Werken aan een aantrekkelijke ziekenhuisbranche

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken aan een aantrekkelijke ziekenhuisbranche"

Transcriptie

1 Werken aan een aantrekkelijke ziekenhuisbranche Een nadere kennismaking met de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ)

2 Voorwoord Tjitte Alkema, voorzitter StAZ Toegevoegde waarde StAZ Sommige meer brancheoverstijgende activiteiten zijn voor een individuele instelling lastig realiseer baar, zoals landelijk arbeidsmarktonderzoek of het opstellen van een branchebrede arbo catalogus. Daarom neemt de StAZ in deze activiteiten het voortouw. Meedoen aan experimenten en projecten met financiële steun van de StAZ. De StAZ draagt bijvoorbeeld bij aan een - door een ziekenhuis geïnitieerd - pilotproject om te onderzoeken of functiedifferentiatie een mogelijke oplossing is voor het tekort aan opgeleid OK-personeel. Door de betrokkenheid van de StAZ kunnen de resultaten van het project vervolgens ook eenvoudig met de overige instellingen worden gedeeld. Hierdoor hoeft niet iedere instelling zelf het wiel uit te vinden. Informatie over interessante subsidies. De StAZ zet deze overzichtelijk op een rij op de site Om zo een bijdrage te leveren aan meer financiële armslag voor algemene en categorale ziekenhuizen en revalidatiecentra. De StAZ is ook ESF-subsidieaanvrager voor de ziekenhuizen. Belangenbehartiging in Europa. De sociale partners nemen deel aan het Comité voor Europese Sociale Dialoog, een van de belangrijkste Europese overlegorganen voor de Nederlandse ziekenhuisbranche. Toekomstige arbeidsmarkttekorten, veiligheid van medewerkers in zieken huizen en het optimaliseren van het werkklimaat in de zorg het zijn een aantal van de vraagstukken waarvoor instellingen van medische specialistische zorg zich gesteld zien. Met de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) bieden de sociale partners in de ziekenhuisbranche de instellingen ondersteuning bij het zoeken naar antwoorden op deze vraagstukken. En met succes want in zeven jaar tijd heeft de StAZ goede resultaten bereikt. De StAZ focust zich op activiteiten rondom de thema s: arbeidsmarktproblematiek; arbeidsomstandigheden; veiligheid van medewerkers; duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De activiteiten die de StAZ onder meer uitvoert zijn branchebrede onderzoeken, pilotprojecten, het inventariseren van relevante subsidiemogelijkheden, het verminderen van de administratieve lasten bij het verkrijgen van deze subsidies én het behartigen van de belangen van de Nederlandse ziekenhuisbranche op relevante StAZ-thema s in Brussel. De StAZ werkt op deze manier samen met instellingen uit de branche aan het vergroten van het inzicht, mogelijkheden en beïnvloeding van vraagstukken die er in de instellingen toe doen. De belangrijkste resultaten die de StAZ in de afgelopen periode gerealiseerd heeft, komen in deze brochure aan bod. Maar dit is verre van een uitputtend overzicht: op de site zijn nog veel meer StAZ-activiteiten te vinden.

3 Even voorstellen de StAZ Het werken aan een aantrekkelijke ziekenhuisbranche met wendbare en weerbare medewerkers en instellingen, dat is de missie van de StAZ. De StAZ wil zo een bijdrage leveren aan thema s als toekomstige personeels tekorten, veiligheid van medewerkers en het optimaliseren van het werkklimaat in de zorg. De StAZ is een samenwerkingsverband van sociale partners in de branche Ziekenhuizen, waarin de NVZ vereniging van ziekenhuizen de werkgevers vertegenwoordigt. Belangrijke thema s waarop de StAZ activiteiten heeft ontwikkeld, zijn: arbeidsmarktvraagstukken, veiligheid van medewerkers, duurzame inzetbaarheid, Europa en (Europese) subsidies. Voor wie is de StAZ? De activiteiten van de StAZ richten zich op de Raden van Bestuur, de hoofden P&O, de ondernemingsraden, de arbo-medewerkers, ESF-coördinatoren en de medewerkers van algemene, categorale instellingen en revalidatie centra. Samen met de instellingen ontwikkelt de StAZ haar activiteiten. Hierdoor sluiten de activiteiten nauw aan bij de behoeften en ervaringen van de branche. Hoofden P&O, personeelsadviseurs en andere medewerkers worden dan ook zoveel mogelijk betrokken bij de opzet, uitvoering en evaluatie van de projecten en andere activiteiten. Het bestuur van de StAZ De StAZ ondersteunt de cao-partijen sinds 2005 bij de uitvoering van de cao-ziekenhuizen op het gebied van arbeidsmarktbeleid. In de StAZ participeren de werkgevers organisatie NVZ vereniging van ziekenhuizen en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU 91. De StAZ in feiten en cijfers Jaarlijks inzicht in de actuele cijfers van en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. In 2011 ontvingen twintig zieken huizen vier miljoen Europese subsidie. 85 Ziekenhuizen zijn aangesloten bij Veiligezorg dat een belangrijke bijdrage levert aan het voorkomen en aanpakken van agressie tegen medewerkers. In vier jaar tijd hebben ruim negentig ziekenhuizen en medewerkers het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) ingevuld. De StAZ is de trekker geweest van de oprichting van de Europese Sociale Dialoog in de ziekenhuisbranche, dat verplicht geraadpleegd wordt bij Europese wet- en regelgeving. Arbospecialisten uit twintig verschillende instellingen hebben mee gewerkt aan de totstandkoming van de branchebrede arbocatalogus betermetarbo.nl.

4 Arbeidsmarktproblematiek in de ziekenhuisbranche Actuele cijfers en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt Voor een effectief arbeidsmarktbeleid is actuele informatie over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt nodig. De StAZ voert onderzoeken uit en participeert in een zorgbreed onderzoeksprogramma om deze informatie aan ziekenhuizen te kunnen bieden. Jaarlijkse onderzoeken van de StAZ zijn: Werkgeversenquête onderzoek dat de knelpunten inzichtelijk maakt waar werkgevers tegenaan lopen en hiervoor oplossingen geeft. Werknemersenquête onderzoek dat inzicht geeft in de factoren die van invloed zijn op instroom, behoud, door- en uitstroom van medewerkers. Arbeidsmarktverkenning geeft een beeld van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalagogen. Integrerend rapport Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn een rapport met de stand van zaken en een vooruitblik op de arbeidsmarktontwikkelingen van ondermeer de sector Zorg. Daarnaast laat de StAZ ook diverse incidentele onderzoeksactiviteiten uitvoeren, zoals het onderzoek Inzet ZZP ers in ziekenhuizen. Dit onderzoek geeft antwoord op de vraag hoe het aantal ZZP ers (zelfstandigen zonder personeel) zich ontwikkelt in de ziekenhuisbranche, landelijk en regionaal. Het onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat gespecialiseerde verpleegkundigen behouden kunnen blijven met betere arbeidsvoorwaarden of fl exibeler mogelijk heden, zoals functiedifferentiatie, duobanen of uitwisseling met andere ziekenhuizen. Banen in de zorg nu populair maar tekorten dreigen De zorgsector heeft op dit moment overwegend tevreden werknemers. Het verloop is klein en het onderwijs levert veel gediplomeerden aan de sector. In de nabije toekomst zijn echter wel knelpunten mogelijk. Vooral door de vergrijzing van het zittend personeel en omdat in een deel van de sector meer personeel nodig is. Dit is een van de conclusies van het onderzoeksrapport Arbeid in Zorg en Welzijn 2010 van de StAZ.

5 Veilig werken in ziekenhuizen Voorkomen en aanpakken van agressie: Veiligezorg Net als andere onderdelen van de samenleving worden ook de ziekenhuizen geconfronteerd met agressie en geweld tegen medewerkers. Gebeurtenissen die snel de aandacht trekken. Het project Veiligezorg helpt bij het opzetten van een veiligheidsbeleid om de agressie aan te pakken en zoveel mogelijk agressie te voorkomen. Sinds de uitvoering van Veiligezorg hebben de ziekenhuizen veel tools aangereikt gekregen om allerlei vormen van criminaliteit en agressie aan te pakken. Het personeel voelt zich serieus genomen en dat draagt bij aan een veilig gevoel. Iwan de Graav, hoofd beveiliging Sint Franciscus Gasthuis, Rotterdam In Veiligezorg bundelen ziekenhuizen, gemeenten, politie en justitie de krachten voor de veiligheid van medewerkers, patiënten en bezoekers. Met Veiligezorg krijgen de instellingen alle ondersteuning bij het realiseren én handhaven van een veilige werkomgeving. Zo blijven deelnemers op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen zij het aantal en de aard van de incidenten uit hun instelling bench marken met die van andere. 85 Instellingen nemen deel aan Veiligezorg. Veilig werken: de branchebrede arbocatalogus betermetarbo.nl Met de branchebrede arbocatalogus betermetarbo.nl heeft de StAZ de kaders en praktische oplossingen vastgelegd waarmee instellingen voldoen aan de arbo-wetgeving. Door het branchebreed op te pakken heeft de StAZ de individuele werkgever veel werk uit handen genomen. Ander bijkomend voordeel: de arbeidsinspectie hanteert bij een inspectie betermetarbo.nl. Volgt de instelling de arbocatalogus, dan ontstaan geen problemen met de arbeidsinspectie. In de arbocatalogus zijn de volgende arbeidsrisico s opgenomen: bedrijfshulpverlening, psychosociale arbeidsbelasting, agressie en veiligheid, fysieke belasting, gevaarlijke stoffen, biologische agentia en niet-ioniserende straling. Speciaal voor veilig werken in revalidatiecentra zijn de risico s geluid en thermisch klimaat toegevoegd. Om de praktijkgerichte inhoud van dit instrument te garanderen, heeft de StAZ bij de totstandkoming samengewerkt met twintig arbospecialisten uit diverse ziekenhuizen. Arbospecialisten blijven betrokken bij het up to date houden van de arbocatalogus en de aanpak van nieuwe arbeidsrisico s.

6 Motiveren medewerkers door versterken arbeidsverhoudingen Om medewerkers gemotiveerd en met plezier langer door te laten werken, is maatwerk in de arbeidsvoorwaarden binnen de ruimte die de cao biedt van belang. Hiervoor is het van belang dat medewerkers en leidinggevenden constructief met elkaar in dialoog gaan. De StAZ heeft zeven concrete instrumenten laten ontwikkelen waarmee medewerkers van ziekenhuizen kunnen werken aan de arbeidsverhoudingen in eigen huis. Een voorbeeld van de ontwikkelde instrumenten is de PLB-planner. De PLB-planner helpt het persoonlijk levensfasebudget op een voor zowel medewerker als organisatie effectieve wijze te besteden. Op basis van een menukaart kunnen de medewerkers een bewuste keuze maken. De instrumenten worden ontwikkeld vanuit de dagelijkse praktijk: ruim twintig ziekenhuizen hebben deelgenomen aan het project. Behoud van personeel: duurzame inzetbaarheid Inzicht in de tevredenheid van medewerkers met Samen beter! Het medewerkerstevredenheidsonderzoek Samen beter! biedt de besturen van de ziekenhuizen en revalidatiecentra op eenvoudige wijze een helder beeld van de werkbeleving van hun medewerkers. Naast inzicht in de tevredenheid van de medewerkers wordt ook inzicht verkregen in motivatie, betrokkenheid en loyaliteit. Zo kunnen ziekenhuizen en revalidatiecentra gericht verbeteren. Samen beter! is specifiek ontwikkeld voor de ziekenhuisbranche. De jaarlijkse resultaten van Samen beter! zijn verwerkt in een landelijke benchmarkrappportage. Hiermee kunnen individuele instellingen hun resultaten vergelijken met die van de hele branche. 86 instellingen vallend onder de Cao Ziekenhuizen hebben in de periode één of meerdere keren deelgenomen aan het medewerkerstevredenheidsonderzoek Samen beter!. Hiervan zijn er 37 unieke algemene en categorale ziekenhuizen. Door het uitvoeren van Samen beter! is onze organisatie gevoed met strategische informatie over de arbeidsbeleving van onze medewerkers. Rijnlands Revalidatie Centrum

7 Belangenbehartiging in Europa: de Europese Sociale Dialoog Het Comité voor Europese Sociale Dialoog in de Ziekenhuisbranche werkt rechtstreeks samen met de Europese commissie en kan namens de sector een gezamenlijk standpunt innemen. De Europese Commissie is verplicht om voor bijvoorbeeld de invoering van een nieuwe richtlijn het Comité te raadplegen. Met het Comité bestaat er dus op Europees niveau een belangrijk gremium waarin de belangen van de Nederlandse ziekenhuisbranche worden behartigd. De StAZ heeft een voortrekkersrol gespeeld in de oprichting van het Comité in 2006 en ondersteunt de Nederlandse vertegenwoordigers in het Comité nog steeds. Via de website StAZ en Europa en via nieuwsbrieven wordt informatie over Europese wet- en regelgeving en de Europese thema s toegankelijk gemaakt voor de ziekenhuisbranche. Actueel overzicht StAZ-activiteiten Kijk voor een actueel overzicht van de StAZ-activiteiten op Europese subsidie voor scholing: ESF De StAZ monitort interessante subsidiemogelijkheden voor de algemene en categorale instellingen en maakt deze toegankelijk via de StAZ-site en in bijeenkomsten. Een voorbeeld hiervan is het Europees Sociaal Fonds (ESF), met subsidies voor de scholing van werknemers of uitzendkrachten met maximaal mbo-4 niveau. Het gaat om beroepskwalifi cerende opleidingen zoals voor verpleegkundige of doktersassistent. Maar bijvoorbeeld ook cursussen computervaardigheden of Engels. Werkgevers kunnen veertig procent van de subsidiabele kosten vergoed krijgen. ZorginBeeld / Frank Muller In 2011 is er vier miljoen euro aan ESF-subsidie toegekend aan twintig ziekenhuizen.

8 Voor meer informatie over projecten en activiteiten Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) Postbus CN Den Haag T F E staz@caop.nl I Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. De StAZ is niet aansprakelijk voor eventuele drukfouten, noch voor het gebruik van de inhoud van de teksten en daaruit voort vloeiende feiten, omstandigheden en gevolgen. Colofon Dit is een uitgave van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). De StAZ is een samenwerkingsverband van sociale partners in de branche Ziekenhuizen. In de StAZ participeren de werkgeversorganisatie NVZ vereniging van ziekenhuizen en de werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU 91. Deelname aan StAZ-activiteiten Via de digitale nieuwsbrief van de StAZ worden de instellingen op de hoogte gehouden van de actuele projecten van de StAZ. Deelname aan de StAZ-activiteiten is vervolgens eenvoudig: aanmelden kan veelal online via de StAZ-site of door direct telefonisch contact op te nemen met de StAZ. De StAZ staat ook open voor en ondersteunt regelmatig initiatieven van de instellingen zelf.

Activiteitenverslag 2011. Van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen

Activiteitenverslag 2011. Van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen Activiteitenverslag 2011 Van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen Den Haag, mei 2011 Voorwoord Zijn er binnenkort nu wel of geen tekorten op de arbeidmarkt voor de branche ziekenhuizen te verwachten?

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg. Jaarverslag 2009

Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg. Jaarverslag 2009 Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg Jaarverslag 2009 Den Haag, maart 2010 Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg Lange Voorhout 13 2514 EA Den Haag Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2009 van

Nadere informatie

FACTSHEET. Generatiebeleid in de branche ziekenhuizen. Stand van zaken en ervaringen van OR-leden, HR-medewerkers en regionale vakbondsbestuurders

FACTSHEET. Generatiebeleid in de branche ziekenhuizen. Stand van zaken en ervaringen van OR-leden, HR-medewerkers en regionale vakbondsbestuurders FACTSHEET Generatiebeleid in de branche ziekenhuizen Stand van zaken en ervaringen van OR-leden, HR-medewerkers en regionale vakbondsbestuurders 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Stand van zaken en ervaringen

Nadere informatie

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ Meerjarenplan O&O-fonds GGZ 2016-2018 Versie 5: 24 mei 2016_definitief Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Inleiding... 3 a. Personeel... 3 b. Bestuurlijke en arbeidsmarktontwikkelingen... 4 c. Uitdagingen... 4 d.

Nadere informatie

Arbocatalogus Tuincentra

Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Arbocatalogus Tuincentra Voorwoord Voor u ligt de Arbocatalogus Tuincentra, het oplossingenboek voor arborisico s in tuincentra. In de tuincentra denken we bij veiligheid automatisch

Nadere informatie

Inleiding. 3. De cao: Versterken van de sociale dialoog en uitvoering geven aan cao-afspraken

Inleiding. 3. De cao: Versterken van de sociale dialoog en uitvoering geven aan cao-afspraken Jaarplan 2019 Inleiding De werking van de arbeidsmarkt in de VVT-branche op landelijk niveau verbeteren en bevorderen. Dát is het doel van de Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid Verpleeg-, Verzorgingshuizen

Nadere informatie

Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008

Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008 Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008 Branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening Bijeenkomst 29 januari 2009 Willem van der Windt Pagina 1 Doel van Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg

Nadere informatie

PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA. RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht

PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA. RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA RI&E Risico-inventarisatie en -evaluatie is wettelijk verplicht PRAKTISCHE INSTRUMENTEN VOOR ARBORISICO S IN DE GRAFIMEDIA Ondernemers in de Grafimedia,

Nadere informatie

Gedragscode en follow-up inzake werving over de grens en behoud van personeel in de ziekenhuisbranche volgens ethische gedragsregels

Gedragscode en follow-up inzake werving over de grens en behoud van personeel in de ziekenhuisbranche volgens ethische gedragsregels Gedragscode en follow-up inzake werving over de grens en behoud van personeel in de ziekenhuisbranche volgens ethische gedragsregels De werkgeversorganisatie NVZ vereniging van ziekenhuizen en de werknemersorganisaties

Nadere informatie

Helger Siegert. Agenda

Helger Siegert. Agenda Stand van Zaken Arbeidsomstandigheden www.molens.nl en www.molen.pagina.nl Helger Siegert 1 Agenda Introductie Uitgangspunten Veranderingen in de wet Discussie 2 1 Arbeidsomstandigheden Wat is aandacht

Nadere informatie

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ!

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Vitaliteit voor de zorg 3 Vitaliteitvoordezorg.nl Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers Van inzicht naar actie Veel zorginstellingen

Nadere informatie

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en

ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en 2007 ARBOCATALOGUS PKGV- INDUSTRIE De arbocatalogus PKGV- industrie is een in fasen ontwikkelde catalogus die beheerd wordt door het Verbond Papier- en Kartonproducerende en - verwerkende industrieën.

Nadere informatie

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet?

1.1 Hoe vrijblijvend is de Arbowet? 1 Arbo 17 de meest gestelde vragen in de schoonmaak 1 Arbo Arbeidsomstandigheden hebben de laatste decennia veel aandacht gekregen, en terecht. Vaak is al gebleken dat met soms eenvoudige werkplekaanpassingen,

Nadere informatie

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter.

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter. Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA Hollen Stilstaan bij Werkdruk dát maakt zorg beter Anita Hertogh Waarom is Zorg en Welzijn een van de prioritaire sectoren voor

Nadere informatie

De betermetarbo Krant

De betermetarbo Krant pantone pms 288 pms 116 De betermetarbo Krant full color c:97 m:72 y:8 k:6 c:0 m:16 y:100 k:0 B/W Informatiekrant over arbeidsomstandigheden in ziekenhuizen en revalidatiecentra betermetarbo.nl helpt bij

Nadere informatie

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland

de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland De ontwikkeling van het voortgezet onderwijs tot de aantrekkelijkste werkomgeving van Nederland Voion en scholen werken samen De uitdagingen van het voortgezet onderwijs In het voortgezet onderwijs willen

Nadere informatie

Servicecentrum Particuliere Beveiliging

Servicecentrum Particuliere Beveiliging 2014 Achtergrondinformatie Beveiligingsbranche Circa 300 bedrijven vallen onder de cao Particuliere Beveiliging. In de branche zijn naar schatting 30.000 beveiligers actief, 80% daarvan is werkzaam bij

Nadere informatie

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen

Welkom bij de Arbocatalogus Provincies. Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Welkom bij de Arbocatalogus Provincies Jannet Bergman, Projectleider A&O Provincies Henny van den Born, Arbo-beleidsadviseur Provincie Groningen Programma Achtergrond/totstandkoming Werkwijze Implementatie

Nadere informatie

Werkdruk, Agressie en Geweld in Zorg & Welzijn Inspecties in ziekenhuizen, opvanghuizen en asielzoekerscentra

Werkdruk, Agressie en Geweld in Zorg & Welzijn Inspecties in ziekenhuizen, opvanghuizen en asielzoekerscentra Werkdruk, Agressie en Geweld in Zorg & Welzijn Inspecties in ziekenhuizen, opvanghuizen en asielzoekerscentra Aanleiding Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de grootste arbeidsrisico

Nadere informatie

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 28 maart 2018

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 28 maart 2018 EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 28 maart 2018 1 Kennismaking Wat is uw favoriete gereedschap voor de medezeggenschap? 2 Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzet van medewerkers

Nadere informatie

Arbeidsomstandighedenbeleid

Arbeidsomstandighedenbeleid Arbeidsomstandighedenbeleid informatie voor werkgevers en werknemers 170.indd 1 30-12-2008 10:38:37 170.indd 2 30-12-2008 10:38:38 Veilig en gezond werken is belangrijk. De overheid stelt doelen vast voor

Nadere informatie

Handreiking strategisch opleidingsplan voor ondernemingsraad. juli 2014

Handreiking strategisch opleidingsplan voor ondernemingsraad. juli 2014 Handreiking strategisch opleidingsplan voor ondernemingsraad juli 2014 De zorg die algemene ziekenhuizen, categorale instellingen en revalidatiecentra moeten bieden, wordt steeds complexer. De ligduur

Nadere informatie

Gezond. veilig werken. Sectoraanpak Zorg en Welzijn 2012-2015. dát maakt zorg beter

Gezond. veilig werken. Sectoraanpak Zorg en Welzijn 2012-2015. dát maakt zorg beter Gezond veilig werken Sectoraanpak Zorg en Welzijn 2012-2015 dát maakt zorg beter De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen Voor mensen die met heel

Nadere informatie

Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg

Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg Portrettengalerij werkende mantelzorgers in de ziekenhuisbranche Gefinancierd door StAZ en uitgevoerd door Stichting Werk&Mantelzorg Doorn, juli 2013 1. Inleiding 1.1 Werk&Mantelzorg in de zorgsector Stichting

Nadere informatie

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 26 september 2018

EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 26 september 2018 EEN VOLLE GEREEDSCHAPSKIST? Duurzame generatie inzetbaarheid 26 september 2018 1 Kennismaking Naam Organisatie Wat is uw favoriete gereedschap voor de medezeggenschap? 2 Duurzame inzetbaarheid Duurzame

Nadere informatie

De arbocatalogus. de inhoud van informatie over voorbeeld van arbocatalogi UMC arbocatalogus gev. stoffen voorbeelden uit beschikbaarheid catalogi UMC

De arbocatalogus. de inhoud van informatie over voorbeeld van arbocatalogi UMC arbocatalogus gev. stoffen voorbeelden uit beschikbaarheid catalogi UMC De arbocatalogus De arbocatalogus wat is een arbocatalogus waarom een de historie van wat is de status van de toetsing van het resultaat van toetsing de vorming van de inhoud van informatie over voorbeeld

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

Dakpaspoort, een arboselfie. Jos van der Borgt

Dakpaspoort, een arboselfie. Jos van der Borgt Dakpaspoort, een arboselfie Jos van der Borgt Bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbranche 415 miljoen vierkante meter dakvlak in Nederland Jaarlijks te onderhouden ca. 20 miljoen vierkante meter Komende

Nadere informatie

Een kennismaking met FLOW. Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties. www.flowweb.nl

Een kennismaking met FLOW. Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties. www.flowweb.nl Een kennismaking met FLOW Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties www.flowweb.nl Wie is FLOW? In de toekomst zullen er minder mensen bij corporaties werken. Met andere competenties dan ze nu hebben.

Nadere informatie

Groeien naar je toekomst

Groeien naar je toekomst Groeien naar je toekomst Uitgevoerd door: Colland Arbeidsmarkt Versie 1: 03 juli 2015 Employabilityregeling voor hoveniers Colland Arbeidsmarkt Ben jij breed inzetbaar? Speciaal voor hoveniers en groenvoorzieners

Nadere informatie

Groeien naar je toekomst

Groeien naar je toekomst Groeien naar je toekomst Uitgevoerd door: Colland Arbeidsmarkt Employabilityregeling voor hoveniers Colland Arbeidsmarkt Ben jij breed inzetbaar? Speciaal voor hoveniers en groenvoorzieners is per 1 juli

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Dag van het Sociaal Domein Arbeidsmarkt in beeld Samenwerken aan effectieve oplossingen Programma 1. Situatie arbeidsmarkt Jeugdzorg, Sociaal werk, Kinderopvang 2. Beeld van de branches en kansen 3. Vraagstukken

Nadere informatie

Terugblik NVvPO, V&VN, NVDA, Samenwerkende Hogescholen, LHV, NHG, InEen, FNV, CNV. Jaarverslag SSFH

Terugblik NVvPO, V&VN, NVDA, Samenwerkende Hogescholen, LHV, NHG, InEen, FNV, CNV. Jaarverslag SSFH Jaarverslag 2016 Terugblik 2016 We hebben goed opgeleide extra zorgprofessionals nodig die enthousiast zijn om in onze sector te werken: de sector groeit en daarnaast vertrekken collega s om van hun pensioen

Nadere informatie

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden

Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Vrijwilligers en Arbeidsomstandigheden Frank Rijshouwer Hogere Veiligheidskundige 20 juni 2006 1 Arbowetgeving Arbeidsomstandighedenwet Arbeidsomstandighedenbesluit Arbeidsomstandighedenregeling Arbo-

Nadere informatie

Uitvoeren en beheren van uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)

Uitvoeren en beheren van uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Arboscan-VO Uitvoeren en beheren van uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie en evaluatie in het voortgezet onderwijs Eenvoudig en gemakkelijk

Nadere informatie

GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Stappenplan verbeteren arbeidsveiligheid

GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Stappenplan verbeteren arbeidsveiligheid GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Stappenplan verbeteren arbeidsveiligheid GEZONDE HANDEL? HANDEL GEZOND! Met deze brochure kunt u aan de hand van een eenvoudig stappenplan bepalen waar u als organisatie

Nadere informatie

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn en beroepsopleidingen in Friesland. Onze focus is de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland

2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2 Arbeidsomstandigheden in Nederland 2.1 Inleiding Op basis van recente onderzoeksliteratuur geeft dit hoofdstuk een globale schets van de stand van zaken van de arbeidsomstandigheden in Nederland (paragraaf

Nadere informatie

Servicepakketten. De ondersteuning voor een effectieve inrichting van het praktijkleren.

Servicepakketten. De ondersteuning voor een effectieve inrichting van het praktijkleren. Servicepakketten Opleidingsfonds OVP De ondersteuning voor een effectieve inrichting van het praktijkleren. De ondersteuning voor een effectieve inrichting van praktijkleren. Product Advies functieprofiel

Nadere informatie

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden

Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden 4 Agressie en geweld is een thema voor ondernemingsraden Jo Scheeren Agressie en geweld komen veel voor op de werkvloer. Binnen de publieke sector

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN

MeetUp Verzuim. Draag bij aan de aanpak van verzuim! INZICHTEN & AANPAK! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN MeetUp Verzuim INZICHTEN & AANPAK! Draag bij aan de aanpak van verzuim! HANDREIKING VOOR ONDERNEMINGSRADEN Inleiding Het (langdurig) verzuim in de VVT stijgt de laatste paar jaar gestaag. De sociale partners

Nadere informatie

risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Uitvoeren en beheren van uw Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie

risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Uitvoeren en beheren van uw Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie en evaluatie in het voortgezet onderwijs Uitvoeren en beheren van uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) VOION, KENNIS EN ADVIES 4

Nadere informatie

Generatiebeleid Ziekenhuizen

Generatiebeleid Ziekenhuizen Generatiebeleid Ziekenhuizen StAZ Medezeggenschapsdag PFZW HR Advies Chris-Jan van Leeuwen Santiz Vanessa Wissink 23 november 2017 Programma 1. Aftrap: werken aan generatiebeleid in de organisatie 2. De

Nadere informatie

DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: De overheid betaalt 50% mee! De overheid betaalt 50% mee!

DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: De overheid betaalt 50% mee! De overheid betaalt 50% mee! GA VOOR DUURZAAM DUURZAAM INZETBAAR PERSONEEL DOOR IN- EN EXTERNE FLEXIBILITEIT: 1 Duurzame inzetbaarheid door in- en externe flexibiliteit: de overheid betaalt 50% mee! De overheid zet in op zo lang mogelijk

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt SENIOREN REGELING in de Hovenierssector Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl wat is de seniorenregeling? Vier dagen werken in plaats van vijf, zonder er financieel veel op achteruit

Nadere informatie

Agressie op de werkvloer. Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers

Agressie op de werkvloer. Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers Agressie op de werkvloer Themadag LOMOZ 26 maart 2014 Agnes Vissers Programma Inleiding Inventarisatie Wettelijke kaders Rol en taak ondernemingsraad Naar een duurzame inzetbaarheid Agressie en geweld:

Nadere informatie

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Arbeidsmarkt. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Arbeidsmarkt. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl SENIOREN REGELING in de Hovenierssector Arbeidsmarkt Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl WAT IS DE SENIORENREGELING? Vier dagen werken in plaats van vijf, zonder er financieel

Nadere informatie

Opleiding subsidie medezeggenschap. Joop Kools FCB Adviseur Ontwikkeling Organisatie en Medewerker

Opleiding subsidie medezeggenschap. Joop Kools FCB Adviseur Ontwikkeling Organisatie en Medewerker Opleiding subsidie medezeggenschap Joop Kools FCB Adviseur Ontwikkeling Organisatie en Medewerker Rode draad Opleidingen en subsidies in Zorg na het secorfonds Zorg en Welzijn. Opleidingsbeleid en de rol

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld?

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Veelgestelde vragen 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Alle professionals en cliënten in de gehandicaptenzorg moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Dat is het doel van de VeiligPlus-aanpak.

Nadere informatie

Inhoud. Functiewaardering in het kort. FWG en uw salaris

Inhoud. Functiewaardering in het kort. FWG en uw salaris FWG in Vogelvlucht Inhoud Functiewaardering in het kort 3 FWG en uw salaris 5 Hoe is de zwaarte van uw functie bepaald? Beschrijven Waarderen met FWG 3.0 IJkfuncties Toetsing en besluit 7 7 9 10 11 Wat

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Bestuursondersteuning en Advies Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

kort, Jacqueline Wit, e-mail: jacqueline@jwit.nl 1 INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo

kort, Jacqueline Wit, e-mail: jacqueline@jwit.nl 1 INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo Aan de slag met ARBO OR ondersteuning klantendag 11 maart 2016. kort, Jacqueline Wit, jacqueline@jwit.nl INLEIDING EN KENNISMAKING Jacqueline Wit Ambtelijk secretaris kort training en advies OR en Arbo

Nadere informatie

Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en

Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en werk-privébalans. Het zijn de vier thema s die ertoe

Nadere informatie

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied.

Nieuwsbrief Arbo. Via deze nieuwsbrief informeren wij u over de arbocatalogus en over actualiteiten op dit gebied. April 2010 Nieuwsbrief Arbo Inhoudsopgave Website gezondverbond.nl Nieuwe rubriek op de website: In de praktijk Workshop OR-leden aan de slag met de Arbocatalogus, 11 mei 2010 Verbond attendeert arbodiensten

Nadere informatie

INHOUD. 1) Aandacht voor duurzame inzetbaarheid

INHOUD. 1) Aandacht voor duurzame inzetbaarheid INHOUD Augustus 2017 1) Aandacht voor duurzame inzetbaarheid pagina 1 2) Wat is duurzame inzetbaarheid? pagina 2 3) Eigen verantwoordelijkheid medewerker pagina 4 4) Urgentie duurzame inzetbaarheid groeit

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

Jaargang 2013 / nieuwsbrief 16 / Juli en augustus 2013 INHOUD:

Jaargang 2013 / nieuwsbrief 16 / Juli en augustus 2013 INHOUD: Jaargang 2013 / nieuwsbrief 16 / Juli en augustus 2013 INHOUD: Zwangere vrouwen ervaren weinig tolerantie op het werk Werkgevers zouden een gezonde levensstijl moeten kunnen eisen Legionellose Werkgevers

Nadere informatie

Checklist strategisch opleidingsplan voor ondernemingsraad. mei 2014

Checklist strategisch opleidingsplan voor ondernemingsraad. mei 2014 strategisch opleidingsplan voor ondernemingsraad mei 2014 De zorg die algemene ziekenhuizen, categorale instellingen en revalidatiecentra moeten bieden wordt steeds complexer. De ligduur wordt in zijn

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG

DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG DEELNEMEN AAN HET ACTIEF NETWERK Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid - IN ZORG Samen met collega- zorgorganisaties aan de slag met duurzame inzetbaarheid! Aanleiding voor een ACTIEF Netwerk De gezondheidszorg

Nadere informatie

2010-2011 FWG in vogelvlucht

2010-2011 FWG in vogelvlucht 1 2010-2011 FWG in vogelvlucht 2 Inhoud Functiewaardering in het kort 3 FWG en uw salaris 4 Hoe is de zwaarte van uw functie bepaald? 5 Beschrijven 5 Waarderen met FWG 3.0 6 IJ kfuncties 7 Toetsing en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 25 883 Arbeidsomstandigheden Nr. 220 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELE- GENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Friesland 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

VITA AL EN PRODUCTIEF WERKEN IN DE INDUSTRIE MET HET VIJF FASEN PLAN. Sectorplan Procesindustrie maatregel 8

VITA AL EN PRODUCTIEF WERKEN IN DE INDUSTRIE MET HET VIJF FASEN PLAN. Sectorplan Procesindustrie maatregel 8 VITA AL EN PRODUCTIEF WERKEN IN DE INDUSTRIE MET HET VIJF FASEN PLAN Sectorplan Procesindustrie maatregel 8 Vergroot de duurzame inzetbaarheid in uw bedrijf Het Sectorplan Procesindustrie beoogt onder

Nadere informatie

Workshop: Training preventiemedewerker. Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige

Workshop: Training preventiemedewerker. Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige Workshop: Training preventiemedewerker Door: Mark Smakman Arbeids- & Organisatieadviseur/Veiligheidskundige Programma Introductie; Kennismaking; Arbo-wet; Partijen in de Arbo-wet; Arbobeleidscyclus; De

Nadere informatie

Intersectorale mobiliteit. Kees Hagens Rijnland Advies

Intersectorale mobiliteit. Kees Hagens Rijnland Advies Intersectorale mobiliteit Kees Hagens Rijnland Advies Programma 1. Inleiding en overzicht intersectorale mobiliteit Kees Hagens, Rijnland Advies 2. Technisch Talent Werkt Margreet Westerbeek, Koninklijke

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao

Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over de nieuwe cao Vragen en antwoorden over ontwikkelingen in de gesprekken tussen de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) en vakbonden over een collectieve

Nadere informatie

Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid

Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid Monitor 1 Bedrijf: Adviseur: Datum: Foto bedrijf 1 Registratie Bedrijfsgegevens KVK nummer: Adres: Postcode: Plaats: Website: Ondernemer: Contactpersoon DI: Telefoon:

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 240 Veiligheid op school Nr. 91 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Nadere informatie

Welkom. Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR

Welkom. Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR Welkom Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR De situatie Vitaliteit onder druk in verschillende levensfasen (>20, >30, > 40, >50, > 60). Elke levensfase (!) heeft zijn eigen inzetbaarheidsvragen Vergrijzing

Nadere informatie

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE KRAAMTALENT GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE donderdag 7 juni 2012 - dia 2 KNELPUNTEN BEDRIJVEN ONDERTEKENING CONVENANT 27-01-2010 Verouderd personeelsbestand Afname animo bij jongeren voor de Kraamzorg Door

Nadere informatie

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee!

Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Leer/werktrajecten voor jongeren uit het speciaal en praktijkonderwijs Passend werk voor iedereen Maak kennis met HelioMaatwerk en doe er uw voordeel mee! Werk is belangrijk voor een mens. Het is een goede

Nadere informatie

Ieder mens telt. Ieder mens telt. De maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang

Ieder mens telt. Ieder mens telt. De maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang Ieder mens telt De Federatie Opvang Ieder mens telt De Federatie Opvang is de brancheorganisatie voor de instellingen van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. De Federatie Opvang behartigt hun

Nadere informatie

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties

RegioPlus. Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties RegioPlus Samenwerkingsverband van veertien regionale werkgeversorganisaties Landelijk dekkend netwerk Het samenwerkingsverband vertegenwoordigt 14 regionale werkgevers organisaties 1136 aangesloten werkgevers*

Nadere informatie

CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011

CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011 CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011 Partijen bij de CAO Kinderopvang, te weten: Maatschappelijk Ondernemers Groep, gevestigd te Utrecht De Branchevereniging Ondernemers

Nadere informatie

Als werkgever in de zorg sector heeft u

Als werkgever in de zorg sector heeft u Als werkgever in de zorg sector heeft u dagelijks te maken met vragen op het gebied van personeel en arbeid Ondersteuning voor werkgevers op het gebied van personeelsbeleid en arbeidsmarktvraagstukken

Nadere informatie

Regeerakkoord Arbeidsmarktagenda Medisch Specialistische Zorg Kamerbrief van 1 december Aaldert Mellema

Regeerakkoord Arbeidsmarktagenda Medisch Specialistische Zorg Kamerbrief van 1 december Aaldert Mellema Regeerakkoord Arbeidsmarktagenda Medisch Specialistische Zorg Kamerbrief van 1 december 2017 Aaldert Mellema Regeerakkoord oktober 2017 -Zorg voor ouderen (p.13) Evaluatie WMO Knelpunten aanpakken Uitvoeren

Nadere informatie

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten 29 november 2018 Platform VMBO zorg & welzijn Marie Susan van der Munnik (WGV Zorg & Welzijn) Ineke Slagter (WZW) Werkgeversverenigingen: even voorstellen WGV Zorg

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 226 775 20 20november 2008 Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 7 november 2008, nr. ARBO/A&V/2008/14423,

Nadere informatie

Inleiding. Vertegenwoordigers van 33 O&O-fondsen hebben de monitor ingevuld.

Inleiding. Vertegenwoordigers van 33 O&O-fondsen hebben de monitor ingevuld. O&O-monitor 2013 Inleiding Directeuren, secretarissen en bestuurders van O&O-fondsen hebben uitnodiging ontvangen; Daarnaast open link op de website van het Platform O&O geplaatst; Via diverse social media

Nadere informatie

Bijeenkomst Platform voor ondernemingsraden in de Zorg

Bijeenkomst Platform voor ondernemingsraden in de Zorg Bijeenkomst Platform voor ondernemingsraden in de Zorg 9 december 2015 Maria Breas Inspectie SZW Wat doet Inspectie SZW? De Inspectie SZW werkt aan: eerlijk werk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid

Nadere informatie

Persoonlijke Risico Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst)

Persoonlijke Risico Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst) Persoonlijke Inventarisatie & Maatwerk Aanpak (PRIMA basislijst) Waar komt 1 Psychosociale arbeidsbelasting 1.1 Discriminatie 1.2 Agressie en geweld; 1.3 Seksuele intimidatie; 1.4 Pesten; 1.5 Werkdruk;

Nadere informatie

Veranderingen in de wetgeving, waar kwamen we ook al weer vandaan? oktober 2013

Veranderingen in de wetgeving, waar kwamen we ook al weer vandaan? oktober 2013 Wetgeving Veranderingen in de wetgeving, waar kwamen we ook al weer vandaan? oktober 2013 2013 Cecile van der Velde MWO CMC Arbeids- en Organisatiedeskundige Kennismaken 2 3 Arrest Europese Hof en kabinetsvoornemens

Nadere informatie

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart

Evaluatie. SECTORPLAN MEUBEL Duurzame inzetbaarheid op de kaart Evaluatie SECTORPLAN MEUBEL 2014-2016 Duurzame inzetbaarheid op de kaart Inhoud Inhoudsopgave Duurzame inzetbaarheid op de kaart...... 3 Relevante instrumenten aanbieden...... 4 Grafiek resultaten......

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid

Collegebesluit. Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid Collegebesluit Onderwerp VBZ vervolgaanvraag ESF-subsidie (Europees Sociaal Fonds) Duurzame inzetbaarheid Nummer 2018/781398 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.2 Economie, toerisme

Nadere informatie

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID

Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen SAMEN TEGEN CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID CRIMINALITEIT EN ONVEILIGHEID Het bedrijfsleven in Nederland is sinds jaar en dag slachtoffer van criminaliteit.

Nadere informatie

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek

Preventief Medisch Onderzoek. vragenlijstonderzoek Preventief Medisch Onderzoek vragenlijstonderzoek 1. Inleiding De vragenlijst Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is ontwikkeld voor een snelle en betrouwbare analyse naar gezondheidsaspecten in relatie

Nadere informatie

Arbo trends en ontwikkelingen. Landelijke Arbocongres

Arbo trends en ontwikkelingen. Landelijke Arbocongres Arbo trends en ontwikkelingen Vergezichten en praktische tips Koen Langenhuysen Landelijke Arbocongres 24 oktober 2011 5 dagthema s: Arbocatalogus; Hoe nu verder? Duurzame inzetbaarheid; Noodzaak en aanpak;

Nadere informatie

U bent hier om kennis op te doen en met elkaar te delen. Graag. geef ik de aftrap met een praktijkvoorbeeld.

U bent hier om kennis op te doen en met elkaar te delen. Graag. geef ik de aftrap met een praktijkvoorbeeld. Toespraak van Peter Peerdeman, adviseur Sociale Veiligheid en landelijk projectleider Veiligezorg, op het Veiligezorg Symposium Een agressie-incident en dan? 20 september 2010, Driebergen Geachte aanwezigen,

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

14 december 2018

14 december 2018 Healthcare@Work 14 december 2018 Vacturegraad Déja vu Zijn personeelstekorten groter dan tien jaar geleden? Beveridge curve 3,5 3,0 2008 2007 2018 2,5 2,0 2009 2011 2006 2017 2005 2016 2015 1,5 1,0 2010

Nadere informatie

WERKPLAN EN BEGROTING 2018

WERKPLAN EN BEGROTING 2018 WERKPLAN EN BEGROTING 2018 Inleiding SSFG is in 2015 ontstaan uit de doorstart van het voormalige fonds FOAG, dat verbonden was aan de Cao Gezondheidscentra/AHG en de facto werd beheerd door de toenmalige

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Wij zijn er voor jou. Deskundig onafhankelijk advies voor en door GGzE.

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Wij zijn er voor jou. Deskundig onafhankelijk advies voor en door GGzE. Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Wij zijn er voor jou Deskundig onafhankelijk advies voor en door GGzE medewerkers >> 1 Tevreden, gezonde en gemotiveerde medewerkers dragen bij aan een

Nadere informatie

LOAZ. (samen) werken met gezond verstand. Toetsingskader CAO UMC. op weg naar de CAO UMC van de toekomst

LOAZ. (samen) werken met gezond verstand. Toetsingskader CAO UMC. op weg naar de CAO UMC van de toekomst Toetsingskader CAO UMC (samen) werken met gezond verstand op weg naar de CAO UMC van de toekomst Dialoog en Maatwerk Inzet werknemersorganisaties Versie 1 oktober 2010 NFU-10.3154 Toetsingskader CAO UMC

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie