde 2 Dag 2: Burgerparticipatie en burgerinitiatieven Procesmanagement

Nadere informatie

dé communicatiekans van 2015

dé communicatiekans van 2015 - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2015 X-OVER X-OVER OVERSTEKENDE ONDERNEMERS De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

Voorstel uitbreiding bij Dijkmagazijn

Voorstel uitbreiding bij Dijkmagazijn Voorstel uitbreiding bij Dijkmagazijn Doelen Stichting Lingewaard Natuurlijk. Wij hebben een drieledig doel: Fraaier landschap Meer natuurbeleving voor jong en oud Bescherming van bedreigde soorten. Onder

Nadere informatie

JAARVERSLAG December Spoorstraat 15 Postbus ED Bodegraven 2410 AD RSIN

JAARVERSLAG December Spoorstraat 15 Postbus ED Bodegraven 2410 AD RSIN JAARVERSLAG 2012 December 2013 Spoorstraat 15 Postbus 165 2411 ED Bodegraven 2410 AD RSIN 823081175 1 Inhoudsopgave Bestuur en organisatie... 3 Activiteiten... 3 Beleidsplan... 4 Inleiding... 4 Geschiedenis,

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2013 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth

Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth Nieuwsbrief Vrienden van Elisabeth Beste vrienden en vriendinnen, EDITIE 7, november 2012 De koude dagen staan weer voor de deur. Maar de heeft genoeg positieve energie om er de winter mee door te komen!

Nadere informatie

Stadslandbouw in Beverwijk

Stadslandbouw in Beverwijk Stadslandbouw in Beverwijk handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Stadslandbouw in Beverwijk Handreiking voorgestelde manier van aanpak Juni 2013 Inhoud Inleiding 1. Wat is Stadslandbouw

Nadere informatie

Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis

Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis Wilderniservaring in ruige natuur dichtbij huis Scharrelen, genieten, ontdekken, verwonderen, betrokkenheid JEUGDPROJECTEN Nu scharrelen, genieten en verwonderen, straks meer betrokkenheid voor natuur

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan vs

Vrijwilligersbeleidsplan vs Vrijwilligers in het Park de Hoge Veluwe Een natuurlijke zaak! Vrijwilligersbeleidsplan vs.1.1-2018 Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de samenwerking met De Vereniging van Vrienden van De Hoge Veluwe.

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2016 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2016 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Meer Maashorst! Een gezond landschap

Meer Maashorst! Een gezond landschap Meer Maashorst! Een gezond landschap VNG bijeenkomst landelijk gebied 11 november 2015 Meer Maashorst! De Groene Loper Liselore Burgmans Vanuit gemeente Oss trekker voor Meer Maashorst Ido de Haan Vanuit

Nadere informatie

Cradle2Cradle in Actie!

Cradle2Cradle in Actie! Cradle2Cradle in Actie! RESULTATEN VAN WORKSHOP 3 C2C binnen bedrijven 2 Stap 1: inventarisatie C2C leeft al in Amsterdam: Van Gansewinkel december 2007: af van afval helpen van klanten om afval probleem

Nadere informatie

Wij zijn VA073 Word ook VA073 Geef vrijwilligers de waardering die ze verdienen

Wij zijn VA073 Word ook VA073 Geef vrijwilligers de waardering die ze verdienen Wij zijn VA073 VrijwilligersAcademie073 is een initiatief van zorg- en welzijnsinstellingen Galant, Divers, Vivent, Servicepunt Vught, Cello en Van Neynsel in samenwerking met Avans Hogeschool. Een netwerk

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER

NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER NATUUR EN MENSEN SAMEN VERDER LANDGRAAF Grenzeloos samenwerken Bosbeheer Landgraaf wil samenwerken en een belangrijke bijdrage leveren aan de samenleving door maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Nadere informatie

Meerjarenvisie De Koppel

Meerjarenvisie De Koppel Meerjarenvisie De Koppel 2017-2022 Vastgesteld 5 december 2017 Missie NAC De Koppel is voor de gemeente Hardenberg de spin in het web voor behoud van biodiversiteit. Zij biedt in samenwerking met vele

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

COLLECTIEVE MOESTUINEN

COLLECTIEVE MOESTUINEN PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2011 PAGINA 1 VAN 6 COLLECTIVE MOESTUINEN - 2011 VOORSTELLING PROJECTOPROEP Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt voort

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

Op de Kaart, het congres

Op de Kaart, het congres Nieuwsbrief 3, oktober 2009 Postbus 3364 3502 GJ Utrecht Telefoon: 030 22 99 992 Op de Kaart, het congres Welkom op het congres Op de kaart. Op 10 september was het dan zo ver, het congres Op de kaart

Nadere informatie

Agenda Groen voor de Stad

Agenda Groen voor de Stad Agenda Groen voor de Stad Een nieuw Haags groenbeleid Derde stadsgesprek, 19 april 2016 Programma 1. Opening 2. Presentatie: resultaten gesprek met de stad 3. Deelsessies 4. Vervolg 5. Afronding en borrel

Nadere informatie

Informatie en inspiratie

Informatie en inspiratie Informatie en inspiratie maatschappelijke stage op een agrarisch bedrijf voor agrarische ondernemers en LTO-organisaties (versie 1.0 - oktober 2012) - 1 - Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Wat is maatschappelijke

Nadere informatie

Visiedocument. Educohof Podium voor duurzame leefomgeving. Presentatie versie

Visiedocument. Educohof Podium voor duurzame leefomgeving. Presentatie versie Visiedocument Educohof Podium voor duurzame leefomgeving Presentatie versie Courante communicatie, sponsoring, fondswerving Teylingerweg 35 2114 EG Vogelenzang T 020 716 5274 E nicole@courante.nl 13 augustus

Nadere informatie

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud Beleidsplan IVN West-Friesland 2017 2020 Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud 1. Inleiding IVN West-Friesland is een financieel gezonde vereniging met bijna 300 leden gericht op Natuureducatie

Nadere informatie

INFORMATIEBULLETIN Schooljaar 2017/2018, nr. 1 SEPTEMBER, OKTOBER ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Gemonde,

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

BELEIDSPLAN LNMH

BELEIDSPLAN LNMH BELEIDSPLAN LNMH 2012-2016 Inhoudsopgave 1.Inleiding 2 2. Ambitie 2 3. Uitvoering. 3 3.1. Bestuurlijk 3.2. Activiteiten 4. Speerpunten voor de komende 4 jaren 4 5. Communicatie 5 6. Financieel beheer 5

Nadere informatie

Monitoring met vrijwilligers

Monitoring met vrijwilligers Monitoring met vrijwilligers Samen voor meer biodiversiteit Michel Brands Bert Lemmens Aanleiding Bestuurlijk de behoefte om effecten van natuur- en landschapsbeleid meetbaar te maken. Middelen hiervoor

Nadere informatie

Verslag periode 1 januari 2013 t/m 31 december 2013. Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen

Verslag periode 1 januari 2013 t/m 31 december 2013. Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen Verslag periode 1 januari 2013 t/m 31 december 2013 Stichting Vrienden Historische Buitenplaats Maarsbergen Goedgekeurd bestuursvergadering: 14 november 2014 1 ALGEMENE INFORMATIE 3 Bestuursverslag INFORMATIE

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 17-09-2013 Agendapunt 5 Steller / afdeling E. Leuver / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 1 Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Ik en jij, samen wij is het thema van de gezinsviering in de Maria Virgo Reginakerk op 28 oktober, dat begint om 10:30 uur.

Ik en jij, samen wij is het thema van de gezinsviering in de Maria Virgo Reginakerk op 28 oktober, dat begint om 10:30 uur. Nieuwsbrief 05, 26 oktober 2012 Nieuws over buitenschoolse opvang Eindelijk is het dan zover. Ook de St.Alexanderschool krijgt zijn eigen BSO. Op 7 januari 2013 opent Kwink haar deuren van de nieuwe BSO.

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit

Gebiedsontwikkeling. The Missing Link. Een gebied op de kaart zetten met identiteit Gebiedsontwikkeling Een gebied op de kaart zetten met identiteit Overtuigende plannen met het verhaal van de plek Een plek met een herkenbare identiteit draagt bij aan het welzijn van de mensen die er

Nadere informatie

Wijk Actie Plan Stiphout Warande 2017/2018. Versie

Wijk Actie Plan Stiphout Warande 2017/2018. Versie Wijk Actie Plan Stiphout Warande 2017/2018 Versie 20122016 Wijk Actie Plan (WAP) Stiphout Warande 2017/2018 Dit is het WAP van en voor Stiphout Warande voor het jaar 2017 en 2018 De wijkraad Stiphout Warande

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0690, d.d. 23 juni 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Voortgangsrapportage project Biodiversiteits-actieplan Lekker groen in en om Leiden BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1.

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger

Jaarverslag Stichting De Groene Vinger Jaarverslag 2017 Stichting De Groene Vinger 19 januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Activiteiten 2017... 4 Contacten 2017... 6 Communicatie 2017... 7 Financiën, Giften

Nadere informatie

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE

OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE OPSTARTPLAN WEIDEVOGELGROEP RIJN EN GOUWE WIERICKE Weidevogelgroepen zijn voor de bedreigde Nederlandse weidevogels ontzettend belangrijk. Zonder hen

Nadere informatie

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid Bezinnen Bijlage 1 Operationele Doelstellingen Doen Denken Beslissen 1. Accommodatiebeleid Accommodatiebeleid a. De vereniging AV Fortuna zal gedurende de beleidsperiode zorgen voor optimale trainings-

Nadere informatie

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten

Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl. Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Naam emailadres@natuurlijkezaken.nl Een nieuw merk voor de zakelijke diensten Even voorstellen Wat is Natuurlijke Zaken? Een nieuw merk voor de zakelijke diensten van Landschap Noord-Holland Samenvoeging

Nadere informatie

Wij hebben reeds diverse succesvolle maatschappelijke activiteiten lopen bijvoorbeeld;

Wij hebben reeds diverse succesvolle maatschappelijke activiteiten lopen bijvoorbeeld; Beste Rabobank, Als eerste willen wij u bedanken voor deze unieke mogelijkheid om één van onze wensen en ambities die wij als SportPlus vereniging hebben via deze mogelijkheid waar te kunnen maken. Wij

Nadere informatie

Activeer de Eigen Kracht van uw burgers; begin bij uw professionals!

Activeer de Eigen Kracht van uw burgers; begin bij uw professionals! Zelfredzaamheid en burgerparticipatie worden steeds belangrijker in het publieke domein. Deze nieuwe manier van omgaan met burgers stelt nieuwe eisen aan uw professionals. Van hen wordt steeds nadrukkelijker

Nadere informatie

Vzw Stappen Vzw LEJO de jongeren te versterken LEJO en Stappen

Vzw Stappen Vzw LEJO de jongeren te versterken LEJO en Stappen COMPOT in Doornzele Vzw Stappen is een begeleidingstehuis in de bijzondere jeugdzorg voor 29 meisjes tussen 14 en 21 jaar, geplaatst door de jeugdrechter of via de vrijwillige hulpverlening. Stappen richt

Nadere informatie

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY

Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS. Waarde voor ondernemers POWERED BY Ontmoet nieuwe klanten tijdens ONZE sfeervolle events! WORKSHOPAVONDEN THEMA EVENTS Waarde voor ondernemers POWERED BY Stop met adverteren met events bereik je meer! Hoe bereik ik nieuwe klanten voor mijn

Nadere informatie

PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019

PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019 PEILING DUURZAAMHEID JULI 2019 Onderzoek Respons Het aantal uitgenodigde digipanel leden is 1186. Het aantal respondenten is 687. De responsratio komt hiermee op 58%. Verdeling: Geslacht Man Vrouw % digipanel

Nadere informatie

Aanvullende informatie Kick Off

Aanvullende informatie Kick Off Aanvullende informatie Kick Off Workshops Social Media Club 0495 Jac Scholtes Jac Scholtes is een van de initiatiefnemers van Social Media Club 0495. Hij verzorgt en organiseert interessante workshops

Nadere informatie

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden en omstreken graag op een rij:

Wij zetten onze bijdrage aan een duurzamer Leusden en omstreken graag op een rij: Terugblik 2016 De Groene Belevenis is een gepassioneerd producent, adviseur, uitvoerder, ondersteuner, verbinder, en activator op het gebied van duurzaamheid. Vanuit onze persoonlijke kernwaarden en onze

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Regionale Samenwerking Regio Alkmaar

Jaarverslag 2013. Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Jaarverslag 2013 Regionale Samenwerking Regio Alkmaar Pagina 2 van 14 Inhoud Voorwoord pag. 4 Inhoudelijke terugblik pag. 6 Waar is aan gewerkt? pag. 8 Financieel pag.10 Vooruit! pag.12 Pagina 3 van 14

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel

Solarpark Hengelo. NLGreenlabel. NL Greenlabel Solarpark Hengelo NL Greenlabel Solarpark Hengelo _ introductie Locatie: Partners: Zutphen IJssel Hengelo (GLD) Doetinchem Solarpark _ Nieuw? Combineren! NL Greenlabel Solarpark Het NL Greenlabel Solarpark

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan 2016 pagina 4 Begrotingsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2015 pagina 5 Bestuurssamenstelling pagina 5 Fractiesamenstelling

Nadere informatie

Taal en schaal van ruimtelijke kwaliteit

Taal en schaal van ruimtelijke kwaliteit Workshop Taal en schaal van ruimtelijke kwaliteit Storyboard Peter Dauvellier Landschapsmanifest Workshop 20/22 juni t Woldhuis / Apeldoorn Doel Werken met de werkbankmethode en kijken of 1. De werkbank

Nadere informatie

ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE

ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE ZET VOET IN EEN ANDERE BRANCHE - OVER INNOVATION CHALLENGE dé communicatiekans van 2016 De Cross-over Innovation Challenge is hét innovatie congres voor de Regio Zwolle. Ondernemers worden gestimuleerd

Nadere informatie

Presentatie Adviesraad Sociaal Domein

Presentatie Adviesraad Sociaal Domein Presentatie Adviesraad Sociaal Domein Geschiedenis 1993: Stichting Cliëntenplatform De Trechter van Sociale Zaken & Werk 1993: Stichting Cliëntenplatform Oss (SCPO) 2012: Wmo-raad 2016: Adviesraad Sociaal

Nadere informatie