Alle expertise bijeen, een hele zorg minder!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alle expertise bijeen, een hele zorg minder!"

Transcriptie

1 De diensten AmbulantE Begeleiding in de regio Zeeland bundelen hun cursusaanbod Alle expertise bijeen, een hele zorg minder!

2 Cursus aanbod

3 Diensten Ambulante Begeleiding regio Zeeland bundelen hun CURSUSAANBOD De ontwikkelingen rondom Passend Onderwijs vragen om een passend antwoord van het regulier onderwijs op de hulpvragen van leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte. Zoals u in dit aanbod kunt lezen bieden wij een breed scala aan cursussen: voor zowel het Basisonderwijs als het Voortgezet Onderwijs en het Middelbaar Beroeps Onderwijs. De cursussen zijn gericht op alle betrokkenen rond de zorgleerling; leerkracht, docent, onderwijsassistent, RT er, zorgcoördinator, rugzak-begeleider en anderen. Het vergroten van de handelingsbekwaamheid van de deelnemers staat voorop. Alle expertise bijeen, een hele zorg minder! scholing op maat Naast de bestaande cursussen bieden we scholing op maat voor scholen en teams uit het Basisonderwijs, Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs. We verzorgen studiemiddagen, cursussen en scholing op maat bij u op locatie, of bij een van de Diensten Ambulante Begeleiding. Wij gaan uit van uw vraag en stemmen ons aanbod daarop af. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de Diensten Ambulante Begeleiding. U vindt de contactgegevens achterin deze brochure.

4 Basis Onder wijs

5 Bouwen aan een positieve groep leerkrachten of teams van groep 3 t/m 8 d.m.v theorie wordt groepsvorming en de invloed op het leefklimaat in de groep besproken; met de ene groep heb je veel plezier, met de andere is geen land te bezeilen; er worden verschillende methodieken aangereikt die direct en eenvoudig toepasbaar zijn om de sfeer positief te beïnvloeden of vast te houden wo 5 sept, 26 sept, 24 okt, 28 nov uur 320 Euro p.p. Zo maak je een handelingsplan voor gedrag leerkrachten en begeleiders (speciaal) BaO, die individuele handelingsplannen opstellen voor kinderen met gedragsproblemen in twee bijeenkomsten gaan de cursusdeelnemers praktisch aan de slag met handelingsplannen voor gedragsproblemen; er zal aandacht zijn voor het formuleren van SMART-doelen, het omschrijven van specifiek leerkrachtgedrag en voor de evaluatie; de eisen van de inspectie en de Commissie van Indicatiestelling (CVI) zijn hierbij het uitgangspunt de cursus wordt meerdere keren gegeven: cursus 1 wo 19 sept en 3 okt 2012 cursus 2 wo 16 jan en 30 jan uur 160 Euro p.p. bijzonderheden Oriëntatie op MRT (Motorische Remedial TEaching) leerkrachten van groep 1 t/m 8, intern begeleiders in het (speciaal) BaO, remedial teachers en vakleerkrachten bewegingsonderwijs er wordt ingegaan op wat MRT betekent en voor welke doelgroep het ingezet kan worden. Aan bod komen motorische ontwikkeling en achterstand een praktisch screeningmodel een motorisch Handelingsplan opstellen handelings-suggesties voor praktijksituaties 4 wo middagen: 26 sept 2012, 10 okt 2012, 24 okt 2012, 7 nov Euro p.p. gymzaal van de Klimopschool te Middelburg afzonderlijke scholen en/of scholengroepen kunnen een cursus op maat aanvragen, gericht op knelpunten die zich op schoolniveau voordoen t.a.v. motoriek en motorische interventies; nader overeen te komen Druktemakers in het basisonderwijs leerkrachten en begeleiders (speciaal) BaO in deze cursus staan gedragsproblemen centraal; vanuit een theoretisch kader worden externaliserende gedragsproblemen behandeld: ADHD, oppositioneel gedrag en agressie; met deze basiskennis wordt de vertaling gemaakt naar de praktijk van alle dag: welke begeleiding kunnen we deze kinderen bieden? in deze cursus komen verschillende deskundigen (op locatie) aan het woord do 27 sept, 11 okt, 25 okt, 8 nov, 22 nov uur 390 Euro p.p.

6 een auditieve beperking: slechthorend/doof leerkrachten, IB ers en RT ers, zorgcoördiatoren en mentoren die een leerling met een auditieve beperkingen begeleiden u hebt kennis van slechthorendheid en hulpmiddelen en kent de mogelijke gevolgen van slechthorendheid voor de ontwikkeling van taal en spraak, voor de sociaal-emotionele ontwikkeling en voor de schoolse ontwikkeling; u leert de aandachtspunten die van belang zijn voor het optimaal kunnen functioneren van deze leerlingen in het onderwijs wo 3 okt uur 80 Euro p.p. Autisme in de klas basisonderwijs leerkrachten, IB ers en RT ers (speciaal) BaO u heeft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van een leerling met een autisme spectrum stoornis op het gebied van onderwijs, gedrag en communicatie volgens de laatste inzichten ma 8 en 22 okt, 5, 19 en 26 nov uur 350 Euro p.p. of Verdiepingscursus autisme en communicatie deze cursus is een theoretische en praktische verdieping voor hen die eerder de cursus Autisme in de klas gevolgd hebben u leert wat de leerling met een autisme spectrum stoornis aan taal- en communicatievaardigheden nodig heeft; u leert vanuit de cognitieve denkstijlen van autisme te kijken naar taal en communicatie en van hieruit een vertaalslag te maken hoe te handelen in de klas ma 8, 22 okt en 5 nov uur 240 Euro p.p. Mindmappen, een hulpmiddel voor leerlingen met organisatieproblemen leerkrachten en begeleiders (speciaal) BaO mindmappen is een dynamische en stimulerende methode om sneller te denken en te plannen; het brengt structuur, overzicht en geeft duidelijke kaders, kinderen blijven langer geconcentreerd; mindmappen verhoogt het niveau van teksten analyseren, samenvatten en verbanden zien en begrijpen; u maakt kennis met de mogelijkheden van mindmapping in uw klas wo 10 okt en 7 nov uur 160 Euro p.p.

7 Passend onderwijs... Een passend handelingsplan! Voor SH leerlingen leerkrachten BAO, onderwijsassistenten, IB -ers en RT -ers ondersteuningsbehoeften van de leerkracht centraal. U krijgt informatie over: de taalaspecten: taalvorm taal taalgebruik communicatieve redzaamheid in relatie tot SH het belang van een goed handelingsplan bij de aanvraag voor indicatie het vergroten van de effectiviteit van de leerkracht wo 10 okt uur 85 Euro p.p. Kenniscentrum ICT leerkrachten voor sommige leerlingen is het bedienen van de computer niet vanzelfsprekend; sommige aanpassingen zijn dan door te voeren via de computer, maar regelmatig zijn er extra aanpassingen nodig; ens deze cursus kunt u kennis nemen van aanpassingen die voorhanden zijn; hiernaast komt een leerlijn aanleren van muisvaardigheden aan de orde wo 24 okt :30 uur 90 Euro p.p. Deestraat 3, s-heer Arendskerke Passend onderwijs Een passend handelingsplan! Voor leerlingen met ASS en communicatieproblemen of met ESM leerkrachten BAO, onderwijsassistenten, IB -ers en RT -ers de onderwijsbehoeften van het kind én de ondersteuningsbehoeften van de leerkracht centraal; u krijgt informatie over: de taalaspecten: taalvorm taal taalgebruik communicatieve redzaamheid in relatie tot ESM/ ASS het belang van een goed handelingsplan bij de aanvraag voor indicatie het vergroten van de effectiviteit van de leerkracht wo 24 okt uur 85 Euro p.p. Basis Onder wijs Kids Skills leerkrachten en begeleiders (speciaal) BaO m.b.v. deze oplossingsgerichte methode kunnen kinderen, samen met de leerkracht hun problemen overwinnen; op positieve wijze worden vaardigheden als taakwerkhouding en zelfvertrouwen, ontwikkeld bij kinderen; storend gedrag wordt omgebogen in gewenst gedrag; Kids Skills versterkt motivatie, zelfvertrouwen en leerprestaties en wordt, doordat de probleemfocus wegvalt, door alle betrokkenen als positief ervaren ma 29 okt, 12 nov, 26 nov uur 240 Euro p.p.

8 De kunst van het vragen stellen leerkrachten in de onderbouw, RT ers, IB ers (speciaal) BaO u beheerst een krachtige methode die: aansluit bij het denkniveau van een kind, kinderen stimuleert tot interactie, geschikt is voor alle leefen, de leerkracht handvatten biedt, het maximale uit een kind haalt, de kwaliteit van het onderwijs verbetert; de methodiek is o.a. gebaseerd op de Denkstimulerende gespreks Methodiek van Marion Blank wo 31 okt en 7 nov uur 140 Euro p.p. Creatieve communicatie: tekenen is praten op papier leerkrachten, RT ers IB ers en onderwijsassistenten (speciaal) BaO en logopedisten tekenen met kinderen is een middel om contact te maken; het helpt bij de sociale/emotionele ontwikkeling, het maakt de kunstenaar in hen wakker; een andere manier van communiceren die veel op kan leveren; we combineren het tekenen met eenvoudige lichaamsoefeningen, spelletjes, verhalen, liedjes en muziek. do 1 en 15 nov uur 170 Euro p.p. inclusief materiaal (lycra, kleurpotloden en blokjes bijenwas) Sociaal taalgebruik van de leerling binnen en buiten de klas (mondelinge taalvaardigheid) leerkrachten, RT ers, IB ers (speciaal) BaO u leert problemen op het gebied van de mondelinge taalvaardigheid signaleren en interpreteren; leerlingen met ASS en leerlingen met ernstige spraak- en taalmoeilijkheden hebben problemen met: het verwoorden van gedachten, gevoelens, wensen en het vertellen van hun verhaal; na een theoretische inleiding leert u werkvormen om sociaal taalgebruik te begeleiden do 1, 15 en 22 nov en 6 dec uur 280 Euro p.p. Woordenschat bij peuters en kleuters professionals in peuterspeelzalen en de kinderopvang en leerkrachten van groep een en twee van het basisonderwijs een goede woordenschat is een voorde om mee te kunnen denken, doen en praten; sommige kinderen leren nieuwe woorden bijna automatisch, andere kinderen hebben méér nodig om de woordenschat te ontwikkelen; in deze cursus gaat u oefenen met werkvormen en materialen die aansluiten bij de dagelijkse praktijk in de groep di 6 en 20 nov uur 140 Euro p.p.

9 In gesprek... creatief communiceren met kinderen! leerkrachten, remedial teachers en intern begeleiders (speciaal) BaO of speciaal onderwijs ook kinderen met een functiebeperking willen er vanzelfsprekend bij horen ; door te communiceren met deze kinderen stimuleert u hen om zelf met oplossingen te komen, dit vergroot hun motivatie en initiatief; in deze workshop maakt u kennis met verschillende materialen en tools om creatief te communiceren met kinderen wo 14 nov uur 90 Euro p.p. Deestraat 3, s-heer Arendskerke OVERSTAP VAN P.O. NAAR V.O. VOOR LEERLINGEN MET AUTISME leerkrachten, IB ers en RT ers (speciaal) BaO een zo goed mogelijke voorbereidingen in de bovenbouw van de basisschool maakt dat de grote overstap naar het VO soepeler verloopt; vanuit de theoretische achtergrond over leerlingen met autisme en aan de hand van praktische handreikingen gaan we ens deze workshop in op deze voorbereiding wo 14 nov uur 70 Euro p.p. of Auditieve verwerkingsproblematiek leerkrachten, IB ers, en RT ers BaO wat zijn auditieve verwerkingsproblemen? hoe verloopt diagnostiek? welke kenmerken horen bij AVP? wat zijn de gevolgen voor de onderwijsleersituatie? aandachtspunten voor de begeleiding wo 21 nov uur 80 Euro p.p. Basis Onder wijs Een kind met ADHD in de klas leerkrachten en begeleiders (speciaal) BaO ens deze studiemiddag wordt ingegaan op de oorzaken en gevolgen van ADHD; kinderen met ADHD hebben specifieke onderwijsbehoeften; de deelnemers krijgen ens deze themamiddag praktische handreikingen voor in de klas wo 21 nov uur 80 Euro p.p.

10 Effectief schrijfonderwijs in onder- en middenbouw leerkrachten van groep 1 t/m 5, intern begeleiders (speciaal) BaO, remedial teachers en voor leerkrachten uit het speciaal onderwijs die werken met met leerlingen die werken op niveau voorbereidend en aanvankelijk schrijven in deze cursus krijgt u handreikingen om het schrijven en de schrijfvoorden te observeren; u krijgt handelingsadviezen die toegepast kunnen worden in de schrijflessen op school; ook komen specifieke schrijfproblemen, zoals bij kinderen met DCD, en recente ontwikkelingen op schrijfgebied aan de orde wo 28 nov 2012, wo 16 jan 2013, wo 6 feb uur 255 Euro p.p. Deestraat 3, s-heer Arendskerke Passend onderwijs: begeleiden van het jonge kind met een taalstoornis of taalachterstand binnen de klas (groep 1 t/m 3) leerkrachten, IB ers en RT ers (speciaal) BaO u leert wat de normale taalontwikkeling van jonge kinderen is; u leert er sprake is van een afwijkende taalontwikkeling; u krijgt inzicht in de gevolgen die een afwijkende taalontwikkeling heeft op de taalleerlijnen en welke aanpassingen u kunt maken in uw onderwijsaanbod/ methodiek ma 14, 21 en 28 jan, 4 feb uur 280 Euro p.p. Opbrengst gericht werken aan begrijpend lezen leerkrachten BaO, onderwijsassistenten, IB ers en RT ers u leert de invloed ESM en dyslexie op het begrijpend lezen; welke aanpassingen u kunt maken zodat de leerlingen aan de leerlijnen voor begrijpend lezen voldoen; begrijpend lezen is: verbanden tussen woorden en zinnen in geschreven taal kunnen begrijpen; bij kinderen die problemen ondervinden met taal en informatieverwerking blijkt het begrijpend leesonderwijs moeizaam te verlopen ma 21 jan en 4 feb uur 140 Euro p.p. autisme en comorbiditeit leerkrachten IB ers, RT ers, zorgcoördiatoren en mentoren in BaO en VO ens deze lezing krijgt u informatie over een aantal veelvoorkomende co morbide stoornissen bij autisme; wat zijn de overeenkomsten en verschillen? wo 6 feb uur 70 Euro p.p. of

11 docenten bijzonderheden Netwerkmiddag bewegingsonderwijs voor alle leerlingen leerkrachten en vakleerkrachten BaO leerlingen met een motorische beperking zo goed mogelijk laten participeren binnen de lessen bewegingsonderwijs; dit vraagt concrete, didactische aanpassingen van de reguliere lesstof; u krijgt advies over didactische aanwijzingen, aanpassingen, lessuggesties en geschikte gymmaterialen; de verschillende gymmethodes worden op geschiktheid beoordeeld en u ontvangt suggesties voor sportbeoefening voor leerlingen met een beperking Hans Schrier en Ina de Looff wo 6 feb Euro p.p. gymzaal van de Klimopschool te Middelburg neem je gymschoenen mee Een kind met hechtingsproblematiek in de klas leerkrachten en begeleiders (speciaal)basis onderwijs ens deze studiemiddag wordt ingegaan op actuele inzichten, oorzaken en achtergronden van hechtingsproblematiek; kinderen met deze problematiek hebben specifieke onderwijsbehoeften; de deelnemers krijgen deze middag dan ook praktische handreikingen die direct toepasbaar zijn; als onderwijsgevende ben je beter toegerust om je leerkrachtgedrag af te stemmen op kinderen met hechtingsproblematiek wo 20 feb uur tot uur 80 Euro p.p. Een kind met een oppositionele gedragsstoornis (ODD) in de klas leerkrachten en begeleiders (speciaal) basisonderwijs in bepaalde fases van de ontwikkeling is opstandig gedrag normaal; soms vertoont een kind oppositioneel gedrag dat niet vanzelf over gaat en zelfs gepaard gaat met agressie; deze kinderen hebben specifieke onderwijsbehoeften; u krijgt actuele informatie over oorzaken en gevolgen van ODD maar ook praktische handreikingen voor in de klas wo 6 mrt uur tot uur 80 Euro p.p. Basis Onder wijs WOORDENSCHAT EN WOORDOPSLAG IN GROEP 1 T/M 8 leerkrachten, IB ers en RT ers in het (speciaal) BaO u verdiept uw kennis over woordenschat bij leerlingen met een beperking en kunt gebruik maken van materialen en programma s; onderwerpen: ontwikkeling van de woordenschat invloed op en samenhang met andere ontwikkelingsgebieden ondersteuning van woordenschatonderwijs klassikaal en individueel wo 6 en 20 mrt uur 160 Euro p.p.

12 MINDMAPPEN EN TAALVERWERVING leerkrachten, RT ers, IB ers (speciaal) BaO u kunt de mindmaptechniek zelf toepassen en leerlingen helpen bij hun taalverwerving; mindmappen is een techniek bij informatie visueel wordt vastgelegd; in de cursus leert u: hoe en u mindmappen toe kunt passen en leerlingen kunt helpen bij: een spreekbeurt, begrijpen en leren van teksten, woordenschatuitbreiding en vertellen/schrijven ma 11 en 25 mrt en 8 apr uur 210 Euro p.p. Passend onderwijs: begeleiden van het jonge kind met een taalstoornis of taalachterstand binnen de klas (groep 4 t/m 8) leerkrachten, IB ers en RT ers (speciaal) BaO u leert wat de normale taalontwikkeling van kinderen is; u leert er sprake is van een afwijkende taalontwikkeling; u krijgt inzicht in de gevolgen die een afwijkende taalontwikkeling heeft op de taalleerlijnen en welke aanpassingen u kunt maken in uw onderwijsaanbod/methodiek ma 11 en 25 mrt, 8 en 22 apr Euro p.p. AUTISME BIJ PEUTERS EN KLEUTERS leerkrachten groep 1 en 2, leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven die een kind met autisme (of een vermoeden ervan) in de groep hebben door observatie kunt u opmerkelijk gedrag van een kind met mogelijk autisme leren signaleren en interpreteren; de cursus biedt handreikingen op het gebied van de communicatie spel en vaardigheden di 5, 12 en 26 mrt, 9 apr uur 280 Euro p.p. of Bouwen aan een positieve kleutergroep leerkrachten en onderwijsassistenten die werkzaam zijn in groep 1 en/of 2 a.d.h.v. theorie worden verschillende fases in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kleuters besproken; hoe ga je om met verschillen tussen leerlingen:hoe realiseer je goed voorbeeldgedrag en creëer je een veilig en prettig pedagogisch klimaat? de praktische methodieken zijn direct toepasbaar om de sfeer in je groep vast te houden of te verbeteren wo 13 mrt, 27 mrt, 17 apr uur uur 240 p.p.

13 DE LEERLING MET AUTISME OP WEG NAAR AUTONOMIE praktische verdieping voor leerkrachten van de bovenbouw BaO en leerkrachten onderbouw VO u heeft kennis van de ontwikkeling van een kind met autisme naar jong volwassene; aan de hand van een theoretisch kader, worden praktische adviezen gegeven over de vaardigheden die komen kijken bij het zelfstandig functioneren wo 13 mrt uur 70 Euro p.p. of Een kind met DCD in de klas! leerkrachten, remedial teachers en intern begeleiders (speciaal) BaO of speciaal onderwijs u krijgt informatie over DCD (een motorische ontwikkelingsstoornis): kenmerken en diagnostiek; er wordt ingegaan op ontwikkelingsstoornissen die vaak voorkomen in samenhang met DCD zoals AD(H)D, autisme, dyslexie en dyscalculie; u krijgt praktische handreikingen voor het kind met DCD in de klas gericht op motorische vaardigheden, cognitieve vaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling wo 13 mrt uur 90 Euro p.p. Deestraat 3, s-heer Arendskerke Klassenmanagement; goed geregeld leerkrachten en begeleiders (speciaal) BaO gedrag is te sturen door klassenmanagement; in twee bijeenkomsten gaat u aan de slag met wat goed klassenmanagement is en eisen van inspectie; ontdek dat dit meer is dan een goed ingericht lokaal; u leert wat handig kan worden ingezet om leerling- en leerkrachtgedrag maximaal op elkaar af te stemmen wo 20 mrt en 10 apr uur uur 160 Euro p.p. Basis Onder wijs MEERTALIGHEID EN COMMUNICATIEPROBLEMEN leerkrachten, IB ers en RT ers (speciaal) BaO u leert de kenmerken, de invloed en de gevolgen van meertaligheid kennen; u krijgt kennis over onderzoek en begeleiding bij meertaligheid; u krijgt kennis over meertaligheid en ernstige spraak en/of taalmoeilijkheden di 3, 17 en 24 apr uur 210 Euro p.p.

14 Een Zeer Moeilijk Lerende (ZML) leerling in de groep leerkrachten die zich willen oriënteren op en bekwamen in de omgang met leerlingen die beperkte cognitieve vaardigheden bezitten motivatie, werkhouding en taakaanpak en de mogelijkheden van de leerling staan centraal; aan het einde van deze twee bijeenkomsten bent u in staat een praktische manier van werken te implementeren, die het werken in de groep met deze leerlingen ondersteunt en op een duurzaam perspectief in de schoolloopbaan kan worden voorbereid wo 10 apr en wo 24 apr uur 180 Euro p.p. Deestraat 3, s-heer Arendskerke Leesbaar schrijven in de bovenbouw leerkrachten in de bovenbouw, remedial teachers, intern begeleiders (speciaal) BaO (groep 6 t/m 8) en voor leerkrachten (speciaal) VO met leerlingen die werken op het niveau van voortgezet schrijven ook in de bovenbouw zijn nog veel mogelijkheden om het schrijfproduct en het handschrift te verbeteren; in enkele gevallen is daarbij extra hulp noodzakelijk; op deze studieochtend wordt het schrijven voornamelijk gekoppeld aan taalactiviteiten (geïntegreerde aanpak en toegepast schrijven); verder komt het gebruik van digitale hulpmiddelen (digibord, Scoolmate, Ipad, e.d.) aan de orde wo 17 apr 2013, studieochtend uur 130 Euro p.p. Deestraat 3, s-heer Arendskerke schrijf signaleringsroute schoolteams in het (speciaal) BaO een route door de hele basisschool om schrijfproblemen en daaraan gerelateerde fijn motorische problemen vroegig te signaleren; inclusief deskundigheidsbevordering van het schoolteam, leef adequate observatie- en screeningslijsten en handelingsadviezen; met de Schrijf Signalering Route voorkomt u dat schrijfproblemen pas in hogere groepen gesignaleerd worden en kinderen hierdoor onnodig belemmerd worden bij schriftelijke verwerking in overleg 3 keer een bijeenkomst van 2 uur op basis van offerte bij u op school bijzonderheden LAAT ZE NIET VALLEN onderwijspersoneel en gedragswetenschappers in deze basiscursus worden de deelnemers geïnformeerd over epilepsie, aanvalstypen, medicatie en de (bij)werkingen daarvan, de omgang met de aanvallen in de schoolsituatie en de consequenties van epilepsie op het leren en gedrag vijf bijeenkomsten, planning in overleg op basis van offerte, afhankelijk van en omvang bij u op school de cursus wordt verzorgd door de Berkenschutse ook een studiedag(deel) is mogelijk

15 Het kiezen van een nieuwe schrijfmethode schoolteams BaO aan het eind van deze nascholing heeft het schoolteam kennisgemaakt met diverse gangbare schrijfmethoden en is er een doelgerichte oriëntatie en afweging tot stand gekomen om de gekozen schrijfmethode zo goed bij uw schrijfonderwijs past op afspraak middag van of Euro eigen school school video interactie begeleiding (SVIB) leerkrachten (speciaal) BaO die vragen hebben op gebied van interactie, didactiek, klassenmanagement in relatie tot gedragsproblematiek en hier gericht en efficiënt mee aan de slag willen aan de hand van korte video-opnames in de klas, worden succesvolle interacties tussen leerkracht en leerling(en) geanalyseerd; deze zijn het uitgangspunt om de interactie, didactiek en klassenmanagement te optimaliseren; reflectie en bewustwording zijn sleutelwoorden bij het vergroten van het handelingsrepertoire van de leerkracht in de omgang met leerlingen met gedragsproblemen in overleg volgt er een intakegesprek en een korte cyclus van SVIB op basis van offerte, afhankelijk van uw vraagstelling bij u in de klas Co-teaching; handelingsvaardigheden in de klas vergroten leerkrachten BaO, VO en MBO co-teaching maakt onderwijs passend; de co-teacher is een beperkt aantal momenten in de groep en geeft door directe coaching, feedback aan de leerkracht; hierbij staat het vergroten van de handelingsbekwaamheid van de leraar op basis van zijn hulpvraag centraal; het betreft een individueel traject bij co-teacher en leerkracht nauw samenwerken in overleg, gemiddeld 6 tot 8 dagdelen op basis van offerte, afhankelijk van uw vraagstelling bij u in de klas Basis Onder wijs Spraak en taal in de school in beeld, middels video opnames arrangement een begeleidingstraject dat voorziet in professionalisering van leerkrachten, IB ers, RT ers en onderwijsassistenten die werken met leerlingen met communicatie problemen u leert datgene wat y neemt op de videobeelden te koppelen aan kennis over spraak- en taalontwikkeling; uit onderzoek is gebleken dat gestructureerd terugkijken van beelden belangrijk is om effect te hebben in de begeleiding in overleg bij u op school

16 EEN SLECHTHOREND KIND IN HET REGULIER ONDERWIJS arrangement leerkrachten IB ers,rt ers, zorgcoördiatoren en mentoren in BaO en VO die een leerling met een auditieve beperking begeleiden u kent verschillende vormen van slechthorendheid en kunt een audiogram lezen; u kent de gevolgen van slechthorendheid: voor de ontwikkeling van de taal en de spraak voor de sociaal-emotionele ontwikkeling u kent de mogelijkheden van gehoorapparatuur en andere hulpmiddelen in de klas 1 studiemiddag of 2 keer een middag van 2 uur 160 Euro p.p. op locatie Basis Onder wijs Vooraankondiging De Diensten Ambulante Begeleiding Zeeland organiseren een lezing met gastspreker Prof.dr. R.J. van der Gaag op woensdag 31 oktober Prof.dr. R.J. van der Gaag (1950) is hoogleraar klinische kinder- & jeugdpsychiatrie aan het UMCN St Radboud in Nijmegen. Er is momenteel veel te doen over het stellen van diagnoses. Wordt er te snel een label geplakt? Is een diagnose een paspoort voor allerlei voorzieningen? Helpt een diagnose bij de opvoeding en hulpverlening thuis en op school? In deze lezing komt de zin en onzin van het (vroegig) stellen van diagnoses aan de orde. Noteer 31 oktober 2012 alvast in uw agenda. Een uitnodiging met nadere gegevens volgt.

17 cluster 2 telefoon website Auris Dienstverlening Goes expertisecentrum op het gebied van spreken, horen en taal/communicatieve vaardigheden (0113) (Goes) cluster 3 telefoon website Dienst Ambulante Begeleiding Eben-Haëzerschool voor leerlingen met een verstandelijke handicap (0113) (optie 3) info@ebenhaezer-kapelle.nl De Berkenschutse Expertisecentrum voor Onderwijs & Epilepsie cluster 3 telefoon website Dienst Ambulante Begeleiding De Berkenschutse langdurig zieke kinderen met epilepsie hanneke.verstijnen@berkenschutse.nl (0113) (optie 3) / (040) / cluster 3 telefoon website Dienst Ambulante Begeleiding De Korre leerlingen met een verstandelijke (ZMLK) en/of lichamelijke beperking (LG/MG) of een chronische, lichamelijke ziekte (LZK) dab@dekorre.nl (0113) (optie 3) cluster 4 telefoon website Korczakschool Dienst Ambulante Begeleiding voor leerlingen met gedrags- en/of psychiatrische problemen cursuscentrum@korczakschool-dienst-ab.nl (0113) Fotografie ontwerp druk Peter Strating KETEN Rotterdam Grafisch Bedrijf Goes

18

Alle expertise bijeen, een hele zorg minder!

Alle expertise bijeen, een hele zorg minder! De diensten AmbulantE Begeleiding in de regio Zeeland bundelen hun cursusaanbod 2 0 1 2 2 0 1 3 Alle expertise bijeen, een hele zorg minder! Cursus aanbod 2012 2013 Diensten Ambulante Begeleiding regio

Nadere informatie

Alle expertise bijeen, een hele zorg minder!

Alle expertise bijeen, een hele zorg minder! De diensten AmbulantE Begeleiding in de regio Zeeland bundelen hun cursusaanbod 2 0 1 1 2 0 1 2 Alle expertise bijeen, een hele zorg minder! Auris Dienstverlening Goes cluster 2 (0113) 32 32 64 www.aurisdienstverlening.nl

Nadere informatie

DE DIENSTEN AMBULANTE BEGELEIDING IN DE REGIO ZEELAND BUNDELEN HUN CURSUSAANBOD 2009 2010. de Korre ALLE EXPERTISE BIJEEN, EEN HELE ZORG MINDER!

DE DIENSTEN AMBULANTE BEGELEIDING IN DE REGIO ZEELAND BUNDELEN HUN CURSUSAANBOD 2009 2010. de Korre ALLE EXPERTISE BIJEEN, EEN HELE ZORG MINDER! DE DIENSTEN AMBULANTE BEGELEIDING IN DE REGIO ZEELAND BUNDELEN HUN CURSUSAANBOD 2009 2010 ALLE EXPERTISE BIJEEN, EEN HELE ZORG MINDER! De Berkenschutse Expertisecentrum voor Onderwijs & Epilepsie de Korre

Nadere informatie

DAB De Korre. cursusaanbod. ...vanzelfsprekend erbij horen... Vanzelfsprekend erbij horen

DAB De Korre. cursusaanbod. ...vanzelfsprekend erbij horen... Vanzelfsprekend erbij horen DAB De Korre...vanzelfsprekend erbij horen... cursusaanbod 2014-2015 Inhoud Cursussen, workshops en producten Thema s Sociaal-emotioneel In gesprek - creatief communiceren met leerlingen Pagina 6 Pagina

Nadere informatie

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is

Cursusaanbod Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord. Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod 2010-2011 Kentalis Ambulante Dienstverlening Het Rotsoord Als horen of communiceren niet vanzelfsprekend is Cursusaanbod De Ambulante Dienstverlening van Koninklijke Kentalis Het Rotsoord

Nadere informatie

2010/2011 BAGAGE KWIJT? ADD ASPERG. De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k

2010/2011 BAGAGE KWIJT? ADD ASPERG. De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k 2010/2011 BAGAGE KWIJT? TIS AU ME OS D-N PD AD HD ADD O ER ASPERG D D De J.H. Donnerschool zoekt met u mee k J.H. Donnerschool Rudolphlaan 5 3794 MZ De Glind Postadres: Postbus 492, 3770 AL Barneveld T:

Nadere informatie

Dossieranalyse. 2.Opstarten begeleidingstraject nieuwe schooljaar

Dossieranalyse. 2.Opstarten begeleidingstraject nieuwe schooljaar Zorgarrangementen zml/lg/lz Welke zorg heeft uw leerling nodig? De dienst ambulante begeleiding De Rank Barendrecht biedt de volgende arrangementen. Observaties, gesprekken, verslagen en adviezen horen

Nadere informatie

De onderwerpen in dit nummer

De onderwerpen in dit nummer Nr 12 okt 2012 Nieuwsbrief Digitale Actuele Berichten Deestraat 3 4458 AJ s-heer Arendskerke T 0113-569 100 (3) E dab@dekorre.nl De onderwerpen in dit nummer Herindicaties LGF Leerlingenvervoer Bijeenkomst

Nadere informatie

De Voorde. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042

De Voorde. School Ondersteunings Profiel (SOP) SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042 VSO SO School Ondersteunings Profiel (SOP) De Voorde SO VSO SO De Voorde Hoofdgebouw: Bazuinlaan 4 2287 EE Rijswijk Tel. 070-39 43 042 school@voorde.scoh.nl www.scoh.nl/voorde Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis

Samenvatting van het projectverslag. Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Samenvatting van het projectverslag Passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen met sociaal-emotionele problemen en/of een ontwikkelingsstoornis Op basisschool D n Heiakker in Deurne i.s.m. Triade Ambulante

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 September 2013 VOORWOORD. In dit nummer: - Voorwoord 1. - Wist u dat 2 - SWPBS 2. - Intervisie R&W 3. - Op maat trajecten 3 NIEUWSBRIEF Jaargang 2 September 2013 In dit nummer: - Voorwoord 1 - Wist u dat 2 - SWPBS 2 - Intervisie R&W 3 - Op maat trajecten 3 - Nieuw aanbod 3 - Uitgelichte workshops 4 - KECCademy 5 VOORWOORD Voor

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns

Schoolondersteuningsprofiel. 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Schoolondersteuningsprofiel 11KM00 Basissch Insp J. Cryns Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs 1 Wat is ambulante begeleiding? Ambulante begeleiding is ondersteuning van het speciaal onderwijs aan het regulier onderwijs. Met ambulante begeleiding kunnen leerlingen met een cluster 4 indicatie regulier

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Wie zijn jullie? Wie zijn wij? Recht op onderwijs dat is gericht op: - de ontplooiing

Nadere informatie

Epilepsie. Scholingsaanbod. De cursus kende een goede. afwisseling van theorie met. praktijkvoorbeelden, videobeelden. en verhalen die inspirerend

Epilepsie. Scholingsaanbod. De cursus kende een goede. afwisseling van theorie met. praktijkvoorbeelden, videobeelden. en verhalen die inspirerend Epilepsie Scholingsaanbod Epilepsie is de meest voorkomende neurologische Het LWOE verzorgt scholing voor onderwijspersoneel, aandoening in de kinderleeftijd. Een aantal kinderen zoals leerkrachten, ambulant

Nadere informatie

Ambulante Dienstverlening De Korre Deestraat 3 4458 AJ s-heer Arendskerke 0113 569100 s.denhollander@dekorre.nl Digitale Actuele Berichten Nieuwsbrief no. 5 sept. 2010 DAB-tjes De Dienst Ambulante Begeleiding

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Ondersteuningslijst. voor het PO en VO. ZO dichtbij: Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving

Ondersteuningslijst. voor het PO en VO. ZO dichtbij: Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Ondersteuningslijst voor het PO en VO ZO dichtbij: Zorg & Onderwijs passend in de reguliere leeromgeving Voorwoord Adelante ZO dichtbij biedt begeleiding aan leerlingen en leerkrachten vanuit de richtlijnen

Nadere informatie

Onderwijs- ondersteuning

Onderwijs- ondersteuning Onderwijs- ondersteuning de rungraaf De Rungraaf in Eindhoven helpt leerlingen bij het leren omgaan met anderen en het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden. Wij bieden het reguliere basisschoolprogramma,

Nadere informatie

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013

Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Handreiking Toeleiding naar onderwijsarrangementen 27-5-2013 Uitgangspunten: De toewijzing van het arrangement gebeurt op basis van de onderwijsbehoefte van de leerling. De onderwijsbehoefte van een cluster

Nadere informatie

Auris-visie op onderwijs. Auris-visie op onderwijs

Auris-visie op onderwijs. Auris-visie op onderwijs Auris-visie op onderwijs Auris-visie op onderwijs oktober 2011 Koninklijke Auris Groep Auris is de professionele partner van mensen die ondersteuning nodig hebben bij horen, spreken of taal. Taal is belangrijk

Nadere informatie

leerlingen in relatie met de visie en missie van de (speciale) basisschool, voortgezet onderwijs of kinderdagcentrum staat centraal.

leerlingen in relatie met de visie en missie van de (speciale) basisschool, voortgezet onderwijs of kinderdagcentrum staat centraal. Aanbod Kortdurende Arrangementen Algemene informatie De AB Dienst van de Koetsveldschool biedt o.a. diverse korte trajecten aan om Zeer Moeilijk Lerende Leerlingen en hun begeleiders te ondersteunen. Alle

Nadere informatie

Zorgarrangementen Maatwerkoplossingen binnen de school. Zorgarrangementen. Maatwerkoplossingen binnen de school

Zorgarrangementen Maatwerkoplossingen binnen de school. Zorgarrangementen. Maatwerkoplossingen binnen de school Zorgarrangementen Maatwerkoplossingen binnen de school Zorgarrangementen Maatwerkoplossingen binnen de school Meer zorgleerlingen, complexe hulpvragen Het aantal zorgleerlingen binnen de klas stijgt. Dit

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede VGPONN- SWV PO 20.01 1 Inhoudsopgave Inleiding pag 3 Schoolgegevens pag 4 Ondersteuning pag 5 Basisondersteuning pag 5 Extra ondersteuning pag 6 Zorg voor

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Pieter Jongelingschool Arnhem Veluwe Plus

Schoolondersteuningsprofiel Pieter Jongelingschool Arnhem Veluwe Plus Schoolondersteuningsprofiel Pieter Jongelingschool Arnhem Veluwe Plus januari 2015 Vragenlijst Schoolondersteuningsprofiel 2014 PassendWijs Pagina 1 Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende

Nadere informatie

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013 Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis NVA Congres 2013 Autisme en onderwijs NVA 4 oktober 2013 Ellen Luteijn Inhoud Hoe kan onderwijs passend zijn voor leerlingen met ASS? Passend Onderwijs

Nadere informatie

De Kleine Prins Expertisecentrum

De Kleine Prins Expertisecentrum De Kleine Prins Expertisecentrum Henriëtte Dijkstra 14/4/17 2 Doelgroep De Kleine Prins Leerlingen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking Bijvoorbeeld: Spina Bifida, Niet Aangeboren Hersenletsel,

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel

School Ondersteuningsprofiel Schoolgegevens Adres: Maxend 6 Postcode: 5388GL Telefoon: 0412-611366 E-mail: directie@maxend.nl Website: www.maxend.nl Onderwijsconcept: Basisschool t Maxend (SKPO Novum) maakt deel uit van brede school

Nadere informatie

De Kleine Prins Expertisecentrum Onderwijs aan zieke leerlingen

De Kleine Prins Expertisecentrum Onderwijs aan zieke leerlingen De Kleine Prins Expertisecentrum Onderwijs aan zieke leerlingen Maartje Janssen m.janssen@dekleineprins.nl 30/5/17 2 Werken in opdracht van. Opdracht van de samenwerkingsverbanden, schoolbesturen PO en

Nadere informatie

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL speciaal onderwijs speciaal onderwijs EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL Speciaal Onderwijs Entréa Een nieuw begin op een speciale school De meeste kinderen beginnen hun schoolcarrière op de basisschool.

Nadere informatie

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC

Erkenning: Stichting Post HBO. Omvang: 252 SBU, 9 EC Taalexpert De post-hbo opleiding Taalexpert heeft tot doel leraren en intern begeleiders toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van lees-/taalonderwijs op expertniveau. Alle

Nadere informatie

1. De plus van SBO De Springplank: onze visie

1. De plus van SBO De Springplank: onze visie speciaal voor het basisonderwijs Plus: Plezier, Leren, Uniek en Samen 1. De plus van SBO De Springplank: onze visie SBO De Springplank zorgt voor een veilige plek waar iedereen erbij hoort en waar iedereen

Nadere informatie

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte)

Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren. Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) VACATURE Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire is op zoek naar een ervaren Ambulant onderwijskundig begeleider (1 fte) Stichting Expertisecenter Onderwijs Zorg Bonaire (EOZ) biedt zorg en begeleiding

Nadere informatie

Preventieve Ambulante Begeleiding

Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding 1. Wat is Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding is een kortdurende dienstverlening in de vorm van ondersteuning en advisering door een ambulant

Nadere informatie

&Ons Tweede Thuis KINDEREN

&Ons Tweede Thuis KINDEREN &Ons Tweede Thuis KINDEREN & & KINDEREN Inleiding Het liefst zorg je als ouder zelf voor je kind maar soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Werkconferentie 9 oktober 2013 Van terugplaatsen naar overstappen! Doelgroep Van cluster 4: regulier: Naar - speciaal onderwijs (so) - basisonderwijs

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectiefplan

Ontwikkelingsperspectiefplan Ontwikkelingsperspectiefplan Blok 1 Algemene gegevens Gegevens leerling Naam leerling Geboortedatum BSN leerling Straat en huisnummer Postcode en woonplaats E-mailadres Gegevens ouders/verzorgers/voogd

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van: Basisschool De Wissel, Vlissingen. Bijgesteld d.d. maart Inleiding

Schoolondersteuningsprofiel van: Basisschool De Wissel, Vlissingen. Bijgesteld d.d. maart Inleiding Schoolondersteuningsprofiel van: Basisschool De Wissel, Vlissingen Bijgesteld d.d. maart 2017 Inleiding Sommige leerlingen hebben extra ondersteuning nodig om hun schoolloopbaan goed te doorlopen. Wat

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners

Nadere informatie

Definitieve versie februari 2015

Definitieve versie februari 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel PCB Westpunt Algemene gegevens School PCB Westpunt BRIN 10QX02 Directeur Dhr.I.van Wijngaarden Adres Foeliestraat 16 Telefoon 010-4161435 E-mail administratie@pcbwestpunt.nl

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod. De weg vrij voor talent

Professionaliseringsaanbod. De weg vrij voor talent Professionaliseringsaanbod De weg vrij voor talent RID Academie Sinds 1989 is het RID (Regionaal Instituut voor Dyslexie) specialist in onderzoek naar en behandeling van dyslexie. Sinds een aantal jaren

Nadere informatie

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo 1. Doel van de trajectgroep-achtige voorziening voor eigen school. Ondersteuning en uitbreiding huidige zorgteam, vooruitlopend op de wet passend onderwijs

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015. Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis

Schooljaar 2014-2015. Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis Schooljaar 2014-2015 Schoolondersteuningsprofiel van Anne Frankschool De Basis VRAGENLIJST Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis

Nadere informatie

Cursusaanbod

Cursusaanbod Cursusaanbod 2017-2018 cluster 2 onderwijs Kentalis Ambulante Dienstverlening Utrecht Hoe meldt u zich aan? www.kentalisshop.nl. Kentalis biedt voorlichtingen en workshops om uw kennis en vaardigheden

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL VRAGENLIJST (DEEL 2) UITERSTE INLEVERDATUM 21-3-2014 Met het Schoolondersteuningsprofiel worden de volgende onderdelen in beeld gebracht (zie kader): Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid

Nadere informatie

Definitieve versie 1 mei 2015

Definitieve versie 1 mei 2015 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel Het Spectrum Algemene gegevens School Het Spectrum BRIN 27xk Directeur Dhr. J. Ligthart Adres Robert van t Hoffstraat 10, 3059 PN Rotterdam Telefoon 010-2222842

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 April 2013. Voorwoord. In dit nummer: Yvette van Hoof Integraal directeur REC Het Driespan.

NIEUWSBRIEF. Jaargang 2 April 2013. Voorwoord. In dit nummer: Yvette van Hoof Integraal directeur REC Het Driespan. NIEUWSBRIEF Jaargang 2 April 2013 Voorwoord In dit nummer: - Voorwoord 1 - Kennismaken met 2 - Nieuw Aanbod 3 - Praktijkevaluatie 4 - Vraag het aan 4 Voor u ligt de tweede digitale nieuwsbrief van het

Nadere informatie

Pedagogisch doel: (hieronder staat een samenvatting van de visieomschrijving, het uitgebreide document is op te vragen bij de directie)

Pedagogisch doel: (hieronder staat een samenvatting van de visieomschrijving, het uitgebreide document is op te vragen bij de directie) Format Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere 1. Gegevens van de school Naam de school Het Spectrum Directie Bart Kuipers Interne Begeleiding :Marloes de Vries, Hinke Brauckmann Bestuur Almeerse

Nadere informatie

Pedagogische kwaliteit in beweging

Pedagogische kwaliteit in beweging Pedagogische kwaliteit in beweging De kinderopvang staat voor grote uitdagingen: kinderen een veilige basis en voldoende uitdaging bieden voor een gezonde ontwikkeling en hen voorbereiden op het basisonderwijs.

Nadere informatie

Taken van interne begeleiders in de samenwerking

Taken van interne begeleiders in de samenwerking Taken van interne begeleiders in de samenwerking Hoewel dé intern begeleider niet bestaat, heeft de Landelijke Beroepsgroep voor Intern Begeleiders (LBib) toch geprobeerd wat overzicht te brengen in de

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Ondersteuningsprofiel rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Inhoud Voorwoord... 3 0. De doelgroep van onze school/locatie... 4 1. Organisatie onderwijsondersteuning... 4 2. Interne ondersteuning... 5 3.

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Handelingsgericht Werken Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Doelen Kennismaking met de uitgangspunten HGW Reflecteren op uitgangspunten HGW Zicht op de betekenis van HGW op de eigen praktijksituatie

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel van

Schoolondersteuningsprofiel van Schoolondersteuningsprofiel van 1. Inleiding De Zwaluw ligt aan de rand van het dorp Nes aan de Amstel. De school telt rond de 100 leerlingen, die zijn verdeeld over 5 groepen. In het gebouw zijn ook een

Nadere informatie

Workshops en lezingen

Workshops en lezingen Workshops en lezingen Donderdag 16 maart 2017 van 19:00 tot 21:45 uur Workshop Inhoud Doelgroep Voor Voor wie? 1. Ervaringscircuit Een interactieve workshop waarin je beleeft hoe het is om een te hebben.

Nadere informatie

Passende Ondersteuning

Passende Ondersteuning Passende Ondersteuning Voor auditief en communicatief beperkte leerlingen in het MBO Platform Gehandicapten MBO Robert Bekman en Gerda Egtberts, 9 april 2015 Onderwerpen Wet- en regelgeving Instellingen

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen nodig in de klas?

Nadere informatie

School Ondersteuningsprofiel

School Ondersteuningsprofiel Schoolgegevens Adres: Lijsterlaan 2 Postcode: 5348HL Telefoon: 0412623181 E-mail: Website: Onderwijsconcept: In IKC Regenboog worden alle kinderen (0-12) de hele dag uitgedaagd te leren, te spelen en elkaar

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Extra ondersteuning binnen de school Basisondersteuning Realisatie

Nadere informatie

Arrangementen. November 2011 kenmerk: 13311

Arrangementen. November 2011 kenmerk: 13311 Licht arrangement Uitgangspunt van een licht arrangement is dat de leerling deelneemt aan het reguliere onderwijsprogramma. De ontwikkeling en herstel van communicatieve functies staat centraal in de ondersteuning

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Speciaal basisonderwijs In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat leerlingen in aanmerking kunnen komen

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking

Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Ambulante Onderwijskundige Begeleiding voor leerlingen en studenten met een visuele beperking Gewoon naar school, mét begeleiding In de buurt naar school Wat ziet mijn leerling en wat niet? Zijn er aanpassingen

Nadere informatie

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen

HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK. kinderen HULP BIJ OPVOEDING BEHANDELING BEGELEIDING OBSERVATIE DIAGNOSTIEK kinderen Soms heeft een gezin extra begeleiding nodig. Bijvoorbeeld als uw kind een achterstand in de ontwikkeling of een verstandelijke,

Nadere informatie

III extra ondersteuning Niveau 3. Bestuurs systematiek. Monitoren en evalueren minimaal na 3 maanden in am, met AB-er en ouders

III extra ondersteuning Niveau 3. Bestuurs systematiek. Monitoren en evalueren minimaal na 3 maanden in am, met AB-er en ouders I Basis Ontwikkeling kind stagneert Interventie bespreken in kindbespreking Interventie uit te voeren door leerkracht zonder Niveau 1 II Basis + Niveau 2 Niveau 2 Niveau 2 extra Monitoren en evalueren

Nadere informatie

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po

Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Richtlijnen Commissie Leerling Ondersteuning (CLO) Samenwerkingsverband De Liemers po Minimaal noodzakelijk bij aanmelding voor alle leerlingen: Ondertekend aanmeldingsformulier Handelingsgericht Zorgformulier

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 #speciaalgewoon Wie bent u? Wie zijn wij? Aleid Schipper Maartje Reitsma Jos Vinders en Kees Verweij Van terugplaatsen

Nadere informatie

Kerndoelen speciaal onderwijs (so)

Kerndoelen speciaal onderwijs (so) Voor het onderwijs Algemene informatie over het speciaal onderwijs Kinderen die het reguliere onderwijs niet kunnen volgen, kunnen terecht in het speciaal onderwijs of het speciaal basisonderwijs (sbo).

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. School-ondersteuningsprofiel RKBS De Hoeksteen april 2014 2

Inhoud. 1. Inleiding. School-ondersteuningsprofiel RKBS De Hoeksteen april 2014 2 Inhoud 1. Inleiding 2. Schoolgegevens 3. Ambitie 4. Leerlingpopulatie 5. Onderwijsconcept 6. Basisondersteuning 7. Onderwijsarrangementen 8. Onderwijs- en Vormingsrendement 9. Passend onderwijs 10. Conclusies

Nadere informatie

Teksten voor de nieuwe website van REC Zeeland t.a.v. INFORMATIE T.B.V. HET ONDERWIJS/ONDERWIJS(DES)KUNDIGEN.

Teksten voor de nieuwe website van REC Zeeland t.a.v. INFORMATIE T.B.V. HET ONDERWIJS/ONDERWIJS(DES)KUNDIGEN. Teksten voor de nieuwe website van REC Zeeland t.a.v. INFORMATIE T.B.V. HET ONDERWIJS/ONDERWIJS(DES)KUNDIGEN. Informatie m.b.t. indicatiestelling t.b.v. het onderwijs/onderwijs(des)kundigen In alle gevallen

Nadere informatie

CURSUSSEN LEERLINGENZORG

CURSUSSEN LEERLINGENZORG CURSUSSEN LEERLINGENZORG De cursus bestaat uit 3 groepsbijeenkomsten en één praktijkopdracht. In de cursus zullen de uitgangspunten van het protocol ERWD voor de groepen 1 en 2 behandeld worden. Verder

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

1-ZORGROUTE CLEOPHASSCHOOL

1-ZORGROUTE CLEOPHASSCHOOL 1-ZORGROUTE CLEOPHASSCHOOL ZORG BINNEN DE CLEOPHAS DE GROTE LIJN Zorg in de stam-jaargroep Zorgteam Interne zorg Zorg met externe begeleiding ZORG IN DE STAM- /JAARGROEP Groeidocument met de belemmerende-

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 Dr. Jac. P. Thijsseschool Locatie * JPT

Schooljaar 2015-2016 Dr. Jac. P. Thijsseschool Locatie * JPT SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Algemene gegevens: Schooljaar 2015-2016 School Dr. Jac. P. Thijsseschool Locatie * JPT Brinnummer 13AO Bestuursnummer 41461 Schoolgroep en/ of percentage gewichtsleerlingen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsprofiel

Onderwijsondersteuningsprofiel Onderwijsondersteuningsprofiel 2016-2017 Naam school KBS Mariabasisschool - Marknesse Ingevuld op 31-10-2016 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening Kinderen ontwikkelen zich op verschillende

Nadere informatie

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015

Diagnostiek de Ambelt. Resultaat boeken. de Ambelt. Ons aanbod 2014-2015 Diagnostiek de Ambelt 2014-2015 Ons aanbod Resultaat boeken. de Ambelt Inhoudsopgave 1. Wie zijn wij?... 3 2. Aanbod Diagnostiek... 5 Consult gedragswetenschapper... 5 Traject Handelingsgerichte Diagnostiek...

Nadere informatie

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Over zontrainingen 3 3. Over

Nadere informatie

Excellente Leerkracht SBO, SO/VSO. Stichting Meerkring LC 11 Onderwijsproces -> Leraren 44343 43334 43 43 Marieke Kalisvaart

Excellente Leerkracht SBO, SO/VSO. Stichting Meerkring LC 11 Onderwijsproces -> Leraren 44343 43334 43 43 Marieke Kalisvaart Functie-informatie Functienaam Organisatie Letterschaal CAO Salarisschaal Werkterrein Kenmerkscores SPO-gecertificeerde Stichting Meerkring LC 11 Onderwijsproces -> Leraren 44343 43334 43 43 Marieke Kalisvaart

Nadere informatie

Wijzer Onderwijs. www.cedgroep.nl/webwinkel. Ondersteuning en praktische tips. Voor wie?

Wijzer Onderwijs. www.cedgroep.nl/webwinkel. Ondersteuning en praktische tips. Voor wie? Wijzer Onderwijs Leerlingen met autisme, ADHD, ODD/CD, angst, depressie of hechtingsproblemen: wie in het onderwijs werkt, krijgt er mee te maken. In de praktijk is het lastig om tegemoet te komen aan

Nadere informatie

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen

Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs. Kernbegrippen Afkorting en uitleg begrippen Passend Onderwijs Kernbegrippen Passend Onderwijs (PaOn) Het zorgdragen voor een passend onderwijsaanbod aan zowel leerlingen die extra zorg nodig hebben als leerlingen die

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding. School-ondersteuningsprofiel RKBS De Hoeksteen april

Inhoud. 1. Inleiding. School-ondersteuningsprofiel RKBS De Hoeksteen april Inhoud 1. Inleiding 2. Schoolgegevens 3. Ambitie 4. Leerlingpopulatie 5. Onderwijsconcept 6. Basisondersteuning 7. Onderwijsarrangementen 8. Onderwijs- en Vormingsrendement 9. Passend onderwijs 10. Conclusies

Nadere informatie

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl Passend Onderwijs VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL pomonavmbo.nl Welkom op onze school Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met

Nadere informatie

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014

Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014. Invoering 1 augustus 2014 Passend Onderwijs cluster 2 onderwijs in 2014 Invoering 1 augustus 2014 Bijeenkomst ouders 1. Opening 2. Doel:» ouders meenemen in de ontwikkelingen naar Passend Onderwijs.» Gelegenheid om vragen te stellen

Nadere informatie

Professionaliseringsaanbod

Professionaliseringsaanbod 6 sept Studeren met dyslexie en dyscalculie Studeren met dyslexie of dyscalculie: wat is het, wat doet het en hoe worden studenten met dyslexie of dyscalculie belemmerd in hun studie? Welke oplossingen

Nadere informatie

Onderwijsondersteuning, zorg- en cursusaanbod van Auris bij communicatieve problemen

Onderwijsondersteuning, zorg- en cursusaanbod van Auris bij communicatieve problemen IB netwerkbijeenkomst SWV Aan den IJssel, De Tuyter, Krimpen aan de IJssel 8 maart 2016 Onderwijsondersteuning, zorg- en cursusaanbod van Auris bij communicatieve problemen Louise Biesmeijer & Margriet

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

31 oktober 2013. Martine Joustra

31 oktober 2013. Martine Joustra 31 oktober 2013 Martine Joustra Agenda 9.30 inloop met koffie 10.00 werken met een OPP 11.00 in groepjes stimulerende en belemmerende factoren benoemen 11.30 plenaire terugkoppeling 12.00 vooruitblik op

Nadere informatie

Functie van het ondersteuningsprofiel

Functie van het ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel van de Sint Jan te Waarland, onderdeel van Stichting Flore. Scholengroep Niedorp De Boet, 't Veld ; De Marinx,t Veld; De Snip, Nieuwe Niedorp; Antonius, Nieuwe Niedorp ; Oude Niedorp,

Nadere informatie

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht.

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht. De zorg voor onze leerlingen Zorgbreedte Op de Koningin Emmaschool streven we ernaar om alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Naast de normale zorg die de leerkrachten aan de kinderen besteden,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofielen Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan

Schoolondersteuningsprofielen Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Schoolondersteuningsprofielen Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Plaats: Eindhoven Schooljaar: 2014-2015 Ingevuld door: Astrid van der Knaap Datum: 30 maart 2014 Inhoud SOVA training... 3 Ondersteuning

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Kennedyschool Datum besproken in Team 24-11-2014 Datum advies MR 25-11-2014 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie